31/5/12

Άθλια παρέμβαση της Alpha Bank κατά Δημοκρατίας


Νέα ωμή παρέμβαση των τραπεζιτών υπέρ των κομμάτων που στηρίζουν το Μνημόνιο, αυτή την φορά από την Alpha Bank. Μετά την έκθεση της Εθνικής Τράπεζας για πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων κατά 55% αν εγκαταλείψουμε το ευρώ, που όπως αποκάλυψε το defencenet.gr την είχε συντάξει πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, τώρα η Alpha Bank επιτίθεται εν ψυχρώ στα κόμματα που δεν συμφωνούν με το Μνημονιο και μάλιατα με "βαριές" εκφράσεις.
«Ουδέποτε στο παρελθόν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις έχουν τόσο αδιαφορήσει για τις επιπτώσεις στην οικονομία των πολιτικών τους στρατηγικών και επιδιώξεων». Αυτό σχολιάζει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, προσθέτοντας ότι «η πολιτική αντιπαράθεση διεξάγεται με τρόπο που πλήττει την οικονομική σταθερότητα». 

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Alpha, «ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να αποφευχθούν ενέργειες που οδηγούν τη χώρα σε εξαιρετικά επικίνδυνες περιπέτειες είναι με την έγκαιρη εγκατάλειψη κάθε σκέψης για κατάργηση του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων».
Πρόκειται για ένα καθαρό τραπεζικό πραξικόπημα, για επέμβαση των τραπεζιτών στα εσωτερικά πράγματα της Ελληνική Δημοκρατίας και το ερώτημα είναι αν θα μείνει αυτή αναπάντητη. Την επαύριο δανειοδότησης με 18 δισ. ευρώ των τραπεζιτών, δείχνουν πόσο άπληστοι είναι με την εν ψυχρώ απαίτηση να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση στο Μνημόνιο γιατί ... πλήττονται!

Ας δούμε όλο το κείμενο:

«Η ελληνική οικονομία υφίσταται τις αποσταθεροποιητικές τάσεις μιας προεκλογικής αναμέτρησης με επίκεντρο την συμμόρφωση ή όχι στις συμβατικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του Μνημονίου. Ήδη, σημειώνονται καθυστερήσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς, λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, έχει ατονήσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ενώ σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων έχουν παραπεμφθεί για αποφάσεις στην επόμενη κυβέρνηση. 

Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να ενταθεί εάν, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, προκύψει κυβέρνηση που θα θελήσει να θέσει σε τροχιά αμφισβήτησης την εφαρμογή του Μνημονίου. Η προοπτική αυτή έχει φέρει στο προσκήνιο συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας, όχι μόνο από το Ευρώ, αλλά και γενικότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Μια καταγγελία του Μνημονίου, στα βασικά του σημεία, ισοδυναμεί με παύση της χρηματοδότησης της χώρας από το 1ο και το 2ο Πακέτο Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης και από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ), πράγμα που θα οδηγήσει σε αδυναμία του ελληνικού δημοσίου για πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και για κάλυψη των δαπανών για την Υγεία (ήδη ο ΕΟΠΠΥ και τα νοσοκομεία υπο-χρηματοδοτούνται διότι δεν έχουν ληφθεί οι δόσεις των δανείων από την ΖτΕ και το ΔΝΤ) και την Παιδεία και για άλλες δημόσιες δαπάνες.
Η ενδεχόμενη τότε απόφαση για διακοπή της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών μας από τόκους και από δάνεια έναντι της Ζώνης του Ευρώ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ (που αποτελούν σήμερα τα ¾ των δανειακών μας υποχρεώσεων και είναι δάνεια που μας διατέθηκαν για να καλύψουν τις δικές μας ανάγκες στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης) θα οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη απομόνωση και ακόμη πιο οδυνηρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι να απορεί κανείς με την αβάστακτη ελαφρότητα με την οποία τα πολιτικά κόμματα αντιμετωπίζουν τα θέματα αυτά, γνωρίζοντας ότι η εκπεφρασμένη βούληση της κοινής γνώμης είναι για την διατήρηση του Ευρώ σε ποσοστό άνω του 80%, και μάλιστα το 65,2% επιθυμεί την διατήρηση του Ευρώ ακόμη και αν αυτό απαιτεί τήρηση του Μνημονίου με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η γενικότερη συμμόρφωση προς το Μνημόνιο δεν θα έπρεπε, λοιπόν, να αμφισβητείται καθώς κάποιου είδους περιορισμένη και στοχευμένη επαναδιαπραγμάτευση είναι σε κάθε περίπτωση και επιθυμητή και εφικτή, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και στην Γαλλία και τις δυσοίωνες προοπτικές στις οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας. Παρ΄όλα αυτά η πολιτική αντιπαράθεση διεξάγεται με τρόπο που πλήττει την οικονομική σταθερότητα.
Οι πολίτες βομβαρδίζονται καθημερινά με αναλύσεις για την επιστροφή στην δραχμή, που κάποιοι επιδιώκουν και άλλοι αντιμάχονται, με αποτέλεσμα το τραπεζικό σύστημα να υφίσταται τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας. Ουδέποτε στο παρελθόν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις έχουν τόσο αδιαφορήσει για τις επιπτώσεις στην οικονομία των πολιτικών τους στρατηγικών και επιδιώξεων.

Σε κάθε περίπτωση, η έξοδος από το Ευρώ δεν προβάλλεται από κανένα κόμμα εξουσίας ως επιθυμητή επιλογή. Διότι κάτι τέτοιο θα είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την οριστική απώλεια του ισχυρότερου περιουσιακού στοιχείου που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και γενικότερα τα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στη χώρα. Το περιουσιακό αυτό στοιχείο είναι ασφαλώς το Ευρώ. Αυτοί θα είναι που με την απώλεια του Ευρώ θα δουν το μισθό τους και ενδεχομένως και τις αποταμιεύσεις τους να εξανεμίζονται χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν.
Η απώλεια του Ευρώ και η αυτόνομη εγχώρια νομισματική και συναλλαγματική πολιτική θα είναι στην ουσία ο βασικός μηχανισμός που θα χρησιμοποιηθεί από τις Κυβερνήσεις που θα την προκαλέσουν για να επιβάλλουν μείωση των πραγματικών μισθών και των συντάξεων στη χώρα.
Η χώρα θα οδηγηθεί, εν συνεχεία, σε οριστική απώλεια του περιβάλλοντος νομισματικής σταθερότητας που είναι απολύτως αναγκαία για την ανάπτυξη κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας σε μικρές χώρες όπως η Ελλάδα, με την εμφάνιση υπερ-πληθωρισμού και ταυτόχρονη ύφεση στην οικονομία.
Διότι η καταστροφή της εγχώριας παραγωγικής βάσης που θα προκύψει λόγω της εξόδου από το Ευρώ θα είναι πολύ ταχύτερη από την περαιτέρω μείωση της εγχώριας ζήτησης σε πραγματικές τιμές. Επίσης, αδυναμία συνέχισης της εγχώριας παραγωγής (π.χ., λόγω έλλειψης επενδύσεων και εισαγόμενων καυσίμων και άλλων εισροών στην παραγωγική διαδικασία), ενδέχεται να ανακόψει (αντί να ενισχύσει) τη σημερινή δυναμική πορεία ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών εντός του Ευρώ.

Ο μόνος τρόπος, λοιπόν, με τον οποίο μπορεί να αποφευχθούν ενέργειες που οδηγούν τη χώρα σε εξαιρετικά επικίνδυνες περιπέτειες είναι με την έγκαιρη εγκατάλειψη κάθε σκέψης για κατάργηση του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων και με την εντατική και αποτελεσματική προώθηση του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τις απόλυτα αναγκαίες πολιτικές για ανάκαμψη της οικονομίας και για είσοδό της σε πορεία ανταγωνιστικής ανάπτυξης.
Απαιτείται η εξασφάλιση συνθηκών για αυτόνομη πορεία της χώρας με νηφαλιότητα, εργατικότητα, ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη και, προπαντός, ασφάλεια αποταμιεύσεων, χωρίς ελλείμματα και επίμονους και ενοχλητικούς δανειστές. Αυτό ακριβώς θα κάνει και η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, διότι δεν υπάρχει άλλη σώφρων επιλογή».

Λίγη τσίπα δεν έχουν; Κανείς δεν τους ζήτησε να γίνουν τραπεζίτες. Ας κλείσουν τις τράπεζές τους αν νομίζουν ότι η Δημοκρατία δεν είναι συφέρουσα για το τόπο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Υποβάθμιση οκτώ ισπανικών περιφερειών

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου οκτώ ισπανικών περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης της Μαδρίτης προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, επικαλούμενος το δομικό χαρακτήρα που εμφανίζει το δημοσιονομικό τους έλλειμμα.

Πέραν της Μαδρίτης υποβαθμίστηκαν οι περιφέρειες: Καστίλλη-Λα Μάντσα, Καταλωνία, Αστούριες, Ανδαλουσία, Χώρα των Βάσκων, τα Κανάρια και η Κανταβρία. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ψηφοφορία στην Βρετανική Guardian για έξοδο Ελλάδας ή Ισπανίας από το ευρώ


Ανοιχτή ψηφοφορία διεξάγει από σήμερα και για δύο μέρες η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής Guardian μέσω ίντερνετ.

«Ποια χώρα της ευρωζώνης προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία;» διερωτάται η Guardian και προσφέρει τις επιλογές «Ελλάδα» και «Ισπανία».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ηλεκτρονικής φηφοφορίας, η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών της βρετανικής εφημερίδας πιστεύει πως η ισπανική οικονομία βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση σε ποσοστό 76,6%, ενώ αυτοί που ανησυχούν για την Ελλάδα είναι το 23,4%.

Οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την τραπεζική κρίση στην Ισπανία, ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα και τις εκλογές του επόμενου μήνα, αναφέρει χαρακτηριστικά, γράφει το mediagate.gr.

Πάντως, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα μας ξαφνιάζουν, αφού οι αναγνώστες της Guardian φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για την κατάσταση της Ισπανίας, που συγκεντρώνει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από την Ελλάδα.

Η ψηφοφορία διεγάγεται εδώ: http://www.guardian.co.uk/business/poll/2012/may/30/debt-crisis-euro

Την ίδια ώρα, η Fitch, σε μελέτη της με αντικείμενο τις επιπτώσεις που θα είχε στις αξιολογήσεις μία έξοδος χώρας από την ευρωζώνη, επισημαίνει ότι ναι μεν είναι απίθανη μια διάσπαση ολόκληρης της ευρωζώνης, ωστόσο χαρακτηρίζει ως υπαρκτό και αυξανόμενο τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Νωρίτερα, ο Πολ Κρούγκμαν, γνωστός οικονομολόγος και συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, δήλωνε ότι θα του προξενούσε έκπληξη, εάν η Ελλάδα έπειτα από ένα χρόνο βρισκόταν ακόμη στην ευρωζώνη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η ΑΧΑ προετοιμάζεται και για διάλυση της ευρωζώνης

Για όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως αυτό της διάσπασης ή ακόμη και διάλυσης της ευρωζώνης και της επιστροφής των ευρωπαϊκών χωρών στα εθνικά τους νομίσματα προετοιμάζεται ο γαλλικός ασφαλιστικός κολοσσός AXA.

Ανάμεσα στα «ακραία» σενάρια που επεξεργάζεται ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός όμιλος του ασφαλιστικού κλάδου ο οποίος διαθέτει ισχυρή παρουσία στη χώρα μας, είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ να αποτελέσει την θρυαλλίδα για την κατάρρευση της ευρωζώνης καθώς θεωρεί πως η κρίση χρέους θα μεταδοθεί γρήγορα στην Ισπανία και την Ιταλία.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου Henri de Castries κατά την ετήσια ενημέρωση εκπροσώπων του τύπου από όλο τον κόσμο, παρότι πιστεύει πως ούτε η Ελλάδα πρόκειται να φύγει από το ευρώ, ούτε η ευρωζώνη θα διαλυθεί, ωστόσο η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να εξετάσει όλες τις πιθανότητες και τα ακραία σενάρια ώστε να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. 

«Ο ρόλος μας είναι να βρούμε τρόπο να επιβιώσουμε σε ασυνήθιστους καιρούς και είναι απαραίτητο να εξετάσουμε όλες τις δυνητικές επιπτώσεις της κρίσης. Έτσι όταν κοιτάμε το ευρώ, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι αβέβαιο, αλλά παρότι αφιερώνουμε πολύ χρόνο ώστε να εκτιμήσουμε λεπτομερώς τις πιθανές συνέπειες, δεν είναι το βασικό μας σενάριο αυτό». 

Ειδικότερα για το σενάριο διάσπασης του ευρώ με αφορμή την ελληνική αποχώρηση, ο επικεφαλής της AXA εκτίμησε πως αν και δεν είναι απίθανο εντούτοις το θεωρεί πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί καθώς «το ρίσκο θα είναι τεράστιο για όλη την ευρωζώνη». Κατά τον Henri de Castries «δεν υπάρχουν άμεσες και αποδοτικές λύσεις καθώς η Ευρώπη θα κληθεί να πληρώσει για τις αμαρτίες του παρελθόντος». Ο ίδιος σημείωσε πως θεωρεί εξίσου εφικτή  μια μικτή λύση για το ελληνικό πρόβλημα, δηλαδή να μείνει η χώρα εντός του ευρώ αλλά να αναδιαρθρώσει το χρέος που έχει αναληφθεί από δημόσιους οργανισμούς (σ.σ ΕΚΤ, κράτη μέλη κ.α).

«Δεν πρόκειται για την πιο ηθική λύση» σχολίασε ο ίδιος, «διότι οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία θα αναρωτηθούν δικαίως γιατί να  υπάρχουν δύο μοντέλα αντιμετώπισης της κρίσης». Ωστόσο όπως σχολίασε ο ίδιος πρόκειται για μια επιλογή ανάμεσα σε μια μη ικανοποιητική λύση με την οποία θα συνεχιστεί η αιμορραγία  κεφαλαίων και τον κίνδυνο να  ανοίξει το κουτί της Πανδώρας με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρωζώνη». 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Risk Μanagement του ομίλου Jean Cristophe Menioux,  εκτίμησε ότι η ΑΧΑ μπορεί να αντέξει στο σενάριο διάσπασης του ευρώ χωρίς την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων, λόγω της υψηλής ρευστότητας που διαθέτει και της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς των δραστηριοτήτων της, ωστόσο θα υποστεί σοβαρές απώλειες. 

Μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάθε χώρα ξεχωριστά, Μια πιθανή διάλυση της ευρωζώνης θα μας πληγώσει, αλλά δεν θα μας σκοτώσει¨, είπε χαρακτηριστικά ο Jean Cristophe. 

Στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων για το ενδεχόμενο επιστροφής σε τοπικά νομίσματα, η ΑΧΑ αναδιοργανώνει το χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών της στοιχείων μεταφέροντας τα ομόλογα στις κατά τόπους ευρωπαϊκές θυγατρικές της ώστε το ρίσκο να επιμερίζεται στους ισολογισμούς των τοπικών εταιρειών προκειμένου ο όμιλος να προφυλαχτεί από το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής επιστροφής στα τοπικά νομίσματα.

Στην Ελλάδα ο όμιλος έχει περιορίσει δραστικά την έκθεση σε ότι αφορά στα ελληνικά ομόλογα έχοντας εγγράψει τις ζημιές που της αναλογούν (78%) από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και έχοντας ρευστοποιήσει την υπόλοιπη  συμμετοχή της,  ενώ ελάχιστη είναι η έκθεση της AXA στον τραπεζικό κλάδο.  

Ο όμιλος έχει επίσης αποφασίσει δια παν ενδεχόμενο να παγώσει πλέον κάθε επενδυτική δραστηριότητα σε ότι αφορά τις αγορές νέων στην Ισπανία και την Ιταλία ώστε περιορίσει το ρίσκο. Διατηρεί ωστόσο ακόμη τις υπάρχουσες θέσεις της σε ομόλογα, οι οποίες ήταν περίπου 15,1 δις. ευρώ σε ιταλικά ομόλογα και 8,1 δις. Ευρώ σε ισπανικά 
 
Από την άλλη πλευρά ο διευθύνων σύμβουλος της AXA για τις δραστηριότητες της ΑΧΑ στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη Jacques de Vaucleroy μιλώντας στο capital επισήμανε πως ο όμιλος δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό την στρατηγική του για την Ελλάδα σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση, σχολιάζοντας πως μολονότι η κατάσταση είναι δύσκολη, η AXA παραμένει στην Ελλάδα και κάνει ό,τι μπορεί ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί αποδοτικά. 

Σκληρή γραμμή για ευρωομόλογα
Σε ό,τι αφορά το θέμα των ευρωομολόγων, οι επικεφαλής του ομίλου AXA  εμφανίζονται αρνητικοί ως προς το ενδεχόμενο η Ευρώπη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα πριν προχωρήσει η δημοσιονομική και οικονομική ενοποίηση και ξεκαθαρίσει το θέμα της Ελλάδας. «Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη να εκδώσει κοινά ομόλογα με την Ελλάδα» ήταν το σχόλιο του προέδρου της AXA.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μειώθηκε κατά 16,2% ο όγκος στο λιανεμπόριο


Μείωση 16,2% παρουσίασε ο Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, με τα καύσιμα, σε ετήσια βάση το Μάρτιο του 2012, έναντι μείωσης 17,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.
Χωρίς τα καύσιμα, ο Δείκτης Όγκου υποχώρησε κατά 14,3%, έναντι μείωσης 17,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.
Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, με τα καύσιμα, σημείωσε μείωση 15,1%, έναντι μείωσης 13,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.
Χωρίς τα καύσιμα, υποχώρησε κατά 14,4%, έναντι μείωσης 15,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνεχίζεται, από τους φαρμακοποιούς, η αναστολή της πίστωσης για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ


Συνεχίζουν οι φαρμακοποιοί όλης της Ελλάδας την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Κατά τη χθεσινοβραδινή γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, οι φαρμακοποιοί επέμειναν στην απαίτησή τους να τους καταβληθούν πλήρως τα χρήματα που τους οφείλει ο Οργανισμός.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά έχει ήδη ανακοινώσει τη συνέχιση της άρσης της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μέχρι την πλήρη εξόφληση του Μαρτίου 2012.
«Ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει. Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει σε όποιον φοράει άσπρη μπλούζα. Σε φαρμακοποιούς, γιατρούς, σε φαρμακοβιομηχανίες, σε ιδιωτικές κλινικές, σε δημόσια νοσοκομεία», σχολίασε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Κ. Μαρκόπουλος.
Υποστήριξε ακόμη ότι ο ΕΟΠΥΥ και η κατάρρευση του είναι μια ακόμα μορφή κατάρρευσης της μνημονιακής πολιτικής. «Το μνημόνιο μαδάει και μαζί με αυτό καταρρέει η χώρα», σημείωσε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/5/12

Ζημιές 9,1 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο


Ζημίες τόσο σε εταιρικό όσο και σε επίπεδο ομίλου ανακοίνωσε η MIG για το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο εταιρείας ανακοίνωσε ζημίες μετά από φόρους 9,1 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου ανακοίνωσε πωλήσεις τριμήνου, 320,4 εκατ. ευρώ, μικτά κέρδη 23,9 εκατ. ευρώ και ενοποιημένη καθαρή ζημία μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφιών 81,6 εκατ. ευρώ.
Η Καθαρή Θέση (NAV) του ομίλου βρίσκεται στα €1,7 δισ αντιπροσωπεύοντας NAV €2,22 ανά μετοχή. Tα τρέχοντα επίπεδα ρευστών διαθεσίμων σε εταιρικό επίπεδο φθάνουν τα €135,9 εκατ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ζημιές 66,3 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο


Ζημιές ύψους 66,3 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο όμιλος της Geniki Bank, έναντι καθαρής ζημιάς ύψους 98,6 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρήσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Geniki Bank, η θέση του Ομίλου της στα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου απομειώθηκε περαιτέρω κατά 14,7 εκατ. ευρώ, σε αναμονή της συνολικής ζημιάς που θα προέκυπτε ύστερα από την ανταλλαγή. Στις 11 Απριλίου 2012, η ανταλλαγή των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που διέπονται από δίκαιο αλλοδαπής καθώς και των ενσώματων εγγυημένων τίτλων ολοκληρώθηκε. Η τράπεζα αντάλλαξε ομόλογα ύψους 390 εκατ. ευρώ με νέα ομόλογα που προέκυψαν από το PSI ύψους 181,4 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο τα λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων των προβλέψεων και της απομείωσης του ενεργητικού) ανήλθαν στο τρίμηνο στα 32,6 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση κατά 8,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ζημιές 537 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο


Στα 537 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι λειτουργικές ζημίες του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2012, λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις στην Ελλάδα και της αύξησης των προβλέψεων του Ομίλου κατά 47% σε ετήσια βάση.
Την ίδια ώρα, μειωμένες κατά 7% σε επίπεδο ομίλου σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 είναι οι λειτουργικές δαπάνες. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σύμφωνα με την ΕΤΕ κυρίως στη δραστικής περιστολή των λειτουργικών δαπανών σε Ελλάδα και Ν.Α. Ευρώπη, κατά 9% και 11% αντίστοιχα σε ετήσια βάση, αλλά και στη συγκράτηση της αύξησης των λειτουργικών δαπανών στην Τουρκία παρά τον υψηλό πληθωρισμό.
Παράλληλα, κατά 2,3 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο. Όπως σημειώνει πάντως η τράπεζα στη διάρκεια των δύο μηνών που
μεσολάβησαν έκτοτε και «παρά την αυξημένη αβεβαιότητα μετά τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου», οι εκροές των καταθέσεων ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ και «ήταν απολύτως διαχειρίσιμες».
Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του Ομίλου διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 111%, και στην Ελλάδα στο 105% στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2012 παρά τη μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά περίπου 30% σωρευτικά από τα τέλη του 2009.
Οσον αφορά στο ύψος των δανείων σε καθυστέρηση του Ομίλου ως προς το σύνολο των χορηγήσεων, αυτό διαμορφώθηκε στο 14% του συνολικού χαρτοφυλακίου.
Σημειώνεται ότι στα 125 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Finansbank το α’ τρίμηνο του έτους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Θετικές επιδόσεις επιτεύχθηκαν και στο σκέλος των καταθέσεων σε ετήσια βάση σαν αποτέλεσμα της στρατηγικής της τράπεζας να διευρύνει την καταθετική της βάση, καταγράφοντας αύξηση 19% έναντι του α’ τριμήνου του 2011.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εκτός μητρώου προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και η RevmaEna


Εκτός μητρώου προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας έθεσε και την εταιρεία RevmaEna ο ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Χθες προέβη στην ίδια ενέργεια για την Ελληνική Εναλλακτική Ενεργειακή Α.Ε.
Η εταιρεία RevmaEna είχε περισσότερους από 53.000 καταναλωτές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο πελατολόγιό της, οι οποίοι από αύριο 31 Μαΐου επιστρέφουν, σύμφωνα με τη νομοθεσία, στη ΔΕΗ.
Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρίας Α. Χρυσανθακόπουλος ανέφερε ότι θα εξετάσει τις επόμενες κινήσεις μετά τις εκλογές, ότι η εταιρία απασχολεί 100 εργαζόμενους και ότι οι οφειλές της ήταν 880.000 ευρώ. Πηγές της εταιρίας ανέφεραν ότι ο διακανονισμός που ίσχυε ως τώρα για την προθεσμία εξόφλησης των οφειλών προς τον Λειτουργό της Αγοράς (που πληρώνει τους παραγωγούς ρεύματος) καθώς και για τη χρήση των δικτύων ανατράπηκε τις τελευταίες ημέρες.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε χθες ότι καλεί σε ακρόαση δύο προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους προς τους παραγωγούς ρεύματος και τον διαχειριστή του δικτύου, απειλώντας με πρόστιμα και ανάκληση αδειών.
Η ΡΑΕ ζήτησε τον Απρίλιο από όλους τους προμηθευτές να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους ως τις 15 Μαΐου.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της έθεσε σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή (214-214-2000, ώρες λειτουργίας Δευτέρα - Κυριακή, 08:00- 20:00) για τους πελάτες των δύο εταιριών που αναζητούν διευκρινίσεις. Επισημαίνει ακόμη ότι:
- Οι καταναλωτές των δύο ανωτέρω εταιρειών δεν χρειάζεται να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια καθώς θα συνεχίσουν να ηλεκτροδοτούνται αδιαλείπτως και δεν κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.
- Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 4001/2011, παρέχεται χρονικό διάστημα μέχρι τρεις μήνες, προκειμένου οι καταναλωτές αυτοί να επιλέξουν τον Προμηθευτή της αρεσκείας τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, και να προβούν σε σύναψη σχετικής σύμβασης.
- Για το διάστημα αυτό, οι καταναλωτές τιμολογούνται, με βάση τα αντίστοιχα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσβάλλει τη μνήμη των 71 νεκρών της 17Ν


Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί για επιθέσεις εναντίον μου επειδή τον καίει η αλήθεια, ας πάρει επιτέλους καθαρή πολιτική θέση για το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Να τοποθετηθεί όμως και για τις αμετανόητες λογικές σημαντικών στελεχών του που υποστηρίζουν ότι «ο Δημήτρης Κουφοντίνας βοήθησε τη Δημοκρατία»! και ότι «δεν μετανιώνουν που υπερασπίστηκαν τον Γιωτόπουλο»!»
Η κ. Μπακογιάννη συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι: «Στα γεγονότα που παρέθεσα απλώς υπεκφεύγουν. Απαντούν είτε με ύβρεις και συκοφαντίες είτε και… δικαιώνοντας αυτά που είπα. Ισχύει και εδώ  ό,τι χαρακτηρίζει και γενικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ: Εξτρεμισμός και αντιφάσεις. Όλα αυτά όμως προσβάλλουν βίαια τη μνήμη 71 νεκρών και 580 τραυματιών, που ήταν θύματα της τρομοκρατίας στον τόπο μας».
 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πίσω από τη σκληρή δήλωση Μπαρόζο βρίσκεται ο Παπαδήμος


Αίτημα του Λουκά Παπαδήμου φέρεται να ήταν η σκληρή δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, σύμφωνα με την οποία καλούσε την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της αλλιώς να αποχωρήσει από το ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγή της Κομισιόν, ο κ. Μπαρόζο δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος τον παρότρυνε να προχωρήσει σε μία σκληρή δήλωση για την Ελλάδα, προκειμένου να αφυπνίσει την ελληνική πολιτική ηγεσία και να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Έτσι, ο πρόεδρος της ΕΕ, σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση, στις 11 Μαΐου, ερωτηθείς για το πως βλέπει τα σχέδια του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να αμφισβητήσει τη συμφωνία διάσωσης, απάντησε: «εάν ένα μέλος μιας λέσχης δεν σέβεται τους κανόντες, τότε είναι καλύτερα να φύγει από τη λέσχη. Και το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε οργάνωση, θεσμό ή σχέδιο».

Το συγκεκριμένο σχόλιο, θεωρήθηκε ότι αφορά την Ελλάδα και πυροδότησε αντιδράσεις και πανικό, ενώ δεν έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα καθώς δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Μπαρόζο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προχωρήσει σε μία τόσο σκληρή δήλωση, με την επίσημη πηγή της Κομισιόν να σημειώνει ότι «δεν ήταν πρωτοβουλία του Μπαρόζο. Ήταν ένα ευθύ αίτημα», προσθέτοντας ότι «δεν δούλεψε» ως ιδέα.
Ο τέως πρωθυπουργός με δήλωσή του διεψεύδει το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα. «Δεν ζήτησα από κανέναν να κάνει καμία δήλωση, ούτε μίλησα με πρωτοβουλία μου με κανέναν εκείνες τις ημέρες. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος στο Βήμα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Οριάνα Φαλάτσι και ο αγώνας της ενάντια στη διείσδυση του Ισλάμ στην Ευρώπη

Η Οριάνα Φαλάτσι (Oriana Fallaci: 1929 – 2006), η Ιταλίδα δημοσιογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια και συγγραφέας, είναι γνωστή στην Ελλάδα για την σχέση της με τον Αλέκο Παναγούλη και για το πολυδιαβασμένο βιβλίο της «Γράμμα σε Ένα Παιδί που Δεν Γεννήθηκε Ποτέ». Το πιο επιτυχημένο όμως εμπορικά βιβλίο της, είναι το “The Rage and The Pride” («H Οργή και η Περηφάνεια», εκδόσεις Γκοβόστης2003), που εκδόθηκε λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Η Οριάνα Φαλάτσι ανήκε στον αριστερό χώρο και όμως αυτό δεν την εμπόδιζε να βλέπει καθαρά την απειλή διείσδυσης του Ισλάμ στην Ευρώπη. Το άρθρο αναρτήθηκε στο redskywarning.blogspot.com

Το βιβλίο συγκέντρωσε τα πυρά των κριτικών με το σκεπτικό ότι προκαλεί το «μίσος εναντίον των μουσουλμάνων».


"Το επόμενο και τελευταίο της βιβλίο ήταν το “The Force of Reason” (“La Forza della Ragione”) δηλ. «Η Δύναμη της Λογικής» που έγινε και αυτό best seller.  

Στο βιβλίο, η Φαλάτσι γράφει πως τρομοκράτες έχουν σκοτώσει 6.000 ανθρώπους τα 20 τελευταία χρόνια στο όνομα του Κορανίου και πως η ισλαμική πίστη σπέρνει μίσος αντί αγάπης και σκλαβιά αντί ελευθερίας.Ένας δικαστής διέταξε την προσαγωγή της σε δίκη στη γενέτειρά της, την Ιταλία, (έμενε στη Νέα Υόρκη) με την κατηγορία ότι με το βιβλίο της «δυσφήμησε το Ισλάμ».

Με αφορμή την έκδοση εκείνου του βιβλίου, μεταφέρω άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ στις 14/05/2004, που επιμελήθηκε η Όλγα Κολιάτσου

«La Forza della Ragione»- «Η δύναμη της λογικής» είναι μία πολεμική προειδοποίηση προς τη Δύση για τη λαβή στραγγαλισμού που προετοιμάζει το Ισλάμ. Η Φαλάτσι γράφει -πανηγυρίζουν οι θαυμαστές της- όσα «καλοκάγαθοι» διανοητές, Εκκλησία και πολιτικές παρατάξεις δεν εννοούν να συνειδητοποιήσουν, ότι δηλαδή η Ευρώπη βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο, απειλούμενη από τούς οπαδούς τού Αλλάχ.

Το βιβλίο ξεκινά ως εξής, «Από το Γιβραλτάρ έως το Νόρντκαπ, από τους λόφους της Τοσκάνης έως το Βόλγκογκραντ, σ’ όλες τις ευρωπαϊκές πολιτείες, υπάρχει από καιρό και μια δεύτερη πόλη, μια πόλη μουσουλμανική, όπου κυριαρχεί το Κοράνι». Αυτή η πόλη μέσα στην πόλη δεν έχει καμία σχέση με τις παραδοσιακές κοινότητες διασποράς, όπου συγκεντρώνονται οι μετανάστες φθάνοντας στο νέο, ξένο κόσμο. Είναι «μια βαθμίδα της ισλαμικής επεκτατικής πολιτικής -πρόκειται για τη μοναδική τέχνη, στην οποία οι γιοι του Αλλάχ ήσαν πάντοτε αξεπέραστοι- η τέχνη να εισβάλλουν, να κατακτούν, να υποτάσσουν». Κι «η διακαώς ποθούμενη λεία τους ήταν πάντα η Ευρώπη, ο χριστιανικός κόσμος».

Γι’ αυτή τη λαφυραγωγία οι μουσουλμάνοι, ισχυρίζεται η Φαλάτσι, δεν χρησιμοποιούν όπλα τρομοκρατών ούτε τα μηνύματα φανατισμού των μουλάδων τους, αλλά τα γόνιμα σώματα των γυναικών τους. «Στην υποδουλωμένη Ευρώπη, όμως, το θέμα της ισλαμικής γονιμότητας έχει κηρυχθεί ταμπού, που κανείς δεν τολμά να θίξει», καταγγέλλει η συγγραφέας. «Κι αν το προσπαθήσεις, σε στέλνουν στο δικαστήριο λόγω ρατσισμού, ξενοφοβίας ή βλασφημίας», όπως συνέβη στην ίδια όταν κατηγορήθηκε ως ηθική αυτουργός για υποδαύλιση εθνικιστικού μίσους, γράφοντας για τις μουσουλμάνες ότι «πολλαπλασιάζονται σαν αρουραίοι» Τώρα η Φαλάτσι γράφει: «Κανένας νόμος που καταπνίγει την ελευθερία δεν θα μπορέσει ποτέ ν’ αμφισβητήσει… πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα νεογέννητα των μουσουλμανικών κοινοτήτων καλύπτουν το 10%, στις Βρυξέλλες φθάνουν στο 30%, στη Μασσαλία, μάλιστα, 60%. Κι αρκεί να θυμηθούμε τα λόγια του Μπουμεντιέν (σ.σ. πρώην προέδρου της Αλγερίας) ενώπιον της Συνέλευσης των Ηνωμ. Εθνών το 1974: “Κάποια μέρα εκατομμύρια άνθρωποι θα εγκαταλείψουν το νότιο ημισφαίριο για να εισβάλουν στο βόρειο. Σίγουρα όχι ως αλλοδαποί. Θα έρθουν ως κατακτητές και θα το καταλάβουν, εποικίζοντάς το με τα παιδιά τους. Το σώμα των γυναικών μας θα μας εξασφαλίσει τη νίκη”».

Η παλαίμαχη δημοσιογράφος, που συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με την «Κοριέρε ντελα Σέρα» και τους «Τάιμς Ν. Υόρκης», υπήρξε ρεπόρτερ στον πόλεμο του Βιετνάμ, έχει πάρει συνέντευξη από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί και τον Κινέζο ηγέτη Ντενγκ Ξιαοπίνγκ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 αποσύρθηκε κι αφιερώθηκε στο συγγραφικό της έργο, αλλά μετά την 11.9.2001 αισθάνθηκε υποχρεωμένη να προειδοποιήσει τον κόσμο για τις προθέσεις τού Ισλάμ.

Στην εισαγωγή του βιβλίου της γράφει «Η οργή κι η υπερηφάνεια γέννησαν ένα παιδί- την αγανάκτηση, που όξυνε τη σκέψη και τη λογική της ικανότητα να βλέπει καθαρά όσες αλήθειες προσπαθεί να εκφράσει. Αγανακτεί με μία δημοκρατία, που, αντί ν’ακούσει τους πολίτες της, τους καταδικάζει σε σιωπή, τους παραδίδει στον εχθρό και στην έλλειψη δικαιοσύνης, δίδει αξία σ’ ένα σύστημα όπου υπολογίζονται περισσότερο οι μειονότητες απ’ ό,τι η πλειοψηφία -μία “μη-δημοκρατία”, απάτη και ψέμα».

Και συνεχίζει: «Ούτε για ελευθερία μπορείς να μιλήσεις, όταν η κοινωνία εμποδίζει όσους διέκριναν, -όπως η ίδια- την απειλή για τη μη-μουσουλμανική ανθρωπότητα, ν’ αντισταθούν στους εισβολείς ή μας φιμώνει. Όχι μόνον οι σκέψεις, αλλά και τα αισθήματα των ανθρώπων λογοκρίνονται και σου καθορίζουν ποιον πρέπει ν’ αγαπάς και ποιον να μισείς».

 «Ευράμπια» ("Eurabia") αποκαλεί η Φαλάτσι την, κατά τη γνώμη της, παρηκμασμένη, εξισλαμισμένη Ευρώπη, που έχει μετατραπεί ήδη σε αραβική επαρχία, ενώ «οι Δυτικοί θα ‘πρεπε επιτέλους ν’ αμυνθούν και να τους επιτρέπεται να αμυνθούν, αλλιώς είναι χαμένοι». Και τονίζει ότι δεν έχει τον φανατισμό, ούτε τον πλουτισμό ως συγγραφικό κίνητρο, αλλά το καθήκον. Κι επειδή καμία θύελλα ούτε κανένα θαύμα δεν θα σβήσει τη φωτιά του Ισλάμ- «το θέμα αφορά την επιβίωση όλων, εκείνων που δεν θέλουν να προσκυνήσουν τον Αλλάχ»."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στην δημοσκόπηση της VPRC

Επτακοµµατική Βουλή µε πρώτο κόµµα τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δηµοσκόπηση της VPRC. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30% στην εκτίµηση εκλογικής επιρροής και διατηρεί σαφές προβάδισµα έναντι της Νέας ∆ηµοκρατίας, που ακολουθεί µε 26,5%.

Τα "Επίκαιρα" δημοσιεύουν σήμερα τμήμα της τελευταίας δημοσκόπησης της VPRC πριν τις εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό  12,5%, ενώ  μικρή αλλά διακριτή πτώση καταγράφουν τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Αντίθετα, η ∆ηµοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη συγκρατεί τα ποσοστά της τάξης του 7,5% και επιβεβαιώνει το ρόλο ρυθµιστή στο µετεκλογικό σκηνικό.

Τριπλή ισοπαλία έχουµε στην καταλληλότητα πρωθυπουργού. Αντώνης Σαµαράς, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρούνται καταλληλότεροι για πρωθυπουργοί από το 15% των ερωτηθέντων και βρίσκονται στη... δεύτερη θέση, αφού προηγείται σταθερά ο... Κανένας µε 31%! 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αναστέλλει την ασφάλιση εξαγωγών προς την Ελλάδα η Euler Hermes


Αναστέλλει την ασφάλιση εξαγωγών προς την Ελλάδα η ασφαλιστική εταιρεία Euler Hermes, εξαιτίας των ανησυχιών για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ.
«Η Euler Hermes αποφάσισε να σταματήσει να καλύπτει εξαγωγές προς την Ελλάδα για το άμεσο μέλλον», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters. Τα συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά δεν θα υπογραφούν νέα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο οποίος πρόσθεσε πως το θέμα θα επανεξεταστεί «μόλις βελτιωθεί η κατάσταση».
Εν τω μεταξύ, το γερμανικό βιομηχανικό και εμπορικό επιμελητήριο (DGIHK) εκτιμά ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τελικά το ευρώ, συμπληρώνοντας ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να αντέξει τους κραδασμούς που θα προκληθούν από μια τέτοια εξέλιξη.
Στο κεντρικό του σενάριο, το DGIHK προβλέπει ότι η Ελλάδα τελικά θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρός του, Μάρτιν Βανσλέμπεν. Ωστόσο, το επιμελητήριο διευκρινίζει ότι η πρόβλεψή του δεν αποτελεί και επιθυμία του.
Βραχυπρόθεσμα, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα είχε πάντως αντίκτυπο στην πρόβλεψη του επιμελητηρίου για ανάπτυξη 1,3% το 2012 στη Γερμανία. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, θα είχε πολιτικές επιπτώσεις των οποίων οι συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα παραμένουν άγνωστες, είπε ο Βανσλέμπεν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους Ισπανία και Ιταλία

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της δυστοκίας στην εξεύρεση λύσης για τη διάσωση της ισπανικής Bankia.

Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου άγγιξε το 6,6% - επίπεδα στα οποία άλλες χώρες αναγκάστηκαν στο παρελθόν να ζητήσουν διεθνή οικονομική στήριξη - μετά από την απόρριψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του σχεδίου διάσωσης της τράπεζας Bankia. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε το ισπανικό σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia μέσω κεφαλαίων της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ τόνισε στη Μαδρίτη ότι τα σχέδιά της είναι πολύ κοντά στο να παραβιάσουν την απαγόρευση της ΕΚΤ για τη «νομισματική χρηματοδότηση» ή τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων από την κεντρική τράπεζα.

Ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας αναμένεται τώρα να πραγματοποιηθεί με την έκδοση κρατικών ομολόγων.

Ταυτόχρονα, άνω του 6% ανήλθαν οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων, για πρώτη φορά από τα μέσα Μαΐου, υπό το βάρος των ανησυχιών για τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν νωρίτερα κατά 12 μονάδες βάσης στο 6,03%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η εποχή των μπλακ άουτ, ίσως, εντός του Ιουνίου να αποτελεί την νέα πραγματικότητα

Eκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον το πρόβλημα «ρευστότητα» της αγοράς ενέργειας. Περιθώρια αναμονής για την επίλυσή του μετά τις εκλογές δεν υπάρχουν και η υπηρεσιακή κυβέρνηση καλείται να δει το θέμα ως «ειδική έκτακτη εθνική ανάγκη» προκειμένου να αποτραπεί μια ολική κατάρρευση της αγοράς μέσα στον Iούνιο. Σε διαφορετική περίπτωση το μπλακ άουτ θα «σκάσει» στις αρχές του μήνα καθώς η ΔEΠA θα αναγκαστεί να κλείσει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας θερμικών μονάδων που της οφείλουν συνολικά περί τα 300 εκατ. ευρώ και να ζητήσει από τις τράπεζες κατάπτωση των εγγυητικών τους επιστολών, για να αποκτήσει την απαραίτητη ρευστότητα που θα της επιτρέψει να καλύψει υποχρεώσεις προς προμηθευτές.

Tη δραματική κατάσταση της αγοράς ενέργειας περιγράφει σε επιστολή που απέστειλε την περασμένη Πέμπτη στους συναρμόδιους υπουργούς ΠEKA και Oικονομικών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΠA κ. Xάρης Σαχίνης, η οποία κοινοποιήθηκε και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE). Στην επιστολή του ο κ. Σαχίνης ενημερώνει ότι οι ανεξόφλητες οφειλές των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ. Oτι η ίδια θα πρέπει στις 15 Iουνίου να αποπληρώσει την τουρκική Botas, στις 22 τη ρωσική Gazprom και ένα spot φορτίο LNG στην ιταλική ENI και στις 20 του μηνός να καταβάλει την δόση EΦK στο Δημόσιο, ενώ τα ταμεία της είναι άδεια και ήδη έχει σταματήσει να πληρώνει τον ΔEΣΦA για τη χρήση του συστήματος μεταφοράς.

Eνημερώνει επίσης, ότι το έλλειμμα του ΛAΓHE (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) έχει φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ και διευρύνεται καθημερινά, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αποπληρωθούν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί για να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στη ΔEΠA. H διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Σαχίνης, αξιολογεί τις αμέσως επόμενες ενέργειές της, που είναι η διακοπή παροχής αερίου στις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και η κατάπτωση των εγγυητικών τους επιστολών. Σημειώνει, ωστόσο, ότι το μέτρο αυτό μόνο προσωρινά θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΠΑ και ζητάει να εξεταστεί το θέμα ως «ειδική έκτακτη εθνική ανάγκη».

Προτείνει ως άμεση λύση την έκδοση ομολογιακού δανείου με ενέχυρο μετοχές της θυγατρικής εταιρείας ΔEΣΦA, κάτι που ανατρέπει τον κεντρικό σχεδιασμό αποκρατικοποίησης της εταιρείας. Oσο για την ενίσχυση ρευστότητας του ΛAΓHE από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον κ. Σαχίνη έγινε σαφές ότι δεν έχουν γίνει βήματα για την έγκρισή του. Eίναι γνωστό ότι η τρόικα έχει συνδέσει την έγκριση του δανείου με την απαίτηση για αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο 2012 και τη μείωση των εγγυημένων τιμών στην ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Kαι στην περίπτωση έγκρισης όμως του δανείου, το πρόβλημα δεν λύνεται.

H πρόσφατη ένεση ρευστότητας της ΔEH με 380 εκατ. ευρώ είναι η πλέον έμπρακτη απόδειξη της αναποτελεσματικότητας μέτρων που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δομικά προβλήματα της αγοράς. H επιχείρηση τον Iούνιο θα βρεθεί στο ίδιο ακριβώς σημείο καθώς θα χρειασθεί να επιστρέψει τα ποσά που παρακράτησε από το ειδικό τέλος ακινήτων (ETHΔE) αλλά και να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ακυρώσεις παραγγελιών ελληνικών προϊόντων πλήττουν τις εξαγωγές

Σε ακύρωση παραγγελιών που βρίσκονταν ήδη πριν από τον εκτελωνισμό φαίνεται ότι προχώρησαν πελάτες των ελληνικών προϊόντων από το εξωτερικό, ενώ κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν συμβόλαια που προορίζονταν για αγορές εκτός συνόρων. Σε αυτά τα άκρως ανησυχητικά φαινόμενα αποδίδει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη την πρωτοφανή διαφορά, κατά 5,9 ποσοστιαίες μονάδες ή κατά 80,6 εκατ. ευρώ, μεταξύ των αρχικών εκτιμήσεων και των προσωρινών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σχετικά με την αύξηση της αξίας εξαγωγών τον Μάρτιο του 2012 έναντι του Μαρτίου του 2011.

Ειδικότερα, στις 10 Μαΐου 2012 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι με βάση τις εκτιμήσεις της, η συνολική αξία των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε τον Μάρτιο του 2012 σε 1.567 εκατ. ευρώ έναντι 1.352,8 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2011, σημειώνοντας αύξηση 15,8%. Ωστόσο, στις 28 Μαΐου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι με βάση τα προσωρινά στοιχεία, η συνολική αξία των εξαγωγών -χωρίς τα πετρελαιοειδή- ανήλθε τον Μάρτιο του 2012 σε 1.486,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011 κατά 9,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν βάσει των δηλώσεων προς εκτελωνισμό εμπορευμάτων, ενώ τα προσωρινά στοιχεία προέρχονται από τις δηλώσεις εμπορευμάτων που έχουν ήδη εξαχθεί. Οπως επισημαίνουν, μάλιστα, οι εξαγωγείς, συχνά υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εκτιμήσεων και των προσωρινών στοιχείων, όχι όμως του μεγέθους αυτού που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο του 2012.
Με βάση τα νέα δεδομένα αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω και ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών για το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους στο 4,8% έναντι 12,5% που ήταν ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών το α΄ τρίμηνο του 2011. Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν μόλις κατά 3,7% το 2012 σε σχέση με το 2011, ενώ για το 2013 προβλέπει αύξηση των εξαγωγών κατά 6,9% σε σχέση με το 2012.

Από την άλλη, ακόμη μεγαλύτερη από την αρχικώς εκτιμώμενη είναι η μείωση των εισαγωγών. Έτσι, ενώ βάσει των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ η αξία των εισαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, διαμορφώθηκε τον Μάρτιο του 2012 σε 2.910,5 εκατ. ευρώ έναντι 3.115 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2011, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές ήταν τελικώς 2.857,1 εκατ. ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ζημιές για πρώτη φορά έχει η Kleeman


Zημίες, για πρώτη φορά στην ιστορία του, παρουσιάζει το φετινό α’ τρίμηνο ο όμιλος της Kleemann, με τα προ φόρων αποτελέσματα να βγαίνουν στο «κόκκινο» κατά 793.000 ευρώ, έναντι κερδών 567.000 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ωστόσο, ο όμιλος συνεχίζει να επιμένει επιθετικά εξαγωγικά και ετοιμάζεται να ξεκινήσει παραγωγή σε Κίνα και Σερβία, χρηματοδοτώντας μία ανάπτυξη που σε πρώτη φάση επιβαρύνει το σκέλος των εξόδων. Στο πλαίσιο της διεθνούς ανάπτυξης, ο Όμιλος διείσδυσε πρόσφατα σε νέες αγορές της Λατινικής Αμερικής, στην Ασία, αλλά και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το α’ τρίμηνο του 2012 και σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από την κατάρρευση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην εγχώρια αγορά, αλλά και από τις πιέσεις που υφίστανται στη διεθνή αγορά οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Τα αποτελέσματα επηρέασαν επίσης αρνητικά η αύξηση του κόστους των υλικών, οι αυξημένες προβλέψεις επισφάλειας κατά περίπου 460.000 ευρώ σε σχέση με το περσινό τρίμηνο, η ζημία των νεοσύστατων θυγατρικών στο Βρετανία και στην Κίνα ύψους 226.000 ευρώ, αλλά και η επιβάρυνση από συναλλαγματικές διαφορές της θυγατρικής στην Τουρκία περίπου 268.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Το EBITDA ( κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) του Ομίλου, είχε και αυτό αρνητικό πρόσημο, στις – 53.000 ευρώ, έναντι 1,4 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ η ζημία μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν -1,1 εκατ. ευρώ, από 5.100 ευρώ το 2011.
Σημειώνεται ότι κατά το εξεταζόμενο τρίμηνο, οι πωλήσεις του Ομίλου ήταν μειωμένες στα 17 εκατ. ευρώ, από 19,979 στο α’ τρίμηνο του 2011.
Παραγωγή σε Σερβία και Κίνα
Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό, έως το τέλος Ιουλίου η θυγατρική  «Demenxun» θα ολοκληρώσει την παραγωγική της βάση στην Κίνα, ενώ παράλληλα εντός των επόμενων τριών μηνών θα ξεκινήσει τη λειτουργία της και η μονάδα της σερβικής θυγατρικής «Kleemann Liftovi». Tα δύο εργοστάσια θα παράγουν εξαρτήματα ανελκυστήρων και θα λειτουργούν συμπληρωματικά των βασικών παραγωγικών της εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο Κιλκίς.
Στο μεταξύ, το ποσοστό διεθνών πωλήσεων της Kleemann βαίνει αυξανόμενο, καθώς το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις της μητρικής εταιρείας στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και πλέον το ποσοστό των εξαγωγών της αγγίζει το 71%.
Μεταξύ των 76 χωρών προς τις οποίες εξάγει η Kleemann, στην πρώτη θέση βρίσκεται η αγορά της Βρετανίας, όπου οι πωλήσεις της μητρικής αυξήθηκαν κατά 61%. Στη δεύτερη και τρίτη θέση από πλευράς πωλήσεων βρίσκονται η Τουρκία και η Ρωσία, ενώ σημαντική αύξηση επίσης καταγράφουν οι πωλήσεις προς Γερμανία (κατά 47%), αλλά και προς Βέλγιο και Πολωνία (από 42% περίπου).
Σύμφωνα με την Kleemann, οι διεθνείς πωλήσεις του Ομίλου θα είχαν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, εάν ήταν καλύτερη η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Τα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την χώρα, η πολιτική αστάθεια των τελευταίων μηνών, αλλά και η έντονη φημολογία για έξοδο από την ευρωζώνη αποτελούν εμπόδιο και για την εκτός συνόρων δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων.
Όσον αφορά στις επιδόσεις στην εγχώρια αγορά στο α’ τρίμηνο του 2012, η βαθιά οικονομική ύφεση που βιώνει η χώρα και η κατάρρευση - στην ουσία - του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου επιβαρύνει συνεχώς τη δραστηριότητα της μητρικής εταιρείας στην Ελλάδα και συμπιέζει τα οικονομικά μεγέθη της.

Από τη διοίκηση της Kleemann σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι βραβευμένη με τη διάκριση των ισχυρότερων οικονομικά εταιρειών στην Ελλάδα («Strongest Companies in Greece» ICAP GROUP) και ο Όμιλος παρουσίασε για άλλη μια φορά θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές, με καθαρό δανεισμό που δεν ξεπερνά τα 12,1 εκατ. ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Τσίπρας θέλει να πάρει πίσω τον ΟΤΕ από τους Γερμανούς & όλες τις ΔΕΚΟ κρατικές. Όχι μόνο 30% θα πάρει στις εκλογές, αλλά 40%

Οικονομικό μανιφέστο με εννέα θεμελιώδη κεφάλαια τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν «πάγωμα» ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ, κρατικοποίηση του ΟΤΕ και τραπεζών, σταδιακές αυξήσεις μισθών και συντάξεων και νέο φορολογικό σύστημα, θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου έχει ήδη ολοκληρώσει την λεπτομερή εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος και ευελπιστεί ότι με τον τρόπο αυτό δοθεί μια σαφής και ξεκάθαρη απάντηση σε όσους επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στερείται συγκεκριμένου και ουσιαστικού προγραμματικού λόγου για την επόμενη ημέρα.

Επιπροσθέτως, η Κουμουνδούρου – μετά και το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» της περασμένης Κυριακής που ανέφερε ότι κάθε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει και μια διαφορετική φορολογική πρόταση – εξέδωσε «εσωτερικό» μήνυμα ζητώντας από όσους μιλούν σε ΜΜΕ να μην εκφέρουν «προσωπικές προτάσεις φορολόγησης αφού τα θέματα της φορολογίας είναι πολύ σύνθετα και χρειάζονται ειδικές γνώσεις».

Κατάργηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων
Ειδικότερα, στις εξειδικευμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνεται κεφάλαιο που θα εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο το κράτος θα επανακτήσει τον έλεγχο των στρατηγικών τομέων της οικονομίας (πχ. ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.). «Αδιαπραγμάτευτος» στόχος του κόμματος είναι ο δημόσιος έλεγχος επιχειρήσεων όπως : ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.α. και επομένως η κατάργηση των σχεδίων του ειδικού Ταμείου που έχει συγκροτηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι αποτελεί δύσκολο γρίφο ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να επανακρατικοποιηθούν επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ γι αυτό και έμπειρα στελέχη του κόμματος εξηγούν όλα αυτά «θα καθορισθούν συγκεκριμένα από την κυβέρνηση της Αριστεράς,  με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες, τις δυνατότητες και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει» επισημαίνουν όμως πως «σε κάθε περίπτωση θα αποτραπούν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων που έχουν προγραμματιστεί» . 

«Δίκαιο και εύχρηστο» φορολογικό σύστημα αποκατάσταση κατωτάτων μισθών

Πέραν αυτών, το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει ετοιμάσει για άμεση παρουσίαση 4-5 μέτρων για την αναδιανομή του πλούτου ενώ σχεδιάζει και ειδικό φορολογικό σύστημα στην βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι η βασική φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ – όπως και των υπολοίπων κομμάτων όταν μιλούν για νέο φορολογικό σύστημα – είναι η αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και η ανασυγκρότηση των φορολογικών μηχανισμών.

Επιπλέον, το μανιφέστο της Κουμουνδούρου θα περιλαμβάνει την άμεση κατάργηση των «χαρατσιών» για τα μικρομεσαία και χαμηλά εισοδήματα και  την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού (επαναφορά μετενέργειας, θεσμού διαιτησίας, Συλλογικές συμβάσεις κ.α.). 

Στα εντυπωσιακά καταγράφεται το γεγονός ότι μετά από αρκετούς μήνες θα ακουστεί για πρώτη φορά από κόμμα πρόταση για αύξηση μισθών και συντάξεων! Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου «ποντάρει» στο ότι με την συνολική στρατηγική του είναι εφικτή η ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και άρα παράλληλα με τους «ρυθμούς ανάπτυξης – ανάκαμψης» θα καταστεί εφικτή και η «σταδιακή αύξηση των μισθών και συντάξεων, πρώτα επί όλων των χαμηλότερων με στόχο μισθούς και συντάξεις ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης»

«Ανακεφαλαιοποίηση = Εθνικοποίηση» για τις Τράπεζες 


Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνει  ότι δεν αντιτάσσεται στο πρόγραμμα  ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα ξεκαθαρίσει όμως ότι αυτή θα πρέπει να γίνει με κοινές μετοχές μετά ψήφου και όχι χωρίς ψήφο  όπως αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Στην ουσία με τον τρόπο θα επιχειρήσει την εθνικοποίηση των τραπεζών εξηγώντας ότι «είναι ιδιαίτερα απαραίτητη και απόλυτα αναγκαία σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς» καθώς οι «δημόσιες τράπεζες» θα λειτουργήσουν ως εργαλείο «ανάπτυξης, παραγωγής και κοινωνικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής με στόχο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών».

Εθνικό πολυνομοσχέδιο για ανασυγκρότηση

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η σταθερή θέση του κόμματος για ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων  και η αντικατάστασή τους από πολυνομοσχέδιο «για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, τη παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή εισοδήματος και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση». Αναφορικά με την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και την επαναδιαπραγμάτευση νέων με καλύτερους όρους θα εξηγηθεί ότι ο τρόπος, ο χρόνος, οι πολιτικοί και νομικοί χειρισμοί θα εξαρτηθούν από την ισχύ που θα έχει μια πιθανή κυβέρνηση της Αριστεράς καθώς και από τους συσχετισμούς στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Παράλληλα θα τονιστεί ότι η χρηματοδότηση που παρέχει η τρόικα στην Ελλάδα κατευθύνεται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των δανείων και όχι των αναγκών του προϋπολογισμού.

«Μονομερείς ενέργειες μόνο για λόγους επιβίωσης»

Επιπροσθέτως, θεωρείται βέβαιη η αποσαφήνιση ορισμένων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμών προς το εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα εξηγήσει ότι δεν είναι αυτοσκοπός οι μονομερείς ενέργειες -όπως για παράδειγμα αναστολή πληρωμών – θα επισημάνει όμως πως αυτές θα γίνουν μόνο αν προκύψει ζήτημα επιβίωσης της χώρας και του λαού στέλνοντας με τον τρόπο αυτό μήνυμα ότι το πιστόλι δεν αποσύρεται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Πέραν τούτων, θα παρουσιαστεί ο γενικότερος στόχος της δημιουργίας μετώπου από της χώρες του Νότου προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση, μορατόριουμ αποπληρωμής του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης για το υπόλοιπο, στα πρότυπα της απόφασης για τη Γερμανία το 1953.

«Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι δική μας επιλογή»
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνει ότι η  προοπτική της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ χρησιμοποιείται ως κυρίαρχος εκβιασμός στην πορεία προς τις εκλογές και θα σημειώσει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εκβιάσουν τους ψηφοφόρους. Θα εξηγήσει ότι η Ευρώπη των μνημονίων είναι καταδικασμένη να διαλυθεί και θα τονίσει ότι το κόμμα «δεν πρόκειται να υποκύψει στον κυρίαρχο εκβιασμό και να αθετήσει  το αντιμνημονιακό ανορθωτικό προοδευτικό πρόγραμμά του , δίχως το οποίο η καταστροφή της χώρας, είτε εντός είτε εκτός ευρωζώνης, θα είναι μοιραία και απόλυτη». 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »