28/2/11

Νέες περικοπές στο δημόσιο στο κοινωνικό κράτος, στην παιδεία και τις ΔΕΚΟ 16,5 δισ.


Η δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος θα είναι οι δύο βασικοί τομείς από τους οποίους το υπουργείο Οικονομίας θα επιχειρήσει να εξοικονομήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα 16,5 δισ. ευρώ που θα απαιτήσει για το διάστημα 2011-2015 το «μνημόνιο 4» όπως το αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ως γνωστό, το αναθεωρημένο μνημόνιο απαιτεί μέτρα μέχρι και το 2015 φτάνουν - με τα σημερινά δεδομένα - τα 24 δισ. ευρώ μέχρι το έλλειμμα να μειωθεί στο 1,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015. Από αυτά σύμφωνα με τον υπουργό τα 2/3 (περίπου 16,4 δισ. ευρώ) θα προέλθουν από την περικοπή δαπανών και το 1/3 (7,6 δισ. ευρώ) από αύξηση εσόδων.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνόδευε το αναθεωρημένο μνημόνιο τόνιζε ότι περαιτέρω μειώσεις μισθών συντάξεων ή αύξηση της φορολογίας δεν είναι «βιώσιμες λύσεις». Συνεπώς οι νέες περικοπές που θα γίνουν πρέπει να είναι διαρθρωτικές.

Στο τομέα της φορολογίας στο επίκεντρο μπαίνει το θέμα των 980 φορολογικών απαλλαγών. Εκτός αυτού με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο αναμένεται ετήσια αύξηση 700 εκατ. ευρώ στα ετήσια έσοδα από την νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για τα προϊόντα που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 13% (αναμένονται 300 εκατ. ευρώ) αλλά και την ετήσια φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών που αναμένεται να φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα των δαπανών ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι οι περικοπές θα προέλθουν από τη δημόσια διοίκηση, δηλαδή το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμοι) τις δημόσιες επιχειρήσεις, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Υγεία - Περίθαλψη

Στην υγεία τα χρήματα που θα πρέπει να περικοπούν συνολικά 8,5 δισ. ευρώ ώστε οι δαπάνες υγείας από το 9,5% του ΑΕΠ να μειωθούν στο 6% του ΑΕΠ όπως έχει αναφέρει επανειλημμένα ο ελεγκτής της Ε.Ε. κ. Σέρβας Ντε Ρουζ.

Το φετινό πρόγραμμα προβλέπει περικοπές ύψους 2,4 δισ. ευρώ από φάρμακα μείωση προμηθειών και συγχωνεύσεις νοσοκομείων που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Πάντως ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος έχει ομολογήσει πρόσφατα ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλη τη χώρα δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν περάσει περίπου 1,5 χρόνος.

Κοινωνική πρόνοια

Στην κοινωνική πρόνοια στόχος είναι η μείωση του ποσού που δίνεται στα επιδόματα. Ο υπουργός Οικονομικών έχει αναφερθεί κατ' επανάληψη στο θέμα αλλά δεν πήρε ιδιαίτερες διαστάσεις.

Η Ελλάδα δαπανά 18 δισ. ευρώ ευρώ το χρόνο για επιδόματα ανεργίας, πρόνοιας, πολυτεκνικά, αναπηρικά κτλ. Ο στόχος υποτίθεται ότι είναι η καταπολέμηση της σπατάλης. Πρώτα στη σειρά μπαίνουν τα επιδόματα ανεργίας στα οποία είναι βέβαιο ότι θα επιβληθούν εισοδηματικά κριτήρια τη στιγμή που ο αριθμός όσων τα λαμβάνουν θα αυξάνεται και το 2011.

Η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων θα αποτελέσει τη βάση με την οποία δίνονται και τα υπόλοιπα επιδόματα με άγνωστο μέχρι στιγμής προϋπολογισμό. Πάντως ο σχεδιασμός προβλέπει ότι προσπάθειες όπως αυτή της μείωσης των πολυτεκνικών επιδομάτων στο τέλος του 2010 θα επεκταθούν με νέα μορφή και νέο περιεχόμενο.

Πολλά μπορούν να γίνουν

Στη δημόσια διοίκηση είναι πολλά περισσότερα αυτά που μπορούν να γίνουν. Η αρχή θα γίνει με την έκθεση για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η έκθεση για τη νέα μορφή που θα πάρει αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα με την έκθεση της ειδικής επιτροπής που εργάζεται από τα τέλη του προηγούμενο χρόνο για το θέμα.

Στις γενικές της αρχές θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις - καταργήσεις των 44 επιδομάτων που δίνονται σήμερα στο δημόσιο τομέα σε τρία και σημαντικές περικοπές επιμέρους επιδομάτων καθώς και σταδιακή περικοπή των εργαζομένων του Δημοσίου. Το επόμενο θα είναι το κούρεμα των αμοιβών με βάση τα υψηλά επιδόματα.

Το μισθολογικό κόστος για το 2011 και μετά από τις περικοπές του 2010 παραμένει στο 10,7% του ΑΕΠ. Η τρόικα έχει διατάξει να προσεγγίσει τα μέσα επίπεδα της Ε.Ε. Δηλαδή στο 10% του ΑΕΠ. Το 0,7% του ΑΕΠ που θα περικοπεί αντιστοιχεί σε μείωση 1,7 δισ. ευρώ.

Στον τομέα της Παιδείας η προσπάθεια έχει αρχίσει. Το υπουργείο Παιδείας είναι το υπουργείο με το μεγαλύτερο αριθμό μισθοδοτούμενων δημοσίων υπαλλήλων (ξεπερνούν του 120.000).

Στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση η κα Διαμαντοπούλου έχει ήδη ανακοινώσει συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο πανεπιστημιακών σχολών της επαρχίας.

«Κονταίνει» το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Δύσκολη θα είναι η περικοπή του εθνικού σκέλους του Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 4 δισ. ευρώ (περίπου 1 δισ. το χρόνο), από το 2011 μέχρι και το 2014, ένας από τους στόχους του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να μπορούν να αποτυπωθούν να μέτρα του «μνημονίου 4».

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου, για την αποπληρωμή των οφειλόμενων επιδοτήσεων από τον 3299/2004 απαιτείται ένα ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Την ίδια ώρα, από τις παλιές επενδύσεις υπάρχουν περίπου 1.500 οι οποίες δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.

Οι 1.200 από αυτές αφορούν επενδύσεις φωτοβολταϊκών, ενώ περίπου 250-300 είναι βιώσιμες επενδύσεις και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές είναι προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Εκτός όμως από την κάλυψη των αναγκών για τον παλιό αναπτυξιακό νόμο, θα πρέπει να αποπληρώνονται σε εύλογο χρόνο και οι επιδοτήσεις του νέου, ο οποίος θα διαθέσει από τις 15 Μαρτίου το ποσό των 2 δισ. ευρώ για επενδύσεις.

Στα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα, όμως, υπάρχει αντικείμενο για περικοπές, με αφορμή την ενδιάμεση αξιολόγηση του ΕΣΠΑ. Ωστόσο, το ξεκαθάρισμα των έργων θα απαιτήσει ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς, οι οποίοι θα επιτρέψουν να περικοπούν τα κακά έργα, χωρίς όμως να απειληθούν οι κοινοτικοί πόροι, οι οποίοι είναι στοιχείο που έχει ενσωματωθεί στις απαιτήσεις του μνημονίου και, ειδικότερα, στο σκέλος των εσόδων.

Το αληθινό πεδίο περικοπών θα είναι έργα τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και επί 1- 2 χρόνια δεν έχουν κάνει καθόλου δαπάνες υλοποίησης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πώς παρουσιάζεται η κατάσταση σήμερα, 3,5 εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής


Ξεκινάει αύριο ο κρισιμότερος μήνας στην ιστορία της Ευρωζώνης, αφού, από τις αποφάσεις που θα λάβουν ή δεν θα λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής (24-25 Μαρτίου), θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα διαχείρισης του δημόσιου χρέους, αλλά και η σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος.

Η κατάσταση, όπως παρουσιάζεται σήμερα, 3,5 εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, μόνο ανησυχία προκαλεί. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις, εμμένοντας στη σκληρή στάση της για ελάχιστες αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Είναι αλήθεια ότι πιέζεται έντονα από τους συνεταίρους της, φιλελεύθερους, στην κυβέρνηση, αλλά και τους σκληρούς του κόμματός της, να μην ενδώσει, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Οι ηγέτες στα δύσκολα φαίνονται και, επιπλέον, μια νέα αναταραχή στην Ευρωζώνη είναι βέβαιο ότι θα πλήξει και τη γερμανική οικονομία.

Η νέα άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών, ιρλανδικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων, που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα και η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές αρχίζουν να κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών εν όψει της εαρινής Συνόδου Κορυφής, ίσως υποχρεώσει το Βερολίνο σε δεύτερες σκέψεις, λιγότερο άκαμπτες. Θα φανεί μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες.

Το βέβαιο είναι ότι κορυφώνονται οι πιέσεις που ασκούνται στη Γερμανία από κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο επίτροπος Ολι Ρεν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχουν βγει μπροστά, ζητώντας από την καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, να συναινέσει σε αύξηση των πόρων του Ταμείου στα 440 δισ. ευρώ και σε μεγαλύτερη ευελιξία. Υποστηρίζουν επίσης τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν το χρέος τους.

Μετά τον κ. Παπανδρέου, σειρά να δει την κα Μέρκελ πήρε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος θα επισκεφθεί, μέσα στην εβδομάδα, το Βερολίνο, προκειμένου να επισημάνει στην καγκελάριο ότι η λήψη γενναίων αποφάσεων στήριξης των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, μέσω των αλλαγών στο Ταμείο, αποτελεί μονόδρομο, εάν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Παράλληλα με τις διμερείς συναντήσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συναντήσεις κορυφής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών της Ε.Ε., των κεντροδεξιών Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και των σοσιαλιστών Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα , που θα γίνουν στις 4 Μαρτίου, στο Ελσίνκι και την Αθήνα αντίστοιχα. Στόχος, η προσέγγιση των θέσεων των Ευρωπαίων ηγετών σε επίπεδο πολιτικών «οικογενειών», εν όψει των κρίσιμων επίσημων συνεδριάσεων.

Στις 11 Μαρτίου, θα γίνει έκτακτη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, θα έχει τη μορφή δείπνου και βασικό θέμα συζήτησης το στενό συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Εκεί θα φανεί κατά πόσον είναι διατεθειμένοι οι ηγέτες της Ευρωζώνης να δεχθούν και ποιες από τις προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα, που παρουσιάστηκαν στις 4 Φεβρουαρίου με την ονομασία «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».

Ηδη υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις για τις προτάσεις αυτές, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της ΑΤΑ στους μισθούς, την προσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής και τον καθορισμό ενός ελάχιστου συντελεστή φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Προτάσεις που αμφισβητούνται επί της ουσίας, αλλά και για πολιτικούς λόγους, δεδομένου ότι θα οδηγήσουν σε εκχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων (αγορά εργασίας, συντάξεις), οι οποίες αποτελούν σήμερα εθνική υπόθεση.

Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται το περιεχόμενο της τελικής πρότασης που ανέλαβε να παρουσιάσει για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Ο ίδιος είχε υποσχεθεί ότι θα λάβει υπόψη τις θέσεις όλων των χωρών, οι συνεργάτες συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους όλων των κυβερνήσεων, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος είχε και θα έχει, μέσα στις επόμενες μέρες, επικοινωνία με όλους τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

Εάν δεν υπάρξει συναίνεση στο στενό συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, το Βερολίνο δεν πρόκειται να προβεί στην παραμικρή παραχώρηση σχετικά με τις αλλαγές στο Ταμείου.

Ανοικτά όλα τα θέματα στο «τραπέζι»

Αναφορικά με το Ταμείο, οι διαβουλεύσεις γίνονται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, υπό τον πρόεδρο της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης, στις 14 Φεβρουαρίου, δεν καταγράφηκε πρόοδος, καθοριστική θεωρείται η επόμενη (14 Μαρτίου), ενώ, εάν χρειαστεί, θα γίνει και μία έκτακτη στις 21 Μαρτίου. Οπως έχει πει ο κ. Γιούνκερ, στο «τραπέζι» βρίσκονται όλα τα θέματα ανοικτά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σε κανένα συμφωνία.

Ειδικότερα, πρόκειται για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων των 110 δισ. ευρώ, ώστε να ευθυγραμμιστεί με αυτόν της Ιρλανδίας και, από τα 5 χρόνια που καθορίστηκε τον περασμένο Μάιο, να αυξηθεί στα 11 χρόνια.

Το δεύτερο θέμα είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Στο πλαίσιο των μνημονίων που υπέγραψαν με αντάλλαγμα τη στήριξη των εταίρων, η Ελλάδα αποδέχθηκε επιτόκιο 5,80% για 5ετή περίοδο αποπληρωμής και η Ιρλανδία 5,20% για 11ετή περίοδο αποπληρωμής. Στην ουσία, τα δύο επιτόκια είναι ακριβώς τα ίδια, απλώς η διαφορά που φαίνεται οφείλεται στην περίοδο αποπληρωμής. Στόχος των δύο χωρών, η μείωση του επιτοκίου κάτω του 4%, κάτι που αποκλείει προς το παρόν η Γερμανία.

Το τρίτο θέμα αφορά στο Ταμείο και έχει δύο σκέλη, το ύψος των εγγυήσεων και την ευελιξία. Αναφορικά με τις εγγυήσεις, φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει απόφαση για αύξηση των εγγυήσεων που θα επιτρέπει την άντληση από την αγορά χαμηλότοκων δανείων (κάτω του 3%) μέχρι και 440 δισ. ευρώ, έναντι 250 δισ. ευρώ σήμερα.

Το «αγκάθι» είναι η ευελιξία, με τη Γερμανία να αρνείται κατηγορηματικά την παρέμβαση του Ταμείου στη δευτερογενή αγορά ομολόγων (να αναλάβει δηλαδή αυτό που κάνει σήμερα η ΕΚΤ, η οποία με άντληση ομολόγων 75 δισ. ευρώ έχει φτάσει στα όριά της) και να χορηγεί δάνεια σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, ώστε να μπορούν να επαναγοράζουν τα ομόλογά τους.

Οι Γερμανοί δεν το θέλουν για τους ίδιους λόγους που αρνούνται την έκδοση ευρωομολόγου, δηλαδή πιστεύουν πως θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού του και επιπλέον ότι θα φορτωθούν, λόγω της μεγάλης συνεισφοράς τους στο Ταμείο, το χρέος των «αδύναμων κρίκων» της Ευρωζώνης.

Πάντως, το Βερολίνο δεν έχει την πολυτέλεια να μη δεχθεί τίποτα, διότι αφενός μεν θα προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις με πολλές χώρες και αφετέρου μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με μια μη διαχειρίσιμη αναστάτωση των αγορών κρατικών ομολόγων, με τον κίνδυνο ντόμινο σε άλλες χώρες εξαιρετικά αυξημένο.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι αυτό που θα μπορούσε να δεχθεί ως ακραία υποχώρηση η κα Μέρκελ είναι η δυνατότητα του Ταμείου να αγοράζει ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, δηλαδή κατά την έκδοση, όταν μια ώρα έχει δυσκολία δανεισμού με λογικό επιτόκιο. Θετικό μέτρο, αλλά όχι τόσο δραστικό ώστε να στέλνει το μήνυμα στις αγορές ότι καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει.

Ο δρόμος μέχρι την εαρινή Σύνοδο Κορυφής

- 4 Μαρτίου: συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε επίπεδο ηγετών (Ελσίνκι).

- 4 Μαρτίου: συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος σε επίπεδο ηγετών (Αθήνα).

- 11 Μαρτίου: έκτακτη συνάντηση υπό μορφή δείπνου την ηγετών της Ευρωζώνης (Βρυξέλλες).

- 14-15 Μαρτίου: συνεδριάσεις υπουργών Οικονομικών Ευρωζώνης και Ecofin (Βρυξέλλες).

- 21 Μαρτίου: έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., εάν κριθεί αναγκαίο (Βρυξέλλες).

- 24-25 Μαρτίου: εαρινή Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. (Βρυξέλλες).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο «ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟΣ» ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ SUPER LEAGUE

Στα 309 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συσσωρευμένες ζημιές των έντεκα ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιρειών (ΠΑΕ) που έχουν σταθερή παρουσία στη Super League τα τελευταία χρόνια. Οι ίδιες ομάδες πέρυσι είχαν έσοδα 145 εκατ. ευρώ και ζημιές 62,6 εκατ. ευρώ.


Με άλλα λόγια, το ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα δεν χαίρει «υγείας» σε κανένα επίπεδο: ούτε σε αυτό του «ευ αγωνίζεσθαι» και της εξάλειψης των φαινομένων βίας (πρόσφατες στη μνήμη οι εικόνες μετά τη λήξη του ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός), αλλά ούτε και στα οικονομικά του, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Και να επισημάνουμε ότι αυτά τα 309 εκατ. ευρώ αφορούν μόνο τις ζημιές από τη λειτουργία τους, καθώς υπάρχουν και οφειλές των ΠΑΕ (και των ΚΑΕ) προς το Δημόσιο άνω των 220 εκατ. ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο του 2010 ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλ. Σαχινίδης.

«Η μαμά μου λέει ότι χαζός είναι όποιος κάνει χαζά πράγματα» επαναλάμβανε ο Τομ Χανκς ως Φόρεστ Γκαμπ στην ομώνυμη ταινία. Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου στην πλειονότητά τους είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Οι ίδιοι στις δραστηριότητές τους είναι δε αυτό που λέει ο λαός «σκυλιά»: και αιματηρές περικοπές εξόδων θα κάνουν και απολύσεις άμα χρειαστεί να κρατήσουν την κερδοφορία.

Ετσι, δεν μπορεί να θεωρηθούν «χαζοί» -κατά τη θεωρία της μαμάς του Γκαμπ- όταν πετούν τα ωραία τους λεφτά στο ποδόσφαιρο. Προφανώς και προσδοκούν σε οφέλη από την ενασχόλησή τους με την μπάλα. Η δημοφιλία, άλλωστε, ανοίγει δρόμους για μπίζνες, για πολιτική επιρροή και για ευκολότερη απεμπλοκή στις όποιες περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη και τις αρχές γενικότερα.

Και το κράτος; Ενώ κυνηγάει τα χρωστούμενα από ιδιοκτήτες περιπτέρων και τυροπιτάδικων, όχι μόνο κάνει τα στραβά μάτια για τα χρέη των ομάδων προς το Δημόσιο, αλλά επιπλέον πριμοδοτεί τις ΠΑΕ όλα αυτά τα χρόνια με διαγραφές χρεών, όπως θα δείτε παρακάτω.

Ετσι, λοιπόν, στη λίστα με τις μεγαλύτερες συσσωρευμένες ζημιές φιγουράρει ο Ολυμπιακός με 97 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε ο επί 17 χρόνια πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε το 67% των μετοχών που κατείχε στον Βαγ. Μαρινάκη , έναντι 50 εκατ. ευρώ που ο δεύτερος θα έβαζε στην ομάδα μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Δεύτερος στην ίδια λίστα, ο δεύτερος και στο... πρωτάθλημα Παναθηναϊκός που έχει μαζέψει ζημιές ύψους 81 εκατ. ευρώ από τις προηγούμενες οικονομικές του χρήσεις. Σημαντική αύξηση κεφαλαίου (περί τα 30 εκατ. ευρώ) είχε γίνει το 2008 «με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων».

Ηταν η χρονιά που το «τριφύλλι» έγινε πολυμετοχικό: από το «δικαίωμα» στην αύξηση κεφαλαίου είχε παραιτηθεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη για να μπουν νέοι μέτοχοι οι Αν-δρέας Βγενόπουλος, Παύλος Γιαννακόπουλος, Νικόλαος Πατέρας κ.ά. Τότε, μπήκαν στην ΠΑΕ 65 εκατ. ευρώ. Τώρα, οι μέτοχοι «ζυμώνονται» στα δ.σ. για να μπορέσουν να κάνουν νέα αύξηση 15 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι για να βγάλει η ομάδα την επόμενη σεζόν.

Τρίτη και... χειρότερη στη λίστα, η ΑΕΚ με ζημιές 42 εκατ. ευρώ. Και λέμε «χειρότερη» γιατί το Νοέμβριο του 2004 η ΠΑΕ μπήκε στο άρθρο 44, με αποτέλεσμα τα χρέη της ύψους 164 εκατ. ευρώ να περιοριστούν στο 1/10, δηλαδή στα 16 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσε η ομάδα να αποπληρώσει σε μία δεκαετία.

Πριν από ένα μήνα περίπου, η ίδια η ΠΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών BDO για την περίοδο 2004-2005 έως και τον Ιούνιο του 2009 από τον οποίο προέκυψε ότι σε αυτά τα χρόνια υπήρξε κακοδιαχείριση από την πλευρά των διοικούντων που έβαλε «μέσα» την ομάδα κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Αντίστοιχη περίπτωση είναι και αυτή του Πανιωνίου, καθώς στην ΠΑΕ έγινε «εκκαθάριση» το 2002 και η ομάδα συστάθηκε εκ νέου ως Νέος Πανιώνιος με αποτέλεσμα να «διαγραφούν» χρέη ύψους 13 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η ομάδα εμφανίζει συσσωρευμένες ζημιές 11 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία της καθώς και 9 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο.

Σε ζημιές και χρέη, όμως, δεν πάνε πίσω ούτε οι ομάδες της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική η περίπτωση του ΠΑΟΚ που εμφανίζεται με ζημιές 23 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία του και με χρέη 47 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο.

Μεγάλες ζημιές έχει και ο Ηρακλής (29,8 εκατ. ευρώ), παρ' όλο που στον τελευταίο του ισολογισμό εμφανίζει κέρδη 970.000 ευρώ. Στη διαμόρφωση αυτού του αποτελέσματος καθοριστικό ρόλο έπαιξε η εγγραφή κερδών «από πώληση παικτών» κατά 2,4 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο Αρης δείχνει να είναι το πιο «συμμαζεμένο» σωματείο της Θεσσαλονίκης, αφού έχει τις μικρότερες συσσωρευμένες ζημιές (17 εκατ. ευρώ) και χαμηλές οφειλές (6 εκατ. ευρώ) προς το Δημόσιο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/2/11

Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία


Πρόστιμα από 500 έως και 50.000 ευρώ προβλέπονται για εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Με την απόφαση, την οποία υπογράφει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη στις 3/2/2011, θεσπίζεται η αναλογικότητα των ποινών και των κυρώσεων και η επιβολή των προστίμων στηρίζεται σε επιστημονική μεθοδολογία, με βάση ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε ο κάθε Επιθεωρητής Εργασίας να μην εισηγείται και επιβάλλει πρόστιμα με υποκειμενικά και εμπειρικά κριτήρια και επομένως λιγότερο αντικειμενικά.

Τα πρόστιμα καθορίζονται με βάση ειδική μοριοδότηση συνδεδεμένη με το είδος της παράβασης, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται και το εάν ο εργοδότης είναι υπότροπος ή όχι.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα επιβάλλονται με βάση τέσσερα βασικά κριτήρια και ένα υποκριτήριο. Στα βασικά κριτήρια περιλαμβάνεται ο αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση, η σοβαρότητα παράβασης, η κατηγορία της επιχείρησης με βάση το Ν. 3850/2010, και το εάν η επιχείρηση είναι υπότροπη.

Υποτροπή της επιχείρησης νοείται α) η επιβολή στην ίδια επιχείρηση δύο (2) τουλάχιστον διοικητικών κυρώσεων για παρόμοιες παραβάσεις μέσα σε μία τετραετία, η οποία ξεκινά από τη διενέργεια του ελέγχου, ή β) η έκδοση μίας (1) τουλάχιστον αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης που αφορά την τέλεση αξιόποινης πράξης για παρόμοια παράβαση. Τυχόν αλλαγή του νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης δεν επηρεάζει την υποτροπή. Η υποτροπή προκύπτει και από το συνδυασμό των δύο παραπάνω περιπτώσεων, δηλαδή επιβολή μίας διοικητικής κύρωσης και έκδοση αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης.

Αρχικά καθορίζεται ένα βασικό ποσό προστίμου (ΒΠ), το οποίο μπορεί να αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι.

Για το χαρακτηρισμό του βαθμού συνεργασίας συνεκτιμώνται ιδίως η τυχόν επαναλαμβανόμενη μη συμμόρφωση σε υποδείξεις - συστάσεις, ο βαθμός υπαιτιότητας (βαθμός ευθύνης) του εργοδότη, η παρεμπόδιση του έργου του Επιθεωρητή κατά τη διενέργεια του ελέγχου, η μη χορήγηση στοιχείων κατά τη διάρκεια της έρευνας κτλ. Ο αναλυτικός υπολογισμός των επιβαλλόμενων προστίμων παρατίθενται στους συνημμένους πίνακες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νόσημα αρμοδιότητας συνταγματολόγων

Πρόωρες εκλογές μέσα στην άνοιξη θα ήταν για την Ελλάδα ό,τι και για τον χτυπημένο από βαριά πνευμονία ένας περίπατος στον χιονιά. Αλλά το τελευταίο που ενδιαφέρει τα κόμματα είναι η Ελλάδα και η επιβίωσή της, το δείχνουν κάθε μέρα στην πράξη. Αν η αξιωματική αντιπολίτευση δεσμευόταν να απόσχει από τον κατεξευτελισμό του Συντάγματος που θα ήταν οι τόσο πρόωρες εκλογές, το ενδεχόμενο αποκλειόταν με σιγουριά.

Στο πρωθυπουργοκεντρικό πολίτευμα της χώρας (περίπου φεουδαλικό ή φασιστοειδές) το αν και πότε θα γίνουν εκλογές το αποφασίζει, μόνος και ανεξέλεγκτος, ο πρωθυπουργός. Και για τον σημερινό επιβαίνοντα στο πανκυρίαρχο πόστο ο πειρασμός είναι μεγάλος: Ξέρει, πως εκλογές μέσα στην άνοιξη θα τις κερδίσει οπωσδήποτε – έχει στο χέρι, με κάθε άνεση, άλλα τέσσερα χρόνια εξουσίας. Ο αντίπαλος, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αποκλείεται να πλειοψηφήσει, είναι ανύπαρκτος ανταγωνιστής.

Ο σημερινός απελπιστικά ολίγιστος πρωθυπουργός και το συνονθύλευμα των πρωτάρηδων της κυβέρνησής του θα αποδειχθούν με τις εκλογές, για την Ελλάδα, μονόδρομος. Παρά την εικόνα, που προκλητικά ενσαρκώνουν, εντολοδόχων με αλλοδαπούς εντολείς. Παρά τα κατά συρροήν εγκλήματα φυγομαχίας, τη λιποταξία έστω και από την απόπειρα να τολμήσουν μόνοι τους τα όσα προφανή και στοιχειώδη απαιτούσαν οι δανειστές μας – πάταξη της αλογίας και κρατικής διαφθοράς. Θα επανεκλεγούν, παρά το γεγονός ότι τους «άδειασε» ο ίδιος ο Στρος - Καν αποκαλύπτοντας τον πρωθυπουργό σπεύδοντα να προσφέρει την Ελλάδα στο διαβόητο ΔΝΤ, αμέσως μόλις συγκρότησε τη μαριονετική κυβέρνησή του («Κ» 20.2.2011).

Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Διότι η Ν.Δ. παραμένει το ίδιο, ανάλλαχτο κόμμα, που ο λαός το έφτυσε, πριν από ενάμισο χρόνο, εξοργισμένος στο έπακρο και αηδιασμένος. Κόμμα ανίκανο να απαλλαγεί από τη «φυσιογνωμία» που του προσδίδουν οι χιλιοφθαρμένες φιγούρες της εξωφρενικής ανικανότητας και διαφθοράς πέντε χρόνων κατησχυμμένης κυβερνητικής θητείας. Οδήγησαν τον λαό σε τέτοιο θυμό, ώστε να παραδώσει τη χώρα στον πιο μειονεκτικό και προβληματικό πρωθυπουργό που γνώρισε ποτέ ο πολιτικός της βίος. Και παρά το εξευτελιστικό εκλογικό ράπισμα, η Ν.Δ. αποδείχνεται ανίκανη να αυτοκαθαρθεί.

Αλλαξε αρχηγό, ναι, απαλλάχτηκε από τη μητσοτακική επιμειξία. Αλλά είναι περισσότερο από φανερό ότι ο Αντώνης Σαμαράς εκλέχτηκε αρχηγός για να μην αλλάξει τίποτα στο κόμμα. Δεν πιστεύει σε κάτι περισσότερο ή διαφορετικό από αυτό που, επί πέντε χρόνια στην κυβέρνηση, απέδειξε ότι είναι η Ν.Δ. Δεν υποψιάζεται, δεν οραματίζεται ο Α.Σ. αυτό που θα μπορούσε να είναι το κόμμα του, γι’ αυτό και φοβάται να θίξει αυτό που έχει καταντήσει να είναι. Μετράει την πολιτική δύναμη με τη μεζούρα της ποσότητας, με κουκιά βουλευτικών εδρών, γι’ αυτό και φοβάται μήπως του φύγουν οι ανίκανοι και οι φαύλοι, μήπως διαρρεύσουν στο θνησιγενές νεόπλασμα όπου και οργανικά ανήκουν. Αντί να τους παρωθεί στη μεταπήδηση, προσπαθεί να τους δελεάσει με χάντρες και καθρεφτάκια. Μάχεται να συντηρήσει το ίδιο αποτροπιαστικό κομματικό «προφίλ» που ο λαός μετά βδελυγμίας αποδοκίμασε. Αποδείχνεται, μέρα με τη μέρα, ο πιο ακατάλληλος να δώσει μάχη για την ποιότητα, το αμείλικτο ξεσκαρτάρισμα του κόμματός του, που θα προκαλούσε και την ανανεωτική ανατροπή όλου του πολιτικού σκηνικού.

Είναι κρίμα, γιατί ξέρει τι τον περιμένει. Η ατολμία εξόντωσε πολιτικά τον Μιλτιάδη Εβερτ, εξευτέλισε δραματικά και διέσυρε τον Κ. Καραμανλή, τον βραχύ. Ο Εβερτ έσωζε ακόμα την ψυχική υγεία του ρεαλισμού, της επαφής με την πραγματικότητα, που γεννάει ο πατριωτισμός. Γι’ αυτό και ξεστόμισε, σε αυθόρμητη έκρηξη εμπιστοσύνης, την πιστοποίησή του: «Το κόμμα μας είναι σάπιο, οι βουλευτές μας σάπιοι. Μόνο επανάσταση μας σώζει, ειρηνική». Δεν την τόλμησε. «Δεν γίνεται» έλεγε – και δεν εξήγησε ποτέ το γιατί. Προσπάθησε να προσαρμοστεί στο κανονάρχημα των «επικοινωνιολόγων», να το παίξει «λαϊκός τύπος», να καλαμπουρίζει για μακαρονάδες και μπουλντόζες. Τον εξουδετέρωσαν σε ελάχιστους μήνες.

Ο διάδοχός του υπερτέρησε σε ατολμία. Ούτε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του δεν μπορούσε να διανοηθεί κι ας βοούσε το πανελλήνιο για την ανικανότητα πρωτοκλασάτων υπουργών του. Να σπάσει αυγά, να βάλει μαχαίρι στη σήψη, να σφίξει τα γκέμια σε πρωταθλητές της φαυλόητας, να απολύσει κραυγαλέα ανίκανους, ούτε που χωρούσε στο μυαλό του. Αφησε πίσω του την εικόνα του ανθρώπου που δεν πίστευε σε τίποτα, δεν τον ενδιέφερε τίποτα ουσιαστικό. Εφυγε με το στίγμα της ντροπής, λέκιασε το οικογενειακό του όνομα.

Στα ίχνη του βαδίζει και ο Σαμαράς. «Μία από τα ίδια», πρωτεύουν οι μικροσκοπιμότητες της συντήρησης, καμιά διακινδύνευση για χάρη των πρωτείων της ποιότητας. Να απαλλαγεί από τους φθαρμένους και διεφθαρμένους, να κάνει πρώτο μέλημά του το κλίμα και τις προϋποθέσεις επιστράτευσης ανθρώπινης ποιότητας με κοινωνική καταξίωση – ούτε το διανοείται. Κάποια καινούργια πρόσωπα εισχώρησαν στην κομματική κουζίνα, αλλά με τις ίδιες συνταγές, ίδια τη βρωμερή τσίκνα αλληλομαχαιρωμάτων, θανάσιμα αλληλομισούμενων δειγμάτων πανσθενούς μετριότητας. Απαράλλαχτο, πανομοιότυπο το παρελθόν.

Στην περίπτωση των εν Ελλάδι «κομμάτων εξουσίας», η νομοτελειακή ευτέλεια των οργανωτικών μηχανισμών και της ανθρώπινης ποιότητας που τους στελεχώνει είναι συνάρτηση της μετριότητας των αρχηγών ή το αντίστροφο αληθεύει; Οι επαΐοντες ας αποφανθούν.

Το ολοφάνερο είναι ότι ακόμα και άνθρωποι διαυγούς ανιδιοτέλειας, θυσιαστικής ετοιμότητας και χαρισματικής ευφυΐας, ύστερα από λίγους μήνες θητείας στους μηχανισμούς των «κομμάτων εξουσίας» νοσούν, με νομοτέλεια αδήριτη, την απώλεια επαφής με την πραγματικότητα. Δεν βλέπουν, δεν ακούν, δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται γύρω τους. Νόσημα αρμοδιότητας ψυχιάτρων, όχι ηθικολόγων.

Σίγουρα και αρμοδιότητας συνταγματολόγων. Συντακτικής συνέλευσης για ριζική αλλαγή του Συντάγματος.

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δυσαρέσκεια της Cosco για τον ΟΛΠ


Στο «ψυγείο» φαίνεται ότι έχουν μπει οι σχέσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς με την κινεζική Cosco, καθώς η κινεζική πλευρά θεωρεί ότι ο ΟΛΠ την χτυπά «κάτω από τη ζώνη», όταν επιχειρεί να συνάψει συμφωνία για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, με τον μεγάλο της ανταγωνιστή, την MSC. Η δυσφορία της φαίνεται να έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να προειδοποιεί ότι εάν συνεχισθούν τα «πισώπλατα μαχαιρώματα» μπορεί να αλλάξει σχέδια και να αποχωρήσει από τον Πειραιά. Κύκλοι των χρηστών του λιμένα θεωρούν ότι η μη συμμετοχή, μέχρι στιγμής, της Cosco στον διαγωνισμό για το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασίου, για το οποίο αρχικώς είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον, εντάσσεται στο πλαίσιο των πιέσεων-προειδοποιήσεων της κινεζικής πλευράς για τα κάθε είδους… ατοπήματα του ΟΛΠ.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το θέμα του Θριασίου, κατά πληροφορίες, δεν συζητήθηκε ούτε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης με τον πρόεδρο της Cosco κάπτεν Γουέι Τζιανφού κατά το ταξίδι του στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι υπήρχε στην ατζέντα του υπουργού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης έχει προχωρήσει τις συζητήσεις με τους ανθρώπους της MSC, για ενδεχόμενη συνεργασία στον προβλήτα Ι, προσφέροντας πολύ ανταγωνιστικές τιμές προκειμένου να προσελκύσει φορτία. Η συγκεκριμένη κίνηση, εφόσον λάβει «σάρκα και οστά», εκτιμάται ότι θα στραφεί κατά των συμφερόντων της Cosco, καθώς η MSC, βασικός ανταγωνιστής της, θα βρεθεί στην πόρτα της κινεζικής εταιρείας μέσω τρίτων, δηλαδή του ΟΛΠ.

Να σημειωθεί ότι στη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψαν ο ΟΛΠ με την Cosco, περιλαμβανόταν και η συμφωνία που είχε ο ΟΛΠ με την MSC για τη μεταφορά 500.000 εμπορευματοκιβωτίων ετησίως στον προβλήτα ΙΙ. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελούσε μια καλή «μαγιά» για την κινεζική εταιρεία. Ομως, η απόφαση της MSC να καταγγείλει τη συγκεκριμένη σύμβαση λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του συμφώνου παραχώρησης του προβλήτα ΙΙ στην κινεζική εταιρεία είχε ως αποτέλεσμα η Cosco να απολέσει την ασφάλεια που της παρείχαν τα 500.000 εμπορευματοκιβώτια σε μία χρονική στιγμή που η διεθνής οικονομική κρίση είχε αρχίσει να δείχνει τα «δόντια» της. Βεβαίως, η Cosco μπορεί να αναπτυχθεί και χωρίς τα φορτία της MSC, ωστόσο η πληροφορία ότι ο ΟΛΠ έχει προχωρημένες επαφές για συνεργασία με την MSC θεωρήθηκε «πισώπλατο χτύπημα».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/2/11

Στα 5 δισ. ο λογαριασμός των μέτρων για το 2012


Πακέτο 13 μέτρων για το 2012, ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, με αυξήσεις ΦΠΑ δραματική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των επιδομάτων ανεργίας κατά 500 εκατ. ευρώ και περαιτέρω μείωση κατά 800 εκατ. ευρώ των επιχορηγήσεων προς τις ΔΕΚΟ, περιλαμβάνει η τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου.

Υποκρύπτει και νέα μέτρα για το ασφαλιστικό, με βέβαιες τις συγχωνεύσεις Ταμείων, συρρίκνωση λίστας των βαρέων και, αν η αναλογιστική μελέτη αναδείξει ευρύτερες αδυναμίες στο ασφαλιστικό σύστημα, θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις.

Ταυτόχρονα, η τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου περιλαμβάνει ενσωμάτωση δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων για την προώθηση συγκεκριμένων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων και το ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

Το βάρος πέφτει στο Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα εξειδικεύει τους στόχους εσόδων, δαπανών και ελλείμματος για όλους τους φορείς του Δημοσίου έως το 2014, εμπεριέχοντας μέτρα ύψους 8% του ΑΕΠ ή 19 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα καλούνται οι ελληνικές τράπεζες να σχεδιάζουν, από το Μάιο, τη στρατηγική απεξάρτησής τους από το δανεισμό από την ΕΚΤ.

Αναλυτικότερα, το νέο μνημόνιο προσδιορίζει συγκεκριμένα μέτρα για το 2012, τα οποία θα πρέπει να δρομολογηθούν μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2011. Πρόκειται για μέτρα που ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ (5,1 δισ. ευρώ.), με την υποσημείωση ότι τα μέτρα και η απόδοσή τους θα επαναξιολογηθεί σε επόμενη αξιολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για το 2012 - 2014. Ειδικότερα, τα μέτρα είναι:

1. Η μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, επιπλέον του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις. Ο κανόνας εφαρμόζεται επίσης στο προσωπικό που μετατίθεται από τις δημόσιες επιχειρήσεις υπό αναδιάρθρωση σε φορείς του Δημοσίου.

Η μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα 1 προς 5, θα πρέπει να αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Προκύπτουν ερωτηματικά, ωστόσο, καθώς δεν επαρκεί το «πάγωμα» των προσλήψεων για την εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ. Ο όρος απολύσεις δεν αναφέρεται ξεκάθαρα και πιθανόν το ποσό θα εξευρεθεί από τις μειώσεις των μισθών, μέσω του νέου μισθολογίου.

2. Η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου 2011, με στόχο την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 320 εκατ. ευρώ το 2012, εξαιρουμένων των ειδικών μέτρων για την προστασία των λιγότερο ευημερούντων στρωμάτων του πληθυσμού.

3. Καθιέρωση ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά), για ένα συνολικό ποσό τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

4. Συνέχιση της επέκτασης της βάσης του φόρου επί των ακινήτων, με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο.

5. Συνέχιση της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης («Καλλικράτης»), η οποία θα συνεισφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ προς μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης.

6. «Πάγωμα» στις ονομαστικές αυξήσεις των συντάξεων, που θα αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.

7. Συνέχιση της αύξησης της αποτελεσματικότητας των τεκμηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών, με στόχο την συγκέντρωση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.

8. Μείωση των τρεχουσών και των κεφαλαιακών επιδοτήσεων προς ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσής τους.

9. Επιδόματα ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.

10. Είσπραξη επιπλέον εσόδων από την αδειοδότηση τυχερών παιγνίων κατά τουλάχιστον 225 εκατ. ευρώ από την εφάπαξ πώληση αδειών και αύξηση της ετήσιας απόδοσης από δικαιώματα κατά 400 εκατ. ευρώ επιπλέον.

11. Περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ, με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον. Αφορά σε μεταφορές αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή.

12. Πλήρης εφαρμογή του «πράσινου» φόρου και αύξηση της ετήσιας απόδοσής του κατά τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

13. Αύξηση της είσπραξης του ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα κατά 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Μείωση του αριθμού των ασφαλιστικών ταμείων

Μείωση του αριθμού των ασφαλιστικών ταμείων επιβάλλει η τρόικα, ενώ το αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης θα κρίνει και τα επόμενα μέτρα. Στο μνημόνιο σημειώνεται πως η κυβέρνηση υλοποιεί μία σε βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δημόσιων Ταμείων δευτερεύουσας/επικουρικής σύνταξης (συμπεριλαμβανομένων των Ταμείων Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων που καταβάλλουν εφάπαξ).

Ο σκοπός της αναθεώρησης είναι η σταθεροποίηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η εξασφάλιση της δημοσιονομικής ουδετερότητας των Ταμείων αυτών και η διασφάλιση μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος. Η αναθεώρηση θα πρέπει να επιτύχει:

- τη μείωση του αριθμού των υφιστάμενων Ταμείων,

- την κατάργηση των ανισορροπιών στα ελλειμματικά Ταμεία,

- τη σταθεροποίηση των τρεχουσών δαπανών σε βιώσιμο επίπεδο, μέσω καταλλήλων προσαρμογών που θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2012,

- τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επικουρικών Ταμείων, μέσω της αυστηρής σύνδεσης των εισφορών με τις παροχές.

Αναφέρει ακόμα πως «η μεταρρύθμιση αυτή συμβάλλει στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου του περιορισμού της συνολικής (περιλαμβάνουσας τα συστήματα της κύριας, ανταποδοτικής, επικουρικής και κάθε άλλης σχετικής σύνταξης, καθώς και την καταβολή εφάπαξ κατά την συνταξιοδότηση) αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών του δημόσιου τομέα, κατά την περίοδο 2009 - 2060, σε κάτω από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».

Ορίζει ακόμα ότι η μεταρρύθμιση των δευτερευόντων (επικουρικών) Ταμείων σχεδιάζεται σε στενή διαβούλευση με το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και η εκτιμώμενη επίπτωσή της στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα επικυρώνεται από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε.

Επίσης, αν οι προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείξουν ότι, ακόμη και μετά τις μεταρρυθμίσεις των Ταμείων επικουρικής σύνταξης, η εκτιμώμενη αύξηση της συνολικής δαπάνης δημόσιων συντάξεων υπερβεί το όριο των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2009-2060, η κυβέρνηση αναθεωρεί επίσης τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως αυτές ορίζονται από το Νόμο 3863/2010.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τις τράπεζες να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν σχέδια για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης. Τα σχέδια θα αποσκοπούν στη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και τις κρατικές εγγυήσεις μέσα σε ένα μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και με ένα ρυθμό που θα συμβαδίζει με το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο του προγράμματος.

Τα σχέδια θα απαρτίζονται από μέτρα εξειδικευμένα για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, και σχετίζονται με το μέγεθος και τη σύνθεση των ισολογισμών, την κεφαλαιακή δομή και τη λειτουργική αποτελεσματικότητα.

Τα προσχέδια θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου και, κατόπιν, η Τράπεζα της Ελλάδος και η ΕΚΤ, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το ΔΝΤ, θα εκτιμήσουν την επάρκεια αυτών των σχεδίων, τα οποία θα συνάδουν με το Πρόγραμμα Ε.Ε./ΔΝΤ και με τα σχέδια αναδιάρθρωσης/βιωσιμότητας, τα οποία υποβλήθηκαν από την κάθε τράπεζα στην Ε.Ε. για αυτοτελή έγκριση βάση των κανόνων του ανταγωνισμού.

Η υποβολή αυτών των τελικών σχεδίων στην ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος προτείνεται ως διαρθρωτικό ορόσημο του προγράμματος για το τέλος Μαΐου του 2011.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

25/2/11

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% από την 1η Ιουλίου με την ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας


Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα φθάσει το 25% έως το 2013 προωθεί το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κόστος εργασίας αλλά και την αδήλωτη εργασία. Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου θα αρχίσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας µε «αντάλλαγμα» τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 10% σε πρώτη φάση. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση και σε περιοχές, κλάδους και...
είδος ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα καθοριστούν µε υπουργική απόφαση.

Όπως προκύπτει από τη σχετική ρύθμιση, οι επιχειρήσεις και (για πρώτη φορά) οι εργαζόμενοί τους που θα ενταχθούν, αλλά θα παραβιάσουν το σύστημα της ηλεκτρονικής καταγραφής της ώρας προσέλευσης και της ώρας αποχώρησης από την εργασία, θα πληρώνουν πρόστιμα.

Πρόστιμο και τρίμηνη κατάργηση της έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν και όσες επιχειρήσεις εγκαταστήσουν αλλά δεν χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα. Το ποσοστό έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι αρχικά 10% (θα οριστεί µε υπουργική απόφαση αν το όφελος θα επιμερίζεται στον εργοδότη και στον εργαζόµενο) και θα φτάσει σε βάθος χρόνου στο 25%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» οι Έλληνες εργαζόμενοι καταβάλλουν από τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη. Από τα 50 ευρώ αύξηση, στην τσέπη του μισθωτού μπαίνουν τα 26, ενώ τα υπόλοιπα 24 ευρώ αφαιρούνται από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία! Oι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών στην κοινωνική ασφάλιση διαμορφώνονται στην Ελλάδα στο 34% του συνολικού κόστους εργασίας έναντι 31% στην ΕΕ των «25».

Οι εισφορές, προκειμένου για μισθωτούς, υπολογίζονται σε ποσοστό επί του μισθού. Στους αυτοτελώς εργαζόμενους, οι εισφορές δεν εξαρτώνται από το εισόδηµά τους, αλλά είναι πάγιες και ομοιόμορφες και διακρίνονται απλώς σε κατηγορίες, ανάλογα µε το είδος της επαγγελματικής απασχόλησης των ασφαλισμένων.

Οι εισφορές των ασφαλισμένων είναι κύριες ή δευτερεύουσες, ανάλογα εάν συνδέονται µε κανονική καταβολή αποδοχών ή άλλα περιστατικά. Κύριες εισφορές είναι αυτές που καταβάλλονται τακτικά, ενώ δευτερεύουσες αυτές που καταβάλλονται για τις πρόσθετες ή έκτακτες αποζημιώσεις, σε νεοδιορισμένους, στις αυξήσεις αποδοχών και τις προαγωγές, τα δικαιώματα εγγραφής, οι καταβολές για την αναγνώριση του γάμου, η συμμετοχή στις παροχές, οι κρατήσεις σε βοηθήματα ή επιδόματα και οι διάφορες ειδικές καταβολές.

Η εισφορά των ελεύθερων ή ανεξάρτητων επαγγελματιών σε σταθερά ποσά κυμαίνεται ανάλογα µε την κατηγορία ή την κλάση στην οποία έχει καταταγεί ο καθένας. Για την επικουρική σύνταξη το ποσοστό της εισφοράς των μισθωτών κυμαίνεται από 3% έως 5,5%, για ασθένεια από 1% έως 4% και για εφάπαξ παροχή 1% έως 5%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ το 2011


Πρόσθετα μέτρα 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011 και άλλα τουλάχιστον 23 δισεκατομμύρια από το 2012 έως το 2015 θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι το Μάρτιο η κυβέρνηση, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Τα νέα μέτρα των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ απαιτούνται προκειμένου να καλυφθούν οι αστοχίες του περυσινού προϋπολογισμού, ενώ τα υπόλοιπα θα ενταχθούν στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο που έχει ως στόχο να μειώσει το έλλειμμα στο επίπεδο του 1,5% του ΑΕΠ έως το 2015.

Στο πακέτο των μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα περιλαμβάνονται νέες περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, μέσω του ενιαίου μισθολογίου, μείωση των κοινωνιών δαπανών, κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και περιορισμός των προσλήψεων πέραν της σχέσης μιας πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τα 15 δισεκατομμύρια από αποκρατικοποιήσεις έως το 2013.

Αναφορικά με το έλλειμμα του 2010 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσει στο 9,5% αντί στόχου για 9,4%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εμμένει στα 50 δισ. ευρώ η Κομισιόν


Στο στόχο της είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 20% του ΑΕΠ ως το 2015 αναφέρεται ρητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο κείμενο των συμπερασμάτων της τρίτης αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Στο κείμενο αναφέρεται μεν ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στο σωστό δρόμο» και ότι έχει επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος» για την υλοποίηση του προγράμματος, εντούτοις καταγράφεται η υστέρηση στα δημόσια έσοδα τη χρονιά που πέρασε.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η Αθήνα οφείλει να εστιάσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν, με ταχεία υλοποίησή τους. Επισημαίνεται επίσης ότι σε ορισμένους τομείς, όπως η αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των προσδοκιών.

Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές της χώρας μας, η ΕΕ παρατηρεί ότι η ύφεση μέχρι σήμερα κυμάνθηκε σε επίπεδα που πλησίαζαν τις προβλέψεις, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε χαμηλός παρά την αύξηση στις τιμές βασικών προϊόντων.

Η πτωτική πορεία του εργατικού κόστους εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ θεωρείται ενθαρρυντικό ότι οι εξαγωγές κινήθηκαν πρόσφατα σε ικανοποιητικά επίπεδα.

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε σταθεροποίηση της οικονομίας κατά τα τέλη του 2011», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό τομέα, τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές, παρά τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες, πέτυχαν δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 6% του ΑΕΠ εντός του 2010, μειώνοντας το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 9,5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες.

Η Επιτροπή κάνει λόγο για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, ωστόσο σημειώνει πως παρατηρήθηκαν ορισμένα προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ιδίως όσον αφορά την είσπραξη των εσόδων και τον έλεγχο των δαπανών. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και σημειώνεται πρόοδος, συμπληρώνει.

Αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε να χαράσσει μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική στο πλαίσιο της οποίας θα οριστεί δεσμευτικό πρόγραμμα δράσεων ώστε μέχρι το 2014 να έχει υλοποιηθεί πλήρως η δημοσιονομική προσαρμογή.

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι σύνθετες και καλύπτουν μεταξύ άλλων τη φορολογία, την υγεία, την απασχόληση στο δημόσιο τομέα και τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση κινείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο αφήνοντας χρόνο για διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους πριν περάσει από τον προγραμματισμό στην εφαρμογή των μέτρων. Η πλήρης δέσμευση της κυβέρνησης να υλοποιήσει την πολύπλοκη αυτή διαδικασία θεσμικών αλλαγών, ιδίως δε η αποφασιστικότητά της να αντισταθεί στα κεκτημένα συμφέροντα, είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας», τονίζει η Κομισιόν.

Στον τομέα της χρηματοδότησης, αναφέρει πως η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για να διασφαλίσει τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές ομολόγων με αποδεκτά επιτόκια. Η αυστηρή τήρηση του προγράμματος με την οικονομική συμβολή της διεθνούς κοινότητας παραμένει το κλειδί για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι είναι εξίσου σημαντικό η κυβέρνηση να αναβαθμίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εν γένει να επιτύχει μεγαλύτερη απόδοση από το ευρύ φάσμα περιουσιακών της στοιχείων. Το έργο πλήρους απογραφής των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης και επεξεργασίας σχεδίου δράσης ανά στάδια είναι σε εξέλιξη.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η έλλειψη μετρητών και η αύξηση των μη αποδοτικών δανείων ασκούν πίεση στο τραπεζικό σύστημα και η πίστωση συρρικνώνεται. Είναι ενθαρρυντικό ότι, πρόσφατα, ιδιωτικές τράπεζες πέτυχαν, έως ένα βαθμό, να αντλήσουν κεφάλαια, υπογραμμίζει η Κομισιόν και προσθέτει πως είναι ουσιώδους σημασίας να σημειωθεί πρόοδος εκ μέρους της κυβέρνησης όσον αφορά τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα των τραπεζών που είναι υπό τον έλεγχό της.

Επισημαίνει ακόμη ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημειώνουν πρόοδο. Η νομοθεσία που καλύπτει πτυχές της αγοράς εργασίας, της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, της μεταρρύθμισης της υγείας, της αδειοδότησης και της έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί. Οι ελληνικές αρχές οφείλουν τώρα να εστιάσουν την προσοχή τους στην εφαρμογή των νόμων αυτών, να διασφαλίσουν ότι το νέο πλαίσιο έχει τεθεί σε ισχύ το ταχύτερο δυνατόν. Η οικονομική ανάκαμψη απαιτεί κυρίως ταχεία πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αρκετά φιλόδοξες και εκτεταμένες ώστε αντιμετωπίσουν τις βαθιές διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τα επόμενα βήματα θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων στην αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας, την εξάλειψη διοικητικών φραγμών στις εξαγωγές και την ενδυνάμωση του πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, αναφέρει η Κομισιόν.

Η έγκριση των συμπερασμάτων της τρίτης αξιολόγησης θα επιτρέψει την εκταμίευση 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η επόμενη αποστολή της τρόικας στη χώρα μας έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2011.

Αναφερόμενος νωρίτερα τη Πέμπτη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι στο νέο κείμενο του μνημονίου δεν συμπεριλαμβάνεται ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, όπως είχαν αναφέρει οι εκπρόσωποι της τρόικας, αλλά ο στόχος των 15 δισ. ευρώ έως το 2013, χρονιά κατά την οποία το μνημόνιο οριστικοποιείται.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παράταση έως το τέλος Ιουνίου για την τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων


Έως το τέλος του Ιουνίου παρατείνεται η τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), λόγω του συνωστισμού, που παρατηρείται στις πολεοδομίες από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων.

Σε συνάντησή με τους δημοσιογράφους, η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, δήλωσε ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία έχουν κατατεθεί περισσότερες από 500.000 αιτήσεις και έχουν εισπραχθεί από πρόστιμα και παράβολα περισσότερα από 106 εκατ. ευρώ.

Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε και στη νομοθετική ρύθμιση, που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μη κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Τόνισε, όμως, ότι η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών έπειτα από κοινή επεξεργασία με το ΥΠΕΚΑ, ώστε να ρυθμίζονται «αδικίες» που δίνουν το δικαίωμα κατά περιοχή (δήμο) να εξαιρούνται από την καταβολή δημοτικών τελών όσοι έχουν τακτοποιημένους κλειστούς ημιυπαίθριους, ενώ την ίδια στιγμή ιδιοκτήτες με δηλωμένους ανοιχτούς ημιυπαίθριους να καλούνται να πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη. Ειδικά για το παραπάνω ζήτημα τονίστηκε ότι είναι στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής να καθορίζει δημοτικά τέλη και πως αυτά θα τα εισπράξει.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί και νέα παράταση στη διαδικασία, και πρόσθεσε ότι το υπουργείο εξετάζει τη μείωση των προστίμων για τη διατήρηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, διότι, όπως έχει διαπιστωθεί από την επιβολή του θεσμού το 2003 έως και σήμερα, η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ χαμηλή, καθώς λόγω του μεγάλου ύψους του προστίμου οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προτιμούν να έχουν να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της κατεδάφισης, παρά να πληρώσουν. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρέπεμψε σε σχετική ρύθμιση, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, ο κ. Σηφουνάκης επισήμανε ότι προκειμένου να αποφορτιστούν τα πολεοδομικά γραφεία θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες, που επιθυμούν να προχωρήσουν στη ρύθμιση, να καταθέσουν τα παράβολα, μέσω των μηχανικών που έχουν αναλάβει τη διαδικασία, χωρίς να συνωστίζονται οι ίδιοι στις πολεοδομίες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Απάντηση Εθνική Τράπεζας στην Alpha Bank


Απάντηση έδωσαν την Πέμπτη κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας στη θέση της Alpha Bank, μέσω του εβδομαδιαίου οικονομικού δελτίου της, ότι «τυχόν συγχώνευση της Alpha Bank με μία τράπεζα όπως η Εθνική, της οποίας η διοίκηση διορίζεται από την κυβέρνηση, κάτι που συμβαίνει σχεδόν ανελλιπώς μετά από εθνικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε οιονεί κρατικοποίηση μιας από τις χρηματοοικονομικά πιο ισχυρές τράπεζες του ιδιωτικού τομέα και, συνεπώς, σε απώλεια ενός ανεκτίμητου αξίας συγκριτικού πλεονεκτήματος, δηλαδή της διαχρονικής σταθερότητος μιας διοίκησης που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των μετόχων, των πελατών, και του προσωπικού της».

«Όταν η Alpha απεδέχθη να συζητήσει τη φιλική πρόταση και, στις 3 Φεβρουαρίου 2011, υπέγραψε το Σύμφωνο εμπιστευτικότητας και Αποκλειστικής Διαπραγμάτευσης, γνώριζε και τη συμμετοχή του Δημοσίου και τα οικονομικά στοιχεία της Εθνικής ενώ, επιπλέον, αποδέχθηκε τις αρχές και τους βασικούς όρους της πρότασης. Έκτοτε, στην περίοδο των διαπραγματεύσεων, ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η ορθότητα της πρότασης της Εθνικής», αναφέρουν κύκλοι της ΕΤΕ.

«Το ελληνικό δημόσιο συμμετέχει στην Εθνική κατά 1% άμεσα και κατά 17% έμμεσα, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Με την συγχώνευση, η συμμετοχή του Δημοσίου στη νέα ενιαία τράπεζα μειώνεται σε 12% του μετοχικού κεφαλαίου της», αναφέρει η Εθνική Τράπεζα.

«Η Alpha, πέραν των 9 δισ. ευρώ κρατικές εγγυήσεις, στηρίζεται σε 950 εκατ. ευρώ προνομιούχες μετοχές του ελληνικού Δημοσίου. Η Εθνική όχι μόνον είναι σε θέση και έχει ζητήσει επίσημα να επιστρέψει τα 350 εκατ. ευρώ που έχει το Δημόσιο σε αυτήν με τη μορφή των προνομιούχων μετοχών αλλά, επιπλέον, με την πρότασή της προς την Alpha, διασφάλιζε την επιστροφή των 950 εκατ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών δημιουργεί μεγάλες συνέργειες οφέλους, από 550 έως 700 εκατ. ευρώ ετησίως στην πλήρη ανάπτυξή τους. Αυτές οι συνέργειες καθώς και η καλύτερη πρόσβαση της ενιαίας μεγάλης τράπεζας στις χρηματαγορές, επιτρέπουν την ταχύτερη και ομαλή απεξάρτησή της από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και από τις εγγυήσεις του Δημοσίου, που είναι προϋπόθεση για να δημιουργηθούν συνθήκες ομαλότερης χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», τονίζουν οι κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας.

«Η Εθνική Τράπεζα, χάρη και στην έγκαιρη κεφαλαιακή ενίσχυσή της με 3,2 δισ. ευρώ, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οιαδήποτε πρόκληση και είναι χαρακτηριστικό, και εν γνώσει της Alpha, ότι σε υπόθεση ρευστοποίησης με τρέχουσες τιμές του χαρτοφυλακίου ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχει διατηρεί κεφαλαιακή επάρκεια υψηλότερη από αυτήν που έχει σήμερα η Alpha. Όσον αφορά τη διοίκηση, υπενθυμίζεται ότι οι διοικήσεις προτείνονται από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών και εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων. Αυτό γίνεται και στην Εθνική, όπου η νέα διοίκησή της εκλέχτηκε με 99,5% από το σώμα των μετόχων που συγκροτείται κατά 38% από ιδιώτες επενδυτές εσωτερικού, κατά 32% από νομικά πρόσωπα του εξωτερικού και κατά 18% έμμεση και άμεση συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου. Για λόγους συγκρισιμότητας σημειώνεται ότι η εκλογή της διοίκησης της Alpha στηρίζεται σε πρόταση μετόχων που ελέγχουν λιγότερο από το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της», αναφέρουν οι κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας.

«Η ειλικρινής πρόθεση και δεσμευτική θέση της Εθνικής για ισότιμη συνδιοίκηση με την Alpha, δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνειών για τη σταθερότητα του διοικητικού σχήματος του νέου φορέα. Η επίκληση των «μεγάλων αβεβαιοτήτων» της τρέχουσας συγκυρίας είναι ακριβώς ο λόγος που η πρόταση αυτή οδηγεί ευθέως στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία γενικότερα. Η επιχειρηματική κοινότητα, στις δύσκολες στιγμές της χώρας, οφείλει να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες και όχι να μείνει ακίνητη, στη στασιμότητα και την αδράνεια», επισημαίνουν επίσης οι κύκλοι της ΕΤΕ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συγχώνευση με ΕΤΕ θα σήμαινε οιονεί κρατικοποίηση


«Τυχόν συγχώνευση της Alpha Bank με μία τράπεζα όπως η Εθνική, της οποίας η διοίκηση διορίζεται από την κυβέρνηση, κάτι που συμβαίνει σχεδόν ανελλιπώς μετά από εθνικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε οιονεί κρατικοποίηση μιας από τις χρηματοοικονομικά πιο ισχυρές τράπεζες του ιδιωτικού τομέα και, συνεπώς, σε απώλεια ενός ανεκτίμητου αξίας συγκριτικού πλεονεκτήματος, δηλαδή της διαχρονικής σταθερότητος μιας διοίκησης που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των μετόχων, των πελατών, και του προσωπικού της».

Αυτό αναφέρεται στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Αlpha Bank, με αφορμή τη φιλική πρόταση συγχώνευσης που είχε υποβάλει η Εθνική Τράπεζα .

Η Alpha σημειώνει ακόμη πως «ο συνεχιζόμενος κρατικός έλεγχος τραπεζών μέσω ασφαλιστικών ταμείων δυσχεραίνει την ευόδωση επιχειρηματικών μετασχηματισμών στον βαθμό που οποιαδήποτε πρόταση για συγχώνευση της Εθνικής με κάποια άλλη τράπεζα εκλαμβάνεται ως οιονεί κρατικοποίηση της άλλης μονάδας. Και κατά δεύτερο λόγο, με τον τρόπο αυτό, τα ταμεία υποχρεώνονται να διατηρούν την περιουσία τους σε μετοχές υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, ανεξαρτήτως πορείας των μετοχών και των εν γένει προοπτικών τους».

Προστίθεται πως «η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα εξασφάλιζαν την ανεξάρτητη διαχείριση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων οργανισμών, έτσι ώστε να μην αποτελούν αυτά τα διαθέσιμα μηχανισμό ελέγχου μεγάλων τραπεζών από το κράτος. Μόνο έτσι θα μπορούσε να προκύψει η αναγκαία αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Επίσης, γίνεται λόγος για σημαντικές καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση αναδιάρθρωση και εκλογίκευση των λειτουργιών των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, και ιδιαίτερα των κρατικών «παρά την διαθεσιμότητα των 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος».

Στο οικονομικό δελτίο σημειώνεται ακόμη πως «δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι ούτε μαγικές λύσεις για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τραπεζικό σύστημα ανταποκρίνεται σήμερα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της οικονομίας με όσο το δυνατόν προσφορότερο τρόπο, δεδομένης της δυσμενούς κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της ρευστότητας, εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης που επηρεάζει την αγορά του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους. Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες εφαρμόζουν πολιτικές συμπίεσης εξόδων, μείωσης της έκθεσης σε πιστωτικό κίνδυνο και εξισορρόπησης του λόγου των χορηγήσεων προς καταθέσεις, πάντα με γνώμονα την διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής υγείας στην λειτουργία τους. Η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία, που είναι συνάρτηση της προόδου που σημειώνεται στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργηθούν συνθήκες ομαλότερης χρηματοδότησης της οικονομίας. Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι μονόδρομος για την πρόσβαση του δημοσίου, και κατ' επέκταση των ελληνικών τραπεζών, στις αγορές. Αυτό θα βελτίωνε την ροή των καταθέσεων προς τις τράπεζες, θα συνέβαλε στην απεξάρτηση τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα οδηγούσε σε ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης με καλύτερους όρους χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, και θα έβγαζε την οικονομία από την ύφεση».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

24/2/11

Νέα λιτότητα 29 δισ.


Στην έκθεση που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Κομισιόν, αναθεωρεί το έλλειμμα του 2011 από 17,035 δισ. ευρώ που προϋπολογιζόταν σε 18,807 δισ. και απαιτεί έτσι πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. για φέτος ("πρόσθετα μέτρα είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί ο στόχος του 2011", όπως αναφέρει στη 19η από τις 139 σελίδες της έκθεσης).

Για να βγουν τα νούμερα στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο και να μειωθεί το έλλειμμα στο 6 δισ. (ή 2,5% του ΑΕΠ) ως το 2014 και ακόμα περαιτέρω στα 3 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2015, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει συνολικά μέτρα ύψους πάνω από 29 δισ. ευρώ μέχρι και το 2015.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε πως μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής 2012-14, που θα αφορά μέτρα 8% του ΑΕΠ ή 19,2 δισ. ευρώ, για να μειωθεί κατά 6% του ΑΕΠ το έλλειμμα.

Επιπλέον, για να εξοικονομηθούν άλλα 3 δισ. το 2015, θα απαιτηθούν έως και 9 δισ. μέτρα (επειδή για κάθε 1 δισ. προσαρμογής αντιστοιχούν με τα σημερινά δεδομένα μέτρα περίπου 2,5 δισ. ευρώ). Όλα τα μέτρα που θα απαιτηθούν την περίοδο 2012-2015 ισοδυναμούν δηλαδή με περίπου 27,5 δισ.

Συν τα 1,8 δισ. ευρώ που θα ληφθούν φέτος, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, τα μέτρα εξοικονόμησης ξεπερνούν και τα 29 δισ. ευρώ. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση θα περιλάβει και πρόσθετα «μέτρα ασφαλείας», για να καλύψουν την περίπτωση αστοχιών, καθώς μόλις τον Ιανουάριο φέτος τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων για φέτος κατά 900 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αν υπάρξει μείωση επιτοκίων ή αύξηση ΑΕΠ, η δημοσιονομική προσπάθεια που θα απαιτηθεί θα είναι ελαφρώς μικρότερη. Πέρα από τους υπολογισμούς αυτούς, ο κ.Παπακωνσταντίνου βάζει ως κανόνα να προέλθουν τα 2/3 από εξοικονόμηση δαπανών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός και στον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνοντας πως, αν και δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο μνημόνιο ως προς τις συγχωνεύσεις, είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης, διότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί και να θωρακιστεί απέναντι στις προκλήσεις.

Απαισιόδοξος στη Βουλή για το χρέος...

Νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου έθεσε όριο τεσσάρων ετών, ώστε το έλλειμμα να φτάσει κοντά στο 3%, δίχως όμως να είναι τόσο αισιόδοξος και για το χρέος της χώρας για το οποίο ανέφερε ότι «απαιτεί προσπάθεια αρκετών ετών».
Ο υπουργός, που βρέθηκε στη Βουλή, ώστε να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής για το «φορολογικό νομοσχέδιο» έκανε λόγο για μια «μεγάλη και δύσκολη διαδρομή», ενώ εξήγησε ότι το χρέος θα ανεβαίνει όσο υπάρχουν ελλείμματα και ότι αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι πήγε στραβά, αλλά ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια.

Παράλληλα, εμφανίστηκε ανυποχώρητος σε ό, τι αφορά τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, λέγοντας «Τα φορολογικά αδικήματα αποτελούν βόμβα στα κοινωνικά θεμέλια της χώρας και απειλούν την ίδια την ύπαρξη του φορολογικού μας συστήματος».

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε και για τα επόμενα βήματα του οικονομικού επιτελείου, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την αναδιοργάνωση φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την αναδιάρθρωση Υπουργείου Οικονομικών και την κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

«Με την ολοκλήρωση όλων αυτών των αλλαγών θα έχουμε ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα που δεν θα βάζει έλληνα πολίτη να πληρώνει ενώ κάποιοι μένουν στο απυρόβλητο» υποστήριξε ο υπουργός.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σάλλας: «Όχι» σε νέα προσφορά για ΑΤΕbank, Τ.Τ.


Στο προσκήνιο παραμένουν οι διεργασίες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μια εβδομάδα μετά την απόρριψη από την Alpha Bank της πρότασης συγχώνευσης που κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα .

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ξεκαθάρισε σήμερα στο Reuters ότι η τράπεζα δεν ενδιαφέρεται πλέον για συγχώνευση με την ΑΤΕbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

«Δεν μας αφορά πλέον το θέμα», δήλωσε ο κ. Σάλλας, ερωτηθείς για το αν η Πειραιώς συνεχίζει να ενδιαφέρεται για συγχώνευσή της με τις δύο τράπεζες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν το θέμα των συγχωνεύσεων για τη δημιουργία και οικονομιών κλίμακας. Και εμείς άλλωστε, η σημερινή Τράπεζα Πειραιώς , είμαστε προϊόν συγχωνεύσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εν τω μεταξύ, εκτός του «χορού» των συγχωνεύσεων φαίνεται πως θα μείνει η Emporiki Bank, καθώς, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής της, Credit Agricole Ζαν-Πολ Σιφλέ, δεν υπάρχουν σχέδια για συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο επικεφαλής του γαλλικού ομίλου επισήμανε επίσης ότι στόχος είναι να επανέλθει η Emporiki Bank στην κερδοφορία το 2011.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παράταση για τους ημιυπαίθριους


Παράταση έως το τέλος του Ιουνίου για την τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λόγω του συνωστισμού, που παρατηρείται στις πολεοδομίες από το μεγάλο αριθμό αιτήσεων.

Σε συνάντησή της το μεσημέρι με τους δημοσιογράφους, η αρμόδια υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία έχουν κατατεθεί περισσότερες από 500.000 αιτήσεις και έχουν εισπραχθεί από πρόστιμα και παράβολα περισσότερα από 106 εκατ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί και νέα παράταση για τους ημιυπαίθριους. Επισήμανε ακόμη ότι προκειμένου να αποφορτιστούν τα πολεοδομικά γραφεία θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες, που επιθυμούν να προχωρήσουν στη ρύθμιση, να καταθέσουν τα παράβολα, μέσω των μηχανικών που έχουν αναλάβει τη διαδικασία, χωρίς να συνωστίζονται οι ίδιοι στις πολεοδομίες.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο εξετάζει τη μείωση των προστίμων για τη διατήρηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, διότι, όπως έχει διαπιστωθεί από την επιβολή του θεσμού το 2003 έως και σήμερα, η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ χαμηλή, καθώς λόγω του μεγάλου ύψους του προστίμου οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προτιμούν να έχουν να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της κατεδάφισης, παρά να πληρώσουν. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρέπεμψε σε σχετική ρύθμιση, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε και στη νομοθετική ρύθμιση, που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μη κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Τόνισε, όμως, ότι η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών έπειτα από κοινή επεξεργασία με το ΥΠΕΚΑ, ώστε να ρυθμίζονται «αδικίες» που δίνουν το δικαίωμα κατά περιοχή (δήμο) να εξαιρούνται από την καταβολή δημοτικών τελών όσοι έχουν τακτοποιημένους κλειστούς ημιυπαίθριους, ενώ την ίδια στιγμή ιδιοκτήτες με δηλωμένους ανοιχτούς ημιυπαίθριους να καλούνται να πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη. Ειδικά για το παραπάνω ζήτημα τονίστηκε ότι είναι στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής να καθορίζει δημοτικά τέλη και πως αυτά θα τα εισπράξει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γκάλοπ για το μεταναστευτικό στην Αθήνα


Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στο κέντρο της Αθήνας, το ερώτημα που τέθηκε για να συμπληρώσουν γραπτώς οι ερωτηθέντες ήταν:


«ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΜEΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ;




21% AΠΑΝΤΗΣΕ : « NAI »

17% ΑΠΑΝΤΗΣΕ : « OXI »

62% ΑΠΑΝΤΗΣΕ : « عهد الأمن العالمي بواشنط »"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Φημολογείται νέο deal στις τράπεζες


Έντονη ήταν σήμερα η φημολογία στο Χρηματιστήριο, ειδικά μετά τις 3 το μεσημέρι που ανέκαμψε και ο τραπεζικός κλάδος, ότι αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον ανάμεσα στην Alpha Bank και την Eurobank.

Μάλιστα οι ίδιες φήμες αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη των δύο Τραπεζών στο Λονδίνο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα νέα, αν επιτευχθεί τελικά συμφωνία.

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι αυτός είναι και ο λόγος που το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank είπε «όχι» στην πρόταση της Εθνικής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σε διαθεσιμότητα ο πρόξενος της Κορυτσάς?




Ο έλληνας διπλωμάτης τέθηκε σε διαθεσιμότητα, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα Τίρανα από τις δηλώσεις του για την ύπαρξη Ελλήνων στην Κορυτσά, την ελληνική ταυτότητα των Βλάχων της περιοχής αλλά και για την έκκλησή του στους έλληνες μειονοτικούς να μη φοβηθούν να δηλώσουν την εθνική καταγωγή τους στην απογραφή πληθυσμού.

Τα Τίρανα, υπό την πίεση ακραίων κύκλων, αλλά και του κόμματος των «Τσάμηδων», το οποίο συμμετέχει στην Κυβέρνηση, είχαν ζητήσει την απομάκρυνση του διπλωμάτη, για να μην τον κηρύξουν persona non grata.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επιδοτήσεις 15 εκατ. ευρώ καλείται να επιστρέψει η Ελληνικός Χρυσός


Η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους και, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της EE περί κρατικών ενισχύσεων αποφαίνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το ύψος της επιδότησης υπολογίστηκε σε 14 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών, το συνολικό ποσό που το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν

Πιο αναλυτικά, κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, η οποία κινήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας.

Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών. Η Επιτροπή έλαβε σχετική καταγγελία τον Ιούλιο του 2007.

Έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ. Οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατ. ευρώ.

Για τους παραπάνω λόγους, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελληνικός Χρυσός έλαβε παράνομη κρατική ενίσχυση, την οποία η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει, μαζί με τους τόκους.

Τα μεταλλεία βρίσκονται στην περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Είναι γνωστά για την παραγωγή χρυσού, αλλά και χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου. Η Ελληνικός Χρυσός ιδρύθηκε με σκοπό την αγορά των μεταλλείων. Επί του παρόντος ανήκει στην καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ισορροπίες τρόμου στην αγορά ακινήτων


Το "φιλί της ζωής" σε περίπου 15.000 κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας που κινδυνεύουν να "σκάσουν" επειδή τους έχουν μείνει απούλητα περί τα 100.000 ακίνητα, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση. "Στο παρά ένα" κυριολεκτικά, τους σώζει από τη "χαριστική βολή", να πληρώσουν δηλαδή φέτος από την τσέπη τους και τον ΦΠΑ 23%, για όλα αυτά τα κτίρια και διαμερίσματα που … δεν έχουν καν πουλήσει.

Για να μη σκάσει στα χέρια των κατασκευαστών μια "βόμβα" εκατομμυρίων ευρω, τα οποία θα πλήρωναν φέτος για ΦΠΑ, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση το υπουργείο Οικονομικών παρατείνει το χρόνο πληρωμής του ΦΠΑ για κατοικίες και καταστήματα, εφόσον δεν πωληθούν εντός 5ετίας.

Με το ισχύον από το 2006 καθεστώς, ένα ακίνητο παύει να θεωρείται νεόδμητο και άρα μπορεί να το αγοράσει κάποιος χωρίς ΦΠΑ, πληρώνοντας μόνο το φόρο μεταβίβασης, εφόσον περάσουν πέντε έτη από την έκδοση της οικοδομικής αδείας.

Μετά δηλαδή από μια 5ετία, όσα ακίνητα δεν έχουν πουληθεί ή χρησιμοποιηθεί και παραμένουν στην κατασκευαστική επιχείρηση προς πώληση, θεωρούνται "μεταχειρισμένα" και τότε προκύπτει υποχρέωση των κατασκευαστών τους να πληρώσουν οι ίδιοι τον ΦΠΑ, που θα πλήρωνε κανονικά ο πελάτης τους (αυτοπαράδοση).

Αυτό σημαίνει πως για δεκάδες χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα, των οποίων η άδεια εκδόθηκε προ πενταετίας, πρέπει πλέον οι εργολάβοι που τα κατασκεύασαν να πληρώσουν από την τσέπη τους το ΦΠΑ στο Κράτος, χωρίς να μπορούν να ελπίζουν πως θα τον εισπράξουν πρώτα από κάποιον αγοραστή -λόγω κρίσης.

Στην περίπτωση αυτή, από φέτος θα έπρεπε οι κατασκευαστές θα αρχίσουν να πωλούν σε τιμές κόστους τα ακίνητα, για να μην χρειαστεί "να φάνε από τα έτοιμα" -αν έχουν- για ένα ...νεόδμητο ακίνητο που μένει απούλητο για χρόνια, παλαιώνει και φθείρεται.

Με τη νέα ρύθμιση, από την υποχρέωση αυτή απαλλάσσονται όσα σπίτια παραμένουν ημιτελή. Οι κατασκευαστές θα έχουν πλέον "τράτο" μία τριετία για να πληρώσουν ΦΠΑ, μετά από την ολοκλήρωσή τους -εκτός αν καταφέρουν να τα πουλήσουν νωρίτερα.

Το πρόβλημα είναι κατά πόσον η διάταξη "απεγκλωβίζει" πραγματικά τους κατασκευαστές που πιέζονται -λόγω έλλειψης ρευστότητας- να πουλήσουν φθηνότερα τα ακίνητα. Το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει άμεσα από το ΙΚΑ τα στοιχεία που θα δείχνουν πόσα ακίνητα αποπερατώθηκαν και μένουν απούλητα από το 2007. Οι κατασκευαστές τους θα πρέπει πλέον έτσι να πληρώσουν τον ΦΠΑ. Παράταση χρόνου παίρνουν δηλαδή μόνο όσοι το τελείωσαν μετά το 2007 ή τα άφησαν "στη μέση".

Με τον τρόπο αυτό, "νεόδμητο" θα χαρακτηρίζεται και θα υπόκειται σε ΦΠΑ ακόμα και ένα σπίτι, για παράδειγμα, που πήρε άδεια το 2006, αποπερατώθηκε το 2012 και πουλήθηκε το 2015.

Δίκοπο μαχαίρι η φρενίτιδα του 2004-2005

Το 2004 και 2005, ολόκληρη η χώρα ζούσε την απόλυτη φρενίτιδα να προλάβει να αγοράσει «σπίτι χωρίς ΦΠΑ». Για να γλιτώσουν το 8% της αξίας του και να πληρώσουν μόνο φόρο μεταβίβασης 11% (αντί ΦΠΑ 19% τότε), πολλοί έπαιρναν "δάνεια στα τυφλά", ζευγάρια έκαναν πολιτικούς γάμους για να δικαιολογήσουν μεγαλύτερο δάνειο, αλλά πλήρωναν και "καπέλο" 20% ή και 30% μέσα σε ένα χρόνο λόγω της υπέρογκης ζήτησης. Όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε πάντως, ο πανικός δεν δικαιολογείτο ειδικά για τα νέα ζευγάρια που απαλλάχθηκαν τελικά από ΦΠΑ.

Η ζημιά όμως είχε γίνει: οι τιμές εκτοξεύτηκαν μέσα σε μια τετραετία σε απίστευτα ύψη. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά «εγκλωβίστηκαν» στα χαμηλότοκα –τότε- στεγαστικά. Οι τράπεζες ανοίχτηκαν σε επισφαλή –όπως διαφαίνεται σήμερα- δάνεια. Οι κατασκευαστές και ολόκληρος ο κλάδος της οικοδομής άντλησαν πρωτοφανή στα χρονικά κεφάλαια. Οι παλαιότεροι του χώρου πρόλαβαν και … παντελόνιασαν «μαύρα χρήματα», σε τιμές πολλαπλάσιες από τις αντικειμενικές της εφορίας στα συμβόλαια. Εμφανίστηκαν όμως και οι «νεόκοποι» που "ανοίχτηκαν" με δάνεια.

Ωστόσο το 2007 και πριν ακόμη ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση, οι εργολάβοι φρέναραν απότομα την υπερπαραγωγή κατοικιών, καθώς κατάλαβαν ότι το πλεόνασμα των απούλητων κατοικιών (250.000 διαμερίσματα τότε) δεν θα μπορούσε πλέον να απορροφηθεί. Στόχος τους ήταν να διατηρήσουν και τις τιμές των ακινήτων στα ύψη που είχαν τότε σκαρφαλώσει.

Πολλοί από τότε δεν έκτισαν ούτε ένα καινούργιο διαμέρισμα, ενώ άλλοι έκαναν στοχευμένες μόνο κινήσεις για ακίνητα-φιλέτα και μεγάλα βαλάντια. Οι νέοι κατασκευαστές όμως, που μπήκαν τελευταίοι «στο χορό» δεν πρόλαβαν να κάνουν απόσβεση και πιέζονταν να πουλάνε, για να συνεχίσουν "να υπάρχουν" στην αγορά ή να καλύψουν το επενδυτικό τους «άνοιγμα». Έκτοτε επικρατεί μια εύθραυστη «ισορροπία τρόμου» στην κτηματαγορά και η αναθέρμανση της οικοδομής δεν έρχεται, τουλάχιστον πριν μειωθεί δραστικά το στοκ των απούλητων κατοικιών, ώστε να αρχίσουν να κτίζουν καινούργια οι εργολάβοι, με χαμηλότερες πάντως τιμές.

Σε περίπτωση πάντως μαζικής ρευστοποίησης και απότομης πτώσης των αξιών των ακινήτων, οι συνέπειες θα ήταν εκρηκτικές όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αναπόφευκτα θα σημειώνονταν επιχειρηματικά και οικογενειακά "κραχ", για όσους "εγκλωβίστηκαν" στις υψηλές τιμές του παρελθόντος, ενώ τράπεζες και το ίδιο το Κράτος θα "έγραφαν" ζημίες από υποαξίες. Ταυτόχρονα θα μειώνονταν οι φόροι που επιβάλλονται επί της αξίας των ακινήτων ενώ θα μειωνόταν και το ΑΕΠ της χώρας, που ενσωματώνει τις ακινητοποιήσεις κεφαλαίων. Τότε όμως θα έπρεπε να γραφτεί σε νέα βάση ξανά το Μνημόνιο, που θέτει στόχους μείωσης ελλειμμάτων και εξοικονόμησης κονδυλίων ως ποσοστά του ΑΕΠ, επειδή ως ποσοστό του υπολογίζονται και το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος.. .
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

23/2/11

Στα επίπεδα του 2005 «γύρισε» το 2010 ο τζίρος της ελληνικής βιομηχανίας.


Αυτό προκύπτει από επεξεργασία στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία αφορούν την εξέλιξη του κύκλου εργασιών των ελληνικών μεταποιητικών βιομηχανιών τον χρόνο που πέρασε. Παρ' όλο που εμφανίζει αύξηση 5,6% σε σύγκριση με το 2009, λόγω των θεαματικά αυξημένων εσόδων του κλάδου των παραγώγων πετρελαίου, ο συνολικός τζίρος της ελληνικής βιομηχανίας ήταν κατά 23% χαμηλότερος από εκείνον του έτους 2008 και μόνο κατά 2,4% μεγαλύτερος από εκείνον του 2005.

Ένας στους δύο κλάδους παρουσίασε διψήφια ποσοστιαία μείωση τζίρου, επτά κατέγραψαν μονοψήφια πτώση και μόνο πέντε παρουσίασαν άνοδο τζίρου, εν πολλοίς χάρη στην άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και, κατά συνέπεια, των διεθνών τιμών των προϊόντων τους. Συνολικά 19 από τους 24 κλάδους είχαν το 2010 έσοδα μικρότερα από εκείνα που είχαν πραγματοποιήσει πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2005.

Η ανάλυση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010 και το ίδιο χρονικό διάστημα του 2009 μαρτυρεί ότι κατά την προαναφερθείσα χρονική περίοδο ο τζίρος:

-Των βιομηχανιών τροφίμων, που αντιστοιχεί στο 15,85% του συνολικού τζίρου, μειώθηκε κατά 2,7% (το 2009 είχε μειωθεί κατά 7%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 9,1% υψηλότερα από εκείνα του έτους 2005.

-Των βιομηχανιών ποτών (4,28% του συνολικού) μειώθηκε κατά 7,1% (2009: -1,9%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 6,6% υψηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών καπνού (1,43% του συνολικού) μειώθηκε κατά 20,6% (2009: -3%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 20,4% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών κλωστοϋφαντουργικών ειδών (2,11% του συνολικού) μειώθηκε κατά 13% (2009: -28,1%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 49,4% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών ειδών ενδυμασίας (2,49% του συνολικού) μειώθηκε κατά 18,2% (2009: -19,7%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 31,2% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών δέρματος και ειδών υπόδησης (0,47% του συνολικού) μειώθηκε κατά 32,7% (2009: -13,8%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 39,1% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

- Των βιομηχανιών ξύλου (1,07% του συνολικού) μειώθηκε κατά 10,2% (2009: -33,2%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 39,4% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών χάρτου (1,84% του συνολικού) μειώθηκε κατά 0,6% (2009: -6,1%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 11,2% υψηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων (1,16% του συνολικού) μειώθηκε κατά 14,1% (2009: -11,2%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 18,7% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών παραγώγων πετρελαίου (27,04% του συνολικού) αυξήθηκε κατά 30,2% (2009: -37,3%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 36,6% υψηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών χημικών προϊόντων (4,59% του συνολικού) αυξήθηκε κατά 7,6% (2009: -19,3%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 8% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών φαρμάκων (2,15% του συνολικού) μειώθηκε κατά 3,1% (2009: +18,4%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 33,8% υψηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών πλαστικών (3,43% του συνολικού) αυξήθηκε κατά 0,7% (2009: -16%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 3,4% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών μη μεταλλικών ορυκτών (6,49% του συνολικού) μειώθηκε κατά 18,8% (2009: -20,9%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 27,5% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών βασικών μετάλλων (11% του συνολικού) αυξήθηκε κατά 21,9% (2009: -41%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 2,2% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών μεταλλικών προϊόντων (6,07% του συνολικού) μειώθηκε κατά 8,9% (2009: -21,7%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 18,6% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών ηλεκτρονικών ειδών (που αντιστοιχεί στο 0,79% του συνολικού) μειώθηκε κατά 16,3% (2009: -38,7%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 52,8% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (2,60% του συνολικού) αυξήθηκε κατά 8,5% (2009: -29%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 10,3% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών μηχανημάτων (1,25% του συνολικού) μειώθηκε κατά 23,4% (2009: -16,9%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 18,6% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

- Των βιομηχανιών μηχανοκίνητων οχημάτων (0,54% του συνολικού) μειώθηκε κατά 9,2% (2009: -23,1%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 36,1% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

- Των βιομηχανιών λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (1,24% του συνολικού) μειώθηκε κατά 52,3% (2009: -11,3%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 60,9% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών επίπλων (1,06% του συνολικού) μειώθηκε κατά 17,6% (2009: -21%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 26% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

- Των βιομηχανιών επισκευών και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (2,75% του συνολικού) μειώθηκε κατά 30,9% (2009: -19,5%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 51,1% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.

-Των βιομηχανιών λοιπών προϊόντων (0,30% του συνολικού) μειώθηκε κατά 1,5% (2009: -12,9%), σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 21,5% χαμηλότερα από εκείνα του 2005.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Προβόπουλος: Δεν αρκεί μόνο το μνημόνιο


Προσαρμογές μεγαλύτερες κι εκείνων που προβλέπονται στο Μνημόνιο, προκειμένου να πειστούν οι αγορές πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να περιορίσει το χρέος της, πρότεινε στην Βουλή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.

Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την νομισματική πολιτική 2010-2011, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας (και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος) στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, δυσχεραίνεται από την «κακή δυναμική» του δημοσίου χρέους, πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να λυθεί με το Μνημόνιο Η ή με αναδιάρθρωση του χρέους, που θα συνιστούσε «καταστροφική επιλογή».

«Θα πρέπει να «δαγκώσουμε τη σφαίρα», κατά το αγγλοσαξωνικό ρητό και να λύσουμε το πρόβλημα μονάχοι μας», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, υποδεικνύοντας ως προοπτικές, την κατεπείγουσα έναρξη καταγραφής της δημόσιας περιουσίας προς αξιοποίησή της («δύσκολος αλλά εφικτός ο στόχος των 50 δισ. ευρώ - και εγώ θα έλεγα και ακόμα περισσότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά), την εστίαση στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και στην περαιτέρω υποχώρηση του μισθολογικού κόστους, «όχι όμως μονάχα με οριζόντιες περικοπές μισθών, αλλά με άλλου είδους πιο ευέλικτους τρόπους που να προσαρμόζονται σε κάθε περίπτωση».

Ο κ. Προβόπουλος τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας πως το 2011 θα καταγραφούν και ζημίες στους προϋπολογισμούς τους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε φάση εξόδου από τα προσωρινά μέτρα άφθονης ρευστότητας, με τα οποία οι τράπεζες αντιμετώπιζαν την υποχώρηση των καταθέσεων και τις ανάγκες τους για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων του. «Είναι βέβαιο πως θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας και στην εισροή ξένων κεφαλαίων» προσέθεσε ο Διοικητής της ΤτΕ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Για αύξηση επιτοκίων συζητούν στην ΕΚΤ


Aυστηρότερη στάση απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να υιοθετήσει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια ένδειξη ότι εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες.

«Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη εάν οι περισσότεροι συνάδελφοί μου (στην ΕΚΤ) διεπίστωναν ότι υπάρχει ο κίνδυνος ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να ανακάμπτει και τον πληθωρισμό πάνω από το όριο 2%, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα πρέπει αναπόφευκτα να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, επισήμανε ο κ. Μερς, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η ΕΚΤ, που έχει διατηρήσει σχεδόν επί δύο χρόνια τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1%, εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο προβληματισμένη μήπως η αύξηση στις τιμές τροφίμων και ενεργειακών προϊόντων ωθήσει προς τα πάνω μισθούς, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό.

Ταυτοχρόνως, η πρόωρη αύξηση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να επιδεινώσει την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, ασκώντας πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα χωρών, όπως Ιρλανδία και Ελλάδα.

Στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ θα κοινοποιήσει και προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας. Ο κ. Μερς εκτιμά ότι οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ θα αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό το 2011 σε πάνω από 2%.

Τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε στο 2,4%. Ο κ. Μερς επισήμανε ότι η ΕΚΤ παρατηρεί εάν οι ανοδικές τάσεις στις τιμές πετρελαίου, τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων έχουν έμμεσο αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει στη συνεδρίαση της 3ης Μαρτίου εάν θα επαναφέρει τη στρατηγική εξόδου από τα έκτακτα μέτρα.

«Βρισκόμαστε σε στρατηγική εξόδου... είναι σταδιακή. Και θα αξιολογήσουμε την κατάσταση βάσει των συνθηκών που μας οδήγησαν στην εφαρμογή των έκτακτων μέτρων», διευκρίνισε ο κ. Μερς.

Σύμφωνα, εξάλλου, με σχετική έκθεση της Standard & Poor's, η ενίσχυση του πληθωρισμού σε Βρετανία και Ευρωζώνη εγκυμονεί κινδύνους για την «εύθραυστη» οικονομική ανάκαμψη, δημιουργώντας διλήμματα για τις κεντρικές τράπεζες.

«Από τη μία πλευρά, οι κεντρικές τράπεζες θα μπουν στον πειρασμό να αυξήσουν τα επιτόκια, που αποτελεί έναν συνηθισμένο τρόπο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού», αναφέρει ο Ζαν-Μισέλ Σιξ, oικονομολόγος της S&P. «Από την άλλη πλευρά όμως, οι δυσμενείς οικονομικές προοπτικές σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την κρίση χρέους, φαίνεται ότι αποτελούν επιχειρήματα για υποστηρικτική νομισματική πολιτική, με μη-συμβατικά μέτρα και πολύ χαμηλά επιτόκια», καταλήγει ο ίδιος.

Ανησυχίες

Ο Ιβ Μερς αποτελεί τον τέταρτο αξιωματούχο της ΕΚΤ που εξέφρασε ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού.

Ο Γιούργκεν Σταρκ σε πρόσφατες δηλώσεις του επισήμανε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, ενώ ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ενδεχομένως να χρειασθεί επανεκτίμηση της νομισματικής πολιτικής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Απουσίασαν οι «καθαρές» απαντήσεις


Εξαιρετικά βαρύ είναι το κλίμα στην ελληνική κυβέρνηση, μετά τη, μέτριων αποτελεσμάτων, συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Η συνάντηση επιβεβαίωσε τις τεράστιες δυσκολίες, που υπάρχουν στην προσπάθεια να εξασφαλίσει η Αθήνα σοβαρές εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μία ξεκάθαρη στήριξη στην ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει στηρίξει το γαλλογερμανικό σχέδιο και έχει καταβάλει μέχρι τώρα μεγάλες θυσίες για τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Παρότι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν περίμεναν θεαματικά αποτελέσματα, η παγωμάρα, που επικράτησε στη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την κυρία Μέρκελ, έστειλε αποθαρρυντικά μηνύματα.
Η Αθήνα δεν έχει πλέον καν σίγουρη ούτε την περίφημη επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ από την Tρόικα, καθώς όλα θα μπουν στο τραπέζι στον πλαίσιο μίας συνολικής λύσης. Ενώ δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε εδώ και καιρό ότι θα γίνουν βήματα στην κατεύθυνση έκδοσης ευρωομολόγου και ίσως επαναγοράς του χρέους με καλύτερους όρους, τώρα βλέπει να ασκούνται πιέσεις ακόμη και για πτώχευση της χώρας, με την κα Μέρκελ εντελώς αδύναμη να προωθήσει ακόμη και το σκληρό πακέτο, με τους νέους όρους για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας.
Μέσα στο κλίμα αυτό, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου και υπουργοί παραδέχονται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Και επιμένουν στην ανάγκη για πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, ώστε να εξασφαλίσει μία κάποια συναίνεση στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο της χώρας, καθώς και για βελτίωση της κυβερνητικής λειτουργίας.
Ορισμένοι δε δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο θεαματικής κίνησης με το σενάριο των εκλογών να μην έχει εγκαταλειφθεί.
Επισημαίνουν δε μία ενδιαφέρουσα αποστροφή στη συνέντευξη του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ, περί της σημασίας να στηρίξει ο ελληνικός λαός την προσπάθεια της κυβέρνησης και προσθέτουν με νόημα ότι ο λαός μιλά κυρίως με ένα τρόπο, τις κάλπες…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »