31/5/11

Εξίσωση προς τα κάτω, για όλες οι συντάξεις


Με στόχο την εξίσωση προς τα κάτω, όλων των συντάξεων, «έκλεισε» από το υπουργείο Εργασίας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με το λογαριασμό, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, να πηγαίνει «συστημένος» σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Είναι οι ίδιοι, ήδη συνταξιούχοι, που πλήρωσαν μέσα σε ένα χρόνο άλλα 2 δισ. ευρώ. Το τελευταίο κύμα παρεμβάσεων που αποφασίστηκε υπό τον τρόμο μη λήψης της 5ης δόσης του δανείου από την Τρόικα, δεν αφορά μόνο τα «ρετιρέ» -εκτός εάν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη 300 ευρώ θεωρηθούν προνομιούχοι. Έρχεται δε, να προστεθεί στο μεγάλο πακέτο μέτρων του 2010, που στέρησε από όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους την 13η και 14η σύνταξη, με κέρδος για το δημόσιο σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ. Τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου, επεβλήθη ειδική εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, με επιπλέον περικοπές σχεδόν 400 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα που ήδη αποσαφηνίσθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οδηγούν σε μείωση των εισοδημάτων, σημαντική περικοπή των συντάξεων κατά μέσο όρο έως και 15%, αλλά και στην κατάλυση των κοινωνικών δομών, με μαχαίρι στο ΕΚΑΣ, ψαλίδισμα των δαπανών υγείας και μείωση σε όποιες παροχές στήριζαν την υπάρχουσα δομή ενός υποτυπώδους κοινωνικού κράτους δικαίου, έχουν κοστολογηθεί σε 9,5 δισ. ευρώ.

Για το τρέχον έτος, οι μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, από την επιβολή επιπλέον ειδικής εισφοράς, στις κύριες και νέας εισφοράς στις επικουρικές, αλλά και τη διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες συνταξιούχους, ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ. Και αυτό, όχι γιατί οι παρεμβάσεις θα είναι ήπιες, αλλά γιατί θα εφαρμοστούν στην καλύτερη περίπτωση από τον Ιούλιο, ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο. Από το 2012 και έως το 2015, που θα ξεδιπλωθεί στο σύνολό του το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, μόνο από παρεμβάσεις στις συντάξεις, θα κοπούν συνολικά 2,1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, για το 2011 αποφασίστηκαν:

Αύξηση του ποσοστού της ειδικής εισφοράς που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από 1.700 ευρώ και άνω. Η κλιμάκωση θα ξεκινά από 6% και θα φθάνει το 14% για τις συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ.

Επιπλέον ποσοστό ειδικής εισφοράς σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 60 ετών και λαμβάνουν σύνταξη από 1.700 ευρώ και πάνω. Κατά μέσο όρο, η επιπλέον εισφορά θα είναι 8%.

Και νέα ειδική εισφορά, στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Μείωση του εφάπαξ στον στενό - ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και τον ιδιωτικό. Υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση από 10% έως και 30%. Αυτό είναι και το μόνο μέτρο που δεν έκλεισε χθες, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας μετρούν όλα τα ενδεχόμενα, ενώ κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επιμένουν ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί από την αρχή του 2012.

Εφαρμογή του ανώτατου πλαφόν, για όλους τους συνταξιούχους, και των ΔΕΚΟ-Τραπεζών, με τον συνυπολογισμό σε αυτό, τόσο των οικογενειακών επιδομάτων όσο και των ετών ασφάλισης πέραν του 35ου.

Στο στόχαστρο μπήκε και η λεγόμενη κοινωνική πολιτική, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς μόνο στους επόμενους 7 μήνες, θα κοπούν επιδόματα και παροχές ύψους 345 εκατ. ευρώ. Όλες οι παροχές των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας θα περιοριστούν, θα τεθούν νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα δυσκολέψουν οι προϋποθέσεις λήψης των επιδομάτων, καθώς θα αυξηθεί ο απαιτούμενους αριθμός εργάσιμων ημερών. Αντίστοιχα αυξημένες προϋποθέσεις θα τεθούν και για τη λήψη επιδόματος ανεργίας, με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη να δεσμεύεται για στήριξη της εποχικότητας, αφήνοντας βέβαια ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα κλιμάκωση, ανάλογα με τα ένσημα, και στο χρόνο καταβολής του επιδόματος ανεργίας.

Περίπου 70 εκατ. ευρώ αναμένει μόνο για το 2011 το υπουργείο Εργασίας από την αύξηση των εισφορών υπέρ ανεργίας για τον ιδιωτικό τομέα κατά 1% που επιμερίζεται σε 0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους. Ειδική εισφορά της τάξης του 1% που θα βαρύνει εξολοκλήρου τους εργαζόμενους, θα θεσπιστεί και για το δημόσιο. Σε ετήσια βάση, η επιβάρυνση για τους εργαζόμενους θα είναι της τάξης των 360 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα δεν σταματούν εδώ, καθώς στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έχει προβλεφθεί επιπλέον μείωση της χρηματοδότησης του υπουργείου Εργασίας κατά 6,7 δισ. ευρώ, για το διάστημα 2012-2015. Η μείωση δαπανών και η αύξηση εσόδων θα είναι σχεδόν ισοσκελισμένη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

80% περισσότερες επιστροφές φόρων(Όταν το υπουργείο οικονομικών λειτουργεί-σχεδιάζει με δικηγόρους, δασκάλους κτλ αυτά συμβαίνουν)


Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει το φαινόμενο επιστροφής χρημάτων στους φορολογούμενους που υπέβαλαν πρώτοι τις δηλώσεις εισοδήματος 2011!

Ήδη ως τώρα έχουν αποσταλεί 1.235.125 εκκαθαριστικά σημειώματα, εκ των οποίων το 39,81% είναι πιστωτικά, το 18,65% είναι χρεωστικά και το 41,54% είναι μηδενικά.

Το κράτος επέστρεψε ήδη φόρους 464,1 εκατ. ευρώ συνολικά σε 491.700 δικαιούχους, δηλαδή 375 ευρώ κατά μέσο όρο στον κάθε ένα που έλαβε επιστροφή ως τώρα. Αντιθέτως εισέπραξε 593,4 εκατ. ευρώ, που είναι οι καταβολές φόρου που προκύπτουν από τα χρεωστικά σημειώματα.

Μέχρι πέρυσι οι αναλογίες αυτές ήταν περίπου 25% πιστωτικά, άλλα τόσα χρεωστικά και 50% μηδενικά. Οι επιστροφές δηλαδή είναι σχεδόν 80% υψηλότερες από πέρυσι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, τις μεγαλύτερες επιστροφές λαμβάνουν κυρίως εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα που, ενώ δήλωναν από τα υψηλότερα εισοδήματα διαχρονικά (ανώτερα και από γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς κλπ) είδαν από τον Απρίλιο του 2010 τον μισθό τους και μετά να περικόπτεται δραστικά, με αποτέλεσμα να πέφτουν διαρκώς όλο και σε χαμηλότερο κλιμάκιο φόρου εισοδήματος.

Θεωρείται βέβαιον πάντως πως υπάρχει και κατάχρηση του μέτρου, αφού πάρα πολλοί φορολογούμενοι έχουν εγγράψει στις φορολογικές τους δηλώσεις, αποδείξεις δαπανών 15.000, όσο είναι και το ανώτατο όριο προκειμένου να κερδίσουν το μέγιστο όφελος μείωσης φόρου.

Από το μέτρο ευνοήθηκαν όμως -έστω και οριακά αλλά για πρώτη φορά- και όσοι έμεναν ούτως αφορολόγητοι, καθώς είχαν εισοδήματα κάτω των 800 ευρώ το μήνα.

Και αυτό επειδή κάθε απόδειξη πάνω από τις ελάχιστες απαιτούμενες, «αξίζει» όσο το 10% της αξίας της, αντί να επιστρέφει φόρο στους φορολογουμένους, που εν προκειμένω δεν έχουν προκαταβάλει και δεν δικαιούνται πίσω.

Σε κάθε περίπτωση, το δημόσιο καλείται τώρα και να επιστρέφει χρήματα που σε άλλες εποχές δεν θα επέστρεφε. Επικαλείται όμως το υπουργείο Οικονομικών και το πλαφόν 1500 ευρώ στις επιστροφές (ισχύει από δεκαετίας) για να καθυστερεί τις πληρωμές αυτές, κερδίζοντας χρόνο μέχρι να ελέγξει –υποτίθεται- αν οι αποδείξεις και όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά είναι σωστά, ή όχι.

Σε τελική ανάλυση πάντως, το τελικό ισοζύγιο για το αν και πόσο απέδωσε το μέτρο των αποδείξεων, θα φανεί στα τέλη το φθινόπωρο, όταν θα διαφανεί και ποια ήταν η είσπραξη ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που δήλωσαν τα αντίστοιχα έσοδα, όπως προκύπτουν από τις αποδείξεις που κόπηκαν με κίνητρο την επιστροφή φόρου στα φυσικά πρόσωπα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συντάξεις σε δόσεις, λόγω έλλειψης ρευστού!


Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμενε αυτές τις ημέρες αρκετούς συνταξιούχους ανά την χώρα, οι οποίοι λαμβάνουν τις συντάξεις τους μέσω τραπεζών με "κρατική" φυσιογνωμία.

Όπως αναφέρουν δικαιούχοι από την Λακωνία, την Άρτα και την Ημαθία, στα καταστήματα τραπεζών της περιφέρειας η έλλειψη ρευστού είναι τέτοια που αντί της συνηθισμένης εξ ολοκλήρου καταβολής κατά τη χτεσινή ημέρα, οι υπάλληλοι τους έδωσαν μόνο τμήμα της και τους ζήτησαν να περάσουν και πάλι σήμερα από τα καταστήματα για να εξοφληθούν.

Επικαλέστηκαν δε την έλλειψη ρευστότητας λόγω των σημαντικών αναλήψεων που είχαν χαρακτηρίσει τις προηγούμενες ημέρες.

Θυμίζουμε εδώ ότι, στον απόηχο της, περίφημης πλέον, δήλωσης περί επιστροφής της δραχμής, στην οποία είχε προβεί την προηγούμενη Τετάρτη η Επίτροπος Αλιείας κ. Μαρία Δαμανάκη, την Πέμπτη και την Παρασκευή εκτιμάται ότι καταθέτες σήκωσαν περί τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες.

Στέλεχος τράπεζας, για κατάστημα της οποίας υπάρχουν αναφορές, όταν ρωτήθηκε σχετικά, επιφυλάχθηκε να απαντήσει, επικαλούμενο το ότι ενδέχεται το όποιο πρόβλημα να αποτλεί συγκυριακό γεγονός.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι αρκετά μικρά καταστήματα τραπεζών στην περιφέρεια είναι πιθανό να χαρακτηρίζονται από παροδική έλλειψη ρευστότητας...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Όλο και λιγότερα δάνεια από τις τράπεζες


Σημάδια… «αφυδάτωσης» εμφανίζει πλέον η δανειακή αγορά στην Ελλάδα, αφενός εξαιτίας της τακτικής των τραπεζών για επιλεκτικό δανεισμό -που μειώνει τους κινδύνους- και αφετέρου λόγω της τεράστιας «βουτιά» στη ζήτηση για στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.

Όταν ανεβαίνουν οι επισφάλειες με ρυθμό 1% και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν και την πίεση της ΕΚΤ (για μείωση της έκθεσης), είναι εύλογο να ακολουθούν μια επιλεκτική πολιτική δανεισμού, όταν αυτή, βεβαίως, δεν προκαλεί προβλήματα στους πελάτες που για χρόνια προτιμούν την τράπεζα.

Συγκεκριμένα, στο α’ τρίμηνο ο ρυθμός μείωσης των δανείων διαμορφώνεται πάνω από 2% έναντι του τελευταίου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία από πέντε τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Εurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Marfin Popular), εκ των οποίων προκύπτει ότι το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο των πέντε τραπεζών ανήλθε σε 185,8 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι στο α’ τρίμηνο μόνο μία τράπεζα (Πειραιώς) εμφάνισε άνοδο δανεισμού 1% σε μια κατηγορία, στα στεγαστικά δάνεια.

Στο διάστημα, όμως, της πτώσης του δανεισμού, αλλά και της πολιτικής απομόχλευσης που ακολουθούν πολλές τράπεζες, τα ελληνικά ιδρύματα προχώρησαν σε μια σημαντική μείωση της έκθεσής τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εθνική: Πτώση 1%

Τη μικρότερη (ποσοστιαία) μείωση στον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα με 1% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2010. Στο ίδιο διάστημα, η Εθνική αύξησε κατά 1% περίπου και τα δάνεια σε καθυστέρηση (σε 9,3% από 8,4% πέρυσι).

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής στην Ελλάδα ανέρχεται σε 50,3 δισ. ευρώ.

Marfin Popular Bank: Πτώση 2%

Μείωση 3% σε ετήσια βάση εμφάνισαν τα δάνεια στην Ελλάδα (Marfin Εγνατία), ενώ στο α’ τρίμηνο η πτώση διαμορφώθηκε σε 2% με δάνεια ύψους 13,6 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας αποτελείται κατά 18% από στεγαστικά δάνεια, 31% από νοικοκυριά και 13% από καταναλωτικά.

Eurobank: Πτώση 2%

Σε τριμηνιαία βάση τα δάνεια μειώθηκαν κατά 2% στη Εurobank,η διοίκηση της οποίας αναγνωρίζει ότι η πτώση οφείλεται αφενός στην περιορισμένη ζήτηση και αφετέρου στην επιλεκτική πολιτική της τράπεζας στις χορηγήσεις προκειμένου να μειωθούν οι πιστωτικοί κίνδυνοι. Στα 52,3 δισ. ευρώ ανήλθαν τα δάνεια.

Alpha Bank: 2,8%

Μείωση 2,8% εμφάνισε σε ετήσια βάση στα δάνεια η Alpha Bank, η οποία ακολουθεί στοχευμένα μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου με απομόχλευση κατά 800 εκατ. το α’ τρίμηνο. Το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου ανήλθε σε 40,4 δισ. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: Πτώση 2%

Πτώση 2% εμφάνισε σε ετήσια βάση ο δανεισμός στην Τράπεζα Πειραιώς, με το χαρτοφυλάκιο να φθάνει τα 29,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, παρά ταύτα, σε μια κατηγορία (στεγαστικά) η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε άνοδο κατά 1%. Αντίθετα, το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση, τα δάνεια σε ιδιώτες κατά 5%.

Πτώση 14% εμφάνισαν τα καταναλωτικά δάνεια και οι κάρτες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/5/11

Εξιτήριο πήρε σήμερα ο 31χρονος αναρχικός Γιάννης Καυκάς & δεν έκανε καμία δήλωση! Άραγε γιατί?


Εξιτήριο πήρε σήμερα από το Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας ο 31χρονος διαδηλωτής Γιάννης Καυκάς, που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι στη γενική απεργία της 11ης Μαΐου. Διαδηλωτές είχαν καταγγείλει τότε ότι ο 31χρονος είχε τραυματιστεί σοβαρά από επίθεση ανδρών των ΜΑΤ.

Ο ίδιος κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο δεν έκανε καμία δήλωση ενώ στον προαύλιο χώρο τον περίμεναν φίλοι και σύντροφοί του. Επίσης περίπου 20 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο είχαν αναρτήσει πανό φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας.

Ο 31χρονος είχε υποστεί σοβαρότατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και για αρκετές ημέρες μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη βρισκόταν υπό καταστολή και παρακολούθηση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα και παρά την έρευνα που διεξάγεται, δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη οι δράστες της επίθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η οικογένειά του έχει ζητήσει πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για όποιον έχει και γνωρίζει κάτι, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του τραυματισμού του!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«H Ευρώπη στην παγίδα των Ελλήνων». Τα σαΐνια τώρα κατάλαβαν πόσο αδίστακτοι είναι οι Έλληνες πολιτικοί, & ποιες είναι οι προτεραιότητές τους


Ξαναχτύπησε με νέο άρθρο των Peter Ehrlich και Wolfgang Proissl η γερμανική έκδοση των Financial Times.

Με τίτλο «Η Ευρώπη είναι εγκλωβισμένη στην παγίδα των Ελλήνων» και υπότιτλο «Πολιτικοί και ΕΚΤ πιέζουν για συναίνεση στο νέο πρόγραμμα λιτότητας – Η αναδιάταξη δεν είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων – Αποκλείεται η χρεοκοπία», η εφημερίδα τονίζει ότι η ευρωζώνη αναζητεί τρόπο να αποτρέψει τη χρεοκοπία και την αναδιάταξη του χρέους της Ελλάδας.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα σε ένα νέο πολυετές πρόγραμμα βοήθειας, για το οποίο οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν πολλές παραχωρήσεις. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης γι’ αυτό το πρόγραμμα, όπως απαίτησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Όπως τονίζουν, τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, για να μπορέσουν στη συνέχεια να αποφασίσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, πριν καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει οπωσδήποτε την επόμενη δόση, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να κηρύξει μη ελεγχόμενη πτώχευση.

Μετά τη δήλωση Ρομπάι ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα, προκειμένου να αποτραπεί αδυναμία πληρωμών, και από την Καγκελαρία στο Βερολίνο ακούγεται τώρα ότι δεν θα επιτρέψουν να καταρρεύσει η χώρα.

Κύκλοι κεντρικών τραπεζών δηλώνουν ότι είναι πλέον θέμα των πολιτικών να λάβουν αποφάσεις. Οι κεντρικές τράπεζες συνηγορούν υπέρ ενός νέου προγράμματος βοήθειας έναντι αυστηρών όρων και παρότι η Μέρκελ θα προτιμούσε να έχει λίγο περισσότερο χρόνο για να εγκρίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα, η στάση του ΔΝΤ δεν επιτρέπει καθυστέρηση.

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει μαζί με άλλες χώρες της Ευρωζώνης το ποσοστό του ΔΝΤ στην επόμενη δόση του δανείου ή να εγγυηθεί ή να αποφασίσει αύξηση της βοήθειας προς την Ελλάδα. Παραμένει ασαφές ακόμα για τι ποσό πρόκειται. Μόνο το 2012 η Αθήνα θα χρειαστεί, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, 25 δισ. ευρώ.

http://www.ftd.de/politik/international/:schuldenkrise-europa-sitzt-in-der-griechen-falle/60058555.html
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η αξιολόγηση της τρόικας θα κρίνει την πέμπτη δόση


Αποκλίσεις της Ελλάδας από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα το Φεβρουάριο διαπιστώνει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η χορήγηση της πέμπτης δόσης (12 δισ. ευρώ) θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της αξιολόγησης της τρόικας.

«Το Φεβρουάριο προειδοποιήσαμε (την Ελλάδα) για ορισμένους κινδύνους. Από τότε, η Αθήνα έχει αποκλίνει κάπως από το αρχικό σχέδιο εξυγίανσης», τονίζει ο Φιλανδός Επίτροπος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, οι συζητήσεις για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν αποσπάσει την προσοχή της κυβέρνησης από τον στόχο των μεταρρυθμίσεων.

«Οι Έλληνες άρχισαν να συζητούν για αναδιάρθρωση. Αυτό φρέναρε την ορμή τους να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για παράδειγμα, δεν εφαρμόστηκε με την επιτυχία που έπρεπε», τονίζει.

Παράλληλα, εκτιμά πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012 είναι πλέον «πολύ φιλόδοξος στόχος», ενώ όσον αφορά στη χορήγηση της πέμπτης δόσης από τα δάνεια της τρόικας, επισημαίνει ότι η ΕΕ θέτει τους ίδιους όρους με το ΔΝΤ και ότι η Ευρώπη θα λάβει τις αποφάσεις της μετά την έκθεση προόδου της τρόικας.

Ο στόχος για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης άνω του 5% του ΑΕΠ για μακρά περίοδο δεν είναι αδύνατη και έχει επιτευχθεί και σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, προσθέτει ο Όλι Ρεν. «Tο καίριο ερώτημα», σημειώνει, «είναι εάν η πολιτική τάξη της Ελλάδας έχει τη θέληση να πετύχει αυτόν το στόχο και αν η κοινωνία διαθέτει αρκετή αντοχή. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».

Την περασμένη Πέμπτη και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη χορήγηση της δόσης, ενώ την Παρασκευή το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι μπορεί να μη χορηγήσει το ποσό της πέμπτης δόσης που του αναλογεί (3,3 δισ. ευρώ), εάν προηγουμένως δεν έχει διασφαλιστεί ότι η αναχρηματοδότηση της Ελλάδας κατά τους επόμενους 12 μήνες θα συνεχιστεί ομαλά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το τρένο της εξυγίανσης δεν ήρθε ποτέ


Όσοι υποστήριζαν ότι πρέπει να υιοθετηθούν ριζοσπαστικές λύσεις στους σιδηροδρόμους και όχι απλώς... μετατάξεις προκειμένου να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» στα δημόσια έσοδα, μπορούν να αισθάνονται σήμερα δικαιωμένοι. Παρά τα όποια μέτρα, ο ΟΣΕ παραμένει η πλέον προβληματική ΔΕΚΟ στην Ευρώπη, ενώ η μικρή μείωση του λειτουργικού κόστους δεν οφείλεται παρά στο «haircut» των μισθών και στην αύξηση των εισιτηρίων.

Σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Υποδομών -έχουν ενσωματωθεί στο μνημόνιο- μέχρι το τέλος του περασμένου Μαρτίου ο ΟΣΕ θα έπρεπε να... έχει περάσει στην κερδοφορία. Ωστόσο, τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας παραμένουν αρνητικά, με τις ζημιές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να διαμορφώθηκαν στα 4,8 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών.

Ένας ακόμη στόχος που εκ των υστέρων αποδεικνύεται εξωπραγματικός αφορά τις μετατάξεις των περίπου 2.700 σιδηροδρομικών, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί έως τις 20 Ιανουαρίου. Πλέον η ολοκλήρωση των μετατάξεων τοποθετείται όχι νωρίτερα από τα τέλη Ιουνίου, ενώ η καθυστέρηση κοστίζει κάθε μήνα στο Δημόσιο περίπου 2,2 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η μεταφορά των υπαλλήλων του ΟΣΕ σε άλλους δημόσιους οργανισμούς έχει αποδιοργανώσει την ΔΕΚΟ, καθώς -όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι- ενόψει της αλλαγής εργασιακού αντικειμένου, μία ουκ ευκαταφρόνητη μερίδα σιδηροδρομικών πραγματοποιεί ατύπως «λευκή απεργία»...

Παράλληλα, κενό γράμμα αποτελεί η δικαστική διερεύνηση των σκανδάλων που σχετίζονται -μεταξύ άλλων- με μαύρες προμήθειες και υπερκοστολογημένες συμβάσεις έργων που έχουν προκαλέσει στον οργανισμό ζημιά δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, πρόκειται για χρυσοφόρες συμβάσεις για την κατασκευή τροχαίου υλικού που κατά το παρελθόν ανατέθηκαν, χωρίς διαγωνισμό, από την ΔΕΚΟ σε κοινοπραξίες εταιρειών, διογκώνοντας με γεωμετρική πρόοδο το έλλειμμα του ΟΣΕ.

Κάπως έτσι ο ΟΣΕ και η θυγατρική ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν πλήρως απαξιωθεί, καλύπτοντας μόλις το 2,5% του συνόλου των εμπορευματικών μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον για την απόκτηση έως και του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από ιδιώτη επενδυτή είναι από πενιχρό έως ανύπαρκτο. Και όχι άδικα, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της υφιστάμενης σιδηροδρομικής υποδομής παραπέμπει... στη δεκαετία του ʼ60, ενώ η εμπορική πολιτική του ΟΣΕ βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Είναι αξιοσημείωτο ότι η υπηρεσία ηλεκτρονικού εισιτηρίου τέθηκε σε λειτουργία πολύ πρόσφατα και βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα.

Γι’ αυτό το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ περιορίζεται στην παροχή υπηρεσίων ή τροχαίου υλικού και όχι στην απόκτηση προς πώληση ποσοστών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ευτυχώς "σβήνουν" τα τσιγάρα, φόροι και κρίση


Όχι για την υγεία, αλλά για την τσέπη τους αλλάζουν τις καπνιστικές τους συνήθειες οι Έλληνες. Ο ουσιαστικά ανεφάρμοστος νόμος για απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους δεν είχε τόση επίπτωση στο... φουμάρισμα, όσο η τριπλή αύξηση της φορολογίας, με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και ΦΠΑ να "κόβουν" το τσιγάρο κατά 10% πέρυσι και ήδη οι πιέσεις είναι εντονότερες εφέτος.

Η καπνοβιομηχανία παρακολουθεί με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την πορεία της αγοράς, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση της τιμής στα φθηνά τσιγάρα όπως και στα «στριφτά», η οποία θα προκύψει από την αλλαγή της δοµής του φόρου στα καπνικά προϊόντα.

Μάλιστα, η καπνοβιομηχανία Καρέλιας για το νέο οικονομικό έτος επισημαίνει ότι η μείωση της κατανάλωσης κατά τους πρώτους μήνες του 2011 ξεπερνά το 13% και αναμένεται να συνεχιστεί στα ίδια επίπεδα και κατά τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

Σήµερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα είναι αναλογικός και σχετίζεται άμεσα με την τιµή ενός πακέτου. Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να προγραμματίζει την αύξηση του πάγιου φόρου από το 15% που είναι σήμερα η τιμή θα αυξηθεί σημαντικά στα φθηνά σήμερα, τα οποία στην πλειονότητά τους παράγονται από ελληνικές καπνοβιοµηχανίες.

Οι ελληνικές εταιρείες από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι όχι μόνο οι καταναλωτές θα περιορίσουν το κάπνισμα, αλλά το δημόσιο θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, την αύξηση της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, που θα στερήσουν σημαντικά έσοδα από τα κρατικά ταμεία.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μάλιστα, προκύπτει, ότι η συνολική εγχώρια παραγωγή καπνικών προϊόντων το 2010 ήταν μειωμένη κατά 17,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ από Δεκέμβριο σε Δεκέμβριο (2009-2010) η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 25,1%.

Σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου, τα φορολογικά έσοδα από τα τσιγάρα αυξήθηκαν το 2010 κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009 ή περίπου 15%, ενώ ο συνολικός ειδικός φόρος αυξήθηκε σημαντικά από 57,5% σε 65%. Όμως, η συνολική ποσότητα τσιγάρων που υποβλήθηκε σε ειδικό φόρο το 2010 ήταν κατά περίπου 30% μικρότερη σε σχέση με αυτήν του 2009. Γεγονός που σημαίνει ότι το δημόσιο δεν εισέπραξε τα προσδοκώμενα λόγω της οικονομικής συγκυρίας, της στροφής των καταναλωτών στις φθηνές μάρκες και τον καπνό, της κατανάλωσης παράνομων προϊόντων, τα μέτρα κατά του καπνίσματος κ.λπ.

Μετά τις τρεις αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΕΦΚ και των δύο αυξήσεων ΦΠΑ μέσα στο 2010, η κυβέρνηση στις αρχές του 2011 προχώρησε σε μικρή μείωση του συνολικού ΕΦΚ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, με παράλληλη αύξηση του παγίου στοιχείου του φόρου στο 15%. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τις εταιρείες, οδηγεί σε αύξηση των εσόδων ανά σήμα μεταξύ 8% - 18% περίπου, ανάλογα με την κατηγορία λιανικής τιμής.

Το 2010 ο κύκλος εργασιών των ελληνικών καπνοβιομηχανιών μειώθηκε κατά 20,6%, έναντι 3% το 2009, ενώ περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης το 2011 φαίνεται να συνοδεύεται, και από εντονότερες ανακατατάξεις σε εταιρικό επίπεδο και μεγαλύτερη εξασθένηση του συνολικού μεριδίου που αναλογεί στα καπνικά προϊόντα εγχώριας παραγωγής.

Η Καρέλιας στην έκθεση που συνόδευσε τα αποτελέσματα του 2010 εκτίμησε πως στο πλαίσιο του εντεινόμενου ανταγωνισμού σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, έχουν παρατηρηθεί επιλεκτικές μειώσεις λιανικών τιμών από όλες τις καπνοβιομηχανίες, ενώ αναμένονται περαιτέρω ανακατατάξεις στα δίκτυα διανομής.

Την ελληνική αγορά παρακολουθεί στενά και η JTI, η οποία είδε τις πωλήσεις από την Νότια και Δυτική Ευρώπη να κάμπτονται κατά 9,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Η JTI δήλωσε ότι η μείωση του όγκου ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής συρρίκνωσης βιομηχανίας στην Ισπανία και στην Ελλάδα, η οποία ελαφρώς αντισταθμίστηκε από αύξηση του όγκου στην Ιταλία.

Οι επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας τσιγάρων αναπροσάρμοσαν το τελευταίο διάστημα ανοδικά τους τιμοκαταλόγους τους λόγω των αυξήσεων στους φόρους, αλλά εξακολουθούν να διαθέτουν αποθέματα ετοίμων προϊόντων τους, όπως υποστηρίζουν, με βάση τις παλαιότερες τιμές. Και αυτό γιατί βλέπουν ήδη τις πτωτικές τάσεις να μην ανακόπτονται, οπότε φοβούνται ότι η ανατίμηση των σημάτων τους θα σημάνει επιπλέον απώλεια μεριδίων αγοράς.

"Γενικότερα, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ειδικότερα το όλο κλίμα στον χώρο των καπνικών προϊόντων χαρακτηρίζονται από αυξημένη αβεβαιότητα για το μέλλον", ήταν το σχετικό σχόλιο της Καρέλιας και με αυτά τα δεδομένα, οι προσπάθειες της εταιρείας θα επικεντρωθούν στην διατήρηση και βελτίωση, όπου αυτό είναι εφικτό, του μεριδίου αγοράς της και στην μείωση του κινδύνου από επισφάλειες πιστώσεων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πανευρωπαϊκός συναγερμός για τα μολυσμένα αγγουράκια ισπανικής προέλευσης


Συναγερμός ανά την Ευρώπη έχει σημάνει μετά τον εντοπισμό του βακτηρίου Escherichia coli (E. Coli) σε αγγουράκια ισπανικής προελεύσεως. Στη Γερμανία, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 10 ανθρώπων μετά την κατανάλωση μολυσμένων αγγουριών, ενώ εκατοντάδες άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Σουηδία, Δανία, Ολλανδία και Βρετανία, σε άτομα που φαίνεται πως είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία.

Σε Αυστρία και Τσεχία, οι αρχές έδωσαν εντολή να αποσυρθούν από τα ράφια των καταστημάτων λαχανικά από την Ισπανία, τα οποία ωστόσο πιστεύεται ότι είναι μόνο μία πηγή της μόλυνσης. Σύμφωνα με Τσέχους αξιωματούχους, μολυσμένα αγγούρια ενδέχεται να εξήχθησαν επίσης σε Ουγγαρία και Λουξεμβούργο.

Το βακτήριο προκαλεί αιμολυτικό - ουραιμικό σύνδρομο (ΑΟΣ). Κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, πρόκειται για «μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες ΑΟΣ που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί ποτέ στη Γερμανία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΑΟΣ προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των 5 ετών, όμως «σε αυτήν την επιδημία, το 87% [των προσβληθέντων] είναι ενήλικες», ενώ σχεδόν 7 στους 10 ασθενείς είναι γυναίκες.

Στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή του για το θέμα (27 Μαΐου), ο ΕΦΕΤ αναφέρει ότι «από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, δεν προκύπτει διακίνηση των ανωτέρω προϊόντων στην ελληνική αγορά». Τονίζεται ότι ο φορέας, που βρίσκεται σε επαφή με Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ μάρκετ κ.λπ. για προληπτικούς ελέγχους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μπαράζ συσκέψεων με την Τρόικα για νέα μέτρα ακόμα και χωρίς συναίνεση


Το πιο σκληρό παζάρι ξεκινά αυτήν την εβδομάδα και θα κορυφωθεί στο έκτακτο συμβούλιο Εurogroup το οποίο συγκάλεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα, στις 6 Ιουνίου.

Παρά τις ανακοινώσεις Δαμανάκη και την σπέκουλα των περασμένων ημερών, τόσο το ΔΝΤ, όσο και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με γραπτές ανακοινώσεις τους έδωσαν το στίγμα ότι δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια για την δόση του Ιουνίου και ότι πιθανότατα η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Οι επίσημες τοποθετήσεις αυτές επιβεβαιώνουν και το ρεπορτάζ του protothema.gr που όλες τις προηγούμενες μέρες μετέδιδε πως το πρόβλημα ήταν και είναι κυρίως η έκτη δόση, με τα μέτρα και την συναίνεση που αυτό προϋποθέτει. Και ο πρόεδρος Μπαρόζο άλλωστε, σε δηλώσεις που έκανε το σαββατοκύριακο, μιλά για συμπληρωματικά μέτρα, τα οποία θα κληθεί να λάβει η Ελλάδα.

Επί της ουσίας, καταλυτικής σημασίας για το μέλλον της χρηματοδότησης της χώρας αναδεικνύονται οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, η πολιτική κόπωση και οι αστοχίες της κυβέρνησης τις οποίες, σύμφωνα με όσα πριν σχεδόν δύο εβδομάδες αποκάλυψε το protothmema.gr, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον διαπιστώνουν.

Έως τις 6 Ιουνίου πάντως, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στην Αθήνα θα συνεχιστούν εντατικά, με έμφαση στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και την λήψη νέων φορολογικών μέτρων άμεσης απόδοσης.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται και ο φόρος σε τραπεζικές συναλλαγές όπως καταθέσεις, αναλήψεις και δάνεια (πχ 1 τοις χιλίοις) ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο να περικοπεί το αφορολόγητο για συνταξιούχους ή και μισθωτούς. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες πάντως, διαφαίνεται πως θα μειωθεί από τις 12.000 στα 8.000-10.000 ευρώ το χρόνο, ή και χαμηλότερα, στα 6.000 ευρώ.

Βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως θα επιβληθούν και νέα χαράτσια στα ακίνητα, με κριτήριο αυτή τη φορά όχι την αντικειμενική αξία τους αλλά την τιμής ζώνης της εφορίας, για να φορολογηθούν όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα σε ακριβά προάστεια και VIP περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Τρόικα «για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις αναγκαίες παρεμβάσεις για το 2011 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εξελίσσονται ικανοποιητικά και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόμενες μέρες».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διαπραγματεύσεις για «εξωτερική επέμβαση» στην ελληνική οικονομία


Σε διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρωτοφανή παρέμβαση των ξένων στην ελληνική οικονομία, βρίσκονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα προσκείμενα στις συζητήσεις, συζητείται ακόμα και το ενδεχόμενο εμπλοκής των ξένων αρχών στη διαδικασία είσπραξης των φόρων και στις ιδιωτικοποιήσεις, ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα.

Στο πακέτο θα συμπεριλαμβάνονται επίσης κίνητρα για εθελοντική συμφωνία των ιδιωτών ομολογιούχων να παρατείνουν το χρόνο αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, καθώς και ένας νέος γύρος μέτρων λιτότητας.

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν πως έως και το ήμισυ της νέας χρηματοδότησης ύψους 60 - 70 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα έως το τέλος του 2013 θα μπορούσε να προέλθει χωρίς νέο δανεισμό.

Στο πλαίσιο του εξεταζόμενου προγράμματος, μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης θα μπορούσε να προέλθει από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και από τις τροποποιήσεις στους όρους αποπληρωμής ιδιωτών κατόχων ομολόγων.

Οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα χρειάζονταν να δανείσουν επιπλέον 30 - 35 δισ. ευρώ, πέραν του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη υποσχεθεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της χώρας που συμφωνήθηκε πέρυσι.

Αξιωματούχοι, ωστόσο, προειδοποίησαν πως σχεδόν κάθε στοιχείο του νέου πακέτου μπορεί να αντιμετωπίσει την αντίθεση τουλάχιστον μιας εκ των κυβερνήσεων και των θεσμών, που εμπλέκονται στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

Οι FT σημειώνουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που θα μπορούσε να θεωρηθεί πιστωτικό επεισόδιο - μια αλλαγή δηλαδή στους όρους, η οποία θα μπορούσε τεχνικά να χαρακτηριστεί χρεοκοπία.

Ωστόσο, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε πως οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ μπορούν να καμφθούν εάν ο επαναπρογραμματισμός του ελληνικού χρέους δομηθεί σωστά.

http://www.ft.com/home/europe
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

100.000 Αγανακτισμένοι πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά


Πρωτοφανείς διαστάσεις προσέλαβε η συγκέντρωση των Αγανακτισμένων πολιτών στο Σύνταγμα το βράδυ της Κυριακής!
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ είχαν κατακλυστεί όχι μόνο η Πλατεία Συντάγματος, αλλά και η Αμαλίας, η Φιλεlλήνων, η Μητροπόλεως, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία, η οποία κυριολεκτικά ασφυκτιούσε!

Περισσότεροι από 100 χιλιάδες συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων! Στους παλαιότερους η συγκέντρωση θύνισε κάτι από τις τεράστιες πολιτικές συγκεντρώσεις της δεκαετίας του ΄80 και του ΄90, τότε που τα πούλμαν που μίσθωναν τα κόμματα εξουσίας έφερναν κόσμο από όλη την Ελλάδα στο Σύνταγμα ή στο Πεδίον του Άρεως.

Πολίτες κάθε ηλικίας, με εντυπωσιακή συμμετοχή της νεολαίας, συνέρρεαν μέχρι αργά το βράδυ στη συγκέντρωση και η Ελλάδα έστειλε το δικό της ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη.

Με έντονο παλμό και δυναμικότητα οι «Αγανακτισμένοι Έλληνες» εξέφρασαν ειρηνικά την αντίθεσή τους στα μέτρα αυστηρής λιτότητας, που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας το δικό τους δυναμικό παρόν στην πανευρωπαϊκή μέρα συγκέντρωσης.

Οι ομάδες περιφρούρησης καθώς και η έγκαιρη αστυνομική παρέμβαση απέτρεψαν την εκδήλωση επεισοδίων καθώς μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

Σημαίες, σφυρίχτρες, πανό και άδεις κατσαρόλες με τα γνωστά μηνύματα ενάντια στο μνημόνιο «πρωταγωνίστησαν» και την Κυριακή!

Την τιμητική της είχε, βεβαίως, και η Βουλή με τα γνωστό σύνθημα "Να καεί, να καεί, το μπ... η Βουλή" και τα ανά τακτά διαστήματα φασκελώματα.

Αντιθέτως, ο Θεόδωρος Πάγκαλος σχεδόν αγνοήθηκε, παρόλο που το Σάββατο είχε την τιμητική του, λόγω των απαξιωτικών χαρακτηρισμών που είχε χρησιμοποιήσει για το κίνημα των Αγανακτισμένων σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.

Πάνω από την πλατεία στήθηκε και εξέδρα, όπου έπαιξαν μουσική συγκροτήματα, ενώ δεν έλειψαν και happenings με ξυλοπόδαρους, ακροβάτες κλπ. Συνεχίζεται, δε, η «κατασκήνωση» χιλιάδων νέων, ενώ δόθηκαν και θεατρικές παραστάσεις.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

GP Μονακό: Πάλι πρώτος ο Φέτελ


Σ' ένα επεισοδιακό GP όπου ο Χάμιλτον συγκρούονταν με όποιον του αντιστέκονταν ο Σεμπάστιαν Φέτελ πήρε την 5η του φετινή νίκη και αύξησε κι άλλο τη διαφορά του στη βαθμολογία των οδηγών.

Η εκκίνηση του αγώνα δεν προμήνυε με τίποτα το τι θα ακολουθούσε στη συνέχεια.
Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Φέτελ έφυγε καλά και οι Μπάτον, Αλόνσο έστριψαν πίσω του με το Γουέμπερ πάλι να χάνει θέσεις στην εκκίνηση.

Ο αγώνας βρήκε ένα ρυθμό μέχρι το πρώτο pit stop της Red Bull στο 17ο γύρο. Εκεί οι μηχανικοί της Αυστριακής ομάδας μπερδεύτηκαν, καθυστέρησαν και ο Φέτελ έχασε το προβάδισμα.
Ακόμη χειρότερα εξελίχθηκαν τα πράγματα για το Γουέμπερ που μπήκε κολλητά πίσω από το Φέτελ. Η αλλαγή στρατηγικής που επιχείρησαν στη Red Bull οφείλονταν στην είσοδο του Μπάτον στα πιτ που έγινε νωρίτερα απ' ότι περίμεναν.

Βγαίνοντας ο Μπάτον είχε βάλει την πολύ μαλακή γόμα ενώ ο Φέτελ τη μαλακή. Έτσι ο Μπάτον έπρεπε να σταματήσει ξανά ενώ ο Φέτελ θεωρητικά μπορούσε να πάει μέχρι το τέλος χωρίς άλλο πιτ στοπ.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας που βγήκε όμως μετά τη σύγκρουση των Χάμιλτον - Μάσα με υπαιτιότητα του πρώτου όπως απεφάνθησαν οι αγωνοδίκες μηδένισε τις διαφορές και οδηγώντας την κούρσα για δέκα σχεδόν γύρους έδωσε στο Φέτελ τη δυνατότητα να προφυλάξει τα λάστιχά του.

Έτσι ο Γερμανός είδε να ανοίγεται μπροστά του μια τεράστια ευκαιρία, να τερματίσει χωρίς άλλη αλλαγή ελαστικών.

Τη στιγμή που όλα έδειχναν ότι ο Γερμανός δεν θα αντέξει άλλο μια σύγκρουση ανάμεσα στους Χάμιλτον, Αλγκερσουάρι, Πετρόφ υποχρέωσε τους αγωνοδίκες να διακόψουν την κούρσα ενώ απέμεναν 6 γύροι. Τα μονοθέσια παρατάχθηκαν στην εκκίνηση και οι γιατροί κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απομακρύνουν τον Πετρόφ που είχε τραυματιστεί στα πόδια από το μονοθέσιο του. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρώσος είναι καλά στην υγεία του.

Όταν έγινε αυτό ο αγώνας ξεκίνησε ξανά πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας με τους οδηγούς να έχουν αλλάξει ελαστικά και την διαδικασία των τελευταίων γύρων να είναι τυπική.
Ακόμη και εκεί όμως ο Χάμιλτον έκανε το θαύμα του χτυπώντας τον Μαλντονάντο με τη Williams που ήταν μπροστά του.

Το πέσιμο της καρό σημαίας βρήκε το Φέτελ να πανηγυρίζει την πρώτη του νίκη στο Πριγκιπάτο: " Είναι φανταστικό. Ήταν μακρύς αγώνας και σε κάποιο σημείο η νίκη φαινόταν απίθανη. Το αυτοκίνητο ασφαλείας με βοήθησε να ανακτήσω το προβάδισμα στην κούρσα. Είναι δύσκολο να περάσεις εδώ αλλά στο τέλος αυτοί που ήταν πίσω μου είχαν καλύτερη πρόσφυση. Μου είπαν να μπω στα πιτ και ζήτησα να μείνω έξω καθώς μόνο έτσι θα είχα ελπίδα να κερδίσω τον αγώνα. Την ώρα που διεκόπη ο αγώνας υπέφερα από τα ελαστικά αλλά πίστευα ότι θα τα καταφέρω ως το τέλος".

Από την πλευρά του ο Φερνάντο Αλόνσο που τελικά τερμάτισε 2ος ξεκαθάρισε: "Ήμουν έτοιμος να επιτεθώ. Ήξερα ότι είχα 50% πιθανότητα να περάσω και 50% πιθανότητα να τρακάρουμε. Αλλά αυτός προηγείται στο πρωτάθλημα και είχε περισσότερα να χάσει από μένα".
Ο Μπάτον από την πλευρά του περίμενε περισσότερα: "Έβαλα ξανά την πολύ μαλακή γόμα στο πρώτο πιτ στοπ και άρχισα να φτιάχνω διαφορά. Όλα έδειχναν ότι αυτή ήταν η σωστή στρατηγική. Αλλά μετά βγήκε το αυτοκίνητο ασφαλείας και τα πράγματα δεν λειτούργησαν υπέρ μου. Ίσως αν είχα βάλει τη πιο σκληρή γόμα στο 2ο πιτ στοπ να ήταν αλλιώς" κατέληξε ο νικητής του 2009 στη συγκεκριμένη διαδρομή.

Μετά τη λήξη του αγώνα ο Χάμιλτον κλήθηκε από τους αγωνοδίκες να δώσει λόγο για την επιθετική του οδήγηση και την επαφή που είχε με τον Μαλντονάντο.
Βγαίνοντας ο Βρετανός δήλωσε εκνευρισμένος στο BBC: "Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχω κληθεί από τους αγωνοδίκες πέντε φορές σε έξι αγώνες. Τι τους πιάνει με την οδήγησή μου; Δεν ξέρω γιατί ασχολούνται συνέχεια μαζί μου, μάλλον επειδή είμαι μαύρος" κατέληξε αγανακτισμένος ο έγχρωμος Βρετανός.

Φυσικά αυτό δεν πτόησε τους αγωνοδίκες που του επέβαλλαν ποινή 20 sec στον τελικό του χρόνο. Μια ποινή που δεν αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα λόγω της διαφοράς που είχε ο Χάμιλτον από τον έβδομο Σούτιλ.

Μιλώντας σχετικά ο Μάσα ζήτησε από τη FIA να δει το θέμα του Χάμιλτον: "Πρέπει να του επιβληθεί μια ποινή που θα του κοστίσει για να μάθει. Αλλιώς θα συνεχίσει να κάνει τα ίδια".

Ο Χάμιλτον πήρε ποινή στις δοκιμές το Σάββατο και δυο ποινές στον αγώνα την Κυριακή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/5/11

Μόδα των τεχνολογιών οι Αγανακτισμένοι...


Ως μόδα των τεχνολογιών χαρακτήρισε τις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων σε όλη την χώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος είχε, ως απάντηση, την τιμητική του στη συγκέντρωση του Σαββάτου στο Σύνταγμα, την τέταρτη συνεχόμενη με συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.

«Η διαμόρφωση ενός πολιτικού κινήματος όσο και αν αυτό δυσαρεστεί ορισμένους, που ακολουθούν τη μόδα των τεχνολογιών δεν εξαρτάται από τα like και τα unlike του Facebook», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.

Προσθέτει δε ότι «κινήματα χωρίς ιδεολογία και οργάνωση, δηλαδή κινήματα που βασίζονται σε ένα συναίσθημα σε μια οργή, δύο πράγματα μπορεί να προσφέρουν. Είτε ενός είδους ανώδυνη και αναποτελεσματική τελικά εκτόνωση, που δεν ενδιαφέρει καν την πολιτική αυτή καθ´ εαυτήν, είτε ανοίγουν το δρόμο για την κατάληψη της εξουσίας με αντιδημοκρατικές μεθόδους σε οργανωμένες μειοψηφίες».

Οι Αγανακτισμένοι είχαν την απάντησή τους το βράδυ του Σαββάτου, με το χαρακτηριστικό “Θοδωρή, Θοδωρή δεν τα φάγαμε μαζί”, αλλά και άλλα συνθήματα που το protothema.gr δεν επιθυμεί να μεταφέρει κρίνοντάς τα, ως ένα βαθμό, ως ...ρατσιστικά για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Χάσατε όλους τους στόχους


Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο προδημοσίευση του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Der Spiegel στην ηλεκτρονική του διεύθυνση, η Τρόικα, που επισήμως θα παρουσιάσει την έκθεση-πόρισμα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος σύγκλισης, έχει ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει αποτύχει σε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας μας από ΕΕ και ΔΝΤ!

Το γερμανικό περιοδικό, που φέρεται να έχει εξασφαλίσει το πόρισμα των ειδικών-“εξεταστών” της Ελλάδας, υποστηρίζει πως στο τελικό κείμενο της αξιολόγησης η Τρόικα γράφει ότι το έλλειμμα είναι ακόμα υψηλότερο του αναμενόμενου, η κυβέρνηση “εξακολουθεί να δαπανά περισσότερα απ’ όσα είχαν συμφωνηθεί” και πως υπάρχει αποτυχία και ως προς τα φορολογικά έσοδα.

Το περιοδικό μάλιστα ζήτησε τη γνώμη του Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος φέρεται να απάντησε πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πως η ΕΕ θα περιμένει το τελικό κείμενο της Τρόικας για να αποφασίσει για την τύχη της επόμενης, κρίσιμης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι πως το ΔΝΤ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν μπορεί να χορηγήσει το δικό του μερίδιο από την 5η δόση του δανείου εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος!

Πάντως το θέμα προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, δηλώνει πως δεν υπάρχει ακόμα καμία έκθεση-πόρισμα της Τρόικας και πως οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της συνεχίζονται ακόμα και θα συνεχισθούν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε τελικώς σήμερα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να διαψεύσει επισήμως, τα δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν ότι η Τρόικα στην έκθεσή της θα τονίζει ότι η Ελλάδα «έχασε» όλους τους δημοσιονομικούς στόχους της. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, σε ανακοίνωση του το ΔΝΤ χαρακτηρίζει αναληθείς τις πληροφορίες περί διαρροών αποσπασμάτων της έκθεσης της τρόικας και προσθέτει ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε τελικώς σήμερα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να διαψεύσει επισήμως, τα δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν ότι η Τρόικα στην έκθεσή της θα τονίζει ότι η Ελλάδα «έχασε» όλους τους δημοσιονομικούς στόχους της. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, σε ανακοίνωση του το ΔΝΤ χαρακτηρίζει αναληθείς τις πληροφορίες περί διαρροών αποσπασμάτων της έκθεσης της τρόικας και προσθέτει ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το πήρε η Μπάρτσα!


Δεν βλέπεις τέτοιους κάθε μέρα! Η διαστημική Μπαρτσελόνα δημιούργησε ξανά υποψίες πως δεν είναι απ’ τον πλανήτη μας, επικράτησε άνετα 3-1 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έσπειρε αμφιβολίες πως το ποδοσφαιρικό μέλλον είναι ήδη εδώ!

Τρία γκολ από τους… σεσημασμένους (Πέδρο, Μέσι, Βίγια) έκαναν «ριφιφί» στην άμυνα των Άγγλων κι έφεραν την τέταρτη κούπα με τα μεγάλα αυτιά στο «Καμπ Νου»!

Όπως πρόπερσι στην Ρώμη (2-0), έτσι και φέτος, με δύο γκολ διαφορά, καθώς για τους Μπέμπηδες είχε ισοφαρίσει ο Γουέιν Ρούνεϊ,
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/5/11

Ο Sebastian Vettel στην pole position για τον αυριανό αγώνα στο Μονακό


Ο Sebastian Vettel της Red Bull ήταν σε καταπληκτική κατάσταση και πήρε την pole position για το Grand Prix του Μονακό.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν γρηγορότερος από τον Jenson Button της McLaren κατά 0,441 δευτερόλεπτα και με το συμπαίκτη του Vettel, Mark Webber να παίρνει την τρίτη θέση.

Ο Φερνάντο Αλόνσο ήταν τέταρτος με τη Ferrari, αλλά ο Lewis Hamilton είχε μια δύσκολη περίοδος και θα αρχίσει έβδομος.

Ο αγώνας διεκόπη προσωρινά αλλά άρχισε ξανά μετά από ένα ατύχημα που είχε ο Sergio Perez με Sauber του.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τι εννοεί ο Ολλανδός;


Ακόμα δεν ξεχάσαμε τα … αριστουργηματικά εξώφυλλα της Bild για τη χώρα μας και στη συγκεκριμένη… «τέχνη» ήρθε να προστεθεί, από το πουθενά, κι ένα εξώφυλλο της ολλανδικής free press εφημερίδας DePers.

Στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο, με τίτλο «Εν όψει πτώχευσης Τούρκοι βρίσκουν ελκυστικές επενδύσεις στην Ελλάδα», δεσπόζει μία εκκλησία της Σαντορίνης που, ωστόσο, έχει… τούρκικη σημαία!
Το φωτομοντάζ που επιστράτευσε η ολλανδική εφημερίδα, για να δείξει ενδεχομένως ότι θα καταλήξουμε…
βορά στις τουρκικές βλέψεις για τα ελληνικά νησιά προκαλεί από εντύπωση έως απορία και καθώς εμείς στο «Ποντίκι» δεν διαθέτουμε επαρκείς γνώσεις ολλανδικών, αναρωτιόμασταν μήπως θα μπορούσε να μας βοηθήσει στη μετάφραση η (ολλανδικής καταγωγής) σύζυγος του (πλέον αρμόδιου) υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου….
Σημειώνεται ότι η εφημερίδα είναι ευρείας κυκλοφορίας και διανέμεται σε σταθμούς τρένων και λεωφορείων.

Πηγή το Ποντίκι

Η εφημερίδα σε pdf
http://www.depers.nl/UserFiles/File/Woensdag%2025%20mei%202011.pdf
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Θα μας τρελάνουν … ;(ΝΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΟΥΝ Ή ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ?)


Το μόνο βέβαιο είναι πως πιστεύουν ότι μπορούν να μας τρελάνουν!

Γιατί δεν μπορεί την μία ημέρα η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη να σπέρνει τον πανικό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο των ευρωαγορών, με τις «αποκαλύψεις» της περί συζητήσεων, σεναρίων και πλάνων για … εξοστρακισμό της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ και μετά να έρχεται ο καθ’ ύλη αρμόδιος υπουργός των Οικονομικών και να κατακεραυνώνει από τηλεοράσεως όσους (!;) απεργάζονται τέτοια σενάρια.

Δεν μπορεί την μια να βγαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη και να δηλώνουν την αναγκαιότητα επίτευξης συναίνεσης για να μην ξεμείνει η χώρα από τα μνημονιακά δάνεια και τις δόσεις «που θα μας βγάλουν το καλοκαίρι» κι από την άλλη, λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη ως προς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, να βγαίνει ο κύριος Παπακωνσταντίνου και να δηλώνει τη … βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πάρει την 5η δόση του Ιουνίου!

Δεν γίνεται να δηλώνει βέβαιος ότι δεν θα ξεμείνει η χώρα από λεφτά με το ατράνταχτο επιχείρημα: « θα βρεθεί και θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση». Ούτε να μας λέει ότι ακόμα το … παλεύει γιατί «η διαπραγμάτευση δεν κλείνει αν δεν κλείσει».

Δεν γίνεται η κυβέρνηση να αφήνει χθες, σχεδόν όλη την ημέρα, την κρισιμότερη της εβδομάδας αν θέλετε, τους μικροκαταθέτες, τους Έλληνες φορολογούμενους, μισθωτούς, ανέργους, συνταξιούχους, να αναρωτιούνται πότε θα «σκάσει» η βόμβα με την οποία ώρες πριν τους είχε τρομοκρατήσει από τας Ευρώπας η κυρία Δαμανάκη. Να τρέχουν στα γκισέ των τραπεζών για να σηκώσουν τις οικονομίες τους.

Δεν είναι δυνατόν το τραπεζικό σύστημα να χάσει από τη ρευστότητά τους περί τα 1,5 δις ευρώ (αυτά που σηκώνανε οι τρομοκρατημένοι) και σήμερα το πρωί ο υπουργός των Οικονομικών να λέει πως οι συζητήσεις περί εξόδου από το ευρώ είναι «παραπλανητικές» , να διαβεβαιώνει πως ούτε η η Ελλάδα έθεσε ποτέ τέτοιο θέμα, ούτε φυσικά οι εταίροι μας και να καταλήγει πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας»!

Για να μην σχολιάσουμε το έτερο απίστευτο επιχείρημα ότι ούτε χρεοκοπία θα έχουμε, ούτε αποχώρηση από το ευρώ γιατί «η Ευρώπη γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει η μη εκταμίευση της 5ης δόσης»
Αν απορείτε τι γνωρίζει η Ευρώπη κι όχι εσείς, ο κύριος Παπακωνσταντίνου σας λύνει την απορία: «Αν ζωστούμε με πυρομαχικά και ανατιναχτούμε, θα καταστρέψουμε τους γύρω μας και θα έχουμε ανατιναχτεί και εμείς» …
(Σ.Σ: Φοβού τους Έλληνες …)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σάρωσε το box office στις ΗΠΑ το «The Hangover Part II»


Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το άνοιγμα του «The Hangover Part II» στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πέμπτη 26 Μαΐου. Η κωμωδία παίχτηκε σε 3.615 αίθουσες και «έβγαλε» 31,6 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το πιο επιτυχημένο άνοιγμα κωμωδίας δράσης όλων των εποχών.

Συνολικά, το άνοιγμα του «The Hangover Part II» είναι στην τρίτη θέση για το 2011, μετά τους «Πειρατές της Καραϊβικής» και το «Fast Five», τα οποία όμως είχαν αρχίσει να προβάλλονται Παρασκευή, η οποία θεωρείται πιο ευνοϊκή μέρα.

Η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται στην Ελλάδα την Πέμπτη, 2 Ιουνίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δεν τέθηκε ποτέ θέμα εξόδου από το ευρώ!


Παραπλανητική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τονίζοντας ότι ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Τόνισε ακόμη πως το ευρώ είναι μια μεγάλη κατάκτηση του ελληνικού λαού που ήρθε με πολλές θυσίες.

Σχολιάζοντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega τις πρόσφατες δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη, ο υπουργός δήλωσε πως η Ελληνίδα Επίτροπος ήθελε να στείλει ηχηρό μήνυμα στα κόμματα και την ελληνική κοινωνία.

O κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε πως η κ. Δαμανάκη εξέφρασε αγωνία για ένα κλίμα που δημιουργείται σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες.

Δεν μπορούμε να πορευόμαστε χωρίς να καταλαβαίνουμε την ψυχολογία στην κοινή γνώμη στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ανέφερε ο υπουργός χαρακτηρίζοντας άδικο το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί.

Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ ο υπουργός είπε πως στόχος είναι η εξυγίανσή τους αλλά «αν χρειαστεί, θα κλείσουν και ΔΕΚΟ». Διευκρίνισε ακόμη πως η τρόικα δεν ζητεί κλείσιμο συγκεκριμένης ΔΕΚΟ.

Kαθησυχαστικές δηλώσεις

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς, εφόσον η χώρα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, η εκταμίευση θα συνεχιστεί. «Δεν είμαστε ανεύθυνοι, δεν κινδυνεύει τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παραδέχθηκε πως ο δρόμος δεν είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα», ωστόσο, όπως είπε, το κόστος των εναλλακτικών σεναρίων είναι πολύ μεγάλο.

Την άποψη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκταμιεύσει τελικά την πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο οικονομολόγος Ανταμ Λέρικ του ανεξάρτητου ινστιτούτου μελετών American Enterprise Institute, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Στο τέλος, το Ταμείο θα δανείσει τα χρήματα. Η Ελλάδα, η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συμφωνήσουν σε ένα καινούριο πρόγραμμα. Οι Έλληνες θα δώσουν νέες υποσχέσεις και οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα δεχτούν πιο ευέλικτους όρους», υποστήριξε ο Λέρικ.

Για τον Αμερικανό οικονομολόγο, το ΔΝΤ σήμερα «πλήρωνει» τα λάθη που έγιναν πριν από ένα χρόνο.

«Οι Έλληνες δούλεψαν σκληρά, πολύ πιο σκηρά απ' όσο προβλέπαμε γενικά. Όμως το γεγονός παραμένει ότι οι όροι δεν εκπληρώθηκαν. Και αυτό γιατί το πρόγραμμα ήταν κακοσχεδιασμένο εξ αρχής (...) Για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, θα πρέπει να χρηματοδοτείται πλήρως από την αρχή μέχρι το τέλος», εξήγησε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πόσα θα πάρει ο νικητής του Champions League?


Το ποσό των 126 εκατομμυρίων ευρώ διεκδικούν Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σύμφωνα με μελέτη που έκανε Βρετανός καθηγητής του πανεπιστημίου του Κόβεντρι.

Στην έρευνά του, που δημοσιοποίησε σήμερα, ο Σάιμον Τσάντγουικ τονίζει ότι ακόμα και ο ηττημένος θα βάλει στα ταμεία του περί τα 73 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα αυτά προκύπτουν από το επίσημο χρηματικό έπαθλο που δίνει η UEFA, καθώς και από μία ενισχυμένη αξία των δικαιωμάτων των Μέσων Ενημέρωσης και της χρησιμοποίηση του ονόματος του νικητή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Απόψε ο μεγάλος τελικός του Champions League


Σε ρυθμούς Τσάμπιονς Λιγκ ζει πλέον ολόκληρος ο πλανήτης, περιμένοντας να δει τις δύο ομάδες-θρύλους Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε μια επανάληψη του μεγάλου τελικού του 2009, να αναμετρούνται απόψε (21.45 ΝΕΤ και ΕΡΤ HD) στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο του Champions League.
Λίγες ώρες πριν από τον μεγάλο τελικό, τα επιτελεία των δύο ομάδων βρίσκονται σε αναβρασμό, με τους προπονητές σερ Άλεξ Φέργκιουσον και Πεπ Γκουαρντιόλα να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη νίκη της ομάδας τους.

«Έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμου ποιοι είμαστε. Έχω καλό προαίσθημα», δήλωσε ο Πεπ Γκουαρντιόλα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον σερ Αλεξ Φέργκιουσον και στους παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον αυριανό μεγάλο τελικό.

Από την πλευρά του αισιόδοξος για επικράτηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εμφανίστηκε ο τεχνικός του αγγλικού συλλόγου σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

Αφού ξεκαθάρισε πως «είμαστε πανέτοιμοι και πιο ώριμοι από το 2009» όταν και έχασαν με κάτω τα χέρια από τους «μπλαουγκράνα», τόνισε πως «οι ποδοσφαιριστές μου έχουν αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητές τους. Εγώ τους πιστεύω και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε καλά τη δουλειά μας».


Η προϊστορία των αναμετρήσεων Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γ.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ (Προημιτελικοί)

07/03/84 Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γ. 2-0 (35΄αυτ. Χογκ, 90΄ Ρόχο)
21/03/84 Μάντσεστερ Γ.-Μπαρτσελόνα 3-0 (21΄,50΄ Ρόμπσον, 51΄ Στέιπλτον)

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ - ΤΕΛΙΚΟΣ ("Ντε Κάιπ", Ρότερνταμ)
15/05/91 Μάντσεστερ Γ.-Μπαρτσελόνα 2-1 (67΄,74΄ Χιουζ - 79΄ Κούμαν)

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ (Ομιλοι)
19/10/94 Μάντσεστερ Γ.-Μπαρτσελόνα 2-2 (19΄ Χιουζ, 79΄ Σαρπ - 33΄ Ρομάριο, 49΄ Μπακέρο)
02/11/94 Μπαρτσελόνα-Μάνστεστερ Γ. 4-0 (2΄,49΄ Στόιτσκοφ, 45΄ Ρομάριο, 88΄ Φερέρ)

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ (Ομιλοι)
16/09/98 Μάντσεστερ Γ.-Μπαρτσελόνα 3-3 (16΄ Γκιγκς, 24΄ Σκόουλς, 63΄ Μπέκαμ - 47΄ Αντερσον, 59΄πεν. Ζιοβάνι, 70΄πεν. Λουϊς Ενρίκε)
25/11/98 Μπαρτσελόνα-Μάνστεστερ Γ. 3-3 (1΄ Αντερσον, 57΄,73΄ Ριβάλντο - 25΄,68΄ Γιορκ, 53΄ Κόουλ)

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ (Ημιτελικοί)
23/04/08 Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γ. 0-0
29/04/08 Μάντσεστερ Γ.-Μπαρτσελόνα 1-0 (14΄ Σκόουλς)

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - ΤΕΛΙΚΟΣ ("Ολύμπικο", Ρώμη)
27/05/09 Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γ. 2-0 (10΄ Ετό, 70΄ Μέσι)


Η «χρυσή βίβλος» της διοργάνωσης

Το Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, το οποίο έχει μετονομαστεί σε Τσάμπιονς Λιγκ, καθιερώθηκε από την ποδοσφαιρική περίοδο 1955-56. Η ιδέα για τη διεξαγωγή του ήταν έμπνευση του Γάλλου δημοσιογράφου της «Εκίπ», Γκαμπριέλ Ανό.

Τα αποτελέσματα των τελικών αγώνων από την έναρξη του θεσμού μέχρι και σήμερα είναι τα εξής:
1956: Παρίσι ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Ρεμς 4-3
1957: Μαδρίτη ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Φιορεντίνα 2-0
1958: Βρυξέλλες ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Μίλαν 3-2 παράταση (2-2)
1959: Στουτγκάρδη ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Ρεμς 2-0
1960: Γλασκόβη ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Αϊντραχτ 7-3
1961: Βέρνη ΜΠΕΝΦΙΚΑ-Μπαρτσελόνα 3-2
1962: Αμστερνταμ ΜΠΕΝΦΙΚΑ-Ρεάλ 5-3
1963: Γουέμπλεϊ ΜΙΛΑΝ-Μπενφίκα 2-1
1964: Βιένη ΙΝΤΕΡ-Ρεάλ 3-1
1965: Μιλάνο ΙΝΤΕΡ-Μπενφίκα 1-0
1966: Βρυξέλλες ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Παρτιζάν 2-1
1967: Λισαβόνα ΣΕΛΤΙΚ-Ιντερ 2-1
1968: Γουέμπλεϊ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝ.-Μπενφίκα 4-1 παράταση (1-1)
1969: Μαδρίτη ΜΙΛΑΝ-Αγιαξ 4-1
1970: Μιλάνο ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ-Σέλτικ 2-1 παράταση (1-1)
1971: Γουέμπλεϊ ΑΓΙΑΞ-Παναθηναϊκός 2-0
1972: Ρότερνταμ ΑΓΙΑΞ-Ιντερ 2-0
1973: Βελιγράδι ΑΓΙΑΞ-Γιουβέντους 1-0
1974: Βρυξέλλες ΜΠΑΓΕΡΝ-Ατλέτικο Μαδρ. 1-1 (4-0 στον επαναληπτικό)
1975: Παρίσι ΜΠΑΓΕΡΝ-Λιντς 2-0
1976: Γλασκόβη ΜΠΑΓΕΡΝ-Σεντ Ετιέν 1-0
1977: Ρώμη ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Γκλάντμπαχ 3-1
1978: Γουέμπλεϊ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Μπριζ 1-0
1979: Μόναχο ΝΟΤΙΓΧΑΜ-Μάλμε 1-0
1980: Μαδρίτη ΝΟΤΙΓΧΑΜ-Αμβούργο 1-0
1981: Παρίσι ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0
1982: Ρότερνταμ ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ-Μπάγερν 1-0
1983: Αθήνα ΑΜΒΟΥΡΓΟ-Γιουβέντους 1-0
1984: Ρώμη ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Ρόμα 1-1 (5-3 στα πέναλτι)
1985: Βρυξέλλες ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-Λίβερπουλ 1-0
1986: Σεβίλη ΣΤΕΑΟΥΑ-Μπαρτσελόνα 0-0 (2-0 στα πέναλτι)
1987: Βιένη ΠΟΡΤΟ-Μπάγερν 2-1
1988: Στουτγκάρδη ΑΙΝΤΧΟΒΕΝ-Μπενφίκα 0-0 (6-5 στα πέναλτι)
1989: Βαρκελόνη ΜΙΛΑΝ-Στεάουα 4-0
1990: Βιένη ΜΙΛΑΝ-Μπενφίκα 1-0
1991: Μπάρι ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ-Μαρσέιγ 0-0 (5-3 στα πέναλτι)
1992: Γουέμπλεϊ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-Σαμπντόρια 1-0 παράταση (0-0)
1993: Μόναχο ΜΑΡΣΕΙΓ-Μίλαν 1-0
1994: Αθήνα ΜΙΛΑΝ-Μπαρτσελόνα 4-0
1995: Βιέννη ΑΓΙΑΞ-Μίλαν 1-0
1996: Ρώμη ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-Αγιαξ 1-1 (4-2 στα πέναλτι)
1997: Μόναχο ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ-Γιουβέντους 3-1
1998: Αμστερνταμ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Γιουβέντους 1-0
1999: Βαρκελόνη ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝ.-Μπάγερν 2-1
2000: Παρίσι ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Βαλένθια 3-0
2001: Μιλάνο ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ-Βαλένθια 1-1 (5-4 στα πέναλτι)
2002: Γλασκόβη ΡΕΑΛ ΜΑΔΙΤΗΣ-Λεβερκούζεν 2-1
2003: Μάντσεστερ ΜΙΛΑΝ-Γιουβέντους 0-0 (3-2 στα πέναλτι)
2004: Γκελζενκίρχεν ΠΟΡΤΟ-Μονακό 3-0
2005: Κωνσταντινούπολη ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Μίλαν 3-3 (3-2 στα πέναλτι)
2006: Παρίσι ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-Αρσεναλ 2-1
2007: Αθήνα ΜΙΛΑΝ-Λίβερπουλ 2-1
2008: Μόσχα ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γιουν.-Τσέλσι 1-1 (6-5 στα πέναλτι)
2009: Ρώμη ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-Μάντσεστερ Γ. 2-0
2010: Μαδρίτη ΙΝΤΕΡ-Μπάγερν 2-0
2011: Γουέμπλεϊ Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γ. ...




ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΙ
-----------
9 Κύπελλα: Ρεάλ Μαδρίτης
7 Κύπελλα: Μίλαν
5 Κύπελλα: Λίβερπουλ
4 Κύπελλα: Μπάγερν, Άγιαξ
3 Κύπελλα: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπαρτσελόνα, Ιντερ
2 Κύπελλα: Πόρτο, Μπενφίκα, Γιουβέντους, Νότιγχαμ
1 Κύπελλο: Αστον Βίλα, Ντόρτμουντ, Σέλτικ, Ερυθρός Αστέρας, Φέγενορντ,
Αμβούργο, Μαρσέιγ, Αϊντχόβεν και Στεάουα Βουκουρεστίου
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σχέδια και για χαράτσι στις τραπεζικές συναλλαγές


Η επόμενη μέρα του «ναυαγίου» της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών βρίσκει το οικονομικό επιτελείο να πρέπει να διαπραγματευθεί ξανά με την Τρόικα, από ακόμα πιο μειονεκτική θέση. Οι ελεγκτές πιέζουν για περισσότερες αποκρατικοποιήσεις αλλά και φόρους «στα σίγουρα», που θα έχουν άμεση απόδοση για τα κρατικά ταμεία.

Ειδικό κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με τους απεσταλμένους των δανειστών αποτελούν, εκ των πραγμάτων πλέον, τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που θα απαιτηθούν, αλλά και ο βαθμός συναίνεσης που αυτά μπορούν να συγκεντρώσουν.

Τις εκτιμήσεις τους αυτές οι ελεγκτές θα περιλάβουν και στην έκθεση που θα αποστείλουν σε τρεις εβδομάδες (μέσα Ιουνίου) σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον.

Αν και η διαβούλευση τόσο με τους ελεγκτές της Τρόικα στο εξωτερικό, όσο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στο εσωτερικό, η κυβέρνηση δεσμεύεται στους δανειστές της χώρας πως δεν θα καθυστερήσει την υιοθέτηση νέων φόρων-φωτιά, που απειλούν να αποτελειώσουν την αγορά και να στραγγίξουν κάθε ίχνος ρευστότητας που έχει απομείνει.

Αναζητεί όμως και νέα μέτρα, που θα προστεθούν στις αυξήσεις ειδικών φόρων σε καπνό, φυσικό αέριο και αναψυκτικά, αλλά στις επικείμενες αυξήσεις του ΦΠΑ που θα πλήξουν το λαϊκό εισόδημα και τον τουρισμό.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την Τρόικα, οι οποίες συνεχίζονται το σαββατοκύριακο, έχει πέσει και η ιδέα να επιβληθεί και ειδικό «χαράτσι» σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές (καταθέσεις, δάνεια κλπ) της τάξεως του 1-2 τοις χιλίοις.

Την ιδέα φαίνεται να καλοβλέπει καταρχήν η Τρόικα, αλλά όχι και η κυβέρνηση, αφού ένας τέτοιος «αναγκαστικός» φόρος, θα επιβαρύνει τις τράπεζες αλλά και όλους τους συναλλασσομένους (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) σε μια κρίσιμη για την αγορά περίσταση.

Θεωρείται δε πως θα συναντήσει και ισχυρές αντιστάσεις από το κοινό, καθώς από φέτος έγινε υποχρεωτικό δια νόμου να γίνονται όλες οι συναλλαγές μεγάλων ποσών (από 1500 ευρώ και άνω) μέσω τραπεζών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σήκωσαν 1,5 δισ. ευρώ Πέμπτη και Παρασκευή από τις τράπεζες


Λίγα μόνον βήματα χωρίζουν τη χθεσινή Παρασκευή από τον μαζικό πανικό! Από νωρίς το πρωϊ στα γκισέ των τραπεζών παρατηρήθηκε σοβαρή πίεση για αναλήψεις καταθέσεων, ιδίως μικροποσών. Η πίεση στις τράπεζες ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη με αποκορύφωμα τη χθεσινή μέρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι Πέμπτη και Παρασκευή τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι σηκώθηκαν περί τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά! Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις τον μήνα Μάιο οι εκροές υπολογίζονται σε τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο...

Η πλειοψηφία των καταθετών που έσπευσαν για ανάληψη αφορά συνταξιούχους και μικροκαταθέτες και τα ποσά που σήκωναν κυμαίνονται από 2-3.000 μέχρι 10 -15.000 ευρώ. Κίνητρο στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ο φόβος μήπως η χώρα οδηγηθεί σε πτώχευση, οι καταθέσεις δεσμευθούν έστω και προσωρινά και μείνουν χωρίς ρευστό ή ακόμα και να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Ετσι εξηγείται και το γεγονός της ζήτησης μεγάλων χαρτονομισμάτων 200άρικων κατά προτίμηση, με αποτέλεσμα πριν το μεσημέρι τα μεγάλα χαρτονομίσματα να εξαντληθούν. Ο λόγος προτίμησης των μεγάλων χαρτονομισμάτων είναι επειδή μπορούν να κρυφτούν πιο εύκολα λόγω του μικρού όγκου των δεσμίδων.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι υπάλληλοι των τραπεζών εφιστούσαν την προσοχή στους πελάτες τους, ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας, να είναι πολύ προσεκτικοί μετά την έξοδό τους από το κατάστημα για τον κίνδυνο ληστείας. Σϋμφωνα και με στοιχεία της αστυνομίας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ληστειών κυρίως ηλικιωμένων, από σπείρες που παρακολουθούν συστηματικά την κίνηση έξω από τα καταστήματα των τραπεζών και «χτυπούν» σε αυτοκίνητα ή μόλις οι ηλικιωμένοι μπαίνουν στα σπίτια τους.

Η έξαρση του φαινομένου απόσυρσης καταθέσεων την Παρασκευή, ανησυχεί ιδιαίτερα τα επιτελεία των τραπεζών, εν όψει της Δευτέρας. Η ανησυχία κορυφώνεται μπροστά στο ενδεχόμενο –καθόλου απίθανο- να μην έχει ξεκαθαρισθεί πλήρως το πολιτικό σκηνικό εντός του Σαββατοκύριακου και η αβεβαιότητα να συνεχισθεί και τη Δευτέρα, γεγονός που φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μη ελέγξιμες καταστάσεις.

Αν αληθεύει μάλιστα η πληροφορία ότι ίδρυμα συνδεδεμένο με πολιτικό κόμμα «σήκωσε» την Παρασκευή ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ από λογαριασμό του, δικαιολογεί απολύτως τις ανησυχίες των τραπεζιτών, οι οποίοι όμως έχουν ακόμη σοβαρό λόγο να ανησυχούν: το ότι οι πολιτικοί δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται απολύτως τον κίνδυνο που συνεπάγεται ένας γενικευμένος πανικός όχι μόνον για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αλλά για την οικονομία και τη χώρα.

.protothema.gr
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης


Ανοικτός σε περαιτέρω βήματα συνεννόησης, αλλά και σε συνεργασίες δήλωσε ο Πρωθυπουργός, μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης.

«Επί της ουσίας υπάρχουν πολλά στα οποία μπορούμε να συγκλίνουμε. Και πολλά ακόμα περιθώρια κοινής επεξεργασίας. Απαιτείται όμως η πολιτική βούληση να υπερβούμε τα συμβατικά κομματικά αντανακλαστικά. Και αυτό θα φανεί στην πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Υπενθύμισε ακόμη ότι είναι ανοικτός σε κυβερνητική συνεργασία με κόμματα που έχουν κοινούς στόχους: «Θύμισα ότι και προεκλογικά είχα δηλώσει ανοιχτός σε κυβερνητική συνεργασία ακόμη κι αν έχουμε αυτοδυναμία. Συνεχίζω να έχω την ίδια άποψη και συνεχίζω να είμαι ανοιχτός σε συνεργασίες με δυνάμεις που έχουν κοινούς στόχους».

Δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, ξεκαθαρίζοντας ότι με ή χωρίς ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που απαιτείται για να προφυλάξει τη χώρα και τους πολίτες από μεγάλους κινδύνους.

Παρατήρησε παράλληλα ότι δεν είναι η ώρα για λόγια ή «για αντισυμβατική αντιπολιτευτική πολιτική» και πως «σε αυτή τη μάχη θα μπούμε πιο δυνατοί και θα βγούμε νικητές πιο γρήγορα αν δουλέψουμε με πνεύμα εθνικής συνεννόησης». Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί αλλά όχι εχθροί, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι το καλό της χώρας «μας ενώνει».

Ο λαός και οι πολίτες έχουν βάλει πλάτες, ζήτησα από τα κόμματα να κάνουν το ίδιο, ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι οι μέχρι σήμερα προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση είναι αυτές που κράτησαν όρθια τη χώρα.

Έβαλε τέλος «φρένο» στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι εκλογές θα γίνουν το 2013.

Προτάσεις Γ. Παπανδρέου

Ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως είπε, να έχουν κοινές θέσεις στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για το καλύτερο εθνικό αποτέλεσμα, ενώ σε ζητήματα στα οποία υπάρχουν άλλες προσεγγίσεις να διαπραγματευτούν με τους εταίρους μας από κοινού.

«Παράδειγμα ζήτησα το ζήτημα ''φορολογία'' να είναι αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές μας», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, πρότεινε:

- Να δουλέψουν μαζί για τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες διψά η κοινωνία μας. Να ανταποκριθούν στο αίτημα των πολιτών που δεν θέλουν ένα πολιτικό-οικονομικό σύστημα στο οποίο κυριαρχούσε η λογική του πλιάτσικου, της ιδιοτέλειας και της ιδιοποίησης.

- Να έχουν κοινές θέσεις στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας για το καλύτερο εθνικό αποτέλεσμα.

- Ακόμα και στα ζητήματα στα οποία έχουν επιφυλάξεις ή άλλες προσεγγίσεις, να διαπραγματευτούν με τους εταίρους μας από κοινού με τα άλλα κόμματα.

- Να διαφυλάξουν όλοι μαζί την κοινωνική συνοχή και ειρήνη στη χώρα μας.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε ακόμη τους πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν στα εξής:

- Να δώσουν απάντηση στο άμεσο και ζωτικό πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων σε συνεργασία με τους εταίρους μας.

- Να συμφωνήσουν όλοι ότι «βάζουμε τέλος στα ελλείμματα και πάμε σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό πλην τόκων -δηλαδή, σε πρωτογενές πλεόνασμα- από του χρόνου, το 2012».

- Να πάρουν όλοι τη γενναία απόφαση για τη μείωση ενός αναποτελεσματικού, αντιπαραγωγικού και πελατειακά διογκωμένου κράτους.

- Να πάνε σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις και σε σχέδια που αξιοποιούν αναπτυξιακά την κακοποιημένη δημόσια περιουσία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/5/11

Χρεοκοπία και επιστροφή στα Βαλκάνια;


1) Χρεοκοπία και επιστροφή στα Βαλκάνια;

Συναίνεση, κυβέρνηση συνεργασίας με προσωπικότητες και τεχνοκράτες να έχουν τον πρώτο λόγο ή εκλογές τον Ιούνη;

Στην πολιτική σκηνή τα πράγματα είναι μπερδεμένα καθώς πολιτικοί που είναι εκφραστές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού υπάρχουν σε όλα τα κόμματα, αλλά η συγκυρία τους έχει απομακρύνει από τα κέντρα εξουσίας των δυο μεγάλων κομμάτων. Η απουσία πολιτικής ηγεσίας ικανής να διαμορφώσει όρους και προτάσεις με βάση των ευρωπαϊκό προσανατολισμό, έχει συντείνει στη σύγχυση που υπάρχει στην κοινωνία για το τι φταίει για την κατάστασή μας και ποιες ρεαλιστικές διέξοδοι απομένουν...

Από την άλλη πλευρά η μεγάλη υπερκομματική μάζα του πελατοκρατικού παρασιτικού συστήματος βρίσκεται συσπειρωμένη υπό την απειλή της μεταρρύθμισης που απαιτεί επιτακτικά η χρεοκοπία του μοντέλου και της χώρας.

Με αιχμές τα συνδικάτα του δημοσίου και ιδεολογικές σέχτες της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς που προσπαθούν να δώσουν ιδεολογικό υπόβαθρο με δήθεν πατριωτικό ή αριστερό χαρακτήρα, ο παρασιτικός στρατός κατοχής αρνείται να εγκαταλείψει τα προνόμια, μη διστάζοντας να φαλκιδεύει ακόμη και το μέλλον των βιολογικών παιδιών του...

Τα δεδομένα...

Τα δεδομένα πλέον που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι πως τα ταμεία του κράτους έχουν χρήματα που φτάνουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Όπως δήλωσε και ο υπουργός των οικονομικών πριν λίγες μέρες, μετά κατεβάζουμε ρολά...
Οι δανειστές ζητάνε συγκεκριμένη συναίνεση... Αν δοθεί η συναίνεση, παίζει η επόμενη δόση και νέο πακέτο στήριξης με προϋπόθεση μεταρρυθμίσεις, απολύσεις στο δημόσιο και αποκρατικοποιήσεις...

Το ζήτημα της εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει αρχίσει να συζητείται ένθεν κακείθεν από μεμονωμένες προς το παρόν φωνές, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά...

Ο ΣΕΒ, έστω και άκομψα, έθεσε το δίλημμα ευρωπαϊκή πορεία ή επιστροφή στο βαλκανικό γίγνεσθαι, μέσω δημοψηφίσματος...

Όλα αυτά είναι στο τραπέζι πλέον και από τη σημερινή συνάντηση, αλλά και το Σαββατοκύριακο που θα ακολουθήσει θα είναι καταιγιστικό. Πολλά ενδεχόμενα είναι ανοιχτά καθώς στις κρίσιμες περιόδους η κοινή γνώμη βρίσκεται υπό πίεση και αποφασίζει με κριτήρια που πολλές φορές διαφοροποιούνται ριζικά σε μικρό χρονικό διάστημα...

Η απουσία ενός Βενιζέλου, Τρικούπη ή Καραμανλή που θα σκιαγραφήσει και θα εγγυηθεί τη νέα μεταπολίτευση περιπλέκει την κατάσταση και αν δεν υπάρξει σύντομα η σύγχυση της κοινής γνώμης ίσως οδηγήσει σε εν θερμώ τριβές από αυτές που αργότερα όλοι ντρέπονται που μετείχαν...

Ψυχραιμία, πάντα μετά την καταιγίδα ακολουθεί η ηρεμία... και ένα χρόνο τώρα την καταιγίδα την κρατήσαμε εντός των ορίων της κοινωνικής ηρεμίας.

*Στο διάλογο της στήλης μπορείτε να δείτε καθημερινά μια προσπάθεια «ιδεολογικής» αντιπαράθεσης. Δεν παρεμβαίνω καθώς θεωρώ πως ακόμη και από σχόλια που στερούνται επιχειρημάτων ή κοσμιότητας κάποιος μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά και να αντιληφθεί κίνητρα. Δίπλα στην δημοσκόπηση κάποιος μπορεί να καταλάβει επίσης ποιες είναι οι πεποιθήσεις της σιωπηλής πλειοψηφίας των αναγνωστών καθώς με βάση και άλλες στατιστικές προσλαμβάνουσες εκτιμώ το δείγμα σαν αντιπροσωπευτικό.

2) Το χρηματιστήριο δεν είναι πανικόβλητο...

Η αγορά με τη συμπεριφορά της μετά την ανακοίνωση της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών αντέδρασε περισσότερο ψύχραιμα και λιγότερο νευρικά...

Αυτό αποτελεί ένα το κρατούμενο... Η εικόνα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, με θετικό πρόσημο και οι τράπεζες με αρνητικό αποτελεί μια αποτύπωση των ανησυχιών της αγοράς.

Ο ίδιος σε τόσο κρίσιμες φάσεις προτιμώ να προσπαθώ να ερμηνεύσω τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις με βάση τα δεδομένα της αγοράς παρά να προβλέψω την αγορά με βάση τις υπό αβεβαιότητα πολιτικές εξελίξεις.

Παρά τα νέα χαμηλά των τελευταίων μηνών τα οποία θεωρώ συγκυριακά, η βαθύτερη εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς χαρακτηρίζεται από στάση αναμονής.

Θεωρώ πιο πιθανό πως οι πολιτικές εξελίξεις θα επιταχύνουν την αναστροφή από το σημείο μηδέν του πτωτικού κύκλου που ξεκίνησε το 2009, παρά την απαρχή ενός νέου κύκλου πτώσης...

Η αγορά μας, κατά τη γνώμη μου, με την μέχρι τώρα συμπεριφορά της ψηφίζει το σενάριο μεταρρύθμιση παραμονή στο ευρώ, παρά έξοδος και επιστροφή στη δραχμή...

3) To σακάκι που βελάζει...

Aπ΄ ό,τι φαίνεται η κατάσταση σοβαρεύει, και οι Κοτζαμπάσηδες της δραχμής και της χρεοκοπίας, από άκρα δεξιά μέχρι άκρα αριστερά, θέλουν να πάρουν το πάνω χέρι και να οδηγήσουν την Ελληνική Σοβιετια στην πλήρη εξαθλίωση και την μόνιμη Αλβανοποιηση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

"Ο χρόνος τελειώνει"


«Πρέπει να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία. Ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn μετά την αδυναμία των πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας να πετύχουν συναίνεση στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι.

«Περιμένουμε να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη διακομματικής συμφωνίας να συνεχιστεί το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ», γράφει ο Rehn σε mail από τις Βρυξέλλες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η εθνική συνεννόηση δεν ήλθε στο "ραντεβού της ιστορίας"


"Μαύρος καπνός" βγήκε από την "καμινάδα" του Προεδρικού Μεγάρου. Από τα σκυθρωπά πρόσωπα των εξερχομένων πολιτικών αρχηγών φάνηκε ότι οι προσπάθειες για συναίνεση δεν ευοδώθηκαν, ενώ η επιβεβαίωση ήλθε από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός αρχηγός που έκανε δήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο: "Δεν κατάλαβαν ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή δεν θα τους είχε γράψει η ιστορία. Η καρέκλα κάποιων είναι δυστυχώς πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα", είπε...

Λίγα λεπτά αργότερα έγινε γνωστό ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν επρόκειτο να εκδώσει ανακοίνωση για το έκτακτο συμβούλιο κορυφής –ακριβώς επειδή δεν υπήρξε εθνική συμφωνία. Σ΄αυτό κατέληξε η 30λεπτης διάρκειας κατ΄ιδίαν συζήτηση που είχε ο κ. Παπούλιας με τον πρωθυπουργό μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου.

"Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης"

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός τόνισε "Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης", σημειώνοντας ότι "θα βγούμε πιο γρήγορα από τη μάχη αν δουλέψουμε με πνεύμα εθνικής συνεννόησης" και συμπλήρωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης δήλωσε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η Ελλάδα πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ να δείξει ενότητα, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα.

Τόνισε παράλληλα ότι "οι εκλογές θα γίνουν το 2013 και τότε θα αξιολογηθούμε όλοι. Οι πολίτες έχουν βάλει πλάτη και ζήτησα από τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα να κάνουν το ίδιο", ενώ υπογράμμισε: "Και μετά τη σημερινή συζήτηση συνεχίζω να πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να συγκλίνουμε, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση να ξεπεράσουμε τα συμβατικά κομματικά αντανακλαστικά".

Ο καθένας τις ευθύνες του

Τα σημαντικά σημεία, όπως προέκυψαν από τις πρώτες πληροφορίες, είναι τα εξής:

* Αν και υπήρξαν “κάποιες προσεγγίσεις” Παπανδρέου-Σαμαρά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, διαπιστώθηκε (όπως αναμενόταν, άλλωστε) ότι τους χωρίζει χάος στο φορολογικό, το οποίο και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν "κομβικό σημείο" για οποιαδήποτε αναζήτηση κοινού βηματισμού.

* Ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε, εκ νέου, το σχηματισμό Οικουμενικής κυβέρνησης. "Να το δούμε", παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου. "Οχι", απάντησε κοφτά ο κ. Σαμαράς.

* Λίγο πριν ολοκληρωθεί το συμβούλιο και με δεδομένο, πλέον, το ναυάγιο, ο αρχηγός της ΝΔ ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν προτίθεται να στήσει κάλπες. “Θα προχωρήσω μόνος μου, χωρίς εκλογές, μέχρι το 2013 κι ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του” ήταν η απάντηση.

* Σύμφωνα με τους (πλην Γ. Καρατζαφέρη) πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Παπανδρέου δεν εμφανίσθηκε ευέλικτος σε αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι προϊόν των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όπως και οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ παρουσίασε την εθνική ομοψυχία ως επιτακτική ανάγκη για να προχωρήσει η χώρα.

Διαπραγμάτευση... αλλά σε τι;

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Α. Σαμαράς του είπε "πάμε μαζί (σ.σ. στους δανειστές) να επαναδιαπραγματευτούμε το Μνημόνιο", για να εισπράξει πρόσκληση από τον κ. Παπανδρέου να πάνε μαζί στους δανειστές να διαπραγματευτούν το φορολογικό. Επανέλαβε πολλές φορές ότι η "λάθος συνταγή" δεν μπορεί να αποδώσει ακόμη κι αν συναινούσε η αντιπολίτευση και εμφανίσθηκε άκαμπτος σε επιμέρους συμφωνίες, προβάλλοντας τη δική του οικονομική πρόταση ως σύνολο, δηλαδή μείωση της φορολογίας-αποκρατικοποιήσεις-αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας-μέτρα επανεκκίνησης της αγοράς.

Ο Αλ.Τσίπρας φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό "εκβιαστική συναίνεση δεν υπάρχει", ενώ ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι "χρειάζεται καλό κλίμα κι αυτό δεν επιτυγχάνεται όταν με λες Πινοσέτ".

"Δεν μας είπε τίποτα καινούργιο από τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ενδεχομένως να θέλει να πει στην τρόικα ΄έκανα και συμβούλιο αρχηγών χωρίς αποτέλεσμα΄”, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα. Παραπέμποντας στον τρόπο με τον οποίο (θεωρείται σίγουρο ότι) θα αξιοποιηθούν τα πρακτικά του ανεπιτυχούς συμβουλίου κορυφής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την προσπάθεια τορπίλισε ο αρχηγός της ΝΔ καθώς ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε πρόθυμος να συμφωνήσουν σε επιμέρους, πλην σημαντικές, προτάσεις. Την δραματική κατάσταση της Οικονομίας (και της χώρας) παρουσίασε στην αρχή του συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου, με τη συνδρομή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εστιάζοντας στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για να συνεχισθεί ο δανεισμός της χώρας.

Σε δραματικούς τόνους ο Κάρολος Παπούλιας υπεραμύνθηκε της ανάγκης εθνικής συνεννόησης και επανέλαβε την άποψη που είχε μεταφέρει στον πρωθυπουργό, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση την Τετάρτη, ότι πρέπει να διασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή και να προστατευθούν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που δεν έχουν τι άλλο να δώσουν. "Είναι ιστορικό καθήκον να συνεννοηθούμε, υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων", φέρεται να τόνισε.

Μετά την έκβαση που είχε το συμβούλιο κορυφής στο τραπέζι έπεσε η πρόταση για ριζικό ανασχηματισμό στο αμέσως επόμενο διάστημα. Μέχρι στιγμής παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και τεχνοκρατών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εξαφανίζονται από τα ράφια οι μετρητές ραδιενέργειας στην Ιαπωνία


Σε μια χώρα γνωστή για την αγάπη της στην τεχνολογία και στα gadgets, το πιο περιζήτητο αξεσουάρ αυτήν την περίοδο δεν είναι ένα «έξυπνο» κινητό ή κάποιο ανθρωπόμορφο ρομπότ - υπηρέτης. Ιδιαίτερα μετά την παραδοχή των αρχών ότι και στους τρεις αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα σημειώθηκε τήξη πυρήνων, οι Ιάπωνες σπεύδουν να προμηθευτούν μετρητές ραδιενέργειας, γνωστούς και ως μετρητές Geiger, για προσωπική χρήση.

«Παλαιότερα, κανείς δεν κοιτούσε τους μετρητές και οι περισσότεροι δεν γνώριζαν καν πώς ονομάζονται», λέει ένας πωλητής σε κατάστημα ηλεκτρονικών, όπου οι συσκευές αυτές έχουν εξαντληθεί. «Σήμερα πουλάμε 100 φορές περισσότερους σε σχέση με πριν».

Στο εργοστάσιο της Fuji Electric, ενός από τους λίγους ομίλους που έχουν καταγράψει κέρδη εξαιτίας της πυρηνικής κρίσης, οι εργάτες κάνουν υπερωρίες για να ανταποκριθούν στη ζήτηση, παράγοντας περίπου 2.000 μετρητές ραδιενέργειας το μήνα. «Κατασκευάζουμε τέσσερις με πέντε φορές περισσότερους μετρητές Geiger σε σχέση με πριν», λέει ο διευθύνων σύμβουλός της, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος παράγει και πιο εύχρηστες συσκευές, ιδανικές για προσωπική χρήση.

Δυόμισι μήνες μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που πυροδότησαν το πυρηνικό ατύχημα, πολλοί Ιάπωνες δηλώνουν δύσπιστοι απέναντι στην επίσημη πληροφόρηση. Εκτός αυτού, ίχνη ραδιενέργειας σε επίπεδα υψηλότερα από τα επιτρεπτά έχουν εντοπιστεί σε λαχανικά, ψάρια και νερό, στο Τόκιο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων νοτίως της Φουκουσίμα.

Νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών εξάλλου, υπογραμμίζει πόσο ευάλωτη και ανέτοιμη ήταν η Ιαπωνία να αντιμετωπίσει μια φυσική καταστροφή. Η κατάρρευση των υποδομών της χώρας, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες, ήταν τέτοια που παρέπεμπε σε αναπτυσσόμενο κράτος. «Αμέσως μετά από την καταστροφή, κατέστη σαφές ότι ακόμη και σε αυτήν την πολύ εκλεπτυσμένη και καλά προετοιμασμένη κοινωνία, οι συνέπειες των φυσικών καταστροφών στις υποδομές, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε καταστάσεις, τις οποίες κανονικά συσχετίζει κανείς με φτωχότερες χώρες: μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, κρίση σε ό,τι αφορά τα καταφύγια, κατάρρευση της υλικοτεχνικής υποδομής».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »