31/10/11

Κινδυνολογεί για το μέλλον της χώρας ο Βενιζέλος. Το έχει κάνει με επιτυχία στο παρελθόν το πασοκ ουκ ολίγες φορές


Με κινδυνολογία απαντά ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία ενώ και με αφορμή τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου κάνει λόγο για «ηθική και υπαρξιακή κρίση» και «δημοκρατικό πρόβλημα» στη χώρα μας, ρίχνοντας τις ευθύνες στο λαό, που «δεν συνειδητοποιεί τους κινδύνους που διατρέχει».

Σε άρθρο του στα «Νέα», που δημοσιεύεται σήμερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζει ότι «η χώρα διατρέχει κινδύνους που δεν συνειδητοποιεί, γιατί ένα µεγάλο µέρος της πολιτικής της εκπροσώπησης και των διαµορφωτών της κοινής γνώµης έχει κάνει την επιλογή να παίζει “εν ου παικτοίς”, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ή ακόµα και να αντιστρέφεται η πραγµατικότητα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο λαός δείχνει να «απαντά µε λάθος τρόπο σε λάθος ερωτήµατα και να αγνοεί κρίσιµα δεδοµένα που απορρέουν από το συσχετισµό των δυνάµεων και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της 28ης Οκτωβρίου, υποστηρίζει ότι τα παιδιά χρησιμιοποιούνται "ως μοχλός άσκησης συνδικαλιστικής πίεσης" και μιλά για πρόβλημα στην εκπαίδευση των νέων, κατηγορώντας –όχι το κράτος αλλά- την ελληνική κοινωνία που δεν «απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς σεβασµό των παιδιών».

«Αν η ελληνική κοινωνία δεν µπορεί να απαιτήσει από τους εκπαιδευτικούς σεβασµό των παιδιών µας που δεν πρέπει να χρησιµοποιούνται ως µοχλός άσκησης συνδικαλιστικής πίεσης την ηµέρα της εθνικής γιορτής, τότε δεν ξέρω αν έχει σηµασία οποιαδήποτε µεταρρύθµιση του εκπαιδευτικού συστήµατος», αναφέρει.

«Αν πράγµατι η ελληνική κοινωνία δεν µπορεί να διαχωρίσει την πολιτική αντιπαράθεση από τον σεβασµό της εθνικής ιστορικής µνήµης και της πολιτειακής της εκπροσώπησης, τότε δεν ξέρω αν µπορεί να γίνει κάτι σε επίπεδο οικονοµικής πολιτικής», επισημαίνει ο υπουργός.

«Η χώρα πρέπει να οργανωθεί και πάλι εκ του µηδενός. Να ξαναγράψει τους βασικούς της κανόνες, το ίδιο το κοινωνικό συµβόλαιο που λειτουργεί ως θεµέλιο κάθε Πολιτείας», υποστηρίζει.

Όσον αφορά στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ελλάδα, ο Ευ. Βενιζέλος αναρωτιέται "γιατί οι πολίτες κρατούν αρνητική στάση", από τη στιγμή που "θα μειωθούν οι οφειλές του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες που κατέχουν ομόλογά του" ενώ ταυτόχρονα "δεν θα μειωθεί η εθνική κυριαρχία της χώρας", όπως ισχυρίζεται.

«Πίσω από τις κραυγές και τις εύκολες κουβέντες υπάρχει η φωνή της Πατρίδας. Μπορούµε να πετύχουµε, αρκεί να είµαστε σοβαροί, ενωµένοι, υπεύθυνοι και να έχουµε συνείδηση της κατάστασης και της Ιστορίας. Πρέπει να είµαστε υποχρεωτικά αισιόδοξοι, γιατί αν αφεθούµε να παρασυρθούµε από την ηττοπάθεια και την απαισιοδοξία της περιρρέουσας ατµόσφαιρας, τότε θα έχουµε χάσει ένα πολύ µεγάλο ιστορικό στοίχηµα. Και η βλάβη θα είναι ανεπανόρθωτη», καταλήγει ο Ευ. Βενιζέλος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο 17,6% η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο σύμφωνα με τη Eurostat


Τον Ιούλιο η ανεργία στην Ελλάδα έφτανε στο 17,6% σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Eurostat, με την ανεργία στους νέους έως 25 χρονών να αγγίζει το 43,5%.

Αντίθετα, κατά τον ίδιο μήνα, το ποσοστό που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι 16,5%. Την απόκλιση αυτή η Eurostat την αιτιολογεί στα ποσοστά, σημειώνοντας ότι η δική της μέτρηση βασίζεται στην εξαγωγή δεδομένων απευθείας από την έρευνα εργατικού δυναμικού (EU Labor Force Survey).

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο αριθμός των ανέργων το Σεπτέμβριο έφθασε τα 16,198 εκατομμύρια, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 10,2%.

Η χώρα μας είναι 2η στη σχετική κατάταξη ανεργίας των χωρών, με την Ισπανία να έχει την πρώτη θέση με ποσοστό 22,6%
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Ελλάδα εκχωρεί μέρος της εθνικής της κυριαρχίας


Δώρο άδωρο: Η βοήθεια προς την Ελλάδα συνοδεύεται όχι μόνο από αφόρητες οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά και από πολιτικές. Αυτό προκύπτει από συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νέο τεύχος του περιοδικού «Der Spiegel».

Για να δείξει ότι τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν στην Ελλάδα δεν αποτελούν προοίμιο για άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο γερμανός υπουργός οικονομικών λέει: «Οι ηγέτες της ευρωζώνης -μεταξύ των οποίων εκείνοι της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας- διευκρίνισαν, για μια ακόμη φορά, ότι η Ελλάδα είναι μια μοναδική, ιδιαίτερη περίπτωση, για την οποία έπρεπε να βρεθεί ειδική λύση. Για την πρόσθετη και πιο διαρκή βοήθεια που θα πάρει από τα μέλη της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει σκληρά μέτρα και να αποδεχθεί στενή επιτήρηση» λέει. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ελλάδα εκχωρεί προσωρινά ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας της». «Δεν πιστεύω ότι άλλες χώρες θα δέχονταν ποτέ κάτι τέτοιο, εκτός αν βρίσκονταν σε ύστατη ανάγκη».

Η άποψη αυτή δεν είναι βέβαια νέα. Ο ίδιος ο κ.Σόιμπλε, αλλά και γενικότερα το Βερολίνο, έχουν επανειλημμένως διακηρύξει, ότι με την εμβάθυνση της ευρωζώνης, τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, πρέπει να εκχωρήσουν βασικά συστατικά της εθνικής κυριαρχίας τους, π.χ. στο θέμα του προϋπολογισμού -κι αυτό ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται σε κατάσταση ύστατης ανάγκης. Το πείραμα που γίνεται στην Ελλάδα σήμερα θα εφαρμοστεί λοιπόν, αργά ή γρήγορα, και στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας θα γενικευθεί και θα θεσμοποιηθεί σε κάθε γωνιά της.

Σχετικά με τις τράπεζες ο Σόιμπλε είπε, ότι δεν αποκλείει μια καταναγκαστική συμμετοχή τους στο κούρεμα. Θα προτιμούσαμε την εθελοντική συμμετοχή τους, είπε, αλλά, αν οι τράπεζες δεν το κάνουν, ξέρουμε κι άλλους, μη συναινετικούς τρόπους. Η εναλλακτική προοπτική για μια συμφωνία, όπως είπε αυτολεξεί, «είναι η μη συμφωνία, και αυτή θα έχει μεγάλες συνέπειες» -αν και απέφυγε να πει ποιες συγκεκριμένα.

Το ποιες μπορεί να είναι αυτές μπορεί πάντως εύκολα να μαντευθεί: Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου οικονομικών, οι τράπεζες που θα δεχθούν να ανταλλάξουν τα παλιά ελληνικά ομόλογά τους με νέα -με μειωμένη ονομαστική τιμή κατά 50%- θα πάρουν γι αυτό ένα νομικό «δώρο», ήτοι θα πάψουν να υπόκεινται πλέον στην ελληνική νομοθεσία, και θα μπορούν να υπαχθούν σε μια άλλη, για παράδειγμα τη βρετανική. Έτσι θα απαλλαχθούν από την πίεση του ελληνικού κοινοβουλίου, που με διάφορες αλλαγές στη νομοθεσία θα μπορούσε να κάνει αφόρητη τη ζωή τους. Οι τράπεζες, αντίθετα, που θα δεν θα δεχθούν το κούρεμα, θα είναι εκτεθειμένες στα «καψόνια» του ελληνικού κράτους.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ.Σόιμπλε δηλώνει αισιόδοξος, ότι η Ελλάδα θα λύσει μεσοπρόθεσμα τα προβλήματά της και θα μπορέσει να βγει στις χρηματιστικές αγορές μετά το 2021 -από τη στιγμή δηλαδή που το ποσοστό του συνολικού χρέους της θα έχει πέσει στο 120% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της.

«Μην ξεχνάτε τα ολοκληρωμένα μέτρα που λαμβάνονται για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων αρχίζοντας με την task force της Επιτροπής και τη μόνιμη παραμονή της τρόικας στην Αθήνα, καθώς και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας» λέει. «Τα προβλήματα πρέπει όμως να λυθούν μέσα στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη, αλλά με τη βοήθεια της Ευρώπης».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ξεπέρασε τα επτά δισεκατομμύρια ο πληθυσμός της Γης


Τα επτά δισεκατομμύρια έφτασε ο πληθυσμός της γης, με τη γέννηση της μικρής Ντανίκα Μέι Καμάτσο από τις Φιλιππίνες. Το κοριτσάκι επέλεξε ο ΟΗΕ να είναι σύμβολο αυτού του πληθυσμιακού ορόσημου. Το βρέφος γεννήθηκε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο στις Φιλιππίνες και ζύγιζε 2,5 κιλά και πήρε το όνομα Ντανίκα που σημαίνει «πρωινό αστέρι» και είναι το δεύτερο παιδί της οικογένειας. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι ο νούμερο 7 δισεκατομμύρια κάτοικος της γης» δήλωσε η μητέρα της, Καμίλ Νταλούρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κηρύξει την 31η Οκτωβρίου ως την ημέρα των «Επτά Δισεκατομμυρίων» σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου στην αύξηση του πληθυσμού.

Ωστόσο, ανεξάρτητοι δημογράφοι έχουν εκφράσει όσον αφορά τη μεθοδολογία, λέγοντας ότι αυτό το νούμερο είναι πιθανότερο να έρθει του χρόνου και όχι φέτος.

Ο ΟΗΕ «δέχεται πολιτικές πιέσεις να αγνοήσει την αβεβαιότητα και να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες» έγραφε στο περιοδικό New Scientist ο Βόλφγκανγκ Λουτς του Ινστιτούτο Δημογραφίας της Βιέννης.

Ο ίδιος υπολόγιζε ότι θα φτάσουμε το ορόσημο των επτά δισεκατομμυρίων κάποια στιγμή μετά τις αρχές του 2013, πιθανώς και πολύ αργότερα, το 2020.

Τον τίτλο διεκδικούσαν και δύο περιοχές της Ρωσίας, η Καμτσάτκα και το Καλίνινγκραντ αλλά και το κρατίδιο Ουτάρ Πραντές της Ινδίας.

Η χερσόνησος της Καμτσάτκα, μια από τις πλέον αραιοκατοικημένες περιοχές της Ρωσίας, ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε τη γέννηση του δικού της «υποψήφιου», 19 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), ενός αγοριού που θα ονομαστεί Αλεξάντερ.

«Η χώρα μας αρχίζει στην Καμτσάτκα και για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι το νεογέννητο αυτό είναι το πρώτο που γεννήθηκε στη Ρωσία την ημέρα κατά την οποία ο πληθυσμός της Γης φτάνει τα επτά δισεκατομμύρια», τόνισε ανώτατος αξιωματούχος της περιοχής.

Περίπου 7.400 χιλιόμετρα μακρυά, στον θύλακο του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στην Πολωνία και την Λιθουανία, γεννήθηκε ο Πιοτρ Νικολάγεφ στις 00:02 τοπική ώρα και διεκδικεί τον ίδιο τίτλο.

Στην Ινδία, η βρετανική οργάνωση Plan International ανακοίνωσε την γέννηση της Ναργκίς στις 07:20 τοπική ώρα σε κέντρο υγείας του Μαλ, ενός απομακρυσμένου χωριού του κρατιδίου. Η οργάνωση παρακολουθούσε επτά εγκύους στο Ουτάρ Πραντές, στο οποίο τα ποσοστά γεννήσεων είναι πολύ υψηλά.

Η μικρή Ντανίκα ήταν το τέταρτο νεογέννητο. Γεννήθηκε δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα σε δημόσιο νοσοκομείο της Μανίλας.

Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ορίσει την 31η Οκτωβρίου 2011 ως την ημέρα που ο πληθυσμός της Γης θα φτάσει τα επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους, δώδεκα χρόνια μετά το ρεκόρ των έξι δισεκατομμυρίων.

Τότε, ο ΟΗΕ είχε επιλέξει τον Αντνάν Νέβιτς, που γεννήθηκε στο Σαράγεβο ως τον «νικητή», όμως αυτή την φορά ο οργανισμός αποφάσισε να μην ακολουθήσει αυτήν την διαδικασία με αποτέλεσμα αρκετές χώρες να διεκδικούν τον τίτλο.

Ωστόσο ο ΟΗΕ τελικά επέλεξε την μικρή Ντανίκα Μέι Καμάτσο από τις Φιλιππίνες να είναι σύμβολο αυτού του πληθυσμιακού ορόσημου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το επόμενο σκάνδαλο με τα ομόλογα των ταμείων


Αν το σκάνδαλο των ομολόγων ήταν μέγα και κάποια λαμόγια έφαγαν πολλά λεφτά, το σκάνδαλο των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται τοποθετημένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα κάνει πάταγο. Και παρά το γεγονός ότι εδώ και μερικές ημέρες βγήκε στο φως της δημοσιότητας το κρίσιμο θέμα του ποιος θα επωμιστεί το βάρος του κουρέματος, τα ταμεία ή η ΤτΕ, κυβέρνηση και κ. Προβόπουλος τηρούν σιγήν ιχθύος, και πολύ ένοχη σιγή μάλιστα.

Για όσους δε γνωρίζουν την υπόθεση να σας πούμε τα εξής: Τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κρατούν τα ίδια, ομόλογα που έχουν δώσει στην ΤτΕ προκειμένου να τα κρατά ως θεματοφύλακας αλλά και ταμειακά διαθέσιμα σε ρευστό που τα έχουν δώσει στην ΤτΕ. Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας λοιπόν, χωρίς να ρωτήσει τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, αγόρασε με τα χρήματα αυτά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία τώρα είναι απομειωμένα κατά 50%. Τα ταμεία λοιπόν αναγκάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και να αγοράζουν τα ίδια ομόλογα, κατόπιν πιέσεων της κυβέρνησης αλλά και να αποκτούν ομόλογα μέσω της ΤτΕ χωρίς όμως να τα έχει ρωτήσει για κάτι τέτοιο.

Μετά το κούρεμα εκτιμάται ότι τα ταμεία έχουν απώλειες πάνω από 11 δις ευρώ και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για τις εισφορές των ασφαλισμένων που έχουν χτίσει αυτή την περιουσία, δεν είναι κρατική επιχορήγηση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων έχει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων που καλύπτει γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς (περίπου 5,2 δισ. ευρώ). Όσον αφορά το ΙΚΑ -που είναι και το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας- έχει σε ομόλογα 2,2 δισ. ευρώ. Μεγάλα ποσά έχουν το ΤΕΑΙΤ (περίπου 2 δισ.) και το ΤΕΑΔΥ (περίπου 1,5 δισ.) αλλά και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Αντιθέτως μικρότερα ποσά -περίπου 88 εκατ.- έχει σε ομόλογα ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (τα 40 εκατ. ευρώ στο ΤΕΒΕ).

Από την άλλη, οι καταθέσεις των ταμείων μετατράπηκαν σε ομόλογα με αποφάσεις που έλαβαν τα διοικητικά συμβούλια της ΤτΕ όλα αυτά τα χρόνια.

Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά τώρα που τα ομόλογα είναι κουρεμένα; Τα ταμεία που δεν ήξεραν τίποτε ή η ΤτΕ που έκανε μπίζνες με τα λεφτά των άλλων;

Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, ορισμένα ταμεία ζήτησαν πίσω την περιουσία που είχαν καταθέσει στην ΤτΕ, κι όταν εννοούμε περιουσία λέμε τις καταθέσεις. Όμως, εκτός από αυτές υπάρχουν και κατατεθειμένα ομόλογα για να τα διαχειριστεί η Τράπεζα.

Ποιος θα υποστεί λοιπόν το κούρεμα;

Είναι τέλος χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες πριν τις αποφάσεις των Βρυξελλών, στήθηκε ήδη στο ΙΚΑ ένα σενάριο για αναγκαστικό κούρεμα των ομολόγων των ταμείων. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 45 του Νόμου 3863/2010, του Νόμου Λοβέρδου: “τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των Ταμείων μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς προμήθεια, η οποία λειτουργεί ως θεματοφύλακας“.

Πριν λίγες ημέρες υπήρξε κατεπείγον αίτημα των οικονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ που ζητούν από το διοικητή και τα μέλη του ΔΣ του ΙΚΑ να εγκρίνουν την άμεση μεταφορά όλων των ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Γιατί αυτή η πρεμούρα; Μήπως για να κουρευτούν χωρίς να ρωτήσει κανείς τα Ταμεία; Αλλά και πάλι, γιατί να πληρώσει τη χασούρα το ΙΚΑ κι όχι η Tράπεζα της Ελλάδος;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με εντολή Χριστόφια σβήνουν τα πατριωτικά συνθήματα από τους τοίχους στην Κύπρο



Σε μία ακόμη κίνηση για την καταρράκωση του ηθικού όχι μόνο της Εθνοφρουράς αλλά και του κυπριακού λαού προχώρησε η κυβέρνηση Χριστόφια με την εντολή που εξέδωσε για την κάλυψη των γνωστών πατριωτικών συνθημάτων και συμβόλων που έχουν γραφεί και σχεδιαστεί σε τοίχους και φυλάκια στρατοπέδων αλλά και σε φυλάκια της πράσινης γραμμής.

Πιο συγκεκριμένα όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα «ΜΑΧΗ» την περασμένη Πέμπτη το πρωί, έκπληκτοι αξιωματικοί και επιτελείς μονάδων της 2ης Μεραρχίας της Εθνικής Φρουράς, ανάγνωσαν την απαράδεκτη αλλά και προκλητική συνάμα διαταγή που στάλθηκε στις μονάδες και στα στρατόπεδα της Μεραρχίας και διέτασσε τις μονάδες να προχωρήσουν άμεσα στο σβήσιμο συνθημάτων και συμβόλων όπως «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ», ή «ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ», που βρίσκονται γραμμένα σε στρατόπεδα και φυλάκια στην Πράσινη Γραμμή.

Ο λόγος για το σβήσιμο αυτών των συνθημάτων ήταν η επόμενη έκπληξη που περίμενε του κύπριους αξιωματικούς και οπλίτες. Σύμφωνα με τη διαταγή, τα συνθήματα και τα σύμβολα αυτά πρέπει να σβηστούν γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ παραπέμπουν στο παρελθόν και σε χρόνια περασμένα και προάγουν το μίσος και το φανατισμό.

Εάν η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Χριστόφια πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης των δύο πλευρών θα είχε ενδιαφέρον να δούμε αν οι Τούρκοι και οι τουρκοκύπριοι θα σβήσουν τις δύο γιγαντιαίες σημαίες την Τουρκική και την σημαία του κατοχικού καθεστώτος από τον Πενταδάκτυλο, διαφορετικά θα πρόκειται για μία ακόμη μονομερής κίνησης της ελληνικής πλευράς η οποία και πληγώνει το κοινό αίσθημα του κυπριακού λαού αλλά παράλληλα και δείχνει την «ποιότητα» της ηγεσίας του νησιού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το κούρεμα σαρώνει και τα υγιή ταμεία


Με διαθέσιμα περί τα 5-6 δισεκατομμύριαψευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος και περί τα 2 δισεκ. ευρώ υπό τη δική του διαχείριση, το Ταμείο Επιστημόνων που προήλθε από τη συνένωση τριών από τα υγιέστερα ασφαλιστικά ταμεία, του ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) του ΤΣΑΥ (υγειονομικοί/γιατροί) και του Ταμείου Νομικών, ήταν από τα ελάχιστα ταμεία που μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη μπορούσε, παρά την κρίση των τελευταίων δύο χρόνων να θεωρηθεί ότι παραμένει υγιές, λόγω των υψηλών αποθεματικών και της μεγάλης περιουσίας του.

Εκ των τριών το ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο των μηχανικών, υφίσταται διπλό κούρεμα και από το υγιέστερο ταμείο της Ευρώπης, όπως είχε χαρακτηρισθεί στο παρελθόν, διατρέχει σήμερα τον κίνδυνο να μείνει με το 1/3 της συνολικής αξίας των επενδύσεων του!

Το ΤΣΜΕΔΕ, ως θεσμικός επενδυτής, με μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η πλειοψηφία των οποίων στο πλαίσιο της διαχείρισης της ΤτΕ έχει μετατραπεί σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου, μετά το κούρεμα θα μείνει με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του που προέρχεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Ταυτόχρονα το ΤΣΜΕΔΕ, είναι ο βασικός μέτοχος της Τράπεζα Αττικής στην οποία ελέγχει το 43% των μετοχών. Η Τράπεζα Αττικής μπαίνει στο πρόγραμμα του κουρέματος και όπως όλες οι τράπεζες, ή θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της άμεσα ή θα πρέπει να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να καλύψει τις απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της.

Δεδομένου ότι ο βασικός μέτοχος είναι ασφαλιστικό ταμείο, το οποίο θα υποστεί ζημιά και από τα ομόλογα που κατέχει, οι δυνατότητες να συμμετάσχει σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Αττικής είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ανύπαρκτες.

Ζημίες που δεν αντισταθμίζονται
Ακόμη κι αν η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις και τις καθησυχαστικές δηλώσεις όλων των αρμόδιων υπουργών, μεριμνήσει κατά τρόπο ώστε να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε μεταβιβάζοντάς τους ακίνητη περιουσία, είτε με άλλους τρόπους που δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, είναι απίθανο, να αντισταθμισθεί η ζημιά του ΤΣΜΕΔΕ από την απώλεια ελέγχου της Τράπεζας.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι το Ταμείο ήδη έχει υποστεί σημαντική ζημιά στην αρχική του επένδυση από την κατάρρευση της τιμής της μετοχής, η οποία κινδυνεύει με οριστική απώλεια, εάν χάσει τον έλεγχο της τράπεζας λόγω προσφυγής της στο ΤΧΣ.

Το ΤΣΜΕΔΕ, είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις ασφαλιστικού ταμείου που μόνον ελλειμματικό δεν ήταν και τώρα λόγω της δραματικής απομείωσης των επενδύσεών του, ως θεσμικός επενδυτής σε ομόλογα και βασικός μέτοχος σε ελληνική τράπεζα, κινδυνεύει με κατάρρευση όπως και τα άλλα δύο ταμεία που έχουν συγκροτήσει τον ενιαίο φορέα ασφάλισης επιστημόνων.

Σημειώνεται ότι ακριβώς λόγω της ευμάρειας του ταμείου η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ είχε προτείνει λίγο καιρό πριν στο ενιαίο ταμείο, την εξαγορά επιπλέον ποσοστού της Τράπεζας Αττικής και συγκεκριμένα την εξαγορά του 42% που κατείχαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (22,43%) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (19,28%), ενώ πριν από περίπου δύο μήνες η Τράπεζα Αττικής συζητούσε τη διάσωση της Proton Bank του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Τσουνάμι στα ταμεία

Εκτός από την περίπτωση του ΤΣΜΕΔΕ, ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και άλλα ταμεία θα υποστούν σημαντικές απώλειες από τις τοποθετήσεις τους σε τραπεζικές μετοχές. Υπενθυμίζεται ότι ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν περί που το 15% της Εθνικής Τράπεζας, από 17 – 17,5% περίπου που κατείχαν πριν από τη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής (για την εξαγορά της Finance bank επί διοικήσεως Τ. Αράπογλου στην ΕΤΕ).

Τότε η Τράπεζα της Ελλάδος με διοικητή τον κ. Γκαργκάνα δεν είχε επιτρέψει στα ταμεία να συμμετάσχουν στην αύξηση προκειμένου να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε χρηματιστηριακό κίνδυνο, με αποτέλεσμα η συμμετοχή των ταμείων στην ΕΤΕ να μειωθεί κατά 2%-2,5%.
Και μπορεί πράγματι τα ταμεία να περιόρισαν την έκθεσή τους σε τραπεζικές μετοχές, πλην όμως δεν γλύτωσαν τελικά τον κίνδυνο που τους έρχεται μέσω κουρέματος των ασφαλέστερων τοποθετήσεών τους σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ανεξέλεγκτη η μπίζνα με το χαλκό


Πριν από λίγο καιρό, η μαφία του χαλκού πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη κλοπή υλικού από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος: έξι ντιζελάμαξες Mithubishi βάρους 60-70 τόνων η καθεμία, εξαφανίστηκαν σε μία νύχτα. Είχε προηγηθεί η κλοπή δέκα φορτάμαξων, πολυάριθμων βαγονιών αλλά και η κλοπή της σιδηροδρομικής γραμμής σε μήκος μεγαλύτερο του ενάμιση χιλιομέτρου στην Πελοπόννησο. «Περίπου 800 τόνοι μετάλλου που μεταφέρθηκαν με φορτηγά μεταπωλήθηκαν, προσφέροντας χρυσές υπεραξίες στους επιτήδειους» σημείωσε στο «Κ» του περασμένου Σαββάτου ο Ηλίας Νταίβις, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας.

Έπειτα από τα συμβάντα αυτά, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής έδωσε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών του υπουργείου Υποδομών να ερευνήσει τις υπόγειες διαδρομές της μαφίας του χαλκού. Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο «κακούργημα» αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του ΟΣΕ που εάν είχε χτυπηθεί στη ρίζα του, το ευρύ πρόγραμμα μισθολογικών περικοπών και μετατάξεων στη ΔΕΚΟ θα είχε καταστεί εν μέρει περιττό.

Κόστος

Το κόστος από την αποψίλωση καλωδίων χαλκού και την κλοπή σκραπ (χρησιμοποιημένων μετάλλων) για τον ΟΣΕ είναι πολλαπλό. Προκαλείται ζημία λόγω των εργασιών αποκατάστασης των κλεμμένων καλωδίων, ενώ υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη από την πιθανή μεταπώληση του παλιού τροχαίου υλικού. Κατά την τελευταία τριετία, η κλοπή 100 χιλιομέτρων καλωδίων χαλκού έχει κοστίσει στον οργανισμό 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, ενώ το σκάνδαλο του 2008 με τις πλαστές συμβάσεις πώλησης σκραπ από σιδηροδρομικούς ζημίωσε την ΔΕΚΟ κατά 1,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ζημιές της ΔΕΚΟ από το κύκλωμα του χαλκού ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια, χωρίς να ληφθεί υπόψη ο σοβαρός κίνδυνος θανατηφόρου ατυχήματος, όπως και το «πλήγμα» που προκαλείται στην εικόνα των σιδηροδρόμων, αποτρέποντας την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Και βέβαια ανυπολόγιστης αξίας είναι η ζημιά που συντελείται από την καταστροφή σιδηροδρομικών υποδομών για την αναβάθμιση των οποίων δαπανήθηκαν εκατομμύρια κατά την τελευταία πενταετία, αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ επειδή τα δρομολόγια ανεστάλησαν στο πλαίσιο των πρόσφατων περικοπών.

Όπως αποκάλυψε το «Κ», το χρησιμοποιημένο σίδερο πωλείται σήμερα κατά μέσο όρο προς 0,5 ευρώ το κιλό, ενώ μεγάλο δέλεαρ για τους επιτηδείους είναι η μεγάλη προσφορά αφύλακτου τροχαίου υλικού, καθώς σήμερα σε όλη την Ελλάδα περισσότερα από χίλια χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής δεν χρησιμοποιείται.

Ευθύνες

Τις πταίει για το πλιάτσικο της σιδηροδρομικής υποδομής που οφείλεται στην ανύπαρκτη φύλαξή της; «Στο σιδηροδρομικό δίκτυο όπου αναστέλλεται η διενέργεια σιδηροδρομικών μεταφορών για διάρκεια όχι μεγαλύτερη του ενός έτους λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα από το διαχειριστή υποδομής για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού προκειμένου να διαφυλαχθεί η αρτιότητα του σιδηροδρομικού συστήματος και να αποφεύγονται τυχόν καταπατήσεις των ακινήτων» επισημαίνεται στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 9 του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τα παραπάνω αποτελούν κενό γράμμα, καθώς σε λίγες περιπτώσεις έχουν σήμερα εγκατασταθεί ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης, σύμφωνα με όσα πληροφορείται το «Κ». Εξάλλου, οι επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης τον περασμένο Δεκέμβρη κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την κοπή τμημάτων καλωδιώσεων στο τμήμα μεταξύ των σταθμών Αχαρνών – Τιθορέας, αναφέροντας (στο κείμενο της μήνυσης) ότι οι εμπλεκόμενες σιδηροδρομικές εταιρίες δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα «παρά τις συνεχείς οχλήσεις».

Την ίδια στιγμή, βασική αιτία για την οποία η δραστηριότητα της «μαφίας του μετάλλου» παραμένει ανεξέλεγκτη είναι η λειτουργία δεκάδων μη αδειοδοτημένων χυτηρίων στα οποία καταλήγει το κλεμμένο σκραπ.

Από την πλευρά του ο ΟΣΕ, έστω και καθυστερημένα ξεκινάει την απογραφή του σιδηροδρομικού υλικού ώστε μέρος αυτού, να εκποιηθεί. Ωστόσο το πρόβλημα φαίνεται δισεπίλυτο, καθώς, όπως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Θεοφανόπουλος αναφέρει σε έγγραφό του προς τη Βουλή, «το σιδηροδρομικό υλικό του ΟΣΕ το οποίο είναι διάσπαρτο κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, είναι αδύνατον να φυλαχτεί, με ίδια μέσα ή με ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτική εταιρία που θα πρέπει να κατανείμει επί χιλιομέτρων απόστασης προσωπικό και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σε έρημες περιοχές χωρίς φωτισμό».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δυστυχώς, λαϊκό και πατριωτικό κίνημα με καλούς τρόπους δεν γίνεται


Η ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας έγινε από το ποτάμι της λαϊκής βάσης, που σάρωσε σόγια, μαφιόζικες κολλεγιές και νταραβέρια δεκαετιών. Ενώ δε στην αρχή η διαδικασία έμοιαζε με στημένο πολιτικό στοίχημα της διαπλοκής, τελικά στις 29/11, την 11η Σεπτεμβρίου του «μητσοτακισμού», οι απλοί άνθρωποι άφησαν σύξυλους καναλάρχες, μπετατζήδες και λοιπούς συγγενείς.

Η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα εξουσίας, με μακρά πορεία στα χρόνια της Μεταπολιτευτικής Παράγκας, έχει απ’ όλα. Καλούς, κακούς, γόνους, αυτοδημιούργητους, ικανούς, μέτριους, ανίκανους. Κυρίως όμως έχει λαϊκή πατριωτική βάση και αρχηγό που μετέχει του Ελληνικού Τρόπου.

Σ’ αυτό το Έθνος, οι τελευταίοι αληθινοί αριστοκράτες μας έπεσαν στο πλάι του βασιλέως στην πύλη του Ρωμανού. Όσοι σήμερα περιφέρονται κομψευόμενοι με καγιέν, όλα αυτά τα καθεστωτικά κοχίμπα με τις αγορασμένες φιλάνθρωπες συζύγους, πίσω τους έχουν τσομπάνους, γεωργούς, πολλούς παπάδες, άντε και κανένα δάσκαλο. Μπορεί τα δισέγγονα και τα τρισέγγονα να τα κονόμησαν, όπως τα κονόμησαν, αλλά πίσω τους, το μόνο γαλάζιο που υπάρχει, είναι το λουλάκι, με το οποίο η γιαγιά τους έκανε μπουγάδα στο καζάνι. Κόκκινο και μόνο κόκκινο είναι το αίμα. Κι ο Λαός το έχυσε άφθονο.

Η επί τριάντα χρόνια καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας ήταν το πρώτο καίριο χτύπημα στην ισχύ του Έθνους, στις βάσεις της Ελευθερίας του. Η γενοκτονία της ελληνικής γεωργίας, βιομηχανίας και βιοτεχνίας, με την «άνθηση» των παρασιτικών δραστηριοτήτων, με δανεικά που έπαιρνε ο Λαός και τα κατασπάραζαν λίγοι, διέστρεψε και την «κουλτούρα εργασίας» των Ελλήνων, χάλασε την ψυχή μας. Η εργασία που από μόνη της ήταν αξία για τον Έλληνα αντικαταστάθηκε από την άκοπη επιτηδειότητα. Ο δουλευταράς, ο προκομένος αντικαταστάθηκε ως πρότυπο από το επιτυχημένο λαμόγιο.

Παράλληλα οι Ελληνικές Ιδέες υποχωρούσαν ατάκτως. Στην Παιδεία, τα ΜΜΕ, την Τέχνη, έκανε έφοδο η λερή φάλαγγα της καθεστωτικής «προόδου». Μισέλληνες, χολερικοί, που μισούν την ίδια τη γη που πατάνε, άλλοι βετεράνοι του σταλινισμού και των παραφυάδων του κι άλλοι μέλη της ανωνύμου εταιρείας «΄Ήρωες Πολυτεχνείου Α.Ε.» κοπρίζουν τους ανθελληνικούς νεωτερισμούς τους στα παιδιά μας και στο Λαό.

Στο Κυπριακό, στην εν γένει αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού στο Αιγαίο και την Θράκη, στο Μακεδονικό, στο Κουρδικό, στους βομβαρδισμούς της Σερβίας, παντού, και τώρα στην οικονομική κρίση, στην παιδεία, η ίδια χορηγημένη, καλολαδωμένη και μισελληνική παρέα, βρέθηκε απέναντι πάντοτε στο Λαό, την Πατρίδα και τα συμφέροντα της. Στελεχώνουν τους κάθε είδους μηχανισμούς της παρακμής, δημοσιογραφικούς, πολιτικούς, επιχειρηματικούς. Αντζέντηδες όπλων, σκουπιδιών, ξένων συμφερόντων και ντόπιων νταβαντζήδων.

Μαζεύουν υπογραφές, γράφουν, μιλούν, στέλνουν τις εκπομπές τους για προέγκριση σε πρεσβείες, συκοφαντούν πρόσωπα, αποκρύπτουν γεγονότα, παίρνουν «πολιτικές πρωτοβουλίες» στο όνομα της σωτηρίας της Πατρίδος. Συνήθης στόχος η διάσωση των μηχανισμών της παρακμής και της υποτέλειας. Όλοι τους είναι ανοιχτοί από πολλές μπάντες, τα ρούχα τους κρέμονται στις καρέκλες, γιατί η ντουλάπα τους είναι τίγκα στους σκελετούς.

Η κρίση σήμερα ξεβρακώνει όλο αυτό το μεταπολιτευτικό σύστημα, τραβάει το κουρέλι της βερεσέ ευμάρειας και φαίνονται όλες οι κακοφορμισμένες πληγές μας στους θεσμούς, στην οικονομία, την παιδεία, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, τα ΜΜΕ.

Τα αλλεπάλληλα πολιτικά και οικονομικά Βατερλώ της “κυβέρνησης” έχουν σαν άμεση συνέπεια την εξαθλίωση όλο και μεγαλύτερων ομάδων πολιτών. Σε λίγο όλη η βάση, όλων των κομμάτων θα είναι λαϊκή, σχεδόν προλετάριοι, γιατί ως τώρα έχουμε δει μόνο την ουρά του θηρίου της φτώχειας. Επιστήμονες και χειρώνακτες θα ζουν σχεδόν το ίδιο, με τα απολύτως απαραίτητα ή και στερούμενοι πολλά από αυτά. Γι’ αυτό λέω ότι η Κεντροδεξιά ή θα είναι λαϊκή ή δεν θα υπάρχει. Δεν το επιτάσσουν μόνο η ηθική, το δίκαιο και η Ιστορία. Το λένε και οι αριθμοί. Σε λίγο, όπως λέει κι ο φίλος μου ο Γιώργος, αν αφεθούν κι άλλο τα πράγματα έτσι, οι απλοί άνθρωποι θα επιτίθενται σε όποιον φοράει γραβάτα.

Η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας σε υγιείς βάσεις είναι ο μόνος δρόμος. Κι αυτές οι υγιείς βάσεις προϋποθέτουν ένα ελληνικό λαϊκό και πατριωτικό κίνημα που θα κινητοποιήσει στην βάση όλες τις υγιείς και ρωμαλέες δυνάμεις της Πατρίδας υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Ελληνικό κίνημα με Έλληνα ηγέτη.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει με κατάλυση θεσμών και συμβόλων αλλά ούτε και με καλούς τρόπους. Πάντα «η δύναμη βρίσκεται στις γροθιές κι όχι στα καλοσυνάτα πρόσωπα».

Σίγουρα η ΝΔ, ως κόμμα με αστικές καταβολές, κόμμα νοικοκυραίων, όπως είναι πλειοψηφία των Ελλήνων, δεν θα αποστεί της ευπρέπειας. Άλλωστε όταν λέω ότι η διαφορά μας από τους απέναντι, είναι ότι εμείς πιστεύουμε πραγματικά στους θεσμούς και τους υπερασπιζόμαστε, το εννοώ. Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα αλλά ο σκοπός υπάρχει και πρέπει να τον κατακτήσουμε. Αυτό όμως, από την άλλη, δεν θα γίνει με το σεις και με το σας. Και η ευπρέπεια δεν μπορεί να σημαίνει και ανοχή στην προδοσία. Γιατί, αδέρφια, πείτε ότι θέλετε, εκ του αποτελέσματος προδοσία είναι, ένα οικονομικό και κοινωνικό «1922». Εδώ που φτάσαμε δεν έχουμε απλώς δυσαρμονία Λαού και κυβέρνησης. Ήδη γεννιέται τυφλό μίσος.

Η δε αριστερά πάσης φύσεως ενοχλείται σφόδρα από την αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της στον χώρο των ιδεών. Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν της ανήκει, ούτε η αγροτική, βιομηχανική και βιοτεχνική ανάπτυξη της χώρας. Στους δε νεοφιλελεύθερους δεν ανήκει απολύτως τίποτα, μόνο η κοινωνική ανθρωποφαγία, ο δοσιλογισμός, η περιφρόνηση που τους ανταποδίδει ο Λαός, που συνήθως ταΐζει αυτό τον εσμό άκαπνων ηλιθίων, που έχουν ένσημα μόνο στην …ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ.

Όπως πολύ σωστά είχαμε προβλέψει, οι πλέον αγανακτισμένοι των αγανακτισμένων είναι αυτοί που πίστεψαν στο «λεφτά υπάρχουν». Η αποτυχία της κυβέρνησης κι οι συνέπειες της κρίσης καταργούν τις διαχωριστικές γραμμές. Εν δυνάμει αυτό το λαϊκό πατριωτικό κίνημα θα συγκεντρώσει κάτω από τις σημαίες του από την λαϊκή δεξιά και μεγάλες μάζες του ΠΑΣΟΚ, ως την πατριωτική αριστερά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύω πως αναζητά αξιοπρεπή τρόπο διαφυγής. Γιατί πλέον στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν αυτό που καταλάβαμε όλοι με την κλιμάκωση των λαϊκών αντιδράσεων στην παρέλαση: δεν θα μπορέσουν ούτε προεκλογική εκστρατεία να κάνουν.

Σε ποια πλατεία θα πάνε να μιλήσουν; Σε ποιες γειτονιές θα περπατήσουν; Σε ποιο καφενείο θα μπουν; Υπουργοί και βουλευτές σκέφτονται με δέος την προεκλογική περίοδο.

Νοικοκυραίοι τους βρίζουν και τους προπηλακίζουν, οι ίδιοι οι συγχωριανοί, οι γείτονες κι οι γνωστοί τους. Αυτοί που έχουν κάποιο θάρρος μαζί τους, συμμαθητές, συνάδελφοι στη δουλειά και συντοπίτες είναι οι πλέον αμείλικτοι. Στελέχη του ίδιου του ΠΑΣΟΚ τους γρονθοκοπούν. Σεβάσμιοι γέροντες τους πετάνε φλυντζάνια με καφέ και ποτήρια με νερό.

Ποιος ΣΥΡΙΖΑ; Οι τυχοδιώκτες των μαϊμού Δεκεμβριανών δεν μπορούν ν’ ανακαλύψουν την Πατρίδα. Έχουν αντισώματα μηδενισμού. Πιστεύουν στο μπάχαλο αλλά αποτελούν μικρή μειοψηφία. Θα προσπαθήσουν να χωθούν, να καπελώσουν αλλά μάταια, εφόσον υπάρχει στιβαρή πατριωτική ηγεσία.

Οι πολλοί, οι άνθρωποι που αντιδρούν, εξεγείρονται και σηκώνουν πια και χέρι, είναι απ’ όλα. Δεξιοί κι αριστεροί, νοικοκυραίοι, δημόσιοι κι ιδιωτικοί. Αντιδρούν ενστικτωδώς, ακόμη όμως κι όταν κάνουν λάθος από οργή, δεν είναι μειοψηφία.

Το χρέος της παράταξης μας δεν είναι να καταστείλει την λαϊκή οργή αλλά να την εκφράσει, να την μετατρέψει σε δύναμη αναδημιουργίας της Πατρίδας. Το εθνικό συμφέρον σίγουρα επιτάσσει να δείχνουμε τις κόκκινες γραμμές που επιτάσσουν οι θεσμοί, η Ιστορία και η αξιοπρέπειας μας. Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ, δεν διαλύουμε τα πάντα για το μικρομματικό συμφέρον μας. Όμως πρώτιστο μέλημα μας είναι η προστασία των πολλών και αδύναμων. Πρέπει λοιπόν συντεταγμένα και θεσμικά να τιμωρήσουμε όσους οδήγησαν την Πατρίδα εδώ που την οδήγησαν.

Την κοινωνική έκρηξη την φέρνει η ατιμωρησία. Το λέγαμε εδώ κι ενάμιση χρόνο.

Η παράταξη λοιπόν που φέρει το καθήκον υπεράσπισης του Λαού και της Πατρίδας, η παράταξη που δεν παίζει με τους θεσμούς, ούτε επιδιώκει τυχοδιωκτικά την οχλοκρατική αποσύνθεση, οφείλει να διερευνήσει και να τιμωρήσει αμείλικτα τους υπεύθυνους. Δεν μπορούν απλά να πάνε σπίτι τους με τα χέρια στις τσέπες.

Πρώτα όμως πρέπει να τα μαζέψουν και να φύγουν και να εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο. Κάθε μέρα παραμονής στην εξουσία αυτής της αδίστακτης ιδεοληπτικής κλίκας βλάπτει σοβαρά την Πατρίδα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/10/11

Οι Ευέλπιδες αρνούνται να φύγουν από την παρέλαση

Ναι. Υπάρχουν Κολοκοτρώνιδες και σήμερα. Αυτά τα παιδιά είναι της διπλανής πόρτας. Δεν βγαίνουν φωτό σε clubs, δεν ασχολούνται με τα μίζερα. Είναι τα παιδιά μας, ευέλπιδες, ουκάδες και οι Άγιοί μας, οι πιλότοι μας, που κάθε μέρα στο Αιγαίο σε πόλεμο είναι.

Συγχαρητήρια στοὺς Εὐέλπιδές μας. Τὰ παιδιὰ αὐτά, γιὰ νὰ μαθαίνουν μερικοί, ἐκπαιδεύονται -τὸ ἔχουν μέσα τους ἤδη μᾶλλον- νὰ εἶναι πρόθυμα νὰ δώσουν καὶ τὸ αἷμά τους ἂν χρειαστῇ γιὰ τὴν Πατρίδα. Πόσο μᾶλλον νὰ ὑποστοῦν λίγες πειθαρχικὲς κυρώσεις προκειμένου νὰ τιμήσουν τοὺς ἥρωές μας. Τιμώρησέ τους λοιπὸν τώρα κουραμπιὲ Μπεγλίτη ποὺ δὲν βάλανε καὶ αὐτοὶ τὰ πόδια στὸν ὧμο νὰ φύγουν ὅπως κάνατε ἐσὺ καὶ ἡ φάρα σου μόλις ἀρχίσατε νὰ τρῶτε καρπαζιές.

Μόνο όσοι μείνουν μέχρι το βαθμοί του Συνταγματάρχου θα μείνουν πιστοί στην Ελλάδα.. Οι πιο πάνω βαθμοί ΔΥΣΤΗΧΩΣ αλώθηκαν απο τα κομματικά "ιδεώδη".. Δεν υπάρχουν σήμερα αξιωματικοί να κάνουν ενα κίνημα όπως το 1909 στο Γουδί? Που έφεραν τον Ε. Βενιζέλο και έδιωξαν τη μιζέρια απο τη πολιτική σκηνή και η Ελλάδα διπλασιάστηκε? Ανεξάρτητοι ελεύθεροι και Έλληνες? Με τι μούτρα τα σώματα ασφαλείας εξακολουθούν και φυλάνε τους πολιτικούς? Επιτέλους αυτός ο τόπος πρέπει να ανασάνει!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Fettel κέρδισε και το πρώτο GP της Ινδίας


Απόλυτος κυρίαρχος για έναν ακόμη αγώνα ήταν ο Σεμπάστιαν Φέτελ. Ο Γερμανός φετινός παγκόσμιος πρωταθλητής κέρδισε και στο πρώτο GP της Ινδίας και έφτασε τις έντεκα φετινές.

Προβληματίστηκε μόνο με τον Τζένσον Μπάτον, ο οποίος τον πίεσε αρκετά στους τελευταίους γύρους, ιδίως πριν και μετά το δεύτερο του pitstop στον 48ο γύρο.

Ο Μπάτον είχε μπει έναν γύρο πριν, τοποθετώντας τη σκληρή γόμα. Ετσι είχε χρόνο να ζεστάνει τα ελαστικά του και κατάφερε να μαζέψει τη διαφορά των τεσσάρων δευτερολέπτων που είχε ο Φέτελ, μόλις ο Γερμανός βγήκε από το δεύτερο pitstop, πέφτοντας στα 2,9 δευτερόλεπτα.

Ο Γερμανός άντεξε την πίεση και κατάφερε να πάρει μία ακόμα καρό σημαία, αφήνοντας το αποτύπωμά του στην ιστορία του Ινδικού αγώνα, ως ο πρώτος νικητής στο ντεμπούτο της Ινδίας στη Formula 1. Επιπλέον, ο νεαρός πιλότος της Red Bull σημείωσε το χατ-τρικ καθώς πλην της πολ ποζίσιον και της νίκης σημείωσε στον τελευταίο γύρο και τον ταχύτερο χρόνο στην πίστα.

Ο Γερμανός δήλωσε ενθουσιασμένο μετά το πέσιμο της καρό σημαίας, ευχαριστώντας όλη την ομάδα και τους μηχανικούς του.

O Tζένσον Μπάτον έμεινε στη δεύτερη θέση. Ο Βρετανός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής είχε μία πολύ καλή εκκίνηση και πέρασε στην πρώτη στροφή τον Γουέμπερ. Αρχικά, πιέστηκε από τον Αυστραλό που πάσχιζε να περάσει στη δεύτερη θέση. Αν και είχε μειονέκτημα στην τελική ταχύτητα της McLaren-Mercedes, o Βρετανός κατάφερε στη μεγάλη ευθεία της πίστας να κρατηθεί δύο φορές εμπρός του Αυστραλού πιλότου της Red Bull, του οποίου το μονοθέσιο έχει μεγαλύτερη τελική.

Με την είσοδο των μονοθεσίων στα πιτς για πρώτη φορά, ο Μπάτον κέρδισε χρόνο, διευρύνοντας τη διαφορά του από τον Γουέμπερ. Παράλληλα, ο Αυστραλός ένιωθε την... ανάσα του Φερνάντο Αλόνσο που αρχισε να κινείται με γρήγορους ρυθμούς και να μαζεύει τη μεταξύ τους διαφορά.

Αν και ο Ισπανός ταλαιπωρήθηκε στο 18ο γύρο από τον Σουμάχερ, ενώ ο Γουέμπερ ήταν στα πιτς για αλλαγή ελαστικών, δεν πτοήθηκε, συνέχισε να πιέζει και τελικά στον 40ο γύρο πέρασε καθαρά τον Γουέμπερ, κερδίζοντας μία θέση στο πόντιουμ.

Ο Αυστραλός που πάλαιψε και για τη δεύτερη θέση και για τρίτη, τελικά έμεινε τέταρτος.

Πίσω του ο Μίκαελ Σουμάχερ, εμπρός από τον ομόσταυλό του Νίκο Ροζμπεργκ που ακολούθησε. Η πίστα Buddh circuit έμοιζε να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Γερμανού πρώην Παγκόσμιου πρωταθλητή που χρειαζόταν μία καλή θέση μπροστά από τον μικρότερο ομοεθνή του. Ο σημερινός αγώνας κρίνεται ως επιτυχημένος για τον Σουμάχερ που ξεκίνησε από την ενδέκατη θέση για να τερματίσει τελικά πέμπτος. Αντιθέτως, ο Ρόσμπεργκ έλαβε εκκίνηση από την έβδομη θέση και ολοκλήρωσε το GP μόλις έκτος, αθόρυβα.

Εβδομος ήταν ο Λιούις Χάμιλτον με την προσπάθειά του να καταστρέφεται στον 24ο γύρο ενώ κυνηγούσε το Μάσα. Ο Βραζιλιάνος, όπως θεώρησαν οι αγωνοδίκες που τον τιμώρησαν, έκλεισε το δρόμο του Βρετανού πάνω στη στροφή 5 με αποτέλεσμα τα δύο μονοθέσια να συγκρουσθούν. Ο Χάμιλτον κατάφερε να επιστρέψει στα πιτς και να αλλάξει την πληγωμένη του εμπρός αεροτομή. Αυτό του κόστισε σε θέσεις αφού έπεσε ένατος. Στη συνέχεια επιδόθηκε σε ένα ανελέητο παιχνίδι με τον χρόνο για να ανέβει στην γενική κατάταξη, καταφέρνοντας τελικά να τερματίσει έβδομος.

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τον Μάσα. Ο Βραζιλιάνος πιλότος μετά τη σύγκρουση με τον Χάμιλτον διατήρησε την πέμπτη θέση. Γύρο με το γύρο όμως, είχε προβλήματα με το κιβώτιο, ενώ όταν μπήκε στον 32ο γύρο για να βάλει τη σκληρή γόμα και να επισκευάσει μπροστά τη Ferrari, έπεσε ενδέκατος.Οταν βγήκε ξανά στην πίστα ο Μάσα υπέπεσε στο οδηγικό λάθος που έκανε όλο το τριήμερο του αγώνα στις στροφές 10 και 11, πέφτοντας πάνω στα κερμπς και σπάζοντας ξανά (όπως στις κατατακτήριες) την εμπρός ανάρτηση του μονοθεσίου του. Η αποοήτευση των ανθρώπων της Ferrari για την απόδοση του Βραζιλιάνου ήταν εμφανής.

Η Ινδία απέβει θετική για την Toro Rosso και τον Χάιμε Αλγκουερσουάρι που κατετάγη όγδοος, προσφέροντας πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα του, βοηθώντας την στη μάχη της με τη Force India για την κατάταξη στους κατασκευαστές. Η δεύτερη Toro Rosso του Σεμπαστιέν Μπουεμί εγκατέλειψε στον 26ο γύρο όταν ο κινητήρας της Ferrari παρέδωσε πνεύμα. Προς στιγμή βγήκαν λάδια στη στροφή 12 με αποτέλεσμα να βγει κίτρινη σημαία.

Ενατος ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Αντραν Σούτιλ, φέροντας την πρώτη Force India στην πρώτη δεκάδα με τον Σέρτζιο Πέρεζ πίσω του που έδωσε πραγματική μάχη με τον Βιτάλι Πετρόφ. Τελικά ο Ρώσος πιλότος της Renault έμεινε εκτός δεκάδας. Ο Μπρούνο Σένα έδωσε μάχη για να βρεθεί στις θέσεις που κερδίζουν βαθμούς αλλά προδόθηκε από προβλήματα στο KERS και έμεινε έτσι δωδέκατος. Ακολούθησε ο Πολ ντι Ρέστα με τη δεύτερη Force India, έχοντας πίσω του τον Χέικι Κοβαλάινεν (Lotus).

Tον αγώνα εγκατέλειψαν αρκετά μονοθέσια. Πλην των Μάσα, Μπουεμί, θύματα της πρώτης στροφής ήταν οι Ρούμπενς Μπαρικέλο και Καμούι Κομπαγιάσι μαζί με τον Τίμο Γκλοκ. Στη συνέχεια εγκατέλειψε και ο Γιάρνο Τρούλι.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μηνύστε τους δανειστές σας


Ένα άρθρο-καταπέλτη εναντίον των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών της Ελλάδας υπογράφουν οι δημοσιογράφοι της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, οι οποίοι έζησαν για λίγες μέρες από κόντά τα γεγονότα της κοινωνικής εξέγερσης των Ελλήνων , εναντίον της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Μετά την ολιγοήμερη επίσκεψή τους στην Αθήνα- και αφού μίλησαν με πολιτικούς, επισκέφθηκαν υπηρεσίες και ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο- οι 20 συντάκτες της Handelsblatt μετέφεραν τις εντυπώσεις τους από έναν λαό γεμάτο «απογοήτευση, οργή, αγανάκτηση και απελπισία».

«Η Ελλάδα είναι μια εξαντλημένη χώρα, που υποφέρει από ένα διπλό βάρος: το χάος του χρέους που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της και την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης, που κάνει τα πράγματα χειρότερα» αναφέρει το άρθρο και οι συντάκτες τονίζουν: «Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές μου και το βράδυ θα κατέβαινα στο Σύνταγμα για να διαδηλώσω μπροστά στο Κοινοβούλιο» .

Προειδοποιούν παράλληλα ότι σε τέτοιες περιόδους κρίσης , μπορεί να υποβόσκουν κι άλλες «καταστάσεις» που να υπονομεύουν την Δημοκρατία της χώρας, εννοώντας την Χούντα. . «Αν ήμουν από την Ελλάδα θα επαγρυπνούσα για την στρατιωτική μηχανή που κυβερνούσε από το 1967 ως το 1974 και που μπορεί να ψάχνει την ευκαιρία να δράσει. Το ξέρουμε από πολλές χώρες: οι θεραπείες – σοκ είναι εχθροί της Δημοκρατίας».

Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι δημιούργησαν στην Ελλάδα το είδος του καπιταλισμού της Άγριας Δύσης, αναφέρεται στο άρθρο, παρομοιάζοντας τις αποφάσεις που έλαβαν όλο αυτό το διάστημα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας με την προσέγγιση του Αμερικανού οικονομολόγου Τζέφρι Σακς που δοκιμάστηκε στη Ρωσία του Γέλτσιν – την θεραπεία-σοκ: ραγδαία απελευθέρωση του εργασιακού τοπίου και της οικονομίας, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Χωρίς φυσικά να κατονομάζει πρόσωπα, η εφημερίδα χαρακτηρίζει όλους όσους παίρνουν τις αποφάσεις για την Ελλάδα «ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πως θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και στους ανθρώπους που εργάζονται, σπέρνουν την απογοήτευση και την απελπισία και σπρώχνουν τη χώρα από την οικονομική δυσχέρεια στην ύφεση».

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι συντάκτες της εφημερίδας καταλήγουν στο ότι αν ήταν Έλληνες, θα έκαναν μήνυση τους δανειστές τους!

http://www.handelsblatt.com/politik/international/junge-griechen-elite-verlaesst-ihr-land/5765892.html
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δύο Ελληνο-Αμερικανίδες στο ανώτατο δικαστικό αξίωμα στις ΗΠΑ


Δυο Ελληνοαμερικανίδες διεκδικούν θέσεις ανωτάτων δικαστών, στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Πρόκειται για την Κέιτ (Κατερίνα) Χριστοφοράτου στην περιφέρεια του Κουίνς, της Νέας Υόρκης, και την Κάρμεν Μαρκάκη στην κομητεία Νάσο, του Λονγκ 'Αιλαντ.

Η Κέιτ Χριστοφοράτου διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Δικηγορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, κατάγεται από την Κεφαλλονιά και διατηρεί γι' αρκετά χρόνια δικηγορικό γραφείο στην Αστόρια. Στο ενεργητικό της έχει αρκετές διακρίσεις και επαγγελματικές επιτυχίες. H ομογενής δικηγόρος διεκδικεί το αξίωμα του ανώτατου δικαστή και υποστηρίζεται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Θα αναμετρηθεί με έντεκα άλλους υποψηφίους (έξι Δημοκρατικούς και πέντε Ρεπουμπλικανούς), από τους οποίους θα εκλεγούν οι έξι. "Η διεκδίκηση ενός τέτοιου αξιώματος αποτελεί για μένα δικαίωση των κόπων και των μόχθων των γονέων μου" επισήμανε χαρακτηριστικά, θεωρώντας την υποψηφιότητά της υπερκομματική, γιατί "αν εκλεγώ θα υπηρετήσω τη δικαιοσύνη, με βάση την υπεράσπιση της αλήθειας για όλους τους πολίτες", ανέφερε σε δηλώσεις της εν όψει εκλογής η κ. Χριστοφοράτου. Η διακεκριμένη δικηγόρος σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ και στη συνέχεια αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή του St. John's University. Ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου πριν 27 χρόνια και καταπιάστηκε κυρίως με υποθέσεις Οικογενειακού, Αστικού και Ποινικού Δικαίου, ενώ υπερασπίστηκε αφιλοκερδώς υποθέσεις Ελληνοαμερικανίδων, οι οποίες ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και επαγγελματικής εκμετάλλευσης.

Η Κάρμεν Μαρκάκη, η οποία διεκδικεί θέση περιφερειακού δικαστή της κομητείας Νάσο στο Λονγκ 'Αιλαντ, στηρίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα και διάφορους φορείς. Για μια 6ετία διετέλεσε βοηθός εισαγγελέας του Κουίνς, καθώς και για μια 4ετία ήταν επίτροπος της κομητείας Νάσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ομογενής υποψήφια έχει επίσης στο ενεργητικό της αρκετές επιτυχίες. Την τελευταία δεκαετία, υπήρξε νομικός αναλυτής μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών σταθμών. "Από μικρή ονειρευόμουν να γίνω δικαστής και πιστεύω πως αυτή τη φορά, με την βοήθεια της Ομογένειας, το όνειρό μου θα γίνει πραγματικότητα", ανέφερε χαρακτηριστικά. Αν εκλεγεί θα είναι η δεύτερη Ελληνοαμερικανίδα δικαστής της κομητείας Νάσο. Σημειωτέον, στο ίδιο αξίωμα εκλέχτηκε η Ελένη Βουτσινά. Η κ. Μαρκάκη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, αλλά σε ηλικία 11 μηνών εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα με τους γονείς της. Όταν έγινε έντεκα ετών επέστρεψε στην Αμερική. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου St. Johns και στη συνέχεια αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο Φόρνταμ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Άντρας της χρονιάς 2011 ο Γιάννης Αγγελικούσης


Ο Γιάννης Αγγελικούσης τιμήθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο ως ο “άντρας της χρονιάς 2011”, για το επιχειρηματικό του έργο στον τομέα της ναυτιλίας.

Η βράβευση στον Έλληνα επιχειρηματία έγινε κατά τη διάρκεια της 63ης ετήσιας συνάντησης του επιμελητηρίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ο πρόεδρος του, Μιχάλης Θεοδωρομπεάκος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την βράβευση και δήλωσε ότι θα ενισχυθεί η προσπάθεια για την συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας στον κλάδο της ναυτιλίας.

Η ναυτιλιακή εταιρία του κ. Αγγελικούση, Astro Group, αποτελείται εκτός άλλων από 65 δεξαμενόπλοια, ενώ αναμένεται να εντάξει στην οικογένεια της εταιρίας του άλλα 25 νέα πλοία το επόμενο διάστημα. Ο Χιώτης εφοπλιστής θεωρείται ο πιο σημαντικός ιδιοκτήτης πλοίων στην Ελλάδα, τα οποία σημειωτέον ταξιδεύουν όλα με ελληνική σημαία.

Ο ίδιος μιλώντας μετά την εκδήλωση ανέφερε ότι “η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει” αλλά θα ξεπεράσει την κρίση και θα βγει πιο δυνατή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η ΝΔ ή θα είναι λαϊκό κόμμα, ή δεν θα υπάρχει


Ποιό είναι το αποτέλεσμα του παλλαϊκού ξεσηκωμού εναντίον της κυβέρνησης στην επέτειο του ΟΧΙ, 48 ώρες μετά;

Χάρις στους χειρισμούς της κυβέρνησης, του Καρατζαφέρη των καναλιών και άλλων, όλοι συζητούσαν χτες και θα συνεχίσουν να συζητάνε και σήμερα και αύριο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ξυλοδαρμό του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός σε όλη την Ελλάδα πέρασε σε δεύτερο πλάνο.

Η επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν εξάλλου η αφορμή για να αποπειραθεί το Μαξίμου να δημιουργήσει τον μεγάλο αποπροσανατολισμό και να διαστρεβλώσει το σαφέστατο μήνυμα του λαού. Κανάλια, υπουργοί και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι “όσοι διαμαρτύρονται θέλουν να καταστρέψουν τους θεσμούς, ενώ όσοι δεν μιλάνε είναι καλοί πολίτες“. Παράλληλα εκτυλίσσονται και σενάρια για να πάμε στις εκλογές όχι με το δίλημμα “ΠΑΣΟΚ ή Σωτηρία του Έθνους”, αλλά με το δίλημμα «Νόμος και Τάξη ή Αταξία».

Αυτά εξηγούν και την στάση του Σαμαρά. Πολλοί εξεπλάγησαν από την δήλωση του με την οποία καταδίκαζε τις επιθέσεις στα σύμβολα του Έθνους και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το μήνυμα όμως που έπρεπε να περάσει εκείνη την στιγμή, απέναντι στα σενάρια που περιγράφουμε, ήταν ότι η ΝΔ είναι ο κατεξοχήν υπερασπιστής των θεσμών και της ασφάλειας των πολιτών. Η χθεσινή του δήλωση για την “διάσταση λαού – κυβέρνησης” βάζει το πρόβλημα σε όλες τις διαστάσεις του και υπογραμμίζει ότι οι θεσμοί θα προστατευτούν μόνο με τις εκλογές. Ο λαός είναι ο υπέρτατος κριτής των πάντων.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει το αναπτυσσόμενο λαϊκό κίνημα είναι το καπέλωμά του από εξωγενείς δυνάμεις και ο αποπροσανατολισμός του από τον βασικό στόχο του που μόνο ένας μπορεί να είναι: η σωτηρία της πατρίδας και η εθνική ανάκαμψη. Κρίνω σκόπιμο λοιπόν να επαναλάβω όσα έχουμε γράψει κατά καιρούς εδώ με αφορμή και τις επικρίσεις που δεχθήκαμε αυτές τις ημέρες (από φίλους και εξ ευωνύμων και εκ δεξιών), επειδή δεν σπεύσαμε να υιοθετήσουμε όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι “λαϊκή αντίσταση”, ούτε “εξέγερση”, οι ύβρεις εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι προπηλακισμοί, τα γιαουρτώματα και το κράξιμο πολιτικών. Όσοι τα διαπράττουν δεν σκέφτονται άραγε ότι ο βουλευτής που τις τρώει σήμερα έχει κάθε λόγο να στηρίξει την κυβέρνηση, διότι αν του πετάνε γιαούρτι τώρα, θα σκέφτεται τι θα του συμβεί αύριο, όταν δεν θα είναι στην εξουσία; Και ότι, κυρίως αυτό, έτσι “τσιγκλάνε” τα συντηρητικά ανακλαστικά της μεγάλης συντηρητικής (μικροαστικής) μάζας των ψηφοφόρων που τρέμουν τις “ταραχές” και τις “φασαρίες”;

Ο στόχος δεν είναι να γιαουρτώσουμε όσους πολιτικούς την γλίτωσαν μέχρι τώρα. Ούτε να τους σπάσουμε όλους στο ξύλο και μετά να αρχίσουμε να καίμε τις στάσεις λεωφορείων, τις τράπεζες και τους κάδους απορριμμάτων που ξέμειναν από την προηγούμενη φορά.

Ο στόχος είναι να υπάρξει δημοκρατική διέξοδος τώρα μέσα από εκλογές και παράλληλα η οργάνωση ενός πανίσχυρου παλλαϊκού και πατριωτικού κινήματος που θα επιβάλλει στην αντίδραση την οικοδόμηση μιας ανεξάρτητης οικονομικά και εθνικά υπερήφανης Ελλάδας στη συνέχεια. Γιατί , ας μην έχουμε αυταπάτες, οι μεγάλοι αγώνες θα ξεκινήσουν την επομένη της εκλογής Σαμαρά στην πρωθυπουργία.

Τι βλέπουμε όμως να συμβαίνει μέχρι τώρα; Τον λαό αγανακτισμένο και απελπισμένο να ξεσπά κάθε τόσο είτε στις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων, είτε στις παρελάσεις, όπως χθες. Και κάθε φορά να αναμειγνύονται κάποιοι συνειδητοί ή ασυνείδητοι να πέφτει χοντρό ξύλο, ή να δυσφημείται το λαϊκό αίσθημα και αναμείνατε στο ακουστικό σας για την συνέχεια.

Το χειρότερο είναι ότι αυτή η τακτική εμποδίζει την μαζικοποίηση του λαϊκού κινήματος. Γιατί όλου ξέρουμε ότι δεν έχουν “ξεσηκωθεί” ακόμα οι πλατιές λαϊκές μάζες. Αυτοί που συμμετέχουν στις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις είναι πρωτίστως οι”ριγμένοι” του Δημοσίου και του ΠΑΣΟΚ και διάφορες συντεχνίες που από την μια μεριά φτιάχνουν κλίμα, από την άλλη όμως ενεργοποιούν τα συντηρητικά ανακλαστικά των μαζών και τον κοινωνικό αυτοματισμό

Αργά ή γρήγορα όμως θα διαρραγεί το κέλυφος της δυσπιστίας και των πιο συντηρητικών συμπολιτών μας και τότε ένα ορμητικό ποτάμι θα τους σαρώσει.

Όταν θα βγουν στο Σύνταγμα οι πολλοί, τότε ούτε είκοσι ούτε πενήντα μπουλουκοδιμοιρίες δεν θα σώσουν τον “ναό της Δημοκρατίας” και το ιερατείο της Μεταπολιτεύσεως. Ούτε το ΠΑΜΕ, ούτε τα “κόμματα”, ούτε οι κεκράκτες τους. Θα έχει τελειώσει η Ελλάδα του 74, η Ελλάδα που κατάπιε και χώνεψε με lifestyle και καλοπέραση τους Αττίλες και άφησε να την καβαλήσουν οι πολύχρωμοι μητραλοίες της “Δημοκρατίας”…

Οι περιστάσεις απαιτούν όμως ψυχραιμία και καθαρότητα σκέψης. Πάνω από όλα χρειάζονται οργάνωση, όραμα και προοπτικές. Αν δεν τα δώσουμε αυτά στον λαό, αν δεν τον πείσουμε να πιστέψει σε κάτι, τότε θα έχουμε αφήσει ορθάνοικτες τις πόρτες στον κάθε λογής προβοκάτορα και στα κάθε λογής σκοτεινά σενάρια εκτροπής. Έγινε πάμπολλες φορές αυτό στην ιστορία και κανείς δεν δικαιούται να έχει αυταπάτες ότι δεν θα συμβεί και πάλι.

Η μόνη λύση είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό που θα κατακτήσει συντριπτική πλειοψηφία στις εκλογές και θα επιτρέψει στον Σαμαρά να κυβερνήσει απερίσπαστος από κοινωνικές ταραχές.

Όλα αυτά προϋποθέτουν όμως ότι και η ΝΔ θα πρέπει να βγεί επιτέλους από την Συγγρού και να “κολυμπήσει” στις μάζες. Οι “κινηματικές διαδικασίες” που επέβαλαν την εκλογή του Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος, πρέπει να επανενεργοποιηθούν. Διαφορετικά το κίνημα του λαού θα καπελωθεί είτε από ακροαριστερές, είτε από ακροδεξιές μειοψηφίες και θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για άλλα πολύ χειρότερα.

Στη ΝΔ πρέπει να το καταλάβουν. Η κοινωνία βρίσκεται ένα βήμα μπροστά. Και οι καιροί ου μενετοί.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι πασόκοι βαράνε τους βουλευτές τους


Το έργο το έχουμε ξαναδεί: οι ψηφοφόροι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να στρέφονται με βία ενάντια στους βουλευτές τους. Και αυτό επειδή οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ νιώθουν προδομένοι και είναι οργισμένοι, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους.

Η αποκάλυψη ότι ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εκείνος που χτύπησε τον βουλευτή Μαγκούφη στην παρέλαση στα Τρίκαλα κατέρριψε και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας στην απόπειρα του Μαξίμου να αλλάξει με ψευτοδιλήμματα (τύπου «βία ή τάξη») την ατζέντα της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.

Και δεν είναι η πρώτη φορά. Την περασμένη φορά αποκαλύφθηκε ότι ο γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ στα Τρίκαλα πρωταγωνίστησε στην διακοπή της συνέντευξης της βουλευτού Μερεντίτη.

Τώρα τον Μαγκούφη χτύπησε ο Δημήτρης Δαλαμάγκας, εκλεγμένο στέλεχος της Νομαρχιακής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος με το «πράσινο» ψηφοδέλτιο στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές του Δήμου Τρικκαίων! Το θλιβερό για τον πολιτικό γίγαντα Μαγκούφη ήταν ότι το γνώριζε και κατήγγειλε το «Δεν πληρώνω» και τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι που αναγκάσθηκε να ψελλίσει στο «Μέγκα» ότι αυτός που τον έδειρε «στις τελευταίες εκλογές ψήφισε ΠΑΣΟΚ» (και εδώ ψέματα λέει: ο Δαλαμάγκας ΠΑΣΟΚ ψηφίζει χρόνια, αλλά ο Μαγκούφης έχει τσακωθεί με την αλήθεια στο θέμα αυτό).

Ο Δ. Δαλαμάγκας δήλωσε στο trikalanews.gr: «Θέλω να επισημάνω ότι η επίθεση αυτή έχει να κάνει πρωτίστως με την κακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που προσωπικά την θεωρώ προδοσία! Είναι αντιλαϊκή και θεωρώ ότι γίνετε ξεπούλημα της χώρας μου! Ο κ. Μαγκούφης ήταν εντελώς τυχαίο πρόσωπο θα μπορούσε να είναι στόχος οποιοσδήποτε έβαλε την υπογραφή του, στο μνημόνιο και στην καταστροφή της χώρας μου! Επίσης θέλω να σημειώσω ότι τον κ. Μαγκούφη τον γνωρίζω όπως γνωρίζω και τους υπόλοιπους κατά καιρούς, υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, διότι είμαι μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Τρικάλων από το 2008. Και αυτά διότι αποπροσανατολιστικά ειπώθηκαν ότι η επίθεση ή οι επιθέσεις γίνονται από ακροδεξιά στοιχεία ή ΣΥΡΙΖΑ ή οτιδήποτε άλλο φαντάζονται! Αυτό που δεν κατάλαβε ο κ. Μαγκούφης και πολλοί άλλοι πολιτικοί είναι ότι ο λαός βγήκε στους δρόμους σύσσωμος και απαλλαγμένος από κομματικές ταυτότητες».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Καθεστωτική δημοσκόπηση από την Καπα Research(ιδιοκτήτης της Υπατία)



Θυμάστε τον κ. Ρουτζούνη , ιδιοκτήτη της Καπα Research η οποία κάνει έρευνες και δημοσκοπήσεις;

Εμείς πάντως τον θυμόμαστε από τότε που έδωσε το πολυτελές ιδιόκτητο ακίνητο του ονόματι “Υπατία” στους λαθρομετανάστες που είχαν εγκαταλείψει τη Νομική.

Τον θυμόμαστε επίσης από μια καταγγελία που πέρασε χωρίς να συζητηθεί του κόμματος του Γ. Δημαρά, Άρμα Πολιτών. Σύμφωνα με την καταγγελία η Περιφέρεια Αττικής πληρώνει κάθε μήνα το ποσό των 63.500 ευρώ για κτίριο στην περιοχή των Καμινίων του Πειραιά που νοικιάζει από τον κ. Ρουτζούνη.

Η Καπα Research λοιπόν δημοσιεύει σήμερα στο ΒΗΜΑ νέο γκάλοπ στο οποίο εκτός των άλλων μας λέει ότι ο λαός θεωρεί καταλληλότερους να ηγηθούν σε μια κυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας”, τον Λουκά Παπαδήμο και τον … Αντώνη Σαμαρά.

Από αυτό και μόνο μπορεί να κρίνει κανείς την αντικειμενικότητα της δημοσκόπησης. Αφού απέτυχαν οι πολυποίκιλες πιέσεις προς τον Σαμαρά να συγκυβερνήσει, βάζουν τώρα τον κ. Ρουτζούνη να εκφράσει την …λαική βούληση

Κατά τα άλλα η δημοσκόπηση δίνει τα εξής ποσοστά, χωρίς αναγωγή, τα οποία συμβαδίζουν εντελώς με τις επιθυμίες για συγκυβέρνηση, αφού “ο δικομματισμός δεν τραβάει βρε παιδί μου”.

22,2% στη Ν.Δ.

14,7% στο ΠΑΣΟΚ

ΚΚΕ (9,1% )

ΛΑΟΣ (6,3% )

ΣΥΡΙΖΑ (5,1% )

Δημοκρατική Αριστερά (4,2% )

Οικολόγοι Πράσινοι (3,4% )

Δημοκρατική Συμμαχία (2,6% )

Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών (1,8% )

Ναι και αν η γιαγιά μου είχε φτερά θα την κάναμε … αεροπλάνο

Και οι καταλληλότεροι για ….Ζολώτες

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος θεωρούνται οι καταλληλότεροι να ηγηθούν σε μια πιθανή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας΄. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της kapa research οι ερωτώμενοι επιλέγουν σε ποσοστό 9,2% τον Λουκά Παπαδήμο, σε ποσοστό 9% τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ακολουθούν οι Γιώργος Παπανδρέου 7,8%, Φώτης Κουβέλης 6,7%, Αλέκος Ππαδόπουλος 6,2%, Κώστας Σημίτης 5,1%, Κώστας Καραμανλής 4,8%, Ευάγγελος Βενιζέλος 4.7%, Ανδρέας Λοβέρδος 4,4% και Γιώργος Καρατζαφέρης 3,7%
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/10/11

Ο Φέτελ στην pole


Κάποιος πρέπει να βρεθεί να σταματήσει το Γερμανό πρωταθλητή που συνεχίζει να πυροβολεί και να εκθέτει πρωτίστως τον teammate του Μαρκ Γουέμπερ και δευτερευόντως τους Μπάτον, Χάμιλτον, Αλόνσο, Μάσα που διαθέτουν ανταγωνιστικά μονοθέσια.

Ο Φέτελ κάνοντας επίδειξη δύναμης στην ολοκαίνουργια διεθνή πίστα του Μπούντ, πήρε την pole position με διαφορά 3 δέκατα από το δεύτερο Χάμιλτον. Ήταν τέτοια η κυριαρχία του νεαρού Γερμανού που ο Χάμιλτον δεν ολοκήρωσε τη 2η προσπάθειά του καταλαβαίνοντας ότι δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει.
Με δεδομένο ότι ο Βρετανός έχει από χτες ποινή 3 θέσεων στην εκκίνηση οι Red Bull θα εκκινήσουν από την πρώτη σειρά με τον Αλόνσο τρίτο πίσω από το Φέτελ.

Εκτός από το Χάμιλτον ποινή 3 θέσεων για τον ίδιο λόγο (αγνόησαν κίτρινη σημαία) έχει και ο Πέρεζ που θα εκκινήσει 20ος. Επίσης ο Ντανιέλ Ρικιάρντο πήρε ποινή 5 θέσεων και θα εκκινήσει τελευταίος γιατί οι μηχανικοί του αντικατέστησαν το κιβώτιο της HRT.
Τέλος ο Βιτάλι Πετρόφ έχει ποινή 5 θέσεων λόγω της σύγκρουσης που προκάλεσε με το Σουμάχερ στο Κορεάτικο GP.

Ο Ρώσος πιλότος θα μπορούσε να μπει στην δεκάδα καθότι πέτυχε ακριβώς τον ίδιο χρόνο με τον Αλγκερσουάρι αλλά ήταν άτυχος γιατί η προσπάθειά του ήταν μεταγενέστερη. Όπως ίσως γνωρίζετε σε περίπτωση απόλυτης ταύτισης των επιδόσεων υπερισχύει αυτός που την σημείωσε νωρίτερα, ο Αλγκερσουάρι στη συγκεκριμένη στιγμή.

Τώρα όσον αφορά στις ποινές και το πως θα εκτελεστούν στο grid θα εκτελεστούν με τη σειρά που δόθηκαν. Έτσι πρώτος θα πέσει ο Πετρόφ από την 11η στην 16η θέση. Μετά οι Χάμιλτον, Πέρεζ και τελευταίος ο Ρικιάρντο.

Ο Φελίπε Μάσα χτύπησε τη Ferrari στο κερμπ της στροφής 8 άτσαλα σπάζοντας το μπράτσο και στερώντας από τους μηχανικούς της Ιταλικής ομάδας τη δυνατότητα να χαλαρώσουν το Σαββατόβραδο στο Ν. Δελχί.

O poleman Σεμπάστιαν Φέτελ στις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε όλοι να διατηρήσουμε το μονοθέσιό μας στο καθαρό κομμάτι της πίστας σ’ όλο τον αγώνα. Θα είναι λίγο περίπλοκο όταν θα χρειαστεί να βρεθεί κάποιος εκτός γραμμής σ’ ένα προσπέρασμα ή ένα ντουμπλάρισμα γιατί έχει πολύ ακόμη. Πατώντας στο ακάθαρτο θα σε επηρεάσει όχι μόνο στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και στις επόμενες στροφές μέχρι να καθαρίσουν τα ελαστικά και να επανέλθουν στο στάνταρ επίπεδο πρόσφυσης».

Ο Μαρκ Γουέμπερ με την άλλη Red Bull που θα εκκινήσει από τη 2η θέση και το ακάθαρτο κομμάτι της πίστας τόνισε ότι δεν θέλει καμία χάρη από το Φέτελ και την ομάδα. Ο Αυστραλός βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας και σίγουρα οι Ταύροι θέλουν να ανέβει στην 2η για να σφραγιστεί έτσι το απόλυτο της κυριαρχίας τους φέτος: «Δε θέλω καμία θέση από τον Σεμπάστιαν μέχρι το τέλος του χρόνου. Συζητιούνται πολλά αλλά δεν με αφορούν» ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ο 34χρονος που φαίνονταν ενοχλημένος από την ερώτηση.

Από την πλευρά του ο Λιούις Χάμιλτον κατετάγη 2ος αλλά θα εκκινήσει 5ος λόγω της ποινής 3 θέσεων: «Ήταν μια καλή μέρα για μένα. Αποτελεί έκπληξη ότι κατάφερα να βρεθώ ανάμεσα στις Red Bull. Έκανα ένα χαζό λάθος χτες στις δοκιμές, πήρα ποινή και το πληρώνω.
Ο αυριανός μας ρυθμός θα είναι καλός και καθότι υπάρχουν δυο ζώνες DRS πιστεύω ότι θα είναι πιο εύκολο να προσπεράσει κανείς, έτσι διατηρώ την αισιοδοξία μου».

Ο Χάμιλτον ξεκαθάρισε ότι παράτησε το 2ο γρήγορο γύρο του στο Q3 γιατί δεν μπορούσε να περάσει το Φέτελ.

Ο αυριανός αγώνας που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον θα μεταδοθεί απευθείας από τον Alpha στις 10:30.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο κύριος ανίκανος, αποτυχημένος κατά Τσίπρα, χαρακτήριζε ως τεράστιο λάθος ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Έρις, ο πιο μακρινός πλανήτης του ηλιακού συστήματος


Eυρωπαίοι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Μπρούνο Σικαρντί του πανεπιστημίου Μαρί Κιουρί και του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, κατάφεραν να μετρήσουν τη διάμετρο της Έριδος, χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου στη Χιλή, καθώς ο μικρός πλανήτης περνούσε μπροστά από ένα αχνό άστρο. Πρόκειται για τεχνικό άθλο, καθώς η Έρις βρισκόταν σε απόσταση από τη Γη 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι η Γη από τον Ήλιο και η θερμοκρασία της είναι μείον 238 βαθμοί Κελσίου.

Αν και η αινιγματική Έρις στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος είναι πολύ πιο πυκνή και ακόμα πιο παγωμένη από τον Πλούτωνα, οι δύο μακρινοί νάνοι πλανήτες αποτελούν σχεδόν τέλειους διδύμους, καθώς έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος, όπως δείχνουν για πρώτη φορά νέες ακριβέστερες αστρονομικές μετρήσεις.

Η Έρις είναι το πιο μακρινό ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα, που έχει ποτέ παρατηρηθεί με αυτή την μέθοδο. Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ανατρέπει τις αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Όταν η Έρις (η οποία πήρε το όνομα της θεάς της φιλονικίας στην ελληνική μυθολογία) ανακαλύφθηκε το 2005, θεωρήθηκε πολύ μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα, τον θεωρούμενο για πολλά χρόνια εξώτατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί το 1930. Μάλιστα, η ανακάλυψή της - και η λανθασμένη εκτίμηση για το μέγεθός της - έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο, που το 2006 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ''υποβάθμισε'' τον Πλούτωνα στη ''μικρή'' κατηγορία των νάνων-πλανητών (μαζί με τον μεγάλο αστεροειδή Δήμητρα και τα ουράνια σώματα Μακεμάκε και Χαουμέα), μία απόφαση που μέχρι σήμερα συναντά αντιδράσεις από αρκετούς αστρονόμους, αλλά και τον πολύ κόσμο.

Η νέα ακριβέστερη μέτρηση θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τη σύνθεση και την εξελικτική ιστορία της Έριδος, η οποία διαθέτει μια λευκή πολύ αντανακλαστική επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα είναι καλυμμένη με ένα λεπτό στρώμα παγωμένου αζώτου. Η Έρις αντανακλά περίπου το 96% του προσπίπτοντος φωτός του Ήλιου (έναντι 60% που αντανακλά ο Πλούτων), γεγονός που την καθιστά, μαζί με τον παγωμένο δορυφόρο Εγκέλαδο του Κρόνου, ένα από τα πιο αντανακλαστικά σώματα στο ηλιακό μας σύστημα.

Η Έρις και ο Πλούτων βρίσκονται στη λεγόμενη ''Ζώνη Κούιπερ'', ένα δακτύλιο παγωμένων ουρανίων σωμάτων πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα. Η Έριδα είναι ακόμα πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με τον ''δίδυμό'' της, με συνέπεια να χρειάζεται 556 γήινα χρόνια για να κάνει μια πλήρη ελλειπτική περιφορά γύρω από τον Ήλιο, έναντι 248 ετών που χρειάζεται ο Πλούτων.

Η Έρις, που έχει σφαιρικό σχήμα, υπολογίστηκε ότι έχει διάμετρο 2.326 χιλιόμετρα (συν/πλην 12 χλμ), ενώ ο Πλούτων, για τον οποίο οι μέχρι τώρα υπολογισμοί είναι λιγότερο ακριβείς, εκτιμάται ότι έχει διάμετρο της τάξης των 2.300 έως 2.400 χιλιομέτρων. Η θερμοκρασία στην Έριδα δεν ξεπερνά τους μείον 238 βαθμούς Κελσίου, ενώ πιστεύεται ότι διαθέτει μια αραιή και περιστασιακή ατμόσφαιρά πλούσια σε μεθάνιο, αν και οι τελευταίες παρατηρήσεις δεν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη τέτοιας ατμόσφαιρας.

Η Έρις, γύρω από την οποία υπάρχει ένας μικρός δορυφόρος, η Δυσνομία, υπολογίστηκε ότι είναι κατά 27% βαρύτερη από τον Πλούτωνα, πράγμα που σημαίνει ότι, αφού και οι δύο έχουν ίδιο μέγεθος, είναι πολύ πυκνότερη από αυτόν (περίπου 2,5 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό έναντι 2 του Πλούτωνα και 5,5 της Γης). Η αυξημένη πυκνότητα σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα η Έρις είναι περισσότερο βραχώδης από τον Πλούτωνα, ο οποίος διαθέτει περισσότερο πάγο, όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Εμανουέλ Ζεάν του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του πανεπιστημίου της Λιέγης στο Βέλγιο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πίνδος 1940


Γεμάτη με κορφές που φτάνουν στα σύννεφα, γεμάτη με δάση πυκνά, πρόμαχος της Ελλάδας από τον καιρό των Πρωτοελλήνων, η οροσειρά της Πίνδου απλώνεται από το Σμόλικα μέχρι το Γράμμο. Βαθιές χαράδρες, φαράγγια απάτητα, γκρεμοί αυλακώνουν το τραχύ της δέρμα. Ανάμεσα σε αυτά κυλούν ορμητικά ο Σαραντάπορος και παρακάτω ο Αώος, σύνορο φυσικό με τη γη της Ηπείρου. Η δύσβατη αυτή γη αποτελεί το λιγότερο ιδανικό τόπο για επιχειρήσεις ιππικού. Και όμως, στα άγρια κορφοβούνια της Πίνδου έμελλε το Ελληνικό Ιππικό να γράψει τις πιο ένδοξες σελίδες του.

Στις 04.00΄ τα ξημερώματα, μια επίλεκτη ιταλική μεραρχία, η 3η Μεραρχία Αλπινιστών (ΜΑ), η «Τζούλια», που έλαβε το όνομά της από τις Ιουλιανές Άλπεις, εισέβαλε στο ελληνικό έδαφος. Η «Τζούλια» ήταν μια πραγματικά επίλεκτη μονάδα. Οι άντρες της ήταν εκπαιδευμένοι στον ορεινό αγώνα και διέθεταν και τα ανάλογα μέσα. Συγκροτημένη από δύο Συντάγματα Αλπινιστών (ΣΑ), το 8ο και το 9ο, ενισχυμένη με ένα σύνταγμα ορειβατικού πυροβολικού, με 24 πυροβόλα και με μια ίλη ιππικού, οι 11.000 σχεδόν άντρες της, από τον διοικητή της υποστράτηγο Τζιρότι μέχρι και του τελευταίου μάγειρα, θα διακατέχονταν σίγουρα από ένα αίσθημα υπε- ροχής, αναλογιζόμενοι τους αντιπάλους που είχαν να αντιμετωπίσουν.

Απέναντί τους το ελληνικό Απόσπασμα Πίνδου, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Δαβάκη, διέθετε επί μετώπου 35 χλμ. σε ευθεία γραμμή, μόλις δύο τάγματα πεζικού, μια πυροβολαρχία με 4 πυροβόλα και 48 ιππείς. Συνολικά 2.000 άνδρες! Οι Ιταλοί, βέβαιοι για την επιτυχία τους, σκόπευαν, μετά τη γρήγορη συντριβή του Αποσπάσματος Πίνδου, να κινηθούν νοτιοδυτικά και να πλαγιοκοπήσουν την VIII ΜΠ. Aν το σχέδιό τους επιτύγχανε, ο πόλεμος θα έληγε τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου του 1940. Έχουν γραφτεί πολλά για τον αγώνα του Δαβάκη και των αντρών του. Πολέμησαν σκληρά, ολομόναχοι, επί 48 ώρες τους Ιταλούς επίλεκτους, προσπαθώντας μάταια να τους κρατήσουν. Οι Ιταλοί όμως, υπερέχοντας 5:1 σε άντρες, 6:1 σε πυροβολικό και 4:1 σε ιππικό, κατόρθωσαν να θραύσουν την ελληνική αντίσταση, αλλά όχι και το ελληνικό μέτωπο, το οποίο συνέχισε να υφίσταται. Ωστόσο δημιουργήθηκε μια εξαιρετικά επικίνδυνη για το ελληνικό μέτωπο εισέχουσα, ένας ευρύς θύλακας. Νότια η VIII ΜΠ κατόρθωσε να καλύψει το εκτεθειμένο δεξιό πλευρό της, με το Απόσπασμα Φριζή, κρατώντας γερά τη νότια όχθη του Αώου.

Με τον τρόπο αυτό εξουδετερώθηκε σε πρώτη φάση το ιταλικό σχέδιο. Οι Ιταλοί όμως δεν απογοητεύτηκαν. Συνέχισαν την προς τα εμπρός κίνησή τους με σκοπό να κόψουν στα δύο, εγκάρσια, το ελληνικό μέτωπο, να φτάσουν στο Μέτσοβο, παρακάμπτοντας την πλαγιοφυλακή της VIII ΜΠ. Όπως ήταν φυσικό, η ελληνική διοίκηση, θορυβημένη από την ιταλική επιτυχία, απέστειλε, με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό, ενισχύσεις στον απειλούμενο τομέα.

Καταρχήν, στις 30 Οκτωβρίου, έφτασε στην περιοχή και ανέλαβε τη διοίκηση ο διοικητής της Ι ΜΠ, ο υποστράτηγος Βραχνός. Ο Βραχνός δεν ήταν ένας τυχαίος αξιωματικός. Ανήκε στην ειδική αυτή κατηγορία των υπέροχα «τρελών» που γεννά τούτος ο τόπος. Γενναίος και εξαιρετικά ψύχραιμος, σχεδίασε άμεσα τα αναγκαία μέτρα για να κλείσει την πληγή που άνοιξε η «Τζούλια». Ωστόσο ο Βραχνός δεν είχε στρατεύματα. Η μεραρχία του δεν είχε επιστρατευθεί. Έτσι αναγκάστηκε να διαθέσει ό,τι είχε στη διάθεσή του, όχι όμως για να αμυνθεί, αλλά για να επιτεθεί! Την ίδια ώρα το Β΄ Σώμα Στρατού διέταξε τη Μεραρχία Ιππικού υπό τον υποστράτηγο Στανωτά και την Ταξιαρχία Ιππικού υπό τον συνταγματάρχη Δημάρατο να σπεύσουν προς την Πίνδο.

Μια μικρή υπομονάδα ιππικού ωστόσο βρισκόταν ήδη σε δράση. Ήταν η 1η Ίλη της Β΄ Ομάδας Αναγνώρισης, υπό τον ίλαρχο Γεωργιάδη. Η ίλη ήταν πλήρης και καλά οπλισμένη. Διέθετε 4 ουλαμούς, με 48 άντρες ο καθένας, 12 οπλοπολυβόλα, 2 πολυβόλα και δύο όλμους των 81 χλστ. Συνολικά διέθετε λιγότερους από 300 άντρες. Την ίδια ώρα η Μεραρχία και η Ταξιαρχία Ιππικού είχαν ήδη αρχίσει την κίνησή τους προς την Πίνδο, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ακόμα επιστρατευτεί όλες τους οι μονάδες. Η Ταξιαρχία Ιππικού (ΤΙ) διέθετε στις 31 Οκτωβρίου το 1ο Σύνταγμα Ιππικού (ΣΙ), μια μηχανοκίνητη ίλη, μια πυροβολαρχία των 75 χλστ., τη Β΄ Ομάδα Αναγνώρισης και ένα τάγμα του 7ου ΣΠ.

Η δε Μεραρχία Ιππικού (ΜΙ) διέθετε, θεωρητικά, το 3ο ΣΙ, το Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Ιππικού (μείον μία ίλη), μία μοίρα πυροβολικού (μείον μία πυροβολαρχία), μία ίλη μηχανικού, μία ίλη διαβιβάσεων και δύο τάγματα πεζικού του 4ου ΣΠ. Η έφιππη μοίρα πολυβόλων της ΜΙ επιστρατευόταν στη Λάρισα. Έτσι την 31η Οκτωβρίου, ουσιαστικά στην Πίνδο είχαν φτάσει οι διοικήσεις των δύο σχηματισμών του ιππικού, η μεν της ΜΙ στο Μέτσοβο, η δε ΤΙ στο Δούτσικο Γρεβενών. Τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου ο Βραχνός, έχοντας πραγματοποιήσει ήδη την προηγούμενη αναγνώριση της περιοχής, διέταξε όσα τμήματα είχε στη διάθεσή του να επιτεθούν.

Οι μικρές ελληνικές δυνάμεις είχαν χωριστεί σε τρία τακτικά συγκροτήματα. Το βόρειο διέθετε δύο λόχους πεζικού, υπό τον αντισυνταγματάρχη Μισύρη, την 1η Ίλη, υπό τον Γεωργιάδη, και δύο πυροβόλα. Το συγκρότημα αυτό όφειλε να επιτεθεί στην περιοχή της Κάτω Αρένας, με αντι- κειμενικό σκοπό το χωριό Λυκορράχη. Το κεντρικό συγκρότημα, υπό τον συνταγματάρχη Δαβάκη –2 λόχοι πεζικού, 4 πολυβόλα, 2 πυροβόλα- θα επιτίθεντο προς το χωριό Φούρκα, με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη του υψώματος «Προφήτης Ηλίας». Το νότιο, τέλος, συγκρότημα –2 λόχοι πεζικού, 8 πολυβόλα, 4 πυροβόλα, ουλαμός ιππικού– υπό τον ταγματάρχη Καραβία, θα επιτίθεντο βόρεια της Φούρκας, με σκοπό να υποβοηθήσει την ενέργεια του κεντρικού συγκροτήματος. Συνολικά, σε όλο το μήκος του μετώπου ο Βραχνός θα επιτίθετο κατά της «Τζούλια» με 6 λόχους πεζικού και 12 πυροβόλα!

Οι Ιταλοί πίεζαν με το 8ο Σύνταγμα Αλπινιστών τα ελληνικά τμήματα στη διάβαση Ρωμιού, με σκοπό να καταλάβουν τη Σαμαρίνα και κατόπιν το Μέτσοβο. Ο Βραχνός λοιπόν, μη διαθέτων τις απαραίτητες δυνάμεις να σταματήσει τους Ιταλούς στο Ρωμιό, αποφάσισε να επιτεθεί στις πλαγιοφυλακές τους. Αν τις διασπούσε, ολόκληρο το 8ο Σύνταγμα Αλπινιστών θα κινδύνευε να περικυκλωθεί. Πολύ νωρίς το πρωί τα τμήματα άρχισαν την κίνησή τους. Στο βόρειο συγκρότημα ως εμπροσθοφυλακή τέθηκε η ίλη του ιππικού. Το ιππικό, παρά τις εδαφικές δυσχέρειες, κινήθηκε ταχύτατα. Γύρω στις 07.30΄ οι ανιχνευτές ανέφεραν στον ίλαρχο Γεωργιάδη ότι εντόπισαν εχθρικό τμήμα, 300 περίπου αντρών, με τα μεταγωγικά τους, να κινούνται ανατολικά της Λυκορράχης. Αμέσως ο Γεωργιάδης ανέπτυξε την ίλη. Οι Έλληνες ιππείς, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, σχεδόν κύκλωσαν το ιταλικό τμήμα. Με τον ουλαμό των όλμων από τη μια και των πολυβόλων από την άλλη, οι ουλαμοί των ιππέων όρμησαν επί των Ιταλών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πιστωτικό γεγονός για τη Fitch το σχέδιο για τα ελληνικά ομόλογα


Η πρόσκληση της Ε.Ε. στους ιδιώτες πιστωτές για ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους με νέα χαμηλότερης κατά 50% ονομαστικής αξίας θα οδηγήσει σύμφωνα με τη Fitch πιθανότατα σε αξιολόγηση μετα – χρεοκοπίας (post-default) στην κατηγορία “B” ή χαμηλότερα ανάλογα με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει υψηλό χρέος, οι προοπτικές ανάπτυξης της είναι χαμηλές ενώ η προθυμία για εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων ενδέχεται να εξασθενίσει.

Τα παραπάνω, σύμφωνα πάντα με τον οίκο, θα περιορίσουν τη δυνατότητα για οικονομικό μετασχηματισμό και θα υπονομεύσουν τη μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους.

Όπως σημειώνει η Fitch, το ακριβές ύψος του χρέους που θα έχει η Ελλάδα μετά την ανταλλαγή θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρεις του σχεδίου, τη συμμετοχή των ιδιωτών και τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις του ελληνικού κρατικού χρηματοπιστωτικού και μη – χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Στη συνέχεια η Fitch σημειώνει πως σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Ε. το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μαζί με μεγαλύτερη ανάμιξη του ιδιωτικού τομέα θα εξασφαλίσει τη μείωση του χρέους της χώρας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του οίκου, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να φτάσει το 85% βάσει του εκτιμώμενου στα 210 δισ. ευρώ ύψους των κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.

Η απομείωση κατά 50%, συνεχίζει η Fitch, δεν οδηγήσει σε ανάλογη μείωση του συνολικού χρέους καθώς στην ανταλλαγή δεν συμμετέχουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι επίσημοι πιστωτές (ΕΚΤ, ΔΝΤ, και άλλα κράτη της ευρωζώνης) και τα οποία αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του συνόλου.

Η ανακοίνωση της Ε.Ε. δεν κάνει καμία αναφορά για το πως θα γίνει η διαχείριση των συγκεκριμένων ομολόγων, τονίζει ο οίκος.

Αντισταθμιστικός παράγοντας για τα οφέλη της απομείωσης είναι για τη Fitch οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις της κυβέρνησης καθώς ο κρατικός χρηματοπιστωτικός και μη – χρηματοπιστωτικός τομέας, ο οποίος έχει έκθεση 84 δισ. ευρώ στα ομόλογα, θα επωμιστεί σημαντικές ζημιές από την απομείωση του 50%.

Στην τέταρτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ συμπεριάλεβε επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες 30 δισ. ευρώ (13% του ΑΕΠ) το 2011 για την κάλυψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η Fitch εκτιμά πως μετά την ανταλλαγή το δημόσιο χρέος θα κορυφωθεί στο 142% του ΑΕΠ το 2013 πριν υποχωρήσει στο 120% το 2020.

Τέλος, ο οίκος αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή τη δέσμευση για αύξηση του προγράμματος ιδιωτικοπιήσεων κατά 15 δισ. ευρώ καθώς το τρέχον πρόγραμμα των 50 δισ. ευρώ είναι ήδη αισιόδοξο.

Διατηρεί αξιολόγηση "ΑΑΑ" για το EFSF η Fitch

Την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ ανέθεσε η Fitch Ratings στο δανειακό πρόγραμμα του τροποποιημένου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μετά τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης για τη νέα δομή του ταμείου, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η Fitch σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η προτεινόμενη αύξηση της δύναμης πυρός του EFSF σχεδιάζεται να επιτευχθεί στο πλαίσιο των υφιστάμενων όρων και προϋποθέσεων της τροποποιημένης συμφωνίας-πλαίσιο.

Επισημαίνει παράλληλα ότι η ενισχυμένη λειτουργική ευελιξία και αρμοδιότητες του EFSF δείχνουν ότι το EFSFενδεχομένως να προχωρήσει στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους στο πλαίσιο μιας πιο ευέλικτης χρηματοδοτικής στρατηγικής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πάνω από 6% το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων στην Ιταλία


Πάνω από το 6% ανήλθε το επιτόκιο στη σημερινή δημοπρασία ιταλικών 10ετών ομολόγων, για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη.

Πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία κρατικών τίτλων που πραγματοποιείται μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Μάλιστα, οι αναλυτές ανέμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έκδοση των ιταλικών ομολόγων προκειμένου να δουν την αντίδραση της αγοράς στη συμφωνία.

Το επιτόκιο για τα ιταλικά ομόλογα λήξεως το Μάρτιο του 2022 διαμορφώθηκε στο 6,06% από 5,86% που ήταν στη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα. Εν τω μεταξύ, το επιτόκιο για τα τριετή ομόλογα ανήλθε στο 4,93% - το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2000 - έναντι 4,68% πριν από ένα μήνα.

Μετά τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, διευρύνθηκαν οι απώλειες στο ιταλικό χρηματιστήριο, ενώ σε αρνητικό έδαφος πέρασαν και οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές. «Η πίεση προς την Ιταλία να επιλύσει τα προβλήματα με το χρέος της αυξάνεται. Οι αγορές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές με την Ιταλία», σχολίασε αναλυτής της DZ Bank στη Φρανκφούρτη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Και οι Τσολάκογλου-Πετέν δοξάστηκαν στα πεδία των μαχών κύριε Παπούλια


Τιμούμε τη μνήμη κάποιων ανθρώπων, σημαίνει ότι ακολουθούμε το παράδειγμά τους. Κι αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, είτε γιατί δεν είναι δυνατόν να είμαστε όλοι ήρωες είτε γιατί δεν το απαιτούν οι συγκεκριμένες περιστάσεις, τουλάχιστον υποκλινόμαστε στη μνήμη τους, στους αγώνες τους, στις θυσίες τους. Και πάντως, δεν πράττουμε το ακριβώς αντίθετο.

Υπ’ αυτή την έννοια, το γενναίο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στην επέλαση του φασιστικού – ναζιστικού άξονα, το τιμούν αυτοί που μάχονται και όχι αυτοί που λιποταχτούν, αυτοί που αγωνίζονται και όχι αυτοί που παραδίνονται, αυτοί που αντιστέκονται και όχι αυτοί που προσκυνούν.

Συνεπώς, το ξέσπασμα της λαϊκής οργής, την ημέρα της 71ης επετείου της 28ης Οκτωβρίου, εναντίον του σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, που οδήγησε την Ελλάδα στο κατώφλι της υποτέλειας και της εξαθλίωσης και -ταυτόχρονα- τους Έλληνες στην κοινωνική και οικονομική εξόντωση, είναι η καλύτερη απόδοση τιμής στο έπος του ’40.

Καμία εθνική επέτειος δεν αμαυρώθηκε. Όσοι πολιτικοί μηρυκάζουν, ελαφρά τη καρδία, αυτές τις ανοησίες, ομολογούν εμμέσως πλην σαφώς την ιδιοκτησιακή τους λογική ως προς τις εθνικές επετείους και τη σημασία τους. Θα ήθελαν προφανώς να βλέπουν τους εαυτούς τους, πρώτες μούρες στις εξέδρες και τα μπαλκόνια εορτών και παρελάσεων, στη μνήμη ανθρώπων και αγώνων που εμπνέουν και καθοδηγούν για τα ακριβώς αντίθετα από τα πεπραγμένα αυτών των ιδίων.

Εναντίον τους στράφηκαν οι χιλιάδες των οργισμένων συμπολιτών μας και όχι εναντίον των ηρώων προγόνων. Και τις εκδηλώσεις τους δεν τις οργάνωσε κανένα κόμμα, καμιά πολιτική ομάδα, κανένα καθοδηγητικό κέντρο. Η κυβερνητική πολιτική της τελευταίας διετίας, ως επιστέγασμα μιας εγκληματικής συμπεριφοράς των κομμάτων και των μηχανισμών εξουσίας, για πάνω από τρεις δεκαετίες, αρκούν και περισσεύουν για να οργανωθούν όχι μόνο όσα συνέβησαν την 28η Οκτωβρίου 2011, αλλά και για όσα θα ακολουθήσουν.

Όσοι σπέρνουν ανέμους θερίζουν θύελλες, λέει ένα ρητό. Οι θύελλες έχουν ήδη ξεσπάσει. Οι τυφώνες έπονται...

Υ.Γ.: Δεν έχει κανένα νόημα, ο αξιότιμος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επικαλείται το παρών που έδωσε στον αγώνα κατά των κατοχικών δυνάμεων, το ’41-’44, αμούστακο παιδί ων. Θα γνωρίζει ασφαλώς ότι εξαίρετοι στρατηγοί, δοξασμένοι ήρωες στα πεδία των μαχών, υπήρξαν τόσο ο Γάλλος Aνρί Φιλίπ Πετέν όσο και ο ημέτερος Γεώργιος Τσολάκογλου...

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=321996
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Φτάνει πια μ’ αυτούς που βρίζουν την Ελλάδα! Οι παρεμβάσεις της Γερμανίας στις FREMM & στα M1A1 Abrams δείχνουν τι μας περιμένει


Επιτέλους! Το κακό με τη συστηματική ατίμωση αυτής της χώρας και τον εξευτελισμό της συνείδησής της, έχει πλέον παραγίνει. Και το χειρότερο είναι ότι έχει καταφέρει να εμποτίσει και πάρα πολλούς μέσα στην ίδια την Ελλάδα. Δεν έχει ξαναγίνει άνθρωποι να βρίζουν κατ’ αυτό τον τρόπο τον ίδιο τους τον τόπο. Και πρέπει κάποτε να σταματήσει. Είναι ίσως, στο βάθος, το χειρότερο απ’ όλα όσα μας συμβαίνουν. Επωάζει το αυγό του φιδιού. Πριν λοιπόν μας βάλουν να σφαχτούμε μεταξύ μας, πρέπει εμείς να βάλουμε ένα φρένο και να σκεφτούμε μερικά πράγματα από την αρχή.

Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, το κακό αυτό έχει ξεκινήσει από τη Γερμανία, από την οποία και ποικιλοτρόπως ακόμα και τώρα συντηρείται. Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, η διεθνής κοινή γνώμη τροφοδοτείται συστηματικά με ότι πιο άθλιο μπορεί να φανταστεί κανείς εναντίον της Ελλάδας: ποιος ξέχασε την Αφροδίτη της Μήλου στο εξώφυλλο του Φόκους, το φέρετρο του ευρώ με την ελληνική σημαία στο Σπίγκελ, τους βουλευτές στο Βερολίνο που ζητούσαν να πουληθούν τα νησιά και… ο Παρθενώνας, τις απίθανες δηλώσεις αμέτρητων Γερμανών αξιωματούχων σε όλα τα επίπεδα για το κακό που κάνει η Ελλάδα, τα χιλιάδες πλέον δημοσιεύματα με σκληρό ανθελληνικό περιεχόμενο, όλο αυτό τον καιρό;

Εμεις είμαστε λοιπόν η αιτία όλης αυτής της λαίλαπας που πλήττει τον κόσμο. Άλλος κανείς. Ωραία. Αλήθεια όμως, ας σκεφτούμε λίγο: σε ποια άλλη χώρα της ευρωζώνης ή εκτός αυτής συνέβη κάτι τέτοιο; Που; Πουθενά. Σε καμία άλλη χώρα δεν υπήρξε τέτοιο τσουνάμι κατηγοριών και στοχοποίησης - και είναι πολλές οι χώρες στις οποίες χρωστάμε: στην πραγματικότητα, οι Γερμανοί δεν έχουν καν στα χέρια τους το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

Όμως, η διαρκής σε αυτό το βαθμό επιθετικότητα κατά της Ελλάδας, είναι μια απόλυτη γερμανική αποκλειστικότητα. Και είναι υπεύθυνη, σε πολύ μεγάλο βαθμό για την πορεία αυτής της χώρας μέσα στην καρδιά της κρίσης, όπως και για τη γενικότερη εξέλιξη της κρίσης.

Τώρα λοιπόν, η καλή Γερμανία προωθεί σχέδιο για την μόνιμη επιτροπεία της κακής Ελλάδας. Απαιτεί την πλήρη και διαρκή υποκατάσταση της κυβέρνησής της από «τεχνοκράτες» που θα ορίσει το Βερολίνο. Από την ίδια την καγκελαρία, προωθείται η ιδέα της μόνιμης εγκατάστασης γερμανικής εφ' όλης της ύλης κυβερνητικής επιτήρησης στη χώρα. Η Ευρωπαική Επιτροπή, που ρωτήθηκε, την αρνείται. Επισήμως είπε ότι ούτε καν τη συζητά. Αλλά στο Βερολίνο, που τη θέτει με δηλώσεις της ίδιας της κυρίας Μέρκελ στο τραπέζι, ποιος ρωτάει την Ευρωπαική Επιτροπή;…

Η ελληνική κοινή γνώμη, ειδικά εκείνο το τμήμα της που έχει προσχωρήσει στην άποψη ότι είμαστε για πέταμα και ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να έρθουν εδώ να μας κάνουν ανθρώπους, θα πρέπει επιτέλους να αναρωτηθεί ορισμένα πράγματα.

Πρώτον: άκουσε κανείς άλλη χώρα να θέλει με τέτοια μανία να επιβάλλει τέτοια επιτήρηση; Δεύτερον: ποιος βολεύτηκε περισσότερο από κάθε άλλον από αυτό το ελληνικό χάος όλα αυτά τα χρόνια;

Ποιος πρωταγωνίστησε στα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες;

Από ποια χώρα είναι η Ζίμενς; Ποιος μας πούλησε τα άρματα μάχης; Ποιος μας πούλησε τα υποβρύχια τα οποία πληρώσαμε πριν καν φτιαχτούν; Ολες αυτές οι πελώριες συμβάσεις, βρίθουν σκανδάλων. Κόστισαν στη χώρα πανάκριβα, έκαναν τη διαφθορά κανόνα, γέμισαν την Ελλάδα με πανάκριβό, άχρηστο υλικό...

Μείζονες γερμανικές οικονομικές δραστηριότητες στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένες με τις πιο ακραίες, μεγάλες και τρανταχτές περιπτώσεις διαφθοράς σε αυτό τον τόπο.

Αυτό, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν δίνει άλλοθι σε εκείνους τους Ελληνες, πολιτικούς ή άλλους, που συμμετείχαν σε αυτή τη διαφθορά. Κάθε άλλο.

Όμως, απαγορεύει στους Γερμανούς να θέλουν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στη χώρα, με άλλοθι μάλιστα ότι θα την «εκπολιτίσουν».

Τους το απαγορεύει, τουλάχιστον ηθικά. Ειδικά στην Ελλάδα, με όλα όσα έχουν γίνει συνδεδεμένα με τόσες γερμανικές επιχειρήσεις, δεν έχουν καν το δικαίωμα να μιλούν.

Η δημόσια διοίκηση που θέλουν δήθεν να μας φτιάξουν, τι ακριβώς θα κάνει; Θα έρθει να κυνηγήσει τη Ζίμενς για όσα έχουν συμβεί; Θα ζητήσει πίσω τα λεφτά από υποβρύχια που τα πληρώσαμε και δεν τα είδαμε καν; Ένα ήρθε κι αυτό μετά από χίλια μύρια βάσανα, γιατί έγερνε… Θα ψάξουν να βρουν γιατί αγοράσαμε τόσα άχρηστα για την ελληνική άμυνα άρματα, κόντρα σε κάθε λογική επιχειρησιακών αναγκών, την ώρα που έχουμε τεράστια αμυντικά κενά;

Όλα αυτά τα χρόνια, το φαύλο ελληνικό σύστημα που καταγγέλλουν, δούλεψε πριν απ’ όλα υπέρ τους. Τώρα τι θα κάνουν; Θα έρθουν εδώ για να το… βελτιώσουν και να δουλεύει καλύτερα;

Αυτοί που βρίζουν την Ελλάδα, αυτοί που είναι μακράν από κάθε άλλον επιθετικότεροι έναντί της, είναι αυτοί ακριβώς που επωφελήθηκαν τα μέγιστα από τη σαθρή και φαύλη λειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και του κράτους. Είναι αυτοί που συστηματικά, περισσότερο από κάθε άλλον, το διέφθειραν.

Ας δούμε όμως όχι μόνον τι έκαναν στο παρελθόν, αλλά και τι κάνουν τώρα, αυτήν ακριβώς τη στιγμή που ο κόσμος χάνεται.

Ενώ στη λύση του τεράστιου ευρωπαϊκού προβλήματος κινούνται με ρυθμούς χελώνας και αφήνουν την κατάσταση να σαπίσει, προκαλώντας τη διεθνή δυσαρέσκια που ανοιχτά εκφράζεται πλέον από το Παρίσι ως την Ουάσιγκτον, τη Μόσχα, το Τόκιο και το Πεκίνο, εκεί που θέλουν, επειδή ψάχνουν πάλι να πουλήσουν και δεν επιθυμούν κανείς άλλος να «μπει στα πόδια τους», είναι ταχύτατοι.

Οι Γερμανοί δεν είναι που, μόλις χθες πέσανε σαν τα κοράκια όταν πληροφορήθηκαν τα περί ενδεχόμενης πρόσκτησης γαλλικών φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με ειδική συμφωνία χωρίς την πληρωμή τους σήμερα;

Η γερμανική αντίδραση στο σχετικό σενάριο του επί πέντε χρόνια δανεισμού των νέων φρεγατών από τη Γαλλία και στη συνέχεια της δυνητικής αγοράς τους με μικρότερη κατά εκατό εκ. ευρώ τιμή, ήταν λυσσαλέα και σ’ όλα τα επίπεδα – στο σχετικό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Βήματος της 17ης Οκτωβρίου, απανθίζεται σε όλο της το μεγαλείο…

Και οι Αγγλοι φτιάχνουν καράβια. Και οι Ρώσοι, και οι Αμερικανοί και διάφοροι Ευρωπαίοι. Ποιος απ’ όλους κίνησε ουρανό και γη εναντίον αυτής της πρότασης; Κανείς. Το ωραιότερο μάλιστα από τα επιχειρήματα των Γερμανών, που καταγράφηκαν σε σχετική επιστολή, είναι ότι η Ελλάδα υπό πτώχευση και, τέτοια ώρα, δεν έχει καμία ανάγκη τις φρεγάτες!

Είναι ήδη λοιπόν πολύ φανερό το τι σκοπεύουν να την κάνουν την επιτήρηση που επιδιώκουν να επιβάλλουν…

Και δεν αντιδρούν μόνον στις γαλλικές φρεγάτες. Αντιδρούν λυσσαλέα ακόμα και στη δωρεάν παροχή βοήθειας αρμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό, όχι απλώς είναι πρωτόγνωρο διεθνώς, αλλά είναι πέρα από εξοργιστικό: μια χώρα χαρίζει οπλικά συστήματα σε μία άλλη και έρχεται μια τρίτη χώρα που ουδεμία σχέση έχει με το θέμα και διαμαρτύρεται! Που; Σε δωρεάν διακρατική βοήθεια!

Την ίδια στιγμή, γερμανικά είναι τα πρώτα από τα συμφέροντα που καραδοκούν για την υφαρπαγή, χωρίς τίμημα και αντάλλαγμα, εθνικού πλούτου από την υπό κατάρρευση χώρα σε πλείστους όσους τομείς.

Το καλό με τους Γερμανούς, είναι ότι έχουν τέτοια ωμότητα και βία στην ανάγκη να πετύχουν τους στόχους τους, που δεν τηρούν πλέον ούτε τα προσχήματα – η υπόθεση των φρεγατών, των αρμάτων, αλλά και άλλων συστημάτων, όπως και η επιμονή τους για μόνιμη επιτροπεία της χώρας, ευτυχώς, τους εκθέτει πια ανεπανόρθωτα, όπως κάνει και ο χειρισμός τους στην κρίση.

Γιατί αν στα δημοσιονομικά συμπεριφέρονται μία φορά ως ηγεμόνες, σε αυτά τα ζητήματα, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο – κι ελπίζει κανείς ότι δεν θα τους περάσει όλος αυτός ο παραλογισμός, αλλά, με αυτή την κυβέρνηση, ποτέ δεν μπορεί να ξέρει κανείς. Αλλωστε, και με την προηγούμενη κυβέρνηση, η σύγκρουση δεν ξεκίνησε ουσιαστικά όταν δεν προχώρησε το Γιουροφάιτερ για το οποίο τόσο ασφυκτικά πίεζε προσωπικά η κυρία Μέρκελ την κυβέρνηση Καραμανλή; Τότε ακριβώς ξεκίνησε…

Το κακό όμως με εμάς, είναι ότι έχουμε μάθει πάρα πολύ εύκολα να κατηγορούμε την πατρίδα μας και, επί της ουσίας, να σκύβουμε με περισσή βιασύνη το κεφάλι στον ισχυρό, ή σε αυτόν που δείχνει ισχυρός...

Με την ίδια περισσή βιασύνη που είμαστε έτοιμοι να κατηγορήσουμε τον διπλανό μας, ή να πετάξουμε την έννοια της εθνικής κυριαρχίας στα σκουπίδια και να δεχθούμε, ακόμα και να ζητήσουμε επιτροπεία. Χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ…

Η Ελλάδα έχει ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πολλά τρωτά και μέγιστες ευθύνες για όλα όσα συμβαίνουν. Ευθύνες τεράστιες. Αλλά το να τη βρίζουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και να τρωγόμαστε μεταξύ μας σε ένα κλίμα φοβερής μισαλλοδοξίας και αυτοεξευτελισμου, σε τίποτα δεν βοηθά να λυθούν όλα αυτά. Το ακριβώς αντίθετο πετυχαίνει.

Πολύ περισσότερο, δεν βοηθά το να καλούμε τους αρχιδιαφθορείς και αρχισυκοφάντες της χώρας μας να μας διοικήσουν και να μας βάλουν σε τάξη. Γιατί, πάνω απ’ όλα, αυτή την «τάξη» των μαύρων ταμείων είναι που δεν θέλουμε και για την οποία η λαλίστατη κατά της Ελλάδας γερμανική ηγεσία, δεν έχει πει κουβέντα. Αυτή όμως υπήρξε καθοριστική στο ότι φτάσαμε ως εδώ.

Κι οι Ελληνες που βρίζουν την Ελλάδα και τόσο εύκολα, με αφροσύνη αποζητούν να φύγουν οι τύχες της από τα χέρια της, τουλάχιστον αυτό, ας μην το ξεχνούν.

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=426306
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »