31/12/12

Τα ψέματα του Γιάννου για τον λογαριασμό στην HSBC. Bιοπαλαιστής «χάρισε» 1,3 εκατ. € στη γυναίκα του Γιάννου

Περισσότερο τα έμπλεξε ο Γιάννος Παπαντωνίου τα πράγματα με τις περίφημες καταθέσεις της συζύγου του στην Ελβετία παρά τα αποσαφήνισε με την πολυσέλιδη απάντηση που έστειλε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ερευνά την περιουσιακή κατάσταση νυν και πρώην πολιτικών. 

Ο πρώην πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του κ. Κώστα Σημίτη όχι μόνο δεν πείθει με την, καταφανώς έωλη, επιχειρηματολογία του, αλλά κινδυνεύει πλέον να βρεθεί κατηγορούμενος για περισσότερες υποθέσεις απ’ όσες εμπλέκεται, καθώς ομολογεί, μεταξύ άλλων, ότι έχει υποπέσει σε φοροδιαφυγή από πώληση ακινήτων! Με τον κ. Παπαντωνίου, στο κατόπι του οποίου βρίσκονται εισαγγελείς, εφοριακοί και ορκωτοί λογιστές της Βουλής προκειμένου να ξεμπλέξουν το κουβάρι με τις τραπεζικές καταθέσεις του, φαίνεται να προκύπτει ένα ιδιόμορφο déjà vu: οι απίθανες δικαιολογίες του για το πώς βρέθηκε η σύζυγός του κυρία Ρούλα Κουράκου στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, ως κάτοχος 1,3 εκατ. ευρώ, αλλά και πώς δικαιολογούνται μαύρες τρύπες στις προσωπικές του καταθέσεις, θυμίζουν το πώς ξεκίνησαν και εξελίχθηκαν θλιβερές περιπτώσεις πολιτικών όπως εκείνη του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, αλλά και άλλων. Ειδικά όμως με τον κ. Παπαντωνίου φαίνεται ότι το όλο θέμα θα έχει πολύ σασπένς και ιδιότυπες πτυχές, ιδίως εξαιτίας του γεγονότος ότι ο πρώην υπουργός επιστρατεύει πλέον τον πρώην σύζυγο της κυρίας Κουράκου, τον οποίο εμφανίζει ως πηγή προέλευσης των 1,3 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στον λογαριασμό της, στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία. Ο έμπορος ανταλλακτικών αυτοκινήτων, με μακρά επαγγελματική παρουσία στην οδό Λιοσίων, στην Αθήνα, κ. Θεόδωρος Ουσταμπασίδης αναδεικνύεται έτσι σε ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά, αν και η νέα αυτή εκδοχή στην υπόθεση φαίνεται να μπάζει από παντού.

«Τα γυρίζει» για τον λογαριασμό

Το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο από τη νέα τροπή που έλαβαν τα πράγματα είναι ότι ο πρώην υπουργός έκανε στροφή 180 μοιρών και παραδέχεται τώρα ότι ο λογαριασμός στην Ελβετία είναι όντως της συζύγου του, ενώ στις 28 Οκτωβρίου, όταν αποκαλύφθηκε η λίστα Λαγκάρντ (από το περιοδικό «HOT DOC») ή έστω μία εκδοχή της, ο κ. Παπαντωνίου διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι η «Stavroula kourakou», που αναφερόταν στον κατάλογο, ήταν άλλο πρόσωπο και ότι πρόκειται για συνωνυμία!

Ο λογαριασμός άνοιξε το 2000 και ενώ οι δυο τους ήταν παντρεμένοι ήδη τρία χρόνια… Ακόμη κι αν δεν τον ενημέρωσε τότε η σύζυγός του για την ενέργειά της να ανοίξει παρτίδες με την Ελβετία, καθώς τα χρήματα προορίζονταν για τα παιδιά της από τον πρώτο της γάμο, είναι πρακτικά αδύνατο να μην του το ομολόγησε όταν ξέσπασε το θέμα με τη λίστα Λαγκάρντ. Ίσως, βέβαια, η κυρία Κουράκου να είναι ένας πολύ περίεργος τύπος: ή πολύ cool και αδιάφορη ή απελπιστικά απόμακρη. Πιθανόν δε να αποφεύγει να του αναφέρει τα οικονομικά της θέματα. Εκτός κι αν το ζευγάρι περνάει τέτοια κρίση που σχεδόν δεν μιλάει ο ένας στον άλλον. 

Δίνεται φυσικά και μια άλλη, πιο γήινη, εξήγηση. Ο κ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του να συνεννοήθηκαν και να επέλεξαν να πουν ένα εύκολο ψέμα για να καλύψουν την υπόθεση, εκδοχή που γεννά τεράστια ερωτήματα: εάν τα πράγματα ήταν από την αρχή ξεκαθαρισμένα και οι καταθέσεις νόμιμες και διαφανείς, γιατί το ζεύγος δεν είπε την αλήθεια; Γιατί διακινδύνευσαν να διασυρθούν από τις εξελίξεις και να εκτεθούν με τις ψευδείς ανακοινώσεις εάν δεν έχουν να κρύψουν τίποτα; Και, κυρίως, εάν είπαν ένα τόσο προκλητικό ψέμα πριν από δύο μήνες και ενώ βούιζε όλη η οικουμένη, γιατί να μην επαναλαμβάνουν αυτή την τακτική των ψεμάτων κάθε φορά που βρίσκονται εκτεθειμένοι από νέες αποκαλύψεις; 

Τι ισχυρίζεται, λοιπόν, τώρα ο κ. Παπαντωνίου; Υποστηρίζει ότι τα χρήματα προέρχονται κυρίως από τον κ. Ουσταμπασίδη και οικονομικές πηγές της οικογένειας της κυρίας Κουράκου. Είναι απορίας άξιον όμως το πώς φέρεται, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, να κινείται ο πρώην σύζυγος της συζύγου του. Το ζευγάρι Ουσταμπασίδης - Κουράκου είχε ένα επεισοδιακό διαζύγιο στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αποτέλεσμα της επιλογής της συζύγου να συνάψει ερωτική σχέση και να ζήσει με τον κ. Παπαντωνίου. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η ένταση ήταν πολύ μεγάλη και ο συμβιβασμός επώδυνος για την κυρία Κουράκου, καθώς η συμφωνία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, ότι τα δύο ανήλικα παιδιά της θα ζούσαν με τον πατέρα, ο οποίος αποκτούσε και την επιμέλεια.Πόσο λογικό είναι λοιπόν ένας απατημένος σύζυγος, που έχει ο ίδιος την επιμέλεια των παιδιών του, να καταθέτει ένα τεράστιο ποσό, ίσως άνω του 1 εκατ. ευρώ, σε λογαριασμό της πρώην συζύγου του, με μοναδικό δικαιούχο εκείνη (!), η οποία στο μεταξύ έχει φτιάξει τη ζωή της με διαφορετικό τρόπο, και μάλιστα έχει αποκτήσει ένα ακόμη παιδί με τον νέο σύζυγό της; Εάν ήθελε να διαθέσει χρήματα για το μέλλον των παιδιών του γιατί να μην τα καταθέσει σε δικό του λογαριασμό, ή έστω να είναι και ο ίδιος συνδικαιούχος; Ή, ακόμη, και να βάλει συνδικαιούχους τα δύο παιδιά του, ώστε να εξασφαλίσει κάπως ότι τα χρήματα θα ανήκουν όντως σε αυτά - στην περίπτωση που στο μεταξύ πήγαινε κάτι στραβά. Εκτός κι αν ο κ. Ουσταμπασίδης δεν γνώριζε ότι καταθέτοντας τα χρήματα στον λογαριασμό της πρώην συζύγου του αμέσως το ποσό αυτό είναι δυνατόν να ανήκει τόσο στον νυν σύζυγο της κυρίας Κουράκου όσο, φυσικά, και στο τρίτο της παιδί!


Όλα δείχνουν ότι ο κλοιός, δικαστικός, φορολογικός και πολιτικός, γύρω από τον κ. Παπαντωνίου σφίγγει. Ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας ελέγχεται όχι μόνο για ψευδή δήλωση «πόθεν έσχες» -εξ ου και το γραπτό απολογητικό υπόμνημά του προς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής- αλλά και για όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και τις κινήσεις στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, με επίκεντρο τα εξοπλιστικά προγράμματα που διαχειρίστηκε ως υπουργός Άμυνας. Ανάλογη έρευνα γίνεται και για τη σύζυγό του.

Το ΣΔΟΕ πάντως έχει ζητήσει τη βοήθεια της αμερικανικής Εφορίας, του περίφημου IRS, προκειμένου να διαπιστώσει την εμπλοκή αμερικανικών τραπεζών στις κινήσεις ποσών από τους λογαριασμούς του, ενώ πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι βρέθηκαν ίχνη χρημάτων σε τράπεζες της Σιγκαπούρης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχετικά δημοσιεύματα του «ΘΕΜΑτος», που αποκάλυψαν τέτοιες πληροφορίες, υπάρχουν από τα μέσα Νοεμβρίου, με τον κ. Παπαντωνίου να διαψεύδει και πάλι, απειλώντας μάλιστα ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. 

Παρότι δε ο κ. Παπαντωνίου βασίζει πολλά στον ισχυρισμό ότι τα χρήματα στην ελβετική HSBC κατατέθηκαν το 2000, ενάμιση δηλαδή χρόνο πριν αναλάβει το υπουργείο Άμυνας  και άρα δεν μπορεί να σχετίζονται με τις έρευνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι ουδείς ακόμη γνωρίζει όλο το παζλ της υπόθεσης, ασχέτως τι λέει τώρα ο πρώην υπουργός. Εάν δηλαδή ο λογαριασμός αυτός είχε άλλες κινήσεις ή όχι, εάν σχετιζόταν με άλλους λογαριασμούς και, κυρίως, εάν υπάρχουν τέτοιοι λογαριασμοί, ποιοι, πού και τι ύψους.

Φοροδιαφυγή από πώληση ακινήτων 

Με την περίπτωση του κ. Γιάννου Παπαντωνίου η υπαρξιακή αναζήτηση για τα μυστήρια της ζωής και του ανθρώπινου μυαλού παίρνει άλλη διάσταση. Δεν ξέρει τι να υποθέσει κανείς διαβάζοντας όσα ομολογεί κυνικά, χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, ο πρώην υπουργός. Βαδίζοντας στα χνάρια άλλων πολιτικών που κατά καιρούς έχουν επιστρατεύσει απίστευτες δικαιολογίες, με τις οποίες δεν ξεγελιούνται ακόμη και παιδιά του Δημοτικού, ο κ. Παπαντωνίου καταφεύγει σε ωμή και προκλητική ομολογία παράνομων πράξεων, μήπως και καταφέρει να δώσει μια πειστική απάντηση σχετικά με την προέλευση σημαντικών ποσών στις τραπεζικές καταθέσεις του ίδιου και της συζύγου του. Ισως ισχύει αυτό που λένε στο σκάκι, ότι δηλαδή πολλές φορές ένας παίκτης, όταν είναι σε δύσκολη θέση, προτιμά να θυσιάσει σημαντικά πιόνια, όπως και τη βασίλισσά του, προκειμένου να αποκτήσει πλεονέκτημα ή έστω να αμυνθεί αποτελεσματικότερα. Ο πρώην υπουργός και ελεγχόμενος πλέον από όλες τις υπηρεσίες δίωξης του οικονομικού εγκλήματος στη χώρα επιχειρεί να δικαιολογήσει την ύπαρξη ποσού 360.000 ευρώ στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, παραδεχόμενος ότι τα εισέπραξε από την πώληση δύο ακινήτων αλλά δεν τα δήλωσε στην Εφορία καθώς ακολούθησε κι αυτός την ευρέως διαδεδομένη μέθοδο που θέλει να αναγράφεται στο συμβόλαιο η αντικειμενική αξία και όχι η πραγματική τιμή με την οποία έγινε η αγοραπωλησία ενός ακινήτου! Για κάθε λογικό άνθρωπο η ομολογία αυτή είτε είναι μια αφελής παράθεση κάποιου γεγονότος -δύσκολο- είτε πρόκειται για εσκεμμένη επιλογή του κ. Παπαντωνίου, ο οποίος προτιμά να διωχθεί για ένα μέτριας έντασης αδίκημα -στο οποίο όντως υποπίπτουν πολλοί συναλλασσόμενοι στην αγορά ακινήτων- παρά να βρεθεί απολογούμενος για χρήματα την προέλευση των οποίων δεν μπορεί να δικαιολογήσει με κανέναν άλλον τρόπο.

Διαβάζοντας κανείς τα σχετικά αποσπάσματα από τη δήλωση-παρωδία του κ. Παπαντωνίου μόνο να ανατριχιάσει μπορεί, αναλογιζόμενος ότι αυτός ο άνθρωπος διατέλεσε επί σειρά ετών επικεφαλής της ελληνικής οικονομίας και αρμόδιος για την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Η διαφορά στον λογαριασμό με δικαιούχο τον κ. Ιωάννη Παπαντωνίου για τα έτη 1997-2003 προέρχεται από την πώληση δύο ακινήτων, ένα στην Κηφισιά και ένα στην Ανάβυσσο της κυρίας Κουράκου, όπου η διαφορά μεταξύ της αγοραίας και αντικειμενικής αξίας ανέρχεται στις 300.000 για το πρώτο ακίνητο και στις 60.000 ευρώ για το δεύτερο» αναφέρει και εξηγεί: «Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που κατά κανόνα αναγράφονται στα συμβόλαια πώλησης ακινήτων δεν ταυτίζονται με τις αγοραίες τιμές και οι προκύπτουσες διαφορές κατατίθενται συνήθως σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτό συνέβαινε και εξακολουθεί να συμβαίνει σε όλους τους Έλληνες και είναι αναμφίβολα γνωστό στα μέλη της επιτροπής». 

Ο πρώην υπουργός χρησιμοποιεί τη λέξη «συμβαίνει» λες και η αναγραφή της τιμής πώλησης ενός ακινήτου είναι ένα φυσικό φαινόμενο, σαν τον σεισμό ή τη βροχή, που μας «συμβαίνει» ανεξαρτήτως των δικών μας επιλογών. «Μας συμβαίνει, δεν επιλέγουμε τι θα δηλώσουμε» είναι η βάση της φιλοσοφικής σκέψης που μας προσφέρει απλόχερα ο πάλαι ποτέ τσάρος της οικονομίας! 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παράταση μέχρι 8 Ιανουαρίου για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων

Μέχρι τις 8 Ιανουαρίου παρατείνεται, όπως είχε προαναγγελθεί, η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2013, που έληγε σήμερα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη.

Παράταση μέχρι την ίδια ημερομηνία δίνεται και για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης. 

Πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ κατέθεσαν φέτος τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους στην εφορία.

Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ τα συνολικά έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας είχαν φτάσει τα 900.000.000 ευρώ, αλλά στον προϋπολογισμό είχαν γραφτεί και αναμένονταν 1,2 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ, μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, είχαν κατατεθεί στις εφορίες όλης της χώρας περισσότερες από 76.000 πινακίδες περίπου όσες είχαν κατατεθεί και το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 
Η κατάθεση των πινακίδων γίνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ με τα εξής δικαιολογητικά:
•    άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου
•    τις πινακίδες τις οποίες «φορούσε» το ΙΧ 
•    αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ και στην εφορία, μαζί με ένα αντίγραφο του εκκαθαριστικού στο οποίο επίσης φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
•    αντίγραφο του εντύπου Ε9 που να αποδεικνύει ότι υπάρχει ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα σταθμεύσει το όχημα όσο μένει σε ακινησία 
•    αποδεικτικό πληρωμής για τα τέλη  κυκλοφορίας του 2011.
Οι πινακίδες, παραμένουν στην εφορία για χρονικό διάστημα 12 μηνών ενώ μετά από αυτό το χρονικό όριο καταστρέφονται. 

Αν κάποιος θελήσει να κινήσει ξανά το ΙΧ του μέσα στο 2013, θα απευθυνθεί στην εφορία για ανάκληση της ακινησία αι θα πρέπει να συμπληρώσει αίτηση με τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Επώνυμο ή επωνυμία
2. Όνομα κατόχου
3. Ονομα πατέρα
4. Επάγγελμα
5. ΑΦΜ
6. Διεύθυνση κατοικίας
7. Αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου
8. Είδος και χρήση (ΙΧ, επαγγελματικό κλπ)
9. Τόπος ακινησίας
10. Περιφέρεια αστυνομικού τμήματος
11. Ημερομηνία έναρξης ακινησίας
12. Λόγοι που προκάλεσαν την ακινησία

Στην περίπτωση αυτή όμως που κάποιος ζητήσει πίσω τις πινακίδες πριν παρέλθει το δωδεκάμηνο, θα κληθεί να πληρώσει και τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 ολόκληρα. Αν περάσει το χρονικό όριο του ενός έτους, απαιτείται η διαδικασία έκδοσης νέων πινακίδων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οκτώ στους δέκα δεν έβαλαν πετρέλαιο θέρμανσης

Σοκ με το πετρέλαιο θέρμανσης. Οκτώ στους δέκα καταναλωτές δεν αγόρασαν φέτος πετρέλαιο και στράφηκαν υποχρεωτικά σε φθηνότερες λύσεις για να ζεσταθούν, όπως τζάκια, σόμπες και pellet, με αποτέλεσμα το νέφος στην Αθήνα να αυξηθεί και να φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.


Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε σε συστάσεις περιορισμού των τζακιών, τα οποία εκλύουν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα σωματίδια για την υγεία του ανθρώπου.
Τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος» είναι αποκαλυπτικά. Μόνο οι δύο στους δέκα καταναλωτές κατάφεραν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Η παραγγελία τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούσε τα 300 λίτρα.
Η φετινή περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο στις 14 Οκτωβρίου. Μέχρι σήμερα οι πωλήσεις πετρελαίου εμφανίζονται μειωμένες έως 75% σε σχέση με πέρυσι.
Η απότομη κάμψη των πωλήσεων συμπαρέσυρε, όπως ήταν αναμενόμενο, και τα έσοδα του κράτους εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Πέρυσι οι πρατηριούχοι είχαν διαθέσει στην αγορά περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.
Φέτος οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης «αγγίζουν» τα 250 εκατομμύρια λίτρα μέχρι σήμερα.
Τα έσοδα του κράτους έκαναν βουτιά έως 75% τους τελευταίους δυόμισι μήνες.
Οι χαμηλές πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης έφεραν έσοδα μόλις 100 εκατ. ευρώ τα οποία επιτεύχθηκαν λόγω της υψηλής φορολογίας. Το 2011 τα έσοδα είχαν ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.
Ο δεύτερος μεγάλος χαμένος από την υπέρμετρη φορολόγησή του είναι οι πρατηριούχοι, οι οποίοι να σημειωθεί είχαν στηρίξει την ύπαρξή τους στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
«Λουκέτα»
Ο φετινός χειμώνας θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε λουκέτο, αφού η διανομή πετρελαίου τούς κάλυπτε σημαντικό μέρος των εξόδων της επιχείρησης.
Το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις έβαλε σε εφαρμογή το επίδομα θέρμανσης, το οποίο όμως δεν ήταν δυνατό να αντισταθμίσει τις απώλειες καθώς χρηματοδοτεί μόλις με 0,28 ευρώ το λίτρο, όταν η συνολική του αξία ανέρχεται στο 1,5 ευρώ το λίτρο.
Το πανάκριβο καύσιμο ως πηγή θέρμανσης έβαλε στο... ψυγείο τους πολίτες της χώρας.
Στελέχη της αγοράς πετρελαίου υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αναθεωρήσει το αρχικό σχέδιο, το οποίο επέφερε μόνο αρνητικά αποτελέσματα.
Οι πολίτες έγιναν «όμηροι» του χειμώνα, τα έσοδα του κράτους είναι σχεδόν ανύπαρκτα και τα πρατήρια καυσίμων κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Υποχρεωτικές οι πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες για αγορές από 500 ευρώ

Την υποχρεωτική χρήση καρτών για αγορές και συναλλαγές ακόμη και για μικροποσά, ώστε να περιοριστούν οι δυνατότητες φοροδιαφυγής, σκοπεύει να καθιερώσει η κυβέρνηση, όπως ουσιαστικά προανήγγειλε χθες ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.


Με δηλώσεις του στο MEGA ο υπουργός εξήγησε ότι «η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος -πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες- θα καταστεί υποχρεωτική για συναλλαγές σημαντικά μικρότερης αξίας από 1.500 ευρώ, λειτουργώντας έτσι ως πρόσθετη ασφαλιστική δικλίδα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής».
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν η χρήση καρτών να καταστεί υποχρεωτική ακόμη και για ποσά έως 500 ευρώ.
«Καμπάνες»
Ο κ. Στουρνάρας έκανε επίσης γνωστό ότι το ΚΕΠΥΟ και οι ελεγκτικές υπηρεσίες ετοιμάζονται να ρίξουν τις πρώτες «καμπάνες» σε εκείνους που έστειλαν εμβάσματα δισεκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό την προηγούμενη 3ετία, χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Η αρχική λίστα περιελάμβανε 54.000 πρόσωπα με εμβάσματα συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ στο διάστημα 2009-2011. Από αυτούς, υπό έλεγχο βρίσκονται 25.500 που έχουν προβληματικό «πόθεν έσχες», εκ των οποίων οι 24.000 έχουν ήδη λάβει προειδοποιητική επιστολή από το ΚΕΠΥΟ.
Με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 330 έλεγχοι σε μεγάλους φορολογουμένους έως τον Ιούνιο και 750 έλεγχοι έως το τέλος του επόμενου έτους, να έχει εισπραχθεί το 65% των φόρων και προστίμων έως τον Ιούνιο και το 75% έως τον Δεκέμβριο, ενώ θα πρέπει να έχουν σταλεί τουλάχιστον 8 υποθέσεις στον Εισαγγελέα μέσα στο α' εξάμηνο του 2013 και 18 έως το τέλος του έτους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/12/12

Δεσμευτικές προσφορές για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Δ. Μακεδονία


Δεσμευτικές προσφορές για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, που υλοποιείται με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) υπεβλήθησαν την περασμένη Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Πρόκειται για το πρώτο έργο το οποίο φθάνει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας και για το οποίο έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Οι τρείς υποψήφιοι που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές (με χρονική σειρά υποβολής) είναι οι:
- ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
- Ένωση εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ
- Ένωση εταιρειών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J&P ΑΒΑΞ - POLYECO
Εντός του Ιανουαρίου θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, το Φεβρουάριο θα αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος.
Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για χρονικό διάστημα 27 ετών. Αναθέτουσα αρχή είναι η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) ΑΕ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, οι εξελίξεις για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων έχουν ως εξής:
Πελοπόννησος
Έχει ολοκληρωθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου και προετοιμάζονται τα τελικά τεύχη ώστε να κληθούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές εντός του α΄ τριμήνου 2013.
Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου υπεγράφη από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρο Καλαφάτη η εκχώρηση πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για τη συγχρηματοδότηση του έργου παράλληλα με ιδιωτικά κεφάλαια.
Δυτική Ελλάδα
Ηλεία
Μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών που κατέθεσαν υποψήφιοι, ο διαγωνισμός συνεχίζεται. Στις αρχές Ιανουαρίου 2013 ξεκινά ο ανταγωνιστικός διάλογος με τη συμμετοχή των τεσσάρων προεπιλεγέντων υποψηφίων, ενώ αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του α’ εξαμήνου 2013.
Αιτωλοακαρνανία
Ο διαγωνισμός για τη διαχείριση απορριμμάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας συνεχίζεται επίσης μετά την απόρριψη από το ΣτΕ των προσφυγών υποψηφίων κατά της απόφασης προεπιλογής. Στις αρχές Ιανουαρίου 2013 αναμένεται να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος με τη συμμετοχή των τριών προεπιλεγέντων υποψηφίων, ενώ αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του α’ εξαμήνου 2013.
Αχαΐα
Εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων η έναρξη του διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Νομού Αχαΐας, η οποία αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου 2013.
Σέρρες
Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές υποψηφίων κατά της απόφασης προεπιλογής. Στις αρχές Ιανουαρίου 2013 αναμένεται να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος με τη συμμετοχή των τεσσάρων προεπιλεγέντων υποψηφίων και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται εντός του α’ εξαμήνου 2013.
Αττική
Ξεκίνησε η δημοπράτηση των τεσσάρων έργων διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής με ΣΔΙΤ, με στόχο να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές εντός του 2013. Οι προθεσμίες υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι:
7. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής: 22 Ιανουαρίου 2013
8. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Νοτιοανατολικής Αττικής: 24 Ιανουαρίου 2013
9. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (’νω Λιόσια) 29 Ιανουαρίου 2013
10. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή) 5 Φεβρουαρίου 2013
Τα έργα θα κατασκευαστούν με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή και του Ταμείου JESSICA.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα δημοσκόπηση

Πρώτος στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 22,6% εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε νέα δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το «Βήμα της Κυριακής».

Η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 1,1% η οποία έρχεται δεύτερη με 21,5%.

Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 9,8%, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 6,2%, το ΚΚΕ με 5,2%, η ΔΗΜΑΡ με 5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 46,1% και έπεται ο Αλέξης Τσίπρας με 31,4%.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της KAΠΑ Research, η οποία δημοσιεύτηκε στις 10 Νοεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συγκέντρωνε 23,1% και η ΝΔ 20,4%. Καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανιζόταν ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 38,25% έναντι του Αλ. Τσίπρα, που συγκέντρωνε 33,35%.

Πάντως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες εκτιμούν ότι το 2013 θα είναι χειρότερο από το 2012.

Μάλιστα, πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών, το 68%, θεωρούν πως η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διεθνής διασυρμός από τα media όλης της υφηλίου για τον διεφθαρμένο υπουργό!

Ο πολιτικός που διέσυρε όσο κανείς άλλος τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την  στα διεθνή μέσα ενημέρωσης «διεφθαρμένη χώρα», προκαλεί έναν ακόμα διασυρμό με τις αποκαλύψεις γύρω από το πρόσωπό του οι οποίες φιλοξενούνται στα πρωτοσέλιδα  των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης.

Τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό στην Αθήνα αλλά και μεγάλη έκπληξη στις Βρυξέλλες καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θεωρούνταν όπως αναφέρεται έντιμος πολιτικός από ορισμένους Ευρωπαίους συναδέλφους του. Ενδεικτικά, ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΒΒC
To ΒΒC έχοντας φωτογραφία του στην σελίδα γράφει για τον κ. Παπακωνσταντίνου: «Έλληνας πρώην υπουργός αποπέμπεται για σκάνδαλο συγκάλυψης συγγενών του» και αναφέρει στο άρθρο του: «Το σοσιαλιστικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ διέγραψε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου με την κατηγορία ότι διέγραψε ο ίδιος ονόματα συγγενών του με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα από την λίστα Λαγκάρντ».
Στη συνέχεια του ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η λίστα κρατείται για τη διερεύνηση ενδεχόμενης φοροδιαφυγής και είχε ληφθεί από την τράπεζα HSBC και είχε παραδοθεί στην τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Μάλιστα ο συντάκτης του ρεπορτάζ δείχνει να ειρωνεύεται τον πρώην υπουργό καθώς αναφέρθηκε σε δήλωσή που είχε κάνει λέγοντας πως «χειρίστηκα την κατάσταση με τον χειρότερο δυνατό τρόπο».

Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η λίστα πέρασε στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών από την κ. Λαγκάρτν, το 2010, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν υπουργός. Αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έλαβε κανένα μέτρο και αργότερα ισχυρίστηκε ότι την έχουν χάσει.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Bloomberg
Την απάντηση Παπακωνσταντίνου για την πολύκροτη υπόθεση με τη νέα λίστα  Λαγκάρντ παραθέτει και το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, μέσω της οποίας ο πρώην υπουργός Οικονομικών αρνείται κάθε κατηγορία. Το πρακτορείο αναφέρει ότι όλα τα ελληνικά τηλεοπτικά μέσα ασχολούνται από το απόγευμα της Παρασκευής με την είδηση που πυροδότησε τις απρόσμενες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ωστόσο και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη τον Οκτώβριο, όταν ο ίδιος δημοσιοποίησε μέσα από το περιοδικό του «HotDoc» την περίφημη λίστα. 
Διαβάστε περισσότερα εδώ

New York Times
«Ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε να εμπλέκεται στην παραποίηση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ, όπου σύμφωνα με τους εισαγγελείς, είχαν αφαιρεθεί τρεις λογαριασμοί συγγενικών του προσώπων», αναφέρουν σε εκτενές ρεπορτάζ τους οι New York Times. Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει πως η λίστα του δόθηκε το 2010 από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. «Η αποπομπή του από το σοσιαλιστικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, ήρθε όταν αποκαλύφθηκε από τις ελληνικές αρχές, πως η λίστα ήταν παραποιημένη από αυτήν που έδωσε η Γαλλία», προστίθεται στο ρεπορτάζ, ενώ αναφέρεται πως ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται κατηγορηματικά πως αλλοίωσε τη λίστα.Τέλος στο άρθρο αναφέρεται η σύλληψη του δημοσιογράφου, Κώστα Βαξεβάνη, η οποία προκάλεσε «πολιτική θύελλα».
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Bild
Νέο σκάνδαλο στην Αθήνα! Διέγραψε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συγγενείς του από τη φορο-λίστα; Με αυτό τον τίτλο η γερμανική εφημερίδα «Bild» κάνει εκτενέστατη αναφορά στο θέμα που έχει θορυβήσει όλη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα σχολιάζει ότι ο 51χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο κέντρο ενός μεγάλου σκανδάλου στην Ελλάδα. Ο λόγος; Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται – όπως αναφέρει το ρεπορτάζ - να έχει διαγράψει τα τρία αρχεία των συγγενών του από τα 2.062 ονόματα της λίστας, ενώ ο ίδιος από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι «εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα». Πρώτη συνέπεια;  Διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια αναλύει την πολιτική δραστηριότητα του κ. Παπακωνσταντίνου μέχρι και τις αρχές του 2012.
Διαβάστε περισσότερα εδώ


Liberation
Το «σκάνδαλο» Παπακωνσταντίνου δεν έλειψε να σχολιαστεί και από τη γαλλική «Liberation» με τίτλο «Η λίστα Λαγκάρντ, ο Έλληνας υπουργός και οι ξαδέρφες». Ο αρχιτέκτονας του πρώτου σχεδίου λιτότητας - όπως χαρακτηρίζεται από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας – που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ φέρεται να έχει διαγράψει συγγενικά του πρόσωπα από τη λίστα Λαγκάρντ. Το θέμα παραπέμφθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη Βουλή. Η ύπαρξη της λίστας ήρθε στο φως από τον Τύπο τον Οκτώβριο. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μπίζνες εκατομμυρίων για τις ξαδέρφες του Παπακωνσταντίνου και τους συζύγους τους


Δραστήριες δικηγόροι με συμμετοχές στα διοικητικά συμβούλια γνωστών εταιρειών, κόρες του εκλιπόντος πρώην υπουργού Μιχάλη Παπακωνταντίνου και σύζυγοι επιχειρηματιών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται σε συμβόλαια και μπίζνες εκατομμυρίων.
Αυτό είναι το προφίλ της Ελένης και της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, των δύο ξαδέλφων του πρώην «τσάρου της Οικονομίας» Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων και των συζύγων τους "σβήστηκαν" από τη λίστα Λαγκάρντ.
Η παρουσία των δυο γυναικών και των συζύγων τους Σ. Σικιαρίδη και Α. Ροσσώνη με τους λογαριασμούς τους στην «αυθεντική» λίστα Λαγκάρντ είναι αυτή που «καίει» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και προκαλεί μια νέα πολιτική θύελλα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου, κόρη του Μιχάλη και της Τάσας Παπακωνσταντίνου, 54 χρόνων, είναι δραστήρια δικηγόρος αλλά και μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Τη θέση αυτή κατέλαβε τον Φεβρουάριο 2012 αντικαθιστώντας το μέλος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Σπούδασε νομικά στο London School of Economics και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard.

Αφού πρώτα άσκησε για κάποιο διάστημα τη δικηγορία στη Νέα Υόρκη, στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα και μαζί με την αδερφή της Μαρίνα «κληρονόμησαν» το δικηγορικό γραφείο του πατέρα της.
Η κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος μεγάλων εταιρειών, όπως της Toyota, Philip Morris/Παπαστράτος, Swarowski, μέλος του ΔΣ της KRAFT FOOD HELLAS,  μέλος του ΔΣ της S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά και μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Εκτός όλων των άλλων δραστηριοτήτων της έχει προωθήσει δράσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων, που είχαν σχέση και με την Παιδεία αλλά και την εξωτερική πολιτική. Μέσω αυτών των δράσεων γνώρισε και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. 

Παντρεύτηκε με τον Συμεών Σικιαρίδη, εξειδικευμένο νομικός στο δίκαιο της εξαγοράς και συγχώνευσης εταιριών.

Η αδελφή της Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, 52 χρόνων, είναι επίσης δικηγόρος. Και αυτή έκανε μεταπτυχιακά σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Σπούδασε στη Νομική Θράκης παντρεύτηκε με τον πολιτικό μηχανικό Ανδρέα Ροσσώνη.  
Ο τελευταίος, γόνος αστικής οικογένειας και απόφοιτος του Κολλεγίου, είναι πασίγνωστος στο χώρο των πολεμικών εξοπλισμών, καθώς εδώ και χρόνια αντιπροσωπεύει διάφορα ιταλικά οπλικά συστήματα, κυρίως για το Πολεμικό Ναυτικό (κανόνια και βλήματα Oto Melara).

Στην πάροδο των χρόνων αναπτύσσει φιλική σχέση με το Θόδωρο Ασημακόπουλο, παλιό επικοινωνιολόγο του Φώτη Κουβέλη και από το 2009 σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο site onalert.gr, ο Θ. Ασημακόπουλος αντιπροσωπεύει την Ιταλική αεροναυπηγική εταιρία ALLENIA. Την περίοδο του 2010 επί αναπληρωτού υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη και Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών Β. Βασιλάκου διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της ΑLLENIA για την παραλαβή 12 ιταλικών μεταγωγικών αεροσκαφών C – 27 J που είχε παραγγείλει η Ελλάδα από το 2002. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη παρουσιάζουν διάφορα τεχνικά προβλήματα και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αρνείται να τα παραλάβει. Ο Β. Βασιλάκος επιβάλει ρήτρες καθυστέρησης και το «ντουέτο» Ασημακόπουλου – Ροσόνη παρασκηνιακώς καταβάλουν προσπάθειες για να μην πληρωθούν οι ρήτρες και να παραληφθούν τα αεροπλάνα από τα οποία πάντως σήμερα πετάει μόνον ένα!

Σε κάθε περίπτωση το 2010 και μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, παρά την οικονομική κρίση, ο A. Ροσσόνης αναπτύσσει εντονότατη δραστηριότητα στο χώρο των εξοπλισμών.

Φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποβρυχίων Type 214, σε ότι αφορά την τελική φάση του (προμήθεια δύο επιπλέον Type 214 τον Σεπτέμβριο του 2010 και τροποποίηση της σύμβασης Neptune II) καθώς σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το site defencenet.gr ο Α.Ρωσσώνης ήταν μέλος της ομάδας που προώθησε την αναθεώρηση της σύμβασης και εκεί που οι Γερμανοί ήταν να πληρώσουν ρήτρα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, πήραν μέσω του Ισκαντάρ Σάφα,  Λιβανέζου  ιδιοκτήτη του Σκαραμαγκά και φίλου του, μια .... ακόμα παραγγελία για δύο υποβρύχια!
Δηλαδή ενώ η Ελλάδα είχε μπει στο Μνημόνιο, όλοι οι εξοπλισμοί είχαν "παγώσει", οι Γερμανοί της ThyssenKrupp Marine Systems παρακαλούσαν να μας χαρίσουν δύο υποβρύχια για να κλείσει το θέμα των μιζών και της αποτυχίας του προγράμματος Neptune II , ο κ. Ρωσσώνης (ή Ροσόνης, όπως γράφει η επαγγελματική του κάρτα) φέρεται να μεσολάβησε ώστε να εκταμιευθούν από το υπουργείο Οικονομικών και τον Γ. Παπακωνσταντίνου επιπλέον δαπάνη 480 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή μέρους του  προγράμματος των υποβρυχίων...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/12/12

1 δισ. κέρδος μέχρι σήμερα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Την τεράστια σπατάλη που συντελούνταν τα προηγούμενα χρόνια στο κομμάτι της φαρμακευτικής δαπάνης επιβεβαιώνουν πρόσφατα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) η οποία λειτουργεί την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς, από το φθινόπωρο του 2010, όταν δηλαδή το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης άρχισε να εφαρμόζεται στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, μέχρι και σήμερα, έχουν εξοικονομηθεί περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, ενώ  τα δύο επόμενα χρόνια το «φρένο» στην αλόγιστη συνταγογράφηση φαρμάκων αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω περιστολή δαπανών ύψους 800 εκατ.

Επιπλέον, από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων προκύπτει ότι το μέσο κόστος ανά συνταγή για το οποίο επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία έχει μειωθεί από την αρχή του έτους κατά 32% (περίπου 12 ευρώ ανά συνταγή). Τέλος, σε μηνιαία βάση υπολογίζεται ότι το μέτρο εξοικονομεί πλέον περίπου 30 εκατ. ευρώ, με την εφαρμογή να καλύπτει πλέον το 92% περίπου των συνταγών που εκτελούνται κάθε μήνα, το 100% των φαρμακείων και το 90% των ιατρών με δικαίωμα συνταγογράφησης.

Αντίθετα με την πρόοδο που σημειώνεται στο κομμάτι της μείωσης του αριθμού των συνταγών, οι γιατροί  που διαπιστώνεται από τα δεδομένα της πλατφόρμας ότι προβαίνουν σε αθρόα συνταγογράφηση, χωρίς να αποδεικνύεται η αναγκαιότητα των φαρμάκων που χορηγούν, φαίνεται ότι πέφτουν «στα μαλακά». Και αυτό γιατί η ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής σε γιατρούς που υπερσυνταγογραφούσαν είναι να τους αφαιρούνται για ένα μήνα οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα.

Το φαινόμενο πάντως δεν έχει ακόμη εξαλειφτεί. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε μήνα το σύστημα εντοπίζει περίπου 100 γιατρούς που ξεπερνούν τα λογικά όρια της συνταγογράφησης, ενώ κάποιοι εξ’ αυτών συνέχιζαν ακόμη και κατά τη διάρκεια της επιτήρησής τους.

Και ενώ το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για το έλεγχο και τον περιορισμό των δαπανών για το φάρμακο (για παράδειγμα ο ΟΑΕΕ είχε μειώσει ήδη από τον πρώτο μήνα το κόστος των συνταγών από τα 25 στα 13 εκατ. ευρώ), η Ελλάδα αποτελούσε μέχρι πρότινος ουραγό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στο κομμάτι του ελέγχου του όγκου των συνταγών και πρωταθλήτρια στις δαπάνες για το φάρμακο.

Ενδεικτικά το μέτρο εφαρμόζεται στο Βέλγιο ήδη από το 1993, από το 2005 σε Ιταλία, Αυστρία και Γαλλία, ενώ πρωτοπόροι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση θεωρούνται οι Σουηδοί και οι Γερμανοί, που άρχισαν να εφαρμόζουν σταδιακά το σύστημα από το 1985, πετυχαίνοντας σημαντική μείωση των δαπανών. Για το λόγο αυτό εξάλλου, η υιοθέτηση του μέτρου αποτέλεσε μια από τις πιο επιτακτικές επιταγές του μνημονίου για τη μείωση της σπατάλης στο χώρο του φαρμάκου.

Να σημειώσουμε πως η πλατφόρμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην τελική της μορφή, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και Παροχή Σχετικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών», συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Στην παρούσα φάση, αναμένεται να ξεκινήσει η τεχνική αξιολόγηση των προτάσεων των τριών εταιρειών που είχαν προεπιλεγεί στην Α’ φάση του διαγωνισμού (ΑLTEC INTEGRATION A.E, ΟΤΕ-  ΒΥΤΕ COMPUTER A.B.E.E. και INTRASOFT INTERNATIONAL S.A), η οποία υπολογίζεται ότι θα έχει τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο του έργο, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Και οι ευθύνες του Γ. Παπανδρέου;


Κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι «έσκασε» η υπόθεση της μη εκμετάλλευσης της λίστας Λαγκάρντ. Αυτό που αποκαλύφθηκε σε πρώτη φάση ήταν ότι μια λίστα με υπόπτους για φοροδιαφυγή κυκλοφορούσε μέσα στο υπουργείο Οικονομικών επί μήνες, χωρίς να αξιοποιείται όπως θα έπρεπε και με σοβαρές υπόνοιες… ότι αξιοποιούταν όπως δεν θα έπρεπε. Ο υπουργός που διαχειρίστηκε τη λίστα, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ έπαιρνε σκληρά μέτρα και αποτύγχανε σε δημοσιονομικούς στόχους, παράλληλα δεν προχωρούσε τη σχετική έρευνα που θα μπορούσε με τους φόρους να σωθεί ένα μέρος από τους μισθούς και τις συντάξεις που περικόπτονταν σχεδόν ανά εξάμηνο. Όλοι ξέραμε ότι η συγκεκριμένη λίστα είχε φτάσει στο υπουργείο από το 2010. Και μαζί με μας, πρώτος απ’ όλους, ο πολιτικός του προϊστάμενος, κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Λίγο - πολύ όλοι έχουμε στο μυαλό μας ότι ένας πρωθυπουργός επιβλέπει τους υπουργούς του, τους ελέγχει, τους επιβραβεύει και, όταν κρίνει απαραίτητο, τους κατσαδιάζει.  

Δεν είχε περάσει ούτε χρόνος από τις εκλογές του 2009, λοιπόν, και ο κ. Παπακωνσταντίνου παραλαμβάνει τη λίστα Λαγκάρντ. Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο τότε πρωθυπουργός λάμβανε πλήρη γνώση των σχετικών διαδικασιών. Ήταν ακριβώς εκείνη η περίοδος που φαντάζομαι τον κ. Παπανδρέου έμπλεο απόγνωσης να προσπαθεί να περισώσει ότι μπορεί από εισοδήματα φτωχών πολιτών. Ήταν η ίδια περίοδος που προκειμένου να πείσει τους δανειστές ότι δεν είναι σαν όλους τους άλλους Έλληνες πολιτικούς, ο κ. Παπανδρέου - και οι συν αυτώ - μιλούσε, είτε στις ιδιωτικές του συνομιλίες, είτε δημόσια στο εσωτερικό, είτε διεθνώς, για την πηγή της διαφθοράς στην οποία ήταν πεποτισμένος ο ελληνικός λαός, μιλούσε για τις ασθενικές σχέσεις πολιτικών και πολιτών και μιλούσε για το «καθυστερημένο» ελληνικό κράτος το οποίο πρέπει να εκσυγχρονιστεί.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου που παρέλαβε τη λίστα ως αρμόδιος υπουργός μέσα στο κλίμα των υποσχέσεων για μεταρρυθμίσεις και άλλα τέτοια, ήταν ο κατ’ εξοχήν «κηπουρός» στην αυλή του ηγεμόνα (ο οποίος απόλαυσε τη στήριξή του μέχρι τέλους, σχεδόν με επιμονή υστερίας). Αντίστοιχες λίστες, στο μεταξύ, σε (υποτίθεται) κράτη – πρότυπα για την κυβέρνηση Παπανδρέου, μετατρέπονταν σε αιχμηρά εργαλεία που περιόριζαν τη διαφθορά εισπράττοντας σημαντικά πρόστιμα. Το «ευρωπαϊκό κράτος» του κ. Παπανδρέου δεν μπορούσε να το κάνει αυτό.
Ο στενότερος συνεργάτης του αποφάσισε, βάση των μέχρι στιγμής σημαντικών ενδείξεων, να καλύψει κάτι ξαδέλφια του από τη λίστα Λαγκάρντ πατώντας απλά ένα delete ωσάν να μη συνέβη τίποτα, ως πανίσχυρος «Τσάρος» που αισθανόταν. Δεν είχε το σθένος να αναμετρηθεί με τις απαιτήσεις του καιρού του και ο πολιτικός του προϊστάμενος στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορούσε. Ο κ. Παπανδρέου έτσι αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε σαν καρικατούρα του πατέρα του ενθαρρύνοντας ορισμένους να σχηματίσουν ένα πολιτικάντικο παρεάκι γύρω του, το οποίο αν δεν είχε μετατρέψει τη χώρα σε πόλη του Ντίκενς με τα συντρίμμια της, θα ήταν δύσκολο να διακρίνει κανείς την πολιτική τους από μια κωμωδία.

Τόσους μήνες μετά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου το μόνο που αρκέστηκε να πει για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τον αγαπημένο του συνεργάτη ήταν μια παλαιοκομματική φράση που έχει συνδεθεί μόνο με συγκαλύψεις διαχρονικά: «Όλα στο φως. Πλήρης διερεύνηση». Ως πρωθυπουργός μιλούσε με περισσότερες λεπτομέρειες στο κάθε κάθισμα Βρυξελλών για τους διεφθαρμένους Έλληνες. Στη φιλοσοφία των Ελλήνων ηγητόρων δεν έχει αλλάξει τίποτα. Επί της ουσίας σιωπούν πάντα ποντάροντας στο χρυσόψαρο της λαϊκής μνήμης.

Και πλέον γεννάται ένα μείζον ηθικό ζήτημα. Όχι – μόνο - για το τι έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ. Αλλά κυρίως για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης Παπανδρέου, για το πώς τελικά σκεφτόταν η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων, τι εξυπηρετούσε και πώς έπαιρνε τις αποφάσεις που άλλαξαν τη ζωή ενός ολόκληρου λαού .
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το πόρισμα που «καίει» τον Παπακωνσταντίνου


Μέσα σε 17 σελίδες και σε δύο καταθέσεις στελεχών του ΣΔΟΕ που ταξίδεψαν στο Παρίσι για να παραλάβουν την αυθεντική λίστα Λαγκάρντ, το πόρισμα των Οικονομικών Εισαγγελέων «καίει» τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στο πόρισμα, που έφτασε χθες στη Βουλή μαζί με την αυθεντική λίστα, περιλαμβάνονται τρία ονόματα που ... κάνουν τη διαφορά σε σχέση με την «αρχική» λίστα, καθώς η αυθεντική λίστα περιλαμβάνει 2.062 ονόματα, ενώ η λίστα που είχε δει το φως της δημοσιότητας περιλάμβανε 2.059 ονόματα. Τα τρία νέα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι αυτά του Ανδρέα Ρωσσώνη, συζύγου της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, του Συμεών Σικιαρίδη και της Ελένης Παπακωνσταντίνου, συζύγου του Συμεών Σικιαρίδη.

Tόσο η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου όσο και η Ελένη Παπακωνσταντίνου είναι ξαδέρφες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Όσον αφορά στις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα, πρόκειται για αυτές των κυρίων Θεόδωρου Φλωράτου και Εμμανουήλ Σκαρμέα, που εξετάστηκαν ως μάρτυρες από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.

Προανακριτική για τον Παπακωνσταντίνου προτείνει η κυβέρνηση 
Την ίδια ώρα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσουν από κοινού πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνταντίνου μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση. (Διαβάστε εδώ) 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δηλωσε ότι θεωρεί επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην Υπουργό, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι «η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ».
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε να «κινηθούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών» και στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «θα ζητηθεί Προκαταρκτική Εξέταση για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αν αυτό δεν είναι εσχάτη προδοσία, τι είναι;


Αν αυτό δεν αποκαλείται εσχάτη προδοσία, τότε ο όρος θα πρέπει να σβηστεί από τη γλώσσα: να είσαι ο υπουργός Οικονομικών που οδήγησες τη χώρα στο διεθνή οικονομικό έλεγχο, να έχεις στη διάθεσή σου έναν κατάλογο με προς έλεγχο πολίτες που στον έχει δώσει η Γαλλίδα συνάδελφός σου για να βοηθήσει τη χώρα σου να πατάξει το οικονομικό έγκλημα, ο κατάλογος αυτός να εξαφανίζεται μυστηριωδώς επί δύο και πλέον χρόνια, να έρχεται μετά στην επιφάνεια, να διασταυρώνεται εκ νέου με τον αυθεντικό, να αποδεικνύεται αλλοιωμένος και, τελικά, η αλλοίωση να αφορά συγγενικά σου πρόσωπα. Λοιπόν; Πώς λέγεται όλο αυτό;
Ο Παπακωνσταντίνου υπήρξε ο αρχιτέκτονας της ελληνικής καταστροφής. Χειρίστηκε τα πάντα προσωπικά, αποκομμένος, μόνος του, χωρίς κανέναν έλεγχο. Απαίτησε και έλαβε όλες τις εξουσίες για να «διαπραγματευθεί» τη «σωτηρία» της χώρας. Κατάφερε να βγάλει κάθε άλλο παράγοντα του πολιτεύματος εκτός μάχης.
Ηθελε να έχει το απόλυτο ανεξέλεγκτο. Και ήθελε να περάσει τα πάντα μέσα σε ένα νόμο, αν ήταν δυνατόν, σε ένα άρθρο. Με αυτή τη δύναμη και επικαλούμενος μια καταστροφή της οποίας υπήρξε πρωταγωνιστής, έδεσε τη χώρα χειροπόδαρα για γενιές ολόκληρες. Χειρίστηκε τα πάντα με εξουσία αυτοκρατορική. Και, σήμερα, κοντά τρία χρόνια μετά, αποκαλύπτεται ότι πράξεις και παραλήψεις του στην εποχή της παντοδυναμίας του, είχαν ιδιοτελή κίνητρα. Την ώρα που ρήμαζε και παρέδιδε τη χώρα, φρόντιζε για την οικογένεια.
Αυτός, που αρνήθηκε να δανειστεί η Ελλάδα όταν ακόμα μπορούσε από τις «αγορές», αυτός, που μιλώντας για «τιτανικό» έφερνε την καταστροφή πιο κοντά, που κατηγορούσε διεθνώς το κράτος που εκπροσωπούσε με τρόπο πρωτοφανή για τα διεθνή δεδομένα. Αυτός ο άνθρωπος, που πήρε την Ελλάδα στο λαιμό του, είχε το ήθος να «ξεχάσει» ένα στικάκι που αφορούσε, κυριολεκτικά, τα του οίκου του – κι αυτά είναι που ξέρουμε σήμερα: μένει να δούμε τι άλλο θα μάθουμε στο μέλλον, για έναν άνθρωπο που η αξιοπιστία του και τα κίνητρά του είναι πλέον κάτω από το ναδίρ. Για κάποιον που θα «μας έκανε ανθρώπους» - αυτά δεν έλεγε κι εκείνος κι όλη η πολιτική παρέα του Παπανδρέου;…
Γιατί δεν είναι μόνον αυτός: είναι εξίσου και ο πολιτικός του προιστάμενος, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, του έδωσε όλη αυτή την κάλυψη για να πετύχει αυτά που ήθελε. Του έδωσε την πλήρη, την απόλυτη εξουσία. Χωρίς τον Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου δεν υπήρχε. Ολη του αυτή η δύναμη, ήταν δοτή και πήγαζε απευθείας από τον πρωθυπουργό. Ο Παπανδρέου έχει αντίστοιχη ευθύνη.
Αυτοί οι άνθρωποι κατέστρεψαν έναν τόπο ολόκληρο. Ξεκλήρισαν γενιές μέσα σε λίγους μήνες. Ανοιξαν ένα καταστροφικό δρόμο που δεν έχει επιστροφή. Ηταν φυσικά, τότε, τα αγαπημένα παιδιά των «έξω», όπως και πολλών «μέσα» στη χώρα. Οποιος μιλούσε για τα πεπραγμένα τους, για την καταστροφή που σπέρνανε, ήταν γραφικός, λαικιστής, δημαγωγός, ανεύθυνος, δεν ήταν «ευρωπαίος», δεν ήταν καν πατριώτης.
Γιατί πατριώτης ήταν ο Παπακωνσταντίνου. Ας τον χαίρονται τώρα όλοι εκείνοι οι φίλοι του λοιπόν, που, φυσικά, όλα αυτά, σήμερα πια, (κάνουν πως) τα έχουν ξεχάσει. Είτε θυμούνται είτε όχι, ο τόπος αυτός τους πλήρωσε ακριβά.
Του Γεώργιου Π. Μαλούχου
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/12/12

Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ το λαμόγιο επειδή αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ

Εκτός ΠΑΣΟΚ τέθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έπειτα από τα νέα στοιχειά που ήρθαν στο φως σχετικά με την  υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ.

«Είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ το απόγευμα της Παρασκευής.

Oλόκληρη η ανακοίνωση:

Είναι λυπηρό ότι σύμφωνα με την έρευνα  της εισαγγελίας   προκύπτουν σαφείς  ενδείξεις  ότι υπήρξε αλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Προκύπτει συνεπώς προφανές και  τεράστιο ζήτημα ευθύνης  του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον  μετά από δυο χρόνια  δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD.

Είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να κινηθούν όλες εκείνες οι  κοινοβουλευτικές διαδικασίες  που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των  ευθυνών.

Μετά  τις εξελίξεις αυτές είναι εμφανές ότι όχι μόνο πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ότι οι εμπνευστές και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του.

Πρέπει ίσως να ξαναθυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έρευνα αυτή  κατέστη δυνατή μετά από την άμεση  αντίδραση  του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να θέσει στην διάθεση των αρχών το άτυπο αντίγραφο που είχε διατηρηθεί άθικτο στο γραφείο του, όταν άλλοι έλεγαν ότι  έχασαν το  πρωτότυπο CD και άλλοι ότι δεν διατήρησαν το υλικό  στο αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε - γιατί παραδόξως κάποιοι το λησμονούν αυτό - ότι το αντίγραφο αυτό προερχόταν από το  ΣΔΟΕ που ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως τότε  υπουργό οικονομικών, δυο μήνες μετά την διαβίβαση του υλικού στο  ΣΔΟΕ και μετά την αξιολόγηση του από αυτό.

Εκκρεμεί  επίσης - το ερώτημα που αφορά την ´´πηγή ´´που ενώ δήλωσε στη Βουλή και τη δικαιοσύνη ότι δεν διαθέτει τη ´´λίστα´´ τη διοχέτευσε προς δημοσίευση σε συγκεκριμένο έντυπο με την ενθουσιώδη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή είναι η άκρη του νήματος για την αποκάλυψη όλης της ιστορίας που χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός φθοράς και επίθεσης κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το εθνικό συμφέρον απαιτεί την αλήθεια για όλα και για όλους. Δεν έχει πια κανείς περιθώριο για μικροκομματικά τεχνάσματα, παιχνίδια συνωμοσίας  και σκόπιμες  συγχύσεις ως προς τη στάση  συγκεκριμένων προσώπων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Αναστάσιε εγκατάλειψε τη χώρα». Να κλείσουν τα σύνορα & να απελαθούν όλοι οι αλβανοί

Στο «στόχαστρο» του ακροδεξιού αλβανικού κόμματος «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία», έχει μπει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος. 

Το νεοεμφανιζόμενο εθνικιστικό κόμμα, που πολλοί στα Τίρανα αποκαλούν αλβανική «Χρυσή Αυγή», ζήτησε με ανακοινωσή του από τον προκαθήμενο της αλβανικής εκκλησίας, να εγκαταλείψει τη χώρα, χαρακτηριζοντάς τον «πράκτορα» της Ελλάδας.

«Έφτασε, ο καιρός να πούμε στον Αναστάσιο Γιανουλλάτο "απομακρύνσου ειρηνικά από την Αλβανία". Κλείσε τα τελευταία χρόνια της ζωής σου όσο πιο μακριά από αυτή τη χώρα και το λαό, ο οποίος χάριν της αληθείας πρέπει να το πούμε, σε είδε ως ένα επικίνδυνο δοθιήνα, ο οποίος στο όνομα της θρησκείας και της αλβανικής ορθοδοξίας εργάστηκε για τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους και της ελληνικής Εκκλησίας» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας», που κάλεσε τον Πρόεδρο της Αλβανίας να αφαιρέσει την ανώτατη τιμητική διάκριση που είχε επιδοθεί πριν από τρία χρόνια στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο για τια την προσφορά του στην Εκκλησία και στην αλβανική κοινωνία.

Η επίθεση των Αλβανών εθνικιστών κατά του προκαθημένου της αλβανικής εκκλησίας, προκάλεσε την άμεση αντίδραση Ιερέων της αρχιεπισκοπής Τιράνων, που με ανακοίνωση τους έκαναν λόγο για «σκληρή συκοφαντική επίθεση ενός πολιτικού σχηματισμού εναντίον του αρχιεπισκόπου Αναστασίου με βαριές κατηγορίες και χαρακτηρισμούς που αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »