31/5/13

Πλέον όταν είμαι λίγο πεσμένος και θέλω λίγο να σκάσει το χειλάκι μου βρε αδελφέ, γυρεύω στο διαδίκτυο δηλώσεις βουλευτών και πολιτευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Παλαιότερα έβλεπα Χάρυ Κλιν αλλά πλέον είναι πολύ σοβαρός.. προτιμώ κάτι πιο ανάλαφρο... ΣΥΡΙΖΑ σε ευχαριστώ...

«Λάδι στη φωτιά» της πολιτικής ανοησίας για την οπλοφορία των βουλευτών ρίχνει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης(Σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, όπως ακριβώς και η πρωτόδικη ποινή, καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ο αναρχικός-ληστής τραπεζών Γιώργος Βογιατζής- Βούτσης, γιος του στελέχους του ΣΥΝ Νίκου Βούτση, ο οποίος κατηγορείτο για τη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην περιοχή του Γκύζη, στις 3 Οκτωβρίου 2007. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς έχει αποφυλακιστεί ήδη από τον Αύγουστο του 2010, έχοντας εκτίσει την ποινή του), ο οποίος σχολίασε σήμερα ότι το να μην φέρουν όπλο οι βουλευτές, αλλά να οπλοφορεί «ο κάθε μπάτσος-μπράβος» έξω από τη Βουλή, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν λύνει το πρόβλημα...

Η ΝΔ δεν έχασε την ευκαιρία και, με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της, επιτέθηκε στον κ. Βούτση και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιθυμεί τη χώρα ξέφραγο αμπέλι και τους πολίτες ανυπεράσπιστους σε κάθε εγκληματικό στοιχείο, όμως οι αστυνομικοί (“μπάτσοι” κατά το Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ) ρισκάρουν ακόμα και τη ζωή τους για την ασφάλεια του κάθε Έλληνα. Συμφωνεί ο κ. Τσίπρας με τη φρασεολογία και τις θέσεις του κ. Βούτση; Αν όχι, οφείλει να τον “αδειάσει” άμεσα».  

Ο κ. Βούτσης, σε διευκρινιστική του δήλωση, υποστήριξε ότι δεν εννοούσε τον αφοπλισμό των αστυνομικών εν  ώρα υπηρεσίας, αλλά τη μη οπλοφορία στη διάρκεια των διαδηλώσεων. 

«Είναι αδιανόητο να δημιουργείται σύγχυση από τη δήλωσή μου, στην οποία με σαφήνεια αναφέρομαι στην ανάγκη γενικότερης απαγόρευσης οπλοφορίας όλων των πολιτών, εκτός των περιπτώσεων που, αν κινδυνεύουν, θα πρέπει να τυγχάνουν της φύλαξης από την αστυνομία. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι εννοώ τη μη οπλοφορία εν ώρα υπηρεσίας αστυνομικών, άλλωστε η θέση μας είναι γνωστή για τη μη οπλοφορία στη διάρκεια των διαδηλώσεων».

Ο κ. Βούτσης ωστόσο δεν επιχείρησε καμία αναδίπλωση για τη χρήση του όρου «μπάτσος», ο οποίος ήδη προκαλεί αναστάτωση στους κύκλους των συνδικαλιστών της αστυνομίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τουριστική επέλαση από το "ξανθό γένος"

Επιβεβαιώνονται τελικά οι προβλέψεις που ήθελαν τους Ρώσους να αναδεικνύονται στους μεγάλους πρωταγωνιστές της φετινής τουριστικής σεζόν. Μόνο το προξενείο της Μόσχας δέχεται πλέον σε καθημερινή βάση κοντά στα 16 χιλ. αιτήματα για χορήγηση βίζας, ενώ ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων «κινείται» αυτές τις ημέρες με ποσοστό αύξησης που αγγίζει το 50%... αριθμός που αναμένεται να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες και όσο μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο. 

Είναι δε χαρακτηριστικό πως το πρώτο τετράμηνο η αύξηση στις βίζες από το ελληνικό προξενείο στη Μόσχα ανήλθε στο 123%. Ο φόρτος μάλιστα στο προξενείο της Μόσχας, το οποίο δέχεται και το μεγαλύτερο όγκο των αιτήσεων, έχει αυξηθεί τόσο πολύ που ζητήθηκε η αποστολή επιπλέον προσωπικού προκειμένου να διεκπεραιωθούν όλα τα αιτήματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη στήριξη του προξενείου προτίθεται να αναλάβει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, έχει διαθέσει, φέτος και πέρσι, περισσότερα από 25 άτομα προσωπικό στα προξενεία στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το Κίεβο, την Οδησσό, τη Μαριούπολη και το Νέο Δελχί. 

Δεν λείπουν πάντως και τα παρατράγουδα, καθώς πριν λίγες ημέρες παρουσιάστηκαν στο προξενείο της Μόσχας σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση βίζας εξαιτίας τεχνικού προβλήματος στην επεξεργασία των δεδομένων στο κεντρικό σύστημα θεωρήσεων Σένγκεν της Αθήνας. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Ρώσοι πολίτες που είχαν κανονίσει να επισκεφθούν την Ελλάδα να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, εντούτοις παραμένουν οι επιφυλάξεις για την ομαλή έκβαση της διαδικασίας θεώρησης κατά τη διάρκεια του μεγάλου ρεύματος των Ρώσων προς την Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. 

Ενόψει πάντως των μεγάλων προσδοκιών που τρέφουν από τη ρωσική αγορά οι επιχειρηματίες του τουρισμού, δεν υπάρχει ακόμη ικανοποίηση από τα ποσοστά των θεωρήσεων. Στόχος είναι οι βίζες να χορηγούνται εντός 24 ωρών, ενώ με πρόσφατη εντολή του πρωθυπουργού, το 50% των θεωρήσεων θα πρέπει να είναι πολλαπλών εισόδων, τριετούς διάρκειας. Για τους φορείς του τουρισμού βέβαια, οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα κατά τη διαδικασία της έκδοσης θα λυθούν μόνο εφόσον εφαρμοστεί η ηλεκτρονική θεώρηση. Σημειώνεται πάντως ότι η διαδικασία έγκρισης θεωρήσεων διαβατηρίων Ρώσων τουριστών προς τη χώρα μας είναι η ταχύτερη μεταξύ των χωρών Σένγκεν. 

Το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για έκδοση βίζας πιο γρήγορα και εύκολα δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το 1ο τρίμηνο ο τουρισμός από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 27 παρουσίασε αύξηση 13,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, την ώρα η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ μειώθηκε 4,4% και κατά 2,1%από τις χώρες ΕΕ των 27 εκτός της ευρωζώνης. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αλαλούμ με τις συντάξεις του ΙΚΑ. Αρχίζει η εκπαίδευση των συνταξιούχων.

Τεράστια ταλαιπωρία και μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν από χθες και κυρίως σήμερα έξω από τις τράπεζες, όπου συγκεντρώθηκαν οι συνταξιούχοι που δεν βρήκαν χτες στο λογαριασμό τους τη σύνταξη του μηνός Ιουνίου ή την είδαν σημαντικά μειωμένη. 

Σύμφωνα με το ΙΚΑ, το πρόβλημα αφορά τους πάνω από 96.000 συνταξιούχους για τους οποίους δεν βρέθηκε δηλωμένος ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ και οι οποίοι, όπως έχει γράψει το Capital.gr, θα πρέπει να πάνε στα αρμόδια υποκαταστήματα του ταμείου να δηλώσουν τον αριθμό που λείπει για να τους καταβληθεί η σύνταξη. 

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που, όπως καταγγέλλουν, είδαν τη σύνταξή τους σημαντικά μειωμένη. Από το υπουργείο Εργασίας τονίζουν ότι πρόκειται για την εφαρμογή των περικοπών στις διπλές συντάξεις που για κάποιους δεν ίσχυσε νωρίτερα λόγω αδυναμίας διασταύρωσης των στοιχείων, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από το ΙΚΑ κάνουν λόγο για έλλειμμα περίπου 20 εκατ. ευρώ από την πληρωμή των συντάξεων, το οποίο οδήγησε στις περικοπές. 

Να σημειωθεί πάντως ότι με τη σύνταξη του Ιουνίου που καταβάλλεται αυτές τις μέρες, εφαρμόζεται η νέα υπουργική απόφαση για την καταβολή του ΕΚΑΣ που εξαιτίας των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που εφαρμόζει, περικόπτει το επίδομα σε πάνω από 30.000 συνταξιούχους. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Προϋπολογισμός με 5,1 δισ. λιγότερα για την επόμενη χρονιά

Τέλος το «παραδοσιακό» παζάρι για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού κάθε χρόνου, όπου μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή τα υπουργεία ζητούσαν διαρκώς περισσότερα από αυτά που τους δίνει ο υπουργός.

Πριν καν τα μέσα του 2013, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βάζει «ταβάνι» στα κονδύλια που θα μοιράσει στα υπουργεία το 2014. Με έγγραφό του προς τα υπουργεία και τις Περιφέρειες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λέει, ουσιαστικά, στα υπουργεία και τους φορείς κεντρικής κυβέρνησης «αυτά τα λεφτά για το 2014 και με αυτά ετοιμάστε τον προϋπολογισμό σας».

Το μόνο περιθώριο για «παζάρι» που πλέον αφήνει το υπουργείο Οικονομικών είναι για μείωση προς τα κάτω των κονδυλίων, εφόσον το ΓΛΚ απορρίψει κονδύλια για δράσεις και προμήθειες που θα του παρουσιάσουν τα υπουργεία και οι φορείς του δημοσίου.

Μάλιστα περικόπτει τα κονδύλια κατά 5,1 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος
  • Προεδρία της Δημοκρατίας 4,1 εκατ.. όσα και φέτος
  • Βουλή 144 εκατ. έναντι 151 εκατ. φέτος (-7 εκατ. ευρώ)
  • το υπουργείο Εσωτερικών 3,535 δισ .έναντι 3,624 εκατ. φέτος (-89 εκατ. ευρώ)
  • Διοικητικής Μεταρρύθμισης 106 εκατ. ευρώ αντί 141,6 εκατ. ευρώ φέτος (-35,6 εκατ. ευρώ)
  • το Υπουργείο Εξωτερικών 301 εκατ. ευρώ έναντι 303,8 εκατ. ευρώ (-2,8 εκατ. ευρώ)
  • το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας 2,4 δισ. ευρώ έναντι 3,4 δισ. ευρώ (-1 δισ. ευρώ).
  • το Υπουργείο Υγείας 4,44 δισ. ευρώ έναντι 4,84 δισ. φέτος (-400 εκατ. ευρώ)
  • το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Πόρων 489 εκατ. ευρώ έναντι 563 εκατ. ευρώ φέτος (-74 εκατ. ευρώ)
  • το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού 5,4 δισ. ευρώ έναντι 5,8 δισ. ευρώ (-400 εκατ. ευρώ)
  • το υπουργείο Τουρισμού 29,6 εκατ. ευρώ έναντι 49 εκατ. ευρώ (-19,4 εκατ. ευρώ)
  • το Υπουργείο Οικονομικών 665,4 εκατ. ευρώ έναντι 693,5 εκατ. ευρώ φέτος (-28,1 εκατ. ευρώ)
  • Γενικές Κρατικές Δαπάνες 9.183.444.000 ευρώ έναντι 9,384 εκατ. ευρώ φέτος (-201 εκατ. ευρώ)
  • Έξοδα εκταμίευσης δανείου στο EFSF 110.000.000 ευρώ έναντι 75 εκατ. ευρώ φέτος (-35 εκατ. ευρώ).
  • Για καταπτώσεις εγγυήσεων 727.000.000 έναντι 1,027 δισ. ευρώ (-300 εκατ. ευρώ)
  • το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης 7.685.000 ευρώ έναντι 9,1 εκατ. ευρώ (-415 εκατ. ευρώ)
  • το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 932,8 δισ. ευρώ έναντι 1,161 δισ. ευρώ φέτος (-228,2 εκατ. ευρώ)
  • το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 430,2 εκατ. ευρώ έναντι 443,2 εκατ. ευρώ (-10 εκατ. ευρώ)
  • το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας 12,7 δισ. ευρώ, έναντι 14,6 δισ. ευρώ (-1,9 δισ. ευρώ)
  • το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων 3,7 δισ. ευρώ έναντι 4,07 δισ. ευρώ φέτος (-307 δισ. ευρώ)
  • το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου 318,7 εκατ. ευρώ έναντι 334,3 (-26,4 εκατ. ευρώ).
  • το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη 1,75 δισ. ευρώ έναντι 1,84 δισ. ευρώ φέτος (-90 εκατ. ευρώ)
  • Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (Περιφέρειες) 1,273 δισ. έναντι 1,320 δισ. φέτος (-47 εκατ. ευρώ).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/5/13

Ξανακτύπησε η Ρεπούση του κυρ Φώτη. Τελικά είμαι πια πεπεισμένος ότι στόχος όλων είναι να βγάλουν την Χ.Α. πρώτο κόμμα έως τις επόμενες εκλογές.

Nέο αναθεωρητικό κτύπημα στην ελληνική Ιστορία από την βουλευτή της κυβερνητικής ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση η οποία με συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, χαρακτήρισε τον χορό του Ζαλόγγου "Εθνικό Μύθο"!
Συγκεκριμένα ερωτηθείσα για τον χορό του Ζαλόγγου απάντησε ότι «Κάθε λαός δημιουργεί εθνικούς μύθους».Δηλαδή ήταν μύθος (αναφέρεται ως ιστορικός γεγονός από τουλάχιστον τρεις ιστορικούς και χρονογράφους της εποχής ότι οι Σουλιώτισες έπεσαν στον γκρεμό για να μην ατιμαστούν από τους Τούρκους)...
Για το βιβλίο της Ιστορίας και τον ‘’συνωστισμό’’, είπε ότι «υπήρξε μεγάλη εκμετάλλευση. Ακόμα φέρνουν στην επιφάνεια βιβλίο που έγραψα και η λέξη συνωστίζονται διορθώθηκε αμέσως. Ήταν ένα πάρα πολύ καλό σχολικό βιβλίο, είχε μια ατυχή έκφραση, διορθώθηκε αμέσως. Δεν υπήρχε η λέξη ''συνωστισμός'' υπήρχε το ρήμα στην περιγραφή μιας αθρόας προσέλευσης. Εμείς αμέσως είπαμε πως δεν είναι σωστή η λέξη συνωστισμός επειδή προσβάλλει τις μνήμες ανθρώπων. Δεν θέλαμε να πούμε ότι στη Σμύρνη έγινε συνωστισμός».
Πρόσθεσε ότι «γενικότερη τάση της ιστορίας είναι να μαθαίνουμε από το παρελθόν για να προσπαθήσουμε να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας. Πιο πάνω είναι το να μπορεί κανείς να διαβάζει ιστορικά τα πράγματα, να μη στέκεται σε μια αλήθεια αλλά να βλέπει και τις άλλες αλήθειες».
Μεταξύ άλλων, η Μ.Ρεπούση ζητά να δοθεί το δικαίωμα υιοθεσίας και στους ομοφυλόφιλους, υπερασπίζεται τη θέση της για τις γενοκτονίες, επικαλούμενη τα σταλινικά εγκλήματα, χαρακτηρίζει, ουσιαστικά, «εθνικό μύθο« το χορό του Ζαλόγγου και, αναφερόμενη στο παλαιό βιβλίο της Ιστορίας, εξηγεί ότι δεν γράφτηκε ποτέ η λέξη «συνωστισμός», αλλά... το ρήμα!
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξής της κυβερνητικής βουλευτού, είναι τα εξής:
«Εφόσον η Πολιτεία αναγνωρίζει το δικαίωμα της υιοθεσίας σε ετεροφυλόφιλους οφείλει να το αναγνωρίζει και σε ομοφυλόφιλους» δήλωσε αρχικά η Μαρία Ρεπούση.
«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση σε ό,τι αφορά την ανάγκη του παιδιού να ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο φύλο. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει στην Ελλάδα αυτή η ομοφοβία. Η διαφορετικότητα είναι δικαίωμα του καθενός. Η ταυτότητα του φύλου είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Δεν με ενοχλεί καθόλου. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα» πρόσθεσε.
Με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τάχθηκε κατά της ποινικοποίησης της μνήμης: «Είμαι κατά της ποινικοποίησης της μνήμης. Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορική επιστήμη είναι υποχρεωμένη να δεχθεί τις πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα να τιμωρούνται όσοι έχουν διαφορετική άποψη. Δεν έχω καμία επιφύλαξη με τη διάταξη που προτείνει το σχέδιο νόμου του Ρουπακιώτη» είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, η κυρία Ρεπούση σχολίασε: «Χώρες της Βαλτικής έχουν χαρακτηρίσει γενοκτονίες τα σταλινικά εγκλήματα. Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα εγκλήματα της Βαλτικής γενοκτονίες; Δεν είναι ότι οι ιστορικοί αρνούνται αυτά τα εγκλήματα. Κορυφαίο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είναι το Ολοκαύτωμα. Οι ιστορικοί, είμαστε πιο προσεκτικοί με τη χρήση των όρων. Δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν εγκλήματα».
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ακόμη: «Δεν θέλουμε να ποινικοποιείται η ελεύθερη έκφραση ή η έκφραση άλλης άποψης. Είμαστε κατά της ποινικοποίησης της μνήμης, η πλειοψηφία είναι κατά» και, αναφερόμενη στην επιστολή που έστειλε, δήλωσε ότι «η επιστολή μου ήταν ιδιωτική που απευθύνθηκε σε συναδέλφους μου. Έλεγα ότι ενδέχεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο να υπάρχει διάταξη για ποινικοποίηση της μνήμης. Ήταν μια επιστολή που έλεγε ‘’στο βαθμό που υπάρχουν αντίστοιχες προβληματικές διατάξεις έχετέ το υπόψη σας’’. Αν υπερασπίζομαι ό, τι υπερασπίζομαι, είναι γιατί δεν θέλω να βγαίνουν νόμοι για το τι θα λένε και θα γράφουν οι ιστορικοί».
«Το πρόβλημα μ' αυτό το σχέδιο νόμου το έχουν αυτοί που ασκούν ρατσιστική βία και αυτοί που παρακινούν σε ρατσιστική βία. Η Πολιτεία οφείλει να περιφρουρήσει αν ο λόγος είναι ρατσιστικός και οδηγεί σε πράξη βίας. Υπάρχει αναγκαιότητα να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία» πρόσθεσε.
Για τη Χρυσή Αυγή, η Ρεπούση δήλωσε πως «η ΧΑ υποσκάπτει τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος, χρησιμοποιώντας τα ίδια τα όπλα που της δίνει η Δημοκρατία».
Ερωτηθείσα αν νιώθει θύμα, η κυρία Ρεπούση απάντησε: «Ασκείται μια τρομοκρατία στη δική μου περίπτωση. Η Δημοκρατία μας έχει να χάσει από αυτή την άσκηση πίεσης και τρομοκρατίας. Δεν αισθάνομαι θύμα. Οι τακτικές ιεράς εξέτασης έχουν περάσει. Διεκδικώ το δικαίωμά μου να απαντώ με το δικό μου τρόπο, δεν πρόκειται κανείς να με βάλει στη λογική του μαύρου-άσπρου. Καμιά φορά κάνω το λάθος να μιλώ στην πολιτική με ιστορικούς όρους. Διεκδικώ μια ιστορική καθαρότητα».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Προς εθνικός συντονιστής κατά της διαφθοράς ο Ιωάννης Τέντες

Από τον Άρειο Πάγο στη θέση του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς θα βρεθεί άμεσα ο Εισαγγελέας του Άρειου Πάγου Ιωάννης Τέντες. Για να ανταποκριθεί μάλιστα στα καθήκοντά του αυτά, ο ανώτατος Εισαγγελέας αναμένεται να παραιτηθεί από τη θέση του πριν από την 30η Ιουνίου 2013 οπότε λήγει και επισήμως η θητεία του στον Άρειο Πάγο. 

Τον Ιωάννη Τεντε θα διαδεχθεί προσωρινά η αρχαιότερη αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμανη, η οποία είναι και η πρώτη γυναίκα που εισήχθη στον εισαγγελικό κλάδο. Ο διάδοχος του Ιωάννη Τέντε θα οριστεί, όπως προβλέπει ο νόμος από το Υπουργικό Συμβούλιο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Προίκα στη ΔΕΗ τα έσοδα από την πώληση του 49% των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού

Στη ΔΕΗ σαν «προίκα» ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησής της, φαίνεται ότι θα καταλήξουν τα έσοδα από την πώληση του 49% των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού, δηλαδή της θυγατρικής της ΑΔΜΗΕ.

Στόχος του σχεδίου που σύμφωνα με τις πληροφορίες εξετάζει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), είναι με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ να αυξήσει την αξία της ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησής της, και επομένως να πουληθεί ακριβότερα.

Μετά και την ανακοίνωση στις 15 Μαΐου από το ΥΠΕΚΑ του βασικού πλάνου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που θα γίνει σε τρία στάδια (ξεκινώντας από την διάθεση του 49% των δικτύων), το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει να διαμορφώσει το ακριβές μοντέλο πώλησης του ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο ενδιαφέρον έχουν μεταξύ των άλλων εκδηλώσει και εταιρείες από την Κίνα.

Καλά πληροφορημένες πάντως πηγές, επισημαίνουν ότι το καταρχήν αυτό σχέδιο του ΥΠΕΚΑ δεν είναι και το τελικό, και είναι πιθανό να τροποποιηθεί σε μια σειρά από σημεία του, όπως για παράδειγμα στο κατά πόσο είναι αναγκαία η είσοδος ιδιώτη στον ΑΔΜΗΕ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Τα τρία στάδια ιδιωτικοποίησης
Υπενθυμίζουμε ότι τα τρία στάδια αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, του πλάνου που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΚΑ, αφορούν :
Πρώτον, τη διάθεση εντός του 2013 του 49% των δικτύων μεταφοράς σε ιδιώτες, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το βʼ 3μηνο του 2014. Θα ακολουθήσει μέσα στο αʼ 3μηνο του 2015 η πώληση του 30% των μονάδων της ΔΕΗ, που θα αποτελέσει και το χαρτοφυλάκιο μιας νέας εταιρείας, της αποκαλούμενης και «μικρής ΔΕΗ». Το τρίτο και τελευταίο στάδιο ξεκινά αμέσως μετά, με τη διαδικασία για τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή ποσοστού 17% του μετοχικού κεφαλαίου της «μεγάλης ΔΕΗ», κάτι που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο αʼ 3μηνο του 2016.

Το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, και ενδιαφέρον γιʼ αυτό έχουν εκφράσει εταιρείες και επενδυτές από την Γερμανία (RWE), την Γαλλία (EDF), τη Ρωσία (Gazprom), την Κίνα, το Κατάρ, και άλλοι.

Τι προέβλεπε το σχέδιο για ΑΔΜΗΕ

Ειδικά για τον ΑΔΜΗΕ, το σχέδιο προέβλεπε την είσοδο επενδυτή στα δίκτυα μεταφοράς μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, με παράλληλη ανάληψη από τον ιδιώτη του μάνατζμεντ. Το πλάνο του ΥΠΕΚΑ ανέφερε ότι η σύμβαση με τον επενδυτή θα περιλαμβάνει υποχρέωση για την απόκτηση έως και του υπόλοιπου 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ προκειμένου να ολοκληρωθεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός, που δεν επιτρέπει συμμετοχή της καθετοποιημένης επιχείρησης στα δίκτυα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εφορία 10-0

Πριν από λίγο καιρό υπήρξε μία ηχηρή αποχώρηση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο κ. Σπινέλλης παραιτήθηκε από την θέση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και έκανε λόγο για το σύστημα 4-4-2. Όχι, δεν είναι ποδοσφαιρόφιλος. Μιλούσε για κάτι που είναι γνωστό σε όλους και το οποίο φαίνεται να μην γνωρίζουν μόνο οι πολιτικοί μας.

Διαβάστε τι δήλωσε στην εφημερίδα Καθημερινή: «Όταν ανέλαβα, μπήκα στο σύστημα ελέγχου και διασταυρώσεων των φορολογουμένων (...) κατάλαβα ότι επί χρόνια στέλνονταν σε όλες τις εφορίες στοιχεία των επιλήψιμων διασταυρώσεων όλης της χώρας με αποτέλεσμα εκείνες να απαντούν με εντελώς ασαφή στοιχεία και το υπουργείο να μη μπορεί να διαπιστώσει ποιες κάνουν τη δουλειά τους και ποιες όχι».

Έφτιαξε λοιπόν με τους συνεργάτες του, όπως αναφέρει ο ίδιος, ένα πρόγραμμα που εξειδίκευε τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής ανά περιοχή, ωστόσο ακόμη και με αυτό, οι εφορίες άφηναν τις περιπτώσεις να χρονίζουν στα συρτάρια τους. Παράλληλα, το γραφειοκρατικό σύστημα ήταν τόσο πολύπλοκο και δυσκίνητο που ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να επιλέξει τους διευθυντές του και δε μπορούσε να ανταμείψει αυτούς που πραγματικά δούλευαν, ενώ υπήρχαν άλλοι που απλά περίμεναν άπραγοι να σχολάσουν και έπαιρναν περισσότερα χρήματα.

Καταλαβαίνοντας ότι για να γίνει σωστά η δουλειά θα πρέπει να είναι κάποιος να τους πιέζει και επισημαίνοντας ότι δεν είναι αυτή η θέση που θα ήθελε, υπέβαλε την παραίτησή του.

Τι καταλάβατε; Μήπως ότι το παιγνίδι είναι στημένο; Μήπως ότι δεν έχουμε ελπίδα να γλιτώσουμε από τον εφιάλτη; Μήπως ότι πρόκειται για μία τεράστια βιομηχανία που δεν θέλουν καν να ακουμπήσουν;

Τόσο καιρό μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Αντί να προχωρήσουν στην απλούστευση των φορολογικών νόμων και στην μεταρρύθμιση του συστήματος, περιφέρονται άσκοπα στην έρημο. Δήθεν προσπαθούν να μαζέψουν νέους φόρους, όταν αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να μαζέψουν ούτε τους παλιούς. Πειραματίζονται με νέα μέτρα, όπως με την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Και τι κατάφεραν; Πάγωσαν όλη την Ελλάδα.

Με το 4-4-2 , όμως, δεν ασχολήθηκε κάποιος από αυτούς. Δεν βρέθηκε ένας δικαστικός λειτουργός να φωνάξει τον κ. Σπινέλλη και να ξεκινήσει μία έρευνα με βάση τα όσα κατήγγειλε δημόσια ο κρατικός αξιωματούχος.

Ένα άδικο φορολογικό σύστημα, μία βιομηχανία διαφθοράς, δεν θεραπεύονται με δημόσιες σχέσεις και τιτιβίσματα στο διαδίκτυο. Αλλά για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση χρειάζεται κύρια και πάνω απ’ όλα να υπάρχει πολιτική βούληση. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος, όσο ικανός κι αν είναι, να σηκώσει το βάρος ενός τέτοιου έργου.

Για να μην παραμυθιαζόμαστε μεταξύ μας, δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε κάτι ουσιαστικό στον τομέα των επενδύσεων αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο στο φορολογικό. Αν δεν έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό που να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για το δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή με το σύστημα 10 - 0 και όχι με το 4-4-2, το 5-5-1, το 4-4-3 και δεν ξέρω ποιο άλλο. Μόνο το 10-0 και μέσα σε ένα καθεστώς διαφάνειας θα έχει αποτέλεσμα. Όλα τα υπόλοιπα, οι δήθεν καινοτομίες με τις οποίες χάνουν τον χρόνο τους, δεν έχουν νόημα.

Αν δεν θέλουμε να το κάνουμε, είτε επειδή προστατεύουμε τους συνδικαλιστές - κομματάρχες μας είτε επειδή δεν θέλουμε να θίξουμε επιχειρηματικά συμφέροντα που ζουν και αναπνέουν μέσα σε αυτό το καθεστώς της δυσοσμίας, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Δικαίωμά μας, αλλά να μην περιμένουμε ότι θα έρθουν ξένοι επενδυτές πρόθυμοι να βάλουν το κεφάλι τους μέσα στις... αναθυμιάσεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σχεδόν 9 στις 10 ελληνικές βιομηχανίες απειλούνται με πτώχευση

Στη ζώνη υψηλού πιστωτικού κινδύνου κατατάσσει πλέον το 87,1% των βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας, από 64,7% έναν χρόνο πριν, η εταιρεία οικονομικών ερευνών ICAP, η οποία έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή - Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) ως οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (CRA).

Πολλές επιχειρήσεις του τομέα θεωρείται δε ότι βρίσκονται ήδη σε πορεία πτώχευσης.

Η ICAP έχει προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του βιομηχανικού τομέα από τις αρχές του 2013, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της επιδείνωσης των συνθηκών στον τομέα.

Στη νέα αξιολόγηση ελήφθησαν υπόψη 7.320 βιομηχανικές ή και βιοτεχνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και εταιρικής μορφής.

H πιστοληπτική υποβάθμιση της ελληνικής βιομηχανίας ήδη από το 2012 είχε λάβει δραματικές διαστάσεις, αντανακλώντας τη σημαντική επιβάρυνση της χρηματοοικονομικής θέσης των επιχειρήσεων, ελλείψει πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης και εξαιτίας της συσσώρευσης ζημιών.

Κατά την ICAP, σχεδόν εννιά στις δέκα βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας κινδυνεύουν πλέον, αν δεν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες, να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και πτώχευση.

Μεταξύ 2012-2013 αυξήθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο από περίπου 65% σε 87%.

Αναλυτικότερα, οι υψηλού πιστωτικού κινδύνου (D1, D2, E1, E2), σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, ανέρχονται εφέτος σε 6.376 ή σε ποσοστό 87,1% του συνόλου των επιχειρήσεων του βιομηχανικού τομέα, έναντι 64,7% το 2012 και 46,5% έναν χρόνο νωρίτερα.

Συγχρόνως, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις χαμηλού πιστωτικού κινδύνου (A1, A2, B1) έχουν περιοριστεί σε μόλις 66 ή σε ποσοστό 0,9% το 2013, από 10,4% το 2012 και 10,6% το 2011.

Επίσης, οι μέσου πιστωτικού κινδύνου (B2, C1, C2) αντιστοιχούν πλέον σε 878 ή σε ποσοστό 12,0% του συνόλου, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα αποτελούσαν το 24,9% και το 2011 το 42,9%.

Όσο η κατάταξη μιας επιχείρησης πλησιάζει τις διαβαθμίσεις υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας (Β1- Α1), τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης ασυνέπειας ή πτώχευσης.

Η δεκάβαθμη τρέχουσα πιστοληπτική διαβάθμιση του συνόλου των βιομηχανικών επιχειρήσεων, με βάση το ποσοστό των επιχειρήσεων που η ICAP Databank τοποθετεί σε κάθε κατηγορία, συνεκτιμώντας δείκτες ρευστότητας, αποδοτικότητας, κεφαλαιακής διάρθρωσης και βιωσιμότητας, καθώς και στοιχεία συναλλακτικής συμπεριφοράς, οικονομικά και εμπορικά, βάσει των οδηγιών του Κανονισμού 1060/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και της οδηγίας CESR για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, έχει ως εξής:

* Το 0,07% των επιχειρήσεων, έναντι 2,02% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθμιση Α1, η οποία υποδηλώνει χαµηλότατο πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακόµα και υπό τις δυσµενέστερες οικονοµικές συγκυρίες και εποµένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραµένει σταθερά πολύ υψηλή.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση Α1 ανέρχονται σε μόλις πέντε και χαρακτηρίζονται από τα εξαιρετικά οικονοµικά μεγέθη τους, την ανοδική πορεία και τη σηµαντική θέση τους στην αγορά.

* Το 0,27% των επιχειρήσεων, έναντι 2,32% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθμιση Α2, η οποία υποδηλώνει πάρα πολύ χαµηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακόµα και υπό δυσµενείς οικονοµικές συγκυρίες και εποµένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραµένει σταθερά υψηλή.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση Α2 δεν ξεπερνούν τις 20 και χαρακτηρίζονται από τα πολύ σηµαντικά οικονοµικά μεγέθη τους, την ανοδική πορεία και τη σηµαντική θέση τους στην αγορά.

* Το 0,56% των επιχειρήσεων, έναντι 5,98% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθμιση Β1, η οποία υποδηλώνει πολύ χαµηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες ενδέχεται να επηρεαστούν αλλά σε πολύ μικρό βαθµό από δυσµενής οικονοµικές συγκυρίες και εποµένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραµένει σχετικά σταθερή.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση Β1 ανέρχονται σε 41 και χαρακτηρίζονται από τα σηµαντικά οικονοµικά αποτελέσµατα, τη σταθερή πορεία και την ανταγωνιστική θέση τους στην αγορά.

* Το 1,58% των επιχειρήσεων, έναντι 3,83% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθµιση Β2, η οποία υποδηλώνει χαµηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες ενδέχεται να επηρεαστούν αλλά σε μικρό βαθµό από δυσµενείς οικονοµικές συγκυρίες και εποµένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραµένει σχετικά σταθερή.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση Β2 ανέρχονται σε 116 και χαρακτηρίζονται από τα ικανοποιητικά οικονοµικά αποτελέσµατά τους, τη σταθερή πορεία και την ικανοποιητική θέση τους στην αγορά.

* Το 5,08% των επιχειρήσεων, έναντι 5,81% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθµιση C1, η οποία υποδηλώνει μέτριο πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις με ευαισθησία στις δυσµενείς οικονοµικές συγκυρίες.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση C1 ανέρχονται σε 372 και χαρακτηρίζονται από τα μέτρια οικονοµικά μεγέθη τους, τη μέτρια πορεία και τη μειωµένη ανταγωνιστική θέση στην αγορά.

* Το 5,33% των επιχειρήσεων, έναντι 15,31% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθµιση C2, η οποία υποδηλώνει σχετικά αυξηµένο πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες εµφανίζουν αυξηµένη ευαισθησία στις δυσµενείς οικονοµικές συγκυρίες.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση C2 ανέρχονται σε 390 και χαρακτηρίζονται από τα χαµηλότερα του μέσου οικονοµικά μεγέθη τους, την καθοδική πορεία τους και τη μειωµένη ανταγωνιστική θέση στην αγορά.

* Το 15,67% των επιχειρήσεων, έναντι 21,76% το 2012, κατατάσσεται στη θεωρούμενη «γκρίζα», υψηλού κινδύνου πιστοληπτική διαβάθµιση D1, η οποία υποδηλώνει αυξηµένο πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες εµφανίζουν μεγάλη ευαισθησία στις δυσµενείς οικονοµικές συγκυρίες.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση D1 ανέρχονται σε 1.147 και χαρακτηρίζονται από τα χαµηλά οικονοµικά μεγέθη τους, την έντονα καθοδική πορεία και τη χαµηλή ανταγωνιστική θέση τους.

* Το 17,80% των επιχειρήσεων, έναντι 21,07% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθµιση D2, η οποία υποδηλώνει σηµαντικά αυξηµένο πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις με προβλήµατα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση D2 ανέρχονται σε 1.303 και χαρακτηρίζονται από τα ιδιαίτερα χαµηλά οικονοµικά μεγέθη τους και την ιδιαίτερα χαµηλή ανταγωνιστική θέση τους.

* Το 33,50% των επιχειρήσεων, έναντι 9,07% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθµιση E1, η οποία υποδηλώνει πολύ υψηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις με σηµαντικά προβλήµατα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση E1 ανέρχονται σε 2.452 και χαρακτηρίζονται από τα επιβαρυμένα οικονοµικά αποτελέσµατα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την πορεία τους.

* Το 20,14% των επιχειρήσεων, έναντι 12,83% το 2012, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθµιση E2, η οποία υποδηλώνει υψηλότατο πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις με πολύ σηµαντικά προβλήµατα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.

Οι επιχειρήσεις με διαβάθµιση E2 ανέρχονται σε 1.474 και χαρακτηρίζονται από τα εξαιρετικά επιβαρυμένα οικονοµικά αποτελέσµατα, τα οποία θέτουν σε υψηλό κίνδυνο την πορεία τους.

Αρκετές από αυτές ήδη έχουν εκδηλώσει φαινόμενα ασυνέπειας έναντι συνεργατών τους και κινδυνεύουν να υπαχθούν ή ήδη βρίσκονται ουσιαστικά σε πορεία πτώχευσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συντάξεις επιδόματα προβλέπει η ΤτΕ για το "μακρινό" 2020

Τη μείωση των συντάξεων κάτω από τα όρια της φτώχειας για τους μελλοντικούς συνταξιούχους προεξοφλεί, στην έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία επαναφέρει την πρόταση για ανάπτυξη των συμπληρωματικών, ιδιωτικών – επαγγελματικών ταμείων του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης. Στην ίδια γραμμή, κινείται άλλωστε και η Πράσινη Βίβλος της Κομισιόν, για το ασφαλιστικό, που πέρασε το προηγούμενο διάστημα και από το ευρωκοινοβούλιο. 

Αυτό που ξεκαθαρίζεται μέσω του κ. Προβόπουλου και της έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας, είναι ο δραματικός περιορισμός των συντάξεων στο μέλλον, από το 2020 έως το 2060, σε επίπεδα επιδόματος και μάλιστα χαμηλού. Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά μέσο όρο σε 48,5% την περίοδο2020-2060, έναντι 95,7% πριν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2010 (νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη). 

Και συνεχίζει : «Ελλείψει άλλων πηγών εισοδήματος, το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης του πρώτου πυλώνα θα οδηγεί κάτω από το όριο της σχετικής ένδειας όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου λάμβαναν μέχρι και 1,2 φορές το διάμεσο εισόδημα». 

Εξαιτίας της δραματικής αυτής απομείωσης, η ΤτΕ προτείνει την ανάπτυξη των συμπληρωματικών πυλώνων, κυρίως δε αυτών που συνδέονται με τα (κεφαλαιοποιητικά) ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης. 

Τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας καθώς ο θεσμός των Επαγγελματικών Ταμείων έχει νομοθετηθεί από το 2002 (νόμος Ρέππα) όμως δεν αποτελεί επιλογή των εργαζομένων, εξαιτίας τόσο των θεσμικών και νομικών προβλημάτων που υπάρχουν όσο κυρίως μιας άλλης δομικής αλλαγής που συντελείται το τελευταίο διάστημα και δεν είναι άλλη από τη σημαντική μείωση των εισοδημάτων. Με αποτέλεσμα να μην περισσεύουν χρήματα από τους μισθούς, τα οποία θα επενδυθούν για το μέλλον.

Και η Κεντρική Τράπεζα πάντως, διαπιστώνει προβλήματα στην επαγγελματική ασφάλιση, όπως η έλλειψη φορολογικών κινήτρων αλλά και εν γένει το ασταθές καθεστώς που υπάρχει, το υψηλό ποσοστό μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα ίδρυσης ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης και τις γραφειοκρατικές συνθήκες που επικρατούν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/5/13

Κωδικός μπλοκάρει όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι

Μπλόκο στους περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν το χαράτσι το 2011 και το 2012 στήνει τώρα η εφορία μέσω των φορολογικών δηλώσεων.
Σύμφωνα με το newmoney.gr, οι φορολογούμενοι φέτος θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν στον έντυπο Ε1 τον αριθμό παροχής ρεύματος, για την κατοικία και τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους. Η σχετική προσθήκη στο έντυπο ήδη έχει γίνει.
Σημειώνεται ότι πολλοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδονται στα ονόματα προηγούμενων ιδιοκτητών ή στα ονόματα παλαιών ή τωρινών ενοικιαστών ή σε ονόματα προσώπων που είναι συγγενείς με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με το γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, τα στοιχεία που είχε λάβει το υπουργείο από τη ΔΕΗ, για όσους δεν είχαν πληρώσει το έκτακτο τέλος του έτους 2011, σε ποσοστό 40% δεν αφορούσαν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι και οι υπόχρεοι καταβολής του τέλους.
Με την υποχρεωτική αναγραφή του αριθμού παροχής στο Ε1 το υπ. Οικονομικών θα βρει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες ακινήτων και θα τους βεβαιώσει το σχετικό ποσό που οφείλουν για το 2011, ενώ θα διασταυρώσει τα στοιχεία προκειμένου να ελέγξει εάν καταβάλλουν το ειδικό τέλος για το 2012. Αν δεν αναγραφεί ο αριθμός αυτός στο σχετικό κωδικό της φορολογικής δήλωσης τότε το ηλεκτρονικό σύστημα δεν κάνει αποδεκτή τη φορολογική δήλωση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Προοδευτουριά» για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί...

Μετά τρία χρόνια χρεοκοπίας με ενάμισι εκατομμύριο άνεργους, με τα «κόκκινα» δάνεια να χτυπάνε ρεκόρ, οι τιμές και κατά συνέπεια το κόστος ζωής έχει υποχωρήσει ελάχιστα.

Βασική αιτία γι’ αυτό είναι οι αγκυλώσεις της ελληνικής οικονομίας, τα κλειστά επαγγέλματα που περιορίζουν τον ανταγωνισμό, οι υψηλοί φόροι και οι προστατευόμενες συντεχνίες με κρατικές ρυθμίσεις.

Τις τελευταίες μέρες χαρακτηριστικό δείγμα συντεχνιακής νοοτροπίας και  πελατειακής  συμπεριφοράς  είναι η γραπτή πρόταση του  υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη για την υποχρεωτική παράσταση των δικηγόρων στην διαδικασία ρύθμισης των δανείων. Η παράσταση αυτή συνεπάγεται ένα παράβολο 250 ευρώ.

Κάποιος που δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις του δανείου του και καταφεύγει σε ρύθμιση με την τράπεζα για να πληρώνει π.χ. 100  αντί των 200  ευρώ τον  μήνα θα πρέπει να πληρώσει πρώτα 250 ευρώ σε ένα δικηγόρο για να είναι έγκυρη η συμφωνία με την τράπεζα.

Αν σε τρεις μήνες δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τη νέα δόση και πάει σε καινούργια συμφωνία για 50 ευρώ το μήνα θα πρέπει να πληρώσει εκ νέου άλλα 250 ευρώ για να είναι έγκυρη η νέα ρύθμιση;

Αν σε τρεις μήνες χρειαστεί νέα ρύθμιση... ο δανειολήπτης θα πληρώσει περισσότερα στο δικηγορικό σώμα από ό,τι στην τράπεζα που εκταμίευσε το δάνειο και απαιτεί να πάρει τα χρήματά της πίσω να τα επιστρέψει στον καταθέτη απ’ όπου τα έχει δανειστεί.

Ο κύριος Ρουπακιώτης είναι δικηγόρος γνωστός για την συνδικαλιστική του δράση στο χώρο, όπως γνωστός είναι στην μεταπολίτευση και τις «προοδευτικές», αριστερές του πεποιθήσεις.  Βάζω το προοδευτικές σε εισαγωγικά γιατί εδώ και πολλά χρόνια  έχω σοβαρές αντιρρήσεις.

Η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων στην προκειμένη περίπτωση αποσκοπεί στην πριμοδότηση του κλάδου  με μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ανάλογα με τις υποθέσεις ρύθμισης δανείων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και όσες ακόμη προκύψουν προσεχώς μέχρι να σταθεροποιηθούν στα συνήθη χαμηλότερα επίπεδα όταν η οικονομική δραστηριότητα επανέλθει σε ομαλούς ατραπούς.

Δυστυχώς η νοοτροπία Ρουπακιώτη δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά τον κανόνα του μετεμφυλιακού κράτους ο οποίος στο μεταπολιτευτικό κράτος διευρύνθηκε πέρα από κάθε όριο, καθιστώντας την ελληνική κοινωνία μια διάβαση με πολλαπλές σειρές από σχετικές κλίνες όπου οι Προκρούστες κόβουν και ράβουν ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί όποιον ατυχέστατο βρέθηκε εκτός οποιασδήποτε συντεχνίας.

Όταν θέτει κάποιος το ζήτημα των ποικίλων εισφορών υπέρ τρίτων εισπράττει την παρατήρηση: «Καλά, το ένα ευρώ το μήνα που είναι το κόστος της εισφοράς για τον καθένα μας είναι το πρόβλημα των υψηλών τιμών;» Ναι ένα ευρώ για κάθε μια από τις εκατοντάδες συντεχνίες αποτελεί ένα σοβαρό έξοδο για κάθε νοικοκυριό.
 
Προσθέστε και τον κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό  και έχετε την ελληνική σοβιετική οικονομία.

Η ιστορία των συντεχνιών στην Ελλάδα ξεκινά από παλιά. Μετά τον πόλεμο το δεξιό κράτος π.χ. έδινε άδειες αυτοκινητιστών στο παρακράτος που ανδραγαθούσε έναντι των αντιπάλων.

Οι Καραμανλήδες είχαν θεσπίσει το μονοπώλιο του μπακαλιάρου για να δημιουργήσουν πολιτικό χρήμα.

Άλλοι μεταγενέστεροι το δημιούργησαν με το μαθηματικό συντελεστή στα δημόσια έργα.

Μετά την μεταπολίτευση αντί να περιοριστούν τα προνόμια διευρύνθηκαν και συμπεριέλαβαν στον κύκλο των παρασιτικών εσόδων τις «προοδευτικές» επαγγελματικές κατηγορίες που είχαν μείνει εκτός.

Με τον τρόπο αυτό γονάτισαν την οικονομία καθώς τα περιθώρια για έντιμο κέρδος στένεψαν αμείλικτα και έτσι οι επενδύσεις δεν συμφέρουν και οι άνεργοι αυξάνονται. Η αριστερά της παρακμής αντί να συμβάλει στο άνοιγμα της οικονομίας προκειμένου να δημιουργηθούν ευκαιρίες και στους μη προνομιούχους, ως στυγνός δυνάστης βάζει και άλλους φόρους, οι οποίοι επιτείνουν την ύφεση.

Η ύφεση δημιουργεί σύγχυση και οδηγεί τους απελπισμένους στα άκρα. Ο αδαής «προοδευτικός» στη συνέχεια έχει την ψευδαίσθηση πως με ένα αντιρατσιστικό νόμο θα ανακόψει την  άνοδο του άκρου που δεν συμπαθεί περισσότερο.

Μοιραίοι και ανιστόρητοι, τυφλωμένοι  από την πρόσκαιρη άχλη της εξουσίας σκάβουν το λάκκο μας...

*Προκειμένου να μην υπάρξουν παρανοήσεις μεταξύ των πλέον αχαρακτήριστων συντεχνιών είναι η ημετέρα των δημοσιογράφων (το ισχυρότερο και πλέον διεφθαρμένο ελληνικό «σοβιέτ») με το περίφημο αγγελιόσημο, όπου κάθε διαφήμιση που μπαίνει πρέπει να καταβάλει ένα 20% της αξίας υπέρ του ταμείου των δημοσιογράφων. 
Κάθε φορά δηλ. που κάποιος αγοράζει ψωμί, κρασί ή ένα σαπούνι κλπ εκτός των άλλων καταβάλλει και ένα ποσό στην συντεχνία των δημοσιογράφων, επειδή έτσι φρόντισαν οι κατοχικές δυνάμεις για να έχουν την υποστήριξη του κλάδου ο οποίος τώρα ανθίσταται γενναία στη νέα οικονομική «κατοχή». Ουαί υμίν...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Χαίρε Χάρη Θεοχάρη!

Οι τελευταίες ημέρες είναι πραγματικά δύσκολες. Μαγνητικές καταιγίδες, ψεκασμοί, ατελείωτες ώρες στα γκισέ των τραπεζών. Ο Θεός να βοηθήσει για να μην είναι ο ιστορικός του μέλλοντος των ιδίων αντιλήψεων με αυτές της κυρίας Ρεπούση. Να έχεις πέσει ηρωικά μαχόμενος για να πάρεις το πιστοποιητικό τόκων στην Πειραιώς και να γράφει ο άλλος ότι ήσουν θύμα συνωστισμού; Πάει πολύ! 

Μαγνητικές καταιγίδες πέφτουν στο κεφάλι μας. Την ίδια ώρα οι αντίπαλοι του έθνους, οι σκοτεινοί τύποι που περίμεναν δύο χιλιάδες χρόνια κάτω από την γη για να πάρουν την εκδίκησή τους, μας ψεκάζουν συνεχώς με παραισθησιογόνα για να κάμψουν τις αντιρρήσεις μας στο ξεπούλημα της πατρίδας στα διεθνή και ντόπια μονοπώλια. 

Κι ενώ ο άνισος αγώνας τείνει να δημιουργήσει τους ήρωες του μέλλοντος, ήρθε ο Χάρης Θεοχάρης για να μας αποτελειώσει. Ο άνθρωπος μυστήριο, ο άτλαντας των δημοσίων εσόδων, αποφάσισε να μας κάνει να μην έχουμε ούτε ένα λεπτό δίχως απασχόληση. Από την ώρα που δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η εφορία θα δεχτεί άλλη φορά στο μέλλον δηλώσεις (η ημερομηνία πήγε τέλος Ιουνίου και βλέπουμε), ο Χάρης Θεοχάρης γεμίζει τα κενά μας στέλνοντάς μας να βγάλουμε βεβαιώσεις για τους τόκους των άδειων βιβλιαρίων μας από τις τράπεζες. 

Έτσι θα ικανοποιηθεί και ο καπετάν Δένδιας και θα μειωθούν οι διαδηλώσεις. Ποιος θα έχει διάθεση για διαδήλωση στην Αθήνα - θερμοκήπιο, στην Αθήνα των ψεκασμών, όταν θα έχει ήδη χύσει λίτρα ιδρώτα στις ουρές των τραπεζών; 

Ναι, κυρίες και κύριοι. Θα κάνουμε ηλεκτρονικές δηλώσεις και πρέπει να συγκεντρώσουμε ένα σωρό πιστοποιητικά σε χαρτί. Άλλο ένα δάσος του Αμαζονίου θα ξηλωθεί. Οικολόγοι του κόσμου ενωθείτε...

Kαι γιατί όλα αυτά; Για να κάμψουν το ηθικό μας, σύντροφοι και συντρόφισσες. Είναι βέβαιο ότι την ώρα που εκατομμύρια άνεργοι θα σκοτώνουν την ώρα τους στα γκισέ των τραπεζών, οι κομάντο των ειδικών δυνάμεων των υπηρεσιών πάταξης της φοροδιαφυγής θα λαμβάνουν τις τελευταίες οδηγίες τους από τους ειδικούς πράκτορες της αντίστοιχης αμερικανικής υπηρεσίας. Κερδίζουν χρόνο για να μας την φέρουν ολοκληρωτικά. Με το λεγόμενο «τελικό κτύπημα». 

Αλίμονο σε εκείνη την πατριώτισσα και σε εκείνο τον πατριώτη που θα βρεθούν σε αδυναμία να δικαιολογήσουν το καρβέλι που θα έχουν στο τραπέζι. Θα τους πάρουν και το τραπέζι. Το όνομα Χάρης Θεοχάρης θα γίνει γνωστό σε όλη την υφήλιο ως εκείνο του ατρόμητου πολέμιου της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Χαίρε Χάρη Θεοχάρη!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

H Moνσάντο κρίθηκε ένοχη για χημική δηλητηρίαση

Ένας Γάλλος αγρότης, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να εκτελέσει τα καθημερινά γεωργικά του καθήκοντα, λόγω της μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης που του έχει προκαλέσει το φυτοφάρμακο που χρησιμοποιούσε, βρέθηκε στο δικαστήριο, όπου ο υπεύθυνος για την σημερινή του κατάσταση, κρίθηκε ένοχος για χημική δηλητηρίαση. 
 
Το γαλλικό δικαστήριο στη Λυών αποφάνθηκε ότι το Lasso,  ζιζανιοκτόνο της Μονσάντο, το οποίο περιέχει τη δραστική ουσία alachlor, προκάλεσε στον Paul Francois μόνιμες νευρολογικές βλάβες, που εκδηλώνονται με επίμονη απώλεια μνήμης, πονοκεφάλους και τραύλισμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας.
 
Τα ρεπορτάζ δείχνουν ότι ο 47χρονος αγρότης μήνυσε την Monsanto το 2004 μετά από την εισπνοή του προϊόντος Lasso, ενώ καθάριζε τον εξοπλισμό του ψεκασμού. Λίγο καιρό μετά, ο Francois άρχισε να αντιμετωπίζει διαρκή προβλήματα, που τον εμπόδιζαν να εργαστεί, τα οποία όπως λέει συνδέονται άμεσα με την έκθεσή του στη χημική ουσία.  
 
Στις συσκευασίες του φυτοφαρμάκου Lasso δεν αναφέρονταν οι ανάλογες  προειδοποιήσεις για τους κινδύνους της έκθεσης στο προϊόν. Ο  Francois υποστήριξε πως η Monsanto ουσιαστικά αδιαφόρησε για την παροχή επαρκούς προστασίας στους πελάτες της.
 
Προς έκπληξη πολλών, το γαλλικό δικαστήριο συμφώνησε με τους ισχυρισμούς του και τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίστηκαν ενώπιόν του, δηλώνοντας νωρίτερα φέτος ότι «η Monsanto είναι υπεύθυνη για την ταλαιπωρία του Paul Francois αφού εισέπνευσε το φυτοφάρμακο και πρέπει να τον αποζημιώσει πλήρως».  
 
Το δικαστήριο θα ζητήσει τη γνώμη εμπειρογνωμόνων σχετικά με το πώς να μετρήσει τις απώλειες του Francois, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ποσό με το οποίο η Monsanto υποχρεούται να αποζημιώσει τον αγρότη. 
 
"Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, καθόσον είναι η πρώτη φορά που ένας κατασκευαστής φυτοφαρμάκων κρίνεται ένοχος για μια τέτοια δηλητηρίαση", δήλωσε ο Francois Lafforgue, δικηγόρος του Paul Francois, στο Reuters.
 
Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ), η έκθεση στην alachlor μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι, τα νεφρά, τη σπλήνα, και τα μάτια, και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αναιμίας και ακόμη και καρκίνου.
 
Το 2007, η Γαλλία απαγόρευσε επίσημα τη χρήση του φυτοφαρμάκου Lasso στη χώρα, ακολουθώντας την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που θεσπίστηκε το 2006  για την απαγόρευση της χημικής αυτής ουσίας από την περαιτέρω χρήση της σε καλλιέργειες σε όλες τις χώρες μέλη της.  
 
Αλλά παρ 'όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το alachlor μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία, να επιφέρει προβλήματα στην αναπαραγωγή ή αναπτυξιακά προβλήματα, και να προκαλέσει καρκίνο, η χημική αυτή ουσία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε συμβατικές καλλιέργειες σε όλες τις ΗΠΑ μέχρι σήμερα.
 
"Είμαι ζωντανός σήμερα, αλλά ένα μέρος του γεωργικού πληθυσμού πρόκειται να θυσιαστεί και πρόκειται να πεθάνει εξαιτίας του alachlor", πρόσθεσε ο Francois στο Reuters.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους. Οι σφαγές και οι λεηλασίες

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.
Το Βυζάντιο σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε' για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.
Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ' ημών η των αζύμων λατρεία».
Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.
Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».
Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.
Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού. Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς.
Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.
Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, 70 περίπου πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.
Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.
Λίγες ώρες πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε την τελευταία του ομιλία στην Αγιά Σοφία και είπε απευθυνόμενος προς τους στρατηγούς του.  «Σας παραδίδω την εκλαμπρότατη και φημισμένη αυτή πόλη, πατρίδα σας και βασίλισσα των πόλεων. Ξέρετε καλά, αδέρφια, ότι για τέσσερις λόγους οφείλουμε όλοι να προτιμήσουμε το θάνατο παρά τη ζωή: πρώτον, για την πίστη και την ευσέβειά μας· δεύτερον, για την πατρίδα· τρίτον, για το βασιλέα και το Χριστό και τέταρτον, για τους συγγενείς και φίλους.
Λοιπόν αδέρφια, αν οφείλουμε να αγωνιστούμε μέχρι θανάτου για έναν και μόνο από τους τέσσερις αυτούς λόγους, πολύ περισσότερο για όλους μαζί, όπως προφανώς κατανοείτε. Αν για τις αμαρτίες μας παραχωρήσει ο Θεός τη νίκη στους ασεβείς, θα διακινδυνεύσουμε υπέρ της πίστεως της αγίας που μας παραχώρησε ο Χριστός με το αίμα του. Αυτό είναι το σπουδαιότερο απ’ όλα. Τι θα ωφεληθεί κανείς αν κερδίσει τον κόσμο όλο και χάσει την ψυχή του; Δεύτερον, χάνουμε έτσι μια περίφημη πατρίδα και, ακόμη, την ελευθερία μας. Τρίτον, χάνουμε την άλλοτε περιφανή και σήμερα ντροπιασμένη, ταπεινωμένη και εξουθενωμένη βασιλεία, η οποία γίνεται έρμαιο του ασεβούς τυράννου. Τέταρτον, στερούμεθα τις προσφιλείς γυναίκες και τα παιδιά μας και τους συγγενείς μας».
Λόγια που δείχνουν το θάρρος του Αυτοκράτορα. Λόγια που ακόμη και σήμερα πρέπει να διδάσκονται σε όλους για τη σημασία που έχει πολεμάμε μέχρι τέλους για να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »