30/11/13

Εκτός η Lamda Development από το διαγωνισμό για τον Αστέρα. Μεταξύ 300-350! εκατ. ευρώ οι τρεις προσφορές

H Lamda Development είναι, σύμφωνα με πληροφορίες αυτή  που μένει εκτός της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. 
Σημειώνεται εδώ ότι σήμερα έγινε η αποσφράγιση των τεσσάρων οικονομικών προσφορών που υποβλήθηκαν για την «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.» και σύμφωνα με τη διαδικασία, αποκλείσθηκε η προσφορά με το χαμηλότερο τίμημα. Στην επόμενη φάση, θα κληθούν οι υπόλοιποι τρεις ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν βελτιωμένη προσφορά, εντός της επόμενης εβδομάδας - και συγκεκριμένα μέχρι την Τετάρτη-, ενώ από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ και η Εθνική Τράπεζα τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με τα τιμήματα που προσφέρθηκαν δεδομένου ότι θέλουν να διατηρήσουν ‘’ψηλά’’ το επενδυτικό ενδιαφέρον και τον ανταγωνισμό. 
Στελέχη της αγοράς τοποθετούν τον πήχυ μεταξύ 300- 350 εκατ. ευρώ.
H θυγατρική του ομίλου Λάτση είχε εξ’αρχής θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τον άλλο διαγωνισμό που έχει σε εξέλιξη το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και προς αυτή την κατεύθυνση προτίθεται να κινηθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αυτή την στιγμή, έχοντας στο πλευρό της ισχυρό σύμμαχο από το εξωτερικό.  Η στροφή της διοίκησης του κ. Οδυσσέα Αθανασίου προς το διαγωνισμό του Ελληνικού είχε φανεί ούτως ή άλλως εξ’ αρχής και από το γεγονός ότι ο όμιλος προτίμησε να καταθέσει προσφορά μόνος του για τον Αστέρα χωρίς συνέταιρο.
Ποιοι συνεχίζουν
Ετσι, στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία θα συνεχισθεί την επόμενη εβδομάδα παραμένουν οι τρείς υπόλοιποι διεκδικητές και συγκεκριμένα:
-Κοινοπραξία των COLONY CAPITAL ACQUISITIONS LLC και DOLPHIN CAPITAL INVESTORS LTD. Ο επενδυτικός όμιλος της Colony Capital, με έδρα το Λος Αντζελες, διαχειρίζεται αυτή την στιγμή επενδύσεις περί τα 20 δις. δολάρια με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο τουριστικών ακινήτων, ξενοδοχείων, καζίνο κ.τ.λ.. Ο εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου όμιλος της Dolphin των Μ. Καμπουρίδη, Π. Χαραλαμπίδη και Α. Παπαγεωργίου διεκδικεί εντός και εκτός Ελλάδος μερίδιο της μεγάλης πίτας του τουρισμού για υψηλότερα εισοδήματα, ενώ μέσω Χρηματιστηρίου πέρυσι ενέταξε στο μετοχολόγιό της και τον επενδυτικό όμιλο Third Point. Στην Ελλάδα ήδη από το 2012 λειτουργεί το υπερπολυτελές Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, το οποίο μάλιστα επεκτείνει συνεχώς, ενώ πρόσφατα ένα νέο κομμάτι της επένδυσης στην περιοχή, άνω των 426 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στις διαδικασίες fast track.
-Η Plepi Holdings Ltd είναι το σχήμα που συνέστησαν ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου με την ΤΕΜΕΣ  και ο αραβικών συμφερόντων όμιλος Olayan.  Οσον αφορά τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου με μακρά ιστορία στον τομέα της ναυτιλίας θεωρείται ότι άλλαξε το τουριστικό προφίλ μίας ολόκληρης περιοχής, της Mεσσηνίας με τη δημιουργία του Costa Navarino, το οποίο συνεχίζει να επεκτείνει ακόμη και σήμερα. Ο ελληνικός όμιλος έχει μειοψηφική συμμετοχή στο σχήμα, ενώ στόχος είναι να επεκτείνει την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει  ακριβώς λόγω του Costa Navarino. O ομιλος Olayan παρακολουθεί στενά τα τελευταία χρόνια τα πράγματα στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και έχει μάλιστα ιδρύσει υποκατάστημα στη χώρα μας στη Λ. Ποσειδώνος. Ο όμιλος με έδρα τη Σαουδική Αραβία έχει ιστορία ήδη από το 1947 και to όνομά του έγινε ευρέως γνωστό στη χώρα μας από τις επενδύσεις στο χώρο των τροφίμων και δή στην Chipita.   Η Olayan Investments Company Establishment (OICE), η μητρική εταιρεία της αυτοκρατορίας είναι σήμερα από τους μεγαλύτερους ομίλους της Σαουδικής Αραβίας με πολλές επενδύσεις ανά τον κόσμο, ενώ από το 2000, οπότε απεβίωσε ο ιδρυτής Sulliman Olayan, τη θέση του προέδρου κατέχει ο γιός του Khaled. Η περιουσία που ελέγχει σήμερα ο Khaled Olayan και οι τρεις αδελφές του υπολογίζεται σε περίπου 12 δισ. δολάρια.  
-Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, ένα fund το οποίο διαχειρίζεται η AGC Jermyn Street IV. H AGC Equity Partners επενδύει διεθνώς σε εναλλακτικές επενδύσεις με γραφεία σε Λονδίνο και Μέση Ανατολή. Η αραβικών συμφερόντων AGC «κεφαλαιοποιεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε αγορές που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από μία εξελισσόμενη οικονομική κρίση εξασφαλίζοντας υψηλές αποδόσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προφίλ του ομίλου, με έμφαση κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ο εκ των συνιδρυτών της AGC, ο Walid Abu-Suud, ήταν επί σχεδόν δύο δεκαετίες ανώτατο στέλεχος της κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κουβέιτ. Στο παρελθόν είχε επίσης διαχειριστεί χαρτοφυλάκιο περί τα 14 δισ. δολαρία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κουβέιτ (Kuwait Petroleum Corporation – KPC), ενώ το 2012 ο όμιλος επένδυσε κοινοπρακτικά με άλλους εταίρους 625 εκατ. δολάρια στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, εξαγοράζοντας μειοψηφική συμμετοχή της OAO Enel OGK-5.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πτώση 5,4% του τζίρου στο λιανεμπόριο!

Περαιτέρω μείωση 5,4% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παρότι το κλίμα στην αγορά εξακολουθεί να είναι αρνητικό, ο τζίρος σε δύο επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων πήγε κόντρα στο ρεύμα, εμφανίζοντας άνοδο. Πρόκειται για εκείνα που πωλούν βιβλία, χαρτικά, είδη δώρων κ.ά. (αύξηση 2,3%) και εκείνα με έπιπλα -ηλεκτρικά είδη- και οικιακό εξοπλισμό (αύξηση 1,4%). Προφανώς, λόγω της ανάγκης νέου εξοπλισμού στα νοικοκυριά και της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ο τζίρος των σχετικών καταστημάτων κινήθηκε ανοδικά.

Πάντως, η αναιμική αύξηση που κατέγραψε ο τζίρος των καταστημάτων με είδη οικιακού εξοπλισμού είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς επί 20 συνεχόμενα τρίμηνα -από την αρχή της κρίσης- οι πωλήσεις υποχωρούν. Σε αυτό το διάστημα η αγορά της ευρύτερης λιανικής έχει σημειώσει πτώση κατά 50%, ενώ η μείωση των πωλήσεων στον κλάδο του οικιακού εξοπλισμού έχει αγγίξει το 70%.

Στον αντίποδα, ο όγκος των πωλήσεων σημείωσε νέα μείωση σε πολυκαταστήματα (27,6%), μεγάλα καταστήματα τροφίμων (6,5%), τρόφιμα - ποτά - καπνό (4%), ένδυση - υπόδηση (3,3%), καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (3,1%) και φαρμακευτικά - καλλυντικά (0,7%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης το καλάθι των καταναλωτών αδειάζει με σταθερό ρυθμό, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το μέσο κόστος αγορών δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ. Οπως αναφέρεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (σε πανελλήνιο δείγμα 2.500 καταναλωτών), το 80% έχει μειώσει τις αγορές του συνολικά λόγω της κρίσης, το 71% αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, το 70% αγοράζει γενικά φθηνότερα προϊόντα, το 67% αγοράζει οικονομικές συσκευασίες, το 82% επιλέγει περισσότερες προσφορές.

Πιο αναλυτικά, από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι ο όγκος των πωλήσεων στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων και των καυσίμων, σημείωσε μείωση 5,4% τον Σεπτέμβριο φέτος, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2012, έναντι μείωσης 11,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Στον αντίποδα, ο τζίρος στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, σημείωσε μείωση 6,4% τον Σεπτέμβριο 2013, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2012, έναντι μείωσης 10,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30% αύξηση στα διόδια για Θεσσαλονίκη-Αθήνα

Έρχονται σημαντικές αυξήσεις σε αρκετά διόδια, με «καπέλο» 30% στη δημοφιλή διαδρομή Θεσσαλονίκη-Αθήνα, επιπλέον κόστος που μειώνεται στις περιπτώσεις συχνών χρηστών που αξιοποιούν το σύστημα των ηλεκτρονικών διοδίων.
 
Αυξάνονται τα διόδια σε ορισμένους σταθμούς
 
Από τις αναθεωρημένες συμβάσεις προβλέπεται αύξηση στο αντίτιμο των διοδίων στους μεγάλους οδικούς άξονες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως για τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αθήνα μέχρι σήμερα οι οδηγοί πληρώνουν 23,35 ευρώ σε διόδια, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα πληρώνουν 30,95 ευρώ, δηλαδή 7,60 ευρώ περισσότερα. Για τους συχνούς χρήστες, το κόστος θα φθάνει περίπου στα 27,5 ευρώ.
 
Στα διόδια Αφιδνών, το αντίτιμο θα αυξηθεί για τα επιβατικά οχήματα κατά 60%, καθώς θα διαμορφωθεί στα 3,35 ευρώ από 2,10 ευρώ που είναι σήμερα.
 
Μεγάλες αυξήσεις θα ισχύσουν και στους σταθμούς διοδίων των υπόλοιπων οδικών αξόνων.
 
Παράλληλα, στο τμήμα Μεταμόρφωση- Μαλιακός θα λειτουργήσουν και τρεις νέοι πλευρικοί σταθμοί σε Βαρυμπόμπη, Άγιο Στέφανο και στο Βαθύ, λίγο πριν από τη Θήβα, από την πρώτη Ιουλίου του 2014 και από τις αρχές του 2015.
 
Βέβαια, όπως έγινε γνωστό θα υπάρξει ειδική τιμολογιακή πολιτική που θα προβλέπει μείωση της τιμής των διοδίων έως και 80% για τους συχνούς χρήστες στους σταθμούς των διοδίων Μαλακάσας και Αφιδνών. Άλλο παράδειγμα για τους συχνούς χρήστες: Ιδιοκτήτης ΙΧ που ζει στον Βόλο και εργάζεται στη Λάρισα, ενώ μέχρι σήμερα πληρώνει 136 ευρώ (44 μετακινήσεις για 22 ημέρες το μήνα), από 1η Ιανουαρίου θα πληρώνει 54 ευρώ, δηλαδή 60% λιγότερα.
 
Σύμφωνα με το capital.gr η τιμή των διοδίων για τα ΙΧ (κατ. 2) θα μειωθεί από την επανέναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο τμήμα Κόρινθος – Πάτρα, στα 2,5 ευρώ από 3,2 ευρώ που είναι σήμερα.
 
Στον τμήμα Ελευσίνα – Κόρινθος το τέλος διέλευσης θα διαμορφωθεί στα 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο, από 0,067 ευρώ σήμερα, στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου στους σταθμούς διοδίων Πελασγίας και Μεσοχωρίου το τέλος θα αυξηθεί από τα 0,03 ευρώ στα 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Στην Κεντρική Οδό η τιμή παραμένει στα 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο, ενώ στη Νέα Οδό το τέλος διέλευσης θα αυξηθεί από 0,025 ευρώ σήμερα στα 0,040 ευρώ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/11/13

Οι Έλληνες, τρώνε τα έτοιμα και συσσωρεύουν χρέη

Την κατάσταση ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει ο μέσος Έλληνας αναδεικνύουν τα στοιχεία για την εξέλιξη των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο από όπου φαίνεται ότι:
- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν και τον Οκτώβριο κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά μέσα στο 2013 προστέθηκαν 7,2 δισ. ευρώ στις οφειλές.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι περισσότεροι πληρώνουν παλαιότερα χρέη και αφήνουν τις νέες υποχρεώσεις σε εκκρεμότητα.
- Οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται σε αναλήψεις για να καλυφθούν υποχρεώσεις, καθώς δεν καταγράφονται την περίοδο αυτή μετακινήσεις κεφαλαίων στο εξωτερικό.
- Το νέο δύσκαμπτο και αυστηρό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο αφήνει αρκετούς ενδιαφερόμενους “εκτός”, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης να δώσει οδηγίες στις εφορίες να μην προχωρούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις μισθών, καταθέσεων και ακινήτων) στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι προσέρχονται κάθε μήνα για να πληρώσουν “έναντι” έστω και ένα μικρό μέρος (της τάξης του 2-3% της βασικής οφειλής ) αρκεί να υπάρχει πραγματική αδυναμία και μην πρόκειται για μεγαλο-οφειλέτες με πολλά περιουσιακά στοιχεία.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διακοπή στις συμβάσεις με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Το plan B για τον ΕΟΠΥΥ αρχίζει να ξετυλίγει απο σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ως απάντηση στις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποίησεις του επιστημονικού υγειονομικού προσωπικού του Οργανισμού έως και τις 9 Δεκεμβρίου.
 
Ειδικότερα, και όπως είχε προειδοποιήσει απο χθες ο υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για τον ΕΟΠΥΥ, κ. Αντώνης Μπέζας, θα προχωρήσει η καταγγελία των συμβάσεων των γιατρών του Οργανισμού που, παρότι απεργούν το πρωί από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, βλέπουν ασφαλισμένους το απόγευμα στα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Κατά πληροφορίες πρόκειται για περίπου 800 γιατρούς είτε μόνιμους είτε πλήρους, αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες Υγείας στους ασφαλισμένους στις δομές του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στα καταστήματα του πρώην ΙΚΑ, ενώ έχουν υπογράψει και σύμβαση με τον Οργανισμό να δέχονται τουλάχιστον 150 επισκέψεις τον μήνα ασφαλισμένων του στο ιδιωτικό τους ιατρείο με αμοιβή 10 ευρώ.
Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ειναι έτοιμη να δρομολογήσει την σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς, ώστε να αποφορτίσει την εκρηκτική κατάσταση με την αναμονή και τις καθυστερήσεις των ασφαλισμένων. Βάσει του σχεδίου Β οι ιδιώτες γιατροί θα επωμισθούν πλέον μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν σε 300 επισκέψεις τον μήνα αντί των 200 που ισχύουν σήμερα.
Τέλος, το τρίτο μέτρο του σχεδίου Β που έχει το υπουργείο, αφορά στην άμεση ένταξη των Κέντρων Υγείας που υπάγονται σε  δημόσια νοσοκομεία, καθώς και στα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου στο Σύστημα  Πρωτοβάθμιας φροντίδας (ΠΦΥ). Τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, στελεχωμένα με τις βασικές ιατρικές ειδικότητες, ώστε να ανοίξουν τις πόρτες τους στους ασφαλισμένους. Ουσιαστικά, η απεργία δρομολόγησε τις εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα ανοίγοντας και τη βεντάλια των ιδιωτών γιατρών που εξετάζουν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τις δομές του ΕΣΥ που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πιο ήπια περιστατικά. 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/11/13

Κλείνει το εργοστάσιο της ALUMIL στην Ξάνθη

Το κλείσιμο του εργοστασίου της ALUMIL στην Ξάνθη ανακοίνωσε, σήμερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Ομίλου, Γιώργος Μυλωνάς.
 
Μιλώντας στους 130 εργαζόμενους, ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ επικαλέστηκε «επιχειρηματικούς λόγους», για αυτή την απόφαση. 
 
Σύμφωνα με το seleo.gr, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι που θα συμφωνήσουν στην οικειοθελή αποχώρηση, θα λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση κι επιπλέον μπόνους 5.000 ευρώ. 
 
Εναλλακτικά, όσοι εργαζόμενοι το θελήσουν μπορούν να μεταφερθούν στο εργοστάσιο του Κιλκίς. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απαντήσουν στην διοίκηση της εταιρείας έως το Σάββατο 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μειωμένες οι καταθέσεις, αρνητικές και οι χορηγήσεις των τραπεζών τον Οκτώβριο

Μειώθηκαν οι καταθέσεις ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες, ενώ συγκρατημένη παρέμεινε και η χορήγηση τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις σε συνδυασμό με το περιορισμένο εισόδημα των νοικοκυριών, οδήγησαν στην πτώση τους στα 160,38 δισ. ευρώ, στο τέλος Οκτωβρίου, από 161,35 δισ. ευρώ που διαμορφώνονταν, στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Σημειωτέον πως από τις αρχές Ιουνίου, οι καθαρές εκροές καταθέσεων ανέρχονται στα 2,4 δισ. ευρώ.
Στο -3,9% η πιστωτική επέκταση
Σύμφωνα με την ΤτΕ, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, τον Οκτώβριο του 2013, παρέμεινε στο -3,9%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 937 εκατ. ευρώ, πιο πάνω όμως από την καθαρή ροή του Οκτωβρίου του 2012, όταν ανερχόταν στο 1,037 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2013, ήταν αρνητική κατά 737 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 605 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -4,8%, από -4,7% τον Σεπτέμβριο του 2013.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,5%, τον Οκτώβριο του 2013, από -4,1% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 751 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 328 εκατ. ευρώ).
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -9,3% τον Οκτώβριο του 2013, από -13,3% τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2013, ήταν θετική κατά 19 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 104 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε 0%, από -0,9% τον προηγούμενο μήνα.
Τέλος, αρνητική κατά 218 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Οκτώβριο του 2013 (Οκτώβριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 328 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,5% από, -3,6% τον προηγούμενο μήνα.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σήμερα κρίνεται η νομιμότητα της απόλυσης της καθηγήτριας που έπιασε τον γιο του Σαμαρά να αντιγράφει στις εξετάσεις

Πολιτικές διαστάσεις δίνουν στην υπόθεση καταγγελίας σύμβασης καθηγήτριας στο Κολλέγιο Αθηνών τόσο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών όσο και η ίδια καθώς υποστηρίζουν ότι απολύθηκε επειδή έπιασε το γιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να αντιγράφει στις εξετάσεις για το μάθημα της Χημείας.
Σήμερα συνεδριάζει για το θέμα το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), όργανο κορυφαίου κύρους και δικαιοδοσίας για το χώρο της παιδείας. Θα εξεταστεί αν ήταν νόμιμη ή όχι η καταγγελία της σύμβασης της εκπαιδευτικού Ευφροσύνης Μπουλούτα. Η ΟΙΕΛΕ συνδέει την απόλυση που έγινε τον Ιούλιο του 2012 με το γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2014 (δεν διευκρινίζεται η ακριβής ημερομηνία άρα δεν είναι γνωστό αν είχε ήδη γίνει πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς – ήταν δεδομένο βέβαια ότι η ΝΔ είχε κερδίσει τις εκλογές του Μαϊου) η κα Μπουλούτα έπιασε το γιο του πρωθυπουργού να αντιγράφει. Σήμερα ο νεαρός πηγαίνει στην Τρίτη Λυκείου, είναι άριστος μαθητής και επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο Harvard. Μάλιστα η πρόβλεψη για το βαθμό του απολυτηρίου του φτάνει στο 45 και του ανοίγει τις πόρτες των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ο αδελφός του πρωθυπουργού αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Σαμαράς είναι επικεφαλής του Κολλεγίου.
Η ΟΙΛΕ εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό αλλά και για τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση κάνοντας λόγο για ισχυρότατες πολιτικές πιέσεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ έχει ιστορική σημασία. Ο έλεγχος νομιμότητας και καταχρηστικότητας της καταγγελίας σύμβασης συναδέλφου του Κολλεγίου Αθηνών, η οποία απολύθηκε, επειδή συνέλαβε τον υιό του Πρωθυπουργού να αντιγράφει, αν και κάτω από ισχυρές πολίτικες πιέσεις καθυστέρησε επί ένα και πλέον έτος, τελικά θα γίνει από το ΚΥΣΔΕ. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι δυστυχώς το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αρνήθηκε πέρσι να ασκήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο του ρόλο και να ελέγξει την καταγγελία σύμβασης μετά από αίτημα της εκπαιδευτικού. Τελικά όμως υποχρεώθηκε, μετά από δικαστική απόφαση και πίεση της ΟΙΕΛΕ να πράξει το αυτονόητο και το νόμιμο.
Ωστόσο, όπως όλοι αντιλαμβάνεστε, οι πιέσεις πολιτικών παραγόντων και επιχειρηματικών συμφερόντων για να εγκριθεί η καταγγελία σύμβασης είναι τεράστιες. Οι αιρετοί της ΟΙΕΛΕ στο ΚΥΣΔΕ Μ. Κουρουτός και Α. Σαββιδάκη θα δώσουν μάχη για να προστατεύσουν, όχι τα συμφέροντα μιας εκπαιδευτικού, αλλά τη νομιμότητα, την ακεραιότητα του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης και την αναγκαιότητα ο εκπαιδευτικός να μπορεί να λειτουργεί στο σχολείο αξιοκρατικά και να πράττει το καθήκον του. Θα κριθεί εάν η πολιτεία εξακολουθεί να ασκεί εποπτικό ρόλο στην εκπαίδευση, ή εάν η νομιμότητα θυσιάζεται στο βωμό αλλότροιων συμφερόντων.»
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Και δεύτερο τζαμί στην Αθήνα. Αυτή την φορά ανακατασκευάζετε το "τζαμί του πορθητή" & ύστερα θα αποδοθεί προς χρήση. Στην Τουρκία μετατρέπουν αρχαίες εκκλησίες σε τζαμιά, εμείς τα επισκευάζουμε και τα δίδουμε προς χρήση. Στον δρόμο που χάραξε ο Σημίτης. Τα μελλοντικά εκατομμύρια μουσουλμάνων Αθηναίων είναι ο στόχος

Φρένο στην ανάθεση του έργου για την αναπαλαίωση και, έπειτα, την απόδοση ως χώρου λατρείας του μουσουλμανικού τεμένους Φετιχιέ τζαμί, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς -στη σκιά της Ακρόπολης- προσδοκούν να βάλουν τα μέλη της Ανεξάρτητης Δράσης Πολιτών, που τάσσεται κατά της ανέγερσης τεμένους στη χώρα μας.

Με σύνθημα «ένας νέος αγώνας ξεκινά», τα μέλη της Δράσης δίνουν ραντεβού στις 8 το πρωί της Πέμπτης έξω από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, στην οδό Τζιραίων, στο κέντρο της Αθήνας, όπου αναμένεται να γίνει η κατάθεση των προσφορών για τη δημοπρασία του έργου, προϋπολογισμού 1.380.000 ευρώ (το 70% των χρημάτων θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο από τον κρατικό Προϋπολογισμό).

«Λέμε “ναι” στην αποκατάσταση των φθορών του μνημείου και στην “αισθητική” επαναφορά του» λένε ουσιαστικά τα μέλη της πρωτοβουλίας, αλλά αντιδρούν και τάσσονται κατά της απόδοσης του τζαμιού ως χώρου λατρείας των μουσουλμάνων στον ίσκιο του Παρθενώνα! «Δεν μας διασφαλίζει κανείς ποια θα είναι η χρήση του και ποιους σκοπούς θα εξυπηρετήσει. Θεωρούμε ότι θα μετατραπεί σε χώρο λατρείας. Και από τη στιγμή που δεν υπάρχει αναγνωρισμένη μουσουλμανική κοινότητα, δεν νοείται να κατασκευαστεί τέμενος ή τζαμί. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτομάτως εγείρεται θέμα αναγνωρίσεως μουσουλμανικής μειονότητας στην Αθήνα» εξηγεί μέλος της Δράσης. Και, όπως προσθέτει, «ας μην ξεχνάμε ότι στο Ισλάμ δεν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ θρησκείας και πολιτικής ζωής. Οι τόποι λατρείας είναι και τόποι πολιτικής καθοδήγησης. Υπό αυτήν την έννοια δεν υπάρχει εγγύηση ότι ο πληθυσμός των μουσουλμάνων της Αθήνας δεν θα διαταράξει τη δημόσια τάξη».

Η Ανεξάρτητη Δράση Πολιτών είχε πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις για την ανέγερση τεμένους στο Βοτανικό, ενώ στις 12 Νοεμβρίου είχε πραγματοποιήσει κινητοποίηση κατά της αποκατάστασης του Φετιχιέ τζαμί (τότε οι εταιρίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον έκαναν πίσω και απέσυραν τις προσφορές τους). Το Φετιχιέ τζαμί (ή τζαμί του πορθητή) χτίστηκε μετά την κατάκτηση της Αθήνας από τους Οθωμανούς το 1456, στο βόρειο άκρο της άλλοτε Ρωμαϊκής Αγοράς, και επί Τουρκοκρατίας ήταν γνωστό ως «το τζαμί του Σταροπάζαρου», λόγω της θέσης του στο παζάρι των σιτηρών.

Το πρώτο κτίσμα ανεγέρθη πάνω στα ερείπια χριστιανικής εκκλησίας. Μετά την εγκατάσταση της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους στην Αθήνα, το 1834, χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό αρτοποιείο, έως τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Σήμερα στεγάζει αρχαιότητες, αλλά παρουσιάζει στατικά προβλήματα και ρωγμές στους τοίχους. Η Δράση κατηγορεί την ελληνική Πολιτεία ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα με «προχειρότητα» και δηλώνει έτοιμη να «πολεμήσει την εγκαθίδρυση του μουσουλμανικού τόξου στην Ελλάδα και την ισλαμοποίηση της κοινωνίας μας».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ζημιές 57,8 εκατ. ευρώ στο 9μηνο από την Σιδενόρ

Η μειωμένη ζήτηση στις αγορές της Ευρώπης, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου και της Β. Αφρικής, καθώς και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας, είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, όσο και σε επίπεδο αποτελεσμάτων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στο εννέαμηνο του 2013 σε 610,9 εκ. ευρώ έναντι 847,7 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι σημειώνοντας πτώση κατά 27,9%.
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 8,4 εκ. ευρώ έναντι 22,2 εκ. ευρώ το εννεάμηνο του 2012, επηρεασμένα σημαντικά και από το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο του 2013 σε ζημιές 57,8 εκ. ευρώ (ζημιές 0,6004 ευρώ ανά μετοχή) έναντι ζημιών 49,8 εκ. ευρώ (ή ζημίες 0,5173 ευρώ ανά μετοχή) το εννεάμηνο του 2012, γεγονός που αποδίδεται εκτός από τα παραπάνω και στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών (από 20% σε 26%) και του επαναϋπολογισμού του υπολοίπου του αναβαλλόμενου φόρου, των ελληνικών εταιριών του Ομίλου, από τον οποίο προέκυψε εφάπαξ αναβαλλομένη ζημία ύψους 13,6 εκ. ευρώ, που αναγνωρίστηκε το 1ο τρίμηνο και επιβαρύνει τα αποτελέσματα της χρήσης του 2013.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί το γεγονός ότι οι αποτελεσματικές ενέργειες για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της διαχείρισης πρώτων υλών και αποθεμάτων επέτρεψαν στον Όμιλο να καταγράψει σημαντικά θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες.
Βασικοί άξονες της στρατηγικής του Ομίλου αποτελούν η ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του. Η υψηλή δυναμικότητα των παραγωγικών μονάδων, το εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων και οι συνεχείς ενέργειες για διείσδυση σε νέες αγορές, αποτελούν εχέγγυα για την αποτελεσματική συνέχιση και επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ.
Παράλληλα συνεχίζονται οι ενέργειες βελτίωσης του προϊοντικού μείγματος και περαιτέρω μείωσης του κόστους παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε πρόσφατα και η έναρξη υλοποίησης καινοτόμου επένδυσης που θα πραγματοποιηθεί αρχικά στο εργοστάσιο της SOVEL, με σκοπό τη μείωση τόσο της αναλισκόμενης ενέργειας, όσο και του αποτυπώματος άνθρακα (Co2) του εργοστασίου


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Να γιατί έφυγε η ΒΙΟΧΑΛΚΟ από την Ελλάδα

Συνολικές ζημίες 91,6 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο 9μηνο ο όμιλος Βιοχάλκο στις τρεις κύριες θυγατρικές (Σιδενόρ, Χαλκόρ, Ελβάλ ) εξαιτίας της κατάρρευσης της αγοράς χάλυβα – χαλκού, αλλά και του αυξημένου ενεργειακού χρηματοοικονομικού και φορολογικού κόστους.
Οι ζημιές αφορούν την Σιδενόρ και την Χαλκόρ, αλλά και η Ελβάλ επιβαρύνθηκε από τους φόρους και το χρηματοοικονομικό κόστος. Το ύψος των ζημιών αυτών είναι ρεκόρ για ελληνική εταιρεία και αναδεικνύει το βάθος το προβλήματος στο σημερινό επιχειρείν.
Οι νέες ζημιές στην Βιοχάλκο επιβεβαιώνουν τις κινήσεις της διοίκησης στο εξωτερικό για αναζήτηση χρηματοδότησης καθώς το πρόβλημα του ομίλου είναι η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση με την οποία γίνονται οι αγορές των πρώτων υλών. Μάλιστα, όπως αναμένουν παράγοντες της αγοράς, η Βιοχάλκο θα οδηγηθεί στην δεύτερη φάση όπου θα δοθούν μετοχές της μητρικής προς τους μετόχους των θυγατρικών, καθώς οι δημόσιες προτάσεις είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένες σε αποτυχία. Με άλλα λόγια, η Βιοχάλκο θα επιδιώξει να απορροφήσει τις τρεις βασικές εταιρείες.
Από την άλλη πλευρά, η Βιοχάλκο επιδιώκει την μέγιστη αξιοποίηση των επενδύσεων αφού τώρα ορισμένα τμήματα του ομίλου υπολειτουργούν και δεν αξιοποιούνται σημαντικές επενδύσεις οι οποίες έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.
Για να ανταγωνιστεί, όμως, τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες, η Βιοχάλκο χρειάζεται ένα αντίστοιχο δανεισμό και όχι δάνεια με επιτόκια 6-7%.
Παρά τις κινήσεις στο εξωτερικό για φθηνότερο χρήμα, η Βιοχάλκο εξασφάλισε, όπως θα δούμε αναχρηματοδότηση απο τις ελληνικές Τράπεζες, ύψους 977 εκατ. ευρώ – αφορά ομολογιακά . Στον δανεισμό επικεφαλής ήταν η Εθνική, και το 25%του εκκρεμούς χρέους θα εξακολουθήσει να εξυπηρετείται μέσω διμερών συμβάσεων.
Πως θα γίνουν οι αυξήσεις
Με την είσοδο της Βιοχάλκο στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών, οι επιλογές της είναι πολλαπλές. Μπορεί, πρώτον, να προχωρήσει σε trade finance καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών κατευθύνεται σε εξαγωγές . Με ενέχυρο λοιπόν τις εξαγωγές, οι ξένες τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις θυγατρικές. Η δεύτερη επιλογή είναι η έκδοση ομολογιακών υπέρ των θυγατρικών, και η τρίτη περίπτωση είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Αναχρηματοδότηση 977 εκατ. ευρώ με επικεφαλής την Εθνική Τράπεζα.
Πριν, όμως, από την αλλαγή έδρας και την διαπραγμάτευση των μετοχών στο εξωτερικό, η Βιοχάλκο προχώρησε σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού της με τις ελληνικές τράπεζες. Στις 23 Οκτωβρίου 2013 υπεγράφησαν οι βασικοί όροι με τις συμμετέχουσες τράπεζες και υπεγράφησαν 10 κοινοπρακτικά δάνεια με επικεφαλής του δανεισμού την Εθνική Τράπεζα.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Άδειες δημοσίων υπαλλήλων, ποιες καταργούνται, ποιες μειώνονται

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  προχωρά σε ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις στον τρόπο χορήγησης αδειών στους δημόσιους υπαλλήλους.
Με αλλαγές έγινε δεκτό από την Ολομέλεια της Βουλής κατά πλειοψηφία επί των άρθρων και των τροπολογιών το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά ρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Μειώνονται οι μέρες αδειών των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν να κάνουν με τις εκπαιδευτικές άδειες, τις αναρρωτικές, τις άδειες στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους και οι άδειες για τους εκπαιδευτικούς δημοσίους υπαλλήλους που φοιτούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως θα δείτε και αναλυτικά στη συνέχεια.
Καταργείται η μηχανογραφική άδεια 6 ημερών το χρόνο που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατομμύρια εργατοώρες στο δημόσιο τομέα.
Εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες το χρόνο σε 8 με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 και όχι συνεχόμενες. Όσον αφορά στις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές – δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί 2 που ισχύει σήμερα.
Χορηγείται εκπαιδευτική άδεια έως 3 μέρες την εβδομάδα (αντί 3 και 4 ετών που ισχύει σήμερα) για τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής στο εσωτερικό.
Όσον αφορά στις γονικές άδειες παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. τέκνων χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών, με αποδοχές, για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οριστικά εκτός το Κατάρ από το Ελληνικό!

Οριστικά εκτός της διεκδίκησης του μεγάλου project της αξιοποίησης της πρώην έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού βγήκε το Κατάρ, λίγο πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Τα πετροδολάρια για άλλη μια φορά θα πρέπει να ... περιμένουν: Σύμφωνα με πληροφορίες, η Qatari Diar, θυγατρική της Qatar Authority Investment, ενημέρωσε τη διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, για την οποία η καταληκτική ημερομηνία επισήμως, λήγει στις 29 Νοεμβρίου- ανεπισήμως ωστόσο έχει ήδη δοθεί εκ νέου παράταση δεδομένου του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του έργου.
Η εξέλιξη  αποτελεί κτύπημα στο όλο project αφού πλέον απουσιάζει ο "μεγάλος παίκτης" και δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό θα μπορέσουν τα βρεθούν τα τεράστια κεφάλαια του Κατάρ.
Ιδιαίτερα μάλιστα με δεδομένο ότι από το 2010- οπότε και ο εμίρης του Κατάρ Σεϊχης Χαμαντ Μπιν Χαλίφα εξέφρασε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση της έκτασης στον τότε Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου (σ.σ. οι περισσότεροι θυμούνται τις επενδύσεις των 5 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες στον τύπο)- και μετά, οι Καταριανοί φαίνονται να αμφιταλατεύονται για τη συμμετοχή τους ή μή στο διαγωνισμό.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Qatari Diar, ενώ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον στη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ τον Απρίλιο του 2012, λίγους μήνες μετά τον Ιανουάριο του 2013 απέσυρε το ενδιαφέρον της, αρνούμενη να υπογράψει τη σχετική συμφωνία εμπιστευτικότητας μαζί με τους υπολοίπους τρεις διεκδικητές του έργου.
Από τους βασικούς λόγους που είχαν προβληθεί τότε, πέραν των επιμέρους θεμάτων των φορολογικών κινήτρων και των χρήσεων που θα ενταχθούν στην έκταση, ήταν ότι οι Καταριανοί επιθυμούσαν εξαρχής διακρατική συμφωνία, αίτημα ωστόσο, το οποίο σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης, θα έβρισκε αντίθετες τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από διαβουλεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά αλλά και κυβερνητικών στελεχών, η Qatari Diar επανήλθε στη διαγωνιστική διαδικασία το Φεβρουάριο του 2013 για να αποχωρήσει εκ νέου τώρα...
Πλέον, εντός των διεκδικητών του έργου απομένουν τρεις υποψήφιοι επενδυτές, ο ισραηλινός όμιλος Elbit, η Lamda Development και η βρετανική London & Regional Properties.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Λιγότερο κράτος, «σκαμνί» για φοροφυγάδες, περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και συσσίτια στα σχολεία οι προτάσεις του ΟΟΣΑ

Άγριο φοροκυνηγητό  και «περικοπές παντού» περιλαμβάνει η συνταγή που προτείνει ο ΟΟΣΑ με την έκθεσή τους για την ελληνική οικονομία. Προβλέπει όμως και περικοπές που πλήττουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών (πχ επιδόματα ανεργίας κλπ), ενώ προτείνει και αντικατάστασή τους με παροχές άλλου τύπου, ακόμα και σε είδος, όπως πχ μαζικά γεύματα στα σχολεία μαθητών που δεν μπορούν να σιστιστούν...
Στο επίπεδο των διαπιστώσεων, οι συντάκτες της έκθεσης κατέγραψαν 329 εμπόδια που, όπως υποστηρίζουν, διατηρούν υψηλές τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών χρησιμοποιώντας παραδείγματα όπως η κατά 34% ακριβότερη τιμή του φρέσκου γάλακτος ή η πώληση της φραντζόλας μισού κιλού που όμως ζυγίζει 359 γραμμάρια.
Γι' αυτό και προτείνουν την άρση του περιορισμού των πέντε ημερών που υπάρχει στη διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος, την πώληση του ψωμιού με το ζύγι, τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων αλλά και το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Κατά τους οικονομολόγους του οργανισμού το τελευταίο, ειδικά, μέτρο, θα δημιουργήσει από 18 έως και 30.000 θέσεις εργασίας, καθώς και θα τονώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κατά 2,5 δισ ετησίως.
Επίσης, παρεμβάσεις προτείνονται στους τομείς της αγοράς του τσιμέντου, των μαρινών, των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας.
Η έκθεση περιγράφει τον «οδικό χάρτη» των μεγάλων ανατροπών που, κατά τους τεχνοκράτες, είναι απαραίτητη για να εξυγιανθεί η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με αυτήν, απαιτούνται:
Λιτότητα στο Κράτος
1. Κινητοποίηση όλων των υπουργείων για περισσότερες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με αποτίμηση των συνεπειών και των πλεονεκτημάτων κάθε μέτρου ώστε να μπορούν να γίνονται ευρέως αποδεκτά.
2. Πλήρης εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής που περιλαμβάνει στο Μνημόνιο.
3. Περαιτέρω βοήθεια για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τους δανειστές, αν τεθούν σε κίνδυνο οι προβλέψεις για την Ανάπτυξη και την επίτευξη επιμέρους στόχων του προγράμματος.
4. Μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής όπως κατάργηση κάθε φορολογικής αμνηστίας, εντοπισμό και τιμωρία των φοροφυγάδων, βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων και μεγαλύτερη χρήση εξωδικαστικών συμβιβασμών.
5. Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, με ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων με «αντικειμενικά» κριτήρια.
6. Μείωση της γραφειοκρατίας για μείωση του διοικητικού κόστους σε 13 τομείς της οικονομίας.
Ρυθμίσεις στις τράπεζες
7. Ενίσχυση των δομών και των εργαλείων που διαθέτουν οι τράπεζες για την διαχείριση «κόκκινων δανείων».
8. Νέο σχέδιο πτωχευτικού κώδικα για τις επιχειρήσεις.
 Λειτουργία αγορών
 9.  Αλλαγή των διοικητικών διαδικασιών για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές και απλοποίηση στις διαδικασίες αδειοδοτήσεων.
10. Απελευθέρωση αγορών και επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων.
11. Μεταφορά κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά της ΕΕ για την βελτίωση του δικτύου μεταφορών.
12. Περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού στον κλάδο της Ενέργειας.
Ασφαλιστικό σύστημα
 13. Ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών Ταμείων με μέτρα όπως η αξιοποίηση των κοινωνικών προγραμμάτων και ενοποίηση της διοίκησης και των πολιτικών είσπραξης εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων.
14. Ανατροπές στα κοινωνικά επιδόματα, αντικατάστασή τους με νέα πιο αποδοτικά και εισαγωγή ενός συστήματος στοχευμένου κατώτατου εισοδήματος για τις πλέον ευπαθείς ομάδες.
15. Επανέλεγχος στους δικαιούχους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και ειδικά στα επιδόματα αναπηρίας.
 
 16. Καθιέρωση ενός εθνικού προγράμματος παροχών για ομάδες με χαμηλός εισόδημα (πχ σίτιση μαθητών στα σχολεία).
 
 17. να παραταθεί κατά ένα χρόνο το επίδομα ανεργίας, αλλά και μείωσή του με την πάροδο του χρόνου, στο βαθμό που επιτρέπουν τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα.
 18. Εναρμόνιση και εξορθολογισμός των εισφορών των συνταξιοδοτικών και των ασφαλιστικών ταμείων.
Υγεία
 19. Δωρεάν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με την προϋπόθεση όμως το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.
20. Αντιμετωπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην δημόσια υγεία με περικοπές και τη λήψη μέτρων, εάν κριθεί απαραίτητο.
21. Καταγραφή και περικοπή αναποτελεσματικών δαπανών.
Αγοράς εργασίας
 22. Αντιμετώπιση της υψηλή ανεργίας στους νέους, μέσω μειώσεων μισθών και ελέγχων για την πλήρη εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας στις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό.
 23. «Ψαλίδι» στις παροχές σε ανέργους, με επιβολή αυστηρότερων όρων για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης ή όσων λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.
To υπουργείο Ανάπτυξης
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης:
- στο τσιμέντο οι απαιτούμενες από τον νόμο, ακριβές υποδομές, ανεβάζουν τις τιμές. Συγκεκριμένα τα σιλό που αποθηκεύεται το τσιμέντο πρέπει να έχουν χωρητικότητα τουλάχιστον 500 τόνων.
- Στο εμπόριο ρούχων και παπουτσιών υπάρχουν περιορισμοί, που κατά την Έκθεση καταλήγουν σε βάρος του καταναλωτή, όπως η απαγόρευση εκπτώσεων σε καταστήματα stock και outlet, αλλά και η απαγόρευση διαφήμισης προσφορών.
- Νέες ξενοδοχειακές μονάδες, συχνά δεν μπορούν να δημιουργηθούν λόγω περιορισμών από τις χωροταξικές διατάξεις.
Η έκθεση, η οποία κόστισε 900.000 ευρω, προτείνει επίσης την κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων στους κλάδους οπου αυτές ισχύουν.
Παράλληλα η έκθεση αναφέρεται στην ανάγκη άρσης της απαγόρευσης που υπάρχει για εκπτώσεις πάνω απο 10% στην αγορά βιβλίων.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, στη συνέντευξη Τύπου, το οικονομικό όφελος από την υιοθέτηση των 66 προτάσεων από τις συνολικά 329 συστάσεις, θα αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως.
Από την πλευρά του ο υπουργός ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει το 80% των παρεμβάσεων εντός δυο μηνών ενώ δεν αποκλείεται να εκπονήσει αντίστοιχη έκθεση και για άλλους τομείς οικονομίας.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μόνο 61 δισ. ευρώ τα χρέη προς την εφορία

Κατά περίπου 1 δισ. ευρώ το μήνα αυξάνονται από την αρχή του έτους τα χρέηπρος το δημόσιο, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη ρευστότητας και την ασφυξία που υπάρχει σε επιχειρήσεις και νοικοκυρια.
Απλήρωτους φόρους ύψους 1,1 δισ. ευρώ άφησαν τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι, εκτινάσσοντας τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στα 7,28 δισ. ευρώ, από 6,188 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Οκτώβριο, αν συνυπολογιστούν και τα χρέη πριν την 31.12.2012, ανήλθε σε 60,65 δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι μη φορολογικές οφειλές, τότε το σύνολο των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο ξεπερνά τα 62 δισ. ευρώ.

Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν φόβους ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη έξαρση των νέων ληξιπροθέσμων χρεών. Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, εντείνει τις προσπάθειες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ηλεκτρονικά μηνύματα, προειδοποιήσεις και κατασχέσεις. Από τις αρχές του έτους έχει αποστείλει 447.615 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν κάνει 20.263 τηλεφωνήματα σε οφειλέτες, ενώ σε 81.582 περιπτώσεις έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Στο διάστημα αυτό έχουν εισπραχθεί στα ταμεία της εφορίας 2,447 δισ. ευρώ από την ρύθμιση χρεών οφειλετών που ανταποκρίθηκαν στις προειδοποιήσεις του υπουργείου.
Είναι αξιοσημείωτο, άλλωστε, ότι οι εισπράξεις από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα, αυτά δηλαδή που είχαν δημιουργηθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν είναι η αναμενόμενη αφού έως και τον Οκτώβριο είχε εισπραχθεί ποσό ύψους 1,24 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν επιπλέον 700 εκατ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί. Από την άλλη πλευρά καλύτερη είναι η πορεία είσπραξης των νέων ληξιπροθέσμων, που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του 2013, αφού έχουν εισρεύσει στα ταμεία 1,2 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, παρά την αλλαγή του συστήματος απόδοσης του φόρου και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων.

Στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 3.959.057 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, όμως υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 3.101.453 δηλώσεις.

Ταυτόχρονα, το ίδιο χρονικό διάστημα, έγιναν 9.635 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 210,819 εκατ. ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 80,62 εκατ. ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/11/13

Βουτιά στα έσοδα από την αύξηση φόρων

Δραματική μείωση κατά 619.000.000 ευρώ εμφάνισαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013 τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Η μείωση των εσόδων είναι αποτέλεσμα της αύξησης των φόρων τόσο στα πετρελαιοειδή (κατά 399.000.000 ευρώ) όσο και στα καπνικά προϊόντα (95.000.000 ευρώ). Επίσης, σημαντική μείωση (132.000.000 ευρώ) κατέγραψαν και τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ., ως αποτέλεσμα της κατάθεσης πινακίδων, ενός φαινομένου που έχει λάβει ενδημικά χαρακτηριστικά.

Το κόστος συντήρησης του αυτοκινήτου έχει αυξηθεί υπέρμετρα για τον μέσο Ελληνα, ο οποίος βομβαρδίζεται από πλήθος φόρων και ταυτόχρονα βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται σταθερά.

Τον περσινό χειμώνα οι Ελληνες πάγωσαν κυριολεκτικά, ως αποτέλεσμα της απόφασης για εξίσωση των ειδικών φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Πρόσχημα ήταν η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, η οποία επιλέχθηκε να γίνει με τον χειρότερο τρόπο για τον καταναλωτή που ξεπαγιάζει.

Βέβαια, την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αγνοεί τις παραπάνω παράπλευρες απώλειες και πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,6 δισ. ευρώ που καταγράφει ο Προϋπολογισμός στο δεκάμηνο.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από μια προσεκτική ανάγνωση και ανάλυση των στοιχείων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ο σχηματισμός «πρωτογενούς πλεονάσματος» ύψους 2,59 δισ. ευρώ οφείλεται:

1) Στον συνυπολογισμό έκτακτων εσόδων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν λόγω της μεταφοράς στη χώρα μας των αποδόσεων που είχαν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Τα έσοδα αυτά όμως δεν μετρούν, δηλαδή δεν λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση την οποία πραγματοποιεί η τρόικα στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού!
2) Στον μη συνυπολογισμό επιστροφών φόρων ύψους 637.000.000 ευρώ που καταβλήθηκαν εντός του 2013 και αφορούσαν σε αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν σε παρελθόντα έτη.
3) Στον μη συνυπολογισμό δαπανών ύψους 4,65 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν για την εξόφληση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
4) Στη μη καταβολή δαπανών συνολικού ύψους 1,576 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί να εκταμιευτούν για δημόσιες επενδύσεις.
5) Στη μη καταβολή οφειλόμενων επιστροφών φόρου συνολικού ύψους 259.000.000 ευρώ.
6) Στη μη πληρωμή καταναλωτικών δαπανών ύψους τουλάχιστον 633.000.000 ευρώ!
7) Στη μη καταβολή δαπανών για κοινωνική προστασία, συνολικού ύψους 625.000.000 ευρώ (μη καταβολή πολυτεκνικών επιδομάτων ύψους 140.000.000 ευρώ και επιδομάτων θέρμανσης ύψους 100.000.000 ευρώ, καθώς και μη εκταμίευση ποσών συνολικού ύψους τουλάχιστον 377.000.000 ευρώ για το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).

Χωρίς τα διάφορα τρικ του κ. Σταϊκούρα, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού θα ήταν μεγαλύτερο κατά 9,88 δισ. ευρώ, θα είχε ανέλθει στα 12,838 δισ. ευρώ και αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 2,59 δισ. ευρώ θα είχε καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 7,29 δισ. ευρώ!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ολα όσα δεν είπε ο Βρούτσης για τις συντάξεις

Εξερχόμενος χθες του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωνε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Την ίδια στιγμή η τρόικα πιέζει για να πραγματοποιηθούν περικοπές έως 10% στις συντάξεις των ευγενών Ταμείων, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί περικοπές έως 30% σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ που θα ισχύσουν από την 1/1/14 και μετά. Το άλλο «μεγάλο αγκάθι» στη ζώνη ευθύνης του Γιάννη Βρούτση είναι οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, για την απελευθέρωση των οποίων πιέζει ανηλεώς η τρόικα, όπως επιβεβαιώνουν ανεπίσημα τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Αναφορικά με τις συντάξεις πρώην ΔΕΚΟ (Ολυμπιακή Αεροπορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ) και τραπεζών, η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των Ταμείων αυτών στα επίπεδα του ΙΚΑ δημιουργεί τον κίνδυνο να προχωρήσει το σενάριο για μειώσεις που μπορεί να φτάσουν έως και το 10%. Ο κ. Βρούτσης, με χθεσινές δηλώσεις του, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί γι' αυτό το ζήτημα και έχει πει ότι ζήτημα μείωσης μισθών και συντάξεων δεν το συζητάμε». Επισήμανε δε ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή «εξοικονομούνται πάρα πολλά χρήματα και έτσι λύνεται ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού». Η τρόικα όμως θεωρεί ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ θα προκαλέσει ένα κενό από μείωση εσόδων, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 100.000.000 ευρώ. Ετσι, για να καλυφθεί η συγκεκριμένη απόκλιση, έχει προταθεί να υπάρξει νέα μείωση στις κύριες συντάξεις για ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Δεδομένες πρέπει να θεωρούνται και οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Ειδικά για τα εφάπαξ βοηθήματα του Δημοσίου, η εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου από 1/1/14 θα οδηγήσει σε υποχώρηση των εφάπαξ έως και 30%. Η προϋπόθεση να μην παράγονται από το νέο έτος ελλείμματα από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) οδηγεί σε νέες μειώσεις εφάπαξ, αμέσως με την έλευση της νέας χρονιάς. Στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων, ο αντίστοιχος μαθηματικός τύπος πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από 1/7/14 και μετά. Υπάρχει η δέσμευση να μην δημιουργούνται ελλείμματα, ειδικά από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που χορηγεί περίπου το 85% των επικουρικών συντάξεων. Εως το τέλος του 2013 η εκτίμηση που υπάρχει στο υπουργείο Εργασίας είναι ότι το ΕΤΕΑ θα καταγράψει έλλειμμα ύψους 300.000.000 ευρώ. Εάν δεν παρθούν μέτρα, το έλλειμμα το 2014 αναμένεται να φτάσει τα 400.000.000 ευρώ. Η τρόικα γνωρίζει όλες αυτές τις παραμέτρους και επιθυμεί μείωση δαπανών, που ισοδυναμεί με περικοπή επικουρικών συντάξεων έως 30%, για να μπορέσει το ΕΤΕΑ να συνεχίσει να χορηγεί συντάξεις, χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πρόταση από ΔΝΤ – ΕΕ για καταβολή συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια

Την ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα λάβει οριζόντια μέτρα και δεν θα μειώσει μισθούς και κυρίως συντάξεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών ασφαλίσεων, πρότειναν νέο ασφαλιστικό, με υπολογισμό των συντάξεων με βάση το εισόδημα.

Το κεντρικό θέμα της σύσκεψης της  ομάδα  συμβούλων τεχνικής βοήθειας, στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ και της ομάδας Ράιχενμπαχ, ήταν η βελτίωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς δεν είναι κρυφό το γεγονός ότι τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ και ΟΑΕΕ προσπαθούν να βγάλουν τη χρονιά με δανεικά και απειλές για εξώσεις και πλειστηριασμούς. Όσο για το 2014, αυτό δεν βγαίνει με τίποτε. Εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση τα οικονομικά των ταμείων επιτρέπουν σχεδιασμούς μέχρι την Άνοιξη.

Εκεί έπεσε η «βόμβα» που απορρίφθηκε μετά από έντονη συζήτηση από τους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας. Στην πράξη, οι σύμβουλοι των δανειστών ζήτησαν νέο ασφαλιστικό, όπου η σύνταξη θα υπολογίζεται όχι βάσει των εισφορών και των ετών ασφάλισης, αλλά βάσει του συνολικού εισοδήματος του κάθε ασφαλισμένου. Αυτό βέβαια προϋποθέτει διασύνδεση του ασφαλιστικού με το φορολογικό,  όμως η ελληνική πλευρά δεν μπήκε σε αυτή την κουβέντα, απορρίπτοντας την πρόταση, με το επιχείρημα ότι τέτοιες αλλαγές δεν μπορούν και δεν είναι καιρός για να συζητηθούν. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Κοκκόρης, επισήμανε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η παροχή βοήθειας στους ασφαλισμένους και κυρίως αυτούς του ΟΑΕΕ να ενταχθούν σε ένα καλύτερο σύστημα ρύθμισης χρεών, προκειμένου να σώσουν τις επιχειρήσεις τους. 

Η αποτυχία της ρύθμισης χρεών είναι δεδομένη και αποτελεί ένα από τα βασικά αγκάθια στην όποια προσπάθεια βελτίωσης των εσόδων των ταμείων. Ειδικά για τον ΟΑΕΕ, από το σύνολο των 370.000 οφειλετών, υποβλήθηκαν μόλις 28.500 αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με αποτέλεσμα τα έσοδα από τη συγκεκριμένη διαδικασία να είναι περιορισμένα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ταμεία βυθίζονται στα ελλείμματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας θα δώσει για έναν ακόμη μήνα συντάξεις με «δανεικά». Συγκεκριμένα, νέο δάνειο ύψους 320.000.000 ευρώ πήρε το ΙΚΑ, για να μπορέσει να καταβάλλει χωρίς πρόβλημα τις συντάξεις σε περίπου 1.200.000 συνταξιούχους στο τέλος Νοεμβρίου. Τα 150.000.000 ευρώ αποτελούν νέο δάνειο από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ενώ τα υπόλοιπα 170.000.000 ευρώ είναι προηγούμενα δάνεια που η εξόφλησή τους, μεταφέρεται για δεύτερη φορά.

Τα 130.000.000 ευρώ από αυτά είναι επίσης δάνειο από το ΕΤΕΑ και τα υπόλοιπα 40.000.000 ευρώ δάνειο από το ΤΑΠ – ΔΕΗ. Τα συγκεκριμένα δάνεια έπρεπε να είχαν εξοφληθεί ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, αλλά δόθηκε αρχικά παράταση για τις 4 Δεκεμβρίου, ενώ μετά και τη δεύτερη παράταση τα δάνεια αυτά θα εξοφληθούν με το νέο έτος, στις 7 Ιανουαρίου.

Η ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων προκύπτει από τη συνεχή μείωση των εσόδων από τις τρέχουσες εισφορές. Τον Οκτώβριο εισπράχθηκαν περίπου 709.000.000 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο είχαν εισρεύσει στα ταμεία 738.000.000 ευρώ, δηλαδή υπήρξε 4% μείωση. Πάντως το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΙΚΑ πανηγύριζαν ότι τον Σεπτέμβριο τα έσοδα του ταμείου αυξήθηκαν, για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Αντίστοιχοι ήταν οι …πανηγυρισμοί της διοίκησης του ΟΑΕΕ, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά δίμηνα - στο δ΄ δίμηνο του 2013, υπήρξε αύξηση εσόδων κατά 0,44% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ στο 5ο δίμηνο η βελτίωση ήταν της τάξης του 0,11%, δηλαδή ακόμα πιο οριακή.

Η  πραγματική κατάσταση στον ΟΑΕΕ βέβαια, είναι οριακή. Για να βγάλει τη φετινή χρονιά το ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών πήρε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 600 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ την επόμενη χρονιά αναμένεται να χρειαστεί επιπλέον κονδύλι 800 εκατομμυρίων.

Η κατάσταση ειδικά για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ είναι απελπιστική, με συνέπεια τη ραγδαία επιδείνωση των ασφαλιστικών εισροών προς τον Οργανισμό. Μόλις ένας στους δύο ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ μόλις το 30% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ προσπαθούν και είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πρόσθετο εισόδημα για μετά τη σύνταξη, ενώ μόνο το 13,4% των ασφαλισμένων του δείγματος έχουν τη δυνατότητα για ιδιωτική ασφάλιση. Οι προοπτικές μάλιστα παραμένουν εξαιρετικά δυσοίωνες για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς μόλις οι μισοί ασφαλισμένοι (49,8%) εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να καταβάλλουν τις εισφορές τους για το επόμενο εξάμηνο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι φόροι συνεχίζουν να "απομυζούν" τις καταθέσεις

Όπως φαίνεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο... κάτι ήξερε όταν προέβλεπε στις αρχές του έτους ότι παρά το αξιοσημείωτο κύμα επιστροφής καταθέσεων που ξεκίνησε μετά το καλοκαίρι του 2012, τα υπόλοιπα στα... τραπεζικά ταμεία εντέλει θα υποχωρούσαν έως το τέλος του 2013.

Σύμφωνα με όσα εκτιμούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, ο Νοέμβριος θα είναι και αυτός οριακά «ελλειμματικός» σε επίπεδο καταθέσεων, όντας ο έκτος διαδοχικός μήνας μείωσης των υπολοίπων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Έτσι θα μένει μόνο ο Δεκέμβριος για να... σώσει την παρτίδα για το σύνολο του έτους, ένας μήνας που παραδοσιακά είναι ιδιαίτερα θετικός, ακόμη και μέσα στην κρίση.

Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, τότε το τρέχον έτος θα είναι το τέταρτο στη σειρά που οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν τις καταθέσεις να εξανεμίζονται. Στην αρχή ήταν ο φόβος της χρεοκοπίας εκείνος που οδήγησε εκτός συστήματος 27,9 δισ. ευρώ το 2010. Οι ανησυχίες εντάθηκαν με αποτέλεσμα η «φυγή» να είναι ακόμη μεγαλύτερη το 2011 (35,377 δισ. ευρώ). Το 2012 ήταν σίγουρα πιο ήπιο, ενώ μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση άρχισαν δειλά δειλά να επιστρέφουν χρήματα από... σεντούκια. Έτσι το περσινό έτος έκλεισε με απώλειες καταθέσεων της τάξης των 12,776 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια ήρθε το «κούρεμα» στην Κύπρο να φοβίσει και πάλι τους καταθέτες και να «φρενάρει» την τάση επιστροφής, ενώ από τον Αύγουστο και μετά η μείωση που παρατηρείται αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στις πληρωμές φόρων. Για του λόγου το αληθές, σημειώνεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου 2012 τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνονταν στα 161,451 δισ. ευρώ, στο τέλος Μαρτίου ήταν 164,141 δισ. ευρώ, στη συνέχεια υποχώρησαν τον Απρίλιο, αυξήθηκαν το Μάιο για να καταλήξουν σε ήπια πτωτική τάση από τον Ιούνιο και μετά.

Όπως λένε οι ειδικοί, τα λεφτά που βρίσκονται.... στα σεντούκια μειώνονται δραματικά, οι κουμπαράδες σπάνε και πλέον για να πάρει πραγματική ανάσα το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψουν καταθέσεις από το εξωτερικό. Και κάτι τέτοιο μάλλον αργεί...

Για την ιστορία, αλλά και για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό το πλήγμα για το τραπεζικό σύστημα, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στο αποκορύφωμά τους, οι καταθέσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στα 237,824 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2009, για να καταρρεύσουν στο επίπεδο των 150,587 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012, όταν η πολιτική κρίση είχε δημιουργήσει συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας.

Αυτή η αβεβαιότητα σήμερα δεν υπάρχει και γι’ αυτό το λόγο όσοι είχαν τα χρήματά τους σε σεντούκια άρχισαν να τα επιστρέφουν στις τράπεζες. Όμως δεν υπάρχει και σιγουριά για το μέλλον, γιατί αν υπήρχε είναι βέβαιο ότι ένα μέρος των καταθέσεων που είναι στο εξωτερικό θα επέστρεφαν. Υπάρχουν επίσης δυσβάσταχτοι φόροι. Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία «βουβή» υποχώρηση των υπολοίπων, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πληρωμή των υπέρογκων φορολογικών υποχρεώσεων. 

«Δεν περιμέναμε να γυρίσουν άμεσα χρήματα από το εξωτερικό γιατί πολύ απλά η ελληνική οικονομία δεν πατάει ακόμα γερά στα πόδια της, ενώ οι τράπεζες έχουν να περάσουν δύο κρίσιμα stress test», προσθέτουν οι ίδιοι. Βέβαια, είμαστε αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των τεστ και πιστεύουμε ότι μέσα στο 2014 θα ξεκινήσει ο επαναπατρισμός κεφαλαίων, συμπληρώνουν. Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, είναι να επιστρέφουν λεφτά στο σύστημα, αυτό όμως δεν μπορεί να αποδειχθεί από τις τραπεζικές καταθέσεις, αφού τα υπόλοιπα μειώνονται, αλλά από τους φόρους.

Το ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προέβλεπε αύξηση των καταθέσεων κατά 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2014, κατά 14 δισ. ευρώ το 2015 και κατά 16 δισ. ευρώ το 2016, «αγγίζοντας» σχεδόν τα 200 δισ. ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »