30/11/12

Ένας ο ενδιαφερόμενος για τα Κρατικά Λαχεία


Μια υποψηφιότητα, αυτή των ΟΠΑΠ, Lottomatica, Intralot και Scientific Games, θα κληθούν να εξετάσουν οι σύμβουλοι του διεθνούς διαγωνισμού για τη χορήγηση της 12ετούς ισχύος άδειας λειτουργίας και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων, συμπεριλαμβανομένου και του Ξυστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση των σχετικών φακέλων για την άδεια των Λαχείων προχωρά μόνον η κοινοπραξία με επικεφαλής την Οpap International, θυγατρική της ΟΠΑΠ Α.Ε.
Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, η Austrian Lotteries και η σύμπραξη των εταιρειών Sisal, Damco Energy S.A. και DamlotΑ.Ε., (οι δύο τελευταίες συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου), δεν θα μετάσχουν στο τελικό σκέλος του διαγωνισμού, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Αν και το ενδιαφέρον του αυστριακού ομίλου ήταν εξ΄αρχής περιορισμένο (στην αγορά ακούστηκε πως μπήκαν στη διαδικασία έπειτα από αίτημα υψηλόβαθμο τραπεζικού στελέχους), δεν συνέβαινε το ίδιο με τον όμιλο Κοπελούζο ο οποίος εμφανίζονταν διατεθειμένος να διεκδικήσει τα Λαχεία μέχρι τέλους. Φαίνεται, ωστόσο, ότι επικράτησε άποψη ο όμιλος να επικεντρωθεί στο διαγωνισμό για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ που “τρέχει” παράλληλα. Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε η αποστολή επιστολής προς το ΤΑΙΠΕΔ με την οποία η κοινοπραξία Sisal - Ομίλου Κοπελούζου ζητά... να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι σύμβουλοι θα εξετάσουν τον πρώτο φάκελο από τους δύο φακέλους της κοινοπραξίας των ΟΠΑΠ, Lottomatica, Intralotκαι Scientific Games, που αφορά στο business plan και το λειτουργικό σκέλος της διαχείρισης των Λαχείων. Ο δεύτερος φάκελος που αφορά στην οικονομική προσφορά θα εξεταστεί στις 10 Δεκεμβρίου.

Οι Credit Suisse Securities (Europe) Ltd και η Eurobank EFG Equities ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ταμείου για τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία.

Οι δικηγορικές εταιρείες Μπαχάς, Γραμματίδης&Συνεταίροι και Καρατζά και Συνεργάτες είναι οι νομικοί σύμβουλοι επί θεμάτων ελληνικού δικαίου,και η δικηγορική εταιρεία Allen and Overy είναι ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου επί θεμάτων ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Όπως έχει αναφέρει, πάντως, το Capital.gr, ζήτημα να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός ακόμη και με μια δεσμευτική προσφορά δεν τίθεται, δεδομένου του προηγουμένου στην περίπτωση του IBC, όπου το Ταμείο αποδέχθηκε τη μοναδική προσφορά, αυτή της Lamda Development. Το θέμα είναι να υπάρξει αυτή η προσφορά και να κριθεί ικανοποιητική από τους συμβούλους του διαγωνισμού αλλά και τον ανεξάρτητο αποτιμητή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τρεις μήνες διορία για λύση στο μετρό Θεσσαλονίκης, αλλιώς ο ανάδοχος λέει αντίο


Ορατός είναι ο κίνδυνος η κοινοπραξία του μετρό της Θεσσαλονίκης να εγκαταλείψει το έργο εντός των επομένων τριών μηνών, εάν δεν καταλήξει γρήγορα σε συμβιβαστική λύση με το δημόσιο στις βασικές διεκδικήσεις που εγείρει, όπως μεταφέρουν, πηγές του ανάδοχου.
Στην περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί, η Θεσσαλονίκη θα μείνει με «τρύπες» στα πιο κεντρικά σημεία της, και είναι περιττό να αναφέρει κανείς τις (επιπλέον) επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη για την τοπική οικονομία και την καθημερινότητα της πόλης. Με μία λέξη: Καταστροφή.
Είναι δε απολύτως χαρακτηριστικό της κατάστασης το μότο που κυριαρχεί μεταξύ των εργαζομένων στην κοινοπραξία: «Έργο μη βιώσιμο είναι έργο μη εκτελέσιμο».
Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος υποστηρίζει πως ο βασικός λόγος που έχει εκτροχιαστεί χρονικά και οικονομικά η κατασκευή της βασικής γραμμής του μετρό είναι το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα από πλευράς Αττικό Μετρό(χωρίς να έχει η τελευταία τη βασική ευθύνη). Δηλαδή, σήμερα, αντί να δουλεύουν τα εργοτάξια και στους 14 σταθμούς, εργασίες γίνονται μόνο σε τέσσερις: Σιδηροδρομικός σταθμός, Πανεπιστήμιο, Φλέμινγκ και Ανάληψη. «Στην πραγματικότητα, στον μόνο(επόμενο) σταθμό που είναι δυνατόν να ξεκινήσουν εργασίες αμέσως είναι το Παπάφειο», λένε οι ίδιες πηγές.
Όπως επισημαίνουν, οι βασικότεροι λόγοι της κωλυσιεργίας είναι οι καθυστερήσεις στην αρχαιολογική ανασκαφή και στις απαλλοτριώσεις και φυσικά ο πρόχειρος σχεδιασμός στην προκήρυξη του έργου, που συνολικά οδηγούσαν συνεχώς σε πρόσθετες εργασίες, άρα και σε επιπλέον κόστος για τον ανάδοχο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας είναι το γεγονός ότι, βάσει της μελέτης, θα έπρεπε να ξυριστούν τα μπαλκόνια στην Ανάληψη, για να μπορέσει να κατασκευαστεί ο σταθμός.
«Το 2006, επί υπουργίας Σουφλιά, δημοπρατήθηκε, για πολιτικούς λόγους, ένα μη ώριμο έργο», συμφωνούν, αυτή τη φορά, τρίτοι παρατηρητές που έχουν γνώση των λεπτομερειών.
Τα παραπάνω ισοδυναμούν με αύξηση του λειτουργικού κόστους(εργαζόμενοι, συντήρηση μηχανήματων, ασφάλιση έργου και άλλα γενικά έξοδα), δυσανάλογου σε σχέση με τη χρηματοδότηση που προβλέπεται να λαμβάνει από τη σύμβαση - που, πάντως, ο ίδιος ο ανάδοχος υπέγραψε.
Μέχρι να καταλάβουμε ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση(άνοιξη 2010), η κοινοπραξία (βασικά η εταιρεία ΑΕΓΕΚ, που έχει αναλάβει το κατασκευαστικό κομμάτι) μπορούσε να χρηματοδοτεί το επιπλέον κόστος με τραπεζικό δανεισμό.  Από εκεί και μετά, οι γραμμές χρηματοδότησης από τις τράπεζες  έκλεισαν απότομα και το αποτέλεσμα, σήμερα, είναι το έργο να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

Η Αττικό Μετρό είναι  ΔΕΚΟ, αλλά το καταστατικό της δεν προβλέπει σύσταση Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού. Αυτό αποκαλύπτει ένα από τα βασικότερα προβλήματα της μεγάλης καθυστέρησης και φανερώνει τη μόνη λύση για να καταστεί το έργο βιώσιμο. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό πόσο σημαντική είναι η έλλειψη μίας τέτοιας επιτροπής, αρκεί να αναφερθεί ότι ο ανάδοχος έχει υποβάλει μέχρι σήμερα 67 ενστάσεις κατά της Αττικό Μετρό για διάφορα ζητήματα(κυρίως για το κόστος των πρόσθετων εργασιών), οι οποίες για να τελεσιδικήσουν από το αρμόδιο δικαστήριο (Πρωτοδικείο) χρειάζεται να περάσουν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια!

Η μόνη λύση, λοιπόν, για να ξεμπλοκάρει το έργο είναι σύσταση της  Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του αναδόχου, του υπουργείου Υποδομών, της Αττικό Μετρό, της Ευρωπαϊκής Ένωσης(που χρηματοδοτεί το έργο) και ενός ανεξάρτητου φορέα(ΤΕΕ/ΤΚΜ ή μίας ιδιωτικής τεχνικής συμβουλευτικής εταιρείας). Η επιτροπή θα διοριστεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή με σχέδιο νόμου, ενώ η άλλη εναλλακτική της αλλαγής του καταστατικού της Αττικό Μετρό δεν προκρίνεται, καθώς είναι πιο χρονοβόρα.

Η επιτροπή αυτή θα έχει ως αντικείμενο να επιλύει αμέσως τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ του αναδόχου και του δημοσίου, σε σχέση με το επιπλέον κόστος που τυχόν προκύπτει από τις πρόσθετες εργασίες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι νομικές υπηρεσίες των δύο μερών, αναζητούν νομικές διεξόδους ώστε η Επιτροπή να μπορέσει να αποφανθεί και επί των σημαντικών διαφορών που εκκρεμούν μεταξύ τους μέχρι σήμερα. Το γεγονός ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαβούλευση είναι ένα θετικό σημάδι, καθώς, αυτό συνεπάγεται ότι η πλευρά του δημοσίου, όπως έχει τονίσει και ο γγ Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, αποδέχεται ως εύλογες κάποιες από τις διεκδικήσεις της κοινοπραξίας.

Κατά τον ανάδοχο, τα ζητήματα που καίνε, και εάν δεν λυθούν εδώ και τώρα, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει εντός τριών μηνών το έργο είναι, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:  
-Επιπλέον χρηματοδότηση, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού. Από την πλευρά του αναδόχου εκφράζεται η βεβαιότητα ότι το επιπλέον κόστος που αναπόφευκτα προκύπτει μπορεί να καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους(ΕΣΠΑ ή ΕΤΕπ).
-Συμφωνία με το δημόσιο για δεσμευτικό επικαροποιημένο χρονοδιαγράμμαπου θα τηρείται κατά γράμμα.
-Ο σαφής προσδιορισμός του σημείου απόθεσης των προϊόντων εκσκαφής (τα προϊόντα δεν μπορούν να αποτεθούν στον ΟΛΘ, όπως προβλέπεται στη σύμβαση, με αποτέλεσμα να αποτίθενται σε διάφορα σημεία και το σχετικό κόστος να έχει ξεφύγει). Η απάντηση της Αττικό Μετρό, εν προκειμένω, είναι ότι η κοινοπραξία θα μπορούσε να εντοπίσει εναλλακτικό χώρο απόθεσης, χωρίς να επιβαρύνεται περαιτέρω.

Σε τεχνικό επίπεδο, για να ξεμπλοκάρει το έργο και να αρχίσουν να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, θα πρέπει να μεταφερθεί ο μετροπόντικας στη Νέα Ελβετία, προκειμένου το TBM να αρχίσει να «τρυπάει» ανάποδα, δηλαδή από ανατολικά προς τα δυτικά. Ο δήμος έχει επιδείξει χαρακτηριστική καθυστέρηση στην εκκένωση των εγκαταστάσεων που διατηρεί στον ΣΜΑ και τη Νέα Ελβετία, ενώ μόλις πρόσφατα ξεκίνησε τις σχετικές διαδικασίες, οι οποίες κόλλησαν(για τη Νέα Ελβετία) στην απεργία των δημοτικών υπαλλήλων.

Συμπερασματικά, χρειάζεται πολιτική βούληση και γενναιότητα για να σωθεί, έστω στο παρά πέντε, το μεγαλύτερο έργο υποδομής της χώρας, προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, και -για να μιλάμε σε ρεαλιστική βάση- η Θεσσαλονίκη να έχει μετρό, στην καλύτερη περίπτωση, κάπου κοντά στο 2018.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πόσους δημόσιους υπάλληλους αντέχει η Ελλάδα?

Ο ένας γείτονας  κερδίζει μεγαλύτερα εισοδήματα και μπορεί να απασχολεί τέσσερις οικιακές βοηθούς και δυο-τρεις δασκάλους ιδιαιτέρων μαθημάτων για τα παιδιά...
 
Ο άλλος έχει λιγότερα εισοδήματα και πληρώνει μόνο μια γυναίκα για την καθαριότητα μια φορά την εβδομάδα και στέλνει τα παιδιά στο φροντιστήριο της γειτονιάς.

Ο τρίτος δεν απασχολεί καμία οικιακή βοηθό και ούτε διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση γιατί δεν του περισσεύουν.

Κατά τον ίδιο τρόπο ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που μπορεί να απασχολήσει μια χώρα, δεν εξαρτάται από τον αριθμό που απασχολούν οι γειτονικές, αλλά από το αριθμό που μπορεί να συντηρήσει η οικονομία της...

Είναι άτοπο λοιπόν να συγκρίνουμε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων της Νορβηγίας, της Σουηδίας ή της Γερμανίας με αυτόν που απασχολεί η Ελλάδα.

Η πρώτη έχει ένα ισχυρό φυσικό πόρο και οι άλλες ανταγωνιστικές οικονομίες με τις οποίες η ημετέρα δεν είναι συγκρίσιμη. 

Το μεγάλο ψέμα...

Πόσους δημοσίους υπαλλήλους χωράει η Ελλάδα; Οι «προοδευτικοί» υποστηρίζουν  όσους χωρούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα οι απογραφές υποστηρίζουν πως έχουμε περί τις 650 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Οι προστάτες των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και του “πνεύματος” της δημοσιοϋπαλληλίας  υποστηρίζουν πως οι απασχολούμενοι στο δημόσιο δεν ξεπερνούν το μέσο όρο των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών.

Στατιστικά και φαινομενικά είναι περίπου έτσι, έστω και αν η αποδοτικότητα του ελληνικού δημοσίου δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα, παρά μόνο με χώρες της Αφρικής. 

Η κομματική και πελατειακή “μαφία” που κυβερνά και συγκυβερνά τον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες ως κυβέρνηση, αντιπολίτευση και συνδικάτα έχει καταφέρει να καλύψει την απασχόληση πίσω από διάφορους φαινομενικά "αθώους" κωδικούς στον κρατικό προϋπολογισμό.

Π.χ. Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία οι οποίοι πριν λίγες εβδομάδες εισέβαλαν στο Πεντάγωνο, είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καίτοι εμφανίζεται ιδιώτης ιδιοκτήτης ή στο δημόσιο.

Αν ακολουθήσουμε την πορεία του χρήματος θα δούμε πως  ο μοναδικός πελάτης των ναυπηγείων είναι το υπουργείο Άμυνας. Ο μισθός των εργαζομένων στα ναυπηγεία εμφανίζεται σε κάποιο κωδικό των δαπανών του υπουργείου Άμυνας.

Οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας όπως Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ ανήκαν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα; Ο κρατικός προϋπολογισμός (δηλ. οι φορολογούμενοι) πάντως μέχρι πρότινος ανά τακτά διαστήματα κάλυπτε τις μαύρες τρύπες της Αγροτικής με αυξήσεις κεφαλαίου...

Αν κοιτάξουμε την πορεία του χρήματος στα έσοδα και άλλων πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων θα δούμε πως ο κρατικός προϋπολογισμός και μέσω αυτού οι φορολογούμενοι είναι ο τροφοδότης λογαριασμός...

Η ελληνική οικονομία μπορεί να μοιάζει με αυτή ενός διεφθαρμένου καπιταλισμού, αλλά έχει εμφανή τα χαρακτηριστικά του σοβιετικού μοντέλου. Όπου η κομματική και συνδικαλιστική αγκιτάτσια διευθύνει εκτεταμένους  τομείς της οικονομίας...

Η ελληνική οικονομία παρά τη συρρίκνωση που έχει υποστεί στα τελευταία χρόνια της ύφεσης συνεχίζει να τροφοδοτεί με περί τα 50 δισ. ευρώ τα έσοδα του δημοσίου. 

Αυτό συμβαίνει όχι γιατί μειώθηκε η φοροδιαφυγή αλλά κυρίως γιατί αυξήθηκαν οι φόροι των συνήθων υποζυγίων.  Ήδη, η αδυναμία αποπληρωμής των φόρων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο τους τελευταίους μήνες.

Αυτό που επί της ουσίας συμβαίνει είναι η καύση του «λίπους» των αποταμιεύσεων των ιδιωτών από μια κρατική μηχανή χωρίς ανάλογο αποτέλεσμα για την κοινωνία που υποφέρει. Ο δημόσιος τομέας συνεχίζει να «καίει» και τους τελευταίους πόρους του ιδιωτικού μέχρι την τελική πτώση...

Όσο διαρκεί αυτή η σχέση καμιά ανάστροφή του κλίματος και επιστροφή στην ανάπτυξη δεν είναι εφικτή. Η διάλυση του μοντέλου είναι θέμα μηνών πλέον... Αυτό αποτελεί την ελπίδα για τη συνέχεια.

Όποιος δεν βλέπει πως η αναδιάταξη δημοσίου και ασφαλιστικού ποσοτικά και ποιοτικά σε νέα βάση είναι θέμα χρόνου  δεν ξέρει ούτε πρόσθεση, ούτε αφαίρεση...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/11/12

Ανατροπή στην F1. Η Φεράρι υποστηρίζει ότι ο Γερμανός προσπέρασε με κίτρινη σημαία και αμφισβητεί την κατάκτηση του πρωταθλήματος

Πρωταθλητής στη Φόρμουλα 1 ο Φερνάντο Αλόνσο; Κι όμως είναι πολύ πιθανό ο τίτλος τον οποίον κατέκτησε ο Σεμπάστιαν Φέτελ την Κυριακή στην πίστα του Ιντερλάγκος να αλλάξει χέρια και να καταλήξει σε αυτά του ισπανού οδηγού της Ferrari!
Βίντεο που έχει τραβηχτεί από το μονοθέσιο του Φέτελ δείχνει τον γερμανό πιλότο να πραγματοποιεί προσπέρασμα στην Toro Rosso του Ζαν Ερικ Βερνιέ τη στιγμή που υπήρχε κίτρινη σημαία.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς, όταν υπάρχει κίτρινη σημαία ή αναβοσβήνουν κίτρινα φώτα οι οδηγοί πρέπει να οδηγούν προσεκτικά, ενώ απαγορεύονται οι προσπεράσεις.
Αν ο Φέτελ έκανε προσπέραση με κίτρινη σημαία, τότε θα πρέπει να τιμωρηθεί με αφαίρεση 20 δευτερολέπτων από τον συνολικό του χρόνο, κάτι που σημαίνει πως από την έκτη θέση που τερμάτισε και του χάρισε τον τίτλο με τρεις βαθμούς διαφορά από τον Αλόνσο θα υποχωρήσει στην όγδοη θέση και πρωταθλητής θα αναδειχτεί ο Ισπανός!
Η FIA αρνείται να επιβεβαιώσει αν έχει αρχίσει έρευνα για το παράνομο προσπέρασμα του Φέτελ.
Σύμφωνα ωστόσο με το άρθρο 179b του διεθνούς κώδικα, αν προκύψουν νέα στοιχεία που να αποδεικνύουν πως οι αγωνοδίκες δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, τότε η FIA είναι υποχρεωμένη να συγκαλέσει όλους τους άμεσα ενδιαφερομένους και να ζητήσει εξηγήσεις.
Η ιταλική ομάδα, που έχει δικαίωμα να καταθέσει ένσταση μέχρι αύριο,  εξετάζει πολύ προσεκτικά την υπόθεση πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, αφού η περίπτωση ο αγωνοδίκης στο σημείο της προσπέρασης που δεν φαίνεται πολύ καλά στο βίντεο να κρατά πράσινη σημαία είναι υπαρκτή.
Σε δημοσκόπηση που έκανε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Κοριέρε ντέλο Σπορτ» για το αν πρέπει η Σκουντερία να καταθέσει ένσταση, το 90% όσων συμμετείχαν απάντησε θετικά. Σε μήνυμα που ανέβασε στο twitter ο Φερνάντο Αλόνσο έγραψε: «Δεν πιστεύω σε θαύματα. Πραγματοποιώ τα θαύματά μου με τους σωστούς κανόνες».
Στην Ισπανία φημολογείται πως ο Αλόνσο πιέζει τη Σκουντερία να καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία στη FIA.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μη βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας παρά τη συμφωνία

Το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο παρά την βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που παρέχει η συμφωνία στις αρχές της εβδομάδας με τους μεγάλους πιστωτές, και η Αθήνα πιθανώς θα χρειαστεί να μειώσει τελικά μέρος του επίσημου χρέους της, επισημαίνει η Moody’s Investors Service.

Η συμφωνία της Τρίτης με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, απελευθερώνει τη δόση των 44 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας, «και θα παράσχει ανακούφιση στην οικονομία της Ελλάδας που διψά για ρευστότητα, αλλά πιστεύουμε ότι το φορτίο χρέους της χώρας παραμένει μη βιώσιμο», αναφέρουν αναλυτές της Moody’s.

«Η πιθανότητα μιας περαιτέρω χρεοκοπίας για το χρέος που κρατείται από ιδιώτες είναι υψηλή, και δεδομένου ότι το 70% του συνολικού χρέους διακρατείται από τον επίσημο τομέα, μόνο μια μείωση αυτού του χρέους θα οδηγούσε σε μια κάποια βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Η συμφωνία στόχο έχει να μειώσει το ελληνικό χρέος μέσω ενός μείγματος μείωσης των επιτοκίων των δανείων προς την Αθήνα, την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ που συνδέονται με τη συμμετοχή της σε ελληνικά ομόλογα και πιθανώς με μια επαναγορά του χρέους σε χαμηλές τιμές.

Αλλά «υπάρχουν ακόμη σημαντικά ρίσκα υλοποίησης που συνδέονται με το πρόγραμμα, ιδιαίτερα λόγω της ακραίας οικονομικής και κοινωνικής ευάλωτης κατάστασης της Ελλάδας. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι οι στόχοι που μόλις συμφωνήθηκαν, θα επιτευχθούν χωρίς καμία ολίσθηση», αναφέρει η Moody’s.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Προσέξτε τι λέτε και τι κάνετε γιατί θα πεινάσουμε...

Η Ισπανία έχει την μεγαλύτερη  παραγωγή μελιού στην Ευρώπη με  2,40 εκατ. κυψέλες. Η δεύτερη ευρωπαϊκή «υπερδύναμη» είναι η Ελλάδα με 1,38  εκατ. κυψέλες.  Η Ισπανία διαθέτει το 29% του συνόλου των 15.500 επαγγελματιών μελισσοκόμων (πάνω από 150 κυψέλες) της ΕΕ και η Ελλάδα το 26%...

Τα στοιχεία εκ πρώτης όψεως μοιάζουν εντυπωσιακά και κατά μια έννοια  είναι, αλλά κανένας φυσικός πόρος της Ελλάδας από μόνος του δεν μπορεί να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Η Ελλάδα παράγει περί τους 15.000 τόνους μέλι ετησίως, τούτο ισούται με  15.000.000 κιλά.  Αν τιμολογήσουμε το κιλό περί τα 10 ευρώ το κιλό μας κάνουν περί τα 150.000.000 ευρώ... 

Το ποσό αυτό ενδέχεται  να ισούται με το ποσό που ξοδεύουν οι Έλληνες για κινητά τηλέφωνα κάθε λίγους μήνες, αλλά παρά ταύτα αποτελεί μια συνεισφορά στο εθνικό εισόδημα...

Δημιουργεί μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας, εισοδήματα και φόρους... αυτό είναι η οικονομία, πολλές διαφορετικές συμπληρωματικές και μη δραστηριότητες.

Το γεγονός πως η Ελλάδα είναι δεύτερη, μετά την Ισπανία στην παραγωγή μελιού, καίτοι σαν χώρα είναι μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες της ΕΕ, για κάποιον που καταλαβαίνει στοιχειωδώς οικονομίες κλίμακος σημαίνει πως έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος των δυνατοτήτων της...

Αν υπήρχαν σημαντικά περιθώρια να βγάλουν και άλλοι Έλληνες το «ψωμί» τους από το μέλι, οι κανόνες της αγοράς και οι αδήριτες ανάγκες της ζωής θα είχαν καλύψει το κενό.

Φαίνεται όμως πως οι αριστεροί βουλευτές και μη δεν κατανοούν ούτε τους κανόνες της αγοράς, ούτε τις ανάγκες της ζωής. Αλλιώς δεν θα μπορούσε ο βουλευτής της αριστεράς κ. Τάσος Κουράκης να προτείνει στους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής που προσπαθούν να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους να αλλάξουν επάγγελμα και να γίνουν μελισσοκόμοι...

Η αριστερά εδώ και πολλά χρόνια με τις θέσεις της αποστρέφεται κάθε λογική οικονομική προσέγγιση της κατάστασης και ως εκ τούτου και κάθε παραγωγική τάξη. Η πρόταση του βουλευτή της αριστεράς, αν  δεν αποτελεί ειρωνεία προς τους μεταλλωρύχους,  αποτελεί άλλη πομφόλυγα ενός ανερμάτιστου πολιτικού λόγου, κοινός παρανομαστής του οποίου θα μπορούσε να είναι η ρήση καλύτερα πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και άρρωστος.  

Αν στους 5-6.000 Έλληνες επαγγελματίες  μελισσοκόμους προσθέσουμε και άλλους τόσους, επειδή δεν θέλουμε ορυχεία, το πλέον πιθανό είναι να αυξήσουμε την παραγωγή, να ρίξουμε τις τιμές και να χάσουν τη δουλειά τους και οι άνθρωποι που μέχρι σήμερα βιοπορίζονταν με αυτή τη δραστηριότητα...

Ανάλογα το ίδιο μπορεί να συμβεί με τους τοματοπαραγωγούς, τους συλλέκτες ρίγανης και χαμομηλιού που ενδεχομένως έχει στο γενικότερο σχέδιο ήπια ανάπτυξη ανέπαφη με την λογική και τη οικονομία αριστερά...

Τα κοιτάσματα χρυσού που έχουν εντοπιστεί στην Χαλκιδική και τη Θράκη μπορούν μέχρι το 2016, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα του Bloomberg, να κάνουν την Ελλάδα μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη.

Το μεταλλείο της Χαλκιδικής που αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου μεταξύ των εργαζομένων και των λοιπών κατοίκων της περιοχής που υποστηρίζει ο κ. Κουράκης προβλέπεται να απασχολήσει περί τους 1.100-1.500 άμεσα  εργαζόμενους και να συντηρήσει  άλλες 5.000  θέσεις εργασίας σε προμηθευτές.

Η συνολική αξία του κοιτάσματος χρυσού στη Χαλκιδική υπολογίζεται στα 5,9 δισ. δολάρια και τούτο σημαίνει πως η εταιρεία που το εκμεταλλεύεται μπορεί να εξορύξει και να πουλάει χρυσό αξίας 190 εκατ. το χρόνο.  

Η κοινή γνώμη όταν ακούει για χρυσό έχει την εντύπωση πως μιλάμε για μερικά τρισ. ευρώ που αν αξιοποιούνταν σωστά θα έλυναν το δικό μας πρόβλημα και αυτό των παιδιών των παιδιών μας.  Αν βάλει κάποιος κάτω τις ουγκιές χρυσού που έχει ένα κοίτασμα, το κόστος εξόρυξης και τους φόρους, πρέπει να αφήνει και ένα κέρδος γι’ αυτόν που αναλαμβάνει το ρίσκο να κάνει την επένδυση.

Ποιο είναι το ρίσκο; Π.χ. ο χρυσός το 2000 είχε 300 δολάρια η ουγκιά τώρα έχει 1.700 δολάρια η ουγκιά, αν ένα ορυχείο έχει κόστος εξόρυξης 800 δολάρια η ουγκιά, το 2000 θα ήταν ζημιογόνο, τώρα κερδοφόρο και το 2020 κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως θα είναι πάλι ζημιογόνο ή θα βγάζει δεκαπλάσια... (Δεν έχω υπόψη το κόστος παραγωγής του συγκεκριμένου ορυχείου...). 

Ένα ορυχείο λοιπόν  παράγει όσο περίπου εισόδημα παράγει η ελληνική μελισσοκομία. Αν καταφέρουμε και ανακαλύψουμε άλλα δέκα παρόμοια ορυχεία και τα δώσουμε για εκμετάλλευση θα μπορούσαν να απασχοληθούν περί τις 50.000 άνθρωποι  και να αθροίζουν έσοδα περί τα 2 δισ. το χρόνο.  Δεν θα μας έλυναν το πρόβλημα αλλά θα αποτελούσαν μια ανάσα...

Φυσικά κανείς δεν φέρει αντίρρηση πως όλα αυτά και όπως οι περισσότερες δραστηριότητες, θα πρέπει να γίνουν με την τήρηση αυστηρών περιβαλλοντικών όρων... Αλλά και να γνωρίζει πως ομελέτα δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν σπάσουν αυγά.

Το γράφω αυτό γιατί στην Ελλάδα έχει κυριαρχήσει η άποψη πως οποιαδήποτε παραγωγική επένδυση είναι επιβλαβής για το περιβάλλον ακόμη και γιατί οι απασχολούμενοι σε αυτή επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακος επειδή ανασαίνουν...

Τα των μελισσών και των ορυχείων...

Για να γίνει κάποιος μελισσοκόμος χρειάζεται ένα κεφάλαιο και τεχνογνωσία  σε σχέση με τις μέλισσες και το μέλι. Χρειάζεται να μεταφέρει τις μέλισσες σε περιοχές με κατάλληλη ανθοφορία... Φυσικά δεν χρειάζεται να κατέχει ιδιόκτητα αγροκτήματα.

Η χλωρίδα και η  γύρη μπορεί να αποτελούν εθνική περιουσία αλλά κανείς δεν σκέφτεται να ζητήσει για την εφορία τη μισή αξία από κάθε βάζο μέλι. Αν το έπραττε αυτό το κράτος κανένας δεν θα γινόταν μελισσοκόμος γιατί δεν θα συνέφερε ή αν συνέφερε,  κανένας δεν θα έτρωγε μέλι λόγω κόστους όπως ακριβώς συμβαίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης...

Ένα ορυχείο χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια και ως εκ τούτου μόνο μεγάλες ανώνυμες εταιρείες μπορούν να αναλάβουν να επενδύσουν σε αυτό.  Η διεθνής πρακτική είναι οι ιδιωτικές εταιρείες  να αναλαμβάνουν την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση ορυχείων χρυσού. Αν ανακαλύψουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα  κερδίζουν από αυτά και προσφέρουν έσοδα στο κράτος και την τοπική οικονομία. Αν δεν ανακαλύψουν χρεώνονται το κόστος της εξερεύνησης και αλλού να ψάξουν...

Κάποιες χώρες όπως η Βενεζουέλα υποχρεώνουν τις εταιρείες χρυσού πριν πωλήσουν το απόθεμα να ρωτήσουν πρώτα  αν ενδιαφέρεται να το αγοράσει η Κεντρική Τράπεζα σε τιμές αγοράς...

Γιατί να εκμεταλλεύονται ιδιώτες και μάλιστα ξένοι τα ορυχεία χρυσού και όχι το κράτος; Ρωτάνε κάποιοι. Η απάντηση είναι απλή. Αν το συγκεκριμένο κοίτασμα που έχει χρυσό αξίας 6 δισ. ευρώ. Το εκμεταλλευόταν μια κρατική εταιρεία, θα χρειαζόταν  να λάβει από τον προϋπολογισμό μερικές δεκάδες δισ. και μετά 100 χρόνια από την εξάντληση του κοιτάσματος, όπως συμβαίνει με την εταιρεία αποξήρανσης της Κωπαΐδας οι φορολογούμενοι θα συνεχίζουν να πλήρωναν τα «κερατιάτικα»...

Γιατί λοιπόν συνήθως όπως έχει αποδειχτεί στη σοβιετία αλλά και τη Δύση το κράτος είναι κακός επιχειρηματίας και ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα παράγει. Αυτό στα νοσοκομεία και τα σχολεία μπορεί να αιτιολογείται, όχι όμως στις παραγωγικές επιχειρήσεις... Στα νοσοκομεία, τα σχολεία και την ασφάλεια  το ζήτημα είναι πως με το λιγότερο κόστος για το φορολογούμενο θα έχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες,  και όχι βέβαια την κατάργησή τους...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μέτρα προστασίας από τους πιστωτές ζητά και η Φωκάς

Προσωρινά μέτρα προστασίας από τους πιστωτές της ζητά από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης στα πλαίσια αίτησης υπαγωγής της στο άρθρο 99 η αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης Φωκάς.

Προστίθεται έτσι στην μακρά λίστα μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που υπό το βάρος της κρίσης είτε της αυξημένης μόχλευσης είτε της κακοδιαχείρισης είτε συνδυασμού των τριών αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε βασικές υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα πολυκαταστήματα όπου ήδη επικρατεί ένταση εδώ και μήνες εξαιτίας των απλήρωτων από τον Ιούλιο μισθών, τις καθυστερήσεις σε δόσεις αποζημιώσεων απολυθέντων, την αδυναμία εφοδιασμού με νέο εμπόρευμα και τις διακοπές ρεύματος σε σημεία πώλησης στην Αθήνα λόγω απλήρωτων λογαριασμών, οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως συναντήσεις τους με τη διοίκηση του ομίλου έχουν αποδειχθεί άγονες και έχουν φέρει μάλιστα και εξώδικα από την πλευρά της Φωκάς.

Ο όμιλος συμφερόντων Λέανδρου Φωκά είχε να αντιμετωπίσει εκτός από την μεγάλη κάμψη των πωλήσεων και τον υψηλό δανεισμό που ήδη από τα «χρυσά» πριν το 2008 χρόνια είχε φτάσει στα ίδια επίπεδα με τις πωλήσεις. Τίθεται έτσι από κύκλους της αγοράς και ερώτημα περί ορθής διαχείρισης.

Ζητούμενο τώρα είναι το business plan και ήδη το management έχει έρθει σε επαφή με την Αττικά Πολυκαταστήματα ΑΕ για την μεταφορά σε νέα εταιρεία της ναυαρχίδας της «Φωκάς» στη Θεσσαλονίκη, το κατάστημα της Τσιμισκή και το κατάστημα της Ερμού στην Αθήνα όπως και του Βόλου.

Όμως η συμφωνία σύμφωνα με τις πληροφορίες, τελεί υπό εκκρεμότητα καθώς απαιτείται η συναίνεση από τις πιστώτριες τράπεζες της Φωκάς οι οποίες έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα όπως και η οικογένεια Φωκά με μικρό μερίδιο.

Έτσι γράφεται άλλο ένα κεφάλαιο στην ιστορία του ομίλου ο οποίος ξεκίνησε το 1936 με τη σύσταση της εταιρείας Βεργόπουλος και το πρώτο κατάστημα στην Ερμού και Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και μετονομάστηκε το 1974 σε Οδυσσεύς Φωκάς Α.Ε, προς τιμήν του συνιδρυτή της, χρονιά που έβαλε και τα θεμέλια του δεύτερου πολυκαταστήματος, της Τσιμισκή 48-50.

Το 1999 η Φωκάς «κατεβαίνει» στην Αθήνα και ξεκινά με το  πολυκατάστημα που καλύπτει το οικοδομικό τετράγωνο Βουλής, Ερμού, Σκόπα, Πετράκη, συνεχίζει 4 χρόνια μετά στην οδό Σταδίου 41 και το 2007 κάνει την απόβασή της στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Κέρκυρα και ακολουθούν η Λάρισα (Pantheon Plaza), το Facconable boutique στην Αθήνα (Golden Hall) και η Ξάνθη (2009).

Τρία χρόνια μετά βρίσκεται ενώπιον ακροατηρίου στη Θεσσαλονίκη και ζητά προσωρινά μετρά προστασίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δυσοίωνη η έκθεση της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία


Το δημόσιο χρέος της Κύπρου αλλά και η ανεργία αναμένεται να καταγράψουν σημαντική αυξητική τάση, επισημαίνεται στην έκθεση του μηχανισμού παρακολούθησης (ΕΜΕ) της Κομισιόν, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και τρόικας για την τελική συμφωνία του μνημονίου. 

Στην έκθεση σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2012, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές ανισορροπίες, ιδίως όσον αφορά τις εξελίξεις που σχετίζονται με την εξωτερική της θέση, τα δημόσια οικονομικά και το χρηματοπιστωτικό τομέα. 

Επισημαίνεται ότι στον πίνακα με τους αναθεωρημένους δείκτες, αρκετοί εξ αυτών είναι πάνω από τα ενδεικτικά όρια, δηλαδή για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της χώρας, το μερίδιο στην αγορά εξαγωγών, τη ροή πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα, το χρέος του ιδιωτικού τομέα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης. 

Η έκθεση υποδεικνύει ότι οι απώλειες στο μερίδιο αγοράς των εξαγωγών οφείλονται κυρίως στο ισοζύγιο αγαθών που διατηρεί πτωτική τάση, ενώ η Κύπρος συνεχίζει να καταγράφει πλεονάσματα στον τομέα των εμπόριο υπηρεσιών. Σύμφωνα με την έκθεση, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να μειωθεί κατά τα επόμενα χρόνια. 

Αναφέρεται ακόμη ότι οι απώλειες ανταγωνιστικότητας τιμών και κόστους έχουν σημειώσει πρόσφατα μια χαλάρωση, ενώ το πάγωμα μισθών στο δημόσιο τομέα συνέβαλε στη συγκράτηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και σε τομείς που έχουν να κάνουν με τις εξαγωγές, ενώ προστίθεται ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για στήριξη της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας δεν έχουν υλοποιηθεί. 

Παράλληλα, η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Κύπρου (με αρνητικό πρόσημο) επιδεινώνεται με γοργούς ρυθμούς, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τη βιωσιμότητα της εξωτερικής θέσης της χώρας. 

Η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της χώρας έχει επιδεινωθεί λόγω του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και λόγω των ζημιών που κατέγραψαν οι τράπεζες στο εξωτερικό, όπως επισημαίνεται. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, σημειώνεται ότι είναι πάνω από το όριο της Συνθήκης και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Αναφορικά με την ανεργία, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι έχει σημειώσει σημαντική αύξηση πρόσφατα, και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. 

Επίσης, αναφέρει ότι περαιτέρω επιπτώσεις από την έκθεση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου στην Ελλάδα, αλλά και τυχόν επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα αυξήσουν τους κινδύνους και θα καταστήσουν τη διαρθρωτική προσαρμογή ακόμη δυσκολότερη. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ελληνικό πλοίο διέσχισε πρώτο το Βόρειο πέρασμα

Ένα ελληνικό πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου είναι το πρώτο εμπορικό πλωτό μέσο μεταφοράς καυσίμων που διέσχισε το διαβόητο Βόρειο Πέρασμα ή Northern Sea Route, όπως αποκαλείται η διά του παγωμένου Αρκτικού ωκεανού ρότα που παρακάμπτει το Σουέζ και οδηγεί από την Ευρώπη στην Ιαπωνία. 

Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο LNG «Ob River», συμφερόντων της Dynacom, η οποία ανήκει στον εφοπλιστή κ. Γιώργο Προκοπίου. Το «Ob River» πραγματοποίησε δύο ταξίδια. Το πρώτο ήταν από τη Νότιο Κορέα προς τη Δυτική Ευρώπη χωρίς φορτίο, καθώς έπρεπε να συγκεντρωθούν πληροφορίες και να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές για το ταξίδι. Ηταν η πρώτη φορά που ένα LNG διέσχιζε το Northern Sea Route. Το δεύτερο πραγματοποιήθηκε με πλήρες φορτίο από τη Νορβηγία με προορισμό την Ιαπωνία.

Για το πλήρωμα δεν ήταν ένα ακόμη ταξίδι ρουτίνας, αλλά ένα τεστ αντοχής, μια και ήρθε αντιμέτωπο με τις πιο δύσκολες συνθήκες στον πλανήτη. Μέσα από τις παγωμένες θάλασσες, σε θερμοκρασίες -35 βαθμούς, οι ναύτες χρειάστηκε να εκπαιδευτούν επί ενάμιση χρόνο προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες απαιτήσεις. Το Northern Sea Route εξοικονομεί χρόνο και χρήμα, καθώς ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό ωκεανό στον μισό χρόνο από τα συνήθη περάσματα που είναι οι διώρυγες του Σουέζ και του Παναμά: αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η απόσταση καλύπτεται πλέον σε 17 ημέρες αντί για 30 και πλέον που χρειάζονταν μέχρι σήμερα.


Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο κ. Προκοπίου λέει ότι χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρα χρόνια προετοιμασίας για να πραγματοποιηθούν αυτά τα ταξίδια: «Ηταν το όραμά μου να δημιουργήσω τα κατάλληλα βαπόρια που θα μπορούσαν να κάνουν ένα ταξίδι και να πείσω τις Αρχές των χωρών που ελέγχουν το πέρασμα ότι το φυσικό αέριο δεν μπορεί να βλάψει το περιβάλλον. Γι’ αυτές τις διαδρομές έπρεπε να παραγγείλουμε βαπόρια που τηρούν ειδικές προδιαγραφές. Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες πλοίων που μπορούν να πηγαίνουν σε περιοχές όπου απαιτούνται ειδικές αντοχές και εργαλεία που δουλεύουν ακατάπαυστα σε θερμοκρασίες κάτω των 35 βαθμών, εκεί όπου οι θάλασσες είναι πάντα παγωμένες».

Τα ειδικού τύπου δεξαμενόπλοια που παρήγγειλε η εταιρεία του κ. Προκοπίου ναυπηγήθηκαν στην Ιαπωνία από τη Hyundai. Είναι ενισχυμένα προκειμένου να σπάνε τον πάγο και φέρουν 35 άτομα πλήρωμα, ειδικά εκπαιδευμένο για τέτοιου είδους αποστολές. 

«Τα πληρώματά μας εκπαιδεύτηκαν επί ενάμιση χρόνο για να προετοιμαστούν κατάλληλα γι’ αυτό το ταξίδι, να μπορούν δηλαδή να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Γιατί και οι άνθρωποι και τα μηχανήματα έχουν άλλη συμπεριφορά σε αυτές τις θερμοκρασίες. Υπήρχε, λοιπόν, λεπτομερής προγραμματισμός που ξεκίνησε αρκετό καιρό πριν για να είναι όλα στην εντέλεια, πράγμα που καταφέραμε χωρίς να υπάρχουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια των αποστολών μας».

Τα οφέλη για τους ναυλωτές και τους ιδιοκτήτες φορτίων που επιλέγουν τη συγκεκριμένη διαδρομή αντί να περάσουν από τη Διώρυγα του Σουέζ είναι τεράστια. Οπως επισημαίνει ο κ. Προκοπίου, « κερδίζουν πρώτα απ’ όλα γιατί πάνε στην Απω Ανατολή σχεδόν σε μισό χρόνο απ’ όσο έκαναν ακολουθώντας την παλιά διαδρομή μέσω της διώρυγας. Επειτα υπάρχει μεγάλο κέρδος για το περιβάλλον από την εξοικονόμηση ρύπων, διότι κάνεις το ίδιο ταξίδι με πολύ λιγότερα καύσιμα». 

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η διέλευση των πλοίων από το Northern Sea Route θα δημιουργήσει προβλήματα. Πρόκειται για τους Εσκιμώους, οι οποίοι διαμαρτύρονται πως τα πλοία εμποδίζουν τις δραστηριότητές τους στο ψάρεμα και γι’ αυτό τον λόγο προσπαθούν να πείσουν τις αρμόδιες αρχές να απαγορεύσουν τη διέλευση των εμπορικών πλοίων. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα δημοσκόπηση. Συν πέντε ο ΣΥΡΙΖΑ, έβδομο το ΠΑΣΟΚ

Δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό «Επίκαιρα» δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ κατακρημνίζεται στην έβδομη θέση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώνει την πρώτη θέση με σαφές προβάδισμα από τη Νέα Δημοκρατία.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (όχι πρόθεση ψήφου) ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31,5% έναντι 26,5%. Η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα με 12,5%. Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ εμφανίζονται στο 6,5%, ενώ η ΔΗΜΑΡ στο 5,5%. Το ΠΑΣΟΚ είναι έβδομο κόμμα με 5%. «Άλλο κόμμα» συγκεντρώνει 6%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 16,8%, ο Αλέξης Τσίπρας 9,5%, ενώ η επιλογή «κανένας» 51%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/11/12

Ματαίωσε την επίσκεψή του στα Τίρανα το βραδύκαυστο φυτίλι

Η αιφνίδια! επιδείνωση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων επιβεβαιώνει την άποψη έμπειρου διπλωμάτη ότι «οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις είναι σαν τον υδράργυρο. Εύκολα θερμαίνονται και δύσκολα ψύχονται...».
 
Ακριβώς με την ίδια ευκολία που ζεσταίνεται ο υδράργυρος δημιουργήθηκε σήμερα ένταση στις σχέσεις Αθηνών - Τιράνων. Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί σήμερα την πρωτεύουσα της Αλβανίας για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Αλβανίας.
Κυριολεκτικά λίγο προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για να ταξιδέψει στα Τίρανα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα»!
 
Η προκλητική δήλωση του κ. Μπερίσα με την οποία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έθεσε ευθέως θέμα διεκδίκησης μέρους της ελληνικής επικράτειας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου ο οποίος ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψής του στα Τίρανα.
 
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της  επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας.
 
Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα».
 
Σε ομιλία του στον Αυλώνα της Αλβανίας, νωρίτερα σήμερα, ο κ. Μπερίσα εξέφρασε «την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη του γι΄ αυτή την αδελφική υποδοχή» και τόνισε: «Θα διαβάσω εδώ, ενώπιων σας, τα λίγα αυτά λόγια που έγραψα σ΄ αυτή την περγαμηνή: Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εμφύλιος στο τΣύριζα για τον πρύτανη της χωματερής

Την παραίτηση του πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μυλόπουλο, ζητά επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρώντας σε μία εντυπωσιακή αναδίπλωση αναφορικά με την έως τώρα πλήρη πολιτική κάλυψη που παρείχε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο πρόσωπο του, παρά τις καταιγιστικές εις βάρος του αποκαλύψεις. Οι 8 παράλληλες εισαγγελικές έρευνες που «τρέχουν» για τα πεπραγμένα των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ από τον περασμένο Ιούλιο, όταν το «ΘΕΜΑ» άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι των όσων συμβαίνουν στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, και η εικόνα απόλυτης διάλυσης που παρουσιάζει το ίδρυμα εδώ και καιρό οδηγούν και τους τελευταίους συμμάχους του κ. Μυλόπουλου σε αλλαγή στάσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η νεολαία του Συνασπισμού Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της υποδεικνύει στον πρύτανη την παραίτηση «ως τη μόνη αξιοπρεπή επιλογή», που του έχει απομείνει. Αφορμή για την ανοιχτή πλέον κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Μυλόπουλου αποτέλεσε έγγραφο που συνυπέγραψαν οι πρυτανικές αρχές με το οποίο ζητούν την συνδρομή της Δικαιοσύνης για να τερματιστεί η κατάληψη του κτιρίου της πρυτανείας του ΑΠΘ από το σωματείο των εργολαβικών υπαλλήλων, οι οποίοι απεργούν τους τελευταίους δύο μήνες με αποτέλεσμα οι πανεπιστημιακοί χώροι να έχουν μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο. «Η επέμβαση των κατασταλτικών δυνάμεων σε πανεπιστημιακούς χώρους και εν μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή όσων θεωρούν πως υπερασπίζονται το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αν τα θεσμικά όργανα αδυνατούν να υπερασπιστούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και το άσυλο, η μόνη αξιοπρεπής επιλογή που μένει είναι η παραίτηση» σημειώνει η νεολαία του Συνασπισμού.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε να διακόψει βίαια τις σχέσεις «στοργής» του κ. Μυλόπουλου αλλά και του αντιπρύτανη, κ. Γιάννη Παντή, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΝ κατά το παρελθόν, με το ΣΥΡΙΖΑ. Αποκορύφωμα αυτού του στενού πολιτικού εναγκαλισμού, που έχει μπει στο στόχαστρο διακομματικής κριτικής, υπήρξε η πρόσφατη απλόχερη πολιτική κάλυψη του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, κ. Αλέξη Τσίπρα, στον πρύτανη του ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου και επιτέθηκε κατά του δημοσιογραφικού κόσμου που φέρνει στο φως τα πεπραγμένα του κ. Μυλόπουλου. Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά, φοιτητές του ΑΠΘ νοσηλεύονται από μολύνσεις λόγω των σκουπιδιών, οι εργολαβικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά κατά του πρύτανη για παράβαση του νόμου, σχολές βάζουν λουκέτο και το υπουργείο Παιδείας σφυρίζει αδιάφορα για τα όσα πρωτοφανή έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο επί πρυτανείας Μυλόπουλου. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνελήφθη για φοροκλοπή ο Μπάμπης Βωβός

Στο γραφείο του στο Μαρούσι συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας ο Μπάμπης Βωβός, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ψυχικού.

Σε βάρος του επιχειρηματία εκκρεμούσαν τρεις παραγγελίες του οικονομικού εισαγγελέα. Ο 79χρονος κατηγορείται για χρέη ύψους 1.010.000 ευρώ προς το ΙΚΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και προς το Δημόσιο.

Τον περασμένο μήνα η εταιρεία «Μπάμπης Βωβός-Διεθνής Τεχνική» είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης, εταιρία που σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας της διαχειρίζεται ακίνητα συνολικού εμβαδού άνω των 200.000 τ.μ., αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Η κατάρρευση των γυάλινων πύργων
Πριν από λίγα χρόνια ήταν ο «βασιλιάς  της λεωφόρου Κηφισίας» και το όνομά του φιγουράριζε στους χαρακτηριστικούς γυάλινους ουρανοξύστες του Αμαρουσίου. Σήμερα ο κ. Μπάμπης Βωβός, βυθισμένος στα χρέη, βλέπει το βασίλειό του να καταρρέει, κινδυνεύοντας να χάσει ακόμα και το σπίτι που μένει. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα ακίνητα του Παλαιού Ψυχικού, χτισμένο μέσα σε οικόπεδο 1,5 στρέμματος περίπου. Η αξία του αγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα το έχει ήδη υποθηκεύσει και ετοιμάζεται να το κατάσχει και εν συνεχεία να το βγάλει σε πλειστηριασμό. Πριν από λίγα χρόνια η τεχνική εταιρεία Μπάμπης Βωβός απασχολούσε 340 ανθρώπους. Σήμερα μόλις 40. Πριν από λίγα χρόνια ήταν μια υγιής εταιρεία. Σήμερα οφείλει στις τράπεζες 700 εκατ. ευρώ και ζητά προστασία από τους πιστωτές της, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99). Η εταιρεία του κ. Βωβού δεν ήταν τυχαία. Εκτός από τα ακίνητα ο όμιλός του είχε επεκταθεί και σε άλλες business, όπως για παράδειγμα στο franchise των γνωστών «Costa Coffee», τα οποία όμως στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
Ιδιοφυής και υπερόπτης
Η άλλοτε κραταιά εταιρεία real estate δημιουργήθηκε από τον κ. Βωβό, έναν από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες της χώρας. «Ιδιοφυής», «πνευματώδης», «σαρκαστικός» και «άκρως υπερόπτης» είναι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδουν όσοι τον γνωρίζουν καλά - χαρακτηρισμοί, οι οποίοι δικαιολογούνται πλήρως βέβαια αν αναλογιστεί κανείς την πορεία του όγδοου παιδιού μιας φτωχής οικογένειας από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας προς την επιχειρηματική κορυφή. 
Παρ’ ολίγον αγροφύλακας, ο κ. Βωβός δεν ακολούθησε τον δρόμο που του είχε υποδείξει ο πατέρας του, αλλά το Πολυτεχνείο, στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Εργάζεται για πρώτη φορά στο γραφείο «Νικολαΐδης και Καλφόπουλος» επί της οδού Στουρνάρη, ενώ στα 24 του συνεταιρίζεται με δύο Μυκονιάτες στον χώρο της πώλησης ακινήτων. 

Διαδοχικά ταξίδια στις ΗΠΑ τού δημιουργούν πραγματική εμμονή με το γυαλί στα κτίρια. Το 1968 χτίζει τα ακίνητα στα οποία στεγάζεται το υπουργείο Δημοσίων Εργων στη συμβολή της λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη Χαρ. Τρικούπη, ενώ το 1975, επί Κωνσταντίνου Τσάτσου, συμμετέχει στην ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου. Είναι τη δεκαετία του ’80, όμως, που ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Την εποχή δηλαδή  που η λεωφόρος Κηφισίας είναι ένας κοινός κεντρικός δρόμος με εξαίρεση την ελκυστική όχθη του Ψυχικού και της Φιλοθέης.

Χρειάστηκαν λίγα χρόνια για να γίνει η Κηφισίας αυτό που είναι σήμερα: ο πιο high profile εμπορικός δρόμος της πρωτεύουσας. Και η εταιρεία του μεγαλύτερου developer στον χώρο του real estate βάζει τη σφραγίδα της ανεξίτηλα στη νέα φυσιογνωμία της λεωφόρου, με τον πρώτο «ουρανοξύστη» των βορείων προαστίων, το «Atrina Center» (1980), τα εμπορικά συγκροτήματα του «Agora» (1987) και του «Polis» (1995), το glamorous  «Monumental Plaza» (1999) κ.ά.
Το χτίσιμο της αυτοκρατορίας
Στη δεκαετία του ’80, η Ελληνική Βουλή ψηφίζει τον περίφημο νόμο περί μεταφοράς του συντελεστή δόμησης.  Ο κ. Βωβός γρήγορα αντιλαμβάνεται τη «χρυσή» σημασία της υπόθεσης αυτής.  Ανθρωποι που τον γνωρίζουν λένε ότι «σε όλη την Κηφισίας και ειδικά στο Μαρούσι και στο Χαλάνδρι, μεταφέρθηκε όλος ο συντελεστής δόμησης της Ελλάδας». Μια πρακτική στην οποία προφανώς οφείλει την ανέλιξή του ο δαιμόνιος επιχειρηματίας: έξυπνα σκεπτόμενος, αρχικά δίνει σχεδόν όλη την αντιπαροχή στους ιδιοκτήτες γης, ακόμη και ποσοστό 90% την ίδια στιγμή που οι αντίπαλοί του προσφέρουν περίπου 40%. «Μου έδωσε αντιπαροχή κοντά στο 85%, όταν οι αντίπαλες εταιρείες μού έδιναν 40% έως 45%. Ηταν εντυπωσιακό και δεν μπορούσα να καταλάβω από πού θα έβγαινε το κέρδος», θυμάται σήμερα παλαιός ιδιοκτήτης οικοπέδου στο Μαρούσι. 
Για παράδειγμα, σε ένα οικόπεδο με συντελεστή δόμησης 1,  όπου μπορούσαν να χτιστούν 1.000 τετραγωνικά, εκείνος έδινε στον ιδιοκτήτη  900 τ.μ.! Το κέρδος του επιχειρηματία όμως προέκυπτε από αλλού, οπότε τελικά  όλοι έμεναν ικανοποιημένοι… Ο κ. Βωβός, αφού έκλεινε τη δουλειά, μετέφερε φθηνό συντελεστή από την επαρχία, με αποτέλεσμα να μπορεί να χτίσει με συντελεστή από 2,5 έως 3, και τελικά έχτιζε, αντί για 1.000 τ.μ. έως 3.000 τ.μ. 
Το κόλπο με τον συντελεστή

Πουλούσε το κομμάτι που του αναλογούσε σε σχετικά φθηνή τιμή σε «ειδικούς πελάτες», όπως το Δημόσιο, η Εκκλησία ή διάφορους ιδιώτες που ήθελαν ένα κτίριο μόνο για επένδυση, αλλά και σε μεγάλες εταιρείες που  το ήθελαν για εκμετάλλευση. 

Με την πώληση έβγαζε το κατασκευαστικό κόστος και το κόστος γης. Στη συνέχεια, έκανε συμβόλαιο με αυτούς στους οποίους τα πουλούσε και τα νοίκιαζε ξανά. Κι εδώ ήταν που έπαιζε με τους δικούς του όρους. Μπορεί να έδινε μεγάλα ενοίκια στους ιδιοκτήτες, αλλά αυτός είχε τον απόλυτο έλεγχο της διαρρύθμισης. 
Εφτιαχνε, λοιπόν, μονομπλόκ κτίρια που τα νοίκιαζε ξανά για 30-40 χρόνια σε μεγάλες πολυεθνικές που είχαν ανάγκη από μεγάλους ενιαίους χώρους και πλήρωναν υπέρογκα ενοίκια. Σε αυτά κρατούσε τη διαχείριση. Κέρδιζε δηλαδή και από την ενοικίαση και από τη διαχείριση. Τελικά, προ ολίγων ετών, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, απαγορεύτηκε η μεταφορά του συντελεστή δόμησης με τη μορφή που είχε τότε. 
Αντίστροφη μέτρηση
Η πτώση του κ. Βωβού ξεκίνησε με την κρίση, το 2008, και ολοκληρώθηκε προ ημερών, όταν η εταιρεία του κατέθεσε νέο αίτημα για προσωρινά μέτρα προστασίας από τους πιστωτές, το οποίο έγινε δεκτό στις 17 Οκτωβρίου από το δικαστήριο. Το τελειωτικό χτύπημα έρχεται με την κατάσχεση της οικίας του στο Παλαιό Ψυχικό. 
Η προηγούμενη αίτηση που είχε υποβληθεί παράλληλα με την αίτηση της εταιρείας για ένταξη στο άρθρο 99, είχε απορριφθεί από το δικαστήριο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τους εργαζομένους. Τώρα, με τη νέα απόφαση, η εταιρεία θα περιμένει χωρίς άλλα ανοιχτά μέτωπα την έκβαση της αίτησης για την υπαγωγή της στο άρθρο 99. Οπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση, η εταιρεία έχει ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Πόρο, ένα οικόπεδο -στο οποίο έχουν εκδοθεί τρεις οικοδομικές άδειες-, στο Σούνιο για ανέγερση ξενοδοχείου και ένα συγκρότημα 40 κατοικιών στην Ερυθραία. Το μοντέλο της ήταν τα περισσότερα από τα ακίνητα που κατασκεύαζε να τα μισθώνει. Υπέγραφε χρηματοδοτικές μισθώσεις και ουσιαστικά προεισέπραττε τα ενοίκια για 10-12 χρόνια. 
Ετσι, λοιπόν, εξασφάλιζε πολύ μεγάλους πόρους. Τώρα, βρέθηκε να έχει χρηματοδοτικές μισθώσεις που δεν ικανοποιούνται από τις υπομισθώσεις, με συνέπεια να μπαίνει μέσα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/11/12

Την άνοιξη θα ασχοληθούμε ξανά με αυτά τα σκουπίδια


«Την άνοιξη του 2013 θα αναγκαστούμε να ξανασχοληθούμε μ' αυτά τα σκουπίδια». Με αυτή τη δήλωση - βόμβα, που μεταδίδει το Spiegel, Γερμανός αξιωματούχος διαμηνύει πως η Γερμανία θα αναγκαστεί να ξαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Όπως σημειώνει το περιοδικό, το χρέος παραμένει απαγορευτικά υψηλό, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να εντείνει την πολιτική λιτότητας και οι επενδυτές παραμένουν άφαντοι, ενώ κατηγορεί τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ότι λόγω των γερμανικών εκλογών δεν συζητάει καν για κούρεμα. «Ο μοναδικός τρόπος για να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο επίπεδο είναι μέσω ενός κουρέματος στο οποίο θα συμμετέχουν οι πιστωτές της κυβέρνησης, πιστεύει το ΔΝΤ. Όμως, εξαιτίας των γερμανικών εκλογών το Βερολίνο αρνείται ακόμη και να εξετάσει αυτή την πρόταση», αναφέρει.
«Ένα τέτοιο βήμα θα ανακούφιζε την Ελλάδα από τα βάρη της και θα της έδινε την δυνατότητα να ξαναβγεί στις αγορές. Όμως οι πραγματικοί αριθμοί συχνά λείπουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Γι' αυτό, παρά την απόφαση του Eurogroup, όπως είπε ανώτατος γερμανός αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις την άνοιξη, θα αναγκαστούμε να ξανασχοληθούμε μ' αυτά τα σκουπίδια», επισημαίνει το Spiegel.

«Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι μια διαγραφή τουλάχιστον μέρους του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. Στην αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα καταδικαστεί σε περισσότερη λιτότητα ενώ ήδη έχει περικόψει τον προϋπολογισμό της σε βαθμό ανήκουστο για ανεπτυγμένη χώρα. Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος χωρίς έξοδο από την ύφεση. Ο Σόιμπλε το γνωρίζει αυτό. Όμως προβάλει επιχειρήματα που δεν ευσταθούν», τονίζει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Η Γερμανία έχει συνηθίσει να γίνεται το δικό της στην ευρωζώνη. Όμως πλέον αντιμετωπίζει αυξανόμενες αντιδράσεις. Οι ανώτατοι εκπρόσωποι της Τρόικας Γιοργκ Ασμουσεν από την ΕΚΤ, Τόμας Βίζερ από το Euro Working Group και Πόουλ Τόμπσον από το ΔΝΤ ζητούν κούρεμα του χρέους. Στόχος τους είναι το 2020 να μειωθεί το επίπεδο του ελληνικού χρέους από το 144% του ΑΕΠ, στο οποίο θα φθάσει χωρίς κούρεμα, στο 70%. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι πιστώτριες χώρες πρέπει να ξεχάσουν τα μισά λεφτά τους».

Το Spiegel αναλύει επίσης γιατί η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φιλονικεί με τον γερμανό υπουργό Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ο λόγος είναι απλός. Αν διαγραφεί μέρος του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, η Γερμανία θα πρέπει να ξεγράψει δισεκατομμύρια που έδωσε σε δάνεια για τη διάσωση της Ελλάδας. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κρίση θα κοστίσει χρήματα στους γερμανούς φορολογούμενους, πράγμα που η Ανγκελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα ήθελαν να αποφύγουν σε προεκλογική περίοδο», λέει το περιοδικό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής τεσσάρων φορέων κατά της υπαγωγής τους στον ΕΟΠΥΥ

Απορρίφθηκαν από το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι αιτήσεις που είχαν καταθέσει για «πάγωμα» της υπαγωγής τους στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), και η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας και των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων του κράτους. Πρόκειται για αιτήσεις αναστολής που είχαν καταθέσει οι παραπάνω φορείς και όχι για τις κύριες προσφυγές τους (αιτήσεις ακύρωσης) οι οποίες έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στην 7μελή σύνθεση του Α’ Τμήματος του ΣτΕ στις 4 Μαρτίου 2013.

Συγκεκριμένα, με τις αιτήσεις τους οι συγκεκριμένοι φορείς ζητούσαν να ανασταλεί η άρνηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ) να εκδώσει την προβλεπόμενη αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας των Ταμείων τους, όπως και η άρνηση του υπουργού Εργασίας να εκδώσει τη σχετική απόφαση. Όπως ανέφεραν έχει παρέλθει το εύλογο διάστημα, εντός του οποίου ο αρμόδιος υπουργός έπρεπε να είχε διαβιβάσει τη μελέτη στην ΕΑΑ και η Αρχή όφειλε να είχε εκδώσει τη σύμφωνη γνώμη της, αλλά έπρεπε ήδη να έχει εκδοθεί και η σχετική εγκριτική  υπουργική απόφαση. Έτσι, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες φορείς τα Ταμεία τους θα μπορούσαν να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου  και να μην υπαχθούν στον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, το Α’ Τμήμα του ΣτΕ με τέσσερεις αποφάσεις του απέρριψε τις αιτήσεις των φορέων κρίνοντας ότι σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή από 12 Νοεμβρίου 2012 τα Ταμεία τους έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το ΣτΕ, μετά και την ψήφιση των νέων μέτρων ο κίνδυνος βλάβης που επικαλούνται οι τέσσερεις φορείς δεν προκαλείται πλέον από την παράλειψη του αρμόδιου υπουργού να εκδώσει την απόφαση για την εξαίρεση από την υπαγωγή των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ αλλά από τον Ν. 4093/2012, (δηλαδή το 3ο Μνημόνιο), η αναστολή του οποίου ωστόσο δεν είναι δυνατή από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Μετά την εξέλιξη αυτή οι φορείς, εκτός από τις κύριες προσφυγές που έχουν καταθέσει, μπορούν να προσφύγουν κατά των αποφάσεων που θα εκδοθούν σε εκτέλεση του Ν. 4093/2012 και με τις οποίες θα ρυθμίζονται επιμέρους ζητήματα ένταξης στον ΕΟΠΥΥ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα κέρδη και οι παγίδες της νέας συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας


Συμφώνησαν στο στόχο  μείωσης του ελληνικού χρέους, αλλά έχουν αμφιβολίες για …τον τρόπο. ΔΝΤ και ευρωπαίοι εταίροι  κατέληξαν στην πρόβλεψη πως το Ελληνικό χρέος  μπορεί να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020, με προοπτική να πέσει κάτω και από 110% το 2022, εγκαταλείποντας όμως το στόχο του 120% που αποδείχτηκε ανέφικτος.
Το ΔΝΤ έβαλε νερό στο  κρασί του, χαλαρώνοντας το στόχο  και αποσύροντας την απαίτηση για νέο κούρεμα, αλλά η διάσταση απόψεων με τους Ευρωπαίους παραμένει και αποκαλύπτεται από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που έκανε λόγο για  «δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων» πως θα εξασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων, και όχι για δέσμευση της Ελλάδας πως θα το καταφέρει.
Και έτσι πάντως, ΔΝΤ και  ΕΕ κάνουν -για την ώρα- «σκόντο» στην Ελλάδα αυτομάτως περί τα 8 δισ. ευρώ για την προσεχή οκταετία, θέτοντας όμως και όρους ή προϋποθέσεις για μέτρα ταχείας μείωσης  του χρέους στη διετία 2021-2022 (που  φαντάζουν όμως μάλλον σαν … «άσκηση επί χάρτου»).
Το πλαίσιο της συμφωνίας  προβλέπει σημαντικές διευκολύνσεις  προς τη χώρα μας, αλλά και μια νέα  σκληρή δοκιμασία για υψηλά πρωτογενή  πλεονάσματα (πάνω και από 4% του ΑΕΠ  σταδιακά) που θα καταλήγουν στην πληρωμή του χρέους, χωρίς να εξασφαλίζεται πως θα συντρέχουν και αντίστοιχα υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που θα διευκολύνουν σε κάτι τέτοιο.
Τα εργαλεία που προσφέρουν στην Ελλάδα οι χώρες της ευρωζώνης  και το Eurogroup, προς το παρόν  είναι:
-          Νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού για λεφτά του πακέτου βοήθειας από την ΕΕ έως 150 μονάδες βάσης (από 2,25% που μας δανείζουν σήμερα σε 0,75%). Αυτό μεταφράζεται σε μια ελάφρυνση περίπου 600 εκατ. ευρώ το χρόνο από τόκους (έως 5 δισ. ευρώ στην οκταετία) που θα έπρεπε να τα πληρώνει η χώρα μας στους δανειστές της.
-          Προοπτική μεγαλύτερης μείωσης στο επιτόκιο των δανείων, σχεδόν 0,5 μονάδας πάνω από το euribor, αν και εφόσον όμως η χώρα μας επιτύχει δημοσιονομικά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 4,5% το χρόνο (σχεδόν 9 δισ. ευρώ δηλαδή). Θα είναι η επιβράβευση επειδή με τα πρωτογενή πλεονάσματα αυτά, θα πείσει ότι μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της και ταχύτερα από ό,τι της εζητείτο.
-          ΕΚΤ και ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα αποδώσουν στη χώρα μας περίπου 60 δισ. ευρώ, εισπράττοντας για ομόλογα  που κατέχουν μόνο το (χαμηλό) κόστος αγοράς τους και όχι την ονομαστική αξία που θα έπρεπε να πληρώσει η χώρα μας στη λήξη τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει «χάρισμα» χρέους ύψους 9,5-11 δισ. ευρώ, αν και η άρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης ίσως εγκυμονεί και κινδύνους στην εφαρμογή της.
-          Επεκτείνεται η ωρίμανση των διμερών δανείων αλλά και των δανείων από τον EFSF κατά 15 χρόνια. Ακόμηαναβάλλονται οι πληρωμές των επιτοκίων στα δάνεια του EFSF κατά 10 έτη.
-          Επαναγορά χρέους από την διεθνή αγορά ομολόγων σε πολύ χαμηλές τιμές (έως 35% της αξίας τους), με κέρδος τα 2/3 του κόστους που θα είχε να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο στη λήξη τους. Ο ιδιωτικός τομέας κατέχει ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ, αλλά αν αγοραστούν στην τρέχουσα τιμή που πιάνουν στην αγορά, δεν θα κοστίσουν πάνω τα 20-25 δισ. και η χώρα μας θα γλιτώσει χρέος 35-40 δισ. Το σχέδιο προβλέπει προνομιακό δανεισμό από τον EFSF για αγορά ομολόγων «κοψοχρονιά», αλλά κινδυνεύει να μείνει «στα χαρτιά» αν οι κάτοχοι των ομολόγων προτιμήσουν να τα διακρατήσουν αντί να τα ξεφορτωθούν, ποντάροντας πως είτε θα ανέβει η αξία τους αν τεθεί σε εφαρμογή ένα κυβερνητικό πρόγραμμα μαζικών αγορών, είτε στο τέλος η Ελλάδα θα τα πληρώσει όλα στο ακέραιο στη λήξη τους με τη στήριξη των εταίρων της, για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Το τελευταίο  στοιχείο είναι και το πλέον επίφοβο  για τη συνολική συμφωνία, αφού η  Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε πως  το πρόγραμμα πρέπει να ξεκινήσει  άμεσα και αν επιτύχει, τότε θα συγκληθεί τα ΔΣ του ΔΝΤ για να ληφθεί η απόφαση επικύρωσης όσων συμφωνήθηκαν στην μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup. Και η ίδια τόνισε όμως πως «όσο λιγότερο μιλάμε για το θέμα, τόσο το καλύτερο για να μην ανέβουν οι τιμές».
Με ή χωρίς ανάπτυξη πάντως, αν και εφόσον εφαρμοστούν οι συμφωνίες που πρέπει να περάσουν και από 17 κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, η χώρα θα πιέζεται για μια δεκαετία ακόμα να επιτύχει πλεονάσματα και το στοίχημα φαντάζει αβέβαιο. Πολλά θα κριθούν από τις αρχές κιόλας του 2013. Μόνο ασφαλές κέρδος φαντάζει όμως ότι προς το παρόν οι δανειστές δεν εγκαταλείπουν προς το παρόν τη συζήτηση και τη μάχη για την αποφυγή της χρεοκοπίας της Ελλάδας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »