30/4/13

Nέα προσπάθεια εξαγωγής χρυσού στη Γερμανία

Προορισμός τους ήταν η Γερμανία, όπως και στην περίπτωση σύλληψης 32χρονου Γερμανού που τη 12η Απριλίου προσπάθησε να εξάγει στο Βερολίνο 7 κιλά χρυσό και 470 κιλά ασήμι για λογαριασμό εταιρείας με έδρα την πλατεία Συντάγματος.
Στην υπόθεση της Παρασκευής, ο άνδρας που εντοπίστηκε να μεταφέρει τα 15,7 κιλά χρυσού είχε στην κατοχή του δύο δελτία αποστολής, τα οποία και κατασχέθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τον μέχρι τώρα έλεγχο προκύπτει ότι την εξαγωγή του χρυσού πραγματοποιούσε εταιρεία εμπορίας ευγενών μετάλλων με έδρα την Κάλυμνο, καθώς και ότι το εμπόρευμα παραλήφθηκε όχι από τα Δωδεκάνησα, αλλά από υποκατάστημα εταιρείας με έδρα την οδό Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας. Οπως ήταν αναμενόμενο, το χρυσάφι δεσμεύθηκε καθώς, εκτός του ότι ήταν κρυμμένο μέσα σε συσκευασίες με πασχαλινές λαμπάδες, προέκυψαν επιπλέον ενδείξεις για την εικονικότητα των τιμολογίων. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΣΔΟΕ που ερευνούν την υπόθεση, για την εξαγωγή των 15,7 κιλών χρυσού χρησιμοποιήθηκαν τιμολόγια εταιρείας με έδρα την Κάλυμνο προκειμένου να καταστεί πιο δύσκολος ο έλεγχος των τιμολογίων και η διασταύρωση των στοιχείων της εταιρείας. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο χρυσός αγοράστηκε από ενεχυροδανειστήρια δίχως νόμιμα παραστατικά και γι’ αυτό η εξαγωγή του στη Γερμανία επιχειρήθηκε να γίνει με εικονικά τιμολόγια.
Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της 12ης Απριλίου, όταν κατασχέθηκαν στο «Ελ. Βενιζέλος» 470 κιλά ασήμι και 7 κιλά χρυσού που επιχείρησε να εξαγάγει στο Βερολίνο 32χρονος Γερμανός. Ο συλληφθείς είχε στην κατοχή του εικονικά τιμολόγια σύμφωνα με τα οποία την αποστολή των πολύτιμων μετάλλων έκανε η εταιρεία «Ελυρος Α.Ε.» με έδρα την οδό Καπνικαρέας 3. Η περαιτέρω έρευνα του ΣΔΟΕ είχε αποκαλύψει ότι πίσω από την υπόθεση βρισκόταν εταιρεία εμπορίας ευγενών μετάλλων με έδρα την οδό Οθωνος στο Σύνταγμα και παράρτημα στο Βερολίνο. Επιπλέον, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της «Κ» (φύλλο 23ης Απριλίου), η «Ελυρος Α.Ε.» ήταν ουσιαστικά εταιρεία -φάντασμα, που το 2012 είχε εμπλακεί σε απάτη ύψους 1,2 εκατ. ευρώ με ακάλυπτες επιταγές.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της έρευνας, ο 32χρονος Γερμανός που συνελήφθη για την υπόθεση ήταν υπάλληλος εταιρείας security που αναλάμβανε τη μεταφορά του χρυσού από την Αθήνα στο Βερολίνο για λογαριασμό της εταιρείας εμπορίας ευγενών μετάλλων της πλ. Συντάγματος. Διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι το τελευταίο εξάμηνο είχε πραγματοποιήσει 8 ταξίδια από την Αθήνα στο Βερολίνο. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2011 στενό συγγενικό πρόσωπο του ιδιοκτήτη της εταιρείας είχε συλληφθεί στο λιμάνι της Πάτρας για απόπειρα εξαγωγής 500 κιλών χρυσού δίχως νόμιμα παραστατικά έγγραφα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Βουτιά 14,4% στις λιανικές πωλήσεις, τον Φεβρουάριο

«Καταβυθίστηκε» και τον Φεβρουάριο εφέτος ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας, καθώς μειώθηκε περαιτέρω κατά 14,4% σε ετήσια βάση, προκαλώντας απόγνωση στους επιχειρηματίες του χώρου.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τη μεγάλη μείωση των πωλήσεων δεν απέφυγαν ούτε τα σούπερ μάρκετ, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), να καταγράφει τις εξής πτώσεις στις πωλήσεις: Φαρμακευτικά- Καλλυντικά (17,5%), Καύσιμα και λιπαντικά Αυτοκινήτων (17,4%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (14,6%), Τρόφιμα- Ποτά- Καπνός (12,4%), Βιβλία- Χαρτικά- Λοιπά είδη δώρων κ.ά. (11,4%), Έπιπλα- Ηλεκτρικά είδη- Οικιακός εξοπλισμός (10,2%), Ένδυση- Υπόδηση (4,7%) και Πολυκαταστήματα (2,5%).
Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:
Ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), με τα καύσιμα, σημείωσε μείωση 14,4% τον Φεβρουάριο 2013, σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2012, έναντι μείωσης 12,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.
Ενώ, ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές), με τα καύσιμα, σημείωσε μείωση 14,4% τον Φεβρουάριο 2013, σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2012, έναντι μείωσης 11% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

DNA αλόγου βρέθηκε σε πάριζα ΝΙΚΑΣ

Σε δειγματοληψία βραστής πάριζας με την εμπορική ονομασία "Πάριζα ΝΙΚΑΣ" για τοστ βραστή από φρέσκο χοιρινό κρέας" προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), έπειτα από έλεγχο βάσει καταγγελίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το δείγμα, ήταν από συσκευασία βάρους 3,45 kg (μπαστούνι), έφερε ημερομηνία λήξης 21.6.2013, παρασκευάζεται / συσκευάζεται από την εταιρεία ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ (22ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας, Άγιο Στέφανο). Στο συγκεκριμένο δείγμα, βάσει εργαστηριακής ανάλυσης, ανιχνεύτηκε DNA αλόγου (στο σύνολο του DNA < 1% και > 0.1%).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και οι έλεγχοι συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση με στόχο την προστασία του καταναλωτή. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ρεκόρ ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο

Σε επίπεδο ρεκόρ έφτασε το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη το Μάρτιο «αγγίζοντας» το 12,1% (από 12% τον Φεβρουάριο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, οι άνεργοι αυξήθηκαν το Μάρτιο κατά 62.000 και κατά 1,723 εκατ. τους τελευταίους 12 μήνες. 

Πρώτη στην ανεργία είναι η χώρα μας με ποσοστό 27,2% (στοιχεία Ιανουαρίου) και ακολουθεί η Ισπανία  με 26,7%.

Επίσης, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε τον Απρίλιο στο 1,2% από 1,7%, φτάνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών και εντείνοντας τις προσδοκίες πολλών περί μίας μείωσης του βασικού επιτοκίου από πλευράς του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει στη συνεδρίαση του ΔΣ της (την Μ. Πέμπτη) το βασικό της επιτόκιο για να τονώσει την οικονομία που βρίσκεται για δεύτερη φορά από το 2009 σε ύφεση. Ένα γεγονός που υπογραμμίζει τις συνέπειες της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης είναι το ότι περίπου 19,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή είναι άνεργοι -ο υψηλότερος αριθμός από το 1999. 

Μία πλειοψηφία των οικονομολόγων αναμένει μία μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,50%. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κάλυψη για την τρύπα των 115 εκατ. ευρώ ζητάει ο GAP

Μετά βίας μπορούν συγκρατήσουν τα αισθήματά τους πλέον οι δύο βασικές αντιμαχόμενες πλευρές στο ΠΑΣΟΚ, γύρω από την αβυσσαλέα μαύρη τρύπα «βάθους» 115 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του κόμματος: Βενιζελικοί και παπανδρεϊκοί βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στα χαρακώματα, με αφορμή τις απίστευτες αποκαλύψεις για τις σπατάλες της περιόδου 2004-2009 και η ρήξη μοιάζει αναπόφευκτη, εάν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο. 

Ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος και ο προκάτοχός του Γιώργος Παπανδρέου συνεννοήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας να τηλεφωνηθούν το πρωί της Τρίτης και να κανονίσουν ένα ραντεβού μέχρι το μεσημέρι για να τα πουν κατ’ ιδίαν. 

Παρά τις εκατέρωθεν προσπάθειες να υπάρξει ένα μορατόριουμ, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ηρεμήσουν τα πνεύματα, ακόμη και μετά τη συνάντηση, η οποία πιθανόν γίνεται και για να τηρηθούν κάποια προσχήματα.

Η αγωνία για την ανάγκη να βρεθεί μία λύση, ώστε να μην γίνει η κατάσταση ανεξέλεγκτη προέρχεται και από τις δύο πλευρές, κυρίως όμως από εκείνη του κ. Παπανδρέου. Η πρώην ηγετική ομάδα δεν κρύβει τη δυσφορία της, αλλά και την ανησυχία της για την τροπή, που έχουν λάβει τα πράγματα: Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για πολυτελείς δαπάνες και για ένα προκλητικό κομματικό βίο επί σειρά ετών, κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα το όποιο κύρος διατηρεί ακόμη ο κ. Παπανδρέου στις τάξεις των πιστών του κόμματος, ενώ πολλοί φοβούνται ότι θα υπάρξει και εμπλοκή της δικαιοσύνης.

Από την άλλη ο κ. Βενιζέλος δεν κρύβει την αγανάκτησή του για τις κινήσεις αμφισβήτησης, πολλές από τις οποίες χρεώνονται απευθείας στον πάλαι ποτέ παπανδρεϊκό κύκλο. Ο πρόεδρος του κόμματος είναι εξοργισμένος για παράδειγμα με την λεγόμενη «κίνηση των 75», την οποία αποτελούν παραδοσιακοί παπανδρεϊκοί, με σκοπό να ασκήσουν κριτική στα πεπραγμένα της τωρινής ηγεσίας.

Είναι τόσο ασυγκράτητη η δυσφορία και ο εκνευρισμός του κ. Βενιζέλου με τη στάση των παπανδρεϊκών, που το απόγευμα της Κυριακής δεν δίστασε να εισβάλει σχεδόν στο γραφείο της στενής συνεργάτιδος του κ. Παπανδρέου, Ρεγγίνας Βάρτζελη στη Βουλή, όταν διαπίστωσε ότι εκεί βρισκόταν και συζητούσε μαζί της αμέριμνος ο αποχωρήσας βουλευτής από το ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος έχει ασκήσει έντονη προσωπική κριτική στον πρόεδρο του κόμματος! Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι πολλοί στο πάλαι ποτέ παπανδρεϊκό στρατόπεδο τον υπονομεύουν, ου μην και εργάζονται για την αποτυχία του.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχεται και εισηγήσεις να χαμηλώσει τους τόνους για τα οικονομικά του κόμματος, καθώς η ανακίνηση του θέματος μπορεί να προκαλέσει, λένε, φθορά και κόστος και για τη σημερινή ηγεσία. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βενιζέλος δεν θέλει να φανεί ότι διακατέχεται από κάποιο είδος ρεβανσισμού και γι’ αυτό θα επαναφέρει στο προσκήνιο παλαιότερες προτάσεις του για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, καλώντας και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να πράξουν ό,τι κάνει και ο ίδιος με τα του Κινήματος. Να γίνει σε όλα τα κόμματα δηλαδή έλεγχος και δημοσιοποίηση των στοιχείων και να καθοριστούν κανόνες για την ορθή και διάφανη διαχείριση των κονδυλίων, που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στην Κυπριακή Βουλή κρίνεται με οριακή πλειοψηφία το μνημόνιο

Έφτασε η ώρα της κρίσης για το Μνημόνιο Συναντίληψης και τη Δανειακή Σύμβαση της Κύπρου, που θα τεθούν σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου. 

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί εκτάκτως στις 10 το πρωί για συζήτηση των δύο εγγράφων, τα οποία, αν εγκριθούν, θα ανοίξουν την πόρτα για το δάνειο των 10 δισ. ευρώ, μεταδίδει το SigmaLive.

Όπως προκύπτει από τους συσχετισμούς δυνάμεων που έχουν διαμορφωθεί, το αποτέλεσμα θα κριθεί οριακά. 

Υπέρ της έγκρισης της δανειακής σύμβασης θα ψηφίσουν ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, σύνολο 28 ψήφοι. Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Νίκος Κουτσού, σύνολο 27 ψήφοι, θα ταχθούν αρνητικά. 

Υπό αυτά τα δεδομένα, τείνει να διαμορφωθεί μια εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία, της οποίας την πλάστιγγα θα κρίνει η ψήφος του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος δημοσίως κράτησε και χθες κλειστά τα χαρτιά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Συλλούρης φέρεται να κλίνει προς θετική ψήφο, η οποία θα προσφέρει στην Κυβέρνηση την πλειοψηφία των 29 θετικών ψήφων, οι οποίες απαιτούνται για την έγκριση του μνημονίου. 

Σύμφωνα με το κυπριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο, χθες ήταν έντοντες οι διεργασίες τόσο σε επίπεδο κομμάτων, όσο και σε επίπεδο Βουλής, στις Επιτροπές Οικονομικών και Εξωτερικών της οποίας βρέθηκαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών. Χάρης Γεωργιάδης και Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσαν το Κοινοβούλιο να κυρώσει τη δανειακή σύμβαση. Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ αποφάσισε όπως το κόμμα την καταψηφίσει, ενώ κατέθεσε πρόταση για αναζήτηση λύσης του οικονομικού προβλήματος της χώρας έξω από το ευρώ. Απόφαση καταψήφισης του μνημονίου έλαβε σε μαραθώνια χθεσινή της συνεδρία και η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, σε αντίθεση με το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, το οποίο αποφάσισε την υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης. 

Ένα "όχι" σήμερα στη Βουλή θα συνιστά καταστροφή για τον τόπο δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης. 

Παράλληλα, υπέδειξε, ότι κάθε βουλευτής πρέπει να έχει επίγνωση πως σήμερα αναμετράται με την ιστορία του τόπου. 

Μέχρι στιγμής η κυπριακή δανειακή σύμβαση εξασφάλισε το πράσινο φως από τα Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα έκρηξη των επισφαλειών "βλέπει" η ΔΕΗ

Προ ημερών ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ δε θα αυξηθούν όπως προβλεπόταν βάσει της συμφωνίας με την τρόικα για σταδιακή αναπροσαρμογή του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Είχε προηγηθεί υποβολή εκ νέου από την πλευρά της ΔΕΗ των κοστολογικών στοιχείων της εταιρείας, προκειμένου η ανεξάρτητη αρχή να διαπιστώσει εάν υπάρχει διαφοροποίηση στα κόστη της εταιρείας. 

Στα στοιχεία που υπέβαλε εκ νέου η ΔΕΗ, περιλαμβάνεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαπίστωση από την πλευρά της εταιρείας: σύμφωνα με τη ΔΕΗ στο κόστος εμπορίας υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση και αισθητή αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, κατά 110 εκατ. ευρώ: ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός περιλάμβανε προβλέψεις 228 εκατ. ευρώ, στα στοιχεία που υπέβαλε προ ημερών η ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ οι προβλέψεις έχουν εκτιναχθεί στα 338 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, να σημειώσουμε ότι έχει καταγραφεί σημαντική άνοδος των ανεξόφλητων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, που αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί τον Οκτώβριο του 2012 ανέρχονταν σε 1,176 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο παρότι υπήρχαν προσδοκίες ότι θα υπάρξει περιορισμός, παρουσίασαν μικρή αύξηση στο 1,182 δισ. ευρώ. Είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί πάντως ότι οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί δεν λογίζονται ως επισφάλειες.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι υπάρχει ένα τόσο σημαντικό ποσό οφειλής προς τη ΔΕΗ από πελάτες της, αποδίδεται ευθέως στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές και στην αδυναμία να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Το πρόβλημα ως γνωστόν συνδέεται ευθέως με την επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος με το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ. 

Άξιο αναφοράς είναι πάντως το γεγονός ότι πλέον η πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ δε συναρτάται με την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος καθώς οι καταναλωτές μπορούν να πληρώσουν μόνο το ρεύμα. Ταυτόχρονα η ΔΕΗ έχει προωθήσει νέα προγράμματα διακανονισμών, τα οποία έτυχαν και ευρείας αποδοχής από τους πελάτες της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 οι διακανονισμοί της εταιρείας ξεπέρασαν τις 700 χιλιάδες ενώ προ ημερών η επιχείρηση επέκτεινε το πρόγραμμα στους δικαιούχους και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, ελαστικοποιώντας τα κριτήρια υπαγωγής σε ρύθμιση. 

Παρά ταύτα, τα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους γεγονός που οδηγεί και τη ΔΕΗ στην αύξηση των προβλέψεων, η οποία σημειωτέον οφείλεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στην αύξηση των προβλέψεων για απαιτήσεις από πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης, δηλαδή τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις βιοτεχνίες – μικρές και μεσαίες βιομηχανίες. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διευρυμένες οι ζημιές α΄ τριμήνου στον Τηλέτυπο

Μειωμένο κύκλο εργασιών και διεύρυνση ζημιών εμφάνισε η Τηλέτυπος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε μητρικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, σε ενοποιημένο επίπεδο, οι καθαρές ζημιές διευρύνθηκαν στα 10,97 εκατ. ευρώ από τα 4,29 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ ο κύκλος εργασιών του ομίλου υποχώρησε στα 17,93 εκατ. ευρώ από τα 24,43 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σε επίπεδο μητρικής, το πρώτο τρίμηνο οι ζημιές μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 10,57 εκατ. ευρώ από τα 4,56 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών εμφάνισε πτώση στα 17,76 εκατ. ευρώ από τα 24,08 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Νωρίτερα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες των συνεχιζόμενων αρνητικών οικονομικών συγκυριών, με αποτέλεσμα οι μετοχές να παραμένουν στην κατηγορία επιτήρησης από τις 8/4/2011.

Οι συνέπειες αυτές είναι εμφανείς στη μείωση του κύκλου εργασιών και στη πιστοδοτική περίοδο προς πελάτες με επαχθείς επιπτώσεις επί της ταμιακής ρευστότητας. Η διοίκηση επιμένει στη μείωση κόστους λειτουργίας και κόστους παραγωγής ιδίου προγράμματος και επαυξάνει τις προσπάθειες.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τηλέτυπος στις 18/4/2013 ενέκρινε ομόφωνα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κατά 15.118.950 ευρώ με καταβολή μετρητών και την έκδοση 50.396.500 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/4/13

Η τεχνική βοήθεια των Ευρωπαίων στο υπουργείο Οικονομικών


Αναλυτικές πληροφορίες για την τεχνική βοήθεια που προσφέρουν εμπειρογνώμονες χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της ομάδας δράσης της Κομισιόν (ομάδα Ράιχενμπαχ) αποκαλύπτονται στη σχετική έκθεση για τα πεπραγμένα της που δόθηκε σήμερα  στη δημοσιότητα. Η βασική διαπίστωση και σύσταση της έκθεσης είναι ότι η ελληνική νομοθεσία για την αυτονόμηση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη υπολείπεται ακόμη των κριτηρίων που έχουν τεθεί. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η έκθεση έχει συνταχθεί πριν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με διατάξεις του οποίου διευρύνονται οι αρμοδιότητες του κ. Θεοχάρη.

Η πολυεθνική τεχνική βοήθεια

Από την έκθεση αποκαλύπτεται και το κομμάτι τεχνικής βοήθειας για τη βελτίωση του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού που έχει αναλάβει η εθνική ομάδα εμπειρογνωμόνων. Έτσι προκύπτει ότι:

- οι Βέλγοι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν έχουν αναλάβει την εκπαίδευση υπαλλήλων του τηλεφωνικού κέντρου (call center) του ΥΠΟΙΚ για το «μαρκάρισμα» των οφειλετών του δημοσίου και όσων δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

- οι Δανοί έχουν αναλάβει την εκπαίδευση Ελλήνων ελεγκτών για την ανάλυση κινδύνου για φοροδιαφυγή των φορολογικών υποθέσεων που είναι ακόμη ανοικτές.

- οι Γερμανοί έχουν αναλάβει την κατάρτιση των υπαλλήλων για φορολογικούς ελέγχους («αναβάθμιση δεξιοτήτων των Ελλήνων ελεγκτών»).

- οι Γάλλοι έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των ελεγκτών για ελέγχους εύπορων φορολογούμενων με έμμεσες μεθόδους. Πρόκειται για μεθόδους που περιλαμβάνονται σε υπουργική απόφαση η οποία δεν έχει ακόμη υπογραφεί.

- οι Ισπανοί έχουν αναλάβει την εκπαίδευση ελεγκτών για τον έλεγχο μεγάλων φορολογούμενων του κατασκευαστικού κλάδου και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Από την έκθεση προκύπτει επίσης ότι έρχεται νέος κώδικας φορολογικής δικονομίας για την επιτάχυνση της επίλυσης των φορολογικών διαφορών καθώς και ότι από τις αρχές του 2012 έως και τέλος Φεβρουαρίου του 2013 έχουν σταλεί για έλεγχο 967 υποθέσεις φοροδιαφυγής στο ΣΔΟΕ και στις υπόλοιπες φορολογικές αρχές βάσει πληροφοριών που συνέλεξε η μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Πρόκειται για ομάδα 280 κρατικών υπαλλήλων που έχουν εκπαιδευτεί στο να εντοπίζουν συναλλαγές ύποπτες για φοροδιαφυγή. Επίσης, από τις υποθέσεις αυτές έχει προκύψει η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους 114,8 εκατ. ευρώ.
Μητρώο καταθετών
Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος η task force θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνουν τα εξής:
- Κατάθεση νομοσχεδίου στη βουλή για την αποτελεσματική εφαρμογή μητρώου τραπεζικών λογαριασμών. Αυτό σημαίνει, όπως έχει γράψει το Capital.gr. στο παρελθόν, τη σύνδεση του ΣΔΟΕ και των υπόλοιπων ελεγκτικών μηχανισμών με το τραπεζικό σύστημα, για να πληροφορούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα τις τραπεζικές κινήσεις και τα υπόλοιπα όσων ελέγχονται
- Ενίσχυση της συνεργασίας και την ανταλλαγή πληροφοριών της μονάδας χρηματοπιστωτικών πληροφοριών, της οικονομικής αστυνομίας, και των υπόλοιπων φορολογικών αρχών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Καταστροφή των Ορθοδόξων Εκκλησιών στα Κατεχόμενα του Νησιού, αποκαλύπτει βιβλίο του Δανού συγγραφέα Χένρικ Κλάουσεν


Εξαθλίωση, που υφίστανται οι ορθόδοξες εκκλησίες στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, μετά την τουρκική εισβολή, αποκαλύπτει ο Δανός συγγραφέας και φωτογράφος, Χένρικ Κλάουσεν, σε βιβλίο του, που παρουσιάζει σε σημερινό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Αλήθεια».
Σύμφωνα με τον Δανό συγγραφέα, η κατάσταση των εκκλησιών στα κατεχόμενα «μόνο θλίψη μπορεί να μας φέρει. Κατεστραμμένες εκκλησίες, κατεστραμμένα κοιμητήρια, εκκλησίες που μετατράπηκαν σε τζαμιά, είναι η σημερινή κατάσταση στο κατεχόμενο βόρειο μέρος της Κύπρου».
Στο βιβλίο αναφέρεται πως μετά την εισβολή των Τούρκων το 1974, ήρθαν στην κατοχή τους περίπου 500 εκκλησίες ή άλλα χριστιανικά μνημεία, πολλά εκ των οποίων μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας. Επιπλέον σημειώνει πως μετά την εισβολή, δεν υπήρχε για πολλά χρόνια πρόσβαση στις εκκλησίες στα κατεχόμενα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή τους κατάσταση, καθώς δεν μπορούσαν να γίνουν εργασίες συντήρησής τους ή να προστατευθούν από λεηλασίες και κλοπές. Τονίζεται πως αυτά τα προβλήματα είναι τεκμηριωμένα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλα διεθνή Ινστιτούτα, «αλλά η διεθνής κοινότητα έκανε μικρή προσπάθεια για να καταστήσει την Τουρκία υπεύθυνη για τα προβλήματα αυτά».
Στο βιβλίο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Χαράλαμπου Δημητρίου, επιχειρείται σύγκριση για το πώς διατηρούνται στις ελεύθερες περιοχές τα τζαμιά.
Αναφέρει ο συγγραφέας:
«Μετά που είδαμε πώς αντιμετωπίζονται οι εκκλησίες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, κάποιος θα αναρωτηθεί δικαίως, αν οι Κύπριοι, στο ελεύθερο τμήμα του νησιού, συμπεριφέρονται στα τζαμιά με ανάλογο τρόπο, δηλαδή αφήνοντάς τα να αποσυντεθούν, προχωρώντας σε βανδαλισμούς ή κλοπές. Η απάντηση είναι “όχι”. Υπάρχουν 17 αρχαία τζαμιά στο νότιο τμήμα της Κύπρου, τα οποία είναι όλα προστατευόμενα από την κυβέρνηση και συντηρούνται από το κράτος. Έντεκα από αυτά αρχικά κτίστηκαν ως εκκλησίες και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε τζαμιά, κάτω από την οθωμανική κυριαρχία. Η κυβέρνηση της Κύπρου δεν έχει μετατρέψει τα τζαμιά ξανά σε εκκλησίες και διευκολύνει ενεργά τη χρήση τους από τους μουσουλμάνους».
Άλλο κεφάλαιο του βιβλίου, αναφέρεται στις κλοπές από τις εκκλησίες στα κατεχόμενα. Όπως επισημαίνεται, εκτιμάται πως έχουν κλαπεί από 15 έως 20 χιλιάδες εικόνες, χιλιάδες βιβλία, καθώς τοιχογραφίες και ψηφιδωτά. Ο Χένρικ Κλάουσεν αναφέρει πως υψηλά ιστάμενοι Τούρκοι αξιωματούχοι (σσ. όχι Τουρκοκύπριοι), όχι μόνο έδειξαν ανοχή σε αυτές τις κλοπές, αλλά τις ενθάρρυναν ανοιχτά με σκοπό να «διώξουν» τη χριστιανική τέχνη από το κατεχόμενο μέρος του νησιού. Αυτά που έχουν κλαπεί, έχουν πωληθεί στη μαύρη αγορά και για τον λόγο αυτό, σημειώνει, οι τιμές της ελληνικής / βυζαντινής τέχνης σε γενικές γραμμές έχουν κατρακυλήσει αισθητά.
Στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου του ο Χένρικ Κλάουσεν γράφει: «Η Κύπρος δεν είναι απλά ένα νησί στη Μεσόγειο με ευχάριστο κλίμα, όμορφες παραλίες και συναρπαστικές εκκλησίες. Το νησί περιλαμβάνει επίσης μία από τις πιο περίπλοκες και ανεπίλυτες συγκρούσεις στην Ευρώπη. Είναι ένα πεδίο έντασης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, και έχει ζήσει μερικές από τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία.
Αυτό το βιβλίο περιγράφει την ιστορία της Κύπρου, δίνοντας έμφαση στην μεταπολεμική εποχή μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο έως και την τουρκική εισβολή. Πολλές από τις φωτογραφίες τεκμηριώνουν την έντονη αντίθεση μεταξύ του χριστιανικού νότου και του πολιτισμικά λεηλατημένου βόρειου μέρος, όπου 500 εκκλησίες είναι άδειες και εγκαταλελειμμένες, οι περισσότερες εκ των οποίων σε φάση αποσύνθεσης.
Το βιβλίο παρέχει, επίσης, μία επισκόπηση των προβλημάτων από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου. Εκτός από τις εκτενείς φωτογραφικές αποδείξεις, παραθέτει επίσης μία ευρεία επιλογή από πρωτότυπες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της μυστικής έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1976, σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τέσσερις ενδιαφερόμενοι για το 51% της ΕΥΑΘ

Σε τέσσερα ανήλθαν τα επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, σήμερα έως τις 5 μ.μ. που έληξε η προθεσμία, για την απόκτηση του 51% της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τη γαλλική Suez Environment (από κοινού με την ΄Ακτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ), τη ΓΕΚ (σε κοινό σχήμα με τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών και με ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης), τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και την «Κίνηση 136» (μια πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείρισή της, μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς).

Σύμφωνα με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), οι σύμβουλοι αξιοποίησης θα αξιολογήσουν τις υποβληθείσες προτάσεις και θα υποβάλουν τις εισηγήσεις τους σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στην αναμονή έως τρία χρόνια 360.000 συντάξεις


Έως 360.000 είναι οι συντάξεις που παραμένουν στην αναμονή για να απονεμηθούν στους δικαιούχους τους, οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά από ένα έως και τρία έτη. Το τεράστιο πρόβλημα στην απονομή των συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, τόσο για κύρια όσο και για επικουρική σύνταξη, δεν διορθώνεται, όσο και αν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης εξαγγέλλουν το αντίθετο. Η διαδικασία απονομής των συντάξεων συνεχίζεται να πραγματοποιείται με ρυθμούς... χελώνας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των εν αναμονή συνταξιούχων, αφού είναι αναγκασμένοι να παραμένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εισόδημα. Η έλλειψη ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων είναι αυτή που οδηγεί κατά κύριο λόγο στις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων. Όσο τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα εισπράττουν τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει για να ορθοποδήσουν τόσο οι αιτήσεις για συντάξεις θα συσσωρεύονται. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο εξαιτίας και της δραματικής έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν υπάλληλοι για να προωθήσουν και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία απονομής των συντάξεων.

Στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται το ΙΚΑ, που έχει 152.000 συντάξεις στην αναμονή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Από αυτές, οι 75.000 αιτήσεις αφορούν κύριες συντάξεις και οι 78.000 αιτήσεις αναφέρονται σε επικουρικές συντάξεις. Ο χρόνος αναμονής φτάνει τους 12 μήνες, όταν ο δικαιούχος έχει καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές μόνο στο ΙΚΑ. Στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης η αναμονή κυμαίνεται από 18 έως 24 μήνες. Ακόμα δηλαδή και με την εφαρμογή του μέτρου της προσωρινής σύνταξης για ένα οκτάμηνο, πάλι οι δικαιούχοι θα μείνουν μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς το παραμικρό εισόδημα.

Ίδια κατάσταση και για τον ΟΓΑ, που έχει αφήσει στο ράφι περίπου 60.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 12 έως και 24 μήνες, εάν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση. Με δεδομένο ότι οι συντάξεις του ΟΓΑ είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα μικρές, δηλαδή κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 500 ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι οι δικαιούχοι που δεν παίρνουν ούτε αυτή την πενιχρή σύνταξη βρίσκονται σε κατάσταση πραγματικής ένδειας. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις του ΟΑΕΕ, υπολογίζονται σε 15.000 οι αιτήσεις που βρίσκονται στην αναμονή, όταν ο χρόνος απονομής που απαιτείται κυμαίνεται από 12 έωςι και 18 μήνες.

Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκονται όμως και όσοι περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους από το Δημόσιο. Οι καθυστερήσεις κυμαίνονται από ένα έως δύο χρόνια, ενώ υπολογίζονται σε 30.000 οι αιτήσεις απονομής σύνταξης που έχουν συσσωρευτεί. Τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ διαψεύδουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος μόλις πριν από έναν μήνα δήλωνε ότι ο χρόνος απονομής των συντάξεων του Δημοσίου έχει μειωθεί από τον Ιούλιο του 2012 στους επτά μήνες. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας έχει παραδεχτεί έμμεσα ότι δεν τηρείται ούτε η διαδικασία απονομής της σύνταξης με βάση τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Άρα όποιος προλάβει και έχει τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση παίρνει τη σύνταξή του και οι άλλοι ας περιμένουν στην ουρά...

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το νεοσύστατο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αφού οι φορείς που έχουν υπαχθεί σε αυτό καθυστερούν δραματικά να απονείμουν τις επικουρικές συντάξεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), που η αναμονή κυμαίνεται από δύο έως τρία χρόνια και οι συντάξεις που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί φτάνουν τις 38.000. Άλλες 19.000 είναι οι συντάξεις που έχουν στοιβαχτεί στο ΤΕΑΥΕΚ, δηλαδή στο επικουρικό ταμείο των εργαζόμενων στα εμπορικά καταστήματα, με τον χρόνο αναμονής να είναι στα τρία έτη, άσχετα εάν πρόκειται για ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν σε έναν φορέα ή εάν πρόκειται για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Σε προφανή δυσκολία απονομής συντάξεων έχει περιέλθει και το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ). Πρόκειται για ένα Ταμείο που στο παρελθόν δεν συνήθιζε να παρουσιάζει τέτοιας μορφής προβλήματα, αλλά το «κούρεμα» των αποθεματικών που προκάλεσε το PSI όπως επίσης και η τεράστια κρίση στον κλάδο των κατασκευών έχουν περιορίσει τόσο πολύ τα έσοδα, που αναπόφευκτα προέκυψε θέμα και με τις απονομές των συντάξεων. Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ δείχνουν ότι στο ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο των πολιτικών μηχανικών, υπάρχουν 3.500 συντάξεις που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί, με τον χρόνο αναμονής να κυμαίνεται από 14 έως 16 μήνες. Στο Ταμείο των Νομικών είναι άλλες 2.275 οι αιτήσεις για σύνταξη που δεν έχουν εξεταστεί, με ανάλογο χρόνο αναμονής, ενώ στο ΤΣΑΥ υπάρχουν 1.500 συντάξεις που βρίσκονται στο ράφι, με τον χρόνο αναμονής να είναι στους 16 μήνες.


Το προσωπικό

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η ολοκλήρωση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο ΙΚΑ, από 9.229 εργαζομένους που υπήρχαν το 2010, το 2013 υπάρχουν μόνο 5.930 μόνιμοι υπάλληλοι. Το ίδιο διάστημα έχουν γίνει 3.759 αποχωρήσεις, με συνέπεια οι απώλειες να φτάνουν το 40% στις μόνιμες θέσεις εργασίας. Στο 39% φτάνουν οι ελλείψεις εργαζομένων στον ΟΑΕΕ, αφού από τους 1.372 μόνιμους υπαλλήλους που εργάζονταν το 2010, το τρέχον έτος ο οργανισμός έχει μόλις 836 μόνιμους εργαζομένους. Οι αποχωρήσεις 536 μόνιμων και άλλων 202 συμβασιούχων υπαλλήλων έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του ΟΑΕΕ, κάτι που αποτυπώνεται και στην καθυστέρηση απονομής των συντάξεων.

Προβληματική έχει γίνει όμως και η λειτουργία του ΟΓΑ. Μέσα σε τρία χρόνια αποχώρησαν 155 υπάλληλοι και έτσι, ενώ το 2010 εργάζονταν στον οργανισμό 629 άτομα, σήμερα δουλεύουν μόλις 474 υπάλληλοι. Αποτέλεσμα, το 25% των μόνιμων θέσεων του ΟΓΑ να παραμένουν κενές.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Alpha και Πειραιώς μπορούν, η ΕΤΕ το παλεύει, η Eurobank στο ΤΧΣ


Από διαφορετική αφετηρία θα ξεκινήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες την ανακεφαλαιοποίησή τους. Η παρουσία στρατηγικών επενδυτών στην πρώτη έκδοση μετοχών δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την κάλυψη του 10%, προκειμένου να αγοραστεί χρόνος ώστε οι μέτοχοι των τραπεζών να βρουν τα υπόλοιπα χρήματα μέσα στην επόμενη πενταετία.

Αν θεωρηθεί ότι η Eurobank βρίσκεται εκτός διαδικασίας, το εγχείρημα της εύρεσης 22 δισ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια δεν θα είναι κάτι εύκολο, καθώς, ακόμα και στην καλύτερη περίοδο (2000 - 2010) από την άντληση κεφαλαίων από την αγορά οι τράπεζες είχαν συγκεντρώσει 12 δισ. ευρώ. Ήταν μια περίοδος που οι τράπεζες έδιναν μερίσματα, η πιστωτική επέκταση έτρεχε με διψήφιους ρυθμούς, τα Βαλκάνια έβγαζαν κέρδη και οι επισφάλειες βρίσκονταν σε μονοψήφια επίπεδα.

Τώρα οι τράπεζες βρίσκονται στην ακριβώς αντίθετη κατάσταση. Η αξία για τον μέτοχο θα προκύψει από την εσωτερική μείωση του κόστους, την επίτευξη των συνεργειών από τις λειτουργικές ενοποιήσεις και, αν τα πράγματα πάνε λίγο καλύτερα στην οικονομία, δεν αποκλείεται να προκύψουν και έκτακτες θετικές εγγραφές από αντιστροφή προβλέψεων ή υπεραξίες από ακίνητα, συμμετοχές και θυγατρικές.

Ταμείο, πάντως, αναμένεται να γίνει στο τέλος του έτους, καθώς στο τέταρτο τρίμηνο είναι προγραμματισμένο να γίνει το stress test σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το δίλημμα συμμετοχής για τον μέτοχο βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σημείο: Αν τα πράγματα πάνε καλύτερα στη ροή της επόμενης πενταετίας, οι τράπεζες δικαιούνται να διαπραγματεύονται πάνω από τη λογιστική τους αξία, ανάλογα με τον βαθμό απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων τους.

Τα μεγάλα κέρδη δεν θα προέλθουν τόσο από τη συμμετοχή στις μετοχές, αλλά από την κατοχή των δικαιωμάτων συμμετοχής στις επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Είναι σαν να αγοράζει κανείς σήμερα έναν πολλαπλασιαστή ισχύος για το χαρτοφυλάκιό του. Αν το στοίχημα «βγει», τότε οι συγκινήσεις θα είναι εντονότατες. Αν, για παράδειγμα, ένας μέτοχος μπει σε μια αύξηση με 50 λεπτά και η τιμή της μετοχής ανέλθει σε 1 ευρώ, τότε κάθε δικαίωμα συμμετοχής (warrant) θα έχει απόδοση 1.000%. Το δικαίωμα αγοράς μετοχών θα διαπραγματεύεται στην αγορά και θα αποτιμάται καθημερινά ανάλογα με την εξέλιξη της τιμής της μετοχής, πιθανόν με κάποιο premium το οποίο θα ενσωματώνει κόστος χρήματος και διακύμανση της μετοχής.

Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή, διότι στο τέλος της τριετίας ο μέτοχος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με έναν «ξαφνικό θάνατο»:

Το ΤΧΣ, εφόσον βρει αγοραστή, θα μπορεί να πουλήσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει, ακυρώνοντας μερικώς ή ακόμα και ολοσχερώς την αξία των δικαιωμάτων, αφού προηγηθούν 30 ημέρες κατά τις οποίες ο κάτοχος των warrants θα μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του.

Άρα, η επιλογή τού πώς θα ΤΧΣ, για να μην του «μείνει κινηθεί ο μέτοχος χρειάζεται η μπάλα στα χέρια». Η κατάσταση που διαμορφώνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει ως εξής: 

Alpha Bank

Η Alpha Bank είναι η μοναδική τράπεζα που έχει θετική καθαρή θέση στον ισολογισμό του 2012 (613 εκατ. ευρώ), διατηρώντας πλεονέκτημα επιλογής έναντι των υπολοίπων. Μάλιστα, η ενσώματη καθαρή θέση βρίσκεται υψηλότερα από την υποψήφια τιμή της αύξησης, λόγω της συγχώνευσης με την Εμπορική Τράπεζα, γεγονός που της δίνει προβάδισμα ως επιλογή των κεφαλαίων που θα θελήσουν να παίξουν το στοίχημα της επιτυχούς αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου.

Εφόσον η τιμή της αύξησης είναι τα 45 λεπτά ανά μετοχή, θα εκδοθούν 1 δισεκατομμύριο νέες μετοχές και το δικαίωμα προτίμησης θα αφορά 1,9 νέες μετοχές για καθεμία παλαιά. Ο μέτοχος που θα λάβει μέρος στην αύξηση θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα απόκτησης για 7,3 νέες μετοχές (warrant). Η αύξηση εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Τράπεζα Πειραιώς

Η προσθήκη του δικτύου στην Ελλάδα των κυπριακών τραπεζών, η εξαγορά της Γενικής, της «καλής» Αγροτικής και της Millennium έφεραν σε πλεονεκτική θέση τον όμιλο της Πειραιώς, παρά την αρνητική καθαρή θέση στο τέλος του 2012 (-2,4 δισ. ευρώ). Από τις ιδιωτικές τοποθετήσεις των Societe Generale και BCP, η Τρ. Πειραιώς κάλυψε το 10% που της αναλογεί, με την προσθήκη, όμως, των CoCos, και το ύψος της αύξησης αποσκοπεί στη μείωση της έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών.

Η έκδοση των νέων μετοχών θα έχει σημαντικό βαθμό απομείωσης των υφιστάμενων μετόχων (<98 br="" reverse="" split.="">
Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής για το ελάχιστο ύψος της αύξησης είναι το υπόλοιπο ποσό που απομένει για να αποφύγει η τράπεζα την έκδοση των ακριβών μετατρέψιμων ομολογιών (163,5 εκατ. ευρώ). Το ακριβές ποσό της αύξησης θα προσδιοριστεί μετά τις 15 Μαΐου.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα έχει το δυσκολότερο έργο, καθώς έως τώρα δεν έχει κάποια στρατηγική συμμετοχή εξασφαλισμένη. Επίσης, το 12,3% των μετοχών της κατέχεται από ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιους οργανισμούς, επενδυτές που πιθανόν να έχουν και τη σοβαρότερη δυσκολία συμμετοχής στον βαθμό που τους αντιστοιχεί στην αύξηση.

Οι μέτοχοι που προήλθαν από τη συγχώνευση της Eurobank αποτελούν το 25%, εκ των οποίων περίπου το 11% αφορά ποσοστό των παλαιών βασικών μετόχων της Eurobank. Η Εθνική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι ενδέχεται να κάνει χρήση των CoCos, κατεβάζοντας το 10% των κεφαλαίων στα 785 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας μια σχέση 1,57 νέων μετοχών για καθεμία παλαιά και δικαίωμα για πλήρη άσκηση των warrants (ένα δικαίωμα θα αντιστοιχεί σε 9 μετοχές).

Πρόκειται για την πλέον δύσκολη άσκηση ανακεφαλαιοποίησης, η οποία έχει αρκετές πιθανότητες κάλυψης, λόγω της ευρύτατης κεφαλαιακής βάσης της Εθνικής Τράπεζας και των πολύ αξιόλογων συμμετοχών που διαθέτει (Finans, Αστήρ, Πανγαία, Εθνική Ασφαλιστική κ.λπ).

Eurobank

Τέλος, η Eurobank έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από τη γενική συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη να εγκρίνει την ανακεφαλαιοποίησή της από το ΤΧΣ. Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται η είσοδος ιδιώτη επενδυτή και πιθανή συνένωση με τις κρατικές -πλέον- Proton και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σε κάθε περίπτωση, η απομείωση των υφιστάμενων μετόχων με βάση την τιμή της αύξησης θα διαμορφωθεί στο 98,3%, το οποίο σημαίνει ότι η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας μετά την ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ θα διαμορφωθεί σε 1,44% και θα πάψει να ενοποιείται.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κατασχέθηκε το εργοστάσιο της Neoset στο Βασιλικό

Σε πλειστηριασμό βγαίνει το οικόπεδο της Neoset στο Βασιλικό Ευβοίας, σύμφωνα με την έκθεση του δικαστικού επιμελητή («αναγκαστικής κατάσχεσης βιομηχανικού ακινήτου μετά των επ’αυτού κτισμάτων»). Η εξέλιξη έρχεται ως συνέπεια της απόρριψης -τέλη 2012- του αιτήματος της επιπλοποιίας για λήψη προσωρινών μέτρων. 

Λόγω οφειλής της τάξης των 15.100 ευρώ σε πιστωτή της Neoset, οι δικαστικοί επιμελητές προχώρησαν, πριν από περίπου μία εβδομάδα, στην κατάσχεση του οικοπέδου της Neoset, που βρίσκεται στην Εθνική Οδό Χαλκίδας-Λέπουρων, στο Βασιλικό Χαλκίδας. 

Το οικόπεδο, όπου βρίσκονται τα εργοστάσια μελαμίνης και ξύλου, είναι έκτασης 120 στρεμμάτων και έχει εκτιμηθεί προς 30 εκατ. ευρώ. 

Θα τεθεί σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς 20 εκατ. ευρώ στις πέντε Ιουνίου. 

Δεδομένου του ύψους του αρχικού τιμήματος, αλλά και του κραχ της αγοράς ακινήτων, το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν θα βρεθεί αγοραστής. Στο Βασιλικό Ευβοίας, εξάλλου, βρίσκεται και η μονάδα της εταιρείας ξύλου Shelman, η λειτουργία της οποίας διεκόπη τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Την ίδια στιγμή, την περασμένη Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο Ευβοίας ζήτησε την παρέμβαση την Αστυνομικής Διεύθυνσης και του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Ευβοίας, καθώς ο πρώην διευθυντής του εργοστασίου «με τη συνδρομή ομάδας ανθρώπων» προσπάθησε να «αδειάσει» το εργοστάσιο. 

Σε αδιέξοδο 
Εάν ο πλειστηριασμός του ακινήτου στεφθεί με επιτυχία, τα χρήματα θα καταλήξουν σε πιστωτές, αλλά και στο προσωπικό της Neoset, το οποίο παραμένει απλήρωτο τους τελευταίους οκτώ μήνες. Η εταιρεία οφείλει συνολικά περισσότερα από 872,2 χιλιάδες ευρώ σε περισσότερους από 300 εργαζόμενους. 

Ταυτόχρονα, οι οφειλές της επιπλοποιΐας στις 31/10/2012 ανέρχονταν στα 58,5 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό η Neoset χρωστά 11,5 εκατ. ευρώ (βραχυπρόθεσμος δανεισμός) σε τρεις μεγάλες τράπεζες και περισσότερα από 42 εκατ. ευρώ σε μεγάλο αριθμό τραπεζών (μακροπρόθεσμα δάνεια). 

Οφείλει επίσης, περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ σε δεκάδες προμηθευτές και πιστωτές, μεταξύ άλλων, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, εταιρείες μεταφορών, ενοικίασης αυτοκινήτων και τηλεπικοινωνιών. 

Χρωστά επίσης, 658,1 χιλιάδες ευρώ στο Δημόσιο, όπως και περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικούς οργανισμούς. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Neoset Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης, τέλη Φεβρουαρίου, ενημέρωνε τους εργαζομένους της εταιρείας δεν έχει καταστεί εφικτή η εξεύρεση λύσης. 

Τι βγαίνει «στο σφυρί» 

Το οικόπεδο στο Βασιλικό, σύμφωνα με την έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης, αποτελείται από: 

-μια άρτια και οικοδομήσιμη ενιαία αγροτική έκταση 58,8 στρεμμάτων, η οποία είναι εκτός σχεδίου πόλης αλλά εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου 

- ένα άρτιο και οικοδομήσιμο αγροτεμάχιο περίπου δύο στρεμμάτων, εκτός σχεδίου πόλεως και ορίων οικισμού και εντός ζώνης σχεδίου και ζώνης οικιστικού ελέγχου 

- ένα άρτιο και οικοδομήσιμο αγροτεμάχιο 60,1 στρεμμάτων, εκτός σχεδίου και εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου. Σε αυτό βρίσκεται διώροφο κτήριο γραφείων και υποσταθμός
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ακίνητα οι Αμερικανοί, δίκτυα οι Γάλλοι, αεροδρόμια οι Κινέζοι, πουθενά οι… Γερμανοί

Ενδιαφέρον για ακίνητα εκδηλώνουν οι Αμερικανοί, για δίκτυα και ιππόδρομο οι Γάλλοι, για λιμάνια και αεροδρόμια οι Κινέζοι, για ενέργεια και ακίνητα οι Ρώσοι, ενώ οι Γερμανοί απουσιάζουν πλήρως από το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Από μια πρώτη ματιά των διαγωνισμών του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με το ποιοι έχουν στρέψει το βλέμμα στα ελληνικά «φιλέτα», και ποιοι όχι.

Για παράδειγμα, στον τομέα των ακινήτων το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τις ΗΠΑ. Αμερικανικά funds έχουν εστιάσει στα τουριστικά ακίνητα (η NCH πλειοδότησε στην Κασσιόπη της Κέρκυρας) ενώ στο διαγωνισμό για τη μίσθωση και επαναμίσθωση των 28 κτιρίων του Δημοσίου, οι 4 από τους 9 ενδιαφερόμενους είναι εταιρείες από τις ΗΠΑ μεταξύ των οποίων ο όμιλος Intercontinental, και η Oakhill.

Παρόντες στον τομέα των παραθαλάσσιων ακινήτων, ειδικά στη Χαλκιδική, είναι και Ρώσοι επενδυτές. Αναμενόμενο, δεδομένου ότι η Χαλκιδική είναι ο νούμερο ένα προορισμός των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα. Δύο προσφορές, από την JSC DonskoyTabac (Ιβάν Σαβίδης), και τον επενδυτή Igor Isaev έχουν υποβληθεί τόσο για το ακίνητο στο Παλιούρι, όσο και για εκείνο στον Αγ. Ιωάννη Σιθωνίας. Παρόντες φυσικά είναι οι Ρώσοι και στον τομέα της ενέργειας, όπου Gazprom και Sintez συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ομίλου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Πληροφορίες θέλουν τους Ρώσους να εμφανίζονται και στο διαγωνισμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Γάλλοι : Έκαναν επιτέλους την εμφάνισή τους
Οι Γάλλοι, έπειτα από πολλούς μήνες αναμονής, έκαναν επιτέλους στην εμφάνισή τους. Αυτό έγινε στο διαγωνισμό του ιπποδρομιακού στοιχήματος μέσω της PMU (διαχειρίζεται τους γαλλικούς ιποοδρόμους), ενώ αναμένεται να δώσουν το παρών τους και σήμερα, υποβάλλοντας προσφορά στο διαγωνισμό πώλησης του 51% της ΕΥΑΘ, μέσω της Suez που κατέχει ήδη το 5% της εταιρείας. Βέβαια η κυβέρνηση περιμένει πολλά περισσότερα, ειδικά μετά και την επίσκεψη Ολαντ στην Ελλάδα. Έτσι, ο γαλλικός όμιλος Vinci, που ανέλαβε προ μηνών τη διαχείριση των πορτογαλικών αεροδρομίων, αναμένεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας που παραχωρούνται μέσω δύο ξεχωριστών διαγωνισμών. Σύμφωνα με την προκήρυξη στην πρώτη ομάδα εντάσσονται τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ακτίου, Καβάλας και Χανίων. Εκτίμηση ότι θα δώσουν το παρών τους υπάρχει επίσης τόσο για την SNCF (οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι) όσο και για την Alstom στο διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που θα ξεκινήσει εντός του επόμενου εξαμήνου.

Κινέζοι : Αεροδρόμια, λιμάνια

Στο μέτωπο των μεταφορών, και ειδικά των αεροδρομίων και των λιμανιών, μένει να αποδειχθεί αν το έμπρακτο ενδιαφέρον των Κινέζων θα μετουσιωθεί και σε κατάθεση σημαντικών προσφορών. Ειδικά για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι κινεζικοί όμιλοι «Shenzhen Airport» και «Friedmann Pacific Asset Management» έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα τέσσερις φορές την Αθήνα και έχουν συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι μπορούν να μετατρέψουν τον αερολιμένα Αθηνών σε πύλη εισόδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τουριστών και εμπορευμάτων. Όσον αφορά μάλιστα στο εμπορευματικό σκέλος, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει και συνεργασία με τη Cosco.

Από την πλευρά της η τελευταία δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για την εξαγορά του ΟΛΠ. Υπό μία προϋπόθεση όμως. Ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο (51%) του οργανισμού και όχι να παραχωρήσει επιμέρους δραστηριότητες, κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι ενδιαφέρει τους Κινέζους. Το κυβερνητικό επιτελείο και το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν ακόμη καταλήξει ποιο από τα δύο μοντέλα θα επιλέξουν.

Οι Τσέχοι και το Κατάρ

Πέραν των παραπάνω ονομάτων, ενδιαφέρον για ελληνικούς διαγωνισμούς έχει εκδηλωθεί τόσο από Τσέχους (το σχήμα Emma Delta όπου συμμετέχει ο Τσέχος Jiri Smecj βρίσκεται μια ανάσα από την απόκτηση του ΟΠΑΠ), όσο και από το Κατάρ που επανέκαμψε προ μηνών στο διαγωνισμό για το Ελληνικό. Δεδομένου ωστόσο των υψηλών προσδοκιών που έχουν κατά καιρούς αναπτυχθεί για τη παρουσία του εμιράτου σε ελληνικούς διαγωνισμούς, η μέχρι τώρα συμμετοχή του θεωρείται μάλλον απογοητευτική. Και παρά την παρουσία του στο διαγωνισμό, ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά αν και υπό ποιους όρους θα καταθέσει τελικά προσφορά. Για το Κατάρ πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ προσδοκά την παρουσία του σε τουλάχιστον δύο ακόμη διαγωνισμούς : Σε αυτόν του «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσω της Qatar Airways και σε εκείνον για τις μαρίνες. Λέγεται ότι έχει ήδη υπάρξει ενδιαφέρον για το λιμάνι του Λαυρίου, όπου ο στόχος του Ταμείου είναι να μετατραπεί σε μαρίνα που θα φιλοξενεί μεγάλα πολυτελή σκάφη (megayachting).

Γιατί απουσιάζουν οι Γερμανοί

Εκείνο πάντως που έχουν διαπιστώσει τα στελέχη του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων είναι πως στους περισσότερους διαγωνισμούς εκδηλώνεται στην αρχή έντονο ενδιαφέρον, όταν όμως έρχεται η ώρα της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, ο αριθμός των υποψηφίων περιορίζεται το πολύ σε 2-3.

Στο Ταμείο προσδοκούν πως όταν θα βελτιωθεί κι άλλο το κλίμα της ελληνικής οικονομίας, η εικόνα θα αλλάξει και θα αυξηθούν οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι, με την προσθήκη επιτέλους και Γερμανών.

Σήμερα, στους εν εξελίξει διαγωνισμούς του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων δεν συμμετέχει… ούτε μια εταιρεία από την πιο ισχυρή οικονομία της ευρωζώνης.

Μια πρώτη εξήγηση είναι το άσχημο κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο η παντελής απουσία γερμανικών εταιρειών σχετίζεται κυρίως με το χαμηλό ακόμη βαθμό αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας

Από την άλλη πλευρά, μπορεί γερμανικές εταιρείες να μη διεκδικούν ελληνικά «φιλέτα», ωστόσο πολλές είναι αυτές που συμμετέχουν σε ρόλο συμβούλου σε πολλούς από τους διαγωνισμούς του ελληνικού προγράμματος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ντεμπούτο στον LSE για την Coca-Cola HBC

Στην premium κατηγορία της Επίσημης Αγοράς της UK Listing Authority και προς διαπραγμάτευση στην κύρια αγορά κινητών αξιών του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, υπό το σύμβολο «CCH» θα εισαχθούν από τις 8.00 π.μ., ώρα Αγγλίας σήμερα, 355.023.939 κοινές ονομαστικές μετοχές της Coca‑Cola HBC, ονομαστικής αξίας 6,70 Ελβετικών φράγκων (CHF) έκαστη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Credit Suisse Securities (Europe) Limited και η J.P. Morgan Cazenove ορίστηκαν από κοινού ως «corporate brokers».

Οι ίδιες αυτές 355.023.939 κοινές ονομαστικές μετοχές της Coca-Cola HBC εισάγονται δευτερογενώς στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και θα ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευσή τους υπό το σύμβολο EEE, σήμερα στις 10.30 π.μ. ώρα Ελλάδος. Επιπλέον σήμερα, οι Αμερικανικοί Αποθετήριοι Τίτλοι της Coca-Cola HBC, καθένας εκ των οποίων αντιπροσωπεύει μία κοινή μετοχή της Coca-Cola HBC, θα ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπό το σύμβολο «CCH», από τις 9.30 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης.

Με αφορμή την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο κ. Γιώργος Α. Δαυίδ, Πρόεδρος της Coca-Cola HBC και ο κ. Δημήτρης Λόης, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC, μαζί με τον κ. Alexander Justham, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, προκειμένου να κήρυξουν την έναρξη της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Σχολιάζοντας ο κ. Δημήτρης Λόης, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC, δήλωσε:

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία μας και μία σημαντική ημέρα για όλους στην οικογένεια της Coca-Cola HBC. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που είμαστε πλέον εισηγμένοι στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, καθώς αναμένουμε ότι αυτό θα αποφέρει οφέλη αφενός για τους μετόχους μας μέσω της ενισχυμένης ρευστότητας, και αφετέρου για την εταιρεία, διευκολύνοντας την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και σε μια ευρύτερη πλέον βάση επενδυτών. Επιπλέον, προσδοκούμε να συμπεριληφθούμε στο δείκτη FTSE UK Index Series».

Ο κ. Alexander Justham, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, δήλωσε:

«Ούσα η πλέον διεθνής χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου προσφέρουμε σε εταιρείες από όλο τον κόσμο πρόσβαση σε μία αδιαμφισβήτητη πηγή ρευστότητας και μία ευρεία επενδυτική βάση. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που καλωσορίζουμε σήμερα την Coca-Cola HBC στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Μια διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία και με μακρά χρηματιστηριακή ιστορία, η Coca-Cola HBC διαθέτει τα απαραίτητα εχέγγυα για να αξιοποιήσει τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρει η διαπραγμάτευση στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου».

Coca-Cola 3E: Παύση διαπραγμάτευσης στην κατηγορία standard του LSE

Την παύση διαπραγμάτευσης των κοινών μετοχών της Coca-Cola 3Ε, με ονομαστική τιμή 1,01 ευρώ ανά μετοχή από τη standard κατηγορία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, επιβεβαιώνει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, σε συνέχεια της αιτήσεως που κατατέθηκε προς τη UK Listing Authority και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) και σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας στις 13 Μαρτίου 2013.

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, καταργείται η εισαγωγή τους στην Επίσημη Αγορά (Official List) της UK Listing Authority.

Η παύση διαπραγμάτευσης και κατάργηση της εισαγωγής των εν λόγω μετοχών θα τεθούν σε ισχύ στις 8:00 π.μ. (ώρα Λονδίνου) σήμερα, την 29η Απριλίου 2013.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Βαριές ποινές για τους εγκληματίες των Ζωνιανών

Με επεισόδια, καταγγελίες και αποχωρήσεις συνηγόρων υπεράσπισης σε ένδειξη διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για την πολύκροτη δίκη των Ζωνιανών.


Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά στέλνει στη φυλακή 16 κατοίκους των Ζωνιανών, εκ των οποίων οι 12 θα οδηγηθούν για πρώτη φορά πίσω από τα κάγκελα, αφού οι πρωτόδικες ποινές τους ήταν με αναστολή. Πλέον θα πρέπει να παρουσιαστούν αυθορμήτως για την εκτέλεση της ποινής, διαφορετικά θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.
Οι ποινές κάθειρξης που τους επιβλήθηκαν κυμαίνονται από 6 μέχρι 25 χρόνια. Σε τρεις περιπτώσεις οδηγούνται στις φυλακές περισσότερα του ενός μέλη οικογενειών (πατέρας και δύο αδέλφια, τρία αδέρφια, δύο αδέλφια).
Νωρίτερα κατά τη διαδικασία ανακοίνωσης των ποινών, σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο, όταν ο πατέρας βασικού κατηγορουμένου με τη γροθιά του έκανε θρύψαλα το τετραπλό αλεξίσφαιρο τζάμι της εισόδου της δικαστικής αίθουσας, γεγονός που έσπειρε τον πανικό.
Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου το Σάββατο να δικαστεί στο Αυτόφωρο. Τελικά η εκδίκαση της υπόθεσής του αναβλήθηκε για τις 10 Μαΐου.
Για «τιμωρητική καταιγίδα» αλλά και για «μαύρη σελίδα στην ελληνική Δικαιοσύνη» έκαναν λόγο κάποιοι εκ των συνηγόρων υπεράσπισης.
Η δίκη αφορούσε τον καταιγισμό πυροβολισμών εναντίον 49 αστυνομικών που μετέβαιναν στα Ζωνιανά για τη διενέργεια κατ? οίκον έρευνας υπόπτου για κατοχή ναρκωτικών, στις 5 Νοεμβρίου του 2007.
Από τα πυρά τραυματίστηκε βαρύτατα ο ειδικός φρουρός Στάθης Λαζαρίδης, ο οποίος εδώ και πεντέμισι χρόνια παραμένει καθηλωμένος σε θάλαμο του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου καθώς και δύο συνάδελφοί του. Ακόμα αφορούσε υποθέσεις ναρκωτικών, ληστειών και κλοπών.
Τραγική φιγούρα στο ακροατήριο ήταν ο πατέρας του Στάθη Λαζαρίδη, που παρακολούθησε ολόκληρη τη δίκη. Λίγο πριν το δικαστήριο αποσυρθεί για την απόφασή του, ο πατέρας σηκώθηκε από τη θέση του και απευθύνθηκε στο δικαστήριο, λέγοντας:«Θα σας παρακαλούσα, πριν πάρετε την απόφασή σας, να λείψετε για λίγο από το δικαστήριο. Να πάτε μέχρι το 401, για να δείτε τον γιο μου. Υστερα προχωρήστε στην απόφαση».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Την μετατροπή του 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο, ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου.

Από τη μετατροπή επηρεάζονται μόνο όσοι διατηρούσαν στις 26 Μαρτίου 2013 στην Τράπεζα Κύπρου, συνολικές καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, περιλαμβανομένων δεδουλευμένων τόκων.
Από τις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων, έχουν αφαιρεθεί τυχόν δανειακές και άλλες πιστωτικές υποχρεώσεις.
Το υπόλοιπο χαρακτηρίζεται «υπερβάλλον» ποσό.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται παράλληλα, ότι το 22,5% παραμένει προσωρινά δεσμευμένο και υπόκειται σε ολική ή μερική μετατροπή σε μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, τάξης Α. Χαρακτηρίζεται ως ποσό συμπληρωματικής συνεισφοράς καταθέσεων.
Το υπόλοιπο 30% του υπερβάλλοντος ποσού, δεσμεύεται προσωρινά και υπόκειται σε ολική ή μερική μετατροπή σε κατάθεση, κατόπιν γραπτής ειδοποίησης από την Αρχή Εξυγίανσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα δημοσκόπηση


Εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμά της η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πτωτική πορεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για το Newsit.
Εντυπωσιακό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου (Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα) συγκεντρώνει 2% και ο σχηματισμός του Αλέκου Αλαβάνου (Σχέδιο Β) ο οποίος χωρίς να έχει καν υποδομή ως κόμμα συγκεντρώνει 1,4%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ακολουθούν μια πτωτική πορεία ενώ παγωμένα είναι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.
Πιο αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 20,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,9%, το ΠΑΣΟΚ 5,5%, οι ΑΝ.ΕΛ. 5%, η Χρυσή Αυγή 9,3%, η ΔΗΜΑΡ 3,7%, το ΚΚΕ 4,9%
η Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα 2%, το Σχέδιο Β 1,4%.
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση κινείται στην σωστή ή στην λάθος κατεύθυνση για έξοδο από την κρίση, λάθος εκτιμά το 62% των ερωτηθέντων, ενώ σωστή το 29%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »