30/6/11

Ανακοίνωση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με βίντεο που προβλήθηκε χθες (29-06-2011) σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού


ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνέχεια χθεσινής Ανακοίνωσης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με βίντεο που προβλήθηκε χθες (29-06-2011) σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, ανακοινώνεται ότι από την έρευνα που διατάχθηκε για το θέμα αυτό, προκύπτουν τα ακόλουθα:

Τα άτομα τα οποία εμφανίζονται στο βίντεο με πολιτική περιβολή είναι ιδιώτες, εργαζόμενοι της Ε.ΘΕ.Λ., οι οποίοι την Τρίτη το μεσημέρι (28-06-2011) συμμετείχαν σε πορεία στην πλατεία Συντάγματος και εγκλωβίστηκαν, επί δίωρο περίπου, εντός στοάς επί της οδού Όθωνος, μετά από επίθεση και βιαιοπραγίες, που δέχθηκαν από μεγάλο αριθμό αγνώστων.
Ιδιώτες που αντελήφθησαν το περιστατικό αλλά και οι ίδιοι ενημέρωσαν τηλεφωνικά το Κέντρο της Άμεσης Δράσης. Διμοιρία της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, με εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, μετέβη στο σημείο και αφού τους απεγκλώβισε τους οδήγησε με ασφάλεια στο δεξί φυλάκιο της Βουλής (Όθωνος).
Στο σημείο παρέμειναν επί είκοσι λεπτά περίπου και μετά αποχώρησαν.
Η σχετική έρευνα συνεχίζεται.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τέλος το πετρέλαιο στα πολεμικά πλοία


Σοβαρό κίνδυνο να ξεμείνουν από... καύσιμα διατρέχουν τα πολεμικά πλοία του Στόλου, λόγω της απόφασης του ελεγκτικού συνεδρίου να μπλοκάρει τη σύμβαση προμήθειας πετρελαίου αξίας 10 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια.

Μπροστά στο αδιέξοδο και για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δέσουν όλα τα πολεμικά πλοία στους ναυστάθμους λόγω έλλειψης πετρελαίου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης εισηγήθηκε να γίνει απ' ευθείας παραγγελία πετρελαίου από την εταιρεία ΕΛΠΕ συνολικής αξίας 1+1 εκατ.ευρώ. Με την προμήθεια αυτή θα καλυφθούν οι ανάγκες γα την κίνηση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. "Τα αποθέματά μας είναι στον πάτο", είπε στο protothema.gr αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού στέλνοντας δραματικό SOS ότι κινδυνεύει η καθημερινή λειτουργία του Πολεμικού Ναυτικού και υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν ακόμη και οι άκρως απαραίτητες περιπολίες στο Αιγαίο.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε να μπλοκάρει προμήθεια πετρελαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ που το Πολεμικό Ναυτικό είχε ζητήσει να γίνει μέσω των Ελληνικών Πετρελαίων. Το αιτιολογικό των μελών του δικαστικού συμβουλίου ήταν ότι τα ΕΛΠΕ δεν είχαν αποστείλει το πλήρες μετοχολόγιο της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι στην μετοχική σύνθεση των ΕΛΠΕ συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 35,48% το 41,25% των μετοχών ανήκει στον όμιλο Paneuropean Oil and Industrial Holdings SA και το υπόλοιπο 23,27% των μετοχών κατέχουν ιδιώτες επενδυτές. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αρχικώς απέρριψε ακόμη και το επιχείρημα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ότι η προμήθεια του πετρελαίου πρέπει να προχωρήσει με τη διαδικασία του επείγοντος. Αφού όμως οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού παρουσίασαν τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα αποθέματα σε καύσιμα τελειώνουν εντός των επομένων ημερών, οι δικαστές πείστηκαν ότι η προμήθεια πετρελαίου έχει πράγματι το χαρακτήρα του επείγοντος και τελικώς υπαναχώρησαν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μειώθηκε ο όγκος στο λιανεμπόριο


Μείωση 8,8% σημείωσε ο Δείκτης Όγκου στο Λιανεμπόριο, με τα καύσιμα, σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έναντι μείωσης 5,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, με τα καύσιμα, υποχώρησε κατά 4,8%, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Ο Δείκτης Όγκου, χωρίς τα καύσιμα, κατά το μήνα Απρίλιο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Απριλίου 2010, σημείωσε μείωση 7,8%, έναντι μείωσης 5,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, χωρίς τα καύσιμα, σημείωσε μείωση 5,9%, έναντι μείωσης 4,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέο δάνειο από το ΙΚΑ, για την πληρωμή των συντάξεων


Μόνον όσοι οφειλέτες ρυθμίσουν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία θα καρπωθούν τα οφέλη της απόφασης για αναστολή των αναγκαστικών μέτρων έως το τέλος του 2012. Για όλους τους υπόλοιπους, τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία ήδη, κινούν τις διαδικασίες, ώστε από το μέσα ή το αργότερο το τέλος του καλοκαιριού, να ξεκινήσουν οι κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί, ακόμη και οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Μάλιστα, εκτιμάται ότι είναι τέτοια η ανάγκη για έσοδα, που για πρώτη φορά, οι «απειλές» μπορεί και να πραγματοποιηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει των εκτιμήσεων του υπουργείου Εργασίας, που μπορεί να αποδειχθούν και αισιόδοξες, το 2011, ύφεση και ανεργία στερούν από τα ταμεία τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ.

Πρώτον, οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία είναι μειωμένες κατά 1,1 με 1,2 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης του ποσοστού ανεργίας.

Δεύτερον, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται κατά 600-800 εκατ. ευρώ, επιπλέον λόγω της μείωσης των ονομαστικών μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Τρίτον, οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά περίπου 860 εκατ. ευρώ επιπλέον, λόγω της εφαρμογής προγραμμάτων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για τη στήριξη της απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ.

Σε αυτά, πρέπει να προστεθούν και οι αυξημένες δαπάνες του ΟΑΕΔ για τακτικά και εποχικά επιδόματα ανεργίας, κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, που δεν βαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά τους εργαζόμενους, που μέσω του μεσοπρόθεσμου καλούνται να καταβάλλουν αυξημένες εισφορές υπέρ ανεργίας.

Στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, το ΙΚΑ, υπολογίζεται ότι κάθε μήνα, οι εισφορές μειώνονται κατά μέσο όρο, 10%. Για το λόγο αυτό άλλωστε, εκτός από τα ρέπος που δανείζεται βάζοντας ως εγγύηση ομόλογο του ελληνικού δημοσίου το οποίο λήγει στο τέλος του 2011 (και έχει προεξοφληθεί ότι θα το ρευστοποιήσει), προχώρησε στη λήψη και νέου δανείου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, από τον τομέα ασφάλισης προσωπικού της ΔΕΗ.

Πρόκειται για «εσωτερικό» δανεισμό, μικρής διάρκειας, 10 ημερών, αφού ο τομέας της ΔΕΗ έχει ενταχθεί, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, στο ΙΚΑ. Με υπουργική απόφαση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ενέκρινε την αποδέσμευση από την Τράπεζα της Ελλάδος, των 100 εκατ. ευρώ του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΕΗ, για τη χορήγηση εντόκου δανείου προς το Ίδρυμα. Το δάνειο χορηγείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και βάσει του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει ότι το επιτόκιο αντιστοιχεί με το ποσοστό απόδοσης του «Κοινού Κεφαλαίου νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων» (Κοινό Κεφάλαιο) που διαχειρίζεται η ΤτΕ, όπως διαμορφώθηκε στο τέλος της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης του κοινού κεφαλαίου.

Με στόχο την αύξηση των εσόδων, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ήδη αποστείλει στους οφειλέτες του ταμείου επιστολή με την οποία τους καλεί να ρυθμίσουν τα χρέη τους, βάσει της νέας, πάγιας ρύθμισης που προβλέπει διακανονισμό της οφειλής με πολύ ευνοϊκούς όρους. Μάλιστα, με έγγραφό του προς της αρμόδιες υπηρεσίες, ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος επισημαίνει ότι για όσους από τους εργοδότες – οφειλέτες διαπιστωθεί ότι δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος τους, θα επισπεύδεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων, τόσο σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων των νομικών προσώπων καθώς και σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, όχι αργότερα από τις 30 Ιουνίου, θα πρέπει να έχει αποτιμηθεί η πορεία ένταξης στο διακανονισμό και να ληφθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο, επιπρόσθετα μέτρα για την είσπραξη των οφειλών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επισφάλειες άνω του 14% φέτος στις τράπεζες


Σε επίπεδα που ίσως ξεπεράσουν και το 14% ενδέχεται να φτάσει φέτος το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η δυνατότητα ομαλής αποπληρωμής των χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω από την εφαρμογή των σκληρών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Οι τραπεζίτες αναμένουν, ωστόσο, ότι η κορύφωση των επισφαλειών θα γίνει στο τρέχον έτος και από το 2012 θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωσή τους, αναλόγως με τον ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής Οικονομίας.

Η επιδείνωση της ποιότητας των δανεικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών θεωρείται δεδομένη από την ύφεση και την περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων από τα σκληρότερα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή με βάση το μεσοπρόθεσμο.

Το μέγεθος της συρρίκνωσης των εισοδημάτων είναι ανησυχητικό για τη δυνατότητα των δανειοληπτών να εξοφλούν στο μέλλον ομαλά τις υποχρεώσεις τους.

Είναι ενδεικτικό ότι από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι και τον Μάρτιο του 2011 –δηλαδή χωρίς να υπολογίζεται η δυσκολότερη περίοδος που ακολουθεί–, έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες στο νοικοκυριό τους λόγω της οικονομικής ύφεσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Focus Bari για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ τον Μάρτιο του 2010 το ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωνε ότι είχε προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ανερχόταν σε 52%, και τον Σεπτέμβριο του 2010 είχε ανέβει στο 66%, τον φετινό Μάρτιο το ποσοστό αυτό εκτοξεύτηκε στο 83% του συνόλου του δείγματος. Για 6 στους 10 Έλληνες, ως βασικότερος λόγος που οδήγησε στις περικοπές δαπανών και τον περιορισμό της κατανάλωσης, εμφανίζεται η πραγματική μείωση του εισοδήματός τους.

Η επιδείνωση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών έχει προεξοφληθεί και από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ενόψει και των αυστηρότερων κριτηρίων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών που θεσπίζει η Βασιλεία ΙΙΙ, θα αναθέσει σε διεθνή οίκο την αξιολόγηση δείγματος των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανευρωπαϊκών stress tests. Η σχετική μελέτη που θα είναι έτοιμη στα τέλη Νοεμβρίου θα καταδείξει και το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες ώστε να αναπληρώσουν απώλειες στα ίδια κεφάλαιά τους από διαγραφές δανείων.

Μέχρι τότε οι τράπεζες συνεχίζουν εντατικά τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των οφειλών πελατών τους, χωρίς πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως υπολογίζεται, το 20% των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών έχει περάσει σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών, και το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και στο 30%. Οι αναχρηματοδοτήσεις οφειλών φαίνεται πως πετυχαίνουν «με την πρώτη» για το 1/3 των δανείων που τίθενται σε καθεστώς ρύθμισης, με τα υπόλοιπα 2/3 να χρειάζονται και δεύτερη ρύθμιση προκειμένου να μην περάσουν σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, εάν οι τράπεζες δεν είχαν προχωρήσει σε εκτεταμένες ρυθμίσεις οφειλών, τότε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για το 2010 θα βρισκόταν στο 12% - 13% από 10,4% όπου έκλεισε τελικά. Με τις ρυθμίσεις οφειλών και με δεδομένο ότι το κρισιμότερο τρίμηνο για τον καθορισμό του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ο σχετικός δείκτης φαίνεται να αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά τρίμηνο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Και ιδιωτικοποιήσεις στο ΕΣΥ περιμένουν οι ιδιώτες της υγείας


Αναγκαστικό και υποχρεωτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στα δημόσια νοσοκομεία «βλέπουν» οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας, έχοντας σε κάποιες περιπτώσεις έτοιμες προτάσεις να καταθέσουν προς το υπουργείο Υγείας.

Και δηλώνουν «παρών» σε οποιαδήποτε διαδικασία εκκινήσει η πολιτεία, από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και τη διαχείριση μέχρι και την εξαγορά ιδρυμάτων του ΕΣΥ και άλλων κρατικών μονάδων υγείας. Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του δεν έχει εκδηλώσει για την ώρα την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, ξεκινώντας την αναμόρφωση του ΕΣΥ από τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων σε όλη τη χώρα. Όπως προανήγγειλε χθες, ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, από τα 133 νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα 5 κέντρα υγείας του ΙΚΑ, τα 50 θα συνδιοικούνται, με συνολικά 83 διοικητικά συμβούλια. Από τις 46.000 οργανικές κλίνες, σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία 36.000 με κάλυψη 70%. Από τη συγχώνευση των νοσοκομείων, θα προκύψουν 32.000 λειτουργούσες κλίνες (80% κάλυψη), ενώ 500 ειδικές θέσεις (κλίνες) θα διατεθούν με συμβάσεις σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

«Έχουμε καταθέσει προτάσεις που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τη δημόσια υγεία να σταθεί στα πόδια της με καλύτερη απόδοση υπηρεσιών και μικρότερα κόστη», ανέφερε ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του ομίλου του Ιατρικού Αθηνών, εκτιμώντας πως το 2011 θα είναι χρονιά γενικότερων ανακατατάξεων στον κλάδο. Και συμπλήρωσε ότι «έχουμε στα χέρια μας τον Asklepios, που είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός υγείας στην Ευρώπη και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας, αλλά και στα χέρια της πολιτείας, αν το καταλάβει».

Ο επικεφαλής του ομίλου, μιλώντας στους μετόχους, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας να προοδεύσει χωρίς το δημόσιο, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως «όταν κάναμε τη συμφωνία με την Asklepios είχαμε στο μυαλό μας ότι η τεχνογνωσία του θα μπορούσε να βοηθήσει την πολιτεία με το ΕΣΥ».

Σε αυτό το πλαίσιο, και με το Ιατρικό να έχει εδώ και 6 μήνες πρόταση εξαγοράς για το Ερρίκος Ντυνάν, η διοίκηση του ομίλου ανέφερε πως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με το θέμα αυτό, λέγοντας πως ουσιαστικά θα πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Και δήλωσε ο κ. Αποστολόπουλος πως το Ερρίκος Ντυνάν είναι σε κομβικό σημείο και «δεν μπορεί ένα νοσοκομείο τέτοιου επιπέδου να κινδυνεύει να κλείσει».

Αναφορικά με το ΓΑΙΑ, το οποίο επιβάρυνε με ζημίες το Ιατρικό πέρυσι, ο κ. Αποστολόπουλος δήλωσε πως «το Ερρίκος Ντυνάν θα ισορροπήσει μόνο μέσω του ΓΑΙΑ», αφού ήδη από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ενισχύθηκε με 3,5 εκατ. ευρώ αντί 1,5 εκατ. ευρώ που ήταν το ελάχιστο προβλεπόμενο έσοδο. Τέλος, σχολίασε πως η λειτουργία του «ΓΑΙΑ» τορπιλίστηκε από τον ανταγωνισμό, «με βρώμικες διαδικασίες για να μην προχωρήσει, εμείς όμως το παλέψαμε και το παλεύουμε», και επανέλαβε ότι η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έκρινε μη σύννομη τη λειτουργία του ΓΑΙΑ ως σύμπραξη του Ντυνάν με το Ιατρικό είναι «νομικό τοξικό απόβλητο».

«Και στο παρελθόν έχουμε δηλώσει παρόντες σε ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων και έχουμε την τεχνογνωσία, τον όγκο και το πολύπλευρο αντικείμενο για μια τέτοια διαδικασία», ήταν το σχετικό σχόλιο του κ. Απόστολου Τερζόπουλου, προέδρου της Euromedica, που ανήκει στον όμιλο Θ. Λιακουνάκου από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι όσο περνάει ο καιρός και βαθαίνει η κρίση στη δημόσια υγεία, τόσο ο ιδιωτικός τομέας θα παίζει όλο και πιο ενεργό ρόλο. Όπως δε, εξήγησε όσο πιο πολλοί ασθενείς κατευθύνονται προς τα δημόσια νοσοκομεία για περίθαλψη τόσο αυξάνει το έλλειμμά τους. Με βάση τις εκτιμήσεις της Euromedica, το 2010 και στο πρώτο τρίμηνο του 2011 η αύξηση της κίνησης προς τα κρατικά νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 25%-27%, ακόμη και στις μέχρι πρότινος επικερδέστερες για τον ιδιωτικό τομέα υπηρεσίες, όπως η μαιευτική. Αλλά ο κ. Τερζόπουλος βλέπει να αναστρέφεται το κλίμα αυτό, λόγω της αδυναμίας του ΕΣΥ να παρέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες.

Αλλά και το ΙΑΣΩ έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να διεκδικήσει τον ρόλο του σε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποίησης νοσοκομείων, εφόσον οι όροι είναι ξεκάθαροι και είναι προς το συμφέρον των μετόχων του.

Το «αγκάθι» των οφειλών

Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία ανάγεται πλέον σε νούμερο 1 «βραχνά» για τα οικονομικά τους, αφού η ρευστότητα στα ταμεία τους είναι περιορισμένη και ισορροπούν σε λεπτό σκοινί ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τον όμιλο Euromedica, ανέρχονται σε 140 εκατ. ευρώ, αλλά η κατάσταση από την εφετινή χρονιά δείχνει να βελτιώνεται κάπως, λόγω των πιέσεων της τρόικας για ταχύτερη εξόφληση. «Δεν πλήρωναν εμάς τα ασφαλιστικά ταμεία για να καταβάλλουν τις συντάξεις. Ουσιαστικά, καλούμαστε να χρηματοδοτήσουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας», ήταν η δήλωση του κ. Τερζόπουλου.

Αναφορικά με τις επαφές που έχει το Euromedica με τις πιστώτριες τράπεζες για τον επανακαθορισμό των όρων των δανειακών του συμβάσεων, ύψους 176 εκατ. ευρώ, καθώς έχει παραβιάσει κάποιες από τις συμφωνηθείσες προϋποθέσεις, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι θα έχουν θετική έκβαση, με τον κ. Τερζόπουλο να λέει «φτάνουμε στο σημείο τερματισμού».

Ο κ. Αποστολόπουλος από την πλευρά του ανέφερε ότι οι εταιρείες του κλάδου δεν θα πάθουν ζημιά λόγω της μη επίτευξης κερδών, αλλά λόγω της έλλειψης ρευστότητας. «Αρκεί και η πολιτεία να σταθεί συνεπής και να μας πληρώνει τις οφειλές της...», σημείωσε σχετικά, λέγοντας πως μόνο στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν 85 εκατ. ευρώ μόνο για τη διετία 2006-2007. «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι με δικά μας κεφάλαια να καλύπτουμε αυτά τα χρέη».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ήττα για Φέντερερ!


Ο απίθανος Τζο Βιλφρίντ Τσονγκά ανάγκασε τον Ρότζερ Φέντερερ σε μια από τις πιο οδυνηρές του ήττες! Ο εκρηκτικός Γάλλος, παρότι βρισκόταν με 0-2 σετ απέναντι στον καλύτερο τενίστα όλων των εποχών στο χόρτο, ανέτρεψε το σκορ και πήρε επική πρόκριση στα ημιτελικά του Wimbledon, όπου περίμενε ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Μετά τις παντοτινές επιτυχίες του στο Wimbledon από το 2003 έως το 2009, το Λονδρέζικο Grand Slam αποδεικνύεται πολύ «σκληρό» για τον Ρότζερ Φέντερερ καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ελβετός Βασιλιάς δεν καταφέρνει να περάσει την προημιτελική φάση της ιστορικής διοργάνωσης.

Πέρυσι ήταν ο Τόμας Μπέρντιχ που τον απέκλεισε στους «8» και φέτος ο εκπληκτικός Τζο Βιλφρίντ Τσονγκά και μάλιστα με μια απίστευτη ανατροπή.

Ο Γάλλος, Νο19 στην παγκόσμια κατάταξη, κατάφερε να επιστρέψει από το 0-2 και να πετύχει τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του, επικρατώντας με 3-6, 6-7(3), 6-4, 6-4, 6-4 του Ρότζερ Φέντερερ, παίρνοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του το εισιτήριο για τα ημιτελικά του 3ου Grand Slam της σεζόν.

Πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για μια εντελώς ασυνήθιστη ήττα για τον Ρότζερ Φέντερερ ο οποίος, μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις στο Παρίσι αλλά και στο Λονδίνο, είδε τις ελπίδες του για τον 7ο τίτλο στο Wimbledon να εξανεμίζονται από τον Τόνγκα, ο οποίος έγινε ο πρώτος τενίστας που καταφέρνει να νικήσει τον Ελβετό, βρισκόμενος με 0-2 σετ πίσω, σε Grand Slam διοργάνωση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τότε τα δακρυγόνα ήταν κακά, τώρα τα ασφυξιογόνα είναι καλά?


Η κατάσταση στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους ήταν αποπνικτική λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών και δακρυγόνων από την αστυνομία, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 500 διαδηλωτές να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα.

Υπάρχουν καταγγελίες ότι η αστυνομία έκανε απρόκλητη χρήση χημικών εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν ειρηνικά, καθώς και για απρόκλητες επιθέσεις αστυνομικών σε βάρος πολιτών.

Το ΕΚΑΒ, από την πλευρά του, κατήγγειλε ότι η αστυνομία δεν άφηνε τα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν το Σύνταγμα για να περισυλλέξουν τους τραυματίες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 99 άτομα μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας. Συγκεκριμένα, 28 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, 57 στο «Γεώργιος Γεννηματάς», έξι στην Πολυκλινική Αθηνών, επτά στο νοσοκομείο «Ελπίς» και ένα άτομο στο «Σωτηρία».

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=253529
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κρατική τρομοκρατία.


Υπερβολική χρήση χημικών, πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά, ανεξέλεγκτη και ωμή βία σε βάρος απλών πολιτών και προκλητική ανοχή σε κουκουλοφόρους και ταραξίες… Είναι τα τρία στοιχεία που συνθέτουν το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., που φέρει τον κωδικό «Τελειώστε την πλατεία» και έχει μετατρέψει το σύνταγμα σε Βαγδάτη, διασύροντας τη χώρα μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

35 ημέρες μετά τις κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων και τα ηχηρά μηνύματα που έστελνε το «κίνημα της πλατείας Συντάγματος», έκαναν την πολιτική ηγεσία του τόπου να πάρει την απόφαση να δώσει τη χαριστική βολή στους ειρηνικά διαμαρτυρόμενους πολίτες. Αυτό άλλωστε δείχνει η αλλαγή, κατά 180 μοίρες, στη στάση της Αστυνομίας, που από διακριτικός «επόπτης» των πραγμάτων, μεταβλήθηκε σε επιθετικό καταστολέα, με τη χρήση μάλιστα νέων όπλων.

«Οι εντολές ήταν σαφείς… Η ιστορία με τη ρήψη χημικών και δακρυγόνων είναι μεγάλη» λέει στο protothema.gr μάχιμος αστυνομικός που γνωρίζει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ των τελευταίων δύο ημερών και προσθέτει: «Το Σύνταγμα έπρεπε να αδειάσει από τους διαδηλωτές και αυτό έπρεπε να γίνει με κάθε τρόπο».

Βέβαια, πολλά ερωτήματα προκαλεί και η στάση κάποιων αστυνομικών των ΜΑΤ που, ξεπερνώντας κάθε όριο, πετούν πέτρες κατά διαδηλωτών, ψεκάζουν με χημικά πολίτες στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, χτυπώντας ακόμη και γυναίκες χωρίς λόγο και αφορμή.

Οι εντολές που πήραν οι αστυνομικοί των ΜΑΤ για τη σημερινή συγκέντρωση ήταν τελείως διαφορετικές από αυτές των προηγούμενων ημερών. Μηδενική ανοχή, άμεση χρήση δακρυγόνων και ξύλο, έτσι ώστε να διασπάζονται οι πυρήνες που ενδεχομένως μπορούν να προκαλέσουν επεισόδια. Έτσι, όταν στη 1.30 το μεσημέρι κάποιοι περίεργοι νεαροί με κουκούλες στο κεφάλι εμφανίστηκαν στη λεωφόρο Αμαλίας, το... πάρτι ξεκίνησε!

Για τρεις ολόκληρες ώρες και ενώ μέσα στο Κοινοβούλιο, βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, οι πολίτες δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στην περιοχή του Συντάγματος, καθώς διεξάγονταν οδομαχίες και πετροπόλεμος μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και κουκουλοφόρων.

Μια εικόνα που θύμιζε θέατρο παραλόγου, αφού οι αστυνομικοί έδειχναν να «παίζουν» με τους κουκουλοφόρους μέχρι τις 4.30 το απόγευμα, όπου πήραν εντολή να αδειάσουν το Σύνταγμα. Διμοιρίες των ΜΑΤ κύκλωσαν την πλατεία, διώχνοντας τους πολίτες προς τα γύρω στενά, χρησιμοποιώντας χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ενώ δεν επέτρεπαν σε κανέναν να πλησιάζει τόσο στη λεωφόρο Αμαλίας όσο και την πλατεία Συντάγματος.

Από τις 6.30 και μετά, τα πράγματα άρχισαν να ηρεμούν και οι τόνοι να πέφτουν… Αξίζει δε να τονιστεί πως σήμερα περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών μετείχαν στην επιχείρηση «Καθαρίστε την πλατεία».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/6/11

Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις γι' αυτά που έγιναν σήμερα


Η δύναμη της εικόνας είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από όλα τα λόγια. Ο τσολιάς της προεδρικής φρουράς στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη πνίγεται. Πνίγεται από τα χημικά, πνίγεται βλέποντας να χτυπάνε τους συμπολίτες του, πνίγεται από τα νέα μέτρα που έρχονται. Κι όμως, όρθιος, στέκεται υπερήφανα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Βίντεο ντοκουμέντο για το παρακράτος του πασοκ


Αίσθηση προκάλεσε το βίντεο που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter και απεικονίζονται άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπα τους να συνομιλούν με αστυνομικούς, ενώ στη συνέχεια εισέρχονται στον προαύλιο χώρο της Βουλής.

Το βίντεο ντοκουμέντο παρουσιάστηκε ενώπιον του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Αθανάσιου Κοκκαλάκη. Ο Νίκος Χατζηνικολάου είπε πως θα στείλει το επίμαχο βίντεο τόσο στην ελληνική αστυνομία όσο και στις εισαγγελικές αρχές, από τις οποίες αναμένει σύντομα τα αποτελέσματα των ερευνών.

Ο Αθανάσιος Κοκκαλάκης επιφυλάχθηκε να απαντήσει και απλώς σημείωσε ότι θα περιμένει και ο ίδιος τα αποτελέσματα των αρμόδιων αρχών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αναστολή στις κινητοποιήσεις της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ


Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε απόψε η ΓΕΝΟΠ, πράγμα που σημαίνει ότι από αύριο θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση χωρίς διακοπές.

Η ΓΕΝΟΠ αποφάσισε επίσης να καταθέσει εξώδικο και αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της ΔΕΗ με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται ο νόμος για τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων που προβλέπει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει τη διαφορά εσόδων - δαπανών του ταμείου, έναντι της ασφαλιστικής περιουσίας που αναγνωρίστηκε ότι είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.

"Για να γίνει πράξη η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ η κυβέρνηση θα χρειαστεί να ματώσει πολλές φορές", αναφέρει η ΓΕΝΟΠ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Όταν η αστυνομία λειτουργεί ως δύναμη καταστολής, τότε συμβαίνουν τα σημερινά γεγονότα(ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ)




Υπερβολική χρήση χημικών, πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά, ανεξέλεγκτη και ωμή βία σε βάρος απλών πολιτών και προκλητική ανοχή σε κουκουλοφόρους και ταραξίες… Είναι τα τρία στοιχεία που συνθέτουν το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., που φέρει τον κωδικό «Τελειώστε την πλατεία» και έχει μετατρέψει το σύνταγμα σε Βαγδάτη, διασύροντας τη χώρα μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

35 ημέρες μετά τις κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων και τα ηχηρά μηνύματα που έστελνε το «κίνημα της πλατείας Συντάγματος», έκαναν την πολιτική ηγεσία του τόπου να πάρει την απόφαση να δώσει τη χαριστική βολή στους ειρηνικά διαμαρτυρόμενους πολίτες. Αυτό άλλωστε δείχνει η αλλαγή, κατά 180 μοίρες, στη στάση της Αστυνομίας, που από διακριτικός «επόπτης» των πραγμάτων, μεταβλήθηκε σε επιθετικό καταστολέα, με τη χρήση μάλιστα νέων όπλων.

«Οι εντολές ήταν σαφείς… Η ιστορία με τη ρήψη χημικών και δακρυγόνων είναι μεγάλη» λέει μάχιμος αστυνομικός που γνωρίζει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ των τελευταίων δύο ημερών και προσθέτει: «Το Σύνταγμα έπρεπε να αδειάσει από τους διαδηλωτές και αυτό έπρεπε να γίνει με κάθε τρόπο».

Βέβαια, πολλά ερωτήματα προκαλεί και η στάση κάποιων αστυνομικών των ΜΑΤ που, ξεπερνώντας κάθε όριο, πετούν πέτρες κατά διαδηλωτών, ψεκάζουν με χημικά πολίτες στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, χτυπώντας ακόμη και γυναίκες χωρίς λόγο και αφορμή.

Η αρχή των επεισοδίων και η εντολή για να αδειάσει η πλατεία

Οι εντολές που πήραν οι αστυνομικοί των ΜΑΤ για τη σημερινή συγκέντρωση ήταν τελείως διαφορετικές από αυτές των προηγούμενων ημερών. Μηδενική ανοχή, άμεση χρήση δακρυγόνων και ξύλο, έτσι ώστε να διασπάζονται οι πυρήνες που ενδεχομένως μπορούν να προκαλέσουν επεισόδια. Έτσι, όταν στη 1.30 το μεσημέρι κάποιοι περίεργοι νεαροί με κουκούλες στο κεφάλι εμφανίστηκαν στη λεωφόρο Αμαλίας, το... πάρτι ξεκίνησε!

Για τρεις ολόκληρες ώρες και ενώ μέσα στο Κοινοβούλιο, βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, οι πολίτες δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στην περιοχή του Συντάγματος, καθώς διεξάγονταν οδομαχίες και πετροπόλεμος μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και κουκουλοφόρων.

Μια εικόνα που θύμιζε θέατρο παραλόγου, αφού οι αστυνομικοί έδειχναν να «παίζουν» με τους κουκουλοφόρους μέχρι τις 4.30 το απόγευμα, όπου πήραν εντολή να αδειάσουν το Σύνταγμα. Διμοιρίες των ΜΑΤ κύκλωσαν την πλατεία, διώχνοντας τους πολίτες προς τα γύρω στενά, χρησιμοποιώντας χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ενώ δεν επέτρεπαν σε κανέναν να πλησιάζει τόσο στη λεωφόρο Αμαλίας όσο και την πλατεία Συντάγματος.

Από τις 6.30 και μετά, τα πράγματα άρχισαν να ηρεμούν και οι τόνοι να πέφτουν… Αξίζει δε να τονιστεί πως σήμερα περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών μετείχαν στην επιχείρηση «Καθαρίστε την πλατεία».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αυξάνουν το αφορολόγητο που …μείωσαν?


Κοινωνικά πιο δίκαιο επιχειρεί να κάνει το εφαρμοστικό νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προχωρώντας σε μια σειρά αλλαγών για τους φορολογούμενους με παιδιά και ανάπηρους.

Η πρώτη αλλαγή αφορά στο όριο αφορολόγητου ανάλογα με τα τέκνα που έχει μια οικογένεια. Συγκεκριμένα, εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο τότε το αφορολόγητο – το οποίο, βεβαίως, προ εφαρμοστικού νόμου ήταν 12.000 ευρώ - αυξάνει κατά 2.000 και από 8.000 ευρώ πηγαίνει σε 10.000, εάν έχει δύο παιδιά τότε το αφορολόγητο αυξάνει κατά 4.000 ευρώ και πάει στα 12.000 ευρώ , εάν έχει τρία παιδιά το αφορολόγητο αυξάνει κατά 12.500 ευρώ ενώ για κάθε επιπλέον παιδί το αφορολόγητο αυξάνει κατά 2.500 ευρώ.

Αναλυτικά :
-Αυξάνει το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά στη πρώτη κλίμακα φορολόγησης 8.000-12.000 ευρώ ως εξής.
Για ένα παιδί διευρύνεται κατά 2.000 ευρώ
Για δύο παιδιά κατά 4.000 ευρώ
Για τρία παιδιά κατά 12.500 ευρώ
Και για κάθε παιδί άνω των τριών κατά 2.500 ευρώ

Επιπλέον, σε σχέση με την έκτακτη εισφορά, από την οποία έτσι κι αλλιώς εξαιρούνται τυφλοί και όσοι έχουν κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό άνω του 80%, προβλέπεται ότι για όλους τους υπόλοιπους αναπήρους δεν θα προσμετρούνται στην εν λόγω εισφορά αλληλεγγύης, τα επιδόματα αναπηρίας.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες αλλαγές στην πορεία της συζήτησης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Α.Αθανασιάδης έχει τάσεις αυτοκτονίας ή οι τύψεις τον βαραίνουν. Πάντως & τα δυο έχουν ως απαρχή την αναντιστοιχία λόγων & πράξεων.Βίντεο


Πριν από λίγα Αγανακτισμένοι πολίτες εντόπισαν το Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλέκο Αθανασιάδη στη Βαλαωρίτου και αφού τον γιούχαραν έντονα για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, φωνάζοντάς του γιατί δεν έκανε ότι ο Κουρουπλής, κάποιοι πιο θερμόαιμοι τον μπουγέλωσαν με την κατάσταση να είναι έκρυθμη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αποχώρησε από τη Δημοκρατική Συμμαχία ο Κ.Κιλτίδης. Τελικά πολιτική & κωλοτούμπα είναι το ίδιο


Για δεύτερη φορά ο Κώστας Κιλτίδης ανεξαρτητοποιείται παρά το γεγονός ότι συντάχθηκε με την γραμμή της Ντόρας Μπακογιάννη και ψήφισε «παρών».

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας δήλωσε πως αποχωρήσει από το κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, «ο βουλευτής Κ. Κιλτίδης μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας την ενημέρωσε ότι δεν ανήκει πλέον στο κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της αποχώρησης του.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μηχανική, το 2011 δεν εισπράξαμε ούτε ευρώ από το Δημόσιο


Αυστηρή κριτική άσκησε ο πρόεδρος του ομίλου Μηχανική Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, κατά του ελληνικού Δημοσίου, κατά τη σημερινή γενική συνέλευση.

«Τους 6 πρώτους μήνες του έτους δεν έχει εισρεύσει στην εταιρεία από το ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ, ενώ εμείς καλούμαστε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, να πληρώνουμε ΦΠΑ, ΙΚΑ. Η καθυστέρηση της αδειοδότησης στα υδροηλεκτρικά είναι ανεκδιήγητη, ο Υ.Η.Σ Καρπενησιώτη έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί σήμερα.», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, τα χρήματα που οφείλονται στη Μηχανική από δημόσια έργα ανέρχονται στα 195 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό από ιδιωτικά έργα διαμορφώνεται στα 61 εκατ. ευρώ.

Από αυτά (61 εκατ. ευρώ), 40 εκατ. ευρώ χρωστά στην Μηχανική η Lamda Development για έργο που ο κατασκευαστικός όμιλος υλοποίησε στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της Γ.Σ.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του ομίλου από τις τράπεζες μέσω κοινοπρακτικού δανείου, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε 2-3 μήνες, ενώ η καθυστέρηση οφείλεται στην «αδυναμία εσωτερικής συνεννόησης μεταξύ των τραπεζών», όπως σημείωσε ο κ. Εμφιετζόγλου.

Παράλληλα, η εισηγμένη προχωρά σε περικοπή λειτουργικών δαπανών και σε πώληση ορισμένων assets, όπως το υδροηλεκτρικό έργο στα Θεοδώριανα. Από το τελευταίο, η εταιρεία εξασφάλισε συνολικά 14 εκατ. ευρώ.

Στο εξωτερικό η εισηγμένη έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ρωσική τράπεζα για το συγκρότημα Ήρα, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με ρωσική τράπεζα για τη χρηματοδότηση του δεύτερου project – σηματωρού (Μέγας Αλέξανδρος). Παράλληλα, οι θυγατρικές Ελληνικά Σωληνουργεία και Μάρμαρα Καβάλας αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα προς ΗΠΑ, Κύπρο και Κίνα.

Σημειώνεται ότι το ανεκτέλεστο του ομίλου διαμορφώνεται στα 800 εκατ. ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΤΕ, στο 100% η κάλυψη της ΑΜΚ


Σε 100% ανήλθε το τελικό ποσοστό κάλυψης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της ATEbank και τα συνολικά έσοδα της έκδοσης ανήλθαν σε €1.259.473.216,04 όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.

Όπως σημειώνεται σχετικά, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καλύφθηκε από τους ασκήσαντες δικαιώματα προτίμησης κατά ποσοστό 82,56% με την καταβολή συνολικού ποσού €1.039.767.253,79 που αντιστοιχεί σε 971.745.097 Νέες Μετοχές, ενώ 205.332.675 Νέες Μετοχές έμειναν αδιάθετες.

Επισημαίνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο, βασικός μέτοχος της Τράπεζας, άσκησε πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που του αναλογούσαν, εισφέροντας €973.722.659,39.

Με την από 29.06.2011 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας οι ως άνω 205.332.675 αδιάθετες Νέες Μετοχές, διατέθηκαν ως ακολούθως, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Ενημερωτικό Δελτίο:
(i) Στους ασκήσαντες Δικαιώματα Προεγγραφής διατέθηκαν 1.541.100 Νέες Μετοχές, ήτοι ποσοστό 0,13% της Αύξησης.
(ii) Στους ασκήσαντες Δικαιώματα Απασχολούμενων ως και Συνταξιούχων ΑΤΕ διατέθηκαν 639.603 Νέες Μετοχές, ήτοι ποσοστό 0,05% της Αύξησης.
(iii) Στους συμμετέχοντες με έγγραφη επιστολή στο Βιβλίο Προσφορών διατέθηκαν 860.000 Νέες Μετοχές, ήτοι ποσοστό 0,07% της Αύξησης.
(iv) Στο Ελληνικό Δημόσιο διατέθηκαν περαιτέρω (κατόπιν της πλήρους άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης που του αναλογούσαν), 159.579.960 Νέες Μετοχές, ήτοι ποσοστό 13,56% της Αύξησης.
(v) Στους εγγυητές κάλυψης Alpha Bank, EFG Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Marfin Popular Bank (οι "Εγγυητές Κάλυψης") διατέθηκαν συνολικά 42.712.012 Νέες Μετοχές, ήτοι ποσοστό 3,63% της Αύξησης, λαμβάνοντας έκαστος τον αριθμό μετοχών που αντιστοιχεί στο ποσοστό κάλυψης που είχε αναληφθεί από τον καθένα, δυνάμει της Σύμβασης Εγγύησης Κάλυψης.

Συνεπεία των ανωτέρω, το τελικό ποσοστό κάλυψης της Αύξησης ανήλθε σε 100% και τα συνολικά έσοδα της έκδοσης σε €1.259.473.216,04.

Μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα αυξηθεί κατά €706.246.663,20 με την έκδοση 1.177.077.772 Νέων Μετοχών, ονομαστικής αξίας €0,60 έκαστη.

Μετά την πιστοποίηση της Αύξησης από το Δ.Σ., το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα ανέρχεται συνολικά σε €1.435.573.329,60, διαιρούμενο σε α) 1.267.622.216 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας €0,60 η κάθε μία, και β) σε 937.500.000 εξαγοράσιμες προνομιούχες άνευ ψήφου μετοχές κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας €0,72 η κάθε μία.

Οι Nέες Mετοχές θα αποδοθούν στους δικαιούχους σε άυλη μορφή, με πίστωση της Μερίδας και του Λογαριασμού Αξιών στο Σύστημα ’υλων Τίτλων (ΣAΤ).

Η ημερομηνία πίστωσης των Νέων Μετοχών στους λογαριασμούς των δικαιούχων και έναρξης διαπραγμάτευσής τους στο Χ.Α. θα γνωστοποιηθούν στο επενδυτικό κοινό με νεότερη ανακοίνωση της Τράπεζας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μυτιληναίος, τζίρο ακόμη και 1,3 δισ. ευρώ για το 2011


Τζίρο τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και το 1,5 δισ. ευρώ, προέβλεψε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος για τον όμιλο το 2011, μιλώντας κατά τη σημερινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Όπως είπε, η αύξηση θα προέλθει τόσο από τον τομέα του αλουμινίου όσο και από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Ειδικά για τον ηλεκτρισμό, τόνισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει να συνεισφέρει στα μεγέθη του ομίλου, κάτι που θα φανεί και στα επόμενα αποτελέσματα των τριμήνων και κυρίως στο β’ εξάμηνο.

Τόνισε ότι η μονάδα ηλεκτρισμού στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας είναι από τις πλέον αποδοτικές, με το μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ε.Ε., φτάνοντας στο 59,4%.

Αναφέρθηκε στις σημαντικές δυσκολίες που προκαλεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το 90% του χρόνου του management της εταιρείας αναλώνεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η εθνική κρίση, ενώ μόνο το 10% για την ανάπτυξη του ομίλου.

Αναφέρθηκε επανειλημμένα στα προβλήματα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και είπε χαρακτηριστικά ότι «το 2009 είχαμε τζίρο 650 εκατ. ευρώ, το 2011 ο τζίρος είναι διπλάσιος αλλά περίπου με τις ίδιες γραμμές χρηματοδότησης», κάτι που ισοδυναμεί όπως είπε με «τετραγωνισμό του κύκλου».

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι στον όμιλο οφείλονται επιστροφές ΦΠΑ ύψους 92 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την απεργία της ΓΕΝΟΠ ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι πραγματοποιείται στη χειρότερη περίοδο για τη ΔΕΗ, καθώς προκαλεί ζημιά 4 έως 5 εκατ. ευρώ την ημέρα και ταυτόχρονα οδηγεί σε αδιέξοδο τους ιδιώτες προμηθευτές. Κερδισμένοι είναι οι ιδιώτες παραγωγοί και εισαγωγείς. Εκτίμησε ότι η ΓΕΝΟΠ θα ηττηθεί κατά κράτος για πρώτη φορά και ότι κανένα αίτημά της δε θα γίνει αποδεκτό.

Για το αλουμίνιο ο κ. Μυτιληναίος γνωστοποίησε ότι έχει ήδη αυξηθεί η παραγωγή και έχει φτάσει στο 100% της δυναμικότητας και φτάνει στους 180 χιλιάδες τόνους. Μέχρι τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση 12 εκατ. ευρώ για την πλήρη υποκατάσταση του μαζούτ

Για τη ΜΕΤΚΑ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2011 η εταιρεία θα εμφανίζει τζίρο και κέρδη ρεκόρ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα & να περάσουν στο ΙΚΑ


Τη δυνατότητα... μετάταξης από την ασφάλιση του δημοσίου στο ΙΚΑ αποκτούν όλοι οι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και τον Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς στο ταμείο των μισθωτών του Ιδιωτικού τομέα υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για συνταξιοδότηση με ευνοϊκότερους όρους!

Κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της προαιρετικής υπαγωγής, η οποία προβλέπεται στον ασφαλιστικό νόμο για τους δημοσίους υπαλλήλους του περασμένου καλοκαιριού. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμούν ότι κάποιες χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων, που ασφαλίζονταν μέχρι σήμερα στο δημόσιο θα ενδιαφερθούν, είτε γιατί είχαν προηγούμενη ασφάλιση στο ΙΚΑ (διαδοχική), είτε γιατί είχαν ασφάλιση σε άλλο φορέα αντίστοιχο του ΙΚΑ (π.χ. δικηγόροι) ή ακόμη γιατί απλώς τους συμφέρει να συνταξιοδοτηθούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο ταμείο των μισθωτών και να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Στα αρμόδια υπουργεία γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη προκαλεί απώλεια εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω της απόδοσης των εισφορών για κύρια σύνταξης το ΙΚΑ, αλλά και σημαντική δαπάνη καθώς το δημόσιο θα υποχρεωθεί στην καταβολή εισφορών υπέρ του ΙΚΑ, ως εργοδότης. Εκτιμάται, ότι κατά μέσο όρο η απώλεια εσόδων ανέρχεται σε 1.160 ευρώ ετησίως κατ’ άτομο, η δε δαπάνη σε περίπου 2.300 ευρώ ετησίως.

Δυνατότητα... μετάταξης στο ΙΚΑ έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και οι ιερείς και υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, υπάλληλοι της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α και β βαθμίδας, που έχουν προσληφθεί μέχρι τις 31/12/2010. Άλλωστε, οι προσλαμβανόμενοι από το 2011 και μετά, ασφαλίζονται εξ αρχής στο ΙΚΑ.

Αίτηση μετάβασης...

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση είναι να καταθέσουν αίτηση, η οποία δεν μπορεί να ανακληθεί, στον εκκαθαριστή των αποδοχών τους. Να σημειωθεί ότι, παρά την μεταπήδηση στο ΙΚΑ, όσοι κάνουν χρήση του νόμου, θα εξακολουθούν να ασφαλίζονται για ασθένεια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ βοήθημα στους φορείς που υπάγονταν πριν την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

Ειδικά για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση μέχρι το τέλος του 1992, και για τους οποίους ισχύει υποχρεωτική ασφάλιση στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Αυτοαπασχολουμένων, η ασφάλιση στο ΙΚΑ μπορεί να γίνει, μόνον εφόσον έχουν προσληφθεί και απασχολούνται με άλλη ιδιότητα απ’ αυτή για την οποία ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ, ενώ για όσους από αυτούς έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση από το 1993 και μετά, εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου Σιούφα, βάσει των οποίων υποχρεωτική είναι η ασφάλιση σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης.

Η ασφάλιση στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ για όσους υπηρετούσαν μέχρι τις 21 Ιουλίου 2010 αρχίζει από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνο εντός του οποίου υποβάλλεται η αίτηση. Για όσους έχουν προσληφθεί μετά τις 21 Ιουλίου και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010, και επιλέγουν την ασφάλιση στο ΙΚΑ, αυτή ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης της πράξεως διορισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) εφόσον η ανάληψη υπηρεσίας έγινε μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίηση της πράξης διορισμού, διαφορετικά από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.

Όσον αφορά στις εισφορές, αυτές καταβάλλονται για κάθε ημέρα εργασίας και υπολογίζονται στις πάσης φύσεως αποδοχές του ασφαλισμένου, όπως ισχύουν κάθε φορά.

Να σημειωθεί ότι με εγκύκλιό του, το υπουργείο Εργασίας καθορίζει την υποχρεωτική και αυτοδίκαιη υπαγωγή στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ, όλων των τακτικών και μετακλητών δημοσίων υπαλλήλων, που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και μετά. Διευκρινίζεται δε, ότι η υποχρεωτική υπαγωγή ισχύει για όσους δεν έχουν καμία προϋπηρεσία με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Δημόσιο πριν από την 1/1/2011, καθώς και ότι υπάλληλος που έχει ΦΕΚ διορισμού μέσα στο 2010 και η ανάληψη υπηρεσίας γίνει εντός του 2011, η επιλογή φορέα ασφάλισης ανήκει στον ίδιο.

Εξαιρέσεις

Στο ΙΚΑ ασφαλίζονται πλέον, ακόμη και οι στρατιωτικοί, με εξαίρεση τους στρατεύσιμους παθόντες στην υπηρεσία οπλίτες, που κατατάσσονται από 1η Ιανουαρίου του 2011 και μετά.

Από την υποχρεωτική υπαγωγή εξαιρούνται τα πρόσωπα για τα οποία προκύπτει από την ισχύουσα νομοθεσία, υποχρεωτική ασφάλιση στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ). Όσοι από αυτούς έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 1992, θα υπαχθούν στο ΙΚΑ (κλάδο κύριας σύνταξης) μόνον εφόσον έχουν προσληφθεί και απασχολούνται με άλλη ιδιότητα απ’ αυτή για την οποία ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ, ενώ για τους υπαγχθέντες για πρώτη φορά στην ασφάλιση από το 1993 και μετά, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 2084 (νόμος Σιούφα).

Ασφαλιστικές εισφορές

Για την ασφάλιση στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ, για κάθε ημέρα εργασίας θα καταβάλλονται οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου. Οι εισφορές θα υπολογίζονται στις πάσης φύσεως αποδοχές , όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία, για τους προ και τους μετά το 1992 ασφαλισμένους.

Για την ασφάλιση των απασχολούμενων σε εργασίες και ειδικότητες που καλύπτονται από τον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) και θα καλύπτονται και μετά τις προωθούμενες αλλαγές από την ειδική επιτροπή, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, η εγκύκλιος προβλέπει την καταβολή επιπλέον ειδικής εισφοράς, όπως επίσης και πρόσθετη ειδική εισφορά που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για τις ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

Για τους προ το 1992 ασφαλισμένους, οι εισφορές υπολογίζονται επί του ανώτατου ορίου μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών, όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία του ΙΚΑ, ενώ για τους υπαγχθέντες στην ασφάλιση από το 1993 και μετά, επί των αποδοχών που ορίζει ο νόμος Σιούφα, που δεν μπορούν να υπερβαίνουν κατά μήνα, το 8πλάσιο του μέσου μηνιαίου κατά κεφαλή ΑΕΠ, προσαρμοζόμενου με το εκάστοτε ποσοστό αύξησης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η "σεμνή τελετή" έλαβε τέλος, για την οικονομική επιβίωση της χώρας όμως, τα πράγματα παραμένουν τα ίδια.


Υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου με 155 ψήφους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ


ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναι στο Μεσοπρόθεσμο από Έλσα Παπαδημητρίου


Από το ΠΑΣΟΚ αναμενόταν, από τη ΝΔ ήρθε όμως η πρώτη διαρροή με την κυρία Έλσα Παπαδημητρίου να ξεκαθαρίσει πως θα ψηφίσει «ΝΑΙ» στο μεσοπρόθεσμο συμπληρώνοντας «εύχομαι η κυβέρνηση να μη με απογοητεύσει».

Η βουλευτής ανέφερε πως το «ΟΧΙ» δεν μπορεί να συνοδεύεται από «ναι μεν» και ότι «το ΠΑΡΩΝ είναι πράξη Πόντιου Πιλάτου».

Η κυρία Παπαδημητρίου σίγουρη για την διαγραφή της κατέληξε λέγοντας πως «ως ανεξάρτητη βουλευτής θα αντιπαρέλθω τις όποιες δυσκολίες».

Ο αρχηγός του κόμματος είχε ξεκάθαρα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Στην ομιλία του κατά την διάρκεια της συζήτησης του Σχεδίου ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι δεν θα συναινέσει στο λάθος και ανέπτυξε τα επιχειρήματά του γιατί θεωρεί αδιέξοδο και το Μνημόνιο αλλά και το Μεσοπρόθεσμο, λέγοντας ότι θα κατέβει συντεταγμένα στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Η κυρία Έλσα Παπαδημητρίου είχε προ ημερών δείξει ότι σκοπεύει να διαφοροποιηθεί καθώς είχε δηλώσει ότι το εθνικό συμφέρον πρέπει να μπει πάνω από το κομματικό.

Η στάση της ΝΔ

«Εκείνη επέλεξε να φύγει», ήταν το σχόλιο κορυφαίου στελέχους της ΝΔ αμέσως μετά την ομιλία της κυρίας Έλσας Παπαδημητρίου, η οποία δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Το επόμενο βήμα είναι η επιστολή του πρέδρου της ΝΔ, κ. Αντώνη Σαμαρά, προς τον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ενημερώνει ότι η κα. Παπαδημητρίου δεν είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Θα ακολουθήσει η σύγκληση του Πειθαρχικού, που θα διαγράψει την κα. Παπαδημητρίου και από μέλος του κόμματος.

Η ηγεσία είχε προαναγγείλει ότι το κόμμα θα εμφανιστεί συντεταγμένο κατά τη συζήτηση και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, προειδοποιώντας ότι, όσοι διαφωνήσουν, θα βρεθούν εκτός.

Η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής και τον εφαρμοστικό νόμο την Πέμπτη. Θα υπερψηφίσει όμως ορισμένες από τις διατάξεις του, που συμφωνούν με τις προτάσεις που έχει καταθέσει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/6/11

Ο Σαμαράς σταθερός ως προς το Μεσοπρόθεσμο


Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ έβαλε στο στόχαστρο την τρόικα, την οποία κατηγόρησε για την επιμονή της στην φοροεπιδρομή των χαμηλών εισοδημάτων.

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «αποτυχημένη» την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και επανέλαβε ότι η ΝΔ την καταψηφίζει. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα διλήμματα που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας όπως «Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία», «Μεσοπρόθεσμο ή δραχμή» «Μεσοπρόθεσμο ή τανκς» και έκανε λόγο για ανοησίες. «Πρόκειται για προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου η οποία δεν πείθει κανέναν απλώς δημιουργεί κακό κλίμα στην αγορά» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Επιμένει η τρόικα σε λάθος τακτική»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, το οποίο θεωρεί ως υπεύθυνο για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. « Τελικά στους υπολογισμούς της η τρόικα έχει κάνει πάρα πολλά λάθη. Η τρόικα περίμενε περισσότερα φορολογικά έσοδα από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και τελικά είχε φέτος μείωση των εσόδων. Και συνεχίζει να κάνει το ίδιο. Αν αντιστραφεί το περσινό λάθος αν μειώσουμε ταυτόχρονα τους φορολογικούς συντελεστές ταυτόχρονα τότε θα είχαμε έσοδα. Αυτό δεν το βλέπει η τρόικα» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς, που υποστήριξε ότι «η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει μέτρα που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας».

Στήριξη στον Κ.Καραμανλή τον βραχύ

Επιπλέον ο Αντώνης Σαμαράς υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση της ΝΔ και κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος χθες στην ομιλία του έκανε λόγο για φυγομαχία της ΝΔ, ότι τότε τορπίλισε τις προσπάθειες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Την Άνοιξη του 2009 επιχειρήθηκαν τέτοιες διορθωτικές κινήσεις όμως ο ίδιος τις τορπίλισε και επέβαλε τις εκλογές με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Τις κέρδισε εκβιάζοντας την ελληνική κυβέρνηση και εξαπατώντας τον ελληνικό λαό με το γνωστό: λεφτά υπάρχουν» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το φιλελεύθερο εξαπτέρυγο του πασοκ ψηφίζει κατά συνείδηση το Μεσοπρόθεσμο


Την βούληση της Δημοκρατικής Συμμαχίας να κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της» προκειμένου να μην φτάσει η χώρα στην χρεοκοπία εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας

«Η Δημοκρατική Συμμαχία αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην φτάσει η χώρα στη χρεοκοπία», τόνισε ο κ. Δημήτρης Ζαφειριάδης.

«Οι σημερινές δηλώσεις του ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ανοίγει το παράθυρο για αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προς την κατεύθυνση που έχει προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία και έχει υιοθετήσει η ομάδα των ευρωπαίων Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ο κ. Ζαφειριάδης αναφορικά με την στάση των βουλευτών του κόμματος στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου υπογράμμισε ότι «το Πολιτικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας αποφάσισε οι βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επικεφαλής του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ


Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη θέση του Ντομινίκ Στρος-Καν που παραιτήθηκε το Μάιο μετά τη σύλληψη του στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, εξελέγη η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

«Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ επέλεξε σήμερα την Κριστίν Λαγκάρντ να διατελέσει γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου για μία πενταετή θητεία που θα ξεκινήσει από τις 5 Ιουλίου 2011», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ταμείο.

Η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεσμεύτηκε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την εκλογή της, ότι θα εργαστεί κατά τρόπο ώστε το Ταμείο να υπηρετεί τις χώρες-μέλη του με την ίδια αποφασιστικότητα όπως και στο παρελθόν.

«Βασική μου προτεραιότητα θα είναι να συνεχίσει (το ΔΝΤ) στον ίδιο δρόμο, με την ίδια αποφασιστικότητα. Όπως είπα στο διοικητικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εκλογής, η δράση του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι η αρμόζουσα, αποτελεσματική και θεμιτή για να διασφαλίσουμε την πιο ισχυρή και στέρεη ανάπτυξη, τη μακροοικονομική σταθερότητα και ένα καλύτερο μέλλον για όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η 55χρονη υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ακόμη ότι την τιμά βαθιά η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό της οι χώρες μέλη του ΔΝΤ.

«Ευχαριστώ θερμά το σύνολο των χωρών μελών του ΔΝΤ για την ευρεία υποστήριξή που μου προσέφεραν και εκφράζω το σεβασμό και την εκτίμησή μου για το συνάδελφο και φίλο Αγκουστίν Κάρστενς» (το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού ο οποίος ήταν ο μοναδικός αντίπαλός της για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ), κατέληξε.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα η κ. Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση για εθνική πολιτική συνεννόηση στην Ελλάδα, ώστε να υπερψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας.

«Αν αυτό το βράδυ έχω να στείλω ένα μήνυμα, όσον αφορά στην Ελλάδα, αυτό είναι μία έκκληση στα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης, να ξανασυναντηθούν με πνεύμα εθνικής πολιτικής συνεννόησης με το κυβερνών κόμμα. Από αυτό εξαρτάται το μέλλον μιάς χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ διαδέχεται των επίσης Γάλλο Ντομινίκ Στρος- Καν και γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ.

Μοναδικός αντίπαλος της 55χρονης Λαγκάρντ ήταν ο 53χρονος διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς. Ο Μεξικανός Κάρστενς χαιρέτισε την εκλογή της αντιπάλου του, χαρακτηρίζοντάς την πολύ ικανή.

Η επικράτηση της κ. Λαγκάρντ έναντι του Μεξικανού Αγκουστίν Κάρστενς είχε εξασφαλιστεί μετά τη σημαντική υποστήριξη που είχε κερδίσει η Γαλλίδα υπουργός από χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

«Νίκη για τη Γαλλία»

Το γαλλικό προεδρικό μέγαρο χαρακτήρισε την εκλογή της κ. Λαγκάρντ στη θέση της επικεφαλής του ΔΝΤ ως μία νίκη για την Γαλλία, σημειώνοντας ότι η γαλλική προεδρία χαίρεται για το γεγονός ότι μία γυναίκα αναλαμβάνει αυτή τη σημαντική διεθνή ευθύνη.

«Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συνομιλήσει με την κ. Λαγκάρντ για να τη συγχαρεί», προσθέτει το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Τα συγχαρητήριά του για την εκλογή της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών και τις ευχές του για καλή επιτυχία, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διαβάστε τον εφαρμοστικό νόμο, & βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.


Έχουν διαβάσει καλά οι βουλευτές τι θα ψηφίσουν; Διαβάστε όλο τον εφαρμοστικό νόμο για την εκποίηση της ελληνικής περιουσίας...

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011 ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το ΜεσοπρόθεσμοΠλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και την Πέμπτη ο Εφαρμοστικός νόμος που υλοποιεί το Μεσοπρόθεσμο.

Τα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» πήραν στα χέρια τους το επίσημο κείμενο του Εφαρμοστικού νόμου που έχει δοθεί στους Έλληνες Βουλευτές και διαβάζοντας τις διατάξεις αναρωτιόμαστε αν οι Βουλευτές που σκέφτονται να τον ψηφίσουν, έχουν μελετήσει ένα προς ένα τα άρθρα του και το περιεχόμενό τους.

Η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια ευτελή για τα ελληνικά συμφέροντα πώληση μεγάλου μέρους της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος των δανειστών μας. Η χώρα υποθηκεύει το μέλλον της, όχι μόνο το άμεσο αλλά και το απώτερο.

Η παραχώρηση π.χ. της εκμετάλλευσης των αρχαιολογικών χώρων, που αποτελούν κομμάτι του μοντέλου ανάπτυξης που ευαγγελίζονται οι εμπνευστές του νόμου, πώς θα αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου αφού θα πηγαίνουν απευθείας στους δανειστές μας. Αυτό αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα που μπορεί κάποιος να δει στα άρθρα του νόμου.

http://www.epikaira.gr/content/files/Efarmostikos_nomos_sxolia1.pdf
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέοι διάλογοι από τα στημένα μέσω facebook

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εθελοντική επαναγορά ομολόγων ύψους 2δισ. ευρώ από Eurobank


H μεγαλύτερη συγκέντρωση στο τραπεζικό σύστημα, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με βάση σωστό σχεδιασμό και εκτέλεση, θα μπορούσε πράγματι να πετύχει σημαντικές συνεργίες και να είναι επωφελής για τους μετόχους, τους πελάτες και την οικονομία ευρύτερα. Είναι μια διαδικασία που ασφαλώς ενέχει κινδύνους και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αποφασίζεται «ελαφρά τη καρδία» και με κάθε κόστος, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νικόλαος Νανόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, η Eurobank παρακολουθεί τις εξελίξεις και αξιολογεί πολύ προσεκτικά όλα τα ενδεχόμενα. Δεν θα πρέπει όμως να μετακινηθούμε από τις βασικές στρατηγικές και επιχειρησιακές μας προτεραιότητες με γνώμονα πάντα το συμφέρον των μετόχων και τις προοπτικές του οργανισμού μας, πρόσθεσε ο κ.Νανόπουλος.

Μιλώντας γενικότερα για τις εξελίξεις στην οικονομία ο κ.Νανόπουλος είπε ότι «τα μέτρα θα είναι επώδυνα, ίσως και άδικα πολλές φορές, όμως η εναλλακτική πορεία της απραξίας ή της άρνησης, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά οδηγεί σε ανεξέλεγκτες περιπέτειες και απαξίωση».

Το επόμενο βήμα, μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας, θα πρέπει να είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Για την ευόδωση ενός τέτοιου δύσκολου σχεδίου θα ήταν εξαιρετικά σημαντική η διαμόρφωση ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. Η εικόνα μιας χώρας που συστρατεύεται στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, ενισχύει τη διαπραγματευτική μας δύναμη και αξιοπιστία, και αποτελεί την πιο σοβαρή απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν, προεξοφλώντας την αποτυχία μας. Πιστεύουμε ότι τελικά, και η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα αντιλαμβάνονται το μέγεθος του διακυβεύματος, και με αίσθημα ευθύνης θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προσφέροντας τη μοναδική διέξοδο για την χώρα, πρόσθεσε ο κ.Νανόπουλος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Νικόλαος Καραμούζης είπε ότι η Eurobank έχει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 6,7 δις.ευρώ. Ερωτηθείς εάν η Eurobank θα συμμετάσχει σε πρόγραμμα εθελοντικής επαναγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ.Καραμούζης είπε: Θα σταθμίσουμε τα δεδομένα. Θα ήταν όμως πολύ περίεργο να βγαίνουν γαλλικές τράπεζες και να δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε εθελοντική επαναγορά και εμείς να σφυρίζουμε αδιάφορα. Μέχρι το Ιούνιο του 2014 λήγουν ομόλογα ύψους 2 δισ.ευρώ. Αυτό είναι το μέγιστο ποσό των ομολόγων που σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε επαναγορά, είπε ο κ.Καραμούζης, διευκρινίζοντας ότι τις σχετικές αποφάσεις θα τις λάβει το ΔΣ όταν έρθει η ώρα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Χώρες με την υψηλότερη έκθεση στο ελληνικό χρέος


Το BBC δημοσιεύει γράφημα που αναπαριστά το μέγεθος της έκθεσης διαφόρων χωρών στο ελληνικό χρέος.

Οι πορτοκαλί ενδείξεις αντιστοιχούν στον τραπεζικό και ιδιωτικό δανεισμό,
ενώ οι κίτρινες στην έκθεση στο δημόσιο χρέος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

WSJ, Πωλητήριο "επικών διαστάσεων" στην Ελλάδα


Για αναγγελία πώλησης «επικών διαστάσεων» κάνει λόγο η εφημερίδα Wall Street Journal η οποία σε νέο της δημοσίευμα παρουσιάζει στους αναγνώστες της όλα τα «προς πώληση» ελληνικά περιουσιακά στοιχειά και ακίνητα.

Από πανέμορφες ακτές μέχρι Airbus και ολυμπιακά ακίνητα, όλα πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, πωλούνται: «Τέσσερα Airbus, μια κρατική εταιρεία στοιχημάτων και ένας ιππόδρομος, μερίδια συμμετοχής σε καζίνο, λιμάνια, ταχυδρομεία, δύο εταιρείες ύδρευσης, μια εταιρεία εξόρυξης και κατεργασίας νικελίου, καλυκοποιείο, μονοπώλια ηλεκτρισμού και αερίου, ένας τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, μετοχές σε αρκετές τράπεζες, εκατοντάδες χιλιόμετρα εθνικών οδών, ένας πρώην αεροδρόμιο, ολυμπιακά ακίνητα, χιλιάδες στρέμματα γης και υπέροχα κομμάτια της περίφημης ελληνικής ακτογραμμής».

Βέβαια, η εφημερίδα σχολιάζει ότι «οι Έλληνες δεν είχαν κάτι τέτοιο στο μυαλό τους όταν άρχισαν τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο διάσωσης με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ».

Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι εύρεση αγοραστών για αυτή την «αρπαγή» -όπως την χαρακτηρίζει- θα είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, υπάρχουν πολλά εμπόδια με πρώτο και κύριο τα συνδικάτα που αντιτίθενται στην πώληση κρατικών εταιρειών.

«Οι πολίτες που δεν θέλουν να πωληθεί δημόσια γη αλλά και ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας που έχει αποθαρρύνει και στο παρελθόν επίδοξους επενδυτές», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται μάλιστα ότι την κατάσταση χειροτερεύει το γεγονός ότι πολλά από τα διαθέσιμα ακίνητα έχουν ήδη προσφέρει εδώ και χρόνια, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν τα αγόρασε, τονίζοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος για να πουλήσει η χώρα.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304231204576405861389511594.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Sea Star Capital, σε ΑΜΚ οι Βαρδινογιάννης - Ρέστης


Την συνέχιση της δραστηριότητας της Sea Star Capital, του επενδυτικού βραχίονα με έδρα την Κύπρο, η οποία μέχρι πρότινος ήταν ο βασικός μέτοχος της ΑΝΕΚ, αποφάσισαν ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο κ. Βίκτωρας Ρέστης.

Οι δύο εφοπλιστές και οι λοιποί μέτοχοι της εισηγμένης στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑΚ κατά την χθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισαν να μην διαλύσουν την εταιρεία, που ήταν και το βασικό θέμα της συνέλευσης λόγω της «σημαντικής απώλειας του εκδοθέντος κεφαλαίου της εταιρείας».

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Κύπρου οι μέτοχοι μιας εταιρείας καλούνται να λάβουν την απόφαση για διάλυση της όταν «ζημιές παρελθόντων οικονομικών ετών, ή άλλοι λόγοι οδηγήσουν δημόσια εταιρεία σε απώλεια του εκδοθέντος κεφαλαίου της κατά 50% ή σε επίπεδο που κατά την άποψη των συμβούλων της θέτει την επίτευξη του εταιρικού σκοπού υπό αμφισβήτηση».

Η απόφαση για διατήρηση της εταιρείας... στη ζωή ουσιαστικά συνεπάγεται ότι οι κ.κ. Βαρδινογιάννης και Ρέστης θα κληθούν σύντομα να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν με κεφάλαια την Sea Star, η οποία ως γνωστόν λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει δεν μετείχε στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ. Ως αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει το ποσοστό της στο 23,16% από 32,5% και να ανέλθει της κυρίας Αμαλίας - Αναστασίας Βαρδινογιάννη του Ιωσήφ στο 26,625% μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας ΒΑΡΜΙΝ Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία. Επίσης, η Sea Star Capital ελέγχει και το 16,51% της Hellenic Seaways.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί μέτοχοι της Sea Star προσανατολίζονται να προχωρήσουν σύντομα σε ΑΜΚ, σε ποσό από 30 έως 50 εκατ. ευρώ, και θα συμμετέχουν κατά το ποσό που τους αναλογεί.

Σήμερα ο κ. Γιάννης Σ. Βαρδινογιάννης μέσω του επενδυτικού οχήματός του ESTRAGON LTD ελέγχει το 37,25% της Sea Star και ο κ. Βίκτωρας Ρέστης ελέγχει το 12,21% μέσω της εταιρείας συμφερόντων του First European Retail Corp. Άλλοι μέτοχοι είναι οι Easygroup Holding Limited του κ. Στέλιου Χατζηιωάννου με 5,5%, Deutsche Bank με 4,70%, Klivero Ltd με 4,31%, Sailwell με 3,61%, Zenon SA 3,13%, Papapachalis Παπαπαχαλής Αλέξανδρος – Αστέριος 2,15%, BNP Paribas (SUISSE) SA 1,45%, Αγγελόπουλος Κωνσταντίνος με 1,25%, Ρόκας Γεώργιος 1,05% και σε διασπορά βρίσκεται το 23,26%.

Η ζημιά του συγκροτήματος για το οικονομικό έτος 2010 ανήλθε σε 50,598 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 είχε καταγράψει ζημίες ύψους 64,8 εκατ. ευρώ. Στις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρείας υπερέβαιναν τα κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία της κατά 1,55 εκατ. ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ποινή φυλάκισης για οφειλές στο Δημόσιο


Μια και μοναδική φορά θα τιμωρούνται οι οφειλέτες του δημοσίου σύμφωνα με γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Φώτη Μακρή. Ο εισαγγελέας έρχεται να αποσαφηνίσει τη διάταξη του ν. 3943/11 που προβλέπει ότι όποιοι δεν αποδίδουν χρέη προς τις Δ.Ο.Υ., τα τελωνεία κ.λπ. πλέον των τεσσάρων μηνών από την ημέρα βεβαίωσής τους, τιμωρούνται με φυλάκιση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3943/2011, όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα τελωνεία χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τις Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:

α) έως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ,

β) έξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ,

γ) ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ,

δ) τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Ερώτημα

Ερώτημα προς τον εισαγγελέα διατύπωσε ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας. Έτσι ο κ. Μακρής απαντά ότι «η άποψη, την οποία διατυπώνετε στο ερώτημά σας, ότι η διάταξη αναφέρεται και σε ήδη συντελεσμένες αξιόποινες πράξεις, δηλαδή σε οφειλέτες που έχουν καθυστερήσει την καταβολή των χρεών προς το Δημόσιο πέραν των τεσσάρων μηνών, σε τρόπο ώστε με τη συνέχιση της καθυστέρησης σε διάστημα ακόμη άλλων τεσσάρων μηνών να τελείται από αυτούς δεύτερο αδίκημα και να υπόκεινται γι΄ αυτό σε ποινή για δεύτερη φορά, δεν είναι συμβατή με τη δογματική τού ποινικού δικαίου».

Και αυτό, γιατί προσκρούει και αντιτίθεται στη γενική αρχή του Δικαίου, που έχει και υπερνομοθετική ισχύ για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα σύμφωνα με την οποία «κανείς δεν δικάζεται, ούτε τιμωρείται, για ένα αδίκημα για το οποίο έχει ήδη απαλλαγεί ή καταδικασθεί με οριστική απόφαση που εκδόθηκε σύμφωνα με το δίκαιο και την ποινική δικονομία κάθε χώρας».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

48ωρη απεργία για το Μεσοπρόθεσμο


Παραλύουν την Τρίτη και την Τετάρτη ο ιδιωτικός και o δημόσιος τομέας (κλειστές όλες οι υπηρεσίες), λόγω της 48ωρης γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ εν όψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.


Μέσα Μεταφοράς

Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ θα μείνει η πρωτεύουσα, καθώς οι εργαζόμενοι μετέχουν στην 48ωρη απεργία, ενώ δεν θα κινηθούν τα τρένα του ΟΣΕ, ο προαστιακός, οι συρμοί του ηλεκτρικού και του τραμ. Αντίθετα, κανονικά θα λειτουργήσει την Τρίτη και την Τετάρτη το μετρό, μετά την απόφαση και των ηλεκτροδηγών να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Σημειώνεται όμως ότι το μετρό δεν θα εκτελεί δρομολόγια από τη Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το αεροδρόμιο, καθώς η γραμμή ανήκει στον ΟΣΕ.

Επίσης, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα βγουν στους δρόμους για να εξυπηρετήσουν μόνο τις γραμμές των Special Olympics.


Πλοία

Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στα δρομολόγια των πλοίων, καθώς τα ναυτεργατικά σωματεία, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», αποφάσισαν συμμετοχή στην 48ωρη πανελλαδική απεργία. Tη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας.


Πτήσεις

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχει η Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας με δύο τετράωρες στάσεις εργασίας και τις δύο μέρες, Τρίτη και Τετάρτη, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.


Νοσοκομεία-Γιατροί

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι υπηρεσίες Πρόνοιας, στις 28 και 29 Ιουνίου, καθώς γιατροί και νοσηλευτές συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.


Βιοτέχνες-Εμποροι

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις για το Μεσοπρόθεσμο.


ΔΕΗ

Την Τρίτη και την Τετάρτη θα συνεχιστεί η απεργία στη ΔΕΗ με την κάλυψη της ΓΣΕΕ. Η απόφαση του Πρωτοδικείου για την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της ΔΕΗ αναμένεται μετά το μεσημέρι.


ΟΤΕ

Τη συμμετοχή στη 48ωρη απεργία έχουν δηλώσει και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.


Δημοσιογράφοι

Δημοσιογράφοι και τεχνικοί στα ΜΜΕ συμμετέχουν στην απεργία με την κήρυξη 4ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας την Τρίτη, 28 Ιουνίου 11.00-3.00 μ.μ. και 4ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 11.00-3.00 μ.μ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά Πάγκαλου


Επεισόδιο προκλήθηκε στη Βουλή μετά την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου.

Ο κ. Πάγκαλος μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του ότι αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο και γυρίσουμε στη δραχμή θα βγουν τα τανκς στους δρόμους, σήμερα έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά λέγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής ότι στην Αργεντινή όταν κηρύχθηκε πτώχευση υπήρξαν 42 νεκροί!

Η συγκεκριμένη αποστροφή προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους και του Μίμη Ανδρουλάκη που φώναζε στο καφενείο της Βουλής: «Ως εδώ με τον Πάγκαλο, αν δεν τον διώξει σήμερα, δεν ψηφίζει κανείς!».

Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν επίσης από τις Χρύσα Αράπογλου, Αννα Νταλάρα, Τόνια Αντωνίου και Νάντια Γιαννακοπούλου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Προφυλακίσεις για τα «στημένα»


Στη φυλακή θα οδηγηθεί ο Αχιλλέας Μπέος με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή αλλά και του Εισαγγελέα μετά από την απολογία του, που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Η απολογία του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βόλου, διήρκησε περίπου τρεις ώρες. Σε αυτή ο Αχιλλέας Μπέος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται από την δικογραφία.

Προφυλακιστέος νωρίτερα, κρίθηκε και ο Γιώργος Τσακογιάννης, μετά την απολογία του στον 9ο τακτικό ανακριτή, ενώ ελεύθερο αποφάσισε να αφήσει ο ανακριτής τον Νίκο Ζαμάνη, επιβάλλοντας του περιοριστικούς όρους και εγγύηση. Την Τρίτη, ενώπιον του ανακριτή θα παρουσιαστούν ο Νίκος Χάλκος και ο Βασίλης Γεωρτσιάκος.

Την ίδια ώρα την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης του ποδοσφαίρου ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ.
Στο μεταξύ, το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. θα λάβει οριστικές αποφάσεις μετά την άσκηση και των πειθαρχικών διώξεων της αθλητικής δικαιοσύνης. - Διαβάστε περισσότερα εδώ-

Νωριτερα το απόγευμα της Δευτέρας, προφυλακιστέος κρίθηκε και ο Βασίλειος Καρακούλιας, ο οποίος, σύμφωνα με τις καταθέσεις, διατηρούσε πολύ μεγάλο γραφείο παράνομου στοιχηματισμού, με απευθείας πρόσβαση στα παράνομα στοιχήματα της Κίνας, μέσω ειδικού μηχανήματος («Κινέζος»). Ο Καρακούλιας αντιμετωπίζει κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα,απάτη, δωροδοκία και εγκληματική οργάνωση. Απολογούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του και υποστήριξε ότι δεν σχετίζεται με καμία οργάνωση. Φέρεται επίσης να είπε ότι δεν γνωρίζει κανένα από τα πρόσωπα που κατά την δικογραφία «φέρομαι να έχω συστήσει εγκληματική οργάνωση». Κατά την σύλληψη του , οι αστυνομικοί κατέσχεσαν μεταξύ άλλων και 450 δελτία του ΟΠΑΠ, κανένα ωστόσο από τα οποία δεν είναι για «στημένο» αγώνα. Με αυτό το δεδομένο οι συνήγοροι του φέρονται να υποστηρίζουν πως δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσακογιάννης αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση των «στημένων» αγώνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο παράγοντας της Ηλιούπολης στο απολογητικό του υπόμνημα αναφέρει τα εξής: «Δεν συμμετέχω σε καμία εγκληματική οργάνωση, δεν έχω δωροδοκήσει κανένα πρόσωπο για να αλλοιώσω το αποτέλεσμα αγώνα και βέβαια δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες. Η αλήθεια είναι ότι είμαι ένας φερέγγυος και αξιόπιστος επιχειρηματίας, που έχω χόμπι το ελληνικό ποδόσφαιρο λόγο για τον οποίο αγόρασα τις μετοχές της ΠΑΕ Ηλιούπολης, και έχω δυστυχώς βρεθεί τώρα, χωρίς να φταίω, αναμεμειγμένος σε μια τόσο σοβαρή ποινική υπόθεση απλώς και μόνο λόγω των κοινωνικών επαφών μου με συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν απασχολήσει ή απασχολούν τη Δικαιοσύνη». Στο υπόμνημα που παρέδωσε στον ανακριτή αμφισβητεί μάλιστα το σύστημα ανίχνευσης της ΟΥΕΦΑ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν αποτελεί απόδειξη αλλοίωσης των αποτελεσμάτων των συγκεκριμένων ποδοσφαιρικών αγώνων που πιθανολογούνται ως χειραγωγημένοι, αλλά απλώς ενδεικνύει μια στατιστική πιθανότητα ενδεχόμενης αλλοίωσης του». Τονίζει ακόμη ότι από τη δικογραφία δεν προκύπτει οποιοδήποτε οικονομικό όφελος δικό του ή κάποιου συγγενικού ή φιλικού του προσώπου και δεν αποδεικνύεται η εμπλοκή του στις παράνομες πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. Στο υπόμνημα αναφέρεται στις τηλεφωνικές συνομιλίες του που έχει καταγράψει η ΕΥΠ τονίζοντας ότι το περιεχόμενό τους έχει παρεξηγηθεί και πως σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αποδεικτικό υλικό. Τις χαρακτηρίζει μάλιστα ως «συζητήσεις μεταξύ φανατισμένων ποδοσφαιρόφιλων», ενώ ζήτησε να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με κάποια από τα πρόσωπα που αναφέρονται ως συνομιλητές του.


Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους έχουν αφεθεί ο πρόεδρος της ΠΑΕ Καβάλα, Σταύρος Ψωμιάδης, ο Ανδρέας Δημόπουλος, ο Δημήτρης Ζαβαντίας πρώην ποδοσφαιριστής, ο Νίκος Παντέλης και ο Αθανάσιος Ντότσης, μάνατζερ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Καβάλα, Σταύρος Ψωμιάδης, αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 250.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ο δικηγόρος του Σταύρου Ψωμιάδη, Χρήστος Στάθης, έκανε λόγο για πενθήμερη διαπόμπευση του εντολέα του, ενώ επανέλαβε πως από τη δικογραφία δεν προκύπτει πουθενά εμπλοκή του.

Έπειτα από τον Σταύρο Ψωμιάδη, ελεύθερος αφέθηκε, μετά την απολογία του στον 9ο τακτικό ανακριτή, και ο Ανδρέας Δημόπουλος, με την καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Σε Ζαβαντία και Ντότση επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της υποχρέωσης εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση εξόδου από την χώρα και χρηματική εγγύηση, στον καθένα ύψους 200.000 ευρώ.

Στον προπονητή, Νίκο Παντέλη, επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 15.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ θα είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.

Σε λίγη ώρα, στον τακτικό ανακριτή θα απολογηθεί ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ηλιούπολη και ένας από φερόμενους ως εγκεφάλους της πολύκροτης υπόθεσης που έχει προκαλέσει πολλά «μποφόρ» στις τάξεις του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα, Γιώργος Τσακογιάννης.

Δεν έλειψαν (και πάλι) οι φραστικές επιθέσεις των κατηγορουμλενων εις βάρος των εκπροσώπων των ΜΜΕ και των τηλεοπτικών συνεργείων. Ο Γιώργος Τσακογιάννης και ο Αχιλλέας Μπέος είπαν κάποια «γαλλικά» στους εκπροσώπους του Τύπου, όπως μεταδίδει το sport-fm.gr.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, αφού οι υποθέσεις είναι πολλές.

Θα παραδοθεί ο Μ. Ψωμιάδης
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος καταζητείται, προτίθεται να παραδοθεί. Επίσης, με δήλωσή του, ο Σάκης Κεχαγιόγλου, δικήγορος του υπαλλήλου της ΕΠΟ, Γιάννη Παπαδόπουλου, ο οποίος αναζητείται για την υπόθεση με τους «στημένους» αγώνες, δήλωσε ότι ο πελάτης του σκοπεύει να παραδοθεί εντός των ημερών.

Στοιχεία για εμπλοκή άλλων πέντε ομάδων

Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότερα στοιχεία έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση των στημένων αγώνων. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι στη λίστα θα προστεθούν και άλλα ονόματα αφού η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, η Εισαγγελία έχει εντοπίσει πέντε ομάδες που εμπλέκονται και απομένει να δέσει τα στοιχεία με τη βοήθεια τοπικών εισαγγελέων. Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι πολύ σύντομα θα ασκηθούν ποινικές διώξεις στις ενλόγω ομάδες εκ των οποίων τρεις είναι της Βορείου Ελλάδος και δύο της Αττικής. Οι τέσσερις είναι της Σούπερ Λίγκας και μία από τη δεύτερη εθνική, τη Football League.

Παραίτηση Κανελλόπουλου

Την παραίτησή του από τη θέση του υπεύθυνου του συντονισμού του έργου των εισαγγελέων για τη διαφθορά στον αθλητισμό, υπέβαλλε τη Δευτέρα ο κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Πρόκειται για τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αδελφό του αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρώην προέδρου της ΕΠΑΕ, Θανάση Κανελλόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για το σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θανάσης Κανελλόπουλος κατηγορείται για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση και του έχει ήδη απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, με διάταξη της προϊσταμένης Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κυρίας Ελένης Ράικου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »