31/7/14

Σε υποχρεωτικό "κούρεμα" του εφάπαξ οδηγούνται οι ένστολοι. Όλοι χωράνε στην αγκαλιά του Λαϊκού Συνδέσμου

Σε υποχρεωτικό «κούρεμα» οδηγεί η κυβέρνηση τους ένστολους, ακυρώνοντας ουσιαστικά το «παράθυρο ευκαιρίας» που τους άνοιξε να συστήσουν αυτοχρηματοδοτούμενο ταμείο για την καταβολή εφάπαξ.
Σφράγισε την πόρτα εξόδου σε όσους θα έσπευδαν σε φυγή από το σώμα προκειμένου να εισπράξουν αλώβητο το εφάπαξ τους πριν από τις περικοπές ενώ δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει τι θα προβλέπει η "ρήτρα διασφάλισης αξιομάχου" των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε οι όποιες μειώσεις να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου.
Με την προσθήκη στο επίμαχο άρθρο επισήμανσης ότι «η διάταξη ισχύει για αιτήσεις καταβολής εφάπαξ που υποβάλλονται από την κατάθεση του παρόντος στη Βουλή» φράζει την έξοδο σε όσους έτρεχαν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.
Υπενθυμίζουμε ότι αστυνομικοί και πυροσβέστες είχαν απειλήσει με μαζική φυγή αν εφαρμοζόταν από τη 1/1/2015 ο νέος μαθηματικός τύπος στο εφάπαξ τους που σημαίνει αυτόματη μείωσή του κατά 40% έως 50%.
«Στη σύνταξη θα βγουν εσπευσμένα 4000 ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας που έχουν πάνω από 25 χρόνια, από διευθυντές έως ταξίαρχοι,διαλύοντας τη ραχοκοκαλιά του σώματος» είχε προειδοποιήσει ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών κ. Χρήστος Φωτόπουλος.
Αλλάζοντας ρότα, η κυβέρνηση έλαβε μέριμνα για τους ένστολους «προφυλάσσοντας σε κάθε περίπτωση το αξιόμαχο αυτών των κρίσιμων πυλώνων της χώρας» ώστε πέσουν στα μαλακά. Δηλαδή να μειωθεί το εφάπαξ με την εφαρμογή των κατάλληλων συντελεστών βιωσιμότητας να μην υπάρχουν στο μέλλον ελλείμματα αλλά σταδιακά και σε βάθος χρόνου για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.
Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού εργασίας, τα ταμεία πρόνοιας των ενστόλων διατηρούν στο ακέραιο την αυτονομία διαχείρισης της υφιστάμενης και μελλοντικής περιουσίας τους και παραμένουν υπό την εποπτεία των αντίστοιχων υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.
Την ίδια ώρα τους «ανοίγει» παράθυρο ευκαιρίας, δίνοντας τους τη δυνατότητα να μετατρέψουν μετά από αναλογιστική μελέτη τους λογαριασμούς εφάπαξ σε Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου παίρνοντας το ρίσκο της αυτόνομης πορείας.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/7/14

Πως να σώσετε ένα ζώο από φόλα

Εκατοντάδες σκύλοι και γάτες χάνουν τη ζωή τους άδικα κάθε χρόνο στην Ελλάδα, επειδή κάποιοι «συνάνθρωποί μας» θεωρούν ότι τους ενοχλούν και αποφασίζουν να σκορπίσουν το θάνατο, μοιράζοντας φόλες. Ο όρος «φόλα» αναφέρεται σε ένα σύνολο μεθόδων και τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη δηλητηρίαση κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων. Οι φόλες συνήθως τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσα σε κομμάτια φαγητού που θα θελήσουν να φάνε τα ζώα.
Πολλές φορές, βέβαια, οι δράστες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν απίστευτα ισχυρά δηλητήρια, τα οποία σκορπίζουν γύρω από δένδρα ή σε γωνίες σπιτιών και αρκεί μια μικρή επαφή με το ζώο για να το βλάψουν. Αν το κατοικίδιο σας ή κάποιος αδέσποτος φίλος σας φάει φόλα, τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει είναι:
Έντονος εμετός, υπερβολική σιελόρροια, σπασμοί, αστάθεια και δύσοσμη διάρροια. Αν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε άμεσα στον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τον για το τι μπορεί να προκάλεσε τη δηλητηρίαση.
Ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει τι είδους εμετικό πρέπει να δώσετε στο ζώο με πολύ προσοχή (απομορφίνη, αλάτι, μουστάρδα, μαγειρική σόδα), προκειμένου να αποβάλει το δηλητήριο. Σύμφωνα με την κτηνίατρο, Ράνια Μιχαήλ, όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, γιατί, αν περάσουν 4 ώρες από τη στιγμή που το ζώο φάει τη φόλα και δεν έχει προκληθεί εμετός, τότε το δηλητήριο θα απορροφηθεί από το αίμα.
Μόλις το ζώο κάνει εμετό, αμέσως πρέπει να γίνει μια ένεση ατροπίνης (0,2 mm στο κιλό ζώου), την οποία κάθε φιλόζωος ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να έχει προκαταβολικά στο σπίτι του για την άμεση αντιμετώπιση της φόλας. Όσο πιο γρήγορα μεταφέρετε το ζώο στον κτηνίατρο για να του χορηγηθεί ορός, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσής του.
Αφού κάνετε ότι μπορείτε για να σώσετε το ζώο, κάντε άμεση καταγγελία μαζί με κάποιον άλλο μάρτυρα, στην αστυνομία και να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Ακόμα αναφέρετε το γεγονός και στον τοπικό δήμο και πιέστε τους να λάβουν μέτρα.
Σύμφωνα με το νόμο 3170/2003, η οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση ή εγκατάλειψη ζώου τιμωρείται με πρόστιμο μέχρι και 1.500 ευρώ ή και ποινή εξάμηνης φυλάκισης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σαρώνει η εφαρμογή του smartphone που εντοπίζει τα παιδιά χωρίς αυτά να μας καλούν!!

Ποια μητέρα δεν περιμένει “πάνω από το τηλέφωνο” να την καλέσει ο γιος της που, τώρα το καλοκαίρι ξημεροβραδιάζεται, κάνοντας βόλτες ή ποδήλατο στη γειτονιά;
Οι στιγμές αγωνίας που “η κλήση μας προωθείται” μάλλον ανήκουν στο παρελθόν αφού μπορούμε να κατεβάσουμε την εφαρμογή με την ονομασία Life360. Η εν λόγω εφαρμογή των smartphones χρησιμοποιεί δορυφορικά σήματα και “ακολουθεί” έτσι τις διαδρομές που κάνει το παιδί ή ο έφηβος.
“Αν αργήσει για το βραδινό φαγητό, μπορώ να τσεκάρω πού βρίσκεται”, λέει μια 36χρονη μητέρα από το Τούσον της Αριζόνα Arizona. “Ο γιος μου δεν με παίρνει τηλέφωνο συνέχεια, όταν πάει κάπου – τον εκνευρίζει να με καλεί συνέχεια”.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό των εφήβων μεταξύ 13 και 17 ετών που χρησιμοποιούν κινητά αυξήθηκε στο 70% πέρυσι από 58% το 2012, σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων Nielsen. Ως εκ τούτου έχουν ανέβει κατά 50% φέτος και τα ποσοστά των χρηστών που χρησιμοποιούν ανάλογες εφαρμογές εντοπισμού όπως η Life360 Inc., η Glympse Inc., η ZoeMob. Δυναμική είσοδο στο συγκεκριμένο application κάνει και το iPhone της Apple με την εφαρμογή Find My Friends.
Η εφαρμογή Life360  πρωτοεμφανίστηκε τέσσερα χρόνια πριν και κάθε μήνα προστίθενται 2 εκατομμύρια νέοι χρήστες.
Τώρα ακόμη και τα  μικρά παιδιά παίρνουν smartphones, γεγονός που επεκτείνει πολύ το target group της συγκεκριμένης αγοράς.
Μόνο στις ΗΠΑ περίπου 25 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν τέτοιες υπηρεσίες καθημερινά. Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2018
Η μέση τιμή των  smartphones αναμένεται να μειωθεί στα 190-195 ευρώ από 230 ευρώ (κατά μ.ο.) φέτος , ενώ διατίθενται πλέον κι άλλες συσκευές, όπως τα έξυπνα ρολόγια (Smartwatches) που μπορούν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες εντοπισμού, εταιρειών, όπως η LG Electronics που λανσάρει  προϊόντα σχεδιασμένα ειδικά για παιδιά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Apple ετοιμάζει το δικό της smartwatch.
“Στόχος μας είναι όχι μόνο να μπορείτε να εντοπίσετε το παιδί σας, αλλά το κατοικίδιό σας, τους ηλικιωμένους γονείς σας, το αυτοκίνητό σας”, αναφέρει ο Michal Stencl, CEO της εταιρείας Sygic, που κατασκευάζει διάφορες εφαρμογές εντοπισμού, μετρήσεων ταχύτητας ή παρακολούθησης της κίνησης.
Όπως επίσης αναφέρουν οι δημιουργοί της εφαρμογής  Life360 “αν ολόκληρη η οικογένεια λέιπει από το σπίτι, μπορούμε αυτόματα να ενεργοποιήσουμε το σύστημα συναγερμού, να σβήσουμε τα ξεχασμένα φώτα και να κλειδώσουμε  την πόρτα του γκαράζ”.
Τρομακτικό ή μη λοιπόν, τα πάντα αναλαμβάνει πλέον η τεχνολογία...


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με υποχρεωτική επίσκεψη στην τράπεζα ο ακατάσχετος λογαριασμός

Στην ταλαιπωρία της επίσκεψης στην τράπεζά τους, θα πρέπει να μπουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δηλώνουν τον ακατάσχετο τραπεζικό τους λογαριασμό στο taxisnet. 

Αν και όλη η διαδικασία προβλέπεται ότι θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης διασύνδεση όλων των τραπεζών με το taxisnet, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εκτυπώνουν την ηλεκτρονική αίτηση για τον ακατάσχετο λογαριασμό και να την προσκομίζουν στην τράπεζά τους. 

Απέναντι σε αυτή την αρνητική έκπληξη, βρέθηκαν από χθες το μεσημέρι, περίπου 11.000 φορολογούμενοι που έσπευσαν να δηλώσουν τον ακατάσχετο τραπεζικό τους λογαριασμό στο taxisnet μετά το άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής. Μετά την συμπλήρωση των στοιχείων τους, εμφανίστηκε η αίτησή τους η οποία περιλαμβάνει μια υποσημείωση που διευκρινίζει ότι η αίτηση θα πρέπει να εκτυπωθεί και να προσκομιστεί στην αρμόδια τράπεζα. 

Αυτό, όπως διευκρινίζεται, θα γίνεται έως ότι ολοκληρωθεί η διαδικασία διασύνδεσης για όλες τις τράπεζες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/7/14

Δείτε ποια τρόφιμα θα πληρώνουμε σύντομα σαν να ήταν "χρυσάφι"

Για λίγους και εκλεκτούς θα είναι στο άμεσο μέλλον βασικά είδη διατροφής που σήμερα τα θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Σε γράφημα που δημοσιεύει το Business Insider φαίνεται ότι  τα προϊόντα αυτά είναι ο καφές, η σοκολάτα, τα δημητριακά, το μέλι, το μοσχαρίσιο κρέας και, το λιγότερο κοινό, αβοκάντο.
Πίσω από αυτή την αύξηση των τιμών κρύβονται οικονομικοί, αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η έλλειψη κάποιων ειδών, αυτομάτως μειώνει την προσφορά τους, εκτινάσσει τη ζήτηση και μετατρέπει το συγκεκριμένο είδος σε... χρυσάφι.
Όπως γράφει το iefimerida.gr, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αυξήσει ήδη την τιμή του καφέ και μέχρι το 2020 θα την ανεβάσει ακόμα περισσότερο. Η παρατεταμένη ξηρασία στη Βραζιλία, τη χώρα του καφέ,  επιδρά αρνητικά σε όλη την παγκόσμια αγορά.
Το ίδιο ισχύει και για τα δημητριακά, για τα οποία οι ειδικοί αναφέρουν πως το 2030 θα τα πληρώνουμε στο σούπερ μάρκετ κατά 30% ακριβότερα, καθώς παράγονται από υλικά που χρόνο με τον χρόνο γίνονται ολοένα και πιο δυσεύρετα.
Η σοκολάτα εμπίπτει στην κατηγορία της αυξημένης ζήτησης, ειδικά από την αγορά της Κίνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τιμάται κατά 2,8% πιο ακριβά από ότι προηγουμένως. Αν παραμείνει η ζήτηση σε αυτά τα επίπεδα, αντιλαμβάνεται κανείς πού θα φτάσει η τιμή της.
Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της τιμής του βοδινού κρέατος. Στις ΗΠΑ αυτή η αύξηση δεν είναι απλώς ενδεικτική, αλλά φαίνεται στο πορτοφόλι των καταναλωτών. Η ξηρασία, και εδώ, προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα.
Μείωση κατά 30%, παγκοσμίως, σημειώνεται και στον αριθμό των αποικιών μελισσών. Τούτο σημαίνει ότι παράγεται λιγότερο μέλι, άρα αυτό που διατίθεται προς κατανάλωση κοστίζει περισσότερο από ότι πρόσφατα. Οι δραστικές αλλαγές στο κλίμα επιδρούν και στην αγορά των αβοκάντο. Η Καλιφόρνια που παράγει το 95% των αβοκάντο που διατίθενται στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ξηρασίας, άρα και μείωσης της παραγωγής.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με πιστωτική κάρτα στην Εφορία και σπάστε τις 3 δόσεις σε έως και 12 άτοκες

Στην έκδοση πιστωτικών καρτών στρέφονται όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι, προκειμένου να επωφεληθούν των προνομίων που τους δίνουν οι τράπεζες στην εξόφληση των φόρων τους σε περισσότερες -και κυρίως άτοκες – δόσεις. Κι αυτό γιατί αν ο φόρος πληρωθεί με “πλαστικό χρήμα”, η κάθε μια από τις τρεις δόσεις (τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου , τέλος Νοεμβρίου) μπορεί να “σπάσει” σε έξι ή και δώδεκα άτοκες δόσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις πέντε δόσεις του φόρου ακινήτων.
Παράλληλα, πολλοί κάτοχοι πιστωτικών καρτών ζητούν από την τράπεζα διεύρυνση του πιστωτικού ορίου, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από τα προγράμματα άτοκων δόσεων.
Πάντως, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, έγκριση για έκδοση νέας κάρτας λαμβάνει μόνον το 35% των αιτούντων, ενώ το πιστωτικό όριο δύσκολα υπερβαίνει τα 1000 ευρώ.
Όπως αναφέρει η Ημερησία, οι πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 12 άτοκες δόσεις, οι κάρτες της Εθνικής, της Alpha και της Eurobank σε 9 άτοκες δόσεις και της Citibank σε 6 άτοκες δόσεις. Αν ένας φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει 1.200 ευρώ φόρο εισοδήματος και σπάσει τη δόση σε 12 άτοκες, θα αποπληρώσει την οφειλή τον Νοέμβριο του 2015 με χαμηλότερη μηνιαία καταβολή τα 33,33 ευρώ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/7/14

Όπως απεφάνθει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής βαδίζουμε εις τη καταστροφή και άρα πρέπει να αποδεχτούμε και τρίτο μνημόνιο

Πέντε πηγές αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία «βλέπει» στη νέα τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο  Προϋπολογισμού της Βουλής, παρατηρώντας ότι το σενάριο που θέλει την Ελλάδα να λαμβάνει και τρίτο δάνειο με τη συνοδεία και νέου μνημονίου, είναι κάτι παραπάνω από ανοιχτό!
 
Οι παρατηρήσεις του Γραφείου είναι ακόμα περισσότερες, αφού αναφέρει ότι τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται δραματικά, η χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας κινείται με αργούς ρυθμούς, οι εξαγωγές μειώνονται παρά την πτώση του εργασιακού κόστους, οι επενδύσεις συνεχίζουν την κατιούσα κτλ.
 
Πρώτον, το ζήτημα των τραπεζών, παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που επιτεύχθηκαν, δεν έχει λυθεί, καθώς εκκρεμεί λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται και να περιορίζουν τις δανειοδοτικές ικανότητες των τραπεζών.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 που ανακοίνωσε στη Βουλή των Ελλήνων ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώνονταν στα € 77 δισ. ή στο 36% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων τον Απρίλιο έναντι 32% που ήταν πέρσι το ίδιο διάστημα. Από αυτά, τα € 42 δισ. είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα € 25 δισ. στεγαστικά και τα € 10 δισ. καταναλωτικά δάνεια. Εάν στα παραπάνω δάνεια προστεθούν και τα ήδη αναδιαρθρωμένα που όμως έχουν ξαναγίνει μη εξυπηρετούμενα, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 40%! Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Δ.Ν.Τ, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, το οποίο ξεπερνά επίπεδα άλλων χωρών που έχουν οδηγήσει σε συστημικές κρίσεις.
 
Δεύτερον, οι υστερήσεις των μεταρρυθμίσεων μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Πρέπει να τονισθεί ότι ακόμα και χωρίς «μνημόνιο» η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εποπτεία –τη φορά τούτη των αγορών που θα αντικαταστήσουν την τρόικα- αν δεχθούμε ότι δεν θα προσφύγει στον ΕΜΣ.
 
Αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα προσφεύγει για δάνεια σε αυτόν ή σε κάποιο ad hoc διακρατικό «όχημα». Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις. Η ΕΕ υπολογίζει ότι την διετία 2014-2015, οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες (additional financing requirements) της Ελλάδας θα ανέλθουν σε € 14,9 δισ. (€ 2,6 δισ. για το 2014 και € 12,3 δισ. για το 2015).
 
Αν επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα θα πρέπει ή να συνεχίσει να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές (πράγμα που ήδη συναντά δυσκολίες) ή να προσφύγει στον ΕΜΣ που συνεπάγεται νέο πρόγραμμα προσαρμογής (και σχετική σύμβαση) σύμφωνα με τους κανόνες του μηχανισμού.
 
Τρίτον, οι επενδύσεις εξακολουθούν να υποχωρούν
 
Τέταρτον, η δημοσιονομική εξυγίανση εξακολουθεί να είναι δρόμος μετ΄ εμποδίων , 
 
Πέμπτον, το δημόσιο χρέος αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και κάνει επιφυλακτικούς τους σοβαρούς εγχώριους και ξένους επενδυτές.
 
Τις δυσκολίες της επίτευξης μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης δείχνει ανάμεσα σε άλλα η εξαγωγική άπνοια παρά τη μείωση του εργασιακού κόστους. Προφανώς, η άπνοια οφείλεται σε σειρά ολόκληρη δομικών-θεσμικών παραγόντων όπως το υψηλό κόστος ενέργειας που επιβαρύνει το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς βιομηχανίας, η υψηλή φορολογία και το διοικητικό κόστος.
 
Μια ακόμα πηγή αβεβαιότητας είναι ότι δεν έχει επιτευχθεί κάποια ελάχιστη συναίνεση ανάμεσα στις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Αυτό έχει ως συνέπεια ότι η συνέχεια σε βασικά στοιχεία της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής δεν είναι σίγουρη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Δ. Αβραμόπουλος επίτροπος στην Κομισιόν

Η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά (με τη σύμφωνη γνώμη του Ευ.Βενιζέλου) να ορισθεί από την Αθήνα Ευρωπαίος Επίτροπος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδεύεται από ... πολύ παρασκήνιο, ενώ δημιουργεί προϋποθέσεις να αναλάβει η χώρα «δυνατό» χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν.
Ως προς το τελευταίο, η συζήτηση που γίνεται από δεκαημέρου με τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Jean-Claude Juncker αφορά είτε το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων (που περιλαμβάνει και τον τομέα της ανεργίας και συνοδεύεται από σημαντικά κονδύλια) είτε το αναβαθμισμένο της Μετανάστευσης, στο οποίο θα «περάσουν» και αρμοδιότητες που κατέχει σήμερα η «υπουργός Εξωτερικών» της ΕΕ, Catherine Ashton.
Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν άλλωστε και ο ίδιος ο κ.Αβραμόπουλος είχε συνδέσει την μετακόμισή του στις Βρυξέλλες με το χαρτοφυλάκιο που θα προόριζε ο Juncker για τον Ελληνα Επίτροπο και εκ τούτου συνάγεται ότι η απάντηση για τους παραπάνω ρόλους είναι κατ΄αρχήν θετική.
Γιατί «κάηκαν» Δαμανάκη-Μπακογιάννη
Στο γιατί επελέγη ο υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ γι΄αυτή τη θέση, οι απαντήσεις ...είναι πολλές:
--- Ο Ευ. Βενιζέλος προωθούσε την ανανέωση της θητείας της Μαρίας Δαμανάκη εκτιμώντας ότι  μία επιλογή «από τα κεντροαριστερά» θα διευκόλυνε σημαντικά την προσπάθεια ανασύστασης του χώρου, καθώς ο ίδιος θα εμφανιζόταν ότι δεν επιλέγει με κριτήρια «περιβάλλοντος». (η Μ. Δαμανάκη δεν εντάχθηκε στη λεγόμενη «βενιζελική» ομάδα, ορίσθηκε επίτροπος από τον Γ. Παπανδρέου το 2009 και έχει ισχυρές διασυνδέσεις με τους εκσυγχρονιστές του κόμματος). 
--- ο Αν. Σαμαράς και οι επιτελείς του δεν είδαν ποτέ θετικά, ουσιαστικά, την επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη – για τους γνωστούς εσωκομματικούς λόγους, στους οποίους προστέθηκε ο παράγοντας «οικογενειοκρατία», καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Μπακογιάννης μετέχουν ενεργά στην πολιτική σκηνή.
--- Άλλα ονόματα που είχαν ακουσθεί ήταν αποτέλεσμα εισηγήσεων στενών συνεργατών των δύο πολιτικών αρχηγών (πχ για τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα) ή «έξωθεν» παραινέσεων (πχ για τον Κωστή Χατζηδάκη που διαθέτει ισχυρά ερείσματα στις Βρυξέλλες), ωστόσο υπερίσχυσαν τα «αλλά» μέσα και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Τη λύση έδωσε ... ο Juncker
Την λύση φέρεται να έδωσε...ο ίδιος ο κ.Γιούνκερ, με τη προβολή της πολιτικής επιθυμίας του να προταθεί πρόσωπο από την Κεντροδεξιά – που να ανήκει δηλαδή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) το οποίο τον πρότεινε για πρόεδρο στην Κομισιόν καθώς πλειοψηφεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Εχοντας αποκλεισθεί η περίπτωση της Ντ. Μπακογιάννη, η επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου θεωρήθηκε μονόδρομος – και για τον λόγο αυτό έγινε αποδεκτή από τον Ευ. Βενιζέλο.
Μάλιστα, συνεργάτες και των τριών ανδρών έσπευσαν χθες να διευκρινίσουν ότι η κόντρα που εκδηλώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Αμυνας και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την περίφημη υπόθεση των υποβρυχίων (σ.σ. αρχικά ο πρώτος δεν στήριξε με θέρμη την νομοθετική πρωτοβουλία που είχε πάρει ο δεύτερος, ως υπουργός Άμυνας, το 2010) ξεπεράσθηκε «χωρίς να αφήσει σκιές».
«Τώρα Κομισιόν και βλέπουμε»
Ως είθισται σ΄αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει και μία επιπλέον ανάγνωση που αφορά στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με αυτήν, ο Δ. Αβραμόπουλος διέβλεψε ότι δεν θα συντρέξουν οι προϋποθέσεις για να διαδραματίσει έναν «άλλον ρόλο» στη ΝΔ ή στην κυβέρνηση (σε κάθε κρίση εμφανιζόταν ως ο πιθανότερος «μεταβατικός πρωθυπουργός») είτε με εκλογές είτε χωρίς, οπότε θεώρησε ανοικτό τον δρόμο...της μετανάστευσης.
Σύμφωνα με συνομιλητές του, «ο Σαμαράς δεν είναι Καραμανλής να αποχωρήσει μετά από μία ενδεχόμενη εκλογική αποτυχία», ενώ τα (όποια...) σχέδια σχηματοποίησης του λεγόμενου φιλελεύθερου χώρου δεν περιλαμβάνουν τον Α.Αβραμόπουλο για ρόλο κορυφής. Όπερ, «Κομισιόν τώρα και βλέπουμε πότε και πώς θα επιστρέψει στην εγχώρια πολιτική σκηνή».

Ο Θ. Πλεύρης στη Βουλή
Ο ίδιος πάντως θα παραμείνει υπουργός μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου «τουλάχιστον», καθώς η νέα Κομισιόν θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου. Αναμένεται πάντως να παραδώσει νωρίτερα την έδρα του στην Βουλή, την οποία θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχών στην Α΄Αθηνών, Θάνος Πλεύρης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στον "πάγο" η κτηματαγορά έως το 2017

Δύο έως τρία χρόνια ακόμη εκτιμούν οι ειδικοί ότι θα διαρκέσει η κρίση στην αγορά κατοικίας, σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών του οποίου προϊσταται ο καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς.

Ειδικότερα, αθροιστικά το 91,9% των συμμετεχόντων (επαγγελματίες του real estate) στην έρευνα, που καλύπτει το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2014, εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκεσει από ένα έως τρία χρόνια. Για χάρη σύγκρισης, σημειώνεται ότι οι ειδικοί –σε ποσοστό 71%- εκτιμούσαν στη συγκυρία του πρώτου εξαμήνου του 2010 ότι η κρίση θα διαρκέσει από ένα έως τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2013.

«Δεν μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει ότι προβλέψεις για το πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η κρίση στην κτηματαγορά είναι κάτι πολύ δύσκολο, όμως οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι τα πράγματα στην κτηματαγορά είναι από άσχημα έως και απαισιόδοξα» αναφέρεται στην έρευνα. Πάντως, αυτή τη φορά, οι εκτιμήσεις των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα του ΟΠΑ συμπίπτουν, σε γενικές γραμμές, με αυτές της Eurobank Property Services. Η θυγατρική της Eurobank, σε πρόσφατη έκθεσή της, προβλέπει ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων θα σταθεροποιηθεί το 2015, ενώ θα υπάρξει σχετική ανάκαμψη από το 2016.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται, η κτηματαγορά διέρχεται την μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας εξαετίας, με την πτώση των δεικτών εμπιστοσύνης να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.  Κυρίαρχα χαρακτηριστικά, της αγοράς ακινήτων, κατά το προσεχές διάστημα θα εξακολουθήσουν να είναι η έντονη ύφεση και η μεγαλύτερη πτώση των τιμών, σε σχέση με το παρελθόν.

Καθοριστικοί παράγοντεςΌπως αναφέρεται στην έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, το μεγάλο απόθεμα αδιάθετων κατοικιών (200.000) του οποίου ο ρυθμός απορρόφησης είναι αρκετά μικρός, όπως ο ιδιαίτερα χαμηλός ρυθμός δημιουργίας νέων νοικοκυριών αποτελούν τους δύο παράγοντες σηματωρούς που καθορίζουν πώς θα κινηθεί η αγορά ακινήτων.

Επίσης, τα περιθώρια για αναστροφή του κλίματος είναι περιορισμένα εάν ληφθεί υπόψη ότι:
- Η αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών είναι ασθενής και ευάλωτη
- Η ανεργία είναι μεγάλη καθώς και ο πληθωρισμός
- Υπάρχει κορεσμός της αγοράς σε ένα «έθνος ιδιοκτητών»

Και κυρίως η υπερφορολόγηση που έχει εξοντώσει τους κατασκευστές, ενώ δημιουργεί συνθήκες δήμευσης για τους ιδιοκτήτες.

Επαγγελματικά ακίνηταΑναφορικά με την αγορά γραφείων και καταστημάτων, σύμφωνα με την έρευνα:
- το 95,2% των ειδικών θεωρεί ότι υπάρχει υπερπροσφορά
-το 69,4% εκτιμά ότι υπάρχει μια σχετική μείωση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων
σε σχέση με έξι μήνες πριν.
-Το 69,8% προβλέπει ότι θα υπάρξει μια σχετική μείωση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων το επόμενο εξάμηνο
- το 42,1% θεωρεί ότι η ζήτηση θα παραμείνει η ίδια κατά το επόμενο εξάμηνο
- το 23% συμφωνεί ότι οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων είναι η επόμενη «φούσκα»

Ακόμη στην ερώτηση «Πώς αναμένετε να διαμορφωθούν οι πωλήσεις των ακινήτων για επαγγελματική  χρήση σήμερα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο»,  το 29,6% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι θα παραμείνουν οι ίδιες με αυτές του πρώτου εξαμήνου του 2014.

Πρόκειται για την ίδια τάση που ανέμεναν να εκδηλωθεί οι συμμετέχοντες στην έρευνα του πρώτου εξαμήνου 2010, όπου το 30.4% θεωρούσε ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν οι ίδιες με αυτές του δευτέρου εξαμήνου του 2009.

Τέλος ο δείκτης εμπιστοσύνης των ειδικών για τις αναμενόμενες συνθήκες της αγοράς ακινήτων βρίσκεται κάτω από τη βάση (50), δηλαδή η πλειοψηφία των ειδικών θεωρεί ότι η σημερινή συγκυρία δείχνει μια κατάσταση περισσότερο αρνητικών προσδοκιών παρά θετικών για την Ελληνική κτηματαγορά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα χρέη βγάζουν στο σφυρί το Καστρί

Μπορεί οι Ελληνες να στενάζουν με τα υπέρογκα χαράτσια, τις μειώσεις μισθών και το μνημόνιο που τους φόρτωσε ο αδελφός της και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, όμως η κυρία Σοφία Παπανδρέου, από τον Καναδά όπου ζει, δείχνει ασυνεπής στην πληρωμή των φόρων της, με αποτέλεσμα από το 2009 και μετά (αλλά ιδίως τα τελευταία 2-3 χρόνια) οι οφειλές της στην Εφορία να έχουν φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 500.000 ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον 300.000 ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα και προστίθενται στα 65 και πλέον δισ. των ληξιπρόθεσμων που χρωστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, οι οφειλές της κυρίας Παπανδρέου προέρχονται από απλήρωτους φόρους εισοδήματος και, κυρίως, φόρους ακινήτων για τη βίλα στο Καστρί και τις υπερπολυτελείς μεζονέτες που έχει χτίσει εκεί και τις οποίες νοικιάζει, μεταξύ άλλων, και στον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, πρίγκιπα Νικόλαο!
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη διετία 2012-2013 έχουν βεβαιωθεί στην κυρία Παπανδρέου φόροι ύψους συνολικά 700.000 ευρώ, τα οποία αφορούν κυρίως στα ακίνητα. Ερώτημα παραμένει αν τα ποσά αυτά προέκυψαν από αναδρομική βεβαίωση φόρων ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης ακινήτων που δεν πληρώνονταν στο παρελθόν. Από αυτά, πάντως, πληρώθηκαν ή μπήκαν σε ρύθμιση περί τα 200.000 ευρώ, ενώ άλλα τόσα εκκρεμούν προς πληρωμή χωρίς να έχουν ακόμα καταστεί, επίσης, ληξιπρόθεσμα.
Για τα χρέη αυτά η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει κατασχέσεις εις χείρας τρίτων και έμπειροι ελεγκτές θεωρούν ότι θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει ήδη οι κατασχέσεις των ακινήτων στο Καστρί για να διασφαλιστεί το Δημόσιο ή τουλάχιστον οι κατασχέσεις των ενοικίων που πληρώνουν στην ιδιοκτήτρια ο δευτερότοκος γιος του Κωνσταντίνου, Νικόλαος, και η σύζυγός του Τατιάνα Μπλάτνικ. Θεωρούν, δε, πως αν από τον επόμενο κιόλας μήνα το χρέος παραμείνει στο ίδιο ύψος ή αυξηθεί, η Εφορία θα πρέπει να προβεί στα προβλεπόμενα από τον νόμο, τα οποία ισχύουν για τους απλούς πολίτες! Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως όταν απλοί πολίτες καθυστερούν να πληρώσουν για πάνω από 4 μήνες τους φόρους τους και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 300.000 ευρώ αντιμετωπίζουν και ποινικές διώξεις. Από 1.1.2014, μάλιστα, η εντολή προς όλες της ΔΟΥ είναι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη από 50.000 ευρώ και πάνω να ελέγχονται ως ύποπτοι για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και να ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στα 817 ευρώ ο μέσος μισθός στην Ελλάδα

Τέσσερις στους 10 εργαζόμενους παίρνουν μισθό κάτω από 750 ευρώ το μήνα μεικτά ή περίπου 630 ευρώ καθαρά, ενώ ο μέσος μισθός στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει πλέον στα 817 ευρώ, αν ληφθούν υπόψη φόροι εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές.
Έτσι, όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, μετά την πτώση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 18%, μέσα στο 2010-2013, οι μέσες αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα τείνουν να γίνουν χαμηλότερες, ακόμα και από τις μέσες απολαβές των συνταξιούχων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά του Δεκεμβρίου του 2013 που έχει στα χέρια της η εφημερίδα, προκύπτει συνεχής μετατόπιση των εργαζομένων προς κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια, όμως εντυπωσιακή είναι και η αύξηση στους εισπράττοντες μισθό άνω  των 4.000 ευρώ.
Ένας στους τέσσερις ασφαλισμένους του ΙΚΑ, το 2012, αμείβονταν με απολαβές χαμηλότερες από αυτές του ανειδίκευτου εργάτη. Το 2013, το ποσοστό, εκτοξεύτηκε στο 33%, ενώ ήταν μόλις 17% το 2011.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι μέσες αποδοχές των εργαζομένων από 1.267 ευρώ στο τέλος του 2009, έπεσαν στο τέλος του 2013 στα 1.037 ευρώ. Οι καθαρές αποδοχές υποχώρησαν από τα 1.014 στα 817 ευρώ.
Την ίδια ώρα παρατηρείται μία εντυπωσιακή αύξηση στους μισθωτούς με μισθό άνω των 4.000 ευρώ το μήνα, μετά από την κατακόρυφη μείωση που παρουσίασαν. Έτσι οι έχοντες αμοιβές άνω των 4.000 ευρώ ενώ ήταν 38.528 στο τέλος του 2011 και περιορίστηκαν στους 30.378 στο τέλος του 2010, το 2013  ανέβηκαν στα 47.656 άτομα. Την ίδια ώρα και οι έχοντες απολαβές άνω των 10.000 ευρώ αυξήθηκαν και αυτοί από τα 4.747 άτομα το 2012, στα 6.277 άτομα το 2013, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η εικόνα του 2014.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι τουρίστες έρχονται, τα έσοδα φεύγουν

Μπορεί η Ελλάδα να κερδίζει και φέτος το στοίχημα των αφίξεων, στον τομέα όμως των εσόδων συνεχίζει τις «χαμηλές πτήσεις». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Περιφερειακής Κατανομής της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης που διενήργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας και ειδικότερα το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε πέρσι μόλις κατά 1,2% σε σχέση με το 2012 και έφτασε τα 653 ευρώ. Παρέμεινε όμως 10,5% κάτω από τα επίπεδα του 2008 που ήταν 730 ευρώ, παρά το γεγονός πως την περσινή σεζόν οι αφίξεις άγγιξαν τα 18 εκατ. τουρίστες, αυξημένες κατά 15,4%.

Αν συμπεριληφθούν και οι δαπάνες από κρουαζιέρες η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι το 2012 γίνεται 616 ευρώ και 604 ευρώ το 2013. Η συρρίκνωση αυτή οφείλεται στο ότι η δαπάνη των ταξιδιωτών με κρουαζιέρες είναι πάρα πολύ χαμηλή ενώ αντίθετα ο αριθμός τους σχετικά μεγάλος (περίπου 3 εκατ.), γεγονός που επιδρά αρνητικά στη διαμόρφωση του μέσου όρου.

Η πορεία των εισπράξεων δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε και φέτος. Αν και αναμένονται πάνω από 19 εκατ. τουρίστες(συν 2,2 εκατ. από την κρουαζιέρα), τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό δεν εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 13 δισ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη, η κατά κεφαλήν δαπάνη υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί, αλλά δεν θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ.  

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΞΕΕ, παρά τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων και των εισπράξεων το 2013, η μέση ημερήσια δαπάνη αυξήθηκε μόνο κατά 2,7% φτάνοντας τα 73,1 ευρώ, χαμηλότερη κατά 4,3% από την αντίστοιχη δαπάνη του 2008 που ήταν 76,3 ευρώ. Η μέση διάρκεια παραμονής των αλλοδαπών τουριστών στην Ελλάδα εξακολουθεί να μειώνεται συνεχώς από το 2008: από 9,6 ημέρες που ήταν το 2008 μειώθηκε σε 8,9 το 2013.

Από τις χώρες της Ε.Ε ειδικότερα, τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική δαπάνη είχαν οι αυστριακοί τουρίστες με 898 ευρώ κατά ταξίδι και ακολουθούν οι Γερμανοί με 838 ευρώ κατά ταξίδι. Τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής όμως έχουν οι Γερμανοί τουρίστες με 12,8 διανυκτερεύσεις και ακολουθούν οι Άγγλοι με 10,2 διανυκτερεύσεις.

Από τις υπόλοιπες εκτός Ε.Ε. χώρες, οι Καναδοί είναι αυτοί με την υψηλότερη δαπάνη κατά ταξίδι (1.388 ευρώ), με τους τουρίστες από τη Βραζιλία (1.387 ευρώ) και την Αυστραλία (1.370 ευρώ) να βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Οι Καναδοί μένουν τις περισσότερες μέρες στην Ελλάδα με 14,6 διανυκτερεύσεις και ακολουθούν οι Αυστραλοί με 12,2, γεγονός που ερμηνεύεται και από τη μεγάλη απόσταση που τους χωρίζει από την Ελλάδα.

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα στις δεκατρείς περιφέρειες τις χώρας ως προς τις διανυκτερεύσεις, τις δαπάνες, τις δαπάνες ανά επίσκεψη και τις δαπάνες ανά διανυκτέρευση το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών (περίπου 56,8%) προέρχεται από επισκέπτες οι οποίοι διέμειναν σε ξενοδοχείο ή ξενοδοχειακό συγκρότημα, ενώ μόλις το 12,1% των δαπανών προέρχονται από επισκέπτες οι οποίοι διέμειναν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το μεγαλύτερο πάντως πρόβλημα εντοπίζεται στην Αθήνα. Η διαφορά των εισπράξεων είναι μεγάλη, καθώς κάθε τουρίστας δαπανά κατά μέσο όρο 519,8 ευρώ κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, μέγεθος το οποίο είναι κατά 20,43% μικρότερο από το ποσό που κατά μέσο όρο δαπανά ένας τουρίστας που επισκέπτεται την χώρα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

e-publicrealestat.gr: Η πλατφόρμα από όπου βγαίνουν στο σφυρί 71.000 ακίνητα του Δημοσίου

H Eταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) βγάζει στο σφυρί, 71.000 ακίνητα που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του κράτους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www. e-publicrealestat.gr.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής στην ΕΤΑΔ ανήκουν 277 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, όπως τα πρώην Ξενία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές αλλά και 12 ολυμπιακά ακίνητα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από τους επτά πρώτους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που διεξήχθησαν ως τώρα από την πλατφόρμα, αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους 13, εκατ. ευρώ.
Η ΕΤΑΔ ανέλαβε το πιλοτικό έργο για την πλήρη ψηφιακή καταγραφή των τεχνικών και νομικών χαρακτηριστικών με στόχο την αξιοποίηση 1.000 ακινήτων του Δημοσίου. Η επιλογή των 1.000 ακινήτων θα γίνει μετά από νομικό και τεχνικό έλεγχο 3.000 ακινήτων, ενώ ανάλογη διαδικασία προβλέπεται και για τα περισσότερα από τα 70.000 ακίνητα του Δημοσίου.
Εκτός από τις πωλήσεις ακινήτων, η ΕΤΑΔ θα δίνει τη δυνατότητα να γίνουν ακόμα και μισθώσεις ακινήτων, ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία και το κόστος.
Σύμφωνα με το υπ. Ανάπτυξης, τα 71.000 ακίνητα του Δημοσίου, φέρνουν στο κράτος ετήσια έσοδα ύψους 28 εκατ. ευρώ, δηλαδή 400 ευρώ μέσο όρο το κάθε ακίνητο, αφού τα περισσότερα είτε καταπατούνται είτε μισθώνονται με ελάχιστο αντίτιμο.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ποιοι είναι οι "Έλληνες Υπήκοοι" που υπέγραψαν διακήρυξη, η οποία ανοίγει τον δρόμο για ακόμη χειρότερη λύση για την Κύπρο

Δέκα χρόνια μετά το ηχηρό «όχι» του Τάσσου Παπαδόπουλου και της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού στο κατάπτυστο Σχέδιο Ανάν, 102 Ελληνες πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και τεχνοκράτες, προερχόμενοι κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., προσπαθούν να νεκραναστήσουν το καταστρεπτικό για την Κύπρο σχέδιο εν όψει της κινητικότητας που αναπτύσσεται.

Με μια διακήρυξη, με αφορμή τα 40 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, οι υπογράφοντές της ουσιαστικά στηρίζουν το κοινό ανακοινωθέν του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου στις αρχές του έτους, με την προτεινόμενη λύση τελικά να είναι ακόμη χειρότερη από αυτή που προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν. Σε μια κίνηση που παραπέμπει σε νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και σε προώθηση του σταδιακού αφελληνισμού του νησιού, οι «προοδευτικοί» επίδοξοι σωτήρες προτείνουν τη δημιουργία ενός μορφώματος στο οποίο, όπως είχε πει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, «η μειοψηφία θα κυβερνά και η πλειοψηφία θα πληρώνει». Αφού δημοσιοποιούν ένα σύνολο δράσεων και εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Ετος Κύπρου 2014», ξετυλίγουν και το σχέδιό τους για την Κύπρο της επόμενης μέρας. Μεταξύ άλλων, προτείνουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και δύο «χωριστά δημοψηφίσματα», στα οποία θα τεθεί το «συμφωνημένο από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σχέδιο λύσης». Υπογραμμίζουν δε «τη μεγάλη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία συμβάλλουν στον τελικό σκοπό της επανένωσης του νησιού».

Ανάμεσα στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Ρένα Δούρου, Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Βαρεμένος, Τάσος Κουράκης, Νάσος Αθανασίου, Πάνος Τριγάζης, Κρίτων Αρσένης, Σία Αναγνωστοπούλου και Στέλιος Κούλογλου, της ΔΗΜ.ΑΡ. Μαρία Γιαννακάκη, Μαριλένα Κοππά και Αντώνης Ρουπακιώτης, του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αννα Νταλάρα, Αλέκος Παπαδόπουλος και Νίκος Σηφουνάκης, της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, των Οικολόγων Νίκος Χρυσόγελος, του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Μαρκάτος (έως την περασμένη Δευτέρα) κ.ά.

Η παρουσίαση της διακήρυξης έγινε πριν από ένα δεκαήμερο στο Σπίτι της Κύπρου, με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Τριγάζη να παρουσιάζει τα βασικά σημεία της και τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Γεώργιο Μιχαηλίδη να κάνει γνωστό το πρόγραμμα δράσης. Η πρωτοβουλία, όπως υποστηρίζουν, στοχεύει να αναδείξει μέσω μιας σειράς εκδηλώσεων και παρεμβάσεων σε Ελλάδα και διεθνώς την ουσία του Κυπριακού και τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης με τον λαό της Κύπρου στο σύνολό του, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.

Δεν γίνεται αναφορά, πάντως, στο γεγονός ότι ενδεχόμενη υλοποίηση των προτάσεών τους εμμέσως πλην σαφώς νομιμοποιεί την εισβολή του 1974 και την αποικιοκρατία. Κάτι αντίστοιχο που επιχειρήθηκε και πριν από 10 χρόνια, στο Σχέδιο Ανάν, όταν ορισμένοι σύγχρονοι Ελληνοκύπριοι, ευτυχώς λίγοι, έλεγαν «ναι» στα διχοτομικά σχέδια, υποταγμένοι σε μια οργανωμένη προσπάθεια εκβιασμού ενός ολόκληρου λαού. Το προαναφερθέν κείμενο σε πολλούς θύμισε ένα αντίστοιχο του 2004, όταν πάλι διάφορες «προοδευτικές» προσωπικότητες ζητούσαν με τις υπογραφές τους να «ξεπεραστούν τραύματα και αμοιβαίες δαιμονοποιήσεις», τασσόμενοι θετικά στο Σχέδιο Ανάν. Και τότε γινόταν λόγος για μια «διζωνική ομοσπονδία», με την οποία «η Κύπρος ξεπερνά τη διχοτόμηση και μπορεί να χτίσει το μέλλον της ως σύγχρονη, δικαιοκρατούμενη δημοκρατία».

Τελικά, πάντως, δεν εισακούστηκαν από το 75,82% του κυπριακού λαού και τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος, σε ένα συγκλονιστικό διάγγελμά του, είχε πει, μεταξύ άλλων: «Κατάρρευση του ομόσπονδου κράτους θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σ' αυτό που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε: Στη διχοτόμηση μέσα από τη διεθνή αναγνώριση των δύο συνιστώντων κρατών. Συνεκτιμούμε τους κινδύνους και κρίνουμε ότι οι κίνδυνοι από το “ναι” είναι πολύ, πολύ μεγαλύτεροι και μη αναστρέψιμοι από το “όχι”… Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω “κοινότητα” χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Εναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της… Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες, έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας. Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα. Οτι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση. Οτι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας. Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη».


Αιτία διαζυγίου (του Μαρκάτου) με τους ΑΝ.ΕΛ.

Η υπογραφή που έβαλε ο πρώην πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νίκος Μαρκάτος (φωτό) στο κείμενο-διακήρυξη ήταν αρκετή για να αποπεμφθεί από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, στους οποίους ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας. Το κείμενο έγινε γνωστό στον κ. Μαρκάτο πριν από 10 ημέρες από τον προσωπικό φίλο του Πάνο Τριγάζη και αφού το διάβασε, εξέφρασε τη συμφωνία του και το υπέγραψε. Ο Πάνος Καμμένος δεν γνώριζε το θέμα, το οποίο έμαθε από το διαδίκτυο τη Δευτέρα. Οπως μας είπε ο κ. Μαρκάτος, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά δεν βρήκε τον ίδιο μα τη σύζυγό του. Της ζήτησε να του μεταφέρει ότι θα έπρεπε να αποσύρει την υπογραφή του, αλλιώς οι δρόμοι τους θα χώριζαν. Στη συνέχεια ο πρώην πρύτανης τηλεφώνησε στον κ. Καμμένο, λέγοντάς του να τον αφήσει να το σκεφτεί για μια μέρα, ενώ στη συνέχεια επικοινώνησε μαζί του και ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο. «Ξαναδιάβασα αμέσως μετά το κείμενο και είδα ότι είναι ισορροπημένο κείμενο, πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση στο θέμα που… σαπίζει επί 40 χρόνια. Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά έτσι το είδα» αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Μαρκάτος, που ελάχιστα λεπτά αργότερα έμαθε για την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πάνος Καμμένος και στην οποία ουσιαστικά ανακοίνωνε το «διαζύγιό» τους. «Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είμαστε απόλυτα αντίθετοι με το παραπάνω κείμενο. Στα εθνικά θέματα δεν υπάρχει ανοχή σε τέτοιες θέσεις και είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα μέλους του κινήματος με υπογράφοντες τέτοιες θέσεις» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. «Δεν έχω κανένα παράπονο από το κόμμα και είναι βέβαιο ότι θα ξαπαπιώ τσίπουρο με τον Καμμένο, που είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος» μας λέει ο κ. Μαρκάτος. «Επρόκειτο για ένα πείραμα που έφτασε στο τέλος του. Εξάλλου, δεν αμφισβήτησα ποτέ τις κεντροαριστερές καταβολές μου, όμως με τέτοιες κινήσεις (όπως αυτή του Πάνου Καμμένου) εκτιμώ πως μειώνεται η εμβέλεια του κόμματος» προσθέτει. Από την άλλη πλευρά, στους Ανεξάρτητους Ελληνες υποστηρίζουν ότι η στάση τους απέναντι στον Νίκο Μαρκάτο είναι μια απόδειξη ότι με τα εθνικά θέματα «δεν παίζουν» και ότι δεν σύρονται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατηγορούνταν έως τώρα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν πληρώνει εισφορές στον ΟΑΕΕ

Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απειλείται με κατάσχεση. 

Την ίδια ώρα ο ΟΑΕΕ, το Ταμείο όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, καταρρέει υπό το βάρος των μεγάλων ελλειμμάτων και είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να καταβάλλει συντάξεις και στο μέλλον. 

Στο αδιέξοδο αυτό είναι εγκλωβισμένοι 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις εισφορές τους αλλά και το ασφαλιστικό ταμείο τους το οποίο εκτιμάται ότι φέτος θα έχει μαύρη τρύπα 720 εκατ. ευρώ. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύνολο των απλήρωτων εισφορών προς το Ταμείο φθάνει τα 7, 4 δισ. ευρώ - το 80% αυτών προέρχεται από μικροοφειλέτες που χρωστούν έως 10.000 ευρώ.


Κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζουν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ και προειδοποιούν για ακόμη χειρότερες ημέρες από τον Σεπτέμβριο κα μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται η ομαλή καταβολή των συντάξεων. 

"Η πληρωμή των 265 εκατ. ευρώ τον μήνα σε συντάξεις του ΟΑΕΕ από τον Σεπτέμβρη και μετά θα είναι ένας γρίφος" διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Θανάσης Καπωτάς.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παρακμή: η αφασία των θεσμικά ακομμάτιστων

Το είπανε: «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς» –το περιβόητο ΕΣΠΑ– γιατί; Η απουσία λογικού ειρμού στον κομματοκρατούμενο δημόσιο βίο γεννάει όλο και ευτελέστερη εκφραστική, πραγματική αγλωσσία. Τι σημαίνει «πλαίσιο αναφοράς», τι πλαισιώνει αυτό το «πλαίσιο» και σε τι αναφέρεται η «αναφορά»; Γιατί είναι «εθνικό» το πλαίσιο – αφορά μήπως στο πανελλήνιο, προσφέρεται να στηρίξει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες οποιουδήποτε πολίτη; Και κατά τι «στρατηγικό», αφού δεν απηχεί κανέναν επιτελικό σχεδιασμό – όποιος προλάβει βολεύεται, και φυσικά προλαβαίνει ο εγγύτερος στην κομματική πλαισίωση του Πλαισίου Αναφοράς.

Πάντως, το γλωσσικά εξαμβλωματικό ΕΣΠΑ θα καλύψει και την εξαετία 2014 - 2020 κάνοντας ακόμα πιο δυσερμήνευτη την απορία: Πώς είναι δυνατό τα Ταμεία της Ε.Ε. να συνεχίζουν να επιδοτούν στη χώρα μας ένα πολιτικό σύστημα κραυγαλέα και προκλητικά ανήθικο, ανίκανο, ανυπόληπτο; Αραγε αφήνει αδιάφορους τους Ευρωπαίους εταίρους μας η ελλαδική πολιτική πραγματικότητα ή μήπως και κάπου τους βολεύει; Αποκλείεται να αγνοούν το πώς διαχειρίστηκαν οι πολιτικοί μας τα ιλιγγιώδη ποσά («πακέτα» και προγράμματα οικονομικής βοήθειας) που μας προσφέρθηκαν, για να μετάσχουμε κι εμείς στη σύγκλιση των οικονομιών των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Πακτωλοί χρημάτων πρωτοφανείς στην ιστορία του λυμφατικού κρατιδίου μας, πλούτος ονειρώδης με σκοπό να επενδυθεί σε υποδομές ανάπτυξης και παραγωγικότητας: Να γίνουν λιμάνια, αεροδρόμια, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, πρωτοποριακές βιομηχανικές μονάδες, ηλεκτροδότηση δημόσια και δημόσια ναυπηγεία (όχι τσιφλίκια της συνδικαλιστικής κακουργίας), σύγχρονα μέσα μεταφοράς, λειτουργικό σύστημα υγείας, μηχανοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών. Και κατά μέγιστο μέρος αυτός ο χαρισμένος, αμύθητος πλούτος πέρασε στα θυλάκια κομματανθρώπων, λωποδυτών με ονοματεπώνυμο. Η ευκαιρία που δόθηκε στον Ελληνισμό να συγκροτήσει κράτος εκσυγχρονισμένο, σεβαστό στον διεθνή στίβο, να βγει από την καθυστέρηση, την κακομοιριά, το ιστορικό περιθώριο, αυτή η ευκαιρία μεταποιήθηκε σε ιδιωτικές βίλες χολιγουντιανές, σκάφη υπερπολυτελή, καταθέσεις στο εξωτερικό των λωποδυτών κομματανθρώπων. Το κοινωνικό χρήμα λαφυραγωγήθηκε, τα κρατικά ταμεία άδειασαν και η χώρα γέμισε Κροίσους απροσμέτρητης επαρχιωτίλας, απληστίας, πρωτογονισμού.

Αποκλείεται να αγνοούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αυτό το δραματικό Βατερλώ μας, την καταστροφή την ασύγκριτα οικτρότερη της Μικρασιατικής. Στη Μικρασία χάθηκαν κοιτίδες του Ελληνισμού πανάρχαιες, χάθηκε η προϋπόθεση γεωστρατηγικής επιβίωσης του Ελληνισμού, που ήταν πάντοτε η πληθυσμική παρουσία του στις δύο όχθες του Αιγαίου και στο ενδιάμεσο αρχιπέλαγος. Με την πρόσφατη δήωση της χώρας και την καταστροφή της από το πράσινο και το γαλάζιο Πασόκ, χάθηκαν οι κυρίως προϋποθέσεις ιστορικής επιβίωσης του Ελληνισμού: Η συνέχεια της γλώσσας, η βιωματική - εμπειρική (και όχι ιδεολογική) ιστορική συνείδηση, ο πολιτισμός ως συνέχεια της ιδιαιτερότητας του «τρόπου» (και όχι σαν φολκ-λόρ και ψυχαγωγία).

Αραγε το ανήθικο, ανίκανο, ανυπόληπτο πολιτικό σύστημα οδήγησε την Ελλάδα σε τέτοιον παρακμιακό πρωτογονισμό ή η κοινωνική παρακμή προηγήθηκε και καρπός της είναι η σημερινή ντροπή του πολιτικού μας συστήματος; Λογική της κότας και του αβγού, άγονη, ανίκανη να οδηγήσει σε ρεαλιστική αυτογνωσία. Οποιος μπορεί να αξιολογήσει το μέγεθος της συντελεσμένης καταστροφής, απορεί για τη σιωπή, την παρακμιακή παθητικότητα, τουλάχιστον των θεσμικών φορέων που δεν ελέγχονται από την κομματοκρατία. Το «σώμα» (υποτίθεται) των Ελλήνων Επισκόπων, η Ακαδημία Αθηνών, κάποιες επιστημονικές εταιρείες με κύρος και αξιοπιστία, προσωπικότητες του απόδημου Ελληνισμού με κύρος διεθνές. Και το ζητούμενο βέβαια δεν είναι να βγουν κάποιοι τέτοιοι φορείς και να κάνουν δηλώσεις, καταγγελίες, να ηθικολογήσουν, να φλυαρούν γενικόλογα ευχολόγια. Το ζητούμενο είναι να μιλήσουν άλλη γλώσσα, με λογική άλλη από αυτήν των «βελτιώσεων» του αδιεξόδου, να παίξουν σε γήπεδο άλλο από αυτό του πρασινογάλαζου αμοραλισμού και του «αριστερού» μηδενιστικού ατομοκεντρισμού.

Τα χρονικά περιθώρια μοιάζουν στενά ασφυκτικά, το διαπυημένο πολιτικό σύστημα εκκρίνει θανατηφόρα τοξικά στο κοινωνικό σώμα, καθημερινά. Θάνατο, αλογία, βασανισμό. Αυτόν τον καιρό κρίνεται το ζωτικότερο, ίσως, μέτρο για την ύπαρξη λειτουργικού κράτους: το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων του Δημοσίου – το απαιτούν οι δανειστές μας, γιατί με το σημερινό μπάχαλο ούτε η τοκογλυφία και η ληστρική φορολόγηση είναι δυνατό να τελεσφορήσουν. Το πελατειακό κράτος της πρασινογάλαζης ατιμίας βασίστηκε στην άρνηση να πιστοποιηθεί η διαφορά του ικανού από τον ανίκανο, του εργατικού από τον τεμπέλη φυγόπονο, του τίμιου από τον χρηματιζόμενο, του ευγενικού από τον βάναυσο στην υπαλλική του συμπεριφορά.

Και τώρα, οι ίδιοι αυτοί που για σαράντα χρόνια ισοπέδωσαν και απαξίωσαν τους δημόσιους λειτουργούς, οι ίδιοι αυτοί θέλουν να επιβάλουν «αξιοκρατία», πειθαρχικό και ποιοτικό έλεγχο της δημοσιοϋπαλληλίας. Ποιος στοιχειώδους νοημοσύνης πολίτης μπορεί να τους εμπιστευτεί, να δεχθεί τον κατ’ επάγγελμα παραχαράκτη ως εγγυητή της γνησιότητας; Οταν βλέπει ο πολίτης με ποια ποιοτική αξιολόγηση επιλέγονται οι υπουργοί της κυβέρνησης –ονόματα που και μόνο το άκουσμά τους προκαλεί θυμηδία ή οίκτο– πώς να εμπιστευθεί, ότι αυτό το τραγελαφικό συνονθύλευμα υστερόβουλων σπιθαμιαίων που δεν πιστεύουν σε καμιά ποιότητα ή αριστεία, θα επιβάλει ποιοτικές διαβαθμίσεις και αξιολογήσεις των λειτουργών του κράτους;

Εχει τεράστια σημασία και δυναμική να αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που συνειδητοποιούν ότι από τον εφιάλτη της καταστροφής και του χάους είναι λογικά και πρακτικά αδύνατο να μας βγάλει το ίδιο πολιτικό προσωπικό, τα ίδια κόμματα που μας βύθισαν στην καταστροφή και στο χάος. Ούτε μπορεί να γεννηθεί κάτι καινούργιο (κόμμα, σχήμα, πρόγραμμα) μέσα στο θεσμικό πλαίσιο, που για τη δική του διαιώνιση έχει δημιουργήσει το σημερινό πολιτικό σύστημα. Το καινούργιο θα γεννηθεί από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης, τον πνιγμό της ανάγκης για το καινούργιο. Από συνταγές, ιδεοληψίες και ηθικές προστακτικές δεν γεννιέται το καινούργιο, προκύπτουν μόνο καλές προθέσεις ανέφικτων «βελτιώσεων».

Να πληθύνουν οι συνειδητοποιημένοι πολίτες, με κίνητρο την ανάγκη να κοινωνούνται τα καίρια και ουσιώδη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

25/7/14

Αύξηση 21,9% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Μάιο

Αύξηση 21,9% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφούμενο στα 1,724 δισ. ευρώ, έναντι 1,415 δισ. ευρώ του αντίστοιχου μήνα της προηγούμενης χρονιάς. Χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση διαμορφώνεται στο 16,4%.
Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών  διαμορφώθηκε στα 3,974 δισ. ευρώ, σε σχέση με 3,868 δισ. ευρώ του Μαΐου του 2013, καταγράφοντας αύξηση 2,8%. Η αντίστοιχη μεταβολη χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 186,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7,8%.
Σε ό,τι αφορά τη συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών διαμορφώθηκε στα 2,25 δισ. ευρώ, έναντι 2,45 δισ. ευρώ του περυσινού Μαΐου, παρουσιάζοντας μείωση 98,3%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 21,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,5%.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο -3,5% ο ρυθμός χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο

Αμετάβλητος στο -3,5% παρέμεινε ο ρυθμός χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 324 εκατ. ευρώ (ενώ τον Ιούνιο του 2013 ήταν αρνητική κατά 212 εκατ. ευρώ).
Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2014, ήταν αρνητική κατά 266 εκατ. ευρώ (Ιούνιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 63 εκατ. ευρώ) και ο  ετήσιος  ρυθμός  μεταβολής  διαμορφώθηκε  σε  -4,7%, από -4,5% το Μάιο του 2014. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,7%, από -4,4% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 319 εκατ. ευρώ (Ιούνιος 2013: αρνητική  καθαρή ροή 42 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -4,1%, τον Ιούνιο του 2014, από -5,2% τον προηγούμενο μήνα.
Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2014,  ήταν θετική  κατά 71 εκατ. ευρώ (Ιούνιος 2013: θετική  καθαρή ροή  12 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε  στο 1,5%, από 1,0%  τον προηγούμενο μήνα.
Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων
Αρνητική κατά 128 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Ιούνιο του 2014 (Ιούνιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 161 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -3,0%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Προσαύξηση έως 18,5% για όσους χρωστούν στο δημόσιο

Με πραγματικό επιτόκιο που μπορεί να φθάσει και το 18,5% θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι που θα αφήσουν απλήρωτο για περισσότερο από έναν χρόνο ένα φόρο, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χρέωσης με πρόστιμα των φορολογούμενων που δεν εξοφλούν εγκαίρως τις φορολογικές τους οφειλές.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με βάση τη φορολογική νομοθεσία από το 2014 και μετά οι φορολογούμενοι που δεν εξοφλούν μια φορολογική οφειλή έρχονται αντιμέτωποι με τα εξής:

-μηνιαία προσαύξηση 0,71%

-πρόστιμο 10% του ανεξόφλητου ποσού εφόσον παραμείνει ανεξόφλητο για περισσότερους από δυο μήνες, 20% για περισσότερους από 12 μήνες και 30% για περισσότερους από 24 μήνες.

Ας δούμε και τι σημαίνει αυτό στην πράξη για έναν φορολογούμενο που θα πρέπει να πληρώσει μια δόση του φόρου εισοδήματος ύψους 1.000 ευρώ και την εξοφλεί μετά από 13 μήνες. Μέχρι τότε θα χρεωθεί με 8,5% και με πρόστιμο 10%, δηλαδή συνολική προσαύξηση 18,5%. Αν αργήσει την εξόφληση κατά 24 μήνες τότε η πραγματική επιβάρυνση ανέρχεται στο 37%. Σημειώνεται, επίσης, ότι όταν αργεί να πληρώσει το δημόσιο τότε το ετήσιο επιτόκιο δεν ξεπερνά το 4,5%.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα μείωση 3% στις επικουρικές εντός του 2014

Νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις για 1 εκατομμύριο συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) αναμένεται εντός του 2014.
Μιλώντας στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Θανάσης Καπωτάς ανέφερε πως η επερχόμενη νέα μείωση στις επικουρικές (πέραν του 5,2% που έγινε από 1/7/2014) θα είναι της τάξης του 3%.
 
Να σημειωθεί ότι για το 2014 το ΕΤΕΑ αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα της τάξης των 170 εκατ. ευρώ. Με τη μείωση ύψους 5,2% στις συντάξεις θα εξοικονομηθούν περί τα 70 εκατ. ευρώ (11 εκατ. ευρώ τον μήνα), ποσό που δεν μηδενίζει το έλλειμμα και οδηγεί σε νέες περικοπές εντός του 2014.
 
Το ΕΤΕΑ καταβάλλει επικουρικές συντάξεις σε 1.044.000 συνταξιούχους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 645.505 συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ,174.192 συνταξιούχοι του ΤΕΑΔΥ, 28.450 του ΤΕΑΥΕΚ, 25.784 του ΤΑΔΚΥ καθώς και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ (32.549), του ΟΤΕ (25.871), των ΕΛΤΑ (9.343), της ΕΥΔΑΠ (3.202) και της πρώην ΕΡΤ (4.477).
 
Σημειώνεται πως η λεγόμενη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος κρύβει και νέες μειώσεις (πέραν του 5,2% από 1/7/2014), καθώς κάθε τρίμηνο το ύψος των συντάξεων που αποδίδονται θα επανεξετάζεται με βάση αυτή τη ρήτρα.
 
Μάλιστα αποκαλύπτεται ότι κατά τη διάρκεια υπολογισμού της πρόσφατης μείωσης στο ΕΤΕΑ και ενώ στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ήταν η μείωση να κυμαίνεται μεταξύ 5% και 8%, ο συντελεστής βιωσιμότητας του Ταμείου υπολογίσθηκε με βάση τα έσοδα του ΕΤΕΑ το πρώτο τετράμηνο του 2014.
 
Εάν λαμβάνονταν υπόψη για τον καθορισμό του κρίσιμου συντελεστή τα έσοδα του Ταμείου το 2013, τότε η μείωση θα έπρεπε να είναι σχεδόν τριπλάσια, φθάνοντας το 15%. Σημειώνεται ότι με τον ίδιο τρόπο οι μειώσεις θα εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία που δεν υπάγονται στο ΕΤΕΑ από την 1/1/2015. 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »