30/9/12

Διαμαρτυρία Ελληνορθόδοξων του Λιβάνου στο κέντρο της Βηρυτού

Μέλη του Ελληνορθόδοξου κόμματος του Λιβάνου, πραγματοποίησαν το Σάββατο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Βηρυτού, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη προβολή της τουρκικής  προκλητικής ταινίας "ΑΛΩΣΗ 1453" στους κινηματογράφους της πόλης. Το κόμμα, ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να μην δοθεί άδεια για την προβολή της ταινίας, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Dimitri Rodrigue Khoury "είναι ανιστόρητη και προσβάλλει τον Ορθόδοξο πληθυσμό του Λιβάνου και όχι μόνο".

Το Ελληνορθόδοξο κόμμα του Λιβάνου, ιδρύθηκε πρόσφατα με στόχο να οργανώσει και να συσπειρώσει του Ορθόδοξους Χριστιανούς, που αγγίζει το 7% του συνολικού πληθυσμού. Ο πρόεδρος του κόμματος, είχε δηλώσει για τους στόχους της ίδρυσης του "Στόχος του κόμματός μας, είναι η επιστροφή στην πραγματική μας ταυτότητα, την ελληνική ταυτότητα. Ενίσχυση της παρουσίας μας στην λιβανική πολιτική σκηνή. Σύνδεση της ελληνικής Αντιοχείου νεολαίας μας με τους δικούς τους ανθρώπους και αδελφούς στην Ελλάδα. Πρέπει να μάθουμε την ελληνική γλώσσα στην νεολαία μας. Θα πρέπει να επιμείνουμε για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, για να σωθεί το έθνος μας από την Αραβική και Ισλαμική αφομοίωση".
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δεκαετής φυλάκιση Πετζετάκη για τα χρέη

Ποινή φυλάκισης δέκα ετών επέβαλε το Β’ αυτόφωρο τριμελές Πλημμελειοδικείο στον επιχειρηματία Γιώργο Πετζετάκη, πρόεδρο της ομώνυμης βιομηχανίας ελαστικών και πλαστικών, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για χρέη προς το Δημόσιο συνολικού ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον επιχειρηματία χωρίς αναστολή, «δείχνοντάς» του το δρόμο της φυλακής. Έτσι πλέον ο καταδικασθείς είναι καταζητούμενος από την αστυνομία προκειμένου να εκτελεσθεί η ποινή του.

Ο ίδιος ήταν απών από το δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από το συνήγορό του, ο οποίος δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής και έφεση επί της καταδικαστικής απόφασης.

Στο δικαστήριο η πλευρά του επιχειρηματία επικαλέστηκε την οικονομική κρίση και ισχυρίστηκε ότι είναι κοντά σε συμφωνία για υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα αλλά και σε σύναψη συνεργασίας με επενδυτή προκειμένου να σωθούν οι πάνω από 300 θέσεις εργασίας στην εταιρεία.

Ο κ. Πετζετάκης είχε συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο από τη φορολογική αστυνομία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στην Lamda ΔΟΜΗ το IBC


Η εταιρία Lamda ΔΟΜΗ Α.Ε. αναδείχθηκε πλειοδότρια στον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (ΙBC) για 90 έτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως αναφέρει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου το άμεσο οικονομικό αντάλλαγμα ανέρχεται σε 81 εκατ. ευρώ. Επίσης, ανάλογα με τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα εντός των προσεχών 50 ετών, όπως αυτές θα αποτυπώνονται στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, το Δημόσιο θα εισπράξει επιπλέον έως και 32,4 εκατ. ευρώ.

Η υπογραφή των συμβατικών κειμένων και η καταβολή του οικονομικού ανταλλάγματος θα ολοκληρωθεί μετά τον προ-συμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/9/12

Ο Hamilton στη Mercedes, ο Perez στη McLaren

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στο θέμα του Lewis Hamilton καθώς σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε η μετακίνησή του στη Mercedes AMG Petronas με την οποία υπέγραψε 3ετές συμβόλαιο συνεργασίας. Εκεί, θα συναντήσει τον καλό του φίλο και παλιό team-mate του στην εποχή των καρτ, Nico Rosberg.

Tη θέση του Hamilton στη ΜcLaren παίρνει ο ταλαντούχος Sergio Perez που φέτος έχει «βγάλει μάτια» με την Sauber.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αναλυτικά τα μέτρα ή αλλιώς η φοροεπιδρομή


Φοροεισπρακτικά μέτρα-φωτιά για 2.500.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους και, ταυτόχρονα, επιπλέον φόροι σε περίπου 3.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση, με στόχο να εισπράξει συνολικά περίπου 3,6 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα εντός της διετίας 2013-2014.
Το πλήρες «πακέτο» των νέων φόρων, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», προβλέπει την κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων των προστατευόμενων τέκνων για όλους τους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους. Τα εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται με 35% από το πρώτο ευρώ, ενώ τα καθαρά εισοδήματα των αγροτών θα φορολογούνται με συντελεστή 6%. Το νέο πακέτο προβλέπει επίσης την κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα και για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, την εφαρμογή φορολογικού συντελεστή 35% για όλα τα εισοδήματα πάνω από 16.000 ευρώ που προέρχονται από μισθούς και συντάξεις, την αύξηση των φόρων στις αμοιβές των ναυτικών κατά 66% έως και 233%, τη μείωση των επιστροφών ΦΠΑ και φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τους αγρότες, την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για το υγραέριο και τα φθηνά τσιγάρα, την αύξηση του φόρου στους τόκους καταθέσεων, εντόκων γραμματίων και ομολόγων και την επιβολή τέλους αδείας για χώρους καπνιζόντων. Το μόνο ευχάριστο που περιλαμβάνει το πακέτο είναι η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης.
Μισθωτοί-συνταξιούχοιΣτην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων που αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, οι συντελεστές φόρου 25%, 35%, 38%, 40% και 45%, οι οποίοι αντιστοιχούν στα φορολογικά κλιμάκια από τις 16.000 ευρώ και πάνω, αντικαθίστανται από έναν ενιαίο συντελεστή 35%.
Ουσιαστικά, θεσπίζονται νέα φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο όριο αμετάβλητο στις 5.000 ευρώ και τρία ακόμη φορολογικά κλιμάκια:
-από 5.000,01 έως 12.000 ευρώ με συντελεστή 10%,
-από 12.000,01 έως 16.000 ευρώ με συντελεστή 18%,
-από 16.000,01 ευρώ και πάνω με συντελεστή 35%. Με τη σημερινή κλίμακα σημειώνεται ότι εισοδήματα από 16.000 έως και 40.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 25% οπότε με τη νέα ρύθμιση θα υπάρχει σημαντική επιβάρυνση.
Πέραν των ριζικών αυτών αλλαγών στη φορολογική κλίμακα, καταργούνται πλήρως τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα.
Από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα θα προκύψουν αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων από 0,2% έως και 400% για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους:
-δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα και έχουν ετήσια εισοδήματα από 17.000 μέχρι 65.000 ευρώ,
-έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και ετήσια εισοδήματα από 5.000 έως και 70.000 ευρώ,
-έχουν δύο προστατευόμενα τέκνα και ετήσια εισοδήματα από 5.000 έως και 75.000 ευρώ.
Για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν παιδιά και έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 16.000 ευρώ δεν θα προκύψουν ούτε αυξήσεις ούτε μειώσεις φόρων, ενώ για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ θα προκύψουν φοροελαφρύνσεις!
Εμποροι, βιοτέχνες, επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα εισοδήματα που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα από ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα παύουν να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Τα εισοδήματά τους τα οποία προέρχονται από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες θα φορολογούνται πλέον με συντελεστή 35% στο σύνολό τους. Αυτό σημαίνει ότι για τους φορολογούμενους αυτούς παύει να ισχύει το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που προέβλεπε η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επιπλέον καταργούνται και τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα. Ετσι:
-Οι αυτοαπασχολούμενοι με ετήσια εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν πλήρωναν καθόλου φόρο, θα επιβαρυνθούν με ετήσιο φόρο εισοδήματος μέχρι 1.750 ευρώ.
-Οι αυτοαπασχολούμενοι με ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με φόρους αυξημένους κατά 1.750 έως και 5.580 ευρώ ετησίως. Σε ποσοστά οι αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεών τους θα φθάσουν μέχρι και 3.400%!
Αξιωματικοί και πληρώματα πλοίων Εμπορικού ΝαυτικούΟ συντελεστής φόρου που επιβάλλεται στις αμοιβές των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού αυξάνεται από 6% σε 15%, ενώ ο συντελεστής φόρου στις αμοιβές των μελών των κατώτερων πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων αυξάνεται από 3% σε 10%.
Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείςΚαταργείται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, βάσει του οποίου καθορίζονται κάθε χρόνο για κάθε νομό συγκεκριμένα τεκμαρτά ποσά ελάχιστου δηλωτέου εισοδήματος ανά στρέμμα καλλιεργούμενης γης ή ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου κ.λπ. Οι φορολογούμενοι που ασκούν κατά κύριο επάγγελμα αγροτικές δραστηριότητες θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία ως επιτηδευματίες. Το καθαρό εισόδημά τους θα προσδιορίζεται λογιστικά με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδά τους και θα φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 6%.
Ανώνυμες εταιρίες, ΕΠΕ, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίεςΓια τις Α.Ε. μειώνονται από το 20% στο 19% ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών και από το 25% στο 19% ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τα κέρδη των Α.Ε. μειώνεται από το 42,5% στο 35%. Τα κέρδη των ΕΠΕ, των Ο.Ε. και των Ε.Ε. θα φορολογούνται με συντελεστή φόρου αυξημένο από 20% σε 35%!
Αλλαγές στους έμμεσους φόρους
Το πακέτο των νέων φορολογικών μέτρων περιλαμβάνει επίσης και τις ακόλουθες ρυθμίσεις:
Μείωση επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότεςΤο 2013, μειώνεται από 11% σε 6% το ποσοστό με το οποίο υπολογίζονται οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Από την 1η-1-2014 οι επιστροφές ΦΠΑ προς τους αγρότες θα προσδιορίζονται βάσει βιβλίων και στοιχείων.
Μείωση των επιστροφών φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίουΜειώνεται κατά 32,4%, από 0,391 σε 0,264 ευρώ το λίτρο, η επιστροφή του φόρου πετρελαίου στους αγρότες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.
Εξίσωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στο υγραέριο και το πετρέλαιο κίνησης.Αυξάνεται κατά 65%, από 0,20 σε 0,33 ευρώ το λίτρο, ο ΕΦΚ στο υγραέριο και εξισώνεται με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Η αύξηση του ΕΦΚ θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί η λιανική τιμή πώλησης του υγραερίου κίνησης κατά 16 λεπτά το λίτρο.
Αναμόρφωση της φορολογίας στα τσιγάρα. Αυξάνεται στα 80 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ο πάγιος φόρος κατανάλωσης, μειώνεται στο 20% ο αναλογικός φόρος και αυξάνεται στα 115 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ο ελάχιστος φόρος κατανάλωσης. Από τις αλλαγές αυτές αναμένεται να επιβαρυνθούν με σημαντικές αυξήσεις τιμών τα λεγόμενα «φθηνά» τσιγάρα και να γίνουν φθηνότερα αυτά που είναι σήμερα πολύ ακριβά.
Καθιέρωση ειδικού τέλους άδειας καπνίσματος για ειδικούς χώρους καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα μαζικής εστίασης.
Μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% για όλες τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.Το μέτρο θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των τιμών σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη κατά 8,13%. Η απώλεια εσόδων θα αντισταθμιστεί από την επιβολή του ειδικού τέλους άδειας καπνίσματος.
Αύξηση από 10% σε 15% του συντελεστή φορολόγησης των τόκων για καταθέσεις, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
Αυξήσεις στα τέλη και τις χρεώσεις για αγωγές και ποινικές δίκες.
Προβλέπονται, τέλος, και άλλα φορολογικά μέτρα συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ τα οποία δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα μέτρα πριν την έγκριση των δανειστών


Μεγάλες εκπλήξεις –για ορισμένους ευχάριστες και για άλλους δυσάρεστες- φαίνεται πως θα επιφυλάσσει η τελική σύνθεση του πακέτου μέτρων, στο οποίο καταλήγουν κυβέρνηση και κόμματα. Χθες στις Βρυξέλλες ενημερώθηκε και επισήμως η Τρόικα από τον πρόεδρο του ΣΟΕ κ.Π.Τσακλόγλου για τους βασικούς άξονες των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η τελική πρόταση θα προβλέπει:

-  Περικοπές 10,5 δισ. από κρατικές δαπάνες, αντί για 11,5 δισ. που απαιτούσε το Μεσοπρόθεσμο.

-   Οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα θα φτάσουν στα 6,5 δισ. και όχι στα 7,5. Άλλα 4 δισ. θα βρεθούν από «ήπια» μέτρα εξοικονόμησης δαπανών στο δημόσιο (συγχωνεύσεις φορέων, νοσοκομείων κλπ), αν και η Τρόικα έδειχνε να τα αμφισβητεί έντονα όσο βρισκόταν στην Αθήνα.

-   Το φορολογικό "πακέτο" θα φτάνει στα 3 δισ. αντί για 2 που σχεδιαζόταν. Εξ αυτών το 1,5 δισ. θα επιβαρύνει αυταπασχολούμενους και επιτηδευματίες εν γένει. Το υπόλοιπο 1,5 δισ. θα βρεθεί από αυξήσεις αμέσων και εμμέσων φόρων, φόρους στα ακίνητα και άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα που τώρα αρχίζουν να εξετάζονται.

Ωστόσο οι συχνά αντιφατικές πληροφορίες που έρχονται από κυβέρνηση και κόμματα δείχνουν ότι παίζεται ένα πολυεπίπεδο πολιτικό παιχνίδι. Για παράδειγμα, πληροφορίες από τα κόμματα επαναφέρουν τώρα τις περικοπές συντάξεων του ΟΓΑ, ενώ από το οικονομικό επιτελείο διαμηνύουν πως δεν θα θιγούν οι φτωχότεροι και τα άτομα με αναπηρίες. Έτσι μέτρα μπαινοβγαίνουν και κονδύλια ανεβοκατεβαίνουν διαρκώς, γεγονός που προϊδεάζει πως μένει πολύς ακόμη χρόνος να διανυθεί μέχρι τις οριστικές αποφάσεις.

Ήδη, μετατίθεται για μετά τις 20 Οκτωβρίου η ψήφιση του πακέτου των νέων μέτρων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στους δύο πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό, τις προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί στην Βουλή ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο θα περιλαμβάνει τις γενικές κατευθύνσεις των μέτρων και δεν θα εξειδικεύεται.

Το εξειδικευμένο νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά, εκτός της έγκρισης του πακέτου των μέτρων, να πάρει έγκριση για: α) την επόμενη δόση, β) ένα αναπτυξιακό πακέτο και γ) ένα κοινωνικό πακέτο. Αν πράγματι συμβούν έτσι τα πράγματα, μετά τις 20 του ίδιου μήνα θα κατατεθεί ένας εφαρμοστικός νόμος εκτός προϋπολογισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα και ταυτόχρονα τα αναπτυξιακά και κοινωνικά.

Η έγκριση των μέτρων για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί, πλέον, το πρώτιστο μέλημα των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Κουβέλης δείχνουν ιδιαιτέρως προβληματισμένοι αφού συμμερίζονται τον προβληματισμό στενών συνεργατών τους ότι «το πρόγραμμα μέτρων δεν βγαίνει» χωρίς ανάπτυξη. Οι φόβοι που αναπτύσσονται επικεντρώνονται στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τις κοινωνικές εντάσεις και τις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσει το πακέτο των 11,8 δις. Υψηλόβαθμο στέλεχος κυβερνητικού κόμματος μιλώντας στο protothema.gr έλεγε πως «το πακέτο αυτό είναι το τελευταίο μας χαρτί, αν πρόκειται να πάμε σε χρεοκοπία μετά από αυτό, δεν έχει νόημα». Επίσης αναγνώριζε πως χωρίς το διπλό πακέτο ανάπτυξης – κοινωνικής προστασίας η ύφεση θα αυξηθεί, η ανεργία θα καλπάσει και το κλίμα στην κοινωνία θα είναι «ασήκωτα βαρύ».

Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα καταλήξουν στην «εσωτερική κατανομή» των μέτρων, δηλαδή σε ποιους πολίτες θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος ανά κατηγορία δημοσιονομικού μέτρου. Για παράδειγμα το σύνολο των περικοπών που αφορά στις συντάξεις θα είναι 3,6 δις ευρώ, όμως δεν έχει καθοριστεί η αναλογία περικοπών μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων συντάξεων. Η κατεύθυνση είναι οι περικοπές να μην είναι οριζόντιες. 

Αναλυτικάτα μέτρα
Συντάξεις

Κύριες και επικουρικές συντάξεις: Κλιμακωτές μειώσεις

Δώρα συνταξιούχων: Καταργούνται εκτός του ΟΓΑ

Συντάξεις ΟΓΑ: Μειώνονται κατά 30 ευρώ

Εφάπαξ: Μειώνονται κατά 20-30% σε 22 Ταμεία. Επιπλέον, επιβάλλεται εισφορά σε όσους πήραν αυξημένο εφάπαξ τα προηγούμενα χρόνια….

Όρια ηλικίας: Αυξάνεται το γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65.

Έτη ασφάλισης: Αυξάνονται στα 20 από τα 15 έτη που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση.

Συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων: Πλαφόν στα 720 ευρώ.

Συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων: Μειώνονται λόγω της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων.

Συντάξεις ενστόλων: Μείωσης λόγω κατάργηση της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής

Φορολογία

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Καταργείται το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ενιαίος συντελεστής 30-35% για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ

Αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα στο 20-25%

Αγρότες: Φορολόγηση με λογιστικό τρόπο (τήρηση βιβλίων)

Νέα φορολογική κλίμακα από 1η Ιανουαρίου 2013 με λιγότερα κλιμάκια για μισθωτούς συνταξιούχους

Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 30-35% για μισθωτούς-συνταξιούχους. Αφορά όσους δηλώνουν πάνω από 100.000 ευρώ.


Διατήρηση του βασικού αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους των 5.000 αλλά με κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου για τα προστατευόμενα παιδιά

Αύξηση της φορολόγησης στους τόκους των καταθέσεων στο 15% από 10% που ισχύει σήμερα, μέτρο που θα οδηγήσει σε νέα εκροή καταθέσεων.

Εξίσωση φορολογίας πετρελαίου κίνησης με αυτόν του υγραερίου κίνησης

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ εστίασης, αλλά με αντιστάθμισμα την καθιέρωση τέλους, το οποίο θα καταβάλλουν τα εστιατόρια που επιτρέπουν το κάπνισμα.

Μείωση του επιστρεφόμενου ΦΠΑ στους αγρότες στο 6%

Φορολόγηση έως 4% στα VLT του ΟΠΑΠ

Μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο

Ειδικά μισθολόγια: Μειώνονται οι αποδοχές ένστολων, δικαστικών, γιατρών ΕΣΥ, διπλωματών κα.

Δώρα: Καταργούνται πλήρως τα δώρα (χριστουγέννων, πάσχα, επίδομα αδείας) στους δημοσίους υπαλλήλους

ΔΕΚΟ: Προχωρά η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ

Εφεδρεία: Εφαρμόζεται νέου τύπου εργασιακή εφεδρεία στους δημοσίους υπαλλήλους με διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων τα επόμενα δύο χρόνια

Επιδόματα: Μείωση 50% των επιδομάτων για τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές

Μισθολογικές προαγωγές: Καταργούνται για τα σώματα ασφαλείας

Κοινωνικά επιδόματα

Προνοιακά επιδόματα: Θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια

ΕΚΑΣ: Θα δίνεται μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 64 έτη (από 60 που είναι σήμερα).

Εποχιακά επιδόματα: Πλήρης κατάργηση και αντικατάστασή τους με ειδικά επιδόματα ανεργίας

Νεφροπαθείς: Μείωση δαπανών για τη μετακίνησή τους

Φοροαπαλλαγές: Μειώνονται διάφορες φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα. Διατηρούνται για αναπηρία άνω του 67%, τυφλούς και νεφροπαθείς

Υγεία

ΟΓΑ: Αυξάνονται οι εισφορές των συνταξιούχων του ΟΓΑ

Μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη

Δημόσιο – Δήμοι

Καταργούνται ή συγχωνεύονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου

Εισιτήρια: Αυξάνεται η τιμή των εισιτηρίων στα Μέσα Μεταφοράς κατά 25%

ΚΑΠ: Μειώνονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ)

Μειώνονται τα επενδυτικά κεφάλαια για τους Δήμους

Παιδεία

ΑΕΙ/ΤΕΙ: Συγχωνεύονται ή καταργούνται δεκάδες ιδρύματα

Δίδακτρα: Επιβάλλονται δίδακτρα σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών

Αναπληρωτές: Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίες ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των καθηγητών

Δωρεάν βιβλία: Μειώνεται η δαπάνη για δωρεάν βιβλία σε ΑΕΙ/ΤΕ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/9/12

Ο νέος (ισλαμιστής)πρόεδρος της Αιγύπτου συναντά την πρωθυπουργό(Γυναίκα=αντικείμενο για τους ισλαμιστές) της Αυστραλίας


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η μουσουλμανική κουλτούρα συναντά την Γερμανική τεχνολογία


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η τελική λύση σε κύριες, επικουρικές, δώρα και επιδόματα κτλ


Φοροσόκ 35% σε όλους τους επιτηδευματίες, αναστολή της χορήγησης των επιδομάτων ευθύνης στους διευθυντές και τους τμηματάρχες του Δημοσίου, περικοπές από 2% έως και 10% στα ποσά των κύριων και των επικουρικών συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ μηνιαίως, μείωση κατά 30 ευρώ το μήνα στις κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ, κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου και τους συνταξιούχους με εξαίρεση μόνο αυτούς που λαμβάνουν τα κατώτατα ποσά συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών και απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων είναι μερικά μόνο από τα μέτρα-σοκ που περιλαμβάνονται στο πακέτο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων της περιόδου 2013-2014, το οποίο συζητούν σήμερα οι αρχηγοί των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει την αυλαία των επίπονων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για τα μέτρα της περιόδου 2013-2014 με ένα εμπροσθοβαρές πακέτο περικοπών δαπανών που, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει εξοικονομήσεις συνολικού ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ ήδη από το 2013. Το ποσό αυτό θα προκύψει κυρίως από σειρά επώδυνων μειώσεων σε συντάξεις, μισθούς, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Οι μειώσεις αυτές μαζί με τις παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο υπολογίζεται να έχουν αθροιστικά δημοσιονομικό όφελος 10,5 δισ. ευρώ την προσεχή διετία, ενώ άλλα 3 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να εξοικονομηθούν μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων.
Ο πλήρης κατάλογος των μέτρων που επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο στη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG), του οργάνου που προετοιμάζει τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Τα μέτρα διακρίνονται σε δύο σκέλη: (α) περικοπές δαπανών 11,8 δισ. ευρώ και (β) αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ. Οσα εξ αυτών αφορούν το 2013 θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή.
Ο κατάλογος των νέων μέτρων συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ που παραδόθηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη περιέχει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής για μεγάλο αριθμό πολιτών. Βάσει των πληροφοριών που έγιναν γνωστές αργά χθες βράδυ:
  1. Περίπου 780.000 φορολογούμενοι που ασκούν ατομικώς εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται με συντελεστή φόρου 35% για το σύνολο των καθαρών εισοδημάτων από τις δραστηριότητες αυτές! Για όλους αυτούς τους φορολογουμένους δεν θα ισχύει πλέον το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ ούτε τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα τέκνα όσον αφορά στα εισοδήματά τους από ατομικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο η επιβολή του φόρου με συντελεστή 35% να ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012, δεδομένου ότι τα συνολικά έσοδα που προβλέπει το «πακέτο» Στουρνάρα από την εφαρμογή νέων φορολογικών μέτρων φθάνει πλέον τα 3 δισ. ευρώ και είναι δύσκολο να καλυφθεί μόνο από τη θεσμοθέτηση ρυθμίσεων κατά της φοροδιαφυγής.
  2. Από την «προκρούστεια» κλίνη γλιτώνουν τα αναπηρικά επιδόματα. Ωστόσο, η εξαίρεση αυτή προκαλεί μια παράπλευρη απώλεια, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η αναστολή χορήγησης του επιδόματος θέσης ευθύνης στους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένων σε Διευθύνσεις, Τμήματα και άλλες μονάδες της Δημόσιας Διοίκησης (σχολεία, εφορίες, τελωνεία κ.λπ.) μέχρι το τέλος του 2014. Με το μέτρο πάνω από 70.000 υπάλληλοι με θέσεις ευθύνης αναμένεται να χάσουν από 100 έως και 900 ευρώ μηνιαίως.
  3. Επιβάλλεται κλιμακωτή μείωση επί του αθροίσματος κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 2% από τα 1.000 ευρώ ως τα 1.500 ευρώ, κατά 5% από τα 1.500 ευρώ ως τα 2.000 ευρώ και κατά 10% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ.
  4. Καταργούνται πλήρως τα δώρα (800 ευρώ ετησίως) από κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η εφαρμογή της μείωσης θα ξεκινήσει από το Πάσχα του 2013 και θα ολοκληρωθεί τα Χριστούγεννα του 2014. Σώζονται τα δώρα για τις συντάξεις του ΟΓΑ, πλην όμως στο σχετικό πίνακα υπάρχει εξοικονόμηση ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία θα προέλθει από τη μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ. Τα 360 ευρώ γίνονται 330 ευρώ.
  5. Μειώνονται τα πολυτεκνικά επιδόματα και θεσπίζονται 3 εισοδηματικά όρια, 10.000 ευρώ, 20.000 ευρώ και 30.000 ευρώ. Οσοι έχουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ θα παίρνουν ολόκληρο το νέο επίδομα (30 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί και 40 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο). Για εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ προτείνεται να χορηγούνται τα 2/3 του επιδόματος και για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ να μη χορηγείται κανένα επίδομα.
  6. Διακόπτεται η χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όσους είναι από 60 μέχρι 64 ετών και συνέχιση της καταβολής του μόνο σε όσους είναι από 65 ετών και πάνω.
  7. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
  8. Μεγάλο μέρος του βάρους της δημοσιονομικής προσαρμογής θα κληθούν να σηκώσουν οι 700.000 πολιτικοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου και οι περίπου 60.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ. Πέρα από την κατάργηση των «υπολειμμάτων» των επιδομάτων εορτών και αδείας (συνολικές απώλειες 1.000 ευρώ ετησίως), οι μεν πολιτικοί υπάλληλοι θα πληγούν από νέες παρεμβάσεις στους βασικούς μισθούς, στα μισθολογικά κλιμάκια και στο καθεστώς των μισθολογικών ωριμάνσεων, οι δε δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι ανήκουν στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, αρχιερείς) προβλέπεται να υποστούν μεσοσταθμικές μειώσεις 12% στις συνολικές αποδοχές τους. Οσον αφορά στους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, θα μπει «μαχαίρι» στις αποδοχές τους κατά 35%-40% με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
  9. «Αγκάθι» εξακολουθούν να αποτελούν οι απαιτήσεις της Τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων με κάποιας μορφής διαθεσιμότητα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τιτλοποιήθηκε το δάνειό σου; Έχασες!

Δεμένοι χειροπόδαρα με στεγαστικά δάνεια που δεν μπορούν να επιμηκυνθούν ή να μειωθούν οι μηνιαίες δόσεις τους είναι περίπου 28.000 δημόσιοι υπάλληλοι εργαζόμενοι κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών.  Τα δάνεια  που έλαβαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τιτλοποιήθηκαν το 2006 με ειδική ρύθμιση που είχε προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη και η οποία είχε ουσιαστικά σαν βασικό στόχο να εξασφαλιστούν έκτακτα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό το 2006 όταν γινόταν η τότε προσπάθεια για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Έτσι ενώ πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι κατάφεραν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους μειώνοντας την πίεση πάνω στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι οι οποίοι πληρώνουν  το σύνολο της δόσης. Μάλιστα, το ποσό του δανείου παρακρατείται αυτόματα από τη μηνιαία μισθοδοσία τους. Αυτό έχει σε πολλές περιπτώσεις σαν αποτέλεσμα ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι να λαμβάνουν εκκαθαριστικό μισθοδοσίας με μερικές δεκάδες ευρώ!
 
Το θέμα έχει απασχολήσει το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, οι όροι της  σύμβασης βάσει της οποίας έγινε η τιτλοποίηση δεν αφήνει περιθώρια για τη θέσπιση ρυθμίσεων. Το χρονικό της ιστορίας έχει ως εξής. Τον Αύγουστο του 2006 η διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προχώρησε στην τιτλοποίηση των εσόδων από περίπου 28.000 στεγαστικά δάνεια που είχαν χορηγηθεί μετά το 2005. Τα δάνεια αυτά πουλήθηκαν από τις αναδόχους τράπεζες σε επενδυτές σε όλον τον κόσμο και το ΤΠΔ εισέπραξε το ποσό των περίπου 950 εκατ. ευρώ. Μετά την τιτλοποίηση το υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει σε διαδοχικές μειώσεις του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΠΔ στο οποίο είναι βασικός μέτοχος, συνολικού ποσού περίπου 400 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά είχαν εγγραφεί ως έσοδα στον προϋπολογισμό του 2006. Τα έσοδα από την εξυπηρέτηση των δανείων οδηγούνται στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) Grifonas η οποία τα μοιράζει στη συνέχεια στους κατόχους των σχετικών τίτλων.

Το 2010 ψηφίστηκε νόμος που έδωσε τη δυνατότητα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να προχωρήσει σε ρυθμίσεις των στεγαστικών δανείων που έχει χορηγήσει. Με βάση τις αποφάσεις που έλαβε στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο του ΤΠΔ εφαρμόζοντας το νόμο, δόθηκε η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με διάφορους τρόπους, όπως με επιμήκυνση της συνολικής διάρκειάς τους έως 40 έτη ή μείωση της καταβαλλόμενης δόσης κατά 50% για έως και πέντε χρόνια. Μάλιστα σε εξαιρετικές περιπτώσεις γίνεται και πλήρης αναστολή εξυπηρέτησης των δανείων για έως και 24 μήνες.

Από τις παραπάνω διευκολύνσεις, ωστόσο, εξαιρούνται περίπου οι 28.000 υπάλληλοι του δημοσίου (κυρίως του υπουργείου Οικονομικών) των οποίων τα δάνεια έχουν τιτλοποιηθεί. Στη σχετική σύμβαση της τιτλοποίησης υπάρχει πρόβλεψη που ουσιαστικά απαγορεύει την οποιαδήποτε μορφής αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πρώτα θα εγκρίνουν οι "εταίροι", μετά θα ψηφίσουμε

Η φράση του Γιάννη Στουρνάρα “το πακέτο θα έλθει για ψήφιση στη Βουλή όταν εγκριθεί από τους εταίρους”, αφήνει ανοικτό τον χρόνο της ψηφοφορίας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που ανέφερε το Capital.gr από την προηγούμενη εβδομάδα πως η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μετά το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. 

Κι αυτό διότι στις επίμονες ερωτήσεις ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για «έγκριση των εταίρων» αντί «της τρόικας». 

Επιπλέον, εμφάνισε τη συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών (σ.σ. όταν επιτευχθεί) ως «βάση για μία πολύ γερή διαπραγμάτευση», και όχι ως κατάληξη των πολυήμερων συζητήσεων – στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. 

Ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα ξεκινήσει την Δευτέρα. 

Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, εξακολουθεί να επιμένει στο κλείσιμο της εκκρεμότητας πριν από την 8η Οκτωβρίου, ώστε η χώρα να παραστεί εκεί με “εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις της”. 

Για το λόγο αυτό, συνεργάτες του δεν αποκλείουν την ψήφιση του πακέτου “έστω και το επόμενο Σαββατοκύριακο” – φυσικά με τη διήμερη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, εξερχόμενος από σημερινή συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων ανέφερε ότι επετεύχθη «συμφωνία σε βασικούς άξονες».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι έχουν μείνει αδιευκρίνιστες κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν το όλο πακέτο μέτρων, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος από την πλευρά του επιμένει στη «ρήτρα αντικατάστασης» μέτρων και όχι σε ρήτρα δημοσιονομικής απόκλισης, όπως προτείνει η τρόικα. 

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε, επίσης, ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα και η διεκδίκηση πρέπει να συνεχιστεί σε πολλαπλά πολιτικά επίπεδα και να έλθει στη Βουλή όχι απλώς ένα νομοσχέδιο με τα μέτρα, αλλά ένα «συγκεκριμένο πλαίσιο» που θα αφορά σύνολο ρυθμίσεων που θα αφορά το φορολογικό σύστημα ή τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις - πράγμα το οποίο φωτογραφίζει την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου.

Την ανάγκη να αποκτήσει η συμφωνία για τα μέτρα ένα συνολικό χαρακτήρα που να προβλέπει την άμεση εκταμίευση της δόσης, μαζί με ένα κοινωνικό και αναπτυξιακό πακέτο και «κούρεμα» όχι με τους όρους που προτείνει το ΔΝΤ, αλλά με βάση τους όρους που θέτουν η Ε.Ε. και η ΕΚΤ, επεσήμανε στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων ο Ευ. Βενιζέλος. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε εκ νέου έμφαση στο ζήτημα της παράτασης του χρόνου προσαρμογής, σε συνδυασμό με τη «ρήτρα ανάπτυξης», όπως την ονόμασε, και «εντατική πολιτική διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, εξάλλου, υπάρχουν τρία βασικά μηνύματα που στέλνει η συμφωνία των αρχηγών - δύο στους πολίτες και ένα στους Ευρωπαίους εταίρους. Πρώτον, ότι σημασία έχει η σταθερή και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων από την κυβέρνηση, χωρίς να την ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και με την επισήμανση ότι «κάθε άλλη διαδρομή είναι ανασφαλής και τυχοδιωκτική» (σ.σ.: αιχμή που απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ). 

Δεύτερον, ότι η προσπάθεια να αποφευχθούν τα οριζόντια και κοινωνικά άδικα μέτρα θα συνεχιστεί ως το τέλος, όπως επίσης και η προσπάθεια να είναι πραγματικά τελευταία τα μέτρα αυτά και να πιάσουν τόπο. 

Και τρίτον, ως προς την Ευρώπη, ότι θα πρέπει να κατανοήσουν οι εταίροι το μήνυμα των εκλογών του Ιουνίου - όπως είπε ο κ. Βενιζέλος - και το τι ακριβώς γίνεται με τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα. «Μας βοηθούν, αλλά όχι όπως θα έπρεπε να μας βοηθούν. Πρέπει να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού και τις θυσίες του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, ζητώντας επίσης να σταματήσει άμεσα η συζήτηση για το αν η Ελλάδα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/9/12

Ο κόσμος καίγεται & το μουνί ξυρίζεται Νο2. Ερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το χρονοδιάγραμμα του τζαμιού στο Βοτανικό. Ουστ ρε ΖΩΑ


Ύστερα από την ερώτηση της 2ας Φεβρουαρίου 2012 του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος ζητούσε από την τότε υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου να μάθει για τους λόγους της καθυστέρησης ανέγερσης του τζαμιού στο Βοτανικό, την ίδια «αγωνία» φαίνεται πως είχε και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη η οποία με ερώτησή της ζητά να πληροφορηθεί  «πού οφείλεται η συνεχιζόμενη κωλυσιεργία» ενώ παράλληλα ζητά να μάθει ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του έργου.
Τη στιγμή που η χώρα διέρχεται μια από την πλέον σοβαρή οικονομική κρίση μεταπολεμικά, τη στιγμή η μάστιγα των ορδών των λαθρομεταναστών κινδυνεύει να γίνει το νούμερο ένα πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, την ίδια στιγμή τέλος που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας με τη γειτονική Τουρκία, φοβούμενη να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ, αυτή τη στιγμή η «αγωνία» της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ είναι το τέμενος των μουσουλμάνων στην Αθήνα.
Προφανώς ζει σε άλλη χώρα η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ή εάν δεν ζει δεν έχει καταλάβει που βρίσκεται ανήμπορη να αξιολογήσει ορθά τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και ανήμπορη να δει με διαύγεια μέσα από ιδεοληψίες και στρεβλώσεις ανακινεί ένα θέμα το οποίο σίγουρα δεν είναι της παρούσης.
Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Παιδείας, κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, το υπουργείο Παιδείας «δεν δύναται να ενεργήσει προς την κατεύθυνση μεταφοράς κονδυλίων», με αποτέλεσμα, να «ανατρέπεται και το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα» για την κατασκευή του τεμένους.
Όπως σημειώνεται στη γραπτή απάντηση, «τη μελέτη και την κατασκευή του Τεμένους έχει αναλάβει η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κτιριακών (ΕΥΔΕΚ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων... και θα βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας».
«Από την συνεργασία της Διεύθυνσης Προγραμματισμού κι Επιχειρησιακών Ερευνών του υπουργείου Παιδεία... με την ΕΥΔΕΚ του πρώην υπουργείου Υποδομών... προκύπτει ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την κατασκευή του τεμένους και έχουν υποβληθεί» σχετικά αιτήματα από το πρώην υπουργείο Υποδομών προς το πρώην υπουργείο Ανάπτυξης. Όμως, εκκρεμεί η μεταφορά πόρων από υπουργείο σε υπουργείο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το μαύρο πάει σύννεφο στο Τσύριζα. Η σύλληψη του «Παστίτσιου» παραβιάζει την ανεξιθρησκία!


Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τάσος Κουράκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Παπαδημούλης και Δημήτρης Τσουκαλάς, κατέθεσαν σήμερα – Τετάρτη ερώτηση στη Βουλή για τη σύλληψη του 27χρονου από την Εύβοια που είχε δημιουργήσει σελίδα στο Facebook, με παραποιημένες φωτογραφίες του Γέροντα Παϊσίου, τον οποίο αποκαλούσε «Γέροντα Παστίτσιο», με τις κατηγορίες της «κακόβουλης βλασφημίας» και «καθύβρισης θρησκευμάτων».

Συγκεκριμένα στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται το ασυμβίβαστο αυτής της ενέργειας των διωκτικών αρχών με τις διεθνώς κατοχυρωμένες αρχές της ανεξιθρησκίας, ελεύθερης έκφρασης, σκέψης και συνείδησης των πολιτών. 

Μάλιστα κάνουν λόγο για παρωχημένη και αναχρονιστική κατηγορία της «κακόβουλης βλασφημίας» και της «καθύβρισης θρησκευμάτων», αδικήματα των οποίων η νομοτυπική θεμελίωση παραβιάζει ευθέως τα θεμελιώδη συνταγματικά και υπερνομοθετικά κατοχυρωμένα, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, δικαιώματα της ανεξιθρησκίας και της ελευθερίας έκφρασης, σκέψης και συνείδησης. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ερώτηση υπογραμμίζεται το γεγονός πως οι αρχές κινητοποιήθηκαν έπειτα από αίτημα της Χρυσής Αυγής και πως τέτοιου είδους αιτήματα «προάγουν την μισαλλοδοξία και τον θρησκευτικό φανατισμό»
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

25/9/12

Ισόβια και 23 χρόνια για τους Αφγανούς που έσφαξαν τον Μ. Καντάρη, δηλαδή σε 10 χρόνια θα αποφυλακιστούν. Η δικαιοσύνη της αριστεράς με τις ευλογίες της νδ

Να λιντσάρουν τους Αφγανούς δολοφόνους του Μανώλη Καντάρη επιχείρησαν κάτοικοι της περιοχής της Γ' Σεπτεμβρίου, που υπήρξαν γείτονες του άτυχου άνδρα.

Η παρέμβαση της αστυνομίας απέτρεψε τα χειρότερα, την ώρα που, συγγενείς του αδικοχαμένου Μανώλη ξεσπούσαν κατά των δύο Αφγανών, αποκαλώντας τους «φονιάδες».

Αυτή ήταν και η τελευταία (;) πράξη του δράματος, καθώς οι δύο Αφγανοί κατηγορούμενοι για τη στυγερή δολοφονία του 44χρονου Μανώλη Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας, καταδικάστηκαν σε ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη ο καθένας από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Το δικαστήριο επέβαλε και ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος σε έναν τρίτο κατηγορούμενο, ο οποίος ωστόσο φυγοδικεί. 

Ήταν Μάιος του 2011, όταν οι δύο Αφγανοί, μαζί με το φυγόδικο συγκατηγορούμενό τους, κατάφεραν αλλεπάλληλες μαχαιριές στον άτυχο 44χρονο Μανώλη Καντάρη, στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Γ' Σεπτεμβρίου, με σκοπό να του πάρουν τη βιντεοκάμερα που κρατούσε.

Ο Μ. Καντάρης, κάτοικος της περιοχής, είχε κατέβει από το σπίτι του, προκειμένου να πάρει το αυτοκίνητο, για να μεταφέρει την έγκυο γυναίκα του στο μαιευτήριο, καθώς περίμεναν το δεύτερο παιδί τους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η συμπάθια της αριστεράς προς το ισλάμ & το μίσος της προς την ορθοδοξία & την Ελλάδα

 Στην Ελλάδα συμβαίνουν απίστευτα παράδοξα, που προκαλούν υποψίες αν πίσω τους κρύβονται όχι ιδεολογικές αγκυλώσεις, αλλά κατευθυνόμενες επιδιώξεις με έδρα το εξωτερικό.

Μετά τη σύλληψη του 27χρονου που περιγελούσε την τεράστια μορφή της Ορθοδοξίας τον Γέροντα Παϊσιο, όλα τα αριστερά κόμματα βγήκανε προς υπεράσπισή του. Για τα επεισόδια στην Αθήνα από φανατικούς ισλαμιστές δεν ακούσαμε κουβέντα.

Η Αριστερά κατηγόρησε την κυβέρνηση για θεοκρατία, όμως παραδόξως η θεοκρατία που θέλουν να επιβάλουν οι διαμαρτυρόμενοι Ισλαμιστές όπως και τα πανώ τους έγραφαν δεν τους ενοχλεί ποσώς.


Αν πάλι πάμε στον αναρχοφασιστικό χώρο εκεί θα τρελαθούμε στο παράδοξο! Οι υποτιθέμενοι άθεοι και αρνητές της Ορθοδοξίας είναι υπέρ των μουσουλμάνων, των τζαμιών, και των φανατικών πιστών του Ισλάμ. Αυτό στο χωριό το λένε πρακτοριλίκι, και όχι ιδεολογία. Δείτε τις φωτογραφίες και θα καταλάβετε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

24/9/12

70 δισ.ευρώ δήλωσαν μισθωτοί και συνταξιούχοι, 3,5 δισ. ευρώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ευρώ μισθωτοί και συνταξιούχοι για το 2011 ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν  μόλις 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2012 και αφορούν στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής", αυτός είναι και ο λόγος της εκτίναξης του συνολικού φόρου που καλούνται να καταβάλουν φέτος και μάλιστα για μικρότερα εισοδήματα.

Τα 4,8 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι από τις μισθωτές υπηρεσίες δήλωσαν εισοδήματα ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ακόμα 5 δισεκατομμύρια ευρώ αφoρούν σε εισοδήματα που προέρχονται από ελευθέρια επαγγέλματα, αγροτικά εισοδήματα, ενοίκια από ακίνητα κ.λπ.

Η μικρή συνεισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ επεξεργάζεται σχέδιο για την ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φορολογικός συντελεστής θα ανέλθει στο 30% με παράλληλη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

Αλλαγές όμως σχεδιάζονται και για τις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ. Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% και στην περίπτωση διανομής μερίσματος επιβάλλεται επιπλέον φόρος 25%.

Με τις αλλαγές που προωθούνται εξετάζεται ο φόρος στα κέρδη να ανέλθει στο 15% και ακόμα 15% εφόσον γίνεται διανομή μερίσματος. Δεν αποκλείεται όμως ο φόρος στα κέρδη να ανέλθει στο 30% και να καταργηθεί ο φόρος κατά τη διανομή μερίσματος.

Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια και χαμηλότερους συντελεστές.

Το σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ και τη μείωση των κλιμακίων σε 4 από 8 που είναι σήμερα.

Στόχος είναι η εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με βιβλία εσόδων και εξόδων θα φορολογούνται από το 2013 και οι αγρότες. Συγκεκριμένα, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σήμερα δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και κατά την πώληση των προϊόντων.

Με το νέο σχέδιο θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει και για τους επιτηδευματίες. Δηλαδή θα πληρώνουν φόρο βάσει συντελεστή 30% επί του συνολικού καθαρού γεωργικού εισοδήματος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Έρχονται, συγνώμη λάθος, ΕΔΩ είναι. Ισλαμική θύελλα απειλεί την χώρα





                                                                                    
 Οι χτεσινές καταστροφές στην Ομόνοια από τους φανατισμένους θρησκευτικά αλλοδαπούς παράνομους μουσουλμάνους μετανάστες αποτέλεσαν ένα μεγάλο σοκ για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. 
Μέσα στο πλήθος των φανατισμένων μουσουλμάνων που κατέστρεφαν την περιουσία Ελλήνων πολιτών προέβαλε ένα πλακάτ με συνθήματα γραμμένα στα Αγγλικά. Το πλακάτ έλεγε “Η Δημοκρατία και η Ελευθερία σε τροχιά θανάτου – Το Ισλάμ έρχεται…”.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το ίδιο πλακάτ με τα ίδια λόγια είχε παρουσιαστεί και σε άλλη μία διαδήλωση αυτή την φορά στο Λονδίνο όπου ως γνωστό οι ακραίες μουσουλμανικές οργανώσεις αλωνίζουν την χώρα, με την βρετανική κυβέρνηση να παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις εγκλωβισμένη στην πολιτική ορθότητα που κάποιοι επιτήδειοι προσπαθούν να εφαρμόσουν και στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αν και μπορεί να μην εκφράζει το σύνολο των μουσουλμάνων αλλοδαπών που ζούν στην Ελλάδα αποτελεί το πλέον ανησυχητικό σημάδι διότι αποδεικνύει ότι και στην χώρα μας υπάρχουν αλλοδαποί που δεν σέβονται τις βασικές αρχές του τρόπου ζωής μας, της κοινωνίας μας και το Πολίτευμα της χώρας. Η αμφισβήτηση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, θεμελιώδη στοιχεία της κοινωνίας μας και βασικές αρχές του λαού μας, από μία ομάδα φανατικών θρησκόληπτων ατόμων που ήρθαν στην χώρα μας παράνομα με την ανοχή και τις ευλογίες της αριστεράς και της παρηκμασμένης και φοβισμένης ελίτ της χώρας, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.
Για χρόνια «ακροδεξιοί», «εθνικιστές», «ρατσιστές» και» σκοταδιστές» μάχονταν κατά των ιδεών των «προοδευτικών» αριστερών και μη δυνάμεων οι οποίες ήθελαν τα σύνορα ανοικτά σε μία συνωμοτική συνεργασία με το κατασκευαστικό κεφάλαιο της χώρας.
Με την λαθροεισβολή εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων καταστρέφεται σταδιακά ο κοινωνικός ιστός της χώρας αφού πρόκειται για πολιτιστικά και θρησκευτικά ασύμβατους με τους Έλληνες πληθυσμούς. Αυτό που οι περισσότεροι "προοδευτικοί" υποστηρικτές της πολυπολιτισμικότητας δεν μπορούν να αντιληφτούν είναι ότι το Ισλάμ δεν είναι απλά μία θρησκεία αλλά ένα πολιτικό σύστημα.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ το 1993 το είχαν αναγνωρίσει αυτό το ζήτημα και στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό πρόβλημα είχαν επισημάνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχτεί μουσουλμάνους μετανάστες (ΠΟΡΙΣΜΑ, ΑΘΗΝΑ, Φεβρουάριος 1993, σελ. 15-16). 
Δυστυχώς όμως η «προοδευτική» αριστερά και η αδιάφορη παρηκμασμένη ελίτ της χώρας το μόνο που θα βλέπουν από εδώ και πέρα θα είναι την σταδιακή επιβολή του Ισλάμ στην ελληνική κοινωνία και μάλιστα με την ανοχή τους διότι η πρώτη είναι εγκλωβισμένη στην ιδεολογία μίας άλλης εποχής και η δεύτερη δεν έχει το σθένος να αντιδράσει.
Όπως αναφέρει ένα άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της Pravda (18/4/2011) η Αν. Μεσόγειος θα συγκλονιστεί από έναν πόλεμο μεταξύ Ισραήλ Τουρκίας και Χιζμπολάχ. Στην Ελλάδα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, οι υποστηρικτές της ΕΕ στην Ελλάδα θα αξιοποιήσουν τους αναρχικούς και τους αλλοδαπούς μουσουλμάνους σε μία «χρωματιστή» επανάσταση η οποία θα αποτύχει.
Ακολούθως η Ελλάδα θα βγεί από την ευρωζώνη και θα διώξει μαζικά τους μουσουλμάνους που δεν προσηλυτίζονται στον Χριστιανισμό. Τέλος οι σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας θα ενδυναμωθούν και θα επιτευχτεί την πολυπόθητη διασύνδεση με την Σερβία.
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά αν τελικά όλα αυτά θα συμβούν. Αυτό όμως που μπορούμε να ισχυριστούμε είναι η χτεσινή συγκέντρωση των αλλοδαπών φανατικών μουσουλμάνων καθώς και άλλες ανάλογες συγκεντρώσεις στο πρόσφατο παρελθόν αποτελούν δράσεις επίδειξης δύναμης μίας νέας ανερχόμενης συμπαγούς οργανωμένης ομάδας που θα μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο εργαλεία στα χέρια ξένων παραγόντων, που θα ήθελαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Πρακτικά η χώρα θα είναι όμηρος δύο οργανωμένων ομάδων και αποφασισμένων ομάδων, των φανατικών μουσουλμάνων και των αναρχικών όπως απέδειξαν με την δράση τους τον Δεκέμβριο του 2008 σε ολόκληρη την χώρα.
Με απλά λόγια η Δημοκρατία και η Ελευθερία του ελληνικού λαού θα είναι σε ομηρία και όπως έλεγε το πλακάτ...το Ισλάμ έρχεται.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »