30/6/14

Έγκλημα και (σίγουρη) ατιμωρησία

Π​​άλι και πάλι: Κάποιοι πολίτες να συνεχίζουμε την αντίσταση στον παραλογισμό. Στον παραλογισμό που επιμένει να υποκαθιστά, εξουσιαστικά και θεσμικά, την πολιτική.

Δεν μας ενδιαφέρει, ούτε κατ’ ελάχιστο, αν η σημερινή, εκτρωματική από γεννησιμιού της κυβέρνηση εκλιπαρήσει ή όχι, πετύχει ή όχι, «εκπτώσεις» στις υποχρεώσεις που ανέλαβε με τα «Μνημόνια». Μας αφήνουν παγερά αδιάφορους οι επαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι, αν αυτή γίνει ποτέ κυβέρνηση, θα επαναδιαπραγματευθεί τα «Μνημόνια» και το χρέος. Δεν μας αγγίζουν (θα ήμασταν ηλίθιοι) οι καθημερινές και ακατάσχετες, πρόστυχες κενολογίες της κυβερνητικής προπαγάνδας για τους διεθνείς επαίνους που δεχόμαστε και βεβαιώνουν την «αρχή ανάκαμψης» της οικονομίας μας, την ετοιμότητα επενδυτών από όλο τον κόσμο να φέρουν τα χρήματά τους στο Ελλαδιστάν. Μας αηδιάζει, κυριολεκτικά, και το «νταηλίκι» κάποιων σπιθαμιαίων, που ενώ, όλα τα τελευταία χρόνια, υπέγραφαν πάντοτε αμαχητί «γην και ύδωρ», μόλις τους ξαναδόθηκε θώκος υπουργικός, ακκίζονται ότι διαφέρουν και παζαρεύουν μείωση απολύσεων.

Είμαστε λίγοι ίσως, αλλά θέλουμε να παραμείνουμε πολίτες, με σκέψη και κρίση, αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια. Το παζάρι ανάμεσα στους δανειστές μας, που απαιτούν πλεονεκτήματα δουλοκτησίας, και στο φαυλεπίφαυλο πολιτικό μας σύστημα που προσπαθεί (ακόμα σήμερα) να περισώσει το πελατειακό του κράτος, δεν μας αφορά. Η στοιχειώδης λογική λέει ότι για να ξαναλειτουργήσουν το κράτος και η οικονομία, να ξαναζωντανέψει η χώρα, χρειάζεται χρήμα στο δημόσιο ταμείο, κοινωνικό χρήμα, όχι ψευτοδάνεια. Το χρήμα υπήρχε και το καταλήστεψαν λωποδύτες με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση. Οι καταγγελίες έχουν τεκμηριωθεί με μελέτες, έχουν εκπροσωπηθεί από τους εγκυρότερους των πολιτικών αναλυτών και δημοσιογράφων, είναι δημοσιευμένο, προσιτό σε όλους το πληροφοριακό υλικό. Αλλά, αν έχουμε φτάσει στην τέλεια διάλυση κράτους και κοινωνίας, είναι γιατί πρώτη αλώθηκε και εξουδετερώθηκε, χρόνια τώρα, η Δικαστική Εξουσία, Δεν μπορεί πια στην Ελλάδα να λειτουργήσει νέμεση, μοιάζει λειτουργικά αδύνατο να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Γι’ αυτό και η προπαγανδιζόμενη «αισιοδοξία» για το οικονομικό μας μέλλον είναι μόνο απάτη, αδιάντροπη. Αν δεν δημευθούν περιουσίες, δεν επιστρέψουν τα κλοπιμαία στο δημόσιο ταμείο, αν δεν υπάρξει καινούργιο νομικό πλαίσιο προστασίας του κοινωνικού χρήματος και τιμωρίας της κλοπής του, είναι λογικά αδύνατο να επαναλειτουργήσει η οικονομία στην Ελλάδα.

Με ενδεικτικές αναφορές και παραδειγματικές εικόνες: Είναι λογικά και πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσουν παραγωγικές και ανταλλακτικές σχέσεις σε μια συλλογικότητα που αρνείται να προστατεύσει το «δημόσιο αγαθό», τα «κοινά», από την κτηνώδη ατομοκεντρική απληστία. Αδύνατη η οργανωμένη (πολιτική) συνύπαρξη, όταν δεν έχει καταστεί σε όλους αδιανόητη (ως έννοια) και ασυγχώρητη εσαεί (ως πράξη) η καταπάτηση (ιδιοποίηση) δημόσιας γης, η «αυθαίρετη» δόμηση, ο σφετερισμός κοινωνικής περιουσίας για την απόκτηση ατομικού περιουσιακού κεκτημένου. Ενα κράτος που παζαρεύει συμβιβασμούς με την «αυθαιρεσία», νομιμοποιεί αυτονόητα κάθε λωποδυσία κοινωνικού χρήματος, σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου.

Είναι λογικά αδιανόητο και πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει κράτος, όταν οι διαχειριστές των «κοινών» ξέρουν (και η κοινή γνώμη το έχει αποδεχτεί) ότι κατεξοχήν οι δικές τους αυθαιρεσίες, οποιεσδήποτε, θα μείνουν οπωσδήποτε ατιμώρητες: Μπορούν να κλέβουν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου αποταμιεύεται ο μόχθος ζωής των πολιτών, για να ενισχύσουν το «πελατειακό» τους κράτος, ή να φορτώνουν στους φορολογούμενους πολίτες τη μισθοδοσία άπειρου πλήθους αργόσχολων υπαλλήλων του Δημοσίου ή να καταφεύγουν σε εξωφρενικό υπερδανεισμό του κράτους – μπορούν οτιδήποτε, οποιοδήποτε κοινωνικό έγκλημα, με την απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν θα λογοδοτήσουν ποτέ στους φυσικούς δικαστές κάθε πολίτη, δεν θα τιμωρηθούν ποτέ.

Είναι αδύνατο να λειτουργήσει οργανωμένη συλλογικότητα, «κράτος» που διαχειρίζεται τα δημόσια οικονομικά και νομοθετεί τη διάκριση του δίκαιου από το άδικο στις ιδιωτικές συναλλαγές, αδύνατο να υπάρξει τέτοιο «κράτος νόμου», όταν οι διαχειριστές της εξουσίας απαλλάσσουν αυθαίρετα κάποιους ιδιώτες ή κάποιες συντεχνίες από τα χρέη τους προς το δημόσιο ταμείο. Χρόνια τώρα οι πολιτικοί στην Ελλάδα, καταργώντας κάθε λογική και κάθε εντιμότητα, διαγράφουν τα χρέη προς το κράτος και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς του κράτους των ίδιων των κομμάτων τους, αλλά και των «υποστηρικτών» που διαθέτουν τα κόμματά τους στον κόσμο του χρήματος και στον υπόκοσμο. Χαρίζουν χρέη τεράστια, αμύθητα, τηλεοπτικών καναλιών, ποδοσφαιρικών εταιρειών, καταπατητών δημόσιας γης, τάχα και «εφημερίδων» (βραχύβιων εντύπων κρετινικής κομματικής προπαγάνδας), πολυποίκιλων «φορέων» δημιουργημένων με την ανοχή ή και την έμπνευση των κομμάτων, μόνο για να πετύχουν τη λωποδυσία του κοινωνικού χρήματος.

Τα πρόσωπα που συγκροτούν ό,τι ακόμα αποκαλούμε κατ’ ευφημισμόν «πολιτικό σύστημα» στην Ελλάδα, είναι μάλλον αδύνατο να αντιληφθούν με ποια βαθύτατη απαξίωση τους αντιμετωπίζουμε οι πολίτες, πόσο ανυπόληπτοι είναι στα μάτια μας. Ολοι. Και δεν είναι άδικη η γενίκευση. Σίγουρα, δεν συνέργησαν όλοι στην κλοπή ή στην εξωφρενική διασπάθηση του κοινωνικού πλούτου, δεν διεπλάκησαν όλοι με τον υπόκοσμο. Ομως όλοι, όλοι χωρίς εξαίρεση, αποσιωπούν το συντελεσμένο έγκλημα της ασύδοτης λωποδυσίας, δεν λένε λέξη για δήμευση του κλοπιμαίου πλούτου, χειροκροτούν και μεγαλύνουν, ακόμα σήμερα, τους αυτουργούς της καταστροφής και του εφιάλτη μας, τους ανέχονται σε θέσεις ηγετικές, παραβλέπουν τα τεχνάσματα φυγοδικίας τους.

Και δεν φτάνει που αποσιωπούν τα καίρια και ουσιώδη, το έγκλημα και την ατιμωρησία του (τα άδεια δημόσια ταμεία και το απίστευτο πλήθος των νεότευκτων Κροίσων) οι επαγγελματίες της εξουσίας επιμένουν και να μας θεωρούν ηλίθιους: Πιστεύουν ότι μπορούμε να μιλάμε όλοι με εντελώς άδειες από περιεχόμενο λέξεις (:«κεντροαριστερά», «ριζοσπαστική αριστερά», «λαϊκή δεξιά», «προοδευτικό μέτωπο»), έτσι ώστε η ευθύνη μας ως πολιτών να βαυκαλίζεται και να φενακίζεται με το «πάθος» της ποδοσφαιρολαγνικής εκφραστικής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η ατυχία του να είσαι Έλληνας τουρίστας στην Ελλάδα

Καθώς ο Ιούλιος πλησιάζει, η αίσθηση της αδικίας εντείνεται. Αν ήμουν Εγγλέζα, Γαλλίδα ή έστω Ρωσίδα, θα μπορούσα να κάνω σχεδόν δωρεάν διακοπές στην Ελλάδα. Αν δεν το πιστεύετε, μπορείτε απλώς να ρωτήσετε τον ξένο κύριο που μένει στο διπλανό σας δωμάτιο στο νησί πόσο του στοιχίζει η παραμονή του εκεί. Ή, εναλλακτικά, μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω ρεπορτάζ, σημειώνοντας πως τα στοιχεία των ξενοδοχείων που αναφέρονται είναι στη διάθεση της εφημερίδας. Απλώς δεν αναγράφονται, για προφανείς λόγους.

Αναζητώντας τις σχεδόν δωρεάν διακοπές των ξένων, μπαίνω πρώτα στη σελίδα Thomson.co.uk όπως θα έκανε η μέση Αγγλίδα. Στην αρχή, ψάχνω δωμάτιο στην Κρήτη και σύντομα διαπιστώνω πως μπορώ με πτήση αλέ-ρετούρ από το Μάντσεστερ να μείνω σε τριάστερο ξενοδοχείο για επτά ολόκληρες νύχτες πληρώνοντας συνολικά μόλις 137 λίρες! Δηλαδή, λιγότερα απ’ όσα θα στοιχίσει στον μέσο Ελληνα ένα απλό εισιτήριο για το Λονδίνο. Η τιμή μού φαίνεται εξαιρετικά συμφέρουσα, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που αλλάζω προορισμό και ψάχνω κατάλυμα στην υπόλοιπη καλοκαιρινή Ελλάδα.

Χωρίς κανένα κόπο, βρίσκω μια προσφορά για τη Ρόδο: πτήση από το Λονδίνο και παραμονή επτά νύχτες σε στούντιο με δική του κουζίνα, με θέα στη θάλασσα και πρόσβαση σε πισίνα και ηλιόλουστες ξαπλώστρες στην τιμή των 121 λιρών! Οσο το ρεπορτάζ προχωράει, τα μαθηματικά των διακοπών μοιάζουν όλο και πιο αλλόκοτα: ακόμη κι αν υπολογίσω την πιο φθηνή πτήση, των 80 λιρών, το ξενοδοχείο θα πρέπει να στοιχίζει κάτι λιγότερο από 5 ευρώ τη βραδιά! Δηλαδή, λιγότερα απ’ όσα έχω πληρώσει ποτέ στη ζωή μου για ξενοδοχείο. Ακόμα και πριν από την κρίση, ακόμα και πριν από το ευρώ, ακόμα και πριν φτάσουμε την αρχαία εποχή, τότε που δεν έβγαζα εγώ χρήματα και πλήρωναν τις διακοπές οι γονείς μου.

Φυσικά, το ξενοδοχείο αυτό δεν είναι λουξ, αλλά στις φωτογραφίες το δωμάτιο μοιάζει μεγάλο και καθαρό. Παρά ταύτα, υποψιάζομαι πως ίσως κάτι να μην πηγαίνει καλά, οπότε ξεκινώ να ψάχνω καταλύματα με μεγαλύτερες ανέσεις. Και διαπιστώνω πως αν είσαι Αγγλος, στην Κρεμαστή της Ρόδου το τετράστερο ξενοδοχείο για επτά μέρες, μαζί με την πτήση από Gatwick, κοστίζει 242 λίρες – δηλαδή 300 ευρώ. Σκέφτομαι πως δεν μπορεί, και για τους Ελληνες κάποια ευκαιρία θα υπάρχει. Αλλά όταν μπαίνω στο site του ξενοδοχείου για να κλείσω το ίδιο δωμάτιο, όλα αλλάζουν: η κάθε νύχτα τώρα κοστίζει 81 ευρώ, δηλαδή συνολικά 547 ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε το εισιτήριο για να φτάσω ώς εκεί.

Κι έτσι, ξαναβουτάω στον κόσμο των τουριστικών πρακτόρων: στη Ζάκυνθο το αντίστοιχο τετράστερο διαμερισματάκι στην ακροθαλασσιά κοστίζει 308 λίρες, αρκεί να έρθω από το Μάντσεστερ στην αρχή του Ιουλίου να το καταλάβω. Αν θέλω και ημιδιατροφή, θα επιβαρυνθώ άλλες 84 λίρες – και θα φτάσω τις 392, για διακοπές απίθανης πολυτέλειας, με πισίνες, φοίνικες, μπιτς μπαρ και γουίντσερφ να με περιμένουν στο νησί. Προσπαθώντας να καταπνίξω το προαναφερθέν αίσθημα αδικίας, κοιτάζω τι θα μπορούσα να βρω με τα ίδια λεφτά ως Ελληνίδα μεμονωμένη ταξιδιώτρια. Και διαπιστώνω πως ακόμα κι αν κλείσω από τις σελίδες που εντοπίζουν τις προσφορές, όπως το booking.com ή το tripadvisor.com, ένα απλό δωμάτιο στη Λίνδο της Ρόδου δεν πέφτει ποτέ κάτω από 45 ευρώ. Οσο κι αν ψάχνω τετράστερο ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο με λιγότερα από 120 ευρώ, δεν βρίσκω απολύτως τίποτε.

Κι έτσι, αλλάζω ξανά εθνικότητα και μπαίνω στο ρωσικό pegast.ru για να οργανώσω αυτή τη φορά τις διακοπές μου από τη μακρινή Μόσχα. Πολύ σύντομα ανακαλύπτω πως με αυτόν τον τρόπο η πτήση μαζί με την πενθήμερη παραμονή μου στη Λίνδο σ’ ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων θα μου κοστίσει 15.000 ρούβλια – δηλαδή με 320 ευρώ θα φοράω για πέντε ημέρες το βραχιολάκι του «all inclusive» και θα τριγυρνώ στα μπαρ της πισίνας, στα εστιατόρια και τους μπουφέδες του ξενοδοχείου. Αν πάλι θέλω να πάω μόνο για τρεις νύχτες στην Κρήτη, το εισιτήριο και το ξενοδοχείο τριών αστέρων στα Μάλια θα μου κοστίσει 220 ευρώ. Που σημαίνει πως θα με συνέφερε περισσότερο να κλείσω οποιοδήποτε απ’ αυτά τα πακέτα, ακόμα κι αν αναγκαστώ να πετάξω το αεροπορικό μου εισιτήριο στα σκουπίδια!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πουλάει το Πόρτο Καρράς ο Στέγγος

Φήμες θέλουν τον Κ. Στέγγο να βάζει πωλητήριο στο πολυτελές συγκρότημα του Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία Χαλκιδικής, όπου έχουν αναπτυχθεί οικιστικά projects, καζίνο, μαρίνα κτλ.
Ο επιχειρηματίας που κάποτε μεσουρανούσε στον κατασκευαστικό κλάδο, στο real estate και τον τουρισμό πουλάει το project από παλιά, αν και όπως αναφέρει η Αξία, πάντα ζητούσε τη «σωστή τιμή».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ερώτημα είναι αν ο κ. Στέγγος θα επιμείνει σε ποσά που προσεγγίζουν τα 450-500 εκατ. ευρώ, που ζητούσε, καθώς σ' ένα τμήμα του συγκροτήματος υπάρχει πρόβλημα με τις οικοδομικές άδειες.
Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφοροι υποψήφιοι αγοραστές από την Ρωσία, την Αραβία κ.α. Όμως εσχάτως ήρθε στο προσκήνιο το όνομα της Hines, μεγάλου επενδυτικού ομίλου από την Αμερική (Διαβάστε ΕΔΩ)
Η Hines, έχει προχωρήσει σε επενδύσεις της τάξης των 25,2 δισ. δολαρίων ενώ διαθέτει στην Ευρώπη περιουσιακά στοιχεία άνω των 8 δισ. Ευρώ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση του ομίλου, η ακίνητη περιουσία του Πόρτο Καρράς εκτιμήθηκε από την Πειραιώς Real Estate στα 380 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2013.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Και συσσίτια μόνο για τους τουρκόφρονες

Συνεχίζουν την επίδειξη ισχύος στη Θράκη, με δύο προκλήσεις αυτή τη φορά, οι εκλεκτοί της Αγκυρας! Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μια ετοιμάζουν το «καραβάνι της αφθονίας» και από την άλλη συσσίτια μόνο για... τουρκόφρονες! Και όλα αυτά στη σκιά των ποσοστών που πήραν στις πρόσφατες εκλογές σε Ροδόπη και Ξάνθη, όπου συγκέντρωσαν 42% και 26% αντίστοιχα.

Με κεντρικό σύνθημα «Υardim elini uzat» («Δώσε χέρι βοήθειας»), το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ - DEB), με πρόσχημα την οικονομική κρίση, στήνει νέο δίκτυο επιρροής των Ελλήνων μουσουλμάνων που ζουν στη Θράκη. Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν μεταξύ άλλων: «Τα είδη πρώτης ανάγκης θα διανέμονται στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, με τη βοήθεια των εκπροσώπων του ΚΙΕΦ από τα χωριά και τις γειτονιές της Ξάνθης», ζητώντας απ' όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν στην καμπάνια «να φέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας στα γραφεία του κόμματός μας ή στους εκπροσώπους των χωριών και τις γειτονιές του ΚΙΕΦ».

Την ίδια ώρα, το λεγόμενο «καραβάνι της αφθονίας», που χρηματοδοτεί το τουρκικό ΥΠΕΞ, θα περάσει και πάλι τα σύνορα, για να προσφέρει πιλάφι με κοκκινιστό κρέας στους μουσουλμάνους της Θράκης, υπενθυμίζοντάς τους ότι είναι «εγγόνια Οθωμανών».

Το «καραβάνι», ένα κομβόι που αποτελείται από τρία φορτηγά TIR, δύο λεωφορεία, τρία μίνι μπας και οχήματα τεχνικής υποστήριξης, επισκέπτεται βαλκανικές πόλεις όπου ζουν μουσουλμάνοι, για να τους παραθέσει το λεγόμενο Ιφτάρ, το δείπνο ουσιαστικά μετά τη δύση του ηλίου, κατά τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανιού.

Το «καραβάνι» ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη και έπειτα από «περιοδεία» σε Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Σκόπια, Αλβανία και Βουλγαρία θα καταλήξει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ξάνθη και την Κομοτηνή από τις 20 έως τις 23 Ιουλίου. Φέτος είναι η 10η χρονιά που το «καραβάνι» του... (εκ)τουρκισμού θα βρεθεί στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα επισκεφθεί το πομακοχώρι Σμίνθη στον νομό Ξάνθης (22/7) και το Κοπτερό στον νομό Ροδόπης (24/7).

Οι εκδηλώσεις, εκτός από τα πιλάφια με το κοκκινιστό κρέας, τα αριάνια και τους πύρινους λόγους για το ενδιαφέρον της «μητέρας πατρίδας», προσφέρει στους συμμετέχοντες και άφθονο... θέαμα, όπως συναυλίες με γνωστούς Τούρκους καλλιτέχνες ή χορευτικά με περιστρεφόμενους δερβίσηδες.

Να σημειωθεί ότι οι... εθελοντές νεολαίοι της μειονότητας φορούν λευκά μπλουζάκια που φέρουν επάνω τους το οθωμανικό οικόσημο με την επιγραφή «Εγγόνια Οθωμανών».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/6/14

Έρχονται τρία νέα διόδια στους κάθετους της Εγνατίας Οδού

Αρχές, με μέσα του 2015, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι τρεις νέοι σταθμοί διοδίων, οι οποίοι θα κατασκευαστούν στους σημαντικότερους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού. Σύμφωνα με την διοίκηση της Εγνατίας Οδός, οι νέοι σταθμοί διοδίων δεν θα κατασκευαστούν κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, αλλά σε σημεία κοντά στα σύνορα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα κατασκευαστεί σταθμός διοδίων στον άξονα Δερβένι – Σέρρες – Προμαχώνας, σε σημείο κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, που δεν έχει οριστεί ακόμη. Ο δεύτερος σταθμός θα κατασκευαστεί στον άξονα Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή και ο τρίτος στον άξονα Χαλάστρα – Εύζωνοι θα λειτουργήσει σε υφιστάμενο σταθμό, που έχει κατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες, ωστόσο σήμερα δεν λειτουργεί.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των διοδίων των νέων σταθμών, όπως δηλώνει στηVoria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού,Παρασκευάς Σαββαΐδης, αυτό δεν έχει οριστεί ακόμα. «Οι χρεώσεις θα μας απασχολήσουν στο επόμενο διάστημα, πιθανότατα στις αρχές του νέου έτους. Δεν υπάρχει πολιτική τιμών στα νέα διόδια αυτή τη στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σήμερα λειτουργούν επτά σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό και ειδικότερα, στα Μάλγαρα, στην Τύρια (περιοχή Παραμυθιάς Θεσπρωτίας), στο Μαλακάσι (περιοχή Μετσόβου), στον Πολύμυλο Κοζάνης, στην Ανάληψη (περιοχή Λαγκαδά), στη Μουσθένη Καβάλας και στον Ίασμο Κομοτηνής

Οι τιμές είναι ίδιες σε όλους τους σταθμούς και συγκεκριμένα: Δίκυκλα και τρίκυκλα 1,70 ευρώ, ελαφρά και επαγγελματικά οχήματα 2,40 ευρώ, επαγγελματικά οχήματα, φορτηγά, λεωφορεία 6 ευρώ και αρθρωτά λεωφορεία και βαρέα οχήματα 8,40 ευρώ.

Εξάλλου, από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα λειτουργήσει το νέο σύστημα για την αναλογική τιμολόγηση των διοδίων, ώστε οι οδηγοί να πληρώνουν ένα αντίτιμο με βάση τα χιλιόμετρα που διανύουν.  «Γίνεται η προεργασία για να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, το οποίο είναι τελείως διαφορετικής λογικής από το ισχύον. Θα καταγράφεται στις εισόδους η είσοδος στον δρόμο και στις εξόδους η έξοδος, ώστε οι χρήστες να πληρώνουν ό,τι διανύουν», αναφέρει ο κ. Σαββαΐδης.

Παρότι δεν έχει οριστεί ακόμη η τιμή για την αναλογική χρέωση, πιθανότατα θα ισχύσει η ίδια τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται στις συμβάσεις παράχωρησης των οδικών αξόνων, δηλαδή χρέωση της τάξης του 0,04 ευρώ με 0,06 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Παραμένει με έναν ΣΕΑ η Εγνατία

Σημαντικές καθυστερήσεις σημειώνονται στην κατασκευή των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) επί της Εγνατίας Οδού. Παρότι πρόκειται για έναν οδικό άξονας μήκους 650 και πλέον χιλιομέτρων, λειτουργεί μόλις ένας ΣΕΑ, στον Πλάτανο Ημαθίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββαΐδη, στην τελική ευθεία είναι η λειτουργία τεσσάρων νέων ΣΕΑ, στην περιοχή του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, στο Ελευθεροχώρι Θεσπρωτίας, στο Αρδάνιο Έβρου και στο Σώστη Ροδόπης.

Αν και οι διαγωνισμοί για τους συγκεκριμένους Σταθμούς έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, καθώς και έχουν γίνει ήδη από το τέλος του 2013 όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής από την Εγνατία Οδό (διευθέτηση χώρου, δρόμοι κτλ), οι σταθμοί ακόμη δεν έχουν λειτουργήσει.
Ο λόγος είναι οι οικονομικές δυσκολίες του αναδόχου ΑΕΓΕΚ, που, ενώ κέρδισε επτά διαγωνισμούς για ΣΕΑ, υπέγραψε μόλις τέσσερις συμβάσεις. «Ο ανάδοχος έχει προβλήματα, τα όποια πάντως φαίνεται να προχωρούν προς λύση. Εμείς τους έχουν καλέσει να μας που εάν και σε πόσους ΣΕΑ θα προχωρήσουν και πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να δοθεί λύση», λέει ο κ. Σαββαΐδης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/6/14

Απεβίωσε ο μεγάλος εκδότης Χατζόπουλος Οδυσσέας

Έφυγε ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος....
"Έφυγε σήμερα το πρωί ο μεγάλος εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος (Κάκτος) και αφήνει πίσω του ένα μεγάλο εκδοτικό έργο (η μεγαλύτερή του εκδοτική επιτυχία ήτανε η έκδοση της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας), ήταν ένα τιτάνιο έργο που το δημιούργησε μόνος του, χωρίς καμία κρατική βοήθεια ή υποστήριξη. Ο πολιτισμός έχασε ένα μεγάλο και αγνό υπηρέτη του.
Γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα. Τελείωσε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1959. Το 1960 εξέδωσε το πρώτο του περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών στον «Ηνίοχο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και μουσική. 
Τον Εκδοτικό Οίκο «Κάκτος» ίδρυσε το 1975. Από το 1991, μαζί με τα υπόλοιπες εκδόσεις που δίνουν στην κυκλοφορία, οι Εκδόσεις «Κάκτος» έχουν ως κύριο έργο την έκδοση της σειράς «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία Οι Έλληνες», με προγραμματισμό να δημοσιευθούν μεταφρασμένα και σχολιασμένα —για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς— όλα τα έργα όλων των συγγραφέων της ελληνικής αρχαιότητας. Η σειρά αυτή, που βραβεύτηκε τον Απρίλιο του 2000 από το Πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence στη Γαλλία ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της εποχής μας, και αργότερα, τον Οκτώβριο του 2002, από το Ίδρυμα Πιερίδη, στην Κύπρο, αριθμεί μέχρι στιγμής 700 τόμους και είναι ήδη, για το αντικείμενό της, η μεγαλύτερη στον κόσμο. Τον Ιανουάριο του 2004 ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος παρουσίασε τους «Έλληνες» στην Κούβα, με ομιλία του στο Μουσείο Τεχνών της Αβάνας."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/6/14

Παράταση των φορολογικών δηλώσεων έως τις 14/07 αποφάσισε το ΥΠΟΙΚ

Mέχρι την Δευτέρα 14 Ιουλίου παρατείνει την διορία υποβολής των δηλώσεων Ε1 το υπουργείο Οικονομικών, ανεξαρτητως ΑΦΜ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή ήταν η λύση στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Μαυραγάνης, μετά και από έντονα "παζάρια¨" με την Τρόικα που ήταν αντίθετη να δοθεί καν παράταση στην υποβολή των δηλώσεων.
 Σε ανακοίνωσή του  σε σχέση με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 το υπουργείο Οικονομικών τονίζει τα ακόλουθα:
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες φορολογούμενους για τη διάθεση φορολογικής συμμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης που έδειξαν την τελευταία εβδομάδα.
Από τη Δευτέρα έχουν υποβληθεί 700.000 δηλώσεις δηλαδή το 12% των συνολικά αναμενόμενων και μόνο χθες υποβλήθηκαν 198.000 δηλώσεις.
Οι Έλληνες φορολογούμενοι ανταποκρινόμενοι στις οδηγίες του ΥΠΟΙΚ  χρησιμοποιούν το TAXIS σε ώρες μη αιχμής, με αποτέλεσμα παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό δηλώσεων το TAXIS να ανταποκρίνεται πάρα πολύ καλά.
Το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να επιτευχθεί η εμπρόθεσμη υποβολή του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, δίνει παράταση μέχρι και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014 ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
Καλούνται οι Έλληνες  φορολογούμενοι να συνεχίσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις με τους ίδιους ρυθμούς μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, προκειμένου οι δηλώσεις αυτές να είναι εμπρόθεσμες.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Έρχεται 15% μείωση στο εφάπαξ 45.000 δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων!

Νέο “ψαλίδι” θα δουν στο εφάπαξ τους οι ασφαλισμένοι που βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, ο νέος μαθηματικός τύπος που θα εφαρμοστεί για την έκδοση αυτών των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, θα οδηγήσει σε διψήφιες περικοπές (της τάξης του 15%) για χιλιάδες ασφαλισμένους που ανήκουν σε ελλειμματικά Ταμεία.
“Ακόμα δεν έχουμε τη λύση του γρίφου που λέγεται μαθηματικός τύπος ώστε να εκτιμήσουμε το ακριβές ποσοστό της μείωσης”, τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, Θανάσης Καπωτάς. Για να προσθέσει: “Σε κάθε περίπτωση, λόγω παραμέτρων, οι μειώσεις προμηνύονται αρκετά μεγάλες, με το εφάπαξ να διαμορφώνεται σε επιστροφή των εισφορών που έχουν πληρωθεί, και θα έχουμε και το παράδοξο εργαζόμενοι με τα ίδια χρόνια ασφάλισης και τις ίδιες εισφορές να έχουν διαφορετικό εφάπαξ ανάλογα με το έτος εξόδου”.
Σημειώνεται ότι για τους ασφαλισμένους  που βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2013 το καταβαλλόμενο εφάπαξ θα υπολογιστεί με ένα “μεικτό” σύστημα. Ειδικότερα, σε όσες περιπτώσεις ο χρόνος ασφάλισης έχει διανυθεί πριν και μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, η υπουργική απόφαση προβλέπει τα εξής:
- Το τμήμα εφάπαξ παροχής που αναλογεί στα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι την ημερομηνία αυτή (δηλαδή με το παλαιό σύστημα).
- Το διάστημα μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 υπολογίζεται με το νέο σύστημα και λαμβάνονται, μεταξύ άλλων, υπόψη το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα, τα έτη ασφάλισης, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού του εισφορών κ.ά.
Στη συνέχεια το καταβαλλόμενο εφάπαξ θα προκύψει από το άθροισμα αυτών των δύο ποσών πολλαπλασιαζόμενο με τον εκάστοτε συντελεστή βιωσιμότητας του Ταμείου Πρόνοιας.
Τονίζεται ότι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν 38.000 αιτήσεις, ενώ το προϋπολογιζόμενο ποσό που θα χρειαστεί ανέρχεται σε 1,071 δισ. Το Ταμείο είναι σε θέση να πληρώσει περίπου 400 εκατ. ευρώ έως το τέλους του 2014 σε δικαιούχους.
Παράλληλα, στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα εκκρεμούν 7.000 αιτήσεις και ο μέσος όρος αναμονής είναι ενάμισι έτος. Σε ορισμένους τομείς του Ταμείου όμως και συγκεκριμένα στους εμποροϋπαλλήλους, η αναμονή είναι πολλαπλάσια καθώς, για να πάρουν το εφάπαξ, απαιτείται να έχει εκδοθεί η πράξη συνταξιοδότησης για την επικουρική τους σύνταξη που καθυστερεί έως και 4 χρόνια.
Πάντως, από τις μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί από την αρχή του Μνημονίου μέχρι σήμερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί δραματικές απώλειες. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 25 χρόνια υπηρεσίας που αποχώρησε το 2009 εισέπραξε 34.284 ευρώ, ενώ ένας υπάλληλος με το ίδιο καθεστώς που αποχώρησε το 2013 θα πάρει 21.603 ευρώ.
Τέλος, τονίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε πρόσφατες δηλώσεις του επισήμανε ότι, όσον αφορά τα εφάπαξ, μέχρι το τέλος του χρόνου θα δοθούν άλλα 10.000 ευρώ, τη στιγμή που τον Δεκέμβριο του 2012 δεν υπήρχε ευρώ και θα έπρεπε να κάνουμε στάση πληρωμών. Γινόταν πλιάτσικο» είπε χαρακτηριστικά.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δύο δισ. ευρώ επιπλέον θα χρειαστούν τα ασφαλιστικά ταμεία για να δώσουν συντάξεις

Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. ευρώ πρέπει να βρει φέτος η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η “μαύρη τρύπα” στα μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία, ώστε να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή,  στο ταμειακό έλλειμμα των 2 δισ. ευρώ δεν έχουν υπολογιστεί ενδεχόμενες απώλειες από νέες -εντός του έτους- μειώσεις στους φόρους υπέρ τρίτων ή στους πόρους που χρηματοδοτούν εν μέρει ασφαλιστικά Ταμεία. Υπενθυμίζεται ότι οι φόροι υπέρ τρίτων συνδράμουν τα συνταξιοδοτικά Ταμεία με ποσά που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα ορισμένοι φορείς, όπως το Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, ΤΣΜΕΔΕ (εντός του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, ΕΤΑΑ) εξαρτάται απόλυτα από τις εισπράξεις που κάνει από πιστοποιήσεις δημόσιων έργων, από τα ποσοστά παρακράτησης στον προϋπολογισμό πάσης φύσεως τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και από ένα ειδικό τέλος στην αξία εισαγόμενων μηχανημάτων για έργα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Ταμείο των Νομικών και κυρίως στον ΟΓΑ ο οποίος εισπράττει περίπου 1 δισ. ευρώ από κοινωνικούς πόρους. Το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία καταγράφονται καταγγελίες πολιτών από τις επιβαρύνσεις που προκαλούν οι φόροι επί τρίτων ανησυχεί ιδιαίτερα τα Ταμεία τα οποία δεν αντέχουν νέες μειώσεις εσόδων αυτήν την περίοδο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, καθώς το πρόβλημα με την εξυπηρέτηση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων εισφορών διογκώνεται σε σημείο που μοιάζει ακόμη και με παύση πληρωμών στα Ταμεία όπου καταβάλλουν εισφορές ελεύθεροι επαγγελματίες. Στο ΙΚΑ το έλλειμμα είναι 807,9 εκατομμύρια ευρώ, στον ΟΑΕΕ 462,7 εκατομμύρια και στον ΟΓΑ το έλλειμμα αγγίζει τα 181 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα για τον ΟΑΕΕ εκτιμάται ότι το έλλειμμα ενδέχεται να ανέλθει ακόμη και στο ύψος των 720 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς η εξυπηρέτηση της ρύθμισης για τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές φαίνεται να εμποδίζει την καταβολή και των τρεχουσών εισφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ταμειακό πρόβλημα του Ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών είναι το πρώτο θέμα για το οποίο επιφορτίστηκε να βρει λύση ο νέος υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Αντ. Μπέζας ο οποίος και θα έχει -εκτός απροόπτου- την αρμοδιότητα για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Το επείγον του θέματος έθεσε πρόσφατα στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση η διοικητής του Ταμείου, κ. Κωτίδου. Το Ταμείο αντιμετωπίζει μείωση εισφορών έως και 40% ενώ τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονται ήδη σε 7,4 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερα ανήσυχος είναι και ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος, ο οποίος έχει επισημάνει πολλές φορές ότι χρειάζεται μια νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανάλογη με αυτή που επιτράπηκε να εφαρμόσει η Ιταλία με περισσότερες από 100 μηνιαίες δόσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΙΚΑ η μείωση των εσόδων από το 2010 έως και το τέλος του 2013 είναι 8,2% ενώ οι ληξιπρόθεσμες εισφορές αυξήθηκαν από τα 4,8 δισεκατομμύρια στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μειώθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ (από τα 3,3 στα 2,7 δισεκατομμύρια).
Το μόνο θετικό την τελευταία χρονική περίοδο αφορά την αύξηση εσόδων, περίπου 50 εκατ. ευρώ, από τις εισφορές που καταβάλλονται για τα επικουρικά ταμεία λόγω της υποχρεωτικής, πλέον, υποβολής των υπόχρεων με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις. Ομως αυτό το ποσό καθώς και η όποια βελτίωση στα έσοδα των επικουρικών δεν επηρεάζουν τα έσοδα της κύριας σύνταξης.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Καψόνι στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Καψώνι κάνει η κυβέρνηση στους ήρωες των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατιωτικούς, πυροσβέστες, αστυνομικούς, λιμενικούς). Το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριζε ότι αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα (που θα αφορούσαν τον προϋπολογισμό του 2015) ώστε η κυβέρνηση να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που απαιτείται για την καταβολή εν ευθέτω χρόνο των αναδρομικών. Το απόγευμα «πηγή» του ίδιου υπουργείου ισχυριζόταν ότι θα επανεξεταστεί όλο το μισθολόγιο των στρατιωτικών με αφορμή τις αποφάσεις του ΣτΕ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα και αφού πρώτα υπάρξει συζήτηση και με το ΠΑΣΟΚ! (Δηλαδή ο Βενιζέλος θα είναι εκείνος που θα αποφασίσει το πότε θα πάρουν αυτά που δικαιούνται οι στρατιωτικοί!)

Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ως απάντηση στο πιεστικό αίτημα βουλευτών της Ν.Δ. (Ηλ. Βλαχογιάννης, Δ. Τζαμτζής, Δ. Κυριαζίδης και Θ. Σολδάτος) να δεσμευτεί ότι θα έρθει τροπολογία ανάλογη με εκείνη για τα αναδρομικά των δικαστικών, που ψηφίστηκε από το πρώτο θερινό τμήμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας (που πριν από τη συζήτηση είχε συνάντηση στο εντευκτήριο της Βουλής με τον κ. Τζαμτζή) έκανε γνωστό ότι «έπονται, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ρυθμίσεις που θα εναρμονίζονται με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι η απόφαση για τους ενστόλους εκδόθηκε εντός του 2014 και κυρίως λόγω της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-18 που θέτει ανώτατα δεσμευτικά όρια δαπανών. Κάτι που αντίθετα είχε προβλεφθεί για την αποκατάσταση του μισθολογίου των δικαστικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία -παρά τις ενστάσεις των «γαλάζιων» βουλευτών-, ψήφισε «παρών», όπως και το ΚΚΕ. Καταψήφισαν Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή και ΔΗΜ.ΑΡ.



Πονοκέφαλος

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, συνεχίζει να πονοκεφαλιάζει σχετικά με το τελικό ποσό που θα επιστρέψει σε δικαστές και στρατιωτικούς, οι οποίοι δικαιώθηκαν μετά τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν παράνομες τις περικοπές μισθών και συντάξεων από τον Αύγουστο του 2012. Επίσης, πονοκέφαλο προκαλεί και ο τρόπος επιστροφής των αναδρομικών και της επαναφοράς των μισθών και των συντάξεων στα προ του κοψίματος επίπεδα και, φυσικά, η πιθανή θετική έκβαση και άλλων προσφυγών (πανεπιστημιακών, διευθυντών ΕΣΥ και διπλωματών).

Για τους μεν δικαστές το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα επιστραφούν 169.000.000 ευρώ για αναδρομικά και για αυξήσεις μισθών (στα προ του κοψίματος επίπεδα) του 2014. Το ποσό αναμένεται να δοθεί εντός του τρέχοντος έτους -γιατί έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό-, αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Για τους στρατιωτικούς, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει πρόσθετο κόστος για φέτος 620.000.000 ευρώ για αναδρομικά. Αναλυτικά, το ποσό προκύπτει ως εξής: για τα αναδρομικά φτάνει τα 420.000.000 ευρώ για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, τα 130.000.000 ευρώ για τους συνταξιούχους, ενώ πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλα 70.000.000 ευρώ από το «πάγωμα» των προαγωγών. Επιπλέον, η ετήσια δαπάνη για την επαναφορά των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 υπολογίζεται στα 300.000.000 ευρώ, αλλά αυτό είναι ένα ποσό που αφορά τα επόμενα έτη από το 2015 και μετά.

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιστραφούν τα 620.000.000 ευρώ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει τους στρατιωτικούς την επόμενη εβδομάδα και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επιστροφή του ποσού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο των διαπραγματεύσεων θα είναι και το εφάπαξ βοήθημα που έλαβαν οι στρατιωτικοί, το οποίο θα αφαιρεθεί από την απαίτησή τους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο ίδιο επίπεδο τραπεζικού ρίσκου με την Αίγυπτο η Ελλάδα

Στην υψηλότερη κατηγορία ρίσκου τοποθετεί τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα ηStandard & Poor΄s, εκτιμώντας πως αν και η χώρα αρχίζει να σταθεροποιείται, συνεχίζει να αντιμετωπίζει αδύναμες οικονομικές προοπτικές.
Ο οίκος, στο πλαίσιο της αξιολόγησης για τον κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος (BICRA), χρησιμοποιεί ένα σύστημα από το 1 μέχρι το 10 με το 1 να αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ρίσκο. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το έχει κατατάξει στην ομάδα 10 μαζί με την Αίγυπτο και τη Λευκορωσία.
Στα ισχυρά σημεία του ελληνικού πιστωτικού συστήματος η Standard & Poor΄s περιλαμβάνει τα οφέλη από την υποστήριξη του Ευρωσυστήματος και το γεγονός πως είναι ένα συγκεντρωμένο τραπεζικό σύστημα το οποίο σταθεροποιείται σταδιακά. Στα αρνητικά περιλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές πιέσεις στην Ελλάδα, τον μεγάλο πιστωτικό κίνδυνο, αλλά και τις ανισορροπίες στη χρηματοδότηση.

Ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ελαφρώς το 2014, ενώ τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και αποπληθωριστικές πιέσεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/6/14

640.000 άνεργοι πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα και πόλη(χώρα) σύμφωνα με το ίδρυμα Λάτση, δηλαδή την κυβέρνηση Σαμαρά.

Περίπου 640.000 άνεργοι από το περίπου ένα εκατομμύριο συνολικά θα πρέπει να αλλάξουν τομέα, ενώ θα αναγκαστούν να αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να βρουν δουλειά, σύμφωνα με μελέτη «Δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τους νέους» που πραγματοποίησε η Endeavor Greece με τη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». 
Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, εκτός από την τεχνολογία, οι άλλοι κλάδοι που εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα αφορούν κυρίως δραστηριότητες εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως είναι ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων, αλλά και σε μεγάλο βαθμό και τα logistics. Σύμφωνα με μελέτη, όσοι έχουν τα απαραίτητα προσόντα έχουν βρει διέξοδο στο εξωτερικό καθώς μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2014 μετανάστευσαν 50.000 άτομα.
Η προσπάθεια εύρεσης εργασίας σε κλάδους όπως οι κατασκευές, η μεταποίηση (πλην της βιομηχανίας τροφίμων), το εμπόριο, η ιατρική, η παροχή νομικών υπηρεσιών είναι σε μεγάλο βαθμό αδιέξοδη για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, από τις 953.874 θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο 2008-2013, οι 618.365 προέρχονται από τρεις κλάδους (κατασκευές, λιανεμπόριο-χονδρεμπόριο και μεταποίηση). Δεύτερον, σε πολλούς από τους αγαπημένους για την ελληνική οικογένεια επαγγελματικούς τομείς, αυτοί που χτυπήθηκαν κυρίως από την ανεργία ήταν οι νέοι. Ενδεικτικά, στον κλάδο των λογιστών και δικηγόρων την περίοδο 2008-2013 αυξήθηκαν κατά 5.000 οι θέσεις εργασίας για τους άνω των 35 ετών, αλλά μειώθηκαν κατά 15.100 για τους κάτω των 35 ετών.
Σύμφωνα με την μελέτη κάθε χρόνο ιδρύονται περί τις 40.000 επιχειρήσεις, αλλά όπως έχει αποδειχθεί στην περίπτωση αυτή ισχύει το «ουκ εν τω πολλώ το ευ», καθώς μόνο το 10% αυτών επικεντρώνεται σε κλάδους προστιθέμενης αξίας και μόλις το 1% επιδεικνύει σημαντική ανάπτυξη. Εάν δεν αλλάξει τίποτα και συνεχιστούν οι ρυθμοί αυτοί, η απασχόληση θα αποκατασταθεί σε 25 χρόνια από τώρα.
Η ανάγκη, ωστόσο, για μείωση της ανεργίας και μάλιστα με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας είναι πολύ πιο άμεση. Για να επιτευχθεί το παραπάνω σε 7-10 χρόνια η μελέτη υποστηρίζει ότι πρέπει να αυξηθεί από το 10% στο 30% το ποσοστό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους προστιθέμενης αξίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κατήγγειλε υπόθεση διαφθοράς και της μείωσαν το μισθό

Μία υπάλληλος καθαριότητας στο δήμο Σύρου - Ερμούπολης κατήγγειλε περιστατικά αδιαφάνειας στην υπηρεσία της και της επιβλήθηκε μείωση μισθού 50%. Την υπόθεση έφερε στο προσκήνιο η Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς.
Όπως αναφέρει στην «Καθημερινή» η ίδια η υπάλληλος είχε καταγγείλει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013 παράτυπες διαδικασίες στον δήμο, όπως τη μη ανάρτηση αποφάσεων του δήμου στη «Διαύγεια», τη χορήγηση διαφορετικών πιστοποιητικών με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου και την ίδια ημερομηνία, παράβαση καθήκοντος, άνιση μεταχείριση εργαζομένων κ.ά.
Αντί, όμως, να υπάρξει έλεγχος των καταγγελιών, της επιβλήθηκαν τέσσερις πειθαρχικές κυρώσεις για «άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής», μεταξύ των οποίων και μείωση μισθού, από τα ίδια πρόσωπα εναντίον των οποίων στρεφόταν η «κριτική» της. Δεδομένου ότι η υπάλληλος έχει υποβάλει ενστάσεις, προς το παρόν δεν έχει υλοποιηθεί η κράτηση του μισθού της, ωστόσο έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση, η ίδια βρίσκεται σε ιδιότυπη ομηρία και μάλιστα εν μέσω διαδικασίας διαθεσιμότητας. «Κινδυνεύω να αλλάξω υπηρεσία με τέσσερις πειθαρχικές ποινές στην πλάτη», αναφέρει η υπάλληλος.
Στις 9 Μαΐου 2014, η Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς απευθύνθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αναφέροντας το περιστατικό. Με έγγραφό της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κάλεσε αφενός τον δήμαρχο Σύρου να εκπληρώσει τη νόμιμη υποχρέωσή του και να προχωρήσει σε πειθαρχικό έλεγχο σχετικά με την καθυστερημένη ανάρτηση αποφάσεων στη «Διαύγεια» (αφορούν δημιουργία ομάδων έργων) και αφετέρου να εξεταστούν οι καταγγελίες της υπαλλήλου για παρατυπίες. Μολονότι αποδείχθηκε ότι ο δήμος είχε καθυστερήσει να αναρτήσει τις σχετικές αποφάσεις στη «Διαύγεια» (αναρτήθηκαν τον περασμένο Μάιο, ενώ χρονολογούνται από το 2012 και 2013), μέχρι στιγμής οι καταγγελίες δεν έχουν εξεταστεί, με την υπάλληλο να εξακολουθεί να απειλείται με μείωση μισθού κατά 50%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αυξήθηκαν κατά 873 εκατ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο τον Μάιο

Νέα αύξηση κατά 873 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τον Μάιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, οι οποίες ανέρχονται πλέον στα 66,37 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη το πεντάμηνο Ιανουάριος - Μάιος 2014 ανήλθαν σε 5,2 δισ. ευρώ. Από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εισπράξει μέχρι τα τέλη Μαΐου 852 εκατ. ευρώ, ενώ από τις νέες οφειλές (που δημιουργήθηκαν φέτος) έχουν εισπραχθεί 585 εκατ. ευρώ. 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μέχρι τα τέλη Μαΐου είχαν ολοκληρωθεί 153 φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις έναντι στόχου 250 ελέγχων για πρώτο εξάμηνο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

25/6/14

Λεφτά από τη δαγκωνιά του Σουάρες. 167 άτομα είχαν στοιχηματίσει σε αυτό

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Συνολικά 167 άνθρωποι είχαν στοιχηματίσει ότι ο Σουάρες θα δαγκώσει κάποιον αντίπαλό του στο Μουντιάλ. Μάλιστα, ένας Νορβηγός έγινε πλουσιότερος κατά 3.300 δολάρια, ποντάροντας στη...ασυγκράτητη αυτή εμμονή του Ουρουγουανού ποδοσφαιριστή.
 
Ο Λουίς Σουάρες δάγκωσε τον Ιταλό Τζόρτζιο Τσελίνι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, όπου προκρίθηκε η Ουρουγουάη στους 16 του Μουντιάλ, αποκλείοντας την τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Ιταλία. Στο παρελθόν ο  διεθνής άσος έχει ήδη τιμωρηθεί δύο φορές με αποκλεισμούς από ποδοσφαιρικούς αγώνες για παρόμοια συμβάντα.
 
Κάτι που δικαιολογεί την προσφορά στοιχήματος που προσέφερε ιστότοπος για το εάν ο Σουάρες θα δαγκώσει ή όχι αντίπαλο του στο Μουντιάλ.
 
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Betsson στη Μάλτα, οι πιθανότητες ήταν 175 προς 1. Ο  Thomas Syverson από το Τροντχάιμ της Νορβηγίας πόνταρε 5,25 δολάρια στο ότι ο Σουάρες θα δαγκώσει κάποιον και κέρδισε 916 δολάρια.
 
Ο μάνατζερ του Betsson, Andreas Bardun, δήλωσε στο  ESPN ότι συνολικά 167 άτομα πόνταραν στη...λύσσα του Σουάρες. Ο μεγαλύτερος νικητής, πάντως, ήταν ένας ακόμη Νορβηγός, ο οποίος κέρδισε 3.300 δολάρια.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πάνω από 77 δισ. τα "κόκκινα" δάνεια στην Ελλάδα σήμερα

Σε πάνω από 77 δισ. ευρώ ανέρχονται σήμερα τα “κόκκινα” δάνεια, όπως τόνισε ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, από τα 77 δισ., σχεδόν τα μισά (42 δισ.) αφορούν σε επιχειρηματικά δάνεια ενώ τα 25 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και τα 10 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά δάνεια.
Στο ερώτημα «ποια θα είναι η στάση σας έναντι της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής» είπε πως «η σταθερότητα του νομίσματος προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και των ασθενέστερων τάξεων. Οι κρίσεις έπληξαν κυρίως τις ασθενέστερες τάξεις… Η διαφύλαξη της νομισματικής σταθερότητας είναι κατεξοχήν κοινωνική πολιτική».
Τέλος, παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τα αποτελέσματα των στρες τεστς που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα στα ελληνικά ιδρύματα, σημείωσε, όμως, ότι τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το ερχόμενο φθινόπωρο.
Τον κ. Στουρνάρα συνόδευε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος και προτείνει την τοποθέτησή του. Ο Γ. Στουρνάρας συνέστησε στον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών να συνεχίσει το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. «Ο κ. Στουρναρας ανέλαβε την θέση του Υπουργού Οικονομικών σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και η Ελλάδα επί των ημερών σημείωσε μια σειρά απο σημαντικές επιδόσεις οπως το πρωτογενές πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, που δείχνει την αξιοπιστία της χώρας μας αλλά και την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων», δήλωσε από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Οικονομικών.
Ο  κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι η «συμβολή του κ. Στουρνάρα τα δύο τελευταία χρόνια στις σημαντικές οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας είναι σημαντική» και υποστήριξε ότι «και  από τα νέα του καθήκοντα θα συνεχίσει να συνδράμει την προσπάθεια χώρας που εξακολουθεί να είναι κρίσιμη».
Να σημειωθεί ότι θετική γνώμη για τον διορισμό του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ εξέφρασαν 10 βουλευτές (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), 7 αρνητική (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΧΑ) ενώ η ΔΗΜΑΡ δήλωσε «παρών».
Από την άλλη πλευρά ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) επιχείρησε να θέσει ζήτημα ασυμβατότητας για την ανάληψη της θέσης του διοικητή της ΤτΕ από τον κ. Στουρνάρα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο κ.  Στουρνάρας μίλησε όχι ως μελλοντικός διοικητής της ΤτΕ αλλά ως κυβερνητικός διαχειριστής ενός μονόδρομου». Χαρακτήρισε την ομιλία του πρώην υπουργού ως «ομιλία κυβερνητικής ορθοδοξίας. Εχει αυτό συμβατότητα με τον ανεξάρτητο ρόλο του διοικητή; Πως βλέπετε το ρόλο σας; Ως το μακρύ χέρι του νυν πρωθυπουργού και της υφιστάμενης κυβερνητικής πολιτικής;»
Η κυρία Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ) υποστήριξε ότι η θητεία του κ. Στουρνάρα εμπεριέχει «ύπαρξη ενδείξεων πλημμελούς εποπτείας των τραπεζών και δωράκια σε τραπεζίτες» και πρόσθεσε ότι «είναι ευθύνη του πολιτικού συστήματος να βολεύει τα παιδιά ου Σημίτη σε διάφορες θέσεις». Ο  κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) εξήγησε ότι δεν στηρίζει την πρόταση της κυβέρνησης θέτοντζς ζητήματα αρχής και όχι προσώπου όπως είπε. Τέλος ο κ. Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ) δήλωσε «παρών» για τον διορισμό του κ. Στουρνάρα σημειώνοντας ότι αν και είναι πρόσωπο με αναμφισβήτητο ήθος η κυβερνητική του πολιτική οδήγησε σε μέτρα λιτότητας.
Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημαντική καμπή. Η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος αποκατέστησε την σχέση εμπιστοσύνης και πλέον μας επιτρέπονται αισιόδοξες προβλέψεις» απευθυνόμενος όμως προς τον κ. Χαρδούβελη σημείωσε ότι «Υπάρχουν ακόμα αβεβαιότητες που μπορούν να καθυστερήσουν ή να ανατρέψουν την πρόβλεψη. Γι αυτό είπα στον κ. Χαρδούβελη «να «φυλάττε Θερμοπύλες». Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα και επίτευξη ενός εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου ώστε να εξασφαλιστεί η ταχύτερη ανάκαμψη». Εκτίμησε ότι στο τέλος της χρονιά η αύξηση του ΑΕΠ ενδεχομένως να ξεπεράσει το 0,5%.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δημοσιονομικό κενό 1 δισ. ευρώ από τις δικαστικές αποφάσεις

Ανεξέλικτες διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η «μαύρη τρύπα» μετά τις τελεσίδικες αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας που έχουν λάβει διαστάσεις ντόμινο και με τις οποίες δικαιώνονται αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια όπως είναι δικαστικοί λειτουργοί, ένστολοι όλων των σωμάτων, κ.λπ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το υπουργείο Οικονομικών και ο νέος υπουργός, Γκίκας Χαρδούβελης, βρίσκονται αντιμέτωποι με δημοσιονομικό κενό 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα.
Παράλληλα, η Δικαιοσύνη αν και συμβολικά είναι τυφλή, παρ΄  όλα αυτά, όπως έλεγαν νομικοί, κάπου «κλέβει  ματιές», με αποτέλεσμα  η ζυγαριά της να αρχίζει να γέρνει αισθητά, καθώς οι αποφάσεις κάνουν διακρίσεις μεταξύ κατηγοριών πολιτών.
Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση κάνει διακρίσεις μέσα σε ένα έντονο παιχνίδι δημοκοπικού χαρακτήρα και σε μια προσπάθεια να ροκανίσει το  χρόνο προκειμένου να βρει τρόπο να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να εξετάσει το ζήτημα συνολικά, διευκρινίζοντας με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εφαρμόζονται μόνο για όσους προσφεύγουν και δικαιώνονται, και όχι για όλους όσους αφορά το θέμα.
Παράλληλα, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, αλλά και αυτές που γνωρίζουν από «εσωτερική πληροφόρηση» ότι  πρόκειται να εκδοθούν, αγωνιούν  και  για τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων δανειστών μας.
Ήδη αναμένει τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, κ.λ.  να ζητήσουν να ασκηθούν πιέσεις στους Έλληνες δικαστές προκειμένου να  ανατρέψουν την έκδοση άλλων δικαστικών  αποφάσεων  που να δικαιώνουν αμειβομένους με ειδικά μισθολόγια.
Αναλυτικότερα, το Μισθοδικείο έκρινε ότι οι αναδρομικές από τον Αύγουστο του 2012  περικοπές των αποδοχών των δικαστών, εισαγγελέων όλων των βαθμών και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι αντισυνταγματικές. Έτσι, το Μισθοδικείο έκρινε  ότι οι αποδοχές των δικαστικών πρέπει να επανέλθουν  στο ύψος που ίσχυε  πριν από τον Αύγουστο του 2012.
Δικαίωση των  ενστόλων όλων των Σωμάτων
Παράλληλα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πέντε αποφάσεις της δικαίωσε όλους τους ένστολους όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) εν ενεργεία και αποστράτους για τις περικοπές των αποδοχών τους που έγιναν από την 1η Αυγούστου 2012.
Οι  αποφάσεις  της Ολομέλειας του ΣτΕ (2192-2196/2014) μεταφράζονται  στο ότι τα ποσά που παρακρατήθηκαν από την 1Η Αυγούστου και μετά πρέπει να επιστραφούν σε όλους τους ένστολους.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σχεδόν ομόφωνα, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων και όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ΄ επιταγή του μνημονιακού νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα. Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών ανατρέχει αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012 τόσο για τους εν΄ ενεργεία όσο και για τους συνταξιούχους ένστολους.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι από τις συνταγματικές απαγορεύσεις και τους ειδικούς περιορισμούς των ατομικών δικαιωμάτων τους που διέπονται οι ένστολοι, αλλά και από τις ιδιαιτέρες συνθήκες εργασίας, απορρέει εμμέσως μια ευνοϊκή μεταχείριση προς αυτούς.
Οι αποδοχές των ένστολων πρέπει «να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος», αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ ότι από τις επιταγές των άρθρων 23, 29 και 45 του Συντάγματος απορρέει η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ένστολων.
Οι περικοπές  των συντάξεων  δικαστικών
Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι των αποφάσεων του ΣτΕ, έρχεται η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών και αποφαίνεται σχεδόν ομόφωνα ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι  αναδρομικές, από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά στους συνταξιούχους δικαστές υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ωστόσο έως τώρα να γνωρίζει κανείς δημόσιος φορέας το ακριβές ύψος.
Και αυτό γιατί οι συντάξεις των δικαστών κυμαίνονται ανάλογα με το βαθμό που κατείχαν, την οικογενειακή τους κατάσταση, τα χρόνια προϋπηρεσίας, την προηγούμενη ασφάλισή τους σε άλλα Ταμεία, κ.λπ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η  απόφαση αυτή της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αποτελέσει «πυξίδα» για τις εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των ενστόλων, διπλωματών, διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών Πανεπιστημίων, κ.λπ.
Δηλαδή, η απόφαση του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αποτελεί πρόκριμα για τις υπόλοιπες εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων των άλλων ειδικών μισθολογίων, όπως είναι ενστόλων, κ.λπ.
Δυο μέτρα δύο σταθμά
Παρ΄ όλα αυτά η Κυβέρνηση χθες κατέθεσε στην Βουλή διάταξη με την οποία οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι δικαστικό λειτουργοί, μετά την απόφαση του Μισθοδικείου,  λαμβάνουν αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012 τις διαφορές των αποδοχών τους και επανέρχονται  οι αποδοχές τους στα επίπεδα του 2012.
Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των μισθών των δικαστικών αλλά και η αναδρομική καταβολή των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφόρων θα επιφέρει ετήσια δαπάνη ύψους περίπου 170 εκατ. Ευρώ.
Αναλυτικότερα, από το παραπάνω ποσό τα 49.400.000 ευρώ αφορούν ετήσια δαπάνη από την αύξηση των μισθών (αναπροσαρμογή στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τον Αύγουστο του 2012) των εν ενεργεία και 20.160.000 ευρώ την αναπροσαρμογή των συντάξεων τους.
Παράλληλα,  προκαλείται εφάπαξ δαπάνη από την αναδρομική καταβολή των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφορών  των δικαστικών που εκτιμάται σε 99.760.000 ευρώ.
Όμως, αντίθετα, η Κυβέρνηση χθες και πάλι σε μια  κοντόφθαλμη πολιτική που πυροδοτεί την κοινωνική ειρήνη και σε μία προσπάθεια διεξαγωγής άτυπου  γκάλοπ, γνωστοποίησε τις θέσεις του υπουργείου Οικονομιών  ότι  όσοι δεν έχουν καταθέσει οι ίδιοι ατομική προσφυγή στα δικαςτήρια δεν δικαιούνται να κάνουν χρήση των αποφάσεων του ΣτΕ.
Με άλλα λόγια το υπουργείο Οικονομικών  αρνείται να εφαρμόσει μαζικά τις τελεσίδικες αποφάσεις μεμονωμένων πολιτών στο ΣτΕ.
Πάντως, κύκλοι του  οικονομικού επιτελείου ανέφεραν  ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα εξετάσει το θέμα «άμεσα και συνολικά».
Μνημόνιο ΙΙ εν μέρει Συνταγματικό
Δεν έφταναν όλα αυτά ήρθε χθες η Ολομέλεια του ΣτΕ με καθυστέρηση 1,5 και πλέον έτους (19 μήνες για την ακρίβεια) και δημοσίευσε την αρκετά «σκληρή» για τους εργαζομένους απόφασή της με την οποία έκρινε αντισυνταγματικό το Μνημόνιο ΙΙ (νόμος 4046/2012) μόνο κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο καταργείται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία.
Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, όλα τα άλλα μέτρα που προβλέφθηκαν σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το Μνημονίου ΙΙ, όπως είναι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, η κατάργηση του επιδόματος γάμου, η κατάργηση της υπογραφής των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κατώτερες αποδοχές) μετά από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων (ΣΕΒ-ΓΕΣΕΕ), η λεγόμενη «μετενέργεια», κ.λπ., κρίθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ συνταγματικά, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Οι δικαστές απέρριψαν ως αβάσιμους για «λόγους υπέρτερου κοινωνικού συμφέροντος» όλους τους ισχυρισμούς της Γ.Σ.Ε.Ε., της Ο.Τ.Ο.Ε., των άλλων Οργανώσεων, κ.λπ. που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, εκτός από αυτούς που αφορούν την διαιτησία
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με μία απόφαση 60 σελίδων (2307/2014) αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 22 παράγραφος 2 του Συντάγματος) η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (νόμοι 1876/1990 και 3899/2010) για την επίλυση εργασιακών θεμάτων (αύξηση αποδοχών, επιδόματα, άδειες, αργίες, κ.λπ.).
Συγκεκριμένα κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ ότι το άρθρο 3 της Π.Υ.Σ. 6/2012 με το οποίο ορίσθηκε ότι «η προσφυγή στην διαιτησία προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση συμφωνία των μερών, αντίκειται στο άρθρο 22 παράγραφος 2 του Συντάγματος και ως εκ τούτου είναι ακυρωτέα».
Παράλληλα, με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επανήλθε η διαιτησία στο παλαιό νομοθετικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίοι μπορούσαν να πηγαίνουν στην διαιτησία προς επίλυση όλα τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και όρων (μισθοί, επιδόματα, άδειες, κ.λπ.).
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματική τη ρύθμιση τόσο της Π.Υ.Σ. 6/2012, όσο και του νόμου 3899/2010 που περιόριζε τη διαιτησία αποκλειστικά μόνο στον καθορισμό του βασικού μισθού και ημερομισθίου.
Και άλλες αρνητικές οικονομικά αποφάσεις
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθούν και άλλες αποφάσεις που θα επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά με τεράστια ποσά.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να δικαιωθούν (όπως οι δικαστές και οι ένστολοι) και άλλες κατηγορίες αμειβόμενων με ειδικά μισθολόγια, όπως  είναι  των διπλωματών, διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών Πανεπιστημίων, κ.λπ.
Οι καθαρίστριες έχασαν μια μάχη
Ενδεικτικών της κατάστασης που επικρατεί στους κόλπους της Δικαιοσύνης είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου που έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία ζητούσε  να ανασταλεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που διάτασσε την επαναπρόσληψη στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και στις Δ.Ο.Υ. της ευαίσθητης κοινωνικά κατηγορίας των καθαριστριών.
Κατασχέσεις χωρίς ειδοποίηση
Δεν πρέπει όμως να παραληφθεί και η απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ που αφού μέσα σε τρεις μήνες έκανε μεταστροφή της έως τώρα νομολογίας του (παλαιότερες αποφάσεις), έκρινε ότι μπορεί να γίνονται κατασχέσεις αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων αναπηρίας, κ.λπ. από Τραπεζικούς λογαριασμούς λόγων χρεών προς τις Δ.Ο.Υ., το Ι.Κ.Α. , κ.λπ. χωρίς την προηγούμενη ειδοποίηση του φορολογούμενου.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »