30/8/12

Καταθέσεις κάτω των 2.000 ευρώ για το 81% των αποταμιευτών

Καταθέσεις που δεν υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ διατηρεί η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών στις εγχώριες τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΑ), τα οποία επίσης καταδεικνύουν σημαντική αύξηση στον αριθμό και το συνολικό ποσό των ρυθμιζόμενων δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΑ, έως τις 30 Ιουνίου οι καταθέσεις του 81,5% των ελλήνων αποταμιευτών δεν ξεπερνούσαν τα 2.000 ευρώ, ενώ το 11,3% των καταθετών διέθετε στους λογαριασμούς του μεταξύ 2.001 και 10.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το σχεδόν το 93% των φυσικών προσώπων στη χώρα μας δεν έχουν περισσότερα από 10.000 στις ελληνικές τράπεζες.

Αντίθετα, μόλις το 0,4% των αποταμιευτών διαθέτει ποσά που υπερβαίνουν τις 100.001 ευρώ, ενώ το 0,9% έχει στους λογαριασμούς του καταθέσεις μεταξύ των 50.001 και των 100.000 ευρώ. Συνεπώς, μόλις το 1,3% του συνόλου των αποταμιευτών σε ευρώ έχουν εγχώριες καταθέσεις που ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες.

Στη «μέση», με καταθέσεις μεταξύ των 10.001 και των 50.000 ευρώ βρίσκεται το υπόλοιπο 5,9%.

Παραπλήσια εικόνα διαμορφώνεται και για τους καταθέτες σε τρία ξένα νομίσματα, δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών, λίρες Αγγλίας και φράγκα Ελβετίας, ωστόσο ενδιαφέρουσα εξαίρεση αποτελούν οι αποταμιευτές που διατηρούν στους λογαριασμούς τους 12.001 έως 60.000 δολάρια, οι οποίοι αντιστοιχούν στο εντυπωσιακά υψηλό 8,5% του συνόλου των καταθετών στο αμερικανικό νόμισμα.

Σε περίπτωση ύπαρξης συνδικαιούχων στους λογαριασμούς, τα ποσά κατανεμήθηκαν ισομερώς σε κάθε έναν από αυτούς.

Ανησυχητική είναι η εικόνα και στο μέτωπο των τραπεζικών δανείων, όπου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 16,4% στον συνολικό αριθμό των δανείων που υπάχθηκαν σε κάποια ελαφρυντική ρύθμιση. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στα στεγαστικά δάνεια (24%) ενώ κατά 13% αυξήθηκε η ρύθμιση οφειλών στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.

Ο συνολικός αριθμός των ρυθμισμένων δανείων ανέρχεται πλέον σε 663.422, ενώ το ποσό των οφειλών που έχουν ρυθμιστεί φτάνει τα 18,26 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση 2,2%).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σε δυο χρόνια η Ελλάδα θα είναι πολύ διαφορετική?

«Φως στο βάθος του τούνελ» με ορίζοντα διετίας επιχείρησε να προσφέρει στην κουρασμένη από τα αλλεπάλληλα μέτρα κοινή γνώμη ο πρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ που θα εκλέξει το νέο γραμματέα του κόμματος. 

Σε δυο χρόνια, αν όλα πάνε καλά, και δεν υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες, η Ελλάδα θα είναι πολύ διαφορετική από σήμερα με εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης υποσχέθηκε. «Στήνουμε βάσεις για Ελλάδα ανεξάρτητη, ευρωπαϊκή, ελεύθερη» σημείωσε. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το νέο πακέτο περικοπώνθα είναι και το τελευταίο, καθώς η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. «Πολλές από τις περικοπές είναι επώδυνες, πονάνε, αλλά και αναπόφευκτες - πρόκειται για το τελευταίο τέτοιο πακέτο περικοπών» υπογράμμισε. 

«Το δράμα της ανεργίας δεν πάει άλλο. Η Ελλάδα πρέπει πια να πάψει να τρωει τα παιδιά της, αυτή τη μάχη δίνουμε. Ζητήσαμε από την Ευρώπη να σταματήσουν οι τοξικές δηλώσεις πράγμα που έγινε κατανοητό απ’ όλους» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς. 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αντίπαλος της κυβέρνησης είναι το λόμπι της δραχμής, και κατέστησε σαφές ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις θα τηρηθούν«Σε μας έχει εμπιστευτεί ο λαός την τελευταία ευκαιρία για να βγούμε από το χάος τηρούμε τις δεσμεύσεις μας με ορίζοντα τετραετίας, υποσχεθήκαμε να μη βγάλουμε από το ευρώ την Ελλάδα αυτό κάνουμε, υποσχεθήκαμε ανάπτυξη και αυτό κάνουμε» σημείωσε. 

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε επίσης ότι θα χτυπηθούν ανελέητα και η φοροδιαφυγή και η γραφειοκρατία, και όσο πιο γρήγορα αυτό γίνει πράξη τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και η ανάπτυξη και θα βγούμε από την κρίση. «Αυτή είναι η πεμπτουσία της στρατηγική μας. Δεν θα βελτίωνε τη διαπραγμαυτευτική θέση της χώρας αλλά αυτούς που θέλουν να μας εξαναγκάσουν σε έξοδο από το ευρώ, όσοι θέλουν να φτάσουν τα πράγματα σε αδιέξοδο και να αθετήσουμε τις υποχρεώσεις μας» ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για το ΣΥΡΙΖΑ. «Έπαιζαν αυτό το παιχνίδι να μας απομακρύνουν από την Ευρώπη μια ώρα αρχύτερα. Να μην γίνει υποψήφια 'Ιφιγένεια' η Ελλάδα. Είμαστε η παράταξη που κρατά τη χώρα στην Ευρώπη, είμαστε εδώ για τα δύσκολα» παρατήρησε. 

«Πλάι στο λόμπι της δραχμής που ποντάρει στην αποτυχία της Ελλάδας δημιουργείται το λόμπι που θέλει να πετύχει η Ελλάδα, αλλά πρέπει να μείνουμε ενωμένοι στα δύσκολα» σημείωσε απευθύνοντας κάλεσμα ενότητας. 

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι κόβονται τα προκλητικά προνόμια, ελέγχονται αυστηρά οι προκλητικές συμπεριφορές και αντιμετωπίζεται η καθημερινότητα του πολίτη δίνοντας έμφαση στο θέμα της δημόσιας ασφάλειας. «Πριν δυο χρόνια κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει για λαθρομετανάστες. Αναδείξαμε το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο ‘ξένιος Δίας’ αλλάζει την εικόνα των πόλεων και ακόμα δεν αρχίσαμε (...) η Ελλάδα θα γίνει ασφαλής χώρα» είπε. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι πακιστανικές ευαισθησίες του Μεϊμαράκη


Κανονικά θα επρόκειτο περί πολιτικής φάρσας, αλλά φαίνεται ότι τελικά είναι κάτι πολύ πιο απτό: Επίδειξη πολιτικής παρακμής και αλλοτρίωσης!
Μετά τους "θριάμβους" που κατήγαγε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λοιπόν, ο αξιότιμος πρόεδρος της Βουλής, Ε.Μεϊμαράκης αποφάσισε να "παραπέμψει" στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής το θέμα που ανέκυψε (;) με τον βουλευτή του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, Δ. Κουκούτση, ο οποίος είχε το ... θράσος να επιτιμήσει την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,Βασιλική Κατριβάνου επειδή είχε φέρει στην Βουλή τον ... πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα Τζαβέντ Ασλάν (ο οποίος θεωρείται κακοποιό στοιχείο στην χώρα του) για να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας για το "ρατσιστικό μένος των Ελλήνων κατά των μεταναστών"!
Και επειδή ο βουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου επιτίμησε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνθηκε με οξύ τρόπο κατά του Πακιστανού στον περίβολο του Κοινοβουλίου ζητώντας να του να αποχωρήσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Ε.Μεϊμαράκης σε μια επίδειξη των φιλοπακιστανικών αισθημάτων του, συγκάλεσε την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής (για να πουλήσει και "δημοκρατικότητα" και ρουσφέτι στον ΣΥΡΙΖΑ)! 
Οι του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκαν στον πρόεδρο, λοιπόν, γιατί ένας βουλευτής εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό αντέδρασε ενεργά στην παρουσία του άκρως αμφιλεγόμενου εκπροσώπου των εν Ελλάδι Πακιστανών. Και "άμεσα ο πρόεδρος της Βουλής  θα συγκαλέσει την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία βάσει του Κανονισμού εισηγείται μέτρα και παρεμβαίνει δημόσια, όταν κρίνει αναγκαίο, για την προστασία και ενίσχυση του κύρους του κοινοβουλευτικού θεσμού και των βουλευτών".
Ενώ αντίθετα η παρουσία του Πακιστανού στην Βουλή, προφανώς κατά τον Ε.Μεϊμαράκη, αναβαθμίζει το κύρος του κοινοβουλευτικού θεσμού και των βουλευτών.
Έτσι εξηγείται το ότι δεν είδαμε μέχρι σήμερα τον πρόεδρο της Βουλής Ε.Μεϊμαράκη να κάνει έστω την ελάχιστη δήλωση συμπαράστασης στς οικογένειες των δεκάδων δολοφονημένων Ελλήνων από τους "λάθρο". Ίσως γιατί φοβάται μην αμφισβητηθεί η δημοκρατικότητά του... Εκτός και αν φιλοδοξεί (λόγω χρωμάτων και μύστακος) να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Βουλής στο Πακιστάν!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Έφυγε η Χαρά και ήρθαν οι «φίλοι» του προξενείου


Αφού το τουρκικό παρακράτος κατάφερε μέσα στην Ελλάδα να διώξει την Χαρά Νικοπούλου από το μουσουλμανικό χωριό Μεγάλο Δέρειο οι φίλοι του προξενείου αποφάσισαν να ανοίξουν τα γραφεία του κόμματος της Άγκυρας…
Πράγματι την Δευτέρα οι φίλοι της Άγκυρας εγκαινίασαν τα γραφεία του κόμματος «Ισότητα, ειρήνη και φιλία», που ίδρυσε πριν από 21 χρόνια ο Αχμέτ Σαδίκ. Στα εγκαίνια που συγκέντρωσαν μικρό αριθμό μουσουλμάνων μίλησαν ο πρόεδρος του κόμματος Μουσταφά Αλή Τσαούς που απεύθυνε και χαιρετισμό και ο Αντιπρόεδρος της Νομαρχιακής Έβρου Αλή Πεντζάλ που είναι και πρόεδρος του συλλόγου «χίλια».
Με απλά λόγια οι φίλοι της Άγκυρας έκαναν αυτό που όλοι ανέμεναν. Αυτοί που προσπαθούν να διχάσουν τον τοπικό πληθυσμό και να σπείρουν την διχόνοια και τον κατακερματισμό της κοινωνίας κάλυψαν το κενό που άφησε πίσω της η Χαρά με ένα κόμμα που φέρει το ειρωνευτικό για τους Θρακιώτες όνομα «Ισότητα, ειρήνη και φιλία».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τις ζημιές θα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι


Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τη ζημιά που προκαλούν σε βάρος του Δημοσίου, από δόλο ή βαριά αμέλεια, όπως προβλέπει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.
Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας απέστειλε εγκύκλιο σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, με την οποία υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 3528/2007 περί αστικής ευθύνης υπαλλήλων:
* Ο υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Δημοσίου για κάθε ζημιά την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο υπάλληλος ευθύνεται επίσης για την αποζημίωση την οποία κατέβαλε το Δημόσιο σε τρίτους για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εφόσον οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Ο υπάλληλος δεν ευθύνεται έναντι των τρίτων για τις ανωτέρω πράξεις ή παραλείψεις του.
* Σε περίπτωση δόλου του υπαλλήλου, αυτός παραπέμπεται υποχρεωτικώς στο Ελεγκτικό Συνέδριο Σε περίπτωση βαρείας αμέλειας, αν ο υπάλληλος παραπεμφθεί, το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτιμώντας τις ειδικές περιστάσεις, μπορεί να καταλογίσει σε αυτόν μέρος μόνο της ζημιάς που επήλθε στο Δημόσιο ή της αποζημίωσης που το τελευταίο υποχρεώθηκε να καταβάλει».
Οι διατάξεις
Οπως παρατηρεί στην εγκύκλιο, οι συγκεκριμένες διατάξεις, παρότι ισχύουν και επαναλαμβάνονται σε όλους τους Υπαλληλικούς Κώδικες, έχουν εφαρμοστεί σε ελάχιστες περιπτώσεις, με συνέπεια την ατιμωρησία των υπαλλήλων.
Προκειμένου δε να αποφευχθούν και στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα, όλες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες επέρχεται ζημία σε βάρος του Δημοσίου «να αναφέρονται στο γενικό επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να κινείται, κατά του υπαίτιου ή των υπαιτίων υπαλλήλων, η διαδικασία αναζήτησης του ποσού που καταβλήθηκε, αμέσως μετά την πληρωμή του εκ μέρους του Δημοσίου, των ν.π.δ.δ., και των ΟΤΑ προς τον ζημιωθέντα τρίτο».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στόχος της κυβέρνησης η πώληση του Τ.Τ. εντός του Οκτωβρίου

Η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο. 

Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, επιθυμεί να δώσει σύντομα σαφές δείγμα γραφής στην τρόικα, στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. 

Και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς δεν περνά από τις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ, είναι πολύ πιο εύκολο να ιδιωτικοποιηθεί με διαδικασίες εξπρές. 

Η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΤΤ ξεκίνησε προχθές Τρίτη, όταν ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Μέργος, ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΤΤ κ. Κλέωνα Παπαδόπουλο ότι θα πρέπει να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2011, μέχρι την Παρασκευή 31 Αυγούστου. 

Η διοίκηση ήταν σχεδόν βέβαιη ότι θα δινόταν παράταση, προκειμένου το δημόσιο ως βασικός μέτοχος να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης του Τ.Τ. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών οι ζημιές για τη χρήση του 2011 ανέρχονται στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το ΤΤ έχει αρνητικά κεφάλαια 2,8 δισ. ευρώ. 

Το ερώτημα είναι αν η μετοχή του ΤΤ θα σταματήσει να διαπραγματεύεται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, αφού η γνωμοδότηση του ορκωτού ελεγκτή θα είναι αρνητική. 

Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί κύκλοι, αρμόδια να αποφασίσει είναι η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα αρχή. Και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα ενεργοποιήσει το νόμο περί εταιρειών. 

Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί χρονική προθεσμία 6 στη διοίκηση του ΤΤ, για να επαναφέρει τα κεφάλαια του σε θετικό έδαφος, ώστε να καλύπτεται το ελάχιστο όριο της κεφαλαιακής επάρκειας. Μάλιστα η χρονική προθεσμία μπορεί σιωπηρά να παραταθεί στους 12 μήνες, ωστόσο η υπόθεση θα έχει κλείσει πολύ γρηγορότερα. Μέσα στον Οκτώβριο το ΤΤ θα έχει ιδιωτικοποιηθεί πλήρως. 

Επίσης μέσα στον Οκτώβριο εκτός απροόπτου θα χορηγηθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα θα εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια, που είναι: ή να ανακεφαλαιοποιηθεί το ΤΤ, ή να πωληθεί, ή να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα. 

Ένα από τα ενδεχόμενα είναι -όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες- ότι το ελληνικό δημόσιο που είναι ο κύριος μέτοχος του ΤΤ θα προκηρύξει διαγωνισμό, για την πώληση του ΤΤ, προσκαλώντας κατά κύριο λόγο τις τέσσερις βιώσιμες τράπεζες, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την απόκτηση του «υγιούς» τμήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 

Οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών, όπως τουλάχιστον υποστήριζαν στελέχη τους χθες το βράδυ, δεν έχουν λάβει ακόμα ανάλογο σήμα από την ΤτΕ. 

Ανεπισήμως βέβαια και οι τέσσερις τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι ενδιαφέρονται. Δηλαδή και η Πειραιώς, που ήδη έχει αποκτήσει το υγιές τμήμα της ΑΤΕ, όπως και η τράπεζα που θα προκριθεί από την Credit Agricole για την απορρόφηση της Εμπορικής. Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες που έχουν ήδη εντάξει κάτω από την ομπρέλα τους την ΑΤΕ και την Εμπορική, θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο για την απόκτηση του ΤΤ. 

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στο ΤΤ βρίσκονται επί ποδός πολέμου, και προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου στην οδό Πεσμαζόγλου, ενώ έχουν ζητήσει να δουν σήμερα τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο εργαζομένων του ΤΤ, ο κ. Στουρνάρας, σε συνάντηση που είχαν στις 10 Αυγούστου, τους διαβεβαίωσε ότι το Ταχυδρομικό ταμιευτήριο δεν θα έχει την τύχη της ΑΤΕ, ότι θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργαζομένων και ότι το ΤΤ θα περάσει σε μία από τις τέσσερις βιώσιμες τράπεζες. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εργαζόμενοι (3.500 άτομα μαζί με τους 800 υπαλλήλους της Ασπίδας), είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μισθολογικές μειώσεις
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πρεμιέρα του «μετα-ΠαΣοΚ» ΣΥΡΙΖΑ, στις 3 Σεπτεμβρίου!


Σάλο έχει προκαλέσει η αναγγελία της εκδήλωσης που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Νίκαια την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία συμπίπτει με την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ το 1974, καθώς και με την εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας διακήρυξης αρχών του Κινήματος από τον Ευ. Βενιζέλο. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στην εκδήλωση της Νίκαιας θα πλαισιώσουν τον Α. Τσίπρα δύο στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ: ο καθηγητής Μ. Γκίβαλος και η κυρία Νίνα Κασιμάτη.
Η αφίσα της εκδήλωσης μάλιστα χρησιμοποιεί δύο από τα κεντρικά μότο του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ΄70 και του Ανδρέα Παπανδρέου: «ΕθνικήΑνεξαρτησία-Λαϊκή Κυριαρχία». Ενώ οι Μ. Γκίβαλος και Νίνα Κασιμάτη συμμετέχουν ως ιδρυτικά στελέχη στον «Νέο Αγωνιστή», μια ομάδα πρώην μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησε λίγο μετά την ένταξη στο Μνημόνιο και στις τελευταίες εκλογές στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για όσους όμως δεν τα πιάνουν εύκολα, δίνει χείρα βοηθείας η ίδια η ιστοσελίδα του «νέου Αγωνιστή», όπου ρητά αναφέρεται η προέλευση και απόσχιση των ενδιαφερομένων από τα εκλεγμένα όργανα του ΠΑΣΟΚ και η ανάγκη για«την συγκρότηση ενός νέου σοσιαλιστικού κόμματος, γιατί το παλιό έχει αυτοκαταργηθεί. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ αντιποιείται την ιστορία και τους αγώνες του λαού για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική απελευθέρωση και δημοκρατική διαδικασία. Έχει καταληφθεί από τους εγχώριους και ξένους πολιτικούς και κοινωνικούς εκπροσώπους του χρηματιστικού κεφαλαίου και του (νέο)φιλελευθερισμού. Ως δημοκράτες και σοσιαλιστές θα αγωνιστούμε στα πλαίσια ενός πλατιού πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, για την εθνική, δημοκρατική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.»
Η εκδήλωση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ που θα κορυφωθεί την ερχόμενη Άνοιξη με το ιδρυτικό του συνέδριο, ως ενιαίου, ομοουσίου και αδιαιρέτου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς.
Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ, αλλά άπαντες τα έχουν «πάρει στο κρανίο» για τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να οικειοποιηθεί (με επιτυχία είναι αλήθεια) – το χώρο του «παλαιού» ΠΑΣΟΚ.
Ο Τσίπρας ως άλλος Ανδρέας θα αναφωνήσει: «Βυθίσατε τη χώρα», αφού πρώτα ανακοινώσει τις νέες μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και τους «δανεικούς» από ΚΚΕ. Ο Περισσός τους στέλνει για να «ψηθούν»..
Οι αριστεροί σοσιαλιστές θα παραστούν στην εκδήλωση με κοντομάνικο ζιβάγκο, ειδική παραγγελία από τις βιοτεχνίες ενδυμάτων του λαού στην Κίνα.
Έχουν προσκληθεί μέλη του ΠΑΚ, του ΚΑΠΗ, του ΚΑΠΕ και του ΚΑΤ, πάλαι ποτέ νεολαίοι που πρωταγωνίστησαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, και γενικότερα όσοι φορούσαν παντελόνι καμπάνα σε συνδυασμό με παχιά φαβορίτα στα ‘70ς.
Στην Κουμουνδούρου έχουν σημάνει γενικό συναγερμό και καλούν όσους πιστεύουν στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας, στην εθνικοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου, στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στο τέλος της εξάρτησης της χώρας από τις ΗΠΑ  την ΕΕ και τα φρεσκοληγμένα  φάρμακα, στην παραδειγματική τιμωρία όσων υπηρετούν την τρικομματική Κυβέρνηση και σε μία εξωτερική πολιτική που θα προάγει τα δίκαια αιτήματα του λαού του Πακιστάν, της Λιβύης και της Νικαράγουας.
Εκσυγχρονιστές ή μεταρρυθμιστές σοσιαλδημοκράτες και όσοι πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας κρίνονται ανεπιθύμητοι στην παρούσα φάση.
Είναι τέτοια η ταύτιση τους με το «ιστορικό ΠΑΣΟΚ» που έχουν μοιράσει και ρόλους: η κυρία Ρένα Δούρου θα υποδυθεί τη Μελίνα Μερκούρη, ο Στρατούλης τον αείμνηστο Μαρούδα, ο Δρίτσας ήθελε να «ντουμπλάρει» τον Γεννηματά, αλλά του είπαν ότι μέχρι Γεωργακόπουλο κάτι γίνεται και ο Τατσόπουλος το «θείο βρέφος» σε έναν  πραγματικά κόντρα ρόλο…
Στον Κουράκη προτάθηκε να υποδυθεί τον Άκη, καθώς έχουν αμφότεροι μεγάλες επιτυχίες στο ωραίο φύλο, αλλά την κοτσίδα την κόβει για ρόλο Τσε Γκεβάρα και βάλε.
Είναι επίσης μια χρυσή ευκαιρία και ο Τρικούπης με τον Ελευθέριο Βενιζέλο να αλλάξουν κόμμα, γιατί βαρέθηκαν τόσα χρόνια να είναι πολιτικοί πρόγονοι του ΠΑΣΟΚ…
Η Κουμουνδούρου στέλνει και χάρτες από το Google Earth, προκειμένου να κατευθύνει τα «βασανισμένα από την κρίση» μέλη της από τα Βόρεια Προάστια στην τροπική Νίκαια. Είναι ικανοί κάποιοι να πάνε στη Γαλλία…
Ελέγχεται η πληροφορία ότι ο Κίμων Κουλούρης έχει αναλάβει τα της συγκέντρωσης, καθώς δεν υπάρχει διαδρομή χωρίς κανένα φανάρι…
Στο τέλος της εκδήλωσης είναι προγραμματισμένο άπαντες να τραγουδήσουν κάποια άσματα «της τάβλας».
Αφού ολοκληρώσουν την επαναστατική εκδήλωση με το «στη Δραπετσώνα πια δεν έχουμεζωή» θα ανηφορίσουν τον Κηφισό με τα Φίατ 126, τα Τράμπαντ  και τα Ασκόνα Β, ενθυμούμενοι με νοσταλγία την εποχή που ο ποταμός ήταν ανοικτός, χτισμένος με πέτρα στα πλαϊνά, τότε που από τα βάθη του αναδύονταν ευωδιές ανοιξιάτικου πρωινού…
Πωλείται πολιτικό πτώμα με πολυετή θητεία κόμματος εξουσίας, τιμή συζητήσιμη. Πάρε κόσμε.
Τα λέγαμε εμείς πριν τις εκλογές, ως προς την πασοκική μετάλλαξη και διεκδίκηση του «νέου ΣΥΡΙΖΑ», αλλά μας θεωρούσατε υπερβολικούς…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/8/12

Συζητήσεις Τρ. Πειραιώς και SocGen για την Geniki

Επιβεβαιώνουν πλήρως τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Societe Generale τις πληροφορίες του Capital.gr πως βρίσκονται σε συζητήσεις με αντικείμενο την Geniki Bank. Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει πως "βρίσκεται σε εμπιστευτικές συζητήσεις με την Société Generale σε σχέση με πιθανή εξαγορά της μετοχικής συμμετοχής της Société Generale στην Γενική Τράπεζα". Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως "Μολονότι οι συζητήσεις αυτές έχουν φθάσει σε προχωρημένο στάδιο, ουδεμία οριστική απόφαση έχει ληφθεί από οποιαδήποτε πλευρά, και συνεπώς οι επενδυτές δεν πρέπει να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις στη βάση της επιτυχούς ή μη επιτυχούς κατάληξης των συζητήσεων".

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires και η διοίκηση της Societe Generale δηλώνει πως υπάρχουν συνομιλίες με την Τράπεζα Πειραιώς όσον αφορά την Geniki Bank, ενώ υπογραμμίζει παράλληλα πως οι διαπραγματεύσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο. 

Συγκεκριμένα, η Societe Generale επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε «εμπιστευτικές» συνομιλίες με την Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση της Geniki Bank.

«Αν και αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη από καμία πλευρά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Societe Generale.

Η τράπεζα αναφέρει ότι θα γνωστοποιήσει περαιτέρω πληροφορίες, εάν υπάρξουν, για τις διαπραγματεύσεις, «εν ευθέτω χρόνω».

Νωρίτερα το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής:Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ζυμώσεις για τη συγκέντρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του Capital.gr, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Societe Generale για την εξαγορά της Geniki Bank.
 
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ταχθεί κανείς με βεβαιότητα υπέρ της θετικής ή αρνητικής έκβασης των συνομιλιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήταν αυτή που... άνοιξε την αυλαία των τραπεζικών συνεργασιών, δεν παίζει ανασταλτικό ρόλο. Η τράπεζα είχε κοινοποιήσει στον γαλλικό όμιλο το ενδιαφέρον της για τη Geniki πριν την ολοκλήρωση του deal με την Αγροτική και επομένως πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές και ανεξάρτητες περιπτώσεις.
 
Στην παρούσα φάση οι δύο τράπεζες εξετάζουν τις λεπτομέρειες μιας πιθανής συνεργασίας, ωστόσο το τοπίο είναι «θολό» αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει εντέλει η Societe Generale. Εξάλλου, η οριστικοποίηση των όρων για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις εξελίξεις που αφορούν το μέλλον της γαλλικής θυγατρικής.
 
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η υπόθεση της Geniki Bank παρουσιάζει αρκετά κοινά σημεία με αυτήν της Emporiki Bank, όχι μόνο λόγω της χώρας προέλευσης των μητρικών τραπεζών, αλλά κυρίως λόγω της θέλησης των γαλλικών κολοσσών να περιορίσουν στο ελάχιστο την έκθεσή τους στην Ελλάδα.
 
Προσθέτουν δε, ότι με βάση το μοντέλο της Εμπορικής, οι Γάλλοι αναμένεται να κληθούν να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση της Geniki Bank, είτε με τη μορφή κεφαλαιακής ενίσχυσης πριν την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, είτε με ουσιαστική συμμετοχή στην ΑΜΚ του νέου σχήματος που θα προκύψει. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ πιθανό να κριθεί... η τύχη της Geniki Bank καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλοι «μνηστήρες».
 
Σημειώνεται ωστόσο ότι το μέγεθος της Geniki Bank είναι σαφώς μικρότερο από αυτό της Emporiki, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι διαδικασίες θα κινηθούν πιο γρήγορα ή θα ολοκληρβθούν πιο εύκολα από τις αντίστοιχες για την πώληση της Εμπορικής.
 
Τους τελευταίους μήνες γίνεται πολύς λόγος για την «έξοδο των Γάλλων» από την ελληνική αγορά. Μάλιστα ξένοι οίκοι έχουν προβλέψει την «αποσύνδεση» των γαλλικών τραπεζών από την Ελλάδα με στόχο το μηδενισμό των ζημιών, ενώ τόσο η SocGen όσο και η Credit Agricole φέρονται να επιθυμούν την παραμονή τους στην Ελλάδα αλλά με πολύ μικρά ποσοστά στα νέα σχήματα και μόνο εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με συμψηφισμούς οφειλών, ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ

Ολοκληρώθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την διοίκηση της ΔΕΗ, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της εταιρείας.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ που μετείχε στη συνάντηση, στην εταιρεία οφείλονται 200 εκατ. ευρώ από φορείς του ευρύτερου δημοσίου (κυρίως ΟΤΑ), ενώ ακόμα 400 – 500 εκατ. ευρώ χρωστούν οι ιδιώτες. 

Προτάθηκε ο συμψηφισμός οφειλών με άλλες παροχές του δημοσίου προς ιδιώτες, ενώ επισημάνθηκε ότι και η ΔΕΗ με τη σειρά της χρωστά σε προμηθευτές. Στέλεχος του υπουργείου διευκρίνισε πως αφορά κυρίως στον ΦΠΑ. 

Πάντως, τα δάνεια της εταιρείας ύψους 525 εκατ. ευρώ, έχουν λάβει παράταση μειώνοντας τις πιέσεις από το συγκεκριμένο πεδίο. 

Το στέλεχος της ΔΕΗ ερωτηθείς για πιθανή αύξηση των τιμολογίων δεν απάντησε αλλά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μπορεί αντί για αύξηση των τιμολογίων να υπάρξει μείωση των φόρων. Με τη σειρά του, σχολιάζοντας το θέμα, στέλεχος του υπουργείου διευκρίνισε ότι το πρόβλημα είναι πως η ΔΕΗ εισπράττει με ΦΠΑ 13% και αποδίδει με ΦΠ 23%. 

Αναφορικά με το θέμα της ΔΕΠΑ είπε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για το δικαίωμα προαίρεσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Προσλήφθηκε στην Προεδρία τουρκοκύπριος με πτυχίο του ψευδοκράτους!


Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προσλήφθηκε για τις ανάγκες της Κυπριακής Προεδρίας, Τουρκοκύπριος. Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" σύμφωνα με το βιογραφικό που κατέθεσε, είναι απόφοιτος πανεπιστημίου του ψευδοκράτους, που η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει αλλά δίνει και μάχες διεθνώς για να αποτρέψει την αναγνώρισή τους.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, από την 1/9/1995 μέχρι και τις 30/7/2000 σπούδασε στο λεγόμενο πανεπιστήμιο «Near EastUniversity» στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου έλαβε πτυχίο στα τουριστικά και στη διοίκηση.

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι φοίτησε για ένα χρόνο (1/9/2001 - 30/9/2002) στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Surrey, όπου έλαβε μεταπτυχιακό στη διοίκηση ξενοδοχείων.

Εδώ, βεβαίως, εγείρεται ένα άλλο εξίσου σοβαρό θέμα που θα πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους: Πώς και γιατί δέχθηκε για μεταπτυχιακό ένα βρετανικό πανεπιστήμιο τον εν λόγω Τουρκοκύπριο, έχοντας ανά χείρας πτυχίο από πανεπιστήμιο του ψευδοκράτους;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επίθεση Αλβανών σε Έλληνα μέσα στο σπίτι του


Στις 5.30 τα ξημερώματα της Τρίτης , ομάδα Αλβανών εισέβαλε στο σπίτι 27χρονου Έλληνα στην περιοχή Χαραμίδα της Λέσβο και τον ξυλοκόπησαν, με αποτέλεσμα το θύμα να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιληνης.
Αφορμή για την αλβανική ρατσιστική επίθεση ήταν  τα σχόλια που έκανε ο 27χρονος Έλληνας για την πράξη των νεαρών Αλβανών στο Χελμό στα Καλάβρυτα που είδε το φως της δημοσιότητας, οι οποίοι ως γνωστό  πυροβόλησαν με AK-47 και έκαψαν την Ελληνική σημαία. Ο νεαρός Έλληνας φέρεται να είπε στους Αλβανούς ..."Ε ρε χρυσή αυγή που σας χρειάζεται".... και φυσικά αυτοί θεώρησαν σωστό να εισβάλλουν στο σπίτι του στις 05.30 και να τον ξυλοκοπήσουν
Οι συγγενείς του θύματος καταγγέλουν αργοπορία της Αστυνομίας να διαλευκάνει την υπόθεση και να συλλάβει τους δράστες.
Φυσικά καμία ανακοίνωση συμπαράστασης στο θύμα από τις γνωστές ανθρωπιστικές ΜΚΟ και τα γνωστά προοδευτικά ανθρωπιστικά κόμματα δεν θα εκδοθεί διότι πολύ απλά το θύμα ήταν … Έλληνας η ζωή και η υπόσταση του οποίου δεν έχει τόση αξία όσο του κάθε «ταλαίπωρου» αλλοδαπού.
Υπεθυμίζεται ότι όταν πριν από μερικούς μήνες Έλληνες είχαν επιτεθεί σε Αιγύπτιους αλιεργάτες μέσα στο σπίτι τους, για προσωπικούς λόγους, το σύνολο των ανθρωπιστικών ΜΚΟ και κομμάτων είχαν ξεσηκωθεί με ανακοινώσεις και δηλώσεις για το πόσο κακοί και ρατσιστές είναι οι Έλληνες. Τώρα…. που είναι οι κατ’ επιλογή ανθρωπιστές  ;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δεν έχει απελαθεί ούτε ένας παράνομος μετανάστης

Πρόχειρη και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει η Χρυσή Αυγή την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τονίζοντας πως μέχρι σήμερα δεν έχει απελαθεί από τη χώρα ούτε ένας παράνομος μετανάστης.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή σημειώνει ότι «παρά τη συνεχή διαφήμιση του υπουργού» Δημόσιας Τάξης από τα ΜΜΕ, ούτε ένας λαθρομετανάστης δεν έχει απελαθεί από τη χώρα.

«Το σχέδιο "Ξένιος Ζευς" είναι πρόχειρο, αναποτελεσματικό και έχει μοναδικό σκοπό τον εμπαιγμό του ελληνικού λαού, που πλήττεται βάναυσα από τη λαθρομετανάστευση», υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή και καταλήγοντας διαμηνύει ότι θα σταθεί «δυναμικά στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών όπως έπραξε στην Αττική, την Θράκη και την Κορινθία».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Λαμόγια κάνουν πάρτι στο ΑΠΘ


«Χορός» εκατομμυρίων ευρώ στήθηκε πέρυσι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με χρήματα της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του! Μπορεί η διοίκηση του μεγαλύτερου πανεπιστημίου των Βαλκανίων να μην είχε πέντε εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά το 2011 δαπάνησε 8,3 εκατομμύρια ευρώ σε διάφορες υπέρογκες και εξωφρενικές υπηρεσίες. Η ελληνική οικονομική πραγματικότητα φαίνεται πως δεν έχει γίνει αντιληπτή από τη διοίκηση του ΑΠΘ (η οποία διοικεί και την Εταιρία Αξιοποίησης), αν και ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος συχνά «κραυγάζει» για τη δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Η «αμαρτωλή» Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ ήρθε στην επικαιρότητα τον περασμένο Ιούλιο, μετά την αποκάλυψη ότι ο αντιπρύτανης και αναπληρωτής πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας, καθηγητής Ιωάννης Παντής, χάρισε ένα iphone στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη, το οποίο χρέωσε στο λογαριασμό του καταστήματος «Λογότυπος», που ανήκει στην Εταιρία Αξιοποίησης. Και μπορεί ο κ. Παντής να ισχυρίζεται πως το ακριβό κινητό δωρίστηκε στην ηθοποιό με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή του «Λογότυπου», ωστόσο η κ. Δραγούμη επανειλημμένα έχει ξεκαθαρίσει πως το iphone ήταν δώρο του κ. Παντή.
Σήμερα, η διοίκηση της Εταιρίας Αξιοποίησης, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη γενική συνέλευση, δηλαδή στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου. Θα παρουσιάσει τις δαπάνες του 2011 και θα ζητήσει την έγκρισή τους από τη γενική συνέλευση. Θα είναι μια δύσκολη μέρα, καθώς πολλά μέλη της Συγκλήτου είναι έξαλλα από τη διαχείριση και δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Ο «Ε.Τ.» έχει στην κατοχή του τη λίστα με τις δαπάνες της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ και την παρουσιάζει. Πολλές από αυτές προκαλούν ποικίλα ερωτήματα, για το πώς η διοίκηση της Εταιρίας διαχειρίστηκε τα χρήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρονται ορισμένα παραδείγματα:
Πρώτη στη λίστα φιγουράρει δαπάνη 180.322,57 ευρώ, για «διάφορες δραστηριότητες», χωρίς πουθενά να αναφέρονται αναλυτικά ποιες είναι αυτές. Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ έλαβαν από την Εταιρία 12.567 ευρώ και 35.857 ευρώ, αντίστοιχα. Δηλαδή, πέρα από τα χρήματα που πήραν τα συγκεκριμένα τμήματα του ΑΠΘ από την κρατική επιχορήγηση, ενισχύθηκαν και με μερικές χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία της Εταιρίας. Εξωφρενικές είναι οι δαπάνες, συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, που διατέθηκαν για την πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλλάνδρας Χαλκιδικής, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εγκαταστάσεις είχαν ανακαινιστεί πριν από λίγα χρόνια. Επιπλέον, σε δύσκολους οικονομικά καιρούς δεν είναι και το πιο λογικό να δίνεις περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ για να ανακαινίσεις και να συντηρήσεις εγκαταστάσεις, στις οποίες έχει γίνει πρόσφατα λίφτινγκ.
Ο ατέλειωτος κατάλογος με τις δαπάνες της Εταιρίας περιλαμβάνει κι άλλες «περίεργες» χρηματοδοτήσεις. Οπως, 430.189 ευρώ που δόθηκαν για το σχεδιασμό και τον εσωτερικό κανονισμό της Εταιρίας, 22.656 ευρώ που δόθηκαν για τη συμφωνική ορχήστρα του ΑΠΘ και 56.560 ευρώ που δόθηκαν από την Εταιρία προς το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», προκειμένου να συναφθεί συμφωνία συνεργασίας! Για τη λειτουργία των κυλικείων, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν πλέον με την ευθύνη της Εταιρίας, δόθηκαν περισσότερα από 250.000 ευρώ! Να σημειωθεί ότι πληθαίνουν οι φωνές μέσα στο Πανεπιστήμιο που κάνουν λόγο για μη συνετή διαχείριση των κυλικείων, καθώς οι περίφημες «ανακαινίσεις» κοστίζουν πάρα πολύ και τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά.
Τα παράλογα συνεχίζονται στη λίστα με τις δαπάνες της Εταιρίας για το 2011. Ξεχωρίζουν η διάθεση 68.462 ευρώ για νομική υποστήριξη του ΑΠΘ, τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο έχει νομική υπηρεσία, η οποία όμως δεν προτιμάται από τη διοίκηση Μυλόπουλου, με αποτέλεσμα τις υποθέσεις να τις αναλαμβάνουν εξωτερικά δικηγορικά γραφεία. Επιπλέον, πέρυσι δόθηκαν 80.091 ευρώ για την τεχνική υποστήριξη πληροφορικής του ΑΠΘ, 19.797 ευρώ για οδοιπορικά έξοδα του ΑΠΘ και 24.185 ευρώ για πληρωμή διοικητικών προστίμων. Δηλαδή, τα διοικητικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε υπαλλήλους του ΑΠΘ δεν τα πλήρωσαν οι καταδικασθέντες αλλά η Εταιρία! Ακόμη, ο σχεδιασμός και ηλεκτροφωτισμός του ΑΠΘ κόστισε 244.738 ευρώ, η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ακινήτων ιδιοκτησίας του ΑΠΘ κόστισε 526.375 ευρώ (!!!), ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου ερευνών του ΑΠΘ χρηματοδοτήθηκε με 505.516 ευρώ και η τοποθέτηση ασύρματου δικτύου στις φοιτητικές εστίες κόστισε 42.343 ευρώ! Στη λίστα βρίσκονται επίσης δαπάνες για ηλεκτροδότηση περιπτέρου του ΑΧΕΠΑ (7.134 ευρώ) και η ανακατασκευή του καταστήματος «Λογότυπος», η οποία κόστισε 235.124 ευρώ! Δηλαδή, κόστισε όσο η αγορά ενός σπιτιού στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αν διαιρέσει κάποιος τις 235.124 ευρώ με τα 180 τετραγωνικά μέτρα του «Λογότυπου», τότε αντιλαμβάνεται ότι η τοποθέτηση γυψοσανίδων, φωτιστικών και δαπέδου κόστισε 1.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο!!!
Προς το τέλος της εντυπωσιακής λίστας βρίσκεται η δαπάνη που έγινε για την… ανακούφιση του πρύτανη. Με άλλα λόγια τα 29.348 ευρώ που κόστισε η ανακαίνιση (των ολίγων τετραγωνικών μέτρων) τουαλέτας του πρύτανη! Ακόμη, η προμήθεια των υπολογιστών της πρυτανείας κόστισε 20.727 ευρώ, ενώ τα έπιπλα για την πρυτανεία μόλις 5.129 ευρώ. Χαρακτηριστικό του τρόπου με την οποία η διοίκηση Μυλόπουλου διαχειρίστηκε τα χρήματα της Εταιρίας, είναι το γεγονός ότι η μικρότερη δαπάνη του 2011 ήταν μόλις 18 ευρώ και αφορούσε το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης. Προφανώς, το συγκεκριμένο Κέντρο δεν έχει ανάγκη οικονομικής στήριξης, ενώ αντίθετα η ανακαίνιση της τουαλέτας του πρύτανη -κόστους 30.000 ευρώ- ήταν πιο απαραίτητη… Να σημειωθεί ότι οι καθαρίστριες του ΑΠΘ κάνουν τακτικά στάση εργασίας, καθώς δεν πληρώνονται, με αποτέλεσμα οι τουαλέτες να βρομοκοπάνε, αλλά η «φαραωνικού» τύπου τουαλέτα του πρύτανη πάντα λάμπει από καθαριότητα…
Οπως και να έχει, από τα αποθεματικά της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ εκταμιεύτηκαν πέρυσι 8.354.839,24 ευρώ, κυρίως σε ανούσιες δαπάνες. Το υπόλοιπο του αποθεματικού θα γίνει σήμερα γνωστό. Ωστόσο, πολλά μέλη της Συγκλήτου φοβούνται ότι με τον τρόπο που διοικεί η πρυτανεία, δεν αποκλείεται η Εταιρία να φαλιρίσει φέτος… Τα αποθεματικά της Εταιρίας προέρχονται κυρίως από τα έσοδα από τη λειτουργία των κυλικείων και του «Λογότυπου», αλλά και από τις απαλλοτριώσεις που έγιναν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στο αγρόκτημα του ΑΠΘ, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν σήμερα, η Εταιρία είχε πέρυσι 56.852 ευρώ έσοδα από πωλήσεις εμπορευμάτων χονδρικής, 310.726 ευρώ από πωλήσεις εμπορευμάτων λιανικής και 1.860.228 ευρώ από «πωλήσεις υπηρεσιών», χωρίς κανείς να γνωρίζει τις είδους υπηρεσίες «πουλά» μία Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/8/12

Πακιστανός προσπάθησε να βιάσει 60χρονη!

Συνελήφθη χθες το βράδυ στο λιμάνι του Λαυρίου, ένας 22χρονος αλλοδαπός υπήκοος Πακιστάν, κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού, κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράνομη διαμονή στην χώρα. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν ακόμη τρεις Πακιστανοί ηλικίας 20, 20 και 21 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία.

Ειδικότερα, χθες το απόγευμα στην παραλία Φυκιάδα Κύθνου, ο 22χρονος αποπειράθηκε να εξαναγκάσει σε συνουσία μια 60χρονη αλλοδαπή υπήκοο Γαλλίας, η οποία αντέδρασε και καλώντας σε βοήθεια ανάγκασε τον δράστη να τραπεί σε φυγή. Στην συνέχεια ο δράστης με την βοήθεια των τριών ομοεθνών του που βρίσκονταν στην ίδια περιοχή, επιβιβάστηκε σε πλοίο της γραμμής με προορισμό το Λαύριο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δίδεται ξανά δικαίωμα ψήφου στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στο ΚΥΣΕΑ

Με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας επανέρχεται στην μόνιμη σύνθεση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).
Η είδηση είναι ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια απλώς «παρίστατο και χαιρέτιζε» τις αποφάσεις που λάμβαναν τα μέλη της εκάστοτε κυβέρνησης στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ, χωρίς να έχει ουσιαστικό λόγο, πλέον θα έχει και πάλι δικαίωμα ψήφου. 
Αυτό προβλέπεται στην πράξη υπουργικού συμβουλίου με αριθμό ΠΥΣ 29, από 28.8.2012.
 
Με την απόφαση αυτή του κ. Σαμαρά, αναβαθμίζεται ο ρόλος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος πλέον θα είναι συνδιαμορφωτής των αποφάσεων της κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τρύπα από τα φετινά εκκαθαριστικά

Το 19% των φόρων που έχουν βεβαιωθεί με τα φετινά εκκαθαριστικά δεν πληρώνεται. Αυτό μεταφράζεται σε μια πρόσθετη τρύπα στον φετινό προϋπολογισμό ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, την οποία θα κληθεί η κυβέρνηση να καλύψει με πρόσθετες περικοπές ή άλλους φόρους στην περίπτωση που η τρόικα επιμείνει στους φετινούς αριθμητικούς στόχους του ελλείμματος.

Τα στοιχεία για την πορεία των κρατικών εισπράξεων από τα φετινά εκκαθαριστικά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με αυτά, το ποσό των φόρων που έπρεπε να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου για τα εκκαθαριστικά και δεν πληρώθηκε αντιστοιχεί στο περίπου 19%. Αυτό το ποσοστό βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων ετών (περίπου 22%) μόνο που φέτος αντιστοιχεί σε τεράστια ποσά που ανοίγουν μεγάλη τρύπα στον προϋπολογισμό. 

Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά. Το συνολικό ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε με τα εκκαθαριστικά από τα οποία προέκυπτε η υποχρέωση πληρωμής της πρώτης δόσης από έως το τέλος Ιουλίου ανερχόταν στο περίπου 1 δισ. ευρώ. Με βάση τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, θα έπρεπε να εισπραχθεί από την πληρωμή της πρώτης δόσης το ποσό των περίπου 330 εκατ. ευρώ. Εισπράχθηκε τελικά το ποσό των περίπου 450 εκατ. ευρώ καθώς ήταν αρκετοί οι φορολογούμενοι οι οποίοι επέλεξαν να πληρώσουν το φόρο εφάπαξ και να καρπωθούν έκπτωση 1,5%. Ωστόσο, ένα ποσό της τάξεως των περίπου 60 εκατ. ευρώ δεν πληρώθηκε από φορολογούμενους οι οποίοι δεν κατέβαλαν το φόρο ούτε εφάπαξ, ούτε πλήρωσαν την πρώτη δόση. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο περίπου 19% του φόρου που έπρεπε να εισπραχθεί (19% των 330 εκατ. ευρώ). Το ποσοστό αυτό προκύπτει με την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι που δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση δεν θα πληρώσουν τις επόμενες ενώ και αυτοί που πλήρωσαν θα συνεχίσουν να πληρώνουν. 

Αν το ποσοστό 19% μη πληρωμής του φόρου διατηρηθεί τελικά έως το τέλος Φεβρουαρίου όπου θα λήξει και η περίοδος πληρωμής των δόσεων των εκκαθαριστικών τότε το συνολικό ανεξόφλητο ποσό των εκκαθαριστικών αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ. Και αυτό διότι το σύνολο του φόρου που θα βεβαιωθεί με τα φετινά εκκαθαριστικά υπολογίζεται σε 6,2 δισ. ευρώ και το 19% αντιστοιχεί σε ποσό που δεν θα εισπραχθεί ύψους τουλάχιστον 1,18 δισ. ευρώ.

Μάλιστα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την ανησυχία ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά τον τρέχοντα μήνα που πρέπει αν πληρωθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό για τα εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν τον Ιούλιο τα οποία είναι και τα περισσότερα. Ευελπιστούν, ωστόσο, ότι η πρόσφατη ρύθμιση για την εξόφληση των εκκαθαριστικών σε έως και επτά δόσεις για όσους έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ θα συγκρατήσει το ποσοστό της μη πληρωμής των φόρων στο σημερινό επίπεδο.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δέκα συν δύο σκληρά μέτρα για συντάξεις, εφάπαξ, επιδόματα

Δύο «ακραία» σενάρια, της περικοπής των κατώτατων συντάξεων και της μείωσης κατά 30 ευρώ των συντάξεων του ΟΓΑ, και 10 σχεδόν «κλειδωμένες» αποφάσεις, περιλαμβάνει τελικά το πακέτο μέτρων του υπουργείου Εργασίας, που ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ, προκειμένου η «καθαρή» απόδοσή τους να είναι της τάξης των 4,8 δισ. ευρώ. Μια από τις τελευταίες πληροφορίες, θέλουν το πλαφόν σε επικουρικές ή και κύριες να αντικαθίσταται με ειδική παρακράτηση φόρου. 

Η διαπραγμάτευση του Οικονομικού επιτελείου με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας των δανειστών δεν σταμάτησε ποτέ, παρ’ ό,τι το κλιμάκιο των επικεφαλής δεν έχει έρθει ακόμη στην Αθήνα. 

Τα τελευταία 24ωρα  το καυτό θέμα των περικοπών στις συντάξεις  βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο. Όλα πλέον εξετάζονται από το μηδέν, με την Τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών να έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε περικοπές που θα ξεκινούν από τις κύριες συντάξεις των 600 ευρώ. Στο πεδίο των επικουρικών, μια εμπλοκή της τελευταίας στιγμής, νομικής φύσης αυτή τη φορά, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο για αύξηση της παρακράτησης φόρου και όχι επιβολής πλαφόν, η οποία είναι πολύ πιθανόν να κριθεί αντισυνταγματική. 

Οι διεργασίες τις τελευταίες ώρες είναι πυρετώδεις. Αφενός υπάρχει η άτυπη και διαρκής διαβούλευση με τους εκπροσώπους της εξωτερικής Τρόικας, η οποία και θα κρίνει, με την τελική έκθεση αξιολόγησης, το μέλλον της χρηματοδότησης της χώρας. Αφετέρου, υπάρχουν και οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν βάλει ΠΑΣΟΚ και κυρίως ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο της εσωτερικής –κυβερνητικής τρόικας.  

Η κυβέρνηση φαίνεται πως δοκιμάζει την εσωτερική της συνοχή αλλά και τις αντοχές  - ανοχές της κοινωνίας, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά και την μίνι Ευρωπαϊκή του περιοδεία να δηλώνει αποφασισμένος να περάσει τις αλλαγές, με κάθε κόστος. 

Δυο πακέτο του υπουργείου περιλαμβάνονται 10 σκληρά + δύο πολύ σκληρά μέτρα: 

* η κλιμακωτή μείωση από το πρώτο κιόλας ευρώ, από 1% έως και 20%, των κύριων συντάξεων από 600 ευρώ και άνω. 

* Οι κατώτατες συντάξεις των 486 ευρώ φαίνεται πως για την ώρα διασώζονται, παρ’ ό,τι έχουν μπει στο τραπέζι και υπάρχουν στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών θιασώτες μιας τέτοιας πρότασης, που παρά το τεράστιο  κοινωνικό κόστος, θα είχε μεγάλη «απόδοση» σε επίπεδο μείωσης των δαπανών. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ λαμβάνουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι (417.000 πλήρες και 114.500 μειωμένο), ενώ συντάξεις μεταξύ 600 και 800 ευρώ, περίπου 100.000, χωρίς να υπολογίζονται και στις δύο περιπτώσεις οι συνταξιούχοι των ειδικών ταμείων που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ. 

* Περικοπή στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων. 

* Αυξημένη φορολογική παρακράτηση, αντί για πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η λύση που προτείνεται είναι η επιβολή παρακράτησης φόρου, αντί πλαφόν, που μπορεί να φτάνει έως και το 90%, για το ύψος εκείνο των αποδοχών που υπερβαίνουν το όριο αντοχής του συστήματος, δηλαδή από 2.400 ευρώ και άνω για τις κύριες και από τα 500 ευρώ και άνω για τις επικουρικές συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι από ένα ύψος σύνταξης και πάνω, το μεγαλύτερο μέρος δεν θα φτάνει ποτέ στα χέρια του δικαιούχου συνταξιούχου, αλλά θα παρακρατείται απευθείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

* Περικοπή της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.

* Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20 ή ακόμη και 21 έτη.

* Μείωση του εφάπαξ, ακόμη και αναδρομικά, σε όσους έχουν ήδη λάβει την παροχή, μέσω της επιβολής ειδικής εισφοράς στην κύρια σύνταξη. Σύμφωνα με το τελικό –όχι όμως και οριστικό– σχέδιο,  η μείωση του εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων θα είναι αναδρομικά, κατά 22,6% και θα αφορά όλους όσοι είχαν υποβάλει αίτηση από την 1η Ιουλίου του 2010 και δεν έχουν λάβει ακόμη κάποιο ποσό. Παράλληλα, θα επιβληθεί εισφορά από 1% έως 3% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτήθηκαν από την 1/1/95.  

* Καταργείται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για συνταξιούχους κάτω των 65 ετών.

* Το οικογενειακό εισοδηματικό όριο για τα κοινωνικά – προνοιακά επιδόματα, υποχωρεί στις 30.000 ευρώ, από 45.000 ευρώ που είναι σήμερα. Με ετήσιο εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, το κοινωνικό επίδομα περικόπτεται κατά το ήμισυ. Δεν αποκλείεται, ολόκληρο το επίδομα να λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα της τάξης των 10.000 ευρώ.

* Μειώσεις που μπορεί να φθάνουν και το 33%, σχεδιάζονται στα αναπηρικά επιδόματα που μπήκαν εσχάτως στο κάδρο των περικοπών. Όπως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είπε στους εκπροσώπους των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, το ύψος των επιδομάτων θα περιοριστεί στα επίπεδα του 2008 ή στην καλύτερη περίπτωση του 2009. Έτσι, για παράδειγμα το επίδομα τυφλών, ανάλογα με την κατηγορία, θα μειωθεί το χαμηλότερο στα 310 ευρώ (στα επίπεδα του ΄09) ή στα 287 (όριο του 2008) από 362 ευρώ που έχει οριστεί και το υψηλότερο από τα 697 ευρώ στα 609 ευρώ (όριο 2009) ή στα 569 ευρώ (όριο 2008). 

* Η απόφαση για κατάργηση του επιδόματος που έχει αντικαταστήσει τα δώρα και επιδόματα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα οδηγήσει στην αντίστοιχη κατάργηση και στις συντάξεις των πολιτικών υπαλλήλων. Για την περίπτωση των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, δεν εξετάζεται περικοπή, για όσο διάστημα τουλάχιστον, ισχύουν 13ος και 14ος μισθός στους μισθωτούς... 

* Ακόμη και η σύνταξη του ΟΓΑ, μπαίνει εκ νέου στη συζήτηση, με κάποιους στο Οικονομικό επιτελείο να προτείνουν μείωση κατά 30 ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας «σήμερα δεν τίθεται τέτοιο θέμα» επισημαίνοντας τη ρευστότητα των αποφάσεων, σε σχέση με τις υπόλοιπες (πχ ειδικά μισθολόγια, νέου τύπου εφεδρεία κλπ).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/8/12

Με απόφαση του πρωθυπουργού μειώνονται κατά δύο τα κυβερνητικά αεροσκάφη, για να μειωθεί το κόστος της κυβέρνησης

Σε επιπλέον περικοπές των κυβερνητικών προνομίων προχωρά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δίνοντας εντολή να παραμείνει μόνο ένα VIP αεροσκάφος , από συνολικά τρία, στην διάθεση της κυβέρνησης.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης: «κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αποφασίστηκε η μεταβολή του ισχύοντος καθεστώτος σε ότι αφορά στα 3 VIP αεροσκάφη που διατίθενται στην κυβέρνηση προς χρήση. Ειδικότερα,


1)Το πολεμικό αεροσκάφος Embraer 30 θέσεων θα παραχωρηθεί στην Πολεμική Αεροπορία και θα χρησιμοποιηθεί τόσο για την εκπαίδευση των πιλότων των – ιδίου τύπου – ιπτάμενων ραντάρ, όσο και για την αεροκομιδή ασθενών, μοσχευμάτων κλπ, έτσι ώστε να αποφευχθεί η καταπόνηση των στρατιωτικών μεταγωγικών και να μειωθεί το κόστος μεταφοράς.
 
2)Το αεροσκάφος Embraer 13 θέσεων θα πωληθεί και το προϊόν της πώλησης θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη άλλων αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.


3)Το αεροσκάφος Gulfstream θα παραμείνει στην διάθεση της κυβέρνησης, αλλα θα παραχωρείται και αυτό – κατόπιν σχετικής αίτησης – στην Πολεμική Αεροπορία με σκοπό και πάλι την αποφυγή καταπόνησης των στρατιωτικών μεταγωγικών και τη μείωση του σχετικού κόστους».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »