31/3/12

17 για τη ΔΕΠΑ


Δεκαεπτά επενδυτές από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων επτά εκτός Ευρωζώνης, εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου).
Όπως ανακοινώθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κατ’ αρχήν ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ ξεχωριστά αλλά και τον όμιλο ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε σήμερα, στις 7 το απόγευμα.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, «το μέγεθος και η ποιότητα του ενδιαφέροντος αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, η οποία εισέρχεται πραγματικά σε μια νέα φάση οικονομικών εξελίξεων».
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε προσεχή συνεδρίαση του, θα αξιολογήσει ρις αιτήσεις και θα ανακοινώσει ποιοι από τους ενδιαφερόμενους θα κληθούν να υποβάλλουν ενδεικτικές προσφορές.
Όσοι από τους ενδιαφερόμενους προεπιλεγούν, θα υπογράψουν το σχετικό Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας, ώστε να λάβουν το ενημερωτικό δελτίο καθώς και τα έγγραφα για την υποβολή ενδεικτικών προσφορών.
Σε σχετικές δηλώσεις του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση της φάσης της προ-επιλογής υποψηφίων επενδυτών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠ) «μπαίνει σε φάση ουσιαστικής υλοποίησης μία ακόμη σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που αφορά την αγορά ενέργειας, αλλά και την προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης».
Πρόσθεσε επίσης ότι «η μεγάλη συμμετοχή ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων από ολόκληρο τον πλανήτη στη διαγωνιστική διαδικασία δείχνει ότι η προσπάθεια της Ελλάδας για την ανάταξη της οικονομίας της αναγνωρίζεται».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Όλα μέλι γάλα με το πόρισμα Παπακωνσταντίνου


Στο αρχείο οδηγείται, τουλάχιστον για την παρούσα Βουλή, η αναζήτηση ευθυνών στην υπόθεση του ελλείμματος του 2009, καθώς η Εξεταστική Επιτροπή, που διερεύνησε το ζήτημα, διαπιστώνει στο πόρισμά της πως δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Καταλογίζει, ωστόσο, σαφείς πολιτικές ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ν.Δ., Γιάννη Παπαθανασίου, για αποσιώπηση της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ, αντίθετα, συμπεραίνει ότι οι χειρισμοί του διαδόχου του, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δεν διόγκωσαν τεχνητά το έλλειμμα του 2009.
Για κουκούλωμα της υπόθεσης έκανε λόγο από την πλευρά της η Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας την Εξεταστική ως «επιτροπή προστασίας των κ.κ. Παπακωνσταντίνου κα Παπανδρέου».
«Σύμφωνα με την πλειονότητα των μαρτυρικών καταθέσεων, τη νομοθεσία που διέπει τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές, τις έγγραφες διαπιστώσεις της Eurostat αλλά και τις έγγραφες απαντήσεις του επιτρόπου Αλμούνια και του επικεφαλής της Eurostat στην παρούσα Επιτροπή, δεν διαπιστώθηκε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΟΙΚ. που ανέλαβε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009», αναφέρει το πόρισμα που συντάχθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην επιτροπή και προσθέτει: «Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε ότι αυτή αποτύπωσε με μεθοδολογικά ορθό τρόπο τα πραγματικά στοιχεία του ελλείμματος». Υποστηρίζεται επίσης ότι «δεν διαπιστώθηκαν σφάλματα ή ανακρίβειες στην εφαρμογή της προβλεπόμενης μεθοδολογίας ούτε κατά την ένταξη 17 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης».
Στο ίδιο πνεύμα υπογραμμίζουν ότι «δεν διαπιστώθηκαν σφάλματα ή ανακρίβειες κατά το συνυπολογισμό των χρεών των νοσοκομείων» και των ελλειμμάτων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ούτε υπήρξαν παρεμβάσεις στο έργο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Απορρίπτουν μάλιστα τις σχετικές καταγγελίες του πρώην επικεφαλής της ΕΣΥΕ Μ. Κοντοπυράκη, με τον ισχυρισμό ότι «διαψεύσθηκαν κατηγορηματικά» από τον επικεφαλής της Eurostat, Β. Ραντερμάχερ.
Οι συντάκτες του πορίσματος καταλόγισαν όμως σαφείς πολιτικές ευθύνες στον κ. Παπαθανασίου, υποστηρίζοντας ότι «γνώριζε ήδη από τις αρχές του 2009 τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, και παρ' όλα αυτά δεν προέβη, ως όφειλε, στη λήψη, από την αρχή του έτους, διαρθρωτικών και άλλων μέτρων ικανών να μετριάσουν ή και να ανατρέψουν τη δυναμική διόγκωσης του ελλείμματος».
Τον κατηγορούν επίσης ότι «αποσιώπησε την πραγματική εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, προβαίνοντας, στις 2.10.2009, στη διατύπωση της πρόβλεψης, μέσω της ΕΣΥΕ, για έλλειμμα 6%, πρόβλεψη που βρισκόταν σε πλήρη διάσταση με τα πραγματικά στοιχεία που έθεταν υπόψη του οι αρμόδιες υπηρεσίες».
Τον χαρακτηρίζουν επίσης υπεύθυνο για την κατάργηση, τον Αύγουστο του 2009, της μηνιαίας δημοσιοποίησης των δελτίων εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τη μετατροπή τους σε τριμηνιαία.
«Επί των ημερών του κ. Παπαθανασίου, η ΕΣΥΕ δεν λειτουργούσε ως ανεξάρτητη αρχή», προσθέτει το πόρισμα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αποσιώπηση αυτή των στοιχείων είχε στόχο κυρίως την παραπλάνηση των Ελλήνων πολιτών προεκλογικά, καθώς για τις αγορές ήταν ήδη ορατός ο εκτροχιασμός του ελλείμματος από την παρακολούθηση των διαρκώς αυξανόμενων δανειακών αναγκών του έτους, πέραν των προβλέψεων του Προϋπολογισμού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα δημοσκόπηση


Εκ νέου πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, σχετική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ από τα ιστορικά χαμηλά  (περνά από την πέμπτη στην δεύτερη θέση)
Το «Βαρόμετρο» της Public Issue, όπως παρουσιάζεται στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» δείχνει:
Βουλή επτά κομμάτων (με τον ΛΑΟΣ να μένει εκτός), Τη Νέα Δημοκρατία να εμφανίζει περαιτέρω πτώση των ποσοστών της φτάνοντας το 22,5% έναντι 25% που είχε πριν από δύο εβδομάδες σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.
Το ΠΑΣΟΚ από το 11% να φτάνει το 15,5% και ανεβαίνει από την πέμπτη στην δεύτερη θέση.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,5%, ενώ είχε 12%.
ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ με 12%. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη στην προηγούμενη δημοσκόπηση ήταν δεύτερο με 15,5%.
Άνοδος καταγράφεται για τους Ανεξάρτητους Έλληνες που φτάνουν στο 8,5%. Ο ΛΑΟΣ πέφτει στο 2% από το 4% της προηγούμενης δημοσκόπησης ενώ η Χρυσή Αυγή πιάνει το 5% από το 2% που είχε πριν από 15 μέρες.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν 3% ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία παραμένει στάσιμη στο 2%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

12% του ΑΕΠ η μισθολογική δαπάνη στο Ελληνικό Δημόσιο


Σημειώνεται πως η μισθολογική δαπάνη της Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ για την Ελλάδα αυξήθηκε από 10,9% το 2000 σε 13,2% το 2009, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα ο μέσος όρος για την Ευρωζώνη αυξήθηκε από 10,4% σε 10,9%.
Με τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής του 2010 η μισθολογική δαπάνη μειώθηκε στο 12% αλλά παρέμεινε σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (10,7%). Επίσης, η μισθολογική δαπάνη ως ποσοστό των συνολικών εσόδων ή των συνολικών δαπανών είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με την Ευρωζώνη.
 
Το νέο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα υπολογίζεται πως θα συνοδευτεί το 2012 με μείωση δαπανών ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Η εξοικονόμηση αυτή επιμερίζεται μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης, των ΟΤΑ και ΟΚΑ, καθώς και των λοιπών φορέων της ευρύτερης Γενικής Κυβέρνησης.
 
Στο διάστημα 2000 - 2009 ο ελάχιστος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 60%, ενώ την τελευταία διετία έχει υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 25% σε μέσα επίπεδα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/3/12

Δεν αποκλείει νέο πακέτο διάσωσης ο Έλληνας! πρωθυπουργός

Δεν αποκλείει ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική II Sole 24 Ore, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποφύγει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει την ανάγκη να υπάρξει εν τέλει.

«Κάποιου είδους χρηματοοικονομικής βοήθειας μπορεί να είναι απαραίτητο, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε εντατικά για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε στη συνέντευξη.

Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα μπορεί από μόνη της να βρεθεί σε θέση ώστε να μην έχει πρόσβαση στις αγορές, ακόμη και εάν εφαρμοστούν πλήρως όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις συνθήκες των αγορών και τις προσδοκίες για το 2015», δήλωσε, ενώ υπογράμμισε ακόμη πως σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ,  οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές.

«Μια επιστροφή στη δραχμή θα προκαλούσε υψηλό πληθωρισμό, νομισματική αστάθεια και υποχώρηση της πραγματικής αξίας των τραπεζικών καταθέσεων»,  τόνισε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι προς συζήτηση αλλαγές στο φορολογικό

Στο στόχαστρο μπαίνουν και πάλι τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα καθώς αλλάζει η ισχύουσα φορολογική κλίμακα, καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές αλλά και θεσπίζονται νέα αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Παράλληλα θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις για τους «έχοντες» εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. 

Αυτό προκύπτει από το πόρισμα της επιτροπής για την αναμόρφωση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της χωρίς την συμμετοχή της ΝΔ και των κομμάτων της Αριστεράς. Το τελικό νομοσχέδιο αναμένεται να συνταχθεί έως τα τέλη Απριλίου και στην συνέχεια θα εξεταστεί από τους επικεφαλής της Τρόικας. 

Ωστόσο παρά τις εξαγγελίες για την ανάγκη λήψης αναπτυξιακών μέτρων που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, η πρόταση της επιτροπής δεν περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις αφού θα φορολογούνται όλες με συντελεστή 20% και όχι 15%, όπως προέβλεπαν οι αρχικές εισηγήσεις όταν στο διάλογο συμμετείχε και η Ν.Δ. 

Ενθαρρυντικό πάντως είναι το γεγονός ότι τα μέλη της εν λόγω επιτροπής άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ανωτέρω συντελεστή στο 15% όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. 

Σε κάθε περίπτωση όμως το κλίμα δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στην αγορά αφού, στην περίπτωση που υιοθετηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις, η μείωση του συντελεστή του Φ.Π.Α. 23% θα μείνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ενώ η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με βάση τις τιμές που έχει στα συρτάρια της η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και η θέσπιση μόνο δυο φόρων για τα ακίνητα, θα ισοπεδώσει την πραγματική οικονομία.

«Εξοντωτική» η νέα φορολογική κλίμακα

Αντιμέτωποι με νέα μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους κινδυνεύουν να βρεθούν από το νέο έτος οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και όσοι αποκτούν εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, στην περίπτωση που υιοθετηθεί η νέα φορολογική κλίμακα που εισηγείται η εν λόγω επιτροπή στο τελικό της πόρισμα.

Με τη νέα κλίμακα μειώνονται τα κλιμάκια φορολόγησης σε πέντε από οκτώ που προβλέπει η ισχύουσα, καθώς καταργούνται οι δυο ενδιάμεσοι συντελεστές 18% και 25% που «ευνοούσαν» κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με αποτέλεσμα να καταγράφεται φορολογική επιβάρυνση για όσους αποκτούν εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ

Πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων
Κλιμάκιο εισοδήματοςΦορολογικός συντελεστής %Φόρος κλιμακίουΣύνολο εισοδήματοςΣύνολο φόρου
5.000005.0000
5.0001050010.000500
20.000204.00030.0004.500
30.000309.00060.00013.500
Άνω των 60.00040   


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 

• Φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο 700 ευρώ, ενώ με τη νέα κλίμακα θα πληρώσει 900 ευρώ

• Με εισόδημα 15.000 ευρώ ο φόρος σήμερα είναι 1.240 και θα ανέλθει στα 1.500 ευρώ

• Με εισόδημα 16.000 ευρώ ο φόρος από τα 1.420 ευρώ θα ανέλθει στα 1.700 ευρώ

• Με εισόδημα 20.000 ευρώ ο φόρος είναι 2.420 ευρώ και φθάνει σε 2.500 ευρώ

• Με εισόδημα 26.000 ευρώ ο φόρος είναι 3.920 και μειώνεται στις 3.700 ευρώ

• Με εισόδημα 30.000 ευρώ ο φόρος είναι 5.320 ευρώ και «πέφτει» 4.500 ευρώ

Είναι φανερό ότι από τη νέα κλίμακα «κερδίζουν» όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 22.000 ευρώ, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο υψηλός συντελεστής 45% που ισχύει για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ μειώνεται στο 40%, που θα ισχύει για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ όπως και σήμερα.

Αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες αλλά … μαχητά

Τη θέσπιση νέων αντικειμενικών, αλλά μαχητών τεκμηρίων φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες εισηγείται η επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Συγκεκριμένα τα κριτήρια τα οποία σχεδιάζεται να λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία είναι τα εξής:

• Το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, 
• Ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος,
• Τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος, 
• Η αντικειμενική αξία της έδρας ή του καταστήματος, ή το ενοίκιο που καταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή
• Τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται κλπ.

ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ

Μόνο ως ευχή διατυπώνεται στο τελικό κείμενο της επιτροπής η μείωση του συντελεστή 23% του ΦΠΑ (ενδεχομένως στο 20%), αφού προς το παρόν οι αστοχίες του προϋπολογισμού και η «μαύρη τρύπα» των εσόδων δεν επιτρέπουν τη μείωσή του, όπως άλλωστε και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί ο μηχανισμός εκείνος που θα είναι επιφορτισμένος με την άμεση είσπραξη του Φ.Π.Α..

Ωστόσο η μείωση του ανωτέρω συντελεστή παραμένει πάντα ανοιχτή, όπως εξάλλου και ανοιχτό παραμένει και το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες κατά τη διάρκεια του διαλόγου υπήρξε πρόταση, στο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής, οι μικρές επιχειρήσεις, με τζίρο έως και 25.000 ευρώ, να μην εισπράττουν και να μην αποδίδουν ΦΠΑ!

ΔΥΟ ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ


Την καθιέρωση δύο μόνο φόρων στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσουν το τέλος ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ο ένας και όλους τους δημοτικούς φόρους και τέλη ο δεύτερος, προτείνει στο τελικό της πόρισμα η επιτροπή υιοθετώντας ουσιαστικά την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η επιβολή ενός νέου ενιαίου φόρου για τη χρήση των ακινήτων, ο οποίος επί της ουσίας θα αντικαταστήσει το τέλος ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το ΦΑΠ, θα είναι ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Επί της ουσίας δεν θα υπάρξει ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

«ΤΕΛΟΣ» ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ


Καταργούνται όσες φοροαπαλλαγές έχουν απομείνει και θεσπίζονται ειδικά επιδόματα με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Ειδικότερα, το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

• Πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για δαπάνες που αφορούν ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λ.π., για όσους δηλώνουν οικογενειακά εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.
• Πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.
• Κατάργηση των μειώσεων που ισχύουν σήμερα στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.
• Περικοπή όλων των φοροαπαλλαγών κατά την αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτου από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ = ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ


«Τέλος» στις αντικειμενικές αξίες, αλλά και στην κτηματαγορά, θα μπει με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των εμπορικών. Σε πρώτη φάση τον Ιούνιο αναμένεται οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων να αυξηθούν, με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών μας, κατά 25% - 30%.

Αμέσως μετά όμως θα αρχίσει να αξιοποιείται η βάση δεδομένων των ακινήτων, που έχει δημιουργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.

Η βάση είναι ήδη αρκετά μεγάλη δεδομένου ότι ο αριθμός των εκτιμήσεων που έχουν ήδη αναγγελθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος έως το τέλος Οκτωβρίου του 2011 έφθασε συνολικά στις 600.000 περίπου και αφορούσαν κατά 68,1% διαμερίσματα, 19,0% μονοκατοικίες, 5,7% μεζονέτες, 5,3% οικόπεδα, και 1,9% λοιπά.

Στη συνέχεια, οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα κάθε χρόνο, ανάλογα με τις μεταβολές των αγοραίων τιμών, κατά περιοχή. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, οι μεταβολές των τιμών δεν θα είναι θέμα πολιτικής απόφασης, η οποία καθυστερεί πολλές φορές λόγω του εκλογικού κύκλου, αλλά μια αυτόματη διαδικασία. Οι ίδιοι παράγοντες διαβεβαιώνουν, πώς στις περιοχές που μειώνονται οι αγοραίες τιμές, θα μειώνονται και οι νέου τύπου αντικειμενικές τιμές.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε φούρνο που έδινε δωρεάν πατάτες

Τα όρια της πρόκλησης αγγίζει ο τρόπος που ενεργούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους: από τη μία πλευρά επιβάλλουν πρόστιμα σε μικροκαταστηματάρχες επειδή μοίραζαν δωρεάν πατάτες, με μη εγκεκριμένες διαδικασίες, αλλά από την άλλη αφήνουν ατιμώρητα τα μεγαθήρια του λιανεμπορίου να επιβαρύνουν με δισεκατομμύρια τις τσέπες των καταναλωτών. 

Όπως ανακοινώθηκε χθες, απεβλήθη πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ από τους ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης σε φούρνο που μοίραζε προ 15νθημέρου σε κάθε πελάτη του δωρεάν πατάτες!

Όπως ανακοίνωσαν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εμπορείου, οι ποινές του καταστηματάρχη ήταν: παραπλάνηση καταναλωτή, παράνομη κατάληψη πεζοδρομίου και διάθεση προϊόντων χωρίς να έχει την απαραίτητη άδεια. Ανεξέλεγκτοι πάντως εξακολουθούν να δρουν οι κερδοσκόποι των δισεκατομμυρίων ευρώ, αφού ο περίφημος έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών και οι πολυδιαφημισμένοι 41 φάκελοι με τα καυτά στοιχεία για την ακρίβεια στην ελληνική αγορά έχουν μείνει στα συρτάρια των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

148,9 εκατ. ευρώ ζημιές στη ΔΕΗ το 2011


Καθαρές ζημίες ύψους 148,9 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος της ΔΕΗ το 2011, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 769,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 48,6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το περιθώριο EBITDA υποχώρησε σε 14% από 25,8% το 2010.
Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 5.513,6 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 5,1% σε σχέση με το 2010. Όπως διευκρινίζει η ΔΕΗ, στον κύκλο εργασιών συμπεριλαμβάνεται ποσό 140,6 εκατ. ευρώ που αφορά τη συμμετοχή χρηστών του δικτύου ηλεκτροδότησης για τη σύνδεσή τους. Το αντίστοιχο μέγεθος το 2010 ήταν 194,5 εκατ. ευρώ.
Τα προ φόρων αποτελέσματα του 2011 διαμορφώθηκαν σε ζημίες 85,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 740,7 εκατ. ευρώ το 2010. Σε σχέση με το 2010, τα προ φόρων αποτελέσματα έχουν επιβαρυνθεί με ζημία ύψους 25,6 εκατ. ευρώ από την απομείωση της αξίας μετοχών του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Εξαιρουμένης της επιβάρυνσης αυτής, οι ζημίες θα είχαν διαμορφωθεί σε 60,2 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, η μητρική εταιρεία σχημάτισε μια πρόβλεψη ύψους 83,5 εκατ. ευρώ για την ανακτησιμότητα των απαιτήσεών της από τρίτους προμηθευτές, για δικαιώματα χρήσης δικτύου. Χωρίς και την πρόβλεψη αυτή, ο Όμιλος θα εμφάνιζε προ φόρων κέρδη της τάξεως των 23,3 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η κερδοφορία των θυγατρικών εταιρειών ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., καθώς και ο σχηματισμός προβλέψεων για φορολογικά ανέλεγκτες χρήσεις, είχαν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων του Ομίλου με φόρο ύψους 63,1 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη μεταξύ 2011 και 2010 στις 61.834 GWh έναντι 61.817 GWh το 2010. Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, μειώθηκαν κατά 2.270 GWh (-4,4%), σε 49.317 GWh, ενώ τα αντίστοιχα έσοδα μειώθηκαν κατά 6,8%.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως δεν θα διανεμηθεί μέρισμα για τη χρήση 2011.
«Σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, καθώς το 2011 ήταν το έτος της μεγαλύτερης ύφεσης που γνώρισε ποτέ η Ελληνική οικονομία κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η ΔΕΗ πέτυχε να κλείσει τη χρήση με περιορισμένες απώλειες. Στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν ουσιαστικά η σημαντική μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας, η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και ο εξορθολογισμός των ελεγχόμενων δαπανών, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας», σχολίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μεγάλες ζημίες για τον όμιλο ΕΛΓΕΚΑ

Διευρύνθηκαν σημαντικά, το 2011, οι ενοποιημένες ζημίες του ομίλου ΕΛΓΕΚΑ,λόγω της μεγάλης μείωσης στην κατανάλωση στην εσωτερική αγορά και παρά τη θετική εξέλιξη που έχει η συνεργασία του Ομιλου με την κινεζική Cosco, αλλά και η δραστηριοποίησή του σε νέες, πολλά υποσχόμενες αγορές, όπως της ιδιωτικής ετικέτας και των οπωροκηπευτικών.

Συγκεκριμένα, στα 363,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών έναντι 352,7 εκατ. ευρώ το 2010, για την ΕΛΓΕΚΑ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,1%.

Όμως, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν από 12,8 εκατ. σε 6,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 6,7 εκατ. έναντι 0,4 εκατ. ευρώ στη συγκρίσιμη χρήση.

Οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 8,4 εκατ. ευρώ το 2011 από 1,2 εκατ. ευρώ το 2010.

Το 2011 αποτέλεσε έτος βαθιάς ύφεσης για την εγχώρια αγορά, με κύρια χαρακτηριστικά τη συνεχιζόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, την αύξηση της ανεργίας σε δυσθεώρητα επίπεδα και την περαιτέρω επιδείνωση της καταναλωτικής ψυχολογίας, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Επιπλέον, η έλλειψη ρευστότητας στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο είχε ως άμεση συνέπεια τη σημαντική αύξηση του κόστους χρήματος, αποτελώντας έναν ακόμα ανασταλτικό παράγοντα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, επισημαίνει, προσθέτοντας:

Ο όμιλος ΕΛΓΕΚΑ έχει επηρεαστεί από την κρίση,  γεγονός που απεικονίζεται στα οικονομικά του μεγέθη. Εντούτοις, μία σειρά ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί και αφορούν αφενός την ανάπτυξη των εργασιών του Ομίλου και αφετέρου τη βέλτιστη διαχείριση του κόστους δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων του Ομίλου.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η ισχυροποίηση της στρατηγικής συνεργασίας με τον κινεζικό όμιλο COSCO (μέσω της θυγατρικής «DIAKINISIS PORT ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» και της κοινοπραξίας «PCDC Α.Ε.») αποτελεί εχέγγυο αποκόμισης περαιτέρω σημαντικών οφελών τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας και υλικών υποδομών.

Η σύναψη μιας σειράς σημαντικών συμφωνιών («Danone Α.Ε.», «Αγγελάκης Α.Ε.», «Procter and Gamble International Operations S.A.»), ο εμπλουτισμός του προϊοντικού χαρτοφυλακίου («Craft Microbrewery», «Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή»), η δραστηριοποίηση σε νέες έντονα αναπτυσσόμενες αγορές (ανάπτυξη προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, οπωροκηπευτικά, κ.α.) μέσω της νεοσύστατης θυγατρικής «G.S.B.G. Α.Ε.», καθώς και ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί σε επίπεδο δομών και λειτουργιών του Ομίλου, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου ο Όμιλος να εξέλθει ισχυρότερος από την οικονομική κρίση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

H PetroChina μεγαλύτερη παραγωγός αργού στον κόσμο

Η εταιρία PetroChina ξεπέρασε την κολοσσιαία Exxon Mobil το 2011 και έγινε η μεγαλύτερη εισηγμένη παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε ο κινεζικός όμιλος.

Η PetroChina ανακοίνωσε ότι την περασμένη χρονιά παρήγαγε 886,1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, δηλαδή κατά μέσον όρο 2,43 βαρέλια την ημέρα, ενώ ο αμερικανικός όμιλος έφθασε τα 2,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Το 2010, η PetroChina παρήγε 2,35 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα, λιγότερα από τα 2,42 εκατ. βαρέλια την ημέρα της Exxon.

Ο κινεζικός πετρελαϊκός όμιλος εξήγησε ότι η παραγωγή του το 2011 κατέγραψε αύξηση 3,3% σε σύγκριση με το 2010.

Η PetroChina είναι θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης China National Petroleum Corp (CNPC) εισηγμένη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης.

Η Κίνα, οι ενεργειακές ανάγκες της οποίας αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας παγκοσμίως και η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια μαύρου χρυσού στον κόσμο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/3/12

Χρωστούσαν 700 εκατ. πλήρωσαν 8,5 και αφέθηκαν ελεύθεροι!

Μπορεί εδώ και μήνες οι συλλήψεις οφειλετών του δημοσίου να βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη και η κοινή γνώμη να βομβαρδίζεται με αναφορές για τους μπαταχτσήδες που πέφτουν στα χέρια του νόμου… αλλά ο θησαυρός αποδεικνύεται σκέτος άνθρακας.
 
Παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο οι αρχές να έχουν βάλει χειροπέδες σε εκατοντάδες μεγαλοοφειλέτες, τελικά όμως είναι ελάχιστα τα χρήματα που έχουν μπει στα δημόσια ταμεία.
 
Ας δούμε όμως αναλυτικά τα στοιχεία, όπως αυτά διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
 
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Μανώλης Όθωνας, «από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθησαν, από την 01.01.2011 έως και τις 15.03.2012, συνολικά 185 άτομα, το δε συνολικό ποσό της οφειλής τους προς το Δημόσιο ανέρχεται στα 694.602.909,58 ευρώ».
 
Στον αντίποδα των στοιχείων που τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται τα ποσά που εισπράχθηκαν από οφειλέτες του δημοσίου όπως αυτά έχουν καταγραφεί από το υπουργείο Οικονομικών.
 
Είναι χαρακτηριστικό πως ως τις αρχές Μαρτίου υπήρξαν μόνο 29 περιπτώσεις φυσικών προσώπων τα οποία, προκειμένου να αποφύγουν τη φυλάκιση για οφειλές κυρίως ΦΠΑ, κατέβαλαν το ποσό των 8.446.000 ευρώ.
 
Σταγόνα στον ωκεανό των χρεών προς το δημόσιο αν αναλογιστεί κανείς πως από τη συνολική οφειλή το κράτος έχει καταφέρει να εισπράξει μονάχα το 12% από όλους αυτούς που καθημερινά συλλαμβάνονται.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Και εκλογικό επίδομα και για υπαλλήλους ΟΤΑ και Τυπογραφείου

Χορήγηση της ειδικής εκλογικής αποζημίωσης και στους υπαλλήλους των περιφερειών, δήμων και του εθνικού τυπογραφείου που αποδεδειγμένα εργάζονται για την διεξαγωγή των εκλογών αποφάσισαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών Τάσος Γιαννίτσης και Φίλιππος Σαχινίδης αντίστοιχα. 

Σημειώνεται ότι την συγκεκριμένη αποζημίωση λάμβαναν μόνο οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και οι αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής, γραμματείς, έφοροι κλπ.

Όμως, με την συγκεκριμένη προσθήκη στο νομοσχέδιο για την τοπική ανάπτυξη προβλέπεται ότι «η ανωτέρω αποζημίωση υπόκειται στις νόμιμες κρατήσεις καθώς και σε φορολογία εισοδήματος» κάτι που έως σήμερα δεν ίσχυε καθώς ήταν αφορολόγητη.

Επιπροσθέτως, «το ύψος και ο τρόπος καταβολής» θα καθοριστούν νε κοινή υπουργική απόφαση των Εσωτερικών και Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι με πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΠΟΕ- ΟΤΑ είχε εξαγγείλει «την απόφαση αποχής των εργαζομένων των ΟΤΑ Α βαθμού από κάθε εργασία που συνδέεται με την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γερμανικές αποζημιώσεις, όνειρο θερινής νυκτός

«Οι υπηρεσίες μου είπαν ότι κανείς τις τελευταίες δεκαετίες δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό»! Σε αυτή την κυνική ομολογία προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, του κατοχικού δανείου και των ανεκτίμητων αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός κατά την διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το συγκεκριμένο ζήτημα ολοκλήρωσε την τραγική εικόνα που παραπέμπει σε «μπάχαλο» και όχι υπουργείο λέγοντας ανερυθρίαστα ότι «Ρώτησα αν έχουμε στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας. Ενημερώθηκα ότι κάποτε υπήρχε τμήμα στη Διεύθυνση 25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτγους και ότι υπάρχει ένα αρχείο για πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω εξασφαλίσει πρόσβαση και αναζητώ το αρχείο»!!!

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Παπαδάκης είχε δηλώσει ότι η ΤτΕ «δεν διαθέτει τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο, τα οποία προφανώς βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών».  

Από την άλλη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου εξήγησε πως «Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει φάκελο, δεν έχει υπηρεσία, δεν έχει ασχοληθεί παρά μόνο όταν είχε δικαστική εμπλοκή» ενώ πρόσθεσε πως  «από τη στιγμή που πας σε διαπραγμάτευση, πρέπει να είσαι έτοιμος για τα επόμενα βήματα αν αποτύχει η διαπραγμάτευση. Να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να θέσει το θέμα σε δικαστήρια σε διαφορετική βάση». Πάντως ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «για εμάς το θέμα είναι ανοιχτό. Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής».

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι «Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει» εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα «διατηρεί το δικαίωμα να χειριστεί το θέμα την στιγμή και με τον τρόπο που θα κρίνει καταλληλότερο και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο των παραμέτρων, έχοντας κάνει την ανάλογη προετοιμασία» επισήμανε όμως ότι απαιτείται προσοχή για το πως θα τεθεί το ζήτημα λέγοντας ότι «Είναι προσβλητικό να συγκρίνεται η σημερινή Γερμανία με την ναζιστική Γερμανία. Όσο προσβλητικό είναι και να ακούγονται φωνές που λένε να πουληθούν τα νησιά και η Ακρόπολη. Ο λαϊκισμός τρέφει λαϊκισμό»!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28,5% μείωση στις οικοδομικές άδειες του 2011


Πτώση 28,5% σημείωσαν οι οικοδομικές άδειες στη χώρα το 2011, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).
Συγκεκριμένα, το 12μηνο από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο 2011 το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, διαμορφώθηκε σε 35.746 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 6.090,8 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 23.186,2 χιλιάδες m3 όγκου.
Παρατηρήθηκε, δηλαδή, μείωση κατά 28,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 42,0% στην επιφάνεια και κατά 38,2% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση 28,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 41,4% στην επιφάνεια και 37,7% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010.
Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο για την ανωτέρω περίοδο είναι 2,5%.
Όσον αφορά στο Δεκέμβριο του 2011, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας), μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, διαμορφώθηκε σε 2.997 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 565,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 2.203,9 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 41,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 51,6% στην επιφάνεια και κατά 50,0% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νομιμοποίηση λαθρομεταναστών Πακιστανών με λευκούς γάμους με Βουλγάρες


Κύκλωμα της «πράσινης κάρτας», που προμήθευε με το αζημίωτο πλαστά πιστοποιητικά σε αλλοδαπούς για τέλεση λευκών γάμων προκειμένου να πάρουν την άδεια παραμονής στην Ελλάδα, αποκαλύφθηκε στην Κρήτη. 
Η κομπίνα εξιχνιάστηκε όταν ένας αντιδήμαρχος από το Ηράκλειο παρατήρησε από το περασμένο καλοκαίρι μεγάλο αριθμό πολιτικών γάμων να είναι όμοιοι: Ο γαμπρός Πακιστανός και η νύφη Βουλγάρα. 
 
Όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, από την έρευνα αποκαλύφθηκε ότι πολλά από τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την τέλεση γάμου ήταν πλαστά, ενώ κανένα από τα πιστοποιητικά που είχαν κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου δεν είχε επικυρωθεί από το υπουργείου Εξωτερικών, όπως προβλέπεται. 
 
Το εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι πως πάντα η νύφη ήταν από τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Αεράκη, το γεγονός αυτό εξηγείται: «Επειδή η Βουλγαρία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. δίνεται αυτόματα η δυνατότητα στο σύζυγο να κάνει τα χαρτιά του ως ευρωπαίος πολίτης».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

H ανατρεπτική μικροζυθοποιία της Κέρκυρας


Αν και μικρή στο μέγεθος, η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία κάνει μεγάλο θόρυβο σε όλο τον κόσμο παρουσιάζοντας καινοτόμα προϊόντα, όπως η μπύρα Ionian Epos η οποία είναι εμπνευσμένη από μια αναφορά του Ομήρου για τον κρίθινο οίνο που διέθετε ο βασιλιάς Αλκίνοος των Φαιάκων. Με τη συγκεκριμένη μπύρα, που κυκλοφόρησε το 2011 η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία θα προχωρήσει το φετινό χειμώνα για πρώτη φορά σε οργανωμένες εξαγωγές και μάλιστα στην μακρινή Αυστραλία. Και λέμε οργανωμένες γιατί η εταιρεία διαθέτει ήδη τις μπύρες της σε ιδιώτες σε όλο τον κόσμο, που είτε τη μαθαίνουν ως τουρίστες στη διάρκεια των διακοπών τους στην Κέρκυρα είτε την ανακαλύπτουν στο διαδίκτυο.
Όπως τονίζει στη Voria.gr ο εμπνευστής και επικεφαλής της εταιρείας Σπύρος Καλούδης η Ionian Epos έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου, καθώς 2.800 χρόνια μετά την πρώτη αναφορά του Ομήρου δημιουργήθηκε μια μοναδική μπίρα διπλής ζύμωσης, με περιεκτικότητα 7,5% αλκοόλ. Παρασκευάζεται με τις καλύτερες ποικιλίες κριθαριών, λυκίσκων, μαγιάς και αγνού μελιού ανθέων, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, ζάχαρης ή άλλων πρόσθετων. Την επιτυχία της Ionian Epos θέλει να επαναλάβει η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία με μια νέα μπύρα, που θα είναι μοναδική στην παγκόσμια αγορά και θα κυκλοφορήσει στις αρχές Μαΐου.
Ο κ.Καλούδης εμπνεύστηκε την ιδέα της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας και την υλοποίησε το 2009 μαζί με άλλους λάτρεις της μπύρας με στόχο να βάλει το δικό του λιθαράκι σε μια επανάσταση της μπύρας στην Ελλάδα. «Πίστευα και πιστεύω ακόμη ότι είναι ντροπή οι τουρίστες, οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και οι Ολλανδοί να μην βρίσκουν τοπικές μπύρες στην Ελλάδα. Τα τοπικά προϊόντα ενδυναμώνουν την ταυτότητα μιας περιοχής. Η Κέρκυρα χρειαζόταν ένα προϊόν με ισχυρή ταυτότητα. Είμαστε υπερήφανοι που το παράγουμε και εισπράττουμε καθημερινά από τον ξένο καταναλωτή μπράβο», αναφέρει ο κ.Καλούδης προσθέτοντας ότι η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία αγκαλιάστηκε από την αρχή από το νησί.
Η επένδυση για τον εξοπλισμό του χειροποίητου ζυθοποιείου στον Αρίλλα, ένα μικρό χωριό της Βόρειας Κέρκυρας ξεπέρασε το 1 εκατ.ευρώ και ενισχύθηκε από τον αναπτυξιακό νόμο. Η παραγωγική δυναμικότητα του ζυθοποιείου είναι περίπου 60 τόνους/μήνα, όριο που αναμένεται να το φθάσει εφέτος η εταιρεία. Το 2011 η παραγωγή έφθασε τα 2.500 εκατόλιτρα ή 600.000 μικρές φιάλες και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2012. Λόγω της μικρής παραγωγής οι μπύρες της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας διανέμονται εκτός από την αγορά της Κέρκυρας μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία έπιασε σε τζίρο τις 400.000 ευρώ το 2011, αναμένει να παρουσιάσει για πρώτη φορά κέρδη το 2012 και απασχολεί σε εποχιακή βάση επτά εργαζόμενους.  
«Δεν μας ενδιαφέρει να μεγαλώσουμε, αλλά να δημιουργηθούν και άλλες μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα, ώστε να αναπτυχθεί ο κλάδος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο η ελληνική νομοθεσία είναι εχθρική για τις μικροζυθοποιίες και θυμίζει Ζιμπάμπουε», υπογραμμίζει ο κ.Καλούδης, ο οποίος σημειώνει ότι «είναι μονόδρομος για την Ελλάδα να παράγει και πρέπει με κάθε τρόπο η πολιτεία να διευκολύνει τους Έλληνες που θέλουν να παράγουν».     
Η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία διαθέτει δύο ale, αφροζυμωτές μπύρες με την ετικέτα «Corfu Beer»: τη Real Ale Special (ξανθοκόκκινη με φρουτώδες άρωμα) και τη Real Ale Bitter (καστανόχρωμα με ελαφρά πικρή γεύση). Μάλιστα, είναι η μοναδική ζυθοποία που παράγει Real Ale στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης, κυκλοφορεί τρεις μπύρες με την ετικέτα Ionian: την ξανθιά Royal Ionian που βασίζεται σε παλιά τσέχικη συνταγή, την φρέσκια lager Ionian Gold και την Ionian Epos. «Επιμένουμε στη φιλοσοφία του φρέσκου, όλες μας οι μπύρες διακινούνται με ψυγεία και φυλάσσονται σε ψυγεία. Μας αρέσει να είμαστε μια ανατρεπτική εταιρεία», εξηγεί ο κ.Καλούδης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »