28/7/13

Εκ παραδρομής η αποκάλυψη

Αρκούν κλάσματα δευτερολέπτου για να συμβεί. Μια απροσεξία, απρονοησία, κακοτυχία - η κάμερα καταγράφει «εκ παραδρομής». Και ο δημόσιος άνδρας ξεγυμνώνεται μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων τηλεθεατών.
Η αυθορμησία, τα ανεξέλεγκτα από τη σκέψη και τη βούληση αντανακλαστικά, αποκαλύπτουν πάντοτε την αλήθεια: την χωρίς προσποίηση και προσωπεία ποιότητα του ανθρώπου. Είναι αλάνθαστος καθρέφτης η πηγαία, ανεπιτήδευτη εκφραστική. Οταν οι πρώτες λέξεις που έρχονται στα χείλη με την αυθόρμητη έκρηξη είναι η αργκό του υποκόσμου, η σεξουαλική χυδαιότητα, τότε η γλώσσα και μόνο, αυτοδύναμη, παραπέμπει σε περίπτωση έσχατης ποιοτικής υποστάθμης.
Αρκούν κλάσματα δευτερολέπτου. Και η εικόνα που ο επαγγελματίας της δημοσιότητας προσπάθησε επί χρόνια, δεκαετίες, να λανσάρει στο κοινό (η χαμογελαστή απλότητα, η ευγενική προσήνεια, οι άψογα μελετημένες χειρονομίες, όλα τα τεχνητά ψιμύθια τα κατασκευασμένα από τους εικονοποιούς, «τους πληρωμένους της αυλής») σαρώνεται αστραπιαία. Ο αιφνιδιασμός είναι ακαταμάχητος καταλύτης για τον θρυμματισμό των προσωπείων, τη διαπόμπευση της υποκρισίας ή της ασημαντότητας.
Πρώτη ελεεινή αποκάλυψη, πριν κάποιους μήνες, αποτέλεσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων - διορισμένος βέβαια από τον πρωθυπουργό, αλλά συνταγματικά δεύτερος στην ιεράρχηση των πολιτειακών αξιωμάτων. Προβλήθηκε δημόσια να εκστομίζει σεξουαλικές βωμολοχίες απίστευτης αδιαντροπιάς. Και δεύτερη αποκάλυψη, πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, με ανάλογο (αμβλυμένο από την πολυχρησία) λεξιλόγιο, σε έκρηξη αυθορμησίας δίχως ανασταλτικά αιδούς.
Δεν πρόκειται για προσβολή της ευαισθησίας ηθικολόγων, της σεμνοτυφίας πουριτανών. Πρόκειται για πολιτικό γεγονός πρωτεύουσας σημασίας. Για αποκάλυψη που κανείς δεν μπορεί να την πάρει πίσω, να την ακυρώσει. Τώρα το πανελλήνιο και η διεθνής κοινή γνώμη ξέρουν, τεκμηριωμένα, ποια ανθρώπινη ποιότητα διαχειρίζεται τον σημερινό εφιάλτη των Ελλήνων και την αυριανή τους μοίρα στην Ιστορία. Τα δυο «εκ παραδρομής» περιστατικά βυθομετρούν τον απύθμενο εκπεσμό, τον αυτεξευτελισμό του ελλαδικού πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας που το συντηρεί.
Και οι δυο κορυφαίοι αξιωματούχοι του σάπιου ώς το μεδούλι συστήματος παραμένουν στους ανώτατους θώκους τους, ωσάν να μη συνέβη τίποτε. Αντίδραση καυστική υπήρξε μόνο σε γελοιογραφία - η ειρωνεία των γελοιογράφων είναι το τελευταίο μάλλον αντανακλαστικό ζωντανής αυτοσυνείδητης αξιοπρέπειας στην «υπό διεθνή επιτροπείαν» χώρα. Κανένας άλλος, κοινωνικός θεσμός ή δημόσιο πρόσωπο, φορέας θεσμικής ευθύνης για την τιμή του ελληνικού ονόματος και της συλλογικής αξιοπρέπειας (Δικαιοσύνη, Ακαδημία, Πανεπιστημιακές Σύγκλητοι, Ενοπλες Δυνάμεις, Καλλιτεχνικά και Επιστημονικά Επιμελητήρια, συσπειρώσεις γονέων ή εκπαιδευτικών) δεν ζήτησε να υπάρξουν συνέπειες της επαίσχυντης απρέπειας των συμπτωμάτων.
Βέβαια, με τη λογική της αβάσταχτης σήμερα λαϊκής οδύνης, του σαδιστικού βασανισμού αθώων από κοινωνικά κακουργήματα, κατά συρροήν, των κυβερνώντων, η λεκτική χυδαιότητα μοιάζει ασήμαντο πταίσμα. Αλλά στο πεδίο της πολιτικής, η κλίμακα αξιολόγησης της βαρύτητας των εγκλημάτων είναι διαφορετική - η συμβολική δυναμική γλωσσικών «παραπτωμάτων» αποδείχνεται κάποτε ασύγκριτη, ως προς τις κοινωνικές συνέπειες, σε σχέση με πράξεις κακουργηματικές: Οσο κοινωνικό χρήμα, προορισμένο για την άμυνα της χώρας, κι αν κατάκλεψε ο επί χρόνια «νούμερο δύο» του ΠΑΣΟΚ, το έγκλημά του δεν προκάλεσε τον ριζικό «μετασχηματισμό» της ελλαδικής κοινωνίας που πέτυχε ο Ανδρέας Παπανδρέου με μία και μόνη (στυγνού αμοραλισμού) φράση του: «Δικαιούτο (ο κ. τάδε) να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του, αλλά όχι και πεντακόσια εκατομμύρια!».
Με μία φράση (ίσως και αυτή εκ παραδρομής) η κλοπή, η ατιμία, η απιστία περί το κοινωνικό λειτούργημα έγιναν αυτονόητη συμπεριφορά, με την προτροπή απλώς να έχει το έγκλημα «πλαφόν» (κάποια οροφή, κάποιο όριο). Η πρωθυπουργική τότε φράση μετάγγισε στην κοινή συνείδηση τη βεβαιότητα ότι «όλα επιτρέπονται»: δεν υπάρχουν φραγμοί και αναστολές στην αντικοινωνική συμπεριφορά. Αν τα ποινικά κακουργήματα κρίνονταν από τις κοινωνικές τους συνέπειες, ο λεκτικός αμοραλισμός του Ανδρέα θα είχε επισύρει το μέγιστο της καταδίκης σε κάθειρξη.
Για τους πολίτες με αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια ο κ. Σαμαράς έχει τελειώσει πολιτικά. Επιστέγασμα (με αδυσώπητη συμβολική δυναμική) της ανικανότητάς του και της εξωφρενικής παλαιοκομματικής πολιτικής του ήταν ο τρόπος που έκλεισε την ΕΡΤ και η καταισχύνη από τη βωμολόχο αθυροστομία του. Είναι ζήτημα χρόνου και συγκυριών να περάσει στον «πάγκο» της ντροπής, να συγκαταριθμηθεί με τους αποτυχημένους, στιγματισμένους προκατόχους του.
Η ελλαδική κοινωνία έχει μπροστά της καινούργια σισύφεια ανηφόρα. Ο κ. Τσίπρας είναι σαφώς ευφυέστερος των «αναστημάτων» που η δεινή πραγματικότητα ξέβρασε στον «πάγκο». Πρέπει να καταλαβαίνει, λοιπόν, ότι την εκτίναξή του από το 4,6 στο 27% της προτίμησης των ψηφοφόρων δεν την οφείλει ούτε στη γοητεία που άσκησαν στην ελληνική κοινωνία οι ιδεοληψίες της «Αριστερής Πλατφόρμας» ούτε η ρομαντική ψυχανωμαλία της «Κομμουνιστικής Τάσης» στο συνονθυλευματικό κόμμα του. Η εκτίναξή του ήταν το προϊόν της λαϊκής οργής για τους αυτουργούς των κακουργημάτων που οδήγησαν στην καταστροφή της ζωής μας, και επιμένουν ακόμα να διαχειρίζονται τη «σωτηρία» μας από τις συνέπειες της δικής τους φαυλότητας και ανικανότητας.
Αν ο κ. Τσίπρας φιλοδοξεί να είναι πολιτικός αρχηγός και όχι κομματάρχης σε παλαιοημερολογίτικες σέκτες, αν πιστεύει στον σημερινό ρεαλισμό μιας κοινωνιοκεντρικής ελληνικής Αριστεράς, δεν έχει παρά να συγκροτήσει και να ανακοινώσει, τώρα, τους επιτελείς του. Σε ποια στελέχη του υπολογίζει, με ποιες προσωπικότητες έχει εξασφαλίσει συνεργασία, με ποιο υπουργικό συμβούλιο θα τολμήσει το τιτάνιο έργο να ξαναστήσει στα πόδια της την κατεαγμένη και κατεξευτελισμένη Ελλάδα. Πώς θα μπορέσει να απαλλαγεί από την ομηρεία σε «συνιστώσες» και υπόδικους για κοινωνικά εγκλήματα «συνδικαλιστές».
Η Ιστορία ευνόησε πληθωρικά και άλλους πριν από αυτόν. Που σήμερα κρύβονται έντρομοι, δεν τολμούν ούτε στον δρόμο να ξεμυτίσουν. Κοιμούνται με τον εφιάλτη της δίκαιης λαϊκής οργής.

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung: Κι αν δεν θέλεις να είσαι αδελφός μου, θα σου σπάσω το κεφάλι

Με τη γερμανική παροιμία «κι αν δεν θέλεις να είσαι αδελφός μου... (θα σου σπάσω το κεφάλι)» ως τίτλο, παρουσιάζει στη σημερινή «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» ο δημοσιογράφος Μίχαελ Μάρτενς το ζήτημα που προέκυψε με την συνέντευξή του από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μάρτενς παραθέτει απομαγνητοφωνημένη την συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα, ενώ αναφέρεται και σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», την οποία χαρακτηρίζει «κομματική εφημερίδα» και την παρομοιάζει με την «Bayernkurier», η οποία εκδίδεται στην Βαυαρία από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU). 

Στο δημοσίευμα της «Αυγής», σύμφωνα με το γερμανικό άρθρο, ο κ. Μάρτενς «φαίνεται να έχει εμπνευστεί από το ύφος ανθύπατου, με το οποίο συνηθίζουν να εμφανίζονται οι συμπατριώτες του, πολιτικοί και στελέχη της τρόικας, όταν κάνουν βόλτες στα γραφεία της ελληνικής κυβέρνησης». 

Η συνέντευξη, σύμφωνα με τον Γερμανό ανταποκριτή στην Νοτιοανατολική Ευρώπη -με έδρα στην Κωνσταντινούπολη- διήρκεσε επτά λεπτά και πενήντα δευτερόλεπτα και περιελάμβανε πέντε ερωτήσεις, έως ότου ο κ. Τσίπρας «πετάξει έξω» τον δημοσιογράφο. 

Στην πρώτη ερώτηση ο κ. Μάρτενς ερωτά τον Αλέξη Τσίπρα αν διαθέτει χιούμορ, αναφερόμενος κατόπιν στις γελοιογραφίες της «Αυγής» που παρουσίαζαν την Άνγκελα Μέρκελ να μιλά με τον Αδόλφο Χίτλερ. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά ότι η σάτιρα δεν έχει περιορισμούς και παραπέμπει σε δημοσιεύματα των περιοδικών Focus και Spiegel για την Ελλάδα και τους Έλληνες. 

Τονίζει δε ότι αυτή η σάτιρα και στις δύο πλευρές «χαρακτηρίζεται συχνά από λεπτή αίσθηση του χιούμορ, η οποία όμως συχνά αδικεί την πολιτικώς ορθή σκέψη, την οποία πρέπει να έχουμε στις σχέσεις των δύο λαών».

Σε επόμενη ερώτηση, ο δημοσιογράφος αποδίδει σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράσεις όπως «Δ' Ράιχ» και «Κουίσλινγκ» τους Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά, για να του επισημάνει ο κ. Τσίπρας ότι δεν διαθέτει σωστή ενημέρωση και ότι τέτοιες απόψεις εκπροσωπούνται από την εθνικιστική δεξιά. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι το πρόβλημα δεν αφορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ότι είναι ευρωπαϊκής φύσης και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τις πολιτικές της κυρίας Μέρκελ, οι πολιτικές αυτές καταστρέφουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη» τονίζει ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα. 

Ο κ. Μάρτενς στο άρθρο του σχολιάζει ότι «ο πιθανός μέλλων πρωθυπουργός της Ελλάδας μιλά ήσυχα και ήρεμα, αλλά οι εκφράσεις του προσώπου και η γλώσσα του σώματός του δείχνουν ότι είναι θυμωμένος» και συνεχίζει: 

«Πιθανόν γνωρίζει ακριβώς ότι ο ισχυρισμός πως η εφημερίδα του κόμματός του δεν χρησιμοποιεί απερίγραπτες συγκρίσεις με τους Ναζί είναι λάθος. Ακόμη και μια βιαστική ανάγνωση της "Αυγής" το αποδεικνύει. 

Όχι μόνο γελοιογραφίες, όπως το τηλεφώνημα μεταξύ Μέρκελ-Χίτλερ, το αποδεικνύουν», σημειώνει ο δημοσιογράφος και παραθέτει αποσπάσματα από δημοσιεύματα της «Αυγής», τα οποία, όπως λέει, αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του, αλλά και σχετικές δηλώσεις του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, για να καταλήξει ότι «ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας και ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος συνεργάζονται - ζουν σε παρόμοιους κόσμους».

Σχετική είναι η προτελευταία ερώτηση του Μίχαελ Μάρτενς προς τον κ. Τσίπρα: «Αν τέτοιες δηλώσεις προέρχονται μόνο από εθνικιστές, γιατί φλερτάρετε με ημι-φασιστικά κόμματα, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες;». «Φλερτ με...;», ερωτά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Με ημι-φασιστικά κόμματα», επαναλαμβάνει ο δημοσιογράφος. «Ημι....;», λέει ξανά ο κ. Τσίπρας. «...φασιστικά κόμματα», επανέρχεται ο κ. Μάρτενς. «Και πάλι, δεν είστε καλά πληροφορημένος. Δεν μπορείτε να χαρακτηρίζετε ημι-φασιστικό ένα κόμμα το οποίο εκπροσωπείται στη Βουλή και έχει μια διαφοροποιημένη δημοκρατική παρουσία στην πολιτική ζωή. 

Ακόμη και αν διαφωνούμε μαζί τους σε μια σειρά από θέματα, δεν επιτρέπεται κανείς να χαρακτηρίζει ημι-φασιστικό ένα κόμμα, το οποίο εκφράζει μια πολιτικά σωστή θέση για την κυρία Μέρκελ. Και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αλλάξετε την διατύπωση της ερώτησής σας» απαντά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Τσίπρας έχει δίκιο» παραδέχεται ο δημοσιογράφος στο σημερινό του άρθρο και συνεχίζει: «Η λέξη "ημι-φασιστικό" είναι ανάρμοστη, μια ανόητη υπερβολή. Ο χαρακτηρισμός "λαϊκιστικό δεξιό" θα ήταν καλύτερος για το κόμμα. 

Λίγο μετά τη συνέντευξη απολογήθηκα για την επιλογή των λέξεων γραπτώς στον Τσίπρα. Αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα για εκείνον. Στο να με πετάξει έξω συνέβαλε η πέμπτη ερώτηση.

Αυτή ήταν: "Τον Ιούνιο του 2012 είπατε ότι τα κυβερνητικά κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στην Άνγκελα Μέρκελ. Έτσι, τουλάχιστον, μεταφέρθηκαν οι δηλώσεις σας από τα ΜΜΕ.

Μπορείτε να εξηγήσετε τι σήμαινε αυτό;"». «Τον Ιούνιο;» ερωτά ο κ. Τσίπρας.

«Τον Ιούνιο του 2012 είπατε, σύμφωνα με την "Καθημερινή", ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στη Μέρκελ. Αν πρόκειται για ακριβή μεταφορά -κάτι που δεν το γνωρίζω- τι σήμαινε;» επαναλαμβάνει ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο Έλληνας πολιτικός: 

«Δεν θυμάμαι να έχω πει κάτι τέτοιο». Με αυτή τη φράση, αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Μάρτενς, ο κ. Τσίπρας έδωσε τέλος στη συνέντευξη, παραπονούμενος για κακοήθεις ερωτήσεις και λέγοντας ότι ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις παρέδωσαν την ελληνική σημαία στην κυρία Μέρκελ. 

Ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρεται, σε αυτό το σημείο, σε βίντεο από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, το οποίο, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύει το αντίθετο, καθώς και σε σχετικό δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρεις ώρες μετά το τέλος της συνέντευξης, η συνεργάτιδα του κ. Τσίπρα, Δανάη Μπαντογιάννη, τηλεφώνησε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον κ. Μάρτενς και απαίτησε να μάθει με ποιους Έλληνες συναδέλφους του είχε συναντηθεί την ίδια μέρα ο Γερμανός δημοσιογράφος και ποιοι ήταν οι πληροφοριοδότες του κατά την προετοιμασία των ερωτήσεων. Ανέφερε δε, υποστηρίζει ο κ. Μάρτενς, το όνομα ενός γνωστού Αθηναίου δημοσιογράφου. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με Έλληνες δημοσιογράφους και ρώτησε εάν είχαν μιλήσει "με τον Γερμανό"», αναφέρεται στο άρθρο. 

«Όταν αρνούμαι επανειλημμένα ότι συναντήθηκα με γνωστό δημοσιογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή", η Μπαντογιάννη επανέρχεται» λέει ο κ. Μάρτενς, ρωτώντας τον εάν είναι βέβαιος ότι δεν είχε μιλήσει την ίδια μέρα με κάποιον από την "Καθημερινή"». 

«Εάν ο Αλέξης Τσίπρας και οι άνθρωποί του αποκαλούν έναν δημοσιογράφο "ανήθικο", ο οποίος τους φέρνει αντιμέτωπους με τις ίδιες τις δικές τους δηλώσεις, αυτό δεν λέει, τελικά, περισσότερα για τους ίδιους και τον πολιτισμό του δικού τους πολιτικού διαλόγου από ό,τι για εκείνον ο οποίος παραθέτει τα λεγόμενά τους;» καταλήγει το ολοσέλιδο άρθρο. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η πρώτη του Hamilton με τη Mercedes στο Ουγγρικό GP!

Η πρώτη νίκη του Lewis Hamilton με τα χρώματα της Μercedes είναι γεγονός. Στην αγαπημένη του Ουγγαρία, ο Βρετανός πανηγύρισε την 4η νίκη του στη συγκεκριμένη πίστα και 22η συνολικά στην καριέρα του στην Formula 1. Μια νίκη που ήρθε έπειτα από εξαιρετική διαχείριση του αγώνα από το γερμανικό team και φυσικά τον 28χρονο πιλότο που το Σάββατο δήλωνε πως μόνο με θαύμα θα κέρδιζε σήμερα, λόγω φόβων για την υπέρμετρη φθορά των ελαστικών. Παρά το γεγονός ότι η άσφαλτος έβραζε στους 51 βαθμούς Κελσίου, η W04 αποδείχθηκε πολύ ανταγωνιστική με τον Πρωταθλητή του 2008 να την φέρνει στην πρώτη θέση ακολουθώντας στρατηγική 3 pit stops.
Μια νίκη σημαντική για τη συνέχεια του Πρωταθλήματος καθώς μπαίνει και ο Hamilton στο παιχνίδι του τίτλου...
Με διαφορετική στρατηγική ο Kimi Raikkonen (επισκέφθηκε 2 φορές τα pits) έκανε και αυτός εξαιρετική προσπάθεια φέρνοντας την Lotus E21 στη 2η θέση, παρότι στους τελευταίους γύρους του ασκήθηκε έντονη πίεση από τον Sebastian Vettel.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/7/13

Υπέρ των Αλβανών εγκληματιών ο Πέτρος Κωνσταντίνου του ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), επικεφαλής της οποίας είναι ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ηγετικό στέλεχος του αριστερού κόμματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, με την οποία τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των Αλβανών δολοφόνων της συμμορίας Μάριον Κόλα και κατά της Αστυνομίας.
  
Η αισχρή ανακοίνωση έχει ως εξής:
 
Τα αποσπάσματα θανάτου της ΕΛΑΣ και του στρατού εκτέλεσαν άλλον ένα Αλβανό δραπέτη των φυλακών Τρικάλων, τον Μαριάν Κόλα. Άλλοι δύο είχαν εκτελεστεί στις 2 Ιούλη. Οι δραπέτες είχαν εμπλακεί σε μάχη με την ΕΛΑΣ όπου σκοτώθηκε ο αστυνομικός Γ.Ανδριτσόπουλος και η περαστική οδηγός Κ.Ζώγαλη αφού οι πυροβολισμοί ανταλλάχθηκαν σε δρόμο με υψηλή κυκλοφορία.
 
Η ΕΛΑΣ προχωράει σε εκτελέσεις εκδίκησης ανοίγοντας ένα επικίνδυνο δρόμο επιβολής θανατικής καταδίκης χωρίς την παραπομπή σε δίκη. Πρόκειται για κλιμάκωση της ανεξέλεγκτης δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών με πράσινο φώς από την ίδια την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η ΕΛΑΣ γνώριζε από τον αλβανικό τύπο ότι ο Μαριάν Κόλα βρίσκονταν στην Ελλάδα και ότι οι συγγενείς του αρνούνταν κάθε συμμετοχή του σε απόπειρα απόδρασης του Αλκέτ Ριζάι.
 
Αυτή η τακτική ανοίγει σκοτεινούς δρόμους για την αυθαίρετη απόφαση του κάθε επικεφαλής αποσπάσματος καταδίωξης να εκτελεί κατά την δικιά του κρίση τον οποιοδήποτε. Το πείραμα ξεκινάει από Αλβανούς μετανάστες για να αξιοποιήσει τη ρατσιστική προπαγάνδα για την εγκληματικότητα που στήνει η ίδια η Αστυνομία και οι κυβερνήσεις χρόνια τώρα.
 
Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η συγκυβέρνηση των απολύσεων, των περικοπών, των κλεισιμάτων των νοσοκομείων, των σχολείων και των Δήμων αναζητά απεγνωσμένα θεαματικές ρατσιστικές ενέργειες για να αποπροσανατολίσει την οργή του κόσμου και να την στρέψει κατά των μεταναστών. Έφτασαν να δώσουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του δολοφονημένου Κόλα για να εθίσουν την κοινή γνώμη στην αποδοχή των εκτελέσεων.
 
Καταδικάζουμε την κλιμάκωση της ρατσιστικής αστυνομικής καταστολής με τις εκδικητικές δολοφονίες. Σήμερα εκτελούν ένα Αλβανό δραπέτη, αύριο θα συνεχίσουν με ένα απεργό η ένα ακτιβιστή της αριστεράς και των κινημάτων. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε.
 
Καλούμε τα κόμματα της αριστεράς, τα συνδικάτα, τις κινήσεις υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών να καταδικάσουν τις εκδικητικές δολοφονίες των αποσπασμάτων θανάτου της ΕΛΑΣ και του στρατού.
 
Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Καληνύχτα κ. Σαμαρά...

Η στήλη αναφέρεται συχνά στο ιδιότυπο παρακράτος που έχει συστήσει το πελατειακό κομματικό κράτος της μεταπολίτευσης. Ένα παρακράτος εκβιασμών, διαφθοράς, φόβου και τρόμου που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το παρακράτος της Χούντας και της μεταπολεμικής δεξιάς. Οι της ένδον του συστήματος εκβιάζουν, εκμεταλλεύονται  και τρομοκρατούν τους έξω από αυτό.

Η επιστολή που δημοσιεύω παρακάτω, έχει «χτενιστεί» προσεκτικά για να μην μπορέσει να εντοπιστεί ο αποστολέας της, γιατί φοβάται την καταστρεπτική εκδίκηση του παρακράτους των πελατών των κομμάτων που λυμαίνονται το δημόσιο. Όπως κρυβόμασταν στη χούντα, όταν γράφαμε κάτι που έθιγε το καθεστώς ή στη σχολική εκδρομή στο λεωφορείο όταν είχαμε βάλει στο κασετόφωνο Θεοδωράκη και έψαχνε ο θεολόγος συνοδός τον υπαίτιο...

Ένα παρακράτος που ελέγχει κάθε κυβέρνηση και έχει αρωγό διάφορα «νούμερα» της «αριστεράς» που στηρίζουν το παρακράτος ιδεολογικοπολιτικά πιστεύοντας πως ασκούν το καθήκον της αλληλεγγύης στους «σκληρά» εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα...

Η παρακάτω επιστολή που αφορά την ταλαιπωρία ενός ανθρώπου για μια επένδυση εκατομμυρίων, δείχνει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει.  Τα Fast track  και τα συστήματα έναρξης επιχείρησης από ένα σημείο του δημοσίου σε λίγες ώρες αποτελούν παραμύθια της Χαλιμάς... Το κράτος των παράσιτων και των εκβιαστών ζει και βασιλεύει...

Έχουμε ξαναεπισημάνει από αυτή τη στήλη πως ο ΟΑΕΕ σ΄αυτή τη διαδικασία προσφέρει πολύ λιγότερα, στους ασφαλισμένους του,  στην κοινωνία, στην οικονομία απ’ όσα συνεισφέρει...

Καθώς το ασφαλιστικό σύστημα είναι ήδη ξοφλημένο, η διάλυση του ΟΑΕΕ και η ριζική αλλαγής της ασφάλισης του κλάδου με δυνατότητα κάλυψης από τον ιδιωτικό τομέα, είναι το πρώτο βήμα για οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης...

Το δεύτερο είναι η διάλυση του αποτυχημένου φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η αντικατάστασή του από κάτι καινούργιο που θα δομηθεί εκ του μηδενός με νέα πρόσωπα, λιγότερους και όχι αντιφατικούς νόμους και μικρότερους φόρους...

Ιδού η επιστολή...

«Καλησπέρα κύριε Στούπα
 
Σας εξορκίζω να μη δημοσιεύσετε τα στοιχεία μου ή τις λεπτομέρειες της περιπέτειας μου
Το θέμα μου είναι ότι για να δραστηριοποιηθώ ξανά στον περίφημο επιχειρηματικό τομέα, όπου ήμουν ενεργός... πρέπει να κάνω σεμινάρια επαφής με τις εκάστοτε υπηρεσίες και επιβλέπουσες αρχές.

Δηλαδή να μάθω ξανά να ενδίδω σε στυγνούς εκβιασμούς, να ανέχομαι τις προσωπικές προσβολές, να μηδενίζεται η προσωπικότητα μου, χωρίς να μπορώ να κάνω τίποτα, εκτός από το να πληρώνω χωρίς να ερευνώ.

Αυτό, γιατί προωθείται από τους κάφρους του δημοσίου η αντίληψη, ότι αν προσπαθήσεις να τους πας κόντρα θα σου κάνουν «κυκλωτική κίνηση». Αυτό σημάνει ότι μπορεί μεν να κερδίσεις μια μάχη αλλά σίγουρα θα χάσεις τον πόλεμο, γιατί αυτοί έχουν τα μέσα και τον χρόνο,  μιας και όλες οι υπηρεσίες και αρχές είναι δεμένες σαν γροθιά,θα σε βρουν παρακάτω και θα σε τσακίσουν.
Για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει μια νέα δραστηριότητα, έστω και στην πιο απλή μορφή «προσωπική ή ατομική επιχείρηση», πρέπει ναεγγραφεί στον ΟΑΕΕ υποχρεωτικά. Όταν δε πρόκειται για επανεγγραφή, τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα. Χρειάζεται να προσκομίσεις σειρά εγγράφων, τα οποία σου ανακοινώνονται σε δόσεις, με αποτέλεσμα να χάνετε πολύτιμος χρόνος που αυτοί έχουν πλουσιοπάροχα έτσι και αλλιώς.

Συγκεκριμένα:  Έναρξη και λήξη από όλες τις εταιρίες που πιθανόν να ήσουν μέλος ή στο ΔΣ.

Ε9????
Εκκαθαριστικά όλων των ετών που εμφανίζεται το ΑΦΜ σου.
Διπλότυπα είσπραξης φόρων μεταβίβασης.
Να αποδείξεις ότι στις εγγραφές και διαγραφές στον ΟΑΕΕ ήσουν υπόχρεος ή  όχι της ασφάλισης στον ανωτέρω οργανισμό.
Και άλλα διάφορα που τώρα είμαι πολύ ζαλισμένος να απαριθμήσω.
 
Φυσικά αν δεν έχεις όλα αυτά τα στοιχεία σε αρχείο ή έχεις πέσει θύμα κλοπής και βανδαλισμού όπως εγώ, πρέπει να τρέχεις σε εφορίες, νομαρχίες, πρωτοδικεία και εμπορικά επιμελητήρια τα οποία όμως δεν βρίσκονται πλησίον, ούτε καν στην ίδια πόλη.
 
Η δικαιολογία είναι ότι με τις συγχωνεύσεις οργανισμών δεν έχουν πλήρες αρχείο και πρέπει να δημιουργηθεί. Επιπλέον να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.

Εάν δε υπολογίσουν ότι έπρεπε να ήσουν εγγεγραμμένος στον οργανισμό, και παρόλο που σε έχουν διαγράψει στο παρελθόν, υπολογίζουν πρόστιμα και τόκους με σημερινές τιμές.

Παρ΄ όλο που δε μπορούν να τα διεκδικήσουν νομικά, σε εκβιάζουν με τη μη εγγραφή σου στον οργανισμό, που σημαίνει ότι δεν μπορείς να ξεκινήσεις τη δραστηριότητα. Επιπλέον, τα όποια ποσά και πρόστιμα τα ανακοινώνουν προφορικά, χωρίς παραστατικά ή διευκρινήσεις!

Στη δική μου περίπτωση το (μαλί) πήγε €30.000,00 περίπου και ανεβαίνει, διότι «βρήκαν» ότι κατά τα έτη 199.-199-.ήμουν ασφαλισμένος στον ΟΓΑ και όχι στον τότε ΤΕΒΕ όπως κατά τη γνώμη τους όφειλα, παρόλο που η δραστηριότητα ήταν σε οικισμό κάτω των 1000 κατοίκων, αναφερόμενοι στον νόμο 3232/2004. Προσέξτε η δραστηριότητα έληξε το 199. με μηδενικό ή ελάχιστο τζίρο και ο νόμος βγήκε το 2004. Στη συνέχεια εγγράφηκα στον οργανισμό από το 199.-200. όπου η επιχείρηση επωλήθη.

Σε ερώτηση μου πώς και δε ειδοποιήθηκα τόσα χρόνια ή τον καιρό που έγινε η διαγραφή μου από τον οργανισμό το 2007, η απάντηση ήταν «Μπορεί να λάδωσα ή να είχα κάποιον γνωστό για να με διαγράψει, χωρίς έλεγχο»«Σας ξέρουμε εσάς τους επιχειρηματίες».
 
Με λίγα λόγια θα «καταπιώ» €30.000,00 συν περίπου €400,00 τον μήνα για τα επόμενα 3-4 χρόνια πριν η επένδυση τάξεως ****** αρχίσει να αποδίδει έσοδα ! και αν!!!!!!
Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες υπηρεσίες - οργανισμούς... προσβολές και εκβιασμούς, πήγαινε από υπάλληλο σε υπάλληλο, και τα λοιπά γνωστά και ωραία!
 
Πνιγμένος από αγανάκτηση σας γράφω αυτό το κείμενο, χωρίς να ξέρω αν έχω καν δίκαιο.
Διαβάζοντας σας καθημερινά ταυτίζω τις απόψεις σας για το δημόσιο με τις δικές μου !
Πέστε πως σας χρησιμοποιώ σαν τον προσωπικό μου ψυχαναλυτή!
  
Ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας!
 
Στη διάθεσή σας για περισσότερες διευκρινήσεις, ερωτήσεις ή απορίες»....
 
Στην αρχή αυτής της χρεοκοπίας και την έλευση της τρόικας υπήρχε η ελπίδα πως οι μεταρρυθμίσεις του παράλυτου παρασιτικού κράτους θα επιβαλλόταν με πειθώ την ανάγκη. Φαίνεται πως το μοντέλο απέτυχε....
Καληνύχτα κ. Σαμαρά...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Έκθεση βόμβα! από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Έκθεση βόμβα, σύμφωνα με την οποία, η χώρα βαδίζει με γεωμετρική ακρίβεια στο γκρεμό, δημοσίευσε όχι η… Κομισιόν ή το ΔΝΤ αλλά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Σα να λέμε η ίδια η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι το Γραφείο είναι ανεξάρτητο, όσο μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.
Πρόκειται για ένα ηχηρό καμπανάκι που πρέπει να το ακούσουν πολλοί ή μάλλον να το διαβάσουν διότι δεν είναι στραβός μόνο ο γυαλός, στραβά αρμενίζουμε κι εμείς.
Συγκεκριμένα, στην τριμηνιαία έκθεση αναφέρεται ότι επικρατεί ένα εκρηκτικό μείγμα ανεργίας, καθυστερήσεων ή προχειρότητας στις μεταρρυθμίσεις, ασφυκτικής πίεσης των δανειστών αλλά και κοινωνικής έκρηξης που ακολουθεί.
Μάλιστα, γίνεται η πρόβλεψη ότι θα χρειαστούν κι άλλες μειώσεις συντάξεων και θα ξανανοίξει το ασφαλιστικό!
Η επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή Π. Λιαργκόβα επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις χαρακτηρίζονται από προχειρότητα είτε είναι εμβαλωματικές όπως έγινε στην περίπτωση της ΕΡΤ και της Δημοτικής Αστυνομίας.
Κάνουν λόγο για έλλειψη μακρόπνοου σχεδιασμού αν και θεωρούν ότι μόνο οι μεταρρυθμίσεις, και ειδικά η φορολογική, θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση. Μεταρρυθμίσεις που όμως θα πρέπει να γίνουν με πολιτική συναίνεση.
Επίσης, διαπιστώνουν ότι η τρόικα πλέον έχει αλλάξει στάση και επιλέγει την πίεση μέσω των χρηματοδοτήσεων, αντί της προκαταβολικής εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά, ζητώντας έτσι να δει απτά αποτελέσματα. Και τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει το 2014.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α., αυξάνουν τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων, κι αυτό δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και έτσι νέο κύκλο ύφεσης. Συμπληρώνει, δε, ότι η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όντως ασταθής και οι τάσεις μπορούν να αναστραφούν μόνον αν αποδώσουν γρήγορα άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας (ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα κλπ).
Όσον αφορά στην ανεργία, αμφισβητείται εάν τα κονδύλια που περιμένουμε από τις Βρυξέλλες (περίπου 180 εκατ. ευρώ) μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα, αλλά αυτό που προκαλεί σοκ είναι η επισήμανση ότι με τα δεδομένα των τελευταίων 20 ετών, το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτο.
Έχει βέβαια και θετικά η έκθεση, όπως ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στα δημοσιονομικά, επισημαίνοντας ότι επετεύχθη η σημαντική μείωση του ελλείμματος και ότι η χώρα είναι κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, εξαίρουν τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για την οικονομική διπλωματία, προσθέτοντας ότι άλλαξαν σημαντικά το κλίμα, ενώ για την εκτέλεση του προϋπολογισμού εκτιμούν ότι είναι καλύτερη του αναμενομένου, παρά το γεγονός ότι διαπιστώνουν πως η ύφεση και η μείωση των εισοδημάτων δημιουργούν υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και οι δημόσιες δαπάνες είναι μεν εντός στόχων, αλλά χρειάζονται καλύτερο προληπτικό έλεγχο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Τσίπρας, η Frankfurter Allgemeine Zeitung και η παρεξήγηση!

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που θα μας… κρεμάσουν στα μανταλάκια τα ξένα μέσα ενημέρωσης, αυτή τη φορά έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόκειται για μια συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα που δεν έγινε ποτέ.

Ο λόγος για τη συνέντευξη στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» που κόπηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επειδή εξοργίστηκε από τον δημοσιογράφο Μίκαελ Μάρτινς για τις ερωτήσεις που του έκανε.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, μάλιστα, η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «στημένη» υπόθεση που μπορεί να έχει βάλει το δαχτυλάκι της… η Νέα Δημοκρατία. Όπως λέει κι ο λαός «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται» γι’ αυτό και ο Τσίπρας εξοργίστηκε όταν ο δημοσιογράφος του θύμιζε κάποιες από τις ατάκες που έχει πει σε διάφορες προεκλογικές του ομιλίες. «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στην Άγκελα Μέρκελ». Το είπατε αυτό; Ρώτησε ο Γερμανός, σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος για το επεισόδιο. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, αρχικά ο κ. Τσίπρας του απάντησε ότι «δεν θυμάται» αν το είπε για να ισχυριστεί στη συνέχεια ότι ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια, σημειώνει στην επιστολή του, διέκοψε τη συνέντευξη κατηγορώντας τον για «άρρωστες προθέσεις» και «έλλειψη ευγένειας». «Αν ο κ. Τσίπρας ερχόμενος αντιμέτωπος με τα δικά του λόγια με χαρακτηρίζει ”ανήθικο” τότε αυτό λέει περισσότερα για εκείνον παρά για εμένα», καταλήγει ο Γερμανός δημοσιογράφος.

Ο Μάρτινς, που λέει ότι θα απαντήσει καταλλήλως στην έκδοση της Κυριακής, υποστηρίζει ότι ο Τσίπρας του είπε με πολλά νεύρα ότι η συνέντευξη «θα γίνει σε μια άλλη ζωή». Σύμφωνα με την… γερμανική πλευρά έγιναν τα εξής:

- Σε επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα και την υπεύθυνη του γραφείου Τύπου, ο Γερμανός υπαινίσσεται παρέμβαση από την Κουμουνδούρου στο ρεπορτάζ και τις πηγές του κι επιστρέφει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον επιθετικό προσδιορισμό του «ανήθικου».

- Ο Γερμανός δημοσιογράφος ισχυρίζεται πως η υπεύθυνη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα μετά την συνέντευξη επικοινώνησε με δημοσιογράφους από την «Καθημερινή» και τον ίδιο και ρωτούσε εάν είχε συναντήσει τον Αλέξη Παπαχελά και οποιονδήποτε δημοσιογράφο της ελληνικής εφημερίδας προκειμένου να προετοιμάσει τις ερωτήσεις του για τη συνέντευξη και αναρωτιέται αν κάτι τέτοιο θεωρείται φυσιολογικό για την υπεύθυνη Τύπου του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

- Όλες οι ερωτήσεις που απηύθυνε στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει στην επιστολή του, βασίζονταν σε δημοσιεύματα της «Αυγής» και ομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και όχι σε φήμες και δηλώσεις τρίτων, όπως τον κατηγόρησε η Κουμουνδούρου.

- Ισχυρίζεται πως η επίμαχη ερώτηση που εξόργισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντάς τον να διακόψει την συνέντευξη αφορούσε δήλωση του από την προεκλογική του ομιλία στην Ομόνοια το 2012

Φυσικά, μέσω της Αυγής, γίνεται λόγος για προκλητική στάση του δημοσιογράφου, για ανηθικότητα και για στημένη συνέντευξη που έγινε κατόπιν συνεννόησης, προφανώς με κάποιους «κακούς» που θα ήθελαν να εκθέσουν τον Τσίπρα.

Πολλά νεύρα έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διότι δεν μπορεί να τον πείραξε η συγκεκριμένη ερώτηση. Έχει πει πολύ χειρότερα για την κυβέρνηση, και ο ίδιος και βασικά του στελέχη. Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνει αν ο δημοσιογράφος τον ρωτούσε αν κάποιος είπε «ραντεβού στα γουναράδικα» ή «θα γίνει της Λιβύης» και άλλα όμορφα που έχουν ειπωθεί κατά καιρούς; Ας προσέχει λοιπόν ο κ. Τσίπρας με πιο τρόπο προσπαθεί να ανέλθει στην εξουσία. Ανηθικότητα είναι όταν προσβάλλεις έναν ολόκληρο λαό βρίζοντας από το πρωί ως το βράδυ τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και κάνοντας λόγο για πραξικοπήματα, χούντες και άλλα όμορφα.


Και στο κάτω – κάτω από πότε πρέπει μια συνέντευξη να «στήνεται» πρώτα από το γραφείο τύπου της Κουμουνδούρου; Έπρεπε να τους τη στείλουν με έτοιμες απαντήσεις από τον Σκουρλέτη για να είναι ευχαριστημένοι όλοι;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

22/7/13

Στρατηγική συμμαχία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Qatar Petroleum International

Στην ελληνική αγορά ενέργειας εισέρχεται η Qatar Petroleum International (QPI), θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ, αποκτώντας το 25% στην μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού «Ήρων ΙΙ», του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Πρόκειται για συμφωνία που προβλέπει σε πρώτη φάση την απόκτηση από την QPI του 25% της «Ήρων ΙΙ» έναντι ύψους 58 εκατ. δολαρίων, εκτιμάται ωστόσο ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

Η είσοδος της QPI με μειοψηφικό ποσοστό στην Ήρων, τη θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ (στον οποίο συμμετέχει με ποσοστό 50% και η γαλλική GDF Suez), δημιουργεί προϋποθέσεις για ευρύτερες συνέργειες στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Κι αυτό, καθώς η Ήρων, η οποία διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο («Ήρων Ι», 147 MW και «Ήρων ΙΙ» 435 MW), δραστηριοποιείται και στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως όσον αφορά το βιομηχανικό σκέλος και λιγότερο το εμπορικό. Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία είναι από τους ελάχιστους καθετοποιημένους παίκτες ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, και δεν αποκλείεται η είσοδος της QPI, να επιταχύνει την είσοδο της και στη λιανική αγορά οικιακού ρεύματος.

Η συμφωνία υπεγράφη χθες στη Ντόχα, παρουσία του υπ. Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ, Δρ. Mohamed bin Saleh Al Sada, του διευθύνοντα συμβούλου της QPI Nasser Al Jaidah και του διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργου Περιστέρη, και αποτελεί την πρώτη επένδυση των Καταριανών στην Ελλάδα, έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες που έχει κάνει το εμιράτο την τελευταία 4ετία για κάτι ανάλογο (Αστακός, Ελληνικό, κλπ).

Στην ανακοίνωσή της η QPI αναφέρει ότι «η Ήρων ΙΙ είναι η πιο αποδοτική μονάδα στην Ελλάδα. Η εξαγορά καθιερώνει μια σχέση μεταξύ των δυο πλευρών με μεγάλη δυναμική για έργα και επενδύσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης περιέγραψε τη συμφωνία ως «ορόσημο, όχι μόνο για τη ΓΕΚ Τέρνα, αλλά για την Ελλάδα», καθώς, όπως είπε, «είναι η πρώτη φορά που κρατική εταιρία του Κατάρ επενδύει άμεσα στην ενέργεια. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα αποτελέσει την απαρχή μιας διατηρήσιμης και αποδοτικής συνεργασίας.

Ποια είναι η QPI

Η Qatar Petroleum International είναι 100% θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίων του Κατάρ Qatar Petroleum. Στόχος της είναι η υλοποίηση διεθνών στρατηγικών εμπορικών επενδύσεων σε όλη την ενεργειακή αλυσίδα. Η εταιρεία διαχειρίζεται ένα portfolio πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις κυρίως στους τομείς της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και πετροχημικών και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων η εταιρεία έχει αγοράσει assets ή έχει κάνει συνεργασίες με κολοσσούς όπως η γαλλική Total, η Shell και άλλοι.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, με δύο ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse RC που πραγματοποιήθηκε για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 21% έναντι 19% της Ν.Δ., ενώ τρίτο κόμμα παραμένει η  Χρυσή Αυγή με 13%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4% και η Δημοκρατική Αριστερά με 3%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων παραμένει το προβάδισμα των δύο ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ που λαμβάνει ποσοστό 23,5% έναντι 21,5% της Ν.Δ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 14,5%, το ΠΑΣΟΚ με 7,5%, το ΚΚΕ με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5% και η Δημοκρατική Αριστερά με 3,5%.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο 160,5% του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας το α΄ τρίμηνο

Στο 160,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Σύμφωνα τη στατιστική υπηρεσία το χρέος της Ελλάδας είναι κατά 24,1% υψηλότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012 και κατά 3,7% υψηλότερο σε σχέση με το τέταρτο.

Συνολικά, τα χρέη των 17 κρατών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν στο 92,2% του ΑΕΠ από 90,6% το προηγούμενο τρίμηνο και 88,2% το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ για την Ε.Ε. των 27 τα χρέη σημείωσαν άνοδο στο 85,9% από 85,2% και 83,3% αντίστοιχα.

Την Ελλάδα, η οποία κατέχει την πρώτη θέση, ακολουθεί η Ιταλία με 130,3%, η Πορτογαλία με 127,2% και η Ιρλανδία με 125,1%.
 
Το χρέος της Γερμανίας διαμορφώθηκε στο 81,2%, της Γαλλίας στο 91,9%  ενώ της Ισπανίας στο 88,2%. Τα χαμηλότερα ποσοστά κατέγραψαν η Εσθονία με 10%, η Βουλγαρία με 18% και το Λουξεμβούργο με 22,4%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το πρώτο “bail-in” τράπεζας είναι γεγονός στην Κύπρο

Την ιστορική απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαρτίου, η οποία “επιβεβαιώθηκε” στα τέλη Ιουνίου από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία οι διασώσεις τραπεζών θα γίνονται με ιδία μέσα, “επικύρωσε” την περασμένη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Με τον καθορισμό των όρων κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης της τράπεζας δρομολογείται το σχήμα με το οποίο θα πραγματοποιούνται στο εξής οι διασώσεις τραπεζών με ιδία μέσα.

Πως θα γίνει αυτό; Η Ελληνική θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία θα λάβουν μέρος οι υφιστάμενοι μέτοχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων κεφαλαίου. Παράλληλα θα γίνει ανταλλαγή των υφιστάμενων αξιογράφων κεφαλαίου με νέα μετατρέψιμα αξιόγραφα.

Το “bail-in”, λοιπόν, είναι γεγονός. Μπορεί σαν όρος να χρησιμοποιήθηκε στη διάσωση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου (λόγω του κουρέματος στις καταθέσεις), ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές από την Κομισιόν, με την ερμηνεία που έδωσε το Eurogroup εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Και αυτό γιατί στην Ελληνική Τράπεζα δεν έγινε “κούρεμα” καταθέσεων, αλλά θα διασωθεί - αναδιαρθρωθεί - ενισχυθεί -όπως θέλετε μπορείτε να το πείτε- χωρίς δημόσιο χρήμα, χωρίς δηλαδή την επιβάρυνση των φορολογούμενων.

Για την Ελληνική Τράπεζα, είχαν... μπει στην άκρη κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ, στο αρχικό σχέδιο για την κρατική βοήθεια προς την Κύπρο, ενώ σύμφωνα με την διαγνωστική μελέτη της Pimco, οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας διαμορφώνονται στα 334 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα όμως από το σχέδιο διάσωσης δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν.
 
Την περασμένη Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής καθόρισε τους όρους του σχεδίου αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης και παράλληλα αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων την Τετάρτη, 14 Αυγούστου για έγκριση των ενεργειών που περιλαμβάνονται στο σχέδιο.

Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση του δείκτη Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 9% έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η Ελληνική θα προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους 168 εκατ. ευρώ, στην οποία, όπως προαναφέρθηκε, θα λάβουν μέρος οι υφιστάμενοι μέτοχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων (Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου Αόριστης Διάρκειας). 

Επίσης, θα γίνει εθελοντική ανταλλαγή των υφιστάμενων αξιογράφων κεφαλαίου και χρεογράφων με νέα ΜΑΚ συνολικής αξίας 306 εκατ. ευρώ.

Και μπορεί το “bail-in” να μην φτάσει μέχρι τους καταθέτες της Ελληνικής, όμως οι ίδιες πηγές εξηγούν πως σαν διαδικασία είναι αυτή που θα εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που θα εμφανίζουν κεφαλαιακά κενά. Άλλωστε, το σημαντικότερο σημείο της απόφασης των Ευρωπαίων είναι ότι προβλέπεται ο ESM να προχωρεί στην απευθείας στήριξη τραπεζών, μόνο αφού θα έχουν εξαντληθεί οι επιλογές του bail-in και της κρατικής στήριξης.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, στις 31 Μαρτίου ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 8,3%, με αποτέλεσμα η τράπεζα να χρειάζεται περί τα 50 εκατ. ευρώ για να φτάσει το 9%. Αυτά στη θεωρία. Στην πράξη η Ελληνική πρέπει να καλύψει τις ανάγκες που εντόπισε η Pimco. Αθροιστικά το ποσό της αύξησης με έκδοση κοινών μετοχών και η ανταλλαγή των αξιογράφων με ΜΑΚ είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 334 εκατ. ευρώ που χρειάζεται η τράπεζα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα αξιόγραφα που θα μετατραπούν σε ΜΑΚ είναι δύο κατηγοριών: αυτά που θα αντικαταστήσουν τα Μη Σωρρευτικά Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Κεφαλαίου (ΜΑΚ 1) και αυτά που θα δοθούν σε ανταλλαγή των Αξιογράφων Κεφαλαίου και των Χρεογράφων της τράπεζας (ΜΑΚ 2). Τα πρώτα θα φέρουν μέγιστο επιτόκιο 11% ενώ τα δεύτερα 10%.
 
Στην ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται ότι τα ΜΑΚ 1 και ΜΑΚ 2 θα είναι υποχρεωτικά μετατρέψιμα σε μετοχές όταν η τράπεζα ή ο όμιλος δεν τηρεί δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) ίσο με τουλάχιστον 9%. Η υποχρεωτική μετατροπή των ΜΑΚ 1 θα ενεργοποιείται πριν οποιαδήποτε μετατροπή των ΜΑΚ 2 και μετά την προσωρινή μείωση της ονομαστικής αξίας των ΜΣΜΑΚ, των οποίων οι κάτοχοι δεν θα αποδεχτούν την πρόσκληση της τράπεζας για ανταλλαγή. Επίσης το ΔΣ της Ελληνικής αποφάσισε την έκδοση ΜΑΚ 2 σε ενδιαφερόμενους επενδυτές για άντληση πρόσθετων κεφαλαίων.

Τέλος, ο  Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι η Εκκλησία Κύπρου θα στηρίξει την Ελληνική Τράπεζα στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της για να μη χρειαστεί βοήθεια, ούτε από το κράτος, ούτε από την Τρόικα, αναλαμβάνοντας το 25% της ενίσχυσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

H αρνησιπατρία ως καριέρα

H αρνησιπατρία έχει «νόημα», όταν έχει «νόημα» και η φιλοπατρία. Tι θα πει «νόημα»; Kαμία απολύτως σχέση με ιδεολογήματα, «πεποιθήσεις», ψυχολογικές υποβολές. Nόημα στη ζωή δίνουν οι στοχεύσεις, τα δημιουργικά κίνητρα, η αδιάκοπη αναμέτρηση με αιτία και σκοπό της ύπαρξης και της συνύπαρξης. Tελικά το «νόημα» μοιάζει συνώνυμο με την «ποιότητα» της ζωής.
Δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να πεισθεί εμπειρικά (όχι με συλλογιστική αποδεικτική) ο άνθρωπος της καταναλωτικής κοινωνίας ότι η «ποιότητα ζωής» δεν μετριέται με το κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά με την κατά κεφαλήν καλλιέργεια. H «καλλιέργεια», στο σημερινό πολιτισμικό μας «παράδειγμα», είναι μάλλον μια έννοια χρηστική, ατομικής ωφέλειας ή ατομικής ευχαρίστησης. Δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει σαν δίαυλος για την πρόσβαση στο «νόημα» της πατρίδας, σαν συνάρτηση «ποιότητας» της ζωής. Mιλώντας επομένως για «φιλοπατρία» σήμερα, με δεδομένα και παγιωμένα τόσα ελλείμματα σε προσλαμβάνουσες παραστάσεις, είναι σαν να διεκτραγωδούμε μιαν ερωτική αποτυχία σε άνθρωπο παντελώς ανέραστο.
H φιλοπατρία είχε «νόημα» όσο η πατρίδα ήταν απτή, ψηλαφητή πραγματικότητα ποιότητας της ζωής. Hταν βίωμα δεσμού η πατρίδα, πραγματικών «χειρωνακτικών» σχέσεων (όχι συναισθημάτων και ψυχολογημάτων) με συγκεκριμένη γη. Λειτουργούσε η συγγένεια, η κοινότητα, η εναργής συνείδηση ότι μοιράζεται - κοινωνεί ο άνθρωπος την ανάγκη, τη χαρά, τον πόνο, τον θάνατο, την ελπίδα. Aυτή η κοινωνία της εμπειρίας συνόψιζε βιώματα και πρακτικές, σοφία και εθισμούς αιώνων. Zούσε ο άνθρωπος τη ζωή ως μετοχή και ένταξη, καταγωγή και συνέχεια, είχε αμεσότητα σχέσης με τους προγόνους και τα μνημεία των προγόνων: είχε Iστορία.
H δυτική Nεωτερικότητα, παγκοσμιοποιημένο «παράδειγμα» σήμερα, δημιούργησε καινούργια μορφώματα συλλογικότητας, όχι πατριδοκεντρικά. Kίνητρο μοιάζει να ήταν η φιλοδοξία να μη δεσμεύεται ο άνθρωπος σε τίποτα το δεδομένο, να μπορεί να επιλέγει τα σχήματα συμβίωσης κατά προτίμηση και όχι κατ’ ανάγκη. Mε την επιεικέστερη και εξωραϊσμένη ερμηνευτική θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τις σκοπεύσεις της Nεωτερικότητας σαν γόνιμη πρόκληση για τη μετάβαση από τη μη επιλεγμένη πατρίδα, τη φυσικά δεδομένη ως αναγκαιότητα, στην ελεύθερα κατορθούμενη και μετοχικά συγκροτούμενη κοινωνία – η πατρίδα είναι δεδομένη, η συγκρότηση κοινωνίας κατόρθωμα.
Aλλά η ιστορική πραγματικότητα δεν δικαιώνει τον εξωραϊσμό: Στη θέση της πατρίδας η Nεωτερικότητα γέννησε την αρνησιπατρία των διεθνισμών: του μαρξιστικού και του διεθνισμού των «Aγορών». Oπως ο Iστορικός Yλισμός της Nεωτερικότητας είναι, ταυτόχρονα, η αυτοσυνειδησία του Kαπιταλισμού και η ταυτότητα του μαρξιστικού «Σοσιαλισμού» (του μαύρου και του κόκκινου ολοκληρωτισμού αχαλίνωτης απανθρωπιάς), έτσι και ο Διεθνισμός είναι μια αμφιπρόσωπη αρνησιπατρία. Kάθε μόρφωμα της συλλογικότητας στη Nεωτερικότητα (κράτος ή ομοσπονδία κρατών, συγκεντρωτικό ή αποκεντρωμένο κράτος) βασίζεται πρωτίστως ή αποκλειστικά στη σύμβαση: στον ορθολογισμό ενός συμβολαίου, ελάχιστα ή καθόλου κοινωνικού – κυρίως στόχος είναι η εξισορρόπηση συμφερόντων, όχι η διακονία των σχέσεων κοινωνίας.
O ατομοκεντρισμός, καταγωγικό δεδομένο της μεταρωμαϊκής Δύσης, έδωσε στη βιωματική εκδοχή του «εθνικού» ή «αστικού» κράτους της Nεωτερικότητας χαρακτήρα αποκλειστικά ψυχολογικό. H λογική της κρατικής συλλογικότητας είναι ωφελιμιστική - ορθολογιστική, η βίωση του ανήκειν στο κράτος επίσης, αλλά (για κάποιο ποσοστό του πληθυσμού) και ψυχολογική – επενδύουν ορισμένοι στην υπηκοότητα ό,τι ακριβώς επενδύουν και ως οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων ή «πολιτικών» κομμάτων: ανάγκες αγέλης, απωθημένα ορμέμφυτα ορδής. Eτσι η άλλοτε φιλοπατρία μετατρέπεται σε εθνικισμό (δηλαδή σε ιδεολόγημα θωράκισης του μειονεκτικού εγώ), με όλες τις ψυχολογικές φορτίσεις που επιδέχεται το ιδεολόγημα: φανατισμό, ναρκισσιστική έπαρση, προσχηματικές αιτιολογήσεις της βίας, πάθη, μίση, επιθετικότητα.
O εθνικισμός είναι η διάστροφη καρικατούρα της φιλοπατρίας, αλλά και βολικό πρόσχημα για την κατασυκοφάντησή της – ο ισοπεδωτικός Διεθνισμός των συμφερόντων μεθοδεύει απροσχημάτιστα το ξερίζωμα της φιλοπατρίας από τον ψυχισμό των ανθρώπων. Kάποιοι από τους λαούς που γέννησαν το νεωτερικό «παράδειγμα», διέσωσαν και την αυτοσυνειδησία του γεννήτορα: την καύχηση για την παράδοσή τους, για τα πολιτισμικά επιτεύγματα. Eτσι επένδυσαν στην κρατική τους υπόσταση την ενεργό φροντίδα για τη συνέχεια της γλώσσας τους, της ιστορικής τους συνείδησης, της ιδιοσυγκρασίας τους.
Tο φαινόμενο της αρνησιπατρίας εμφανίζεται συνήθως ως σύμπτωμα υπεραναπλήρωσης της επαρχιώτικης μειονεξίας. Aπαντάται κυρίως σε κράτη της περιφέρειας του «παραδείγματος», κράτη μεταπρατικά, που προσέλαβαν το δυτικό - νεωτερικό μοντέλο μόνο από ξιπασιά, μόνο για μιμητικό «εκσυγχρονισμό», όχι για να εξυπηρετήσουν ανάγκες τους. Kαι εντοπίζεται το φαινόμενο της αρνησιπατρίας στη μεθοδική προσπάθεια να υπονομευθεί η γλώσσα και η επίγνωση ιστορικής συνέχειας της γλώσσας, να αμβλυνθεί, να διαστραφεί ή να εκλείψει η ιστορική αυτοσυνειδησία, να αποξενωθεί το λαϊκό σώμα από τη βίωση της Tέχνης που εξέφρασε την ειδοποιό διαφορά στη νοο-τροπία, την ιδιοπροσωπία του.
Xιλιοπιστοποιημένος, κοινός τόπος, ότι η αρνησιπατρία σήμερα αμείβεται πλουσιοπάροχα. Mε χρήματα, αλλά και με θέσεις εξουσίας, με δημοσιότητα. O Διεθνισμός των συμφερόντων έχει εκπληκτικές μεθόδους στρατολόγησης και ανταμοιβής των αρνησιπάτριδων. Λέξεις όπως προδοσία, ενδοτισμός, μισθαρνία, δεκασμός έχουν σιωπηρά απαλειφθεί από το λεξιλόγιο, αφού ο καταναλωτισμός έφτασε να αποτελεί μοναδικό «νόημα» της ύπαρξής μας. Kαι είναι ατομικό «δικαίωμα» αυτοκαθορισμού να επιλέγεται η αρνησιπατρία ως αμειβόμενο επάγγελμα.
Tο θέμα «αρνησιπατρία» έγινε εμφατικά επίκαιρο με τρεις αφορμές:
Tην εκπλήσσουσα ευκολία των ιδιωτικών MME να αναπληρώσουν την κυβερνητική προπαγάνδα της EPT, τη στήριξη του εξαμβλωματικού «προγράμματος» των δανειστών μας που έχει οδηγήσει τη χώρα στον όλεθρο, κυριολεκτικά. Δημοσιογραφία και φιλοπατρία μοιάζουν πια έννοιες ασύμπτωτες.
Δεύτερη και τρίτη αφορμή, τα κομματικά συνέδρια N.Δ. και ΣYPIZA: Kαι τα δύο αυτά κωμικοτραγικά προϊόντα της εντόπιας παρακμής είχαν μια καίρια ευκαιρία να φανερώσουν πρόθεση ετοιμότητας για την ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης: Nα αποτινάξουν την τοξική αρνησιπατρία που τα έχει πολιτικά εξουδετερώσει. Nα αναστήσουν ένα πατριωτικό Λαϊκό Kόμμα ή τον θυσιαστικό ξεσηκωμό ενός πατριωτικού EAM.
Eίναι άραγε επαγγελματίες αρνησιπάτριδες;

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

19/7/13

Ανέβηκε το ντοκιμαντέρ για την δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια

Τρία χρόνια από την δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, και ακόμα δεν υπάρχουν απαντήσεις.
 
Στον «αέρα» έβγαλε σήμερα το troktiko, το πλήρες ντοκιμαντέρ, διάρκειας περίπου 70 λεπτών, για τα τρία χρόνια από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια.
 
Όπως είχε γράψει το protothema.gr, χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από το ντοκιμαντέρ «troktiko-η αληθινή ιστορία» του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή-δημοσιογράφου Κώστα Λακαφώση περιλαμβάνονταν σε μια σύντομη προαναγγελία, που είχε «ανέβει» εδώ και μέρες στο YouTube.
 
Στο ντοκιμαντέρ μπορεί κανείς να δει αποσπάσματα από τις διηγήσεις ανθρώπων, όπως ο Περικλής Γκιόλιας, αδελφός και συνεργάτης του δολοφονημένου δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, καθώς και δημοσιογράφων που εργάστηκαν στο troktiko.
 
Όπως εξηγεί στο σχετικό σημείωμα ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Κώστας Λακαφώσης «το ντοκιμαντέρ ''troktiko-Η Αληθινή Ιστορία'' είναι ένα προσωπικό project που γυρίστηκε με ίδια μέσα (δηλαδή χωρίς κανένα κόστος πέραν της προσωπικής εργασίας), από το Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου του 2013. Στόχος δεν ήταν να επαναληφθούν τα στοιχεία που είναι ήδη ευρέως γνωστά, αλλά η παρουσίαση καινούργιου υλικού και μαρτυριών που ακούγονται για πρώτη φορά. Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να απαντήσει στα βασικά και αυτονόητα ερωτήματα: ποιος, πού, πότε, πώς και γιατί;».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το 1/3 των Ελλήνων αδυνατεί να πληρώσει τη ΔΕΗ. Χιλιάδες βρίσκονται στο... σκοτάδι

Περισσότερα από 1.000.000 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν στο ρεύμα τους και έχουν καταφύγει σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ προκειμένου να αποφύγουν τη διακοπή. Χιλιάδες ωστόσο είναι οι καταναλωτές που βρίσκονται στο… σκοτάδι, αφού δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν ούτε καν την ελάχιστη καταβολή.
Η τραγική αυτή κατάσταση αναδεικνύει τις «θανατηφόρες» επιπτώσεις της πολιτικής του μνημονίου που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, αλλά και ακολουθεί πιστά η συγκυβέρνηση των Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλου.
Σύμφωνα με απάντηση που έδωσε η ΔΕΗ στο Συνήγορο του Καταναλωτή, η επιχείρηση αναπροσάρμοσε το μοντέλο των διακανονισμών για να αντιμετωπισθούν τα αυξανόμενα κρούσματα διακοπής της ηλεκτροδότησης σε σπίτια απολυμένων, συνταξιούχων, αλλά και μισθωτών που αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά του ρεύματος με τα ψίχουλα που λαμβάνουν ως μισθό.
Το ποσοστό των νοικοκυριών που έχει ζητήσει διακανονισμό ξεπερνάει το 1.000.000. Αυτό σημαίνει πώς το 1/3 των Ελλήνων (αν υπολογισθεί πώς κάθε νοικοκυριό έχει 3 ή 4 μέλη) απειλείται με διακοπή ρεύματος.
Πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που δυσκολεύονται να εξοφλήσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ, αφού κάθε φορά που τον ανοίγουν παθαίνουν ίλιγγο.
Η επιχείρηση υποστηρίζει πώς ο διακανονισμός έχει ως σκοπό να μην κόβεται το ρεύμα. Δεν αναφέρει όμως πουθενά στοιχεία, τα οποία έχουν φτάσει και στη Συνήγορο του Καταναλωτή, πώς από το 1.000.000 διακανονισμός ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών δυσκολεύεται ακόμη και σε αυτόν να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα να μένει στο… σκοτάδι. Ακόμη και κατά τους μήνες που υποτίθεται πώς η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόψει το ηλεκτρικό.
Καθημερινά η εικόνα στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ είναι τραγική. Πολίτες κρατούν λογαριασμούς νοικοκυριών οι οποίοι μοιάζουν λες και προέρχονται από βιομηχανίες. Και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις που σχεδιάζει η ΔΕΗ.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα του χαρατσιού που επέβαλε ο Ε. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών τινάζοντας τους προυπολογισμούς των νοικοκυριών στον αέρα. Άνοιξε στο δρόμο στο να τίθεται το δίλημμα ή πληρώνεται τους φόρους ή σας κόβουμε το ρεύμα. Αύριο θα μας πουν με τον ίδιο τρόπο ή πληρώνεται τους φόρους ή σας κόβουμε το νερό.
Ο στόχος του σχεδίου διπλός. Και οι πολίτες εξαθλιώνονται και η ΔΕΗ «βουλιάζει» στα χρέη για να περάσει με ευκολία και χωρίς αντιδράσεις στους ιδιώτες (Έλληνες ή ξένους θα το κρίνει βεβαίως η τρόικα) έναντι πινακίου φακής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πιάσει τους στόχους

Κόντρα στο κλίμα αισιοδοξίας που βγαίνει από την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα, ο «Economist» επιμένει ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους στόχους της ανάκαμψης το 2014 και της δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος.
 
Το γνωστό οικονομικό περιοδικό θεωρεί πως η Ελλάδα, παρά τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί με το πολυνομοσχέδιο, δεν θα καταφέρει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
 
Αναλυτικά το κείμενο:
 
«Ακόμα μια φορά η εύθραυστη ελληνική κυβέρνηση ώθησε καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις στη Βουλή κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, μολονότι οι οργισμένοι διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος ζητούν την παραίτησή της. Αυτό που διακυβεύεται είναι η εκταμίευση της δόσης των 6,8 δισ. ευρώ που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη η Ελλάδα
 
Η ψηφοφορία της 17ης Ιουλίου που πρόκειται να κόψει 15.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο και να αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα ήταν δύσκολη, κυρίως επειδή ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είδε την κυβέρνησή του να χάνει έδρες μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική.
 
Ο κ. Σαμαράς έπρεπε να τραβήξει άσο από το μανίκι του για να κερδίσει τους διαφωνούντες. Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία ανακοίνωσε πως το αντιλαϊκό 23% ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί προσωρινά στο 13% από την 1η Αυγούστου. Αν αυτό το μέτρο αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα, όπως προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών, θα μονιμοποιηθεί. Η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι επιφυλακτικοί, αλλά δέχτηκαν να το δοκιμάσουν. Η ανακοίνωση ήρθε πριν την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα για να παροτρύνει τους Έλληνες να επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις και να παρουσιάσει ένα ελληνογερμανικό ταμείο στήριξης των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων.
 
Η παράταξη του Αντώνη Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου που πλέον είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μπορεί να αποδειχτούν πιο ισχυρές από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος είναι απασχολημένος με την προετοιμασία της Ελλάδας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να διώξει 4.000 δημοσίους υπαλλήλους αυτό το χρόνο και άλλους 11.000 το 2014. Οι πρώτοι που θα φύγουν θα είναι οι 2.000 υπάλληλοι της ΕΡΤ και θα τους ακολουθήσουν οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι νοσηλευτές και οι εκπαιδευτικοί. Η παλιά ζωή στο Δημόσιο με μεγάλους μισθούς και λίγες ώρες δουλειάς σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα τελείωσαν. «Το παιχνίδι έχει αλλάξει για τα καλά» λέει ο κ. Μητσοτάκης. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.
 
Το ΙΟΒΕ, ένα οικονομικό think tank λέει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2013, ποσοστό χειρότερο από τις αρχικές προβλέψεις του 4,6%. Η ανεργία από το 26,9% που είναι σήμερα αναμένεται να ανέλθει στο 30% τη νέα χρονιά και τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων είναι απογοητευτικά. Η Ελλάδα θα χάσει τους στόχους του 2013 με μεγάλη διαφορά».
 
Το άρθρο παρουσιάζει μια παρόμοια, αλλά ελαφρώς καλύτερη κατάσταση για την Πορτογαλία και καταλήγει: «Ο βασικός ένοχος για την καθυστέρηση της ανάπτυξης είναι οι μεγαλύτερες από το αναμενόμενο περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που ήταν απαραίτητες για να κρατήσουν το πρόγραμμα διάσωσης on track. Αυτές οι προβλέψεις δύσκολα θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των Πορτογάλων και των Ελλήνων στην ορθότητα του προγράμματος ή θα πείσουν την υπόλοιπη Ευρωζώνη πως η λιτότητα αποδίδει. Σε καμία περίπτωση, επίσης, δεν πρόκειται να δικαιώσει τις ελπίδες των Βρυξελλών ότι η Πορτογαλία θα απομακρυνθεί από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και θα ακολουθήσει το δρόμο της Ιρλανδίας που βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης. Καμία από τις δύο χώρες δεν είναι καν κοντά σε μια τέτοια προοπτική»
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ας ετοιμαστούμε για τα χειρότερα!

Σε όσους απορούν για ποιον λόγο έγινε η επίσκεψη Σόϊμπλε στην Αθήνα, από την στιγμή που δεν ήρθε για να μάθει κάτι ή για να προσφέρει οτιδήποτε, έχουν απόλυτο δίκιο. Ήταν ο γνωστός κ. Σόιμπλε, ο οποίος από την μία πλευρά θαυμάζει το γεγονός ότι οι Έλληνες αντέχουν ακόμη και από την άλλη αρνείται να ανοίξει τις κάνουλες της χρηματοδότησης. Η απάντηση βρίσκεται στις γερμανικές εκλογές και στο εκλογικό ακροατήριο του κ. Σόιμπλε. Μόνο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Γερμανία θα σκληρύνει την στάση της μετά από τις γερμανικές εκλογές. Όσοι άκουσαν χτες τον κ. Σόιμπλε και αναρωτιούνται πόσο ακόμη μπορούν να σκληρύνουν την στάση τους, η απάντηση είναι ότι αυτή η κρίση δεν φαίνεται να έχει για μας πάτο. Τα έξι χρόνια ύφεσης μπορούν να γίνουν επτά, δέκα ή δεκαεπτά.

Ο κ. Σόιμπλε βρισκότανε στην Αθήνα και μιλούσε στους Έλληνες, αλλά στην πραγματικότητα απευθυνότανε στους δικούς του ψηφοφόρους στο Βερολίνο. Τους έλεγε, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί συζητήσεις για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ωραία, λοιπόν, τα ακούσαμε αυτά. Δυστυχώς για μας το ρεπερτόριο του κ. Σόιμπλε δεν έχει κάτι άλλο πέρα από αυτά που ήδη είπε. Η Γερμανία, γενικότερα, δεν έχει προτάσεις για την Ευρώπη. Διότι δεν την ενδιαφέρει η Ευρώπη...

Προσπαθούμε να φανταστούμε πως μπορεί να σκιαγραφηθεί το αύριο για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό νότο με δεδομένο το γεγονός ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να μεταβάλλει την στάση της. Όσα σενάρια κι αν εξετάζουμε το αποτέλεσμα μοιάζει να είναι το ίδιο: Η δεύτερη ή και η τρίτη ακόμη ταχύτητα μοιάζει να είναι το μόνο ορατό σημείο στο μέλλον.

Σε αυτή την φάση αυτό μοιάζει να είναι κάτι που το επιδιώκει η Γερμανία, επειδή πιστεύει ότι σε κάθε άλλη περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να δαπανήσει πολύτιμα κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει με κόπο στην διάρκεια των περασμένων δεκαετιών. Δείχνει να είναι μία απόλυτα λογική πρόταση, αλλά δεν είναι! Όσο έχει ανάγκη η Ευρώπη την Γερμανία, άλλο τόσο έχει ανάγκη η Γερμανία την Ευρώπη. Το μέλλον δεν μπορεί να κτιστεί με δάκρυα. Η κρίση αφήνει πίσω της βαθιές χαραγματιές και τραύματα που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα.

Η χτεσινή επίσκεψη του κ. Σόιμπλε μας επιβεβαίωσε κάτι που όλοι μας γνωρίζουμε καλά εδώ και καιρό: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να δει κάτι διαφορετικό από μία γερμανική Ευρώπη. Υπό αυτές τις συνθήκες χρειαζόμαστε επειγόντως κάτι που θα έπρεπε να έχουμε έτσι κι αλλιώς από την πρώτη στιγμή. Ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »