31/7/10

Η ψυχρή αλήθεια?

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/7/10

Εκτός αναπτυξιακού νόμου τα φωτοβολταϊκά καθώς και πυλώνων για τις ανεμογεννήτριες.


Εκτός του νέου αναπτυξιακού νόμου τίθενται τα επενδυτικά σχέδια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ αναμένεται να εξαιρεθούν και τα αιολικά συστήματα μέχρι ορισμένης ισχύος, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

Η κα Κατσέλη ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την εξαίρεση των φωτοβολταϊκών και των αιολικών συστημάτων από τον υπό κατάθεση αναπτυξιακό νόμο, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι επιτυγχάνουν υψηλές τιμές και κατά συνέπεια «δεν χρειάζεται πρόσθετη επιδότηση».

Η υπουργός ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα εξαιρεθούν από τον αναπτυξιακό νόμο τα σχέδια που αφορούν στην παραγωγή ηλιακών συλλεκτών (πάνελ) για φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς και πυλώνων για τις ανεμογεννήτριες. Επίσης, ανακοίνωσε ότι, από τα 3.163 επενδυτικά σχέδια του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, που εκκρεμούν προς αξιολόγηση, περισσότερα από 2.000 αφορούν φωτοβολταϊκά συστήματα. Σημειώνεται ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα στο Διαδίκτυο και θα ενταχθεί προς επεξεργασία στο β' θερινό τμήμα του κοινοβουλίου, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

768.009 απογράφηκαν και συνεχίζουμε… Πάνω από 1 εκατομμύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι!


Συνολικά 768.009 είναι οι απογραφέντες δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών Γ. Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου αντίστοιχα.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι του δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων δικαστικών και δημόσιων λειτουργών) αποτελούν το 82%, οι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου αποτελούν το 7%, και όσοι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αποτελούν το 6%.

Οι ηλικίες των απασχολουμένων στο Δημόσιο, είναι:

* 43.743 άνω των 60 ετών,

* 168.958 μεταξύ 50 και 60,

* 258.280 μεταξύ 40 και 50,

* 205.277 μεταξύ 30 και 40,

* 86.246, μεταξύ 20 και 30,

* 4.174 κάτω των 20 ετών.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, που είχαν συγκεντρωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, οι άνδρες στο δημόσιο καλύπτουν ποσοστό 54% και οι γυναίκες 46%.

Σε ποσοστό 39% οι απογραφέντες δημόσιοι υπάλληλοι είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, σε 28% Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε 9% Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, σε 9% Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρθηκε, τα στοιχεία είναι κατά δήλωση και κατά συνέπεια μπορεί να εμφανίζουν κάποιες διαφορές σε σχέση με τα πραγματικά. Δηλαδή, μπορεί να έχουν απογραφεί από παρανόηση, ή σκόπιμα, άνθρωποι που δεν είχαν υποχρέωση να απογραφούν (πχ συνταξιούχοι ή εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ). Επίσης, μπορεί να μην έχουν απογραφεί, από παρανόηση, λόγω προβλήματος, ή από αντίδραση, αμειβόμενοι, που είχαν την υποχρέωση να απογραφούν.

Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι θα δοθεί άλλη μία ευκαιρία σε όσους δεν μπόρεσαν να απογραφούν, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «πρέπει να αιτιολογήσουν τους λόγους ανωτέρας βίας, που δεν τους επέτρεψαν να το κάνουν».

Είπε ακόμη ότι ως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν αναλυθεί, διασταυρωθεί και ελεγχθεί όλα τα στοιχεία και επανέλαβε ότι από την τρόικα δεν του έχει τεθεί θέμα κατάργησης οργανικών θέσεων και απολύσεων στο δημόσιο.

Επιπλέον, δύο υπουργοί χαρακτήρισαν την απογραφή «πρωτόγνωρη, για το κράτος, πρωτοβουλία, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μέσα σε δύο μήνες και με μηδενικό κόστος».

Πρόσθεσαν ακόμη ότι η απογραφή «θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο», διότι -κατά τον κ. Ραγκούση- αποτελεί «κρίσιμη ύλη για την αναδιοργάνωση του κράτους, για έναν “Καλλικράτη στο κράτος”», και -κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου- διότι από το 2011 θα εκπληρωθεί η κυβερνητική δέσμευση για την πληρωμή όλων των δημοσίων υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο Δημόσιο.

ΑΔΕΔΥ: Διαψεύδονται τα περί ύπαρξης 2 εκατ. δημ. υπαλλήλων

«Οι αριθμοί διαψεύδουν μια συστηματική και χρόνια παραποίηση - διαστρέβλωση της πραγματικότητας με τα περί 1,5 - 2 ακόμη και 2,5 εκατ. Δημοσίων Υπαλλήλων», σχολιάζει η ΑΔΕΔΥ με αφορμή την παρουσίαση των στοιχείων της απογραφής.

«Αποδεικνύεται ότι τόσο σε αριθμό όσο και σε μισθολογική δαπάνη είμαστε κάτω από το Μ.Ο. της Ε.Ε.», συμπληρώνει σε σχετική ανακοίνωση και τονίζει: «Είναι ώρα από την προπαγάνδα να έρθουμε στην ουσία».

Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει τα ακόλουθα:

• Στον τερματισμό της πολιτικής απαξίωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησής τους. Δηλαδή της εμπορευματοποίησης των δημοσίων και κοινωνικών αγαθών και την επιβάρυνση των πολιτών με δυσβάσταχτο κόστος για τα μείζονα και αναγκαία για αξιοπρεπή διαβίωση.

• Στη δημοκρατική αναδιοργάνωση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, που σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, ξερίζωμα των λογικών περί κράτους – λάφυρου, του εκάστοτε νικητή των εκλογών.

• Στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής, εκσυγχρονισμό μέσων και διαρκή εκπαίδευση, ανανέωση δυναμικού και δυνατοτήτων, αξιοκρατία.

«Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.», καταλήγει η ανακοίνωση, «με σαφείς προτάσεις, συγκεκριμένες θέσεις και διεκδικήσεις, σταθερά επιδιώκει την αύξηση της κοινωνικής αποτελεσματικότητας των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών, τον απεγκλωβισμό από οποιαδήποτε λειτουργία ή διαδικασία που βρίσκεται στο πλέγμα ιδιωτικών, παρασιτικών ή αδιαφανών, πρακτικών ενός φθαρμένου και σε κρίση συστήματος».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Λουκέτο» σε επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη στο ΙΚΑ?


«Λουκέτα» έρχονται από το φθινόπωρο για όσες ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις –συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΚΟ- δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το ΙΚΑ

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε χθες, μιλώντας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας ότι από τις αρχές Οκτωβρίου και μετά θα πρέπει να κλείσουν όσες επιχειρήσεις οφείλουν χρήματα στο ΙΚΑ και αρνηθούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Τόνισε μάλιστα ότι καμία ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξει για τις ΔΕΚΟ. «Υπάρχουν ΔΕΚΟ οι οποίες είναι στην κορυφή των οφειλετών. Θα πρέπει να κλείσουν και αυτές, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν εξαιρέσεις και να συμμετέχει το ίδιο το κράτος στο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο τα λεγόμενά του.

Πάντως, ο υπουργός δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι οι συνεχείς ρυθμίσεις οφειλών, αποτελούν και αυτές μέρος του προβλήματος της εισφοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχουν 800.000 εισφοροδιαφεύγοντες.

Σημείωσε ωστόσο ότι οι πρόσφατες ρυθμίσεις της κυβέρνησης επιτρέπουν σε όλες τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους, καθώς μειώνουν στο 80% τις προσαυξήσεις, ενώ δεν προβλέπεται και υποχρέωση προκαταβολής
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/7/10

Έχει ήδη υπογράψει ο πρωθυπουργός, επιστρατεύουν τα φορτηγά μέσα στη μέρα


Την απόφαση για επιστράτευση των φορτηγών έχει υπογράψει ήδη ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας και εφόσον βεβαίως επικυρωθεί και τυπικά από τη γενική συνέλευση των ιδιοκτητών φορτηγών η πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκαλέσει ασφυξία στην αγορά.

Η κυβέρνηση κατέληξε στην επιλογή αυτή εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για διάλογο με τους απεργούς και ενώ οι επιπτώσεις για τον τουρισμό και για την οικονομία γίνονται όλο και καταστροφικότερες.

«Αν συνεχίσουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών τις κινητοποιήσεις τους, τότε η κυβέρνηση με πράξεις θα προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής προϊδεάζοντας για τις επερχόμενες εξελίξεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/7/10

Νέα φορολογικά μέτρα από τον Σεπτέμβριο


Νέα φορολογικά μέτρα αναμένεται ότι θα προωθήσει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο, με στόχο την άντληση πρόσθετων εσόδων της τάξεως των 4,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδαα, το νέο πακέτο φορλογικών μέτρων θα περιλαμβάνει:
Το μνημόνιο επιβάλλει τη μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή του 11% στο συντελεστή του 23%. Σήμερα, στο 11% ανήκουν μεταξύ άλλων τα τρόφιμα, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, τα φάρμακα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.


Από τη μετάταξη προϊόντων πρέπει να αντληθεί ένα δισ. ευρώ μέσα στο 2011.

Σε ό,τι αφορά εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, σχεδιάζεται να αλλάξουν συντελεστή, ώστε σε συνδυασμό με τα μέτρα για το «κυνήγι των αποδείξεων» να επιτευχθούν τα προσδοκώμενα έσοδα.

Σε κάποιες κατηγορίες (εστιατόρια, οικοδομικές εργασίες, μπαρ) έχει παρατηρηθεί μειωμένη ζήτηση αποδείξεων. Σχεδιάζεται λοιπόν, γι' αυτές τις κατηγορίες, να θεσπιστούν κίνητρα προς τους καταναλωτές, για να ζητούν αποδείξεις.

Για παράδειγμα, οι αποδείξεις από εστιατόρια μπορεί να μετρούν διπλά στο συνολικό «καλάθι» του κάθε φορολογούμενου, ώστε αν η αναγραφόμενη αξία είναι 100 ευρώ, στο «καλάθι» να λαμβάνεται υπόψη ποσό 200 ευρώ.

Στα τέλη κυκλοφορίας, για τα αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και μετά, θα υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές αερίων. Για τα ΙΧ που έχουν ταξινομηθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου του 2010, θα ισχύσουν δύο αλλαγές:

Αναμένεται να καταργηθεί η εισφορά για τα μεγάλου κυβισμού (επέφερε επιβαρύνσεις 150-650 ευρώ για τα ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών).

Η ηλικία δεν θα παίζει ρόλο και τα τέλη κυκλοφορίας θα υπολογίζονται μόνο με βάση τον κυβισμό. Αναμένεται να χρησιμοποιηθούν τα τέλη του 2009 προσαυξημένα κατά 10%-15%.

Αν ισχύσει αυτή η λύση (οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη), τότε θα ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, αλλά και των μικρού κυβισμού τα οποία είχαν πρωτοκυκλοφορήσει πριν από το 2000.

Παράλληλα, θα επιβαρυνθούν όσοι έχουν σχετικά καινούρια αυτοκίνητα (ταξινομημένα μετά το 2000) με κινητήρα κάτω από 2.000 κ.εκ.

Οι νέες - αυξημένες - αντικειμενικές αξίες αναμένεται να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2011, με στόχο να φέρουν πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν κυρίως από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς οι μεταβιβάσεις έχουν «παγώσει».

Σχεδιάζεται να υπάρξει αύξηση στο αφορολόγητο για αγορά πρώτης κατοικίας και στο αφορολόγητο των γονικών παροχών, ώστε να μη θιγούν οι ασθενέστεροι.

Σε ό,τι αφορά τους φόρους για τις επιχειρήσεις, οι μεγάλες κερδοφόρες εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία ακόμη έκτακτη εισφορά (10% επί των κερδών), με στόχο την άντληση εσόδων 600 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών δέχεται έντονες πιέσεις να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα), η φορολόγηση επί των οποίων μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50% με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Εκτός από από τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές, θα θεσπιστούν και άλλοι «πράσινοι φόροι», με στόχο την άντληση εσόδων ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Πάντως, αν και ηπροετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι το κύριο βάρος για την άντληση των 300 εκατ. ευρώ θα πέσει στις επιχειρήσεις.

Από τα τεκμήρια των επαγγελματιών πρέπει να αντληθούν έσοδα 400 εκατ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν τόσο από τα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για όλους τους επαγγελματίες όσο και από την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού αυτοελέγχου.

Ο μηχανισμός αυτός (που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, αλλά θα ισχύσει το 2011) αναγκάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να εμφανίσουν περισσότερα έσοδα (και κατά συνέπεια να πληρώσουν περισσότερο φόρο), για να μην υπαχθούν σε φορολογικό έλεγχο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι θανατεροί καρποί της μειονεξίας

«Κλασική Ελλάδα: Εκεί γεννήθηκε ο δυτικός πολιτισμός». Αυτή η φράση διαφήμιζε, για κάποιες μέρες, τον δεύτερο τόμο μιας «Ελληνικής Ιστορίας». Αλλά το κυρίως διαφημιζόμενο ήταν ο ελλαδικός επαρχιωτισμός. Με τη συνεπόμενη (συμπλεγματική) διαστρέβλωση της Ιστορίας.

Για τη λογική του διαφημιστικού συνθήματος η κυρίως αξία και σπουδαιότητα της Κλασικής Ελλάδας είναι ότι «γέννησε» τον δυτικό πολιτισμό. Που σημαίνει: αυτό που μας γυαλίζει, στους επιγόνους, (χάντρες και καθρεφτάκια) το κάνουμε κριτήριο για την αποτίμηση του ιστορικού παρελθόντος, αλλά και για τη συγκριτική αξιολόγηση των πολιτισμών. Θα άξιζε τον κόπο να ξέραμε, τι γνώσεις έχει για την Κλασική Ελλάδα ο «ευρηματικός» διαφημιστής που σκαρφίστηκε το συγκεκριμένο σύνθημα. Τι βιβλία διάβασε, τι πληροφορίες έχει για τις απόπειρες πρόσληψης της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς από τη βαρβαρική τότε Δύση, στον σκοτεινό της Μεσαίωνα. Να μας εξηγούσε ο διαφημιστής, τι θεωρεί πανανθρώπινα σημαντικό από τη δυτική κατανόηση και αξιοποίηση της Κλασικής Ελλάδας.

Το πιθανότερο που μπορεί να συνέβη: Ο ευρηματικός διαφημιστής να είναι εν πολλοίς και με καύχηση ανιστόρητος. Να διέβλεψε όμως οξυδερκέστατα ότι η μεγάλη μάζα του ελλαδικού πληθυσμού σήμερα αποκλείεται να ενδιαφερθεί (δεν δίνει δεκάρα) για το τι κατορθώθηκε στην Κλασική Ελλάδα. Και μοναδική δυνατότητα να προκληθεί περιέργεια και να αγοραστεί ο τόμος, θα ήταν να συνδέσει η διαφήμιση κάπως, στο υποσυνείδητο του αποχαυνωμένου ελλαδίτη καταναλωτή, τους «προγόνους» του με την πρώτη ιδέα για μια πόρσε-καγιέν ή για ένα άι-παντ.

Βέβαια, το παραμύθι ότι «εμείς δώσαμε τα φώτα στους Ευρωπαίους», δεν είναι τωρινό. Το πιστεύουν ακράδαντα, εκατόν ογδόντα χρόνια τώρα, οι ενιακόσιοι ενενήντα εννέα στους χίλιους Ελλαδίτες – από τότε που η θεωρία του Κοραή για τη «μετακένωση» έγινε επίσημη και κυρίαρχη κρατική ιδεολογία στο απελευθερωμένο κομμάτι του Ελληνισμού. Ο Κοραϊσμός παγίωσε στους άλλοτε Ελληνες την ανήκεστη μειονεξία του βαλκάνιου Ελλαδίτη επαρχιώτη: Κέντρο της Ιστορίας και του πολιτισμού είναι η Δύση, πρωτεύουσες των «φώτων» το Παρίσι, η Λόντρα, το Βερολίνο, η Βιέννη, η Χαϊδελβέργη, το Μόναχο, σήμερα και κάποια μεγάλα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά κέντρα στις ΗΠΑ.

Μέσα σε αυτόν τον εκθαμβωτικό κόσμο «των πεφωτισμένων και λελαμπρυσμένων της Εσπερίας εθνών» η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μια καθυστερημένη επαρχία, «ψωροκώσταινα» στον αυτεξευτελισμό της μειονεξίας της. Δικό της δεν έχει τίποτα που να αξίζει, το μόνο που έχει αξία είναι ό,τι παράγεται στη Δύση – γενιές ολόκληρες Ελλαδιτών έμαθαν να εκτιμούν μόνο ό,τι ήταν «εφάμιλλον των ευρωπαϊκών». Ακόμα και τη γλώσσα των άλλοτε Ελλήνων πάψαμε να τη διδάσκουμε στα σχολειά, και στο ερώτημα: γιατί ο Παρθενώνας είναι σπουδαιότερο έργο Τέχνης από τον Πύργο του Αϊφελ, ούτε ένας στους χίλιους Ελλαδίτες δεν έχει απάντηση. Γιατί να μας ενδιαφέρει η Κλασική Ελλάδα; Ο,τι είχε να προσφέρει, το αξιοποίησε η Δύση, στη Δύση πρέπει να προλάβουμε να μοιάσουμε «να κόψουμε δρόμο» για να μετάσχουμε στα ηδονικά αγαθά της.

Εκατόν ογδόντα χρόνια παλεύουμε να γίνουμε «Ευρωπαίοι» και τελικά ούτε Ευρωπαίοι είμαστε ούτε πια Ελληνες, αλλά ένα μπάσταρδο είδος τεταρτοκοσμικής υπανάπτυξης. Θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί αλλιώς τα πράγματα; Ναι, αν είχε έγκαιρα πολεμηθεί η μειονεξία. Οχι με ρητορικές υπεραναπληρώσεις και εθνικιστικά φούμαρα, αλλά με τις αυτονόητες πρακτικές που πρόλαβε να εφαρμόσει (όσο πρόλαβε) ο εκτός ελλαδικού κράτους Ελληνισμός: ο αιγυπτιώτης, ο μικρασιατικός, ο κωνσταντινουπολίτικος, της Οδησσού, της Τραπεζούντας. Ελληνες στη γλώσσα, στην εκπληκτική τους παιδεία και στην ιστορική τους συνείδηση, με ταυτόχρονη οργανική πρόσληψη του επικαιρικού πολιτισμού της Δύσης και κοσμοπολίτικη άνεση. Φορούσαν το φράκο ή τη μακριά τουαλέτα στον εξωελλαδικό Ελληνισμό και ήταν άρχοντες, τα φορούσαν οι Ελλαδίτες και ήταν καραγκιόζηδες. Τη διαφορά την κάνει η ταυτότητα: Οταν είσαι κάποιος, πατάς στέρεα σε ιστορική συνείδηση και έμπρακτη μετοχή σε παράδοση πολιτισμού, προσλαμβάνεις ό,τι θέλεις και το κάνεις υπηρετικό των αναγκών σου. Δεν υποτάσσεις τις ανάγκες σου στο πρόσλημμα για να φανείς τάχα πρωτευουσιάνος και εσύ, ο κωμικός μίμος του φανταχτερού που σε θαμπώνει.

Σήμερα πια δεν έχει κανένα νόημα να εξηγήσεις στον επινοητικό διαφημιστή ότι η μεταρωμαϊκή Δύση, που κυριαρχεί πολιτιστικά (και όχι μόνο) σε ολόκληρο τον πλανήτη, γεννήθηκε στους σκοτεινούς μεσαιωνικούς δρυμούς και όχι στην Κλασική Ελλάδα. Στα μέσα του 12ου αιώνα άρχισε να πρωτοσυλλαβίζει σε λατινική μετάφραση (από τα αραβικά) τον Αριστοτέλη αναποδογυρίζοντας τους όρους κατανόησής του. Την ταύτιση του «αληθεύειν» με το «κοινωνείν» τη διέστρεψαν σε πρωτογονισμό ατομοκεντρικής νοησιαρχίας. Το «μεγαλόψυχον» της ελευθερίας το υπέταξαν στην απόλυτη προτεραιότητα του «χρησίμου» που οι Ελληνες το λογάριαζαν βαρβαρότητα. Την πολιτική, από «κοινόν άθλημα» να αληθεύει ο βίος, την αλλοτρίωσαν σε μηχανισμούς θωράκισης ατομοκεντρικών «δικαιωμάτων». Τη μεταφυσική αναζήτηση «νοήματος» της ύπαρξης και της βιοτής τη διαστρέβλωσαν σε επίσης ατομοκεντρική θρησκεία νομικίστικου ηθικισμού και ψυχολογικής αστυνόμευσης.

Να αναλύσει κανείς τέτοιες καισαρικές διαφορές Ελλάδας και Δύσης στον σημερινό Ελλαδίτη, είναι σαν να του μιλάει κινέζικα. Η επίγνωση της διαφοράς, της ενεργητικής ετερότητας, έχει χαθεί, που σημαίνει ότι ο Ελληνισμός ιστορικά έχει τελειώσει. Νομίζουμε ότι περνάμε κρίση οικονομική, δεν μπορούμε ούτε θέλουμε να δούμε ότι ξεπεράσαμε το κρίσιμο όριο αλλοτρίωσής μας. Η ιστορική εξαφάνιση δεν τεκμηριώνεται μόνο με μετονομασίες. Ονομάζουμε ακόμα «Αττική» ή «βόρεια ακτή της Κρήτης» περιοχές ελληνικής γης που τις καταστρέψαμε ολοκληρωτικά και ανεπανόρθωτα – δεν υπάρχουν πια. Τη γλώσσα που κουτσομιλάει ο πρωθυπουργός μας τη λέμε ακόμα «ελληνικά». Το στυγνό πολίτευμά μας, της κομματοκρατίας, το ονομάζουμε ακόμα «δημοκρατία». Τους εγκληματίες αυτουργούς του σκοταδισμού τους λέμε ακόμα «υπουργούς Παιδείας» – και πάει λέγοντας.

Λογικά, θα μπορούσε να αντιπαλέψει το συντελεσμένο ιστορικό μας τέλος ένας ιδιοφυής κοινωνικός αναμορφωτής (όχι ένα κοίτασμα πετρελαίου ή μια φλέβα χρυσού). Αλλά κοινωνικοί αναμορφωτές δεν εμφανίζονται κατά παραγγελίαν. Να συνεχίσουμε να βλέπουμε σε κάθε σπιθαμιαία μετριότητα της επαγγελματικής πολιτικής έναν πιθανό μεσσία και σωτήρα, είναι πια «τέλη επαίσχυντα».

(Γκροτέσκα εικονογράφηση του ιστορικού μας ψυχορραγήματος: η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει εκλογικά, για δεύτερη τετραετία, τον πιο αδιάντροπα αποτυχημένο δήμαρχο που γνώρισε ποτέ η Αθήνα μετά την κυρία Ντόρα Μητσοτάκη. Τέσσερα χρόνια ανύπαρκτος ως δήμαρχος, έχει ο οιηματίας τα προσόντα και για υπουργός Εξωτερικών στο Ελλαδιστάν, γιατί όχι;).

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

24/7/10

Η τελευταία ανάρτηση του troktikou - Καληνύχτα Ελλάδα


Καληνύχτα Ελλάδα, ο τόπος που γέννησε την Δημοκρατία κατάντησε να σκοτώνει την ελευθερία της έκφρασης.


Καλό ταξίδι Σωκράτη και να μας προσέχεις απο εκεί πάνω.

Αναρτήθηκε από troktiko στις 12:18 π.μ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

23/7/10

Σχετικά με την απογραφή δημοσίων υπαλλήλων

"Αυτήν ηταν η "πρώτη φάση" και απογράφηκαν οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι στα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ καθώς και οι συμβασιούχοι που υπηρετούν τις ημέρες της απογραφής...



Στη δεύτερη φάση που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο, θα απογραφούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, σε ΝΠΙΔ και σε δημοτικές επιχειρήσεις,
οπότε αθροιστικά οι υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1.000.000."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επτά τράπεζες απέτυχαν στα τεστ αντοχής


Επτά από τις συνολικά 91 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν κατάφεραν να περάσουν τα τεστ αντοχής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εποπτικών Αρχών (CEBS).

Μεταξύ των τραπεζών που απέτυχαν είναι η ελληνική ATEbank, πέντε ισπανικές- Diada, Espiga, Bianca Civica, Unnim and Cajasur- και η γερμανική Hypo Real Estate.

Με επιτυχία πέρασαν τα τεστ αντοχής και οι τέσσερις μεγάλες γαλλικές τράπεζες που έλαβαν μέρος σε αυτά, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας της Γαλλίας.

Κόπηκε η ATEbank

Η ATEbank θα χρειαστεί, λοιπόν, να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Σύμφωνα με το πιο δυσμενές σενάριο και την εφαρμογή του σεναρίου δημοσιονομικής αναταραχής, η τράπεζα θα είχε δείκτη Tier 1 4,36%. Η άσκηση υποδηλώνει έλλειμμα ύψους 242,6 εκατ. ευρώ.

«Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος συζήτησε διεξοδικά με την ΤτΕ τα αποτελέσματα της άσκησης. Ως αποτέλεσμα συμφωνήθηκαν τα εξής: Η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να υπερκαλύψει τις μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Πέρασε τα τεστ η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT]

Επιτυχής ήταν η συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης υποθετικά ακραίων καταστάσεων για τον τραπεζικό κλάδο.

Σκοπός της άσκησης ήταν να διερευνηθεί η αντοχή της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη, σε ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, και να προσδιορισθεί οποιοδήποτε απαιτούμενο κεφάλαιο για την επαναφορά του δείκτη Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier 1) στο 6% λαμβάνοντας υπόψη το Δυσμενές σενάριο και το Ακραία Δυσμενές σενάριο στο τέλος του 2011.

Για την Ελλάδα εφαρμόστηκαν τα αυστηρότερα κριτήρια, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμβαδίζουν με τη σημερινή κατάσταση σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής και εξομάλυνσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εκτίμηση της ζημιάς στα στεγαστικά δάνεια στο ακραία δυσμενές σενάριο ήταν 37% για την Ελλάδα, ενώ για την αμέσως επόμενη χώρα στο 24%.

Τα αποτελέσματα της πιο πάνω άσκησης, αναφορικά με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier I του Ομίλου Πειραιώς για το 2011, έχουν ως εξής:

• στο Βασικό σενάριο 10,9%

• στο Δυσμενές σενάριο 8,3%,

• στο Ακραία Δυσμενές 6,0%

Σημειώνεται ότι ακόμη και στο Ακραία Δυσμενές Σενάριο ο δείκτης Τier I του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώνεται στο 6,4% εάν ληφθεί υπόψη ότι το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου στις 30.06.2010 μειώθηκε σημαντικά (στα 0,1 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ).

Επιτυχής και η Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT]

Με επιτυχία πέρασε και η Τράπεζα Κύπρου τα τεστ αντοχής. Ακόμη και υπό το αρνητικό σενάριο με επιπρόσθετο κρατικό σοκ («additional sovereign shock on the adverse scenario»), η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να επιτύχει Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων 8,0% το έτος 2011, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση κεφαλαίου και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προγραμματισμένη έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης.

Όπως ανακοινώθηκε στις 8 Ιουλίου 2010, παρά την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση, η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στη διαδικασία περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης μέσω της έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης ύψους μέχρι €345 εκατ., προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετη στρατηγική ευελιξία η οποία θα της επιτρέψει, βασιζόμενη στο ισχυρό και καλά τοποθετημένο δίκτυό της, να αξιοποιήσει την αυξανόμενη ρευστότητά της για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις διάφορες αγορές όπου δραστηριοποιείται.

«Η διατήρηση υγιών και ισχυρών δεικτών κεφαλαιοποίησης του Συγκροτήματος ήταν πάντα μέσα στις στρατηγικές του προτεραιότητες. Απόδειξη τούτου αποτελούν και τα επιτυχημένα αποτελέσματα των stress tests που ανακοινώθηκαν, και τα οποία αποδεικνύουν την ισχυρή κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος ακόμη και κάτω από δύσκολα και αντίξοα σενάρια», δήλωσε ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου.

«Η επιτυχία της Τράπεζας Κύπρου στα συγκεκριμένα tests – συγκρινόμενα ευνοϊκά και με τους μεγαλύτερους Ευρωπαϊκούς τραπεζικούς οργανισμούς – αποδεικνύει την ορθότητα της σταθερής και συνετής στρατηγικής που ακολουθεί το Συγκρότημα».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

22/7/10

Η εκδίκηση του Moby-Dick


Με το κατάρτι σπασμένο και το κατάστρωμα σε κακό χάλι απέμεινε να πλέει ακυβέρνητο το εικονιζόμενο μικρό ιστιοφόρο, ως αποτέλεσμα της επίθεσης που δέχθηκε από φάλαινα μήκους 10 μέτρων (ένθετη φωτογραφία) στα ανοιχτά του Κέιπ Τάουν. Σαν από θαύμα κανένας ιστιοπλόος δεν τραυματίστηκε. Μετά την προφανή επίδειξη δυνάμεως, το γιγαντιαίο θηλαστικό επέστρεψε ανενόχλητο στα βάθη της θάλασσας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΗΡΑΚΛΗ


ΗΡΘΑΝ

Γίρι Κρέιτσι (24 ετών, Τσέχος δεξιός μπακ, από Γιάμπλονετς)

Άμπραχαμ Αλετσένβου (24 ετών, Νιγηριανός αριστερός μπακ, από SK Τίρανα)

Πέτρος Κανακούδης (26 ετών, αριστερός μπακ, από ΠΑΣ Γιάννενα)

Ρόμπερτ Σζοτ (28 ετών, Πολωνός δεξιός χαφ, από Γκόρνικ)

Τζιανλούκα Ζαβαρίζε (24 ετών, Ιταλοκαναδός αριστερός μπακ, από β’ ομάδα Μπόχουμ)

ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Ντάλιμπορ Ραντούικο (25 ετών, Σλοβένος κεντρικός χαφ, από Κόπερ)

Λούκας Τουπάλσκι (30 ετών, Πολωνός κεντρικός αμυντικός, από Κρακοβία)

Λευτέρης Ματσούκας (20 ετών, επιθετικός, από β’ ομάδα Βέρντερ Βρέμης)

Θανάσης Στόικος (22 ετών), δεξί χαφ, από Πανθρακικό)

ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ

Γρηγόρης Παπαζαχαρίας, Ντάνιελ Φερνάντες, Αντρέ Μάρκες, Μπάμπης Περπερίδης, Χαβιέ Μάρτος, Δημήτρης Γιάντσης *, Γιώργος Ιωαννίδης, Κώστας Γιαννούλης, Λούκας Ριμόλντι, Ντένις Επστάιν, Νούνο Πιλότο.

ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ

Παναγιώτης Κονέ (διεκδικεί μέσω προσφυγής την ελευθερία του)

Ματίας Λέκι (τελείωσε το συμβόλαιό του, αλλά όσο δεν βρίσκει σύλλογο με τα χρήματα που ζητάει, τα πάντα είναι ανοιχτά)

* Είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει την προσφυγή που κατέθεσε
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

20/7/10

Οι ΗΠΑ ύστερα από έναν αιώνα χάνουν την πρωτοκαθεδρία στην κατανάλωση ενέργειας από την Κίνα.


Στη μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας του πλανήτη αναδείχθηκε η Κίνα, υποσκελίζοντας τις ΗΠΑ από τη θέση αυτή την οποία κατείχε για περισσότερο από έναν αιώνα.

Στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) έδειξαν ότι η Κίνα κατανάλωσε συνολικά 2.252 εκατ. τόνους ενεργειακών προϊόντων (περιλαμβανομένου του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου), πέρυσι, περίπου 4% περισσότερο από τις ΗΠΑ, η οποία κατανάλωσε 2.170 εκατ. τόνους.

Το γεγονός ότι η Κίνα υποσκέλισε τις ΗΠΑ στην κατανάλωση ενέργειας συμβολίζει την απαρχή μιας νέας εποχής στην ιστορία της ενέργειας, επισημαίνει οικονομολόγος της ΙΕΑ, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ κατείχαν τα πρωτεία από τις αρχές της δεκαετίας του 1900.

Επίσης, η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι η παγκόσμια ύφεση έπληξε τις ΗΠΑ πιο σοβαρά απ' ό,τι την Κίνα, επηρεάζοντας την αμερικανική βιομηχανική δραστηριότητα και τη χρήση ενέργειας. Την ίδια στιγμή, κινεζική κυβερνητική υπηρεσία προέβλεψε ότι ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών ίσως να επιβραδυνθεί κατά την υπόλοιπη διάρκεια του έτους και να διαμορφωθεί σε λιγότερο από το ήμισυ του ρυθμού με τον οποίο αυξανόταν το τελευταίο εξάμηνο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

19/7/10

Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΧΩΡΑ ΑΚΑΘΕΚΤΗ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΩΚ. ΓΚΙΟΛΙΑ


ΠΑΚΙΣΤΑΝ , ΙΡΑΚ, ΙΡΑΝ, ΜΕΧΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΛΛΑΣ!
ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΕΝΑ?
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΦΙΔΑΚΙ IKA, ΣΕΙΡΑ ΠΑΙΖΩ & ΜΑΘΑΙΝΩ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

"ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ" -Πυρήνας «Γκρίζων Λύκων» χτυπά στην Θράκη


Στόχος η δημογραφική συρρίκνωση του χριστιανικού στοιχείου κάτω από ένα καθεστώς «τυχαίων» γεγονότων που θα συμβαίνουν σε τακτικά διαστήματα σε βάρος τους...

...Το δημοσίευμα δεν αποβλέπει στο να δημιουργήσει φόβο και άγχος στους αναγνώστες, αλλά πάντα με συναίσθηση ευθύνης να δημιουργήσει τον προβληματισμό που επιβάλλεται σχετικά με γεγονότα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, τυχαία. Πέραν τούτου ουδέν. Τυχαία δεν είναι, όπως θα πουν οι άνθρωποι που τα αντιμετωπίζουν με μια πιο διεισδυτική ματιά. Τα συνθήματα των Γκρίζων Λύκων και οι πρακτικές τους πυκνώνουν στην Θράκη, αποδεικνύοντας ότι ο πυρήνας που έχουν δημιουργήσει εδώ, κινείται και δρα με την δική του μεθοδολογία.

«Η Τουρκία ως ένα συντεταγμένο κράτος με ιμπεριαλιστικό και φασιστικό χαρακτήρα λειτουργίας, έχει κάθε λόγο να δημιουργεί ζητήματα στην ελληνική Θράκη, όπου με κάθε τρόπο και χρησιμοποιώντας πότε τα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση και πότε με άλλα, που έχουν καθαρά εθνικιστικό προσανατολισμό προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στην περιοχή», θα πει άνθρωπος που παρακολουθεί μέσα από στρατηγικές αναλύσεις, τον τρόπο που κινείται η γειτονική χώρα.

Αφορμές για πόλωση του κλίματος και για τη δημιουργία εντάσεων και ψυχρών επεισοδίων θα προκύπτουν πάντα με προβοκατόρικη διάθεση. Το θέμα είναι να μπουν υπό έλεγχο όλες αυτές οι τακτικές και να απομονωθούν φασιστοειδείς πρακτικές ατόμων που μπερδεύουν ότι εδώ τελικά είναι Ελλάδα.

Συνθήματα του τύπου «Έλληνες έξω από την Θράκη» κι άλλα που γράφηκαν σε κεντρικούς τοίχους στην Αρίσβη, δεν είναι η λύση να τα κουκουλώνουμε με το ασβέστωμα, αλλά να δει κανείς τι κρύβεται από πίσω. Γιατί γράφονται και τί υποδηλώνουν μαζί και με άλλα απαράδεκτα που συμβαίνουν και έχουμε μάθει να τα ανεχόμαστε. Τρεις εμπρησμοί στον Άρατο σε χριστιανικά σπίτια, ανθελληνικά συνθήματα στην Αρίσβη και προκλήσεις στο Ανθοχώρι. Όλα σε απόσταση ανάσας στον ίδιο οδικό άξονα όπου κινούνται ανενόχλητοι οι γκρίζοι λύκοι.

Αλλού -όπου τους παίρνει- δημιουργούν περισσότερα πράγματα και καταστάσεις, έχοντας ως ορμητήριο τα τζαμιά, κάτι που θα επιχειρήσουν να το κάνουν κι εδώ. Επαγρύπνηση και ετοιμότητα χρειάζεται σ’ αυτό το λεπτό θέμα, αφού πλέον οι γκρίζοι λύκοι επέλεξαν να δείξουν τα δόντια τους στην ελληνική Θράκη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

"Ελλάδα και Τουρκία διεκδικούν τα Ίμια"! Βιβλίο Ιστορίας Γ' Γυμνασίου αλά Ρεπούση


Απίστευτο δώρο στην Τουρκία!

Ο... συνωστισμός στη Σμύρνη, της κυρίας Ρεπούση, στο περιβόητο βιβλίο... της Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, που αναγκάστηκε η κυβέρνηση Καραμανλή, μετά τον γενικό ξεσηκωμό, να το αποσύρει (και ο αθηναϊκός λαός την κυρία Γιαννάκου), φαντάζει πταίσμα μπροστά στο εθνικό έγκλημα που διαπράττουν οι συγγραφείς αλλά και οι αξιολογητές του βιβλίου της Γ΄ Γυμνασίου «Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία», όπου εκεί μαθαίνουν τα παιδιά μας κι εμείς ότι τα Ύμια δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά τα... διεκδικούμε μαζί με την Τουρκία!

Συγκεκριμένα, στη σελ. 163 για την τουρκική πολεμική επιχείρηση κατάληψης της ελληνικής βραχονησίδας τον Γενάρη του 1996, γράφονται επί λέξει τα εξής:

«Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ύμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)»!


Διεκδικούσαμε δηλαδή τα Ύμια, δεν ήταν κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας, γράφουν οι συγγραφείς Ευαγγελία Λούβη και Δημήτρης Ξιφαράς. Καλά, πού ζουν; Δεν ήξεραν ότι τα Ύμια βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας;

Αυτήν την Ιστορία μαθαίνουν στα παιδιά μας; Ότι το 1996 πήγε η Ελλάδα να... διεκδικήσει τα Ύμια από την Τουρκία; Και το άφησαν αυτό να τυπωθεί στο βιβλίο δυστυχώς και οι κριτές αξιολόγησης, οι Αλ. Ρήγος, Όλ. Καραγεώργου και Μ. Βενιέρης, που είναι κι αυτοί συνυπεύθυνοι της ιστορικής διαστρέβλωσης.

Τι καλύτερο δώρο θα μπορούσε να περιμένει η Τουρκία; Έχει πλέον κι ένα σχολικό ελληνικό βιβλίο για να το επικαλείται στα διεθνή φόρουμ, ότι και η Ελλάδα παραδέχεται ότι δεν έχει την κυριαρχία της βραχονησίδας Ύμια, αλλά τη... διεκδικεί!

Απορίες προκαλεί πώς έδωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο την έγκρισή του σ'αυτήν την πλαστογράφηση της αλήθειας, της ιστορικής πραγματικότητας.

Τι δείχνει κι αυτό το βιβλίο, μετά από εκείνο της Ρεπούση; Ότι η άλωση της ελληνικής διαπαιδαγώγησης και της γνώσης της αλήθειας για τα ιστορικά γεγονότα της πατρίδας μας γίνεται από μέσα, με ευθύνη και των υποτιθέμενων ελεγκτών.

Κι όπως σημειώνει σε άρθρο του ο καθηγητής-φιλόλογος κ. Χρίστος Δάλκος, που εντόπισε τη νέα εθνική διαστροφή, πέραν του ότι δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην αμερικανική παρέμβαση (που ομολογήθηκε από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη μέσα στη Βουλή, μ' εκείνο το «ευχαριστώ τους Αμερικανούς»), ούτε στον σκοτωμό τριών Ελλήνων, ηρωικών αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που έπεσε το ελικόπτερό τους (υπάρχει πάντα η «υποψία» ότι καταρρίφθηκε από τους τούρκους κομάντος) στη θαλάσσια περιοχή των βραχονησίδων, υπάρχει αναφορά.

Η υπουργός Παιδείας, κυρία Διαμαντοπούλου, θα πρέπει να δώσει εντολή να αποσυρθεί και να διατάξει έρευνα πώς οι αξιολογητές και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο επέτρεψαν να μπει στο βιβλίο Ιστορίας αυτή η διαστρέβλωση της αλήθειας που αποδυναμώνει τις ελληνικές θέσεις, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παρέμβει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

18/7/10

Απίθανη, αλλά μόνη ελπίδα

Είναι μάλλον φανερό ότι ο ελλαδικός Ελληνισμός δεν έχει ακόμη αντιληφθεί τι συμβαίνει στην Ελλάδα τους τελευταίους εννέα μήνες. Αλλά μοιάζει να μην το έχει αντιληφθεί ούτε ο Ελληνισμός της διασποράς, που συνήθως βλέπει καθαρότερα, γιατί βλέπει από μακριά.

Οι έξω από την Ελλάδα Ελληνες ξεσηκώθηκαν δυναμικά, στη δεκαετία του ’70, για το Κυπριακό. Πέτυχαν τότε, ειδικά στις ΗΠΑ, να ανασταλεί από το Κογκρέσο η παροχή αμερικανικής εξοπλιστικής βοήθειας στην Τουρκία. Και ανέτρεψαν την πολιτική Καραμανλή-Μπήτσιου που βιαζόταν να «κλείσει» οπωσδήποτε, με οποιουσδήποτε όρους, το Κυπριακό. Γεγονός αυθόρμητης οργάνωσης, συντονισμού και μαζικών κινητοποιήσεων ήταν και ο ξεσηκωμός, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, για το Μακεδονικό: οι λαοθάλασσες στα συλλαλητήρια της Νέας Υόρκης, του Τορόντο, του Σύντνεϋ, που τόσο λοιδορήθηκαν αργότερα (και λοιδορούνται) από κονδυλοφόρους περίεργων κινήτρων στο εσωτερικό.

Είτε για την οικονομική ανάπτυξη πρόκειται και την ανάκαμψη από ύφεση βαθιά είτε για την άμυνα πατρώας γης και παράδοσης πολιτισμού, το βασικό προαπαιτούμενο είναι το λαϊκό «φρόνημα». Και «φρόνημα» θα πει, να είναι αυτονόητα και εμπειρικά βεβαιωμένος ο πολίτης (όχι ψυχολογικά ντοπαρισμένος από ρητορείες) ότι η κοινωνία στην οποία ανήκει και μετέχει του εξασφαλίζει ποιότητα ζωής πραγματικά πολύτιμη. Οτι η γλώσσα αυτής της κοινωνίας, με τον πλούτο της μακραίωνης ιστορικής της διαδρομής και την εκφραστική της πληρότητα, είναι προνόμιο ξεχωριστό για τη ζωή του. Οτι η γη και οι οικισμοί της πατρίδας του έχουν ομορφιά και πατίνα αρχοντιάς που του υπαγορεύουν αξιοπρέπεια. Οτι συνεχίζει η συλλογικότητα στον τόπο του να σαρκώνει συμπεριφορές, ήθη και παραδόσεις που παραπέμπουν σε «νόημα» της ύπαρξης και της συνύπαρξης πέρα από την τυφλή αναγκαιότητα των ενστίκτων. Μόνο με τέτοιες προϋποθέσεις «φρονήματος» ανασκουμπώνεται ένας λαός, για να βγει από μια οικονομική καταστροφή ή να αποσοβήσει έξωθεν απειλή.

Τέτοιο «φρόνημα» δεν υπάρχει πια στην Ελλάδα. Σώζεται ίσως μια συναισθηματική, επιδερμική παραλλαγή του στους έξω από την Ελλάδα Ελληνες, που μπορεί να ξεσηκώνει ενθουσιαστικές εκρήξεις όταν θίγεται το «εθνικό φιλότιμο». Αλλά είναι αδύνατο να προκαλέσει κοινωνική ανάκαμψη στο εσωτερικό της χώρας. Οι Ελληνες σήμερα είμαστε ένας λαός που μοιάζει να μην πιστεύει σε τίποτα, ούτε στην ιστορία του, στη γλώσσα του, στον άλλοτε πολιτισμό του, ούτε στο κράτος του, στους κοινωνικούς θεσμούς, στη συλλογική αξιοπρέπεια. Λαός με ανήκεστα κατεστραμμένη τη γλώσσα του και τη γη του, με δραματικά χαμηλό επίπεδο κατά κεφαλήν καλλιέργειας, στερημένος λογική και κρίση, παραδομένος σε αντικοινωνικές συμπεριφορές, σε κτηνώδη εγωκεντρικά ορμέμφυτα, στον πρωτογονισμό της ζούγκλας των διεκδικήσεων δίχως την παραμικρή αίσθηση σχέσεων κοινωνίας.

Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να καταλάβουμε, ούτε οι ελλαδικοί ούτε της διασποράς οι Ελληνες, τι ακριβώς συμβαίνει στην πατρίδα μας τους τελευταίους εννέα μήνες. Οτι δεν πρόκειται για εφήμερη «κρίση», συνέπεια της παγκόσμιας, ούτε απλώς για κατάρρευση του καραγκιοζίδικου πολιτικού μας συστήματος. Δεν πρόκειται αυτή τη φορά για έξωθεν απειλές που επιδέχονται διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια, για επιβουλές του χερσαίου ή θαλάσσιου χώρου, δόλιο σφετερισμό ονομάτων, ιστορίας, κυριότητας. Αυτή τη φορά πρόκειται για συντελεσμένη καταστροφή. Για απώλεια της σύνολης εθνικής κυριαρχίας, πρόκειται για διακυβέρνηση της χώρας από ξένους ελεγκτές και επιτρόπους. Μπορεί η κηδεμονία να μας προσφέρθηκε σαν σωτήρια λύση, λίγο πριν η κυβέρνηση κηρύξει «στάση πληρωμών» και αρχίσουμε να σφαζόμαστε στους δρόμους για λίγα τρόφιμα. Αλλά δεν παύει να συνιστά συντελεσμένη καταστροφή.

Και ούτε συγκρίνεται με τις περιπτώσεις άλλων χωρών που τέθηκαν επίσης, για κάποιο διάστημα, υπό κηδεμονίαν. Εδώ έχουμε νόσο που έχει αχρηστέψει ζωτικά όργανα του κοινωνικού σώματος. Ο εγκέφαλος (η κυβέρνηση, υποτίθεται) εμφανίζει απίστευτη ανικανότητα θετικών ενεργημάτων: Αρνείται να πάρει μέτρα για πρόκληση και ανάπτυξη της παραγωγικότητας, περιορίζεται να τσεκουρώνει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα πνίγοντας την αγορά και επιτείνοντας την ύφεση. Οι μηχανισμοί της διαφθοράς ανέγγιχτοι, το κομματικό χρήμα αναιδέστατα προκλητικό, το κράτος παραλυμένο, έρμαιο του γκανγκστερικού συνδικαλισμού. Στον ιδιωτικό τομέα η ασυδοσία των εκβιασμών και της απανθρωπίας ξαναζωντανεύει τη φρίκη μυθιστορημάτων του Ντίκενς στον 19ο αιώνα. Με κυβέρνηση εδώ «σοσιαλιστική»!

Τα κόμματα βυθισμένα σε παντελή αυτισμό, εγκλωβισμένα στην ψυχοπαθολογική ιδιοτέλεια και μονομανία της οψέποτε εκλογικής επιτυχίας. Τα ΜΜΕ εμπορευματοποιημένα ώς το μεδούλι (και τα κρατικά: εξευτελισμένη δημοσιογραφία λακέδων της κάθε κυβέρνησης) κυνηγάνε μόνο τηλεθέαση σκυλεύοντας την αγωνία μισθωτών και συνταξιούχων με αναλύσεις, από το πρωί ώς το βράδυ, της σαδιστικής μείωσης των εισοδημάτων τους. Χωρίς να ξεχνάμε το γεγονός που έχει κυριολεκτικά διαλύσει τον κοινωνικό ιστό στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια: τη θεσμοποιημένη ατιμωρησία, την κοινή βεβαιότητα ότι «όλα επιτρέπονται». Ηταν το μεγάλο ψηφοθηρικό κατόρθωμα του Ανδρέα Παπανδρέου, ο έμπρακτος θρίαμβος του λαϊκιστικού αμοραλισμού του.

Αυτή η καταστροφή δεν ανατάσσεται. Η παραβατικότητα στην Ελλάδα, το ψέμα, η ατιμία, η κλοπή δημόσιου χρήματος, η φοροδιαφυγή, το «λάδωμα», η κατάχρηση, η αναίδεια, το νταϊλίκι του εκβιαστή, του παραβάτη των νόμων, ο χλευασμός της ηθικής και των κοινωνικών αναστολών, είναι οι «λαϊκές κατακτήσεις» των τελευταίων τριάντα χρόνων. «Κατακτήσεις» που θεμελιώθηκαν και παγιώθηκαν χάρη στην ειδεχθή ανηθικότητα όλων των κομμάτων, άσχετα με τις παραπλανητικές τους επωνυμίες και τις ψυχωτικές τους εμμονές.

Λέγεται ότι έλεγε ο Λένιν (πριν από τον πραγματικό ή φανταστικό Κίσινγκερ) πως αν θέλεις να εξαφανίσεις ιστορικά έναν λαό, τον αποκόβεις από τη γλώσσα του. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα διδακτικά βιβλία στα ελληνικά σχολειά, τριάντα έξι χρόνια τώρα, προσφέρονται για να σπουδάσει κανείς το πόσο μεθοδικά και δόλια μπορεί να συντελεστεί αυτή η αποκοπή ενός λαού από τη γλώσσα του. Δεν φτάσαμε αιφνίδια στην κηδεμόνευση από το ΔΝΤ και στην εξουδετέρωση της Ελλάδας στον διεθνή πολιτικό στίβο. Προηγήθηκαν η μεθοδική αποχαύνωση του πληθυσμού με τη μονοτροπία μεγιστοποίησης της καταναλωτικής ευχέρειας, η προγραμματική αγλωσσία, η διάλυση δημοτικού - γυμνασίου και η αχρήστευση του λυκείου, ο ευτελισμός και το μπάχαλο των πανεπιστημίων, η συστηματική διαστροφή της ιστορικής αυτοσυνειδησίας του Ελληνα, η χλεύη για τη μεταφυσική και για τον πολιτισμό που μόνο αυτή γεννάει.

Η Ελλάδα έχει τελειώσει. Ελάχιστες οι πιθανότητες να ξαναβγεί από τη στάχτη φλόγα με Συντακτική Εθνοσυνέλευση και καινούργιο Σύνταγμα. Αλλά μοναδική ελπίδα.

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

17/7/10

ΑΠΛΗ ΣΚΕΨΗ


"Αγαπητοί φίλοι, περνώντας μπροστά από τα μαγαζιά σήμερα διαπίστωσα κάτι, πολλά από αυτά κάνουν εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι και 70%, που σημαίνει ότι κάτι που θα το αγοράζαμε μέχρι χτες με 100€ σήμερα το παίρνουμε με 30€...



Ερώτηση πρώτη τώρα δηλαδή που το δίνουν 30€ δεν βγάζουν κέρδος ; μπα δεν νομίζω κάτι βγάζουν, αρά μέχρι χτες μας έκλεβαν 70€ από την υπερτίμηση του προϊόντος που μας πουλάνε σήμερα ΣΩΣΤΟΣ;

Ερώτηση δεύτερη φταιει ο κόσμος ή η κρίση που κλείνουν τα μαγαζιά.

Ερώτηση τρίτη δεν πρέπει να τους τιμωρήσουμε; Με το να μην ψωνίσουμε.

Και τέλος μην ακούσω την καραμέλα ότι αν δεν ψωνίσουμε θα κλείσουν τα μαγαζιά και θα μείνουν άνεργοι στον δρόμο, γιατί θα σας πω τούτο, τι είναι πιο φυσιολογικό να αφήσω να με κλέβουν απλά για να έχουν δουλεία κάποιοι."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

16/7/10

H Aldi είναι η δεύτερη πολυεθνική εταιρεία που αποχωρεί από την Ελλάδα, μετά τη Γαλλική «Fnac». ΣΤΟ ΚΑΛΟ & ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ




Την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά φέρεται να δρομολογεί η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi, εξαιτίας προβλημάτων στην εφαρμογή του επενδυτικού της προγράμματος στη χώρα.

Όπως γράφει σήμερα η «Ν», στόχος της εταιρείας είναι να αποεπενδύσει και να αποχωρήσει από την Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2010. Η ηγεσία του ομίλου βρίσκεται στη χώρα μας εδώ και τρεις ημέρες, ενώ η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε χθες τους εργαζομένους στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, βασικός λόγος που οδήγησε την εταιρεία στην εν λόγω απόφαση είναι η αδυναμία εφαρμογής του επενδυτικού προγράμματος, το όποιο προέβλεπε μεταξύ άλλων τη δημιουργία 42 καταστημάτων μέχρι και το τέλος του 2009 - από 38 που αριθμεί σήμερα – και δύο logistic centers σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, εκ των οποίων η κατασκευή του δεύτερου δεν κατέστη δυνατή.

Στο συγκεκριμένο τομέα ήδη αίτηση προστασίας από τους δανειστές της έχει καταθέσει και η αλυσίδα σούπερ – μάρκετ «Ατλάντικ».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

"ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ AYTH EINAI H ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ - ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ !!



Από παλιότερο διεθνές συνέδριο στην Χαλκιδική
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

15/7/10

Eγγραφο - ντοκουμέντο της διαπλοκής κομμάτων και τραπεζών


Με αυτό το έγγραφο - ντοκουμέντο τα μεγάλα θέματα είναι δύο!

Δείτε πόσα χρήματα έχουν πάρει δάνεια σχεδόν όλα τα κόμματα από τις τράπεζες για επιχορηγήσεις που ΘΑ τους έδινε το κράτος μέχρι το 2015! Πήραν δηλαδή τα χρήματα που δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν για να πάρουν!!!

Και το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν πάρει δάνεια από την Πειραιώς και την ΑΤΕ οι οποίες έχουν συμφωνήσει για να γίνει η συγχώνευση. Με ...


απλά λόγια, όποιος αντιδράσει στην συμφωνία ας...κοπιάσει! Με τόσο μεγάλα δάνεια που έχουν πάρει και φθάνουν τα 100 εκ. ευρώ που θα βρούν να κάνουν διακανονισμούς από την στιγμή που η κάνουλα για τον φτωχό πολίτη έχει κλείσει; Είναι δυνατόν να έχουν πάρει χρήματα μέχρι το 2015 για ποσά που εγκρίθηκαν προ ΔΝΤ; Που ήξεραν ότι θα καταφέρουν να πάρουν από τις επιχορηγήσεις τόσο μεγάλα ποσά και έσπεθσαν να πάρουν δάνεια;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ GREEN BANK. XA XA ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΝΕ ΠΙΑ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ!


Πρόταση για την εξαγορά του 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και το 77,31% της ΑΤΕbank υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] στην ελληνική κυβέρνηση.

Το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί σε μετρητά.
Η συμφωνία θα είναι προς όφελος των μετόχων και των τριών τραπεζών, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, εκτιμώντας ότι οι συνέργειες θα ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ.

Η προσφορά ανταποκρίνεται στην έκκληση της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση, θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ελλάδα με συνδυασμένο ενεργητικό ύψους 105 δισ. ευρώ, καθαρές χορηγήσεις 69 δισ. ευρώ, καταθέσεις 64 δισ. ευρώ, δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 9% και δείκτη ρευστότητας 98%.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, ο νέος Όμιλος θα είναι, από πλευράς μεριδίου αγοράς δανείων και καταθέσεων, ο μεγαλύτερος τραπεζικός Όμιλος στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος ελλαδικός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Σάλλας διαβεβαίωσε ότι μετά την εξαγορά των δύο τραπεζών θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων. «Η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά αποδείξει τον ιδιαίτερο σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις θυγατρικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ , η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να τις παραχωρήσει, εάν το επιθυμούν, με μακρόχρονες συμβάσεις εκμετάλλευσης, σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συσταθούν γι’ αυτόν τον σκοπό, με μόνη υποχρέωσή τους τη διατήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών τους σε καλή κατάσταση για τη ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπύρος Καπράλος αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, της ΑΤΕbank και του Τ.Τ., που εξεδόθη νωρίτερα.

Η έναρξη της συνεχούς διαπραγμάτευσης των μετοχών των ανωτέρω τραπεζών, όπως και τα παράγωγα των μετοχών αυτών, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 13.45.

Από τις 13.30 θα ξεκινήσει περίοδος συγκέντρωσης εντολών διάρκειας 15 λεπτών έως τις 13.45 ακριβώς, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία για τον υπολογισμό της τιμής ανοίγματος. Στη συνέχεια οι μετοχές θα περάσουν σε φάση συνεχούς διαπραγμάτευσης μαζί με τις υπόλοιπες μετοχές της κατηγορίας «Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

«Το Ελληνικό Δημόσιο έλαβε χθες από τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, επιστολή με πρόταση εξαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς των πακέτων μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και συμπληρώνει:

«Η πρόταση εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά».

Γ. Πεταλωτής: Η πρόταση εξετάζεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον

«H πρόταση εξετάζεται σε συγκεκριμένα πλαίσια με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα αυτών των τραπεζών, που μεγάλο μέρος συμμετοχής έχει και το ελληνικό δημόσιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σχετικά με το ζήτημα.

Ερωτηθείς «αν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, δεδομένου ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει πάρει από το πακέτο στήριξης των 28 δισ, 750 εκ. ευρώ και προσφέρει με την πρότασή της 700 εκ. ευρώ», ο κ. Πεταλωτής αρκέστηκε να επαναλάβει: «Η πρόταση θα εξεταστεί με τα κριτήρια, που ανέφερα και θα υπάρξει ανακοίνωση».

Τέλος, κληθείς να απαντήσει στο «αν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί τράπεζα του δημοσίου χωρίς διαγωνισμό», ο εκπρόσωπος είπε ότι «θα εξεταστούν από το ελληνικό Δημόσιο όλα τα ζητήματα που πέραν του δημοσιονομικού περιεχομένου, έχουν και σύνθετο νομικό χαρακτήρα».

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι σε ΑΤΕbank-T.T.

Οι εργαζόμενοι στην ATEbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχωρούν πάντως σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς να εξαγοράσει τα ποσοστά που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στις δύο τράπεζες.

«Προειδοποιούμε τους επίδοξους εκποιητές να τολμήσουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος των εργαζομένων στην ATEbank. «Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ προχωράμε σε 24ωρη πανελλαδική, προειδοποιητική απεργία, αύριο Παρασκευή».

Σε στάση εργασίας προχωρούν την Πέμπτη και οι υπάλληλοι του ΤΤ οι οποίοι κατέλαβαν, μάλιστα, τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην Αθήνα.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Χρειαζόμαστε λιγότερες και πιο ισχυρές τράπεζες

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο, κάνοντας μάλιστα λόγο για σχετικές συζητήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Γίνονται πολλές συζητήσεις, θα δούμε εάν αυτές θα καταλήξουν σε ένα καινούριο περιβάλλον στον τραπεζικό τομέα», τόνισε και χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη να γίνουν στρατηγικές κινήσεις από όλες τις τράπεζες.

Το τελευταίο διάστημα κυβέρνητικά στελέχη με δημόσιες δηλώσεις τους έχουν παροτρύνει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε συνεργασίες και συγχωνεύσεις για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον κλάδο.

«Είναι σαφές ότι η χώρα μας χρειάζεται λιγότερες και πιο ισχυρές τράπεζες. Εμείς θα σπρώξουμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στη Βουλή κατά την ενημέρωση των μελών της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν σε ποσοστό 90% στα stress tests προκειμένου να μη δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση στο εξωτερικό ότι κάποια τράπεζα δεν θα μπορούσε να τα περάσει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πρόταση για τριπλή συγχώνευση με Τ.Τ. - ΑΤΕbank-Τρ. Πειραιώς

Πρόταση για την εξαγορά του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και το 77% της ΑΤΕbank υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] στην ελληνική κυβέρνηση.

Το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί σε μετρητά.

Η συμφωνία θα είναι προς όφελος των μετόχων και των τριών τραπεζών, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, εκτιμώντας ότι οι συνέργειες θα ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ.

Η προσφορά ανταποκρίνεται στην έκκληση της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση, θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ελλάδα με συνδυασμένο ενεργητικό ύψους 105 δισ. ευρώ, καταθέσεις 64 δισ. ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 9%.

Ο κ. Σάλλας διαβεβαίωσε επίσης ότι μετά την εξαγορά των δύο τραπεζών θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων. «Η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά αποδείξει τον ιδιαίτερο σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Α. κ. Σπύρος Καπράλος, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των τριών τραπεζών, μετά από ενημέρωση που έλαβε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς ότι υπέβαλε πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση για την εξαγορά σημαντικών μεριδίων στις ανωτέρω δύο τράπεζες.

Η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών των τραπεζών θα γίνει μετά την έκδοση των σχετικών ανακοινώσεων.

ΑΤΕbank: Καμία ενημέρωση από Πειραιώς

Η ATEbank δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά ποσοστού σε αυτή, είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης.

«Η διοίκηση της ATEbank δεν έχει καμία ενημέρωση επί του θέματος»,τόνισε.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Χρειαζόμαστε λιγότερες και πιο ισχυρές τράπεζες

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο, κάνοντας μάλιστα λόγο για σχετικές συζητήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Γίνονται πολλές συζητήσεις, θα δούμε εάν αυτές θα καταλήξουν σε ένα καινούριο περιβάλλον στον τραπεζικό τομέα», τόνισε και χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη να γίνουν στρατηγικές κινήσεις από όλες τις τράπεζες.

Το τελευταίο διάστημα κυβέρνητικά στελέχη με δημόσιες δηλώσεις τους έχουν παροτρύνει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε συνεργασίες και συγχωνεύσεις για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον κλάδο.

«Είναι σαφές ότι η χώρα μας χρειάζεται λιγότερες και πιο ισχυρές τράπεζες. Εμείς θα σπρώξουμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στη Βουλή κατά την ενημέρωση των μελών της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν σε ποσοστό 90% στα stress tests προκειμένου να μη δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση στο εξωτερικό ότι κάποια τράπεζα δεν θα μπορούσε να τα περάσει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

"Στα ΑΤΜ πλέον χωρίς κάρτες!!"



"Οι πελάτες της τράπεζας BPS μπορούν με ένα μόνο άγγιγμα να κάνουν τις συναλλαγές τους στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης(ΑΤΜ). Η συνεταιριστική τράπεζα υπερήφανα δήλωσε ότι είναι η πρώτη στην Ευρώπη που εγκατέστησε βιομετρικό ΑΤΜ και ουσιαστικά κατήργησε τις κάρτες, κάνοντας τις...

συναλλαγές πιο ασφαλής αλλά και πιο εύκολες για τους πελάτες της.

Το σύστημα ψηφιακής ανίχνευσης είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας που εφαρμόζεται σε ΑΤΜ, και αναπτύχθηκε από τον ιαπωνικό κολοσσό Hitachi. Η εταιρία περιγράφει ότι ένα υπέρυθρο φως διέρχεται μέσα στο δάχτυλο και ανιχνεύει τις πολύ μικρές φλέβες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Στην συνέχεια για να εξακριβώσει την ταυτότητα του χρήστη, συγκρίνει τα αποτελέσματα με το καταχωρημένο προφίλ του πελάτη.

Ο Peter Jones που είναι επικεφαλής της Hitachi στην Ευρώπη υποστήριξε στο CNN ότι « Η τεχνική είναι πολύ αξιόπιστη σε αντίθεση με τα δαχτυλικά αποτυπώματα τα οποία αφήνουν ίχνος, οι φλέβες του δαχτύλου είναι αδύνατο να αναπαραχθούν». Ενώ συμπλήρωσε ότι : «Το σύστημα δεν λειτουργεί αν έχουμε κόψει τις άκρες των δαχτύλων μας. Οι δοκιμές έδειξαν ότι η πιθανότητα λάθους είναι μία στο εκατομμύριο δηλαδή η τεχνική ανίχνευσης είναι το ίδιο αξιόπιστη με την ιριδοσκόπηση που θεωρείται η πιο ασφαλής μέθοδος».

Η πολωνική τράπηζα BPS σχεδιάζει να εγκαταστήσει από ένα βιομετρικό ΑΤΜ σε κάθε κατάστημά της μέχρι το τέλος του χρόνου, με σκοπό να διαφυλάξει την ασφάλεια των συναλλαγών αλλά και να περιορίσει τις εξουθενωτικές ουρές στα ταμεία.

Η τεχνολογία ψηφιακής ανίχνευσης έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής όταν πρωτοεφαρμόστηκε στην Ιαπωνία το 2006 γιατί μείωσε σημαντικά τις αναλήψεις με κλεμμένες ή πλαστές πιστωτικές κάρτες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

14/7/10

STRESS TEST -Άσκηση αντοχής με 23% "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων - Σε αυτό το ποσοστό περιμένουν αναδιάρθωση


Μία είδηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έρχεται από τις εποπτικές αρχές της ΕΕ: Θα εφαρμόσουν haircut ("κούρεμα") 23% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διατηρούνται σε εμπορικά χαρτοφυλάκια τραπεζών στα stress tests που πραγματοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε τραπεζική πηγή την Τρίτη, στο Reuters.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η "άσκηση πυρκαγιάς" προβλέπει αναδιάρθρωση χρέους σε ποσοστό 23%! Τυχαίο; Δε νομίζουμε...

«Το haircut στα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι 23%», είπε η πηγή.

«Οι τρέχουσες τιμές της αγοράς χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς για τα haircuts», πρόσθεσε.

Οι τράπεζες αποτιμούν τα στοιχεία του εμπορικού χαρτοφυλακίου τους σε τιμές αγοράς, που σημαίνει ότι έχει ήδη μειωθεί η αποτίμησή των κρατικών ομολόγων που διακρατούνται σε αυτά.

Η ΕΕ σχεδιάζει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests στις 23 Ιουλίου σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στον κλάδο που επλήγει λόγω της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Τα tests περιλαμβάνουν 91 τράπεζες της ΕΕ, οι οποίες αποτελούν το 65% του τραπεζικού κλάδου της Ένωσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

13/7/10

Προς μεγαλύτερη ασφάλεια για τους καταθέτες Αν εγκριθεί ο νόμος, από τα τέλη του 2010.

Εντός μιας εβδομάδας θα επιστρέφονται τα χρήματα των καταθετών στην ΕΕ σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζάς τους, ενώ θα έχουν και αυξημένη κάλυψη (έως 100.000 ευρώ), σύμφωνα με προσχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε η Κομισιόν με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών.
Οι επενδυτές θα ενημερώνονται επίσης καλύτερα για το πότε θα ισχύει το καθεστώς αποζημίωσης και θα προστατεύονται καλύτερα έναντι δόλιας κατάχρησης σε περίπτωση που στοιχεία του ενεργητικού τους βρίσκονται σε κατοχή τρίτων - όπως στην πρόσφατη υπόθεση Mέιντοφ.

Το ύψος της αποζημίωσης προβλέπεται να ανέλθει από 20.000 σε 50.000 ευρώ. Οι επενδυτές θα αποζημιώνονται το αργότερο εννέα μήνες από την πτώχευση της επενδυτικής επιχείρησης.

«Η έγκριση της σημερινής δέσμης μέτρων σηματοδοτεί την πλέον πρόσφατη προσπάθεια της Επιτροπής υπέρ της διαφάνειας και της ευθύνης στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρώπης για την αποτροπή και τη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ.

«Οι ευρωπαίοι καταναλωτές πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι αποταμιεύσεις, οι επενδύσεις και τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους προστατεύονται, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Μπαρνιέ και κατέληξε: «Η πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση έδειξε μεταξύ άλλων πόσο ευάλωτες είναι οι τράπεζες στον κίνδυνο της "μαζικής απόσυρσης καταθέσεων"».

Αν εγκριθεί, ο νόμος θα προβλέπει το διπλασιασμό των εγγυημένων καταθέσεων στα 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό από τα τέλη του 2010. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτεται πλέον το 95% των καταθετών στην ΕΕ.

Η κάλυψη αφορά μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Εξαιρούνται όλες οι καταθέσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των δημόσιων αρχών, δομημένα επενδυτικά προϊόντα και πιστοποιητικά χρέους.

Παράλληλα, από τα τέλη του 2013, οι κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών πρέπει να αποζημιώνονται εντός επταημέρου. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση, καθώς σήμερα πολλοί καταθέτες περιμένουν εβδομάδες, ακόμη και μήνες, προτού τους επιστραφούν τα χρήματά τους.

Επιπλέον, η Επιτροπή δρομολόγησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τους τρόπους βελτίωσης της προστασίας των κατόχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Προτείνει τη θέσπιση οδηγίας ώστε να εξασφαλιστεί η δημιουργία συστημάτων εγγύησης των ασφαλίσεων (ΣΕΑ) σε όλα τα κράτη μέλη τα οποία θα ικανοποιούν μια ελάχιστη δέσμη απαιτήσεων.

Σε αντιδιαστολή με τον κλάδο των τραπεζών και των κινητών αξιών, δεν υπάρχει σήμερα ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα συστήματα εγγυήσεων στον ασφαλιστικό κλάδο. Επί του παρόντος 12 κράτη μέλη εφαρμόζουν ένα ή περισσότερα ΣΕΑ που καλύπτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής ή/και υλικών ζημιών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

12/7/10

Προσπάθεια "απομόνωσης" από την DEFENSYS 2010 του "ελληνόφωνου" προέδρου της ΔΕΘ-Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΠΛΕ ΛΑΙΛΑΠΑ

"Απομονώνει" τον πρόεδρο της ΔΕΘ Γιάννη Κωνσταντίνου από την έκθεση DEFENSYS 2010 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά τις αποκαλύψεις του defencenet.gr: "Η DEFENSYS 2010 οργανικά μπορεί να τελεί υπό την ΔΕΘ, αλλά πρακτικά έχει δικό της αυτοτελές οργανωτικό σχήμα, στο οποίο δεν εμπλέκεται άμεσα ο πρόεδρος της ΔΕΘ Γιάννης Κωνσταντίνου", ανέφεραν στο defencenet.gr υψηλά ιστάμενες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση του υπουργείου της 6ης Ιουνίου αναφερόταν ο "δικηγόρος (σ.σ. και κατά δήλωσή του "Ευρωπαίος ελληνόφωνος) Γιάννης Κωνσταντίνου" ως υπεύθυνος του νέου οργανωτικού φορέα για την DEFENSYS 2010, δηλαδή της ΔΕΘ. Είναι ενθαρρυντικό που τουλάχιστον κάποιοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται το μη συμβατικό των απόψεων του "ελληνόφωνου" νέου προέδρου της ΔΕΘ και της εθνικής έκθεσης αμυντικού υλικού DEFENSYS 2010. Βέβαια υπάρχει θέμα και με την τοποθέτηση του Γ.Κωνσταντίνου στην ίδια την ΔΕΘ, αλλά αυτό είναι αρμοδιότητας άλλου υπουργείου...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

11/7/10

ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δύο οι ευνοημένοι της Ιστορίας

Ορος-προϋπόθεση της αντιπροσωπευτικής - κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι να υπάρχουν κόμματα. Ποιος θέτει τους όρους για να λειτουργήσει η δημοκρατία; Τους θέτει το σύνταγμα. Αρα το σύνταγμα, ως θεσμικό δεδομένο (γενεσιουργός της δημοκρατίας σύμβαση - συμφωνία - έκφραση του λαϊκού σώματος), είναι υπέρτερο των κομμάτων. Δεν προηγούνται τα κόμματα για να καθορίσουν την οργάνωση και λειτουργία της δημοκρατίας, προηγείται το σύνταγμα που επιβάλλει τους όρους ύπαρξης και λειτουργίας κομμάτων. Το σύνταγμα το συντάσσει Συντακτική Εθνοσυνέλευση με εντολοδόχους του λαού εκλεγμένους γι’ αυτόν ειδικά τον σκοπό.

Στην Ελλάδα την αυτοπροστασία του το σύνταγμα (την επαγρύπνηση και τον έλεγχο για τη συνεπή τήρηση των διατάξεών του) την ταυτίζει με τον «πατριωτισμό των Ελλήνων», δεν την εμπιστεύεται στον «πατριωτισμό των κομμάτων» (που είναι σχήμα οξύμωρο, αφού τα κόμματα εκφράζουν συμφέροντα ταξικά, συντεχνιακά, επαγγελματικές επιδιώξεις εξουσίας). Αν ένα κόμμα παραβιάζει ή αθετεί αρχές ή διατάξεις του συντάγματος, το σύνταγμα επιτάσσει να αντιδράσει ο πατριωτισμός του λαού για να προστατεύσει τη δημοκρατία.

Να αντιδράσει πώς ο λαός; Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες προβλέπεται Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο μπορεί να προσφύγει ο κάθε πολίτης καταγγέλλοντας παραβιάσεις του συντάγματος από κάποιο κόμμα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο προστατεύει το σύνταγμα από τις αυθαιρεσίες και την ιδιοτέλεια των κομμάτων είτε μετά από καταγγελία είτε και αυτεπαγγέλτως. Στην Ελλάδα αυτόν τον ρόλο του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον αναλάμβαναν κάποτε, αυτόκλητοι, κάποιοι εύτολμοι ή ολίγον ψυχοπαθείς αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Γι’ αυτό και τα κόμματα φρόντισαν, ώστε «κατάλυση της δημοκρατίας» να θεωρείται (θεσμικά) η παραβίαση άρθρων του συντάγματος από οποιονδήποτε άλλον εκτός από τα κόμματα. Εχουν επιβάλει (θεσμικά) την ψευδαίσθηση ότι η δημοκρατία απειλείται μόνο από εξωκομματικούς παράγοντες, ποτέ από κόμμα ή κόμματα.

Το σύνταγμα στην κοινοβουλευτική δημοκρατία προβλέπει και «φύλακες» της νομιμότητας, ένοπλους κοινωνικούς λειτουργούς (αστυνομία, στρατό) επιφορτισμένους επαγγελματικά με το χρέος να επιβάλλουν την τήρηση του συντάγματος και των νόμων. Για να αποφεύγεται η παράχρηση αυτού του λειτουργήματος (οι ιδιοτελείς εξουσιαστικές παρεκτροπές των ενόπλων κοινωνικών λειτουργών), το σύνταγμα απαιτεί τον απόλυτο έλεγχο των «φυλάκων» της νομιμότητας από την εκάστοτε εκλεγμένη (κομματική) κυβέρνηση.

Ετσι το τελικό (και πρακτικό) ερώτημα στο οποίο οδηγεί ο προβληματιμός για την προστασία του συντάγματος και της δημοκρατίας, είναι: Οταν οι κομματικοί άρχοντες καταλύουν τη συνταγματική νομιμότητα ή ανέχονται αδρανώς την κατάλυσή της, ποιος θα δώσει την εντολή στους ένοπλους φύλακες να την προστατεύσουν; Οταν κάποιο κόμμα ή κάποια κόμματα ή οι συνδικαλιστικές «ειδικές δυνάμεις» των κομματικών συμφερόντων παραβιάζουν απροσχημάτιστα το σύνταγμα και τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις λειτουργίας της δημοκρατίας, ενώ η κυβέρνηση αντιτάσσει λαϊκίστικη ανοχή και μεγαθυμία, ποιος θα δώσει εντολή στην αστυνομια και στον στρατό να πατάξουν τους βασανιστές του λαϊκού σώματος; Είναι αυτονόητο να αυτοχειριάζεται η κοινοβουλευτική δημοκρατία, η ελευθερία μιας κοινωνίας πολιτών, για χάρη της εξουσιολαγνείας των κομματικών συντεχνιών;

Αν υπήρχε Συνταγματικό Δικαστήριο, τα αναρίθμητα θύματα της ωμής βίας και των γκανγκστερικών εκβιασμών του ΠΑΜΕ θα μπορούσαν να προσφύγουν ζητώντας δικαιοσύνη, λύτρωση από τους νόμους της ζούγκλας. Και αν πραγματικά ο θεσμός προστάτευε το σύνταγμα, θα επέβαλε αναστολή λειτουργίας, για μήνες ή για χρόνια, στην αδίστακτη αυτή συντεχνία συμφερόντων. Το ίδιο θα έκανε και όταν η γραφική θρησκοληψία της κυρίας Παπαρήγα ή το μειρακιώδες νταϊλίκι του κ. Τσίπρα ναρκισσεύονται ότι μπορούν να καταργούν «στους δρόμους» τους νόμους που ψηφίζει η δημοκρατία. Δεν απαγορεύει η δημοκρατία να υπάρχουν ακόμα και κόμματα που θέλουν την κατάργησή της. Αναστέλλει όμως τη λειτουργία τους, όταν προσπαθούν να επιβάλουν με τη βία στους πολλούς την προτίμηση των λίγων. Εξ ορισμού η δημοκρατία ταυτίζεται με την άμυνα της κοινωνίας απέναντι στον φασισμό.

Τα κόμματα αποφεύγουν τη σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, γιατί χωρίς αυτό «έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι». Για τον ίδιο λόγο έχουν ευνουχίσει την αστυνομία και ούτε διανοούνται να προστατέψουν το σύνταγμα κατεβάζοντας στρατό απέναντι στον θρασύτατο φασισμό. Είναι συντεχνίες συμφερόντων τα κόμματα, πεδία διαπλοκής των οικονομικά ισχυρών με τους ψυχοπαθολογικά εξουσιολάγνους.

Τα κόμματα φτιάχνουν το σύνταγμα, με κάθε «αναθεώρηση» μετασχηματίζουν τα συντεχνιακά τους συμφέροντα σε συνταγματικές επιταγές. Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση μένει θολή ιστορική ανάμνηση, άσαρκη ιδέα, μακρινή, χαμένη σε βάθος χρόνου. Ρομαντικό παραμύθι η αδιαμεσολάβητη λαϊκή βούληση, το κράτος-του-δήμου, το σύνταγμα που θεσμοθετεί φραγμούς στην ιδιοτέλεια των κομμάτων, στα κοινωνικά εγκλήματα των κομμάτων.

Ολο και πιο ασφυκτικά αποκλείεται η δυνατότητα να εκφραστεί ενεργά η λαϊκή βούληση, η ανάγκη, η ελπίδα. Ακόμα και με τρία εκατομμύρια υπογραφές δεν έχει ο λαός το δικαίωμα να ζητήσει δημοψήφισμα. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον εκλέγουν τα κόμματα, γυμνωμένον από κάθε αρμοδιότητα, να διακοσμεί την κομματική αυθαιρεσία. Κάθε κομματική κυβέρνηση εκλέγει δικό της πρόεδρο της Βουλής, δικούς της προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων και αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιβάλλει δεκάδες χιλιάδες κομματικούς εγκαθέτους στον κρατικό μηχανισμό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα κόμματα χειραγωγούν την τοπικκή αυτοδιοίκηση (με τον «Καλλικράτη» εξαλείφονται και οι ελάχιστες εξαιρέσεις). Δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια, γενικές συνελεύσεις πανεπιστημιακών Τμημάτων, επιστημονικών εταιρειών, συνδικαλιστικών σωματείων και ομοσπονδιών, όλες απαρέγκλιτα οι μορφές συλλογικότητας, συγκροτούνται από κομματικούς εκπροσώπους, αποβλέπουν κατά προτεραιότητα στην προώθηση των κομματικών συμφερόντων.

Μόνο στον τύπο της μεσαιωνικής «απόλυτης μοναρχίας» θα βρούμε το ιστορικό ανάλογο του καθεστώτος της κομματοκρατίας που δυναστεύει την Ελλάδα σήμερα – τέτοιαν απογύμνωση του λαού από πολιτικά δικαιώματα. Μας επιτρέπουν ακόμα την ψήφο, επειδή μπορούν άνετα να την υποκλέπτουν, να παραμυθιάζουν τους αφελείς και να μαγειρεύουν τους εκλογικούς νόμους. Και τώρα επιβάλλουν στην απεγνωσμένη φτωχολογιά και τον εξευτελισμό, τον πανικό της πείνας, για να πληρώσουν τα θύματα τις τερατώδεις σπατάλες τριάντα χρόνων κομματοκρατίας.

Στα δέκα εκατομμύρια των Ελλήνων, δύο μόνο άνθρωποι έχουν σήμερα το απίστευτο προνόμιο να μπορούν, ο καθένας από μόνος του, να αντιστρέψουν την πορεία του τόπου: να καταλύσουν την κομματοκρατία, να οδηγήσουν τη χώρα σε Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Ο πρωθυπουργός, συγκροτώντας κυβέρνηση προσωπικοτήτων. ΄Η ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παζαρεύοντας την παραίτησή του με τον ίδιο στόχο.

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

10/7/10

lost in space, το πασοκ, πολύ καλό το αυριανό πρωτοσέλιδο του θέματος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γιατί θα πάμε στις κάλπες για νέα κυβέρνηση με σενάριο διπλών εκλογών


Μέχρι τις προηγούμενες γενικές εκλογές κυριαρχούσε η αντίληψη ότι ποτέ ένα από τα δύο κόμματα του δικομματισμού δεν προκηρύσσει εκλογές εάν γνωρίζει βάσιμα ότι θα τις χάσει. Ο γράφων εξηγούσε τότε ότι το δόγμα αυτό υποχωρεί σε περιόδους κρίσεως ή επικείμενης κρίσεως και κατέληγε ότι ο Καραμανλής θα προκήρυσσε εκλογές στον χρόνο που πράγματι τις προκήρυξε. Ο κ. Καραμανλής ήταν απολύτως ενήμερος....

ότι οδεύουμε σε έντονη δημοσιονομική κρίση και σε δραματικές πιέσεις για την διευθέτηση των λεγόμενων εθνικών μας θεμάτων. Παρότι προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις συγχέοντας το ελληνικό διαρθρωτικό πρόβλημα με την διεθνή οικονομική κρίση, γνώριζε ότι δεν είχε πλέον καμία απολύτως ευκαιρία να ξεγλιστρήσει από τις διεθνείς πιέσεις που είχαν στοχοποιήσει την χώρα. Οδήγησε, λοιπόν, σε πρόωρες εκλογές «χύμα» και δίχως πρόγραμμα, απλώς για να μην βρεθεί ο ίδιος στην δίνη της κρίσης. Συνεπώς πρόωρες εκλογές διεξάγονται και στην περίπτωση που η ηγεσία ενός από τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία, αισθανθεί ότι δεν μπορεί να επωμιστεί το πολιτικό κόστος επιλογών που θίγουν σοβαρά το πλαίσιο πολιτικής νομιμοποίησής της.

Ενώπιον ενός παρόμοιου, αλλά εντελώς διαφορετικού ποιοτικά προβλήματος, βρισκόμαστε σήμερα. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα καταφύγει σε διπλές εκλογές το φθινόπωρο, όχι ασφαλώς για να αποφύγει την κρίση, οργανικό μέρος της οποίας είναι πλέον και ο ίδιος, αλλά για να μην συνδεθεί με τα αποτελέσματα των πρόσφατων επιλογών του σε ότι αφορά στην διαχείριση αυτής της κρίσης. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση διαμόρφωσε το πολιτικό, επικοινωνιακό και θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου η χώρα .....
αποκτά συγκεκριμένη θέση απέναντι στους δανειστές μας και την ΕΕ. Από το φθινόπωρο η θέση αυτή θα επιφέρει αποτελέσματα τα οποία με ιδιαίτερα οδυνηρό τρόπο θα βιώνονται από την ελληνική κοινωνία. Τα αποτελέσματα αυτά και όχι οι επιλογές θα είναι εκείνα που θα διέλυαν το ΠΑΣΟΚ ως πολιτικό οργανισμό. Ο κίνδυνος για το κόμμα αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερος καθώς προ των πυλών βρίσκεται η αναδιάρθρωση του χρέους, εξαιτίας πλέον πιέσεων από τους δανειστές μας, όπως και ανελαστικές πιέσεις για την διευθέτηση του σκοπιανού και των ζητημάτων κυριαρχίας και εκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πλέον καταναλώσει μέσα σε οκτώ μήνες ολόκληρο το πολιτικό του κεφάλαιο. Και αυτό δεν αφορά σε ολόκληρο το εκλογικό σώμα, αλλά αποκλειστικά στο ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα του δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο υποχωρήσεων σε τίποτε άλλο. Διαπίστωσε μάλιστα ότι οι τελευταίες απόπειρες για να εμφανισθεί η διάλυση του υφιστάμενου κοινωνικού μοντέλου ως εθνική ανάγκη, εξόργισαν μάλλον, αντί να εξευμενίσουν τα ευρύτερα στρώματα των μικροαστών που αποτελούν την βάση του πελατειακού μηχανισμού του κόμματος. Το χειρότερο ήταν ότι η κυβέρνηση και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της στην προσπάθειά τους να μπαλώσουν την «παράδοσή» τους στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναλώθηκαν σε εθνικιστικές κορώνες, υιοθετώντας την διαλεκτική του Καρατζαφέρη. Αυτό αποτέλεσε επικοινωνιακά ένα τραγικό σφάλμα και οδήγησε αναπόδραστα στην αναπαραγωγή μοιρολατρικού λόγου με θυμικά ξεσπάσματα, άκρατη κινδυνολογία και … υπερβατικές παρηγοριές προς τα κοινωνικά στρώματα που καλούνται να υποβαθμίσουν το επίπεδο ζωής τους, δίχως να έχουν καμία συμμετοχή στην παραγωγή της κρίσης. Σήμερα η δραματική υποχώρηση της υποστήριξης προς την κυβέρνηση από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είναι εμφανής, αν και όχι ακόμη καταγεγραμμένη με ορθό επιστημονικά τρόπο από τις δημοσκοπήσεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

9/7/10

Οι Ολλανδοί γνωρίζουν ότι θα ηττηθούν από την Ισπανία. Το λέει, άλλωστε, και ο εθνικός τους ύμνος!!!

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΛΙΝΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΥΜΝΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B5%CF%84_%CE%92%CE%B9%CE%BB%CF%87%CE%AD%CE%BB%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%82

ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΚΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ.
Wilhelmus van Nassouwe
Ben ick van Duytschen bloet,
Den Vaderlant getrouwe
Blyf ick tot in den doot:
Een Prince van Oraengien
Ben ick vrij onverveert,
Den Coninck van Hispaengien
Heb ick altijt gheeert.


Μετάφραση
Είμαι ο Γουλιέλμος του Νασάου
Ολλανδικού αίματος
Πιστός στην πατρίδα
Θα παραμείνω μέχρι το θάνατο
Ένας πρίγκιπας της Οράγης
Είμαι ελεύθερος και ατρόμητος
Το βασιλιά της Ισπανίας
Πάντα Τιμούσα


ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ.ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΛΕΕΙ, Είμαι ο Γουλιέλμος του Νασάου
Ολλανδικού αίματος, ΑΛΛΑ ΑΝ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙ Duytschen bloet, ΔΗΛΑΔΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ. ΑΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΌΙ.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ.ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΙΡΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Το βασιλιά της Ισπανίας Πάντα Τιμούσα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το επίμαχο video που καταγγέλει ο Κακλαμάνης, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΩΣ ΛΑΚΕΔΕΣ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΒΑΛΕ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΩΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΣΤΗ ΔΕΘ



Ο Καραμανλής έβαζε τους κουμπάρους του και ο Παπανδρέου τοποθετεί στην ΔΕΘ έναν άνθρωπο με φιλοσκοπιανά αισθήματα. Λογικό να ξεσηκωθεί η Θεσσαλονίκης αφού η κυβέρνηση διόρισε....


τον Γιάννη Κωνσταντίνου στην θέση του επικεφαλής της ΔΕΘ και ενώ το 2006 ο ίδιος είχε παραβρεθεί σε φιλοσκοπιανές εκδηλώσεις. Καλά ρε παιδιά μέσα στην Μακεδονία βάλατε πρόεδρο τον συγκεκριμένο άνθρωπο; Έχετε μουρλαθεί τελείως;

O Γ.Kωνσταντίνου, λοιπόν, ήταν ένας από αυτούς που παρουσίασαν το δυσώνυμο «μακεδονικό αναγνωστικό» των φιλοσκοπιανών του «Oυρανίου Tόξου» και του γνωστού Nακρατζά, στην αίθουσα του Eργατικού Kέντρου Θεσσαλονίκης, πριν 1,5 χρόνο περίπου. Tότε, ως ομιλητής, καθισμένος μάλιστα δίπλα στον Bοσκόπουλο, δήλωσε, αποποιούμενος την εθνική του ταυτότητα, ότι είναι απλώς «ένας ευρωπαίος ελληνόφωνος αριστερός δικηγόρος»! Θεώρησε μάλιστα «μεγάλη πρόοδο» την έκδοση του «μακεδονικού αναγνωστικού» και εξέφρασε τη λύπη του που το ελληνικό κράτος δεν προχώρησε σε αναγνώριση, προβολή και διάδοση της βλάχικης γλώσσας, αφού ο ίδιος, όπως είπε, προέρχεται από βλαχόφωνη οικογένεια! Στην συνέχεια, μάλιστα, προχώρησε και σε μία μεγάλη απρέπεια, «καρφώνοντας» τον κ. Aλέξανδρο Γιοσμά, που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τα όσα ανθελληνικά ακούγονταν στην αίθουσα, λέγοντας από μικροφώνου ότι αυτός ήταν ο γιος του «δολοφόνου του Λαμπράκη, Ξενοφώντος Γιοσμά». Xαρακτηριστικό του μίσους του εναντίον κάθε τινός ελληνικού, είναι και το ότι επέλεξε στην ιστοσελίδα της δικηγορικής παρατάξεώς του την κατάληξη eu, αντί του gr (www.ananeotiki.eu)!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

7/7/10

Νευρικό κλονισμό έχουν πάθει οι ΗΠΑ με την Κύπρο: Ούτε το pc του "κατασκόπου" δίνουν οι Κύπριοι!


Τελικά στην Κύπρο, φαίνεται ότι έχουν σοβαρό κράτος και δεν είναι μπανανία: Η κυπριακή Αστυνομία δεν θα παραδώσει το φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του φερόμενου ως κατασκόπου Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος στις Αμερικανικές αρχές, παρά μόνο αν διαπιστωθεί από τους ίδιους της Κύπριους ότι τα όσα περιέχονται σχετίζονται με κατασκοπικές δραστηριότητες.
Μετά από γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα ότι μόνο στοιχεία που συνδέονται με τις κατασκοπευτικές δραστηριότητές του επιτρέπεται να δοθούν στις Αμερικανικές αρχές, η Αστυνομία θα προχωρήσει στην εξέταση των αντικειμένων του Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος, για να διαπιστωθεί κατά πόσο το περιεχόμενό τους συνδέεται με τα υπό διερεύνηση αδικήματα για τα οποία ζητήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες η σύλληψη και η έκδοσή του.

Το τι θα γινόταν αν είχαμε ανάλογη περίπτωση στην Ελλάδα δεν το συζητούμε. Ο υπολογιστής θα βρισκόταν ήδη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, είτε ο Μέτσος είναι κατάσκοπος είτε όχι.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

6/7/10

Bank of Korea: "Αναπόφευκτη η χρεοκοπία της Ελλάδας μέχρι το 2013"...

«Αναπόφευκτη» χαρακτηρίζουν την χρεοκοπία της Ελλάδας αναλυτές της Κεντρικής Τράπεζας της Κορέας, καθώς η συρρίκνωση της οικονομίας θα ωθήσει το χρέος σε μη βιώσιμα επίπεδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Αναδιαπραγμάτευση του χρέους ώστε να παραταθεί η διάρκεια των ελληνικών ομολόγων προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης ο γνωστός καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Νιλ Φέργκιουσον, μιλώντας στο naftemporiki.gr.
Το χρέος της Ελλάδας θα αναρριχηθεί έως το 149% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έως το τέλος του 2013, μέγεθος το οποίο «υπερβαίνει το επίπεδο που θα μπορούσε να διατηρηθεί για καιρό», αναφέρουν οι Noh Jin Young, Lim Choon Sung and Chae Min Sok.

Σημειώνουν παράλληλα ότι η χρεοκοπία δεν αναμένεται άμεσα, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει «χάος» στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Χαρακτηρίζει «οικονομικά αδύνατο» το εγχείρημα να μειωθεί δραστικά το έλλειμμα με αύξηση της φορολογίας και μείωση των δημόσιων δαπανών εν καιρώ ύφεσης και τονίζει ότι είναι καιρός και οι πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν κάποια θυσία, δεχόμενοι παράταση της λήξης των ομολόγων. Υποστηρίζει ότι το ευρώ θα υποτιμηθεί περαιτέρω, αλλά η ευρωζώνη δεν θα καταρρεύσει.

Τονίζει παράλληλα ότι παραμονεύει ο κίνδυνος μιας κρίσης χρέους και στις ΗΠΑ, καθώς τα δημοσιονομικά μεγέθη βρίσκονται σε δυσχερέστατη κατάσταση και εκεί. Κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικότατες γεωπολιτικές συνέπειες, που συνοψίζονται στη σχετική άνοδο της Κίνας. Ο κ. Φέργκιουσον, που βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του ιδρύματος Κόκκαλη, συγκρίνει μάλιστα την πρόκληση που θέτει η Κίνα στις ΗΠΑ σήμερα με την πρόκληση που έθετε η Γερμανία στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην επαναλάβουμε τα λάθη εκείνης της εποχής.

Έχουν περάσει τα χειρότερα στην ελληνική κρίση;

«Υποψιάζομαι ότι τα χειρότερα έχουν περάσει στην αγορά ομολόγων, με την έννοια ότι δεν θα δούμε μία εκτόξευση των spreads, αλλά τα χειρότερα δεν έχουν περάσει για την ελληνική οικονομία, γιατί η Ελλάδα προσπαθεί κάτι που ιστορικά έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο, δηλαδή να πάει από έλλειμμα 14% του ΑΕΠ στο 4% μέσα σε τρία χρόνια, μέσω αυξήσεων στη φορολογία και περικοπών στις δημόσιες δαπάνες εν καιρώ ύφεσης. Αυτό δεν θα είναι εύκολο και θα φαίνεται προοδευτικά όλο και περισσότερο καθώς φτάνουμε στο τέλος του 2010 ότι η Ελλάδα μάλλον δεν θα καταφέρει να κάνει αυτό που έχει πει ότι θα κάνει, απλώς επειδή είναι οικονομικά αδύνατο και νομίζω ότι τα χειρότερα από την άποψη της λαϊκής δυσαρέσκειας και απογοήτευσης μπορεί να βρίσκονται ακόμα μπροστά μας».

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια όταν φτάσουμε σε αυτό σημείο;

«Μου φαίνεται ότι όλες οι θυσίες γίνονται από την πλευρά της Ελλάδας και καμία από τους πιστωτές της και αυτό είναι ασυνήθιστο στις κρίσεις χρέους. Συνήθως, και αυτό είναι αλήθεια όχι μόνο για τα τελευταία τριάντα χρόνια αλλά για τα τελευταία διακόσια χρόνια, στις κρίσεις χρέους, όταν το χρέος γίνεται πολύ μεγάλο και καθίσταται μη βιώσιμο, οι πιστωτές κάνουν και αυτοί κάποιες παραχωρήσεις και σε αυτήν την περίπτωση αυτό ακόμα δεν έχει συμβεί, με άλλα λόγια οι τράπεζες στη βόρεια Ευρώπη, στη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού έχουν ουσιαστικά διασωθεί.

Αυτό παρουσιάστηκε ως διάσωση της Ελλάδας, αλλά στην ουσία δεν ήταν καθόλου κάτι τέτοιο, ήταν διάσωση των τραπεζών και αυτή τη στιγμή πωλούν τα ελληνικά τους ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε πολύ ελκυστικές και μάλιστα «φουσκωμένες» τιμές. Οπότε υπάρχει μια αίσθηση ότι δεν έχουμε πραγματικά λύσει το πρόβλημα όπως θα έπρεπε να είχε λυθεί. Ο τρόπος που νομίζω εγώ ότι θα έπρεπε να είχε λυθεί είναι να είχε παραταθεί η λήξη των ελληνικών ομολόγων.

Το πρόβλημα εδώ και αλλού είναι ότι η διάρκεια αυτών των ομολόγων είναι αρκετά βραχυπρόθεσμη και έχεις ένα μόνιμο πρόβλημα αναχρηματοδότησης - χρειάζεται να δανείζεσαι ξανά, κάτι που σε καθιστά τρομερά ευάλωτο στις αλλαγές του κλίματος στην αγορά ομολόγων. Είμαι εναντίον μίας ξεκάθαρης χρεοκοπίας, δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει Αργεντινή, αλλά νομίζω ότι θα ήταν συνετό να διαπραγματευτείτε κάποιου είδους παράταση της λήξης των ελληνικών ομολόγων. Αυτή η διαπραγμάτευση φαίνεται ακόμα περισσότερο δικαιολογημένη αν μέσα στους επόμενους έξι μήνες, η Ελλάδα αποδείξει ότι είναι απόλυτα σοβαρή σε σχέση με την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης. Με άλλα λόγια θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους ανταμοιβή από τους πιστωτές στην Ελλάδα γιατί μέχρι στιγμής μου φαίνεται ότι όλος ο πόνος έχει επιβαρύνει την Ελλάδα».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »