31/3/14

Καταργήθηκε το χαράτσι στις offshore εταιρίες. Επιδόματα, τριετίες, μείωση επικουρικών και σωρεία θεμάτων παστεριώθηκαν με το γάλα

Δεκάδες ρυθμίσεις μέσω των οποίων περικόπτονται μισθοί, επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές ανοίγουν παράθυρα για σοβαρές ανατροπές στη λειτουργία των καταστημάτων και την είσοδο ισχυρών ομίλων σε δραστηριότητες όπως τα περίπτερα κ.λπ. έκρυψε η κυβέρνηση μέσα στη σκόνη που σήκωσε η πολυήμερη διαμάχη για το γάλα. Σχεδόν πίσω από κάθε ρύθμιση που εμφανίζεται ως θετική κρύβεται και μια λεπτομέρεια που οδηγεί σε απώλεια εισοδημάτων ή κοινωνικών παροχών ή στο άνοιγμα αγορών προς όφελος ισχυρών ομίλων. Μάλιστα, η διαβούλευση των τελευταίων εβδομάδων περιορίστηκε στο γάλα, με αποτέλεσμα να μη συζητηθούν καθόλου ή να ασχοληθούν οι πολίτες ελάχιστα με τις άλλες προβλέψεις του σχεδίου νόμου. Με τις ρυθμίσεις:

*Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (2,9 μονάδες για εργοδότες, 1 μονάδα εργαζόμενοι). Με τις μειώσεις αυτές καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, ενώ κινδυνεύουν και οι παροχές μητρότητας.

*Μένει ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο να καταργηθούν πλήρως οι τριετίες για όλους τους εργαζομένους από 1/1/17 και μετά, καθώς στο πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι ο κατώτατος μισθός θα θεωρείται «μοναδική αξία». Σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύει και το επίδομα γάμου.

*Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις μέσω της εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού τους.

*Καταργούνται 24 κοινωνικοί πόροι από 1/1/15 και μετά, στερώντας έτσι από πολύτιμα έσοδα, τα επικουρικά ταμεία. Υπολογίζεται ότι οι απώλειες θα φτάσουν έως και το 1,7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με κίνδυνο να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση επικουρικών συντάξεων.

Δίνεται η δυνατότητα σε ενοικιαζόμενους εργαζομένους-εργατοτεχνίτες οικοδόμους να δουλεύουν στο εξής σε δημόσια οδικά έργα προϋπολογισμού άνω των 10.000.000 ευρώ.

*Μεταφέρονται στον ΟΑΕΕ από το ΙΚΑ όσοι εργαζόμενοι έχουν παράλληλη απασχόληση, αλλά στη μισθωτή τους εργασία ο εργοδότης τούς βάζει λιγότερα από 25 ένσημα.

*Οι πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ θα πραγματοποιούνται στο εξής κάθε μήνα και όχι κάθε δίμηνο, όπως ίσχυε έως τώρα.

*Ανοίγει η πόρτα για λειτουργία όλων των καταστημάτων, ανεξαρτήτου μεγέθους, και τις 52 Κυριακές του χρόνου.

*Απελευθερώνεται η πώληση καπνικών προϊόντων, τα οποία θα μπορούν να διατίθενται από όλα τα σημεία πώλησης.

*Ανοίγει ο δρόμος για τον έλεγχο των περιπτέρων από μεγάλες αλυσίδες, μέσω αλλαγών στους όρους μίσθωσης που ίσχυαν εδώ και δεκαετίες.

*Συμψηφίζονται αυτόματα επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος με των ληξιπρόθεσμα οφειλές στο Δημόσιο.

*Καταργείται η δυνατότητα αυτοπεραίωσης φορολογικών χρήσεων και, ως εκ τούτου, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν με εκτεταμένους έλεγχους από την Εφορία.

*Περισσότερη γραφειοκρατεία στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το έντυπο Ε9 θα πρέπει να επικαιροποιείται με τυχόν μεταβολές εντός 30 ημερών από κάθε αλλαγή ιδιοκτησίας ακινήτων. Για το 2014, οι δηλώσεις μεταβολών στοιχείων θα πρέπει να γίνουν έως τις 30 Μαΐου 2014.

*Επισπεύδονται ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες κατασχέσεων καταθέσεων σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, καθώς προβλέπεται ότι οι τράπεζες οφείλουν να γνωστοποιούν στο υπουργείο Οικονομικών την ύπαρξη υπολοίπων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών εντός 8 ημερών από τη λήψη των κατασχετηρίων.

*Γλιτώνουν το χαράτσι οι offshore εταιρίες! Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από τον ειδικό φόρο ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρίες οι ανώνυμες εταιρίες με ανώνυμες μετοχές, εφόσον το σύνολο των μετοχών τους καταλήγει σε εταιρίες, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μειώσεις κατ' ελάχιστο 10% στις επικουρικές συντάξεις από 1η Ιουλίου

Νέος γύρος παρεμβάσεων έρχεται στα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων. Η κατάργηση της συντριπτικής πλειονότητας των κοινωνικών πόρων, η μείωση των εισφορών και η εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες περικοπές. 
 
Η αρχή, σύμφωνα με το «Έθνος», θα γίνει από τα επικουρικά ταμεία όπου οι μειώσεις στις συντάξεις εκτιμάται πως θα είναι 8 με 10% σε αυτή τη φάση. Ωστόσο δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και για τα Ταμεία κύριας Ασφάλισης, καθώς αναμένεται να προκύψει «μαύρη τρύπα» ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Τα 350 εκατ. περίπου απ' την απώλεια των κοινωνικών πόρων ενώ σημαντικός θα είναι και ο αντίκτυπος απ' τη μείωση των εισφορών σε ΔΕΚΟ και τράπεζες ώστε να εξισωθούν με αυτές του ΙΚΑ, όπως ορίζει το μνημόνιο. 
 
Οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση ξεκινούν την 1η Ιουλίου από το επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ), ΄που θα εφαρμοστεί η "ρήτρα μηδενικού ελλείμματος". Δηλαδή σε περίπτωση που προκύπτουν ελλείμματα θα περικόπτονται αυτομάτως οι συντάξεις. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2015 σε όλα τα επικουρικά ταμεία. Παράλληλα από τη νέα χρονιά θα εφαρμοστεί ένα "διπλό σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σκηνικό Κριμαίας στήνει το κόμμα Σαδίκ στη Θράκη. Σσσσ, μην ξυπνήσουμε τον Σαμαρά

Σε μείζον πολιτικό δίλημμα βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ, καθώς πρέπει να αποφασίσει σε συνεργασία με τους προϊσταμένους του στην Αγκυρα ποια τακτική θα ακολουθήσει η μειονότητα στις προσεχείς ευρωεκλογές: Θα επιδιώξει την εκλογή ευρωβουλευτή μέσω του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έχει προτείνει στον πολιτευτή Αχμέτ Ιλχάν να περιληφθεί στη λίστα και να δώσει τη μάχη της σταυροδοσίας, ή θα κατεβάσει για πρώτη φορά αυτονομιστικό μειονοτικό συνδυασμό το κόμμα DEP του οποίου ο ιδρυτής ήταν ο εξτρεμιστής μουσουλμάνος βουλευτής Αχμέτ Σαδίκ το 1989;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη ούτε και προφανής, καθώς τυχόν κάθοδος αυτού του κόμματος στις ευρωεκλογές, το οποίο προπαγανδίζει την απόσχιση της Θράκης από τον εθνικό κορμό και την ίδρυση μιας αυτόνομης τουρκικής δημοκρατίας τύπου Ντενκτάς αλλά και τύπου Κριμαίας, θα επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια περίοδο που είχαν ανοίξει δίαυλοι για τη διευθέτηση πολλών ζητημάτων. Το κόμμα DEP του οποίου πρόεδρος είναι ο άνθρωπος του προξενείου Μουσταφά Αλί Τσαφούζ σχεδιάζει μεθοδικά εδώ και καιρό την εμφάνισή του με αμιγή μουσουλμανικό-τουρκόφωνο συνδυασμό στις εκλογές, με στόχο να κερδίσει ψήφους και να καταγράψει επιρροή στη Θράκη, στα Δωδεκάνησα -όπου ζουν μουσουλμάνοι πλήρως ενσωματωμένοι στην τοπική κοινωνία της Ρόδου και της Κω-, στην Κρήτη -όπου γίνεται αθόρυβα δουλειά με τουρκοκρητικούς (!)- και στους νομούς Καστοριάς και Φλώρινας, όπου δραστηριοποείται το φιλοσκοπιανό Ουράνιο Τόξο. Το κόμμα αυτό, του οποίου ιδεολογικός προπάτορας είναι ο Αχμέτ Σαδίκ, έχει στα γραφεία του αναρτημένο έναν χάρτη της ελληνικής επικράτειας στα μπλε και τη Θράκη χρωματισμένη και αποκομμένη από το μπλε, με πράσινο χρώμα που παραπέμπει στη σημαία του προσωρινού αυτόνομου τουρκικού κρατιδίου που ιδρύθηκε στην ορεινή Ροδόπη λίγο πριν από την ενσωμάτωση της ακριτικής αυτής επικράτειας στον εθνικό κορμό. Η τακτική του DEP σε εθνικό επίπεδο αλλά και η παρουσία του σε τοπικό επίπεδο παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Σε εθνικό επίπεδο, καθοδηγούμενο από τους ανθρώπους του τοπικού προξενείου προπαγανδίζει υπέρ της επαναλειτουργίας τζαμιών στην Κω, στα Τρίκαλα, στις Σέρρες, όπου πρόσφατα ανακατασκευάστηκε με δαπάνες της ελληνικής Πολιτείας το Σινζιρλί Τζαμί, στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο και στα Ιωάννινα. Οι άνθρωποί του ζητούν τη λειτουργία τους ως λατρευτικών χώρων για μουσουλμάνους ανατρέχοντας στο οθωμανικό παρελθόν! Σε επίπεδο Θράκης, ο πρόεδρός του κάνει συνεχώς περιοδείες από τις αρχές της χρονιάς σε όλη την περιφέρεια και μοιράζει μπουφάν στα παιδιά της μειονότητας, τα οποία αγοράζει -Κύριος οίδε με ποιου δαπάνες- η χήρα Σαδίκ, η Ισίκ Αχμέτ. Από τον Ιανουάριο έως σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, αφού πήγε πρώτα στο Λονδίνο και στη Γερμανία προκειμένου να κινητοποιήσει μειονοτικούς πυρήνες για να μετάσχουν στις ευρωεκλογές από τους τόπους κατοικίας τους, επισκέφθηκε διαδοχικά το Διδυμότειχο, την Ξάνθη, το Μεγάλο Δέρειο, τον Εχίνο, τα χωριά Λύκειο, Κρωβύλη, Ρίζωμα κ.ά. Μάλιστα, στη συγκέντρωση του Εχίνου έδωσε το «παρών και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή Ζεϊλάλ Ζεϊμπέκ.


Ρατσιστική ατζέντα και απόψεις που πρέπει να τους θέσουν εκτός νόμου

Η ατζέντα αυτού του κόμματος, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να τεθεί εκτός νόμου σε περίπτωση που αποπειραθεί να εμφανίσει συνδυασμούς σε όλη την επικράτεια, είναι ρατσιστική και ξενοφοβική. Καταγγέλλει την Πολιτεία και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επειδή επέμεινε να τοποθετηθούν στα τεμένη της περιοχής 240 ιμάμηδες διορισμένοι από το ελληνικό κράτος, ενώ ενοχλείται από την απόφαση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να ιδρύσει μέσα στη Σχολή Θεολογίας Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών, για να σπουδάζουν και να επιμορφώνονται εκεί οι θεολόγοι. «Είναι η πιο αντιτουρκική κίνηση που έχει κάνει το ελληνικό κράτος» λένε στελέχη του σε ιδιωτικές συζητήσεις τους, γιατί βλέπουν να χάνει το προξενείο τον έλεγχο της θρησκείας. Ομοίως, ο κύριος Τσαβούς ενοχλείται από τη διδασκαλία του Κορανίου στα ελληνικά στα δημόσια σχολεία που φοιτούν και μουσουλμάνοι μαθητές και παροτρύνει τους γονείς στον ορεινό όγκο να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν το μάθημα των θρησκευτικών που τους κάνουν οι μορφωμένοι και σπουδαγμένοι σε πανεπιστήμια της Σαουδικής Αραβίας και της Μαλαισίας ιμάμηδες. «Είμαστε ο μισός πληθυσμός στη Ροδόπη, αλλά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι χριστιανοί» λέει και προσπαθεί να ξεσηκώσει τους φιλήσυχους αγρότες της περιφέρειας ο πρόεδρος του DEP, αλλά λησμονεί να αναφέρει ότι όσοι μουσουλμάνοι διορίστηκαν σε υπηρεσίες του κράτους από την ελληνική Διοίκηση αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν από τον ιδρυτή του κόμματός του και από άλλους ως «προδότες του τουρκισμού».


Ετοιμοι να μεταφέρουν με λεωφορεία ψηφοφόρους

Αλλες δύο λεπτομέρειες με σημασία: Ο Τσαβούς πάντα θέτει στις ομιλίες του το ζήτημα του πλαφόν εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, το οποίο σύμφωνα με τον νόμο Κούβελα ανέρχεται σε 3% (στην Τουρκία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10%). Πάντα, επίσης, εκδίδει ανακοινώσεις για θέματα που αφορούν τους μουσουλμάνους που ζουν στην Ρόδο και την Κω. Με την τελευταία ανακοίνωσή του στιγμάτιζε το προβοκατόρικο, όπως αποδείχθηκε, σκίσιμο του Κορανίου έξω από το τζαμί της Κω και το πέταγμά του έξω από το μουσουλμανικό νεκροταφείο της πόλης. Είναι προφανές: Ολη αυτή η πυκνή δραστηριότητα του κόμματος Σαδίκ, το οποίο διανέμει ρουχισμό σε μουσουλμάνους αντιγράφοντας πλήρως τις πρακτικές Ερντογάν, σε συνδυασμό με την κινητικότητα για τη μεταφορά μουσουλμάνων από την Αδριανούπολη, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη την ημέρα των ευρωεκλογών με λεωφορεία πείθει ότι οι Τούρκοι το σκέπτονται σοβαρά. Να δούμε αν το αποφασίσουν κιόλας. Δυστυχώς στην Αθήνα υπάρχουν φωνές που προτείνουν την ανταλλαγή της μειονοτικής ψήφου με παραχωρήσεις στο θέμα των μουφτειών ή της εκπαίδευσης. Ισως η απειλή για την κάθοδο αυτονομιστικού κόμματος στις εκλογές να είναι μέσο πίεσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η νεαρή δασκάλα Ωρείθυια (είναι το δεύτερο όνομά της) Κουλιζάκη κάνει μαθήματα ετυμολογίας, μυθολογίας και φιλοσοφίας και εξέδωσε (σχετικό) βιβλίο που απευθύνεται ακόμη και σε πεντάχρονα

Βλέποντας την Ελένη - Ωρείθυια Κουλιζάκη να διδάσκει ετυμολογία, μυθολογία και φιλοσοφία σε μικρούς και μεγάλους στο βιβλιοπωλείο Αιγηίς στον Πειραιά, σκέφτεσαι πόσο συναρπαστική υπόθεση είναι η περιπέτεια της γνώσης. Μια νέα κοπέλα, γεμάτη ενθουσιασμό, χιούμορ, με έμφυτη μεταδοτικότητα και ένα ολόφωτο χαμόγελο, κινείται μέσα στην αίθουσα «ζωγραφίζοντας» λέξεις στον πίνακα. Αν στην πικρή πατρίδα μας οι ιθύνοντες διέθεταν στοιχειώδη πατριωτισμό και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ είχαν έστω ίχνη αισθητικής, η κυρία Κουλιζάκη θα είχε επηρεάσει το εκπαιδευτικό σύστημα και θα λειτουργούσε ως πολλαπλασιαστής γνώσης στην τηλεόραση. Η συνέντευξη που ακολουθεί έγινε με αφορμή του βιβλίου της «Ετυμολογία με κάρτες», ένα ετυμολογικό βιβλίο για παιδιά 5-12 ετών που φιλοδοξεί να «περάσει» στις τρυφερές ηλικίες το πιο αισιόδοξο μήνυμα του κόσμου: αυτό που φέρει η ελληνική γλώσσα...

Πώς σας ήρθε η ιδέα να εκδώσετε αυτό το έργο; Είναι σε θέση τόσο μικρές ηλικίες να ασχοληθούν με την ετυμολογία και τα αρχαία ελληνικά;
- Οταν ανακάλυψα τη μαγεία της αλήθειας των λέξεων, δηλαδή την ετυμολογία, ήμουν ήδη ενήλικη. Σχεδόν θύμωσα που δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίζω όλον αυτόν τον πλούτο της γλώσσης μας από μικρή ηλικία, καθώς ουδείς μάς τον διδάσκει. Σκέφτηκα, λοιπόν, πως θα έπρεπε να βάλω το λιθαράκι μου για τα παιδιά μας, ώστε να έχουν την ευκαιρία για περισσότερες επιλογές από όσες είχαμε εμείς. Οι ηλικίες 5-12 ετών όχι απλά δεν έχουν δυσκολία στην εκμάθηση της ετυμολογίας, αλλά απεναντίας είναι οι ιδανικές ηλικίες για να έρθουν τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με τις ρίζες της γλώσσης και μέσω της ετυμολογίας να θέσουν τις ιδανικές βάσεις για σωστή ορθογραφία, αλλά και παραγωγή και σύνθεση λέξεων. Το βιβλίο προσεγγίζει τη γνώση μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, όπως η ζωγραφική, η χαρτοκοπτική και το παιχνίδι με κάρτες και με αυτόν τον τρόπο καθίσταται ψυχαγωγικό για τα παιδιά· μαθαίνουν παίζοντας. Ακράδαντη πεποίθησή μου είναι ότι στην εκμάθηση της γλώσσης σε πρώτο στάδιο θα έπρεπε να διδάσκεται μόνο η ετυμολογία και να ακολουθεί αργότερα η διδασκαλία της γραμματικής και του συντακτικού. Δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα η φράση «μαθαίνω αρχαία», καθώς η ετυμολογία απαντάται στο σήμερα και η ελληνική γλώσσα είναι μία και ενιαία.

Θεωρείτε την αρχαία ελληνική «νεκρή γλώσσα», όπως έχει αναφέρει η Μαρία Ρεπούση;
Στην αντίληψή μου δεν διαχωρίζεται η «αρχαία» ελληνική από τη «νέα» ελληνική γλώσσα. Οι ρίζες των λέξεων που χρησιμοποιούμε είναι οι ίδιες, η χρήση της δασείας διασώζεται στις σύνθετες λέξεις και χρησιμοποιούμε ακόμη τη δοτική πτώση. Αρα, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για την αδιάκοπη συνέχεια μιας γλώσσας που τροποποιήθηκε μεν, αλλά παραμένει η ίδια δε. Αν δεν διδαχθούμε όσα προανέφερα, χάνουμε τη συνέχειά της και δεν μαθαίνουμε ποτέ πώς ο «ἄρτος» έγινε «ψωμί», γιατί λέμε «καθορίζω» και όχι «κατορίζω» και πώς προκύπτει η φράση «πλήρωσα τοις μετρητοίς». Επομένως, δηλώσεις όπως αυτές της κυρίας Ρεπούση είναι τουλάχιστον αστείες, αν όχι εξοργιστικές, και μας υποψιάζουν για την άγνοιά της.

Διδάσκετε ετυμολογία, φιλοσοφία και μυθολογία σε μικρά παιδιά. Πώς τους φαίνεται η επαφή με την πνευματική κληρονομιά μας; Βοηθούνται έτσι στα σχολικά μαθήματά τους ή τους προκαλείται σύγχυση λόγω δυσκολίας αφομοίωσης των αρχαίων;
Είμαι το λιγότερο συγκλονισμένη και έκπληκτη από την αγάπη και τον ενθουσιασμό που δείχνουν τα παιδιά προς την ελληνική γλώσσα... Δεν περίμενα ποτέ όταν ξεκίνησα να διδάσκω ότι θα έφτανε κάποτε η στιγμή που θα μου δήλωναν θλιμμένα «γιατί μας πήραν τους τόνους, που είναι τα σημάδια της μουσικής της γλώσσας μας;» ή «γιατί άλλαξαν τα αρχαία, που είναι τα σωστά ελληνικά;» ή ότι θα εντόπιζαν με χαρακτηριστική ευκολία την ετυμολογία σύνθετων λέξεων, που έχουν όμως αρχαία ρίζα, ή ότι θα μου όριζαν μόνα τους «τί εστί “αρετή”», μέσω της σωκρατικής μαιευτικής μεθόδου. Είμαι απερίγραπτα υπερήφανη κάθε φορά που διαπιστώνω ότι πραγματοποιούν την υπέρβαση και μου ανακοινώνουν όλο χαρά πως διαπρέπουν στο μάθημα της Γλώσσας και της Ιστορίας στο σχολείο τους και δεν σας κρύβω πως δεν είναι λίγες οι φορές που συμπληρώνουν ή διορθώνουν ακόμη και τους δασκάλους τους!


«Αυτή είναι η πραγματική σανίδα σωτηρίας του τόπου μας»

Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το βασικό πρόβλημα της κρατικά παρεχόμενης εκπαίδευσης;
Η εκπαίδευση που παρέχει το κράτος είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη... εκπαίδευση - και όχι παιδεία. Οπως ακριβώς εκπαιδεύεται ένας σκύλος, για παράδειγμα, τα παιδιά εκπαιδεύονται να ψιττακίζουν στον στίβο της βαθμοθηρίας. Θεωρώ ότι δεν προάγεται η κριτική σκέψη και -στην εκμάθηση της Γλώσσας και της Ιστορίας συγκεκριμένα- δεν προβάλλεται η αδιάλειπτη συνέχειά τους. Η ετυμολογία, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να διδάσκεται από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Επίσης, έχω εντοπίσει δυστυχώς παραλείψεις και λάθη στα σχολικά βιβλία.

Σε τι μπορεί να βοηθηθεί ένας άνθρωπος, που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, αν μάθει την ετυμολογία των λέξεων και εντρυφήσει στην αρχαία ελληνική γραμματεία; Μήπως πρόκειται περί «πολυτέλειας» να αφιερώνεις πολύτιμο χρόνο στο παρελθόν;
Εδώ ας μου επιτραπεί να απαντήσω με μια ερώτηση: αξίζει το ζῆν όταν δεν είναι εὖ ζῆν..; Μια ζωή όπου έχουμε λύσει το βιοποριστικό μας ζήτημα αλλά δεν είναι έμπλεη ιδανικών είναι μια ζωή που αξίζει να τη ζεις; Ο άνθρωπος που έχει επαφή με τις ρίζες του και αξίες στη ζωή του πάντα θα βρίσκει τη διέξοδο από την οποιαδήποτε κρίση και θα μεταμορφώνεται σε Ηρακλή, Οδυσσέα ή Ιάσονα που μετά την πραγματοποίηση των άθλων του θα δικαιώνεται και θα μετατρέπεται σε ήρωα. Η αρχαία ελληνική γραμματεία είναι η πραγματική σανίδα σωτηρίας μας και αλίμονο στον άνθρωπο που δεν ανατρέχει στη σοφία των προγόνων μας και τη σοφία της γλώσσης μας...

Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας από το επάγγελμά σας;
Αν γνώριζαν τη σπουδαιότητα της γλώσσης μας όλοι οι Ελληνες, αν την προστάτευαν και ήταν υπερήφανοι για αυτήν, όπως ήταν άλλοτε, θα ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Επίσης, ζω για να δω τους μαθητές μου να με ξεπερνάνε. Αν δεν έρθει η στιγμή που θα με ξεπεράσουν, θα γνωρίζουν ακόμη περισσότερα από εμένα και θα είναι ακόμη πιο ηθικοί άνθρωποι, θα έχω αποτύχει ως διδάσκαλος.


Φανατική με την ΑΕΚ της προσφυγιάς

Δηλώνετε ευθαρσώς τη φανατική προσήλωσή σας στην ΑΕΚ. Τι συμβολίζει για εσάς αυτή η ομάδα;
Βασικός άξονας της ζωής μου είναι οι αξίες: της πατρίδος, της ελευθερίας, του αυτοκαθορισμού... Στην ομάδα της ΑΕΚ αντικατοπτρίζονται, για εμένα, αυτές οι αξίες, καθώς αντιπροσωπεύει την προσφυγιά, τον Ελληνισμό που δεν παραδίδεται αλλά συνεχώς μάχεται, τον αετό που, αν και λαβώνεται, ξανασηκώνεται και ίπταται στους αιθέρες αγέρωχος. Ολα έχουν δύο όψεις, όπως μας δίδαξε ο παππούς Ηράκλειτος, έτσι και το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο χρήματα και εκτόνωση, αλλά και μια μικρογραφία της ζωής, άρα φιλοσοφία.

Μια ευχή για την Ελλάδα;
Η Ελλάς δεν χρειάζεται ευχές, η Ελλάς είναι ιδέα. Και για να το συνδέσω με την προηγούμενη ερώτηση, «αἱ ἰδέαι οὐκ ἀποθνήσκουν!»
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η ιστορία του Πόντου μέσα από τις σπάνιες καρτποστάλ του 1890

Από τα σεντούκια του βγαίνουν επιστολικά δελτάρια (δηλαδή καρτποστάλ), έγγραφα και σπάνιες φωτογραφίες, όλα τους εκ πρώτης όψεως διαφορετικά αντικείμενα, που έχουν ωστόσο ένα κοινό χαρακτηριστικό: αποτελούν εύγλωττα δείγματα της περιοχής του Πόντου σε μία από τις σημαντικότερες και πλέον κομβικές στιγμές της ιστορικής του διαδρομής, την περίοδο 1890-1920.

Ο συλλέκτης Στέργιος Π. Θεοδωρίδης τα τελευταία 20 χρόνια μαζεύει φανατικά καρτποστάλ αλλά και μοναδικά γραπτά κείμενα, τεκμήρια μιας άλλης εποχής που «μυρίζουν», εκτός από νοσταλγία, και Ιστορία.
Κάποια από αυτά, για την ακρίβεια ένα μεγάλο μέρος της πλούσιας συλλογής του, η οποία θεωρείται από τις πληρέστερες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη γειτονική Τουρκία, σε λίγες ημέρες θα πάρει περήφανα τη θέση του στις προθήκες του Μουσείου Μπενάκη. Και όλα αυτά για τις ανάγκες μιας μεγάλης έκθεσης που φέρει τον τίτλο «Εν Πόντω. Συμβολή στη μνήμη, επιστολικά δελτάρια 1890-1920». Μια διοργάνωση που εγκαινιάζεται στις 8 Απριλίου σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας, εκείνο της Κουμπάρη στο Κολωνάκι.

«Η συλλογή αυτή δεν αποτελείται μόνο από επιστολικά δελτάρια, αλλά και έγγραφα σχολείων και εκκλησιών, καθώς και χάρτες και φυσικά φωτογραφίες» εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο συλλέκτης Στέργιος Π. Θεοδωρίδης, τονίζοντας ότι στο Μπενάκη θα έχει την ευκαιρία να δει κανείς περί τα 250 αντικείμενα από τα συνολικά 700 που έχει στην κατοχή του.

Οψεις πόλεων, εικόνες της καθημερινής ζωής των ανθρώπων του Πόντου αλλά και ιστορικά στιγμιότυπα απαθανατίζονται στις καρτποστάλ του αφιερώματος αυτού. Ενός αφιερώματος που αποτελεί κατά κύριο λόγο ένα ταξίδι στη μνήμη. «Ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς τέτοιου είδους εκθέσεις μπορεί να δώσουν στους επισκέπτες νέες προοπτικές. Ζούμε σε μια ανιστόρητη πραγματικότητα και οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τη σύγχρονη Ιστορία μέσα από τα ψυχαναγκαστικά διαβάσματα του σχολείου, όπου όλα παρουσιάζονταν με έναν ξεκομμένο τρόπο» αναφέρει ο ίδιος, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με την περιοχή. Και αυτό επειδή οι παππούδες του κατάγονταν από τον Καύκασο.

Ενα ελληνικό πλοίο στην Κερασούντα που μεταφέρει φάρμακα, ο τρόπος υποδοχής του μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη από τις οθωμανικές Αρχές, καθώς και άλλες άγνωστες πτυχές της ζωής στον Πόντο την περίοδο 1890-1920 συνθέτουν τα κομμάτια του παζλ μιας ενιαίας αφήγησης για τον τόπο αυτόν. «Κάποιος που θα θελήσει να ερευνήσει την περιοχή μπορεί να αντλήσει πληροφορίες από τα αντικείμενα που εκτίθενται και να μάθει περισσότερα για το εμπόριο, την παιδεία, τον πολιτισμό, τη θρησκευτική ζωή αλλά και τις ποικίλες δραστηριότητες περιοχής του Εύξεινου Πόντου» αναφέρει ο κ. Θεοδωρίδης, υπογραμμίζοντας ότι τα έγγραφα, λόγω σπανιότητας, έχουν μεγάλη ζήτηση μεταξύ των φανατικών του είδους.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η παρουσίαση -της οποίας την επιμέλεια έχει κάνει ο ίδιος ο συλλέκτης- θα είναι χωρισμένη σε οκτώ ενότητες. Οι πρώτες θα δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να «ταξιδέψει» στις διάφορες περιοχές του Πόντου, ενώ οι άλλες θα παρέχουν χρήσιμα στοιχεία για τη ζωή των κατοίκων εκεί. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής δε θα γίνουν και ειδικά happenings και δράσεις για το κοινό.

Η συλλεκτική αυτή σοδειά, προϊόν της τελευταίας εικοσαετίας, όπως είναι λογικό έχει και εκείνη χτυπηθεί από την οικονομική κρίση αλλά και τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν. «Εδώ και καιρό παραμένει στάσιμη, μια και δεν υπάρχει η δυνατότητα να εμπλουτιστεί» αναφέρει ο ίδιος.

Την πρώτη του καρτποστάλ την απέκτησε, όπως θυμάται, κατόπιν παρότρυνσης ενός φιλοτελιστή, ο οποίος τον έβαλε στον πειρασμό να εμπλακεί με την τέχνη του συλλέγειν. Από τότε έως και σήμερα ο κ. Θεοδωρίδης εμπλουτίζει το περιεχόμενο των αντικειμένων του παίρνοντας μέρος σε δημοπρασίες, από όπου άλλωστε προέρχεται και το μεγαλύτερο μέλος της... συγκομιδής του.

«Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η απόκτησή τους. Είναι ένα δύσβατο μονοπάτι που απαιτεί χρόνο και φυσικά το ανάλογο κόστος. Εκτός φυσικά από τις δημοπρασίες που γίνονται σε Ελλάδα, υπάρχουν και εκείνες που πραγματοποιούνται στην Τουρκία. Ψάχνω και στο διαδίκτυο, αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές. Γενικότερα, είμαι σε μια διαρκή αναζήτηση. Το κριτήριο για την επιλογή τους είναι ότι θα πρέπει να αφορούν τον τρόπο ζωής των Ελλήνων του Πόντου. Ο,τι έχει σχέση με αυτό με ενδιαφέρει πολύ».


Ο παππούς του και η «καλή πατρίδα»

Από όσο γνωρίζει και ο ίδιος, η συλλογή του δεν είναι μόνο η πιο σημαντική στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία. Και αυτό αφού το περιεχόμενό της είναι πιο ευρύ και πιο εκτεταμένο από τις αντίστοιχες του εξωτερικού. «Δεν έχει μόνο ένα θέμα, αφού μου αρέσει να μαζεύω οτιδήποτε έχει σχέση με τον Πόντο, είτε είναι μια αρμένικη εκκλησία είτε ένα τζαμί».

Οπως λέει, η κατηγορία των καρτποστάλ του είναι σχεδόν πλήρης, ενώ του απομένουν ακόμη μόνο τρία δελτάρια που δεν έχει, προκειμένου η θεματική αυτή ενότητα να θεωρηθεί... συμπληρωμένη. «Οι φωτογραφίες, από την άλλη, αλλά και τα έγγραφα δεν εξαντλούνται ποτέ. Συνεχώς προκύπτουν κι άλλα» λέει.
Με καταγωγή από τις Σέρρες, ο φοροτεχνικός στο επάγγελμα Στέργιος Θεοδωρίδης ομολογεί ότι από τη δική του προσωπική ιστορία μόνο ένα αντικείμενο κοσμεί τις συλλογές του. Πρόκειται για τη φωτογραφία του παππού του, του καλοκάγαθου άνδρα που κάθε φορά που έστριβε το τσιγάρο με τον γείτονά του συνήθιζε να του εύχεται «καλή πατρίδα», ευχή που ο τελευταίος του ανταπέδιδε.


Η Φιλαρμονική της Τραπεζούντας και το Κολέγιο της Μερζιφούντας

Ευσεβής... συλλεκτικός του πόθος είναι να αποκτήσει οσονούπω μια σπάνια καρτποστάλ με τη Φιλαρμονική της Τραπεζούντας. Αλλά και μια μοναδική φωτογραφία από την ποδοσφαιρική ομάδα του Αμερικανικού Κολεγίου της Μερζιφούντας λείπει από τα αντικείμενα που έχει στην κατοχή του. «Ακόμη δεν έχουν πέσει στα χέρια μου. Ελπίζω σύντομα να συμβεί». Ποια είναι όμως τα πιο δυσεύρετα αποκτήματα που διαθέτει; «Είναι αυτές οι δύο καρτποστάλ που αναφέρονται στην οθωμανική υποδοχή του μητροπολίτη Καραβαγγέλη αλλά και εικόνες που δείχνουν πανοράματα πόλεων. Κερασούντα, Σαμψούντα, Τραπεζούντα. Ακόμη ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα επιστολικά δελτάρια που έχουν ως θέμα τους τις φιλαρμονικές διαφόρων περιοχών».


Info: Η παρουσίαση με τίτλο «Εν Πόντω» εγκαινιάζεται στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στις 8 Απριλίου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τα μέλη Μαΐου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/3/14

Mνήμη Kωστή Παπαγιώργη

Θραύσματα γλωσσικής ακεραιότητας ζωντανού κυματοθραύστη σε πλημμυρίδα αμάθειας και χρυσαμειβόμενης προπαγάνδας.

Eλεγε ο Kωστής Παπαγιώργης σε συνέντευξή του το 1997:

«H επανάσταση (του 1821) ξεκίνησε από έξω, από τους Eλληνες του εξωτερικού, στις παραδουνάβιες περιοχές και από έναν αξιωματικό του τσάρου, τον Yψηλάντη. Συνεχίστηκε από τους Eλληνες και τελείωσε από τους ξένους, δηλαδή ήταν μια επανάσταση που κανείς δεν κατάλαβε πώς έγινε (και πού πραγματικά στόχευε)».

O δημοσιογράφος ρώτησε: Yπήρχε πολιτικός λόγος που μια μερίδα Eλλήνων αρνούνταν την επανάσταση;

«Yπήρχε ισχυρότατος λόγος. O πατριάρχης ήταν ανώτατος αξιωματούχος της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας και είχε την απόλυτη ευθύνη για το χριστιανικό βιλαέτι, που περιλάμβανε Eλληνες, Aρμένηδες, Σέρβους, Bουλγάρους. H Oρθοδοξία είχε από την αρχή διεθνικό χαρακτήρα. Kι ακόμα σήμερα, ο πατριάρχης μιλάει στο όνομα όλων των Oρθοδόξων (είναι η κεφαλή τους). Πολιτικό στοιχείο αυτό πολύ σημαντικό. Tο πατριαρχείο τότε, λίγο πριν την επανάσταση, έκανε μια σειρά από σχολεία σε όλες τις παραδουνάβιες περιοχές, (αλλά και) στην Iωνία, στην Iταλία. Περίμενε, με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και με την κατάρρευση της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας, να ελευθερωθεί όλος ο Eλληνισμός, όχι μόνο ένα ελλαδικό κομμάτι. H Γαλλική Eπανάσταση μας έκαψε κατά μία άποψη ή (κατά την άλλη άποψη) μας ελευθέρωσε (τουλάχιστον ένα μικρό κομμάτι). Πάντως και ο Pήγας, όταν μιλάει για ελευθερία, δεν αναφέρεται μόνο στους Eλληνες, λέει: Bούλγαροι, Tούρκοι, όλοι. Aυτό το όραμα καταστράφηκε με τον Kοραή».

– Mια τέτοια κουβέντα ίσως να ξαναρχίζει στις μέρες μας.

– «Δεν θα σταματήσει ποτέ αυτή η κουβέντα, απλά στην Eλλάδα την πνίγουμε, γιατί δεν μας συμφέρει. Θέλουμε να είμαστε ένα δυτικό τσογλανοκρατίδιο, ενώ η μοίρα μας και η θέση μας ήταν στην Aνατολή».

– Oι απόψεις σας συμπίπτουν με τα λεγόμενα των «νεορθοδόξων»;

– «Δεν υπάρχουν νεορθόδοξοι, πού τους βρήκατε, αυτά είναι (επιπόλαιη) δημοσιογραφία. O Παπαδιαμάντης δεν ήταν “νεορθόδοξος”, (όμως) ήταν πιστός στον πνεύμα της Aνατολικής Eκκλησίας. Ξέρεις τι σημαίνει 4ος αιώνας; Ξέρεις ποιοί είναι οι Πατέρες της Eκκλησίας; O Πλωτίνος είναι αρχαίος Eλληνας, αλλά ο Mέγας Aθανάσιος, εκατό χρόνια μετά, δεν είναι αρχαίος Eλληνας (επειδή είναι Xριστιανός); Aυτά ρωτούσε ο Παπαδιαμάντης, μα τα θάψανε».

– Aρα πρέπει να αποκατασταθεί η Iστορία;

– «Tι να αποκατασταθεί, αποκατεστημένη είναι. Yπάρχουν τα κείμενα. Kαι αφού υπάρχει κι ο Παπαδιαμάντης, δεν μπορεί να τα πούμε ξεχασμένα. Aπλώς ο Nεοέλληνας, επειδή τον έχουν κάνει ανυποψίαστο (για τα ουσιώδη), δεν θυμάται (τι αντιπροσωπεύει ο Παπαδιαμάντης). Kι όταν δεν ξέρεις το παρελθόν, δεν καταλαβαίνεις και το τι γίνεται (στο παρόν). Aκόμα και ο Πάγκαλος, επειδή προσέχω τι λέει, μίλησε μια μέρα για “ενδιάμεση περιοχή” την ώρα που η Eλλάδα ανήκει πια στην Eυρωπαϊκή Eνωση. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα στο βάθος, (η ενδιάμεση περιοχή), που καμιά Eυρωπαϊκή Kοινότητα δεν δέχεται να το θέσει, ούτε μπορεί να τεθεί πια. Tο πρόβλημα υπάρχει ως πνευματικό ζήτημα, δεν έχει πολιτική χρησιμότητα. Oμως, αν τα σκεφτείς όλα αυτά, θα ανακαλύψεις (τεράστιο υλικό:) μια βιβλιοθήκη, από εδώ (Kάτω Xαλάνδρι) ώς το Xαλάνδρι, την οποία δεν την κοιτάει ποτέ κανείς – για παράδειγμα: τους Πατέρες της Eκκλησίας. Eίναι ελληνικά όλα αυτά».

– Eχουν όμως σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα;

– «Προχθές άκουγα κάποιον που μιλούσε για τους Oλυμπιακούς Aγώνες, για τον λαό που έχει βγάλει τον Περικλή, τον Πλάτωνα, τον Oμηρο, τον Mιλτιάδη. Mετά από αυτούς ανέφερε τον Σολωμό. Kαι σκέφτεσαι (εσύ που τον ακούς): Kαλά, από τον Mέγα Aλέξανδρο, 3ο αιώνα π.X., ίσαμε (τον Σολωμό) τον 18ο αιώνα, δεν υπήρξε τίποτε ανάμεσα; (Aλλά) αυτή ακριβώς είναι η θεωρία του Kοραή, η επίσημη ιδεολογία του νεοελληνικού κρατιδίου. Mετά από τους Aρχαίους, γίνεται ένα πήδημα και φτάνουμε (απευθείας) εδώ (στο νεοελληνικό κρατίδιο). Tο ενδιάμεσο διάστημα είναι ντροπή και σκοτάδι, πρέπει να εξαλειφθεί».

– Aν θυμάστε, και ο Kαστοριάδης έλεγε ότι το Bυζάντιο ήταν Mεσαίωνας.

– «O Kαστοριάδης, επειδή ακριβώς δεν είναι Eλληνας, δεν δέχεται τίποτε από όλα αυτά (τα παραπάνω). Eδώ μιλάμε για μας, που ζούμε σε αυτή τη χώρα και που μιλάμε ελληνικά. O Kαστοριάδης γράφει γαλλικά, μιλάει γαλλικά, και ζει ως Γάλλος. Aυτή ήταν η θεωρία του Nίτσε στη Γερμανία (για την ταύτιση του Bυζαντίου με τον Δυτικό Mεσαίωνα). Eδώ, εμείς, χθες βγάλαμε τη φουστανέλα. Πότε φόρεσαν ευρωπαϊκά ρούχα οι Eλληνες; Oύτε δύο αιώνες πριν, χθεσινά είναι αυτά τα πράγματα».

– H Δύση δηλαδή μόνο μάς έβλαψε; Περνάμε άσχημα τώρα;

– «Tο νεοελληνικό κρατίδιο στήθηκε με βάση ξένα λεφτά. Oι Eυρωπαίοι μας πήραν στα σοβαρά, όταν πήραμε το πρώτο δάνειο από την Aγγλία. Aπό τότε άρχισε το Σίτυ να λέει: Mήπως εκεί μπορούμε να κάνουμε καλές επενδύσεις; Mήπως μπορεί να στηθεί μια Tράπεζα; Eχουμε μια ιστορία δεκαπέντε αιώνων για την οποία ντρεπόμαστε (από τον 5ο αι. ώς τον 20ό). Oφείλεις να την ξέρεις (να την ψάξεις). Eίναι το θέμα της ελληνικής ταυτότητας. Tι είναι όλοι αυτοί (οι άνθρωποι) έξω (στον δρόμο); Aρχαίοι Eλληνες; Aν δεν ξέρεις τους Aρχαίους Eλληνες (τα κείμενα, την Tέχνη τους), αν δεν σε ενδιαφέρει η θρησκεία και το γλωσσικό ζήτημα, πρέπει να αναρωτηθείς: πώς (γίνεται να) μιλάς εσύ ελληνικά; Δεν μπορεί να σου κάνανε μία ένεση (για να σου μεταδώσουν τη γλώσσα)! Aν αρνείσαι να το ξέρεις, σημαίνει ότι φοβάσαι. (Φρόντισε) να μάθεις, γιατί (πώς έγινε) να μιλάς ελληνικά σήμερα».
* * *
Aυτό είναι ένα τμήμα συνέντευξης που δημοσιεύτηκε, το 1997, στο «E» της «Kυριακάτικης Eλευθεροτυπίας». Eλάχιστο δείγμα της παρακαταθήκης του Kωστή Παπαγιώργη. Λόγος άφοβος, καίριος, αφορά την εντιμότητα και αξιοπρέπεια όσων μιλάνε και θα συνεχίσουν να μιλάνε τη γλώσσα της συνέχειας των Eλλήνων. Aν υπήρχαν στη χώρα μας θεσμοί έκφρασης του δημοσίου συμφέροντος, θα του είχαν καταθέσει την ευγνωμοσύνη όλων μας για την προσφορά του. Tουλάχιστον για το κολοσσιαίο μεταφραστικό του έργο, χώρια τις δικές του συγγραφές.

Eυτυχώς που καμιά πολιτική και κοινωνική παρακμή δεν μπορεί να αναχαιτίσει τη ζωτική δυναμική της εύτολμης μαρτυρίας για τα ουσιώδη. Tον Kωστή Παπαγιώργη θα συνοδεύει πάντα τόση ευγνωμοσύνη και αγάπη, που οι απεργαζόμενοι την παρακμή ούτε τη διανοούνται.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σαν σήμερα η σφαγή της Χίου: Η μέρα που όλη η ανθρωπότητα είδε το αληθινό πρόσωπο των Τούρκων

Η Οθωμανική αυτοκρατορία στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ήταν μέλος της Ιεράς Συμμαχίας. Ήταν δηλαδή, μαζί με τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πολυεθνικές μοναρχίες-αυτοκρατορίες (Μ. Βρετανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Ρωσία), ομοτράπεζη στα διεθνή συνέδρια και συμπόσια, στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια της εποχής.
 
Βέβαια τότε η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατείχε ολόκληρα τα Βαλκάνια, όμως οι ίδιοι οι Τούρκοι, δεν ήταν ποτέ Ευρωπαίοι και οι Δυτικοί το γνώριζαν αυτό πολύ καλά.
 
Οι λόγοι για τους οποίους έδιναν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σημασία και αξία πολύ παραπάνω από ότι της άξιζε, ήταν αφενός για να την χρησιμοποιούν ως αντίβαρο της ορθόδοξης Ρωσίας και αφετέρου για να έχουν πρόσβαση στο πάντοτε πλούσιο εμπόριο της Ανατολής.
 
Οι δυτικοευρωπαίοι λοιπόν, είχαν, με δική τους ελεύθερη επιλογή φέρει τους Τούρκους στα ευρωπαϊκά δρώμενα, με γνώμονα τα δικά τους υλικά συμφέροντα, κάτι που όπως και σήμερα, σήμαινε ότι αλληθώριζαν σε όλα εκείνα τα εξόφθαλμα φυσικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία «φώναζαν» ότι οι Τούρκοι δεν είναι Ευρωπαίοι: φυσικά ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά του προσώπου, ενδυμασία, ήθη και έθιμα, θρησκεία, νομοθεσία (οι Οθωμανοί είχαν την Σαρία, καμία σχέση με το… ρωμαϊκό δίκαιο δηλαδή!), αλλά κυρίως και πάνω από όλα οι θηριωδίες, συνεχείς σφαγές και ανείπωτες βιαιότητες κατά των χριστιανικών πληθυσμών για την παραμικρή αιτία. Όλα αυτά τα παρέβλεπαν οι μονάρχες της Δύσης.
 
Όταν όμως ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση το 1821, η Ελλάδα και οι Οθωμανοί βρέθηκαν ξαφνικά στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής επικαιρότητας και κοινής γνώμης, η οποία μέχρι τότε ήταν περισσότερο απασχολημένη με τις δικές της εσωτερικές διαμάχες.
 
Και έτσι πλέον, η παραμικρή τουρκική «παραφωνία» έκανε περισσότερο θόρυβό από ότι πριν στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.
 
Το ίδιο συνέβη και με την σφαγή της Χίου.
 
Αναφερόμαστε στη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων στη Χίο από τους Οθωμανούς Τούρκους στις30 Μαρτίου 1822, ως αντίποινα για την κήρυξη της επανάστασης στο νησί από τον Σάμιο Λυκούργο Λογοθέτη.
 
Η έκρηξη της Επανάστασης βρήκε το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της Χίου να ευημερεί (117.000 Έλληνες έναντι μόλις 3.000 Οθωμανών Τούρκων και... 100 Εβραίων)!
 
Με τον στόλο τους, το εμπορικό τους δαιμόνιο και τη διπλωματία τους, οι Χιώτες κυριαρχούσαν στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
 
Το γεγονός αυτό ώθησε τον Σουλτάνο να παραχωρήσει στο νησί πολλά προνόμια, που άγγιζαν το καθεστώς αυτονομίας.
 
Έτσι, οι κυρίαρχες τάξεις της Χίου δεν είχαν - θεωρητικά - κανένα λόγο να ξεσηκωθούν κατά των Τούρκων. Το μαρτυρά και η αποτυχία του Τομπάζη τον Απρίλιο του 1821.
 
Οι ντόπιοι πρόκριτοι είχαν εξάλλου πάντοτε τον φόβό που όπως αποδείχθηκε ήταν σωστός: η Χίος βρίσκεται σχεδόν δύο μίλια από τη Μικρασιατική ενδοχώρα, με αποτέλεσμα κάθε απόπειρα εξέγερσης να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
 
Στις 10 Μαρτίου 1822 ο Σάμιος Λυκούργος Λογοθέτης, με την προτροπή του Χιώτη Αντωνίου Μπουρνιά, αποβιβάστηκε στο νησί με 1.500 άνδρες και πέτυχε να συνεγείρει τους ντόπιους, κυρίως τους κατοίκους της υπαίθρου.
 
Οι 3.000 Τούρκοι του νησιού πρόλαβαν να κλειστούν στο Κάστρο και η ολιγοήμερη πολιορκία τους δεν έφερε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς οι άνδρες του Λογοθέτη ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένοι.
 
Μόλις έφθασε το μαντάτο της εξέγερσης στην Υψηλή Πύλη, ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β' την εξέλαβε ως αχαριστία των Χιωτών, αλλά και ως προσωπική προσβολή, επειδή η αδελφή του καρπούταν από το νησί τον φόρο από τα μαστιχόδεντρα.
 
Έμπλεος οργής διέταξε αμέσως να φυλακιστούν όλοι οι Χιώτες της Κωνσταντινούπολης και εξήντα από αυτούς να αποκεφαλιστούν. Στη συνέχεια έδωσε την εντολή στον αντιναύαρχο Καρά-Αλή πασά να καταπλεύσει στον νησί και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους εξεγερθέντες.
 
Στις 30 Μαρτίου 1822 και μετά από έντονο κανονιοβολισμό, ο Καρά-Αλής αποβίβασε στην ακτή 7.000 άνδρες και με τη συνδρομή της τουρκικής φρουράς κατέστειλε εύκολα και σύντομα την εξέγερση, εκμεταλλευόμενος τον κακό σχεδιασμό της και τις έριδες για την αρχηγία μεταξύ Μπουρνιά και Λογοθέτη.
 
Στη συνέχεια πυρπόλησε όλα τα περίχωρα και την πρωτεύουσα του νησιού και επιδόθηκε σε ανήκουστες σφαγές.
 
Υπολογίζεται ότι από τους 117.000 χριστιανούς κατοίκους του νησιού, 42.000 σφαγιάστηκαν, 50.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι και 23.000 διέφυγαν προς τις επαναστατημένες περιοχές της Ελλάδας και τη Δυτική Ευρώπη.
 
Οι Τούρκοι έχασαν περίπου 600 άνδρες, ενώ αναφέρθηκαν και θύματα μεταξύ των Εβραίων, που διεκπεραιώθηκαν από τη Μικρασιατική ακτή στο νησί για να πλιατσικολογήσουν και επόπτευαν το δουλεμπόριο.
 
Τα αιματηρά γεγονότα της Χίου προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στην Ευρώπη. Οι εφημερίδες της εποχής έκαναν εκτενείς και δραματικές αναφορές στο γεγονός, καταδικάζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία με τέτοιο τρόπο την τουρκική θηριωδία.
 
Η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε και οι τάξεις των φιλελλήνων από τότε πύκνωσαν. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τις φρικιαστικές σκηνές στις εφημερίδες, ζωγράφοι (Ντελακρουά) τις απεικόνισαν και ποιητές (Ουγκώ, Χέμανς, Πιέρποντ, Χιλ, Σιγκούρνεϊ) έγραψαν για τη θλιβερή καταστροφή.
 
Τότε, λοιπόν ήταν όταν πολλοί Ευρωπαίοι έκαναν λόγο, για πρώτη φορά, για το ασυμβίβαστο της τουρκικής φυλής με τον ανθρωπισμό, ενώ άλλοι τόνισαν την αδυναμία συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
 
Το γεγονός, ξαναλέμε, δεν ήταν ότι δεν γνώριζαν πιο πριν τι εστί τουρκική φυλή… Απεναντίας μάλιστα. Απλά δεν είχε ποτέ ξανά έρθει με τέτοια ένταση η πραγματικότητα αυτή στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής επικαιρότητας.
 
Σαφώς, βέβαια, ο ρόλος των εφημερίδων που τότε είχαν αρχίσει να αποκτούν τη μορφή που με την οποία γνωρίζονται σήμερα και που σε παλαιότερες εποχές δεν υπήρχαν, έπαιξε σημαντικό και καθοριστικό ρόλο.
 
Η ελληνική νέμεσις, βέβαια, θα ερχόταν κι αυτή σύντομα, με την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας του Καρά-Αλή από τον Κωνσταντίνο Κανάρη (6 - 7 Ιουνίου 1822).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Άνετη νίκη Hamilton στο GP Μαλαισίας

Την απόλυτη συγκομιδή βαθμών πέτυχε η Mercedes κάνοντας το 1-2 στη Μαλαισία. Μπροστάρης ο Hamilton που πανηγύρισε την πρώτη του φετινή νίκη, που ταυτόχρονα ήταν και η πρώτη του στη Sepang. Ας δούμε όμως πώς εξελίχθηκε ο αγώνας.
Ήδη από την εκκίνηση ο Nico Rosberg πέρασε τον Sebastian Vettel, τις εντυπώσεις όμως κέρδισε ο Daniel Ricciardo που πέρασε και τον teammate του στις πρώτες στροφές. ΟVettel ανέκτησε τη θέση του λίγους γύρους μετά. Στο πίσω μέρος του grid ο Maldonadoείχε επαφή με τον Bianchi. Να αναφέρουμε κάπου εδώ ότι ο Sergio Perez ουσιαστικά δεν ξεκίνησε ποτέ τον αγώνα, καθώς δεν κατάφερε να βγει ποτέ από το pitlane λόγω προβλημα΄των που τον οδήγησαν σε οριστική εγκατάλειψη μέσα από τα pits ενώ είχε ξεκινήσει ο αγώνας.
Επαφή είχε όμως και ο Magnussen με τον Raikkonen, τη στιγμή που ο rookie της McLarenεπιχείρησε το προσπέρασμα στην Ferrari. Το αποτέλεσμα ήταν να κλατάρει το πίσω δεξί ελαστικό του Kimi και ο Φιλανδός να αναγκαστεί να διανύσει μεγάλη απόσταση με τρεις τροχούς για να φτάσει στα pits, με καταστροφικές συνέπειες για τον αγώνα του.
Magnussen πήρε ποινή stop and go πέντε δευτερολέπτων για την επαφή, ενώ αργότερα στο pit stop άλλαξε και εμπρός πτέρυγα. Στο μεταξύ είχε δεχτεί προσπέρασμα από τον Jenson Button, που δεν άφησε την ευκαιρία να χαθεί και πέρασε 7ος.
Ποινή stop and go πήρε και ο Bianchi για την επαφή με τον Maldonado, τη στιγμή που ηLotus του ζήτησε να επιστρέψει στο γκαράζ και να εγκαταλείψει. Στο στρατόπεδο τηςWilliams ο Bottas, που είχε κάνει μια εντυπωσιακή προσπάθεια στους πρώτους γύρους και από 18ος είχε φτάσει πίσω από τον Massa, δεχόταν οδηγία από το team radio να μην επιτεθεί στον Βραζιλιάνο. Ο Φιλανδός δείχνει έντονη δυσαρέσκεια.
Στον 12ο γύρο ο Alonso μπαίνει στα pits για νέα μεσαία ελαστικά. Από πέμπτος, επιστρέφει στην πίστα 10ος, πίσω από τον Grosjean, αλλά τον προσπερνάει αμέσως. Στον επόμενο γύρο έρχεται η απάντηση της Red Bull, που δίνει ένα φρέσκο σετ μεσαίων στον Ricciardo. Ο Αυστραλός επιστρέφει στην πίστα και συναντά τον Alonso, με τον οποίον μάχονται για 2-3 στροφές, με νικητή τον πιλότο της RB.
Η ολοκλήρωση των αλλαγών ελαστικών των πρωτοπόρων βρήκε τις Mercedes να προηγούνται, με τις Red Bull, τον Alonso και τον Hulkenberg να ακολουθούν, μπροστά από τους Button, Massa, Bottas και Grosjean.
Mercedes ενημερώνει τους πιλότους της ότι θα ξεκινήσει να φροντίζει τον κινητήρα, βάζοντάς τον σε κάποια διαφορετική λειτουργία, ενώ η Red Bull ζητάει από τον Ricciardo να μην πιέζει πολύ, o Αυστραλός όμως αρνείται. Λίγους γύρους μετά από το race control ανακοινώνεται ότι ο Ricciardo έχει την υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου, ενώ στον αντίποδα οι Hamilton, Hulkenberg, Massa και Bottas την μικρότερη.
Έχουμε πλέον περάσει τα μισά του αγώνα και ο Button από την 8η θέση μπαίνει για νέα μεσαία, επιστρέφοντας 9ος. Στο μεταξύ το προβάδισμα του Hamilton έχει φτάσει τα 10 δευτερόλεπτα από τον Rosberg.
Alonso χάνει και αυτός μια θέση από το pitstop του και επιστρέφει στην πίστα 6ος, πίσω από τον Ηulkenberg. Στο μεταξύ ο Kvyat μπαίνει στη δεκάδα, περνώντας τον Kobayashi, ενώ το ίδιο κάνει λγίο αργότερα και ο Magnussen, που κάποιους γύρους πριν είχε εκτίσει την ποινή του. Ο Δανός είχε επιπλέον σημειώσει τον ταχύτερο μέχρι εκείνη τη στιγμή γύρο του αγώνα.
Το pitstop του Ricciardo τον ρίχνει ανάμεσα στους Hulkenberg-Alonso, ενώ ο Grosjeanέχει μάχη διαρκείας με τον Kobayashi. Είμαστε πλέον στον 30ο γύρο και η απειλή της βροχής για τα τελικά στάδια του αγώνα γίνεται πλέον εμφανής.
Ο Vettel πραγματοποιεί το pitstop του και επιστρέφει στην πίστα πίσω από τον Rosberg, ο οποίος καλείται εσπευσμένα από την ομάδα για την δικιά του αλλαγή. Πιο πίσω ο Magnussenανεβαίνει 10ος, ενώ από το teamradio του Hamilton ακούμε τους μηχανικούς του να τον ενημερώνουν ότι θα προσπαθήσουν να επιμηκύνουν όσο γίνεται τα stints του, προκειμένου να προφυλαχθούν από πιθανή επερχόμενη βροχή. Όμως λίγο μετά καλούν και τον ίδιο στα pits.
Hamilton επιστρέφει στην πίστα πρώτος, η μάχη όμως για τη δεύτερη θέση ανάβει, αφού οVettel έχει πλησιάσει σε απόσταση... DRS τον Rosberg, ενώ κανείς δεν ξέρει πόσο ακόμα θα έμενε στην πίστα ο Hulkenberg, που καθυστερώντας την αλλαγή ελαστικών, είχε μείνει 2ος.
Τελικά ο Γερμανός μπαίνει για την αλλαγή του στον 34ο γύρο (βάζει σκληρά, που μας κάνουν να αναρρωτιώμαστε αν θα είναι και η τελευταία του επίσκεψη στο γκαράζ της ομάδας), την ίδια στιγμή που ο Sutil ακινητοποιείται στην πίστα. Λίγο αργότερα και η δεύτερη Sauberαναγκάζεται να εγκαταλείψει, τη στιγμή που βρίσκεται στα pits για νέα ελαστικά.
Το προβάδισμα του Hamilton έχει φτάσει τα 12" ενώ ο Vettel κινείται στο 1-1.5" από τονRosberg, τη στιγμή που αναφέρει ότι ο Γερμανός "χάνει ή νερό ή λάδι" στους τελευταίους γύρους. Η απάντηση της ομάδας είναι ότι πρόκειται για ψιχάλες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην 10η στροφή.
Πιο πίσω, Alonso και Massa παραμένουν σε απόσταση βολής από τους Ricciardo καιButton αντίστοιχα, ενώ Bottas και Magnussen παραμένουν στις τελευταίες θέσεις της δεκάδας, χωρίς να απειλούν ή να απειλούνται.
Με 16 γύρους να απομένουν (σε σύνολο 56) ο Button μπαίνει για το τρίτο και τελευταίο pitstop, βάζοντας τη σκληρή γόμα, ενώ αμέσως τον ακολουθεί και ο Magnussen. Λίγο αργότερα έρχεται και η σειρά του Ricciardo.
Το pitstop του Αυστραλού είναι καταστροφικό. Φεύγει από το γκαράζ, για να συνειδητοποιήσει ενώ κινείται προς την έξοδο του pitlane ότι ο εμπρός αριστερός τροχός δεν έχει κλειδώσει καλά και να ακινητοποιηθεί. Οι μηχανικοί του αναγκάζονται να τον σπρώξουν πίσω, ενώ ο πιλότος κουνάει το κεφάλι του με απόγνωση. Το περιστατικό τίθεται υπό διερεύνηση για unsafe release από τους αγωνοδίκες και ο Alonso επισκέπτεται τα pits από την 4η θέση, έχοντας πλέον κερδίσει μια θέση.
Ο εφιάλτης του Ricciardo όμως δεν είχε ακόμα τελειώσει, αφού σαν να μην έφτανε ότι είχε πλέον βρεθεί στις τελευταίες θέσεις, η εμπρός πτέρυγα κατέρρευσε και έμεινε να κρέμεται από το ρύγχος, ενώ κομμάτια της αποσπάστηκαν και έμειναν στην πίστα. Επιστροφή στα pits λοιπόν, νέα πτέρυγα και ξανά στην πίστα, στην τελευταία θέση. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και ποινή stop and go δέκα δευτερολέπτων.
Ο Hamilton σε επίδειξη δύναμης έριχνε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα στο 1:44.329, τη στιγμή που η Red Bull ενημερώνει τον Vettel ότι πρέπει να μείνει με τα μεσαία του ελαστικά για όσο το δυνατόν περισσότερο. Και μπορεί ο Alonso να βρισκόταν 37" πιο πίσω, με τον Hulkenberg ανάμεσά τους, ο ρυθμός του όμως ήταν 1.5" ταχύτερος από του Seb.
Μάχη όμως και μάλιστα μεγάλη γινόταν ήδη ανάμεσα στους Button και Massa, για την 6η θέση. O Jenson αντιστάθηκε σθεναρά στις επιθέσεις του Βραζιλιάνου και η κατάταξη διατηρήθηκε ως είχε, με τον Bottas να πλησιάζει. Ο Alonso συνέχιζε να πιέζει, κάνοντας νέο FL, 2 δέκατα ταχύτερο από εκείνο του Hamilton.
Ο Vettel καλείται στα pits και επιστρέφει ξανά στην πίστα τρίτος, ενώ αμέσως έρχεται η απάντηση της Mercedes που πραγματοποιεί την τελευταία αλλαγή ελαστικών στον Rosberg.
Με 5 γύρους να απομένουν, ήρθε και η ώρα του πρωτοπόρου Hamilton για το τελευταίο του pitstop, ενώ ο Ricciardo εγκατέλειπε τον αγώνα. Στο μεταξύ ο Alonso είχε κολλήσει στονHulkenberg και ξεκινούσε την επίθεσή του, ενώ η Williams έδινε οδηγία στον Massa να μην καθυστερήσει τον Bottas. Την ίδια στιγμή ενημέρωνε τον Φιλανδό να προσπεράσει τον teammate του.
Η μάχη των Alonso-Hulkenberg είχε νικητή τον Ισπανό που πέρασε στη πρώτη στροφή και το δίδυμο συνεχίζει την περσινή του "παράδοση" στο να μας προσφέρει ωραίο θέαμα και επίδειξη ικανότητας.
Ο Hamilton κάνει ξανά ταχύτερο γύρο, όντως σχεδόν 15" μπροστά από τον Rosberg. Κάπου εκεί του ζητάνε από την ομάδα να κόψει ρυθμό και να φτάσει στον τερματισμό.
Ο Massa με τον Bottas συνέχιζαν να μάχονται, αφού ο Felipe δεν έδειξε καμία απολύτως διάθεση να αφήσει τον teammate του να περάσει. Πιο πίσω, από την 11η θέση, ο Romain Grosjean κρατούσε με επιτυχία τον Raikkonen πίσω του για κάποιους γύρους.
H καρό σημαία βρήκε τελικά τον Hamilton να αρμενίζει προς τον τερματισμό, με τηνMercedes να κάνει το 1-2 και τον Vettel να ανεβαίνει για πρώτη φορά φέτος στο βάθρο.
Alonso, Hulkenberg και Button διατήρησαν τις θέσεις τους, όπως και οι πιλότοι τηςWilliams, παρά τις εντολές.
Magnussen και Kvyat κατατάχθηκαν στις τελευταίες βαθμολογούμενες θέσεις, ενώ οGrosjean κατάφερε και κράτησε τελικά πίσω του τη Ferrari, με το χρονόμετρο να δείχνει ότι τους χώριζε μόλις 1 δέκατο.
Σαράντα ολόκληρα δεύτερα πιο πίσω, στην 13η θέση, ο Kobayashi, ενώ οι Ericsson καιChilton ολοκλήρωσαν την κατάταξη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/3/14

Το αρχιτσοντοκάναλο που κατέστρεψε την χώρα κυβερνά, είναι ΕΔΩ, ενωμένο ΔΥΝΑΤΟ. Η Μαρία Σπυράκη του MEGA στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για την ευρωβουλή θα βρίσκεται το όνομα της Μαρίας Σπυράκη. Η υποψηφιότητα κλείδωσε και θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα ενώ η γνωστή δημοσιογράφος θα ξεκινήσει αμέσως περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα.
 
Πριν λίγες εβδομάδες η Μαρία Σπυράκη δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος και της πρότεινε να κατέβει με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
 
Η γνωστή δημοσιογράφος ζήτησε λίγο χρόνο για να το σκεφτεί και πριν λίγες ημέρες είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό επικράτειας Δημήτρη Σταμάτη όπου και του είπε το «Ναι».
 
Με τους συνάδελφους της που μίλησε στο MEGA τους ανέφερε με συγκίνηση ότι αποφάσισε να κλείσει τον κύκλο 18 χρόνων πολίτικου ρεπορτάζ και 23 ετών δημοσιογραφίας γιατί θέλει να συμβάλει στο να πάρει η χώρα τη στροφή της ανάπτυξης που θα της επιτρέψει να μείνει στον πυρήνα της Ευρώπης.
 
Η Μαρία Σπυράκη πολιτικά προέρχεται από το κέντρο άλλα όπως λέει στους συναδέλφους της στο Mega, θεωρεί ότι σήμερα μόνο η ΝΔ είναι ο πολιτικός χώρος που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερή πορείας της χώρας στην Ευρώπη και το Ευρώ και για αυτό και δέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού.
 
Για τον Αντώνη Σαμαρά η Μαρία Σπυράκη πιστεύει ότι θα είναι αυτός που θα βάλει τη σφραγίδα της νέας μεταπολίτευσης στη μεταμνημονιακη εποχή και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να σταθεί η χώρα ισχυρή και ισότιμη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ένα εξάμηνο νωρίτερα έρχονται οι μειώσεις στις επικουρικές(λόγω του νέου υπολογισμού) που ίσως ξεπεράσουν το 30%!

Το... τέλος των επικουρικών συντάξεων επισπεύδεται κατά ένα εξάμηνο, αφού ο νέος τρόπος υπολογισμού τους, που ισοδυναμεί με περικοπές οι οποίες μπορεί να υπερβούν ακόμα και το 30%, θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου του 2014, αντί για την Πρωτοχρονιά του 2015, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με την κατάργηση 24 κοινωνικών πόρων που τροφοδοτούσαν με τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα τα επικουρικά ταμεία, αλλά και η υιοθέτηση κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, αντί του αναδιανεμητικού που ίσχυε έως τώρα, οδηγούν στη μετατροπή της επικουρικής σύνταξης σε ένα απλό βοήθημα.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων θα προκύπτει μέσω ενός μαθηματικού τύπου που θα προσδιορίζει το ύψος τους, με βάση δεδομένα όπως είναι τα έσοδα των Ταμείων, αλλά και η οικονομική συγκυρία. Ουσιαστικά, για τον υπολογισμό του ύψους των συντάξεων θα λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής βιωσιμότητας των Ταμείων. Στην περίπτωση που εντοπίζονται ελλειμματικά ταμεία επικουρικής ασφάλισης, δίνεται το δικαίωμα στον υπουργό Εργασίας να αποδέχεται αιτήσεις μείωσης των συντάξεων έως του σημείου να μη δημιουργούνται επιπλέον ελλείμματα.

Ηδη από την 1η Ιανουαρίου 2014 άρχισαν να δημιουργούνται ατομικές μερίδες για όλους τους ασφαλισμένους, από τις οποίες θα προκύπτει στο εξής το ύψος της επικουρικής σύνταξης με κεφαλαιοποιητικό τρόπο, δηλαδή απολύτως ανάλογο με τις εισφορές που καταβάλλονται.

Η χαριστική βολή όμως για τα επικουρικά ταμεία έρχεται από την Πρωτοχρονιά του 2015 και μετά, οπότε καταργούνται 24 κοινωνικοί πόροι. Οι απώλειες στα έσοδα των Ταμείων αναμένεται ότι θα είναι τεράστιες, με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να τις υπολογίζουν κοντά στο 1,7 δισ. ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1,33 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι για τα εισοδήματα του 2013 σε μισθωτούς-συνταξιούχους!

Πρόσθετο φόρο εισοδήματος 1,33 δισ. ευρώ έναντι του 2013 θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με τα νέα μέτρα-σοκ που ισχύουν από φέτος. Συνολικά οι Ελληνες καλούνται να πληρώσουν 12,908 δισ. ευρώ μέσω των φετινών φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2013), από 11,575 δισ. πέρυσι.  Ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής της φορολογικής δήλωσης, όλοι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά από όλους τους φορολογουμένους το αργότερο έως τις 30/6/2014. Ομως τα ποσά των φόρων που θα βεβαιωθούν θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ ή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (στις 31 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου 2014), ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής στην οποία θα έχουν υποβάλει τις δηλώσεις.

Φέτος οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εξωπραγματικούς φόρους, καθώς θα τεθούν σε ισχύ νέες επαχθείς ρυθμίσεις για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, οι οποίες προβλέπουν, μεταξύ των άλλων, την κατάργηση του βασικού αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα και των εκπτώσεων από τον φόρο εισοδήματος.

Οι λεπτομέρειες του τρόπου εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων στη φορολογία των εισοδημάτων του 2013 διευκρινίζονται πλήρως με εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης. Από την εγκύκλιο προκύπτει ειδικότερα ότι με τις ρυθμίσεις του ν. 4110/2013 επέρχονται από φέτος οι ακόλουθες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος:

1) Κατάργηση του βασικού αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα.

2) Κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου των 2.000 ευρώ για κάθε ανάπηρο φορολογούμενο και αντικατάστασή του με έκπτωση φόρου 200 ευρώ.

3) Κατάργηση όλων των μειώσεων του φόρου εισοδήματος, που υπολογίζονταν με ποσοστά έως και 10% επί των ετήσιων δαπανών κάθε φορολογουμένου για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις. Μόνον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δικαιούνται έκπτωση φόρου ίση με το 10% του ποσού της δαπάνης για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, το οποίο υπερβαίνει το 5% του συνολικού ετήσιου φορολογούμενου εισοδήματός τους από μισθούς ή συντάξεις.

Οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να δηλώσουν και τα εισοδήματα που απαλλάχθηκαν από τη φορολογία ή φορολογήθηκαν αυτοτελώς, όπως τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, τα μερίσματα από συμμετοχές σε εταιρίες, τα κέρδη από πωλήσεις μετοχών, τα εισοδήματα από ρέπος, ομόλογα και καταθέσεις στο εξωτερικό. Μέχρι πέρυσι τα ποσά αυτά δηλώνονταν αθροιστικά στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης. Φέτος το καθένα από τα ποσά αυτά απαιτείται να γραφτεί ξεχωριστά! Για τα ποσά αυτά οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, εφόσον τα συνολικά ατομικά εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 υπερέβησαν τα 12.000 ευρώ.

4) Περικόπτονται φοροαπαλλαγές ακόμη και για ανάπηρους φορολογουμένους. Συγκεκριμένα, το πρόσθετο αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 2.000 ευρώ, το οποίο ίσχυε μέχρι πέρυσι για τον ίδιο τον φορολογούμενο και για κάθε μέλος της οικογένειάς του, εφόσον έχει αναπηρία 67% και άνω, αντικαθίσταται με έκπτωση φόρου 200 ευρώ. Η έκπτωση φόρου που προέκυπτε με την εφαρμογή του πρόσθετου αφορολογήτου των 2.000 ευρώ ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ μεγαλύτερη των 200 ευρώ.


Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο οι δόσεις

Εως τις 30 Ιουνίου 2014 όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, εμποροβιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες) θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet τις δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 (τα έντυπα Ε1). Δηλαδή η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η 30ή Ιουνίου 2014.
Υπενθυμίζεται ότι οι κωδικοί στους οποίους δηλώνονται τα φορολογητέα ποσά μισθών και συντάξεων, οι φόροι που αναλογούν και οι φόροι που παρακρατήθηκαν θα είναι φέτος προσυμπληρωμένοι από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Οι φόροι για τα εισοδήματα του 2013 θα υπολογίζονται αυτόματα, καθώς με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων στο σύστημα ΤΑΧISnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εκδίδονται και θα αναρτώνται άμεσα, σε ηλεκτρονική μορφή, στους λογαριασμούς των φορολογουμένων.

Οποτεδήποτε όμως κι αν υποβληθούν και εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2013, οι περίπου 8.300.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τα ποσά των φόρων που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά τους, σε τρεις δόσεις, οι προθεσμίες των οποίων θα λήγουν στις 31 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου 2014.

Τα έντυπα Ε2 (για τα μισθώματα που εισπράχθηκαν εντός του 2013 και τα κενά κτίσματα) και Ε3 (για τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων) οι υπόχρεοι θα μπορούν να τα υποβάλουν έως τις 30 Ιουνίου 2014, σε κάθε περίπτωση, πριν από την υποβολή του βασικού εντύπου Ε1. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/3/14

Τι ισχύει για τις εκπτώσεις δαπανών και τις αποδείξεις σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Εσόδων

Οδηγίες για τις δαπάνες αποδείξεων που πρέπει να έχουν συλλέξει οι φορολογούμενοι το 2013 προκειμένου να μην έχουν απώλειες από το ποσό της μείωσης του φόρου της νέας φορολογικής κλίμακας καθώς και για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις εκπτώσεις δαπανών περιλαμβάνει εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη.

Η εγκύκλιος που απεστάλη σε όλες τις Δ.Ο.Υ λόγω της έναρξης της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα περυσινά εισοδήματα προβλέπει, εκτός των άλλων τα ακόλουθα:

Αποδείξεις Δαπανών

Για να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό μείωσης φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις (που να έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανόνων Απεικόνισης Συναλλαγών ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ύψους 25% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα λαμβάνονται υπόψη αποδείξεις για τις εξής δαπάνες:

- όλα τα είδη διατροφής

- όλα τα οινοπνευματώδη ποτά και προϊόντα καπνού

- όλα τα είδη ενδύσεως και υπόδησης

- οι υπηρεσίες και είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, τα κοινόχρηστα, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, θέρμανση, ηλεκτρισμό, οι τόκοι δανείου, οι δημοτικοί φόροι.

- όλα τα διαρκή αγαθά οικιακής χρήσης (έπιπλα, σκεύη, ηλεκτρικές ή μη οικιακές συσκευές, εργαλεία κλπ), τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού, οι οικιακές υπηρεσίες.

- οι μεταφορές πραγμάτων (υπηρεσίες μετακόμισης οικιακών ειδών), η συντήρηση και η επισκευή αυτοκινήτου/ μοτοσικλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα και τα λιπαντικά, η μίσθωση ταξί. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι αγορές μεταφορικών μέσων (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες κλπ), τα εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και τα διόδια.

- όλα τα αγαθά και υπηρεσίες που έχουν σχέση με την αναψυχή και τον πολιτισμό (συσκευές εικόνας και ήχου, μουσικά όργανα για οικιακή χρήση, εξοπλισμός για αθλητισμό και αναψυχή, υπηρεσίες αθλητισμού και αναψυχής, θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, κατοικίδια, άνθη, τυχερά παιχνίδια, εφημερίδες, περιοδικά, γραφική ύλη, ομαδικά ταξίδια κ.λπ.) Δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη ΔΤ και σε συνδρομητικά κανάλια.
- τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για δίδακτρα προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας μη τριτοβάθμιου επιπέδου, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι δαπάνες για ωδεία, γυμναστήρια, σχολές χορού κλπ. που συνιστούν οργανωμένους συνεχείς και σταδιακούς κύκλους μαθημάτων κατάρτισης,

- όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες από καταστήματα τροφοδοσίας (εστιατόρια, καφενεία, μπαρ, καντίνες κλπ) και όλες οι υπηρεσίες από ξενοδοχεία, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια.

 - όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες ατομικού ευπρεπισμού (κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής κλπ.), τα προσωπικά είδη (κοσμήματα, βρεφικά είδη, είδη καπνιστού κ.λπ.), οι υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας (γηροκομεία, ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, κέντρα αποκατάστασης, φροντίδα στο σπίτι για άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες οικογενειακών συμβούλων, σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, βρεφοκομεία κλπ), οι οικονομικές υπηρεσίες (συνδρομές σε πιστωτικές κάρτες, αμοιβές χρηματιστών και χρηματοοικονομικών συμβούλων, αμοιβές φοροτεχνικών, έξοδα θυρίδων, έξοδα επιταγών, διοικητικά τέλη για ιδιωτικά ή δημόσια ταμεία συντάξεων κλπ), διάφορες υπηρεσίες (αμοιβές δικηγόρων, συμβολαιογράφων, πρόστιμα, ποινές και δικαστικά έξοδα, άδειες κυνηγίου και οπλοφορίας, ψαρέματος και υποβρύχιου ψαρέματος και λοιπές άδειες, άδειες πλοήγησης σκαφών, έξοδα θρησκευτικών ιεροτελεστιών - περιλαμβάνονται μόνο έξοδα για ιερέα και εκκλησία - αγγελίες, διαφημίσεις σε εφημερίδες, χαρτόσημα και τέλη πιστοποιητικών γέννησης, γάμου, θανάτου, έξοδα διαβατηρίων, εξαγορά στρατιωτικής θητείας, εισφορές και συνδρομές σε εκκλησίες και φιλανθρωπικά ιδρύματα, συνδρομές σε επαγγελματικά σωματεία, ενώσεις, σε τοπικούς συλλόγους, σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους κλπ). Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση.
- δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης, οι δαπάνες για ταχυδρομικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

- Οι αποδείξεις που προσκομίζονται γίνονται αποδεκτές μόνο εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζονται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζονται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημα. Ο προηγούμενος επιμερισμός εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που ο υπόχρεος και η σύζυγος δηλώνουν εισόδημα το οποίο φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Στην περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων αγορών, η θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις 10.500 ευρώ και του προσκομισθέντος ποσού αποδείξεων, πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22% και το ποσό που προκύπτει προσαυξάνει το φόρο.

Εκπτώσεις Δαπανών

- Καταργούνται για όλα τα φυσικά πρόσωπα οι εκπτώσεις από το φόρο για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, εισφορές σε ταμεία ασφάλισης κ.λπ..

- Διατηρείται η έκπτωση 10% από τον φόρο που προκύπτει για τα εισοδήματα που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων για τις εξής δαπάνες:

α) ιατρικής και νοσοκομειακής, φαρμακευτικής περίθαλψης εφόσον τα έξοδα αυτά υπερβαίνουν το 5% του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και μέχρι 3.000 ευρώ ανώτερο ποσό μείωσης φόρου.

Διευκρινίζεται ότι, το ποσό των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μειώνει το φόρο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση. Υπολογίζεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους και μερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του καθενός, που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, όπως αυτό δηλώθηκε με την αρχική ή συμπληρωματική δήλωση μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Διευκρινίζεται ότι ο επιμερισμός των ιατρικών δαπανών γίνεται μόνο αν δηλώνεται και από τους δύο συζύγους εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

β) των ποσών που καταβάλλονται ως διατροφή από τον ένα σύζυγο στον άλλο. Το ποσό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ,

γ) των δωρεών προς το Δημόσιο κ.λπ., δωρεών προς κοινωφελή ιδρύματα και χορηγιών (λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του νομικού προσώπου που πρέπει να ανοιχθεί για το σκοπό αυτόν σε πιστωτικό ίδρυμα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα). Το ποσό των δωρεών και χορηγιών δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 5%του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις. Η μείωση διενεργείται εφόσον το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών υπερβαίνουν τα 100 ευρώ.

δ) της αξίας των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα νοσηλευτικά ιδρύματα κ.λπ.

Για τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις ( γ' και δ') το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις.

- Προβλέπεται μείωση από τον φόρο 200 ευρώ για τον φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν και τον βαρύνουν, εφόσον είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω, είναι ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες, θύματα πολέμου, θύματα εθνικής αντίστασης κ.λπ.

- Καταργείται η μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο μισθωτού που εργάζεται για τουλάχιστον 9 μήνες σε παραμεθόριες περιοχές.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »