30/9/10

Πότε θα μειώνονται οι μισθοί των εργαζόμενων.

Καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις σε περιοχές ή επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαρθρωτική κρίση. Ναι μεν... αλλά, από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ
Πότε θα μειώνονται οι μισθοί των εργαζόμενων.

Καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις σε περιοχές ή επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαρθρωτική κρίση. Ναι μεν... αλλά, από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ

Με υπουργική απόφαση που θα υπογράψει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη μέσα στον Νοέμβριο θα επιτραπεί, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα εφαρμογής -με επιχειρησιακές συμβάσεις ή συμφωνίες σε τοπικό επίπεδο- δυσμενέστερων όρων αμοιβής και εργασίας απ’ ό,τι προβλέπουν οι κλαδικές και η ΕΓΣΣΕ.

«Οταν μια γεωγραφική περιοχή ή μια επιχείρηση βρίσκεται σε διαρθρωτική κρίση και σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας, έτσι ώστε να μπορούν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας... Αν μια επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει και χρειάζεται να κάνει μια διευθέτηση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι κάτι που προσωπικά και ως κυβέρνηση το βλέπουμε θετικά», δήλωσε η Λ. Κατσέλη στο Ράδιο 9, επαναβεβαιώνοντας την πολιτική απόφαση για την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης, η οποία περιλαμβάνεται στο νόμο για την οικονομική στήριξη της χώρας. Η υπουργός σημείωσε, ωστόσο, ότι «θα γίνει μια προσεκτική ρύθμιση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτές τις περιπτώσεις».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

"Πρόεδρος Χριστόφιας": "Ελλάδα και Τουρκία εισέβαλαν στην Κύπρο"!



Το ότι ο "πρόεδρος Χριστόφιας" δεν διακατέχεται από αυτό που λέμε "έντονο εθνικό φρόνημα" αλλά από τις "ευρείες" αντιλήψεις του διεθνισμού και στην παρούσα φάση χρησιμοποιείται για την εκχώρηση΄εθνικών εδαφών στην Τουρκία, το έχουν πλέον αντιληφθεί όλοι. Το ότι θα έφτανε στο σημείο να εξισώσει Ελλάδα και Τουρκία για την εισβολή του 1974 δηλώνοντας στην Ουάσιγκτον στη δεξαμενή σκέψης Brookings, ενώπιον διπλωματών, καθηγητών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, ότι στην πραγματικότητα οι «αποκαλούμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν και οι δύο στην Κύπρο» αυτό είναι καινοφανές και κανονικά θα έπρεπε να τον οδηγήσει στην παραίτηση.

""Προκλητικές, ανιστόρητες και απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της δημοκρατίας ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης. Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εξισώνουμε τη χούντα των Αθηνών με την εισβολή και την Τουρκίας. Η λογική της εξίσωσης και της ισοπέδωσης, υπέδειξε ο κ. Παπαδάκης, δεν θα κάμψει την αντίσταση του κυπριακού λαού, ώστε να βρεθεί μία λύση, η οποία δεν αποδεκτή. Αυτή η λογική, η οποία τείνει να καλλιεργήσει τη συλλογική ευθύνη, είπε ο κ. Παπαδάκης, δεν γίνεται αποδεκτή από το λαό μας".

"Πλήρως ανιστόρητες και άκρως επικίνδυνες" χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της δημοκρατίας ο πρώην ΥΠΕΞ, Γιώργος Λιλλήκας. Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να συνειδητοποιήσει τη ζημιά που προκαλεί με τέτοιου είδους δηλώσεις σε Κύπρο και Ελλάδα.

ΔΗΣΥ: «Οφείλει ο Πρόεδρος να απολογηθεί και να αποσύρει την ατυχή δήλωση του».

Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας πως οι δηλώσεις Χριστόφια άφησαν όλους άφωνους. Ακούσαμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε, «να υιοθετεί την τουρκική επιχειρηματολογία του 1974, εξισώνοντας την Ελλάδα με τον εισβολέα και κατακτητή της Κύπρου. Και μάλιστα ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό εκπροσωπώντας το σύνολο του κυπριακού λαού και όχι σε κάποιο κομματικό ακτίβ. Είναι ένα πράγμα, συνέχισε, να αντικρίζουμε την ιστορία με αυτοκριτική διάθεση και να καταδικάζουμε ασφαλώς το προδοτικό πραξικόπημα και είναι εντελώς διαφορετικό, ο ίδιος ο Πρόεδρος, να προβαίνει σε μια τέτοια «ανήκουστη και ανιστόρητη ενέργεια που προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και του ελληνικού λαού και προσβάλει όλους εκείνους τους Ελλαδίτες, που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα κυπριακά εδάφη». ι

«Ατυχείς και λανθασμένες» χαρακτήρισε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα μιλώντας στην Ουάσινγκτον στη γνωστή δεξαμενή σκέψης Brookings, περί «εισβολής των μητέρων πατρίδων στην Κύπρο» το 1974. Σε δηλώσεις στη Λάρνακα ο κ. Φωτίου είπε ότι «θεωρούμε ότι η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για εισβολή της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Κύπρο συνιστά μια ατυχή και λανθασμένη άποψη με την οποία το ΔΗΚΟ δεν συμφωνεί, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η συγκεκριμένη δήλωση έγινε εκτός Κύπρου και σε συγκεκριμένο ακροατήριο ίσως της μεγαλύτερης δεξαμενής σκέψης».

Τραγικό σφάλμα, ιστορική αναλήθεια και παραχάραξη της πραγματικότητας που μόνο θλίψη προκαλούν, χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα. Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «η ευθύνη δεν μπορεί να βαρύνει την Ελλάδα και μάλιστα με το χαρακτηρισμό της εισβολής όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας και να εξισώνεται η Ελλάδα με την Τουρκία στις ευθύνες για την Κυπριακή τραγωδία». Λυπούμαστε ειλικρινά, είπε ο κ. Παπαδάκης, «γιατί ο Πρόεδρος Χριστόφιας για μια ακόμη φορά προβαίνει σε δηλώσεις που παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια με συνέπεια η εικόνα του Κυπριακού να διαστρεβλώνεται διεθνώς και να δημιουργούνται λανθασμένες και παραπλανητικές εντυπώσεις».

Ακόμα και το "Κίνημα Οικολόγων" δήλωσε ότι "Με ανησυχία παρακολουθούμε την αλυσίδα των άτοπων και άστοχων δηλώσεων του Προέδρου Χριστόφια από τις ΗΠΑ". Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του, ''με τις συνεχείς προκλητικές του δηλώσεις εκ του μακρόθεν, ανάβει φωτιές στο εσωτερικό μέτωπο και αποπροσανατολίζει την κυπριακή κοινή γνώμη''. Προσθέτει ότι ''οι τελευταίες του δηλώσεις περί διπλής εισβολής στην Κύπρο, και ο ίσος επιμοιρασμός ευθυνών σε Ελλάδα και Τουρκία, οδηγούν κατευθείαν σε αποενοχοποίηση της κατοχικής δύναμης αλλά και πυροδοτούν αχρείαστες συζητήσεις και εντάσεις στο εσωτερικό". "Μήπως ο Πρόεδρος με αυτές τις εμπρηστικές του δηλώσεις προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τη συζήτηση για τις προτάσεις που καταθέτει στις απευθείας διαπραγματεύσεις και να αποφύγει την ανάληψη των ευθυνών του;'' διερωτάται το Κίνημα Οικολόγων.

Το ΕΥΡΩΚΟ, με ανακοίνωσή του,σημείωνει ότι ο κύριος Χριστόφιας υπερέβη αυτοβούλως τα εσκεμμένα. Όπως επισημαίνει, η προκλητική και εθνικά απαράδεκτη δήλωση του, ότι οι λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν το 1974 στην Κύπρο, εξισώνει την Ελλάδα με τις κατοχικές ευθύνες της Τουρκία και δίνει το τέλειο άλλοθι στην Άγκυρα να συνεχίσει να δικαιολογεί πειστικά την παράνομη εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο.

Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους χαρακτηρίζει ως ''απαράδεκτη και προσβλητική για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και κάθε Έλληνα ξεχωριστά τη θέση του Προέδρου Χριστόφια, όπως διατυπώθηκε στην Ουάσινγκτον περί δυο 'λεγόμενων' μητέρων πατρίδων, που 'εισέβαλαν' στην Κύπρο''.

Σε ανακοίνωση της, η κ. Θεοχάρους αναφέρει πως ''βεβαίως, η Ελλάδα δεν είναι 'λεγομένη' μητέρα - πατρίδα και ποτέ δεν εισέβαλε στην Κύπρο''.

Σημειώνει πως το πραξικόπημα ήταν μια εγκληματική ενέργεια εκείνων που καταδυνάστευαν τον Ελληνικό λαό και την Ελλάδα, ένα έγκλημα στρεφόμενο εναντίον της Κύπρου και του Ελληνισμού ολόκληρου και πως η ταύτιση της χούντας με την Ελλάδα προκαλεί αποτροπιασμό. "Προσωπικά", αναφέρει η κ. Θεοχάρους στην ανακοίνωση της, "αισθάνομαι οδύνη και για όλους εκείνους τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ, του Τύμβου της Μακεδονίτισσας και τους αγνοούμενους αδελφούς μας που υπερασπίστηκαν με την ζωή τους την Κύπρο και την Ελευθερία και την τιμή της Ελλάδας, όταν ελάμβανε χώρα η πραγματική εισβολή με την οποία η Τουρκία καταλαμβάνοντας προαιώνιες Ελληνικές εστίες, τις εκτουρκίζει, εκτοπίζοντας πληθυσμούς, σφάζοντας και διχοτομώντας το νησί, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

''Ο Πρόεδρος υπέπεσε σε λάθος και ο λαός ας μην υποτιμάται. Ο λαός έχει την ευθύνη και την ικανότητα να επικροτεί, να κρίνει και να κατακρίνει και να μας στέλνει όλους, μηδέ του Προέδρου εξαιρουμένου, ενώπιον της αδέκαστης ιστορίας'', καταλήγει στην ανακοίνωση της, η κ. Θεοχάρους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Έλληνες, με τέτοιο χρέος ξεχάστε παιδεία, υγεία και συντάξεις»…Ωμός ο Μπαρόζο για το τι άλλο θα δούμε...


Υπό την πίεση των Βρυξελλών γράφουν στην κυβέρνηση το νέο κρατικό προϋπολογισμό, το προσχέδιο του οποίου θα καταθέσει τη Δευτέρα στη Βουλή.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει αυξήσεις ΦΠΑ "πολλαπλών ταχυτήτων" σε προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης που σήμερα φορολογούνται με 11%, "για να της βγουν" τα νούμερα στο νέο κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, για να αποφύγει τον διπλασιασμό του ΦΠΑ από 11% σε 23%, για βασικά είδη κατανάλωσης, ετοιμάζει "ομοβροντία μέτρων" για επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ. Σχεδιάζει να προχωρήσει (συνδυαστικά και όχι "διαζευκτικά")

- και σε αύξηση ΦΠΑ άμεσα … για όλα τα αγαθά και υπηρεσίες, από 11% στο 13%

- και σε μετάταξη ΦΠΑ από 11 σε 23% για είδη περιορισμένης κατανάλωσης

- και σε αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης…αλλά από του χρόνου.

Την ώρα όμως που στο οικονομικό επιτελείο κάνουν ακόμη "ασκήσεις επί χάρτου" για τα μέτρα που θα υποκαταστήσουν τη μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23% ΦΠΑ, ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν κάτι παραπάνω από σαφής για το τι θα πρέπει να αναμένουν οι Έλληνες το 2011.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στη διάρκεια των ανακοινώσεων για το νέο μηχανισμό αυτόματης επιβολής ποινών από την Κομισιόν, στις χώρες της ευρωζώνης που εμφανίζουν υπερβολικά ελλείμματα και χρέη (όπως η Ελλάδα) τόνισε πως «οι πιέσεις που δεχόμαστε από την έναρξη της κρίσης δείχνουν ότι δεν υπάρχει πλέον "δωρεάν έλλειμμα". Το δημόσιο χρέος πρέπει να αποπληρώνεται και τα λεφτά που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή του χρέους, είναι λεφτά που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να χρηματοδοτήσει την Παιδεία, την Υγεία ή τις Συντάξεις. Και αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα».

Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας μάλιστα τόνισε πως «εάν αυτό το πακέτο προληπτικών μέτρων υπήρχε ήδη, η κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν πιθανότατα πολύ καλύτερη. Διότι σήμερα ο ελληνικός λαός πληρώνει ένα πολύ υψηλό τίμημα εξαιτίας του γεγονότος ότι οι Αρχές δεν σεβάστηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτή είναι η πραγματικότητα» υπογράμμισε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/9/10

ΗΡΑΚΛΗΣ - ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ 18.09.10 2829 ΕΙΣΙΤΗΡΙA


ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ? ΜΕ 1500 ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΥΣ?
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/9/10

Σιγκαπούρη: Νίκη Αλόνσο, απίστευτη μάχη για τον τίτλο


Ο Φερνάντο Αλόνσο απογείωσε τις ελπίδες του να κατακτήσει τον 3ο του παγκόσμιο τίτλο με τη νίκη του, 2η συνεχόμενη μετά τη Μόντσα στους δρόμους του λιμανιού της Σιγκαπούρης. Ο Ισπανός ανέβηκε 2ος στη βαθμολογία και απέχει μόλις 11 βαθμούς από τον πρωτοπόρο Μαρκ Γουέμπερ.

Ο σημερινός αγώνας ήταν συναρπαστικός αλλά σίγουρα η φάση που θα συζητηθεί περισσότερο αφορά στη σύγκρουση των Γουέμπερ και Χάμιλτον. Οι δυο τους διεκδικούσαν την 3η θέση όταν χτύπησαν στα φρένα για τη στροφή 7 με αποτέλεσμα ο Χάμιλτον να βρεθεί εκτός αγώνα. Οι αγωνοδίκες που εξέτασαν το συμβάν απεφάνθησαν ότι δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό.

Μια σκηνή που έκοψε την ανάσα όλων ήταν αυτή της φλεγόμενης Lotus του Χέικι Κοβαλάινεν στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού. Με παροιμιώδη φινλανδική ψυχραιμία ο Φινλανδός σταμάτησε το μονοθέσιο, βγήκε και πήρε ένα πυροσβεστήρα από το pit lane για να σβήσει τη φωτιά. Όπερ και εγένετο χωρίς περαιτέρω δράμα για τον οδηγό.

Σε λίγο πλήρες ρεπορτάζ απ' όσα συνέβησαν στη Σιγκαπούρη

Συνολικά η κατάταξη και η βαθμολογία διαμορφώθηκαν ως εξής:

Θέση Οδηγός Ομάδα Χρόνος
1. Alonso Ferrari 1’57:53.579
2. Vettel Red Bull-Renault + 0.293
3. Webber Red Bull-Renault + 29.141
4. Button McLaren-Mercedes + 30.384
5. Rosberg Mercedes + 49.394
6. Barrichello Williams-Cosworth + 56.101
7. Kubica Renault + 1:26.559
8. Sutil Force India-Mercedes + 1:52.416
9. Hulkenberg Williams-Cosworth + 1:52.791
10. Massa Ferrari + 1:53.297
11. Petrov Renault + 1 γύρος
12. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1 γύρος
13. Schumacher Mercedes + 1 γύρος
14. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1 γύρος
15. Di Grassi Virgin-Cosworth + 2 γύροι
16. Kovalainen Lotus-Cosworth + 3 γύροι

Ταχύτερος γύρος: Alonso, 1:47.976

Εγκατέλειψαν:

Οδηγός Ομάδα Γύρος
Glock Virgin-Cosworth 51
Heidfeld Sauber-Ferrari 35
Hamilton McLaren-Mercedes 34
Klien HRT-Cosworth 30
Kobayashi Sauber-Ferrari 29
Senna HRT-Cosworth 28
Trulli Lotus-Cosworth 26
Liuzzi Force India-Mercedes 1


Βαθμολογία

Πιλότοι: Κατασκευαστές:
1. Webber 202 1. Red Bull-Renault 383
2. Alonso 191 2. McLaren-Mercedes 359
3. Hamilton 182 3. Ferrari 316
4. Vettel 181 4. Mercedes 168
5. Button 177 5. Renault 133
6. Massa 125 6. Force India-Mercedes 62
7. Rosberg 122 7. Williams-Cosworth 57
8. Kubica 114 8. Sauber-Ferrari 27
9. Sutil 49 9. Toro Rosso-Ferrari 10
10. Schumacher 46
11. Barrichello 39
12. Kobayashi 21
13. Petrov 19
14. Hulkenberg 18
15. Liuzzi 13
16. Buemi 7
17. De la Rosa 6
18. Alguersuari 3
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Απαιτούν τον απόλυτο έλεγχο. Μας φέρνουν μόνιμο επίτροπο στην Ελλάδα


Σε περίπτωση ελεγχόμενης χρεοκοπίας η διεθνής κοινότητα θα δρομολογήσει την τοποθέτηση εκπροσώπου της στην Ελλάδα ο οποίος και θα ελέγχει την πορεία εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών.

Χρονικά η τοποθέτηση του ξένου επιτηρητή αναμένεται στις αρχές του 2011 (τον Φεβρουάριο), όταν η χώρα με τη σύμφωνη γνώμη της διεθνούς κοινότητας και τις μυστικές συνεννοήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα προχωρήσει σε ελεγχόμενη χρεοκοπία ζητώντας τη χρονική αναδιάρθρωση του χρέους της έτσι ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει την αποπληρωμή των δανείων της. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Από το 1893 έως το 1898 ο Εδουάρδος Λω, έχοντας εγκαταστήσει τις υπηρεσίες του στο στρατηγείο του σε έναν μικρό δρόμο που ενώνει την Πανεπιστημίου με τη Σταδίου (στο ύψος περίπου της πλατείας Κλαυθμώνος), εφάρμοσε ένα σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας για να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα δάνεια που είχε συνάψει με τις ξένες τράπεζες. Ο Εδουάρδος Λω, που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της Ελλάδος δημιουργώντας το μονοπώλιο σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης και αυξάνοντας ταυτοχρόνως τον φόρο για τα φυσικά πρόσωπα κατά 100%, υπήρξε την περίοδο εκείνη ο ουσιαστικός κυβερνήτης της χώρας. Εναν αιώνα μετά η Ελλάδα ίσως αποκτήσει συντόμως έναν σύγχρονο Εδουάρδο Λω, ο οποίος θα αναλάβει σε ρόλο υπερυπουργού τον
έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Δεν βγαίνουν τα νούμερα

Ας πάρουμε ωστόσο τα πράγματα από την αρχή. Είναι κοινό μυστικό τόσο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και στην Αθήνα ότι η εξίσωση του Προγράμμα- τος Σταθερότητας είναι περίπου άλυτη. Ακόμα και αν η χώρα μας κατάφερνε να πραγματοποιήσει στο ακέραιο την αύξηση των δημόσιων εσόδων και τη μείωση των δαπανών που προβλέπει το σχέδιο σταθερότητας πάλι δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το θηριώδες χρέος της. Οι δυσλειτουργίες και οι αγκυλώσεις δεκαετιών, η ανικανότητα και η επιπολαιότητα του πολιτικού συστήματος της Μεταπολίτευσης έχουν υπονομεύσει τις βάσεις της ελληνικής οικονομίας, καθιστώντας αδύνατη τη γρήγορη επιστροφή της στην ανάπτυξη. Επί της ουσίας, η χώρα είναι αναγκασμένη να δρομολογήσει στον συντομότερο δυνατό χρόνο τις
μεταρρυθμίσεις εκείνες που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Με δυο λόγια, η ελληνική οικονομία και η κοινωνία είναι αναγκασμένες να παράξουν σε χρόνο περίπου dt πολύ περισσότερα γεγονότα απ’ όσα μπορούν να καταναλώσουν.

Ο πρωθυπουργός βαδίζει μόνος του!

Υπάρχει ωστόσο και μια ακόμη παράμετρος που περιπλέκει το πρόβλημα: αυτό το κράμα απειρίας, ντιλεταντισμού και zen που διαπερνά τη διακυβέρνηση ΓΑΠ και δίνει την αίσθηση υποβάθμισης του χρόνου, ενώ είναι προφανές ότι η χώρα για να προλάβει το στοίχημα της διάσωσής της είναι αναγκασμένη να τρέξει με χίλια. Η ίδια αυτή υποβάθμιση της σημασίας του χρόνου δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η διακυβέρνηση και οι αξιωματούχοι της έχουν την πολυτέλεια μακρόσυρτων διακοπών, αδικαιολόγητων εκκρεμοτήτων ή επιπόλαιων πειραματισμών σχετικά
με τις υπουργικές αρμοδιότητες. Αυτή η ψευδαίσθηση, ότι η χώρα έχει άπειρο χρόνο για να ανακάμψει, δημιουργεί το γινάτι του opengov, όπου κυβερνητικοί γραφειοκράτες μεταμφιέστηκαν μέσω δήθεν ανώνυμων βιογραφικών σε στελέχη
της κοινωνίας και τη χίμαιρα ότι η ελίτ της δημόσιας διοίκησης μπορεί να συγκροτηθεί με λοταρίες στο Διαδίκτυο. Για να μη μιλήσουμε για τον ανασχηματισμό ή τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους μοιάζουν να έχουν δραπετεύσει από τον παλιό -προ ΔΝΤ- κόσμο που βρίσκεται σε αποδρομή. Είναι προφανές ότι όλη αυτή η εικόνα που πάει να δημιουργηθεί αδικεί εντέλει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που προσπαθεί να τραβήξει μόνος το κάρο. Ολα αυτά, ενδεχομένως και άλλα, έχουν δημιουργήσει καθυστερήσεις, εκκρεμότητες και αβλεψίες που δυστυχώς υπονομεύουν την ανάκαμ- ψη της οικονομίας μας, καθυστερώντας δραματικά την προοπτική της ανάπτυξης. Ολα αυτά τα γνωρίζει η τρόικα, όπως τα γνωρίζουν και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και των άλλων ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών. Τα γνωρίζει προφανώς και ο Στρος-Καν. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα, όπως αναγνωρίζει και το πολιτικό θάρρος του Γιώργου Παπανδρέου που ανέλαβε το κόστος των πιο αντιλαϊκών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί μεταπολεμικά στην Ελλάδα. Προφανώς κάποια στιγμή η χώρα θα αναγνωρίσει την ανιδιοτελή αυτή πολιτική συμπεριφορά του πρωθυπουργού.

Η διεθνής κοινότητα ωστόσο, που στήριξε την Ελλάδα δανείζοντάς της τα χρήματα που δεν της έδιναν οι αγορές, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να μας βοηθάει. Οχι μόνο για λόγους κύρους, αλλά και για λόγους ουσίας. Αν η Ευρώπη άφηνε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, βγάζοντάς την και από την ευρωζώνη, θα προκαλούσε αλυσιδωτές συνέπειες και σε άλλες οικονομίες. Από το στοίχημα της Ελλάδος κρίνονται πολλά - ακόμα και η υποψηφιότητα του Ντομινίκ Στρος-Καν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Λέγεται λοιπόν ότι η διεθνής κοινότητα και η ελληνική κυβέρνηση έχουν περίπου συμφωνήσει στους όρους και τις προϋποθέσεις μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας, η οποία ναι μεν δεν θα έχει στάσεις πληρωμών κ.λπ., θα έχει όμως όλες τις συνέπειες μιας κανονικής χρεοκοπίας. Θα γίνουμε φτωχότεροι αποχαιρετώντας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα την
παλιά ευημερία μας. Λέγεται λοιπόν ότι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο η Ελλάδα σε συνεννόηση με τη διεθνή κοινότητα θα ζητήσει από τους πιστωτές της τη χρονική επιμήκυνση μέρους του χρέους της, αναγνωρίζοντας επισήμως την αδυναμία της να το εξυπηρετήσει. Πρακτικά η αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους ισοδυναμεί με χρεοκοπία, όμως δεν θα υπάρξουν ούτε στάση πληρωμών ούτε άλλες αντίστοιχες επιπτώσεις. Λένε ότι το ποσόν του χρέους που θα ζητήσει η χώρα μας να επιμηκυνθεί θα ανέρχεται από 50 έως 100 δισ. ευρώ και φαίνεται να έχουν ήδη βρεθεί οι τράπεζες και τα ταμεία που θα δεχτούν την επιμήκυνση μέρους του χρέους. Οι πληροφορίες μιλούν για ένα μεγάλο σκανδιναβικό ασφα- λιστικό ταμείο με τεράστια αποθεματικά και κάποιες τράπεζες της ευρωζώνης με ισχυρή κρατική παρουσία. Το μέρος αυτό του χρέους του οποίου θα επιμηκυνθεί η αποπληρωμή, για την ακρίβεια θα μετατεθεί χρονικά στο μέλλον, μετά το 2020, θα καταστήσει βιώσιμη την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Είναι εύλογο ότι ένα χρέος της τάξεως των 200-240 δισ. που θα πρέπει να εξυπηρετηθεί άμεσα γίνεται πιο ρεαλιστικό. Βεβαίως, για να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και να μειωθεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα πρέπει να συνεχιστούν οι περικοπές στον δημόσιο τομέα και να επεκταθούν και στην ιδιωτική οικονομία. Οι γνωρίζοντες προεξοφλούν ότι η εξέλιξη
αυτή θα σημάνει τη μεταφορά μέτρων λιτότητας και στον ιδιωτικό τομέα, με πρώτη πιθανή παρενέργεια την κατάργηση του 14ου μισθού, ενδεχομένως και του 13ου. Στην κυβέρνηση οι περισσότεροι συζητούν ανοιχτά το ενδεχόμενο αυτό, αν και προβληματίζονται με ποιον τρόπο και με τι κόστος θα ζητήσει η κυβέρνηση και νέα μέτρα, ειδικά αν το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου δεν σηματοδοτήσει μια καθαρή νίκη της πλειοψηφίας. Στην περίπτωση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που θα ισοδυναμεί με τη δημόσια ομολογία ότι αποτύχαμε στους στόχους του προγράμματος σταθεροποίησης, θα δρομολογηθεί και η ισχυρή πιθανότητα να τοποθετήσει η διεθνής κοινότητα στην Ελλάδα εκπρόσωπό της, ο οποίος και θα ελέγχει την πορεία εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της
χώρας μας.

Χάνουμε ευημερία(και εθνική κυριαρχία;)

Οι κουβέντες αυτές φαίνεται ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στις ευρωπαϊκές καγκελαρίες, ιδίως στη Γερμανία, η οποία λόγω του ειδικού πολιτικού και οικονομικού της βάρος είναι σε θέση να διαμορφώνει τις εξελίξεις. Ηδη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει δημοσίως τι περιμένει τις χώρες της ευρωζώνης που θα χρεοκοπήσουν και θα χρειαστούν τη βοήθεια των εταιρών τους για να διασωθούν. «Οταν μια επιχείρηση χρεοκοπεί», προειδοποιούσε πριν από λίγους μήνες ο Γερμανός υπουργός, «οι μέτοχοι της εταιρείας χάνουν μέρος της εξουσίας τους προς όφελος των πιστωτών τους. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για μια χρεοκοπημένη εθνική οικονομία». Η δήλωση αυτή του κ. Σόιμπλε πριν από μήνες είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία, όπου πολλοί τις μετέφρασαν ως μια διακήρυξη οικονομικής αποικιοκρατίας της Γερμανίας. Ακόμα και συντηρητικά γερμανικά ΜΜΕ διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο που κατά έναν τρόπο καταργεί την εθνική κυριαρχία μιας χρεοκοπημένης οικονομίας. Την εποχή που τα έλεγε αυτά ο Γερμανός υπουργός ήταν προφανές ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι η κουβέντα αυτή έχει προχωρήσει. Λένε ότι την προοπτική αυτή την έχουν επεξεργαστεί λεπτομερώς στο γνωστό think tank «The Berlin club» που αποτελείται από Ευρωπαίους αξιωματούχους και τεχνοκράτες με απήχηση στο κατεστημένο της Ε.Ε. και στις διεθνείς αγορές. Το συγκεκριμένο think tank απηχεί απολύτως και τις απόψεις των κυβερνήσεων της Βόννης - και χρηματοδοτείται άλλωστε από το κράτος.


Η πορεία προς την «ελεγχόμενη χρεοκοπία»

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τον Ευρωπαίο τεχνοκράτη που θα αναλάμβανε την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας όπως ο Εδουάρδος Λω πριν από έναν αιώνα τον έχει ήδη επιλέξει παρασκηνιακά το «Berlin club». Βεβαίως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε αντιδράσεις στην Ελλάδα και γι’ αυτό ενδέχεται η παρουσία ενός επιτρόπου να παρουσιαστεί με ήπιο τρόπο και όχι ως ένα βίαιο τέλος της εθνικής κυριαρχίας. Είναι εξίσου βέβαιο ότι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω -λένε οι γνωρίζοντες-, αφού στην εξαιρετικά πιθανή περίπτωση που επιμηκυνθεί το μνημόνιο οι ξένοι θα θέλουν να έχουν πλήρη εικόνα των δημοσιονομικών και να μπορούν να παρεμβαίνουν ακαριαία για διορθωτικές κινήσεις. Λένε ακόμα ότι μετά την ελεγχόμενη χρεοκοπία και την επιμήκυνση μέρους του χρέους και τη δυναμική στήριξη της οικονομίας μας από τη διεθνή κοινότητα, οι εταίροι θα επιχειρήσουν ακριβώς για να δρομολογηθεί η επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών να διευκολύνουν τον δανεισμό μας από μεγάλα ξένα χρηματοπιστωτικά σπίτια. Ο χρόνος φυσικά θα δείξει πώς θα εξελιχτεί όλη αυτή η σχεδόν προδιαγεγραμμένη πορεία προς τη «χρεοκοπία» και πώς θα ισορροπήσει η χώρα στο τεντωμένο αυτό το σχοινί...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

25/9/10

ΠΑΓΚΑΛΟΣ:«Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι άχρηστοι!»


Νέα, σκληρή επίθεση κατά των δημοσίων υπαλλήλων εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, λίγες ημέρες μετά το «τα λεφτά τα φάγαμε μαζί, γιατί σας διορίσαμε στο Δημόσιο», που είχε πει στη Βουλή.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή «Μega Σαββατοκύριακο», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε «άχρηστο» το μεγαλύτερο τμήμα των δημοσίων υπαλλήλων, έκανε λόγο για φαυλοκρατία διορισμών και περιέγραψε την ανάγκη «να αδυνατίσει το κράτος από άχρηστους φορείς».

«Επί χρόνια διορίζαμε για πελατειακούς λόγους» είπε ακόμη ο κ. Πάγκαλος, κληθείς να διορίσει τα λόγια του στη Βουλή, προ ολίγων ημερών. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπρεπε να είναι λιγότεροι από 200.000 και είναι 1.000.000. Δύο στους τρεις είναι άχρηστοι».

Εξηγώντας δε, το «μαζί τα φάγαμε», υπογράμμισε ότι «έχει έρθει η ώρα να υπάρξουν αντικειμενικές διαδικασίες πρόσληψης και εξέλιξης σε όλο το Δημόσιο, να κατανοηθεί από τους πολίτες ότι το Δημόσιο διανέμει, καταναλώνει, αλλά δεν παράγει». «Μου μιλάνε για εργαζόμενους στο Δημόσιο. Ποιους εργαζόμενους; Οι εργαζόμενοι παράγουν κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε: «Η τεράστια πλειονότητα των πολιτών, αυτοί που μοχθούν από το πρωί ως το βράδυ και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του έθνους, είναι ο ιδιωτικός τομέας, όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Έχω σκοπό να συνεχίσω να λέω τα αυτονόητα» σημείωσε επίσης, ενώ... απολαυστικός ήταν και όταν του έγινε η παρατήρηση ότι η πρόσφατη απογραφή έδειξε 700.000 δημοσίους υπαλλήλους, έναντι του 1.000.000 που εκείνος επικαλέστηκε: «Ναι, αλλά αν βάλουμε μέσα ΔΕΚΟ.. μέκο και... σέκο...».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

23/9/10

Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑI

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συζητείται η επιμήκυνση του προγράμματος στήριξης εφόσον το εφαρμόσουμε με συνέπεια


Η επιμήκυνση του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας μετά το 2013, αν χρειαστεί, αποτέλεσε καυτό θέμα συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν προέκυψε- ακόμη, τουλάχιστον- συμφωνία, αναφέρουν καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές.

Το θέμα συζητήθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, όπου όμως διατυπώθηκαν διαφωνίες από διάφορες πλευρές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμενόταν να τεθεί και κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Οπως είναι γνωστό, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το θέμα συζητήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οπότε εγκρίθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Εκεί δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης, εφόσον οι αγορές δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν τη χώρα με λογικά επιτόκια και υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα έχει εφαρμοστεί το Μνημόνιο με συνέπεια. Μάλιστα, τις διαβεβαιώσεις αυτές επανέλαβε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ για την Ελλάδα Π. Τόμσεν στους επενδυτές με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσία της τρόικας την περασμένη εβδομάδα, σε περιοδεία του σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις (road show).

Μια έγκαιρη διαβεβαίωση και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι είναι αποφασισμένη να παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης, εφόσον χρειαστεί, θα ήταν ασφαλώς ευπρόσδεκτη από την ελληνική κυβέρνηση αφού θα λειτουργούσε καθησυχαστικά στις αγορές, θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση των επιτοκίων και να καταστήσει ίσως και... αχρείαστη την ίδια την παράταση. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν είχε ρωτηθεί σχετικά με την παράταση του προγράμματος, περιορίστηκε να πει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει κατά γράμμα το πρόγραμμά της και «μπορούμε να παραμείνουμε εκτός αγορών έως το 2012. Ελπίζουμε όμως να επιστρέψουμε κάποια στιγμή το 2011, εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν».

Καθυστέρηση εξόφλησης
Οπως έγινε σαφές μετά το road show του κ. Παπακωνσταντίνου την περασμένη εβδομάδα, το συζητούμενο σενάριο παράτασης θα έχει βασικά τη μορφή της καθυστέρησης εξόφλησης του δανείου της τρόικας κατά 1- 2 χρόνια, σε σχέση με τα συμφωνηθέντα βάσει του Μνημονίου. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η καθυστέρηση έναρξης της εξόφλησης αλλά και η παράταση του χρόνου ολοκλήρωσής της. Ετσι, οι δύο χρονιές στις οποίες συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο βάρος με βάση τα σημερινά δεδομένα, το 2014 και το 2015, όταν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα εκτιναχθούν από τα 50 δισ. ευρώ σε πάνω από 70 δισ. ευρώ, θα υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση, έως και 35 δισ. ευρώ.

Η παράταση όμως δεν είναι απλή και στις Βρυξέλλες εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον μπορούν έγκαιρα να ληφθούν αποφάσεις για κάτι τέτοιο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Α. Αλταφάζ που ρωτήθηκε σχετικά διέψευσε την περασμένη Δευτέρα ότι τίθεται τέτοιο θέμα. Ωστόσο άριστα πληροφορημένες κοινοτικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι έχει υπάρξει συζήτηση χωρίς αίσιο αποτέλεσμα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Τα δύο αγκάθια
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι βασικές δυσκολίες για επίτευξη συμφωνίας σε αυτή τη φάση είναι δύο. Η πρώτη είναι ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο για τρεις μήνες, επομένως είναι πρόωρο να μιλάει κανείς από τώρα για παράταση. Μέχρι το 2013, μπορεί το πρόγραμμα να έχει πετύχει και να έχουν ανοίξει οι αγορές, ή να έχει αποτύχει οπότε δεν θα έχει νόημα η παράταση, ενώ μόνο αν εφαρμόζεται το Μνημόνιο, αλλά οι αγορές παραμένουν κλειστές θα δικαιολογείται η παράταση. Η δεύτερη δυσκολία είναι ότι για οποιαδήποτε παράταση θα χρειαστεί έγκριση και πάλι από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, όπως έγινε με τον αρχικό μηχανισμό, κάτι που θα είναι πολιτικά δύσκολο. Αν υπήρξε μια δυσκολία στην κατ΄ αρχήν έγκριση των 110 δισ. ευρώ, αναφέρεται, πόσω μάλλον θα είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί δεύτερη έγκριση για παράταση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλάει σήμερα σε συνέδριο του «Εconomist» στο Βερολίνο και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

22/9/10

Τι γνώμη έχουν οι λαοί για τις χώρες της Ευρώπης;





Οι Αμερικάνοι πιστεύουν ότι οι Γάλλοι μυρίζουν πολύ και ότι η Ιταλία είναι η χώρα της μαφίας. Οι Γάλλοι από την πλευρά τους πιστεύουν ότι οι Γερμανοί είναι οι καλύτεροι φίλοι τους, ενώ οι Βρετανοί ότι οι Ιρλανδοί είναι κατεργάρηδες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα από έρευνα που πραγματοποίησε ένας καλλιτέχνης από την Βουλγαρία, ο οποίος κατοικεί στο Λονδίνο και τα παρουσίασε με την δημιουργία χαρτών.

Μέχρι στιγμής έχει φτιάξει εφτά χάρτες ο καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει μία χώρα και τις απόψεις που έχουν οι κάτοικοι της για τους άλλους λαούς της Ευρώπης.

Οι Αμερικάνοι πιστεύουν ότι οι Γάλλοι μυρίζουν πολύ και ότι η Ιταλία είναι η χώρα της μαφίας. Οι Γάλλοι από την πλευρά τους πιστεύουν ότι οι Γερμανοί είναι οι καλύτεροι φίλοι τους, ενώ οι Βρετανοί ότι οι Ιρλανδοί είναι κατεργάρηδες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα από έρευνα που πραγματοποίησε ένας καλλιτέχνης από την Βουλγαρία, ο οποίος κατοικεί στο Λονδίνο και τα παρουσίασε με την δημιουργία χαρτών.

Οι Άγγλοι από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν την Ελλάδα «Άγαλμα» ενώ η γνώμη τους για τους Ιταλούς είναι «οι συντηρητικοί άντρες με τα γκρι μαλλιά». Πιστεύουν ότι στις χώρες της Αγγλίας δεν υπάρχουν γεύματα για κρεατοφάγους, ενώ στις σκανδιναβικές χώρες πιστεύουν ότι η κουλτούρα τους είναι «η βρώμικη ποπ μουσική».

Οι Ιταλοί - άγνωστο γιατί- έχουν συνδέσει την χώρα μας με το Βυζάντιο. Χαρακτηρίζουν την Βουλγαρία ως την χώρα που βγάζει τις καλύτερες νταντάδες, ενώ πιστεύουν ότι οι Γερμανοί είναι εξαρτημένοι από το ρολόι τους. Οι Ρουμάνοι για τους Ιταλούς είναι κλέφτες, ενώ η Ουγγαρία για αυτούς είναι η χώρα με τους περισσότερους αστέρες πορνό.

Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι οι Έλληνες είναι ένας θορυβώδης τριχωτός λαός, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη. Η Ρωσία αποτελούσε το όνειρο του Ναπολέοντα, ενώ υδραυλικούς χαρακτηρίζουν τους κατοίκους της Πολωνίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Θα δουν φως από τα γαϊδουράγκαθα. 40.000 στρέμματα αγριαγκινάρας θα φυτευτούν στη Μαγνησία με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας .


Εμείς νιώθουμε ότι βγάζουμε πετρέλαιο, η ζήτηση για ενέργεια δεν πρόκειται να εκλείψει ποτέ ». Ο παραγωγός κ. Γιώργος Ταχούλας δεν αναφέρεται σε φωτοβολταϊκά ούτε σε κάποιο ορυκτό, ούτε σε κάποιο εξωτικό υλικό με μαγικές ιδιότητες αλλά σε... γαϊδουράγκαθα, και πιο συγκεκριμένα στην ποικιλία της αγριαγκινάρας. Δεκάδες παραγωγοί της Μαγνησίας έχουν ήδη συμφωνήσει να καλλιεργήσουν 40.000 στρέμματα, η παραγωγή των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε 6 μονάδες συνολικής ισχύος 15 ΜW που θα δημιουργηθούν στην περιοχή. « Πιστεύω πως η αγριαγκινάρα είναι το προϊόν που μπορεί να αλλάξει την αγροτική οικονομία όλης της χώρας » λέει ο καθηγητής Γεωργίας στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Δαναλάτος οποίος πάνω από δέκα χρόνια ερευνά τη δυνατότητα αξιοποίησης του ταπεινού γαϊδουράγκαθου ως βιοκαυσίμου. « Σκεφτείτε μόνο ότι για τα νησιά τα οποία ηλεκτροδοτούνται από πετρέλαιο ξοδεύονται κάθε χρόνο 800 εκατομμύρια ευρώ. Το αντίστοιχο κόστος σε μονάδες που θα αξιοποιούσαν την αγριαγκινάραείναι 300 εκατομμύρια και μάλιστα ένα μέρος από αυτά θα πήγαινε στις τσέπες των ελλήνων παραγωγών » τονίζει.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα καλλιεργούνται, σε πιλοτικό στάδιο, περίπου 5.000 στρέμματα στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Σύμφωνα με το εργαστήριο της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Ελλάδα υπάρχει δυνατότητα να καλλιεργηθούν συνολικά 5 εκατ. στρέμματα. « Το μεγάλο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης καλλιέργειας είναι ότι δεν έχει καμιά απολύτως ανάγκη για πότισμα, αφού πρόκειται για ξερικό φυτό.
Επίσης δεν χρειάζεται καλλιεργητική φροντίδα,ούτε λιπάσματα ούτε φυτοφάρμακα » λέει ο κ. Γιάννης Ισκούδης, ο οποίος καλλιεργεί περίπου 500 στέμματα αγριαγκινάρας στις Καρυές Λάρισας.

Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί αγρότες ήταν δύσπιστοι ως προς το να φυτέψουν τα χωράφια τους με γαϊδουράγκαθα, όπως έλεγαν. «Από τη στιγμή που πλέον ξέρουν ότι μπορούν να πουλούν τη σοδειά τους προς 70 ευρώ τον τόνο, αυτό τους εξασφαλίζει πολλαπλάσια εισοδήματα από ό,τι τα σιτηρά. Το πιο δύσκολο ήταν να τους πείσουμε ότι θα έχουν την επιθυμητή απόδοση των 1,5-2 τόνων το στρέμμα. Είδαν όμως την απόδοση που έχουν οι πειραματικές καλλιέργειες στους χώρους του πανεπιστημίου και αλλού» τονίζει ο κ. Δαναλάτος.

Η βασική ένσταση με τις καλλιέργειες για βιοκαύσιμα παγκοσμίως έχει να κάνει με το ότι χρησιμοποιούνται εκτάσεις όπου θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν τρόφιμα. « Πρώτα από όλα η απόδοση της αγριαγκινάρας ως βιοκαυσίμου είναι πολύ υψηλή, πολλαπλάσια από το καλαμπόκι που καλλιεργείται στην Αμερική» λέει ο κ. Δαναλάτος, ενώ ο κ. Ταχούλας τονίζει πως « στην Ελλάδα καταφέραμε να καλλιεργούμε 4,5 εκατ. στρέμματα βαμβάκι με ανυπολόγιστο κόστος στους υδάτινους πόρους, αλλά δεν πεινάσαμε».

Πέρα από τη χρήση της ως βιοκαυσίμου, η αγριαγκινάρα θεωρείται διεθνώς μια από τις καλύτερες ζωοτροφές, τόσο από την άποψη ότι κάνει καλό στην υγεία του ζώου όσο και από τα πλεονεκτήματα που έχει ως καλλιέργεια, αφού είναι ένα πολυετές φυτό που δεν χρειάζεται συχνά πότισμα. « Σαν κτηνοτροφή είναι καλύτερη από ό,τι σαν βιοκαύσιμο. Το πρώτο και το πιο φυσικό εργοστάσιο είναι το... στομάχι του ζώου το οποίο εκμεταλλεύεται άριστα τις ενεργειακές ιδιότητές της » καταλήγει ο κ. Ισκούδης.

Η αγριαγκινάρα ήταν γνωστή για θεραπευτικούς σκοπούς ήδη από την αρχαιότητα, αφού χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία παθήσεων του ήπατος ή ακόμη και σαν αντίδοτο για δηλητηριάσεις. « Ερχονται άνθρωποι και μου τη ζητάνε συνεχώς, και φυσικά ξανάρχονται » λέει ο Γιάννης Ισκούδης, για τον οποίο η αγριαγκινάρα ως βιοκαύσιμο αποτελεί μικρό μόνο μέρος της δραστηριότητάς του. « Είναι ένα πραγματικά θαυματουργό προϊόν. Πέρα από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που δίνω στον κοινωνικό μου περίγυρο, μπορεί να φτιάξει κανείς κρέμες που κάνουν πολύ καλό στο δέρμα, ακόμα και ποτά. Μάλιστα αυτό για το οποίο είμαι πιο πολύ περήφανος είναι η δημιουργία τυροποιητικής πυτιάς, την οποία πωλώ σε τυροκομεία του εξωτερικού. Η απόδοσή της είναι πολύ ανώτερη από τη ζωική. Φανταστείτε ότι με 3 λίτρα γάλακτος, χρησιμοποιώντας ζωικής προέλευσης ένζυμα παίρνεις περίπου 700 γρ. λευκό τυρί ενώ με τα φυτικής προέλευσης, από την αγριαγκινάρα, περίπου τη διπλάσια ποσότητα » καταλήγει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

21/9/10

ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΦΟΡΤΗΓΑΤΖΗΔΕΣ ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επιχείρηση λογοκρισίας της τουρκικής επιθετικότητας με ίδρυση ΜΚΟ δημοσιογράφων!


Στην ίδρυση ΜΚΟ Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων η οποία θα έχει ως αντικειμενικό της στόχο τον «έλεγχο των ειδήσεων» που αφορούν τις δύο χώρες (!) ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της 6ης Συνδιάσκεψης Τούρκων και Ελλήνων Δημοσιογράφων στην Σμύρνη.

Δυστυχώς από ότι φαίνεται το πρόβλημα στην Ελλάδα, όσον αφορά τουλάχιστον τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι οι δημοσιογράφοι που μεταδίδουν τον τρόμο των Ελλήνων κατοίκων των ακριτικών νησιών όταν βλέπουν τα τουρκικά μαχητικά να πετάνε μερικές δεκάδες μέτρα πάνω από τα κεφάλια τους ή τον προβληματισμό και την αγανάκτηση των κατοίκων της δυτικής Αττικής που βλέπουν τις τουρκικές φρεγάτες να κάνουν «αβλαβείς» διελεύσεις έξω από το Σούνιο.

Σύμφωνα με το Καταστατικό της νέας ΜΚΟ, το οποίο υιοθετήθηκε προσωρινά από τη Συνδιάσκεψη, η νέα οργάνωση θα προσπαθήσει να προωθήσει το διάλογο και τις ανταλλαγές ανάμεσα στους δημοσιογράφους των δύο χωρών, να οργανώνει συνδιασκέψεις, να προωθεί τις ανταλλαγές ανάμεσα σε νέους δημοσιογράφους και να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι δύο πλευρές να παρουσιάζουν, η μία την άλλη, "όπως ακριβώς είναι".

Η τελευταία επισήμανση θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τις παροτρύνσεις του Τούρκου πρωθυπουργού προς τους Έλληνες δημοσιογράφους όταν επισκέφτηκε την Αθήνα τον περασμένο Μάιο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε υποδείξει τότε στους Έλληνες δημοσιογράφους να προβάλλουν τη θετική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να μην αναπαράγουν μόνο ειδήσεις για τις τουρκικές παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Ελλάδας.

Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός, «Στα επτάμισυ χρόνια, που είμαι πρωθυπουργός, δεν βομβάρδισα κάποια χώρα. Αν δεν είστε εσείς ήρεμοι, πώς θα μεταδώσετε σωστά τα μηνύματα, ώστε να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή μας;» ενώ προσέθεσε ότι, «τα τουρκικά μαχητικά δεν απογειώνονται οπλισμένα, όπως τα ελληνικά μαχητικά».

Η είδηση για την ίδρυση της νέας ΜΚΟ προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στους αναλυτές των ελληνοτουρκικών σχέσεων λόγω του περίεργου παρελθόντος αρκετών δημοσιογράφων και ΜΜΕ στην γειτονική χώρα Και για να γίνουμε πιο ακριβείς μπορεί η είδηση για την ίδρυση της ΜΚΟ των Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων να ακούγεται για το ευρύτερο κοινό με θετική διάθεση και ενδιαφέρον, όμως με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον θα έπρεπε να εξετάσουμε σειρά δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου που διασυνδέουν τα τουρκικά ΜΜΕ με τις μυστικές υπηρεσίας της Τουρκίας και το Στρατό.

Χαρακτηριστικά παρατίθεται δημοσίευμα στο εβδομαδιαίο τουρκικό περιοδικό «Ακτουέλ» της 9ης Νοέμβρη 2000. Το άρθρο αναφέρεται «στην εκπαίδευση που γίνεται στους δημοσιογράφους από τον τουρκικό στρατό στην Ακαδημία Εθνικής Ασφαλείας, για να μπορούν στη συνέχεια να λειτουργούν με βάση τις επιδιώξεις του στρατού και του βαθέως κράτους, στον κρίσιμο τομέα της επιρροής της κοινής γνώμης». Η συγκεκριμένη Ακαδημία υπάγεται στην Διοίκηση Ακαδημιών Πολέμου η οποία αποτελεί το φυτώριο όπου εκπαιδεύονται οι αξιωματικοί των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να αποκτήσουν τον τίτλο του επιτελούς.

Στο ίδιο ίδρυμα εκπαιδεύονται μετά από πολύ προσεκτική επιλογή και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του τουρκικού κράτους σε θέματα που έχουν σχέση με την Εθνική Ασφάλεια. Επισημαίνεται δε ότι στη συγκεκριμένη Ακαδημία εκτός από σπουδαστές δημοσιογράφους απασχολούνται και επιφανείς δημοσιογράφους ως καθηγητές.

Επιπρόσθετα σε άρθρο της εφημερίδας Zaman στις 18 Δεκεμβρίου 2008 αναφέρεται χαρακτηριστικά οι δηλώσεις του προέδρου της οργάνωσης Contemporary Journalists Association, Ahmet Abakay ότι πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι είναι και πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και του Τούρκου δημοσιογράφου Fehmi Koru ο οποίος σε άρθρο του στην εφημερίδα Yeni Safak είχε επισημάνει την ύπαρξη 23 Τούρκων δημοσιογράφων οι οποίοι ήταν στην πραγματικότητα ήταν πράκτορες της ΜΙΤ.

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα κατά τον Fehmi Koru ενός αρθρογράφου που εργαζόταν στην εφημερίδα Hurriyet ο οποίος όταν πήρε σύνταξη από την εφημερίδα «μετακινήθηκε» στο κτίριο της μυστικής υπηρεσίας της χώρας. Ακόμα όμως και ο πρώην υποδιευθυντής της ΜΙΤ σύμφωνα με τον Fehmi Koru απεκάλυψε ότι δημοσιογράφος που εργαζόταν στις εκδόσεις του επιχειρηματία Turgay Ciner ελάμβανε χρηματική αμοιβή από την ΜΙΤ. Τις θέσεις του Fehmi Koru υποστηρίζει και ο δημοσιογράφος Ali Atif Bir και ο δημοσιογράφος Saygı Öztürk.

Επομένως μετά από όλα αυτά που οι ίδιοι οι Τούρκοι δημοσιογράφοι γράφουν στα τουρκικά ΜΜΕ με ποιο σκεπτικό και με ποια πειστήρια θα μπορούσαμε να έχουμε μία παρουσίαση των γεγονότων που συμβαίνουν στο Αιγαίο, στην Θράκη και στην Κύπρο "όπως ακριβώς είναι" σύμφωνα με το σκεπτικό των συντελεστών αυτής της κίνησης. Πόσο αντικειμενική και δημιουργική θα είναι η επικοινωνία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων όταν οι συνάδελφοί τους κατέβασαν την ελληνική σημαία από τα Ίμια πριν από 14 χρόνια. Αλήθεια αυτά τα ξεχάσαμε τόσο γρήγορα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πάγκαλος:«Τα λεφτά τα φάγαμε, γιατί σας διορίσαμε στο Δημόσιο»



«Η απάντηση στην κατακραυγή των πολιτών "πώς φάγατε τα λεφτα;", είναι "σας διορίσαμε όλα αυτά τα χρόνια στο Δημόσιο. Τα φάγαμε όλοι μαζί, σε μία πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος"» υπογράμμισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στη Βουλή, κατά την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου.

Με τα λόγια αυτά, ο κ. Πάγκαλος απάντησε στην έκκληση του Προκόπη Παυλόπουλου να μην συμπαρασύρουν σε απολύσεις των εργαζομένων οι καταργήσεις νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, όπως της «Αγρογή». Ο κ. Πάγκαλος παραδέχθηκε ότι του «ασκήθηκαν πιέσεις, ειδικά για το θέμα της Αγρογή, για να μην εκτεθούν συνάδελφοι, δηλαδή να κάνω κι εγώ ένα βήμα συνενοχής, αλλά δεν το δέχθηκα».

«Εμείς θα συνεχίσουμε. Ετοιμάζεται το δεύτερο πακέτο για εξοικονόμηση πόρων για το δημόσιο λογιστικό και την εξοικονόμηση προσπαθειών. Για τη διόγκωση του δημόσιου τομέα είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ακόμη και τα μικρά κόμματα της Αριστεράς, που δεν κυβερνούν μεν, αλλά ακολουθούν την ίδια πρακτική, μέσα από τους ΟΤΑ που ελέγχουν» προσέθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, που έχει και την ευθύνη του νομοσχεδίου, είπε ότι αυτό είναι η πρώτη φάση κι η διυπουργική επιτροπή συνεχίζει το έργο της. Σε σχετική ερώτηση μάλιστα, προσδιόρισε ότι η δεύτερη φάση καταργήσεων και συγχωνεύσεων θα γίνει με νεώτερο νομοσχέδιο και όχι με την εξουσιοδότηση που δίδεται από το σημερινό.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στις καταργούμενες ή συγχωνευόμενες υπηρεσίες, πλην της «Αγρογή», που απολύονται, καθώς πρόκειται για προσλήψεις, που δεν έγιναν με τους απαιτούμενους κανόνες διαφάνειας.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι είναι αυτονόητη ανάγκη οι συγχωνεύσεις, υπενθυμίζοντας ότι η σχετική έκθεση της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ) έκανε λόγο για κατάργηση ή συγχώνευση 270 συνολικά φορέων. Διαφώνησε ωστόσο με την κατάργηση κάποιων υπηρεσιών, όπως το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και με τη λογική που επικαλείται η κυβέρνηση, για να απολύσει τους 269 εργαζομένους της «Αγρογή».

Παρεμβαίνοντας, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι το μόνο που προσέφερε το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ήταν τα τρία πανάκριβα αυτοκίνητα και τα πολλαπλά ταξίδια του προέδρου του στο εξωτερικό. Στην επισήμανση ότι το Ινστιτούτο ιδρύθηκε επί ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πάγκαλος σχολίασε: «Αν κατάφερε να διαφθείρει δύο κυβερνήσεις, καλώς καταργείται».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος υπερασπίστηκε τόσο το έργο της «Αγρογή» όσο και τις προσλήψεις που έγιναν επί ημερών του με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως διευκρίνισε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

20/9/10

Στο αυτόφωρο μετά από καταγγελία ο πρόεδρος του ΛεβαδειακούΓιάννης Κομπότης


Στο αυτόφωρο Τρικάλων οδηγείται ο πρόεδρος της ΠΑΕ Λεβαδειακός, Γιάννης Κομπότης, κατηγορούμενος για απόπειρα δωροδοκίας, ύστερα από καταγγελία που έκαναν στην αστυνομία ο τερματοφύλακας των Τρικάλων, Χρίστος Πουρής, και ο πρόεδρος της ομάδας, Βαγγέλης Πλεξίδας.

Όπως έγινε γνωστό απο την Αστυνομία, ο τερματοφύλακας και ο πρόεδρος των Τρικάλων κατήγγειλαν ότι 33χρονος -ο οποίος γνωρίζεται απο δεκαετίας με τον Πουρή και διαμένει στη Λιβαδειά- τού τηλεφώνησε τρεις φορές, από τη 1 μετά το μεσημέρι έως τις 5.30 το απόγευμα, ως εκπρόσωπος του προέδρου του Λεβαδειακού και του πρότεινε να δεχτεί ποσό 20.000 ευρώ, προκειμένου να έχει μειωμένη απόδοση στον σημερινό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων. Σύμφωνα μάλιστα με τους καταγγέλλοντες, ο μεσάζων είπε στον ποδοσφαιριστή πως αν είχει πρόβλημα με την ομάδα λόγω της μειωμένης απόδοσής του, θα του έκαναν συμβόλαιο, το οποίο θα του εξασφάλιζε μεταγραφή σε άλλη ομάδα.

Μετά την καταγγελία η Ασφάλεια Τρικάλων ενημέρωσε τον εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε εντολή να προχωρήσει η προανακριτική διαδικασία και να συλληφθεί ο πρόεδρος του Λεβαδειακού. Πράγματι, το απόγευμα της Κυριακής ο κ. Κομπότης συνελήφθη από άνδρες της Αστυνομίας και οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων, όπου σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία, καθώς και σε βάρος του φερομένου ως μεσάζοντα.

Ο κ. Κομπότης από την πλευρά του υπέβαλε μήνυση για ψευδή καταμήνυση σε βάρος του προέδρου των Τρικάλων και του τερματοφύλακα, βάσει της οποίας συνελήφθησαν και οι δύο μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα. Ωστόσο, με εντολή του εισαγγελέα, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά, απαλλάχθηκαν -για την συγκεκριμένη υπόθεση- με το σκεπτικό ότι η μήνυση του προέδρου του Λεβαδειακού είχε χαρακτήρα αντιπερισπασμού και στο αυτόφωρο θα οδηγηθεί μόνον ο κ. Κομπότης μαζί με όλο το προανακριτικό υλικό. Ο τερματοφύλακας αφέθηκε ελεύθερος, αλλά ο πρόεδρος της ομάδας των Τρικάλων κρατήθηκε, επειδή σε βάρος του εκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για άλλη υπόθεση, αγορανομικού ενδιαφέροντος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επιχείρηση - σκούπα στο «βιβλίο του φυτικού βασιλείου»


Στη δραστική μείωση του αριθμού των φυτών της γης προχωρούν οι επιστήμονες, κάνοντας ένα εκτεταμένο «ξεκαθάρισμα» στις βάσεις δεδομένων τους.

Οι βοτανολόγοι αποφάσισαν να μειώσουν τον αριθμό των γνωστών φυτών του πλανήτη, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους περισσότερα από 600.000 είδη ανθοφόρων φυτών δεν είναι καθόλου νέα, απλώς είχαν …διπλοεγγραφεί στους καταλόγους, επειδή παλαιότεροι ερευνητές τα είχαν περάσει για ξεχωριστά είδη.

Σύμφωνα με το BBC, το «ξεσκαρτάρισμα» στο «βιβλίο του φυτικού βασιλείου» βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη από Βρετανούς και Αμερικανούς επιστήμονες και θα επιφέρει τη διαγραφή εκατοντάδων χιλιάδων λανθασμένων εγγραφών ειδών, τις οποίες είχαν κάνει, στο πέρασμα των αιώνων, βοτανολόγοι από διάφορες χώρες. Οι ερευνητές συχνά συνέλλεγαν και «βάφτιζαν» διάφορα φυτά, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι πολλά από αυτά δεν ήταν νέα και ότι άλλοι συνάδελφοί τους σε άλλα μέρη της γης είχαν ήδη βρει και δώσει διαφορετικό όνομα σε αυτά τα φυτά.

Ενδεικτικό είναι ότι η τοματιά έχει 790 διαφορετικά ονόματα ανά τον πλανήτη και η βαλανιδιά γύρω στα 600. Κατά μέσο όρο ένα φυτό του πλανήτη έχει δύο έως τρία ονόματα. Το αποτέλεσμα ήταν μέχρι τώρα να έχουν καταγραφεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανθοφόρα φυτά.

Οι επιστήμονες αναμένεται ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του 2010, θα ανακοινώσουν με επίσημη δημοσίευσή τους ότι ο πραγματικός αριθμός των (γνωστών) φυτών ανά τον κόσμο δεν ξεπερνά τελικά τις 400.000, δηλαδή δεν είναι ούτε ο μισός από ό,τι περιλάμβαναν μέχρι τώρα τα βοτανολογικά κατάστιχα. Μέχρι στιγμής οι ερευνητές έχουν απομονώσει 301.000 είδη φυτών, έχουν εντοπίσει 480.000 εναλλακτικά ονόματα φυτών (που συνεπώς πρέπει να διαγραφούν) και απομένουν ακόμα 240.000 ονόματα φυτών για ξεκαθάρισμα.

Οι έρευνες πάντως των μελετητών, έφερε στο φως και αντίστροφες περιπτώσεις, δηλαδή φυτά που θεωρούνταν μέχρι τώρα ίδια, αλλά η γενετική ανάλυση έδειξε ότι έχουν διαφορές μεταξύ τους, συνεπώς πρέπει πια να θεωρηθούν ξεχωριστά είδη.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία εκκαθάρισης έχει ξεκινήσει εδώ και τρία περίπου χρόνια, μετά από αίτημα των κρατών μελών που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλία, ώστε να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πόσα και ποια φυτά απειλούνται.

Εκτός από τα περίπου 400.000 είδη φυτών με άνθη, στη Γη εκτιμάται ότι υπάρχουν άλλα 15.000 είδη φτερών και συγγενικών φυτών, 1.000 είδη γυμνόσπερμων (όπως τα κωνοφόρα και οι λεύκες), καθώς επίσης 23.000 είδη βρύων και συγγενικών ειδών. Συγκριτικά, όσον αφορά το ζωικό βασίλειο, στη Γη έχουν βρεθεί περισσότερα από 1 εκατ. είδη εντόμων, 28.000 είδη ψαριών και άλλων θαλασσινών οργανισμών, 10.000 πουλιά και 5.400 θηλαστικά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

19/9/10

ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ του «το γοργόν και χάριν έχει» κινείται το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στην περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων.



Στόχος είναι τα ειδοποιητήρια προς το περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες να ξεκινήσουν να αποστέλλονται ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο, έτσι ώστε στο δημόσιο ταμείο να εισρεύσουν περί τα 500-600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και άλλο ένα δισ. ευρώ μέχρι το 2011.

Τα προσδοκώμενα έσοδα

Οσον αφορά τον πήχη των προσδοκώμενων εσόδων, ανεβοκατέβαινε καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί:

*Από το ελάχιστο ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο επαγγελματίας για την περαίωση κάθε χρήσης. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Το πιθανότερο είναι ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας με βιβλία β' κατηγορίας θα καλείται να καταβάλει έως 500 ευρώ. Οι μικρομεσαίοι με βιβλία α' κατηγορίας (περίπτερα) πρέπει να πληρώσουν κατ' ελάχιστον έως 200-300 ευρώ ενώ για τα βιβλία γ' κατηγορίας θα προβλέπεται ελάχιστο ποσό 1.000 ευρώ. Εως και τριπλάσια θα είναι τα ελάχιστα ποσά για τις επιχειρήσεις που θα έχουν συλληφθεί στο παρελθόν να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

*Από τον αριθμό των υποθέσεων που θα ενταχθούν στην περαίωση. Οπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα ενταχθούν στη ρύθμιση και οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια (περίπου 450.000). Βέβαιο θεωρείται ότι η περαίωση θα αφορά και τον ΦΠΑ (αν και υπήρχαν εισηγήσεις να μείνει ανοιχτό ένα παράθυρο, έτσι ώστε να μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα σε εταιρείες που θα εντοπιστούν να έχουν υποπέσει σε βαριά αδικήματα φοροδιαφυγής που αφορούν τον ΦΠΑ).

*Από το πλαφόν που θα τεθεί στον κύκλο εργασιών. Σύμφωνα με τις αρχικές σκέψεις, στη ρύθμιση δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν εταιρείες με τζίρο άνω των εννέα εκατομμυρίων ευρώ. Στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις στο να μπει το πλαφόν ακόμη πιο ψηλά (π.χ. στα 15 εκατομμύρια ευρώ ή και να μην υπάρξει καθόλου πλαφόν) για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των ενδιαφερομένων. Εκτός ρυθμίσεως, θα βρεθούν κατά πάσα πιθανότητα όλες οι εισηγμένες εταιρείες. Επίσης, όσοι έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες περαιώσεις ή έχουν μπει στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, δεν θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον.

Ο υπολογισμός του ποσού που θα καλείται να πληρώσει ο επαγγελματίας θα γίνεται με μαθηματικό τύπο. Ο τζίρος του επαγγελματία θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή (ύψους 1%-3% σύμφωνα με το αρχικό σενάριο) και από το ποσό που θα προκύπτει, ο επαγγελματίας θα καλείται να καταβάλει για την περαίωση ποσοστό ύψους του 20%.

Για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, ο φορολογούμενος, εκτός από το ποσό της περαίωσης, θα καλείται να καταβάλει και ένα τμήμα των προστίμων που του έχουν επιβληθεί από την εφορία. Το πιθανότερο είναι να καλείται να καταβάλει το 25% των προστίμων. Επίσης, όσοι έχουν εκκρεμότητες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρέπει πρώτα να τις ρυθμίσουν προκειμένου να έχουν δικαίωμα υπαγωγής στη διαδικασία της περαίωσης.

Ανοικτό παραμένει το ποιος θα αναλάβει την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο είναι τη διαδικασία να «τρέξει» η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει εμπλοκή των λογιστών οι οποίοι και θα αναλάβουν να υπολογίσουν τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και (φυσικά) έναντι αμοιβής.

ΧΑΡΑΣ ευαγγέλια για τους φοροφυγάδες. Η περαίωση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για να «βάλει μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν» τούς δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν αμνηστία για τις παραβάσεις του παρελθόντος και την απόκρυψη εισοδήματος.

Για την άφεση φορολογικών αμαρτιών, θα κληθούν να πληρώσουν όχι περισσότερο από το 10%-15% των χρημάτων που κατέβαλαν οι νομοταγείς φορολογούμενοι. Μία ακόμη φορά οι φοροφυγάδες μπορούν να γλεντήσουν στην υγεία των κορόιδων που δηλώνουν όλα αυτά τα χρόνια κανονικά τα εισοδήματά τους.

Το παράδειγμα που επεξεργάστηκε η «Οικονομία» αποτυπώνει το μέγεθος της αδικίας που εμπεριέχει η πολιτική της αυτόματης περαίωσης. Γίνεται σύγκριση ανάμεσα σε έναν εύπορο ελεύθερο επαγγελματία (π.χ. έναν γιατρό ή έναν δικηγόρο) που δήλωνε κανονικά το εισόδημά του (σ.σ.: στη συγκεκριμένη περίπτωση 100.000 ευρώ ετησίως) και έναν επαγγελματία ο οποίος, αν και εισέπραττε 100.000 ευρώ, δήλωνε στην εφορία μόλις το 1/4, δηλαδή τις 25.000 ευρώ. Ιδού τι προκύπτει από τους υπολογισμούς...

Συμφέρει η φοροκλοπή!

Για τα εισοδήματα που εμφάνισε ο νομοταγής φορολογούμενος την τελευταία 10ετία (ένα εκατομμύριο ευρώ ή 100.000 ευρώ τον χρόνο), πλήρωσε φόρο 339.854 ευρώ, δηλαδή περίπου το 34% του συνολικού του εισοδήματος (σ.σ.: για τους υπολογισμούς, χρησιμοποιήθηκαν οι φορολογικές κλίμακες που ίσχυσαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2000-2009).

Ο φοροφυγάς, αν και εισέπραξε στο διάστημα 2000-2009 ένα εκατομμύριο ευρώ, δήλωσε στην εφορία το ένα τέταρτο, δηλαδή 250.000 ευρώ. Πλήρωσε φόρο εισοδήματος 42.320 ευρώ και τώρα καλείται να συμμετάσχει στην περαίωση για να... ξεπλύνει τις φορολογικές του αμαρτίες. Αυτό, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχει κάνει μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομικών, θα στοιχίσει περί τα 2.000-5.000 ευρώ (θα εξαρτηθεί από τον τελικό νόμο). Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό, αν ο συγκεκριμένος επαγγελματίας έχει συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια και στη διαδικασία αυτόματης περαίωσης, να καταβάλει τελικώς ποσά της τάξεως των 2.000 ευρώ.

Είναι προφανές, λοιπόν, το όφελος για τον φορολογούμενο που απέκρυψε επί μία δεκαετία τα πραγματικά του εισοδήματα. Αντί για 339.854 ευρώ που κατέβαλε ο νομοταγής συνάδελφός του, καλείται να πληρώσει τελικά μόλις 47.320 ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ακόμη και οι επαγγελματικές ενώσεις (όπως για παράδειγμα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) ζητούν τη θέσπιση κινήτρων για τους συνεπείς φορολογούμενους.

Η περαίωση που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση δημιουργεί έδαφος για ακόμη περισσότερες αδικίες, καθώς αυτή τη φορά:

Στη ρύθμιση προγραμματίζεται να υπαχθούν και όσοι έχουν συλληφθεί στο παρελθόν να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

Θα καλύψει ακόμη και αυτούς που έχουν ανοικτές εκκρεμότητες στα δικαστήρια. Το κυβερνητικό επιχείρημα είναι ότι στη δικαιοσύνη «λιμνάζουν» περισσότερες από 450.000 υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα ακόμη και περισσότερα από 10 χρόνια.

Προς ρύθμιση για όλους...

Εχουν διατυπωθεί εισηγήσεις η διαδικασία να αφορά επιχειρήσεις ο τζίρος των οποίων υπερβαίνει ακόμη και τα εννέα εκατ. ευρώ. Αργά το βράδυ της Παρασκευής εξετάσθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ακόμη και το ενδεχομένο να υπαχθούν στη ρύθμιση όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τζίρου, με εξαίρεση τις τράπεζες τις εισηγμένες και όσες έχουν βεβαιωμένα πόστιμα για φοροδιαφυγή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου γίνεται ο έκτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που προωθεί «αυτόματη περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων».
Θα έχει συμβάλει και αυτός στην επιτυχή προσπάθεια ενός επαγγελματία να βγει στη σύνταξη ύστερα από... 35 χρόνια εργασίας χωρίς να έχει υποστεί φορολογικό έλεγχο ούτε μία φορά. Κι όλα αυτά, υπό το βλέμμα της τρόικας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που απειλούν την κυβέρνηση με θέσπιση επιπλέον εισπρακτικών μέτρων σε περίπτωση που δεν συλληφθούν οι φοροφυγάδες.

Ουσιαστικά, όλες οι φορολογικές υποθέσεις των μικρομεσαίων από τη μεταπολίτευση και μετά έχουν περαιωθεί αυτόματα χωρίς φορολογικό έλεγχο. Ο... χορός άνοιξε το 1978 (η ρύθμιση αφορούσε προηγούμενα χρόνια), με πρωθυπουργό, τότε, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και υπουργό Οικονομικών τον Αθ. Κανελλόπουλο.

Ρυθμίσεις τέτοιου τύπου έγιναν επίσης επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή. Λογιστές και φορολογούμενοι έχουν διανύσει ολόκληρο τον εργασιακό τους βίο με περαιώσεις, Ετσι, και το σύνθημα του σημερινού πρωθυπουργού «τραβάμε κόκκινη γραμμή και ξεκινάμε για μια νέα αρχή» ελάχιστο πειστικό γίνεται από την αγορά, καθώς υπάρχει το αμαρτωλό παρελθόν.

Η νέα διαδικασία φοροαμνηστίας -η οποία εκτός απροόπτου θα αφορά στις χρήσεις 2000-2009- δείχνει να γίνεται αποδεκτή από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, καθώς οι περισσότεροι μικρομεσαίοι δεν θέλουν εν μέσω κρίσης να έχουν περισσότερα μπλεξίματα με την εφορία. Επίσης, παρουσιάζεται στην κοινή γνώμη ως «αναγκαίο μέτρο» για να συγκεντρωθούν φορολογικά έσοδα και να αποφευχθούν πολύ πιο επώδυνα μέτρα όπως ο διπλασιασμός της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και αύξηση του ΦΠΑ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Χρέη 1,7 δισ. ευρώ, η προίκα των δήμων Μόνο 370 από τους 1.034 είχαν αποστείλει οικονομικά στοιχεία έως τις 6 Σεπτεμβρίου


Πολλά ερωτήματα για την ίδια τη βιωσιμότητά τους προκαλούν τα οικονομικά στοιχεία των δήμων, ενώ παράλληλα -τι οξύμωρο- δίνουν την πιο πειστική απάντηση σε ό, τι έχει να κάνει με το γιατί η τρόικα θεωρεί το ζήτημα αυτό ως μία από τις σημαντικότερες απειλές του προϋπολογισμού. Σημειώστε: Τα χρέη τους διαμορφώθηκαν το 2009 στο 1,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ελλείμματά τους ξεπέρασαν τα 287 εκατ. ευρώ. Το εντυπωσιακότερο; Για φέτος, βάσει των όσων αναγράφονται στο Μνημόνιο, ο στόχος είναι να μηδενιστούν οι ζημιές τους, κάτι, όμως, που φαντάζει από εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο. Αν συνυπολογισθεί, μάλιστα, ότι μεσολαβούν και οι εκλογές του Νοεμβρίου...

Ενδεικτικά της κακοδιαχείρισης είναι κατ' αρχήν τα ίδια τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία τους. Υπάρχουν οι ισολογισμοί μόνο 370 δήμων από το σύνολο των 1.034 σε ολόκληρη τη χώρα. Τι προκύπτει (έστω από αυτούς); Οτι το 2009 άντλησαν περισσότερα κεφάλαια από τις υποχρεώσεις που είχαν και παρ' όλα αυτά κατέγραψαν ζημιές! Συνολικά, οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες ανήλθαν σε κάτι παραπάνω από 2 δισ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότησή τους ξεπέρασε τα 3,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο απολογισμός τους ήταν αρνητικός, αντί για θετικός... Και όμως, το χρέος τους σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας δεν είναι υψηλό. Τα στοιχεία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Κοινοτήτων δείχνουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των 27 μελών της Ε. Ε., σε ό, τι αφορά το ποσοστό των χρεών των δήμων ως προς το ΑΕΠ. Το 2009 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 0,7% του ΑΕΠ, όταν στην Ιταλία διαμορφώθηκε στο 8,1% του ΑΕΠ της και στη Γερμανία (που είναι πρώτη στη σχετική λίστα) ήταν 26,1% του ΑΕΠ της.

Εκτός από το πού και πώς διαχέονται τα κεφάλαια των δήμων, προκύπτει και ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που έχει να κάνει με το κατά πόσο γνωρίζουν οι ιθύνοντες την πραγματική έκταση του προβλήματος. Αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν καταφέρει καν να συγκεντρώσουν τα οικονομικά στοιχεία όλων των δήμων, παρά το γεγονός ότι τους έχουν ζητηθεί από εποχής κυβερνήσεως της Ν. Δ. Συγκεκριμένα, στις 11 Αυγούστου του 2009 τα τότε υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας είχαν ζητήσει το σχετικό υλικό. Μεσολάβησαν οι εκλογές με αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι διαδικασίες, ενώ η προθεσμία που είχαν οι δήμοι για να αποστείλουν τους προϋπολογισμούς τους μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2010 πήρε παράταση για τα μέσα του τρέχοντος μήνα.

Υπό το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η τρόικα στην κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) με νέα εγκύκλιό του στις 10 Αυγούστου 2010 ζητούσε από τους ΟΤΑ και εν γένει τους φορείς της γενικής κυβέρνησης να έχουν αποστείλει το αργότερο έως τις 10 Σεπτεμβρίου τα οικονομικά τους στοιχεία στα υπουργεία που τους εποπτεύουν και κατ' επέκταση μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου τα αρμόδια υπουργεία να έχουν παραδώσει στο ΓΛΚ τα στοιχεία αυτά. Με νέα και εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο, στις 25 Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών καλούσε τους ΟΤΑ να αποστείλουν τα στοιχεία τους έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Εσωτερικών και αυτό με τη σειρά του να τα στείλει έως τις 8 του μήνα στο ΓΛΚ. Το αποτέλεσμα: στο ΓΛΚ εξακολουθούν να υπάρχουν στοιχεία μόνο για 370 δήμους.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στο σημείο στελέχη του οικονομικού επιτελείου να σημειώνουν ότι οι τελικές εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη των ΟΤΑ και φέτος θα γίνουν αναγκαστικά κατ' εκτίμηση από ένα σημείο και μετά. Παρηγορούνται ωστόσο λέγοντας πως είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει έστω μία καλή βάση, πάνω στην οποία οι υπηρεσίες θα μπορέσουν να προβλέψουν το μέγεθος των ελλειμμάτων, των χρεών και συνολικά των οικονομικών όλων των δήμων.

Η γενικότερη κακή εικόνα, όμως, εξακολουθεί να υφίσταται, αφού δεν υπάρχει σαφής καταγραφή για τα οικονομικά των ΟΤΑ, τη στιγμή που το ΓΛΚ είναι υποχρεωμένο να ανακοινώνει σε μηνιαία βάση την εξέλιξη των οικονομικών τους, όπως και των άλλων φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Υπό αυστηρούς όρους κάθε δανεισμός
Με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στην κακοδιαχείριση που επικρατεί στους δήμους. Πλέον, για να δανειστούν θα πρέπει να πληρούν δύο βασικές προϋποθέσεις:

1. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού κάθε δήμου ή περιφέρειας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών του εσόδων.

2. Το συνολικό χρέος του δήμου ή της περιφέρειας που προβαίνει σε δανεισμό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσοστό των συνολικών εσόδων του.

Παράλληλα, για κάποιους δήμους που έχουν υπερβολικό δανεισμό ή άλλα χρέη εισάγεται διαδικασία εξυγίανσης, κατά την οποία μπαίνουν αυστηρά όρια στον δανεισμό, τις προσλήψεις και τη χρηματοδότηση για επενδύσεις, ώστε να χρηματοδοτηθεί πρωτίστως η αποπληρωμή των χρεών.

Επίσης, από εδώ και στο εξής οι δαπάνες όλων των δήμων και των περιφερειών, καθώς και όλων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεών τους υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα πραγματοποιεί, για πρώτη φορά, γενικευμένο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας σε συμβάσεις άνω των 100.000 ευρώ στους ΟΤΑ, ενώ ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα έχει τη δυνατότητα, εάν διαπιστώσει αδράνεια, να ορίσει ημερομηνία είσπραξης των εσόδων και σε περίπτωση παρατεταμένης αδράνειας να παραπέμψει τους αιρετούς στην αρμόδια επιτροπή για καταλογισμό της ζημιάς που προξένησαν και τους υπαλλήλους στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον ίδιο λόγο. Τέλος, οι δήμοι θα πρέπει να καταρτίζουν πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο θα εξειδικεύεται σε Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης (που θα είναι έτοιμο το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους) και ετήσιο προϋπολογισμό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ανδρεϊκή και ανδρεικελική ομοιοτυπία

Οι επερχόμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν και πρέπει να έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Με την ψήφο τους οι πολίτες να προσδιορίσουν τον τύπο του πολιτεύματος: Θέλουν δημοκρατία ή κομματοκρατία;

Αν θέλουν δημοκρατία, ας περισώσουν αυτή τη φορά με την ψήφο τους τη θεμελιώδη προϋπόθεση της δημοκρατίας: τη διάκριση των εξουσιών. Ξέρουν από άμεση πείρα οι πολίτες ότι τοπική αυτοδιοίκηση υποταγμένη σε κεντρικές κομματικές ντιρεχτίβες σημαίνει την έτοιμη ραχοκοκαλιά κομματικού κράτους. Ξέρουν ότι τα κόμματα στην Ελλάδα δεν έχουν την παραμικρή σχέση με ό,τι προβλέπει για τον ρόλο τους η πολιτική θεωρία της «αντιπροσωπευτικής» δημοκρατίας. Τα κόμματα σήμερα είναι συντεχνίες επαγγελματιών της εξουσίας, οργανωμένες συσπειρώσεις συμφερόντων. Στόχος τους είναι η μονοπώληση της εξουσίας, ο ολοκληρωτικός έλεγχος κάθε πτυχής του συλλογικού βίου. Γι’ αυτό και κάθε αντίσταση στην κομματοκρατία είναι κέρδος για τη δημοκρατία, προάσπιση των κοινωνικών προτεραιοτήτων, των αναγκών του πολίτη.

Κάθε υποψήφιος για την τοπική αυτοδιοίκηση που έχει κομματικό χρίσμα επιβεβαιώνει εθελούσια την απαίτηση των κομματικών συντεχνιών να ελέγχουν ολοκληρωτικά τη χώρα, να προηγείται η κομματική σκοπιμότητα των αναγκών κάθε τοπικής κοινωνίας. Οι υποψήφιοι με κομματικό χρίσμα είναι χλεύη της δημοκρατίας, απειλή της δημοκρατίας. Απαιτούν από τους πολίτες την εθελόδουλη υποταγή στη νοοτροπία του λακέ, του ραγιά: να βάζουν πρώτο το συμφέρον του αφεντικού, τα παιχνίδια εξουσίας αδίστακτων επαγγελματιών, και σε δεύτερη μοίρα τη δική τους αξιοπρέπεια, την ποιότητα της ζωής τους.

Δεν μοιάζει να υπάρχει Ελληνας σήμερα που να μην έχει πεισθεί για την ανικανότητα, την προκλητική ιδιοτέλεια, τη φαυλότητα των υπαρχόντων κομμάτων – η οργή, η αηδία, η πίκρα των πολιτών κατακλύζει τη χώρα. Και στις εκλογές τις αυτοδιοικητικές η έκφραση της αποδοκιμασίας δεν χρειάζεται την (αμφίβολης αποτελεσματικότητας) λευκή ψήφο ή αποχή. Τώρα η απέχθεια έχει γόνιμη διέξοδο: Αποκλείει τους μολυσματικούς κεχρισμένους, εμπιστεύεται τους τίμια ασυμβίβαστους και από σεμνή αξιοσύνη ακομμάτιστους.

Επιτέλους, τι περισσότερο θέλουμε να δούμε για να βγάλουμε τις συνέπειες της κοινής αγανάκτησης για τα κόμματα; Υπερχρέωσαν εφιαλτικά το κράτος εξαγοράζοντας ψήφους με διορισμούς, επιδοτήσεις, χαριστικές «προμήθειες», ασύδοτες παροχές. Καταλήστευσαν το δημόσιο ταμείο και τους πακτωλούς των «πακέτων» της Ε.Ε. για να στήσουν το δικό του κάθε κόμμα πελατειακό κράτος, αστρονομικού κόστους μηχανισμούς επανεκλογής τους. Διαγούμισαν τα ασφαλιστικά ταμεία, την υποχρεωτική αποταμίευση κάθε βιοπαλαιστή. Εμπορεύτηκαν, με ληστρικές υπερτιμολογήσεις και «λίστες» εξαίρεσης από μειοδοτικούς διαγωνισμούς, ακόμα και ιατρικά είδη, οι αθεόφοβοι. Και πόσα ακόμα εγκλήματα ειδεχθή, με εξασφαλισμένη θεσμικά την ατιμωρησία.

Τελικά οδήγησαν την Ελλάδα στην οικονομική καταστροφή. Και πώς την αντιμετώπισαν; Κατακρεούργησαν μισθούς και συντάξεις, οι μικροεπιχειρήσεις και τα καταστήματα κλείνουν με ρυθμούς πρωτόγνωρους, η ανεργία έγινε κύμα κατακλυσμικό, οι έμμεσοι φόροι απάνθρωπης αδικίας χαράτσι, η νεολαία δίχως παραμικρή προοπτική, σε απόγνωση. Το ελληνικό (κοινό όλων μας) όνομα το κατάντησαν περίγελο σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κάθε κυβέρνηση πλαστογραφούσε, όπως οι κοινοί απατεώνες, τα στοιχεία που της ζητούσαν οι Βρυξέλλες και στη συνέχεια, από διεθνή μπαλκόνια, κατάγγελνε το προκάτοχο της εξουσίας κόμμα για ψεύτικα στοιχεία και τεχνάσματα.

Φυσικό ήταν οι δανειστές μας να εκμεταλλευτούν την οικονομική μας χρεοκοπία, τον διεθνή διασυρμό της αξιοπιστίας μας: Εστησαν «Τρόικα» πατρωνείας να τιθασεύσει την κομματική φαυλότητα, να δεσμεύσει τους κομματανθρώπους με τις υπογραφές τους σε «Μνημόνιο».

Χωρίς, όμως, να λογαριάσουν οι πάτρωνες την πανουργία της κομματικής ατσιδοσύνης: Ετσι, η τρίτη γενιά του παπανδρεϊσμού κατάφερε, με άψογη επιδεξιότητα, να φορτώσει στην πιο αδύναμη μερίδα της κοινωνίας τα «σπασμένα» της αφροσύνης των κομμάτων. Μας κρατάνε ομήρους παζαρεύοντας την παράταση της παντοδυναμίας τους.

Στις δημοσκοπήσεις η συντριπτική, σαρωτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται πια κανένα κόμμα, η γενικευμένη αγανάκτηση και αηδία φτάνει σε ποσοστά απίστευτα. Ομως, μπροστά στην κάλπη ο φόβος της ανασφάλειας γεννάει τον στερεότυπο συμβιβασμό: «δεν έχουμε κάτι καλύτερο να ψηφίσουμε, αυτά τα κόμματα παράγει η κοινωνία μας, αυτά συνιστούν τη δημοκρατία μας». Και συνεχίζουμε «να μεταλλάσσωμεν τυράννους», όπως έλεγε ο Παπαδιαμάντης πριν από 118 χρόνια.

Αλλά ο συλλογισμός «αυτούς έχουμε, αυτούς ψηφίζουμε» είναι τουλάχιστον αφελής και στις αυτοδιοικητικές εκλογές ούτε για τους αφελείς ισχύει. Διότι υπάρχουν υποψήφιοι με κομματικό χρίσμα, υπάρχουν και οι τίμια ακομμάτιστοι. Συνήθως το κομματικό χρίσμα δίνεται σε φανταχτερούς, με εντυπωσιακή «αναγνωρισιμότητα» γόητες του πλήθους (μπασκετμπολίστες, προπονητές, ηθοποιούς τηλεοπτικών «σειρών», πρώην καλλονές, πρόσωπα με θητεία στη δημοσιότητα έστω και παταγωδώς αποτυχημένη). Ο πολίτης που έχει συνειδητοποιήσει ότι η κομματοκρατία είναι συμφορά για τον ίδιο και για την πατρίδα θα ξέρει να αναγνωρίσει στη «γοητεία» των κεχρισμένων το στίγμα απειλητικής λοιμικής.

Αυτή τη φορά καλούμαστε να ψηφίσουμε διαχειριστές καινούργιων θεσμών αυτοδιοίκησης. Η κομματοκρατία αποφασίζει για τους θεσμούς ερήμην των πολιτών και για τη διαχείριση των θεσμών μεθοδεύει την υφαρπαγή της ψήφου μας. Η προηγούμενη γενιά του παπανδρεϊσμού, η ανδρεϊκή, επέβαλε τον «Καποδίστρια», η τωρινή, η ανδρεικελική, μας καπελώνει με τον «Καλλικράτη». Και στις δύο περιπτώσεις κίνητρο και κριτήριο δεν ήταν οι ανάγκες, οι ιδιαιτερότητες, οι ιστορικοί εθισμοί της κοινωνίας των Ελλήνων. Ο τεμαχισμός της χώρας, και τις δύο φορές, σε αυθαίρετα μερίσματα έγινε, αποκλειστικά και ομολογημένα, για να εξυπηρετηθούν ελπιζόμενα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης και ασφυκτικότερος συγκεντρωτικός έλεγχος της χώρας από το εκάστοτε κομματικό κράτος. Πειθαρχούμε δήθεν στα μοντέλα αυτοδιοίκησης που λανσάρει η Ε.Ε. αποκεντρώνοντας όχι την εξουσία, αλλά την κατακλυσμική διαφθορά και φαυλότητα, πολλαπλασιάζοντας τα ερείσματα της κομματοκρατίας.

Ο Ελληνισμός έζησε τρεις χιλιάδες χρόνια χάρη στο μοντέλο της πόλης - κράτους, της αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας, που ο ίδιος γέννησε – το αποδείχνει ο τεχνοκράτης Κων. Καραβίδας, που πολλοί τιμούν και ελάχιστοι καταλαβαίνουν. Η πόλη «εάλω», η γλώσσα «απέσβετο», η εκκλησία αλλοτριώθηκε σε θρησκεία. Ζούμε το ιστορικό μας τέλος, αλλά όχι ηρωικά. Απλώς παρακολουθούμε, δίχως επίγνωση, την κηδεία μας.

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

18/9/10

Θα τραβήξει το Μνημόνιο έως το… 2020;


Πρωταθλήτρια στο... δίαθλο η Ελλάδα: και στο έλλειμμα και στο χρέος!

Οικονομικές αναλυτές αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα εφαρμόζει το Μνημόνιο έως το 2020! Αυτό το σενάριο ακούγεται φρικτό για την ελληνική κοινωνία.

Ο καθηγητής οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega έδωσε τη δική του απάντηση: «Για πολιτικούς λόγους δε μπορούσε να ανακοινωθεί μια ημερομηνία. Όταν όμως δημιουργηθεί μια κατάσταση μπορούν να το τραβήξουν. Η δημιουργία του Μνημονίου ήταν αναγκαία. Το θέμα είναι ποιο θα έπρεπε να ήταν αυτό Μνημόνιο. Η επιμήκυνση του Μνημονίου σημαίνει αυτομάτως νέα διαπραγμάτευση. Το σίγουρο είναι ότι είμαστε εκτός αγορών και θα παραμείνουμε αρκετό καιρό σε αυτήν την
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

16/9/10

Τι δήλωσε στους Financial Times ο Γ. Παπακωνσταντίνου? Δεν επαρκεί το πακέτο στήριξης!


Ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 110 δισ. ευρώ, δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τις συνέπειες από τον αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς αγορές, τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε γι’ άλλη μια φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, σημειώνοντας πως μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν καταστροφική για την ευρωζώνη. «Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση. Θα υπάρξουν πολύ ευρύτερες συνέπειες για τη ζώνη του ευρώ αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη σε Παρίσι, Φρανκφούρτη και Λονδίνο με στόχο την εξεύρεση διεθνών επενδυτών.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, κανένας επενδυτής δεν θα θέλει να επενδύσει σε άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε την «ουσιαστική διάλυση της ενότητας της ευρωζώνης».

Όπως παρατηρούν οι FT, τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου ενίσχυσαν σχόλια αξιωματούχων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ φέρεται να δήλωσε ότι «κανένας δεν θα ωφεληθεί από μια χρεοκοπία της Ελλάδας».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

15/9/10

How Italians Do Their Soccer Training-ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΕΡΑΣΕ & Ο ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ & ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η γιατρός που εμπόδισε να φτάσει στην Αμερικανική αγορά το επικίνδυνο φάρμακο θαλιδομίδη, τιμήθηκε μετά από 50 χρόνια



Έφτασε 96 χρονών και τώρα δικαιώνεται ηθικά για τον αγώνα που έκανε ενάντια το 1960 στην φαρμακευτική εταιρία William S Merrell, που ήθελε να κυκλοφορήσει στην αγορά των ΗΠΑ ένα πολύ επικίνδυνο φάρμακο, η θαλιδομίδη.

Η θαλιδομίδη ήταν ένα από τα φάρμακα που οι γυναικολόγοι συνήθιζαν να συνταγογραφούν στις έγκυες για να αντιμετωπίζουν την πρωινή αδιαθεσία και τη ναυτία. Την εποχή εκείνη δεν ήταν γνωστό ότι τα φάρμακα που παίρνει μια μέλλουσα μητέρα επηρεάζουν το έμβρυο.

Στην Ευρώπη, στα τέλη της δεκαετίας του '50 και στις αρχές του '60 περίπου 20.000 παιδιά γεννήθηκαν με ατροφικά ή ανύπαρκτα μέλη εξαιτίας της λήψης του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Η Δρ Φράνσις Ολντχαμ Κέλσι δεν υπέκυψε στην πίεση που δέχτηκε από τη φαρμακοβιομηχανία για να επιτρέψει την πώληση του φαρμάκου. Από την υπόθεση αυτή και με βάση τις εργασίες της γιατρού, το αμερικανικό Κονγκρέσο ψήφισε νέους αυστηρότερους νόμους σχετικά με τις κλινικές δοκιμές και την διανομή φαρμάκων στην αγορά.

Προς τιμή της, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θέσπισε ετήσιο βραβείο που θα δίνεται σε έναν από τους επιστήμονες που εργάζονται στην υπηρεσία και συνέβαλαν στην προστασία του καταναλωτή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΩΡΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΜΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κανόνια πολυτελείας άρχισαν να «σκάνε» στην αγορά


Σε οικονομικό μαρασμό οδηγήθηκαν ιστορικές εταιρείες, ακριβά ξενοδοχεία και μοδάτα σήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, θύματα της μείωσης των εισοδημάτων και του περιορισμού της κατανάλωσης

Η πτώση των διαθέσιμων εισοδημάτων και ο περιορισμός της κατανάλωσης δεν κάνουν διακρίσεις και παρασύρουν σε οικονομικό μαρασμό ιστορικές εταιρείες, ακριβά ξενοδοχεία και μοδάτα σήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης. Οι τράπεζες πλέον έχουν τον πρώτο λόγο για την τύχη γνωστών επιχειρήσεων, αφού έχουν κάνει απαιτητά τα δάνειά τους για να εξασφαλίσουν με τη σειρά τους τα κεφάλαια των καταθετών τους, σε μια περίοδο όμως όπου η συρρίκνωση των τζίρων οδηγεί τις εταιρείες σε ζημιογόνα αποτελέσματα.

Ο όμιλος που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Πεντελικόν στην Κηφισιά υπό το βάρος των χρεών εντάχθηκε στο άρθρο 99 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να ξεκινήσει συνδιαλλαγή με τους πιστωτές για αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών του. Τα δάνεια του γνωστού ξενοδοχείου στο Κεφαλάρι αλλά και των θυγατρικών του προσεγγίζουν τα 25 εκατ. ευρώ. Αίτηση εισαγωγής στο άρθρο 99 αιτήθηκε και η Ridenco (Τimberland, Νautica κ.ά.), αφού με τζίρο 43 εκατ. ευρώ εμφανίζει υποχρεώσεις άνω των 53 εκατ. ευρώ! Η εταιρεία Πλατής ΑΕ, από τις πιο γνωστές στον χώρο της γαστρονομίας και των εκδηλώσεων, διέκοψε τη λειτουργία της στις 23 Αυγούστου, αφήνοντας στον δρόμο 90 μόνιμους και 90 εποχικούς υπαλλήλους. Επίσης, η ιστορική φίρμα ειδών ένδυσης Τσαντίλης υποχρεώθηκε στο κλείσιμο δύο καταστημάτων στην οδό Σταδίου και στο Χαλάνδρι, αφού οι ζημιές το 2009 και το 2010 χτύπησαν καμπανάκι στη διοίκηση, η οποία προέβη στα δύο λουκέτα αλλά και σε άλλες κινήσεις αναδιάρθρωσης (απολύσεις, διαπραγματεύσεις για αναπροσαρμογή ενοικίων κ.ά.) προτού η λαίλαπα της κρίσης παρασύρει ολόκληρο τον όμιλο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τόνοι μεθανίου εκλύονται στην ατμόσφαιρα. Η ενεργειακή «βόμβα» της Σιβηρίας


Το μεθάνιο δημιουργείται από την αποσύνθεση των φυτών στον πυθμένα των λιμνών και λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που προκαλεί το λιώσιμο των πάγων σε εδάφη που ήταν παγωμένα για χιλιάδες χρόνια, το ζήτημα της έκλυσης στην ατμόσφαιρα του συγκεκριμένου αερίου επανήλθε στο προσκήνιο.

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη οδηγεί στο λιώσιμο των παγωμένων λιμνών στη Σιβηρία, με αποτέλεσμα να εκλύονται τόνοι μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

Από τον πυθμένα των παγωμένων λιμνών αναβλύζουν φυσαλίδες μεθανίου, αέριο το οποίο συμβάλλει στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και των κλιματικών αλλαγών.

Οι πρώτες μελέτες των επιστημόνων έγιναν τη δεκαετία του ’90, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί πόσο μεθάνιο έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα. Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι το «σημείο χωρίς επιστροφή» όσον αφορά την τήξη των πάγων έχει ήδη περάσει. Τώρα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

14/9/10

Αντληση 1,17 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία ΕΓΔ


Στην πώληση εντόκων γραμματίων του δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων, αξίας 1,17 δισ. ευρώ, προχώρησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ . Πρόκειται για την πρώτη μηνιαία δημοπρασία ΕΓΔ στην οποία προχωρά ο ΟΔΔΗΧ.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,82%, σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τo 4,65% της προηγούμενης έκδοσης στις 13 Ιουλίου.

Η έκδοση για την κάλυψη των γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές, έναντι υπερκάλυψης 3,64 στην προηγούμενη δημοπρασία. Ο ΟΔΔΗΧ αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 270 εκατ. ευρώ.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010, στις 12μ.μ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΔΔΗΧ, δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

Σημειώνεται ότι μέχρι και τον Οκτώβριο το ύψος των λήξεων από τις παλαιότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων φτάνει σε 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί τμηματικά, καθώς θα ακολουθήσει την επόμενη Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, η έκδοση τριμήνων εντόκων γραμματίων και νέες εκδόσεις τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας τον Οκτώβριο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κούβα: Kαταργούνται πάνω από 500.000 θέσεις στο Δημόσιο. ΖΗΤΩ Η ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΠΡΩΗΝ ΚΟΜMΟΥΝΙΣΤΗ ΦΙΝΤΕΛ!


Στην κατάργηση πάνω από 500.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα μέχρι το Μάρτιο του 2011 στο πλαίσιο μιας διαδικασίας εξορθολογισμού της οικονομίας από τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα προχωρά η κουβανική κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδία εργαζομένων της Κούβας (CTC) το μέτρο θα εφαρμοστεί «άμεσα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2011, με τρόπο σταδιακό και προοδευτικό και θα έχει επίδραση σε όλους τους τομείς».

«Το κράτος μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί εταιρίες και υπηρεσίες, των οποίων τα άτομα είναι υπεράριθμα και όπου οι απώλειες είναι αντιπαραγωγικές» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την CTC, οι νέοι άνεργοι θα μπορούν να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα, σε συνεταιρισμούς ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αυτό το μέτρο αποτελεί μέρος ενός προγράμματος οργάνωσης της εργασίας που δρομολογήθηκε από την κουβανική κυβέρνηση για την αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία μειώθηκε κατά 1,1% το 2009.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »