31/1/11

«Διαπραγμάτευση για ομαλή αναδιάρθρωση»


Τις πληροφορίες περί συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με στόχο ένα πακέτο ομαλής αναδιάρθρωσης χρέους αναπαράγει τη Δευτέρα ο βρετανικός Τύπος.

Αυτό που τονίζεται είναι ότι το πρώτο σκέλος του υπό εξέταση πακέτου, δηλαδή η επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα σε χαμηλές τιμές με δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συναντά αντιδράσεις, πρωτίστως από τη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, οι Financial Times γράφουν ότι σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται, η Ελλάδα θα δανειστεί 50 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να αγοράσει στο 75% της ονομαστικής τους αξίας ελληνικά ομόλογα που έχουν ήδη διατεθεί.

Την ίδια ώρα η αποπληρωμή του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων που έχει ήδη συμφωνηθεί θα επεκταθεί στα 30 χρόνια, ενώ παράλληλα θα μειωθεί και το επιτόκιο του δανεισμού, κάτω από το 5,5%. Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς ιδιώτες πιστωτές, θα προσφερθεί παράταση αποπληρωμής των χρεών κατά 5 με 10 χρόνια, με μειωμένο επιτόκιο.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι επίσημες συζητήσεις για αυτό το πακέτο έχουν ξεκινήσει, αλλά βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Ως χρονικός ορίζοντας οριστικοποίησης της όποιας συμφωνίας τίθεται η μεθεπόμενη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στα τέλη Μαρτίου. Τονίζεται πάντως ότι θα απαιτηθεί η έγκριση των αρχηγών των κρατών μελών της ευρωζώνης, ενώ υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η Γερμανία αντιτίθεται σε τέτοιου είδους χρήση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας.

Ο Guardian σχολιάζει ότι η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από οικονομολόγους ως «συγκεκαλυμμένη αναδιάρθρωση». Σημειώνεται επίσης ότι αν το εξεταζόμενο πακέτο δράσης υιοθετηθεί θα σημάνει τον «επαναπροσδιορισμό» περίπου των 2/3 του συνόλου του ελληνικού χρέους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παραιτήθηκε ο Ουζουνίδης. Βουρ για ΄β εθνική


Η ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ανακοινώνει την αποδοχή της στην υποβολή παραίτησης από τον κ. Μαρίνο Ουζουνίδη. Ευχαριστεί θερμά τον προπονητή για την προσφορά του στην ομάδα, στην δύσκολη περίοδο, κατά την οποία ανέλαβε τις τύχες της και του εύχεται το καλύτερο για τη συνέχεια της επαγγελματικής καριέρας του.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δημόσιο χρέος: Επαναγορά των «ακριβών» ομολόγων


Ομόλογα ύψους 98 δισ. ευρώ με επιτόκιο άνω του 5% αποτελούν τις πρώτες επιλογές για την επαναγορά του δημόσιου χρέους, με την υλοποίηση του γερμανικού σχεδίου, το οποίο προβλέπει την παροχή πιστώσεων στην Ελλάδα για την προεξόφληση «ακριβών» ομολόγων.

Πρόκειται για τους τίτλους που έχουν τα υψηλότερα επιτόκια και επιβαρύνουν τα μέγιστα το κονδύλι των τόκων και τις ετήσιες δαπάνες για τόκους.

Στη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Παρασκευή οι ηγέτες των «27» θα συζητήσουν διάφορα σενάρια με το επικρατέστερο να είναι ο δανεισμός της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προκειμένου να προαγοράσει ένα ορισμένο ύψος του δημόσιου χρέους ή εναλλακτικά να προβεί στις προαγορές το ίδιο το EFSF.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταγράψει τα ομόλογα που επιβαρύνονται με αρκετά υψηλά επιτόκια, που φτάνουν μέχρι και 6,5%, και σε συνδυασμό με τον αυξημένο όγκο του χρέους οι πληρωμές τόκων αυξάνονται δραματικά.

Στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους δανεισμού, σε άμεση προτεραιότητα τίθενται τα ομόλογα υψηλού επιτοκίου άνω του 5%, η συνολική ονομαστική αξία των οποίων φτάνει σε 98 δισ. ευρώ. Οι συγκεκριμένοι τίτλοι εκδόθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και στο τέλος της (από το 2008 και μετά) σε περιόδους που υπήρχαν πιέσεις στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί το σχέδιο της προαγοράς τους και το επιτόκιο του δανείου που θα λάβει η Ελλάδα από τον EFSF θα είναι χαμηλότερο έστω και κατά μία μονάδα, υπολογίζεται ότι θα υπάρξει ελάφρυνση των τόκων που καταβάλλει ετησίως το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 980 εκατ. ευρώ, ανακουφίζοντας αισθητά τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών.

Ωστόσο, το ύψος του οφέλους που θα έχει η Ελλάδα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

- Την οριστική απόφαση της Ευρωζώνης για τη στήριξη των χωρών που έχουν πρόβλημα χρέους με την ενίσχυση του EFSF μέσω των προαγορών χρέους.

- Το ύψος του ποσού που θα διατεθεί στην Ελλάδα για την επαναγορά ομολόγων της.

- Το επιτόκιο του δανείου από τον EFSF που θα επιβαρύνει την Ελλάδα, το οποίο η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 4%, ώστε να υπάρξει σοβαρό όφελος από την εξοικονόμηση τόκων.

- Τις διαθέσεις των θεσμικών επενδυτών που διακρατούν ελληνικά ομόλογα, αν είναι πρόθυμοι να τα ρευστοποιήσουν πριν από τη λήξη τους και σε ποια τιμή.

Με τα ερωτήματα αυτά να παραμένουν οι προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τα δάνεια που θα αναχρηματοδοτηθούν είναι εκείνα με τα υψηλότερα επιτόκια. Αρχικά άνω του 6%, κατόπιν άνω του 5%. Προβληματισμό δημιουργεί ο όγκος των ομολόγων με επιτόκιο άνω του 5% που φτάνουν σε 98 δισ. ευρώ, με την αβεβαιότητα να θα καλυφθεί ολόκληρο το ποσό ή πιο ακριβά.

Επίσης, με δεδομένη την πρόθεση των ηγετών της Ευρωζώνης, προεξάρχουσας της γερμανικής ηγεσίας, να βρεθεί λύση στο χρέος των χωρών της ΕΖ, ερωτηματικό παραμένει η στάση των τραπεζών που κατέχουν τα συγκεκριμένα ομόλογα.

Αν αγοραστούν τα ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων, η εξαγορά τους θα γίνει στις τρέχουσες τιμές, δηλαδή μειωμένες κατά 70-75% σε σύγκριση με την ονομαστική τιμή. Η συγκεκριμένη «ζημιά» έχει εγγραφεί από τις τράπεζες, καθώς ήδη έχουν διαγράψει μέρος της αξίας των ομολόγων και δεν θα έχει αντίκτυπο στην οικονομική τους κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή, το ελληνικό δημόσιο θα έχει διπλό όφελος, καθώς, πέραν από τη μείωση του επιτοκίου, θα διαγραφεί και μέρος του δανείου, που είχαν διαγράψει οι ίδιες οι τράπεζες, φοβούμενες τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Επίσης, πρόβλημα είναι τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους στο banking book, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο 100% της ονομαστικής τους αξίας. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν αποκλείσει το hair cut, η προεξόφληση των συγκεκριμένων ομολόγων θα γίνει εφόσον συναινέσουν οι θεσμικοί και στο 100% της αξίας τους, ώστε να μην κλονιστεί η σταθερότητά τους.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται τα ασφαλιστικά τόσο της Ελλάδας όσο και ξένα που έχουν αποκτήσει ελληνικά πολυετή ομόλογα. Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι δημόσιοι φορείς κατέχουν ομόλογα ύψους 29 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό από τα 357,34 δισ. ευρώ, που ανήλθε το χρέος στο τέλος του 2010, βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και άλλων θεσμικών επενδυτών.

Οι ξένοι θεσμικοί κατέχουν περίπου το 70% του ελληνικού χρέους (τα περισσότερα γαλλικές τράπεζες) και το 30% οι ελληνικές τράπεζες.

Πρόταση που βρίσκεται επί τάπητος

Το ενδεχόμενο επαναγοράς κρατικών ομολόγων είναι μία πρόταση που βρίσκεται επί τάπητος, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».

Απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναγοράς κρατικών ομολόγων, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρινίζει πως πρόκειται για πρόταση που βρίσκεται επί τάπητος, δεν προέρχεται από την Ελλάδα και δεν υπάρχει επίσημα σχετική συζήτηση, αλλά συζητείται ως ιδέα, όπως και άλλες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην ερώτηση, γιατί η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, όπως διακήρυξε από το Νταβός ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως πρόκειται για την αντοχή των δημοσίων οικονομικών, των χρεών, και αυτή εξαρτάται, από παράγοντες όπως η υλοποίηση του προϋπολογισμού, η επίτευξη ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης που μειώνουν το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και από το ύψος των επιτοκίων, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει πως η ελληνική πλευρά ελπίζει σε μια αλλαγή των προϋποθέσεων δανεισμού των 110 δισ. ευρώ και σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους, κάτι που -όπως είπε- θα βοηθήσει, και, εάν λειτουργήσει καλά, θα είναι αρκετό για να συμβάλει στη σταθεροποίηση καθώς και σε μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Επισήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα πέρασε έναν μακρύ και άγριο δρόμο, μείωσε μέσα σε έναν χρόνο το έλλειμμα κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες το 2010, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν ή έχουν ήδη υλοποιηθεί, και έχει επιτευχθεί η αποκατάσταση της αξιοπιστίας, ενώ τώρα το μέλημα είναι να διατηρηθεί αυτή η βάση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το εβραϊκό λόμπι βλέπει στην Ελλάδα ένα αξιόπιστο εταίρο στην ενέργεια, τον τουρισμό και την οικονομία


Έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από το «τούνελ της κρίσης» εμφανίζονται κορυφαίοι παράγοντες του εβραϊκού λόμπι που θα επισκεφθούν στις αρχές Φεβρουαρίου την Αθήνα. Ο Μάλκολμ Χένλαϊν,
εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Διάσκεψης των Προέδρων των Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, και ο Ντέιβιντ Χάρις, διευθύνων σύμβουλος της πανίσχυρης Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (Αmerican Jewish Committee), χαιρετίζουν μιλώντας στο «Βήμα» τη νέα εποχή στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις που θα συμβάλει στη σταθερότητα της Μεσογείου. Εξαίρουν την προσωπικότητα του κ. Γ. Παπανδρέου, «ενός πολιτικού που ξέρει πού θέλει να πάει τη χώρα του», όπως λένε. Και εκφράζουν πολύ εμφατικά την απογοήτευσή τους για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ αλλά και τον εναγκαλισμό της με την Τεχεράνη.

«Ως Αμερικανοεβραίοι καταλαβαίνουμε απόλυτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα» τονίζει στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Χένλαϊν. «Δεν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που βρίσκεται αντιμέτωπη με κάτι τέτοιο, ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λύσουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σταθερότητα στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική και για την Ευρώπη και για την περιοχή της Μεσογείου» διευκρινίζει.

«Οι φίλοι είναι φίλοι»

«Οι φίλοι είναι φίλοι. Αυτή είναι η βαθύτατη πεποίθησή μας» συμπληρώνει ο κ. Χάρις. «Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να βρει τον δρόμο της να εξέλθει από τη δύσκολη περίοδο στην οποία βρίσκεται. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Τον Αύγουστο φέραμε μια μεγάλη ομάδα μελών μας για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Παπανδρέου, να εκφράσουμε τη φιλία μας και να βρούμε τρόπους βοήθειας. Αυτές οι επαφές συνεχίζονται».

Οι συζητήσεις των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων με τους έλληνες συνομιλητές τους θα εισέλθουν και σε πιο πρακτικά ζητήματα. «Στην Αθήνα θα συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα για ορισμένους τομείς συνεργασίας. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα ρίξουμε μεταξύ άλλων ιδιαίτερο βάρος στον τουρισμό» σημειώνει ο κ. Χένλαϊν.

Σύσφιγξη θα υπάρχει και στη συντονισμένη δράση των εβραϊκών και ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι σχέσεις ανάμεσα στις αμερικανοεβραϊκές και στις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις ήταν πάντοτε θερμές. Τώρα ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Οφείλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση» προσθέτει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Διάσκεψης των Προέδρων. Ενώ ο κ. Χάρις τονίζει από την πλευρά του: «Οι εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ δεν είναι αφελείς. Δεν θα βγουν να βοηθήσουν την Τουρκία όταν αυτή γυρίζει την πλάτη στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ».

Οι προοπτικές του Λεβιάθαν

«Χαιρετίζουμε τη νέα εποχή στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις» λέει απερίφραστα ο κ. Χένλαϊν. «Οι σχέσεις αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές καθώς αφορούν δύο δημοκρατικές χώρες. Και τα πεδία συνεργασίας είναι πάρα πολλά: η οικονομία, το εμπόριο, ο τουρισμός, η άμυνα και η ασφάλεια. Η σημασία της συνεργασίας αυτής είναι πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που στην περιοχή εμφανίζεται αστάθεια. Να το επισημάνουμε όμως ότι η συνεργασία αυτή δεν σχετίζεται με τρίτες χώρες» τονίζει.

Ενεργειακή σκακιέρα

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι βασικό ρόλο σε αυτή τη συνεργασία θα παίξουν οι εξελίξεις στην ενεργειακή σκακιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, ενδεχομένως και τα αποθέματα πετρελαίου, στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ θα έχουν μείζονες συνέπειες όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά για όλη την περιοχή» εξηγεί ο κ. Χάρις. «Και η Ελλάδα φαντάζει ως η λογική πύλη εισόδου του φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αυτό είναι από μόνο του αξιοσημείωτο για την Ελλάδα. Επίσης θα προσφέρει στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη έναν αξιόπιστο πάροχο αερίου, καθώς και την ευκαιρία διαφοροποίησης των πηγών, κάτι που έχει αυτόνομη στρατηγική σημασία».

«Ο Βενιαμίν Νετανιάχου μιλούσε πάρα πολύ σοβαρά όταν κατέθετε τον περασμένο Αύγουστο την πρόταση για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα από τα θέματα που συζητείται συνεχώς στις ελληνοϊσραηλινές επαφές. Η προοπτική και τα οικονομικά οφέλη είναι αναμφισβήτητα» προσθέτει ο κ. Χένλαϊν.

Και βέβαια αυτή η εξέλιξη αναβαθμίζει και τον ρόλο της Κύπρου. Κατά τον κ. Χάρις, «η Κύπρος διαδραματίζει ήδη ενεργό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τη διαίρεση του νησιού από το 1974. Οι στενότερες σχέσεις με το Ισραήλ αλλά και ο εντοπισμός φυσικού αερίου θα ενισχύσουν περαιτέρω τη σημασία της Κύπρου. Και θα μπορεί επίσης, εξαιτίας της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ασκεί ακόμη μεγαλύτερη επιρροή».

«Ο Παπανδρέου είναι statesman»

«Πρωτοσυνάντησα τον κ. Παπανδρέου πριν από 20 χρόνια» θυμάται ο κ. Χάρις. «Τον εκτιμώ απεριόριστα ως ένα άτομο με όραμα, ακεραιότητα και θάρρος. Υπάρχουν πολλοί στην παγκόσμια κοινότητα που μοιράζονται την ίδια άποψη μαζί του. Το γνωρίζω αυτό. Θεωρείται πρότυπο δημοσίου άνδρα, αυτό που χρειαζόμαστε σε τούτη την περίοδο προκλήσεων στις παγκόσμιες υποθέσεις». Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μιλάει για τον έλληνα πρωθυπουργό και ο κ. Χένλαϊν.

«Από τον Παπανδρέου μόνο εντυπωσιασμένος θα μπορούσα να είμαι» παρατηρεί. «Ξέρει πολύ καλά πού θέλει να πάει την Ελλάδα. Και έχει κάνει γενναία βήματα για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Αυτά μιλούν από μόνα τους» καταλήγει.

«Είμαστε απογοητευμένοι από την Τουρκία»
«Δεν θα ήμουν έντιμος απέναντί σας αν δεν εξέφραζα τη βαθιά απογοήτευσή μου για όσα εκτυλίσσονται στην Άγκυρα» δηλώνει ο κ.Χάρις, ερωτηθείς για την επιδείνωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων μετά την «κρίση του στολίσκου» τον περασμένο Ιούνιο.«Το λέω αυτό ως φίλος της Τουρκίας επί χρόνια, έχοντας ταξιδεύσει εκεί πολλές φορές και έχοντας συνεργαστεί με τούρκους ηγέτες».

Και συνεχίζει: «Η Τουρκία που ήξερα δεν θα υπερασπιζόταν το Ιράν στην αντιπαράθεσή του με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν θα εναγκαλιζόταν τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση που αποτελεί απειλή όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για την Παλαιστινιακή Αρχή. Δεν θα είχε τόσο στενές σχέσεις με τη Συρία, ενώ η Δαμασκός εναγκαλίζεται το Ιράν και προκαλεί ξανά αστάθεια στον γειτονικό Λίβανο. Φανταστείτε απλώς για μία στιγμή ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα και τον όλεθρο που θα έσπερνε, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας διασποράς πυρηνικών όπλων». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Χένλαϊν. «Μόνο απογοητευμένος μπορώ να είμαι από την τουρκική στάση έναντι του Ισραήλ» επισημαίνει.«Οι δηλώσεις κυβερνητικών και άλλων τούρκων αξιωματούχων οδήγησαν σε αυτή την επιδείνωση και η Άγκυρα φαίνεται να καθοδηγείται από ιδεολογικούς λόγους σε αυτή την πολιτική. Ελπίζω αυτό να αναστραφεί γιατί οι Τούρκοι ως λαός τρέφουν, νομίζω, θερμά αισθήματα για το Ισραήλ. Όταν όμως με τέτοιες δηλώσεις ερεθίζεις τον λαό, δεν μπορείς να περιμένεις κάτι διαφορετικό. Ανάλογη ανησυχία έχω και για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα του Ιράν».«Μου κάνει εντύπωση» συμπληρώνει «διότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σκοτώθηκε σκιέρ στο χιονοδρομικό του Μετσόβου


Πρώτη μέρα λειτουργίας ήταν η χθεσινή για το χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου και σημαδεύτηκε από ένα τραγικό γεγονός: το θάνατο ενός 23χρονου σκιέρ που είχε ξεκινήσει με τους φίλους του από την Άρτα για μια Κυριακάτικη εκδρομή.

Κατεβαίνοντας την μεγάλη πίστα του χιονοδρομικού, έφυγε από την πορεία του και με μεγάλη ταχύτητα χτύπησε σε δέντρο. Ο θάνατός του ήταν σχεδόν ακαριαίος, αφού ο άτυχος νεαρός έφερε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι.

Το δυστύχημα αναδεικνύει το σοβαρό ζήτημα της τήρησης των κανόνων λειτουργίας του χιονοδρομικού. Οι μέρες που δούλεψε τα τελευταία δύο χρόνια το χιονοδρομικό στο Μέτσοβο ήταν ελάχιστες και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, κανένας από τους εμπλεκόμενους να μην φροντίσει στον απαραίτητο βαθμό για την λήψη μέτρων που κάνουν έναν τέτοιο χώρο ασφαλή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μαζεύει... βραβεία «Ο λόγος του βασιλιά»


Το μεγαλύτερο βραβείο του Σωματείου Ηθοποιών απέσπασε η ταινία «Ο λόγος του βασιλιά». Το βραβείο «συνολικής ερμηνείας» του Σωματείου αντιστοιχεί στο Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

Στον πρωταγωνιστή Κόλιν Φερθ απονεμήθηκε στο βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου.

Στη Νάταλι Πόρτμαν για την ερμηνεία της στην ταινία «Μαύρος Κύκνος» απονεμήθηκε το βραβειο πρώτου γυναικείου ρόλου.

Τα βραβεία δεύτερου αντρικού και γυναικείου ρόλου κέρδισαν ο Κρίστιαν Μπέιλ και η Μελίσα Λίο για την ταινία «The Fighter».

Τους νικητές των βραβείων SAG αποφασίζουν 120.000 ηθοποιοί, μέλη του σωματείου.

«Ο λόγος του βασιλιά» είχε λίγο νωρίτερα κερδίσει και το βραβείο της Ένωσης Σκηνοθετών ενώ έχει 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Φως στο παρασκήνιο της παραίτησης του γενικού γραμματέα Εργασίας, Δ. Δασκαλάκη


Έγινε δεκτή, τελικώς, η παραίτηση του γενικού γραμματέα Εργασίας, κ. Δημοσθένη Δασκαλάκη. Παρότι ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει δημόσιες δηλώσεις, τα έγγραφα που διαθέτει η «Καθημερινή» οδηγούν σε ορισμένα βάσιμα συμπεράσματα σχετικά με τους λόγους της αιφνίδιας παραίτησής του.

Ο κ. Δασκαλάκης δεν θέλησε εκ των προτέρων να αποδεχθεί την κοστολόγηση ενός έργου πληροφορικών συστημάτων, ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου εκτιμούσε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί με το ποσό των 6 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας και επικαιροποιώντας μελέτη (Ώριμων Έργων) που είχε ήδη γίνει το 2008 και είχε υποβληθεί στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α. Ε. από το 2009. Ταυτοχρόνως η αρμόδια Διεύθυνση Πληροφορικής του υπ. Εργασίας επέμεινε σε άλλες διαδικασίες προώθησης του έργου. Ο κ. Δασκαλάκης πείστηκε ότι ο ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός του υπουργείου πρέπει να εκπονηθεί ως ενιαίο έργο.

Ο ίδιος διαφώνησε και με το «σπάσιμο» του έργου. Όμως το σχέδιο υπουργικής απόφασης που του είχε κοινοποιηθεί, παρότι όριζε αυτόν ως αρμόδιο και για τη διαπραγμάτευση της προγραμματικής συμφωνίας, διήπετο από άλλη λογική. Χωρίς αναλυτικές προδιαγραφές το μόνο που προκαθόριζε με σαφήνεια ήταν το συνολικό κόστος (30 εκατ. ευρώ). Ποσό που θα λάμβανε από το υπ. Εργασίας η Κοινωνία της Πληροφορίας Α. Ε. στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Σε αυτήν τη δαπάνη συμπεριλαμβάνονταν δράσεις για εισφοροδιαφυγή, για τη δημιουργία Κοινωνικού ΚΕΠ, ψηφιακές υπηρεσίες της Εργατικής Εστίας και εκσυγχρονισμό του ΟΕΚ. Ξεχωριστά έργα θα εκτελούσαν το ΣΕΠΕ (ύψους 19,5 εκατ. ευρώ) και ο ΟΑΕΔ (15 εκατ. ευρώ). Στο σύνολο του το ποσό θα υπερέβαινε για όλες τις δράσεις τα 60 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο γενικός πείστηκε από την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Πληροφορικής ότι δεν μπορεί να προωθήσει μια απόφαση χωρίς διερεύνηση του κόστους και της διαδικασίας και αρνήθηκε να παρακάμψει τη Διεύθυνση Πληροφορικής. Μετά τα πρώτα πιεστικά e-mails, ακολούθησε μία επεισοδιακή συνάντηση με τους συμβούλους της υπουργού και μια ακόμη πιο αιφνιδιαστική επιστολή προς τον πρωθυπουργό στον οποίο υπέβαλε την παραίτηση στις 11 του μηνός.
«Ενημερωθήκαμε για την πρόσκληση αρ. 25 και για μια ομάδα έργων τα οποία προωθούσε η σύμβουλος της υπουργού κ. Μιχαηλίδου σε συνεργασία με άλλους φορείς μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες. Η άποψη της υπηρεσίας μας, όπως τη διατύπωσα προσωπικά, ήταν και είναι ότι τα συγκεκριμένα έργα αναφέρονται σε οριζόντιες δράσεις, σε θολό διοικητικό περιβάλλον με πολύ διογκωμένο προϋπολογισμό και είναι εκτός πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας» του διεμήνυε ο διευθυντής Πληροφορικής στις 12 Ιανουαρίου. «Δεν είναι σύμφωνα με τις ανάγκες και δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του υπουργείου, της πολιτείας και των πολιτών κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο» αναφέρει σε υπηρεσιακό έγγραφο ο κ. Θ. Στίνης. «Η υπηρεσία μας προτείνει να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής προτάσεων στην ψηφιακή σύγκλιση. Με αυτόν τον τρόπο και σε εύλογο χρονικό διάστημα, αφού προηγηθούν μελέτες που θα χρηματοδοτηθούν από τη διοικητική μεταρρύθμιση, θα υποβληθούν προτάσεις στην ψηφιακή σύγκλιση σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες για ένα κάθετο έργο πληροφορικών συστημάτων με εξορθολογισμένο προϋπολογισμό που θα αφορά κεντρικό μητρώο και πρωτόκολλο και θα έχει υποέργα για τους εποπτευόμενους φορείς, θα εξασφαλίζει διαλειτουργικοτητα και διασυνδεσιμότητα αξιοποιώντας υφιστάμενες δομές και μελλοντικές επεκτάσεις, συνδέσεις στοιχείων και διασταυρώσεις στοιχείων του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων...» αναφέρει.
Ο κ. Δασκαλάκης ίσως και να παραβίασε τον άγραφο νόμο που ισχύει εδώ και δεκαετίες: Όταν υπάρχει στα σκαριά ένα μεγάλο έργο, τις περισσότερες φορές οι γενικές προδιαγραφές ή και το τεχνικό δελτίο καταρτίζονται από τον ιδιώτη ή εκείνον που στη συνέχεια θα εμπλακεί στο έργο. Συνήθως οι προδιαγραφές αυτές φθάνουν ολοκληρωμένες στους υπηρεσιακούς φορείς ή καταρτίζονται με βάση συγκεκριμένες οδηγίες, ώστε να δικαιολογούν πλήρως το «φούσκωμα» του προϋπολογισμού. Άλλοτε οι υπηρεσιακοί συνεργάζονται. Άλλοτε όχι...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το ΚΕΑΔ στο άρμα των Σοσιαλιστών


Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ στην Αλβανία, καθώς η μειονότητα και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της επιχειρούν να αποστασιοποιηθούν από τη σοβαρότερη κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα μετά την εξέγερση του 1997.

Για το ΚΕΑΔ, το οποίο είχε στηρίξει ως κυβερνητικός εταίρος το Δημοκρατικό Κόμμα και τον κ. Μπερίσα πριν από τις εκλογές του 2009 και στράφηκε εναντίον του συνεργαζόμενο με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Ε. Ράμα, απαιτούνται πλέον ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί.

Ο αρχηγός του ΚΕΑΔ, Β. Ντούλες έχει πάρει στην πλάτη του τη στρατηγικής σημασίας απόφαση για εκλογική συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ταυτιζόμενος με τις φιλοδοξίες του σοσιαλιστή ηγέτη Εντι Ράμα, οι οποίες τώρα βρίσκονται στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης που ξεπερνά τα κομματικά στρατόπεδα στα Τίρανα.
Το ΚΕΑΔ όμως κινδυνεύει τώρα, εάν ακολουθήσει τον Ε. Ράμα στη συγκρουσιακή πορεία του, να στοχοποιηθεί από το κάθε άλλο παρά φιλικό για τη μειονότητα πολιτικό κατεστημένο στα Τίρανα, που δεν επηρεάζεται φυσικά από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία.

Λεπτός χειρισμός

Η αποστασιοποίηση όμως από το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για το ΚΕΑΔ, καθώς ο Ε. Ράμα θα θεωρήσει ως καιροσκοπισμό τη στάση της ηγεσίας του κόμματος.

Έτσι το ΚΕΑΔ, απέχοντας από τις διαδηλώσεις που οργανώνουν οι αντίπαλες παρατάξεις και υιοθετώντας το αίτημα για νέες εκλογές με διεθνή επίβλεψη και επιτήρηση ώστε να μην αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα, πιθανότατα να μπορέσει να βγει από το σημερινό αδιέξοδο.

Όμως οι «γέφυρες» με τα δύο μεγάλα αλβανικά πολιτικά κόμματα θα έχουν ραγίσει και πλέον η παρουσία του στην αλβανική πολιτική σκηνή θα εξαρτάται πλήρως από το πολιτικό στίγμα και τη δράση του και οι ενδεχόμενες κυβερνητικές συμπράξεις θα πρέπει να γίνονται στη βάση όχι προσωπικών και μικροπολιτικών συμφερόντων, αλλά με γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων της μειονότητας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει ο χειρισμός της κρίσης από το ΚΕΑΔ να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μη θεωρηθεί ότι η Αθήνα είναι αυτή που δίνει τη γραμμή για τη στήριξη πότε του ενός και πότε του άλλου πολιτικού κόμματος στην Αλβανία.

Εξάλλου σύντομα θα υπάρξει η πρόκληση για τη μειονότητα και την ΟΜΟΝΟΙΑ να αποδείξει την παρουσία της στην πολιτική ζωή της Αλβανίας, τόσο με τις δημοτικές εκλογές όσο και την απογραφή του πληθυσμού, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Άκυρος όρος στεγαστικών δανείων.


Ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμ. 7/2011 απόφασή του ακύρωσε ως καταχρηστικό όρο ο οποίος περιλαμβάνεται στα στεγαστικά δάνεια που χορηγούν τμηματικά οι Τράπεζες ανάλογα με την πρόοδο των οικοδομικών εργασιών και αφού μηχανικός ελέγξει την πρόοδο των εργασιών και δώσει τη σχετική θετική πιστοποίηση στην Τράπεζα για τις πραγματοποιηθείσες εργασίες.

Με άλλα λόγια ο όρος αυτός αφορά τις περιπτώσεις που έχει εγκριθεί μεν το στεγαστικό δάνειο, ο δανειολήπτης έχει λάβει (εκταμιεύσει) μέρος αυτού, αλλά λόγω μη προόδου των οικοδομικών εργασιών δεν εκταμιεύεται άλλο τμήμα του δανείου, το οποίο παραμένει στην Τράπεζα και δεν δίνεται στο δανειστή, αλλά παρόλα αυτά τοκίζεται για δεύτερη φορά. Όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση, με τον όρο αυτό οι δανειολήπτες υποχρεούνται να καταβάλουν τόκο για υπηρεσία που δεν τους έχει παρασχεθεί, δηλαδή να καταβάλουν τόκους για ποσό των δανείων που δεν έχουν πάρει.

Ο όρος αυτός, όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση, ορίζει πλασματική εκταμίευση του δανείου, απλά και μόνο για να ενεργοποιηθούν οι υποχρεώσεις του δανειολήπτη, δηλαδή η καταβολή τόκων, χωρίς μάλιστα να μεριμνά για τον περιορισμό της επιβάρυνσης του δανειολήπτη με το συνυπολογισμό του οφέλους, που θα έχει η Τράπεζα από τη κατοχή του ποσού του δανείου.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο όρος αυτός είναι άκυρος ως καταχρηστικός, καθώς διαταράσσει την ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων (Τράπεζας και δανειολήπτη) σε βάρος του καταναλωτή, αφού με βάση τον όρο αυτό υποχρεούνται οι δανειολήπτες να καταβάλλουν τόκο για προϊόν δανείου που δεν έχει παρασχεθεί σε αυτούς.

Επιπλέον, ο όρος αυτός παραβιάζει και την αρχή της διαφάνειας που πρέπει να διέπει τους γενικούς όρους των συναλλαγών. Και αυτό γιατί, οι δανειολήπτες υποχρεούνται να καταβάλουν τόκους για προϊόν του δανείου, το οποίο δεν τους έχει καταβληθεί, μεταβάλλοντας έτσι κατά τρόπο ανεπίτρεπτό και αδιαφανή το επιτόκιο του δανείου, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να μη γνωρίζουν κατά τρόπο ορισμένο, ορθό και σαφή, όπως απαιτεί ο νόμος το επιτόκιο, με το οποίο τελικά έχουν δανειστεί, δεδομένου ότι στην ουσία τοκίζονται για δεύτερη φορά τα καταβαλλόμενα ποσά του δανείου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Υπό διωγμό η ακίνητη ιδιωτική περιουσία


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στο κινηματοθέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ το 28ο Πανελλήνιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Στο Συνέδριο τονίστηκαν ιδιαίτερα τα εξής:

-Τα φορολογικά μέτρα οδηγούν σε απαξίωση τα ακίνητα και σε εξαθλίωση τους ιδιοκτήτες τους που σταδιακά χάνουν κάθε πρόσοδο από αυτά λόγω της οικονομικής κρίσης.

- Φόρος Ακίνητης Περιουσίας ως και 1 - 2% ετησίως, ακόμη και στα απρόσοδα ακίνητα: Η αδυναμία πληρωμής του θα φέρει πλειστηριασμούς και φυλακίσεις! Όχι στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών!

- Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά μείωση των φόρων στα ακίνητα, δικαίωμα μονομερούς εκχώρησης ακινήτου στο δημόσιο σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης φόρων που επισύρουν ακόμη και κάθειρξη, κατάργηση ελαχίστων αμοιβών, μέτρα για τα «φέσια», κατάργηση βεβαιώσεων Δ.Ο.Υ., «πάγωμα» δημοτ. τελών.

-Δεκαεφτά δικαιολογητικά απαιτούνται για την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού, 178 για την ένταξη μιας πολυκατοικίας στο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον». Άμεση ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/1/11

Αύξηση καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες


Τα 69,9 δισ. ευρώ έφτασαν οι συνολικές καταθέσεις στο τέλος του 2010, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με report της Proton Bank.

Οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου αυξήθηκαν σε ποσοστό 34% σε ετήσια βάση, έως τα 19,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, τα στοιχεία μαρτυρούν εντυπωσιακή αύξηση κατά 1,4 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Για τη Marfin Popular οι καταθέσεις ήταν αυξημένες σε ποσοστό 20% σε ετήσια βάση, έως τα 13,1 δισ. ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τι δηλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος για την κρίση? Θα απαιτηθούν σκληρότερες προσπάθειες


Στην εκτίμηση πως η Ευρώπη θα δώσει λύση στο πρόβλημα της κρίσης στην ευρωζώνη και στα δημοσιονομικά των κρατών-μελών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, προέβη ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», η λύση αυτή θα αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως ξεμπερδέψαμε και θα αλλάξουμε μαξιλάρι και θα κοιμηθούμε, ανέφερε ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει: «Θα απαιτηθούν σκληρότερες προσπάθειες από τους λαούς και τις κυβερνήσεις» κατέληξε…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

H «κοινωνία» και οι «Διεθνείς»

Λέγεται και γράφεται συχνά: O εφιάλτης του «υπαρκτού σοσιαλισμού», όσο ήταν ιστορικά υπαρκτός, λειτουργούσε σαν χαλινός του ασύδοτου καπιταλισμού. Yποχρέωνε τον καπιταλισμό σε κοινωνικές παραχωρήσεις: Nα εξασφαλίζει το κράτος στον πολίτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προστασία της μητρότητας, κατώτατο όριο αμοιβής εργασίας, ανώτατο όριο ωραρίου εργασίας, όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, δωρεάν παιδεία, επίδομα ανεργίας, φροντίδα για την εξεύρεση εργασίας, και όσα ανάλογα.

Eίκοσι χρόνια μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» το σύστημα της «ελεύθερης αγοράς» μοιάζει κυριολεκτικά αχαλίνωτο. Ως τώρα μιλούσαμε για καπιταλιστικό «σύστημα» αφηρημένα, δίχως να συγκεκριμενοποιούμε φορέα του «συστήματος». Tο κράτος, αποτελεσματικό ή ανάπηρο, ήταν στη συνείδησή μας συγκεκριμένο: η κυβέρνηση, η Bουλή, υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί, θεσμοί κοινωνικής λειτουργίας. Για να πάψει αυτό το συγκεκριμένο κράτος να υπηρετεί (έστω με πανάθλιες επιδόσεις) τον πολίτη και να τεθεί στην υπηρεσία ιδιωτών και ιδιωτικών συμφερόντων, φανταζόμασταν ότι έπρεπε να παρεμβληθεί πραξικόπημα ή να επιλέξει ο λαός με την ψήφο του, μαζοχιστικά, μια κυβέρνηση που τίμια είχε προεξαγγείλει καθεστώς γκανγκστερικής ασυδοσίας των κερδομανών.

Tώρα, για πρώτη φορά, το αφηρημένο καπιταλιστικό «σύστημα» αποκτά για μας συγκεκριμένο εντοπισμό, θεσμική υπόσταση, υλική παρουσία: Kαταφθάνουν στον τόπο μας τρεις κόσμιες, συνοφρυωμένες φιγούρες και υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, που εμείς την επιλέξαμε «σοσιαλιστική» λεπτομερέστατους όρους για την αχαλίνωτη ελευθερία των ιδιωτικών συμφερόντων. Oι τρεις αυτές φιγούρες έχουν εξουσία καταφανώς υπέρτερη των εξουσιών της κυβέρνησης, αυτοί διατάζουν την κατάργηση του κατώτατου ορίου μισθών, του ανώτατου ορίου ωραρίου, τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, τη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε «φιλόπτωχο ταμείο» και τα μύρια όσα ανάλογα.

Eχουν τέτοιες εξουσίες (κυριολεκτικά ζωής και θανάτου) επάνω μας, γιατί εκπροσωπούν τους δανειστές μας - δανειστές που δεν τους επιλέξαμε εμείς, τους επέλεξε ερήμην μας η «σοσιαλιστική» φενακισμένη κυβέρνησή μας. Mόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση, τότε μόνο διαπίστωσε ότι σε ελάχιστους μήνες θα έπρεπε να κηρύξει «στάση πληρωμών», την πτώχευση-καταστροφή της χώρας. Bέβαια, μόνο ασυνειδησία ή ηλιθιότητα θα δικαιολογούσαν την ώς τότε άγνοια του προβλήματος από υποψήφιους διαχειριστές της εξουσίας, με βεβαιωμένη και έγκαιρη την ενημέρωσή τους από τον Διοικητή της Tραπέζης της Eλλάδος.

Kαι τότε συνέβη το εξωφρενικό και απίστευτο: Eπί επτά μήνες να περιφέρεται ο νεόκοπος πρωθυπουργός στα διεθνή κέντρα της οικονομικής και πολιτικής ισχύος και να διαφημίζει τη χρεωκοπία της χώρας και τη φαυλότητα του πολιτικού της συστήματος. H δανειοληπτική ικανότητα της Eλλάδας άρχισε να μειώνεται δραματικά, οι σχετικοί δείχτες κατρακυλούσαν ασυγκράτητοι, ο ίδιος αντιπαρήλθε, ανεξήγητα, εξαιρετικά ευνοϊκές προσφορές δανεισμού (από Pωσία και Kίνα). Mέχρι που δεν υπήρχε άλλη λύση παρά μόνο η άνευ όρων προσφυγή στο διαβόητο Διεθνές Nομισματικό Tαμείο. Συμπαίκτες, η Kεντρική Eυρωπαϊκή Tράπεζα και το Διευθυντήριο των Bρυξελλών.

H σωρεία των εγχώριων πολιτικών εγκλημάτων που εξασφάλισαν τη δικαιολογία στον πρωθυπουργό (πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!!!) να παραδώσει τη χώρα, δίχως καν διαπραγματεύσεις, στον έλεγχο (και περίπου στην ιδιοκτησία) της Kερδοσκοπικής Διεθνούς, έχουν κατά κόρον πια αναλυθεί: Πελατειακές σχέσεις, κλεπτοκρατία, εκφαυλισμός της δημοσιοϋπαλληλίας, ασυδοσία συνδικαλιστών, εξευτελισμός των εννοιών «νόμος» και «Δίκαιο». Oμως αυτό που μάλλον παραβλέπουμε οι πολίτες μέσα στον πανικό της καταστροφής και στην οργή μας για την ατιμωρησία και ιταμότητα των ενόχων, είναι το αποκαλυπτικό ξεγύμνωμα των δάνειων ιδεολογιών και συστημάτων που τα πιστέψαμε, οι χάσκακες ξιπασμένοι, σαν «πολιτισμό των φώτων» και «πρόοδο» και «εκσυγχρονισμό».

Tο γεγονός ότι εμείς σήμερα, οι ελληνόφωνοι απάτριδες του βαλκανικού νότου, δεν ξέρουμε να ξεχωρίσουμε τι σημαίνει «κοινωνία» και σε τι διαφέρει από τη societas (society, socit), μας στερεί και τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε το πολιτικό και κοινωνικό μας αδιέξοδο, το ανέφικτο της ανάκαμψης από τη δουλική υποταγή μας στην Kερδοσκοπική Διεθνή. H πολιτική μας γλώσσα έχει αγκυλωθεί στα παραισθησιογόνα σχήματα «Δεξιά», Kέντρο, «Aριστερά», τα δήθεν πολιτικά μας κόμματα προσπαθούν να καμουφλάρουν τον μηδενιστικό αμοραλισμό τους με τεχνάσματα ελιγμών από τη Δεξιά στην Kεντροδεξιά, από την Aριστερά στην Kεντροαριστερά - μικρονοϊκά παιδιαρίσματα.

Tο πολιτισμικό «παράδειγμα» (τρόπος του βίου) που άσκεπτα και άκριτα πασχίζουμε, δύο αιώνες τώρα, να μιμηθούμε, προϋποθέτει τη συλλογικότητα σαν socitas: «εταιρισμόν επί κοινώ συμφέροντι». Zούμε σε οργανωμένες συλλογικότητες, όχι επειδή αξιολογούμε τις ανθρώπινες σχέσεις καθεαυτές ως ποθητή ποιότητα ζωής, χαρά πληρότητας της ζωής, αλλά σκοπεύοντας πρωταρχικά στη χρησιμότητα. O σοσιαλισμός πιστεύει ότι θα πετύχουμε το μέγιστο της χρησιμότητας (του ωφέλιμου για όλους), με μια κεντρική εξουσιαστική διαχείριση των αναγκών των ατόμων, τα οποία, κάτω από τον έλεγχό της, «θα εργάζονται ανάλογα με τις δυνάμεις τους και θα απολαμβάνουν ανάλογα με τις ανάγκες τους». Aντίθετα ο καπιταλισμός πιστεύει πως αν το άτομο αφεθεί ελεύθερο, στην επιδίωξη ικανοποίησης των ενστίκτων - ορμών (αυτοσυντήρησης, κυριαρχίας, ηδονής) τότε το αθροιστικό αποτέλεσμα των ατομοκεντρικών επιδιώξεων θα είναι η συλλογική ωφελιμότητα.

Eμείς, οι ελληνόφωνοι του βαλκανικού νότου, ζήσαμε κατάσαρκα τη φρίκη και το τίμημα του αίματος που κόστισε η απόπειρα κάποτε μερίδας συμπατριωτών μας να μας εντάξουν στανικά στον «παράδεισο» της σοσιαλιστικής societas. Σήμερα ζούμε αμείλικτη και την απανθρωπία της «φιλελεύθερης» society. Mε χαμένη, αλίμονο, τη γνώση και την αίσθηση της «κοινωνίας»: λέξης που καθόριζε άλλοτε την ταυτότητα, τον ορισμό της ελληνικότητας.

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/1/11

«Αρχαίος» ο... καρκίνος του προστάτη


«Φλέβα χρυσού» χτύπησαν οι αρχαιολόγοι όταν σε ανασκαφές που έκαναν σε έναν σκυθικό τύµβο πριν από 10 χρόνια στη ρωσική περιοχή της Τούβας, ανακάλυψαν τους σκελετούς ενός ζευγαριού µε βασιλική περιβολή. Τα χρυσοστολισµένα οστά ενός άντρα και µίας γυναίκας ήταν περίπου 2.700

ετών. Για τους µελετητές αρχαίων νόσων όµως, τους παλαιοπαθολογοανατόµους, ήταν ο πλουσιότερος θησαυρός γνώσης, καθώς τα οστά του άντρα ήταν διάτρητα σαν θαλάσσιος σπόγγος. Η διάγνωση: το παλαιότερο περιστατικό µεταστατικού καρκίνου του προστάτη που έχει βρεθεί µέχρι σήµερα. Φυσικά ο προστάτης ως όργανο δεν υπήρχε, αλλά τα κακοήθη κύτταρα του αδένα είχαν αφήσει τα γνώριµα για τους επιστήµονες σηµάδια πάνω στα οστά. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες που προέρχονταν από τον µυελό ήταν θετικές στον έλεγχο ανίχνευσης του ειδικού προστατικού αντιγόνου, του γνωστού PSA.

Οι ειδικοί έχουν πλέον αποδείξει ότι ο καρκίνος ακολουθούσε πάντα τον άνθρωπο, καθώς κατά τη διάρκεια των πρόσφατων δεκαετιών, έχουν ανακαλύψει τουλάχιστον 200 δείγµατα όγκων που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους. Αυτό που απασχολεί σήµερα τους επιστήµονες, είναι η συχνότητα που εµφανιζόταν ο καρκίνος, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως πρόκειται για µία µοντέρνα νόσο, «µία νόσο του σύγχρονου πολιτισµού», όπως την αποκάλεσαν.

Το έναυσµα για διάλογο δόθηκε από την πιο πρόσφατη ανακάλυψη που ρίχνει τα βάρη του καρκίνου στον σύγχρονο τρόπο ζωής και δηµοσιεύτηκε πριν από µερικούς µήνες στην επιστηµονική επιθεώρηση «Nature». Ειδικοί από το Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία εξέτασαν σχεδόν 1.000 µούµιες από την αρχαία Αίγυπτο και τη Νότια Αµερική και προς µεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι ελάχιστες είχαν σηµάδια θανάτου από καρκίνο. Το γεγονός αυτό, σε αντιπαραβολή µε τη σηµερινή πραγµατικότητα όπου οι διάφοροι τύποι καρκίνου ενοχοποιούνται για τον θάνατο ενός στους τρεις ανθρώπους, έκανε τους ειδικούς να καταλήξουν στο συµπέρασµα πως ο καρκίνος δεν αποτελεί φυσική νόσο, αλλά ότι προκαλείται και εξαπλώνεται εξαιτίας τους σύγχρονου τρόπου ζωής.

«Η σπανιότητα του καρκίνου στην αρχαιότητα δείχνει ότι οι παράγοντες που τον προκαλούν περιορίζονται σε κοινωνίες που πλήττονται από θέµατα σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως το κάπνισµα και η βιοµηχανική ρύπανση», αναφέρουν οι συγγραφείς της µελέτης Α. Rosalie David του Πανεπιστηµίου του Μάντσεστερ και Michael R. Zimmerman του Πανεπιστηµίου Villanova της Πενσιλβάνια. επιφύλακτικοι και λιγότερο ενθουσιασµένοι µε αυτό το συµπέρασµα όµως, είναι αρκετοί ειδικοί επιστήµονες της υγείας. «∆εν υπάρχει λόγος να πιστεύουµε ότι οκαρκίνος είναι µια νέαασθένεια», εξηγεί ο Robert Α. Weinberg, ερευνητής µε εξειδίκευση στον καρκίνο στο Whitehead του Ιδρύµατος Ιατροβιολογικών Ερευνών στο Πανεπιστήµιο Κέµπριτζ της Μασαχουσέτης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Απόφαση Αρείου Πάγου για τις πιλοτές στις πολυκατοικίες


Η ανέγερση τοίχου στην κοινόχρηστη πιλοτή πολυκατοικίας που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων και η τοποθέτηση πόρτας, έτσι ώστε να μην μπορούν να σταθμεύουν άλλοι συνιδιοκτήτες, πλέον του ενός, εκτός του ότι είναι παράνομη, γεννά υποχρέωση στον παραβάτη για καταβολή μηνιαίου μισθώματος στους λοιπούς ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο.

Ειδικότερα, συνιδιοκτήτης πολυκατοικίας χωρίς να ρωτήσει τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες πολυκατοικίας ανήγειρε τοίχους μεταξύ των υποστυλωμάτων της κοινόχρηστης πιλοτής, η οποία είχε χώρο για στάθμευση τεσσάρων αυτοκινήτων.

Παράλληλα, τοποθέτησε πόρτα την οποία κλείδωσε και είχε μόνο αυτός το κλειδί. Έτσι, ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων 67,6 τετραγωνικών μέτρων δεν ήταν προσβάσιμος στους άλλους συνιδιοκτήτες, πλέον αυτού που είχε το κλειδί και έκανε την αποκλειστική χρήση.

Ο Άρειος Πάγος (απόφαση 1362/2010) όπως και το Εφετείο έκριναν ότι σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα (άρθρο 786 και 787) και το Ν. 3741/1929 περί κοινοχρήστων χώρων οικοδομής, ο συνιδιοκτήτης που "κάνει αποκλειστική χρήση του κοινού πράγματος, υποχρεούται σε αποζημίωση" των λοιπών συνιδιοκτητών.

Κατόπιν αυτών κρίθηκε ότι οι συνιδιοκτήτες που δεν έκαναν χρήση της κλειστής πιλοτής δικαιούνται αποζημιώσεως.

Αποζημίωση η οποία σύμφωνα με τη μισθωτική αξία κάθε μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτων (για τη συγκεκριμένη περιοχή) ανερχόταν σε 70 ευρώ μηνιαίως (4x70=280 ευρώ μηνιαίως).

Τέλος, ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την εφετειακή απόφαση που είχε δικαιώσει τους συνιδιοκτήτες, οι οποίοι είχαν στραφεί κατά του ενός που έκανε αποκλειστική χρήση της πιλοτής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στην Έβερτον ο Βέλλιος


Για άλλο λιμάνι τον προόριζαν, σε άλλο κατέληξε. Ο λόγος για τον Απόστολο Βέλλιο ο οποίος άφησε πίσω του τα σενάρια για Ολυμπιακό και ΑΕΚ καθώς θα συνεχίσει την καριέρα του στην Πρέμιερ Λιγκ με την φανέλα της Έβερτον.

Ο Απόστολος Βέλλιος διάλεξε τελικά άλλο λιμάνι από αυτό του Πειραιά. Ο νεαρός στράικερ τον οποίο ήθελε ο Ολυμπιακός συμφώνησε σε όλα με την Έβερτον.

Μάλιστα η ΠΑΕ Ηρακλής προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας πως ύστερα από συζήτηση που έγινε με τον παίκτη και με με βάση και την διάθεσή του για καριέρα στο εξωτερικό, αποδέχθηκε την πρόταση της αγγλικής ομάδας. Όπως συμπληρώνουν οι άνθρωποι της ομάδας στην ανακοίνωσή τους θα υπάρξουν λεπτομέρειες σχετικά με την διαδικασία της μετακίνησής του στην αγγλική ομάδα.

Κλείνοντας ο γηραιός ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον Βέλλιο, που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες έχει ήδη μεταβεί στην Αγγλία για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συμβόλαιο 3,5 ετών με τον Ηρακλή να παίρνει πάνω από 300 χιλ. ευρώ από την Έβερτον.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ: «Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης με την πλευρά του Απόστολου Βέλλιου, συναποφασίστηκε (με βάση και την διάθεση για καριέρα στο εξωτερικό, που έχει εκφράσει ο ποδοσφαιριστής) ότι το πλέον εποικοδομητικό, τόσο για την ομάδα, όσο και για τον ίδιο, θα ήταν η αποδοχή της πρότασης, την οποία κατέθεσε η Everton, για την μεταγραφή του στον αγγλικό Σύλλογο. Τις προσεχείς μέρες θα υπάρξουν λεπτομέρειες σχετικά με την διαδικασία της μετακίνησής του στην αγγλική ομάδα.

Ευχόμαστε στον Απόστολο Βέλλιο κάθε επιτυχία στο μεγάλο βήμα, που πραγματοποιεί.

ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/1/11

«Να συζητηθεί» δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το Νταβός το «κούρεμα» των ομολόγων την ίδια στιγμή που το αρνείται ο πρωθυπουργός


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επαναγορά ομολόγων σε χαμηλότερες τιμές από τις ονομαστικές, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είπε στο Νταβός ότι «για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία από τις ιδέες που συζητούνται, όχι επίσημα», προσθέτοντας ότι «είναι μια ιδέα που αξίζει κάποια συζήτηση, όπως και άλλες».

Το πακέτο μέτρων για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα βελτιώσει το κλίμα στις αγορές, είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. «Αυτό θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως προς το τέλος του έτους, να επιστρέψουμε (σ.σ.: στις αγορές) με μία μεγαλύτερη έκδοση», ανέφερε ο υπουργός στην τηλεόραση του Ρόιτερ.

Επίσης σύμφωνα με δημοσίευμα του Ρόιτερ, η ιδέα της επαναγοράς των ομολόγων της Ελλάδας από τη δευτερογενή αγορά, όπου οι τρέχουσες τιμές τους είναι χαμηλότερες των ονομαστικών, εξετάζεται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η πρόταση επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να συζητηθεί παράλληλα με τις προτάσεις για την επέκταση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του οπλοστασίου του ευρωπαϊκού μηχανισμού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ευτυχώς πήραν πίσω τους Μεσογειακούς Αγώνες


Η Ελλάδα δεν θα διοργανώσει τελικά τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Οι τελευταίες πληροφορίες από το Παρίσι αναφέρουν πως η απόφαση έχει ληφθεί κατά απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία και το μόνο που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση, η οποία θα αναφέρει ότι ο Βόλος και η Λάρισα θα χάσουν τους Μεσογειακούς Αγώνες.
Ο λόγος ασφαλώς είναι η οικονομική κρίση και η έλλειψης κονδυλίων που καθιστά αδύνατη τη διοργάνωση των Μεσογειακών αγώνων του 2013, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η ελληνική πλευρά και γι αυτό δεν έχει αντιδράσει το τελευταίο διάστημα.

Αφότου ανακοινωθεί η απόφαση θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί σε ποια πόλη θα δοθεί το χρίσμα, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως το μεγάλο φαβορί είναι η Ταραγόνα.

Θυμίζουμε ότι βάσει του προγραμματισμού, οι αγώνες θα διεξάγονταν από τις 24 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου του 2013 και σ αυτούς θα συμμετείχαν 4.000 αθλητές από 24 διαφορετικές χώρες. Τα αγωνίσματα θα διεξάγονταν κατά κύριο λόγο στον Βόλο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο 20,33% η ανεργία στην Ισπανία


Στο 20,33%, το υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 1997, έφθασε η ανεργία στην Ισπανία στο τέλος του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) της χώρας.

Το ποσοστό ανεργίας στο τέλος του 2010 ξεπέρασε το όριο του 19,4% που είχε θέσει η κυβέρνηση και ανεβαίνει και πάλι σε επίπεδο ρεκόρ.

Ο αριθμός των ανέργων ανερχόταν στο τέλος του 2010 στους 4,697 εκατομμύρια, δηλαδή 121.000 άτομα περισσότερα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο και 370.100 άτομα περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η άνοδος της ανεργίας δεν έχει σταματήσει από το καλοκαίρι του 2007. Η ισπανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από το τέλος του 2008.

Το ποσοστό ανεργίας είναι διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο υπουργός Εργασίας προειδοποίησε τον Σεπτέμβριο ότι θα χρειασθούν «τρία ή τέσσερα χρόνια για την επάνοδο στα ποσοστά προ της κρίσης».

Η κυβέρνηση αναθεώρησε πρόσφατα προς τα επάνω τις προβλέψεις της για το 2011, αναμένοντας τη διαμόρφωση του ποσοστού στο 19,3%, έναντι 18,9% προηγουμένως. Η πρόβλεψη για το 2012 είναι 17,5% και για το 2013, 16,2%.

Δύο αριθμοί προκαλούν ανησυχία. Η ανεργία στους κάτω των 25 ετών υπερβαίνει το 40% και ο αριθμός των νοικοκυριών όπου κανένα μέλος δεν έχει απασχόληση φθάνει το 1,3 εκατομμύρια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το αιγυπτιακό τσακάλι είναι... λύκος


Στις αρχαίες αιγυπτιακές τοιχογραφίες, ο θεός Aνουβις που ταυτίζεται με τη μετά θάνατον ζωή και τη μετενσάρκωση, απεικονίζεται ως άνθρωπος με κεφάλι τσακαλιού.

Επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα επικαλούμενοι νέες γενετικές αναλύσεις ότι το αιγυπτιακό τσακάλι είναι στην πραγματικότητα... λύκος και μάλιστα το μοναδικό μέλος του γένους των γκρίζων λύκων που ζει στην Αφρική.

Δηλώνοντας έκπληκτοι και οι ίδιοι με τη διαπίστωσή τους, ερευνητές από την Οξφόρδη και το Πανεπιστήμιο του Όσλο τον βάπτισαν «αφρικανικό λύκο». Όπως λένε, γενετικά συνδέεται με το λύκο των Ιμαλαΐων. «Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας όταν βρήκαμε DNA λύκου που δεν ταυτιζόταν με οτιδήποτε υπάρχει στη διεθνή τράπεζα γονιδιακών δεδομένων», λέει ο Δρ. Ιλάι Ρούνες.

Τα γενετικά δεδομένα «μαρτυρούν» επίσης την αρχαία καταγωγή του αιγυπτιακού τσακαλιού-λύκου. Οι ερευνητές μάλιστα πιστεύουν ότι το ζώο αυτό είναι ίσως αρχαιότερο και από τα γνωστά είδη λύκων του βορείου ημισφαιρίου, όχι όμως και από το λύκο της Αιθιοπίας.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, ο ινδικός λύκος, ο λύκος των Ιμαλαΐων και το αφρικανικό «τσακάλι» διαχωρίστηκαν από τον γκρίζο λύκο - που ζούσε στην Αφρική ακόμη και πριν από περίπου τρία εκατομμύρια χρόνια- πριν αυτός μετακινηθεί βόρεια, προς την Ευρώπη, τη βόρεια Ασία και την αμερικανική ήπειρο, όπου και διαιρέθηκε σε νέα υποείδη.

Επιπτώσεις στις προσπάθειες προστασίας

Μέχρι σήμερα, το αιγυπτιακό τσακάλι θεωρούνταν υποείδος του χρυσού τσακαλιού, το οποίο θεωρείται μεν σπάνιο, αλλά όχι και απειλούμενο. Στον απόηχο αυτής της αποκάλυψης ωστόσο, οι επιστήμονες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το αιγυπτιακό τσακάλι-λύκος να είναι απειλούμενο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Public Library of Science ONE, «το μοναδικό είδος γκρίζου λύκου που ζει στην αφρικανική ήπειρο αποτελεί ένα ‘αίνιγμα’ και θα πρέπει επειγόντως να καθοριστεί το καθεστώς διατήρησής του», δηλαδή να αποφασιστεί εάν είναι απειλούμενο ή όχι προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για την προστασία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1880, ο εξελικτικός βιολόγος Τόμας Χάξλεϊ έγραφε ότι τα χρυσά τσακάλια της Αιγύπτου έχουν «ύποπτη ομοιότητα» με τους γκρίζους λύκους. Παρόμοιες αμφιβολίες διατυπώθηκαν και τον 20ό αιώνα από αρκετούς επιστήμονες που μελέτησαν κρανία του τσακαλιού-λύκου.

«Ο εντοπισμός ενός λύκου στην Αφρική δεν αποτελεί σημαντική είδηση μόνο για όσους ενδιαφέρονται για τη διατήρηση των ειδών, αλλά εγείρει και συναρπαστικά ερωτήματα βιολογικής φύσεως για την εξέλιξη του νέου αφρικανικού λύκου», λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Ντέιβιντ Μακντόναλντ.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν τώρα το αιγυπτιακό τσακάλι να μετονομαστεί και επίσημα σε αφρικανικό λύκο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επιπλέον χρηματοδότηση τραπεζών για δάνεια προς τις επιχειρήσεις


Με 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα χρηματοδοτηθούν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να δώσουν δάνεια σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 3.000 εργαζόμενους.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων, Πλούταρχος Σακελλάρης σε εκδήλωση για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στην ελληνική οικονομία, με τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών το ποσό θα ξεπεράσει τα δύο δισ. ευρώ. Όπως πρόσθεσε στην Ελλάδα, από το 2007, και σε συνεργασία με 10 ελληνικές τράπεζες, έχουμε διαθέσει υπέρ των ΜΜΕ στην χώρα συνολικά 1,3 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι είναι προς όφελος των τραπεζών να συμμετέχουν στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία προς τις επιχειρήσεις, γιατί – όπως είπε – «κάτι τέτοιο θα ενισχύσει το πελατολόγιό τους, ενώ από την άλλη οι επιχειρήσεις θα βρουν φθηνότερα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης η ενεργοποίηση αυτών των ευνοϊκών δανείων της ΕΤΕΠ προς τις ελληνικές τράπεζες έχει ως αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίου κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τις τράπεζες θα επιλέγει η ίδια η ΕΤΕπ, μετά από διαπραγμάτευση και με βάση τους κανόνες και τις εσωτερικές διαδικασίες της, με την απαραίτητη όμως μεσολάβηση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα και έως το τέλος του 2011 θα δοθεί το πρώτο πακέτο για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, από το ΕΤΕΑΝ και το JEREMIE, το οποίο θα διοχετευθούν στην αγορά μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες.

Στην ίδια εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Νανόπουλος, τόνισε ότι οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας των επιχειρήσεων «παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα ρευστότητας δεν το δημιούργησαν εκείνες, αλλά η κακή δημοσιονομική ενίσχυση της χώρας».

«Προϋπόθεση για να περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη είναι να λύσουμε χρόνιες αδυναμίες και προβλήματα, σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι όσο πιο τολμηρά και αποφασιστικά κινηθούμε τόσο πιο γρήγορα θα περάσουμε στην ανάπτυξη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ξεκινά η διάθεση του iPad της Apple στην Ελλάδα


Το iPad, ο υπολογιστής-ταμπλέτα (tablet PC) της Apple, που έχει κατακτήσει τις ξένες αγορές, θα αρχίσει να διατίθεται από τις 28 Ιανουαρίου σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως έκανε γνωστό ο επίσημος διανομέας για τις δύο χώρες, η εταιρία iSquare.

Το iPad διατίθεται σε δύο εκδόσεις με πλήρη ελληνική υποστήριξη: η πρώτη διαθέτει Wi-Fi, ενώ η δεύτερη Wi-Fi και 3G, με τιμές που ξεκινούν από 529€ (με ΦΠΑ).

Με το iPad ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί στο διαδίκτυο, να διαβάσει και να γράψει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να δει φωτογραφίες, να παρακολουθήσει ταινίες, να ακούσει μουσική, να παίξει παιχνίδια, καθώς επίσης να διαβάσει ηλεκτρονικά βιβλία (e-books).

Το iPad είναι πιο λεπτό και πιο ελαφρύ από τους φορητούς υπολογιστές (laptop ή netbook), διαθέτοντας πάχος 1,3 εκατοστά και βάρος 0,7 κιλά. Διαθέτει επεξεργαστή Α4 που έχει σχεδιάσει η ίδια η Apple, μπαταρία που διαρκεί για περισσότερες από δέκα ώρες χρήσης οθόνη 9,7 ιντσών LCD-backlit υψηλής ευκρίνειας και πολλαπλής αφής (Multi-Touch), καθώς επίσης ψηφιακό πληκτρολόγιο αφής σχεδόν κανονικού μεγέθους.

Το iPad συνδέεται με υπολογιστή PC ή Mac μέσω iTunes, όπως ακριβώς το iPhone & το iPod touch, ώστε να μπορεί ο χρήστης να συγχρονίσει επαφές, φωτογραφίες, μουσική, ταινίες, βίντεο και άλλες εφαρμογές. Μέσω του online καταστήματος εφαρμογών App Store, o χρήστης μπορεί να βρει πάνω από 400.000 εφαρμογές για το iPad, ενώ στο iTunes Store θα βρει πάνω από 1 εκατομμύριο τραγούδια και βίντεο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πόσο «κούρεμα» αντέχουν οι τράπεζες?


Φωτιά παίρνουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των τραπεζών καθώς προσπαθούν να εκτιμήσουν το ύψος των πιθανών κεφαλαιακών ενισχύσεων που χρειάζονται, κάθε φορά που κάποιο σενάριο ακούγεται για το μέλλον των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Αν και η κυβέρνηση δηλώνει επισήμως ότι το μόνο που διαπραγματεύεται είναι η επιμήκυνση του χρέους προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΔΝΤ, σε καθημερινή σχεδόν βάση ακούγονται σενάρια:

• Για επαναγορά κρατικού χρέους μέσα από νέο χαμηλότοκο δάνειο που θα μας δοθεί (αυτό θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση αρκετών δισ. ευρώ, αφού το χρέος θα αγοραστεί με τιμή ομολόγων κοντά στα τρέχοντα επίπεδα και προφανώς πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική του αξία).

• Για επιμήκυνση ή ανανέωση του δημόσιου χρέους προς τις ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και ενδεχομένως προς όποιον άλλον ήθελε προκύψει.

• Για «κούρεμα» στις τιμές των ομολόγων, που άλλοι υπολογίζουν γύρω στο 25% και άλλοι πιθανολογούν ότι μπορεί να φτάσει έως και το 50%.

• Για συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Ο βασικός λόγος εγρήγορσης των τραπεζών είναι ότι επίκεινται νέα stress tests, στα οποία πιθανότατα οι αποτιμήσεις των ομολόγων θα υπολογιστούν στις τρέχουσες και όχι στις ονομαστικές, όπως έγινε το 2010, όταν είχε διαφανεί ότι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χρειαζόταν μόνο η ΑΤΕbank.

Θα πρέπει βέβαια να ξεκαθαριστεί ότι τα stress tests δεν δουλεύουν πάνω στο πιθανότερο σενάριο, αλλά πάνω σε μια ακραία δυσμενή εξέλιξη που μπορεί να προκύψει μελλοντικά. Και το ζητούμενο στις μέρες μας είναι να προβλεφτεί σωστά ποιο θα είναι το ακραίο σενάριο πάνω στο οποίο θα δουλέψουν τα stress tests: ένα «κούρεμα» της τάξεως του 20%, του 25%, του 30%, του 35%, ή κάποιου άλλου ποσοστού;

Οι διαφορές μεταξύ αυτών των σεναρίων μπορεί να είναι τεράστιες. Αν για παράδειγμα μέσα στους επόμενους μήνες κάποιες κινήσεις και αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταφέρουν να ανεβάσουν τις αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων από το 70 όπου περίπου βρίσκονται σήμερα π.χ. στο 90, τότε δύσκολα στο stress test θα τεθεί πιθανό «κούρεμα» μεγαλύτερο του 20%.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι περισσότερες εγχώριες τράπεζες θα βρεθούν με πλεόνασμα εποπτικών κεφαλαίων (δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας), με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την περαιτέρω χρηματοδότησή τους από τις αγορές (σταδιακή απεξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και για την πορεία των τιμών τους στο ταμπλό του Χ.Α. και του ΧΑΚ.

Αν από την άλλη πλευρά, αν τα πράγματα εξελιχθούν δυσμενώς και τεθεί ως όριο στα stress tests «κούρεμα» γύρω ή και πάνω από το 35%, τότε αρκετές από τις εισηγμένες τράπεζες της Σοφοκλέους θα κληθούν να προχωρήσουν είτε σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, (ζητώντας αθροιστικά από τις αγορές κάμποσα δισ. ευρώ), είτε στην αύξηση κεφαλαίου μέσω έκδοσης προνομιούχων μετοχών από τα 10 δισ. που προβλέπει το ταμείο στήριξης του μνημονίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές των μετοχών…

Αυτό που επίσης θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους, δείχνοντας ότι βιώνουμε ένα κλίμα ιδιαίτερα περιορισμένης ορατότητας και πιθανότατα έντονης μεταβλητότητας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών των μετοχών στο Χ.Α. μέσα στο 2011.

Πάντως, πεποίθηση είναι πως το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά τόσο με τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών όσο και με τον τραπεζικό κλάδο, γεγονός που άλλωστε απεικονίζεται και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

«Επαρκούν τα 10 δισ. του πακέτου»

H Credit Suisse θεωρεί ότι το κεφαλαιακό πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι ανυπέρβλητο. Έτσι, επεξεργάστηκε το εξής σενάριο για την οικονομία: α) Οφέλη 8% του ΑΕΠ λόγω επαναγοράς χρέους και 5% από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, β) λογιστική αύξηση του ΑΕΠ κατά 10% προκειμένου να απεικονίζει καλύτερα την παραοικονομία, γ) «κούρεμα» 27%, ώστε ο δείκτης δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ να πέσει στο ανεκτό 90%.

Με εξαίρεση μάλιστα τις τράπεζες ΑΤΕ (η αύξηση κεφαλαίου έχει ήδη προγραμματιστεί), Εμπορική και Γενική (ανήκουν σε γαλλικούς ομίλους) και την Τράπεζα Κύπρου, η Credit Suisse εκτιμά ότι ακόμη και με «κούρεμα» στο 30% και με απαιτούμενο ελάχιστο δείκτη Core Tier 1 στο 12% απαιτείται συνολική κεφαλαιακή ενίσχυση 9 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτεται από το πρόγραμμα των προνομιούχων μετοχών του πακέτου στήριξης.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (σ.σ.: δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη συνοδευτικό υλικό), οι εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου είναι ότι με βάση «κούρεμα» στο 25% με απαιτούμενο δείκτη Core Tier 1 στο 9% θα χρειαστούν κεφάλαια παραπάνω από 2,1 δισ. ευρώ και ειδικότερα μηδέν για την Εθνική, 557 εκατ. για τη Eurobank, 590 εκατ. για την Alpha Bank κ.λπ. Τα ποσά ανεβαίνουν βεβαίως για «κούρεμα» 30% ή και για υψηλότερα ποσοστά Core Tier 1.

H Credit Suisse παραθέτει επίσης τις εκτιμήσεις της για την υφιστάμενη διάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή για το ποιοι κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα).

Ούτε αναπόφευκτο, ούτε επιθυμητό το «κούρεμα»

«Πιστεύουμε ότι μια εκούσια πτώχευση χρέους ούτε αναπόφευκτη είναι ούτε επιθυμητή, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους διαφόρους πιστωτές της», αναφέρει η HSBC σε πρόσφατη ανάλυσή της.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως τελευταία επιλογή σε περίπτωση πιθανής πολιτικής αδυναμίας να περάσουν μέτρα οικονομικής εξυγίανσης, ή σε περίπτωση όπου η διαδικασία προσαρμογής επιφέρει τόσο αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη ώστε να επιδεινώσει τη μακροπρόθεσμη δυναμική του χρέους.

Από την άλλη πλευρά, ο γνωστός οίκος παραδέχεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μέσα στο 2011 σημαντικές προκλήσεις γύρω από τη χρηματοδότησή τους και την ποιότητα του ενεργητικού τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της HSBC, σε περίπτωση οποιουδήποτε «κουρέματος» ξεπεράσει το επίπεδο του 35%, τότε δεν θα είναι αρκετή για τις ελληνικές τράπεζες η χρηματοδότηση των 10 δισ. από το ταμείο στήριξης του μνημονίου με τη μορφή προνομιούχων μετοχών.

Σύμφωνα μάλιστα με τον παρατιθέμενο πίνακα, αν το «κούρεμα» είναι 30%, οι εξεταζόμενες τράπεζες θα πρέπει να ενισχυθούν κεφαλαιακά με 7 δισ. για να επαναφέρουν τον δείκτη Cote Tier 1 στο 7%, ενώ αν προκύψει «κούρεμα» 40%, θα χρειαστούν 11,69 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το ύψος του πακέτου των 10 δισ. ευρώ με τη μορφή προνομιούχων μετοχών.

Για τον υπολογισμό των παραπάνω, η HSBC έχει υπολογίσει τις θέσεις που κατείχαν οι τράπεζες σε ελληνικά κρατικά ομόλογα στις 30/9/2010 και τα ίδια κεφάλαια που δημοσίευσαν την ίδια ημερομηνία, προσαρμοσμένα με τις αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας (1,8 δισ.), της Τράπεζας Κύπρου (345 εκατ.) της Marfin-Λαϊκής (488 εκατ.) και της Πειραιώς (807 εκατ. ευρώ).

Υπάρχουν και «εφεδρείες»

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι τράπεζες θεωρούν άμεση προτεραιότητα την έμφαση στην προστασία της κεφαλαιακής τους επάρκειας και της ρευστότητάς τους.

Ήδη, η Εθνική Τράπεζα -πέραν των προαναφερόμενων στοιχείων- αναμένει πρόσθετη ρευστότητα από την πώληση ποσοστού της Finansbank, ενώ η Marfin-Λαϊκή σχεδιάζει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 660 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Eurobank θα εισπράξει μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ από την πώληση της πλειοψηφίας της Polbank και θα ενισχυθεί με πάνω από 70 εκατ. ευρώ από την απορρόφηση της Δίας ΑΕΕΧ.

Η Ελληνική Τράπεζα μετά την έκδοση αξιογράφων στην οποία προχώρησε έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/1/11

«Εάλω η Πόλις, κύριε πρωθυπουργέ»


Η γνωστή ηθοποιός με επιστολή της στον πρωθυπουργό τον προσκαλεί να δώσει το καλό παράδειγμα και να μετακομίσει ο ίδιος στο κέντρο της Αθήνας για να δει την κατάσταση που επικρατεί. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», η ηθοποιός θεωρεί ότι οι πολιτικοί πρέπει να δουν από κοντά την εξαθλίωση της Αθήνας και όχι να ζουν σε πολυτελείς συνοικίες στα βόρεια και νότια προάστια. Η ίδια το έκανε πράξη φεύγοντας από το Π. Ψυχικό για το Μεταξουργείο όπου στεγάζεται και το θέατρο της.

Δεν έχει λάβει απάντηση από τον πρωθυπουργό ενώ η επιστολή της έχει πάει από τις 7 Ιανουαρίου...

Διαβάστε την επιστολή
Αξιότιμε Κύριε πρωθυπουργέ,
Κάντε μια γενναία πράξη. Ελάτε να κατοικήσετε στο κέντρο της Αθήνας. Και βέβαια, όταν λέω κέντρο δεν εννοώ το Κολωνάκι, την Πλάκα, την Ρηγίλλης ούτε καν το Παγκράτι και το Μετς. Εννοώ τις μαρτυρικές περιοχές της Αχαρνών, της Πατησίων, του Μεταξουργείου, της Ομόνοιας και του Κεραμεικού. Ελάτε να μείνετε εδώ που ζούμε εμείς, στο κολαστήριο των ψυχών και των σωμάτων.

Μόνον τότε υπάρχει ελπίδα να σωθεί το κέντρο της Αθήνας. Και βάλτε έναν όρο στους βουλευτές σας, της Α' Αθηνών και τους δημοτικούς συμβούλους της Αθήνας, να μην κατοικούν πουθενά αλλού, ούτε στα όρια ούτε στα νότια προάστια πολυτελείας, παρά μόνον εδώ στο κέντρο της Αθήνας, εδώ που υποτίθεται ότι χτυπάει η καρδιά της Ελλάδος.

Κάντε αυτό, κύριε πρωθυπουργέ και θα σας γράψει η ιστορία σαν πραγματικά γενναίο πολιτικό, που αγαπά αληθινά αυτόν τον τόπο.

Συγχωρέστε με αλλά, όλα τ' άλλα για συντονισμό, 11 υπουργεία που θα δράσουν για τη σωτηρία του κέντρου, είναι καλές προθέσεις, αλλά είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα χαθούν στην γραφειοκρατία και τίποτα χειροπιαστό δεν θα γίνει για μας τους απελπισμένους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Εάλω η Πόλις, κύριε πρωθυπουργέ.

Με τιμή,
Άννα Βαγενά-ηθοποιός, κάτοικος Μεταξουργείου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σύλληψη καταζητούμενου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς»


Χθες (26.01.2011) το μεσημέρι, προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Β/Α Αττικής, ύστερα από καταδίωξη ανδρών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην περιοχή της Κηφισιάς, νεαρός ημεδαπός άνδρας, ο οποίος έφερε επάνω του, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Ένα (1) πιστόλι GLOCK των 9 mm με γεμιστήρα των δεκαπέντε (15) φυσιγγίων
Ένα (1) δεύτερο γεμιστήρα με δεκαπέντε (15) φυσίγγια
Μία (1) χειροβομβίδα REPLICA
Ένα (1) σπρέυ πιπεριού
Ένα (1) στυλό βιντεοκάμερα
Ένας (1) μάλλινος σκούφος
Ένα (1) ζευγάρι μάλλινα γάντια
Ένα (1) Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
Από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τον καταζητούμενο ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ Μιχαήλ του Παναγιώτη και της Μαρίας, γεν. το 1988 στο Μαρούσι Αττικής, ο οποίος διώκεται με δύο (2) εντάλματα σύλληψης. Συγκεκριμένα, με το 2405/10.10.2010 Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που διατηρεί σε ισχύ το 22/2009 Ένταλμα Σύλληψης του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς και το 4/2011 Ένταλμα Σύλληψης του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή για συμμετοχή στην τρομοκρατική ενέργεια αποστολής παγιδευμένων δεμάτων σε διπλωματικές αποστολές το Νοέμβριο του 2010, που ανέλαβε με προκήρυξή της η ίδια τρομοκρατική οργάνωση.

Τα παραπάνω αντικείμενα κατασχέθηκαν και εξετάζονται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ήταν πλαστό και έφερε τη φωτογραφία του συλληφθέντα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα (27.01.2011) το μεσημέρι στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μείωση της κίνησης ως και 25% στους δρόμους της Θεσσαλονίκης


Θεαματική μείωση του κυκλοφοριακού καταγράφεται, για πρώτη φορά ίσως τις τελευταίες δεκαετίες, στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης! Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η μείωση της κίνησης φτάνει σε ποσοστό το 25%! Υπάρχουν δρόμοι που έχουν... αλλάξει μορφή. Για παράδειγμα, οι οδηγοί απαλλάχτηκαν από το μαρτύριο που τραβούσαν γύρω από το νέο δημαρχείο, τα μουσεία και τη ΧΑΝΘ.

Η αλματώδης αύξηση στην τιμή της βενζίνης, που σχεδόν παντού έχει ξεπεράσει το 1,60 ευρώ ανά λίτρο, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ακρίβεια, τις μειώσεις μισθών, την ανεργία, αποτελεί την αιτία για τον περιορισμό των μετακινήσεων των Θεσσαλονικέων. Οι πολίτες κλείδωσαν το ΙΧ στο πάρκινγκ ή στο γκαράζ, ενώ γύρισαν την πλάτη και στα ταξί που πλέον κάνουν ουρές χωρίς να κινούνται στις πιάτσες...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/1/11

Εφαρμογή κινητών τηλεφώνων καταγράφει κάθε κίνηση των εργαζομένων


Οι μέρες που απολαμβάνετε με την ησυχία σας το γεύμα στο διάλειμμα από τη δουλειά και μετά παραπονιόσασταν ότι η καθυστέρηση σας οφείλεται στην κίνηση, ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Χάρη στην εφαρμογή « Crystal Ball» των κινητών τηλεφώνων που λειτουργεί σαν ένα οποιοδήποτε δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, τα αφεντικά έχουν πλέον τη δυνατότητα να κατασκοπεύουν τους υπαλλήλους τους.

Η εφαρμογή καταγράφει την τοποθεσία που βρίσκεται ο κάθε υπάλληλος, τις εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις, τα μηνύματα, αλλά και τις κινήσεις του στο ίντερνετ.

Το λογισμικό καταγράφει επίσης ποιος οδηγεί το εταιρικό αυτοκίνητο, πόσοι επιβαίνουν σε αυτό αλλά και στοιχεία για την ταχύτητα, την απόσταση και τη διάρκεια του ταξιδιού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και συνεχίζουμε». Η απάντηση Aegean και Marfin στο «όχι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


Μετά και την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι απαγορεύει τη συγχώνευση της Olympic Air με την Aegean, οι δύο εμπλεκόμενες εταιρείες (Aegean και Marfin) δηλώνουν πως θα μελετήσουν με τη συνδρομή των συμβούλων τους το κείμενο της τελικής απόφασης και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για τις τυχόν περαιτέρω ενέργειες τους στα πλαίσια των δυνατοτήτων που τους δίνει η κείμενη νομοθεσία.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε σήμερα, ύστερα από έρευνα που διήρκεσε 10 μήνες, την τελική απόφασή της σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίνει την προτεινόμενη συγκέντρωση που αφορούσε τη συγχώνευση της Olympic Air με την Aegean όπως αυτή είχε συμφωνηθεί και γνωστοποιηθεί στις 22/02/2010. Η συναλλαγή είχε προσυμφωνηθεί μεταξύ των βασικών μετόχων της Αεροπορία Αιγαίου ΑΕ και της Marfin Investment Group την 22/02/2010, τελούσε όμως υπό την αίρεση της παροχής της εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεδομένης της ανωτέρω απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμφωνία της 22/02/10 μεταξύ των δύο μερών λύεται».

Κληθείς να σχολιάσει το «όχι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Aegean Θεόδωρος Βασιλάκης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της Ε.Ε., σημείωσε πως χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία, αλλά τόνισε: «προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και συνεχίζουμε». Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε: «Κατά το τελευταίο έτος παρουσιάσαμε στην ΕΕ τα οφέλη από τη συγχώνευση για τις εταιρείες μας αλλά και για το επιβατικό κοινό και την οικονομία της χώρας. Παράλληλα προσφέραμε σημαντικές διαβεβαιώσεις για την προστασία των καταναλωτών καθώς και διευκολύνσεις για την είσοδο νέων ανταγωνιστών στην εσωτερική αγορά. Δυστυχώς, η ΕΕ κατέληξε στη μη έγκριση της συγκέντρωσης. Χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία για ακόμη ισχυρότερη εκπροσώπηση στον ευρωπαϊκό κλάδο αερομεταφορών. Προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και συνεχίζουμε. Η πορεία μας άλλωστε έχει δείξει ότι πετυχαίνουμε στα δύσκολα».

Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της Marfin Investment Group Ανδρέας Βγενόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι η εν λόγω απόφαση θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για την ελληνική οικονομία και θα ευνοήσει τους ξένους ανταγωνιστές. Συγκεκριμένα, ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε: «Η απόφαση της ΕΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για την οικονομία της χώρας μας, θα λειτουργήσει δε υπέρ των συμφερόντων των αλλοδαπών ανταγωνιστών μας. Προφανώς κι εμείς, όπως και η Aegean, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τα στελέχη και το προσωπικό μας, τους μετόχους μας και το επιβατικό κοινό».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Bloomberg: χρεοκοπία Ελλάδος και Ιρλανδίας


Τουλάχιστον ένα κράτος μέλος θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη εντός της επόμενης πενταετίας ενώ η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα χρεοκοπήσουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η οικονομική υπηρεσία Bloomberg μεταξύ χιλίων πελατών της, διαχειριστών κεφαλαίων, αναλυτών και χρηματιστών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία το Bloomberg ανήρτησε ως κύριο "πρωτοσέλιδο" θέμα στην ιστοσελίδα του, το 59% των ερωτηθέντων του "Bloomberg Global Poll" εκτιμούν ότι ένα ή και περισσότερα από τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης θα την εγκαταλείψουν έως το 2016, ενώ 11% εξ' αυτών πιστεύει ότι η εξέλιξη αυτή θα συμβεί εντός του επομένου δωδεκαμήνου.

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων προβλέπουν ελληνική χρεοκοπία ενώ 53% πιστεύει ότι και η Ιρλανδία θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Οι ερωτηθέντες εμφανίστηκαν διχασμένοι αναφορικά με ενδεχόμενη χρεοκοπία της Πορτογαλίας ενώ οι περισσότεροι εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία της Ισπανίας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ίδιας της ευρωζώνης, ποσοστό 45% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τούτο θα συμβεί και οι περισσότεροι εξ' αυτών τοποθετούν χρονικά την κατάρρευση εντός της επομένης πενταετίας. Αντίθετα, ποσοστό 48% εκτιμά ότι τούτο δεν θα συμβεί ποτέ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πτώση για τις εφημερίδες


Η κρίση δεν έχει μονοπωλήσει μόνο την τηλεόραση, τα ραδιόφωνα και τα περιοδικά το2010, αλλά και τις εφημερίδες σε πολύ σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία για το μέλλον τους. Η έκταση της μείωσης στις κυκλοφορίες των εφημερίδων φτάνει το 18%, με όλες τις κατηγορίες να είναι αρνητικές. Η μέση κυκλοφορία των εφημερίδων το 2010 υποχώρησε στα 1.709.685 φύλλα, καταγράφοντας απώλεια 380.384 αναγνωστών (18%).

Το γεγονός είναι μια σοβαρή ένδειξη για τη μείωση της απήχησης των εφημερίδων, καθώς φαίνεται ότι ο κόσμος σταδιακά σταματάει όχι μόνο να αγοράζει τις προσφορές, που κρατούν τις εφημερίδες στη ζωή, αλλά και τα ίδια τα φύλλα, αφού δεν θέλει πλέον να πληρώνει. Είναι η αρχή της… κατάβασης στον Άδη και μέχρι τώρα οι εκδότες και οι δημοσιογράφοι δεν έχουν βρει τον τρόπο για να αντιμετωπίσουν την πτώση.

Οι κυριακάτικες εφημερίδες υποχώρησαν κάτω από το 1 εκατ. φύλλα, πουλώντας κατά μέσον όρο 876.574, καταγράφοντας απώλεια 249.329 αναγνωστών-καταναλωτών προσφορών, ή αλλιώς χάνοντας το 22% της δύναμής τους. Χωρίς δε τις προσφορές, η κυκλοφορία των κυριακάτικων θα ήταν κατά πολύ χαμηλότερη. Ακολουθούν οι απογευματινές εφημερίδες με 196.882 φύλλα (-26.477), με πτώση κατά 12%. Οι λοιπές εβδομαδιαίες είναι στην τρίτη θέση με 194.090 φύλλα (-14.969) και οι αθλητικές της Δευτέρας υποχώρησαν στα 135.749 φύλλα (-27.456), σημειώνοντας απώλειες 17%. Οι ημερήσιες αθλητικές υπέστησαν μείωση κατά 18% (-29.409), πουλώντας 130.234 φύλλα κατά μέσον όρο το 2010.

Οι εβδομαδιαίες προγνωστικών είναι η κατηγορία με τις μικρότερες απώλειες, μόλις 3% (-2.796), με πωλήσεις κατά μέσον όρο 99.414 φύλλων. Οι πρωινές πολιτικές εφημερίδες έχασαν κι άλλο έδαφος μέσα στο 2010, χάνοντας το 14% της δύναμής τους, με πωλήσεις 40.627 φύλλων (-6.680). Οι εβδομαδιαίες οικονομικές έχουν τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 41% (-20.218), με μέσον όρο πωλήσεων 29.589 φύλλα. Τέλος, οι ημερήσιες οικονομικές εφημερίδες έχασαν 2.890 αναγνώστες, πουλώντας 6.526 φύλλα.

Πρώτο ξανά το «Θέμα», δεύτερη η «Καθημερινή»

Το «Θέμα» κέρδισε για μία ακόμη χρονιά την κούρσα των κυκλοφοριών, όμως οι απώλειές του τον Δεκέμβριο είναι μεγάλες. Πουλώντας 146.683 φύλλα κατά μέσον όρο το 2010, έναντι 185.370 το 2009, είναι στην πρώτη θέση. Όμως τον Δεκέμβριο η ίδια εφημερίδα κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 38%, υποχωρώντας στα 118.328 φύλλα (-73.753) και πέφτοντας στην τρίτη θέση της κατάταξης.

Η «Καθημερινή» με την προσφορά των έργων του Μάνου Χατζιδάκι κέρδισε τη δεύτερη θέση στις κυκλοφορίες του 2010 από το «Βήμα», πουλώντας 136.111 φύλλα, με αύξηση μόλις 2.815 αναγνωστών, ενώ στις κυκλοφορίες του Δεκεμβρίου είναι στην πρώτη θέση με 153.160 φύλλα (26.669).
Τρίτο στη γενική κατάταξη για το 2010 είναι το «Βήμα» με 125.278 φύλλα (-16.405), έχοντας τη δεύτερη θέση τον Δεκέμβριο με 142.576 (25.807).

Ακολουθούν στα αποτελέσματα του 2010 η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» με 112.716 αναγνώστες (-31.598), το «Έθνος της Κυριακής» με 97.049 (-18.596), η «Real News» με 89.758 (-14.743) και ο «Τύπος της Κυριακής» με 35.891 (-32.669) και σημαντική αύξηση 21.743 αναγνωστών-καταναλωτών τον Δεκέμβριο. Η «Veto», που έκλεισε, είχε μέση κυκλοφορία 28.519 φύλλα (-63.757), ο «Ριζοσπάστης» 22.740 (-3.509), η «Espresso» 20.498 (-13.411) και το «Π» 11.427 φύλλα (-1.103).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου


Σε πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών έχει μετατραπεί ο βοτανικός κήπος του Cairns, στη βορειοανατολική Αυστραλία. Ο λόγος; Εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου. Το φυτό ονομάζεται «άρον του Τιτάνα», το ύψος του ξεπερνά τα τρία μέτρα και ζυγίζει περίπου 75 κιλά.

Το άνθος είναι γνωστό επίσης και ως «πτωματολούλουδο» (corpse flower), επειδή αναδίδει μια έντονη οσμή κρέατος σε αποσύνθεση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σε άνοδο τα κρούσματα ηπατίτιδας στη χώρα


Περίπου 300.000 άτομα με χρόνια ηπατίτιδα Β και 200.000 άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C, νοσούν σήμερα στη χώρα μας. Η είσοδος στη χώρα μας περισσοτέρων από 1.000.000 μεταναστών την τελευταία 20ετία από χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και από χώρες της Ασίας και Αφρικής, που αποτελούν ομάδες υψηλής συχνότητας για ηπατίτιδα B και C, έχει αυξήσει τους αριθμούς ασθενών με χρόνιες ηπατίτιδες B και C.

Τα παραπάνω ανέφεραν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, οι Στέφανος Χατζηγιάννης, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Ντουράκης, καθηγητής παθολογίας-ηπατολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, και Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας-γαστρεντερολογίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος.

«Κρυφές επιδημίες», ονομάζονται από την ιατρική κοινότητα οι χρόνιες ηπατίτιδες Β και C, που αποτελούν σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η απουσία συμπτωμάτων δεν οδηγεί τον ασθενή στον απαραίτητο διαγνωστικό έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα το ήπαρ μπορεί να καταστρέφεται.

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, δεδομένου ότι τα νοσήματα αυτά είναι ασυμπτωματικά και ο έλεγχος του πληθυσμού ή έστω των ομάδων υψηλού κινδύνου δεν είναι υποχρεωτικός, η διάγνωση γίνεται μόνον τυχαία λόγω κάποιου τσεκ-άπ. Συνεπώς, οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι χωρίς να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία που θα σταματούσε την επιδείνωση της νόσου για τους ίδιους αλλά και τη συνεχιζόμενη διασπορά του ιού σε άλλους.

H διάγνωση της χρόνιας ηπατίτιδας Β και C γίνεται εύκολα με ειδικές εξετάσεις αίματος για τους δείκτες του κάθε ιού.

Οι ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προσπάθειες για τον έλεγχο της χρόνιας ηπατίτιδας B και C θα είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στη 18η Διεθνή Διημερίδα «Ηπατίτιδα B και C», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιανουαρίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλει η Bayer


H γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer και τρεις ακόμα φαρμακευτικές εταιρείες πρόκειται να καταβάλλουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αιμοφιλικούς που τις κατηγορούν ότι τους χορήγησαν τη δεκαετία τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 προϊόντα αίματος που ήταν μολυσμένα με τον ιό HIV, ανακοινώθηκε από πηγή που έχει πρόσβαση στην υπόθεση αυτή.

«Η συμφωνία με τις φαρμακευτικές αυτές εταιρείες τέθηκε σε ισχύ το 2010» μετά από την αποδοχή του 90% των αγωγών που είχαν υποβληθεί γεγονός που σημαίνει ότι η υπόθεση αφορά «περίπου δύο χιλιάδες πολίτες σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η ίδια πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία αφού και οι δύο πλευρές επιθυμούν να παραμείνουν μυστικοί οι όροι της συμφωνίας.

Η πηγή αποκάλυψε πάντως ότι μία από τις τρείς άλλες φαρμακευτικές βιομηχανίες που εμπλέκεται είναι η αμερικανική Baxter η οποία μαζί με την Bayer έκαναν τη συμφωνία με τους ενάγοντες.

Οι ενάγοντες κατηγορούν τις ανωτέρω εταιρείες ότι επίτηδες προμήθευσαν το μολυσμένο αίμα με αποτέλεσμα να προσβληθούν από τον ιό του AIDS τη δεκαετία 1975-85 ενώ ισχυρίστηκαν ότι υπήρχαν αντίδοτα φάρμακα για την περίπτωσή τους.

Η εταιρεία Bayer αποδέχτηκε την πλειοψηφία των αγωγών αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία, πόσα άτομα μολύνθηκαν και ποιο είναι το ύψος των αποζημιώσεών τους. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η μόλυνση έγινε σε μια εποχή που οι γνώσεις για την ασθένεια του AIDS ήταν μηδαμηνές και πιο συγκεκριμένα επισημαίνει ότι κανείς δεν γνώριζε τότε πως η νόσος μεταδίδεται και μέσω του αίματος.

Η μεγάλη γερμανική φαρμακοβιομηχανία είχε προσφέρει το 1997 ποσό ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα ταμείο που συστάθηκε τότε για τη θεραπεία και βελτίωση της υγείας αιμοφιλικών που είχαν μολυνθεί με τον ιό του AIDS μετά από θεραπεία τους με προϊόντα αίματος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αποκάλυψη του WikiLeaks για Τ.Ερντογάν: "Δεν μπορώ να ελέγξω τον Στρατό να μην επιτεθεί στην Ελλάδα"


Η υψηλή πιθανότητα τουρκικής εισβολής έρχεται και πάλι στην επιφάνεια από ένα τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα στις 2 Δεκεμβρίου 2005, το οποίο έφερε στην δημοσιότητα το WikiLeaks στο οποίο ο Ρ.Τ.Ερντογάν ομολογεί στον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπέρναρντ Μποτ, ότι «αδυνατεί να ελέγξει τους Τούρκους στρατηγούς αν κινηθούν εναντίον της Ελλάδα. Δεν μπορώ να σταματήσω ούτε τις επιχειρήσεις τους στο Αιγαίο, ούτε οποιαδήποτε δραστηριότητά τους».

Η συνάντηση και η συζήτηση του Μποτ με τον Ερντογάν είχε πραγματοποιηθεί λίγες μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή κρίσιμης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα κράτη-μέλη θα συζητούσαν το αν θα έδιναν το «πράσινο φως» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ένωση.

Ο Ολλανδός υπουργός είχε μάλιστα ζητήσει τη βοήθεια των Αμερικανών ώστε να ανασταλεί η δραστηριότητα της τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, ώστε να μη δοθεί η αφορμή στην Ελλάδα να μπλοκάρει τη διαδικασία! Ζητώντας από τον Ρ.Τ.Ερντογάν να σταματήσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο η τουρκική Αεροπορία, «εισέπραξε» την απάντηση ότι «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Ούτε μπορώ να ελέγξω την επιχειρησιακή δραστηριότητα τους».

Το θέμα έρχεται λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη του σχεδίου SUGA, του ναυτικού σκέλους της «Βαριοπούλας», σύμφωνα με το οποίο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα εισέβαλαν στην Λέρο, στις Οινούσσες και τους Φούρνους….
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »