31/5/10

Δεν αποσύρουν τα φάρμακα oι ξένες εταιρείες από την Ελλάδα για τις μειώσεις στις τιμές ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΠΛΩΘΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ


Το ζήτημα με τη δανική φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα διαθέτει τις νέες ινσουλίνες της πλέον στην Ελλάδα, εξαιτίας της κυβερνητικής απόφασης για μείωση της τιμής των προϊόντων της, δεν είναι τελικά όπως...



...είχε αρχικά παρουσιασθεί.

Η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται, όπως αποδεικνύεται, για την ελληνική αγορά, αλλά αρνείται να αποδεχθεί μία τέτοια πρακτική μειώσεων στις τιμές, γιατί φοβάται ότι το φαινόμενο θα επεκταθεί και σε άλλες αγορές!

Δηλαδή, θα υπάρξουν και άλλες Κυβερνήσεις που θα αποφασίσουν να κάνουν μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων της εταιρείας και άρα οι οικονομικές απώλειες από τα κέρδη τους θα είναι μεγαλύτερες. Και αυτή η άποψη δεν είναι μία εικασία, αλλά η επίσημη άποψη της Novo Nordisk εκφρασμένη από τον ίδιο το διευθυντή της.

Η εταιρεία αυτή βρήκε ήδη μιμητές, την εταιρεία LEO Pharma, η οποία θα αποσύρει και αυτή κάποια από τα προϊόντα της από την Ελλάδα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

H επίθεση των Ισραηλινών στο τουρκικό πλοίο & η απάντηση των τούρκων φανατικών(καλά τους έκαναν)

Για το μακελειό που ακολούθησε στο τουρκικό πλοίο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Στρατού Σάμπι Μιονί, υποστήριξε το προφανές, ότι "οι κομάντο είχαν εντολή να μην κάνουν χρήση των όπλων τους". Κάτι που είναι βέβαιο, αφού στόχος τους ήταν νε οδηγήσουν τη νηοπομπή σε έλεγχο σε ισραηλινό λιμάνι και ότι να εξοντώσουν τους επιβαίνοντες.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς είχαν μαζί τους non lethal weapons (μη φονικά όπλα) για την αντιμετώπιση τυχόν ακραίων στοιχείων που θα επιχειρούσαν να αποτρέψουν την ανάληψη του ελέγχου του σκάφους και την κατεύθυνσή του σε ισραηλινό λιμάνι, αλλά όλος ο σχεδιασμός για αποφυγή απωλειών ανατράπηκε όταν οι Ισραηλινοί κομάντο δέχθηκαν άμεση επίθεση από τους ισλαμιστές αμέσως μόλις προσνηώθηκαν στο πλοίο, κάτι που φαίνεται και στα βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι ακτιβιστές. Προσέξτε όμως το ακόλουθο βίντεο που έδωσε ο ισραηλινός Στρατός και δείχνει πως επιτέθηκαν στους κομάντο οι Τούρκοι:video


Εκεί είναι η πιο δύσκολη φάση μιας επιχείρησης, αφού προσνηώνονταν ένας-ένας ή το πολύ δύο-δύο ανάμεσα σε δεκάδες φανατικούς ακριβιστές, οι οποίοι τους επιτέθηκαν σχεδόν αμέσως μόλις πάτησαν το πόδι τους στο καράβι.

Μία ομάδα Τούρκων ισλαμιστών-ακτιβιστών κατάφερε και αφόπλισε έναν στρατιώτη και έστρεψε το όπλο εναντίον των υπολοίπων τραυματίζοντας έναν από τους κομάντο οι οποίοι δεν περίμεναν χρήση πυροβόλων όπλων εναντίον τους.

Τότε βάσει των κανόνων εμπλοκής οι Ισραηλινοί «απελευθέρωσαν πυρά» κι έγινε το μακελειό σκοτώνοντας συνολικά 19 άτομα (σε 15 νεκρούς αναφέρεται το τουρκικό ραδιόφωνο) και τραυματίζοντας 26 άτομα, όλους Τούρκους, ενώ την ίδια στιγμή τραυματίστηκαν και πέντε Ισραηλινοί κομάντο από το όπλο τα μαχαίρια και τα τσεκούρια που χρησιμοποίησαν οι ακτιβιστές.

Το όλο σκηνικό περιορίστηκε στο τουρκικό πλοίο.

Πάντως, κρίνοντας την επιχείρηση από τακτικής άποψης, μάλλον μπορούμε να πούμε ότι ήταν φτωχά σχεδιασμένη και δεν έλαβε υπ'όψιν της κρίσιμα ζητήματα, όπως το τι θα συνέβαινε, αν αντιδρούσαν οι Τούρκοι φανατικοί ισλαμιστές με τον τρόπο που αντέδρασαν. Επίσης ήταν φτωχή η συλλογή πληροφοριών, αφού δεν υπήρχε πληροφόρηση για τον όποιο οπλισμό -μαχαίρια, αυτοσχέδιες βόμβες, τσεκούρια-των φανατικών ισλαμιστών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/5/10

"ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΡΕΣ" -CHEMTRAILS





ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΟΙ ΟΥΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ (ΣΥΝΒΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ) ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΨΥΧΡΩΝ-ΘΕΡΜΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ.ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΙΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΦΑΜΦΑΡΕΣ, ΑΡΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ. ΟΚ.ΕΧΩ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΠΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟΤΑΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΙΧΝΗ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΤΑΤΟ ΝΑ ΣΒΗΝΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΕΝ ΩΡΑ ΠΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΚΙΝΟΥΝ (φωτο Α).

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΤΑΤΟ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΝΑ ΠΕΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΧΑΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΠΙΒΑΤΗ (φωτο Β)

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΖΥΘΟΥ (ΜΠΥΡΑΣ ΒΡΕ) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΕΣ ΠΟΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΘΕΛΗΣΟΥΝ (φωτο Γ)

ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΛΥ ΠΛΗΚΤΙΚΟ....ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΛΙΓΟ ΜΟΝΟΣ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΨΗΛΑ ΒΡΕ ΑΔΕΡΦΕ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΠΟΤΕ ΜΟΝΟΣ ΕΝ ΩΡΑ ΠΤΗΣΗΣ. (φωτο Δ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Επανίδρυση» ή χαοτική διάλυση

Η έντιμη δημοσιογραφία απευθύνει εκκλήσεις στην κυβέρνηση, καθημερινά: Να συνειδητοποιήσουν, πρωθυπουργός και υπουργοί, την κρισιμότητα των στιγμών, την κατεπείγουσα ανάγκη τόλμης, αποφασιστικότητας.

Οι λέξεις «χρέος», «ευθύνες», στη μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου εποχή, είναι κενές από περιεχόμενο. Να μπορούσαν τουλάχιστον οι εκκλήσεις της έντιμης δημοσιογραφίας να διεγείρουν φιλοδοξίες στους εξουσιαστές μας. Να συνειδητοποιήσουν, πρωθυπουργός και υπουργοί, την ιστορική ευκαιρία που τους προσφέρεται. Σε αυτό το επάγγελμα που επέλεξαν, πέρα από το κυνηγητό της ποικιλότροπης φτηνής ηδονής, οι ευκαιρίες να ξεχωρίσουν από την ανυπόληπτη μάζα των ομοτέχνων τους είναι ελάχιστες, σπάνιες. Και οι σήμερα κυβερνώντες την Ελλάδα έχουν τη σπάνια τύχη: Μπορούν να διακριθούν, να σημαδέψουν την Ιστορία.

Οπως οι φιλόδοξοι στρατιωτικοί ορέγονται πόλεμο, έτσι οι φιλόδοξοι της πολιτικής πρέπει να λογαριάζουν τύχη τη διαχείριση κρίσης, κινδύνου. Ξέρουν ότι, σε πολύ κρίσιμες στιγμές, ακόμα και θλιβερές μετριότητες, αν αρπάξουν την ευκαιρία, ντύνονται μεγαλείο. Κοινό νου χρειάζονται, λίγη πονηριά και πολλή τόλμη. Τόλμη διακινδύνευσης.

Μέσα σε μήνες, όχι περισσότερο, η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να επανιδρύσει το κράτος. Κυριολεκτικά. Και ένα τέτοιο ιστορικό εγχείρημα τελεσφορεί μόνο σε στιγμές τεράστιας απειλής, μέγιστου κινδύνου. Η σημερινή κυβέρνηση ή θα ξαναστήσει από την αρχή, σε άλλη λογική, το κράτος, ή θα κηρύξει «στάση πληρωμών», αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων. Και θα εξοντωθεί η ίδια μέσα στο χάος, στη φρίκη της βίας.

Πώς μπορεί να ξαναστηθεί από την αρχή κράτος στην Ελλάδα σήμερα; Μόνο αν η κυβέρνηση τολμήσει να αυτοκαταργηθεί ως κομματική ιδιοτέλεια, να παραιτηθεί από κάθε προσδοκία επανεκλογής. Μοιάζει πρόβλεψη, αλλά είναι μάλλον η βεβαιότερη των βεβαιοτήτων: Αν η σημερινή κυβέρνηση διακινδυνεύσει την επανίδρυση του κράτους αδιαφορώντας για την επανεκλογή της, και πετύχει την επανίδρυση, ο λαός θα την κρατάει στην εξουσία για τριάντα χρόνια. Η πρόβλεψη ίσχυε και για την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή του βραχέος. Ο ίδιος αντιπαρήλθε τότε την πρόβλεψη. Σήμερα, αν τολμήσει να εμφανιστεί σε δημόσιο χώρο, οι πολίτες τον λοιδορούν, τον προπηλακίζουν. Είναι ένας ζωντανός νεκρός.

Στην πράξη απλό δεν είναι να επανιδρυθεί το κράτος. Αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Η γενική αρχή (η στόχευση της επανίδρυσης) μοιάζει σαφής: Να αντιστραφούν οι όροι λειτουργίας κάθε κρατικής υπηρεσίας, η οργάνωση της λειτουργίας να αποβλέπει στην εξυπηρέτηση αναγκών της κοινωνίας, όχι στην εξυπηρέτηση αναγκών (και επιθυμιών) της δημοσιοϋπαλληλίας και των κομμάτων.

Η λογική εξυπηρέτησης της κοινωνίας (όχι των κομμάτων και της πελατείας τους) οργανωτικά μπορεί να μεταφραστεί σε θεσμικό, διοικητικό σχήμα. Να πρωτεύει η παραγωγή έργου, η έμπρακτη (ποσοτικά μετρητή και ποιοτικά αξιολογούμενη) εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Το οργανωτικό σχήμα να προκύπτει από σαφή οριοθέτηση απαιτήσεων και αρμοδιοτήτων κάθε τομέα υπηρεσιών, με έλεγχο να μην συγχέονται οι αρμοδιότητες των ποικίλων τομέων. Να ιεραρχείται η διαβάθμιση ευθυνών σε κάθε άρθρωση του θεσμού, η ιεράρχηση να είναι λειτουργική, να εξασφαλίζει τη συνεχή αξιολόγηση ανταπόκρισης του προσωπικού στις ευθύνες του. Εξαρτάται από την πολιτική βούληση αν τα κριτήρια, τόσο της ιεράρχησης των ευθυνών όσο και του ελέγχου ανταπόκρισης στις ευθύνες, θα είναι ακομμάτιστα, υπηρεσιακά, η εφαρμογή τους απροκατάληπτη.

Υπάρχει τεχνογνωσία σήμερα που τη λογική άρθρωσης των λειτουργιών του κράτους την κάνει πράξη και θεσμούς. Η πολιτική βούληση είναι το ζητούμενο. Η χωρίς αναστολές κομματικής ιδιοτέλειας βούληση, η σθεναρά αποφασισμένη να διακινδυνεύσει. Για να εφαρμοστεί μια στοιχειώδης λογική λειτουργικής αποτελεσματικότητας του κράτους στη σημερινή Ελλάδα, πρέπει το κράτος που ξέρουμε να καταλυθεί και να ξαναστηθεί από την αρχή. Αυτή την ανατροπή ή θα την κάνει η υπάρχουσα κυβέρνηση του ολίγιστου τωρινού πρωθυπουργού μας ή θα την αναλάβει όποιο ανεξέλεγκτο φασιστικό γκρουπούσκουλο προλάβει να εκμεταλλευτεί το χάος μετά την κατάρρευση. ΄Η κάποια ξένη δύναμη που θα έχει επέμβει.

Μπορεί ένας Παπανδρέου, που έχει στο κύτταρό του, τρεις γενιές τώρα, τον λαϊκισμό, να τολμήσει ανατροπή του υπάρχοντος κράτους και επανίδρυσή του; Θα διανοηθεί να θυσιάσει τα προσφιλέστερα και πιο αδίστακτα γεννοβόλια της οικογένειας: τους συνδικαλιστές, να τους εκθρονίσει από αυθέντες και απόλυτους δεσπότες του κράτους; Θα δεχθούν ποτέ οι συνδικαλιστές επικυρίαρχοι έλεγχο ποιότητας και αξιοκρατία, προκειμένου να προκύψει κράτος παραγωγικό με διεθνή αξιοπιστία; Θα επιτρέψουν οι κατ’ εθισμόν, επί τριάντα έξι χρόνια, ασύδοτοι τύραννοι να αξιολογείται η ικανότητα, η εργατικότητα, η συνέπεια, να αμείβεται ο ευφυής και δημιουργικός, να απολύεται ή να μετατάσσεται ο ράθυμος, ο ανίκανος, ο φαύλος;

Επί έξι ολόκληρα χρόνια που κυβερνούσε τη χώρα ο Καραμανλής ο βραχύς, αυτή εδώ η περιθωριακή επιφυλλίδα κραύγαζε (άκομψα ίσως, αδέξια αλλά όχι κακόπιστα) ότι ο ηγέτης είναι δραματικά ανεπαρκής, η χώρα οδηγείται νομοτελειακά σε συμφορά. Και εισέπραττε η επιφυλλίδα οργή, δυσαρέσκεια, μομφές για «υπερβολή», «απαισιοδοξία», «εισαγγελική έπαρση». Δεν έχω τις ικανότητες ούτε του οξυδερκούς πολιτικού αναλυτή ούτε του χαρισματικού προφήτη. Εμαθα σαν δάσκαλος να ξεχωρίζω τους χαρακτήρες τους ασκημένους στην αυτοκριτική και έτοιμους να αναγνωρίσουν λάθη παλεύοντας για στόχους που τίμια τους πιστεύουν, από χαρακτήρες εγκλωβισμένους στη βολική αυτάρκεια, δίχως ουσιαστικούς προβληματισμούς, γι’ αυτό και ανίκανους να πιστέψουν σε στόχους, να παλέψουν για στόχους.

Ταπεινά φρονώ, λοιπόν, δηλαδή με όση μπορώ εναργέστερη αποδοχή της πιθανότητας να λαθεύω, ότι και ο σημερινός πρωθυπουργός, όσο και αν «τανύεται επ’ άκρων ονύχων» να φαντάζει πολύς, δεν έχει δυστυχώς ούτε τη στόφα ούτε την καλλιέργεια για να πετύχει την αυθυπέρβαση που χαρακτηρίζει τον ηγέτη και που την απαιτεί ο ασφυκτικός σήμερα πνιγμός της χώρας. Θα μπορούσε να είναι ένας υποφερτός έως μέτριος διαχειριστής κομματικού κράτους σε συνθήκες «ομαλότητας» (δηλαδή παραισθησιογόνων ψευδαισθήσεων). Αλλά για να αναχαιτίσει το επερχόμενο χάος, είναι κραυγαλέα ακατάλληλος.

Θεωρητικά, η μόνη λύση που απομένει, είναι μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων. Συνταγματικά δυσεπίτευκτη, και δίκοπο μαχαίρι το ποιος θα τη συγκροτήσει. Αλλά εναλλακτικό ενδεχόμενο, μάλλον το χάος.

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/5/10

557 χρόνια από την Άλωση - Το ημερολόγιο ενός υπερασπιστή και νοι τελευταίες στιγμές της Πόλης...


Σαν σήμερα 557 χρόνια πριν γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας Ιστορίας και σίγουρα η πιο μαύρη του Ελληνισμού: Η άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 δεν ήταν ένα απλό ιστορικό γεγονός. Ήταν η επικράτηση του κακού απέναντι στο καλό, του σκοταδιού επάνω στο φως. Ελάχιστα έλειψε τους δύο επόμενους αιώνες την τύχη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας να την ακολουθήσουν και τα δυτικά κράτη, τα οποία σώθηκαν στις δύο πολιορκίες της Βιέννης, μόνο όταν συνειδητοποίησαν ότι αν δεν ενωθούν και πράξουν αυτό που δεν έπραξαν στην πολιορκία της Πόλης, το μόνο που τους ανέμενε ήταν το σκοτάδι και το έρεβος που έφερναν οι εισβολείς από την Ανατολή.
Παραθέτουμε ένα ιστορικό απόσπασμα μαρτυρίας από το ημερολόγιο υπεραπιστή της Πόλης, του οποίου δεν διασώζεται το όνομα, για να θυμόμαστε κια να μην ξεχνάμε τι μας περιμένει αν αφήσουμε την εθνική παρακμή που ζούμε σήμερα να διαβρώσει τον εθνικό ιστό μας:

"10:54 Φοβάμαι. Τα δόντια μου τρίζουν κάθε φορά που ακούγεται μια δυνατή ομοβροντία. Το βλήμα ταξιδεύει στον αέρα και πέφτει πάνω στα τείχη σκορπίζοντας τους ηρωικούς υπερασπιστές τους. Το σφύριγμά του δεν είναι προειδοποιητικό –είναι το τραγούδι της φωτιάς πριν πέσει στα κεφάλια μας. Ίσως το επόμενο κεφάλι να ‘ναι το δικό μου. Για 56 ολόκληρες μέρες μας σφυροκοπάνε οι Οθωμανοί από τη στεριά και τη θάλασσα. Εμείς λιγοστεύουμε μέρα με τη μέρα, ενώ αυτοί μαζεύουν στρατό από όλες της πλευρές και μας σφίγγουν μέσα στα τείχη σαν τη θηλιά στο λαιμό.

Σήμερα βρέχει ασταμάτητα από το πρωί και μια πυκνή ομίχλη έχει θρονιαστεί πάνω στην Πόλη. Κακό σημάδι. Το Χρυσό Κέρας έχει χαθεί από τα μάτια μας. Καθώς σουλατσάρουν ανενόχλητα στα νερά του τα πλοία του εχθρού, το μόνο που φαίνεται είναι η φωτιά που φτύνουν τα κανόνια όταν βαράνε. Πίσω μου οι Βλαχερνές είναι παραδοσμένες στον καπνό και τη σκόνη.

Παντού πτώματα και οδυρμοί. Τα σοκάκια γέμισαν θρήνους και όσοι μείναμε να πολεμάμε έχουμε θεριστεί από την πείνα, τη βρώμα, την αϋπνία και τα κανόνια. Μόνο η Παναγιά των Βλαχερνών στέκεται όρθια, θαρρείς πως έχει ρίξει πάνω της ο Θεός ένα βέλο που την προστατεύει. Με το ηθικό μας να ‘χει γίνει σμπαράλια, ευτυχώς υπάρχει και η Παναγιά να μας κρατάει όρθιους στην άνιση τούτη μάχη. Βγάζω το σταυρό από το στήθος και τον φιλάω. Σφίγγω γερά τη σπάθα μου και την καρδιά μου για ν’ αντέξω.

12:04 Για μια στιγμή τα κανόνια σιωπούν. «Στα τείχη, στα τείχη γρήγορα!» ακούγεται η βροντερή κραυγή του γενοβέζου στρατηγού Ιουστινιάνη, καθώς πετάγεται όρθιος με το ξίφος στο χέρι. Οι Οθωμανοί απλώνουν σκάλες στα τείχη μας που έχουν χαμηλώσει και μας πιέζουν. «Κρατάτε γερά ορέ Ρωμιοί!» φωνάζει καθώς αποκρούουμε τα κύματα των γεννίτσαρων που προσπαθούν με λύσσα να μας απωθήσουν.

Σκαρφαλώνουν στα τείχη κι εμείς από πάνω τους ρίχνουμε καυτό λάδι και φωτιά, μα αυτοί, σαν να τους σπρώχνει ένα αόρατο χέρι, δεν εγκαταλείπουν, ούτε σκιάζονται, κατεχόμενοι από μια μανία απάνθρωπη πεθαίνουν με οργή στα μάτια, όχι με φόβο. Κάθε φορά τους νικάμε, κάθε φορά ξανάρχονται όλο και περισσότεροι, σαν τα κύματα της θάλασσας που φουρτουνιάζει και δεν την βαστάει ο μόλος.

Εμείς αντέχουμε, μα οι νίκες αυτές δεν φτάνουν για να μας ανεβάσουν το πεσμένο ηθικό, φαντάζουν προσωρινές μπρος στο κακό που έχει σκύψει από πάνω μας και μας πλακώνει. Φοβάμαι κι εγώ, φοβούνται κι όλοι δίπλα μου, ο φόβος μας μυρίζει στον αέρα και φτάνει στις μύτες των Οθωμανών. Τα αδύναμα τείχη αυτά είχαν προδώσει την Πόλη πριν από 250 χρόνια, όταν οι Φράγκοι είχαν πάρει την Πόλη. Οι εχθροί μας το ξέρουν, γι’ αυτό τώρα το χτυπούν με τα μεγάλα κανόνια τους. Και τι δεν έχουν δοκιμάσει για να μπουν στην Πόλη οι εχθροί…

Μέρες και νύχτες έσκαβαν Σέρβοι σκαφτιάδες ν’ ανοίξουν σήραγγα κάτω από τα τείχη, αλλά ανακαλύψαμε το κόλπο τους και τους σακατέψαμε. Από όλη την Ανατόλια έστειλαν άτακτους βαζιβουζούκους σαν πρόβατα σε σφαγή, αφού ήμασταν καλά ταμπουρωμένοι και τους διαλύσαμε. Κατάφεραν όμως να πάρουν τον Γαλατά και να κόψουν τις προμήθειες που μας έφερναν οι Γενοβέζοι με τα πλοία τους. Τότε μπήκαν στο Χρυσό Κέρας και από τότε μας χαλάνε τα τείχη πέτρα την πέτρα.

14:53 Οι γεννίτσαροι μας έχουν ζώσει από κάτω. Κάτι ετοιμάζουν.

19:41 Μια γερή κανονιά είχε γκρεμίσει το τείχος πάνω από την Κερκόπορτα και την άνοιξε. Όταν το κατάλαβαν οι Οθωμανοί, ξεχύθηκαν μέσα στην Πόλη. Πρώτος ο Ιουστινιάνης ορμά στη μάχη μαζί με τα πρωτοπαλίκαρά του για να σπρώξουν τους Οθωμανούς έξω από τα τείχη. Ανταμώσαμε τους γεννίτσαρους μέσα στα χαλάσματα και ήρθαμε στα χέρια. Πίσω τους ακολουθούν εκατοντάδες άλλοι κραυγάζοντας, ενώ εμείς είμαστε μια χούφτα πολεμιστές.

Οι κατάφρακτοι εφορμούν μέσα στη μάχη, τα άλογα πατάνε πάνω σε πτώματα αλλά εκεί τους περιμένουν με κοντάρια οι Οθωμανοί και τους ανακόπτουν. Δίχως ορμή οι καβαλάριδες μέσα στη μάχη παλεύουν να σταθούν, αλλά με τα χέρια και τις λόγχες τους πετάνε κάτω. Ο φόβος πλέον έχει κυριεύσει τα κορμιά μας που τρέμουν και σαν κλοτσιά στο στομάχι μας καλεί η φυγή, να φύγουμε όλοι, να ζήσουμε λίγο ακόμα, να κατεβάσουμε τα όπλα και να παραδοθούμε στον εχθρό μήπως δείξει επιείκεια και μας αφήσει να ζήσουμε. Η Πόλη όμως μας κοιτά και βασίζεται πάνω μας. Πρέπει να πολεμήσουμε. Για την Πόλη. Για τον Αυτοκράτορα. Για το Θεό μας.

Ξαφνικά ο Ιουστινιάνης πέφτει κάτω βαριά τραυματισμένος από μια λόγχη στο πλευρό. Οι Γενοβέζοι τρομάζουν βλέποντας τον ατρόμητο αρχηγό τους στα αίματα και κάνουν πίσω. Είναι πολλοί οι εχθροί και δεν τους βαστάμε άλλο. Πισωπατάμε και πέφτουμε ένας ένας. Τα πρώτα λάβαρα των Οθωμανών στήνονται πάνω στα τείχη. Τότε από άκρη σε άκρη η τρομακτική είδηση φτάνει σε όλη την Πόλη. «Η Πόλις Εάλω».

20:07 Πολή την λένε επειδή είναι η ομορφότερη πόλη του κόσμου. Ο Γαλατάς, η Πέρα, ο Βόσπορος και η Αγιά Σοφιά θα μείνουν θύμησες να ταξιδεύει ο νους μου εκεί στον κάτω κόσμο και να φχαριστιέται. Δεν με βαστά το βάρος του σπαθιού και η πανοπλία με κουράζει. Ας βγάλω την περικεφαλαία ν’ αντικρίσω καλά για τελευταία φορά την Πόλη. Ας γονατίσω περιμένοντας τη μοίρα μου. Δεν θα την ξαναδώ ποτέ".

Από το ημερολόγιο ενός υπερασπιστή της Πόλης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/5/10

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΚΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

END OF LOST:Όλα ήταν όνειρο του σκύλου-Η ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΡΑΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ LOST


"Χιουμοριστικοί όπως πάντα ήταν οι Simpsons το βράδυ της Κυριακής, μιας και προβάλλονταν ίδια μέρα με το τέλος του περιβόητου Lost.

Έτσι, σκέφτηκαν να πειράξουν λίγο τους φανατικούς της σειράς, ξεκινώντας το επεισόδιο με τον μικρό Bart να γράφει στον πίνακα:...

"Τέλος του Lost: Όλα ήταν ονείρο του σκύλου. Δείτε εμάς""
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι Κινέζοι «σκλάβοι» της Foxcon-Νέα απόπειρα αυτοκτονίας σε εργοστάσιο της εταιρείας Foxconn στην Κίνα


Οι Κινέζοι «σκλάβοι» της Foxconn (βασικός ανάδοχος κατασκευαστής της Apple) αυτοκτονούν λόγω των συνθηκών εργασίας στο εργοστάσιο της πόλης Shenzhen. Οι 28 μέρες δουλείας του 20χρονου ρεπόρτερ Liu Zhi Yi της κινέζικης εφημερίδας Southern Weekly , ήταν αρκετές για να καταγράψουν το δράμα των 400.000 υπαλλήλων (;) που παράγουν τα i-pods, i-Pads, i-Phones που όλοι ξέρουμε.

Μέσα σε μισό χρόνο 9 αυτοκτονίες και μέσα στον Απρίλη 30 απόπειρες. Η εταιρεία μάλιστα πήρε Βουδιστές καλόγερους για να εξορκίσουν το κακό! Η Foxconn προσλαμβάνει μόνο 20χρονους -για ευνόητους λόγους- οι οποίοι δουλεύουν σε καθεστώς υποτέλειας. Υπογράφουν ένα συμφωνητικό υπεραπασχόλησης στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η εταιρεία δεν φέρει καμμία ευθύνη για τις υπερωρίες. Είναι όρθιοι σχεδόν όλη τη μέρα, επαναλαμβάνουν τις ίδιες και τις ίδιες κινήσεις, κάνουν μόνο ένα ολιγόλεπτο διάλλειμα για πρόχειρο φαγητό και ένα ακόμη για λίγες ώρες ύπνο. Τόσο που ένας απ’ αυτούς είπε στον Liu ότι η πιο ευχάριστη στιγμή τη μέρας του, είναι όταν πέφτει ένα προϊόν στο έδαφος. Σκύβει για να το πιάσει και το σώμα αλλάζει στάση!

Οι σκλάβοι της Foxconn σύμφωνα με την Southern Weekly, δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν μιλάνε και δεν αναπτύσσουν συζητήσεις και σχέσεις. Δεν έχουν δεσμούς, δεν έχουν εραστές, οι άνδρες φτιάχνονται με porn-videos που βλέπουν στα γειτονικά internet-café και δεν χαμογελάνε… Ή μάλλον χαμογελάνε στις 10 κάθε μήνα, μόνο. Τότε που κάνουν ουρές στα μηχανήματα ΑΤΜ, για να πάρουν τον μισθό τους, 900 Yuan δηλαδή 130$! Αγοράζουν λαχεία μαζί με όνειρα τρελά για ακριβά αυτοκίνητα, σπίτια, δικές τους δουλειές.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση της Κίνας -που ενδιαφέρεται να αγοράσει μέρος του χρέους μας- προβληματίζεται έντονα με τις 300.000 αυτοκτονίες που σημειώνονται κάθε χρόνο στη χώρα, από τη στιγμή της οικονομικής της ανάκαμψης και έπειτα… καθώς και με τις βίαιες επιθέσεις σε παιδιά . Στις 23 Απριλίου οχτώ μαθητές μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου σε δημοτικό σχολείο στη νότια επαρχία της Κίνας, Φουτζιάν. Στις 28 Απριλίου 15 μαθητές τραυματίστηκαν από έναν πρώην καθηγητή, ο οποίος βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, στο δημοτικό σχολείο, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Στις 29 Απριλίου άνεργος άνδρας επιτίθεται σε 28 παιδιά σε σχολείο της Ανατολικης Κίνας, 5 από αυτά σε κρίσιμη κατάσταση. Και στις 30 Απριλίου στη βοερειοανατολική Κίνα, άνδρας γεωργός επιτίθεται με σφυρί σε μαθητές λίγο πριν αυτοκτονήσει.

Τα παιδιά στην Κίνα είναι σήμα κατατεθέν του πλούτου. Όσο η ψαλίδα ανοίγει ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, τέτοιου είδους φαινόμενα όπως αυτοκτονίες και επιθέσεις σε ανήλικα, θα απασχολούν την επικαιρότητα και θα «προβληματίζουν» τις κυβερνήσεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το Τρωκτικό καταγγέλει!


Σε μια πρωτοφανή προσπάθεια φίμωσης προχώρησε σήμερα η google κατεβάζοντας τον διακόπτη του troktikou. Χωρίς καμία άλλη εξήγηση και με ξεκάθαρο και μη συκοφαντικό περιεχόμενο αναρτήσεων η google έχει διακόψει την λειτουργία του blog.

Καμία λογική δεν υπάρχει σε τέτοια κίνηση όταν το troktiko είναι το πρώτο blog στον κόσμο, η πρώτη ιστοσελίδα στην Ελλάδα και έχει 10 εκ. επισκέψεις την ημέρα.

Η γυναίκα του καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται και η κυβέρνηση αλλά και η πολιτική ζωή του τόπου χρεώνονται την προληπτική και φασιστική λογοκρισία που δεν έχει προηγούμενο και δημιουργεί ερωτηματικό ως προς τον χρόνο τέλεσης του "εγκλήματος".

Εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει από τα πολιτικά πρόσωπα μια άθλια επίθεση στα blogs που καταγράφουν ΑΛΗΘΙΝΑ και πραγματικά γεγονότα και σε κάθε περίπτωση ακόμα και τα λάθη μας δεν δικαιολογούν την φίμωση μιας ελεύθερης φωνής των πολιτών όλης της χώρας. Το troktiko είναι η φωνή του Έλληνας πολίτη και έτσι θα συνεχίσει να είναι. Είτε από την πλατφόρμα της google είτε από δική μας που όμως τότε θα αγριέψει περισσότερο τα πράγματα.

Ελπίζουμε ότι σύντομα η google θα επιτρέψει στον κόσμο να έχει την δική του φωνή. Στην αντίθετη περίπτωση η ομάδα μας θα λάβει τα μέτρα της για να αποκτήσει και πάλι το βήμα πέρα από οποιαδήποτε Αμερικανικά και άλλα συμφέροντα που βέβαια συμπορεύονται πλέον με τα κυβερνητικά και τα πολιτικά.

Σύντομα θα κάνουμε ανακοινώσεις αφού ενημερωθούμε επίσημα από την google για την πρωτοφανή λογοκρισία.
Πλέον ο έλεγχος των blogs της Αμερικάνικης πλατφόρμας τώρα που η χώρα είναι υπό ιδιότυπη κατοχή είναι πιο εύκολος καθώς τα συμφέροντα που πρέπει να εξυπηρετηθούν για την αποχαύνωση του κόσμου είναι τα ίδια. Ο κόσμος όμως έχει ξυπνήσει προ πολλού...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/5/10

Φυλετικές συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας!


Φυλετικές συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας με δώδεκα τραυματίες και τέσσερις συλλήψεις! Πεδίο μάχης ανάμεσα σε αλλοδαπούς έγινε σήμερα η περιοχή περί την Ομόνοια, από Πακιστανούς, Αφγανούς και άλλους λαθρομετανάστες.
Από τη συμπλοκή στις οδούς Σοφοκλέους και Μενάνδρου, ανάμεσα σε περίπου 200 άτομα, ασιατικής καταγωγής, τραυματίστηκαν 12 άτομα.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν άμεσα στο σημείο, παρενέβησαν για να λήξουν τα επεισόδια, ενώ προχώρησαν σε συνολικά τέσσερις συλλήψεις.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες "Κρατούσαν λοστούς, ρόπαλα, μερικοί κρατουσαν ξίφοι (!) και συγκρούονταν Πακιστανοί με Μαροκινούς και Αφγανούς".
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Mείωση τραπεζικών καταθέσεων


Σημαντική εκροή τραπεζικών καταθέσεων κατά 10,6 δισ. ευρώ, στο πρώτο τρίμηνο του 2010, καταγράφουν και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», η αβεβαιότητα των δημόσιων οικονομικών και η φημολογία περί χρεοκοπίας της χώρας, που ήταν ιδιαίτερα έντονη στους πρώτους μήνες του 2010, αλλά και η ύφεση που περιόρισε επιχειρηματικά κέρδη και εισοδήματα, οδήγησε σε μείωση των τραπεζικών καταθέσεων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το υπόλοιπο των τραπεζικών καταθέσεων, στο τέλος Μαρτίου, ανήλθε σε 227,2 δισ. ευρώ, από 237,8 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2009, σημειώνοντας μείωση κατά 10,6 δισ. ευρώ ή κατά 4,5%.

Η τάση μείωσης ήταν ιδιαίτερα έντονη τον Ιανουάριο, όταν μειώθηκαν οι καταθέσεις κατά 5,1 δισ. ευρώ, το Φεβρουάριο μειώθηκαν επίσης κατά 3,3 δισ. ευρώ και το Μάρτιο η μείωση των καταθέσεων ανήλθε σε 2,2 δισ. ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

25/5/10

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. ΕΤΣΙ ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΒΑΡΔΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΟΚΚΑΛΗΣ, ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ, ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΚΤΛ ΠΟΥ ΕΩΣ ΠΕΡΣΙ ΕΡΙΧΝΑΝ ΠΑΚΤΩΛΟ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΦΕΤΟΣ ΑΠΟΤΟΜΑ ΤΣΙΓΚΟΥΝΕΨΑΝ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ? ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ. ΑΠΛΟΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΟ ΟΤΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕΤΡΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΦΥΛΑΞΟΥΝ ΑΛΛΟΥ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΩΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΟ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μόνιμη τουρκική ναυτική βάση στην πλάτη της Ελλάδας


Το αλβανικό κοινοβούλιο πέρασε νόμο (ίσως να είναι και ο μόνος νόμος που έχει περάσει, αφού το κοινοβούλιο, λόγο αποχής της αντιπολίτευσης δεν νομοθετεί) περί ανάληψης καθηκόντων εκ μέρους της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης 1.125 ατόμων στα αλβανικά χωρικά ύδατα...



...Η συμφωνία αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του αλβανικού(ανύπαρκτος) και του τουρκικού στόλου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

23/5/10

Επιχειρηματίες στην πολιτική;

Η κάποτε στράτευση στα ελλαδικά κόμματα της δήθεν Αριστεράς είναι σαν την κάποτε θητεία στη θρησκοληψία: Και στις δύο περιπτώσεις σημαδεύονται ανεξίτηλα τόσο η νοο-τροπία όσο και τα συναισθηματικά αντανακλαστικά των κάποτε παγιδευθέντων.

Παράδειγμα (από τα πολλά): Για όποιον θήτευσε στην ελλαδική «Αριστερά» είναι αδιανόητο (αποκλείεται αυτονόητα) να υπάρχει επιχειρηματίας, βιομήχανος, εφοπλιστής ή τραπεζίτης με ειλικρινή ετοιμότητα για κοινωνική προσφορά, διατεθειμένος να υπηρετήσει τα κοινά με ανιδιοτελή φιλοπατρία. Αν διαφανεί στον ορίζοντα πρόσωπο διακεκριμένο στον στίβο της αγοράς που ενδεχομένως θα φιλοδοξούσε ευθύνη διαχείρισης των κοινών (έστω σαν ενδεχόμενο ελάχιστων πιθανοτήτων), ο κάθε τέως της «Αριστεράς» θα μιλήσει αμέσως για «μπερλουσκονισμό».

Δεν υπάρχουν κριτήρια ή επιχειρήματα ικανά να αναχαιτίσουν αυτή τη (συνυφασμένη με τα αντανακλαστικά του «αριστερού») προκατάληψη. Ούτε ο στέρεος λόγος και η τετράγωνη λογική του πιθανού τολμητία ούτε η αστραφτερή ευφυΐα και δημιουργική φαντασία του ούτε η πείρα του, η αποδεδειγμένη ικανότητά του στην οργάνωση, στη διοίκηση, στην ανάπτυξη - κερδοφορία πολύπτυχων επιχειρηματικών οργανισμών. Οσοι θήτευσαν κάποτε στην «Αριστερά» δείχνουν να προτιμάνε αναφανδόν έναν οποιονδήποτε ανίδεο και επηρμένο κομματάνθρωπο σαν διαχειριστή των κοινών, παρά τον δοκιμασμένο ταλαντούχο του επιχειρηματικού στίβου.

Πρόκειται για τη ζωή μας, για το ψωμί μας, για το μέλλον των παιδιών μας. Και προτιμάμε να εμπιστευόμαστε όχι τους έμπειρους και καταξιωμένους στο κοινωνικό συνάθλημα, αλλά ανθρώπους που δεν προσπάθησαν στη ζωή τους ποτέ για τίποτα: κληρονόμησαν δημοφιλές επώνυμο ή προωθήθηκαν από κομματική νεολαία ή συνδικαλιστική συντεχνία σαν πειθήνιοι αφισοκολλητές και κλακαδόροι. Ανθρωποι, πολύ συχνά, απαίδευτοι, εξοργιστικής μετριότητας ή και μικρονοϊκοί, με χιλιοευτελισμένο, ανυπόφορο λόγο, μπορεί και αποδεδειγμένα καταχραστές δημόσιου χρήματος, διασυρμένοι, αλλά γαντζωμένοι στη δημοσιότητα. Τους εμπιστευόμαστε, για να σώσουμε την «πολιτική» (τρομάρα μας) από την απειλή της υποταγής της στις ορέξεις των μεγαλοκεφαλαιούχων!

Σίγουρα, σαν κοινωνική ομάδα ή «τάξη» οι επιχειρηματίες - βιομήχανοι - εφοπλιστές - τραπεζίτες δεν μοιάζει να έχουν κερδίσει την εκτίμηση και συμπάθεια της ελληνικής κοινωνίας. Οπως και στην περίπτωση των ταξιτζήδων ή των γιατρών, οι χαλασμένοι είναι τόσο προκλητικοί στην εκφαύλισή τους που δημιουργούν γενικό κλίμα απέχθειας, αμαυρώνουν τη σύνολη εικόνα της «τάξης» τους στην κοινή γνώμη. Κυρίως ενοχλεί η μισθολογική αδικία που υφίστανται οι απλοί εργατο-υπάλληλοί τους, τα εξοντωτικά ωράρια όσων έχουν ανθρωπινότερους μισθούς, η σπάνις του ενδιαφέροντος των εργοδοτών για τα ανθρώπινα προβλήματα του προσωπικού των επιχειρήσεών τους. Γίνεται απεχθής η προκλητική αναίδεια και αισθητική βαναυσότητα των νεόπλουτων, των κακομαθημένων κανακάρηδων της δεύτερης γενιάς, η ευκολία φυγάδευσης των κερδών της επιχείρησης στο εξωτερικό. Και άλλα ανάλογα.

Δεν είναι της ώρας, αλλά αξίζει κάποτε να διερωτηθούμε σοβαρά, ποια σχέση και ποιες διαφορές έχει ο ρόλος του κεφαλαίου στην ελλαδική κοινωνία με τον ρόλο και τον χαρακτήρα του κεφαλαίου στις δυτικές κοινωνίες. Μοιάζει συχνά να θέλουμε να εξομοιώσουμε, με προκρούστεια λογική, την ελληνική περίπτωση με το δυτικό μοντέλο (όπως πασχίζουμε, ντε και καλά, να ανακαλύψουμε και στο δικό μας παρελθόν όλα τα συμπτώματα του μεσαιωνικού σκοταδισμού της Δύσης: φεουδαρχία και Βατικανό και Ιερή Εξέταση και ό,τι άλλο θα εξασφάλιζε τη διεθνική και διαχρονική εγκυρότητα της μαρξιστικής ιδεολογίας).

Ομως, στην Ελλάδα οι μοναδικές πρώτες ύλες που επέτρεψαν τη δημιουργία μικρών βιομηχανικών μονάδων εκμετάλλευσής τους, κάπως ανθεκτικών στον χρόνο, ήταν ο καπνός και το βαμβάκι. Κάθε άλλη βιομηχανική απόπειρα μάλλον προέκυπτε ως εξέλιξη πετυχημένων βιοτεχνιών, ήταν δηλαδή επίτευγμα τόλμης και ταλέντου αυτοδημιούργητων μικροκεφαλαιούχων. Και κατά κανόνα ο μόχθος και η τόλμη των αυτοδημιούργητων ταλαντούχων δεν φτουράει στον τόπο μας: η δεύτερη κιόλας γενιά ή το πολύ η τρίτη, τα πουλάει όλα για να απολαύσει άμοχθο βίο.

Κοντολογίς, η εικόνα που έχει για τους επιχειρηματίες η ελλαδική «Αριστερά» μοιάζει προϊόν περισσότερο ιδεολογικών στερεοτύπων και λιγότερο ιστορικής εμπειρίας. Τουλάχιστον ώς την εποχή που ο κ. Σημίτης απαιτούσε να «εκσυγχρονιστεί» και ο κουρέας του στη Σίφνο, ήταν δύσκολο να βρει κανείς στην Ελλάδα επιτυχημένο επιχειρηματία που να μην φιλοδοξεί να μιμηθεί, έστω εν σμικρώ, τους άλλοτε «εθνικούς ευεργέτες»: Το τεράστιο πλήθος κοινωφελών ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές. Αλλο θέμα αν το αυτοκαταστροφικό ελλαδικό κράτος είχε ποτέ την ικανότητα (και το ενδιαφέρον) να αξιοποιήσει αυτή τη διαχυμένη, κατακερματισμένη και τελικά, μάλλον, άγονη γενναιοδωρία.

Τον επιχειρηματικό κόσμο στην Ελλάδα τον διέφθειρε, σχεδόν αποκλειστικά, η κομματοκρατία: πηγή κάθε φαυλότητας, κάθε καθυστέρησης, κάθε συμφοράς του τόπου. Εφεύρε τα χαριστικά δάνεια στις επιχειρήσεις, με αντάλλαγμα αυτές να προσλαμβάνουν ως υπεράριθμους μισθωτούς τους ψηφοφόρους συγκεκριμένου κόμματος ή πολιτευτή. Και όταν ο κομματικός ανταγωνισμός μεταφέρθηκε στο επίπεδο της διαφημιστικής ισχύος (ποιος θα παραπλανήσει πιο έντεχνα τις μάζες), εδραιώθηκε η «διαπλοκή» αετονύχηδων επιχειρηματιών με αδίστακτους κομματανθρώπους: Οι επιχειρηματίες να χρηματοδοτούν τα κόμματα, τα κόμματα να παραδίνουν το κράτος για διαγούμισμα στους επιχειρηματίες – υπερκοστολογημένα δημόσια έργα, μυθώδεις «προμήθειες» από εξυπηρέτηση παραγγελιών του Δημοσίου.

Ακόμα και το ΚΚΕ αρνείται να δεχθεί κοινωνικό έλεγχο της προέλευσης των πόρων του.

Εστω μικρό, αδύναμο, δεν υπάρχει αληθινό αριστερό κόμμα για να καταγγέλλει σαν κύρια πηγή κοινωνικής αδικίας, φαυλότητας, διαφθοράς (και σήμερα χρεοκοπίας) την κατεστημένη κομματοκρατία. Να ζητάει Συντακτική Εθνοσυνέλευση για καινούργιο Σύνταγμα, για αποτίναξη του ζυγού της κομματικής τυραννίας. Ενα τέτοιο αληθινά κοινωνιοκεντρικό κόμμα θα πόνταρε μάλλον στο δυναμικό της αξιοπρέπειας των επιχειρηματιών παρά στην «καλή θέληση» των αποδεδειγμένα αναξιόπιστων κομματανθρώπων. Λάθος;

Αξίζει ένας διάλογος πάνω σε αυτή την πρόταση, κυρίως με τους παγιδευμένους στην προκατάληψη τέως της «Αριστεράς». Σίγουρα, οι διακεκριμένοι στον στίβο της αγοράς είναι, κατά τεκμήριο, εθισμένοι στην ιδιοτέλεια. Αλλά, τουλάχιστον, εθισμένοι στην παραγωγική ιδιοτέλεια, όχι στην ιδιοτέλεια εκβιαστικών απαιτήσεων σίτισης (και πλουτισμού) από τον κρατικό κορβανά. Δεν έχει νόημα να ψάχνουμε για ιεραπόστολους, ανθρώπους με ουσιαστικές φιλοδοξίες και τόλμη ζητάμε. Το ανθρωπολογικό πρόβλημα που θέτουν με οξύτητα τα σπιθαμιαία ηγετικά αναστήματα της κομματοκρατίας σήμερα είναι: γιατί τόση η ανικανότητα (ή αναπηρία τους) να φιλοδοξήσουν, να τολμήσουν.

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

22/5/10

Στη Δικαιοσύνη κατά της εφημερίδας «Αποκαλύψεις» θα προσφύγει η Θ. Τζάκρη-Μαυρογιαλούρου



Αυτά μόνο στο ελλαδιστάς συμβαίνουν. Και αν ο Γιώργος Παπανδρέου ονειρεύται να δημιουργήσει μια άλλη Ελλάδα, μια χώρα που θα έχει όραμα και αξιοκρατία, οφείλει να ψάχνει καλύτερα το βιογραφικό των συνεργατών του.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΝΤΟΠΉΣ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΥ...ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Καραμούζα Πολυξένη - ξαδέλφη,

Ναίτ Ηλιάδου - ξαδέλφη,

Στόγιος Γεώργιο - ξάδελφος,

Τομπάζη Μαρία - συγγενής,

Τσιαφτάνη Χριστίνα - ξαδέλφη,

Βλαδίτση Χρυσάνθη - ξαδέλφη,

Δούλη Ευαγγελία - ξαδέλφη,

Τσαγκρή Βασιλική - ξαδέλφη.
Η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρα Τζάκρη σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο φέρεται να μεσολάβησε για την πρόσληψη στο Μουσείο Πέλλας συμπολιτών και συγγενών της.

Σημειώνει ότι για τη διενέργεια του διαγωνισμού ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία, δηλώνει ότι θα στραφεί δικαστικά κατά της εφημερίδας και κάνει λόγο για άδικη, αστήρικτη και αήθη επίθεση σε βάρος της.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αναφορικά με το δημοσίευμα του φύλλου της 22ης.05.2010 της εφημερίδας «Αποκαλύψεις» και προς αποκατάσταση της αλήθειας και αποφυγή κάθε είδους παρανόησης, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Με την υπ’ αριθ. πρωτ. 1551/07.04.2010 προκήρυξη του ΥΠΠΟΤ ανακοινώθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο η πρόσληψη ως εκτάκτου ωρομίσθιου προσωπικού μεταξύ άλλων στην ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για χρονικό διάστημα έως 1320 ωρών για τον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Πέλλας 9 φυλάκων εργοταξίου ημέρας κατηγορίας ΔΕ, 7 φυλάκων εργοταξίου νύχτας κατηγορίας ΔΕ και 1 καθαριστή κατηγορίας ΥΕ, καθώς επίσης και η πρόσληψη ως εκτάκτου ωρομίσθιου προσωπικού για χρονικό διάστημα ως 990 ωρών 11 φυλάκων εργοταξίου ημέρας κατηγορίας ΔΕ, 2 φυλάκων εργοταξίου νύχτας κατηγορίας ΔΕ και 1 καθαριστή κατηγορίας ΥΕ.

Η δημοσιευθείσα προκήρυξη του ΥΠΠΟΤ διευκρίνιζε ρητά ότι για την πλήρωση των προκηρυχθεισών θέσεων εργασίας θα εφαρμοσθούν τα προβλεπόμενα κριτήρια και η αντίστοιχη μοριοδότηση του αρ. 21 παρ.11 Ν. 2190/2004, ήτοι του ΑΣΕΠ και ότι ειδικότερα οι υποψήφιοι θα καταταγούν σε πίνακα κατά κλάδο ή ειδικότητα με τη σειρά του βαθμού εντοπιότητας, ενώ η σειρά κατάταξης μεταξύ όσων συγκέντρωναν τα ίδια προσόντα θα γινόταν με βάση την βαθμολογία που συγκεντρώνουν στα βαθμολογούμενα κριτήρια (χρόνος ανεργίας, αριθμός τέκνων πολύτεκνης οικογένειας, αριθμός ανηλίκων τέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες, βαθμός τίτλου σπουδών, εμπειρία).

Από τα ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι η επίμαχη ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ αφορά στην προκήρυξη ενός απολύτως διαφανούς διαγωνισμού για την πρόσληψη εκτάκτου ωρομίσθιου προσωπικού, που διενεργείται αποκλειστικά με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ και με αυστηρή μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων, χωρίς την ανάμιξη κανενός άλλου Υπουργείου πλην του ΥΠΠΟ (πολλώ μάλλον χωρίς την ανάμιξη του Υπουργείου Εσωτερικών, ή εμού της ιδίας).

Κατηγορούμαι σήμερα επειδή στον πίνακα επιτυχόντων του συγκεκριμένου διαγωνισμού αναγράφονται συμπολίτες μου, δύο εκ των οποίων τυχαίνει να είναι συνεπώνυμοί μου, είτε λόγω συγγένειας, είτε λόγω απλής συνωνυμίας και καταγγέλλεται ότι η τυχόν επιτυχία στον συγκεκριμένο διαγωνισμό αυτών των ανθρώπων, οφείλεται σε δική μου παρέμβαση, ενώ αποκρύβεται τεχνηέντως το γεγονός ότι οι πίνακες επιτυχόντων καταρτίστηκαν με βάση τα προσόντα που είχαν τα άτομα αυτά και την μοριοδότησή τους σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Άλλωστε οι πίνακες επιτυχόντων υπόκεινται σε ενστάσεις από κάθε ενδιαφερόμενο.

Είναι προφανές ότι τα άτομα που αναγράφηκαν στους πίνακες επιτυχόντων, είτε είναι συγγενείς μου, είτε τυχαίνει απλά να έχουν κοινό επώνυμο με μένα, έχουν κάθε δικαίωμα να μετέχουν σε διαγωνισμούς προσπαθώντας να πετύχουν την πρόσληψή τους σε κάποια θέση και έχουν κάθε δικαίωμα να πετυχαίνουν σε κάποιο διαγωνισμό, εφόσον πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Παρά τις ανωτέρω διευκρινίσεις όμως και επειδή είναι ανάγκη για όλους μας να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, παρακαλώ προσωπικά και δημοσίως το ΥΠΠΟΤ να προβεί στην εν γένει διερεύνηση του διαγωνισμού, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα διαγωνισμό που οργανώθηκε και εποπτεύεται αποκλειστικά από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού, που έχει και την ευθύνη για την συνολική νόμιμη και διαφανή διεξαγωγή του.

Μάλιστα μετά από αίτημα δικό μου και εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση, την υπόθεση θα διερευνήσει και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Όσον αφορά την σε βάρος μου παρούσα καταγγελία, περί δήθεν παρέμβασής μου στο διορισμό συγγενών και συγχωριανών μου σε θέσεις του Δημοσίου, επειδή αποτελεί άδικη, αστήρικτη και αήθη επίθεση σε βάρος μου και επειδή είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο για μένα να καλούμαι μετά από δήθεν "καταγγελία" και δήθεν "αποκάλυψη", να αποδεικνύω το ήθος, την αξιοπρέπεια και την πολιτική μου συνείδηση, έχω δώσει ήδη εντολή στους δικηγόρους μου ν’ ασκήσουν τα ένδικα βοηθήματα που μου παρέχει ο νόμος και να προβούν άμεσα στην υποβολή μηνύσεως και αγωγής αποζημίωσης, για την δια του τύπου συκοφαντική μου δυσφήμηση και τούτο όχι γιατί επιθυμώ να είμαι στο απυρόβλητο και γιατί δεν δέχομαι την κριτική, αλλά γιατί θεωρώ ότι η κριτική πρέπει να στηρίζεται σε έρευνα και να έχει στον πυρήνα της την αλήθεια».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

21/5/10

ΟΓΑ: Δεν καλύπτονται αθεώρητες συνταγές φαρμάκων άνω των 150€


Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 32 του Ν. 3846/2010 οι οποίες ισχύουν από 11 Μαΐου 2010 (ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) συνταγές φαρμάκων ασφαλισμένων ασφαλιστικών οργανισμών, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 150 ευρώ, δεν εκτελούνται από τον φαρμακοποιό, εφόσον δεν είναι θεωρημένες από το αρμόδιο όργανο του Φορέα.

Συνταγές που δεν έχουν θεώρηση, σύμφωνα με τα ανωτέρω, στερούν το δικαίωμα είσπραξης της αξίας τους από τον ασφαλιστικό οργανισμό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

STRATFOR: "Η Τουρκία δεν θα μειώσει τους εξοπλισμούς - Η Ελλάδα δεν είναι χρήσιμη για την Δύση"


Η Τουρκία δεν πρόκειται να μειώσει τις δαπάνες για εξοπλισμούς, αποφαίνεται σε έκθεσή του το εγκυρότερο αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικής Stratfor (www.stratfor.com), ενώ ταυτοχρόνως διακρίνει ότι έχει εκλείψει η γεωστρατηγική χρησιμότητα της Ελλάδας για την Δύση! Αποτιμώντας τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν, το Stratfor γνωστό για την επιρροή του στην αμερικανική κυβέρνηση, εκτιμά ότι "η Τουρκία “χρύσωσε το χάπι” της Ελλάδας, παρέχοντάς της ουσιαστικά μόνο καθησυχαστικές υποσχέσεις, που έπεισαν την ελληνική πολιτική ηγεσία, παρά την απογοήτευση που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες και οι στρατιωτικοί."
«Η πιθανότητα μείωσης των τουρκικών εξοπλισμών είναι εξαιρετικά χαμηλή», υποστηρίζουν οι ερευνητές του Stratfor, «καθώς η Τουρκία ως ανερχόμενη δύναμη έχει επεκτείνει τις γεωπολιτικές της δραστηριότητες στον Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή».

«Η Ελλάδα» αναφέρει το Stratfor «δαπανά για την άμυνά της το υψηλότερο κατά κεφαλήν, ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, που διατηρεί δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε σχέση με την Πολωνία η οποία θεωρεί ότι πρέπει να είναι έτοιμη για την περίπτωση που θα έχει να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό.

Οι υψηλές αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της ανασφάλειας της χώρας σε σχέση με τον παραδοσιακό της αντίπαλο, την Τουρκία, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την Ελλάδα τόσο σε έκταση και πληθυσμό όσο και στην οικονομία.

Ως αποτέλεσμα αυτού του φόβου η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα μεγάλο στόλο μαχητικών ο οποίος βρίσκεται σε πολύ υψηλά επιχειησιακά και ποιοτικά επίπεδα στην Πολεμική της Αεροπορία, ο οποίος είναι μεγαλύτερος ακόμα και από τη Γερμανία. Η ισχύς στον αέρα είναι εξαιρετικά σημαντικό τμήμα της ελληνικής αμυντικής στρατηγικής, και ιδιαίτερα πάνω από το Αιγαίο.

Ιστορικά η Ελλάδα έχει καταφέρει να επιβιώσει με την υποστήριξη ξένων δυνάμεων, οι οποίες εκμεταλλευόμενες την στρατηγική της θέση, την προστάτευσαν από πιθανές απειλές».

Σύμφωνα με το Stratfor «Το σύγχρονο ελληνικό κράτος οφείλει την ανεξαρτησία του στην υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας η οποία επεδίωκε να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως μέσο για τον έλεγχο της περιοχής καθώς βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση τόσο από την τότε Οθωμανική Τουρκία όσο και την νεοανερχόμενη αυτοκρατορική Ρωσία στις αρχές του 19ου αιώνα.

Πιο πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ υποστήριξαν την Ελλάδα ως τμήμα της Δύσης ώστε να διατηρηθεί υπό έλεγχο η επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ να ελέγχεται και η Γιουγκοσλαβία στα Βαλκάνια. Με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής υπερδύναμης η Ελλάδα χάνει τη στήριξη των μεγάλων δυνάμεων, αφού δεν χρησιμεύει πλέον σε κάποια.

Αυτό άφησε την ελληνική οικονομία να στηρίζεται σε δυο μόνο σημεία, τη ναυτιλία και τον τουρισμό, τα οποία όμως δεν επαρκούν να καλύψουν το χάσμα των δαπανών για την άμυνα, αλλά και τις κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα κατόρθωσε να επιζήσει δανειζόμενη, όμως αυτό συνέβαλε στη δημιουργία του σημερινού εφιάλτη, με την αύξηση του χρέους που οδήγησε στην σημερινή οικονομική κρίση.

Δεν αποτελεί έκπληξη η προθυμία της Αθήνας να συμφωνήσει σε αμυντικές περικοπές που έθεσε η Τουρκία. Όμως η πιθανότητα η Τουρκία να κάνει περικοπές είναι εξαιρετικά χαμηλή, λόγω των γεωπολιτικών ανοιγμάτων της Τουρκίας στον Καύκασο, τη Μαύρη θάλασσα και την Μέση Ανατολή».

Τα παραπάνω όχι απλώς δεν απέχουν από την πραγματικότητα, αλλά θα λέγαμε ότι οι ερευνητές του Stratfor, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, όσο πικρά για τα ελληνικά συμφέροντα και αν είναι ορισμένα πράγματα.

Το Stratfor δίνει και μία απάντηση για το πως έφτασε η χώρα στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα: Η γεωστρατηγική-γεωπολιτική χρησιμότητα της Ελλάδας για την Δύση έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που απλά αδιαφορούν για την στήριξη της. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν είμαστε χρήσιμοι στρατηγικοί σύμμαχοι για άλλες χώρες εκτός των Δυτικών: Ρωσία και Κίνα προσφέρουν άριστες προοπτικές για γεωστρατηγική και οικονομική σύμπραξη.

Και εδώ αποδεικνύεται ότι πέραν των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στην αλλαγή των παγκόσμιων ισορροπιών από το 1989 και μετά, ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό και η ελληνική απραξία και η δουλικότητα της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής ελιτ απέναντι στην Δύση, που δεν έχει επιτρέψει στη χώρα να ασκήσει μία ανανεωμένη γεωστρατηγική πολιτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής. Έτσι ώστε ακόμα και να δημιουργήσει, από μόνη της πλέον, στην Δύση την ανάγκη να αποζητήσει ανανέωση των στρατηγικών της δεσμών με την Ελλάδα.

Σε ότι αφορά την μείωση των εξοπλισμών της Τουρκίας, φυσικά είναι ορθή η εκτίμηση του Stratfor, ιδιαίτερη χρήσιμοι για ανάλυση οι λόγοι τους οποίους επικαλείται – «η Τουρκία ως ανερχόμενη δύναμη έχει επεκτείνει τις γεωπολιτικές της δραστηριότητες στον Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή» - αλλά στην Ελλάδα πέρα από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, την γνωστή ομάδα του υπουργείου Εξωτερικών, και φυσικά τον γνωστό για τις απιθανολογίες του, πλην όμως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο και την ομάδα του ΕΛΙΑΜΕΠ, δε νομίζουμε ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης που να πιστεύει ότι η Τουρκία μπορεί να μειώσει τους εξοπλισμούς της.

Άρα ο κίνδυνος είναι, κυριολεκτικά, θανάσιμος: Μία πολιτική ηγεσία που πιστεύει τα λόγια του αντιπάλου και εργάζεται προς την κατεύθυνση αφοπλισμού της χώρας και ένας πονηρός αντίπαλος που έχει βρει μία κυβέρνηση που πιστεύει τα ευχολόγιά του και τα φληναφήματα περί «φιλίας» και «συνεργασίας» και εξοπλίζεται μέχρι να φτάσει την διαφορά ισχύος στο «κρίσιμο σημείο» και να κάνει πράξη τις πάγιες διεκδικήσεις του...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κανένας δεν σχολίασε από το υπουργείο για την ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ μέσω των πανελλαδικών



Κανένας δεν το σχολιάζει πλέον. Μας φαίνονται όλα τόσο φυσικά που δεν μας κάνει εντύπωση! Την ημέρα της γενοκτονίας των Ποντίων μπήκε θέμα στις πανελλαδικές για τον μεγαλύτερο σφαγέα Κεμάλ και το σπίτι του!
Προσέξτε δεν έγινε τυχαία και μόνο ανόητος είναι όποιος το πιστεύει. Ήξεραν την ημέρα των πανελλαδικών είδαν ότι συμπίπτει με την γενοκτονία των Ποντίων και προσπαθούν να μας περάσουν την οικουμενοποίηση! Δεν γίνεται έναν σφαγέα να τον περνάμε έτσι απλά στα νέα παιδιά σαν να μην τρέχει τίποτα. Βάλτε και για τον Χίτλερ για να είστε όλοι ικανοποιημένοι.

"Ο συμψηφισμός και η εξίσωση του θύτη με το θύμα είναι ο μεγαλύτερος φασισμός !!!

Ξεχάσαμε γιατί έγιναν οι Ανταλλαγές πληθυσμών;

Μήπως θέλουν να ξεχάσουμε;

Οι Τούρκοι Μπεηδες τί θέση είχαν;

Ο Κεμάλ δεν εξολόθρευσε 353.000 Ποντίους;

Ο Κεμάλ δεν εξολόθρευσε 1.500.000 Αρμενίους;

Ο Κεμάλ δεν προκάλεσε τον ...συνωστισμό στην Σμύρνη;

Ο Κεμάλ δεν εκτέλεσε στην Πέργαμο 87 αιχμαλώτους των...

οποίων τα πτώματα του Συντάγματος ευρέθησαν, έχοντα τα γεννητικά των μόρια εντός του στόματος;

Ο Κεμάλ δεν προκάλεσε το ξεκοίλιασμα 32 προσκόπων στο Αιδινίου;

Ο Κεμάλ δεν προκάλεσε το βασανισμό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης;

Ο Κεμάλ δεν προκάλεσε το βασανισμό του μητροπολίτη Ικονίου Άγιος Προκοπίου;

Ο Κεμάλ δεν προκάλεσε το βασανισμό του μητροπολίτης Κυδωνιών Άγιου Γρηγορίου;

Ο Κεμάλ δεν προκάλεσε το βασανισμό του μητροπολίτη Μοσχονησίων Άγιου Αμβροσίου που τελικώς ετάφη ζωντανός στο τάφο που τον έβαλαν να σκάψει ο ίδιος!

Τώρα ρε φασιστικά μαλάκια, θα μας πείτε ότι μια μουριά κι ένα πηγάδι μιας Μπέησας είναι ένα και το αυτό με το λεπίδι του Νεότουρκου;"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

20/5/10

Δεν χωράνε άλλοι..?

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επί Ρ.Τ.Ερντογάν "η Τουρκία δεν βομβαρδίζει ξένα κράτη" παρά μόνο το Ιράκ...


Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργός της Τουρκίας σε δήλωσή του με την οποία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής επί των ημερών του λέει επί λέξει και επί ελληνικού εδάφους: "Στα 7 χρόνια που είμαι πρωθυπουργός δεν έχω βομβαρδίσει καμία χώρα".
Eίδηση: Χθες και σήμερα είκοσι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα στόχους Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο NTV. Η επιδρομή έπληξε περίπου 50 στόχους των ανταρτών στην κοιλάδα Ζαπ , στην περιοχή Χαρκούρκ, πρόσθεσε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

Στις επιχειρήσεις που διήρκεσαν όλο το πρωί μετείχαν 20 τουρκικά μαχητικά , και επλήγησαν 50 στόχοι των Κούρδων του Ιράκ.Πηγές των Κούρδων ανταρτών αναφέρουν ότι δεν υπέστησαν καμιά απώλεια απο την δράση της τουρκικής αεροπορίας.

Κατά τα λοιπά η Τουρκία επί Ρ.Τ.Ερντογάν δεν βομβαρδίζει ξένα κράτη. Εκτός και αν το Ιράκ θεωρείται προέκταση της Τουρκίας...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα 253 φάρμακα που δεν θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία


Ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν από σήμερα ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι προκειμένου να προμηθευτούν «καθημερινά» φάρμακα, δηλαδή αναλγητικά, αντιπυρετικά, σιρόπια και αλοιφές...




...Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην περικοπή τουλάχιστον 253 φαρμάκων και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων προκειμένου να εξοικονομήσει 300 εκατ. ευρώ, που φαίνεται ότι κατέβαλαν το 2009 τα ασφαλιστικά ταμεία για την κάλυψή τους.

Πρόκειται για γνωστά φάρμακα όπως η Ασπιρίνη, το Depon, το Ρanadol, το Salospir, το Αpotel, το σιρόπι Βisolvon, το αντιισταμινικό Fenistil, το Lonarid, τα αντιόξινα (χορηγούνται σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος) Μaalox και Simeco κ.ά. Στο εξής θα πρέπει οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι να αγοράζουν το φάρμακο ακόμη και αν έχουν συνταγή γιατρού.

Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα καλύπτουν δαπάνες που αφορούν φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, επισημαίνεται σε επιστολή της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρίας Αθηνάς Δρέττα προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα: «Σας κάνουμε γνωστό ότι τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που φέρουν ταινία γνησιότητας “καφέ” χρώματος, ως ανήκοντα στην κατηγορία των φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή (ΜΥΣΥΦΑ), σύμφωνα με την αριθμ. 0-502/10η/17.6.08 απόφαση ΔΣ ΕΟΦ και την αρ. 46986/14.7.08 εγκύκλιο του ίδιου οργανισμού, από 20.5.2010 δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατόπιν τούτου, συνταγές στις οποίες περιέχονται φάρμακα της ανωτέρω κατηγορίας δεν θα εξοφλούνται στους φαρμακοποιούς από τους φορείς σας».

Μολονότι η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων ισχύει από σήμερα, εν τούτοις ο κατάλογος με τις ονομασίες των σκευασμάτων δεν είναι διαθέσιμος αφού βρίσκεται... καθ΄ οδόν προς το υπουργείο Υγείας για έγκριση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος θα βασίζεται σε έναν παλαιότερο ο οποίος συντάχθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) το 2006 και επικαιροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΝ.. ΞΥΡΙΖΕΤΑΙ Βηρυτός: Φόρουμ ευρωμεσογειακής συνεργασίας πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου


Πρόταση για τη δημιουργία φόρουμ ευρωμεσογειακής συνεργασίας απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Αραβικό Οικονομικό Φόρουμ στη Βηρυτό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Για αυτούς τους λόγους έπρεπε να παραιτηθεί η Άννα Διαμαντοπούλου





Ξέρετε γιατί θα έπρεπε να φύγει η Διαμαντοπούλου; Θα σας πούμε εμείς τους λόγους που έβαλε μπροστά τα παιδιά (σιγά τώρα που την έπιασε ο πόνος) των πανελλαδικών εξετάσεων.

1). Έχει τον γιο της που είναι μαθητής σε κολέγιο, φοιτά στο ΙΒ του Γείτονα στη Βάρη, και το Σεπτέμβρη του 2011 θα ταξιδέψει προς Αγγλία ή Αμερική για σπουδές. ΔΕΝ θα ανταγωνισθεί τους συμμαθητές του αλλά ξεκινά τη ζωή του από θέση ισχύος διότι παρόλο που η μητέρα του είναι Υπουργός Παιδείας με τις επιλογές της απαξιώνει απολύτως το Ελληνικό Εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι δικαίωμά της αυτές οι επιλογές, όμως το ενδιαφέρον της για τα παιδιά δεν μας πείθει.

2). Η κ.Διαμαντοπούλου και το σύστημα παιδείας που υπηρετεί έβαλε χθες θέμα στην λογοτεχνία με τίτλο "Στου Κεμάλ το σπίτι". Την ημερομηνία 19 Μαίου που είναι η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, η επιτροπή έβαλε τίτλο τον Κεμάλ που είναι ο μεγάλος σφαγέας των Ποντίων και των Αρμενίων! Και...
βέβαια μην πιστέψει κανένας ότι έγινε τυχαία. Έτσι δεν είναι κ.υπουργέ που μετέχετε στην λέσχη Μπίλντερμπεργκ;

3). Έχετε μια γ.γ. που έχει καταγγελθεί ότι δεν διαθέτει βασικό τίτλο σπουδών!!! Είναι η Θ.Δραγώνα που μάλιστα είχε απρεπή συμπεριφορά στην ηρωίδα δασκάλα της Θράκης σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η Χαρά Νικοπούλου.

4). Ο σύζυγος της υπουργού παιδείας Γ.Σαλαβάνος διορίστηκε στο Δ.Σ του "Κτηματολογίου ΑΕ" που διαχειρίζεται πολλά εκατομμύρια ευρώ και έργο. Είναι πολιτικά ηθικό να γίνεται κάτι τέτοιο;

5). Έβαλε υπογραφή 194.500 ευρώ για να πάρουν οι υπάλληλοι του υπουργείου τις υπερωρίες μέχρι το τέλος του 2010 την ώρα που όλοι οι άλλοι σφίγγουν το ζωνάρι.

6). Γύρισε την πλάτη στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς και έφυγε από την πίσω πόρτα για να μην τους αντιμετωπίσει στο κρατικό κανάλι.

7). Η παιδεία είναι άνω κάτω με το νομοσχέδιο που τινάζει στον αέρα ωρομίσθιους-αποσπάσεις-αδιόριστους και η Άννα Διαμαντοπούλου ασχολείται με τις φήμες.

8). Οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν ένα κάρο χρήματα στα φροντιστήρια επειδή τα σχολεία δεν τους προσφέρουν την παιδεία που επιβάλλεται να έχει κάθε νέος πολίτης - μαθητής αυτής της χώρας.


9).Με αρ. πρωτ. Φ.821/2443Π/144249/Ζ1/20-11-2009 προκήρυξη του ΥΠΔΒΜΘ, δεν θα πραγματοποιηθούν νέες αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2010-2011 που σημαίνει ότι τα Ελληνικά καταργούνται από την ομογένεια και φτιάχνει το κράτος ...γενίτσαρους.

10). Το τελευταίο αλλά για εμάς σοβαρό είναι ότι συμμετέχετε στην περίφημη λέσχη bilderberg που καθορίζει πολλά πράγματα με τις αποφάσεις της. Και έχετε δώσει όρκο τιμής να μην μαθαίνει ποτέ και κανένας τι λέτε εκεί μέσα. Έχετε αυτό το δικαίωμα; Ο όρκος σε μια λέσχη κάποιων ισχυρών ανθρώπων έχει περισσότερο βάρος από τον όρκο στην Πατρίδα και τον λαό του;
Δεν έπρεπε να μάθουμε τι συζητήσατε στον "Αστέρα" για την οικονομία;

11)Γιατί δήλωσε ότι τα Αγγλικά πρέπει να γίνουν η επίσημη γλώσσα της χώρας.

Αυτά και άλλα πολλά έπρεπε να την ρωτήσουν στο mega αλλά ΔΕΝ βρέθηκε ούτε ένας να το κάνει.

Γιαυτούς και για άλλους πολλούς λόγους θα έπρεπε να είχατε φύγει...

Υ.Γ: Θα μπορούσαμε να πούμε και για τα 15 ακίνητα που είχατε δηλώσει παλαιότερα στο πόθεν έσχες αλλά είναι η νόμιμη περιουσία σας. Μην προσπαθείτε όμως να μας πείσετε ότι μας καταλαβαίνετε. Εκπέμπουμε σε άλλη συχνότητα.

http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_347.html
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

19/5/10

Στα 310,384 δισ. ευρώ το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης


Στα 310,384 δισ. ευρώ ανήλθε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στις 31 Μαρτίου 2010 έναντι 298,524 δισ. ευρώ που ήταν στις 31.12.2009.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου στις 31 Μαρτίου του 2010 ανέρχονταν στα 7,159 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ που ήταν στις 31.12.2009.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διόρισαν στη βουλή πρώην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από την Πρέβεζα κ. Μερόπη Καλδή.


Παρά την οικονομική κρίση,οι διακομματικές,ρουσφετολογικές προσλήψεις στην βουλήσυνεχίζονται!Τους τελευταίους μήνες η Βουλή προσέλαβε άλλους 232 υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν τις 2.000, αν δεν τις έχουν ξεπεράσει!!!Μεταξύ αυτών η πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από την Πρέβεζα κ. Μερόπη Καλδή.Το...

εξοργιστικό της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως και μιας σειράς άλλων προσλήψεων, είναι ότι η συγκεκριμένη κυρία,θα απολαμβάνει προνόμια που ούτε να... ονειρευτεί μπορεί ο απλός εργαζόμενος:Θα μπορεί μέσα σε τρείς μήνες να μονιμοποιηθεί, εξασφαλίζοντας 16 μισθούς κατ' έτος, αλλά και ευνοϊκότατο συνταξιοδοτικό καθεστώς που εξασφαλίζει διευθυντικές συντάξεις ακόμη και στις καθαρίστριες του Μεγάρου Μαξίμου!!!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τι λένε τα σχολικά βιβλία των Τούρκων;



Ενώ το βιβλίο Ιστορίας που διδάσκονται τα Ελληνόπουλα στη ΣΤ' Δημοτικού επευφημεί τις «προοδευτικές» προσπάθειες των Οθωμανών να ενισχύσουν την εκπαίδευση των Ελλήνων κατά την Τουρκοκρατία
το αντίστοιχο βιβλίο των Τούρκων διδάσκει στους μαθητές ότι:
-Σελίδα19: «Τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σήμερα υπό ελληνική κατοχή».

-Σελίδα 21: «Η Ελλάδα δεν έχει τη....

δύναμη να διατηρήσει στο Αιγαίο την ειρήνη». (!!!)
-Σελί δα 65: «Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και η ασφάλεια στην Ασία
είναι δυνατόν να διατηρηθεί με την επιστροφή αυτών των νησιών στην Τουρκία».
-Σελίδα 110: «Η Τουρκία καθόρισε τα χωρικά της ύδατα στα 6 μίλια το 1930. Έτσι η Χίος, η Μυτιλήνη και η Σάμος βρίσκονται μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.Το δικαίωμα κυριαρχίας μιας χώρας στα δικά της χωρικά ύδατα της επιτρέπει να ασκεί τα ίδια δικαιώματα στα νησιά που βρίσκονται σε αυτά τα ύδατα».

Αυτά και άλλα πολλά αντιλαμβάνεται κάποιος από την πρώτη κιόλας ανάγνωση του βιβλίου Ιστορίας (έκδοση 1996) το οποίο διδάσκεται σήμερα συστηματικά στις μεγαλύτερες τάξεις του τουρκικού σχολείου. Το συγκεκριμένο σύγγραμμα που τιτλοφορείται τα «Τα δίκαια της Τουρκίας στο Αιγαίο» (EgeDenizinde TurkHaklari) και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1955! με την υπογραφή του Τούρκου καθηγητή Ιστορίας Μεχμέτ Σακά.

Βάση των αυθαίρετων ιστορικών θεωριών τις οποίες σήμερα διδάσκονται στις ιστορικές ακαδημίες και στις στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας, όλοι οι πολιτισμοί του Αιγαίου-μεταξύ αυτών και ο ελληνικός- ήταν τουρκικής προέλευσης!

Φτάνουν στον παραλογισμό να θεωρούν Μινωίτες, Μυκηναίους, Ίωνες, Τρώες και Πελασγούς προτουρκικές φυλές που κατοικούσαν στο Αιγαίο. Σύμφωνα με αυτές τις απίστευτες θεωρίες, οι Έλληνες δεν ήταν παρά ένα μικρό παρακλάδι του «μεγάλου τουρκικού λαού»,του «μοναδικού που είχε τη δύναμη να δημιουργεί μεγάλα κράτη και πολιτισμούς»!

Ακόμη πιο προχωρήμενη είναι η εργασία του Σελαχατίν Σαλιζίκ (Turk Yunaniliskilerive filiki eteria) όπου περιλαμβάνονται αλλόκοτοι ισχυρισμοί όπως ότι ο ελληνικός πολιτισμός ήρθε από την Ασία και δεν είχε κανένα πρωτότυπο στοιχείο, ότι οι Τούρκοι ήρθαν στο Αιγαίο το...2480 π.Χ. και ότι ο Δημόκριτος, Ηρόδοτος, Ιπποκράτης,Πυθαγόρας και Όμηρος ήταν όλοι τους τουρκικής καταγωγής.
Η εργασία του εγκρίθηκε απ' το τουρκικό υπουργείο Παιδείας και διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία. .
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

18/5/10

Εφιαλτικό σενάριο:Σε 40 χρόνια δε θα υπάρχουν πλέον ψάρια


Ένα από τα πλέον εφιαλτικά σενάρια για τους ωκεανούς - που αφορά στην εξαφάνιση όλων των ψαριών - μπορεί να έχει γίνει πραγματικότητα μέχρι το 2050, εάν δεν ληφθούν μέτρα για δραστική αναδιάρθρωση της αλιευτικής βιομηχανίας, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

«Εάν οι διάφορες εκτιμήσεις που έχουμε υπόψη μας γίνουν πραγματικότητα, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου μέσα σε 40 χρόνια δεν θα έχουμε πλέον ψάρια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάβαν Σούκντεφ, διευθυντής της Πρωτοβουλίας για μια πράσινη οικονομία, του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

Σύμφωνα με την έκθεση της Πρωτοβουλίας για μια πράσινη οικονομία, αυτό το καταστροφικό σενάριο θα μπορούσε να αποτραπεί εάν σταματήσει η επιχορήγηση των αλιευτικών στόλων και δημιουργηθούν ζώνες προστασίας των αλιευμάτων, κάτι που μακροπρόθεσμα θα οδηγούσε και πάλι σε ακμή της βιομηχανίας της αλιείας.

Η μείωση των αποθεμάτων ψαριών στον πλανήτη είναι ένα σοβαρό οικολογικό πρόβλημα, αλλά αφορά παράλληλα και την επιβίωση δισεκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου το ψάρι είναι η μόνη πηγή πρωτεϊνών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Απόφις:«Διαστημικός τρομοκράτης»


Μια δύσκολη απόφαση που θα κληθεί να λάβει η ανθρωπότητα μέσα στο 2010 είναι εάν θα στηρίξει την πρόταση που έχει καταθέσει ο Αντάτολι Περμινόφ, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos. Σύμφωνα με τον κ. Περμινόφ, θα πρέπει να επιχειρηθεί μη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα με στόχο την αλλαγή της τροχιάς ενός μεγάλου αστεροειδούς που ενδέχεται να συγκρουστεί με τη Γη μετά το 2030.

Με διάμετρο που ξεπερνά τα 360 μέτρα, ο αστεροειδής ονόματι Απόφις είναι 12 φορές μεγαλύτερος από το ουράνιο σώμα της Τουνγκούσκα (προφανώς μετεωρίτης ή κομήτης) ο οποίος κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της ανατολικής Σιβηρίας όταν προσέκρουσε σε αυτή πριν από έναν αιώνα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το εν λόγω σώμα εξερράγη στις 30 Ιουνίου 1908 με ισχύ ανάλογη ενός πυρηνικού όπλου, ισοπεδώνοντας 80 εκατομμύρια δέντρα σε έκταση 2.000 τ. χλμ.

Σύμφωνα με τη NASA, εάν ο Απόφις συγκρουστεί με τη Γη, θα εκλυθεί 100.000 μεγαλύτερη ενέργεια από αυτή που απελευθερώθηκε στην περίπτωση της Τουνγκούσκα. Χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θα γίνουν σκόνη κατά την έκρηξη, ο ήλιος θα κρυφτεί για όλο τον πλανήτη, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα φαινόμενα λόγω της διάχυσης της σκόνης στην ατμόσφαιρα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Ρώσος αναλυτής αποκαλεί τον συγκεκριμένο αστεροειδή «διαστημικό τρομοκράτη».

Σύμφωνα με τις ισχύουσες προβλέψεις, ο Απόφις, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2004, θα βρεθεί πολλές φορές σε τροχιά κοντά στη Γη το διάστημα 2029 έως 2036. Τον Οκτώβριο 2009, οι αστρονόμοι Στιβ Τσέσλεϊ και Πολ Χόδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «near-Earth object (NEO)» του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA στο Πασαντένα της Καλιφόρνιας, εκτίμησαν ότι ο Απόφις θα προσκρούσει στη Γη το 2036, με πιθανότητα 1/233.000 –χαμηλότερη από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η εκτίμησή τους, όμως, ότι θα περάσει σε ακτίνα 30.000 χλμ. από τον πλανήτη μας το 2029 (πιο κοντά από κάποιους γεωστατικούς δορυφόρους τηλεπικοινωνιών, καθώς και από τη Σελήνη) περισσότερο χαροποιεί τους αστρονόμους παρά τους ειδικούς διεθνούς ασφάλειας. Τις επόμενες δεκαετίες, κάποιος άγνωστος κομήτης ή άλλο ουράνιο σώμα θα μπορούσε να περάσει αρκετά κοντά από τον αστεροειδή αλλάζοντας την αναμενόμενη πορεία του, ενδεχομένως με τέτοιο τρόπο που να τον ανακατευθύνει προς τη Γη.

Σύμφωνα με τον Περμινόφ, οι προτάσεις που εξετάζει η Roscosmos δεν προβλέπουν την επιχείρηση καταστροφής του αστεροειδούς, αλλά τη χρήση των νόμων της φυσικής με στόχο την αλλαγή της πορείας του. Εάν η διοίκηση της Roscosmos αποφασίσει να λάβει δράση, υποστηρίζει ο κορυφαίος αστρονόμος, θα πρέπει να συνεργαστεί με ειδικούς επιστήμονες από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και άλλες διαστημικές δυνάμεις προκειμένου να αποφασιστεί ο καλύτερος τρόπος δράσης.

Οι επιστήμονες έχουν προτείνει διάφορους τρόπους για την εκτροπή ενός αστεροειδούς μακριά από τη Γη. Ορισμένοι έχουν προτείνει την τοποθέτηση ενός μεγάλου αντικειμένου κοντά σε αυτόν για την αλλαγή της τροχιάς του με τη βοήθεια της αμοιβαίας βαρυτικής έλξης. Μια άλλη μέθοδος είναι η χρήση κατόπτρων, φωτός ή χρωμάτων για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο απορροφά θερμότητα ο αστεροειδής, το οποίο θα μπορούσε επίσης να αλλάξει την τροχιά του. Η επισύναψη «ηλιακών ιστίων» στον αστεροειδή θα είχε ως αποτέλεσμα τα σωματίδια του Ηλίου να αλλάξουν την πορεία του. Άλλοι προτείνουν την προγραμματισμένη πρόσκρουση διαστημόπλοιου ή άλλου σώματος πάνω στον αστεροειδή για αλλαγή της δυναμικής του.

Λίγοι επιστήμονες –και πολλοί συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας– κάνουν λόγο για τη χρήση πυρηνικών όπλων με στόχο την καταστροφή ενός αστεροειδούς, κομήτη, μετεωρίτη ή διαστημικού σκάφους εξωγήινων που κατευθύνεται προς τη Γη. Η συμφωνία «Outer Space Treaty» απαγορεύει την εκτόξευση πυρηνικών όπλων σε τροχιά, την τοποθέτησή τους πάνω σε ουράνια σώματα ή τη διατήρηση «ανάλογων όπλων στο διάστημα με οποιοδήποτε τρόπο» –παρότι, μπορεί, κάποιος να συμπεράνει ότι επιτρέπει την εφάπαξ χρήση τους. Μπορεί το σημείο αυτό να τροποποιηθεί ή τα κράτη που πρόκειται να «επιτεθούν» στον αστεροειδή να αποχωρήσουν από τη συμφωνία με προειδοποίηση ενός έτους νωρίτερα.

Το βασικό πρακτικό πρόβλημα είναι ότι ακόμη και μια πυρηνική έκρηξη ίσως δεν αποδειχθεί αρκετά ισχυρή. Ακόμη και αν μια πυρηνική κεφαλή διέλυε τον αστεροειδή σε πολλά μικρά κομμάτια, θα υπήρχε ο χρόνος για να επανενωθούν σε ένα μεγαλύτερο σώμα. Επιπλέον, το διαστημικό όχημα που θα μεταφέρει το όπλο υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσει βλάβη, με αποτέλεσμα η πυρηνική κεφαλή να προσγειωθεί (ή ακόμη και να εκραγεί) κάπου στη Γη.

Η πλέον ασφαλής προσέγγιση θα ήταν ίσως να δοκιμαστούν οι διάφορες τεχνικές σε κοντινούς αστεροειδείς, προτού επιχειρηθεί απόκρουση του «Απόφις» όταν θα πλησιάζει τη Γη. Το κακό είναι ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μια «επίθεση» κατά αστεροειδούς μπορεί να κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς θα πρέπει να εκτοξευτούν πολλά μη επανδρωμένα εξερευνητικά οχήματα για να διασφαλιστεί η επιτυχία της αποστολής.

Τα δεδομένα αυτά γεννούν τα ερωτήματα ποιος θα πληρώσει για μια τέτοια αποστολή και, ακόμη σημαντικότερο, ποιος θα δώσει την άδεια. Τα ερωτήματα αυτά αφορούν τη διεθνή διακυβέρνηση και τίθενται και σε περιπτώσεις άλλων παγκόσμιων απειλών, όπως οι κλιματικές αλλαγές, οι οποίες διακυβεύουν την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Το 2008, ορισμένοι αστρονόμοι με έκθεσή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απηύθυναν έκκληση προκειμένου να ληφθεί κάποια οριστική απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισης ενδεχόμενων απειλών από ουράνια σώματα που προσεγγίζουν στη Γη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνήθως διενεργεί ψηφοφορία για ζητήματα που αφορούν σε απειλές κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας –αυτή η μέθοδος, όμως, συνεπάγεται ότι για τη μοίρα της Γης θα αποφάσιζε μόνο από ένας μικρός αριθμός κυβερνήσεων. Ο Πέρμινοφ πρότεινε και αυτός στην απόφαση για τον «Απόφις» να συμμετέχουν μόνο τα κράτη που έχουν σημαντικά διαστημικά προγράμματα.

Εφόσον, όμως, η πρόσκρουση ενός αστεροειδούς, όπως και η αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος, επηρεάζει ολόκληρη την ανθρωπότητα, δεν θα έπρεπε να έχουν όλοι λόγο στη λήψη της απόφασης; Ίσως θα μπορούσε κάθε χώρα να ψηφίσει κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Θα μπορούσε, ίσως να υπάρχει η δυνατότητα λήψης περισσότερων ψήφων –με πιθανό υποχρεωτικό ελάχιστο όριο, ή να υπάρχει εναλλακτική πρόταση για επίτευξη πλειοψηφίας ή υψηλότερο αριθμό ψήφων. Μια άλλη εναλλακτική θα ήταν να μπορεί κάθε ενήλικας να ψηφίζει ανάλογα με την άποψή του απευθείας στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου δημοψηφίσματος.

Σημαντικό πρόβλημα θα υπήρχε, επίσης, εάν κάποιες χώρες ήταν διατεθειμένες να λάβουν δράση ενώ κάποιες άλλες όχι. Θα είχε η Ρωσία ή η συμμαχία των αποφασισμένων κρατών το δικαίωμα να επιχειρήσει την αλλαγή της τροχιάς του «Απόφις» χωρίς την έγκριση των υπόλοιπων κρατών; Ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των επιστημόνων και των κυβερνήσεων που πιστεύουν ότι οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που εκτιμούν οι ομόλογοί τους από άλλες χώρες; Η έλλειψη ομοφωνίας τούς στερεί το δικαίωμα της δράσης;

Η πρόταση του Περμινόφ εγείρει σημαντικά ερωτήματα –τόσο επιστημονικά όσο και πολιτικά. Ανεξάρτητα από την απειλή που συνιστά ο Απόφις, καλά θα κάναμε να βρίσκαμε απαντήσεις.

Ο Ρίτσαρντ Γουέιτς είναι ανώτατος συνεργάτης και διευθυντής στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων στο Ινστιτούτο Χάντσον.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Tη διαδικασία & τα κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων βάσει του νέου φορολογικού νόμου άρθρο 18 του ν. 3842/2010 διευκρινίζει με εγκύκλιο το υπουργείου


Όπως επισημαίνεται, αν τα εισαχθέντα κεφάλαια τοποθετηθούν σε τίτλους δανείων του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι διακρατούνται τουλάχιστον για δύο έτη από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εισήγαγε τα κεφάλαια ή τοποθετηθούν σε αμοιβαία κεφάλαια οποιασδήποτε μορφής (μετοχικά, κλπ.) ή διατεθούν τα κεφάλαια αυτά μέσα σε δύο χρόνια από το χρόνο εισαγωγής τους για την αγορά ακινήτου, για την ανέγερση οποιουδήποτε είδους οικοδομής στην Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιστρέφεται άτοκα το 50% του φόρου που έχει καταβληθεί.

Αν επενδυθεί μέρος του κεφαλαίου που εισήχθη, επιστρέφεται το μέρος του επιστρεπτέου σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο φόρου που αναλογεί στην αξία της επένδυσης.

Τα εισαγόμενα κεφάλαια πρέπει να υπήρχαν στην αλλοδαπή στις 15 Απριλίου 2010, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 3842/2010. Η εισαγωγή τους γίνεται αποκλειστικά με μεταφορά καταθέσεων. Όταν τα εισαγόμενα κεφάλαια προέρχονται από επενδυτικούς λογαριασμούς, προηγείται η ρευστοποίηση των λογαριασμών αυτών και στη συνέχεια, η κατάθεσή τους σε καταθετικό λογαριασμό του ημεδαπού πιστωτικού ιδρύματος.

Πιο αναλυτικά, για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 18 του ν. 3842/2010, ορίζεται η ακόλουθη διαδικασία:

α) Η εισαγωγή των κεφαλαίων γίνεται αποκλειστικά μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων που ορίζονται στην περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 3601/2007 (ΦΕΚ Α’178), καθώς και μέσω των εγκατεστημένων στη χώρα μας υποκαταστημάτων πιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες με βάση τις διατάξεις των άρθρων 13 και 14, αντίστοιχα, του ίδιου νόμου.

Για την πιο πάνω εισαγωγή, υποβάλλεται «δήλωση - εξουσιοδότηση» του ενδιαφερομένου φυσικού ή νομικού προσώπου προς το πιστωτικό ίδρυμα. Η μεταφορά κεφαλαίων μπορεί να διενεργηθεί με οποιοδήποτε σύμφωνο με την τραπεζική πρακτική μέσο, με το οποίο πιστοποιείται ότι τα μεταφερόμενα κεφάλαια προέρχονται από τραπεζικό λογαριασμό του εντολέα που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα της αλλοδαπής και πιστώνονται σε καταθετικό τραπεζικό λογαριασμό του εντολέα σε τράπεζα που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο.

β) Η «δήλωση - εξουσιοδότηση» περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα στοιχεία των δύο συνημμένων υποδειγμάτων για φυσικά και νομικά πρόσωπα και τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης.

γ) Η εισαγωγή των κεφαλαίων γίνεται αποκλειστικά με μεταφορά καταθέσεων. Όταν τα εισαγόμενα κεφάλαια προέρχονται από επενδυτικούς λογαριασμούς, προηγείται η ρευστοποίηση των λογαριασμών αυτών και στη συνέχεια, η κατάθεσή τους σε καταθετικό λογαριασμό του ημεδαπού πιστωτικού ιδρύματος.

δ) Ο τραπεζικός λογαριασμός της αλλοδαπής, καθώς και ο λογαριασμός της ημεδαπής πρέπει να ανήκει στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εισάγει τα κεφάλαια. Όταν ο λογαριασμός που τηρείται στην αλλοδαπή είναι κοινός, η «δήλωση - εξουσιοδότηση» μπορεί να υποβληθεί και από έναν μόνο δικαιούχο του λογαριασμού. Ο τραπεζικός λογαριασμός της ημεδαπής πρέπει να είναι αποκλειστικά προθεσμιακός, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, και να ανοίγεται κατά το χρόνο μεταφοράς των κεφαλαίων στην Ελλάδα.

ε) Το λογιστικό παραστατικό της συναλλαγής, το οποίο επέχει θέση βεβαίωσης, πρέπει να είναι μοναδικό και να αναφέρεται ρητά σε αυτό ως αιτιολογία της συναλλαγής η υπαγωγή στις ρυθμίσεις του άρθρου 18 του ν. 3842/2010.

στ) Σε περίπτωση εισαγωγής κεφαλαίων σε ξένο νόμισμα, η φορολογητέα αξία υπολογίζεται σύμφωνα με την τιμή μετατροπής του ημεδαπού πιστωτικού ιδρύματος κατά τον χρόνο εισαγωγής των κεφαλαίων σε ευρώ, χωρίς να απαιτείται η μετατροπή σε ευρώ.

ζ) Τα εισαγόμενα κεφάλαια πρέπει να υπήρχαν στην αλλοδαπή κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 3842/2010, ήτοι κατά την 15η Απριλίου 2010.

η) Σε περίπτωση που τα εισαχθέντα κεφάλαια τοποθετηθούν σε τίτλους δανείων του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι διακρατούνται τουλάχιστον για δύο έτη από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εισήγαγε τα κεφάλαια ή τοποθετηθούν σε αμοιβαία κεφάλαια οποιασδήποτε μορφής (μετοχικά, κλπ.) ή διατεθούν τα κεφάλαια αυτά μέσα σε δύο χρόνια από το χρόνο εισαγωγής τους για την αγορά ακινήτου, για την ανέγερση οποιουδήποτε είδους οικοδομής στην Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιστρέφεται άτοκα το πενήντα τοις εκατό (50%) του φόρου που έχει καταβληθεί. Αν επενδυθεί μέρος του κεφαλαίου που εισήχθη, επιστρέφεται το μέρος του επιστρεπτέου σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο φόρου που αναλογεί στην αξία της επένδυσης.

Ως επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας νοείται και η αγορά μετοχών ημεδαπής ανώνυμης εταιρίας, μεριδίων ημεδαπής εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, η αγορά ολόκληρης επιχείρησης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη επένδυση που αποβλέπει στην τόνωση της ελληνικής αγοράς. Η επένδυση αυτή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να πραγματοποιείται μέσα σε δύο (2) έτη από το χρόνο εισαγωγής των κεφαλαίων και περαιτέρω, να μην μεταβιβάζονται με οποιονδήποτε τρόπο τα στοιχεία της επένδυσης πριν από τη λήξη της πιο πάνω προθεσμίας.

Για την επιστροφή του φόρου, το υπόχρεο φυσικό ή νομικό πρόσωπο υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια για τη φορολογία του Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας: αα) το αναφερόμενο στην περίπτωση ε’ λογιστικό παραστατικό, και ββ) τα ακόλουθα δικαιολογητικά, από τα οποία να προκύπτουν οι αναφερόμενες πιο πάνω επενδυτικές δραστηριότητες:

- προκειμένου για αγορά ακινήτων, το συμβολαιογραφικό έγγραφο,

- προκειμένου για ανέγερση οικοδομής, την οικοδομική άδεια και σε ιδιαίτερο φάκελο αντίγραφα των παραστατικών, σχετικά με το κόστος ανέγερσης,

- προκειμένου για αγορά μετοχών ημεδαπής ανώνυμης εταιρίας μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή μεριδίων ημεδαπής εταιρίας περιορισμένης ευθύνης, το συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει κατατεθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.,

- προκειμένου για αγορά επιχείρησης, το συμφωνητικό που έχει συναφθεί και κατατεθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.,

- προκειμένου για μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, φωτοτυπίες του εκδοθέντος πινακιδίου και κατάστασης κίνησης του χαρτοφυλακίου του επενδυτή από την Ανώνυμη Εταιρία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (Α.Ε.Π.Ε.Υ.) που αφορά στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ του χρόνου αγοράς των μετοχών και του χρόνου υποβολής της αίτησης επιστροφής του φόρου.

- προκειμένου για αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, τα δικαιολογητικά διάθεσης και εξαγοράς του μεριδίου,

- προκειμένου για αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, το παραστατικό της μεσολαβούσας τράπεζας, καθώς και την αναφερόμενη στην παράγραφο 2 της αριθ. 1082758/11163/Β0012/ΠΟΛ.1104/15.10.2004 κοινής απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ Β’1628) βεβαίωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, από την οποία προκύπτει η διακράτηση του τίτλου.

θ) Χρόνος υπαγωγής στις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού είναι ο χρόνος υποβολής της «δήλωσης - εξουσιοδότησης».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνδυασμένη επιχείρηση τουρκικών μαχητικών και φρεγατών κατά 4 ελληνικών Mirage 2000-5


Συνδυασμένη αντιαεροπορική επιχείρηση τουρκικών φρεγατών και πακέτου 8 τουρκικών μαχητικών (4 F-16 και 4 F-4E Terminator) και “αναχαίτιση” τεσσάρων ελληνικών Mirage 2000-5 από τουρκικές φρεγάτες είχαμε πριν από λίγες ώρες στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο. Το κρίσιμο στοιχείο φαίνεται ότι είναι το σημείο που έγινε η «αναχαίτιση» από τις φρεγάτες: Το ΓΕΕΘΑ δίνει 18 μίλια νοτιοδυτικά των Αντίψαρων, αλλά απόλυτα έγκυρες «ανεξάρτητες» πηγές του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ δίνουν ... μόλις 5 μίλια απόσταση των Mirage 2000-5 από τα Ψαρά, ήτοι, εντός εθνικού εναέριου χώρου, ακόμα και εντός του «παραδεκτού» και από την Τουρκία ΕΕΧ!
Συγκεκριμένα μετά τις 10.00 το πρωί μπήκαν στο Αρχιπέλαγος από την Ανατολή, οκτώ τουρκικά μαχητικά σε ένα πακέτο COMAO. Η είσοδος έγινε μεταξύ Λέσβου και Λήμνου. Προς αναγνώρισή τους έσπευσαν τέσσερα Mirage, δύο από την Τανάγρα και δύο από την Σκύρο.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αφού παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αποχώρησαν προς τις βάσεις τους, αλλά τα ελληνικά Mirage, στην επιστροφή τους αντιμετώπισαν τρεις τουρκικές φρεγάτες οι οποίες είχαν «ακροβολιστεί» στο κεντρικό-κεντροδυτικό Αιγαίο υποτίθεται για ανθυποβρυχιακή άσκηση σε μη δεσμευμένη περιοχή και στην συχνότητα κινδύνου διέταξαν τα ελληνικά μαχητικά να δηλώσουν ταυτότητα προορισμό και σκοπό!

Tα Μirage δεν έδωσαν σημασία και προσγειώθηκαν στις βάσεις τους. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε συνδυασμένη αεροναυτική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο αππό τότε που ξεκίνησαν τέτοιου είδους επιθετικές κινήσεις προ εβδομάδος. Και βέβαια, από την στιγμή που οι πληροφορίες περί κλήσης των ελληνικών μαχητικών έγιναν ενώ βρισκόντουσαν πέντε μίλια από τα Ψαρά, αυτό σηματοδοτεί μία επιπλέον κλιμάκωση...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πάνε για χωρικά ύδατα "κτένα" στο Αιγαίο οι προδότες


Eπιβεβαιώνονται και από τουρκικής πλευράς οι πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το defencenet.gr για μυστικές συνομιλίες των κυβερνήσεων Αθήνας και Άγκυρας με αντικείμενο την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο με «αυξομειώσεις» των εθνικών χωρικών υδάτων και του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Πάμε για χωρικά ύδατα σχήματος "κτένας" με την Τουρκία να αποκτά τον ζητούμενο από αυτήν, "ζωτικό χώρο"...
Ο, συνήθως άριστα πληροφορημένος, Τούρκος δημοσιογράφους Μεχμέτ Αλί Μπιράντ σε άρθρο του σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα αναφέρει ότι «συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για επαναχάραξη των χωρικών υδάτων των δύο χωρών και συνακόλουθα και του εναέριου χώρου του Αιγαίου»!

Οι πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν ότι έχει συσταθεί ήδη ειδική ομάδα στο υπουργείο Εξωτερικών που απαρτίζεται από διπλωμάτες του «στενού» κύκλου των Γ.Παπαδρέου και Δ.Δρούτσα οι οποίοι μελετούν το «πακέτο» των τουρκικών απαιτήσεων, σε συνδυασμό με αυτά που «μπορεί» - έτσι τυλάχιστον πιστεύουν – να δώσει και να πάρει η Ελλάδα.

Επί της ουσίας χαράσσονται νέα θαλάσσια και κατ’επέκταση, εναέρια σύνορα. «Tώρα», γράφει ο Μπιράντ, «οι αρμόδιοι των δύο χωρών θα συναντηθούν, θα θέσουν ενώπιόν τους το χάρτη του Αιγαίου και θα αρχίσουν να χαράσσουν ένα νέο σύνορο. Τα τουρκικά και ελληνικά χωρικά ύδατα, σε κάποιο σημείο θα ανέρχονται στα τρία, σε άλλο σημείο στα οκτώ και σε ορισμένα στα 10 ή στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο νέος χάρτης θα εξασφαλίσει την έξοδο της Τουρκίας στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες των στρατιωτικών ασκήσεων και κατά τον ίδιο τρόπο θα εξαλείψει τις ανησυχίες ασφάλειας της Ελλάδας. Η ύπαρξη μιας συμφωνίας στο Αιγαίο θα διευκολύνει και τη λύση όλων των άλλων προβλημάτων. Και τούτο διότι τα χωρικά ύδατα είναι κλειδί. Εάν αυτά προσδιοριστούν, τότε θα προσδιοριστεί αυτομάτως και ο εναέριος χώρος και αν απαιτηθεί, οι δύο χώρες θα απευθυνθούν και στη Χάγη».

Τι σημαίνουν όλα αυτά: Πάμε για διακανονισμό μορφής «κτένας» στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου τα ελληνικά χωρικά ύδατα π.χ. νότια της Λέσβου και βόρεια της Χίου και γενικά στα περάσματα των ελληνικών νησιών θα μειωθούν στα τρία μίλια ή ακόμα και λιγότερο! Αντίστοιχα θα αυξηθούν τα χωρικά ύδατα σε περιοχές στρατηγικά «ανώδυνες», όπως στο Ιόνιο, νότια της Κρήτης κλπ.

Τα τουρκικά χωρικά ύδατα από την μικρασιατική ακτή και δυτικά, μεταξύ των νησιών, θα αυξηθούν. Θα δημιουργηθούν δηλαδή «δόντια» σε μια κτένα που θα ξεκινά από τα Δαρδανέλλια και θα φτάνει μέχρι την Ρόδο. Ανάλογη προσαρμογή θα γίνει και στον εναέριο χώρο, ο οποίος πλέον θα συμπίπτει απόλυτα με τα χωρικά ύδατα.

Πρακτικά θα έχουμε επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίο, απομόνωση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από μεγάλες λωρίδες τουρκικών χωρικών υδάτων κλπ.

Φυσικά όλα αυτά δεν μπορούν να περάσουν «μυστικά». Μπορεί να διαπραγματευθούν μυστικά, αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν μυστικά. Και αν συμφωνήσουν μυστικά, η όποια συμφωνία θα αφορά τους ίδιους τους κυβερνώντες, όχι την Ελλάδα. Αυτή την "λεπτή διαφορά" θα πρέπει να την προσέξουν και αυτοί που νομίζουν ότι θα συμφωνήσουν ότι συμφωνήσουν σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων...

Τμήμα ειδήσεω
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »