31/10/10

Δηλώσεις Πάγκαλου περί αναδιάρθρωσης χρέους!



Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση πυροδότησαν δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου περί πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους.

Σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι «προτού φτάσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να τελειώσουμε με το έλλειμμα... Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται. Μπορεί να το επιδιώξουμε ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε».

Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, επεσήμανε πως «ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με τις σημερινές διαδοχικές του δηλώσεις, ότι ‘’μπορεί να επιδιώξουμε αναδιάρθρωση του χρέους’’ κλπ, δημιουργεί μείζον θέμα για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του ευρώ».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ακόμη πως «‘’αναδιάρθρωση του χρέους’’ σημαίνει σοβαρά προβλήματα με τους πιστωτές μας, τρομακτικές συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την ίδια τη χώρα. Γιατί, με βάση τη διεθνή εμπειρία, χώρες που προχώρησαν σε ‘’αναδιάρθρωση του χρέους τους’’ βρέθηκαν εκτός διεθνών αγορών για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Υπενθύμισε εξάλλου πως ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογραμμίζοντας μάλιστα, πως τα σενάρια αυτά προέρχονται από εκείνους που δεν θέλουν την επιτυχία μας.

Με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, «δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: είτε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου ‘’επενδύει στη χρεοκοπία της χώρας’’, όπως λέει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για όσους μιλούν για ‘’αναδιάρθρωση του χρέους’’, είτε άθελά του ο κ. Πάγκαλος αποκάλυψε στον ελληνικό λαό το πραγματικό περιεχόμενο και τον σκοπό του πρόσφατου εκλογικού εκβιασμού του κ. Παπανδρέου».

Κάλεσε, λοιπόν, τον κ. Παπανδρέου να απαντήσει -άμεσα- ο ίδιος επί της ουσίας και αν μεν ο αντιπρόεδρός του έβλαψε τη χώρα, να τον αποπέμψει.

Διαφορετικά, όπως είπε, «ο Πρωθυπουργός οφείλει να πει όλη την αλήθεια, γι αυτά που κρύβει πίσω από τον πολιτικό εκβιασμό του για εκλογές και άθελά του τα αποκάλυψε σήμερα ο κ. Πάγκαλος».

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του κ. Πάγκαλου αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου που έκαναν λόγο για διαστρέβλωση των λεγομένων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης από τη ΝΔ.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί η Νέα Δημοκρατία υιοθέτησε, με αφορμή μια θεωρητική συζήτηση για τη σχέση μιας οποιασδήποτε χώρας με το χρέος που την βαρύνει, το σύνολο των επιχειρημάτων του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη πιστής εφαρμογής όλων των όρων του Μνημονίου, ώστε να επιτευχθεί με την αξιοποίηση του μηχανισμού, που ο Πρωθυπουργός επέτυχε για τη χρηματοδότηση των άμεσων αναγκών της χώρας, η μείωση του δημοσίου ελλείμματος», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο κ. Πάγκαλος.

Μίλησε επίσης για «φαντασιώσεις» της ΝΔ και «εκπληκτικές ικανότητες διαστροφής όλων όσων περιλαμβάνονται στο δημόσιο διάλογο», ενώ την κατηγόρησε ότι «αφού κατέστρεψε ως κυβέρνηση την οικονομία, προσπαθεί τώρα με τις συκοφαντίες, τις αφελείς διαβολές και το κουτσομπολιό να λοβοτομήσει το πολιτικό και επιστημονικό προσωπικό της χώρας».

«Η Ν.Δ. βρήκε και πάλι ευκαιρία, για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα της πολιτικής της ανυπαρξίας, να αναπτύξει σενάρια συνομωσίας διαστρεβλώνοντας συνειδητά τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου», τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Πεταλωτής, ενώ επανέλαβε ότι «πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων του προγράμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση και η υλοποίησή τους. Και αυτό πράττουμε με πλήρη συνέπεια και υπευθυνότητα».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=363950&dt=31/10/2010
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Άγνωστοι? κατέστρεψαν 78 ελληνορθόδοξους τάφους στην Ίμβρο


Πρωτοφανείς καταστροφές σημειώθηκαν σε 78 τάφους στο ελληνορθόδοξο κοιμητήριο της Παναγίας στην Ίμβρο από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες.
Οι καταστροφές έγιναν την 29η Οκτωβρίου, όταν στην Τουρκία εορτάζεται η επέτειος της ανακήρυξης της Δημοκρατίας το 1923.Πρόκειται για την πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που καταγράφεται τέτοιας έκτασης επίθεση στην περιοχή.

Τα μέλη του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών εξέφρασαν την οργή και αγανάκτησή τους για το πρωτοφανές αυτό γεγονός με ανακοίνωση τους, δηλώνοντας συγκλονισμένα ενώ ζητούν από την κυβέρνηση της Τουρκίας να προχωρήσει στη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι συστάσεις της Ε.Ε. υπό τη μορφή της Πράσινης Βίβλου για το συνταξιοδοτικό δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.Στην αγορά εργασίας μέχρι τα 67


Η δεύτερη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης περιλαμβάνει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο ή 68ο έτος ηλικίας, ή ακόμη και σε πιο προχωρημένη ηλικία. Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τη μορφή της Πράσινης Βίβλου για το συνταξιοδοτικό, η εξάντληση του μοντέλου πλήρους απασχόλησης και ασφάλισης που επεκτάθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο, αλλά και η πρόσφατη αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της έκτασης που προσλαμβάνει η ευελιξία του χρόνου εργασίας, ως μέσο διεξόδου των επιχειρήσεων από την κρίση, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μια πλήρη αναδόμηση των συνταξιοδοτικών προτύπων.

Η Πράσινη Βίβλος που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο: «Επαρκή, βιώσιμα και ασφαλή ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα», καθώς και τα δυσεπίλυτα προβλήματα των ελληνικών Ταμείων που προσφεύγουν ακόμη και σε διαγραφή ανεξόφλητων εισφορών -για να εξασφαλίσουν τις τρέχουσες δόσεις, όπως αποκάλυψε και ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ κ. Γερ. Βουδούρης μιλώντας για 3ετές πάγωμα των οφειλών- δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες: Kατ' αρχάς, η πρόσφατη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα έδωσε για πρώτη φορά προτεραιότητα στην αποσύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης, του 60ού ή του 65ου έτους, από τα έτη παραμονής στην εργασία, μεταθέτοντας τα χρηματοδοτικά βάρη από το δημόσιο σύστημα στην ικανότητα του ασφαλισμένου να παραμένει στην αγορά εργασίας έως ότου εξασφαλίσει μια ικανοποιητική σύνταξη.

Από την άλλη πλευρά, το κείμενο της Πράσινης Βίβλου υποδεικνύει ότι, λίαν προσεχώς, θα εισέλθουμε στο δεύτερο στάδιο της μεταρρύθμισης, που θα οδηγήσει υποχρεωτικά σε αναζήτηση εργασίας τουλάχιστον μέχρι το 67ο ή και το 68ο έτος, σύμφωνα με τα υποδείγματα της Μ. Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών (Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο). Από το μοντέλο συντάξεων που υιοθετεί η Πράσινη Βίβλος (δοκιμάζεται για πρώτη φορά αυτούσιο στην Ελλάδα μετά το 2020) απουσιάζει παντελώς η δημόσια χρηματοδότηση. «Η επάρκεια των συντάξεων στο μέλλον θα εξαρτηθεί από τον συνδυασμό δύο παραγόντων: των αποδόσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές και της δυνατότητας των αγορών εργασίας να προσφέρουν ευκαιρίες για επαγγελματικές σταδιοδρομίες μεγαλύτερης διάρκειας και χωρίς περιόδους διακοπής της απασχόλησης», σημειώνεται, ενώ την ίδια στιγμή αναγνωρίζεται και η περιορισμένη αποτελεσματικότητα -λόγω της κρίσης των αγορών- που είχαν τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα συνταξιοδότησης. Δηλαδή αυτά που εμφανίστηκαν ως η εναλλακτική λύση στις αρχές της δεκαετίας του '90, σήμερα θεωρούνται και επισήμως ανεπαρκή και περιορισμένα. Ταυτοχρόνως η Πράσινη Βίβλος υπενθυμίζει ότι τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία έχασαν πάνω από το 20% της αξίας τους το 2008 (υπό την επήρεια της πτώσης των επιτοκίων και της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων).

Το τοπίο που περιγράφει η Πράσινη Βίβλος για τις συντάξεις στη Ευρώπη είναι εξαιρετικά θολό. Σύνθετα συνταξιοδοτικά πακέτα στη θέση των παλαιών σχημάτων της μιας δημόσιας σύνταξης. Αντικατάσταση των συστημάτων «καθορισμένων παροχών» σε συστήματα «καθορισμένων εισφορών», αποσύνδεση της ασφάλειας των μισθωτών από τα συνταξιοδοτικά συμβόλαια των επιχειρήσεων, που αποτελούσαν εγγύηση μονιμότητας για το προσωπικό αλλά τώρα «μπορούν να αποτελέσουν δυσβάσταχτο φορτίο για τους εργοδότες». Και όλα αυτά σε μια ιδιαίτερα ανασφαλή αγορά εργασίας. Αυτές είναι οι, κατά την Πράσινη Βίβλο, λύσεις για να αποφευχθεί «ο επώδυνος συνδυασμός χαμηλότερων παροχών και υψηλότερων εισφορών». Αυτά θα ισχύσουν για τις ευρείες κοινωνικές ομάδες την ώρα που η Ε.Ε., χωρίς να δηλώνει ευθαρσώς προθέσεις για την άρση της επικουρικότητας στον τομέα των συντάξεων, αναζητεί ενιαίους και περισσότερο δεσμευτικούς κανόνες στην εφαρμογή των κοινωνικών πολιτικών. Αυτό το πρώτο βήμα εξυπηρετεί και η σύνταξη της Πράσινης Βίβλου, με την οποία από τη μία πλευρά πιστοποιείται ότι το πείραμα της ελληνικής μεικτής σύνταξης (βασικής και ατομικής) και της παράτασης των ορίων εργασίας αφορά όλη την Ε.Ε. και από την άλλη διατυπώνονται σκέψεις για «την καθιέρωση ενός διασυνοριακού ενωσιακού συνταξιοδοτικού ταμείου για τους εργαζόμενους με υψηλή κινητικότητα».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ψήφος αντίστασης στη μικρόνοια

Μοιάζει απίστευτο, αλλά το προεξοφλούν με σιγουριά οι δημοσκοπήσεις: Στις επερχόμενες εκλογές Τοπικής τάχα και Αυτοδιοίκησης, οι ελλαδίτες ψηφοφόροι θα ψηφίσουν και πάλι, στην πλειονότητά τους, κομματικούς υποψηφίους.

Πώς να εξηγήσουμε την άρνηση της κρίσιμης για το εκλογικό αποτέλεσμα μάζας να αντιληφθεί την πραγματικότητα; Τα εγκλήματα των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία τριάντα έξι χρόνια είναι εξόφθαλμα, αποδεδειγμένα, ψηλαφητά: Κατασπατάλησαν το απίστευτο χρήμα που εισέρευσε στη χώρα (για πρώτη φορά στην κρατική μας ιστορία) και απέβλεπε να επιτευχθεί σύγκλιση της ελλαδικής με τις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε. Ξέφρενη σπατάλη και επιπλέον απίστευτος, παρανοϊκός δανεισμός. Μοίραζαν τα κόμματα διορισμούς, επιδοτήσεις, ρουσφέτια, μπούκωναν τον υπόκοσμο των λακέδων και της καμαρίλας τους με αδιάντροπο πλούτο, ωμά, απροκάλυπτα, χυδαία. Πνίγοντας κυριολεκτικά τη χώρα στα χρέη.

Χωρίς να λύσουν, στα τριάντα έξι αυτά χρόνια, ούτε ένα πρόβλημα – το ασφαλιστικό, ας πούμε, ή το συγκοινωνιακό ή της μηχανοργάνωσης του κράτους (δεν συζητούμε για την παιδεία, την υγεία, την άμυνα, τη δικαιοσύνη). Το μόνο που τους ενδιέφερε, μα αποκλειστικά το μόνο, ήταν η επανεκλογή τους, η κραιπαλική ηδονή της εξουσίας. Τίποτε άλλο. Και όταν πια η καταστροφή ήταν αδύνατο να αναχαιτιστεί, ο ένας πρωθυπουργός το ’σκασε πανικόβλητος, δίχως ίχνος ντροπής ή αυτοσεβασμού. Και έσπευσε να αναλάβει ο μειονεκτικός σε επιγνώσεις αντίπαλος, για να αλωνίζει επί μήνες τα διεθνή κέντρα, απολαμβάνοντας τουριστικά το κελεπούρι της πρωθυπουργίας και διαφημίζοντας στους δανειστές της χώρας την αναξιοπιστία της και τη διαφθορά της.

Ποιος Ελληνας δεν βλέπει αυτά τα εξόφθαλμα, αποδεδειγμένα, ψηλαφητά δεδομένα; Κι όμως, όχι μόνο δεν κατεβαίνουμε στους δρόμους να διαδηλώσουμε οργή και αντίσταση, αλλά σπεύδουμε πειθήνια και ηλίθια να αμνηστεύσουμε, να κολακέψουμε, να επιβραβεύσουμε τους τυράννους μας, ψηφίζοντας τους εκλεκτούς των κομματικών συμφερόντων στην τάχα Αυτοδιοίκηση. Πού είναι λοιπόν το περιβόητο «φιλότιμο» του Ελληνα, η «περηφάνια» του, το «αδούλωτο φρόνημά» του; Ακόμα και την ψήφο του, το τελευταίο απομεινάρι διαφοράς από τον σκλάβο, τον ραγιά, την προσφέρει για να μετρήσουν οι διεφθαρμένες κομματικές συντεχνίες τις περιστασιακές μεταβολές στα ποσοστά της ισχύος τους.

Να κατεβούμε στους δρόμους μάς το έχει απαγορεύσει ο παλαιοημερολογητισμός του Περισσού: μονοπωλεί μεθοδικά κάθε δημόσια μαζική διαμαρτυρία, την «καπελώνει» αυθαίρετα, η κραυγή και οργή των πολιτών μετατρέπεται σε αθέλητη υποστήριξη της πιο υπάνθρωπης ολοκληρωτικής μονοτροπίας. «Δεν κοτάς ν’ αγγίξεις μιαν από τις αξίες που ικανοποιούν τα αισθήματά σου για κοινωνική δικαιοσύνη, έγραφε ο Ελύτης, και βρίσκεσαι να “κάνεις πορεία” μ’ έναν συρφετό ανθρώπων που δεν έχουν δική τους σκέψη, αλλά την περιμένουν από τον καθοδηγητή τους». Δεν μπορεί να υπάρξει σήμερα ακομμάτιστη πρωτοβουλία για μαζική πολιτική εκδήλωση, που να μην την ιδιοποιηθεί η μικρόνοια και ψυχανωμαλία των καπήλων της Αριστεράς.

Μας απομένει η ψήφος, για να συντηρούμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε πολίτες, ότι πολίτευμα της χώρας είναι η δημοκρατία. Ψευδαίσθηση, στάχτη στα μάτια, για να συνεχίζουν οι μαφιόζοι των κομματικών συντεχνιών να παίζουν με τη δική μας αφέλεια, την παιδαριώδη επιπολαιότητά μας. Τάχα ότι λειτουργούν πολιτικοί θεσμοί, τάχα ότι διαχειριζόμαστε τις τύχες και το μέλλον μας, καμαρωτοί στη σειρά για να βρεθούμε πίσω από το παραβάν, να αξιοποιήσουμε τα «δικαιώματα» του πολίτη! Μας παραμυθιάζουν οι ανίκανοι, ενώ το ξέρουμε, το βλέπουμε: Η δευτεράντζα της κομματοκρατίας, δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες τώρα ή ό,τι άλλο παραπληρωματικό, ούτε τις λακκούβες στους δρόμους ή τις αγέλες των αδέσποτων δεν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν. Τοποτηρητές είναι, ελάσσονες, των κομματικών συμφερόντων.

Βρίσκουν και τα κάνουν. Οι μάζες των ευνουχισμένων, των δίχως σκέψη και κρίση ψηφοφόρων, μοιάζει να μην έχουν καταλάβει πού έχουμε φτάσει και γιατί. Γιατί σε λούκι στερήσεων, φτώχειας, ανεργίας, εφιαλτικής αβεβαιότητας για το αύριο, γιατί πουθενά ελπίδα ανάκαμψης; Πώς βρέθηκε να είναι πρωθυπουργός ένα τόσο μειονεκτικό άτομο με τόσο κραυγαλέα υστερήματα, πώς γίνεται να έχουμε υπουργό Εξωτερικών και υπουργό Οικονομικών ανθρώπους πρωτόπειρους, πρωτοφανέρωτους στον δημόσιο βίο, σήμερα που διακυβεύεται η ίδια η ιστορική μας επιβίωση, η αξιοπιστία και η τιμή του ονόματός μας στον διεθνή στίβο; Δεν είχε τίποτε καλύτερο να επιστρατεύσει το κομματικό μας σύστημα στην κρίσιμη αυτή ώρα;

Οχι, δεν είχε, είναι φανερό. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι μια εξ ίσου θλιβερή και ευτελισμένη συναγωγή μετριοτήτων, σπιθαμιαία αναστήματα λιμασμένων για επιστροφή στην εξουσία, αναπολόγητων ακόμη για πράξεις απύθμενης φαυλότητας και διαφθοράς. Αυτά τα «κόμματα εξουσίας» δεν είναι πολιτικοί σχηματισμοί, είναι καρκινώματα στο κοινωνικό σώμα, εστίες μολυσματικές, απεργάζονται θάνατο. Ομως, η κρίσιμη εκλογική μάζα, ψηφοφόροι δίχως σκέψη και κρίση, τους εκλεκτούς αυτών των κομμάτων θα ψηφίσουν, δεν καταφέρνουν να συνδέσουν τον εφιάλτη που ζούμε με τα συγκεκριμένα εγκλήματα που τον προκάλεσαν και με τους αυτουργούς των εγκλημάτων.

Ο ευνουχισμός έχει συντελεστεί μεθοδικά, έντεχνα, «ανεπαισθήτως». Αν υπάρξουν ιστορικοί στο μέλλον με ενδιαφέρον για την περίπτωσή μας, το υλικό μελέτης του ευνουχισμού μας θα τους προσφερθεί άφθονο: Τα σχολικά βιβλία που τιτλοφορούνται «Η Γλώσσα μας», ο γκαιμπελικός προπαγανδισμός του ψυχωτικού «φιλαθλητισμού», του κρατικού τζόγου, ο επιχορηγούμενος κιτρινισμός και κρετινισμός των τηλεοπτικών καναλιών. Ακρως αποτελεσματικές πρακτικές εξηλιθίωσης της κρίσιμης εκλογικής μάζας.

Ετσι έχουν εξασφαλισμένη και αυτή τη φορά την επανεκλογή τους δήμαρχοι εξοργιστικής ανικανότητας, επιβαρυμένοι με εγκλήματα φαυλότητας σε προγενέστερες υπουργικές τους θητείες. Σίγουρη η επανεκλογή και νομαρχών που εκκρεμούν σε βάρος τους ποινικές διώξεις, θριαμβική η επικράτηση πληθώρας ασημαντοτήτων, ανθρώπων θλιβερού επιπέδου ικανοτήτων και καλλιέργειας, με μοναδικό προσόν το κομματικό χρίσμα.

Η «μαγιά» που αντιστέκεται στον εξανδραποδισμό λογαριάζει τους κομματικά κεχρισμένους, όποιοι κι αν είναι, σαν χολεριασμένους. Ακομμάτιστους υποψήφιους τους ψηφίζει. Οπου δεν υπάρχουν: λευκό ή αποχή.

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/10/10

Σήμα κινδύνου για το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Αυτοκινήτων


Καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις που θα ξεπερνούν τον ένα χρόνο εκτιμάται ότι θα επιφέρει το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ταμείο έχει απευθυνθεί ήδη σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ζητώντας τη σύναψη δανείου, χωρίς όμως να συναντήσει θετική ανταπόκριση, ενώ οι ετήσιες εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών ανέρχονται μόλις σε 70 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις που πρέπει να καλύψει το ταμείο ξεπερνούν ήδη τα 600 εκατ ευρώ.

Η αναζήτηση ενός τρόπου άμεσης χρηματοδότησης του Επικουρικού συνιστά βασικό μέλημα για την ασφαλιστική αγορά, καθώς η «εύκολη» λύση της αύξησης των εισφορών είναι θέμα που δεν συζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς στη χώρα μας η συμμετοχή τους στο Επικουρικό είναι ήδη από τις υψηλότερες στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι τις περισσότερες χώρες η εισφορά είναι 2% ή 3% ενώ σε άλλες όπως και στη χώρα μας φτάνει μέχρι και το 5% που είναι το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής.

Για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Επικουρικό έχει ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα τον υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Εκτός από το δανεισμό που προκρίνεται ως η καλύτερη λύση για τη χρηματοδότηση, ως εναλλακτικές λύσεις εξετάζοντα: α) να επέλθουν αλλαγές στη διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εταιρειών και στην αντικειμενικοποίηση των αποζημιώσεων «μη οικονομικής φύσης» όπως είναι δηλαδή οι αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη ή β) να μπει πλαφόν στις αποζημιώσεις που θα καταβάλλει το Επικουρικό.

Η περίπτωση να μην καλύπτονται οι υποχρεώσεις ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν αν και συζητήθηκε φαίνεται να μην προχωράει. Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο συστήνονται τα επικουρικά είναι για την κάλυψη των ζημιών από ανασφάλιστο ή άγνωστο όχημα και μόνο μερικές χώρες όπως και η δική μας, μεταξύ αυτών, περιλαμβάνουν στη δικαιοδοσία του επικουρικού και τις περιπτώσεις αποζημιώσεων από ασφαλιστικές εταιρείες που έκλεισαν.

Μέχρι σήμερα τα έσοδα που έχει πάρει το Επικουρικό από τις εκκαθαρίσεις ασφαλιστικών εταιρειών που κλείνουν είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα έξοδα που καλείται να καλύψει για τις εταιρείες που κλείνουν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού έλλειμματος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/10/10

Στο 8,9% του AEΠ το έλλειμμα του 2010;


Στο 8,9% του AEΠ ανεβάζουν το έλλειμμα του 2010 οι New York Times σε δημοσίευμα τους , υψηλότερο από το στόχο του μνημονίου που ήταν 8,1% για φέτος.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, η εξέλιξη δεν είναι δραματική ωστόσο εγείρει ανησυχίες για την επιτυχία της ελληνικής προσπάθειας και δείχνει ότι η χώρα ενδέχεται να αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος.

Έκθεση ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα

Η ελληνική οικονομία, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα το υψηλό εμπορικό έλλειμμα επισημαίνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών των 27, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Τονίζει ότι η κατά κεφαλήν παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από το μέσο κοινοτικό όρο,

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσα από δράσεις όπως αυτές που προβλέπονται στο Μνημόνιο, θα επιτευχθεί με τη μείωση του επιχειρηματικού κόστους στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, εξακολουθούν να παρατηρούνται διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η χαμηλή εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού και η περιορισμένη τεχνολογία και ανάπτυξη.

Αναφέρει παράλληλα ότι στην Ελλάδα οι επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία ως προς το ΑΕΠ, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ. Παρά τη σημαντική συμβολή των προγραμμάτων της ΕΕ, και η καινοτομία στην ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγόμενη τεχνολογία και τη γνώση.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι επιδόσεις της ελληνικής βιομηχανίας σε θέματα περιβάλλοντος είναι περιορισμένες, γεγονός που οφείλεται στις αδυναμίες του ρυθμιστικού και διοικητικού πλαισίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ & Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΠΟΝΟΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΛΟΥ ΠΑΣΟΚ( ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ, ΠΥΡΟΜΑΝΕΙΣ ΚΤΛ)


Σκηνικό καλπονοθείας, αντίστοιχο του 2000, προκειμένου να αλλοιώσει τη λαϊκή ετυμηγορία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, στήνει το ΠΑΣΟΚ, επιστρατεύοντας για το σκοπό αυτό, όπως και τότε, στρατιές αλλοδαπών ψηφοφόρων.
Μόνο που αυτή τη φορά, αντί των αερομεταφερόμενων Γεωργιανών, Αμπχάζιων, Τσετσένων, Οσετίων που εν μια νυκτί βαφτίστηκαν Ελληνες, θα χρησιμοποιηθούν καθ’ όλα, φαινομενικά, τουλάχιστον, νόμιμοι υπήκοοι των χωρών της Ανατ. Ευρώπης, που εισήλθαν τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Γιατί ακόμη κι αυτό αμφισβητείται, όπως φυσικά και το κύρος των εκλογών, μετά την αποκάλυψη της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Το Ποντίκι», που μόνο εχθρικά διακείμενο προς την κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρηθεί, για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους «ανύπαρκτων» μεταναστών από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Πολωνία.
Πράγματι, η έρευνα της εφημερίδας έδειξε ότι δηλώθηκαν ως μόνιμοι τόποι κατοικίας των παραπάνω, οικόπεδα γεμάτα μπάζα, εργοτάξια, μισογκρεμισμένα σπίτια, μια χασαποταβέρνα και ένα ιχθυοπωλείο.
Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών απάντησε αργά χθες το βράδυ και ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στους δήμους. "Η εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους διενεργείται με ευθύνη των δήμων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει: "Οι δήμοι είναι που οφείλουν να ελέγχουν τα δικαιολογητικά που τους προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί και να πιστοποιούν ότι έχει προσέλθει ο ίδιος αυτοπροσώπως. Ο ρόλος του υπουργείου είναι να καταχωρηθεί τους τελικούς καταλόγους που αποστέλλουν οι Δήμοι, κάθε δύο μήνες στην κεντρική βάση".
Επιπροσθέτως, το υπουργείο εξαπολύει τα βέλη του κατά του Δήμου Αθηναίων και τονίζει ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται αποκλειστικά σ’ αυτόν. Παράλληλα, αναμένεται σήμερα το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να πραγματοποιήσει ελέγχους στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, ενώ θα ενημερωθεί και ο αρμόδιος εισαγγελέας.
Εν τω μεταξύ από το φωτογραφικό ρεπορτάζ της εφημερίδας αποδεικνύεται ο «βιασμός» της πολιτικής βούλησης του ελληνικού λαού, όπως συνέβη προ δεκαετίας με τις παράνομες ελληνοποιήσεις πλέον των 150.000 πολιτών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, οι οποίοι και έκριναν ουσιαστικά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2000.
Πράγματι, στο πόρισμα – φωτιά που συνέταξε το 2001 ο τότε εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ισίδωρος Ντογιάκος, προέκυψαν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για μια σειρά υπουργών της κυβέρνησης Σημίτη μεταξύ των οποίων και ο σημερινός πρωθυπουργός.
Ο τελευταίος αν και είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τα πρόσωπα που χορηγούσαν παράνομες παλιννοστήσεις σε όλες τις φυλές του Καυκάσου -μόνο η πρεσβεία μας στη Μόσχα έδωσε την περίπου 1996-2000 150.000 τέτοιες εγκρίσεις- δεν προέβη σε καμία ενέργεια προκειμένου να διωχθούν οι εμπλεκόμενοι διπλωματικοί υπάλληλοι.
Τον κ. Παπανδρέου είχε φροντίσει να ενημερώσει αναλυτικά για τη σοβαρότητα της υπόθεσης ο πρέσβης Χαρ. Δημητρίου, που είχε διεξάγει τη σχετική Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) μετά από σωρεία καταγγελιών ομογενών για κύκλωμα που είχε στηθεί στις πρεσβείες και στα προξενεία της Ελλάδας στα κράτη που απάρτιζαν την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ).
Από την ΕΔΕ που πραγματοποίησε ο κ. Δημητρίου στα προξενικά γραφεία της Μόσχας, της Τιφλίδας και του Νοβοροσίσκ ήρθαν στο φως αποκαλύψεις για:
* Πολιτικούς (οι οποίοι δεν κατονομάζονται) από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που μεσολαβούσαν για παράνομες ελληνοποιήσεις.
* Χορήγηση δεκάδων χιλιάδων παλιννοστήσεων η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν αμφιβόλου νομιμότητας.
* Ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έκαναν φτερά από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες της χώρας μας στις χώρες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης, στα αρχεία των οποίων υπήρχαν καταχωρημένα στοιχεία – φωτιά.

Αποροι – Μαϊμού
Παράλληλα, σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, στα χέρια αλλοδαπών, κυρίως Αλβανών και Βούλγαρων, βρίσκονται πάνω από 180.000 βιβλιάρια – μαϊμού απορίας ή γνήσια που ανήκαν σε Ελληνες που έχουν αποβιώσει.
Τα κυκλώματα αυτά εκμεταλλευόμενα τη νομοθεσία που επιτρέπει σε όποιον αλλοδαπό διαθέτει άδεια μονίμου ή προσωρινής διαμονής, να δικαιούται δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πλαστογραφούσαν βιβλιάρια απορίας.
Στη συνέχεια συνταγογραφούσαν, πάντα παράνομα, μεγάλες ποσότητες πανάκριβων φαρμάκων, τα οποία τα πουλούσαν στις χώρες τους, εκτοξεύοντας στα ύψη τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς.
Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο στο χώρο της υγείας, που έρχεται μετά την αποκάλυψη για τα καραβάνια Σκοπιανών και Βούλγαρων ασθενών που νοσηλεύονταν δωρεάν σε νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ ετησίως.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ξέχασαν το Καστελόριζο λόγω ...Μνημονίου


Τέλος οι επιδοτήσεις, τέλος και τα δρομολόγια σύνδεσης της Ρόδου με το Καστελόριζο το οποίο είχε επιλέξει ο πρωθυπουργός για να ανακοινώσει την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης.

Μέσω Τουρκίας γίνεται πλέον ο εφοδιασµός του Καστελλόριζου, γιατί δεν εκτελούνται ακτοπλοϊκά δροµολόγια που συνδέουν το ακριτικό νησί µε τη Ρόδο. Ο Γιώργος Παπανδρέου στα τέλη Απριλίου είχε επιλέξει το Καστελόριζο προκειμένου να ανακοινώσει σε δραματικούς τόνους την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης.

Εδώ και 15 ηµέρες διέκοψε τα ταξίδια που εκτελούσε τρεις φορές την εβδοµάδα το οχηµαταγωγό - επιβατηγό «Πρωτεύς». Κι αυτό γιατί σταµάτησε η επιχορήγηση των δροµολογίων του από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας.

Οι λόγοι είναι σχετικοί µε τη χορήγηση τραπεζικής εγγύησης στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του εν λόγω πλοίου, που ανήκει κυρίως στον Δήµο Σύµης και που συνδέει τη Ρόδο, εκτός από το Καστελλόριζο, µε τη Σύµη, την Τήλο και την Κω.

Οι κάτοικοι στα νησιά αντιµετωπίζουν τις τελευταίες εβδοµάδες σοβαρά προβλήµατα. Μέχρι τώρα δεν έγινε αντικατάσταση του «Πρωτέα» µε άλλο πλοίο, µε αποτέλεσµα οι κάτοικοι του Καστελλόριζου να καταφεύγουν στην απέναντι τουρκική πόλη Αντίφυλο (Κας) για να εφοδιάζονται µε είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως τρόφιµα!

Μάλιστα σήµερα προβλέπεται ένας σηµαντικός αριθµός κατοίκων από το Καστελλόριζο να µεταβεί στην Αντίφυλο, όπου λειτουργεί η καθιερωµένη µεγάλη λαϊκή αγορά για να εφοδιαστούν µε φρούτα, λαχανικά και άλλα είδη διατροφής.

«Είµαστε πολλές φορές αναγκασµένοι να πηγαίνουµε απέναντι για τα απαραίτητα, αφού δεν έχουµε τακτική συγκοινωνία µε τη Ρόδο και δεν µπορεί να εφοδιαστεί το Καστελλόριζο µε είδη πρώτης ανάγκης», λέει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Μαλτέζος, ένας από τους λιγοστούς µόνιµους κατοίκους του ακριτικού νησιού.

Ενα την εβδοµάδα

Σηµειώνεται ότι αυτή την περίοδο, καιρού επιτρέποντος, γίνεται ένα µόνο δροµολόγιο την εβδοµάδα µε το οχηµαταγωγό «Διαγόρας» και οι περισσότερες πτήσεις µε τα µικρά αεροπλάνα συνήθως µαταιώνονται, εξαιτίας των ισχυρών ανέµων που πνέουν στην περιοχή.

Αλλά και για τις µετακινήσεις τους οι κάτοικοι είναι υποχρεωµένοι να µεταβούν στην τουρκική πόλη Φετιγέ και από εκεί προς τη Ρόδο, όπου υπάρχει τακτική συγκοινωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προ ηµερών ένα ζευγάρι τουριστών από τη Σουηδία που περνούσε τις διακοπές του στο Καστελλόριζο, επειδή δεν µπορούσε να πάει στη Ρόδο ελλείψει συγκοινωνιακού µέσου, αναγκάστηκε να ναυλώσει ταχύπλοο σκάφος για να πάει στην απέναντι τουρκική πόλη κι από εκεί έφτασε στο αεροδρόµιο του Ντάλαµαν προκειµένου να πάρει το αεροπλάνο και να επιστρέψει.

«Τέτοιες συµπεριφορές εκ µέρους του κράτους µάς κάνουν να αισθανόµαστε πολίτες άλλης χώρας» υπογραµµίζει ο δήµαρχος του νησιού Παύλος Πανηγύρης, ο οποίος απευθύνθηκε χτες µε επιστολή του στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας την παρέµβασή του.

Πήγαν να τους συλλάβουν

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι εννέα πρώην δηµοτικοί σύµβουλοι του Καστελλόριζου επρόκειτο να προσέλθουν την περασµένη Δευτέρα στην ανακρίτρια της Ρόδου προκειµένου να καταθέσουν για µια υπόθεση του 2000 που αφορά καταπάτηση δηµοτικού ακινήτου, αλλά λόγω έλλειψης συγκοινωνιακού µέσου δεν τα κατάφεραν, µε αποτέλεσµα να εκδοθούν εντάλµατα σύλληψής τους.

Την επόµενη µέρα, που πραγµατοποιήθηκε το εβδοµαδιαίο δροµολόγιο, έφτασαν στη Ρόδο συνοδεία αστυνοµικών! Πάντως µετά τις απολογίες τους και οι εννέα αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς λόγους, αλλά θα παραµείνουν στη Ρόδο µέχρι την ερχόµενη Τρίτη που θα γίνει (εάν βέβαια πραγµατοποιηθεί) το µοναδικό δροµολόγιο προς το Καστελλόριζο!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ε.Ε.: «Ναι» σε περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης


Σε συμφωνία για μία «περιορισμένη» αλλαγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας με στόχο τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες της ευρωζώνης, κατέληξαν αργά τη νύχτα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Οι χώρες μέλη συμφώνησαν για τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης στη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της και καλούν τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου (Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ) να δεσμευτεί για σχετικές διαβουλεύσεις» με τα κράτη-μέλη, «για περιορισμένες αλλαγές της Συνθήκης προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο», ανέφερε το σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε ο κ. Ρόμπεϊ στους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε
Προβλέπεται επίσης ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου κατά τη διάρκεια της προσεχούς Συνόδου του Δεκεμβρίου, ώστε να καταστεί δυνατόν όλες οι αλλαγές να επικυρωθούν το αργότερο από τώρα έως τα μέσα του 2013.

Δεν πέρασε η γερμανική πρόταση για πολιτικές κυρώσεις

Έτσι, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν αργά τη νύχτα να υποστηρίξουν τη γαλλογερμανική θέση για περιορισμένες αλλαγές στη βασική συνθήκη που διέπει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δημιουργήσουν αμυντικούς μηχανισμούς έναντι μίας νέας οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, και παρά την επιμονή της καγκελαρίου Μέρκελ για την επιβολή και πολιτικών κυρώσεων στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες, η γερμανική πλευρά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που επιδίωκε για την άρση του δικαιώματος ψήφου των κρατών-μελών που παραβιάζουν τους κανόνες.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που οι τροποποιήσεις της Συνθήκης θα είναι περιορισμένες», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι δεν συζητείται πλέον το θέμα των δικαιωμάτων ψήφου.

«Η φρασεολογία των συμπερασμάτων (του Συμβουλίου) θα δείξει ότι δεν υπάρχει συμφωνία επ' αυτού», ανέφερε σήμερα, πριν την έναρξη της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της συνάντησης κορυφής.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανέφερε από την πλευρά της ότι «μπορεί κανείς να πει ότι το ευρώ θα ενισχυθεί, πρώτον μέσω της ενίσχυσης της Συνθήκης Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τις πιθανές κυρώσεις που θα γίνονται ημιαυτόματα».

«Υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν, αλλά η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, είναι κάτι στο οποίο είμαστε εμείς αρνητικοί, διότι υπονομεύει τελικά και τη δημοκρατική βούληση των πολιτών μας και των λαών», ξεκαθάρισε ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, ενώ για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας δήλωσε πως η Ελλάδα δεν έχει καταρχήν καμία αντίρρηση.

Εναντίον της αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφους τάχθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Αν η αλλαγή της συνθήκης πρόκειται να περιορίσει τα δικαιώματα των κρατών μελών στην ψήφιση, το βρίσκω απαράδεκτο και, για να μιλήσω ειλικρινά, δεν είναι ρεαλιστικό», όπως είπε.

Οι ηγέτες ζήτησαν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επεξεργαστεί τις αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να επιτευχθεί η τελική συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και εκείνος δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί για το θέμα αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

*Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ συμφωνούν ως προς την ανάγκη σύστασης μόνιμου μηχανισμού κρίσης για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ.

Ο μηχανισμός θα αντικαταστήσει το ταμείο υποστήριξης της ευρωζώνης που συστάθηκε την άνοιξη, έπειτα από την ελληνική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ την προπαρασκευαστική εργασία για τη γενική διευθέτηση του μελλοντικού μηχανισμού.

Ειδικότερα, θα πρέπει να επεξεργασθεί τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στον μηχανισμό. Οι τράπεζες οι οποίες δανείζουν χρήματα στις κυβερνήσεις μπορούν να κληθούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. θα εξετασθεί επίσης ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο μπορεί να επεμβαίνει με τη μορφή δανείων.

Οι χώρες που θα προσφεύγουν στον μηχανισμό αυτόν θα πρέπει να πληρούν πολύ αυστηρά κριτήρια.

*Περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης της Ενωσης

Με στόχο τη σύσταση του μηχανισμού κρίσης, οι ηγέτες της ΕΕ «καλούν τον πρόεδρο» της ΕΕ να ηγηθεί διαπραγματεύσεων με τα κράτη ως προς την περιορισμένη τροποποίηση της συνθήκης.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν και πάλι το θέμα τον Δεκέμβριο «ώστε να λάβουν την τελική απόφαση» για την «περιορισμένη» τροποποίηση της Συνθήκης, ώστε όλες οι μετατροπές να έχουν επικυρωθεί μέχρι τα μέσα του 2013, οπότε και εκπνέει η ισχύς του Ταμείου Υποστήριξης.

Η τροποποίηση της Συνθήκης μπορεί να γίνει μέσω μιας «απλοποιημένης διαδικασίας», που θα επιτρέψει τη γρήγορη εξέλιξή της και θα δώσει τη δυνατότητα να αποφευχθούν τα δημοψηφίσματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης.

* Αφαίρεση δικαιώματος ψήφου

Η εξέταση της ρήτρας αυτής, η οποία υποστηρίζεται από τη Γερμανία, αναβάλλεται. Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ «θα εξετάσει αργότερα το θέμα πιθανής προσωρινής αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συμβουλίων για τις χώρες της ευρωζώνης που επιδεικνύουν υπερβολική δημοσιονομική χαλαρότητα». Αυτή η επιλογή δεν θα αντιμετωπίζεται παρά «σε περίπτωση διαρκούς απειλής της σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης».

ΣΥΝ: Μετατρέπουν την Ε.Ε. σε ζώνη άγριου νεοφιλελευθερισμού

Εν τω μεταξύ, αντιλαϊκές χαρακτηρίζει ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ Γ. Μηλιός, τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την επιβολή κυρώσεων στις χώρες που παρουσιάζουν «υπερβολικό έλλειμμα και χρέος», κρίνοντας ότι τροποποιούν τη Συνθήκη της Λισαβόνας παρακάμπτοντας τη βούληση των ευρωπαϊκών λαών.

«Οι ηγέτες της ΕΕ εμμένουν σε μια στρατηγική που έχει μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη ζώνη του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού παγκοσμίως», επισημαίνει ο κ. Μηλιός, σημειώνοντας ότι το έλλειμμα δημοκρατίας είναι άμεση συνέπεια του αντιλαϊκού χαρακτήρα της απόφασης.

«Σε μια διεθνή οικονομική συγκυρία που το δημόσιο έλλειμμα υπερβαίνει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ το όριο του 60% που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας, με επίσημη εκτίμηση για έλλειμμα στην Ευρωζώνη 78,7% του ΑΕΠ για το 2010, το «αυστηροποιημένο» ΣΣΑ επιδιώκει να βάλει όλη την ΕΕ στο ζουρλομανδύα της περικοπής μισθών και δημόσιων κοινωνικών δαπανών, δηλαδή σε μια διαδικασία βίαιης αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ του κεφαλαίου», αναφέρει μεταξύ άλλων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/10/10

Στοιχεία για τους εγγεγραμμένους μετανάστες στους εκλογικούς καταλόγους ζητεί η ΝΔ


Ερωτηματικά για το θέμα συμμετοχής των μεταναστών στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θέτει ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Χρήστος Ζώης, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι».

Επικαλούμενος το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών είναι εγγεγραμμένοι μετανάστες με ψεύτικες διευθύνσεις, ο κ. Ζώης σημειώνει πως τα ερωτήματα είναι πολλά και σοβαρά και αφορούν, εκτός των άλλων, στην αξιοπιστία της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Σύμφωνα με το «Ποντίκι», δικαίωμα ψήφου έχουν πάρει μετανάστες οι οποίοι δηλώνουν διευθύνσεις μόνιμης κατοικίας, σε άδεια οικόπεδα, σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης, σε χαμόσπιτα και ερειπωμένα κτίσματα, και μάλιστα η εφημερίδα παρουσιάζει ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό.

«Η ΝΔ, δια του προέδρου της, πολλές φορές, έθεσε το θέμα των όρων και των προϋποθέσεων της συμμετοχής των μεταναστών σ’ αυτές τις εκλογές, επισημαίνοντας την επιπολαιότητα, αλλά και τις σκοπιμότητες που συνοδεύουν αυτή την κυβερνητική επιλογή», αναφέρει στη δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας, υποστηρίζοντας πως το θέμα που έρχεται στο φως από την εφημερίδα, καταρρίπτει κάθε ισχυρισμό της κυβέρνησης για το αδιάβλητο της διαδικασίας εγγραφής μεταναστών στους εκλογικούς καταλόγους, επιβεβαιώνει τις ενστάσεις της ΝΔ και πολλαπλασιάζει τα ερωτηματικά για τη σπουδή με την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε δικαίωμα συμμετοχής των μεταναστών σ’ αυτές τις εκλογές.

Καταλήγοντας, ο κ. Ζώης καλεί τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση όχι μόνο να δώσει εξηγήσεις για τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ της εφημερίδος, αλλά και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για το σύνολο των εγγεγραμμένων μεταναστών στους εκλογικούς καταλόγους όλων των δήμων της χώρας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εντυπωσιασμένοι οι ξένοι από το μέγα πλήθος και μέγα πάθος


Τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων παρελαύνουν από το πρωί σε ολόκληρη την χώρα επί τη 70η επετείω της 28ης Οκτωβρίου 1940. Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη, όπου παρά το ψύχος χιλιάδες κάτοικοι έχουν σπεύσει να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Εθνικά συνθήματα από τις μονάδες ειδικών δυνάμεων όλων των Όπλων και όλων των Κλάδων, έχουν ξεσηκώσει θύελλα ενθουσιασμού στα πλήθη.
Στέλνοντας ταυτόχρονα και τα τα κατάλληλα μηνύματα στους ξένους επισήμους και τις ξένες αποστολές που βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη λόγω DEFENSYS, ότι η Ελλάδα του Μνημονίου, υπάρχει μόνο στις ψυχές εκείνων που την θέλουν υπόδουλη. Απί πίσω βρίσκεται μια χώρα με περήφανους κατοίκους και Ένοπλες Δυνάμεις που αποτελούν την βασική οργανωμένη δύναμη υπεράσπισης της.

Οι ξένοι που βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη έχουν εντυπωσιαστεί τόσο με το πάθος αυτών που παρελαύνουν και την ακρίβεια των σχηματισμών, όσο και από το πλήθος που παρακολουθεί την παρέλαση παρά το δριμύ ψύχος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι ήρωες πολεμούσαν σαν Έλληνες…ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Σ' ΟΛΟΥΣ



Τους τελευταίους δώδεκα μήνες στην χώρα συνέβησαν απίθανα πράγματα τα οποία κανείς πραγματικός Έλληνας, Έλληνας στην ψυχή και όχι στο διαβατήριο μόνο, θα μπορούσε να πιστέψει. Με κορυφαία τραγική στιγμή ολων αυτών των δραματικών γεγονότων την φράση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι η Ελλάδα απώλεσε την εθνική κυριαρχία της και συνεπώς ότι τελούμε υπό ξένη κατοχή. Πιθανόν και ο ίδιος να μην καταλάβαινε τι σημαίνει αυτό που ξεστόμισε στη προσπάθειά του να δικαιολογήσει το επαίσχυντο "Μνημόνιο".
Ίσως γιατί δεν μπορεί να αντιληφθεί οτι η εθνική κυριαρχία χάνεται μόνο όταν η χώρα χάνει πόλεμο, όχι όταν κάποιοι τραπεζίτες ζητάνε τα λεφτά που δάνεισαν πίσω. Πριν από 70 χρόνια κάποιοι και μόνο στην ιδέα της πραγματικής απώλειας εθνικής κυριαρχίας αντεδρασαν αρκετά διαφορετικά απ'ότι οι σύγχρονοι πολιτικοί μας. Ίσως οι πράξεις και οι ενέργειες εκείνων να πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για τους νυν πολιτικούς όλων των παρατάξεων που έχουν πραγματική ευθύνη για το που έχει οδηγηθεί η χώρα σήμερα:

Στις 6 Απριλίου 1941, στις 5.15 πμ ο Χίτλερ εξαπέλυσε εναντίον της Πατρίδας μας 24 επίλεκτες μεραρχίες υπό τον Στρατάρχη Φον Λιστ σε εφαρμογή του σχεδίου «Μαρίτα». Το λιμάνι του Πειραιά βομβαρδίζεται με σφοδρότητα από τα Στούκας. Στο Βερολίνο, πληροφορούσαν τον Έλληνα πρέσβη ότι ο γερμανικός στρατός εισέρχεται στην Ελλάδα για να εκδιώξει τους Βρετανούς. Ο πρωθυπουργός Κορυζής απάντησε το δεύτερο μεγάλο ΟΧΙ.

Στα οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στην Μακεδονία και τη Θράκη (Νυμφαία, Εχίνος, Ρούπελ, Ιστίμπεη) οι Έλληνες μαχητές αμύνονται ηρωικά, κερδίζουν κάποιες μάχες και, όταν λήγει ο άνισος αγώνας τους, δέχονται στρατιωτικές τιμές από τον ίδιο τον αντίπαλο τους. Στις 9 Απριλίου, καταλαμβάνεται η Θεσσαλονίκη. Υπογράφεται συνθηκολόγηση. Η Ταξιαρχία του Έβρου, αφοπλίζεται. Ο Διοικητής της, Υποστράτηγος Ιωάννης Ζήσης, αυτοκτονεί.

Στις 18 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Κορυζής συμμετείχε σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνομιλία του με τον βασιλιά Γεώργιο. Ο Κορυζής επιστρέφοντας σπίτι του μη μπορώντας να αποδεχθεί ότι η χώρα του θα βρίσκεται σε λίγο υπό ξένη κυριαρχεία, αυτοκτονεί.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα από το σπίτι του Κορυζή, αυτοκτονεί επίσης και η Πηνελόπη Δέλτα την ώρα που οι Γερμανοί έμπαιναν στην Αθήνα.

Στις 23 Απριλίου, στην Ήπειρο, ο Ταγματάρχης πυροβολικού Νικόλαος Βερσής, διοικητής μοίρας πυροβολικού, όταν αναγκάζεται να παραδώσει τα πυροβόλα του στους Γερμανούς, σύμφωνα με τους όρους της ανακωχής, αυτοκτονεί, ενώ οι άνδρες του ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.

Αυτοί δικαιούνται εις τους αιώνας να φέρουν τον τίτλο "ΕΛΛΗΝΑΣ". Οι σημερινοί πολιτικοί;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/10/10

Τουρκικές επιφυλάξεις για την Frontex



Επιφυλάξεις για το έργο που αναλαμβάνει η Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα, διατυπώνει ο εκπρόσωπος της αρμοστείας UNHCR των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, στην Τουρκία, Μετίν Τσοραμπατίρ.

«Αυτοί που διαφεύγουν από βασανιστήρια και αυτοί που φεύγουν για οικονομικούς λόγους ταξιδεύουν όλοι μαζί στα πλοία, αλλά η Frontex τους μεταχειρίζεται ως οικονομικούς μετανάστες», παρατήρησε ο κ. Τσοράμπατιρ και τόνισε ότι «δεν πρέπει να επαναπροωθούμε αυτούς που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα βασανιστήρια».

Ο κ Τσοράμπατιρ διευκρίνισε ότι έχουν γίνει επαφές με την ΕΕ γι’ αυτό το θέμα, ενώ πρόσθεσε ότι η «ΕΕ ζητά από την Τουρκία, ο έλεγχος των συνόρων της να μην γίνεται από στρατιωτικές μονάδες».

«Η φύλαξη των συνόρων είναι δικαίωμα κάθε χώρας, αλλά στη φύλαξη των συνόρων προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι που διαφεύγουν από πιέσεις και βασανιστήρια. Δεν πρέπει αυτή η αρχή να καταπατείται», σημείωσε ακόμα ο κ. Τσοράμπατιρ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μίκης Θεοδωράκης: Κίνημα Πολιτών εάν... Εάν ο πρωθυπουργός οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές


Φραστική επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, εξαπέλυσε ο Μίκης Θεοδωράκης, μιλώντας στον κύκλο συζητήσεων που διοργανώνει το Ίδρυμα Θεοχαράκη και συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Π. Μαλούχος.

Μεταξύ άλλων ο διεθνής Έλληνας συνθέτης ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει στην ίδρυση ενός κινήματος ανεξάρτητων πολιτών, εάν ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδηγήσει τη χώρα και σε εθνικές εκλογές.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου με τη διακαναλική συνέντευξή του, εκβιάζει τον ελληνικό λαό, ότι αν δεν ψηφίσουμε τους δικούς του, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Σε αυτές τις συνθήκες οι εκλογές είναι θάνατος για την Ελλάδα, είμαστε σε διάλυση, θα σταματήσουν τα πάντα» δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ακόμη ανέφερε ότι έχει διαπιστώσει πως «αν κυβερνούσε ο Κώστας Καραμανλής, οι προοδευτικές και άλλες δυνάμεις της χώρας θα είχαν κάψει την Ελλάδα».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ανω του 15% το έλλειμμα του 2009


Σε επίπεδα άνω του 15% του ΑΕΠ θα αναθεωρηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Μετά την τελική αναθεώρηση από τη Eurostat… η οποία θα επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία για το 2009 μια για πάντα, (το έλλειμμα) θα είναι πάνω από 15%», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ σε οικονομικό φόρουμ στη Λεμεσό.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Νοεμβρίου. Τα υφιστάμενα στοιχεία για το 2009 δείχνουν έλλειμμα 13,8%.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε επίσης ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί την επόμενη χρονιά έως 3%. «Η ανάπτυξη θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος και τον επόμενο χρόνο μεταξύ 2,5% και 3%», ανέφερε.

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2011, το οποίο δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα αυτόν το μήνα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί την επόμενη χρονιά κατά 2,6% έναντι 4% το 2010.

Η Tράπεζα της Ελλάδος, στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4% και η ανεργία θα ξεπεράσει το 12%.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών και θα πρέπει να εστιάσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής για να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ «συνιστά ένα μεσοπρόθεσμο, συνεπές και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σχέδιο προσαρμογής της οικονομίας και συμπυκνώνει μέσα σε τριετή ορίζοντα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες και το κόστος των αλλαγών θα ήταν μικρότερο».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τελικά η χώρα θα κατορθώσει να ξεπεράσει τους στόχους που τέθηκαν για το 2010. Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τόνισε ότι δεν είναι αυτός ο στόχος της κυβέρνησης. «Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερε.

Μιλώντας σε συνέδριο της KPMG, ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα το spread

Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κινείται και σήμερα ανοδικά. Το προεκλογικό κλίμα και η επαναφορά των σεναρίων περί πτώχευσης της Ελλάδας οδήγησαν χθες το ελληνικό spread στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Στις 13:19 (ώρα Ελλάδος), το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds διευρυνόταν στις 763,3 μονάδες βάσης από περίπου 733 μονάδες βάσης που ήταν χθες.

«Υπήρξαν κάποιες περιορισμένες ρευστοποιήσεις αλλά φαίνεται ότι η αγορά σταμάτησε να δίνει τιμές και έτσι (το spread) απλά διευρύνεται», παρατηρεί trader.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Προτάσεις Προβόπουλου για να κάνει οικονομία το Κράτος


"Απλά μαθήματα οικονομίας" παραδίδει εν μέσω κρίσης στην κυβέρνηση ο Γιώργος Προβόπουλος, που προτείνει συγκεκριμένους, απλούς και πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και εξοικονόμησης "ζεστού χρήματος" που έχει ανάγκη η χώρα.

Στην ενδιάμεση έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος "βάζει κάτω τα νούμερα" και προβαίνει σε ουσιαστικές διαπιστώσεις αλλά και πολύ τολμηρές (για τα νεοελληνικά ήθη) υποδείξεις, που κοστίζουν λίγο ενώ προσφέρουν πολλά –κυρίως στην "κοινή λογική".

Για το λόγο αυτό συστήνει στην κυβέρνηση:

α) εξορθολογισμό των δαπανών,
β) μόνιμα μέτρα μείωση των ελλειμμάτων,
γ) όχι νέους φόρους. Και προτείνει:

- νέους κανόνες μετατάξεων στο δημόσιο: με την απελευθέρωσή τους από το 2007, οι υπηρεσίες άδειασαν από υπαλλήλους και ζητούν νέες προσλήψεις. Έτσι, πχ, ένας εργαζόμενος σε δημοτική επιχείρηση μετατασσόταν στο δήμο ως μόνιμος και στη συνέχεια στο δημόσιο, όπως και διάφοροι παρατρεχάμενοι που διορίζονταν μετά από 2 χρόνια "θητείας" σε βουλευτικό γραφείο. Επίσης στο υπουργείο Παιδείας που απασχολεί το μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων (180-190 χιλιάδες) από κάθε άλλο υπουργείο, με διπλάσιους κατά κεφαλήν εκπαιδευτικούς από όσους η Φινλανδία, με 10.000 εκπαιδευτικούς αποσπασμένους σε υπηρεσίες εκτός Υπουργείου Παιδείας, προχωρά κάθε χρόνο σε πρόσληψη χιλιάδων ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν τα "κενά".

- "μαχαίρι" σε άχρηστα ΤΕΙ: όπως επισημαίνει ο κ.Προβόπουλος, υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ συνεχώς δημιουργούνται νέα τμήματα για αντικείμενο που δεν ενδιαφέρει ούτε την αγορά, ούτε τους υποψηφίους σπουδαστές.

- τέλος στην δωρεάν επ’ αόριστον φοίτηση: προτείνει, εναλλακτικά, να αυξηθούν οι υποτροφίες και τα φοιτητικά δάνεια και να επανεξεταστεί το υπάρχον καθεστώς για τους "αιώνιους φοιτητές".

- να ανασταλούν μέχρι νεωτέρας προγράμματα με "δωρεάν" κρουαζιέρες και ταξίδια: σε εποχές το Κράτος παγώνει, μειώνει ή κόβει τελείως τις συντάξεις στο λαό –τονίζει ο Γιώργος Προβόπουλος- θα πρέπει να πάψουν π.χ. για μία πενταετία τα ΚΑΠΗ να προσφέρουν εκδρομές στο εξωτερικό, κρουαζιέρες κλπ, και τα λεφτά να πάνε για αυξήσεις στις συντάξεις. "Δεν θα πρέπει επομένως να συνεχιστούν τα προγράμματα εκδρομών των ΚΑΠΗ στο εξωτερικό με επιχορήγηση των δήμων, ούτε οι επταήμερες καλοκαιρινές διακοπές με κάλυψη ολόκληρου του κόστους από τους δήμους. Εξάλλου, με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθεί και η διαφθορά που συνδέεται με τη λειτουργία των ΚΑΠΗ" τονίζει ο Γιώργος Προβόπουλος. Για τους ίδιους λόγους ζητά να ανασταλούν και προγράμματα μαζικής ενοικίασης ιστιοπλοϊκών σκαφών, μέσω της ΓΓ Νέας Γενιάς.

- "φρένο" στις δαπάνες για τη μεταφορά μαθητών γυμνασίων-λυκείων: ο προϋπολογισμός του 2010 (εν μέσω κρίσης) προέβλεπε πιστώσεις ύψους 280 εκατ. ευρώ για μεταφορά στο σχολείο μαθητών από απομακρυσμένα χωριά. Το ύψος της δαπάνης κρίνεται εξωφρενική αφού, με τα ίδια λεφτά, θα μπορούσε κάθε χρόνο το δημόσιο να …χαρίζει πχ από ένα καινούργιο ΙΧ στους γονείς 28.000 τέτοιων μαθητών (για να τους μεταφέρουν οι ίδιοι) ή να κατασκευάζει 70 καινούργια δωδεκαθέσια σχολεία (ή 140 γυμνάσια) σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως υπογραμμίζει ο κ.Προβόπουλος, τα λεφτά για μεταφορά μαθητών έχουν λάβει χαρακτήρα "επιδότησης" των υπεραστικών λεωφορείων και πρέπει να επανεξεταστεί.

- να κλείσουν ζημιογόνες κλπ δημοτικές επιχειρήσεις: στα τελευταία 15 περίπου χρόνια, οι δήμοι ίδρυσαν 6.000 περίπου δημοτικές επιχειρήσεις, τα οικονομικά των οποίων δεν υπόκεινται σε έλεγχο. Οι δήμοι ουσιαστικά καθορίζουν το ύψος των δαπανών τους και στη συνέχεια απαιτούν (και συνήθως λαμβάνουν) αυξημένα κονδύλια από τον προϋπολογισμό.

- Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας: να πάψει το δημόσιο να πληρώνει "χρυσά ενοίκια" για να στεγάζει τις υπηρεσίες του, και να εισπράττει ψίχουλα από όσα το ίδιο μισθώνει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/10/10

Παραιτήθηκε επιτέλους η ειδική γραμματέας του υπ. Παιδείας Θάλεια Δραγώνα


Δεκτή έκανε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου την παραίτηση της Θάλειας Δραγώνα από τη θέση της Ειδικής Γραμματέως του υπουργείου. Σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση που είχε με την κ. Διαμαντοπούλου, η κ. Δραγώνα επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την παραίτησή της, ενώ ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας για την εμπιστοσύνη και το πνεύμα συνεργασίας που, όπως είπε, της έδειξαν.

Από την πλευρά της η κ. Διαμαντοπούλου εξέφρασε της ευχαριστίες της για την προσφορά της κ. Δραγώνα στο έργο του υπουργείου για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, τονίζοντας ότι, παρότι χάνει μία πολύτιμη συνεργάτιδα, οι λόγοι της παραίτησης είναι απολύτως σεβαστοί.

Καθοριστικό πάντως ρόλο στην απόφαση για την παραίτηση της τέως ειδικής γραμματέως φαίνεται πως ήταν η πρότασή της να διδάσκεται ως προαιρετικό στα σχολεία το μάθημα της Ιστορίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα αναφέρθηκε με χθεσινή του ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας τα αναγραφόμενα περί παραιτήσεως της κ. Δραγώνα.

«Χαίρομαι που και για τις δύο, Ρεπούση και Δραγώνα, είμαστε αιτία εμείς. Φωνάζαμε μέσα στη Βουλή, το είπα και κατά πρόσωπο του κ. Παπανδρέου: μην περιμένεις από εμάς στήριξη όσο η κ. Δραγώνα είναι στο υπουργείο. Εχουμε μια τόσο μεγάλη Ιστορία που πρέπει να είναι τουλάχιστον υποχρεωτικό το μάθημά της (στα σχολεία)», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διεθνής Διαφάνεια: Η Ελλάδα πρώτη σε διαφθορά στην ΕΕ


Στην 78η θέση ανάμεσα σε 178 χώρες και τελευταία ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας σύμφωνα με τη βαθμολογία στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (Corruption Perception Index CPI) για το 2010. Παράλληλα η χώρα μας παρουσίασε την τρίτη μεγαλύτερη επιδείνωση στην κατάταξη, καθώς υποχώρησε επτά θέσεις, από την 71η στην οποία βρισκόταν το 2009.

Η χώρα μας βαθμολογήθηκε με 3,5 στην κλίμακα από 0 (άκρως διεφθαρμένες χώρες) έως 10 (χαμηλά επίπεδα διαφθοράς). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, «μεταξύ των χωρών που σημείωσαν επιδείνωση ξεχωρίζουν εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, η οποία επισπεύσθηκε λόγω της ύπαρξης ελλείμματος διαφάνειας και ακεραιότητας - η Ελλάδα δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση».

Ο πρόεδρος του ελληνικού τομέα της Διεθνούς Διαφάνειας Κώστας Μπακούρης τόνισε: «Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση διαμορφώθηκε παρά τις προσπάθειες της πολιτείας με θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις (προστασία πληροφοριοδοτών, παρεμβάσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, "διαύγεια", νέος νόμος για τον έλεγχο των δαπανών στις περιφερειακές εκλογές, παρεμβάσεις με τον Καλλικράτη). Η προσπάθεια δεν είναι αρκετή καθώς οι ενέργειες αυτές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρηματιών…. Επιλογές της κυβέρνησης όπως η περαίωση και η εξαγγελία της πρόθεσης για νομιμοποίηση αυθαιρέτων / ημί-υπαίθριων οδηγούν σε διαφορετική κατεύθυνση και στέλνουν λάθος μηνύματα».

Μεγαλύτερη η διαφθορά σε χώρες που έχουν πληγεί από πολέμους

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη μοιράζονται την πρώτη θέση με βαθμολογία 9,3. Ασταθείς κυβερνήσεις, με παρελθόν συγκρούσεων, εξακολουθούν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ μοιράζονται την προτελευταία θέση με βαθμολογία 1,4, ενώ η Σομαλία, έρχεται τελευταία με βαθμολογία 1,1.

«Τα φετινά αποτελέσματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της διακυβέρνησης σε ολόκληρο τον κόσμο… Η ανοχή απέναντι στη διαφθορά είναι απαράδεκτη. Πάρα πολλοί φτωχοί και ευάλωτοι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες της διαφθοράς σε όλο τον κόσμο. Χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερη εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων και νόμων», δήλωσε η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ουγκέτ Λαμπέλ.

Βελτίωση συγκριτικά με τις βαθμολογίες του 2009 παρουσίασαν το Μπουτάν, η Χιλή, ο Ισημερινός, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Γκάμπια, η Αϊτή, η Τζαμάικα, το Κουβέιτ και το Κατάρ.

Επιδείνωση εντοπίζεται, εκτός από την Ελλάδα, στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μαδαγασκάρη, τον Νίγηρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Παπανδρέου βούλιαξε την τηλεθέαση!


Ενα εκατομμύριο πολίτες λιγότεροι σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα. Μεγάλη η πτώση στο 10-11. 'Ενα σκηνικό πρόχειρα στημένο, οι ατέλειες πολλές, οι πρωταγωνιστές αμήχανοι.
Το πλατώ που στήθηκε για την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν εμφανώς οργανωμένο στο πόδι και φανέρωνε το εσπευσμένο της απόφασης να εμφανιστεί διακαναλικώς άρον άρον ο κ. Παπανδρέου.

Από το πρώτο δεκάλεπτο ότι ήταν να ειπωθεί είχε ειπωθεί και άρχισαν τα αναμασήματα. Κάποιοι άρχισαν το ζάπινγκ, κάποιοι άλλοι έκλεισαν την τηλεόραση.

Αυτό όμως που είναι αδιαμφισβήτητο είναι οτι ένα εκατομμύριο τηλεθεατές που την περασμένη Δευτέρα είχαν καθηλωθεί στις τηλεοράσεις τους να δουν ΤΟ ΝΗΣΙ στο MEGA, χθες βράδυ την είχαν στο off.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η μεγαλύτερη πτώση στην τηλεθέαση ήταν από τις 10 έως τις 11.
Τα κοινά που γύρισαν την πλάτη είναι κυρίως οι νέοι και οι γυναίκες.
Ακόμα αναρωτιούνται πολλοί γιατί ούτε ένας από τους δημοσιογράφους δεν ρώτησε τον πρωθυπουργό όταν απείλησε με εθνικές εκλογές ποιός είναι ο πήχυς. Τι εννοεί αν χάσω. Ποιό είναι το ποσοστό που θα θεωρηθεί απαγορευτικό για να συνεχίσει να κυβερνάει.

Από ένα σημείο και μετά ο χρόνος είχε σταματήσει και επαναλαμβάνονταν τα ίδια κλισέ. Η κάμερα έπιασε πολλούς από τους δημοσιογράφους να κοιτάζουν ανυπόμονα το ρολόι τους.

Πίσω από τον πρωθυπουργό είχε τοποθετηθεί ένα μπλέ τελάρο που έπαιζε το ρόλο του φωτογενούς φόντου.Ο ίδιος επέλεξε μπλε γραβάτα πιθανότατα για συμβολικούς λόγους. Στο πρωθυπουργικό γραφείο κόλλησε ένα μεγάλο τραπέζι για να χωρέσουν μάλλον στριμωχτά οι 7 δημοσιογράφοι.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

H ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, Ύφεση 4%, ανάκαμψη σε ένα χρόνο αλλά όχι άλλοι φόροι!


Μήνυμα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο τέλος του 2011 στέλνει ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει ότι η τρέχουσα χρονιά θα κλείσει με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο 4% περίπου, για να υποχωρήσει η ύφεση στο 2,7% το επόμενο έτος. Στην ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή, ο Διοικητής είναι κατηγορηματικός ως προς το ότι περιθώρια για την επιβολή άλλων φόρων στις επιχειρήσεις και στους πολίτες δεν υπάρχουν.

Το μήνυμα που περιλαμβάνεται στην έκθεση είναι πως η ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο δεν δικαιολογείται εφησυχασμός καθώς ακόμη βρίσκεται στο μέσον μίας μεγάλης προσπάθειας.
Ειδικότερα, ο Διοικητής της Τ.τ.Ε. με την έκθεσή του στέλνει το μήνυμα ότι «ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Πρέπει να γίνει κατανοητό στους Έλληνες ότι δεν υπάρχει πλέον επιστροφή στην κατανάλωση με δανεικά. Αυτές οι εποχές τελείωσαν».

Στην ίδια έκθεση ο Γιώργος Προβοπουλος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι:

- Η αύξηση των εσόδων στο προϋπολογισμό του 2011 θα πρέπει να προέλθει κατά 2/3 από την περικοπή των δαπανών και κατά το 1/3 από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Περιθώρια για επιπλέον φόρους σε επιχειρήσεις, μισθωτούς, συνταξιούχους δεν υπάρχουν.

- Θα πρέπει να καταργηθούν όλοι οι οργανισμοί που δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία

- Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις και ο περιορισμός της ζήτησης των δανείων θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Παρόλα ταύτα διατηρήθηκε η κεφαλαιακή επάρκεια του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος εξαιτίας των πρόσφατων αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων, εξαιτίας του πακέτου των 25 δισ. ευρώ άλλα και από την προτροπή της κεντρικής τράπεζας να μην δοθούν μερίσματα για την χρήση του 2009

-Ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ (ύφεση) στο τέλος του 2010 θα κλείσει πέριξ του -4%.

Η συνέντευξη στο Reuters

Μια μέρα, πάντως, πριν τη θεσμική κατάθεση της ενδιάμεσης έκθεσης στην Βουλή, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος μίλησε στο Reuters, προβλέποντας οικονομική ανάκαμψη στο τέλος του 2011, ενώ για τις τράπεζες εκτίμησε ότι έχουν περάσει τα χειρότερα λόγω του γεγονότος ότι αυτό που συνέβη στον κλάδο ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης.

Οι τράπεζες έχουν δυνατή κεφαλαιακή επάρκεια και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι πέρασαν επιτυχώς τα stress test της CEBS τον περασμένο Ιούλιο, τα οποία είχαν πολύ αυστηρές παραδοχές. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ανοίγματος της διατραπεζικής αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες και τόνισε ότι προτεραιότητα τους πρέπει να είναι η ενίσχυση των ισολογισμών τους.

Αναφορικά με το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει μία σειρά τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα κάνουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική και με το χρόνο θα μειώσουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

To 2010 το έλλειμμα αυτό θα υποχωρήσει ελαφρά στο 10% περίπου.

Επιπλέον, ο Διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι το ύψος των βασικών επιτοκίων του ευρώ είναι κατάλληλο και δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει κίνδυνο διπλής ύφεσης για την ευρωπαϊκή οικονομία, παρόλο που ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί στο δεύτερο εξάμηνο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

"Τελευταία ευκαιρία για συμβιβασμό" λένε στο υπ. Οικονομικών.Τζίφος ο επαναπατρισμός και …παρατείνεται


Παράταση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου –το λιγότερο- προτίθεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στη διορία που έληξε στις 15 Οκτωβρίου, για "να φέρουν πίσω τα λεφτά", όσοι έλληνες έχουν βγάλει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη διαμηνύσει σε νομικούς και οικονομικούς συμβούλους μεγαλοεπιχειρηματιών, να μεταφέρουν το μήνυμα στους πελάτες τους ότι αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία που θα έχουν, πριν το Δημόσιο επιδοθεί σε άγριο φοροκυνηγητό και ελέγχους πόθεν έσχες, εις βάρος όσων θα εντοπίζει να μην έχουν "επαναπατρίσει" τα κεφάλαιά τους, ύστερα από επεξεργασία στοιχείων που συλλέγει από τράπεζες του εξωτερικού.

Στην πράξη πάντως, σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις, τα αποτελέσματα από τη διαδικασία που εφαρμόστηκε απέδωσε μηδαμινά –αν όχι μηδενικά- αποτελέσματα.

Όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, μόλις τους πολύ τελευταίους μήνες εμφανίστηκε ένα καταρχήν ενδιαφέρον για αξιοποίηση του μέτρου.

Η ευνοϊκή ρύθμιση του τελευταίου φορολογικού νόμου, προβλέπει ότι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που φορολογούνται στην Ελλάδα μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια που βρίσκονται στην αλλοδαπή, σε προθεσμιακό λογαριασμό κατάθεσης στην Ελλάδα, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον καταβάλλουν φόρο με συντελεστή 5% επί της αξίας των καταθέσεων που μεταφέρουν, κατά τον χρόνο της μεταφοράς.

Αν τα κεφάλαια παραμείνουν κατατεθειμένα στην αλλοδαπή, οφείλεται φόρος 8% πάνω σε αυτά. Με την καταβολή του φόρου επί της αξίας των κεφαλαίων που εισάγονται, εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου φυσικού ή νομικού προσώπου για τα κεφάλαια που εισάγει, ενώ δεν ερευνάται ο τρόπος απόκτησής τους.

Επίσης μπορούν να επαναπατριστούν κεφάλαια τα οποία είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού, εφόσον ο λογαριασμός αυτός ανήκει σε ξένη εταιρεία, της οποίας μοναδικός μέτοχος ή εταίρος είναι φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Ελλάδας.

Τα κεφάλαια αυτά μπορούν επίσης να μείνουν κατατεθειμένα στο εξωτερικό στο όνομα του φυσικού προσώπου - μετόχου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εταιρεία να δώσει βεβαίωση όπου θα γράφεται αναλυτικά η σύνθεση του κεφαλαίου της.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στις 147.000 οι αιτήσεις για τους ημιυπαίθριους


Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προστίμων για τους ημιυπαίθριους, σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τους πολίτες που έχουν αυθαιρετήσει.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος κ. Νίκο Σηφουνάκη, το ΥΠΕΚΑ, σκοπεύει να επεκτείνει κατά οχτώ έως δέκα δόσεις το χρόνο εξόφλησης των προστίμων, από έξι δόσεις που προβλέπει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, έως την προηγούμενη Παρασκευή, είχαν συγκεντρωθεί 147.000 αιτήσεις, με το μέσο όρο υποβολής δηλώσεων να διαμορφώνεται σε 3.200 αιτήσεις την ημέρα. Ο κ. Σηφουνάκης δήλωσε, ότι είναι εφικτός ο στόχος της άντλησης των 500 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο για τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους και εκτίμησε ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν υποβληθεί 300.000 αιτήσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στις δηλώσεις των ημιυπαίθριων, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει παράταση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων που στέλνονται ταχυδρομικός, πέραν τις 31 Οκτωβρίου που προβλέπει η ρύθμιση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια Η Pimco βλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας


H Ελλάδα πιθανότατα θα χρεοκοπήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια καθώς οι περικοπές των δαπανών δεν θα είναι αρκετές για να μειωθεί το υπέρογκο κρατικό χρέος δήλωσε σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας κρατικών ομολόγων στον κόσμο, ο κ.El Arian , ο άνθρωπος τον οποίο αρνήθηκε να συναντήσει πέρυσι ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Το ραντεβού το οποίο είχαν κανονίσει επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο δεν έγινε ποτέ με υπαιτιότητα του Έλληνα υπουργού και έκτοτε η Pimco δήλωσε πριν τον Μάιο του 2010 ότι δεν μπορεί να κρατήσει ελληνικά ομόλογα ( σ.σ και ήταν εύλογο διότι η εταιρεία είχε μετόχους και το ελληνικό spread αυξανόταν ραγδαία ). Η χρεοκοπία είναι πιθανή « εφόσον μπορεί να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες και να γίνει με ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους και με επανατιμολόγηση ώστε να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα», είπε ο κ. El Arian.

Η εναλλακτική λύση δεν υπόσχεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης», προσέθεσε. «Δεν έχω δει το 11% του ΑΕΠ να μεταφέρεται κάτω από τις τρέχουσες προϋποθέσεις του προγράμματος.

«Στο τέλος της διαδικασίας [σ.σ. του Μνημονίου, το 2013] το βάρος του χρέους πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο απ' ότι ήταν στην αρχή», σημείωσε και υποστήριξε ότι «το πιο πιθανό αποτέλεσμα, σε κάποιο σημείο, όταν και το υπόλοιπο σύστημα θα αναγκαστεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα του χρέους».Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της Standard & Poor's, Ντίμαν Σέρμα, είπε ότι δεν βλέπει ελληνική χρεοκοπία, καθώς «ο σχεδιασμός ήταν ανέκαθεν να βρεθεί μια συλλογική λύση» στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

25/10/10

Ομάδες της FRONTEX στον Έβρο


Ομάδες ταχείας επέμβασης της FRONTEX θα αναπτυχθούν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μαζική εισροή παράνομων μεταναστών, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν αργά το βράδυ της Κυριακής, η μεθοριακή δύναμη ταχείας επέμβασης(Rapid Border Intervention Teams) που συστάθηκε το 2007, «ενεργοποιείται σήμερα για πρώτη φορά».

Όπως αναφέρεται, «ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που περνούν τα σύνορα παρουσιάζει σταθερή αύξηση και η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δραματική, ιδιαίτερα στα 12,5 χιλιόμετρα κοντά στην ελληνική πόλη Ορεστιάδα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυνάμεις θα αναπτυχθούν και θα τεθούν υπό τις οδηγίες των ελληνικών αρχών «για περιορισμένο χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά της, η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε «η ροή των ανθρώπων που περνούν παράνομα τα σύνορα έχουν αγγίξει επίπεδα συναγερμού και η Ελλάδα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κατάσταση».

Την ανάπτυξη των συνοριακών ομάδων ταχείας επέμβασης και τη συνεργασία της Κομισιόν είχε ζητήσει με επιστολή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Εθνική προτεραιότητα» για Ελλάδα και Ρωσία ο αγωγός Μπουργκάς


Τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα αποφάσισαν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Σματκό.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνάντησης, συμφωνήθηκε η ομάδα εργασίας να συνεδριάσει έως το τέλος του 2010 με αντικείμενο τη ρύθμιση όλων των διμερών ενεργειακών θεμάτων και τις δυνατότητες μελλοντικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ αντικείμενο της διαβούλευσης θα αποτελέσει και η υλοποίηση του σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Όσον αφορά στο εν λόγω έργο, τόσο η ελληνική, όσο και η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσαν την σπουδαιότητά του, τονίζοντας ότι αποτελεί εθνική προτεραιότητα και για τα δύο κράτη. Η κ. Μπιρμπίλη ενημέρωσε τον Ρώσο υπουργό για την εξέλιξη του έργου και υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας. Ερωτηθείσα σχετικά με τη στάση της Βουλγαρίας στο θέμα, υποστήριξε ότι αυτή ξεκαθαρίστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σόφια, ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει σαφέστατα μια αναβλητικότητα από την πλευρά των Βουλγάρων, οι οποίοι περιμένουν την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από τη διέλευση του αγωγού, για να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Σματκό χαρακτήρισε την Ελλάδα «στρατηγικό εταίρο» της Ρωσίας και αναγνώρισε ότι η χώρα μας κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την εκτέλεση του έργου. Όπως εξάλλου συμπλήρωσε, αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι η θέση της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας, που αποφασίστηκε να σχηματιστεί, θα γίνει συζήτηση για μια «κοινή θέση Ελλάδας και Ρωσίας για το θέμα του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη».

Όσον αφορά στον αγωγό South Stream, αμφότεροι οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τη σπουδαιότητα προώθησής του και αναγνώρισαν ότι η ίδρυση της εταιρείας South Steam τον περασμένο Ιούλιο συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο και ολοκλήρωση του έργου. Η κ. Μπιρμπίλη ενημέρωσε το Ρώσο ομόλογό της ότι το έργο έχει ενταχθεί στο δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Δικτύου φυσικού αερίου 2011- 2020 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου, ενώ η ρωσική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη θετική πορεία του έργου και από βουλγαρικής πλευράς.

Τέλος, ο Ρώσος υπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ρωσίας για συμμετοχή στην κατασκευή και επέκταση των υποδομών και δικτύων για την εσωτερική διανομή του φυσικού αερίου στη χώρα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Καλύτερα ψαράς παρά κυνηγός. Κυνηγός σκότωσε κυνηγό στην Αρκαδία


Τραγωδία στην Αρκαδία! Κυνηγός πυροβόλησε και σκότωσε κατά λάθος έναν 65χρονο συνάδελφό του, τον οποίο πέρασε για θήραμα! Ωστόσο, μόλις διαπίστωσε τι είχε κάνει, έσπευσε να εξαφανιστεί! Ήταν το έβδομο ατύχημα από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου που δεν φαίνεται ιδιαίτερα «τυχερή» για τους χομπίστες του είδους.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη σε αγροτική τοποθεσία στην Πετρίνα Αρκαδίας, όπου ο 65χρονος κυνηγός είχε στήσει ενέδρα αναμένοντας να εμφανιστεί κάποιος αγριόχοιρος… Όμως, ξαφνικά, ακούστηκε ένας πυροβολισμός από κυνηγετικό όπλο και έπεσε νεκρός! Άλλοι κυνηγοί βρήκαν το πτώμα του αρκετή ώρα αργότερα, όταν ο ακούσιος δράστης που όπως όλα δείχνουν τον είχε περάσει για θήραμα, είχε αντιληφθεί τι έκανε και εξαφανίστηκε αφήνοντάς τον αβοήθητο! Τώρα, αναζητείται από την τοπική Αστυνομία.

Η φετινή κυνηγετική περίοδος έχει σημαδευτεί και από άλλα έξη περιστατικά:

*** 12 Οκτωβρίου: Στην αγροτική περιοχή του οικισμού Ισάλου Μαρώνειας στην Ροδόπη, εκπυρσοκρότησε το κυνηγετικό όπλο ενός 61χρονου κυνηγού και τον τραυμάτισε θανάσιμα μπροστά στα μάτια συναδέλφων του!

*** 4 Οκτωβρίου: Δύο 24ωρα μετά την εξαφάνισή του, βρέθηκε νεκρός ένας 56χρονος που είχε πάει για κυνήγι στο ορεινό Βίτσι έξω από την Καστοριά. Πάνω του είχε πέσει ένα μεγάλο δέντρο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ακαριαία!

*** 3 Οκτωβρίου: στην περιοχή Φλαμουριά της Πέλλας, όπου κυνηγούσαν δύο φίλοι, ο ένας από αυτούς -55 χρόνων- πίστεψε πως είχε εντοπίσει θήραμα, πυροβόλησε και χτύπησε τον φίλο του!

*** 22 Σεπτεμβρίου: μια 73χρονη γυναίκα που έκανε αγροτικές εργασίες μέσα στο κτήμα της, σε αγροτική περιοχή του δήμου Πύλου, δέχθηκε πυροβολισμό και τραυματίσθηκε στην δεξιά ωμοπλάτη και τον αντίστοιχο βραχίονά της!

*** 21 Σεπτεμβρίου: στο Πλωμάρι Μυτιλήνης, ένας 36χρονος πυροβόλησε ένα ορτύκι και τραυμάτισε τον 18χρονο φίλο του στην πλάτη και το πίσω μέρος του αυχένα και του κεφαλιού του!

*** 1 Σεπτεμβρίου: Ένας 50χρονος κυνηγός από τα Πουγκάκια Φθιώτιδας προδόθηκε από την καρδιά του σε μια απόκρημνη πλαγιά όπου έστηνε καρτέρι σε αγριογούρουνα και βρέθηκε νεκρός.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ερχεται νέο «κούρεμα» στον ευρύτερο δημόσιο τομέα


Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί το 2011 σε ΔΕΚΟ και «προβληματικούς» Οργανισμούς, μετά την επικείμενη αναθεώρηση του ελλείμματος, στα μέσα Νοεμβρίου.

Τα «μηνύματα» που λαμβάνει από τις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα θα εκτιναχθεί τουλάχιστον στο 15,5%, από 13,8% που ανέμενε, σύμφωνα με το προσχέδιου του νέου κρατικού Προϋπολογισμού.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση, θέλοντας αφενός μεν να διασκεδάσει τις αντιδράσεις της τρόικας, η οποία μετ' επιτάσεως ζητεί ήδη νέα μέτρα, αφετέρου δε να προστατέψει όσο μπορεί πλέον το κοινωνικό προφίλ της, θα στραφεί για μια ακόμη φορά στην περαιτέρω περιστολή των δαπανών.

Νέες περικοπές στο ΠΔΕ

Ετσι, σε πρώτη φάση, το νέο «πακέτο» θα περιλαμβάνει περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και περικοπή των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Δεδομένες βέβαια πρέπει να θεωρούνται οι δραστικές περικοπές στις ΔΕΚΟ, όσον αφορά στα επιδόματα, τις υπερωρίες και τις αποζημιώσεις για εκτός έδρας. Δεν αποκλείεται μάλιστα χιλιάδες εργαζόμενοι σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ, αλλά και σε Οργανισμούς με τεράστια ελλείμματα, που ταυτοχρόνως έχουν χάσει τον κοινωνικό χαρακτήρα για τον οποίο συστάθηκαν, να μην έχουν καν το δικαίωμα μετάταξης, από τη στιγμή που θα καταργηθούν.

Ηδη το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο συνενώσεων οργανισμών και υπηρεσιών, με στόχο την περιστολή του «σπάταλου» κράτους, έχει έτοιμο πρόγραμμα αναγκαστικών μετατάξεων, ενώ ακόμη δεν έχει αποφασίσει για το πώς και εάν, φυσικά, απορροφηθούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν σε οργανισμούς και υπηρεσίες που πρέπει, όπως άλλωστε υπογραμμίζεται και στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή, να καταργηθούν.

Από την άλλη πλευρά, και όσοι εργάζονται σήμερα στο στενό δημόσιο τομέα θα υποστούν νέες μειώσεις στις αποδοχές τους, από το επόμενο έτος.

Ενιαία μισθολόγιο

Αυτό θα επιτευχθεί με έμμεσο τρόπο, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάργηση τουλάχιστον 200 επιδομάτων και ειδικών παροχών, που απολαμβάνει σήμερα η πλειονότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Τα μόνα επιδόματα, που έχει αποφασίσει να διατηρήσει η κυβέρνηση, είναι το οικογενειακό και θέσης, γεγονός που μεταφράζεται ότι οι αποδοχές όλων των υπαλλήλων στο Δημόσιο θα μειωθούν επιπλέον 10% - 20%.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, εάν το «στοίχημα» όσον αφορά στη μείωση των δαπανών αποτύχει, καθώς πολλά εξαρτώνται από τις κοινωνικές αντιδράσεις που σίγουρα υπολογίζει πλέον το κυβερνών κόμμα, όπως φαίνεται και στο «δρόμο» προς τις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου, το «παιχνίδι» θα μεταφερθεί στο «γήπεδο» της φορολογίας.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα είναι μεγαλύτερο το «πακέτο» των προϊόντων που θα μεταταγούν από το χαμηλό συντελεστή 11% του ΦΠΑ στον υψηλό 23%, ενώ, αντίθετα, λιγότερα θα «πέσουν» στον υπερχαμηλό συντελεστή 5,5%.

Ταυτόχρονα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στο υπουργείο Οικονομικών ότι το 2011 θα υπάρξει και νέα αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στις βενζίνες, σε συνδυασμό με την εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2011. Δεδομένες εξάλλου πρέπει να θεωρούνται και οι νέες επιβαρύνσεις στα καπνά, πάντα με τη δικαιολογία της αντικαπνιστικής εκστρατείας.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να έρθουν νωρίτερα και οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που τοποθετούνται πλέον στα μέσα του 2011, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες καθυστερούν στη σύνταξη των σχετικών πινάκων με τις τιμές των ακινήτων, αλλά ανεξαρτήτως του χρόνου ανακοίνωσης τους έχει αποφασιστεί όπως οι αυξήσεις είναι σημαντικά υψηλότερες, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να γίνουν σε μια δόση και όχι σε τρεις, όπως προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εξάλλου, περίπου 6.000 περιοχές, στις οποίες δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, θα ενταχθούν στο σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μεταβιβάσεις.

Νέο μπαράζ φόρων

Με βάση πάντως αυτά τα δεδομένα, στις 18 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείμενο του νέου κρατικού Προϋπολογισμού του 2011, ο οποίος, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», επιφυλάσσει νέο «μπαράζ» φόρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Η «λιτότητα» του 2011 θα περιλαμβάνει αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, φορολόγηση των αυθαιρέτων, φορολόγηση αμοιβών σε είδος, αδειοδότηση των τυχερών παιχνιδιών, αύξηση των φόρων πολυτελείας, «πράσινο» φόρο, τους φόρους στους ημιυπαίθριους, αλλά και τα νέα τεκμήρια.

Παρά μάλιστα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά, με κυρίαρχο την έλλειψη ρευστότητας, η κυβέρνηση προχωρά στην επιβολή, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Μεγάλο «στοίχημα» τα έσοδα

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για το πού θα γύρει η «πλάστιγγα», όλα εξαρτώνται από την πορεία των δημοσίων εσόδων μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, αφού το οικονομικό επιτελείο θα γνωρίζει το ίδιο χρονικό διάστημα με ακρίβεια το πώς θα έχουν κινηθεί οι εισπράξεις στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου.

Μια θετική πορεία σίγουρα θα επιτρέψει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να διαπραγματευτεί με μεγαλύτερη ευχέρεια και να ζητήσει ελαστικότερη «περίοδο χάριτος» για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι ανώτατος παράγοντας του υπουργείου υπογράμμιζε με νόημα ότι «εάν το έλλειμμα ήταν στο 13,8%, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί, ήταν δεδομένο ότι στο τέλος του έτους θα το είχαμε περιορίσει στο 8,1%, δηλαδή θα είχαμε μαζέψει τα 16 δισ. ευρώ που χρειάζονταν. Τώρα, εάν το έλλειμμα πάει στο 15,5%, πάλι τα ίδια χρήματα θα έχουμε μαζέψει, αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η τρόικα ότι είναι αδύνατον να το κατεβάσουμε κάτω από 6 έως 6,5 μονάδες».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Απογοητευτικά τα στοιχεία που καταγράφουν οι τράπεζες Με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης η πλειονότητα των επιχειρήσεων.


Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι δύο στις δέκα επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρουν να παραμείνουν σε λειτουργία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, ακόμη πέντε στις δέκα επιχειρήσεις έχουν προβλήματα, στα οποία μπορούν δυνητικά να αντεπεξέλθουν, με τη συνδρομή του τραπεζικού συστήματος.

Τα στοιχεία που καταγράφουν οι τράπεζες δείχνουν ποσοστό της τάξης του 70% των επιχειρήσεων, ειδικά μικρών και μεσαίων, να βρίσκεται ενώπιον σοβαρών προβλημάτων. Από αυτές, ένα 20% πιθανόν θα «παραδώσει τα κλειδιά» καθώς τα ανοίγματα που έχουν οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας δεν καλύπτονται.

Η οικονομική στασιμότητα και η έλλειψη ρευστότητας ενισχύουν τις εντάσεις στις σχέσεις των επιχειρήσεων με τις τράπεζες. Παρότι το 20% των επιχειρηματικών δανείων έχει υποβληθεί, με τη συνεργασία των δύο πλευρών, σε αναχρηματοδότηση, η πίεση είναι μεγάλη και τα παράπονα σε βάρος των πιστωτικών ιδρυμάτων πολλά.

Παράλληλα, το ίδιο το τραπεζικό σύστημα παραμένει στη μέγκενη της ελλιπούς ρευστότητας και των επισφαλειών και, παρά τις «αχτίδες φωτός» για το άνοιγμα των αγορών, οι τραπεζίτες επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι η εξομάλυνση θα απαιτήσει μια μακρά και δύσκολη πορεία, που συναρτάται με την επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οσον αφορά στις επιχειρήσεις που φαίνονται μη βιώσιμες, τραπεζικά στελέχη, που παρακολουθούν στενά την αγορά, αποδίδουν αυτή την εξέλιξη σε λανθασμένες επιλογές, είτε προσωπικές σε ορισμένες των περιπτώσεων, όπως η χρήση περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης για κάλυψη ίδιων αναγκών, είτε στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε επιχειρηματίες αστοχίες, όπως η επέκταση δραστηριότητας, που επιτάθηκαν εξαιτίας της κρίσης.

Η έμφαση δίνεται από τις τράπεζες στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται εντατικά αναχρηματοδοτήσεις, που εκτιμάται ότι φθάνουν το 25% των δανείων και, μάλιστα, το ένα τρίτο σχεδόν επανέρχεται για δεύτερη ευκαιρία, που και αυτή γίνεται δεκτή στην πλειονότητα των αιτημάτων.

Εύλογα οι πρωτοβουλίες των τραπεζών γίνονται προς ίδιον όφελος, με την έννοια ότι, με τον τρόπο αυτόν, συντηρείται εν ζωή η δανειακή σύμβαση, ενισχύοντας τις πιθανότητες ανακτησιμότητας έστω και μέρους των οφειλών και, κυρίως, δεν περνά σε καθυστέρηση, με τις επιπτώσεις που θα έχει στην ποιότητα χαρτοφυλακίων και τους κεφαλαιακούς δείκτες.

Δεν λείπουν πάντως και κινήσεις ορισμένων τραπεζών να περιορίζουν αιφνιδιαστικά ακόμη και υφιστάμενα πιστωτικά όρια ή και να τα μηδενίζουν τους, τραβώντας έτσι το χαλί κάτω από τα πόδια της επιχείρησης.

Η μείωση των πλαφόν δανεισμού προς τις επιχειρήσεις συνδέεται με τον κλάδο δραστηριότητας κάθε εταιρείας, το μέγεθός της και την πιστοληπτική αξιολόγησή της. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι γενικώς πιο αυστηρά, με αποτέλεσμα να «κόβονται» αιτήματα χρηματοδότησης από επιχειρήσεις, που μερικούς μήνες πριν μπορεί να λάμβαναν το «πράσινο φως».

Σε αυτό το περιβάλλον, η αύξηση του κόστους δανεισμού φαίνεται έλασσον ζήτημα και, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει τραπεζικό στέλεχος, οι επιχειρήσεις δεν υπολογίζουν το κόστος, εάν πρόκειται να λάβουν ρευστότητα.

Η επιβάρυνση όμως δεν είναι αμελητέα και προέρχεται εσχάτως από την άνοδο του euribor, προστίθεται όμως στο αυξημένο κόστος που επωμίστηκαν οι επιχειρήσεις εδώ και αρκετούς μήνες, ως αποτέλεσμα της ανατιμολόγησης και προσαρμογής προς τα άνω των spreads δανεισμού τους. Το euribor καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία, πάνω από το φράγμα του 1% που παρέμενε για πάνω από 18 μήνες, και με προοπτική ακόμη και για 1,4% έως το τέλος του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και μια εξέλιξη, που κατ' αρχάς είχε στόχο την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα οι αλλαγές στον «Τειρεσία», που αφορούν στην πληροφόρηση που έχουν οι τράπεζες για τις επιχειρήσεις που ζητούν δανεισμό, γυρίζει μπούμερανγκ.

Οι ρυθμίσεις αυτές χαλαρώνουν μεν τα κριτήρια ένταξης και διαγραφής από τη «μαύρη» λίστα, αλλά στην ουσία καταλήγουν σε ακριβότερο δανεισμό. Οι τράπεζες χρεώνουν παραπάνω, προκειμένου να ενσωματώσουν τα πιθανά ρίσκα που μπορούν να προκύψουν από την ελλιπή πληροφόρηση, θεωρώντας ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος αθέτησης των δανειακών υποχρεώσεων.

Την ίδια στιγμή που η ελληνική αγορά πιέζεται ασφυκτικά, στην Ευρωζώνη καταγράφεται βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, εν προκειμένω, είναι μεγαλύτερου μεγέθους από τις εγχώριες.

Ενώ η κερδοφορία μειώνεται, εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής, υπάρχει αύξηση του κύκλου εργασιών που συνδέεται με τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.

Επιχειρηματικά δάνεια

Στο «κόκκινο» βρίσκονται επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 15 δισ. ευρώ, ενώ πολλαπλάσιο είναι το ύψος των δανείων που κινούνται επί ξυρού ακμής και τα οποία οι τράπεζες «γυρίζουν» περισσότερες από μία φορές, προκειμένου να κρατήσουν στη ζωή τις δανειακές συμβάσεις.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις χρωστούν στις τράπεζες πάνω από 136 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν όμως τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και είναι αυτές που πιέζονται περισσότερο. Ηδη, πέραν των καταγεγραμμένων επισφαλειών, δάνεια που υπολογίζονται σε 34 δισ. ευρώ έχουν υποβληθεί σε ρύθμιση, κυρίως επιμήκυνση της διάρκειας, με γενναία μείωση των μηνιαίων καταβολών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »