31/1/13

Ινδικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια Βόλου και Θεσσαλονίκης

Ενδιαφέρον ινδικών επιχειρηματικών ομίλων για τις αποκρατικοποίησες των λιμένων Θεσσαλονίκης και Βόλου διατύπωσε άτυπος συνεργάτης της αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας Preneet Kaur στο περιθώριο της συνάντησης της Ινδής αξιωματούχου με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή  Μουσουρούλη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Η συνάντηση  πραγματοποιήθηκε στην Ακτή Βασιλειάδη παρουσία τόσο του Ινδού Πρέσβη Tsewang Topden όσο και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων από τις δυο χώρες.

Κατά τις επαφές υπογραμμίσθηκε η βούληση για την σε ευρωπαϊκό επίπεδο ναυτιλιακή συνεργασία των δύο χωρών όπως και «το έντονο ενδιαφέρον της Ινδίας για επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ερευνάται για φοροδιαφυγή και στοιχηματισμό ο Ραφίκ Τζεμπούρ!

Καταγγελίες για μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων επί σειρά ετών και εισροή χρηματικού ποσού από στοιχηματική εταιρεία σε λογαριασμό του στην Ελλάδα, σε βάρος του επιθετικού του Ολυμπιακού και της Εθνικής Αλγερίας Ραφίκ Τζεμπούρ, διερευνούν οι δικαστικές αρχές. Ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του ελληνικού πρωταθλήματος και του Ολυμπιακού και πρώτος σκόρερ της Σούπερ Λίγκα, βρίσκεται στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων τρεις μόλις ημέρες μετά την ανανέωση του συμβολαίου του με τον Ολυμπιακό για ακόμη τρία χρόνια.

Αιχμή της έρευνας είναι ο έλεγχος  «ύποπτου» εμβάσματος  ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ που εντοπίστηκε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς στην Ελλάδα. Το έμβασμα φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προέρχεται από στοιχηματική εταιρεία του εξωτερικού με αποδέκτη τον 28χρονο σέντερ φορ. Τα χρήματα φέρονται να εμβάστηκαν στον επίμαχο λογαριασμό  το 2011. 

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, με παραγγελία τους προς την Οικονομική Αστυνομία ζητούν να διερευνηθεί πως έφτασε το 1 εκατομμύριο ευρώ στον Αλγερινό παίκτη και αν πίσω από αυτό κρύβεται πιθανή έκνομη δραστηριότητα του η οποία συνδέεται με παράνομο στοιχηματισμό. 

Θεωρείται μάλιστα πολύ πιθανό  οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν και στην υποβολή αιτήματος δικαστικής συνδρομής προς τη χώρα όπου εδρεύει η εταιρεία στοιχημάτων προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για το επίμαχο έμβασμα. 

Επιπλέον, το ενδιαφέρον των εισαγγελικών λειτουργών προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι  ο ποδοσφαιριστής φέρεται να μην έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση στη χώρα μας από το 2007 (!). Βέβαια υπό διερεύνηση θα τεθεί και το ερώτημα αν ήταν υποχρεωμένος καθώς έχει εισόδημα στην Ελλάδα να υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις ή όχι. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μείωση στην παραγωγή ασφαλίστρων το 2012

Στα 4,3 δισ. ευρώ έφτασε η καταγεγραμμένη παραγωγή ασφαλίστρων για το δωδεκάμηνο του 2012 και αναλύεται σε 44,8% στις ασφαλίσεις Ζωής και 55,2% στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Η παραγωγή ασφαλίστρων, όπως φαίνεται από την έρευνα, συγκρινόμενη με την παραγωγή των ιδίων επιχειρήσεων για το δωδεκάμηνο του 2011 εμφανίζει μείωση κατά 10,7% (μείωση 9,8% στο εννεάμηνο), το οποίο αναλύεται σε μείωση κατά 9,4% (μείωση 6,8% στο εννεάμηνο) στις ασφαλίσεις Ζωής και μείωση κατά 11,8% (μείωση 12,0% στο εννεάμηνο) στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών.

Ο κλάδος της αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων είναι ο μεγαλύτερος κλάδος ασφαλίσεων κατά Ζημιών με παραγωγή σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ και 50,4% επί του συνόλου. Δεύτερος σε παραγωγή ασφαλίστρων είναι ο κλάδος της πυρκαγιάς και στοιχείων της φύσεως με 392 εκατ. ευρώ και 16,5% επί του συνόλου των κλάδων κατά Ζημιών.

'Άλλοι σπουδαίοι κλάδοι ως προς το ύψος της παραγωγής είναι αυτός των χερσαίων οχημάτων με 268 εκατ. ευρώ (11,3% του συνόλου), οι λοιπές ζημιές αγαθών με 133 εκατ. ευρώ (5,6% του συνόλου) και οι ασφαλίσεις γενικής αστικής ευθύνης με 79 εκατ. ευρώ (3,3% του συνόλου).

Όταν αθροίζεται η παραγωγή των κλάδων σχετικά με τα αυτοκίνητα (αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων και χερσαίων οχημάτων), παρατηρείται ότι συγκεντρώνουν 1,5 δισ. ευρώ και ποσοστό 61,7% των ασφαλίσεων κατά Ζημιών. Η μείωσή τους σε σχέση με το δωδεκάμηνο του 2011 είναι 15,6%.

Αντιστοίχως, οι καλύψεις πυρός και συμπληρωματικών κινδύνων περιουσίας (κλάδοι πυρκαγιάς και στοιχείων της φύσεως, λοιπών ζημιών αγαθών και διαφόρων χρηματικών απωλειών) συγκεντρώνουν παραγωγή περίπου 561 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στο 23,6% του συνόλου. Η μείωσή τους σε σχέση με το δωδεκάμηνο του 2011 είναι 2,1%.

Σε ότι αφορά στο ποσοστό μεταβολής στην παραγωγή των ασφαλίστρων από το 2011 στο 2012 για τους κλάδους ασφάλισης κατά Ζημιών, σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2011, για τις ίδιες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, η παραγωγή ασφαλίστρων μειώθηκε κατά 12,0%, οδηγούμενη κυρίως από τις μειώσεις των κλάδων χερσαίων οχημάτων (-21,9%), αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων (-14,0%) και πυρκαγιάς και στοιχείων της φύσεως (-6,5%). Εκτός αυτών, μεγάλες ποσοστιαίες μειώσεις είχαν κάποιοι μικρότεροι σε μέγεθος κλάδοι, όπως αυτοί της νομικής προστασίας (-15,2%), των μεταφερομένων εμπορευμάτων (-16,1%) και ατυχημάτων (-20,6%). Αντιθέτως, αύξηση της παραγωγής σημείωσε ο κλάδος της γενικής αστικής ευθύνης (+3,0%), των λοιπών ζημιών αγαθών (+10,6%) και των διαφόρων χρηματικών απωλειών (+7,4%).

Ασφαλίσεις Ζωής Η παραγωγή του κλάδου έφτασε τα 1,9 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του οποίου, 1,2 δισ. ευρώ ή 60,7% του συνόλου, να συγκεντρώνεται στον κλάδο Ζωής.

Οι ασφαλίσεις ζωής οι οποίες είναι συνδεδεμένες με επενδύσεις έφτασαν στα 411 εκατ. ευρώ και μερίδιο επί του συνόλου 21,3% ενώ η διαχείριση ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων συγκέντρωσε 203 εκατ. ευρώ ή 10,5% της παραγωγής.

Συνολικά, διαπιστώνεται ότι μειώθηκε η παραγωγή των πρωτασφαλίσεων Ζωής κατά 9,4% ενώ σχεδόν όλοι οι κλάδοι ασφαλίσεων Ζωής κινήθηκαν πτωτικά εκτός του κλάδου Ασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις, ο οποίος αυξήθηκε κατά 10,8%.

Επιστροφές ασφαλίστρων και ακυρώσεις συμβολαίων Ο δείκτης των ποσών επιστροφών ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων στο σύνολο των κλάδων ασφαλίσεων κατά Ζημιών ξεκίνησε σε μεγαλύτερες τιμές από τις αντίστοιχες του 2011, συνέχισε από το Μάιο και μετά στο ίδιο ή χαμηλότερο επίπεδο μέχρι την κορύφωσή του τον Οκτώβριο, έκτοτε όμως επανήλθε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (κλάδοι ασφάλισης χερσαίων οχημάτων και αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων), οι επιστροφές κινήθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο κατά την αρχή του έτους (Ιανουάριος-Μάρτιος) άλλα έκτοτε σταθεροποιούνται πρώτα και μετά μειώνονται, με εξαίρεση τη μεγάλη αύξηση του Οκτωβρίου.

Στις ασφαλίσεις περιουσίας (κλάδοι πυρκαγιάς και στοιχείων της φύσεως, λοιπών ζημιών αγαθών και διαφόρων χρηματικών απωλειών), οι επιστροφές συνεχίζουν να κινούνται με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που κινούνταν το 2011, παρουσιάζοντας μία σταθερότητα από το Σεπτέμβριο και μετά.

Στον κλάδο Ασφαλίσεων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις παρατηρήθηκαν μεγάλα ποσά επιστροφών ασφαλίστρων στην αρχή του έτους αλλά σταδιακά εξομαλύνθηκαν στα επίπεδα του 2011 και ακόμη παρακάτω.

Στον κλάδο Ζωής, οι επιστροφές το 2012 κινήθηκαν παρόμοια με το 2011 αλλά ήταν ελαφρώς αυξημένες, ιδιαίτερα κατά την αρχή του έτους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Έγινε η πρώτη ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας


Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποδέχτηκε τη δεσμευτική προσφορά της NCH Capital για την απόκτηση του 100% των μετοχών Ανώνυμης Εταιρίας Ειδικού Σκοπού, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβάσει το δικαίωμα της επιφάνειας του ακινήτου για περίοδο 99 ετών.
Πρόκειται για την πρώτη άμεση 100% διεθνή επένδυση σε δημόσια γη τα τελευταία 15 χρόνια, ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν στο οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας, επιπλέον 2,3 εκ. ευρώ αφορούν στη πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην μελλοντική υπεραξία του ακινήτου μετά από 6 χρόνια, ενώ σε 75 εκ. Ευρώ εκτιμάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο. Η επένδυση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή κατά την περίοδο κατασκευής του ακινήτου.
Η συνολική έκταση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ανέρχεται σε 490.000 τμ, εκ των οποίων άνω των 320.000 τμ θα παραμείνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και στην υπόλοιπη έκταση, ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 36.000 τμ για ήπια τουριστική ανάπτυξη. Τονίζεται, ότι η γη παραμένει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς η αξιοποίηση θα πραγματοποιηθεί με τον θεσμό της επιφάνειας.
Η NCH Capital έχει έδρα την Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων με έμφαση στο realestate, την πρωτογενή παραγωγή και το private equity και λειτουργεί 21 επενδυτικά κεφάλαια.
Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τις διαδικασίες για την αξιοποίηση τεσσάρων ακόμη έργων. Συγκεκριμένα, προχωρούν οι εξής διαγωνιστικές διαδικασίες:
Έναρξη του διαγωνισμού παραχώρησης του αμοιβαίου Ιπποδρομιακού Στοιχήματος
Παραχώρηση του δικαιώματος οργάνωσης και διεξαγωγής ιπποδρομιών στην Ελλάδα και του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίων στοιχημάτων για τις διεξαγόμενες εντός της Ελληνικής Επικράτειας Ιπποδρομίες, στοιχημάτων Ιπποδρομίες, σε εφαρμογή του Ν. 4111/2013 (ΦΕΚ Α18/25.01.2013).
Έναρξη του διαγωνισμού για την ανάπτυξη τμήματος του δημόσιου ακινήτου στο Παλιούρι Χαλκιδικής
Πρόκειται για ακίνητο έκτασης 210 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει το Ξενία Παλιουρίου, το οποίο σήμερα δεν λειτουργεί. Αποτελεί έκταση κατάλληλη για την ανάπτυξη οικιστικού συμπλέγματος υψηλού επιπέδου, με έμφαση στις εξοχικές κατοικίες και εγκαταστάσεις φιλοξενίας και αναψυχής. Η αξιοποίηση θα γίνει τόσο με τον θεσμό της επιφάνειας (ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις Ξενία), όσο και με πώληση πλήρους κυριότητας μέρους του ακινήτου (εξοχικές κατοικίες).
Έναρξη διαγωνισμού για την πώληση 5 Χώρων Εγκαταστάσεων Υποστήριξης (Κύμη, Πλακεντία, Κάντζα, Νερατζιώτισσα, Λεωφόρος Κηφισίας)
Αφορά στην πώληση πέντε μικρού μεγέθους ακινήτων, κατά μήκος του άξονα της Αττικής Οδού, με σκοπό την ανάπτυξη χώρων στάθμευσης και εμπορικών χρήσεων ή χρήσεων γραφείων.
Έξι ακίνητα στο εξωτερικό
Πραγματοποιήθηκε η αποσφράγιση των ανεξάρτητων αποτιμήσεων και εγκρίθηκαν οι ελάχιστες τιμές για τη διαδικασία πώλησης έξι (6) ακινήτων στο εξωτερικό (Λονδίνο, Βρυξέλλες, Λευκωσία, Βελιγράδι, Λουμπλιάνα, Τασκένδη).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Άμεσα στο δημόσιο ταμείο τα δημευμένα από διαφθορά, λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή

Νομοθετική πρωτοβουλία που οδηγεί ουσιαστικά στην επιστροφή των «κλεμμένων» σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής ανέλαβε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση δια του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, μετά από συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, προωθεί τροπολογία στο ήδη κατατεθέν νομοσχέδιο για τον Κώδικα περί ναρκωτικών και άλλων διατάξεων με την οποία θα δώσει τη δυνατότατα στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να αξιοποιήσουν «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων για σοβαρά αδικήματα. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το πάγιο αίτημα για επιστροφή όσων χρημάτων κλάπηκαν από τον κρατικό κορβανά από μίζες, ζημίες εξαιτίας παρανομιών κρατικών λειτουργών, εκτεταμένη φοροδιαφυγή, παράλειψη δήλωσής του στο πόθεν έσχες, διακίνηση μαύρου χρήματος, θα επιστρέφονται περίπου ως ενέχυρο στο Ελληνικό Δημόσιο, πριν καταδικαστεί ο κατηγορούμενος. 

Και για εκκρεμείς υποθέσεις

Η διάταξη αυτή θα ισχύσει και για εκκρεμείς υποθέσεις που δεν έχουν δικαστεί ακόμα σε πρώτο βαθμό, δηλαδή για όλα τα «σκάνδαλα» VIP που απασχολούν τη δικαιοσύνη τον τελευταίο καιρό, ενώ φτάνει και στους συγγενείς πρώτου βαθμού των κατηγορουμένων. Μπορεί δηλαδή να εφαρμοστεί π.χ στις υποθέσεις Τσοχατζόπουλου, Λαυρεντιάδη, Energa, στην υπαξάιρεση υπαλλήλων από το ΙΚΑ κλπ, όπου φέρονται να έχουν δεσμευθεί σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ (σε ακίνητα και λογαριασμούς βέβαια). 

Άμεση ρευστοποίηση

Δηλαδή με αυτή τη διάταξη θα επιτρέπεται πλέον η σύσταση ενεχύρου, δηλαδή η ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του ν. περί πόθεν έσχες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο. Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή στο στάδιο της ανάκρισης με διάταξη του δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του ελληνικού δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Θα μπορεί να γίνει όμως και τη στιγμή που θα κληθεί, στην προανάκριση, κάποιος ως ύποπτος τέλεσης αδικήματος. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως απ΄τη στιγμή που θα στοιχειοθετηθεί κατηγορία ή θα κληθεί ως ύποπτος κάποιος και θα έχει υπολογιστεί η ζημία του δημοσίου, τότε άμεσα οι ήδη δεσμευμένοι λογαριασμοί θα ρευστοποιούνται, δηλαδή τα χρήματα θα μεταφέρονται στο δημόσιο ταμείο. Σε περίπτωση δε αθώωσης του κατηγορουμένου θα επιστρέφονται. 

Ευνοϊκές Διατάξεις

Με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία παρέχεται: 

1) η ευχέρεια να εισρεύσουν στα ταμεία του δημοσίου πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι δεσμευμένα και αναξιοποίητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων και 

2) η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους σε περίπτωση που συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος. Για την εφαρμογή της διάταξης δεν απαιτείται πάντως η συναίνεση του κατηγορουμένου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/1/13

Η Αλβανία κήρυξε «persona non grata» τον Παππά. Άρα κάνει καλή δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα η ΧΑ


Στον κατάλογο με τα ανεπιθύμητα για την Αλβανία πρόσωπα καταχωρήθηκε πριν από λίγο το όνομα του βουλευτή επικρατείας της Χρυσής Αυγή κ. Χρήστου Παππά, σύμφωνα με δημοσιεύματα των αλβανικών ΜΜΕ.
Μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του για αυτονομία αλλά και για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην Βόρειο Ήπειρο, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Εντμόντ Παναρίτι, τον κήρυξε «persona non grata».
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Παναριτι έχει ήδη ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας να μην ξαναεπιτρέψει την είσοδο του Έλληνα εθνικιστή στην Αλβανική επικράτεια.
Τσάμηδες: Να κηρυχθεί «persona non grata» ο Παππάς της Χρυσής Αυγής
Η Νεολαία των Τσάμηδων «Λέσχη των Νέων Πατριωτών» καθως και ο πρόεδρος του τσάμικου κόμματος  PDIU, Shpetim Idrizi, απαίτησαν σήμερα από την αλβανική κυβέρνηση να κηρύξει «persona non grata» τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά μετά τις δηλώσεις που έκανε ο τελευταίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό News24.
 «Οι χθεσινές δηλώσεις ενός βουλευτή της ελληνικής βουλής, πως η Ελλάδα θα πρέπει να παρέμβει με στρατό στην Αλβανία πρέπει να θέσουν σε κίνηση όλες τις αλβανικές αρχές σχετικά με τα επικίνδυνα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή. Οι δηλώσεις του Χρήστου Παππά, το κόμμα του οποίου εκπροσωπεί το 7 τοις εκατό του ελληνικού εκλογικού σώματος και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις τα ποσοστά αυτά τείνουν να αυξηθούν, είναι ένα κακό σημάδι για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Εμείς δεν φοβόμαστε. Ο δειλός Παππάς μόλις πριν από δύο μήνες επέστρεψε από την μέση του δρόμου, όταν είδε το μπλόκο που είχαν στήσει στην Κλεισούρα οι Νέοι Πατριώτες», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Νεολαίας των Τσάμηδων.
Σύμφωνα με την «Λέσχη των Νέων Πατριωτών», "το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας έχει πατριωτικό και συνταγματικό καθήκον την προστασία της αξιοπρέπειας του έθνους, η οποία προσβλήθηκε χθες από ένα άτομο επικίνδυνο για την ίδια του την κοινωνία".
Οι δηλώσεις του Χρήστου Παππά στο αλβανικό κανάλι
Για την Αλβανία: Το αλβανικό κράτος είναι δημιούργημα των ξένων δυνάμεων, κυρίως της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας. Δεν υπάρχει αλβανικό έθνος και η αλβανική εθνική συνείδηση δημιουργήθηκε πριν από 100 χρόνια. Το αλβανικό κράτος αποτελείτε από διάφορους λαούς από τους οποίους οι μισοί έχουν ελληνική καταγωγή. Ο εθνικός τους ήρωας,  ο Γεώργιος Καστριώτης, είναι έλληνας όπως και η ερυθρόμαυρη σημαία του που έχουν σήμερα είναι βυζαντινή.
Για τη Βόρειο Ήπειρο: Δεν υπάρχει Βόρειος και Νότιος Ήπειρος αλλά μία και είναι ελληνική. Η μόνη λύση είναι η απελευθέρωση του κατεχόμενου κομματιού από την Αλβανία. Αν χρειαστεί στρατός θα το κάνουμε. Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 που προβλέπει την αυτονομία της Βόρειου Ηπείρου είναι ακόμα σε ισχύ και η Αλβανία οφείλει να το σεβαστεί.   
Για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις: Οι αλβανοί το μόνο που κάνουν είναι να εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη για τα εγκλήματα που έκαναν στην Ελλάδα γιατί οι μισοί φυλακισμένοι στην Ελλάδα είναι αλβανοί. Το εμπόλεμο είναι σε ισχύ και δεν μπορεί να καταργηθεί με μία δήλωση του Παπούλια αλλά να περάσει στην Βουλή. Αν δεν είναι το ελληνικό κράτος σε πόλεμο με τους αλβανούς, είναι η Χρυσή Αυγή!
Είπε ακόμα πως ας μην ενθαρρύνονται οι αλβανοί από την κρίση γιατί η Ελλάδα μπορεί να περνάει δύσκολα αυτή τη στιγμή οικονομικά αλλά είναι ένα κράτος με ισχυρό στρατό ενώ ο στρατός της Αλβανίας είναι ανύπαρκτος.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τι κατέθεσε στην Προανακριτική ο έλληνας πρεσβευτής στο Παρίσι


Σαφείς οδηγίες προκειμένου να μην ακολουθήσει το επίσημο πρωτόκολλο που επιτάσσουν οι συνθήκες παραδέχθηκε πως είχε από τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Κώστας Χαλαστάνης κατά την παραλαβή της «λίστας Λαγκάρντ» το Σεπτέμβριο του 2010 από τις γαλλικές αρχές.

Συγκεκριμένα, ο πρέσβης κατά την κατάθεσή του ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής εξήγησε ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 τον επισκέφθηκε στο Παρίσι ο κ. Παπακωνσταντίνου και τον ενημέρωσε ότι εντός των επόμενων ημερών υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας θα του παραδώσουν φάκελο με περιεχόμενο που αφορά αποκλειστικά τον ίδιο.

Υποστήριξε δε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν τον ενημέρωσε για το ακριβές περιεχόμενο του φακέλου, του επισήμανε όμως ότι είναι «άκρως εμπιστευτικό και ευαίσθητο θέμα» για αυτό και θα πρέπει να παρακάμψει πρωτόκολλα και κάθε άλλου είδους διαδικασία που θα αποδεικνύει ότι οι ελληνικές αρχές τον παρέλαβαν.

Υπο αυτά τα δεδομένα, πρόσθεσε ότι περίπου δύο εβδομάδες μετά την συνάντηση που είχε με τον κ. Παπακωνσταντίνου, την Τετάρτη 29.09.2010, εμφανίστηκαν στην πρεσβεία υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας με φάκελο που ως παραλήπτη είχε τον πρώην υπουργό.

Αμεσα και αφού προηγουμένως έβαλε και ο ίδιος την σφραγίδα της πρεσβείας έδωσε τον φάκελο σε κλητήρα, τον έστειλε στην Αθήνα και μετά από 5- 6 ώρες ήταν στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου. Σημείωσε δε ότι τον φάκελο παρέλαβε η κυρία Χρύσα Χατζή, συνεργάτης του πρώην υπουργού, η οποία «άτυπα» υπέγραψε σε ένα πρόχειρο χαρτί ότι παρέλαβε την αλληλογραφία. Εκτός αυτού και για να υποστηρίξει το ανεπίσημο της διαδικασίας ανέφερε ότι αναγκάστηκε να πληρώσει ο ίδιος τα αεροπορικά εισιτήρια προκειμένου ο κλητήρας να μεταφέρει τον «καυτό» φάκελο στην Αθήνα.
 
Πέραν αυτών, σήμερα Τετάρτη, εκτός του κ. Μπίκα αναμένεται να καταθέσει και ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης προκειμένου να εξηγήσει εάν από το USB μπορεί να εντοπιστεί  η ημερομηνία  αλλοίωσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διευθυντής της ΔΕΗ καταγγέλλει το ελληνικό δημόσιο στην Κομισιόν

Η υπόθεση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και έχει τίτλο «Παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας ηλεκτρισμού και καταχρηστικές πρακτικές που μετέρχεται το Ελληνικό Κράτος». Πρόκειται για την καταγγελία που υποβλήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2012 στη DGCOMP (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) σε βάρος του ελληνικού δημοσίου από τον κ. Φώτη Μανδάνα. 

Ποιος είναι ο κ. Μανδάνας; Είναι ο Διευθυντής Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ, εκ των διευθυντών της ΔΕΗ με συχνές παρουσίες και δημόσιες τοποθετήσεις σε ενεργειακά συνέδρια και ημερίδες. 

Όπως προκύπτει από το έγγραφο της DGCOMP που αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr η καταγγελία υποβλήθηκε από τον ίδιο με την ιδιότητα του καταναλωτή. Στο έγγραφο της DGCOMP ο κ. Μανδάνας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι παριστάνει τον καταναλωτή αλλά είναι υψηλόβαθμος μάνατζερ της ΔΕΗ “Fotios Mandanas He acts as consumer but is a senior manager at PPC”.  Πρόκειται για μια υπόθεση που σοκάρει καθώς ένα υψηλόβαθμο στέλεχος κρατικής επιχείρησης φέρεται να στρέφεται και να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ιδιωτική καταγγελία εναντίον του βασικού μετόχου της εταιρείας δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειωτέον ότι η διατύπωση που χρησιμοποιείται από τους συντάκτες της έκθεσης της Κομισιόν, αφήνει σαφείς αιχμές για πιθανή μεθόδευση πίσω από την καταγγελία, που εφόσον ισχύει τότε η όλη υπόθεση αποκτά νέες διαστάσεις. Απομένει να απαντηθεί το ερώτημα εάν η πρωτοβουλία του κ. Μανδάνα ήταν προσωπική ή κινήθηκε στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής της εταιρείας, η οποία θυμίζουμε έχει ανοιχτά μέτωπα τόσο με τους βιομηχανικούς καταναλωτές (πελάτες υψηλής και μέσης τάσης), όσο και με τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς (ανταγωνιστές στην παραγωγή). Στη δεύτερη περίπτωση, είναι προφανές ότι εγείρονται ζητήματα επί των οποίων θα πρέπει να τοποθετηθεί η διοίκηση της εταιρείας. 

Τι λέει η καταγγελία;

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο της DGCOMP που έχει στη διάθεσή του και αποκαλύπτει το Capital.gr ο καταγγέλλων (Φ. Μανδάνας) κάνει λόγο για μια σειρά από υποτιθέμενες κρατικές ενισχύσεις που έχουν εγκριθεί από το ελληνικό κράτος σε διάφορους δικαιούχους και οι οποίες βλάπτουν το κρατικό μονοπώλιο, δηλαδή τη ΔΕΗ. Ενδεικτικά η καταγγελία αναφέρεται σε «προτιμησιακά» τιμολόγια των πελατών εντάσεως ενέργειας, σε ειδική μεταχείριση των ηλεκτροπαραγωγών που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο ενώ περιλαμβάνει ακόμη μια σειρά από άλλους ισχυρισμούς που δεν αφορούν σε κρατικές ενισχύσεις. Η υπόθεση έχει ήδη διαβιβαστεί όχι μόνο στην γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ (DGCOMP) αλλά και στην γενική διεύθυνση ενέργειας (DGENER).

Βιομηχανία
Η καταγγελία έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η ΔΕΗ βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων με βιομηχανικούς πελάτες για το κόστος πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Θυμίζουμε ότι προ εβδομάδων ο αρμόδιος υφυπουργός ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, είχε ζητήσει με επιστολή του προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, να συμβάλλουν κατά το δυνατόν ώστε να ελαφρυνθεί το ενεργειακό κόστος της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής παραγωγής, δηλαδή της βιομηχανίας.

Είχε προηγηθεί, επιστολή του επικεφαλής της ΔΕΗ, Α. Ζερβού, ο οποίος επικαλούμενος μελέτη της διεύθυνσης διαχείρισης ενέργειας, είχε υποστηρίξει ότι εάν το σύνολο της βιομηχανίας σταματήσει να προμηθεύεται ρεύμα από τη ΔΕΗ, τότε θα περιοριστούν οι ζημιές από τους πελάτες αυτούς. Η εν λόγω επιστολή είχε προκαλέσει την αντίδραση της βιομηχανίας που θεώρησε τη στάση της ΔΕΗ ως «μη φιλική». Ο κ. Μανδάνας φέρεται να είναι εκ των συντακτών της εν λόγω μελέτης. 

Τονίζεται εξάλλου ότι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ βιομηχανίας και ΔΕΗ, παρουσιάζουν την ιδιαιτερότητα ότι η ΔΕΚΟ είναι ο κυρίαρχος παίκτης και ουσιαστικά ο μοναδικός προμηθευτής της αγοράς. Και εδώ δημιουργείται και ένα άλλο παράδοξο όταν η «ιδιωτική» καταγγελία αναφέρεται σε καταχρηστικές πρακτικές του ελληνικού κράτους, σε βάρος της κρατικής εταιρείας, η οποία ωστόσο διατηρεί μερίδια αγοράς άνω του 90% στην προμήθεια και άνω του 80% στην παραγωγή.

Και βεβαίως η αποκάλυψη ότι διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας (στην οποία υπάγεται και η διεύθυνση συναλλαγών όπου επικεφαλής είναι ο κ. Μανδάνας) καταγγέλλει την ύπαρξη προτιμησιακών τιμολογίων για τη βιομηχανία, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας να συμβάλουν στην εφαρμογή της κεντρικής πολιτικής που έχει χαράξει η κυβέρνηση στον τομέα της ανάπτυξης.

Γίνεται αντιληπτό ότι σε περίπτωση καταδίκης η ζημιά που θα προκληθεί τόσο για το ελληνικό δημόσιο όσο και για τη βιομηχανία είναι ανυπολόγιστη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

175 εταιρείες εταιρείες ζήτησαν υπαγωγή στο άρθρο 99 μέσα σε ένα χρόνο


Στοιχεία για τις εταιρείες που αιτήθηκαν, αλλά και για εκείνες που υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, από 46 Πρωτοδικεία της χώρας, σε σύνολο 66 Πρωτοδικείων, διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.
Το υπουργείο απευθύνθηκε συγκεκριμένα στο τέλος του 2012 στους προέδρους των Τριμελών Συμβουλίων Διοίκησης των Πρωτοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης καθώς και στους Διευθύνοντες τα λοιπά Πρωτοδικεία ζητώντας την παροχή στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των εταιρειών που αιτήθηκαν και όσων υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα καθώς και την πορεία αυτών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβίβασε από τις 17 Νοεμβρίου 2011 έως και τον Δεκέμβριο του 2012 (σ.σ. σχεδόν μέσα σε ένα χρόνο) 175 εταιρείες αιτήθηκαν την υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Τα στοιχεία αφορούν και όσες εταιρείες υπήχθησαν τελικά στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, μετά την εφαρμογή του Ν. 4013/2011 (σ.σ. ο νόμος που τροποποίησε διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα) και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2012, κατατέθηκαν 48 αιτήσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων για άνοιγμα διαδικασίας εξυγίανσης ή για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης (άρθρο 106β Πτωχευτικού Κώδικα). Από τις παραπάνω αιτήσεις 12 έγιναν δεκτές από το Δικαστήριο και διατάχθηκε το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης. Οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν ήταν 14 ενώ απορρίφθηκαν άλλες πέντε αιτήσεις για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης. Οι υπόλοιπες είτε ματαιώθηκαν, είτε εκκρεμεί έκδοση απόφασης είτε δεν συζητήθηκαν ακόμα. Σε κατάσταση πτώχευσης κηρύχθηκαν τρεις ανώνυμες εταιρείες, μετά την κατάθεση εκ μέρους τους αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξυγίανσης.
Στο ερώτημα αν επιτεύχθηκε, μέσω του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα η οικονομική εξυγίανση των επιχειρήσεων, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναφέρει, ότι το Δικαστήριο δεν μπορεί να γνωρίζει αν τελικά οι εν λόγω επιχειρήσεις κατέστησαν βιώσιμες, δεδομένου ότι μόνο στην περίπτωση που δεν καταβληθούν οι συμφωνημένες οφειλές, οι συμβεβλημένοι δανειστές προσφεύγουν στα Δικαστήρια για λύση της συμφωνίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση μελετά αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, ιδίως του πλαισίου που διέπει την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.
Επιδίωξη της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι η καλύτερη προστασία όλων των πιστωτών, των εργαζομένων, των προμηθευτών, των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών, που διεκδικούν νόμιμες οφειλές.
Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε συγκεκριμένα ότι εξετάζεται τροποποίηση του έκτου Κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα (άρθρα 99 επ. ΠτΚ) καθώς και του εβδόμου κεφαλαίου (107 επ. ΠτΚ), που ρυθμίζει εξυγιαντικού χαρακτήρα διαδικασία και διαδικασία σχεδίου αναδιοργάνωσης πτωχευμένων επιχειρήσεων.
«Οι εξεταζόμενες τροποποιήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου ως ενός από τους βασικούς πιστωτές των επιχειρήσεων που αιτούνται υπαγωγή στις εν λόγω εξυγιαντικές διαδικασίες», σημείωνε στο έγγραφο ο υφυπουργός Οικονομικών.
Τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης που διαβιβάστηκαν στη Βουλή για τις εταιρείες που έχουν ζητήσει υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα είχαν ζητήσει 16 βουλευτές της ΝΔ επισημαίνοντας ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά την τροποποίηση στο πτωχευτικό δίκαιο με το Ν. 4013/2011, οι διατάξεις λειτούργησαν ως «άλλοθι» και ως «καταφύγιο», όχι για τις εταιρείες αλλά για τα φυσικά πρόσωπα που τις εκπροσωπούσαν.
Οι βουλευτές είχαν απευθυνθεί και στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Αθανάσιου Σκορδά, «το υπουργείο Δικαιοσύνης, Πρωτοδικεία της χώρας, είναι η μόνη ασφαλής πηγή άντλησης και χορήγησης αυτών των στοιχείων».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ποινή φυλάκισης έξι ετών στο ΔΣ της ΕΑΣ Λάρισας

Ποινή φυλάκισης έξι ετών επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας στο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας για οφειλές ύψους 900 χιλιάδων ευρώ των συνεταιρισμών προς το ΙΚΑ. 

Η υπόθεση αφορά οφειλές για τα έτη 2008 και 2009, οπότε ήταν πρόεδρος ο Θανάσης Κοκκινούλης. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Έπειτα από τρία χρόνια επίμονων ερευνών οδηγούνται στη Δικαιοσύνη οι ύποπτοι για την επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο τριών υπαλλήλων

Δύο πρόσωπα καλούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης να απολογηθούν για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν τον εμπρησμό της Marfin τον οποίον είχαν πληρώσει με τη ζωή τους τρεις υπάλληλοι της τράπεζας. Ο εμπρησμός είχε γίνει στις 5 Μαΐου του 2010, στη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης κατά του πρώτου Μνημονίου, που συζητούνταν εκείνη την ημέρα στη Βουλή. 

Επί 32 μήνες οι Αρχές συγκέντρωναν και αξιοποιούσαν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, ανέλυαν στοιχεία και χαρακτηριστικά υπόπτων από φωτογραφίες και οπτικό υλικό που είχε ληφθεί την ώρα του εγκλήματος και συνέδεαν μία προς μία τις πληροφορίες για να φτάσουν στον εντοπισμό των προσώπων που φέρονται ως υπεύθυνα για τον τραγικό θάνατο της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και των συναδέλφων της Παρασκευής Ζούλια και Επαμεινώνδα Τσάκαλη.
Με βάση το προανακριτικό υλικό ασκήθηκε αρχικά κακουργηματική ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου από την Εισαγγελία, που στη συνέχεια προσωποποιήθηκε από τον ανακριτή,  ο οποίος καλεί την Παρασκευή σε απολογία δύο άτομα.

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. Κοινός παρονομαστής στις καταθέσεις των μαρτύρων που αποτελούν τον βασικό κορμό της δικογραφίας είναι η σύμπτωση στην περιγραφή των προσώπων που έσπασαν την τζαμαρία του υποκαταστήματος της τράπεζας στην οδό Σταδίου και έβαλαν τη φωτιά αγνοώντας τις εκκλήσεις ότι μέσα βρίσκονταν άνθρωποι και έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές μέχρι τώρα έχουν αποτιμήσει ποινικά τον ρόλο δύο συγκεκριμένων προσώπων, ενώ για άλλα δύο που ελέγχθηκαν στο στάδιο της προανακριτικής έρευνας, ο δικαστικός λειτουργός δεν θεωρεί ότι προκύπτουν επαρκή στοιχεία και γι' αυτό τα κρατά στο επίπεδο των μαρτύρων. Από τις μαρτυρίες προκύπτει και η παρουσία μίας γυναίκας για την οποία, όμως, εκτιμάται ότι δεν θεμελιώνεται αξιόποινη συμμετοχή στην υπόθεση.
Κυρίαρχο ρόλο αποδίδουν σχεδόν όλοι οι μάρτυρες σε έναν ψηλό άνδρα, που είχε ένα σακίδιο στην πλάτη του και φορούσε καπέλο τύπου τζόκεϊ και άλλους δύο κοντύτερους άνδρες, οι οποίοι την ώρα της επίθεσης - σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις - φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και είχαν επίσης σακίδια. Ενας άλλος μάρτυρας αναγνωρίζει σε ποσοστό 97% μία γυναίκα ως ύποπτη για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της τράπεζας.
Ενας ακόμα από τους αυτόπτες μάρτυρες, εξεταζόμενος στην Αστυνομία, έδωσε την πληροφορία ότι στην ομάδα των υπόπτων υπήρχε και ένας «καθοδηγητής», όπως ο ίδιος τον αποκαλεί, ο οποίος ήταν μεγαλύτερης ηλικίας από τους φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς του εμπρησμού με το τραγικό αποτέλεσμα.
Οι μαρτυρίες όσων έζησαν λεπτό προς λεπτό το χρονικό της δολοφονικής επίθεσης στο υποκατάστημα της Μarfin είναι συγκλονιστικές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όσα έζησε σε απόσταση αναπνοής ένας από αυτούς τους ανθρώπους, του έφεραν στο νου, όπως δηλώνει, τις εικόνες που είχε δει στην τηλεόραση από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων το 2001 στη Νέα Υόρκη. Στη μνήμη του είναι αποτυπωμένη η εικόνα ενός ηλικιωμένου άντρα να πηδάει από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Marfin για να σωθεί.
Πολλοί μάλιστα από όσους πέρασαν από την Κρατική Ασφάλεια για να καταθέσουν κλήθηκαν ξανά προκειμένου να αναγνωρίσουν ανάμεσα σε διάφορες φωτογραφίες τους δράστες που οι ίδιοι είχαν περιγράψει. Αλλοι από αυτούς εμφανίζονται βέβαιοι και αναγνωρίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα με απόλυτη σιγουριά. Αλλοι το κάνουν κατά προσέγγιση, δίνοντας ποσοστά προσομοίωσης των δραστών που περιέγραψαν με τα πρόσωπα τα οποία είδαν στις φωτογραφίες που τους επιδείχθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια.

ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ. Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι έχουν κληθεί να απολογηθούν την Παρασκευή,  αναμένεται - λόγω και της σοβαρότητας της κατηγορίας - να ζητήσουν πρώτα να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους και να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/1/13

Σαν σήμερα πέθανε ο Αλέξανδρος Κορυζής. O Έλληνας που είπε ΟΧΙ στους Γερμανούς!


Τραπεζίτης και πολιτικός, διορισμένος πρωθυπουργός, που είπε το δεύτερο ΟΧΙ και αυτοκτόνησε ενώ οι Γερμανοί βρίσκονταν προ των πυλών των Αθηνών.
Γεννήθηκε το 1885 στον Πόρο και καταγόταν από αρβανίτικη οικογένεια πολιτικών. Τα εγκύκλια μαθήματα τα διδάχθηκε στον Πόρο και την Αθήνα. Το 1903 διορίσθηκε στην Εθνική Τράπεζα, ενώ παράλληλα σπούδαζε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους ως έφεδρος ανθυπολοχαγός και τιμήθηκε για τη δράση του.
Μετά την αφυπηρέτησή του ανήλθε ταχέως τα κλιμάκια της Εθνικής Τράπεζας και το 1921 έφθασε στο βαθμό του οργανωτικού διευθυντή. Με την ιδιότητά του αυτή διατέλεσε οικονομικός σύμβουλος του Ύπατου Αρμοστή στη Σμύρνη Αριστείδη Στεργιάδη και οργάνωσε το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη μικρασιατική πόλη.
Υπήρξε από τους πρωτοπόρους της αγροτικής πίστης στην Ελλάδα και συνέβαλε στην ίδρυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ) το 1925 και της Αγροτικής Τράπεζας (1929), της οποίας διατέλεσε και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Εκτός από άνθρωπος της δράσης ήταν και συγγραφέας μελετών οικονομικού περιεχομένου.
Στην πολιτική εισήλθε το 1933, όταν διατέλεσε για τρεις μέρες Υπουργός Οικονομικών (7-10 Μαρτίου) στη βραχύβια κυβέρνηση του βενιζελικού Αλέξανδρου Οθωναίου, ενώ στη συνέχεια συντάχθηκε με το καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Στις 5 Αυγούστου 1936 διορίστηκε από τον Ιωάννη Μεταξά Υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως και παρέμεινε στη θέση αυτή έως τις 12 Ιουλίου 1939, όταν παραιτήθηκε για να αναλάβει τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.
Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Ιωάννη Μεταξά (29 Ιανουαρίου 1941) κι ενώ η χώρα βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ιταλία, διορίστηκε πρωθυπουργός από τον βασιλιά Γεώργιο Β', με εισήγηση του ισχυρού άνδρα του καθεστώτος Κωνσταντίνου Μανιαδάκη. Παράλληλα, ανέλαβε τα Υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας, Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας, όπως και ο προκάτοχός του.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του στην πρωθυπουργία αντιμετώπισε με επιτυχία την εαρινή επίθεση των Ιταλών (9 Μαρτίου 1941) και είπε το δεύτερο ΟΧΙ, αυτή τη φορά στους Γερμανούς (6 Απριλίου 1941), όταν ο πρεσβευτής του Γ' Ράιχ στην Ελλάδα Βίκτωρ Έρμπαχ - Σένμπεροχ του επέδωσε τελεσίγραφο για την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Από την ημέρα αυτή, η Ελλάδα άρχισε ένα διμέτωπο αγώνα με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, κερδίζοντας τον θαυμασμό των Συμμάχων.
Όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση είχε δημιουργήσει βαρύ φορτίο στους ώμους του Κορυζή, που δεν είχε μεγάλη πείρα στην πολιτική. Σε αυτό το σημείο εστιαζόταν και η κριτική που ασκήθηκε στον βασιλιά για την επιλογή του στην πρωθυπουργία ενός άπειρου άνδρα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, όπου έπρεπε να παρθούν αποφάσεις ζωής και θανάτου.
Στις 18 Απριλίου 1941 συγκλήθηκε σύσκεψη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» (όπου η έδρα τότε της κυβερνήσεως) για να εκτιμηθεί η πολεμική κατάσταση κι ενώ φαινόταν θέμα ωρών, αν όχι ολίγων ημερών, η διάσπαση του μετώπου από τους Γερμανούς. Ο Κορυζής προσφέρθηκε να παραιτηθεί και είχε μια έντονη συζήτηση με τον βασιλιά. Ξαφνικά σηκώθηκε και αποχώρησε από τη σύσκεψη, αφού πρώτα φίλησε το χέρι του ανώτατου άρχοντα. Κατευθύνθηκε στην οικία του, που βρισκόταν στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και κλείστηκε στο γραφείο του.
Λίγα λεπτά αργότερα κατέφθασε στο σπίτι του ο διάδοχος Παύλος με εντολή του πατέρα του, ο οποίος είχε αντιληφθεί την παράξενη συμπεριφορά του. Δεν πρόλαβε να χαιρετίσει τη σύζυγό του στο κατώφλι του σπιτιού του και ακούστηκε ο πυροβολισμός του τέλους. Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής είχε αυτοκτονήσει με σφαίρα στην καρδιά, σε ηλικία 56 ετών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Αλέξης Εσωτερικού ξανακτυπά


Είχαμε νοσταλγήσει τον παλιό καλό Αλέξη. Εκείνο το τολμηρό αγόρι που τα λέει χύμα, δε μασάει τα λόγια του, δεν αλλάζει απόψεις, κατακεραυνώνει το σύστημα και επιτίθεται στη διαπλοκή, την «άθλια» κυβέρνηση.
Μας είχε λείψει ο πρόεδρος του 15μελούς, ο οργισμένος νέος που δεν υποχωρούσε ποτέ και δεν υπολόγιζε καμιά δύναμη και καμιά υπερδύναμη. Τόσες μέρες στις χώρες του κακού, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, χάσαμε τον καταγγελτικό του λόγο και μείναμε να παλεύουμε με τα υποκατάστατά του, τον Διαμαντόπουλο και τον Κουράκη. Καμιά σχέση με τον Αλέξη. Γι’ αυτό εισηγούμαστε ως antinews να του απαγορευτεί στο εξής η έξοδος από τη χώρα, να του πάρουν το διαβατήριο διότι δεν αντέχουμε χωρίς τον Αλέξη Εσωτερικού.
Αλλά αμέσως μόλις ήρθε στην Ελλάδα αφού βγήκε από την κοιλιά του κήτους, πέρασε μια βόλτα από την πάντα φιλόξενη κρατική τηλεόραση και έπιασε στασίδι στη ΝΕΤ και μέσα από τα βαθιά μπλε μάτια της Έλλης Στάη ξεκίνησε και πάλι τον καταγγελτικό του λόγο.
Αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε περί λάιτ Αλέξη, που έκανε κωλοτούμπες στον Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Δεν υπάρχουν όλα αυτά που γράφαμε τις προηγούμενες ημέρες. Για όλα φταίνε τα επικοινωνιακά χαλκεία, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και κατέθεσε τις προτάσεις που όλοι ξέραμε από τον παλιό καλό Αλέξη.
Κατάργηση του Μνημονίου, επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης χωρίς Μνημόνιο.
Συντεχνίες στα Μέσα Μεταφοράς; Ποιες συντεχνίες.  Συντεχνίες, σημείωσε, αποτελούν όσοι βγάζουν λεφτά στο εξωτερικό ενώ χαρακτήρισε εξευτελισμό των μνημονιακών πολιτικών το ενιαίο μισθολόγιο.
Τάχθηκε κατά της λεηλασίας του δημοσίου ωστόσο εμφανίστηκε θετικός στη συνύπαρξη του ελληνικού δημοσίου με ιδιώτες επενδυτές, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει δημόσιες επενδύσεις με κοινωνική ανταποδοτικότητα.
Για το ευρώ, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που δίνει στην Ελλάδα το κοινό νόμισμα ενώ τόνισε πως το κόμμα του θα συμμαχήσει «ακόμη και με τον διάβολο»για να πετύχει αποτελέσματα για τη χώρα, αναφερόμενος στη στάση της Βραζιλίας στο ΔΝΤ. Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι είναι ανάγκη το ΔΝΤ να συγκρουστεί πιο ανοιχτά με την Γερμανία.
«Μας δίνουν τις δόσεις ίσα – ίσα για να μην χρεοκοπήσει ο μηχανισμός των τραπεζών και όχι τα ελληνικά νοικοκυριά», συμπλήρωσε.
Εξαπέλυσε επίθεση στα «επικοινωνιακά χαλκεία της ΝΔ που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα λέει έξω και άλλα μέσα», τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει μέσα τα ίδια που λέει κι έξω».
Υπενθύμισε ότι στην ομιλία του στο ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον, είπε ακριβώς τα ίδια που λέει και στην Ελλάδα, ότι δηλαδή «το μνημόνιο είναι νεκρό, το έχει απορρίψει η ίδια η ζωή» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον έρθει στην εξουσία «θα το θάψουμε κάτω από τη γη». Ξέχασε βέβαια να μας πει πώς… έκοψε τον 13ο και 14ο μισθό, πώς έδωσε τα διαπιστευτήριά του στην κυβέρνηση Ομπάμα ή πώς άδειασε τις συνιστώσες του που θεωρούν ότι το ευρώ δεν είναι κι απαραίτητο.
Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο για τις επενδύσεις και θέτει συγκεκριμένα κριτήρια γι’ αυτές. «Δεν θέλουμε τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Θέλουμε επενδύσεις με κοινωνική ανταποδοτικότητα, με διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, σεβασμό στο περιβάλλον». Ερωτηθείς για το ποιόν δρόμο θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα, είπε ότι οι προσφορές θα κριθούν «μέσα από το κοινωνικό συμφέρον και όχι από την εκποίηση, αλλά από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
Απαντώντας για τις δημοσκοπήσεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά την εκταμίευση της δόσης δημιουργήθηκε μια ψεύτικη προσδοκία εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ γύρω μας υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα. Οι δόσεις που παίρνει η χώρα, πρόσθεσε, αρκούν ίσα ίσα για να μην χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, αλλά δεν αρκούν για να μην χρεοκοπήσουν οι Έλληνες. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κ. Μέρκελ δεν λέει την αλήθεια στον γερμανικό λαό ενόψει των εκλογών, ότι δηλαδή το πρόγραμμα για την Ελλάδα απέτυχε. Η Βραζιλία τόνισε ο κ. Τσίπρας, έχει φόβους εξαγωγής της κρίσης από την Ευρώπη σε όλο τον κόσμο και ανησυχεί για την γερμανική πολιτική.
Και φυσικά επιτέθηκε ξανά στη θεωρία των άκρων, χαρακτήρισε φασιστικό κόμμα τη Χρυσή Αυγή και «άδειασε» τον κ. Κουράκη για το… χριστιανόσημο καθώς είπε ότι δεν είναι η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ένας Τσίπρας από τα παλιά, λοιπόν, για να μη νομίζουν οι εχθροί του ότι η Αμερική τον έκανε… Αμερικανάκι. Άλλωστε, η ΚΝΕ, το αμπέχονο και οι σαχλαμάρες για να περνά η ώρα δύσκολα φεύγουν από πάνω.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα νεύρα των Ρώσων


Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παίξει με τα νεύρα των Ρώσων, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ πάντως προς τα εκεί το πάει, χωρίς να είναι σαφές αν «κάνει του κεφαλιού της» ή λειτουργεί κατόπιν πολιτικών εντολών.
Δύο είναι οι «ώριμες» ιδιωτικοποιήσεις που αναμένεται να τροχοδρομήσουν το επόμενο τρίμηνο ώστε να καλυφθεί ο πήχης των 2,5 δισ. που έχουν θέσει οι δανειστές για το τρέχον έτος: ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, αναφύονται αίφνης προβλήματα εξωγενούς φύσεως κάνοντας ακόμη και τους λιγότερο υποψιασμένους παρατηρητές να διερωτηθούν αν τελικά οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να έρθουν λεφτά στα κρατικά ταμεία από τις αποκρατικοποιήσεις ή επιδιώκουν το ναυάγιό τους, ώστε να επιβάλουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ η Κομισιόν και οι νομικές της υπηρεσίες αρνούνται πεισματικά να κατοχυρώσουν το μονοπώλιο, λειτουργώντας εις όφελος ανταγωνιστών του Οργανισμού και αποθαρρύνοντας τους ξένους επενδυτές που αξιώνουν (δικαίως) ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον λειτουργίας, τουλάχιστον ως το 2020.
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στην περίπτωση της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Αφού καθυστέρησε δραματικά η κοινοποίηση των μη δεσμευτικών προσφορών, όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει Ρώσος αγοραστής τόσο για το δίκτυο όσο και για τη διανομή, που αφήνει… έτη φωτός πίσω τους υπόλοιπους, το Ταμείο αποφάσισε να ξανακαλέσει στη διαδικασία αυτούς που είχαν λακίσει στο προηγούμενο στάδιο, με την ελπίδα ότι θα εμφανιστεί κάποιος… μη Ρώσος! (σ.σ.: ή με την επιδίωξη, όπως λένε κάποιες κακές γλώσσες, ένα ελληνικό σχήμα που συμμετέχει να βρει δυτικό σύμμαχο, ώστε και πάλι να αποκλειστούν οι Ρώσοι).
Παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι μετά το άνοιγμα των μη δεσμευτικών προσφορών και αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ιδιαιτέρως ικανοποιητικό τίμημα από ένα διεκδικητή, το Ταμείο έπρεπε να αρχίσει απευθείας διαπραγματεύσεις, επιτρέποντάς του να προχωρήσει σε due diligence των δύο εταιριών και ζητώντας πρόσθετες χρηματοδοτικές εγγυήσεις, ώστε να φτάσει συντόμως σε μια τελική τιμή λίγο πάνω ή λίγο κάτω από την ενδεικτική (μη δεσμευτική) προσφορά.
Αντιθέτως, όμως, πηγές προσκείμενες στο διοικητικό δίδυμο Αθανασόπουλου-Εμίρη αναφέρουν ότι «το Ταμείο δεν βιάζεται», αλλά ούτε και προσδοκά να πάρει τελικώς τίμημα κοντά στην προσφορά-μαμούθ της Negusneft! Για την ακρίβεια διαρρέεται ότι θα είναι ευτυχείς αν πάρουν τελικώς τα μισά…
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι οι Ρώσοι «τα έχουν πάρει», διαβλέποντας αμερικανογερμανικό face control και προσπάθεια αποκλεισμού τους, ενώ η διαδικασία καθυστερεί και η κυβέρνηση εκτίθεται με αποτέλεσμα, αν δεν πιάσει τους στόχους, να αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα.
Δεν ξέρω αν ο κ. Αθανασόπουλος θεωρεί ότι σε αυτή τη ζωή μόνον οι λαδιάρηδες Γερμανοί έχουν πρόσωπο και οι Ρώσοι μεγιστάνες είναι εξ ορισμού απατεώνες, αλλά το βέβαιο είναι ότι η προσπάθεια να έρθει από το παράθυρο και με το ζόρι «δυτικός επενδυτής» είναι όχι μόνο απαράδεκτη, αλλά και επιλήψιμη.
Έχω ξαναγράψει ότι για το όλο ζήτημα πρέπει να επιληφθεί άμεσα ο πρωθυπουργός. Γιατί αν μείνουμε με την απορία αν θα έδινε ο Λεμπέντεφ τα 2 δισ. και τελικά πάρουν τη δουλειά τίποτα αρπακτικά της Εσπερίας, άντε και με κανένα ντόπιο συνεταιράκι, στα μισά ή και λιγότερα λεφτά, θα πρέπει να διερευνήσει το ζήτημα η ελληνική Δικαιοσύνη…
Του Γιώργου Χαρβαλιά
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα "ζημιογόνα" στεγαστικά και οι "κερδισμένοι" δανειολήπτες

Με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της σφοδρής ύφεσης συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη μία από τις πιο σημαντικές κατηγορίες δανείων, αυτή των στεγαστικών. Η συρρίκνωση των χορηγήσεων μπορεί να περιορίζεται, ωστόσο την ίδια ώρα ακόμη και δάνεια που σήμερα θεωρούνται ζημιογόνα για τις τράπεζες, αφού τα επιτόκια τους έχουν υποχωρήσει δραματικά, δεν εξυπηρετούνται. 

Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί τις τραπεζικές διοικήσεις αλλά και την κυβέρνηση και αναζητείται ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου, πριν αυτό ξεφύγει από κάθε έλεγχο. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων υποχώρησαν στα 74,652 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, έναντι 74,683 δισ. ευρώ το Νοέμβριο, σε μία τάση που συνεχίζει να είναι πτωτική αλλά και επιβραδυνόμενη. 

Στο μεταξύ, οι ρυθμίσεις δανείων βρίσκονται στο καθημερινό “μενού” των τραπεζικών εργασιών, καθώς η πτώση των επιτοκίων δεν δείχνει ικανή να συγκρατήσει τον ρυθμό αύξησης των “κόκκινων” δανείων. Η μηνιαία δόση μειώνεται για χιλιάδες δανειολήπτες που επέλεξαν κυμαινόμενο επιτόκιο, δεδομένου ότι την τελευταία τριετία τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της διατραπεζικής αγοράς έχουν “βουτήξει” σε ιστορικά χαμηλά. 

Η σύγκριση των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων του τελευταίου εξαμήνου με αυτά λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης, αρκεί για να γίνει αντιληπτό το μεγάλο όφελος για πολλούς πιστούχους. Ένας δανειολήπτης που πήρε στεγαστικό το 2007, ή ακόμη και το 2008, το οποίο ήταν συνδεδεμένο είτε με το επιτόκιο της ΕΚΤ, είτε με το Euribor, έχει δει τη δόση του να ακολουθεί μία συνεχώς πτωτική τροχιά, από τα τέλη του 2008, έως σήμερα. 

Για παράδειγμα, η δόση για δάνειο 100 χιλιάδων ευρώ έχει μειωθεί μέσα σε αυτό το διάστημα πάνω από 200 ευρώ. Τον Ιούλιο του 2008 το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρισκόταν στο 4,25%, όμως η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το οδήγησε με... συνοπτικές διαδικασίες στο επίπεδο του 1%, το Μάιο του 2009. Το ίδιο συνέβη και με το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς, το Euribor. Το επιτόκιο που προσφέρεται για καταθέσεις μιας τράπεζας σε άλλη υποχώρησε από σχεδόν 5% το 2008 (ενδεικτικά το Euribor 1 μήνα διαμορφώθηκε στο 4,961% τον Σεπτέμβριο του 2008), σε 0,113% (Euribor 1M) σήμερα. 

«Χαμένοι» της υπόθεσης είναι όσοι πήραν δάνειο την τελευταία εξαετία και επέλεξαν σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα χρόνια, αφού δεν επωφελήθηκαν την «κατάρρευσης» των επιτοκίων. Αυτοί που σήμερα επιλέγουν να «γυρίσουν» από σταθερό σε κυμαινόμενο κερδίζουν αυτομάτως στη δόση, ωστόσο λαμβάνουν το ρίσκο μελλοντικής ανόδου. Σημειωτέον, πως με μείωση του επιτοκίου κατά 100μ.β, ή 1%, ο δανειολήπτης με το δάνειο των 100.000 «κερδίζει» περίπου 50 ευρώ στη μηνιαία δόση. 

Όσες τράπεζες χορηγούσαν δάνεια το 2007 ή το 2008 με κυμαινόμενο επιτόκιο είδαν στην πορεία τα δάνειά τους να γίνονται... χαμηλότοκα. Ενδεικτικά, σήμερα τα δάνεια που χορηγήθηκαν με Eur 1M +0,80%, ή ΕΚΤ+0,70%, δίνουν επιτόκιο 0,91% και 1,45% αντίστοιχα, όταν οι τράπεζες στην καλύτερη των περιπτώσεων δανείζονται με 1% από την ΕΚΤ και προσφέρουν επιτόκια άνω του 3% στις καταθέσεις. Στην παρούσα φάση, οι μεγαλύτερες τράπεζες προσφέρουν κυμαινόμενα επιτόκια που ξεκινούν από την περιοχή του Eur 3M+3,00% για ποσά άνω των 300 χιλ. και φτάνουν έως Eur 3Μ+3,8% ή και ακόμα υψηλότερα, για ποσά έως 100 χιλιάδες. 

«Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια την κρίση του 2008 και τις μετέπειτα συνέπειες. Σήμερα ‘πληρώνουμε’ τα υπερβολικά επίπεδα στα οποία είχε φτάσει ο ανταγωνισμός των τραπεζών αλλά και το λανθασμένο τρόπο με τον οποίο ορισμένοι διαχειρίστηκαν την πιστωτική επέκταση», σχολιάζει αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος. «Και μόνο το γεγονός ότι τα υπόλοιπα των στεγαστικών έφτασαν πάνω από 80 δισ. ευρώ το 2010, έναντι περίπου 10 δισ. ευρώ στις αρχές της δεκαετίας τα λέει όλα», προσθέτει ο ίδιος. 

“Κόκκινα” δάνεια και ρυθμίσεις 

Παρά, ωστόσο, τις ρυθμίσεις που κάνουν καθημερινά οι τράπεζες και τη μείωση των δόσεων, είτε λόγω πτώσης των επιτοκίων είτε λόγω επιμήκυνσης, τα «κόκκινα» στεγαστικά αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό. Έχουν ξεπεράσει σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων τραπεζικών στελεχών, το 20%, ένα ποσοστό που για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων θεωρείται ήδη υπερβολικά υψηλό. 

Το φαινόμενο λαμβάνει κοινωνικές διαστάσεις, ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν περαιτέρω αύξηση των στεγαστικών που δεν θα εξυπηρετούνται στο πρώτο εξάμηνο του έτους και ορισμένοι προβλέπουν ότι στο αποκορύφωμα των «προβληματικών» χορηγήσεων, ένας στους τρεις δανειολήπτες δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί το στεγαστικό του. 

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 2 χρόνια εκτιμάται πως περίπου το 25% των δανείων αυτών έχουν μπει σε ρύθμιση, δηλαδή έχουν μεταβληθεί οι όροι. Οι τράπεζες εξετάζουν πλέον κάθε περίπτωση ξεχωριστά και αυξάνουν τη διάρκεια ανάλογα με την ηλικία του πιστούχου. Αν το επιτόκιο είναι πολύ υψηλό – κάτι σπάνιο στις μέρες μας -μειώνεται και το επιτόκιο. 

Υπάρχουν και περιπτώσεις που οι τράπεζες μειώνουν τη δόση για μία περίοδο 1-2 ετών δίνοντας το δικαίωμα καταβολής μόνο τόκων, ενώ για να μην επανέλθει η δόση στα προηγούμενα επίπεδα αυξάνεται ανάλογα και η διάρκεια. Σε ακόμη πιο “ιδιαίτερες” περιπτώσεις, η δόση μειώνεται κατά 50%. Αν το ποσό της δόσης δεν καλύπτει ούτε τους τόκους, τότε οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται μετά τη λήξη της περιόδου χαμηλής δόσης που έχει συμφωνηθεί. Σε “ακραίες” περιπτώσεις, και σε πολύ επιλεκτική βάση, υπάρχει πιθανότητα “κουρέματος” τόκων ή ακόμη και κεφαλαίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το ύψος των επικουρικών συντάξεων θα καθορίζεται από τις δυνατότητες του Ταμείου

Νέο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις από το 2015 υποκρύπτει ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, που έγινε βάσει μνημονιακής πρόβλεψης. Το νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα χορηγεί - από το 2015 - συντάξεις «ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές του», ενώ το ύψος των συντάξεων θα προσαρμόζεται στα οικονομικά δεδομένα των Ταμείων, «ώστε να μη δημιουργούνται νέα ελλείμματα». 
Ουσιαστικά το συνολικό ποσό των επικουρικών συντάξεων που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο δεν θα υπερβαίνει το ποσό των εισφορών που θα έχει λάβει το ΕΤΕΑ κατά τον προηγούμενο χρόνο. Με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι δεν θα γνωρίζουν επακριβώς το ύψος της επικουρικής σύνταξης που θα λαμβάνουν, καθώς δεν θα εξαρτάται μόνο από τις εισφορές που έχουν καταβάλει ή τα χρόνια ασφάλισής τους αλλά και από τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων τον ίδιο χρόνο.
Οσο περισσότερες θα είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης τόσο χαμηλότερες θα κινδυνεύουν να είναι οι παροχές, καθώς οι συνταξιούχοι θα πρέπει να μοιραστούν το περιεχόμενο ενός κοινού «κουμπαρά». Η επιδείνωση μάλιστα της σχέσης συνταξιούχων - ενεργών ασφαλισμένων εκτιμάται ότι θα οδηγεί μαθηματικά και στη μείωση συντάξεων. Το ισχύον ποσό σύνταξης που καταβάλλεται θα παίζει ρόλο μόνο σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό της αναλογίας με την οποία θα υπολογιστεί η νέα παροχή πάνω στο ποσό που τελικά θα διανεμηθεί.
Από την υπουργική απόφαση για τον καθορισμό του μαθηματικού τύπου με τον οποίο θα υπολογίζεται το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ προκύπτει ότι το νέο σύστημα θα λειτουργεί σαν αναδιανεμητική πυραμίδα. Αναδιανεμητική αλλά όχι ανταποδοτική, αφού μικρότερα ετήσια ποσά εισφορών θα πρέπει να διανεμηθούν σε περισσότερους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα την πλήρη εξάρτηση των ποσών από τον εκάστοτε αριθμό συνταξιούχων.
Βάσει των νομοθετικών ρυθμίσεων που είναι σε ισχύ, για τους προ της 1/1/2001 ασφαλισμένους η σύνταξη από το επικουρικό Ταμείο θα υπολογίζεται με αναλογικό τρόπο για το χρονικό διάστημα ασφάλισης έως 1/1/2015.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι από τις μειώσεις που ήδη έγιναν στις επικουρικές συντάξεις το ψαλίδισμα κυμαίνεται από 7,5% έως 46% και με μεγάλα «θύματα» τους χαμηλοσυνταξιούχους, δεδομένου ότι η μέση επικουρική σύνταξη κινείται στα 210-250 ευρώ. Μάλιστα οι επικουρικές συντάξεις θα έχουν και νέες περικοπές, αφού συνυπολογίζεται στη μείωση που αρχίζει φέτος (από 1/1/2013) και η σχετική παρακράτηση θα αρχίσει από αύριο στους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ. Στο μεταξύ, εκτιμήσεις για ψαλίδισμα των συνταξιοδοτικών παροχών διατυπώνονται για την οικονομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων ασφάλισης στα υπάρχοντα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ). Η προσπάθεια ξεκινά σήμερα, με τη συγκρότηση και συνεδρίαση στο υπουργείο Εργασίας «ειδικής επιστημονικής επιτροπής» η οποία θα προετοιμάσει τις προτάσεις των αλλαγών, ενώ θα ακολουθήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς με στόχο το τελικό νομοσχέδιο να έχει διαμορφωθεί και ψηφιστεί έως το τέλος του έτους. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ενιαίες εισφορές, ενιαίες παροχές, ενιαίους κανόνες ασφάλισης, πλήρη εσωτερική ενοποίηση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων καθώς και κεντρική αναζήτηση και είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ταμείων.
Στη συνάντηση συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, ο καθηγητής και πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο υπουργείο Οικονομικών Πάνος Τσακλόγλου, οι διοικητές των έξι ταμείων κύριας ασφάλισης κ.ά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »