31/12/13

Καλή χρονιά & ευτυχισμένο το 2014


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μετά τις αποκαλύψεις παίρνει σύνταξη ο πρώην Συριζαίος συνδικαλιστής της ΔΕΗ, Ρίζος Ρίζος

Την παραίτησή του για συνταξιοδοτικούς λόγους υπέβαλε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, ο γνωστός συνδικαλιστής της ΔΕΗ και  μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας των εργαζομένων της επιχείρησης, Ρίζος Ρίζος.
Υπενθυμίζεται ότι ο συνταξιοδοτούμενος είναι υπόδικος για το γνωστό σκάνδαλο της “ΓΕΝΟΠ TOURS”, αλλά και κατηγορούμενος για ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος.
Έτσι, μετά από 41 χρόνια υπηρεσίας στη ΔΕΗ και σε ηλικία 60 ετών, θα αρχίσει να εισπράττει τη σύνταξή του.
Αποκλειστικό ρεπορτάζ του “Έθνους της Κυριακής” είχε αποκαλύψει ότι ο Ρίζος Ρίζος βρέθηκε από την Αρχή για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος να διαθέτει μαζί με τις κόρες του σε δύο λογαριασμούς της offshore εταιρείας του το ποσό των 750.547 ευρώ. Ο επί 23 χρόνια συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απάτη, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου για τις επιχορηγήσεις που έδινε η ΔΕΗ στο συνδικάτο και τις οποίες συνδικαλιστές ξόδευαν σε πολυδάπανα ταξίδια στο εξωτερικό και στην πολυτελή φιλοξενία ξένων συναδέλφων τους.
Συνολικά η ζημιά που υπέστη η επιχείρηση για την περίοδο 1999-2010 ξεπερνά το 1,1 εκατ. ευρώ. Ο Ρίζος Ρίζος, ο οποίος είχε διαγραφεί πριν από δύο χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ που στήριζε τη συνδικαλιστική παράταξή του, βγαίνει στη σύνταξη έπειτα από 41 χρόνια θητείας στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας και, όπως αναφέρει το άρθρο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ακράδαντα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα βγαίνει κερδισμένο μετά την αποχώρησή του.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Kalimera, Kalinichta»

Mε τίτλο «Kalimera, Kalinichta» και με φόντο το «Συμπόσιο του Πλάτωνα», η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρία από την Ελλάδα, στη σκιά και των επιθέσεων στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη.
Όπως μεταδίδει και η Deutsche Welle, σε πρωτοσέλιδο σχόλιο της εφημερίδας που συνοδεύεται με φωτογραφία του «Συμποσίου του Πλάτωνα» από τον πίνακα του Γερμανού ζωγράφου Άνσελμ Φόιερμπαχ, σημειώνονται τα εξής:
«Πλούσια συμπόσια δεν θα διοργανώσουν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής τους προεδρίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τους προσδώσουμε τη λοιδορία του Τσόρτσιλ προς τον Άτλι, σύμφωνα με την οποία 'είναι ένας μετριόφρων άνθρωπος επειδή έχει κάθε λόγο να είναι μετριόφρων'. Είναι άγνωστο εάν η προεδρία του Συμβουλίου προσδώσει στους Έλληνες 'ταυτότητα, αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια', όπως εκτιμά ο Σόιμπλε. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες μπορούν να είναι υπερήφανοι για τα υψηλά πνευματικά τους επιτεύγματα του παρελθόντος, τότε που ακόμη και ένας μέθυσος σαν τον Αλκιβιάδη έβγαζε ενδιαφέροντες λόγους», επισημαίνει η συντηρητική εφημερίδα.

Ακόμη, σε ρεπορτάζ, με αφορμή την επίθεση στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: «Ακριβώς με την έναρξη της ελληνικής προεδρίας οι πολέμιοι της Ε.Ε. στην Αθήνα υπενθυμίζουν το μίσος τους έναντι των Γερμανών». Στο δημοσίευμα που έχει τίτλο «Ελπίδα, πυροβολισμοί και ανάπτυξη», παρατίθενται οι δηλώσεις του Γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολντ και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η επίθεση δεν πρόκειται να διαταράξει τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις.
Και η εφημερίδα σχολιάζει: «Το ότι οι σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας είναι στενές και φιλικές είναι κάτι που πρέπει να πουν οι Ντολντ και Σταϊνμάγερ, καθώς αυτό επιβάλλει η δουλειά τους. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον στην πρόσληψη των Γερμανών και των Ελλήνων οι σχέσεις αυτές είναι άθλιες. Χειρότερες ήταν κατά το διάστημα 1941-1944. Βέβαια η ουσία των γερμανοελληνικών σχέσεων είναι καλύτερη από το κλίμα, ωστόσο και εδώ σημειώνονται δυσχέρειες και δεν είναι πολύ πιθανό να αλλάξει αυτό στους επόμενους έξι μήνες της ελληνικής προεδρίας. Είναι πιο πιθανό η γερμανοελληνική 'αναγκαστική κοινότητα ανάληψη ευθύνης' να βρεθεί σύντομα ενώπιον νέων επιβαρυντικών καταστάσεων».
Το ρεπορτάζ παραθέτει τρεις «κύριους ημιεπίσημους στόχους» της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠαΣοΚ, εκ των οποίων «τουλάχιστον ένας αφορά άμεσα τη Γερμανία».
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτούς, η συγκυβέρνηση επιδιώκει πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου να επιτύχει αυτά που υπό συγκεκριμένους όρους της έχουν υποσχεθεί οι εταίροι: «μία περαιτέρω απομείωση του χρέους, με μεθόδους που θα πρέπει να καθοριστούν και υπό μία ονομασία, η οποία θα προκαλέσει όσο το δυνατόν λιγότερες αντιστάσεις στις χώρες των δανειστών, που θα πάρουν το λογαριασμό», παρατηρεί το δημοσίευμα.
«Για μια οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, κάνουν λόγο κρατικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί στην Αθήνα σε εμπιστευτικές συνομιλίες», επισημαίνει το ρεπορτάζ, που στη συνέχεια αναφέρει ως δεύτερο στόχο τη διάθεση μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα προκύψουν από το «κούρεμα» ως κοινωνικές παροχές ή φοροελαφρύνσεις. Και αυτό πριν από τον ερχόμενο Μάιο. Τρίτος στόχος, σύμφωνα με την FAZ, είναι να βγει η χώρα με τις δικές της δυνάμεις στις αγορές.
Τέλος, το ρεπορτάζ αναφέρεται στις αρνητικές για την κυβέρνηση πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, στο ενδεχόμενο νίκης του ΣυΡιζΑ, όπως αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. «Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαγραφεί η σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού σε περίπτωση που η έκβαση των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών είναι καταστροφική για τη Ν.Δ. και το ΠαΣοΚ, όπως φοβούνται κάποιοι», παρατηρεί το δημοσίευμα.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παράταση μέχρι την Παρασκευή 3/1 για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας

Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκαν τα εξής:
"Είναι πραγματικά αξιέπαινη η προσέλευση των πολιτών στα σημεία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Ευχαριστούμε πολύ όσους ήδη ανταποκρίθηκαν έγκαιρα και με συνέπεια στην υποχρέωσή τους.
Επειδή η προσέλευση παραμένει πολύ υψηλή και προς διευκόλυνση των πολιτών την ημέρα της παραμονής του νέου έτους η εμπρόθεσμη πληρωμή θα μπορεί να γίνεται μέχρι και την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014."
Να σημειωθεί ότι η πληρωμή των τελών θα μπορεί να γίνει μόνο στις τράπεζες καθώς όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, οι εφορίες θα λειτουργήσουν με έκτακτο προσωπικό.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

2.510 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην εθελούσια

Το πρόγραμμα Εθελούσιας Αποχώρησης Προσωπικού  της Εθνικής Τράπεζας ολοκληρώθηκε επιτυχώς στο χρόνο που είχε προσδιορισθεί, με τη συμμετοχή 2510 Εργαζομένων. Ως αποτέλεσμα επέρχεται μείωση του μισθολογικού κόστους κατά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
Aυτό ανακοίνωσε επισήμως η Εθνική Τράπεζα σημειώνοντας ότι " τόσο λόγω της ισόρροπης κατανομής εργαζομένων σε όλες τις μονάδες της Τράπεζας που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα όσο και των μέτρων που έχουν ληφθεί, η εξυπηρέτησή του κοινού θα συνεχισθεί απρόσκοπτα".


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/12/13

Ποινή φυλάκισης 4 ετών με αναστολή στον Μ. Λιάπη

Τέσσερα χρόνια με ποινή εξαγοράσιμη προς 50 ευρώ την ημέρα (για την πλαστογραφία) και 3.000 ευρώ πρόστιμο για τη δεύτερη πράξη (της παραβίασης του ΚΟΚ) είναι η ετυμηγορία του δικαστηρίου για την υπόθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη.
 
Ακόμη, η απόφαση προβλέπει την κατάσχεση των πινακίδων του τζιπ του πρώην υπουργού.
 
Νωρίτερα, άτομο που ρέπει προς το έγκλημα χαρακτήρισε τον Μιχάλη Λιάπη ο εισαγγελέας, ο οποίος πρότεινε την ενοχή του χωρίς ελαφρυντικά.
 
Ο εισαγγελέας είπε ότι ο κ. Λιάπης παραβίασε τον νόμο που ο ίδιος έφτιαξε καθώς και ότι διέσυρε τη χώρα σε διεθνές επίπεδο.
 
Μάλιστα, όταν ρώτησε τους πληρεξούσιους δικηγόρους του Μιχάλη Λιάπη γιατί ο πρώην υπουργός δεν βρισκόταν δικαστήριο, εκείνοι απάντησαν ότι δεν πήγε γιατί του το επιτρέπει ο νόμος καθώς και επειδή έξω από τα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων, βρίσκονται περισσότεροι από 30 δημοσιογράφοι.
 
Οι δικηγόροι του κ. Λιάπη έκαναν επίσης λόγο για απερισκεψία και ανοησία από πλευράς του πρώην υπουργού.
 
Πάντως, αν και δεν εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο, επιστρέφοντας την περασμένη Πέμπτη από το ταξίδι του στη Μαλαισία, ο πρώην υπουργός, κάνοντας σχετικό νεύμα στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι «θα τα πούμε τη Δευτέρα».
 
«Δεν ήταν ταξίδι αναψυχής. Ήταν ταξίδι ψυχικής εκτόνωσης. Ήθελα να ησυχάσω από το δράμα μου και να ηρεμήσω από τα φώτα της δημοσιότητας», είχε αναφέρει ο Μ. Λιάπης, προσθέτοντας ότι: «Πρέπει να σας πω ότι ήταν ένα πολύ κουραστικό ταξίδι για μένα. Πήγα να ησυχάσω και εσείς δεν με αφήσατε».


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Φλέβα χρυσού κτύπησε το ΣΔΟΕ σε μαιευτήρες σ' όλη την χώρα

Δεκάδες γιατροί μαιευτήρες εντοπίστηκαν από ελέγχους του ΣΔΟΕ να εμπλέκονται σε κύκλωμα φοροδιαφυγής σε δήμους της Αττικής, της Κρήτης και της Αχαΐας. Οπως έδειξαν οι έλεγχοι οι γιατροί δεν ενημέρωναν τα βιβλία και δεν εξέδιδαν αποδείξεις στους ασθενείς.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ διαπιστώθηκε πως οι γιατροί που είχαν κάνει καισαρικές τομές και φυσιολογικούς τοκετούς δεν είχαν ενημερώσει ποτέ τα βιβλία τους για τις ιατρικές πράξεις και δεν είχαν εκδώσει τις προβλεπόμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
 
Μάλιστα πηγή του ΣΔΟΕ της εφημερίδας δήλωσε πως "χτυπήσαμε κοίτασμα πετρελαίου", με το σκεπτικό ότι τα οσά που απεκρύβησαν από την εφορία είναι υπέρογκα ! 
 
Το ΣΔΟΕ ξεκίνησε την έρευνα "ανάποοδα", δηλαδή πρώτα από τα ληξιαρχεία, στη συνέχεια προχώρησε στις μαιευτικές κλινικές για να καταλήξει στους γιατρούς. Συγκεκριμένα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έπαιρναν όλα τα στοιχεία για τις γεννήσεις που είχαν εγγραφεί σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Στη συνέχεια με τις λίστες που είχαν φτιάξει πήγαιναν στα μαιευτήρια προκειμένου να συγκρίνουν τις καταστάσεις με τις γεννήσεις. Ακολούθως τσέκαραν ποιοι φυσιολογικοί τοκετοί και ποιες καισαρικές τομές αντιστοιχούσαν σε γιατρούς μαιευτήρες που συνεργάζονταν με τα μαιευτήρια.
 
Και ο έλεγχος συνεχιζόταν με την αντιπαραβολή των στοιχειών σε επισκέψεις στα ιατρεία των μαιευτήρων όπου ζητούσαν τα παραστατικά από τα βιβλία εσόδων – εξόδων, επισκέψεων ασθενών και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
 
Με έκπληξη διαπίστωσαν οι ελεγκτές ότι στη συντιπτική πλειόνότητα των περιπτώσεων είτε δεν υπήρχαν καν παραστατικά είτε σε αυτά αναγράφονταν πολύ χαμηλά ποσά. 
 
Πλέον υπολογίζονται τα "μαύρα" εισοδήματα και τα πρόστιμα που αναλογούν. Παράλληλα, οι ελεγκτικές αρχές βρίσκονται σε διαδικσία ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών.
 
Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει στηθεί μία "βιομηχανία" καισαρικών τομών, που έχουν υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τους φυσιολογικούς τοκετούς. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στις 100.000 γεννήσεις που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα πάνω από 40.000 εξ αυτών γίνονται με καισαρική τομή. 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μπαράζ ομολογιακών για τις θυγατρικές της Βιοχάλκο

Την αναχρηματοδότηση μέρους των δανειακών τους υποχρεώσεων με την υπογραφή κοινοπρακτικών δανείων πενταετούς διάρκειας και με δυνατότητα διετούς παράτασης, ανακοίνωσαν σήμερα οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο. 

Ειδικότερα: 

Αναχρηματοδότηση δανεισμού Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ

Η ΣΙΔΕΝΟΡ ανακοίνωσε την αναχρηματοδότηση μέρους των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ με την υπογραφή κοινοπρακτικών εμπραγμάτως εξασφαλισμένων κοινών ομολογιακών δανείων, συνολικού ύψους 298.463.000 ευρώ, με συνδιοργανωτές την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., την ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ, την ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS A.E. και την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. ως ακολούθως:

-ΣΙΔΕΝΟΡ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΑ Α.Ε.: 179.800.000 ευρώ

-ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.: 47.300.000 ευρώ

-SOVEL Α.Ε.: 71.363.000 ευρώ

Τα δάνεια, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 81% των τραπεζικών δανειακών υποχρεώσεων των ανωτέρω εταιρειών του Ομίλου, είναι διάρκειας 5 ετών, με δυνατότητα διετούς παράτασης, και εκδίδονται στα πλαίσια του Ν. 3156/2003 και του Κ.Ν. 2190/1920 δυνάμει των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των εταιριών.

Αναχρηματοδότηση δανεισμού Ομίλου ΕΛΒΑΛ

Η ΕΛΒΑΛ ανακοίνωσε την αναχρηματοδότηση μέρους των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου ΕΛΒΑΛ με την υπογραφή κοινοπρακτικών εμπραγμάτως εξασφαλισμένων κοινών ομολογιακών δανείων, συνολικού ύψους €158.956.000 με συνδιοργανωτές την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., την ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ, την ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS A.E. και την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. ως ακολούθως:

-ΕΛΒΑΛ Α.Ε.: €100.475.000

-ΕΤΕΜ Α.Ε.: €38.254.000

-ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε.: €11.227.000

-ELVAL COLOUR A.E.: €9.000.000

Τα δάνεια, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 79% των τραπεζικών δανειακών υποχρεώσεων των ελληνικών εταιρειών του Ομίλου, είναι διάρκειας 5 ετών, με δυνατότητα διετούς παράτασης, και εκδίδονται στα πλαίσια του Ν. 3156/2003 και του Κ.Ν. 2190/1920 δυνάμει των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των εταιριών.

Αναχρηματοδότηση δανεισμού Ομίλου ΧΑΛΚΟΡ

Η ΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε την αναχρηματοδότηση μέρους των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου ΧΑΛΚΟΡ με την υπογραφή κοινοπρακτικών εμπραγμάτως εξασφαλισμένων κοινών ομολογιακών δανείων, συνολικού ύψους Ευρώ 270.124.000 με συνδιοργανωτές την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., την ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ, την ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS A.E. και την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. ως ακολούθως:

-ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. : Ευρώ 180.550.000

-FITCO A.E. : Ευρώ 13.035.000

-ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε.: Ευρώ 76.539.000

Τα δάνεια, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 74% των τραπεζικών δανειακών υποχρεώσεων των ελληνικών εταιρειών του Ομίλου, είναι διάρκειας 5 ετών, με δυνατότητα διετούς παράτασης, και εκδίδονται στα πλαίσια του Ν. 3156/2003 και του Κ.Ν. 2190/1920 δυνάμει των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των εταιριών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Kαλούνται προς έλεγχο όσοι έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό

Επείγουσες κλήσεις σε 20.000 φορολογουμένους οι οποίοι την τελευταία τριετία έβγαλαν πάνω από 10 δισ. ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς όμως προηγουμένως να τα δηλώσουν στην Εφορία, στέλνει το υπουργείο Οικονομικών τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση θέλει μέσα στους επόμενους δύο μήνες και εν όψει των ευρωεκλογών να έχουν ολοκληρωθεί οι συνολικοί έλεγχοι στα εμβάσματα του εξωτερικού, στη λίστα Λαγκάρντ, στη λίστα του Λουξεμβούργου και σε όλες τις υπόλοιπες που ερευνούν οι Αρχές, όπως τα σκάφη που είναι νηολογημένα στην Ολλανδία. Απώτερος στόχος είναι να εισπραχθούν τουλάχιστον 5-6 δισ. ευρώ ώστε να δείξει το Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση κυνηγάει το μαύρο χρήμα.  
Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μυστική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ στενών συνεργατών του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, στην οποία συζητήθηκαν τρόποι για την ταχύτατη είσπραξη των προστίμων από όσους τα ονόματα βρίσκονται στις λίστες που ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές (Λαγκάρντ, κότερα Ολλανδίας, Λουξεμβούργου), αλλά και των εμβασμάτων του εξωτερικού που ελέγχονται από τη Διεύθυνση Μεγάλου Πλούτου.
Αποφασίστηκε, λοιπόν, αμέσως μετά την αποστολή των 20.000 επιστολών (όσοι έστειλαν στο εξωτερικό πάνω από 100.000 ευρώ τα οποία δεν δικαιολογούνται) να οριστούν δύο εφορίες στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίες θα καλούν τους φορολογουμένους να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι τα χρήματα αυτά δικαιολογούνται και για ποιον λόγο δεν δηλώθηκαν. Επί της ουσίας, θα τους ζητήσουν να αυτοκαταγγελθούν. Δηλαδή να παραδεχτούν ότι έκαναν φοροδιαφυγή ώστε να τους επιβληθούν αμέσως τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Τα ποσά θα υπολογιστούν σύμφωνα με τη φορολογική κλίμακα.
Οι δύο αυτές εφορίες δεν θα εξυπηρετούν το ευρύ κοινό, αφού η αποκλειστική τους εργασία θα είναι να δέχονται τους πολίτες τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα των εμβασμάτων. Η διαδικασία θα είναι αρκετά σύντομη, με τον πολίτη να πρέπει να δικαιολογήσει γιατί δεν δήλωσε τα ποσά αυτά. Αποφασίστηκε η συγκεκριμένη διαδικασία επειδή διαπιστώθηκε ότι είναι αργή η έρευνα των εμβασμάτων λόγω της πληθώρας των ονομάτων.  
Το όπλο που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών είναι πρόσφατη απόφαση του γενικού γραμματέα Εσόδων κ. Θεοχάρη με την οποία άλλαξε τη μεθοδολογία αναφορικά με τους ελέγχους στα εισοδήματα. Εως τώρα η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη και χρονοβόρα, γι’ αυτό πλέον θα γίνεται σύγκριση εμβασμάτων και φορολογικών δηλώσεων και, αν υπάρχει σημαντική διαφορά, αυτομάτως θα καταλογίζονται το πρόστιμο και ο επιπλέον φόρος που θα πρέπει να πληρωθεί. Δηλαδή το επιπλέον ποσό αμέσως θα θεωρείται μη δηλωθέν.
Στη συνέχεια, εάν κριθεί απαραίτητο, θα ελέγχονται και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του φορολογουμένου.  
Μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει τον αρχικό έλεγχο στους πρώτους 436 φορολογουμένους οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό αδήλωτο χρήμα ύψους 1 δισ. ευρώ μόνο κατά τη διάρκεια της τριετίας 2010-2012.
Τις επόμενες ημέρες οι εφοριακοί της Διεύθυνσης Μεγάλου Πλούτου θα αρχίσουν να αποστέλλουν στους φορολογουμένους τα πρώτα σημειώματα όπου θα αναγράφονται το ποσό των αδήλωτων χρημάτων που φυγάδευσαν στο εξωτερικό και όσα πρέπει να πληρώσουν. Το αδήλωτο ποσό θα φορολογηθεί βάσει της κλίμακας φορολογίας.  
Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί σίγουρο ότι οι περισσότεροι από τους φορολογουμένους που θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 450 εκατ. ευρώ σε φόρους μαζί με τα πρόστιμα θα προσφύγουν είτε στη λεγόμενη επιτροπή του άρθρου 70Β, είτε στα φορολογικά δικαστήρια προκειμένου να προβάλουν τα επιχειρήματά τους για τα αδήλωτα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια και για ποιον λόγο δεν τα κατέγραψαν στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να βεβαιωθεί το 50% του οφειλόμενου ποσού, το οποίο θα αρχίσει να τοκίζεται μετά την παρέλευση 30 ημερών.
«Το σίγουρο είναι ότι αρκετοί από αυτούς θα προσφύγουν στην επιτροπή του 70Β. Ωστόσο εκτιμάται ότι σε κάποιες περιπτώσεις, επειδή είναι τόσο εξόφθαλμη η φοροδιαφυγή, θα πληρώσουν χωρίς να προσφύγουν στην 70Β», εκτιμά ο κ. Θεοχάρης. Από τους 436 φορολογουμένους: οι 92 είναι επιχειρηματίες, μέλη Δ.Σ. και εφοπλιστές, ενώ κάποιοι από αυτούς περιλαμβάνονται και στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης, 19 είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, 14 ανεπάγγελτοι, 9 γιατροί, 6 δικηγόροι, 4 αρχιτέκτονες και μηχανικοί και 2 αθλητές.
100 δικηγόροι και 100 γιατροί στο μικροσκόπιο
Το υπουργείο Οικονομικών έχει απομονώσει από τη λίστα των εμβασμάτων 100 δικηγόρους και 100 γιατρούς για τους οποίους ξεκινούν άμεσα εξονυχιστικοί έλεγχοι.  
Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι φορολογούμενοι πλήρωναν περίπου μόλις 5.900 ευρώ επιπλέον. Μάλιστα το γεγονός αυτό έχει κάνει εντύπωση και στους ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μια συζήτηση που είχαν πρόσφατα με επιτελικά στελέχη του υπουργείου.
Ετσι, τις επόμενες ημέρες η Διεύθυνση θα ξεκινήσει τις κλήσεις σε αυτούς τους 200 φορολογουμένους για τους οποίους υπάρχει η υπόνοια είτε ότι έχουν αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, είτε ότι αγόρασαν, κυρίως, μεγάλα ακίνητα.   
Επί της ουσίας, θα τους ζητήσει να αυτοκαταγγελθούν, δηλαδή να δηλώσουν υπ’ ευθύνη τους και να αποδείξουν με νόμιμα έγγραφα όλες τις δαπάνες που έκαναν τα περασμένα δέκα χρόνια, ώστε η Εφορία να υπολογίσει τι κατανάλωναν και τι ποσά αποταμίευαν από τα εισοδήματά τους προκειμένου να τους ελέγξει περαιτέρω.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κατάσχεση σπιτιού ανέργου για χρέος 391 ευρώ!

Τη μαρτυρία ενός ανέργου του Δημήτρη Χατζή, που υποστηρίζει ότι έλαβε κατασχετήριο από τη δικαστική επιμελήτρια -έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας- για χρέος 391 ευρώ, παρουσίασε η πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Mega.
 
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, εξήγησε: «Ο λόγος που γίνεται η κατάσχεση σε αυτή την περίπτωση είναι, γιατί είμαστε στο τέλος του έτους και όλα αυτά τα χρέη παραγράφονται, οπότε ο έφορος σε μία προσπάθεια να μην έχει και δικές του ευθύνες προχωρά στην κατάσχεση.
 
Η κατάσχεση δεν είναι διαδικασία, για να πάρεις το σπίτι. Είναι μία κίνηση νομική, για να μπορέσει να μην παραγραφεί το χρέος».


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/12/13

Πρώτη ευχή: δικαιοσύνη

«Δεν θέλω εκδίκηση, θέλω δικαιοσύνη: Nα τους πάρει το κράτος τις περιουσίες που απόκτησαν όσο είχαν αξιώματα. Kαι να τους δώσει μια σύνταξη τριακόσια ευρώ, όσα δίνουν αυτοί σήμερα σε μάς, που λιώσαμε σαράντα χρόνια στη σκληρή δουλειά».
Aυτή η φράση βγήκε από τα χείλη μιας γυναίκας που δούλεψε, από τα δεκαέξι ώς τα εξήντα της, μαγείρισσα σε δημόσιο ίδρυμα: Σαράντα τέσσερα χρόνια να σηκώνει δεκάδες κιλά τα κατεψυγμένα κρέατα, τσουβάλια τις πατάτες και τα όσπρια, ατελείωτα τελάρα τις ντομάτες, τα φρούτα, τα ζαρζαβατικά – λαχανιασμένο καθημερινό οχτάωρο τρεχαλητό και άγχος να τα προλάβει όλα, μέσα στο πύρωμα από τους φούρνους και τη «στόφα». Mέσα εκεί έζησε τέσσερις εγκυμοσύνες και τέσσερις λοχείες, συν δύο εγχειρήσεις για κιρσούς, τίμημα του φιλότιμου και της ευσυνειδησίας της. Mε μόνη ελπίδα, όλα αυτά τα χρόνια, «να ζήσει σαν άνθρωπος κι αυτή όταν θα φτάσει επιτέλους στη σύνταξη. Aλλά να τώρα, που περιμένει δυο χρόνια να «βγει» η σύνταξη του IKA και η σύνταξη δεν βγαίνει – της δίνουν «έναντι» τριακόσια ευρώ κάθε μήνα.
H σοφή, ισοζυγιασμένη απαίτηση της βασανισμένης γυναίκας για δικαιοσύνη και όχι για εκδίκηση, θα μπορούσε να λειτουργήσει στα χείλη όλων μας σαν ευχή για τον καινούργιο χρόνο. Oταν ξέρουμε τι συγκεκριμένο ευχόμαστε και είμαστε οι πολλοί που το ευχόμαστε, τότε η ευχή μας γίνεται από μόνη της σάλπισμα και προσταγή. Nαι, τόσο συγκεκριμένα: Nα δημευθούν περιουσίες όσων κακούργησαν ασκώντας εξουσία. Nα το ευχηθούμε σαν επίτευγμα ανθρωπιάς. Eπειδή είναι δείχτης ποιότητας του ανθρώπινου βίου η απόδοση δικαιοσύνης χωρίς εκδικητική εμπάθεια. Aν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη, συνετή, νηφάλια, αμερόληπτη, δεν κατορθώνεται συνοχή της κοινωνίας. Kαι δίχως κοινωνική συνοχή αποκλείεται νομοτελειακά η ανάκαμψη, αποκλείεται η ελπίδα για ιστορική επιβίωση.
Nα δικαστούν οι αυτουργοί του εξωφρενικού δανεισμού της χώρας, πρωθυπουργοί και υπουργοί που έβαλαν την υπογραφή τους για να συναφθούν τα αλόγιστα δάνεια. Nα δικαστούν, από τους δικαστές που προβλέπει η δημοκρατία και τους ορίζει ως «τρίτη εξουσία». Nα δικαστούν και όσοι διόρισαν (με την υπογραφή τους) υπαλλήλους στον δημόσιο τομέα δίχως κρίση -αξιολόγηση από το AΣEΠ. Oσοι αποφάσισαν τους μισθούς των κομματικών ευνοουμένων στις προεδρίες των δημόσιων οργανισμών και των χιλιάδων εταιρειών του Δημοσίου. Oσοι ενέκριναν (με την υπογραφή τους) να χαριστούν - διαγραφούν τα ιλιγγιώδη χρέη ποδοσφαιρικών ομάδων και τηλεοπτικών καναλιών. Oσοι αποδέχθηκαν (με την υπογραφή τους) υπερβάσεις κόστους σε δημόσια έργα, σκανδαλώδη ποσοστά κέρδους από κρατικές προμήθειες, αναθέσεις δημόσιων έργων και προμηθειών χωρίς μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Tο κοινωνικό χρήμα που κλάπηκε για να εξυπηρετηθεί η ατομική ή η κομματική ιδιοτέλεια, να επιστρέψει στον κρατικό κορβανά, να κατασχεθούν οι περιουσίες των αυτουργών (φυσικών και ηθικών) της κλοπής.
Eυχή μας αυτή η απόδοση δικαιοσύνης να είναι επίτευγμα ανθρωπιάς. Mόνο έτσι θα οικοδομηθεί η κοινωνική συνοχή, η εντελώς απαραίτητη για την επανίδρυση του κράτους, μοναδικός όρος - προϋπόθεση (το βεβαιώνουν οι πάντες, κάθε λογής επαΐοντες) για την επιβίωση και την ακεραιότητα του κρατικού μας σχήματος. H επανάκτηση του κλεμμένου κοινωνικού χρήματος, με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης - «τρίτης εξουσίας», θα ήταν ευτύχημα να πραγματωθεί με τη σοφή, ισοζυγιασμένη λογική της φτωχολογιάς που ζητάει το δίκιο, όχι εκδίκηση. Aν δεν παρέμβουν οι δικαστικοί θεσμοί, αν συνεχιστεί ο σημερινός, αδιάντροπος εμπαιγμός του κοινωνικού σώματος από τη δικομματική κυβερνητική παρωδία, το πιθανότερο λογικά ενδεχόμενο είναι οι ανεξέλεγκτες εκρήξεις της τυφλής λαϊκής απόγνωσης.
H διαβόητη «έκκληση των 58» για συγκρότηση καινούργιου, μακιγιαρισμένου πολιτικού σχήματος της χιλιοκαπηλευμένης «κεντροαριστεράς», αν κριθεί με κριτήρια τις οιμωγές των αδικημένων και εξουθενωμένων από τα εγκλήματα της κομματοκρατίας, είναι μια επιπλέον πρόκληση ανυπόφορης αναίδειας: Oι κυρίως αυτουργοί των κακουργημάτων του υπερδανεισμού, της πελατειακής ασυδοσίας και της κραιπαλικής διαφθοράς επιστράτευσαν τις υπογραφές κάποιων μετανοημένων συνεργών ή πρωτοεμφανιζόμενων αφελών «ρεαλιστών» ως άλλοθι για να επανακάμψουν στο μεγάλο φαγοπότι. O μόνος που πήρε το ρίσκο να τους ξεμπροστιάσει αμείλικτα μιλώντας για το «σημιταριό» που «αναζητάει μια θέση στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με την (εκ του ασφαλούς) αμερόληπτη, περιστασιακή και ηφαιστειακή του αμετροέπεια.
Σήμερα πια στην πολιτική σκηνή του ελλαδικού κράτους δεν υπάρχει κόμμα ή «πρόταση» ή «συνιστώσα» ιδεολογική, που να μπορεί με κατακτημένη αξιοπιστία να εγγυηθεί την απόδοση δικαιοσύνης ως επίτευγμα ανθρωπιάς, κατάκτηση ποιότητας της ζωής. Tο ρεκόρ της αναξιοπιστίας το κατέχει αναμφισβήτητα το ΠAΣOK, πράσινο και γαλάζιο, δηλαδή οι αυτουργοί των απάνθρωπων μορφωμάτων αδικίας που καταλύουν βάναυσα τις προϋποθέσεις κοινωνικής συνοχής και αξιοπρέπειας. Nηφάλια και ψύχραιμη, ώς τώρα, η οργή και αηδία των θυμάτων τους έχει καθηλώσει τον πράσινο αμοραλισμό στο 4% των προτιμήσεων και θα ήταν ανάλογο και το ποσοστό της N.Δ., αν δεν υπήρχε ο τρόμος για τον χρυσαυγίτικο εφιάλτη που παραμονεύει.
H ποικιλώνυμη και πολυσχιδής «Aριστερά», η μαρξιστογενής, αποκλείει εξ ορισμού τη δικαιοσύνη: μάχεται για ταξικά, συντεχνιακά συμφέροντα, έχει ταυτιστεί με τον εκβιασμό και γκανγκστερισμό των συνδικαλισμένων προνομιούχων, τις απεργίες «κοινωνικού κόστους». Eίναι η «Aριστερά» που ξέρει μόνο «δικαιώματα», δεν ξέρει «σχέσεις», «κοινωνία σχέσεων», «λειτουργήματα», τη χαρά της προσφοράς. Aκούστηκε ποτέ να κατέβηκαν «Aριστεροί» στα γραφεία και ιατρεία του IKA να υπερασπίσουν τον αδύναμο, να παλέψουν για τον φτωχό; Aυτοί μάχονται να επιβάλουν την ιδεολογία τους, δηλαδή το εγώ τους, παλεύουν για «πεποιθήσεις», για ορθολογικότερους συμβιβασμούς, αρνούνται κάθε «νόημα» της ύπαρξης και της συνύπαρξης, πώς να καταλάβουν τη δικαιοσύνη σαν κατόρθωμα ανθρωπιάς; Aκούστηκε ποτέ μηδενιστές να οργανώνουν συσσίτια για πεινασμένους;
Oύτε η νέα γενιά, ο κ. Tσίπρας λ.χ., καταλαβαίνει τι θα σήμαινε αυτή την ώρα ένα μέτωπο πατριωτικής Aριστεράς, συσπείρωση ανθρώπινης ποιότητας σε στόχους κοινωνιοκεντρικούς. Aπό άκρη σε άκρη του φάσματος, η πολιτική στο Eλλαδέξ είναι παλαιοημερολογίτικη, κολλημένη στον διεθνισμό, δηλαδή στον Iστορικό Yλισμό του μαρξισμού-λενινισμού ή της Goldman Sachs – δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
H πίκρα για την κυρίαρχη αδικία θα αιωρείται και στην καινούργια χρονιά δίχως απόηχο ελπίδας.

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Βρέθηκα στο μαγαζί που εμφανίζεται η Πάολα αλλά δεν τα «έσπασα», είπε ο βουτυρομπεμπές!

Στη σφαίρα της φαντασίας κινούνται σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τα όσα γράφτηκαν ότι τα «έσπασε» σε μπουζουξίδικο και ότι πέταγε λουλούδια.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ναι μεν ο κύριος Βαρβιτσιώτης βρέθηκε σε νυχτερινό κέντρο αλλά δεν κάθισε σε κανένα τραπέζι παρά μόνο στο μπαρ με μια φίλη του, όπου και κατά τη μισάωρη παραμονή του ήπιε μόνο δύο ποτά. Σύμφωνα με τον ίδιο συνεργάτη στόχος είναι η στοχοποίηση του υπουργού Ναυτιλίας.
Ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας με αναρτήσεις του στο twitter κάνει λόγο για δημοσιεύματα και φωτογραφίες που τον συκοφαντούν, για ψεύδη και απειλεί όσους τα αναπαράγουν ότι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου ανακοινώνοντας ότι εντός της ημέρας θα καταθέσει μήνυση κατά όσων διακινούν «εμφανώς παραποιημένη φωτογραφία».
Αφορμή αποτέλεσε φωτογραφία η γνησιότητα της οποίας δεν έχει επιβεβαιωθεί που διακινήθηκε μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και εμφανίζει τον υπουργό Ναυτιλίας να κρατά στο χέρι ένα βεγγαλικό ενώ βρίσκεται «πρώτο τραπέζι πίστα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι νεοταξικοί μιλούν για πολυπολιτισμό, οι ισλαμιστές για εξισλαμισμό

Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο, έλεγε ένα παλιό τραγουδάκι. Το θεωρούσε απόλυτο βέβαια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι το υποκείμενο είναι αυτό που καθορίζει την πορεία και την κατάληξη. Όταν όμως κάποιοι αρκεστούν μόνον σε θεωρητικές διαπιστώσεις, παραβλέποντας την πραγματικότητα, τότε αυτή τιμωρεί.
Το WZB Berlin Social Science Center, ένα τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα στις κοινωνικές επιστήμες, διεξήγε μια έρευνα, μεταξύ Τούρκων και Μαροκινών μεταναστών, σε έξι δυτικές χώρες -Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία- που κυκλοφόρησε στις 11 Δεκεμβρίου. Επικεφαλής ήταν ο Ολλανδός κοινωνιολόγος κ. Ruud Koopmans, η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την γερμανική κυβέρνηση και με την μετέφερε στα καθ’ ημάς ο infognomonpolitics.
Είναι πολύ περιεκτική η έρευνα, θα απομονώσω τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία, μεταξύ των οποίων το κυριότερο είναι ότι το 65% των ερωτηθέντων μουσουλμάνων (Τούρκων και Μαροκινών) δήλωσαν σαφώς ότι ο ισλαμικός νόμος της Σαρία είναι πιο σημαντικός γι’ αυτούς, από τους νόμους της χώρας στην οποία ζουν.
Αν η έρευνα είχε πραγματοποιηθεί και στην Βρετανία, θα διαπίστωνε πως υπάρχουν περιοχές που ήδη η Σαρία εφαρμόζεται σε γκέτο, όπου η αστυνομία δεν τολμά να εισέλθει. Σε μικρότερο βαθμό παρόμοια γκέτο υπάρχουν σε Γαλλία και Γερμανία. Μάλιστα οι τουρκικής καταγωγής Γερμανοί πολίτες, κατευθύνουν την ψήφο τους πλήρως από τις επιταγές της Τουρκίας, με αποτέλεσμα η Γερμανία να προσθέτει έναν ακόμη λόγο σ’ αυτούς της επιδεικνυόμενης «συμπάθειας» προς το τουρκικό κράτος.
Είναι ενδιαφέρον και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, ότι σιγά-σιγά ο φονταμενταλισμός κυριαρχεί και σε μετριοπαθείς μουσουλμάνους. Το 44% των ερωτηθέντων Μαροκινών και Τούρκων συμφωνούν με τις φονταμενταλιστικές ιδέες, οι οποίες εξαπλώνονται όχι μόνο μεταξύ των νέων μουσουλμάνων, αλλά και στα άτομα με μεγαλύτερη ηλικία.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι πιο έντονος στην Αυστρία, όπου: Το 73% των μουσουλμάνων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η Σαρία είναι πιο σημαντική από τους κοσμικούς νόμους του κράτους, και το 65% ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να επιστρέψουν στις ισλαμικές ρίζες τους.
Να σημειωθεί, ότι οι συγκρίσεις με άλλες γερμανικές μελέτες δείχνουν παρόμοιες τάσεις. Για παράδειγμα, το 2007, μια μελέτη για τους «Μουσουλμάνους στη Γερμανία», είχε αποκαλύψει ότι το 47% των Γερμανών μουσουλμάνων πίστευαν ότι οι νόμοι της Σαρία ήταν ανώτεροι από τους νόμους του γερμανικού κράτους. Ως εκ τούτου, οι κανόνες της «θρησκείας» τους υπερισχύει των κανόνων της δημοκρατίας.
Η έρευνα δείχνει επίσης τη μεγάλη εχθρότητα των μουσουλμάνων προς τις μειονότητες, οι οποίες θεωρούνται ως απειλές από την θρησκευτική ομάδα. Το 60% των μουσουλμάνων απορρίπτουν τους ομοφυλόφιλους, και το 45% δηλώνουν ότι οι Εβραίοι δεν είναι αξιόπιστοι (οι μουσουλμάνοι της Αυστρίας κατά 63% δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους Εβραίους).
Σ’ αυτό το επίπεδο κινούνται και οι απαντήσεις σε παρόμοια ερωτήματα, με κύριο χαρακτηριστικό, ότι το 66% των μουσουλμάνων είναι πεπεισμένοι ότι η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει το Ισλάμ. Δεν έχουν προσέξει προφανώς πως η ανεκτικότητα της Δύσης το έχει θρέψει.
Για τον κ. Koopmans, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός δεν είναι μια αθώα μορφή μιας αυστηρής θρησκευτικότητας, ούτε ένα περιθωριακό φαινόμενο στη Δυτική Ευρώπη, συγκρίσιμο με το φονταμενταλισμό στην χριστιανική πλειοψηφία.
Προφανώς, σε πρώτο στάδιο, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός δεν πρέπει απαραίτητα να ταυτίζεται στην Ευρώπη με την επιθυμία για χρήση βίας για θρησκευτικούς λόγους, αλλά με δεδομένη την εχθρότητά του απέναντι στις μειονότητες που αντιλαμβάνονται ως κινδύνους, και την πίστη ότι η Δύση είναι εχθρική απέναντι στο ισλάμ, αυτός ο φονταμενταλισμός μπορεί εύκολα να ταΐσει το έδαφος της ριζοσπαστικοποίησης.
Μέχρι στιγμής, οι ριζοσπάστες του Ισλάμ, πολίτες ευρωπαϊκών κρατών, βρίσκουν διέξοδο υπηρετούντες ως μισθοφόροι της «αραβικής άνοιξης». Αν κάποια στιγμή επιστρέψουν -όσοι επιζήσουν- προφανώς δεν θα τους ικανοποιήσει ο τρόπος ζωής ενός υπαλλήλου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ένας νεοδημοκράτης ευεργετείτε από έναν πασόκο. Ο λόγος που ο αφέθηκε ελεύθερος ο Τομπούλογλου. Η γαλαζοπράσινη σαπίλα παντού

Λόγοι τυπικής νομιμότητας, εφαρμογής δηλαδή των διατάξεων του νόμου  που από το 2010 έχει αυστηροποιήσει τους όρους που πρέπει να πληρούνται για να κριθεί προσωρινά κρατούμενος κάποιος κατηγορούμενος , οδήγησαν εκτός φυλακής με την καταβολή εγγύησης μαμούθ τον πρώην διοικητή του “Αγλαΐα Κυριακού” Χάρη Τομπούλογλου. 

Η εικόνα – καταγεγραμμένη από την αστυνομία σε βίντεο- με τον ίδιο να βάζει στην τσέπη του παλτού του τα – σύμφωνα με τις αρχές- 25.0000 ευρώ τα οποία φέρεται να ζήτησε για να μην κηρύξει έκπτωτη εταιρία που είχε κερδίσει μειοδοτικό διαγωνισμό στο νοσοκομείο, μπορεί να προκαλεί σοκ και οργή, αλλά ο νόμος είναι νόμος και προβλέπει πολύ συγκεκριμένα πράγματα:

- Προσωρινή κράτηση επιτρέπεται (σ.σ.: με τη διατύπωση πως κρίνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης) σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νόμου 3904/10 επί υπουργίας Καστανίδη, στα κακουργήματα εκείνα για τα οποία απειλείται στο νόμο ποινή ισόβιας κάθειρξης, πρόσκαιρης κάθειρξης (5 – 20 έτη) ή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών (10-20 έτη), ενώ ρητά  αποκλείονται τα κακουργήματα τα ηπιότερα, δηλαδή τα απειλούμενα με ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης μέχρι δέκα ετών (5-10 έτη).

Τι δείχνουν οι όροι

Ο Χάρης Τομπούλογλου κατηγορείται για  «απόπειρα εκβίασης» (δεν τελεσφόρησε η η εκβίαση αφού συνελήφθη) με πλαίσιο επαπειλούμενης ποινής για την πράξη 1- 6 χρόνια κάθειρξη, και παθητική δωροδοκία. Συνεπώς προσωρινή κράτηση εκ του νόμου δεν ήταν δυνατή. Ο νόμος απαιτεί, επίσης, πέραν των τυπικών να μην είναι γνωστής διαμονής κλπ, να προκύπτει ότι θα μπορούσε εκ της θέσεώς του να επαναλάβει ανάλογα αδικήματα:

Αυτό έχει εκλείψει ήδη αφού παύθηκε από τα καθήκοντα του προέδρου ήδη. Άλλωστε όπως επισήμαιναν δικαστικές πηγές , ουδείς κατηγορούμενος είναι ένοχος διότι κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος αλλά και ουδείς αθώος διότι αφέθηκε ελεύθερος με όρους. Αντίθετα η επιβολή των αυστηρών περιοριστικών όρων (150.000 ευρώ όταν φέρεται να πήρε 25.000 ευρώ) δείχνει πώς η ανακρίτρια εντόπισε – προφανώς- ισχυρές ενδείξεις ενοχής, άλλωστε το βίντεο που αποτελεί ανακριτικό υλικό είναι καταιγιστικό. Συνεπώς οι όροι που επιβλήθηκαν δεν επιτρέπουν θριαμβολογίες ή αφορισμούς. Η ανάκριση δε θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία, άλλωστε ο κ.Τομπούλογλου κατηγορείται ότι τελεί την πράξη «κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια». 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/12/13

Ξεκινούν ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων σε τέσσερις εφορίες

Από τέσσερις μεγάλες εφορίες της Αττικής ξεκινά το πρόγραμμα κοινοποίησης ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στα χέρια τρίτων. Πρόκειται για τις εφορίες ΦΑΕ Πειραιά, Α΄ Αθηνών, Ηλιούπολης και Κηφισιάς. 

Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενοι που υπάγονται σε αυτές τις εφορίες και έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο θα είναι από τους πρώτους που θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις -με συνοπτικές διαδικασίες- τραπεζικών τους υπολοίπων. 

Σημειώνεται ότι με το νέο σύστημα ηλεκτρονικών κατασχετηρίων συντομεύεται δραματικά ο χρόνος από την έκδοση του κατασχετηρίου έως και την μεταφορά των τραπεζικών υπολοίπων του οφειλέτη στον τραπεζικό λογαριασμό του δημοσίου.

Ο ορισμός των τεσσάρων εφοριών γίνεται με απόφαση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη. Σταδιακά το σύστημα των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων θα επεκταθεί σε όλες τις εφορίες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ουδέν κρυπτόν από την εφορία με τη νέα χρονιά

Τέλος στα "μυστικά" από την Εφορία φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών με την καθιέρωση έμμεσων τεχνικών ελέγχου που θα αποκαλύπτουν κάθε ευρώ εισοδήματος, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, το οποίο κρατήθηκε κρυφό και αφορολόγητο. 
 
Από τις αρχές του νέους έτους από το κόσκινο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου θα περνούν τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές δανείων, πιστωτικές κάρτες, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, ασφάλιστρα, αποζημιώσεις, δωρεές, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και γενικά κάθε στοιχείο εσόδων και δαπανών των φορολογουμένων. 
 
Όπως γράφουν "Τα Νέα" όλα τα παραπάνω θα αξιολογούνται προκειμένου να προκύψει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα προηγούμενων ετών και αν αυτό διαφέρει από το δηλωθέν, τότε θα επιβάλλονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που προβλέπονται από τη φορολογική νομοθεσία. 
 
Παραμονή Χριστουγέννων ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης υπέγραψε την απόφαση με την οποία ενεργοποιούνται πρακτικά από τις αρχές του έτους οι περιβόητες έμμεσες τεχνικές ελέγχου των φορολογουμένων, ανοίγοντας τον δρόμο για κατάργηση των τεκμηρίων όπως τα ξέρουμε έως σήμερα και για μετάβαση σε ένα σύστημα που θυμίζει τις πρακτικές της IRS, της αμερικανικής φορολογικής αστυνομίας. 
 
Οι έλεγχοι αυτοί μέσα από τρεις τεχνικές, κατά το αμερικανικό μοντέλο, θα δημιουργούν ένα φορολογικό προφίλ για τον πολίτη, θα προσδιορίζουν το εισόδημα τους και θα το αντιπαραβάλλουν με τις φορολογικές δηλώσεις και μάλιστα δεν θα υπάρχει περιορισμός σε ότι αφορά τα προηγούμενα χρόνια που θα εξετάζονται. Αυτό σημαίνει ότι εάν η εφορία κρίνει ότι πρέπει να ελεγχθούν στοιχεία ακόμη και μιας δεκαετίας πίσω, θα το πράττει, προκειμένου να διαπιστώσει την ειλικρίνεια των φορολογικών δηλώσεων. 
 
Άρα, σε κάθε περίπτωση, το βάρος της απόδειξης για τα διαθέσιμα περιουσιακά τους στοιχεία θα φέρουν οι φορολογούμενοι.
 
Αν πετύχει το εγχείρημα, έξι στους δέκα επαγγελματίες που δηλώνουν σταθερά τα τελευταία χρόνια εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα βουνό φόρων που πραγματικά τους αναλογεί, εκτός και εάν πραγματικά μπορούν να αποδείξουν την ειλικρίνεια των φορολογικών τους δηλώσεων. 
 
Με  τη νέα μέθοδο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα προσδιορίζουν το φορολογητέο εισόδημα σε τρεις πυλώνες: α) με βάση τη ρευστότητα του φορολογουμένου, όπου πρακτικά θα αξιολογείται κάθε έσοδα και κάθε πληρωμή μέσα σε ένα έτος, β) με βάση την καθαρή θέση, όπου τα περιουσιακά στοιχεία θα είναι αυτά που θα προδίδουν τα εισοδήματα, και γ) με βάση τις τραπεζικές καταθέσεις και τα μετρητά. 
 
Έσοδα για τα οποία δεν υπήρχε υποχρέωση αποτύπωσης τους στις φορολογικές δηλώσεις, όπως για παράδειγμα έσοδα από τόκους, πωλητήρια συμβόλαια ή κέρδη από τυχερά παιχνίδια, θα λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίζει νόμιμα παραστατικά με βεβαία ημερομηνία και στοιχεία νομιμότητας. 
 
Από την άλλη πλευρά, δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ασφαλιστικά προγράμματα ή δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών θα αποτυπώνονται με ευθύνη του φορολογουμένου σε υπεύθυνη δήλωση, αλλά η φορολογική διοίκηση θα σκαλίζει στα αρχεία των επιχειρήσεων και των τραπεζών για να επαληθεύσει το αληθές της δήλωση. Τα μετρητά στο τέλος κάθε χρήσης δηλώνονται ξεχωριστά και αν δεν δηλωθούν ο ελεγκτικός μηχανισμός θεωρεί πως δεν υπάρχουν, επομένων δεν μπορούν στη συνέχεια να εμφανιστούν. 
 
Καθοριστικό παράγοντα για το αποτέλεσμα των ελέγχων με τις έμμεσες τεχνικές διαδραματίζουν οι καταθέσεις. Το ύψος των δηλούμενων καταθέσεων και μετρητών κατά την έναρξη της πρώτης ελεγχόμενης χρήσης, προκειμένου να γίνει δεκτό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το πραγματικό διαθέσιμο κεφάλαιο προηγούμενων ετών. Κατ' ουσία ο φορολογούμενος δεν μπορεί να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών για την κάλυψη διάφορων δαπανών στη συνέχεια αν δεν προκύπτει απ' τις δηλώσεις.... 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/12/13

Το "ντόμινο" θα ξεκινήσει από την Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη που πνίγεται στην αιθαλομίχλη, στην ανεργία, στον οικονομικό αφανισμό, με ζημιές μέχρι 94% σε παραγωγικές επιχειρήσεις και ανυπολόγιστες ζημιές στο 60% και άνω των εμπορικών επιχειρήσεων, δείχνει να είναι το πρώτο καζάνι που θα σκάσει από εκείνα που ήδη βράζουν και κάνουν και τον Economist να κατατάσσει την Ελλάδα στις υψηλότερες θέσεις ρίσκου για κοινωνικές αναταραχές μέσα στο 2014.

Θα χαρακτήριζα πρώτος εγώ ως λαϊκίστικη κινδυνολογία την εισαγωγή στο σημερινό μου σημείωμα αν δεν υπήρχαν ορατά στοιχεία. 

Αν δεν είχαν γίνει προειδοποιήσεις από τα πλέον υπεύθυνα χείλη των παραγωγικών τάξεων της Θεσσαλονίκης. 

Και στην Θεσσαλονίκη που δεν θα καταπιεί εύκολα τον αφανισμό της έχουν ήδη μαζευτεί πολλά που ξεκινούν από τις αιματηρές (ας τις πούμε) «ανακατατάξεις» της ευρύτατης (μέχρι και την δεκαετία του 1990) παραγωγικής της βάσης τόσο στην βαριά βιομηχανία όσο και στην μεσαία (χημικά, επεξεργασία πετρελαίου, τρόφιμα και πρώτες ύλες, βοηθητικές ύλες, εξαγώγιμα προϊόντα και συναφείς κλάδοι).

Όλα αυτά δε προστίθενται στα οικονομικά και επιχειρηματικά αποτελέσματα της συμπρωτεύουσας μέσα στο 2013. Να τι λένε οι ίδιοι οι επιχειρηματίες . 

Πριν τρεις μήνες, στα μέσα Οκτωβρίου, Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, προειδοποίησε ότι ενώ το 2008 μόνο το 17% των επιχειρήσεων είχαν ζημιές, σήμερα ζημιές έχει το 50%. Ότι οι επιχειρήσεις που αντέχουν είναι μόνο όσες κάνουν κύκλο εργασιών από 50-200 εκατ. ευρώ με μηδενικό όμως περιθώριο κέρδους. Αλλά όσες επιχειρήσεις της μεταποίησης έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 3 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν δείκτη ζημιών ίσο με 94%!!. Ότι στα επόμενα χρόνια θα κλείσουν άλλες 50 επιχειρήσεις και θα έχουν ζημιές οι 80 στις 100.

Η στήλη είχε μεταφέρει τότε τις επισημάνσεις του ΣΒΒΕ. Εισακούσθηκαν; Πολύ αμφιβάλω...

Πριν δέκα ημέρες το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης προειδοποίησε ανοικτά τους πάντες ότι μέσα στο 2013 έβαλαν λουκέτο 1.546 βιοτεχνικές. Το 2012 τα λουκέτα άγγιξαν τα 1.921.

Το 2013 επίσης διεγράφησαν 1.194 ατομικές επιχειρήσεις από το μητρώο του ΒΕΘ και ακολουθούν οι ομόρρυθμες επιχειρήσεις με 268 διαγραφές. 

Θα εισακουσθούν; 

Πριν πέντε ημέρες ομάδα εμπόρων της Θεσσαλονίκης αντάλλαξε πληροφορίες για την εμπορική κίνηση  ενόψει εορτών αλλά και στην διάρκειά τους και διαπίστωσε πτώση του τζίρου μέχρι 50% σε σχέση με τις προηγούμενες εορτές και προοπτική για ανυπολόγιστα λουκέτα μέσα στο 2014. 

Φρόντισε κανείς να μάθει λεπτομέρειες; 

Πριν δύο ημέρες οι αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες (που είναι σε συνεχή επιφυλακή για την αιθαλομίχλη στην Θεσσαλονίκη) κατάλαβαν πολύ καλά ότι όσο και αν συνιστούν στους καταναλωτές καυσόξυλων να μειώσουν την χρήση τους απλώς χάνουν τα λόγια τους...

Δίδεται η σημασία που αρμόζει στην απάντηση; 

Τις προηγούμενες ημέρες βουλευτές και πολιτευτές, των δύο κομμάτων της κυβέρνησης, από την Βόρεια Ελλάδα που αντάλλασσαν απόψεις για τα προβλήματα ανεργίας και αποβιομηχάνισης στην Βορ. Ελλάδα (για να προετοιμάσουν απαντήσεις κατά την περιοδεία τους στις γιορτές) έμειναν άφωνοι όταν πληροφορήθηκαν πως η μετανάστευση από την Βόρεια Ελλάδα στην Βόρεια Ευρώπη αυξήθηκε στο 2013 κατά 55%. 

Ας φύγουμε τώρα από τους αριθμούς, τα ποσοστά και τις προειδοποιήσεις των παραγωγικών τάξεων της Θεσσαλονίκης και ας δούμε την αλήθεια κατάματα έστω και αν αγγίζουμε τα όρια της κινδυνολογίας.

Το φαινόμενο του επενδυτικού αφανισμού της Βορείου Ελλάδος μαζί με την αποβιομηχάνιση και την ραγδαία επιχειρηματική συρρίκνωση που είναι έντονα ορατή στην Θεσσαλονίκη δεν είναι απλό πράγμα. Είναι δε (κατά την άποψή μου) μέγα πολιτικό λάθος να  παραλληλίζουμε το φαινόμενο αυτό με την αποβιομηχάνιση του Βόλου, της Θήβας, της Λιβαδειάς , της Πάτρας και της Ηπείρου που προηγήθηκαν ή της Κρήτης που θα ακολουθήσει. 

Τα δε δυσάρεστα γεγονότα ληστειών, κλοπών, εγκλημάτων και απαξίωσης θεσμών που πολλαπλασιάζονται την τελευταία διετία στην Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο τυχαία . Έχουν να κάνουν και με την αφόρητη οικονομική πίεση που δεν μπορεί να αντέξει η πρωτεύουσα της Βορείου Ελλάδος. 

Εάν υποθέσουμε λοιπόν ότι έχει κάποια βάση η εκτίμηση του περιοδικού «Economist” ότι και η Ελλάδα είναι στις χώρες υψηλού ρίσκου για ξέσπασμα κοινωνικών αναταραχών στο 2014 όπως η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Βενεζουέλα, και άλλες χώρες μένει να απαντηθεί ο λόγος των δικών μας αναταραχών.

Και στην Ελλάδα τι άλλο υπάρχει από την αδικαιολόγητα υπερβολική φορολογική και μισθολογική συμπίεση ιδιωτών, επιχειρηματιών και εργαζομένων, σε συνδυασμό με την μετανάστευση επιχειρήσεων και την καλπάζουσα ανεργία . Για την αντιμετώπιση της οποίας το ενδιαφέρον , βεβαίως, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από όλους τους πολιτικούς και τις παρατάξεις είναι μόνο φραστικό και χωρίς πειστικά επιχειρήματα, κινήσεις, προτάσεις και σχεδιασμούς. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το 15,1% του παγκόσμιου στόλου ελέγχει η Ελλάδα

Τα σκήπτρα στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία διατήρησε η Ελλάδα και το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2013 της United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD), η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλία βρίσκεται στην πρώτη θέση του κόσμου όσο αφορά τη χωρητικότητα  που ελέγχει και, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι και το σημαντικότερο. Ειδικότερα ελέγχει το 15,17% του παγκόσμιου στόλου και ακολουθεί η Ιαπωνία με 13,8% , η Κίνα με 13,8, η Γερμανία με 7,7% και την πεντάδα συμπληρώνει η Κορέα με 4,6%. Η Σιγκαπούρη ελέγχει το 3,98% και η Ταϊβάν το 2,74%.
Η Κίνα είναι πρώτη δύναμη όσο αφορά τον αριθμό πλοίων που έχει στον στόλο της και ανέρχεται στα 5.313. Από αυτά τα 2.665 χωρητικότητας 66,9 εκατ. τόνων  είναι υπό κινεζική σημαία και τα 2.648, χωρητικότητας 123,1 εκατ. υπό ξένη.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με 3.991 πλοία εκ των οποίων 738 χωρητικότητας 17, 2 εκατ. τόνων είναι στο ιαπωνικό νηολόγιο και 3.253  χωρητικότητας 206,5 εκατ. υπό ξένη σημαία.
Στην τρίτη θέση είναι η Γερμανία με 3.833 πλοία εκ των οποίων 396 χωρητικότητας 16,6 εκατ. τόνων στο γερμανικό νηολόγιο και 3.437, χωρητικότητας 109,1 εκ. τόνων υπό ξένη σημαία.
Η Ελλάδα, όσον αφορά στον αριθμό των πλοίων που έχει στον στόλο της, βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 3.695 πλοία εκ των οποίων τα 825 χωρητικότητας 69,6 εκατ. τόνων είναι υπό ελληνική σημαία και 2.870 χωρητικότητας 224,8 εκ. τόνων υπό ξένη.
Ψηλά στη λίστα είναι και η Σιγκαπούρη με 1.888 πλοία συνολικής χωρητικότητας 64 εκατομμυρίων τόνων και η Ταϊβάν με 814 πλοία χωρητικότητας 44 εκατομμυρίων τόνων.
Αν προστεθούν στον στόλο της Κίνας τότε ο «Κόκκινος Δράκος» διαθέτει στόλο που αποτελείται από 8.015 πλοία και ελέγχει το 18,5% της παγκόσμιας χωρητικότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

2,5 εκατ. δικαιούχοι καλούνται να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, εντός τριών εργάσιμων. Μεγάλες ουρές και στις εφορίες για παράδοση πινακίδων

Το αδιαχώρητο αναμένεται στις τράπεζες τις τρεις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του 2013, καθώς οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, τη δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά και τις δόσεις του ΦΑΠ (2011, 2012 και 2013).
 
Αν και το φαινόμενο των καθυστερήσεων στην πληρωμή μέχρι την τελευταία στιγμή παρατηρείται κάθε χρόνο, φέτος έχει φτάσει στο αποκορύφωμα του καθώς, όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, απομένουν να πληρώσουν 2,5 εκατ. δικαιούχοι. Αυτοί θα κληθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα 3,2 εκατ. συμπολιτών τους που έχουν ήδη πληρώσει ή να καταθέσουν τις πινακίδες στις εναπομείνασες εργάσιμες ημέρες (27, 30, 31 Δεκεμβρίου). 
 
Να υπενθυμίσουμε ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών το πρόστιμο είναι ισόποσο της αξίας του σήματος, ενώ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2014 θα πρέπει να πληρωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.
 
Τα συνολικά έσοδα που προσδοκά η Εφορία αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ.
 
Την ίδια ώρα θα συνεχιστούν οι μεγάλες ουρές στις εφορίες, που παρατηρήθηκαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα, για παράδοση πινακίδων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη φέτος έχουν παραδοθεί περί τις 400.000 ενώ η πρόβλεψη για το σύνολο της χρονιάς είναι κάπου 410.000 !
 
Προς το παρόν το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως δεν εξετάζει να χορηγήσει παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας που λήγει την επόμενη εβδομάδα και προειδοποιεί πως όσοι φορολογούμενοι καταβάλουν τα τέλη μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013 θα κληθούν να πληρώσουν το αντίτιμο των τελών εις διπλούν.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »