31/8/11

Ανέκδοτα για να ευθυμήσουμε!


  • Βομβιστής μπαίνει σε pet shop, αφήνει μια βόμβα πάνω σε ένα τραπέζι και λέει:
- Η βόμβα θα εκραγεί. Εχετε μόλις 60 δευτερα για να φυγετε!!!

Και από το βάθος του καταστήματος ακούγεται η χελώνα:
-Ε, είσαι και πολύ mαλάκας!!!

  • Λέει ο ελέφαντας στον δεινόσαυρο:
- Σου έκανε friend request ο Νώε;
- Όχι.
- Κακό αυτό..

  • "Αναρωτιέμαι κάποιες φορές και λέω:

Πως να γίνω καλο παιδί όταν από μικρός έβλεπα τον Ταρζάν να τριγυρνάει γυμνός.
Η Σταχτοπούτα γυρνούσε μεσάνυχτα.
Ο Πινόκιο έλεγε ψέματα.
Ο Αλλαντίν ήταν κλέφτης.
Ο Μπάτμαν οδηγούσε με 320 km/h.
H Χιονάτη έμενε σε ένα σπίτι με 7 άντρες.
Ο Ποπάϋ κάπνιζε και είχε τατουάζ.
Και το Πάκμαν έτρεχε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με ηλεκτρονική μουσική, τρώγοντας χαπάκια που τον έκαναν να σπιντάρει... "
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εκτός ελέγχου το χρέος σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Βουλής


Παραδοχή – βόμβα πραγματοποιούν οι επιτελείς του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στο μηνιαίο τους δελτίο λέγοντας ότι «η δυναμική του δημόσιου χρέους είναι εκτός ελέγχου».

Αναλυτικά, τα στοιχεία του δελτίου αφορούν στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011 ενώ στο κεφάλαιο με τίτλο «Δημόσιο Χρέος» μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο την δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου» και συμπληρώνει ότι «οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου (μείωση επιτοκίων κατά 1 εκατοστιαία μονάδα και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας)».

Επιπροσθέτως, οι συντάκτες της έκθεσης αμφισβητούν το στοιχείο της έκθεσης του ΔΝΤ που αναφέρει ότι «ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα φτάσει το 172% του ΑΕΠ το 2012» λέγοντας ότι «μετά τις νέες εξελίξεις (σ.σ. βαθύτερη ύφεση) θεωρείται απίθανο να σταθεροποιηθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ το 2012, ενισχύοντας έτσι τις αμφιβολίες των αγορών για την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου και την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας».

Το συγκεκριμένο δελτίο αποτελεί ένα είδος «εσωτερικού κοινοβουλευτικού εγγράφου» και μοιράζεται στους βουλευτές – μέλη της επιτροπής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Να σημειωθεί το γραφείο είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τη συγκέντρωση σχετικών πληροφοριών, την υποβοήθηση του έργου των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών και τη σύνταξη εκθέσεων σχετικά με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Το γραφείο εκδίδει τακτικές τριμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις, καθώς και εκθέσεις επί οποιουδήποτε ζητήματος του ζητηθεί εγγράφως από τον πρόεδρο της Βουλής ή από τους προέδρους των επιτροπών. Επικεφαλής του γραφείου έχει οριστεί από την Βουλή σε συνεννόηση με το υπ. Οικονομικών η κυρία Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια.

Εργάζεται ως ερευνήτρια στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και είναι υπεύθυνη του τομέα μακροοικονομικής ανάλυσης και Προβλέψεων από το 2003.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή Κ.Βελόπουλου για το πόσοι αλλοδαποί λαμβάνουν σύνταξη



Μία απίστευτη απάντηση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έλαβε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος όταν ο τελευταίος ζήτησε να μάθει κατά πόσο αληθεύει το δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΡΙΑΝΗΣ ότι 250.000 αλλοδαποί λαμβάνουν συντάξεις από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Όπως αναφέρεται στο απαντητικό έγγραφο του υπουργείου, οι αλλοδαποί που λαμβάνουν σύνταξη από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι 5.542. Αυτό όμως που είναι απίστευτο είναι το νούμερο των ατόμων που λαμβάνουν σύνταξη από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χωρίς να είναι γνωστή η υπηκοότητας τους.

Όπως αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου 77.718 άτομα λαμβάνουν σύνταξη και δεν είναι γνωστή η υπηκοότητα τους. Σύμφωνα με το υπουργείο εκτιμάται ότι η πλειοψηφία των ατόμων αυτών είναι Έλληνες πολίτες καθώς η μέση ηλικία τους είναι μεγάλη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Λουκέτα σε μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς στον τομέα της Ψυχικής Υγείας


Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μειώνεται κατά 45 % (!) ο ετήσιος προϋπολογισμός των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που λειτουργούν φορείς μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι συγκεκριμένοι φορείς λειτουργούν, σε όλη τη χώρα, 210 Μονάδες (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευμένα διαμερίσματα, κινητές μονάδες, κέντρα ημέρας και άλλα εξειδικευμένα κέντρα), στις οποίες φιλοξενούνται περίπου 1.500 άνθρωποι με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και παρέχονται ετησίως υπηρεσίες σε περισσότερους από 35.000.

Με βάση τον αρχικό προϋπολογισμό, οι παραπάνω Μονάδες έχουν ήδη δαπανήσει τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους και τώρα καλούνται να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας για το υπόλοιπο έτος ...χωρίς χρήματα !

Το Δίκτυο "Αργώς" αναφέρει ότι "η περικοπή αυτή συνεπάγεται το κλείσιμο όλων των Μονάδων αφού για το υπόλοιπο του έτους οι φορείς θα λάβουν αντί για 37 εκ. ευρώ μόνο 90 χιλιάδες ευρώ".

Η πρώτη αντίδραση των φορέων είναι η οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 10.00 έξω από το Υπουργείο Υγείας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Καθίζηση σε διαφημιστικά έσοδα, κυκλοφορίες στα ΜΜΕ


Η εικόνα, όπως αποτυπώνεται στις εκθέσεις που συνοδεύουν τις λογιστικές καταστάσεις των μεγάλων εκδοτικών ομίλων για το πρώτο εξάμηνο του 2011, είναι εξόχως αποκαλυπτική: παραδοσιακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, εφημερίδες και περιοδικά με ιστορία ετών στην αγορά αναστέλλουν τις εκδόσεις τους, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου διαπραγματεύεται πλέον στην κατηγορία της επιτήρησης. Ο εκδοτικός κλάδος, από τα μέσα του 2008 μέχρι σήμερα, βρίσκεται υπό καθεστώς διαρκούς πίεσης, με κύρια χαρακτηριστικά τη δραματική μείωση στις κυκλοφορίες των εφημερίδων και των περιοδικών, την κάθετη πτώση των διαφημιστικών εσόδων, απόρροια της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των αναγνωστών, καθώς και της συνεχούς μείωσης του διαφημιστικού προϋπολογισμού των διαφημιζομένων.

Τα στοιχεία για τους πρώτους έξι μήνες του έτους δείχνουν πως καταγράφηκε μείωση 18% στη συνολική διαφημιστική δαπάνη, η οποία διαμορφώθηκε σε 832 εκατ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010. Συγκεκριμένα, η διαφημιστική δαπάνη προς την τηλεόραση υποχώρησε σε ποσοστό 14%, προς τα περιοδικά μειώθηκε κατά 21%, προς το ραδιόφωνο κατά 29% και τέλος προς τις εφημερίδες κατά 14%, δημιουργώντας σημαντική πίεση στις πωλήσεις διαφημιστικού χώρου και χρόνου, στα σχετικά έσοδα αλλά και τους όρους είσπραξης των απαιτήσεων. Τούτων δοθέντων, οι επιδόσεις των τριών μεγάλων εκδοτικών ομίλων του Χ.Α. στο εξάμηνο δεν θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν:

* Στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, ο κύκλος εργασιών της μητρικής το πρώτο εξάμηνο του 2011 διαμορφώθηκε σε 42,8 εκατ. ευρώ έναντι 58,9 εκατ. ευρώ (-27%). Τα έσοδα από κυκλοφορία, που αφορούν στις πωλήσεις των εφημερίδων, των ενθέτων τους, και των περιοδικών της εταιρείας μειώθηκαν κατά -25% και τα έσοδα από διαφημιστικές καταχωρήσεις κατά 6,4 εκατ. ευρώ (-32%). Τα EBITDA ήταν αρνητικά (ζημίες -6,1 εκατ. ευρώ έναντι επίσης ζημιών -8,6 εκατ. ευρώ), ενώ τα αποτελέσματα χρήσεως μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες -8,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών -10,6 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ των βασικών στόχων, για το δεύτερο εξάμηνο του 2011 είναι ο περιορισμός του κόστους, αρχής γενομένης από τις λιγότερο παραγωγικές δαπάνες και η απαλλαγή του ομίλου από ζημιογόνες δραστηριότητες. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται η αναδιάρθρωση των συμμετοχών του ΔΟΛ με γνώμονα το δραστικό περιορισμό των ζημιογόνων δραστηριοτήτων και την ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων προς νέες αποδοτικότερες δραστηριότητες στον ευρύτερο χώρο των ΜΜΕ και ειδικότερα στον τομέα της ψηφιακής ενημέρωσης.

* Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Πήγασος Εκδοτική, οι προσδοκίες που υπάρχουν για το υπόλοιπο του 2011 δεν είναι αισιόδοξες, λόγω της εκτιμώμενης πορείας της ελληνικής οικονομίας. Η στοχοθέτηση του ομίλου έχει επικεντρωθεί στην συγκράτηση των απωλειών από τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης και κυκλοφορίας, λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, αναφέρει η εταιρεία, κρίνεται απαραίτητη η τάχιστη προσαρμογή του Ομίλου στις νέες συνθήκες που περιγράφουν το ρευστό οικονομικό γίγνεσθαι.

Ήδη στα πλαίσια της κεφαλαιακής ενίσχυσης των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου, οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των θυγατρικών εταιρειών «Εκδόσεις Έθνος Α.Ε.», «Pegasus Magazines Publications Α.Ε.» και «NSP Radio Α.Ε.» αποφάσισαν την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου κατά το ποσό των 4 εκατ. ευρώ, 990 χιλ.ευρώ και 1 εκατ.ευρώ αντιστοίχως. Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση εξαμήνου 2011 του ομίλου, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται σε 153,8 εκατ. ευρώ, το 16% των οποίων αφορά το λογαριασμό των προμηθευτών και 74% τα βραχυπρόθεσμα δάνεια. Στα βραχυπρόθεσμα δάνεια περιλαμβάνονται και 4,8 εκατ. ευρώ που αφορούν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις πληρωτέες την επόμενη χρήση. Στο πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 62,7 εκατ.ευρώ (από 98 εκατ.ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010), ενώ οι ζημιές προ φόρων διευρύνθηκαν στα 14,7 εκατ.ευρώ, από 4,1 εκατ.ευρώ.

* Άνω του 45% ήταν η μείωση των διαφημιστικών εσόδων της “Ελευθεροτυπίας” και “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας” το πρώτο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της ΧΚ Τεγόπουλος. Συγκεκριμένα, τα διαφημιστικά έσοδα των δύο εφημερίδων και των ενθέτων τους το α΄ εξάμηνο του 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 μειώθηκαν κατά 45,49% περίπου. Τα έσοδα από διαφημιστικές καταχωρήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2011 ανήλθαν σε 4,17 εκατ. ευρώ έναντι 7,65 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Για το β΄ εξάμηνο του 2011 ο εκδοτικός όμιλος εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η μείωση των διαφημιστικών εσόδων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο με ρυθμό αντίστοιχο περίπου του α΄ εξαμήνου του 2011.

Στα περίπτερα, η “Ελευθεροτυπία” (συμπεριλαμβανομένης και της Σαββατιάτικης έκδοσης) είχε το πρώτο εξάμηνο κυκλοφορία κατά μέσο όρο χαμηλότερη σε ποσοστό 28,93% έναντι του α΄ εξαμήνου του 2010, ενώ αυτή της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» μειώθηκε κατά 26,51%. Τα έσοδα του ομίλου από την πώληση εφημερίδων το α΄ εξάμηνο του 2011 ανήλθαν σε 13,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 39,77% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Για το β΄ εξάμηνο του 2011 ο όμιλος εκτιμά ότι η κυκλοφορία και τα έσοδα θα παραμείνουν στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς.

Συνολικά ο κύκλος εργασιών του ομίλου και της εταιρείας κατά το α΄ εξάμηνο του 2011 ανήλθε σε 23 εκατ. ευρώ περίπου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 31% περίπου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Τα λειτουργικά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου και της εταιρείας για την ίδια ανέρχονται σε ζημίες ύψους 8,8 και 8,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι ζημιών 10,9 και 10,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους του Ομίλου και της Εταιρείας ανήλθαν σε ζημιές ύψους 14,6 και 15,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2010 (ζημίες 9,9 και 9,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα μέτρα 5,5 δισ. ευρώ!


Με … "χαμόγελο που σκοτώνει" και χωρίς πολλές περιστροφές η Τρόικα βάζει σήμερα στο τραπέζι, στις επαφές της με την κυβέρνηση, το τι δέον γενέσθαι με τα μέτρα που δεν προχωρούν αλλά και τα νέα που θα πρέπει να ληφθούν.

Αν και η επίσημη δικαιολογία για την αναβολή για σήμερα του "ραντεβού" της Τρίτης του Ευάγγελου Βενιζέλου με την Τρόικα ήταν το ασφυκτικά πιεσμένο πρόγραμμα του υπουργού, στο οικονομικό επιτελείο δεν μπορούν να κρύψουν ότι και οι επικεφαλής της Τρόικα δεν είχαν καιρό για χάσιμο, αν δεν είχαν λυμένο το ποια μέτρα θα θέσουν επί τάπητος, για την κατάσταση που έχει ήδη καταγράψει και γνωρίζει καλά το τεχνικό κλιμάκιο που έκανε ένα μήνα τώρα τους ελέγχους στην Αθήνα.

“Δεν κάνετε τίποτε...”

Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση σήμερα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχει έντονη «οσμή» νέων μέτρων, καθώς ο υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν «περπάτησαν» ακόμη μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και μια και δυο φορές εδώ και μήνες από τους προκατόχους του, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις, η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς, η είσπραξη φόρων στα ακίνητα και άλλα πολλά.

Στα «τυπικό» μέρος της συζήτησης, η Τρόικα θα ζητά να ξεδιπλωθούν εδώ και τώρα όλα τα μέτρα ή να ανοίξει η συζήτηση για καινούργια, ώστε να καλυφθεί η αστοχία στο υπολογισμό της ύφεσης (πέσαμε έξω 1,5% του ΑΕΠ), η μεγάλη υστέρηση στα έσοδα (πάνω από 3 δισ. ευρώ ως τώρα) και η υπέρβαση στις δαπάνες (ξεπερνά το 1 δισ ευρώ).

Εκτός στόχων παντού!

Αρχικά η κυβέρνηση υπολόγισε την ύφεση στο 3,5% για φέτος, όμως ο υπουργός Οικονομικών προϊδεάζει ήδη πως θα ξεπεράσει το 4,5% ή και μπορεί να φθάσει στο 5,3%. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν και οι νεότερες προβλέψεις της τρόικα πως το έλλειμμα θα παραμένει διψήφιο αντί να μειωθεί στο 7,6% τότε θα πρέπει να βρεθεί τόπος για να καλυφτούν αστοχίες ύψους 5-5,5 δισ. ευρώ

Μεγάλη καθυστέρηση διαπιστώνει η Τρόικα και στο θέμα των συγχωνεύσεων και των λουκέτων σε οργανισμούς του Δημοσίου.

Ανοιχτό παραμένει τι μέλλει γενέσθαι και στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας, με την τρόικα να επιμένει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Αγκάθι στις δαπάνες παραμένει και η «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων, όπως του ΙΚΑ που θα πρέπει να επιδοτηθεί εκτάκτως με επιπλέον 600 εκ. για να πληρωθούν οι συντάξεις αλλά και στα υπόλοιπη ταμεία όπου πρέπει να βρεθούν πάση θυσία να περίπου 1,5 δισ. ευρώ .
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μοίρασαν σε κηδεία κουραμπιέδες πασπαλισμένους με κοκαϊνη


Συμμορία Βουλγάρων εμπόρων ναρκωτικών επιχείρησε να διακινήσει κοκαίνη μεταφέροντάς την ως ζάχαρη άχνη πάνω σε παραδοσιακούς κουραμπιέδες.

Ένα από τα μέλη της εργαζόταν σε εταιρία ζαχαροπλαστικής και το σχέδιο της διακίνησης είχε παταγώδη αποτυχία. Η κοκαΐνη τοποθετήθηκε στους κουραμπιέδες, ωστόσο στη συνέχεια όλα πήγαν στραβά.

Γραφείο τελετών στα Βόρεια Προάστια, που είχε αναλάβει την κηδεία ηλικιωμένου, εκτός από κόλλυβα και ελιές, παρήγγειλε από το γνωστό ζαχαροπλαστείο μια παρτίδα κουραμπιέδες.

Όπως όλα ,δείχνουν το μέλος της συμμορίας που εργάζεται και στο ζαχαροπλαστείο, έστειλε από λάθος τους κουραμπιέδες με την κοκαΐνη στο γραφείο τελετών, με αποτέλεσμα να τους... απολαύσουν οι συγγενείς και οι φίλοι του νεκρού! Μετά την κατανάλωση, οι παρευρισκόμενοι στην κηδεία, παρουσίασαν αλλόκοτη συμπεριφορά, με τον υπεύθυνο του γραφείου να καταγγέλλει στη ΓΑΔΑ το περιστατικό.

Ακολούθησε έφοδος της αστυνομίας στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, όπου βρέθηκαν υπόλοιπα της ποσότητας. Ο δράστης μετά από ανάκριση ομολόγησε οδηγώντας και στα υπόλοιπα μέλη της σπείρας, οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ το σύνολο του φορτίου που κατασχέθηκε ξεπερνά τα 60 κιλά καθαρής κοκαίνης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κινεζικό deal της ΔΕΗ για mega-αιολικό στη Ροδόπη


Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Παρασκευή σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr o πρόεδρος του Κινεζικού αιολικού κολοσσού Sinovel, Han Junliang, ο οποίος αναμένεται να επισφραγίσει την αιολική συνεργασία της ΔΕΗ με τη μεγαλύτερη αιολική εταιρεία της “χώρας του Δράκου”. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την επίσκεψη του Kινέζου αξιωματούχου αναμένεται να αποφασιστεί η από κοινού ανάπτυξη με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες του μεγαλύτερου χερσαίου αιολικού πάρκου στη χώρα μας, στη Ροδόπη ισχύος 210MW. Για το έργο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη υποβάλει αίτηση για άδεια παραγωγής και τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η τελική απάντηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

«Έρχονται οι κινέζοι για να υπογράψουμε αυτό που είχαμε ξεκινήσει και να εξειδικεύσουμε το κομμάτι της συμφωνίας που αφορά στη Ροδόπη. Ελπίζουμε να τους πείσουμε να επενδύσουν στην Ελλάδα» αναφέρει στο Capital.gr ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Γιάννης Τσιπουρίδης.

Παρά τους χαμηλούς τόνους που τηρεί ο CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το project της Ροδόπης όπως όλα δείχνουν θα είναι το πρώτο, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης.

Εξίσου σημαντικό στοίχημα αποτελεί και το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας, δηλαδή η δημιουργία μονάδας παραγωγής ανεμογεννητριών, που θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα για λογαριασμό της κινεζικής εταιρείας. «Το κυνηγάμε» είναι το σχόλιο του κ. Τσιπουρίδη, που τονίζει ότι η δημιουργία του εργοστασίου θα δημιουργήσει σημαντική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Στόχος είναι το συγκεκριμένο έργο, εφόσον προχωρήσει να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αλλά τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, να αποτελέσει δηλαδή ένα είδος ορμητηρίου για την κινεζική εταιρεία στην αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Πάντως ο ανταγωνισμός χωρών που προσβλέπουν στις κινεζικές επενδύσεις είναι ισχυρός. Τον περασμένο μήνα η Sinovel υπέγραψε συμφωνία με την Mainstream Renewable Power για την ανάπτυξη 1000MW αιολικών στην Ιρλανδία, την προσεχή πενταετία.

Η Sinovel Wind Energy Group Co Ltd είναι η μεγαλύτερη ασιατική και η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο βιομηχανία ανεμογεννητριών. Στην χώρα μας όμως έγινε γνωστή από το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη τον Απρίλιο με τη ΔΕΗ.

Η κινεζική εταιρεία έχει πετύχει τα τελευταία σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης και πέρυσι οι πωλήσεις της αντιπροσώπευαν μερίδιο αγοράς 11%, υποσκελίζοντας παραδοσιακές δυνάμεις της αιολικής βιομηχανίας όπως η General Electric, η Enercon, η Gamesa και η Siemens. Σήμερα μόνο η δανέζικη Vestas με μερίδιο 12%στην παγκόσμια αγορά ξεπερνάει την κινεζική εταιρεία, η οποία πάντως στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, βρίσκεται στην πρώτη θέση με μερίδιo 20%. Αντίθετα στην Ευρώπη οι Kινέζοι ουσιαστικά είναι απόντες, γεγονός που θέλει να εκμεταλλευτεί και η ΔΕΗ, προκειμένου να δημιουργηθεί παραγωγική βάση η οποία και θα επιτρέψει στην κινεζική εταιρεία να διεισδύσει στις συγκεκριμένες αγορές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2010 η αγορά ανεμογεννητριών έφτασε σε ισχύ τα 38 GW εκ των οποίων των 56% αφορούσαν σε εγκαταστάσεις στην Ασία, το 25% την Ευρώπη και το 19% την Αμερική.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στον ELA (Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας) η Τράπεζα Πειραιώς


Την ενεργοποίηση, την προηγούμενη εβδομάδα, του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) επιβεβαίωσε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Αλέξανδρος Μάνος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires.

«Είχαμε πρόσβαση στον ELA» ανέφερε ο κ. Μάνος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα για το α΄ εξάμηνο.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, ο ELA είναι ένας ειδικός μηχανισμός που παρέχεται από την Κεντρική Τράπεζα κάθε χώρας, δεν υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ενεργοποίησή του ωστόσο πρέπει να έχει την έγκριση της τελευταίας. Και διευκρινίζεται ότι το κόστος δανεισμού από τον ELA είναι υψηλότερο έναντι του δανεισμού από την ΕΚΤ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κέρδη 348 εκατ. ευρώ (ή καθαρές ζημίες 820 εκατ. ευρώ λόγω της επίπτωσης από το PSI) για το α΄ εξάμηνο


Ζημιές μετά από φόρους ύψους 820 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Τράπεζα Πειραιώς στο πρώτο εξάμηνο του 2011, λόγω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (Private Sector Involvement - PSI).

Ως αποτέλεσμα της συμμετοχής αυτής, αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, το αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου επιβαρύνθηκε από τη λογιστικοποίηση απομείωσης ύψους 1.005 εκατ. ευρώ. Σε προ φόρων επίπεδο, καταγράφηκαν ζημιές 1.004 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα λειτουργίας παρουσίασαν βελτίωση κατά 7% και ανήλθαν σε 781 εκατ. ευρώ, με κυριότερη τη συμβολή των καθαρών εντόκων εσόδων που παρουσίασαν ετήσια άνοδο 6% στα 628 εκατ. ευρώ.

Τα έξοδα λειτουργίας μειώθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση στα 403 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του στόχου για μείωση του λειτουργικού κόστους το 2011 κατά 5%.

Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του πρώτου εξαμήνου σημείωσαν άνοδο 19% και ανήλθαν σε 372 εκατ. ευρώ, ενώ και χωρίς τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα ανήλθαν σε 348 εκατ. ευρώ με αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, τα αποτελέσματα εξαμήνου επιβαρύνθηκαν από τις αυξημένες προβλέψεις κατά 38% σε ετήσια βάση, οι οποίες ανήλθαν σε 371 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των δυσμενών συνθηκών του οικονομικού περιβάλλοντος, κυρίως στην Ελλάδα.

Τα καθαρά έντοκα έσοδα σημείωσαν ετήσια άνοδο 11% στην Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό μικρή υποχώρηση 1% λόγω και της μείωσης των δανείων μετά από προβλέψεις κατά 11% σε ετήσια βάση.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες σημείωσαν ετήσια υποχώρηση 5% στην Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό αισθητή άνοδο κατά 14%. Επισημαίνεται ότι οι προμήθειες εμπορικής τραπεζικής στην Ελλάδα είχαν οριακή άνοδο κατά 1% ετησίως, ενώ οι προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης κεφαλαίων επηρεάστηκαν αρνητικά από τις συνθήκες αγοράς.

Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων από τις εγχώριες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 231 εκατ. ευρώ, ενώ από το εξωτερικό σε 141 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις αυξήθηκαν περαιτέρω στην Ελλάδα συνέπεια του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος στα 262 εκατ. ευρώ (+75%), ενώ στις διεθνείς δραστηριότητες εμφάνισαν ελαφρά υποχώρηση κατά 8% στα 109 εκατ. ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Την Παρασκευή η απόφαση για Ηρακλή και Αστέρα Τρίπολης


Παράταση αγωνίας για Ηρακλή και Αστέρα Τρίπολης μέχρι την Παρασκευή. Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ (κατόπιν αιτήματος του Ηρακλή) έδωσε προθεσμία για την κατάθεση υπομνημάτων στην υπόθεση του “Γηραιού” που υποβιβάστηκε για πλαστογραφία. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με τετράωρη καθυστέρηση και διήρκεσε τρεις ώρες μέσα σε κλίμα έντασης ανάμεσα στις αντίδικες πλευρές (Ηρακλή και Αστέρα). Αρχικώς απορρίφθηκαν δυο αιτήματα του Ηρακλή. Πρώτον , να δοθεί αναβολή και δεύτερον να μην παρίσταται στην αίθουσα η πλευρά του Αστέρα Τρίπολης.

“Στη δίκη του Διαιτητικού ο νομικός της ΕΠΟ κ.Κουρίδης είπε στο Τακτικό ότι σας αναβαθμίσαμε. Ο κ. Τάκης ενήργησε παρά το Νόμο. Ο Ηρακλής καταδικάστηκε για έναν μόνο αγώνα. Τα άλλα είχαν παραγραφεί. Εάν υπήρχε σε αυτόν τον αγώνα γνώση των πράξεων του κ. Τάκη δεν θα έβαζε τους παίκτες και ούτε γάτα ούτε ζημιά” υποστήριξε ο νομικός εκπρόσωπος του Ηρακλή, Πέτρος Καϊμακάμης (ΦΩΤΟ).

Ο έτερος νομικός εκπρόσωπος του “Γηραιού” κ.Λύτρας είπε: “Αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητα του Τακτικού Διαιτητικού το οποίο υπάρχει γιατί προβλέπεται από το καταστατικό της ΕΠΟ. Από αυτό, λοιπόν, προκύπτει ότι το Διαιτητικό είναι Πειθαρχικό Όργανο. Αυτό έχει το δικαίωμα να εξετάζει εάν εφαρμόζονται σωστά οι κανόνες της ΕΠΟ; Αυτή ακριβώς είναι η αρμοδιότητα του. Εάν οδηγηθούμε στην αλληλοαναίρεση αποφάσεων τότε είναι σαν να αμφισβητούμε την υποχρέωση να τηρούνται οι αποφάσεις”

Από την πλευρά ο δικηγόρος του Αστέρα Τρίπολης. Παντελής Αζεριάδης υποστήριξε ότι υπάρχει έλλειψη δικαιοδοσίας από το Διαιτητικό. Οι αποφάσεις της Επιτροπής σας εκτελούνται υποχρεωτικά εντός 15 ημερών από την έκδοση τους! Το δικαστήριο αποτελείτο από έναν Αρεοπαγίτη, έναν αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου και έναν συνάδελφο που έχει εμπειρία στα θέματα. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να υπάρχει δικαστήριο που έβγαλε απόφαση με δικαστές με λιγότερα προσόντα από την Εφέσεων. Με έναν εφέτη και δύο δικηγόρους. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου σας (Εφέσεων) είναι αμετάκλητες. Τόσο καιρό λειτουργούμε ως ομάδα Σούπερ Λίγκας. Με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να αναιρεθεί η απόφαση της. Εσείς δικάζετε σε δεύτερο και οριστικό βαθμό!”
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με προίκα στο παζάρι! των αποκρατικοποιήσεων


«Πρώτη ύλη» στην οποία θα στηριχθεί η αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών αξιώσεων για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ αποτελούν τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου των δύο εισηγμένων εταιρειών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του αναθεωρημένου μεσοπρόθεσμου, σχεδιάζεται η πώληση του 23,1% και του 23,3% το δʼ και γʼ τρίμηνο 2011 του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.

Ωστόσο, παρότι οι δύο κερδοφόρες κρατικές εταιρείες συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, η αποκρατικοποίησή τους φαίνεται να «φρενάρει» λόγω της «κόκκινης γραμμής» για μη ιδιωτικοποίηση που έχουν θέσει στο παρελθόν οι επικεφαλής τους και κυρίως η επιδείνωση της ύφεσης που έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων.

Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποίησεων Ι. Κουκιάδης, ενδεχομένως η αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ να μετατεθεί για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σε επίπεδο μεγεθών, κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, τα καθαρά κέρδη του ΟΛΘ εκτοξεύθηκαν στα 4,9 εκατομμύρια ευρώ έναντι 820 χιλιάδων ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010 (+498,6%). Η μεγάλη αυτή αύξηση αποδίδεται από την εταιρεία και στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα του 2010 επιβαρύνθηκαν με έκτακτη εισφορά ύψος 598 χιλιάδων ευρώ.

Αύξηση κατέγραψαν και τα κέρδη προ φόρων (+202,36%) που οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων και χρηματοοικονομικών εσόδων, στις μεγάλες μειώσεις των αμοιβών και εξόδων προσωπικού και στην μεγάλη μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης.

Η εισηγμένη εμφανίζει ίδια κεφάλαια 123 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 16,2 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά το πρώτο εξάμηνο, μέσω του λιμανιού Θεσσαλονίκης διακινήθηκαν 5,8 εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων (έναντι 7,2 εκατ. τόνων το 2010), ενώ σε σχέση με το εξάμηνο του προηγούμενου έτους η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 45,60%. Αντίθετα, η κίνηση των πλοίων αυξήθηκε κατά 3,71%.

Η εισηγμένη εκτιμά ότι το βʼ εξάμηνο του 2011, σε σχέση με το πρώτο, η διακίνηση containers αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο αυξητικό επίπεδο και η διακίνηση του γενικού φορτίου θα παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση. Όσον αφορά το χύδην φορτίο, η διακίνησή του αν και θα παρουσιάσει μικρή αύξηση θα υπολείπεται στο σύνολο του 2011 έναντι του 2010, κατά τον ΟΛΘ.

Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς

Όσον αφορά την εταιρεία που διαχειρίζεται το πρώτο λιμάνι της χώρας, κατά το πρώτο εξάμηνο, παρουσίασε ενίσχυση της καθαρής κερδοφορίας κατά 122%. Η ενίσχυση αποδίδεται στην μείωση του προσωπικού κατά 300 άτομα, των συνολικών εξόδων (-14,29%) και στην αύξηση των λειτουργικών εσόδων.

Μειωμένα κατά 12,9 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα το εξεταζόμενο διάστημα, με την μεταβολή να αποδίδεται -μεταξύ άλλων- από την εισηγμένη στο γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2010 περιλαμβανόταν στα έσοδα υπεργολαβική αμοιβή για τη λειτουργία της Προβλήτας II (ΣΕΠ), με προσωπικό της ΟΛΠ ύψους 20,2 εκατ., το οποίο δεν υφίσταται στο αʼ εξάμηνο του 2011.

Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 152 εκατ. ευρώ (από 143 εκατ. ευρώ) και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 242 εκατ. ευρώ.

Τις επιδόσεις της εταιρείας επηρέασε και η κρίση στην αγορά αυτοκινήτου που οδήγησε σε υστέρηση εσόδων (-28,1%) του σταθμού αυτοκινήτων. Στον αντίποδα, ο τομέας της κρουαζιέρας διπλασίασε τα έσοδα στα 2,4 εκατ. ευρώ έναντι 1,2 εκατ. ευρώ.

Και στον ΟΛΠ, λόγω των μέτρων του μνημονίου αλλά και του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, τα έξοδα μισθοδοσίας μειώθηκαν 20,3%.

Καταλυτικός παράγοντας για την πορεία των εσόδων του ΟΛΠ είναι η πενταετούς διάρκειας συμφωνία για υπηρεσίες transhipment (μεταφόρτωσης) με την Μ.S.C. που αποτελεί τη δεύτερη παγκοσμίως εταιρεία στο χώρο των θαλασσίων μεταφορών.

Η συμφωνία αυτή, έχει για τον ΟΛΠ ιδιαίτερη σημασία, αφού η M.S.C. αποτελεί επίσης έναν από τους 3 μεγαλύτερους πελάτες του Οργανισμού και στον χώρο της κρουαζιέρας (αποτελεί το 18% της κίνησης στον Πειραιά).

Σημειώνεται ότι η M.S.C., όπως και οι άλλες τρεις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στην επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας του ΟΛΠ καθώς επίσης και σε έργα ανωδομών άλλων λιμένων κρουαζιέρας της χώρας.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ή θα σώσει την Ελλάδα η Ε.Ε. ή θα "τρέχει" για τις τράπεζες


Με αφορμή το γεγονός ότι η απόδοση των ελληνικών κρατικών μονοετών ομολόγων «άγγιξε» το 60% χθες, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναλύει τις επιλογές που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση: Να διασώσει την Ελλάδα ή να διασώσει τις τράπεζες.

Μία τόσο υψηλή απόδοση, όχο μόνο υποδηλώνει ότι η χρεοκοπία θεωρείται σίγουρη σύντομα, αλλά και ότι οι όροι για τους επενδυτές θα είναι ιδιαίτερα σκληροί, με το ποσοστό ανάκτησης να είναι πιθανώς υψηλότερο ακόμη και από το 50%, σημειώνει WSJ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τη σημαντικότητα της ελληνικής χρεοκοπίας. Αυτό είναι ίσως το μήνυμα της Christine Lagarde, η οποία προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες «χρειάζονται άμεσα κεφαλαιακή αναδιάρθρωση». Ίσως προειδοποιεί για τη δαπανηρή εναλλακτική λύση στην ελληνική κρίση κρατικού χρέους, προσθέτει η WSJ.

Η επιμονή των Φινλανδών για την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα απειλεί τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, τον EFSF και χωρίς τον EFSF είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών, επιφέροντας τεράστιο πλήγμα στις ήδη εύθραυστες τράπεζες της Ευρώπης.

Η Wall Street Journal προσθέτει ότι η πραγματική έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα δεν είναι απλό ζήτημα, καθώς η άμεση έκθεσή τους ίσως δεν είναι τόσο ανησυχητική, ωστόσο τέτοιες κρίσεις σπάνια επιλύονται χωρίς ζημιές.

«Το πρόβλημα με τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι αλυσιδωτές επιδράσεις», προειδοποιεί ο Stephen Lewis, αναλυτής της Monument Securities.

Ενδεχόμενη χρεοκοπία θα «καταστρέψει» την ελληνική οικονομία αλλά θα πάρει μαζί της και αρκετές τράπεζες, καθώς σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η συνολική έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 94 δισ. ευρώ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ λοιπόν, μίλησε για άμεση κεφαλαιακή αναδιάρθρωση. Οι τράπεζες που δεν θα τα καταφέρουν είτε μέσω του ιδιωτικού είτε του δημοσίου τομέα, έρχονται αντιμέτωπες με την τρίτη εναλλακτική του να «παραπατούν» για όσο μπορούν. Αυτό θα οδηγήσει σε πιστωτική συρρίκνωση, επιφέροντας πλήγμα στην ανάπτυξη της Ευρώπης.

Και δεδομένου ότι λίγα από τα θετικά των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης είναι η αύξηση των εξαγωγών στις υγιείς χώρες, ενδεχόμενη ύφεση στον πυρήνα θα προκαλέσει φαύλο κύκλο στην Ευρωζώνη, συνεχίζει η WSJ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αναμένεται να συμφωνήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τα εγχώρια τραπεζικά προβλήματα. Ορισμένες ίσως κάνουν ότι μπορούν για να προωθήσουν την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα. Άλλες θα χρησιμοποιήσουν κρατικά κεφάλαια και άλλες δεν θα κάνουν τίποτα, περιμένοντας την ΕΚΤ να δράσει.

Αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, καταλήγει η WSJ, είναι ότι θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην Ευρωζώνη. Οι εντάσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο παροχής εγγυήσεων από την Ελλάδα για τα νέα δάνεια είναι απλά μία πρόγευση του πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι τριβές αν το θέμα αφορά στη διάσωση των τραπεζών, ιδιαίτερα στην περίπτωση που μία χώρα αισθανθεί ότι έχει χειρότερη αντιμετώπιση από άλλη.

Η τραπεζική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers θα αποδειχθεί μία μικρή δόνηση πριν από το μεγάλο σεισμό.

http://online.wsj.com/article/SB10001424053111904199404576540540580106296.html?mod=WSJEUROPE_hpp_MIDDLESecondNews
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Προς Μασσαλία θα οδεύσουν πέντε «αμετακίνητα» μνημεία των Δελφών


Σημαντική έκθεση με θέμα «Ο Θησαυρός των Μασσαλιωτών» θα πραγματοποιηθεί, από 15 Ιανουαρίου έως 15 Απριλίου 2013 στη Μασσαλία, στο παρεκκλήσι της Vieille Charite, ένα πρώην πτωχοκομείο που κτίστηκε μεταξύ 1671 και 1749 στη γαλλική πόλη. Εκεί θα μεταφερθούν -και με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ)- 16 αρχαία έργα από το Μουσείο των Δελφών. Μεταξύ αυτών και πέντε «αμετακίνητα».


Ο όρος αναφέρεται στα πιο πολύτιμα αντικείμενα των μουσείων που είτε λόγω της μοναδικότητάς τους είτε εξαιτίας της εύθραυστης κατάστασής τους, δεν μετακινούνται εκτός των συνόρων. Ωστόσο, πέντε από αυτά, τμήματα ή θραύσματα αρχιτεκτονικών μελών που ανήκουν στον Θησαυρό των Μασσαλιωτών, κρίθηκαν ότι μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι τη Μασσαλία, καθώς η κατάστασή τους δεν εμπνέει κάποιον κίνδυνο. Θα είναι, εξάλλου, μια πολύ καλή προβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.


«Οι λίστες των αμετακίνητων δεν είναι πανάκεια, αλλά πρόβλεψη για να αποφευχθούν λάθη ή υπερβολές», «καλό είναι που υπάρχουν αυτές οι λίστες, αλλά να αποφασίζει το ΚΑΣ ανά περίπτωση», ήταν μερικές από τις απόψεις που ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου.


Η έκθεση, που θα γίνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μασσαλία. Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2013», θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες. Η πρώτη θα είναι αφιερωμένη στους Δελφούς, η δεύτερη στον Θησαυρό των Μασσαλιωτών, στην οποία θα παρουσιαστεί σε μορφή ολογράμματος και το κτίριο του Θησαυρού, και η τρίτη στο έργο της Γαλλικής Σχολής στην Ελλάδα.


Οι Θησαυροί ήταν μικρά κτίρια, που αναγείρονταν κοντά στα ιερά, συνήθως για να στεγάσουν τα αφιερώματα των πόλεων. Οι πιο σημαντικοί έχουν βρεθεί στην Ολυμπία και στους Δελφούς. Ο θησαυρός των Μασσαλιωτών συνδύαζε στοιχεία ιωνικά και δωρικά με κιονόκρανα αιγυπτιακής έμπνευσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/8/11

Προς έξοδο από το Android Samsung και LG


Καθώς μία μεγάλη εξαγορά (12,5 δισ. δολάρια) της Motorola Mobility από την Google βρίσκεται στα σκαριά, πολλές εταιρίες, ιδιαίτερα μικρότερες όπως η INQ, «τρέμουν» και σκέφτονται να αποχωρήσουν από την ομάδα των κατασκευαστών που χρησιμοποιούν λειτουργικό Android.

Δύο από αυτές τις εταιρίες είναι οι πλέον μεγάλες ανταγωνίστριες της Apple στο χώρο των smartphones, η Samsung και η LG.

Το έναυσμα δίνει η “εντολή” του υφυπουργού της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, ο οποίος τόνισε ότι «σε μακροχρόνιο επίπεδο, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στη Google».

Είναι προφανές ότι η εντολή έρχεται με φόντο την σχετικά μακρινή αλλά αρκετά μεγάλη πιθανότητα πως η Google θα εισέλθει στο χώρο των κατασκευαστών μέσω της εξαγοράς της Motorola Mobility, αφήνοντας έτσι εταιρίες που χρησιμοποιούν Android «στα κρύα του λουτρού», αφού λογικά πολλοί χρήστες θα προτιμήσουν την κατασκευάστρια, της οποίας το λογισμικό χρησιμοποιείται.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η Samsung και η LG θα υποφέρουν, αφού βασίζονται στην ποιότητα και δημοτικότητα του Android για να κονταροχτυπηθούν στα ίσια με την «ανώτερη» Apple ιδιαίτερα εάν θυμηθούμε πως το Android κατέχει το 53% της αγοράς.

Όλα τα στοιχεία μίλησαν για μία εξαγορά της Hewlett-Packard από τη Samsung, η οποία όμως διαψεύσθηκε από τους εκπροσώπους και των δύο εταιριών. Παρόλα αυτά η φήμη για την συνεργασία Samsung/LG και HP σε ό, τι αφορά το webOS, το αξιόλογο λειτουργικό της HP, είναι ακόμη εκεί έξω, προκαλώντας μία λογική απορία σε όλους τους ενδιαφερόμενους, αφού ο πιθανός αυτός αντικαταστάτης του Android θα μπορούσε να ικανοποιήσει την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κέρδη 77 εκατ. ευρώ (ή καθαρές ζημίες 274 εκατ. ευρώ λόγω της επίπτωσης από το PSI) για το α΄ εξάμηνο


Σε 77 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank δίχως την απομείωση των ομολόγων

Το σύνολο της απομείωσης από ζημιές, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από απομείωση των μετοχικών συμμετοχών του Ομίλου, ανέρχεται σε €274.0 εκατ. μετά φόρων. Η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια εκτιμάται σε €56.3 εκατ. Το σύνολο των λειτουργικών εσόδων αυξήθηκε κατά 6% σε ετήσια και 1% σε τριμηνιαία βάση σε €262.8 εκατ. το β’ τρίμηνο 2011, λόγω της διαρκούς βελτίωσης των καθαρών εσόδων από τόκους στο σύνολο του Ομίλου. Η βελτίωση της ποιότητας των εσόδων αντικατοπτρίστηκε στην αύξηση των εσόδων από βασικές τραπεζικές εργασίες κατά 5% σε ετήσια και τριμηνιαία βάση.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €195.3 εκατ. το β’ τρίμηνο 2011 – στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί - ενισχυμένα 9% σε ετήσια βάση και 8% σε τριμηνιαία βάση, λόγω της βελτίωσης του καθαρού περιθωρίου κέρδους το οποίο αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης ετησίως και 22 μονάδες βάσης τριμηνιαίως σε 2.14%. Η βελτίωση του περιθωρίου οφείλεται κυρίως στην περαιτέρω ανατιμολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού, καθώς και στα βελτιωμένα περιθώρια καταθέσεων σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Τα κέρδη προ προβλέψεων συνεχίζουν να αυξάνονται, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, σημειώνοντας 21% και 3% αύξηση σε ετήσια και τριμηνιαία βάση αντίστοιχα, βελτιώνοντας τα έσοδα και μειώνοντας το κόστος.

Ο δείκτης προβλέψεων προς χορηγήσεις αυξήθηκε κατά 55 μονάδες βάσης ετησίως και κατά 40 μονάδες βάσης τριμηνιαίως σε 157 μονάδες βάσης. Ο δείκτης επηρεάστηκε κατά κύριο λόγο από τις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα. Ο δείκτης προβλέψεων προς χορηγήσεις των μη ελληνικών δραστηριοτήτων του Ομίλου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 54% του δανειακού χαρτοφυλακίου του, μειώθηκε σε ετήσια και τριμηνιαία βάση.

Ο Όμιλος ανακοίνωσε ισχυρή κεφαλαιακή θέση στης 30 Ιουνίου 2011. Το σύνολο των εποπτικών κεφαλαίων ανήλθε σε €3.7 δισ. και τα πρωτοβάθμια κεφάλαια ανήλθαν σε €3.2 δισ. το β’ τρίμηνο 2011, αντικατοπτρίζοντας κεφαλαιακούς δείκτες ύψους 11.4% και 13.0% αντίστοιχα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κέρδη 29 εκατ. ευρώ (ή καθαρές ζημίες 1.339 εκατ. ευρώ λόγω της επίπτωσης από το PSI) για το α΄ εξάμηνο


αθαρά κέρδη ύψους 29 εκατ. ευρώ, πριν την απομείωση των ομολόγων, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για το α΄ εξάμηνο του 2011. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα του β΄τριμήνου του 2011 επιβαρύνθηκαν με την απομείωση της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά €1.645 εκατ. προ-φόρων (€1.339 μετά φόρων). Οι προβλέψεις ανήλθαν στα 822 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 27% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2010.

Την ίδια περίοδο το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 3,65%, ενώ ο όμιλος κατέγραψε μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 3% έναντι του α΄εξαμήνου του 2010, κυρίως εξαιτίας της δραστικής περιστολής των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα (-10% από το α’ εξάμηνο του 2010), αλλά και στην Ν.Α. Ευρώπη (-4% για την αντίστοιχη περίοδο).

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο Όμιλος της ΕΤΕ, αν και επηρεάστηκε από τη μείωση των καταθέσεων η οποία κλιμακώθηκε στην Ελλάδα στο β΄τρίμηνο του 2011, εν τούτοις κατόρθωσε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του στις καταθέσεις ταμιευτηρίου στο 34,1% και να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς του στις προθεσμιακές καταθέσεις στο 15,3% στην Ελλάδα σε σχέση με το τέλος του 2010. Παράλληλα, σημαντική αύξηση καταθέσεων επιτεύχθηκε τόσο στην Τουρκία (+14% από την αρχή του χρόνου) όσο και στην Ν.Α. Ευρώπη (+2% έναντι της 31.12.2010).

Σημειώνεται ότι μετά την σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 21/7/2011, έχει παρατηρηθεί σταδιακή αναστροφή της πορείας των καταθέσεων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουν ανακτηθεί οι απώλειες των πρώτων εβδομάδων του Ιουλίου.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του Ομίλου διαμορφώθηκε στα υγιή επίπεδα του 110%, και στην Ελλάδα στο 104%.

Σχετικά με την Τουρκία αναφέρεται πως συνεχίζοντας τη θετική τους τροχιά, τα καθαρά κέρδη της Finansbank για το α΄ εξάμηνο του 2011 ανήλθαν σε TL517 εκατ. (€235 εκατ.) αυξημένα κατά +2% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010.

Σε ό,τι αφορά τη ΝΑ Ευρώπη σημειώνεται πως οι δραστηριότητες των μονάδων του ομίλου που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη απέδωσαν θετικά αποτελέσματα στο α’ εξάμηνο του 2011 με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε €15 εκατ., μειωμένα κατά -70% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010. Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώνονται σε €99 εκατ., μειωμένα κατά -34% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010. Η κάμψη της οργανικής κερδοφορίας οφείλεται κυρίως στην απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά -5% σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2010 και στην επιβάρυνση του επιτοκιακού αποτελέσματος από την αύξηση του ύψους και του κόστους των καταθέσεων στα πλαίσια της στρατηγικής του Ομίλου για αυτόνομη χρηματοδότηση όλων των θυγατρικών του.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κέρδη 155 εκατ. ευρώ (ή καθαρές ζημίες 112 εκατ. ευρώ λόγω της επίπτωσης από το PSI) για το α΄ εξάμηνο


Σε €737 εκατ. ανήλθαν τα συνολικά έσοδα του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου -εξαιρουμένης της απομείωσης Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ)- το α’ εξάμηνο 2011, σημειώνοντας αύξηση 8%, ενώ τα κέρδη πριν τις προβλέψεις εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ για το α’ εξάμηνο 2011 ανήλθαν σε €377 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 15% έναντι του α’ εξαμήνου 2010.

Τα κέρδη μετά τη φορολογία εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ ανήλθαν σε €155 εκατ., έναντι €163 εκατ. το α’ εξάμηνο 2010.

Σημειώνεται ότι τα κέρδη μετά τη φορολογία επηρεάστηκαν τόσο από την αυξημένη χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων όσο και από την αυξημένη φορολογία λόγω επιβολής ειδικής φορολογίας (€9 εκατ.) στην Κύπρο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με βάση το ύψος των καταθέσεων τους. Τα κέρδη μετά τη φορολογία και εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ και της ειδικής φορολογίας των τραπεζών ανήλθαν σε €165 εκατ. έναντι €163 εκατ. το α’ εξάμηνο 2010.

Η Τράπεζα Κύπρου επισημαίνει ταυτόχρονα ότι με βάση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 21 Ιουλίου 2011 για τη στήριξη της Ελλάδας προτίθεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να συμμετάσχει στο σχέδιο ανταλλαγής ΟΕΔ. Η ονομαστική αξία των ΟΕΔ που εμπίπτουν στο σχέδιο στις 30 Ιουνίου 2011 ανέρχεται σε €1.076 εκατ. και το Συγκρότημα προέβη σε απομείωση ύψους €281 εκατ. ή 26%.

Ως αποτέλεσμα, ο λογαριασμός αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος το β’ τρίμηνο 2011 περιλαμβάνει ζημιές μετά τη φορολογία ύψους €268 εκατ. από την απομείωση ΟΕΔ εκ των οποίων €171 εκατ. αντιπροσωπεύει ποσό που είχε ήδη αναγνωριστεί στα αποθεματικά επανεκτίμησης και έχει μεταφερθεί στον λογαριασμό αποτελεσμάτων. Ως αποτέλεσμα, η επίδραση της απομείωσης στα ίδια κεφάλαια ανήλθε σε €97 εκατ. Το Συγκρότημα εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ΟΕΔ θα προκύψει όφελος €77 εκατ. περίπου με βάση τους μέχρι σήμερα όρους του σχεδίου και ως αποτέλεσμα η επίδραση στα ίδια κεφάλαια από τη συμμετοχή στο σχέδιο ανταλλαγής ΟΕΔ θα μειωθεί από €97 εκατ. σε μόνον €20 εκατ. περίπου.

Συμπεριλαμβανομένης της απομείωσης ΟΕΔ, τα κέρδη πριν τις προβλέψεις για το α’ εξάμηνο 2011 ανήλθαν σε €96 εκατ., ενώ οι ζημιές μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €112 εκατ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Συγκρότημα παραμένει σε ισχυρή θέση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στις κύριες Ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται διαθέτοντας ισχυρή ρευστότητα (δείκτης δανείων προς καταθέσεις 86%), ελάχιστες αποπληρωμές πιστωτικών τίτλων για την επόμενη διετία και δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 11,6% μετά την έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου και την απομείωση Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ).

Η έκδοση €890 εκατ. Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) τον Μάιο 2011 ενίσχυσε κεφαλαιακά περαιτέρω το Συγκρότημα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος. Επίσης, η Τράπεζα Κύπρου πέρασε με επιτυχία την Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων για το 2011 που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου κατέλαβε την 24η θέση ανάμεσα σε 90 Ευρωπαϊκές τράπεζες με δείκτη αποδεκτών κεφαλαίων 9,5% το 2012, υπό το ακραίο σενάριο και λαμβάνοντας υπόψη ενέργειες για ενίσχυση κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου είχε ήδη υλοποιήσει τις ενέργειες για ενίσχυση του κεφαλαίου της που συμπεριλήφθηκαν στην Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων για το 2011 πριν την ολοκλήρωση της.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ανακοίνωση της ΕΠΟ για το τέλος των μεταγραφών


Από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011, τελευταία ημέρα της θερινής μετεγγραφικής περιόδου, οι υπηρεσίες της Ομοσπονδίας θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 20:00.

Επιπλέον, ανακοινώνεται εκ νέου ότι ξεκινάει από την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011 και ολοκληρώνεται το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011 η μετεγγραφική περίοδος για τους άνεργους ποδοσφαιριστές. Σημειώνεται ότι ως άνεργοι ποδοσφαιριστές λογίζονται όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του Κανονισμού Ιδιότητας και Μετεγγραφών της FIFA (άρθρο 6).

Τόσο το άρθρο 6, όσο τα ερμηνευτικά σχόλια της FIFA επ’ αυτού, είναι αναρτημένα στον επίσημο διαδυκτιακό τόπο της ΕΠΟ, το www.epo.gr (Μενού: ΕΠΟ, Ενότητα: Κανονισμοί και Δίκαιο, Υποενότητα: Διεθνές Δίκαιο).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πληρώνουν όσοι δεν προσκύνησαν


«Παλιά καραβάνα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο Πέτρος Θεοδωρίδης, ξέρει καλά τα κατατόπια, περνώντας από ηγετικές θέσεις φορέων και όντας πρόεδρος κάποτε του Ηρακλή και τώρα του Πανσερραϊκού.

Εξαλλος ων με τις εξελίξεις που φέρνουν την ομάδα του μία «μέσα» στη Σούπερ Λίγκα, μία «έξω», ο διοικητικός ηγέτης των Σερραίων δεν κρύβει την αποφασιστικότητά του να «κυνηγήσει» την υπόθεση μέχρι τέλους...

«Μη νομίζει ο κόσμος ότι κάναμε πίσω», λέει στην «Ε» σχετικά με την απόσυρση των ασφαλιστικών μέτρων στα πολιτικά δικαστήρια και των αιτήσεων αναίρεσης στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ. «Εμείς ζητήσαμε αναβολή για να προσθέσουμε τα νέα στοιχεία που προέκυψαν μετά τις αποφάσεις της Σούπερ Λίγκας στο δικόγραφό μας, αλλά δεν μας την έδωσαν! Αποσύραμε, λοιπόν, το δικόγραφό μας και επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε. Δεν θα το αφήσουμε έτσι».

Πώς κρίνετε την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έναρξη του πρωταθλήματος;

«Είναι ξεφτίλα για το ποδόσφαιρό μας ότι ξεκινήσαμε ένα πρωτάθλημα χωρίς να ξέρουμε όλες τις ομάδες, ότι δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για ξεκάθαρα πράγματα, φοβούμενοι ίσως συνέπειες οικονομικές. Δείτε τι έκαναν οι Τούρκοι. Μέσα σε ένα μήνα έβαλαν προέδρους πανίσχυρους στη φυλακή, πέταξαν τη Φενερμπαχτσέ, που κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια, εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, για την ίδια υπόθεση. Εμείς εδώ κρυβόμαστε πίσω απ' το δάχτυλό μας».

Τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πώς έφτασε σε αυτό το σημείο, ύστερα από τόσα χρόνια προσπάθειας για πρόοδο και εξυγίανση των ομάδων;

«Φαίνεται πως κάποιοι επιμένουν να κοιτούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα και όχι το καλό το ποδοσφαίρου. Εχει δημιουργηθεί μια ομάδα παραγόντων και ομάδων που ασχολείται μόνο με το πώς θα είναι οι ίδιοι κερδισμένοι, και οι υπόλοιποι την "πληρώνουν" με διάφορους τρόπους. Δεν βλέπετε ποιοι έμειναν "απ' έξω" απ' την όλη ιστορία και την "πληρώνουν"; Αυτοί που δεν "ακούγονται" στις συνομιλίες για τα στημένα, χωρίς να λέω ότι όλοι οι άλλοι έχουν εμπλοκή. Ο Ηρακλής, η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός. Στις συνομιλίες δεν ακούγονται παράγοντες άλλων ομάδων που λένε να πέσουν αυτοί (σ.σ. Ηρακλής); Πιο ξεκάθαρο γίνεται;».

Ναι, αλλά ξεκίνησε μια διαδικασία κάθαρσης με τις διώξεις. Θα ολοκληρωθεί, πιστεύετε;

«Κατ' αρχήν η διαδικασία των διώξεων δεν έπρεπε να σταματήσει λόγω του καλοκαιριού! Τι πάει να πει να πάρουν οι δικαστές άδεια; Ας την έπαιρναν πιο μετά, ας τους αντικαθιστούσαν άλλοι. Ετσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και βλέπετε ότι κάποιοι πάνε να θέσουν και τη Δικαιοσύνη προ τετελεσμένων γεγονότων. Αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, μετά υπάρχουν νομικά περιθώρια για να το... ξαναξεκινήσεις; Τελείωσε...».

Ειπώθηκε όμως ότι κι εσείς φοβηθήκατε τις απειλές της ΕΠΟ και γι' αυτό αποσύρατε την αίτηση αναίρεσης απ' το Διαιτητικό και τα ασφαλιστικά μέτρα απ' τα πολιτικά δικαστήρια...

«Κατ' αρχήν, καταθέσαμε (σ.σ. την Παρασκευή) νέα αίτηση αναίρεσης στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ. Την προηγούμενη δεν την αποσύραμε γιατί φοβηθήκαμε κάποιον. Δεν έχουμε κανέναν να φοβηθούμε, αντίθετα μας φοβούνται! Την αποσύραμε γιατί ζητήσαμε αναβολή ώστε να συμπεριλάβουμε νέα στοιχεία στο φάκελό μας, αφού άλλαξαν τα γεγονότα μετά την απόφαση της Σούπερ Λίγκας. Δεν το δέχτηκε αυτό το δικαστήριο, και αποσύραμε το δικόγραφο, δεν αποσυρθήκαμε απ' την υπόθεση. Και γι' αυτό επανήλθαμε.

Για τα πολιτικά δικαστήρια, αφού πάρθηκε η απόφαση για τον Βόλο και την Καβάλα να μη γίνουν οι αγώνες τους, δεν είχαμε λόγο να υποστηρίξουμε τα ασφαλιστικά μέτρα».

Σε τι ελπίζετε, πλέον, με αυτές τις κινήσεις κι ενώ το πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει;

«Ελπίζουμε αυτό το σκάνδαλο κακοδικίας να διορθωθεί, όσο γίνεται. Εδώ ο υπουργός Πολιτισμού, ο κ. Γερουλάνος, σχολίασε τις αποφάσεις της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας, εμείς θα μείνουμε έτσι; Οι ομάδες πρέπει να κινούνται για το καλό του ποδοσφαίρου, όχι για το δικό τους καλό μόνο, γιατί μακροπρόθεσμα βλέπετε τι γίνεται αν ο καθένας κοιτάει την πάρτη του».

Πώς κρίνετε τη στάση των φορέων του ποδοσφαίρου σε όλες αυτές τις εξελίξεις;

«Η ΕΠΟ δεν έκανε καμία παρέμβαση, ενώ έπρεπε να βγει μπροστά και να ζητήσει να προχωρήσει η κάθαρση. Αντίθετα με τη στάση της έδειξε πως δεν θέλει να προχωρήσουν κάποια πράγματα. Στην περίπτωση του ΟΦΗ, στην εκδίκαση της υπόθεσής του, πήγε ο νομικός της ΕΠΟ, ο κ. Κουρίδης; Οχι, σας πληροφορώ ότι δεν πήγε. Στη δική μας και του Ηρακλή ήταν εκεί και μάλιστα έδωσε τον καλύτερό του... εαυτό για να δικαιωθούν, ποιοι; Η Δόξα Δράμας που οι άνθρωποι ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει προετοιμασία; Αυτή η ομάδα θα παίξει Σούπερ Λίγκα; Αύριο (σ.σ. σήμερα), 29 του μήνα, έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει προπονήσεις, μια μέρα μετά τη... σέντρα! Σοβαροί να είμαστε...

Η Σούπερ Λίγκα έπρεπε να ενημερώσει για τις ανακοινώσεις και την αλλαγή στην προκήρυξη και δεν ξέρω αν αυτό που γίνεται είναι νόμιμο. Με αυτά τα τεχνάσματα δεν πάει μπροστά το πρωτάθλημα. Υποτίθεται ότι είμαστε όλοι μαζί, αλλά αν κάποιοι κρίνουν ότι πρέπει να κινούνται μόνοι τους, τότε θα κριθούν αναλόγως».

Πώς να αντιμετωπίσει με όλα αυτά ο Ελληνας φίλαθλος το πρωτάθλημα;

«Ο κόσμος, είμαι βέβαιος, έχει ήδη αηδιάσει με όλα αυτά. Με το παραμικρό λανθασμένο σφύριγμα, ανθρώπινο λάθος, ενός διαιτητή θα έχουμε άσχημα προβλήματα. Δεν πρόκειται να τα συγχωρήσει ο κόσμος με όλα αυτά που ακούστηκαν απ' το σκάνδαλο των στημένων».

Ο Πανσερραϊκός τι μπορεί να περιμένει, καθώς μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο;

«Ο Πανσερραϊκός θα ανάψει μια... λαμπάδα (σ.σ. γελάει) στο μπόι του και θα παρακαλά να παίξει εκεί που πρέπει να παίξει. Δεν έχουμε καταθέσει ούτε ένα συμβόλαιο ούτε μια μετεγγραφή, γιατί δεν ξέρουμε πού θα παίξουμε. Ετοιμαζόμαστε, για κάθε περίπτωση, αλλά ακόμη δεν έχουμε δηλώσει κανέναν!».

Σε τέτοιες στιγμές ο Πέτρος Θεοδωρίδης τι εύχεται;

«Να βρω επιτέλους τον τρόπο να απεμπλακώ απ' το ποδόσφαιρο και να φύγω απ' όλο αυτό το αλαλούμ που μας κάνει ζημιά σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η επιθυμία μου, να φύγω απ' αυτό το ποδόσφαιρο. Το πρωί μάς λένε παίζετε στη Σούπερ Λίγκα, το απόγευμα στη Β' Εθνική και το βράδυ πάλι στη Σούπερ Λίγκα. Και την άλλη μέρα πάλι στη Β' Εθνική. Δεν το θέλω αυτό το τρελοκομείο!».

http://www.enet.gr/?i=news.el.podosfairo&id=305100
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Βόμβα από το ΣτΕ για τα κλειστά επαγγέλματα


Απόφαση – σταθμό ετοιμάζεται να βγάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας τις επόμενες ημέρες και η οποία αναμένεται να αλλάξει το χάρτη των κλειστών επαγγελμάτων στη χώρα μας! Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ αναμένεται να κρίνει αντισυνταγματική τη διατήρηση οποιουδήποτε κλειστού επαγγέλματος για οποιοδήποτε λόγο (πληθυσμιακό, γεωγραφικό κλπ) στη χώρα μας και θα βασίζεται σε σχετικό άρθρο του Συντάγματος περί ελεύθερης επαγγελματικής επιλογής των Ελλήνων πολιτών.

Η απόφαση θα αφορά όλα τα επαγγέλματα και θα επιβεβαιώνει με ταυτόν τον τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει δεκάδες επαγγέλματα από τις 2 Ιουλίου 2011.

Φορτηγατζήδες, αρτοποιοί, λογιστές, ναυτικοί πράκτορες, ψυκτικοί και ψυχολόγοι είναι μερικά μόνο από τα κλειστά επαγγέλματα για τα οποία έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση το άνοιγμά τους. Όμως υπάρχει και μια κατηγορία για την οποία υπάρχουν εκκρεμότητες...

Δικαίωση Ραγκούση

Έτσι πρώτα απ’ όλα θα έχει άμεση επίδραση στο ακανθώδες θέμα των ταξιτζήδων.

Ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού οι ιδιοκτήτες ταξί διαδήλωναν αντιδρώντας στην απόφαση του νέου υπουργού Μεταφορών κ. Γιάννη Ραγκούση να απελευθερώσει το επάγγελμα, αρνούμενος να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα που είχε αφήσει ο προκάτοχός του κ. Δημήτρης Ρέππας φεύγοντας από το υπουργείο.

Ο νυν υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, μετά την απόφαση αυτή, θα μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος για τη στάση την οποία κράτησε, αφού θα του επιτρέπεται να απελευθερώσει το επάγγελμα χωρίς περιορισμούς. Είναι βέβαιο πως πάνω σε αυτή την απόφαση θα βασιστεί το πλαίσιο που θα ανακοινώσει τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Ραγκούσης είχε δεχθεί σφοδρή κριτική και εσωκομματικά πυρά για την επιλογή του να μην υπογράψει το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, απόφαση που είχε προκαλέσει την οργή των ταξιτζήδων οι οποίοι είχαν αντιδράσει με κινητοποιήσεις. Αρχές Αυγούστου είχαν ανακοινώσει πως δίνουν διορία μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου στον υπουργό για να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του.

Το ΣτΕ φαίνεται όμως ότι θα τους προλάβει...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Φίλιππος Σαχινίδης ενεργοποίησε την απόφαση για εισφορά αλληλεγγύης & τις μειώσεις επιδομάτων στο Δημόσιο


Eνεργοποιείται, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, η παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 2% στο σύνολο των τακτικών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ παράλληλα επιμερίζεται έως το τέλος του έτους η αναδρομική παρακράτηση της εισφοράς από την 1/1/2011.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση περικόπτονται από 1/7/2011 μια σειρά από επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων και τίθεται πλαφόν στις ανώτατες αποδοχές δικαστικών και ιατρών του ΕΣΥ.

Αναλυτικά, η απόφαση του κ. Σαχινίδη έχει ως εξής:

«1. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλου του μισθοδοτούμενου προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ καθώς και του προσωπικού όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και των ΝΠΙΔ, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών. Εξαιρείται το προσωπικό που καταβάλλει την εισφορά υπέρ κλάδου ανεργίας.

2. Η απόφαση αυτή ισχύει από την 1-1-2011. Η ανωτέρω ειδική εισφορά, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα από 1-1-2011 έως 31-7-2011, κατανέμεται ισόποσα και συνεισπράττεται με τις εισφορές των επόμενων μηνών του έτους 2011.

3. Το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και αποδίδεται στον Κωδικό Αριθμό Εσόδων (ΚΑΕ) 0828 «Έσοδα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (2%) για την καταπολέμηση της ανεργίας». Το εν λόγω ποσό παρακρατείται κατά την πληρωμή της τακτικής μισθοδοσίας και των λοιπών πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων του μισθοδοτούμενου προσωπικού του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η απόδοση αυτού στον οικείο ΚΑΕ του κρατικού προϋπολογισμού γίνεται κάθε μήνα σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται για την απόδοση και των λοιπών κρατήσεων. Ειδικότερα, για τις δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και ΝΠΙΔ, καθώς και τους φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, που δεν έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμής της ΕΑΠ, η απόδοση της ανωτέρω κράτησης πραγματοποιείται στο τέλος κάθε μήνα μέσω των ΔΟΥ.

Επιδόματα

Από την 1η Ιουλίου 2011 μειώνονται:

- Κατά ποσοστό 50% το κίνητρο απόδοσης και το οποίο διαμορφώνεται μετά τη μείωση αυτή για υπαλλήλους που υπηρετούν σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ κατά κατηγορία,

α. ΥΕ στο ποσό των 28,50 € μηνιαίως,

β. ΔΕ στο ποσό των 32 € μηνιαίως,

γ. ΤΕ ή ΠΕ χωρίς πτυχίο στο ποσό των 40 € μηνιαίως,

δ. ΤΕ με πτυχίο ΤΕΙ ή ισότιμο στο ποσό των 45 € μηνιαίως και

ε. ΠΕ με πτυχίο Πανεπιστημίου ή ισότιμο στο ποσό των 50 € μηνιαίως.

Τα ποσά των ανωτέρω περιπτώσεων α' και β' τα οποία προσαυξάνονταν κατά 10 ευρώ με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας, μειώνονται σε 5 ευρώ.

- Κατά ποσοστό 30% το κίνητρο απόδοσης των Διπλωματικών υπαλλήλων και των εξομοιούμενων μισθολογικά με αυτούς

- Κατά ποσοστό 25% το ειδικό ερευνητικό επίδομα, για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας, καθώς και ταχύτερης και αποτελεσματικότερης προώθησης των ερευνητικών προγραμμάτων των Ερευνητών και των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων.

- Κατά ποσοστό 20%

α) το ειδικό ερευνητικό επίδομα, για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων των μελών Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων

β) το ερευνητικό επίδομα τεχνολογικής έρευνας των μελών Ε.Π. των Τ.Ε.Ι.

γ) το επίδομα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων του Επιστημονικού και Ερευνητικού προσωπικού του Κ.Ε.Π.Ε.

δ) το ειδικό ερευνητικό επίδομα των τακτικών καθηγητών και του λοιπού διδακτικού προσωπικού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

ε) το ειδικό ερευνητικό επίδομα, για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων του επιστημονικού προσωπικού του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και των μελών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

στ) το επίδομα Νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου των ιατρών του Ε.Σ.Υ. και των εξομοιούμενων μισθολογικά με αυτούς

ζ) το επίδομα αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των Αρχιερέων

η) το ειδικό επίδομα ναυτικής εκπαίδευσης και μεταπτυχιακής έρευνας των μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και όσων εκ των μελών του εν λόγω προσωπικού εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 52 του ν.3205/2003,

θ) το ειδικό ερευνητικό επίδομα, για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων των μελών Δ.Ε.Π. και των μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π. των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.)

ι) το ερευνητικό επίδομα του τακτικού διδακτικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και

ια) το ειδικό ερευνητικό επίδομα για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας των μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π των Πανεπιστημίων

- Κατά ποσοστό 15%

α) το επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των υποθέσεων, καθώς και αντιστάθμισης των δαπανών στις οποίες υποβάλλονται κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους οι Δικαστικοί Λειτουργοί (δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, οργάνωση γραφείου)

β) το επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των υποστηριζόμενων ενώπιον των δικαστηρίων υποθέσεων του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και αντιστάθμισης των δαπανών στις οποίες υποβάλλονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους τα μέλη του κύριου προσωπικού του Ν.Σ.Κ.

γ) η πάγια κατά μήνα αποζημίωση των Ιατροδικαστών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, λόγω των ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών, της απασχόλησής τους χωρίς ωράρια εργασίας, καθώς και για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και

δ) το ειδικό μουσικό επίδομα των Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής

- Κατά ποσοστό 10%

α) η ειδική πρόσθετη αμοιβή του ειδικού επιστημονικού προσωπικού των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών και το επίδομα αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας του ειδικού επιστημονικού προσωπικού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων,

β) το επίδομα Ειδικής Απασχόλησης για την Εθνική Άμυνα, Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος (Σώματα Ασφαλείας)

- Κατά ποσοστό 30% τα ποσά που προβλέπονται ως κίνητρο ή πριμ παραγωγικότητας από συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή διαιτητικές αποφάσεις ή κοινές υπουργικές αποφάσεις και καταβάλλονται σε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Σημειώνεται ότι, εάν τα ποσά της παρούσας περίπτωσης υπερβαίνουν τα 200 ευρώ μηνιαίως, το εν λόγω ποσοστό μείωσης καθορίζεται σε 15%.

Διευκρινίζεται ότι οι ανωτέρω μειώσεις θα υπολογιστούν στα μειωμένα, με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 1 του ν.3833/2010 και τις όμοιες της παρ.1 του άρθρου τρίτου του ν.3845/2010, ποσά, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 1-6-2010.

Επίσης, επισημαίνεται ότι, το ανώτατο όριο της περ.α΄ της παρ.4 του άρθρου 2 του ν.3833/2010 (ανώτατο όριο Δικαστικών Λειτουργών και κύριου προσωπικού του Ν.Σ.Κ.) διαμορφώνεται, από 1-7-2011, στο ποσό των 8.314,56 €, ενώ το όριο της περ. β΄ της ιδίας παραγράφου και άρθρου (ανώτατο όριο γιατρών του Ε.Σ.Υ.) στο ποσό των 5.964,33 €».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Blackrock ξεκινά από την Τράπεζα Πειραιώς τους ελέγχους


Από την Τράπεζα Πειραιώς, την οποία θα δει την 1η Σεπτεμβρίου, ξεκινά τους ελέγχους των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών η Blackrock.

Αναφερόμενος χθες, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου Alpha-Eurobank, στους επικείμενους ελέγχους της Blackrock, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Ν. Νανόπουλος, τόνισε «δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται», καθώς το προηγούμενο των ελέγχων του διεθνούς οίκου στην Ιρλανδία παρουσιάζει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από την Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, πέραν του γεγονότος πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ μικρότερη μόχλευση από τις ιρλανδικές, οι δανειοδοτήσεις στην Ελλάδα υπήρξαν πολύ πιο ισορροπημένες τόσο κατά κλάδο όσο και γεωγραφικά. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε ανατιμολογήσεις των δανείων τους, ανεβάζοντας επιτόκια προκειμένου να αντισταθμίσουν την αύξηση των κινδύνων. Στην Ιρλανδία οι τράπεζες δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε ανατιμολογήσεις δανείων, καθώς στα χαρτοφυλάκιά τους είχαν κυρίως μακροπρόθεσμα δάνεια και δη δάνεια στον τομέα του real estate.

Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται πως αισθάνονται «αρκετά καλυμμένες» από τις προβλέψεις που έχουν διενεργήσει τα τελευταία τρία χρόνια έναντι επισφαλών δανείων, παρά τη σημαντική αύξηση των τελευταίων ακόμη και για τους συντηρητικούς του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Alpha Bank, ο δείκτης καθυστερήσεων αυξήθηκε σε 10,3% το β΄ τρίμηνο του 2011, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 10,6% (+ 100 b.p.) και στη ΝA Ευρώπη σε 9,2%, σημειώνοντας επιδείνωση κατά 80 πόντους.

Έναντι αυτής της σταθερής επιδείνωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της, η τράπεζα ενίσχυσε περαιτέρω το απόθεμα των προβλέψεων κατά 272 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του έτους, διαμορφώνοντας το συνολικό απόθεμα των προβλέψεών της σε 2,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε δείκτη κάλυψης των καθυστερήσεων 48% (126% συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων).

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα της Eurobank, στην οποία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 10,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου της, από 9,2% το α΄ τρίμηνο του έτους. Ενθαρρυντικό, πάντως, για την τράπεζα είναι το ότι παρά την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ήταν χαμηλότερα κατά 7,5% το β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2011. Η υποχώρηση αυτή σε συνδυασμό με τη λήψη μεγαλύτερων εξασφαλίσεων για καθυστερούμενα δάνεια, επέτρεψε τη λήψη χαμηλότερων προβλέψεων στο β΄ τρίμηνο του 2011 (320 εκατ. ευρώ από 335 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2011). Σημειώνεται ότι στο διάστημα β΄ τριμήνου 2010 - β΄ τριμήνου 2011, η Eurobank έχει λάβει αθροιστικά προβλέψεις 1,616 δις. ευρώ.

Όπως εκτιμάται, πάντως, οι έλεγχοι της Blackrock θα οδηγήσουν σε νέες προβλέψεις τις τράπεζες, καθώς οι εκτεταμένες αναχρηματοδοτήσεις δανείων στις οποίες έχουν προβεί οι τελευταίες εμπεριέχουν αυξημένο ποσοστό κινδύνου αποτυχίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κέρδη 76 εκατ. ευρώ (ή καθαρές ζημίες 588 εκατ. ευρώ λόγω της επίπτωσης από το PSI) για το α΄ εξάμηνο


Καθαρές ζημιές ύψους 588 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο ανακοίνωσε η EFG Eurobank εξαιτίας της αρνητικής επίπτωσης από την συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (PSI).

Σύμφωνα με την τράπεζα, η επίπτωση από τη συμμετοχή της στο PSI αναμένεται στα 664 εκατ. ευρώ.

Εξαιρουμένων των ζημιών από το PSI, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας στο α΄εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 76 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 52,6%.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 749 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο ή 324 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο, μειωμένα κατά 3,5% έναντι του α΄ τριμήνου 2011, λόγω χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εσόδων, αλλά υποστηριζόμενα από υψηλότερα έσοδα από τόκους και μειωμένες λειτουργικές δαπάνες.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, τα αποτελέσματα από τις εργασίες στο εξωτερικό κινήθηκαν σε θετική τροχιά για ακόμα ένα τρίμηνο, καθώς τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν σε 20 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, από 13 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/8/11

Κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων ζητά η Τρόικα


Στη διεύρυνση της ελαστικοποίησης, ιδιαίτερα των αμοιβών, στα εργασιακά επέμεινε η τρόικα, η οποία επισκέφθηκε το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, υπήρξε ερώτημα ακόμη και για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, με το αιτιολογικό ότι αποδεικνύεται στασιμότητα των επιχειρησιακών. Το Υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του επιμένει στις επιχειρησιακές συμβάσεις, μελετώντας «αντιγραφειοκρατικά» μέτρα ενίσχυσής τους (κατάργηση των αιτιολογικών επιθέσεων, επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων κ.λπ.).

Εκτός από τα εργασιακά, επί τάπητος τέθηκαν επίσης οι άξονες Υγεία-δαπάνες και συντάξεις.

Σχετικά με τις δαπάνες Υγείας, οι εκπρόσωποι της τρόικας έδειξαν εμμονή σχετικά με τη μείωση των γιατρών του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας, αλλά και των αμοιβών τους. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι να μειωθούν οι απασχολούμενοι γιατροί σε 21.000 (από 32.000 σήμερα), ενώ οι αμοιβές θα κυμαίνονται από 900 έως 2.800 ευρώ.

Αναφορικά με τις συντάξεις υπήρξε ενδιαφέρον για τη μείωση των Επικουρικών, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες με νέα -ενιαία για τις χώρες της Ε27- χαρακτηριστικά. Επιμονή υπήρξε επίσης για διευκρινίσεις στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης υπογραμμίζει ότι ο στόχος για τον περιορισμό της αύξησης της δαπάνης για τα Ταμεία κάτω από 2,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα νέου ασφαλιστικού.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι ο Ενιαίος Οργανισμός Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ) θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο και σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Επίσης σύντομα ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες για τα Επικουρικά Ταμεία και θα ανακοινωθούν τα μέτρα για την εξάλειψη των ελλειμμάτων ως το 2015, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν μέτρα για τα ΒΑΕ και το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Συνολικά, ο κ. Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι δεν αμφισβητήθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του 2011 για τα Ταμεία (πλεόνασμα 2,95 δισεκ. ευρώ στο σύνολο του συστήματος παρά τα προβλήματα σε τμήματά του, όπως στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ καταλήγοντας ότι δεν θα χρειασθούν πρόσθετες επιχορηγήσεις. Στη βάση των σημερινών προβλέψεων για την ύφεση και την ανεργία, συμπληρώνει, δεν θα χρειαστούν ούτε πρόσθετα μέτρα, ούτε πρόσθετα κονδύλια.

Γενικώς, το υπουργείο χαρακτήρισε καλή τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Η τρόικα επισκέφθηκε, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μια εβδομάδα, και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ελεγκτές οι οποίοι επισκέφθηκαν το υπουργείο και την περασμένη Πέμπτη, συναντήθηκαν και είχαν συνομιλίες με τον νέο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου ’ρη Μπουρδάρα, καθώς και με τους προέδρους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΑΣΑ κ. κ. Ζηλιασκόπουλο και Δημητρίου.

Κατά τη συνάντηση ενημερώθηκαν για την πορεία εξυγίανσης των δύο μεγάλων αυτών εταιρειών, όπως προέβλεπαν τα σχετικά νομοσχέδια τα οποία ήδη εφαρμόζονται, τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων των δύο αυτών Οργανισμών, καθώς και τις προοπτικές που διαγράφονται για να μπουν σύντομα σε θετική τροχιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας διαπίστωσαν ότι για τις δύο αυτές εταιρείες η πορεία βρίσκεται εντός των στόχων που έχουν τεθεί.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κέρδη 14 εκατ. ευρώ (ή καθαρές ζημίες 524,8 εκατ. ευρώ λόγω της επίπτωσης από το PSI) για το α΄ εξάμηνο


Καθαρά κέρδη 14 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένων των ζημιών απομειώσεως των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου), μετά από προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου 532 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε για το α’ εξάμηνο του 2011 η Alpha Bank. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις απομειώσεως ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων ανήλθαν σε 209 πόντους.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 879,4 εκατ., μειωμένο κατά 4,1%, ως συνέπεια του μειωμένου όγκου των χορηγήσεων.

Επίσης, αναφέρεται ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 20 πόντους το β’ τρίμηνο σε 2,8%, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ανατιμολογήσεως των στοιχείων του ενεργητικού, καθώς και της μειώσεως του κόστους των καταθέσεων.

Το λειτουργικό κόστος περιορίσθηκε κατά 2,6%, σε ετήσια βάση σύμφωνα με το πρόγραμμα περιορισμού των δαπανών. Ο δείκτης έξοδα προς έσοδα μειώθηκε κατά 60 πόντους σε 49,8%.

Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων παρέμεινε σταθερό σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 559,8 εκατ. έναντι Ευρώ 562 εκατ. κατά το α’ εξάμηνο του 2010.

Ο όμιλος κατέγραψε ζημίες απομειώσεως Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους Ευρώ 539 εκατ. μετά από φόρους.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε: “Η συμφωνία που επετεύχθη την 21 Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για ένα νέο πακέτο στηρίξεως προς την Ελλάδα, αποτυπώνει τη δέσμευση των Εταίρων μας να ενισχύσουν τις προσπάθειες αναδιαρθρώσεως της χώρας. Το νέο αυτό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεως θα βελτιώσει σημαντικά τη δημοσιονομική προοπτική της χώρας και σε συνδυασμό με τα μέτρα οικονομικής προσαρμογής, αναμένεται να αποκαταστήσει τα επίπεδα εμπιστοσύνης, αλλά και να θέσει την Ελλάδα σε τροχιά αναπτύξεως. Η Alpha Bank, ως σημαντικός παράγοντας της Ελληνικής Οικονομίας, συμμετέχει ανάμεσα στις τράπεζες που στηρίζουν εθελοντικά την πρόταση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), συνεισφέροντας ενεργά στην προσπάθεια της χώρας να εξέλθει από την ύφεση.”

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank δήλωσε: «Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, επιτύχαμε τη διατήρηση της οργανικής κερδοφορίας μας κατά το β’ τρίμηνο του έτους. Το Δίκτυό μας συνέχισε να παράγει σταθερά έσοδα από κύριες τραπεζικές εργασίες και η προσήλωσή μας στο πρόγραμμα περιορισμού των δαπανών βελτίωσε την αποδοτικότητα των επιχειρησιακών μας λειτουργιών. Επιπλέον, ενισχύσαμε περαιτέρω το απόθεμα των προβλέψεων θωρακίζοντας τον ισολογισμό μας από τη συνεχιζόμενη οικονομική επιβράδυνση. Η επίδοσή μας στις πανευρωπαϊκές ασκήσεις προσομοιώσεως ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), επιβεβαίωσε την υποδειγματική κεφαλαιακή μας θέση, ανέδειξε την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού στα πιο αντίξοα σενάρια και ενδυνάμωσε τη θέση μας ως της καλύτερης τραπέζης του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα».


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συζητήσεις για εξαγορά της Wind από την Vodafone


Πολύ κοντά στην εξαγορά της WIND είναι η VODAFONE σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στους μετόχους των δύο εταιριών έχουν ξεκινήσει εδώ και 15 ημέρες περίπου και αυτή την στιγμή συζητούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες .

Η εξαγορά της WIND από την Vodafone θα δημιουργήσει μια εταιρία η οποία θα κοντράρει στα ίσια την Cosmote στην εσωτερική αγορά αφού οι δύο εταιρίες θα ελέγχουν περίπου το 50% της αγοράς η κάθε μια.

Όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συγχώνευση αυτή θα προκαλέσει την απώλεια πάνω από 1000 θέσεων εργασίας και στις δύο εταιρίες. Ήδη οι μέτοχοι της WIND επεξεργάζονται σχέδιο εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους τους το οποίο θα ενεργοποιηθεί τους επόμενους μήνες .

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται μέχρι τα Χριστούγεννα αφού πρώτα πρέπει να δώσει το πράσινο φως η επιτροπή ανταγωνισμού τόσο της Ελλάδας όσο και της Ε.Ε..

Το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει η Vodafone για την εξαγορά της Wind θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αίρεται η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών Alpha Bank - Eurobank


Tην άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Alpha Bank και της EFG Eurobank ανακοίνωσε το Χ.Α.:
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε, σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων των εταιριών "ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε." και "ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.", την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιριών, όλων των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού με υποκείμενο τίτλο των εταιριών "ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε." και "ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.", των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ALPHA ETF FTSE ATHEX 20, NBGAM ETF ΓΔ Χ.Α. και των παραγώγων προϊόντων που βασίζονται στους δείκτες FTASE20, FTBANK & Γενικό Δείκτη.

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιριών "ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε." και "ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε." καθώς και των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων, θα πραγματοποιηθεί σήμερα 29/08/2011 και ώρα 14.30.

Πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης στις 14.30, θα ξεκινήσει περίοδος συγκέντρωσης εντολών διάρκειας 15 λεπτών, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία για τον υπολογισμό της τιμής ανοίγματος. Στην συνέχεια οι μετοχές θα περάσουν σε φάση διαπραγμάτευσης μαζί με τις υπόλοιπες μετοχές της κατηγορίας 'Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση'.

Επίσης, η έναρξη της διαπραγμάτευσης των προαναφερθέντων παραγώγων θα πραγματοποιηθεί σήμερα 29/08/2011 και ώρα 14.15.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι Alpha Bank και Eurobank ανακοίνωσαν το mega deal


Τα διοικητικά συμβούλια της Alpha Bank και της Eurobank έδωσαν, κατά τις συνεδριάσεις τους που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο, το πράσινο φως για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων των δύο τραπεζικών ομίλων με τη συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων από το Κατάρ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των δύο τραπεζών, η σχέση ανταλλαγής για τη συγχώνευσή τους καθορίστηκε στις 5 μετοχές Alpha Bank για κάθε 7 μετοχές Eurobank ενώ οι εκτιμώμενες συνέργειες διαμορφώνονται σε 650 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν πλήρως εντός 3 ετών με εκτιμώμενη καθαρή παρούσα αξία περίπου 3,4 δισ. ευρώ.

Μέσω του προτεινόμενου σχεδίου το ενιαίο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα ενισχυθεί κεφαλαιακά κατά 3,9 δισ. ευρώ.

Στην τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής θα είναι ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος ενώ επικεφαλής του διοικητικού σχήματος θα είναι δυο συνδιευθύνοντες σύμβουλοι, ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης και ο κ. Νίκος Νανόπουλος.

Η συγχώνευση αναμένεται να εγκριθεί από έκτακτες γενικές συνελεύσεις το Νοέμβριο και η ολοκλήρωση της συγχώνευσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου του 2011.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank και προτεινόμενος Πρόεδρος του νέου ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η Alpha Bank και η Eurobank EFG συμφώνησαν να συμπράξουν προκειμένου να δημιουργήσουν μια τράπεζα αναφοράς για την Ελλάδα και για σημαντική νέα δύναμη στον Ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο.

Σε μια εποχή όπου αναμένονται τα πρώτα σημάδια ανακάμψεως της Ελληνικής Οικονομίας, μέσω της εφαρμογής του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και με την υποστήριξη των Ευρωπαίων Εταίρων μας, η νέα Τράπεζα θα έχει ως στόχο να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και να ισχυροποιήσει την θέση της χώρας μας ως σημείο προσβάσεως προς τις γειτονικές οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η συγχώνευση αυτή είναι ένα καθοριστικό βήμα προς την ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημαντική στήριξη που έχουμε από διεθνείς κορυφαίους επενδυτές. Τέλος, είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω την ενισχυμένη συμμετοχή της Paramount από το Κατάρ στη νέα μεγάλη Τράπεζα».

Ο Πρόεδρος της Eurobank EFG, κ. Ευθύμιος Χριστοδούλου δήλωσε:

«Χαιρετίζω την προτεινόμενη συγχώνευση και τη συμμετοχή της Paramount από το Κατάρ στο νέο σχήμα. Σήμερα δημιουργείται ένας νέος τραπεζικός «πρωταθλητής» στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια, που συνδυάζει μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ένα ταλαντούχο και αφοσιωμένο διοικητικό επιτελείο με εξαιρετικές και συμπληρωματικές δεξιότητες και ικανότητες.

Είμαι πεπεισμένος ότι το νέο ενιαίο σχήμα θα λειτουργήσει ως σημαντικός καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Είναι καλά τοποθετημένο όχι μόνο για να αντέξει τους κραδασμούς της παρούσας οικονομικής αναταραχής αλλά και για να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και προοπτικές και να παίξει κεντρικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη της ευρύτερης περιφέρειας».

Διαβάστε αναύτικά την ανακοίνωση

http://www.protothema.gr/files/1/2011/08/29/Final_GR_Press_Release_29_Aug.pdf
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »