30/4/10

Διακλαδική επιχείρηση διαμαρτυρίας την Δευτέρα στην Αθήνα από τους αξιωματικούς των Ε.Δ.!


Διακλαδική επιχείρηση διαμαρτυρίας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας κατά των εξοντωτικών οικονομικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση στο ήδη πενιχρά αμοιβόμενο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, θα «εκτελεστεί» την ερχόμενη Δευτέρα στο κέντρο της Αθήνα για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων! Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και λοιπά μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρούν σε αυτή την διαμαρτυρία, προάγγελο και άλλων κινητοποιήσεων.
"Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις και τις ενέργειές της υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας», λένε οι ίδιοι και φαίνεται ότι έτσι είναι: Η αποδόμηση των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά το "αυτοεμπάργκο" στις αμυντικές επενδύσεις επεκτείνεται στο προσωπικό των Κλάδων. Οι απώλειες στο ετήσιο εισόδημά τους έχει φέρει πολλούς από αυτούς σε κατάσταση απελπισίας: "Θα μου πάρουν το σπίτι ή θα πεινάσουν τα παιδιά μου. Δεν έχω άλλη επιλογή" μας περιέγραφε την οικονομική του κατάσταση αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του Στρατού.

Στις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας 03/05 θα συγκεντρωθούν φορώντας κανονικά τις στολές τους όλοι μαζί, ενωμένοι, λοχαγοί, ταγματάρχες, πλωτάρχες, σμηναγοί - όπως θα πολεμούσαν τον εξωτερικό εχθρό - έξω από τον σταθμό μετρό του Μοναστηρακίου σε μία σιωπηλή, αλλά και ταυτοχρόνως βροντερή διαμαρτυρία. "Θα πάμε για καφέ όλοι μαζί. Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει, δεν απαγορεύεται" δήλωσε ανώτερος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού στο defencenet.gr.

Μία διαμαρτυρία που θέλει να δείξει ότι τα στελέχη των τριών Κλάδων είναι "μαζί" και οι πιλότοι δεν αποτελούσαν την «εξαίρεση». «Δεν είμαστε ζώα για να μας φέρονται με αυτό τον τρόπο. Η ζωή μας είναι ταγμένη στη υπηρεσία της πατρίδας και όποτε μας καλέσει η πατρίδα θα την θυσιάσουμε. Αυτό είναι αυτονόητο. Αλλά όπως υπάρχει η εθνική, έτσι υπάρχει και η προσωπική αξιοπρέπεια», δηλώνει στο defencenet.gr ανώτερος αξιωματικός μέλος του ΣΥΣΜΕΔ του επαγγελματικού συνδέσμου των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το defencenet.gr έχει προειδοποιήσει ότι η διαμαρτυρία-«λευκή» απεργία των πιλότων ήταν μόνο η αρχή. Οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να μην έχουν το δικαίωμα απεργίας, έχουν όμως το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται από την πολιτική ηγεσία ως άνθρωποι...

Eπίσης, όπως αναφέρουν πληροφοριες του defencenet.gr, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε επαφή με τον έτερο πυλώνα, τους συναδέλφους τους που είναι επιφορτισμένοι με την εσωτερική ασφάλεια, τα στελέχη των Σωμάτων Αφαλείας, για να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ήδη οι Λιμενικοί έχουν αποφασίσει έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο διαμαρτυρίας που τον εμπνεύστηκαν από χώρα της Άπω Ανατολής!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Καταργούν τις Σχολές Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων και φτιάχνουν ... "Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο"!


Κατάργηση των παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή της Σχολής Ευελπίδων, της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της Σχολής Ικάρων και την αντικατάστασής του από ένα «Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο», σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να ... κάνει οικονομία! Στο «Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο» θα εισάγονται και φοιτητές από άλλες πανεπιστημιακές σχολές.
Το σχέδιο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των μονίμων στελεχών αφού θεωρούν ότι «Καταργείται η στρατιωτική εκπαίδευση, δημιουργούν ακαδημαϊκούς και όχι αξιωματικούς με επακόλουθα που θα είναι τραγικά για την ασφάλεια της χώρας».

Η χθεσινή παραίτηση του υποναυάρχου Στυλιανού Φενέκου, μετά το λεκτικό επεισόδιο που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, φαίνεται ότι σχετίζεται και με αυτό το θέμα. Ο διευθυντής Κλάδου Πόρων και Εκπαίδευσης του ΓΕΝ, ανέλυε γιατί το «Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο» είναι ανέφικτο και πως λειτουργούν οι παραγωγικές σχολές των Ε.Δ. για να δεχθεί την επίπληξη - με ανοίκειες εκφράσεις - του υπουργού και να ακολουθήσει η παραίτησή του.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/4/10

«Κλειδώνει» το πακέτο των νέων μέτρων

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Τα μέτρα που συζητούνται, περιλαμβάνουν την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες από 21% σήμερα, περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και περαιτέρω περικοπή επιδομάτων στο Δημόσιο, καθώς και αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά 10% σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.

«Όλα αυτά είναι στο τραπέζι», δήλωσε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, διευκρινίζοντας πάντως, πως ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση.

Συμφωνα με άλλη πηγή, ΔΝΤ και Ε.Ε. ζητούν μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 10% έως το 2011. «Ζητούν από την Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμα κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες το διάστημα 2010-2011 […] ούτως ώστε να μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει για δανεισμό στις αγορές το τρίτο έτος του προγράμματος», δήλωσε η πηγή στο Reuters.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/4/10

Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη για ΔΝΤ και εθνικά θέματα - Φωνή εθνικής αντίστασης


"Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.

Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος.

Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι.

Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;
Παρ’ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογκάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ’ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.

Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.

Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ‘ρθουν.

Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.

Μακάρι να έχω άδικο.

Αθήνα, 27.4.2010

Μίκης Θεοδωράκης"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/4/10

Η παιδεία: καταλύτης για την ανάκαμψη

H σημερινή υπουργός Παιδείας είναι μάλλον από τις ευφυέστερες παρουσίες στο πεδίο της επαγγελματικής πολιτικής. Αποκλείεται να μην καταλαβαίνει τη λογική που συναρθρώνει αλυσιδωτά τα προβλήματα και τις λύσεις των προβλημάτων στον χώρο των αρμοδιοτήτων της.

Αποκλείεται να μην καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα-σκάνδαλο του διαβόητου «πανεπιστημιακού ασύλου» είναι αδύνατο να λυθεί, αν δεν αλλάξει ο τρόπος εκλογής πρυτάνεων – αν δεν απεξαρτηθεί η εκλογή πρυτανικών αρχών από την ψήφο των κομματικών νεολαιών. Αποκλείεται να αναβαθμισθούν τα ελλαδικά πανεπιστήμια, αν δεν επανακριθεί-επαναξιολογηθεί, στο σύνολό του, το διδακτικό - ερευνητικό προσωπικό με κριτήριο τις επιστημονικές του δημοσιεύσεις σε περιοδικά ή εκδοτικούς οίκους διεθνούς εγκυρότητας.

Τα δύο παραδείγματα είναι απλώς ενδεικτικά της λογικής (προφανέστατης) που συναρθρώνει αλυσιδωτά τα προβλήματα με τις λύσεις ασυναφών φαινομενικά προβλημάτων στο υπουργείο Παιδείας. Αγνόησαν αυτή τη λογική ευφυέστατοι και με ηγετικές φιλοδοξίες προκάτοχοι του θώκου της σημερινής υπουργού: ο Αντώνης Τρίτσης, ο Γεράσιμος Αρσένης, και το πλήρωσαν με οριστική πολιτική συντριβή. Το ίδιο σφάλμα μεγέθυνε την πολιτική ασημαντότητα και εξέθεσε ανεπανόρθωτα καλοπροαίρετους υπουργούς – Γιωργάκη Παπανδρέου, Πέτρο Ευθυμίου, Μαριέττα Γιαννάκου, Αρη Σπηλιωτόπουλο. Το υπουργείο Παιδείας είναι δοκιμαστήριο αδυσώπητο και ανελέητο της ανθρώπινης ποιότητας, της φυσικής ευφυΐας, του πολιτικού ταλέντου.

Αποπειράται τώρα η Αννα Διαμαντοπούλου το στοιχειώδες και καίριο που οι προγενέστεροί της δεν αποτόλμησαν: Να αποκαταστήσει ποιοτικό έλεγχο και αξιολόγηση της δουλειάς των εκπαιδευτικών, ύστερα από εικοσιοχτώ χρόνια απόλυτης ασυδοσίας, ανεξέλεγκτου «μπάχαλου» που έχει εδραιωθεί ως αυτονόητο «κεκτημένο». Και οι εκπαιδευτικοί αρνούνται και απειλούν. Οπως αρνούνται, στο όνομα των μελλοντικών συναδέλφων τους (φουτουρολογικός συνδικαλισμός πέρα κι από τον παραλογισμό) και κάθε προϋπόθεση παιδαγωγικής εξειδίκευσης για τον διορισμό στην εκπαίδευση. Το λογικοφανές επιχείρημά τους είναι: ποιος θα τους κρίνει και αξιολογήσει για τη δουλειά τους ή για την παιδαγωγική τους προετοιμασία, όταν κάθε διοικητική αρμοδιότητα στον χώρο της Παιδείας, εδώ και εικοσιοχτώ χρόνια, ασκείται μόνο και αποκλειστικά από αυλόδουλους του εκάστοτε κομματικού κράτους;

Κομματικοποιημένος ώς την πιο αυτεξευτελιστική υπερβολή ο εκπαιδευτικός συνδικαλισμός τρέμει οποιοδήποτε ενδεχόμενο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, ακριβώς επειδή έχει επίγνωση της φαυλεπίφαυλης αθλιότητας του κομματισμού. Ξέρει ότι η αξιολόγηση θα γίνει το πρόσχημα για να εναλλάσσεται στην εκπαίδευση η κυριαρχία του εκάστοτε κομματικού κράτους. Εικοσιοχτώ χρόνια τώρα η κάθε κυβέρνηση διορίζει τους δικούς της γυμνασιάρχες, λυκειάρχες, διευθυντές εκπαίδευσης σε επίπεδο Νομαρχίας, διευθυντές σε επίπεδο Περιφέρειας. Με την «αξιολόγηση» θα επεκταθεί ο έλεγχος του κάθε κομματικού κράτους σε κάθε εκπαιδευτικό – αυτό ξέρουν και φοβούνται οι ίδιοι οι κομματάνθρωποι του συνδικαλισμού.

Το αγνοεί στον δημόσιο λόγο της η κυρία Διαμαντοπούλου. Και παζαρεύει αντιπροτείνοντας φαιδρότητες: «αυτοαξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, προφανώς με υπόδειγμα και μέτρο επιείκειας την κατάργηση της βάσης του 10, που θεσμοθέτησε η υπουργός για την είσοδο στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ντροπής πράγματα, την ώρα που η χώρα ζει την τραγωδία της πτώχευσης, του εξευτελισμού και της χλεύης σε πλανητικό επίπεδο, κατάφωρο έγκλημα της κομματοκρατίας.

Τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν λύνονται αποσπασματικά, χρειάζεται επιτελική λογική για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Και πρώτη προτεραιότητα, «κλειδί» για να ξαναστηθούν σχολειά και πανεπιστήμια, να λειτουργήσουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις σοβαρότητας και εντιμότητας του εκπαιδευτικού έργου είναι να καταλυθεί η εικοσιοχτάχρονη τυραννία του κομματισμού. Εχει η Αννα Διαμαντοπούλου την ανθρώπινη ποιότητα, τη φυσική ευφυΐα, το πολιτικό ταλέντο να τολμήσει τη ρήξη με αυτή την τυραννία;

Για να ανακάμψει η χώρα από την πτώχευση, τον διεθνή εξευτελισμό, την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας (αντάλλαγμα για την ελεημοσύνη του ΔΝΤ), πρέπει να προηγηθεί απελευθέρωση της κρατικής λειτουργίας από τα άνομα συμφέροντα της κομματοκρατίας. Εστω και παραδειγματικά, σε επιμέρους τομέα. Και ο τομέας κρατικής λειτουργίας που επηρεάζει αμεσότερα την κοινωνική ψυχολογία, είναι η Παιδεία. Αν εξαλειφθεί με συνέπεια από τα σχολειά και τα πανεπιστήμια ο κομματισμός, θα γεννηθεί προβλέψιμη κοινωνική δυναμική πολύ ευρύτερη. Δυναμική ανάσχεσης της αυθαιρεσίας, της ατιμωρησίας, της αργομισθίας, της βάναυσης μετριοκρατίας.

Από τους 180.000 εκπαιδευτικούς (που είναι αριθμός εξωφρενικός για τον πληθυσμό της Ελλάδας) οι 18-20.000 είναι επισήμως αργόσχολοι: αποσπασμένοι για «γραμματειακή υποστήριξη» σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Νομαρχιών ή Περιφερειών, σε πανεπιστημιακά Τμήματα, σε «πολιτιστικές υπηρεσίες» Δήμων ή Νομαρχιών, σε Μητροπόλεις. Ανεξέλεγκτος ο αριθμός όσων (για πολυποίκιλους λόγους) εργάζονται με εξαιρετικά μειωμένο ωράριο ή των συνδικαλιστών που είναι διά βίου απαλλαγμένοι από κάθε εργασιακή υποχρέωση. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί ανελλιπώς μισθοδοτούμενοι αλλά σε μόνιμη «λευκή απεργία» επειδή «διαφωνούν με το σύστημα»! Δάσκαλοι και καθηγητές «λειτουργικώς αναλφάβητοι»: ανίκανοι να συντάξουν έστω και δύο φράσεις πιστοποιητικού ή υπηρεσιακής αλληλογραφίας (υπολογίζονται σε 9.000 οι δάσκαλοι με αγορασμένα πτυχία, χωρίς φοίτηση, από Παιδαγωγικές Ακαδημίες βαλκανικών χωρών). Θλιβερό αλλά συνεχώς αυξανόμενο και το ποσοσστό εξαρτημένων από ναρκωτικά εκπαιδευτικών, όπως και άλλων με σοβαρά ψυχικά νοσήματα ή με βάναυση και χυδαία συμπεριφορά (γυμνασιάρχης - γυμναστής που κάθε πρωί στην «προσευχή» βρίζει τα παιδιά με σεξουαλικές αισχρολογίες). Χώρια οι εκπαιδευτικοί που εκβιάζουν τους μαθητές τους για «ιδιαίτερα» μαθήματα.

Ολες αυτές οι περιπτώσεις (και πλήθος ανάλογες), ανεξέλεγκτες, ασύδοτες, αχαλίνωτες, έχουν ή κομματική κάλυψη και προστασία ή τη σίγουρη ασυλία που τους προσφέρει η απουσία θεσμών ελέγχου και αξιολόγησης του προσωπικού της εκπαίδευσης. Αν η κυρία Διαμαντοπούλου τολμήσει να συγκροτήσει θεσμικά όργανα αμερόληπτης, ακομμάτιστης, αξιοκρατικής στελέχωσης του διοικητικού μηχανισμού της εκπαίδευσης με ιεραρχική κλιμάκωση ευθυνών, τότε θα την εμπιστευθεί ο εκπαιδευτικός κόσμος και για την άκρως αναγκαία αξιολόγησή του.

Θα την εμπιστευθεί η ελληνική κοινωνία για το ηγετικό της ανάστημα.

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

21/4/10

Καταστροφή μια αναδιαπραγμάτευση χρέους για τις τράπεζες:Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ


Kαταστροφική, όχι μόνο για τις ξένες, αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες θα ήταν μια αναδιαπραγμάτευση του χρέους υπό την μορφή της μείωσης της αξίας κεφαλαίου, ενδεχόμενο που πάντως διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Δηλαδή, στους ξένους δανειστές να αναλογούν λ.χ. 70 σεντς του ευρώ για κάθε 1 ευρώ που έχουν καταβάλει.

Επειδή, οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περί το 30% του ελληνικού χρέους - μόνο η Εθνική έχει ομόλογα περί τα 17 με 18 δισεκατομμύρια ευρώ – μία ανάλογη απομείωση θα προκαλούσε τραπεζική κρίση στην Ελλάδα, όπως δήλωσε και ο γνωστός επενδυτής κ. Τζορτζ Σόρος.

Εξάλλου, υπό τα σημερινά δεδομένα ύφεσης (επισφάλειες, φυγή καταθέσεων), το μόνο που λείπει είναι μια τεράστια ζημιά από τα ομόλογα.

Βεβαίως, δεν είναι ο μοναδικός τρόπος αναδιαπραγμάτευσης για το χρέος – όπως λέει έμπειρος χρηματιστής – καθώς υπάρχουν περισσότεροι από δύο. Ωστόσο, με τον συγκεκριμένο τρόπο, η χώρα μας σταματά να δανείζεται και συμφωνεί με τους πιστωτές της να καταβάλει τις υποχρεώσεις της μελλοντικά σε ποσοστό 60-70%.

Μονόδρομος αν...

Ο ίδιος χρηματιστής, αλλά και ξένες πηγές, εκτιμούν ότι η λύση της αναδιαπραγμάτευσης θα ήταν μονόδρομος μόνο αν αποτύγχανε η ελληνική κυβέρνηση σε όλες της τις προσπάθειες στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Μάλιστα, ξένοι διαχειριστές θεωρούν βέβαιη την προσφυγή της χώρας σε μια αναδιαπραγμάτευση χρέους, όχι τώρα, αλλά μετά από ένα χρόνο, όταν θα προκύψουν οι νέες ανάγκες δανεισμού, και το χρέος θα
διογκώνεται, χωρίς ανάπτυξη στην οικονομία.

Όμως, η ιδέα της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους που διακινούν ξένοι αρθρογράφοι- όπως ο W. Munchaou – θα μπορούσε να έλθει στο προσκήνιο με μια ακόμη εξέλιξη: να ανακοίνωνε η Ελλάδα χρεοστάσιο
(στάση πληρωμών) και να κατέφευγε στην έσχατη λύση.

Αυτό, όμως, διαφέρει από μια εθελούσια κίνηση της Ελλάδας προς τους δανειστές της, όπως θα ήταν λ.χ. η χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων. Δηλαδή, τα ομόλογα που λήγουν το 2010 να πληρωθούν το 2011, τα ομόλογα του 2011 έναν χρόνο μετά και ούτω καθ’ εξής, φυσικά με προαυξήσεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

20/4/10

Βγενόπουλος:" Έτσι γνώρισα τον Σηφουνάκη"


ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΕΧΘΕΣ Ο ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ.."ΕΓΩ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΤΟ 2001 ΣΤΗΝ ΣΑΜΟ.ΗΤΑΝ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΟΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΕΙ Η ΣΑΜΟΣ..ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ MIG ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΜΕ 50 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ...



(ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ)ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΤΑΣΗ ΜΕ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΑ…(ΔΕΝ ΘΥΜΟΤΑΝ ΠΟΣΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ)ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΠΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ….ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ… «ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ»,Ο ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΤΟΥ ΛΕΕΙ «ΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΞΕΡΕΤΕ κ.ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΕ???» ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ «ΚΑΝΕΝΑΝ»….. ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΟΥ Κ.ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ???? 4 ΜΕ 5 ΜΗΝΕΣ…ΟΚ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΔΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΟΡΕΙ….ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΜΗΝΕΣ ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΕΟ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ,ΠΑΙΡΝΩ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΟΥΘΕΝΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ,ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΑΛΛΕΣ 3 ΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΑΝΑΠΗΡΑ….ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΧΤΕΙ Η ΕΚΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΑ….ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑ 50 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ……….ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ «ΥΠΟΝΟΕΙΤΑΙ ΚΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΕ……??????????»ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ Κ.ΠΑΠΑΧΕΛΑ…..ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΣΑΤΗΜΑ ΒΡΙΣΚΩ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΩ «ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΧΡΩΣΤΑ ΕΣΥ…..ΤΙ ΕΓΙΝΕ????Η ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟ Η ΦΕΡΕ ΜΟΥ ΠΙΣΩ ΤΑ 50 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ…..ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ «ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ…..»ΕΤΣΙ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ….Κ.ΠΑΠΑΧΕΛΑ!!!!!!"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ


Ο Καθηγητής Χρίστος Γούδης είναι ένας από τους μεγαλύτερους διανοούμενους της Ελληνικής Δεξιάς σήμεραΟ Καθηγητής Χρίστος Γούδης είναι ένας από τους μεγαλύτερους διανοούμενους της Ελληνικής Δεξιάς σήμερα. Είναι επίσης Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Παρά την ενεργό συμμετοχή του στην διαμόρφωση της ιδεολογίας και της πολιτικής φιλοσοφίας της ευρύτερης δεξιάς παράταξης (Ν.Δ., Δημοκρατική Αναγέννηση, Πολιτική Ανοιξη) παρέμεινε κομματικά ανέντακτος, ανεξάρτητος και αυτόνομος. Στα ιδεολογικά του πονήματα "Η Κουλτούρα της Δεξιάς", "Οδός Ελλήνων", και "Ανατομία της Δεξιάς", εξυμνεί την βαθύρριζη και αντικαπιταλιστική Δεξιά του Δραγούμη και του Πάουντ καθώς και την ηρωϊκή Δεξιά του Συκουτρή, του Μισίμα και του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα.
Aνέκαθεν ήταν αντίθετος στη μετατροπή της Ελληνικής Δεξιάς του πατριωτισμού και της μεγάλης διανόησης σε ανιδεολόγητο "μεσαίο χώρο". Γνωστή είναι άλλωστε η "ατάκα" του: "Το όνομα του ρόδου είναι ρόδο, άντε τριαντάφυλλο, ποτέ μολόχα. Το όνομα της Δεξιάς είναι Δεξιά, άντε Κεντροδεξιά, ποτέ μεσαίος χώρος". Πάντως η έκδοση του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ! Δημοτικού τον έκανε να ενταχθεί στις γραμμές του "Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού", όπου ήταν Υπεύθυνος Τύπου κατά την προεκλογική περίοδο, κατά την οποία διαμόρφωσε έναν ποιοτικό πολιτικό λόγο, ιδιαίτερα εμφανή στις ραδιοτηλεοπτικές του παρουσιάσεις.
Θαυμάζοντας τις ριζοσπαστικές του απόψεις για την Δεξιά, πάντα επιθυμούσαμε μια συνάντηση με τον "αναρχοδεξιό" διανοούμενο. Και εκείνος μας έδωσε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Κύριε Γούδη, είστε ένας Δεξιός διανοούμενος , αλλά έχετε ασκήσει παράλληλα και έντονη κριτική στην Ελληνική Δεξιά. Τι σημαίνει για σας Δεξιά;
Η Δεξιά είναι ένα είδος ακορντεόν που διαστέλλεται και συστέλλεται ανάλογα με το πώς την προσδιορίζετε. Το μεταφυσικό της υπόβαθρο συνεπάγεται έναν κώδικα αξιών που είναι πολύ συγκεκριμένος και ο οποίος άπτεται της προσωπικής δόμησης του καθενός μας. Το να διέπεται κανείς από αρχές μιας ανώτερης ηθικής, ηρωισμού και πατριωτικού προσανατολισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτούνται θυσίες, απαιτείται ασκητισμός και αυτοπειθαρχία, καταστάσεις συνειδητότητας που δεν μπορούμε να πούμε ότι χαρακτηρίζουν μαζικά την εποχή μας.

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές της Δεξιάς με την Αριστερά;
Η βασική ιδεολογική και φιλοσοφική διαφοροποίηση Δεξιάς και Αριστεράς είναι υπερβατικής φύσεως. Η Δεξιά μιλάει με τον Θεό. Εκεί βρίσκεται όλη η ουσία. Η Δεξιά αποδέχεται δυνάμεις πέρα από αυτές που αντιλαμβανόμαστε στον μικρόκοσμο της Γης μας. Ως προς τις άλλες πλευρές, αυτές κυμαίνονται. Η οικονομική πολιτική της Δεξιάς δεν είναι ενιαία αλλά πολύπλευρη και πολυσχιδής. Η καθαυτή Δεξιά είναι αντικαπιταλιστική . Αν δείτε τα κείμενα του Σαρλ Μωρράς (σ.σ. ο ηγέτης του γαλλικού εθνικισμού στην δεκαετία του ΄20) και μετά την συγκρίνετε με την κριτική που κάνει ο Τσόμσκι στον φιλελευθερισμό, θα δείτε ότι την ίδια κριτική που κάνει σήμερα ο Τσόμσκι από τα αριστερά την έκανε ο Μωρράς από τα δεξιά.

Νομίζω ότι θα καταλάβουμε καλύτερα τι σημαίνει Δεξιά αν πάμε πίσω στις απαρχές της. Από πού ξεκινά λοιπόν η Δεξιά; Από τον Μπερκ και την κριτική του στην Γαλλική Επανάσταση;
Όχι. Ο Έντμουντ Μπερκ υπήρξε βέβαια ένας σημαντικός συντηρητικός πολιτικός και στοχαστής, αλλά πρέπει να πάμε πολύ πιο πριν. Η Δεξιά ξεκίνησε ως το ancient regime, το "παλαιό καθεστώς" πριν την Γαλλική Επανάσταση. Ξεκίνησε δομημένο ως "ιπποτισμός". Ανατράπηκε από την φιλελεύθερη εμποροκρατία της Γαλλικής Επανάστασης και συγχρόνως μεταπλάστηκε μέσα από το Έθνος -Κράτος. Τo Έθνος- Κράτος προβλήθηκε μέσα από την Γαλλική Επανάσταση που ήταν στην ουσία η αστική επανάσταση που διαμόρφωσε τελικά τη σύγχρονη Δεξιά. Δηλαδή η μετάπλαση της Δεξιάς πραγματοποιήθηκε μέσα από τον φιλελευθερισμό της Γαλλικής Επανάστασης και τον προσδιορισμό των αξιών του Έθνους- Κράτους (σ.σ. όμαιμο, ομόγλωσσο, ομόδοξο και ομότροπο). Η Δεξιά προσδιορίζεται πλέον στα πλαίσια του Εθνικού Κράτους σε αντιδιαστολή με τον κοσμοπολιτισμό του άκρατου φιλελευθερισμού με τον οποίο ταυτίζεται σήμερα ο οικονομισμός της παγκοσμιοποίησης. Πάντως διαχρονικά, παρά τις διάφορες φάσεις που έχει περάσει η Δεξιά, στην ουσία ο βασικός κώδικας των αξιών της, που ανάγεται στις αξίες του ατόμου μέσα στο βασικό πλαίσιο του έθνους-κράτους, παραμένει ο ίδιος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να μου εξηγήσετε τι σημαίνει ο όρος "αναρχοδεξιός" με τον οποίο αυτοπροσδιορίζεστε.
Το συνθετικό "άναρχο" σημαίνει "να πάνε να πνιγούνε όλοι", εκτός αν υπάρχει μία κατάσταση που είναι έκτακτη , δηλαδή αν υπάρχουν ζέοντα εθνικά προβλήματα ή εκρηκτικά κοινωνικά θέματα. Τότε ο καθένας παίρνει στροφές ανάλογα με την ιδεολογία του. Συμπερασματικά "αναρχοδεξιός" σημαίνει ότι κάτω από έκτακτες εθνικές ή κοινωνικές πιέσεις "παίρνω δεξιές στροφές, επικαλούμενος τις δεξιές αξίες".

Μιλάτε για μια "αναρχοαυτόνομη" διανόηση της Δεξιάς και πιστεύετε ότι οι καλύτεροι διανοούμενοί της παραμένουν "αντιεξουσιαστές ενάντια στην οποιαδήποτε μορφή κατάχρησης της εξουσίας και ασυμβίβαστοι στην εξαγορασμένη σιωπή".
Ακριβώς, και κάτω από το πρίσμα αυτό έχω γράψει ποιήματα για τρεις εκπροσώπους της ανατρεπτικής και αντικαπιταλιστικής Δεξιάς: τον Έζρα Πάουντ, τον Γιούκιο Μισίμα και τον Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα.

Από αυτήν την άποψη τι θεωρείτε σημαντικό στον Πάουντ;
Ο πολύς κόσμος θεωρεί ότι ο Έζρα Πάουντ ήταν μονίμως απορροφημένος στη συγγραφή των ποιημάτων του, τα οποία ορθώς τον κατατάσσουν μεταξύ των μεγίστων ποιητών του Ευρωπαϊκού Πνεύματος. Η αλήθεια όμως είναι ότι μεγάλο μέρος της ζωής του το αφιέρωσε στην ανάδειξη της ανάλγητης τοκογλυφίας των Τραπεζών, η οποία με αυτόν τον τρόπο παραχαράσσει την πραγματική Δημοκρατία, απομυζώντας ενέργεια από τα λαϊκά στρώματα και συσσωρεύοντάς την αμοραλιστικά, στα βαλάντια μιας ολιγάριθμης μειονότητας, που κινεί τα νήματα των εξελίξεων στον κόσμο.

Τι σας έλκει στον Μισίμα;
Οι πατροπαράδοτες αξίες. Το Χαγκακούρε: ο κώδικας των Σαμουράι. Ο αγώνας για επιστροφή των παραδοσιακών αξιών και για την υπέρβαση του θανάτου. Ο ένδοξος θάνατος, ο "εν σιγή τεθερισμένος στάχυς", το ότι τολμάς και θυσιάζεσαι ή αυτοκτονείς, προσφέροντας ή αφαιρώντας ηρωικά την ζωή σου, όταν υπάρχουν λόγοι που σε υπερβαίνουν. Το κάνεις για λόγους μιας ευρύτερης ηθικής. Ένας θάνατος που θα καρπίσει. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό. Αποκαλούμε την ζωή "ζωούλα". Αντίθετα η έννοια της αυτοθυσίας είναι βαθιά εγχαραγμένη στην κουλτούρα της Δεξιάς.

Και στον αρχηγό της Ισπανικής Φάλαγγας Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα;
Ο "ασκητισμός της ασφάλτου", τον οποίο εισήγαγε στη Το νέο βιβλίο του Χρίστου Γούδη Ανατομία της Δεξιάςνεολαία. Η αποστολή οδοιπόρων ζηλωτών σε ολόκληρη την Ισπανία για τη διάδοση της δεξιάς ιδεολογίας και του κώδικα αξιών της ("αίμα και χώμα", η υποχρέωση της θυσίας υπέρ της Πατρίδας) μέσα από την υποδειγματική συμπεριφορά τους.
Αντικαπιταλιστική ή Λαϊκή Δεξιά υπάρχει στην Ελλάδα; Τι γνώμη έχετε για συλλήψεις τύπου "Κοινωνικό Κέντρο" και τα παρόμοια;
Μα, ο όρος "κοινωνικό" στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, σε αντίστιξη με το "σοσιαλιστικό", έχει δεξιά διάσταση. Και o "Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός" με την "αριστερή" κοινωνική πολιτική του εκεί ανήκει. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος της επίθεσης Αλαβάνου και ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ενάντια στον ΛΑ.Ο.Σ. Επειδή ο ΛΑ.Ο.Σ. διείσδυσε στους χώρους από όπου αντλούσε ψήφους. Η κοινωνική διάσταση του "Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού" είναι ίδιας υφής με την αριστερή αντίληψη σε θέματα οικονομικής διαχείρισης. Πάρτε για παράδειγμα το θέμα των Τραπεζών. Δηλαδή τη σύμπτωση των απόψεών μας στο ότι η Τράπεζα αποτελεί έναν θεσμικό τοκογλύφο, έναν θεσμικό τοκογλύφο που όμως τον αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο. Το βλέπουμε κοινοβουλευτικά το θέμα. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι είναι εύκολο μέσα από ένα Κοινοβούλιο που είναι υγιές, οι Τράπεζες να εξαναγκασθούν να περιστείλουν αυτήν την τοκογλυφία. Δεν είναι μια ιδεαλιστική και ανεφάρμοστη θέση, όπως άλλωστε απέδειξε η περίπτωση της Γερμανίας στην δεκαετία του '90. Εκεί οι Τράπεζες αναγκάσθηκαν να επαναπροσδιορίσουν τα χρέη και να συμβιβαστούν με τους ανθρώπους που είχαν χρέη, κάτω από την πίεση των ισχυρών ενώσεων καταναλωτών που έριξαν το σύνθημα: "Μην πληρώνετε τίποτα στις Τράπεζες για τους επόμενους δύο μήνες", γεγονός που τις ανάγκασε να βρουν μια συμβιβαστική λύση, μπροστά στον κίνδυνο της κατάρρευσής τους. Δεν συμφωνούμε πάντως με την αναρχο-αριστερή αντίληψη: "Ληστέψτε τον ληστή, ληστέψτε τις τράπεζες". Ο "κλέψας του κλέψαντος" αποτελεί ιδιοτελή λύση μόνο για τον "κλέψαντα τον κλέψαντα" και όχι για το κοινωνικό σύνολο, το οποίο γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο χρειάζεται να εκπροσωπείται από χρηστοήθη μέλη στο Κοινοβούλιο.
Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό στην Ελλάδα;
Νομίζω ότι αν ο "Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός" ξεκινήσει μια σταυροφορία με σύνθημα αυτό το αίτημα, θα το επιτύχει.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. αντιπροσωπεύει την σύζευξη πατριωτικού και κοινωνικού αιτήματος. Πιστεύετε ότι στο μέλλον θα μπορεί να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε μια πατριωτική και κοινωνική Δεξιά και μια πατριωτική Αριστερά ενάντια στην Νέα Τάξη;
Φυσικά. Η δημιουργία ενός πατριωτικού πυρήνα υπερβαίνει την ειδοποιό διαφορά τους σε φιλοσοφικό επίπεδο, η οποία αναφέρεται στην πίστη της Δεξιάς σε υπερβατικές δυνάμεις, σε αντίθεση με την Αριστερά που επικεντρώνεται στη μοναδικότητα του ανθρώπου (η αιώνια διελκυστίνδα μεταξύ ένθεων και άθεων). Κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε με την Νέα Δεξιά στην Γαλλία με τον πολιτιστικό σύλλογο G.R.E.C.E. του Αλαίν ντε Μπενουά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

19/4/10

Bρέθηκε η γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα


Φαίνεται ότι βρέθηκε η γιάφκα με τα όπλα του Επαναστατικού Αγώνα, πιστόλια, υποπολυβόλα και επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47 Καλάνσικοφ. Ο οπλισμός βρέθηκε στο διαμέρισμα επί της οδού Αιγίνης 8 και Ύδρας στην Κυψέλη, το οποίο νοικιάστηκε στο όνομα «Αναστάσιος Γριβοκωστόπουλος» και φέρεται να χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα.

Για λόγους ασφάλειας των ενοίκων, εκκενώνεται προληπτικά η πολυκατοικία.

Υπενθυμίζεται ότι στο αυτοκίνητο του Κωνσταντίνου Γουρνά βρέθηκαν τρεις πλαστές αστυνομικές ταυτότητες στα ονόματα Δημοσθένης Μανδαλώζης, οι δύο εξ΄αυτών, και Αναστάσιος Γριβοκωστόπουλος η άλλη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

18/4/10

Ερήμην κάθε πολιτικής διαδικασίας

Γιατί άραγε η κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου ευνοεί απροκάλυπτα τον πανικό στην ελλαδική κοινωνία; Η εύνοια του πανικού γίνεται εξόφθαλμη και μετρητή στα δελτία ειδήσεων των κρατικών καναλιών (είναι το βασικό μέσο κάθε κυβέρνησης για τη διαμόρφωση της ψυχολογίας των μαζών): Πόσος τηλεοπτικός χρόνος διατίθεται για τη διεκτραγώδηση του οικονομικού αδιεξόδου της χώρας, του πνιγμού που μας επιβάλλουν οι διεθνείς αγορές, της άρνησης ή της αδυναμίας των Ευρωπαίων εταίρων μας να στηρίξουν την ελλαδική οικονομία; Ποια διασταύρωση γίνεται, ποιος έλεγχος αξιοπιστίας του καταιγισμού απαισιόδοξων προβλέψεων από αναλυτές ή πολιτικούς διαχειριστές της διεθνούς οικονομίας; Γιατί απουσιάζει εντυπωσιακά από τα κρατικά κανάλια κάθε ενδεχομένως ενθαρρυντική (σοβαρή και έγκυρη) ανάλυση πολιτικών προτάσεων ή των κοινωνικών δυνατοτήτων για ενεργό, παλλαϊκή αντίδραση στη χρεοκοπία;

Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής αβελτηρίας ή θελημένης πολιτικής είναι, να έχει ο πανικός παραλύσει τόσο τον ψυχισμό των πολιτών όσο και την αγορά. Γιατί ο πανικός γεννάει (πάντοτε) όργιο φημών: Σχεδόν ο κάθε πολίτης έχει «πληροφορηθεί» από κάποια «έγκυρη πηγή» ότι το έλλειμμα δεν είναι 13,7% του ΑΕΠ, αλλά 16%, ότι το εξωτερικό χρέος δεν είναι 370 δισ., αλλά τουλάχιστον 600, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό το ιλιγγιώδες ποσό, τα χρέη δημόσιων οργανισμών. Οργιάζουν οι φήμες ότι σε λίγο οι Τράπεζες δεν θα έχουν ρευστό για να αποδώσουν στους καταθέτες ή ότι το χρεοκοπημένο κράτος θα υποχρεωθεί να δημεύσει τις καταθέσεις, ενδεχόμενο που προκαλεί τη φυγή από τη χώρα (ή τη φύλαξη «κάτω από το στρώμα») πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τέτοιες φήμες μοιάζει να συζητούνται σε κάθε γωνιά της χώρας – σε καφενεία, παρέες, λεωφορεία, λαϊκές αγορές, συμπτωματικές συναντήσεις στους δρόμους. Ο πανικός μεταδίνεται σαν τη φωτιά στο δάσος, πολλοί περιμένουν το αναπότρεπτο: ότι θα αρχίσουν να λεηλατούνται υπεραγορές τροφίμων, να ληστεύονται άνθρωποι μέρα μεσημέρι δημόσια, να αφαιρείται η ζωή για είκοσι ευρώ. Πανικοβάλλει το ερώτημα: σε τι θα διστάσουν ενάμισι εκατομμύριο μετανάστες όταν πρώτοι καταληφθούν από την απόγνωση που γεννάει η πείνα, τι θα συμβεί αν το κράτος καθυστερήσει την πληρωμή μισθών και συντάξεων για δύο ή τρεις μήνες, όπως κάνει, χρόνια τώρα, με τους συμβασιούχους;

Αυτόν τον δεδομένο ευφάνταστο πανικό η κυβέρνηση θέλει να τον αγνοεί σκόπιμα ή επιπόλαια ή από κουφόνοια. Δεν διανοείται να αντιτάξει την εγκυρότητα και την πειθώ της ειλικρίνειας στους φόβους και στη φημολογία που παραλύουν την ελλαδική κοινωνία. Αλλά ποιος από την κυβέρνηση να αναλάβει τέτοιο εγχείρημα; Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ολοφάνερα δεν επαρκεί, καμιάν επίσημη εμφάνισή του για παροχή ενθαρρυντικών διαβεβαιώσεων δεν θα την πάρουν οι άνθρωποι στα σοβαρά. Ο ευφυέστατος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει τόσες φορές (απειράριθμες) εκτεθεί (ή, σωστότερα, διασυρθεί) με παλινωδίες, αυτοαναιρέσεις, κραυγαλέα ασυνέπεια και απόλυτη έλλειψη ψυχραιμίας, ώστε έχει φτάσει να αποτελεί παραδειγματική περίπτωση αναξιοπιστίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ευγενέστατο πρωτοεμφανιζόμενο βλάστημα, δίνει περισσότερο την εικόνα μεταπτυχιακού φοιτητή ασκούμενου στην πρακτική της ειδικότητάς του, παρά ανθρώπου ικανού να εκφέρει λόγο αδέσμευτο από την προτεραιότητα εξυπηρέτησης εντυπώσεων. Κάτι ανάλογο και ο υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον, το πιθανότερο είναι να έχουν και τα κυβερνητικά στελέχη τα ίδια με τον μέσο πολίτη κενά πληροφόρησης. Μάλλον δεν πρόκειται ποτέ κανείς να μάθει τους λόγους που ανάγκασαν τον Κ. Καραμανλή, τον βραχύ, να παραιτηθεί έντρομος από κάθε απόπειρα αντίστασης στη φανερά επερχόμενη χρεοκοπία. Κανείς δεν θα μάθει ποτέ τις διεργασίες που οδήγησαν στη σκανδαλώδη ανατροπή κριτηρίων και αξιολογήσεων προκειμένου να εκλεγεί στην αρχηγία του κόμματός του ο σημερινός πρωθυπουργός. Ούτε τα υψηλότερα κυβερνητικά στελέχη δεν θα μάθουν ποτέ, από πού ανασύρθηκε ο παντελώς άγνωστος στον δημόσιο βίο Δημ. Δρούτσας για να του ανατεθεί ποιο; Το υπουργείο Εξωτερικών! Θα μείνει μάλλον για πάντα άγνωστο το γιατί, σε ώρες που η Ελλάδα παλεύει απεγνωσμένα να σωθεί με οποιοδήποτε τρόπο από την επίσημη κήρυξη πτώχευσης και στάσης πληρωμών, ο Δ. Δρούτσας συνάπτει «ιστορικής σημασίας συμφωνία» με την Τουρκία για την «εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο», ενώ έχει παράλληλα επανενεργοποιηθεί, για επίσπευση «λύσης» του «Μακεδονικού», ο αυλοθεράπων του Πενταγώνου Μάθιου Νίμιτς.

Εχουμε οδυνηρά κενά πληροφόρησης για τις καίριες αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην κάθε πολιτικής διαδικασίας. Κρίνεται η επιβίωσή μας, ο ενδεχόμενος ή όχι ξεριζωμός και η προσφυγιά κάποιων από μας, αν θα έχουμε αύριο ψωμί και πολιτική ανεξαρτησία. Και παγιδευόμαστε από τα κρατικά δελτία ειδήσεων και τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σε έναν πανικό που αφορά ίσως σε παραπλανητικό εντοπισμό της συμφοράς μας: Δεν είναι η οικονομική χρεοκοπία η κυρίως απειλή, η χρεοκοπία είναι (ίσως) η τεχνητή συνθήκη για να «τακτοποιηθούν» οι διακηρυγμένες ως πρωταρχικές επιδιώξεις των «συμμάχων» μας: Να κλείσει το Κυπριακό, να κλείσει το «Μακεδονικό», να μοιραστεί το Αιγαίο και η Θράκη.

Αυτό το «ίσως» είναι, ασφαλώς, προϊόν του πανικού μας, αλλά προϊόν με τετράγωνη λογική, όχι επιπόλαιο σκεύασμα «συνωμοσιολογίας». Η λογική λέει ότι με την Ελλάδα ξέγνοιαστη, έστω χάρη σε ψευδαισθήσεις σιγουριάς (μια και ανήκει στο «κλαμπ του ευρώ») τα συμφέροντα κάποιων «συμμάχων» της δεν προωθούνται. Με την Ελλάδα οικονομικά κατεστραμμένη και πανικόβλητη, όλα είναι δυνατά.

Γι’ αυτό, ακόμα και οι εναπομείναντες θαυμαστές του κορυφαίου ταλαντούχου αμοραλιστή τολμούν να παραγγέλνουν στον Δημ. Δρούτσα ότι: Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα απέλυε πάραυτα τον υπουργό του των Εξωτερικών, αν διενοείτο να ξεκινήσει οποιεσδήποτε συνομιλίες με τους Τούρκους, χωρίς προηγουμένως να έχουν οι Τούρκοι 1) ανακαλέσει το casus belli, 2) ζητήσει συγγνώμη για την εν ψυχρώ εκτέλεση 1.450 Ελλήνων αιχμαλώτων στην Κύπρο, 3) δεχθεί την άρση των συνεπειών της «Μυστικής Πράξης 66»(;) όπως είχε συμφωνηθεί με τον Οζάλ. Και υπενθυμίζουν οι θαυμαστές του Ανδρέα την αποφασιστική συμβολή του Δημ. Δρούτσα στην κατάρτιση του Σχεδίου (πλεκτάνης) Ανάν, που για να το υποστηρίξει κανείς θα έπρεπε: ή να μην το έχει διαβάσει ή να το έχει διαβάσει και να μην το έχει καταλάβει ή να το υποστήριξε «εν διατεταγμένη υπηρεσία».

Οταν και από τους θιασώτες του παπανδρεϊσμού εγείρονται τέτοιας σαφήνειας αντιδράσεις, σημαίνει ότι η λογική του πανικού, έστω και μόνο με ενδείξεις, είναι ακαταμάχητη.

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

17/4/10

Η Τουρκία "απαγορεύει" αποστολή έρευνας-διάσωσης στα Ψαρά - "Δεν δικαιούστε" λέει...


Η Άγκυρα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε στις 12:34 σήμερα αρνείται στην Ελλάδα το δικαίωμα να προχωρήσει σε αποστολή έρευνας και διάσωσης του άτυχου ψαρά που αναζητείται από χθες στην περιοχή των Ψαρών με την αιτιολογία ότι η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο πέρα του 25ου Μεσημβρινού και ειδικότερα στην περιοχή των Ψαρών, ανήκει στην Τουρκία! H NOTAM εκδόθηκε την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωνε την γ.γ. του ΚΚΕ στην Βουλή Αλέκα Παπαρήγα ότι "Δεν υπάρχει θέμα διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό".

Είναι τόσο προκλητική αυτή η κίνηση που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η όλη υπόθεση αφορά την διάσωση ενός ανθρώπου, αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας και αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή.

Η Άγκυρα υποστηρίζει στη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε ότι η περιοχή (τα Ψαρά!) σε ότι αφορά την έρευνα και διάσωση είναι τουρκικής αρμοδιότητας. Προφανώς έχουν μείνει στην εποχή που τα Ψαρά ήταν τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στις έρευνες που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή των Ψαρών ξεκίνησαν από χθες 15/04 όταν ένας 69χρονος ψαράς έφυγε τα ξημερώματα με το σκάφος του, αλλά αργά χθες το απόγευμα δεν είχε επιστρέψει και η οικογένειά του ενημέρωσε το Λιμενικό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών καμία ανακοίνωση για την κίνηση της Τουρκίας.

Αρχικά εκδόθηκε από ελληνικής πλευράς η ακόλουθη τυπική ΝΟΤΑΜ για αποστολές έρευνας-διάσωσης :


A0705/10 - DUE TO MISSING FISHING BOAT SEARCH AND RESCUE ACTIVITIES WILL
TAKE PLACE WITHIN THE AREA RADIUS 10NM CENTERED ON 383900N0252500E
AMSL/5000FT LIMITED WI ATHINAI FIR.
DUE TO POTENTIAL HIGH RISKS FOR AIR TRAFFIC,INDIVIDUAL UNITS ARE
REQUESTED TO ESTABLISH COORDINATION WITH THE PIRAEUS JRCC BEFORE
ENTERING THE ABOVE DESCRIBED AREA SITUATED WITHIN THE ATHINAI FIR
WHICH FALLS WITHIN ITS COMPETENCE. 00000FT AMSL - 05000FT AMSL, APR 15 1630
TILL APR 18 1630, 15 APR 16:30 2010 UNTIL 18 APR 16:30 2010. CREATED: 15 APR
17:13 2010

Σήμερα η Τουρκία απάντησε με την παρακάτω ΝΟΤΑΜ:

A1387/10 (Issued for LTBB LGGG) - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED
THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE A0705/10 NOTAM ISSUED BY GREEK
CAA.
ACTIVITY AREA MENTIONED IN THE GREEK NOTAM A0705/10 IS WITHIN
TURKISH SEARCH AND RESCUE REGION (SSR) AS DECLARED TO THE IMO AND
INCLUDED IN THE IMOS GLOBAL SAR PLAN. ALL SAR ACTIVITIES WITHIN THE
TURKISH SSR MUST BE COORDINATED WITH RELEVANT TURKISH AUTHORITIES. 000FT AMSL
- FL050, 16 APR 12:32 2010 UNTIL 18 APR 16:30 2010. CREATED: 16 APR 12:34 2010

Το θέμα της αρμοδιότητας των αποστολών έρευνας-διάσωσης είναι ένα από τα θέματα που θέλει να συζητήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Μάϊο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

16/4/10

Ο κάθε Έλληνας πρέπει να προστατέψει την πατρίδα του - "ΟΧΙ" στον αφοπλισμό της χώρας


H κυβέρνηση Παπανδρέου κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κι εμείς θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα αυτό» δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν και πλέον όπως έχει σημειώσει από την περασμένη Πέμπτη το defencenet.gr, «μετράμε ώρες» για την επίσημη εμπλοκή του ΔΝΤ στην διαχείριση της χώρας. Και λέμε «επίσημη» γιατί ανεπίσημα είναι ήδη εδώ και τα στελέχη του παίρνουν μέρος στις συσκέψεις οικονμομικού περιεχομένου των υπουργείων.

Η Ελλάδα χωρίς να είναι ούτε Ουγγαρία, ούτε Ρουμανία, ούτε Εσθονία και φυσικά ούτε Αργεντινή, ωθείται με απόφαση της κυβέρνησης στο ΔΝΤ, όχι μόνο κατά το ένα τρίτο της συνολικής οικονομικής ενίσχυσης που θα λάβει από αυτό, αλλά στο σύνολο της οικονομικής διαχείρισης της χώρας, αφού η Ε.Ε. δεν διαθέτει ανάλογο μηχανισμό.

Είναι η πιο αρνητική εθνική συγκυρία από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου και η κυβέρνηση οπωσδήποτε θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, πολύ πειστικότερες από αυτές που έχει δώσει μέχρι τώρα, πως είναι δυνατόν μία από τις 30 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η 15η χώρα σε ιδιωτικές καταθέσεις στον πλανήτη να οδηγείται σε τέτοιες λύσεις.

Η κυβέρνηση μπορεί να παρέλαβε μία οικονομία σε άθλια κατάσταση, όπως και η Ν.Δ. είχε αναλάβει το 2004 μία καταχρεωμένη χώρα, αλλά το κόστος του εξωτερικού δανεισμού που δείχνει να είναι η αφορμή που μας σπρώχνει σε τέτοια λύση, τον Οκτώβριο, όταν ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Παπανδρέου κυμαινόταν στο 1/3 από αυτό που βρίσκεται σήμερα.

Το spread στις 2 Οκτωβρίου είχε κλείσει στις 130 μονάδες. Χωρίς να έχουν ληφθεί τα δύο ιδιαίτερα σκληρά πακέτα μέτρων που έχουν ληφθεί τώρα. Χωρίς τα συνδικάτα να συναινούν στην όλη κατάσταση όπως συμβαίνει τώρα, αφού οι ηγεσίες τους τόσο στην ΑΔΕΔΥ, όσο και στην ΓΣΕΕ πρόσκεινται στο κυερνών κόμμα.

Πρέπει πρώτα απ’όλα να εξηγηθεί πως η δανειστική ικανότητα της χώρας καταβαραθρώθηκε μέσα σε έξι μήνες.

Σε ότι αφορά το πιο σημαντικό θέμα, αυτό της εθνικής κυριαρχίας, ο κάθε Έλληνας βάσει τους Συντάγματος, είναι υποχρεωμένος να προστατέψει την πατρίδα του. Δεν πρέπει να γίνει δεκτή καμία απόφαση του ΔΝΤ, ούτε των εντολοδόχων του εντός της κυβέρνησης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και αφοπλισμό της χώρας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξελίσσονται στην μοναδική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί αξιόπιστα την εθνική κυριαρχία και πρέπει να ενισχυθούν με κάθε κόστος. Οποιαδήποτε αντίθετη απόφαση θα καταδεικνύει διάθεση μείωσης των εθνικών κεκτημένων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

15/4/10

H πρώτη καταδίκη για διαφθορά στην Ελλάδα ήρθε από το ... Λονδίνο!


H πρώτη καταδίκη για διαφθορά στην Ελλάδα ήρθε από το ... εξωτερικό! Την ώρα που η ελληνική δικαιοσύνη ακόμη ... μελετά εδώ και 3 χρόνια την πληθώρα των στοιχείων που δόθηκαν στην Αθήνα από Βρετανούς και Αμερικανούς για διαφθορά δεκάδων Ελλήνων ιατρών που "λαδώνονταν" για να επιλέγουν συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα, το ανώτατο δικαστήριο του Στέμματος καταδίκασε τον 44χρονο Ρόμπερτ Ντουγκάλ σε 12μηνη φυλάκιση.

Ο Ντουγκάλ ήταν ο αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας ορθοπεδικών ειδών DeΡuy Ιnternational και υπεύθυνος για τις πωλήσεις στην Ευρώπη, την περίοδο Φεβρουαρίου 2002- Δεκεμβρίου 2005, όταν σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές η εταιρεία επιδόθηκε σε σειρά παράνομων πληρωμών με αποδέκτες έλληνες γιατρούς και μέλη διοικήσεων δημόσιων νοσοκομείων.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2007 η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 85 εκατ. δολαρίων για τις πρακτικές της, με το πόρισμα να αναφέρει πως: «Η DeΡuy χρησιμοποίησε ή σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει διάφορες μορφές οικονομικών συμφωνιών με χειρουργούς για να μεγαλώσει το μερίδιό της στην αγορά, προωθώντας προϊόντα για μηρούς και γόνατα με τη μορφή των μετρητών έναντι της χρησιμοποίησής τους». Ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές και το φάκελος με τα στοιχεία δόθηκε ταυτόχρονα σε Αθήνα και Λονδίνο καθώς ο Ντουγκάλ είναι βρετανός υπήκοος.

Το Βρετανικό Γραφείο Σοβαρών Απατών (SFΟ), το αντίστοιχο της Αρχής για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος στην Ελλάδα τον Νοέμβριο παρέπεμψε σε δίκη τον Ντουγκάλ με την κατηγορία πως μέσω της οφσορ εταιρείας Madison Management Ltd, με έδρα τα νησιά Μαν και ιδιοκτησίας ελληνικές εταιρείας ορθοπεδικών ειδών διακίνησε εκατομμύρια ευρώ με αποδέκτες τις τσέπες τουλάχιστον 35 ελλήνων γιατρών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι χειρούργοι ορθοπεδικοί.

Στέλεχος του SFO σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου αποκάλυψε στα ΝΕΑ πως ο 44χρονος βρετανός «έπεσε» στα μαλακά διότι συνεργάστηκε με τις αρχές και έδωσε πολλά στοιχεία για τον τρόπο που είχε στηθεί το δίκτυο για τα «φακελάκια» των ελλήνων γιατρών.

Η DePuy είναι θυγατρική εταιρεία της Johnson & Johnson, η οποία και ξεκίνησε το 2006 την επιχείρηση «καθαρά ταμεία» ΄ύστερα από την ανεύρεση στοιχείων για πλήθος παράνομων πληρωμών της θυγατρικής της. Η έρευνα αποκάλυψε πως μόνο έλληνες και Πολωνοί γιατροί λαδώνονταν συστηματικά! Σύμφωνα με δικαστικές πηγές το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται όταν από τον εσωτερικό έλεγχο στην DeΡuy βρέθηκε εσωτερικό έγγραφο προερχόμενο από την Ελλάδα, με το οποίο ζητούνταν υπέρογκα ποσά για το λάδωμα των Ελλήνων ιατρών από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας που προωθούσαν τα προϊόντα της.

Όπως αποκάλυψε ο εσωτερικός έλεγχος της εταιρείας ενώ με τις θυγατρικές της στην Ευρώπη είχαν υπογραφεί συμβόλαια που προέβλεπαν πως δεν θα επιχειρούνταν το λάδωμα γιατρών σε δημόσια ή κρατικά νοσοκομεία, στην Ελλάδα οι αντίστοιχες συμφωνίες μέχρι και το 2004 δεν περιελάμβαναν αυτή τη ρήτρα, ενώ ζητούνταν ως «φακελάκι» το 30% της τιμής του προϊόντος. Η τελική τιμή επιβάρυνε τα ταμεία που καλούνταν να πληρώσουν το διπλάσιο ποσό για το ίδιο ορθοπεδικό είδος σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες..

Η DePuy ήρθε στην Ελλάδα το 2001 όταν αγόρασε έναντι τιμήματος που μετρήθηκε σε δισεκατομμύρια δραχμές την εταιρεία εμπορίας ιατροτεχνολογικών- ορθοπεδικών προϊόντων ΜΕDΕC. Τα «δώρα» των εταιρειών στους γιατρούς προκειμένου να επιλέξουν το προϊόν τους όχι με βάση την ποιότητά του αλλά με το αντάλλαγμα που μπαίνει στην τσέπη τους την περίοδο εκείνη κυμαίνονται από 20% μέχρι και 30%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

14/4/10

"Ελληνικές" Ένοπλες Δυνάμεις, πάσης φυλής και παντός θρησκεύματος...


O Συνήγορος του Πολίτη δίνει πλέον την δυνατότητα εισαγωγής στις παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, σε όλους τους μετανάστες, λαθρομετανάστες και λοιποί μελλοντικοί Έλληνες υπήκοοι, οι οποίοι θα αποκτήσουν βάσει του νέου νόμου την ελληνική υπηκοότητα. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον "σεμνό" τίτλο "Η εισαγωγή αλλογενών στις Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων".

Ήδη, στην προκήρυξη των εισαγωγικών εξετάσεων των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπέγραψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, καταργείται ως αντισυνταγματική η προϋπόθεση όχι της ελληνικής ιθαγένειας, αλλά του ελληνικού γένους των υποψηφίων. Εξισώνεται, κατά το υπουργείο, με τον τρόπο αυτό η μεταχείριση όλων των Ελλήνων πολιτών, καθώς η ύπαρξη ελληνικής καταγωγής από πατέρα ή μητέρα προβλέπεται συνταγματικά μόνο για την εκλογή στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και για καμία άλλη δημόσια θέση.

Άρα μόνο Πρόεδροι Δημοκρατίας δεν θα μπορούν να γίνουν οι νυν ξένοι μετανάστες και μελλοντικοί Έλληνες πολίτες. Κακώς βέβαια, γιατί αυτό είναι ρατσιστικό. Από την στιγμή που αναγνωρίζεις στον μελλοντικό Έλληνα ότι προτίθεται να να δώσει τη ζωή του για τη νέα του πατρίδα (βασική προϋπόθεση για να γίνεις Έλληνας αξιωματικός), με ποιο δικαίωμα του απαγορεύεις να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Θεωρούμε ότι πρόκειται για μία αναχρονιστική διάταξη που πρέπει να καταργηθεί στην πρώτη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί αύριο μπορείτε να βρείτε δύο μελέτες που σε συνδυασμό με την παραπάνω απόφαση αυτή, μπορεί να μας κάνει να φανταστούμε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά από 35 χρόνια: Στη μία μελέτη αναλύεται με στατιστικό-μαθηματικό μοντέλο ότι το έτος 2045 θα μπορεί η αναλογία γηγενών Ελλήνων και μεταναστών να φτάσει το 50-50% του πληθυσμού. Στη δεύτερη μελέτη αναφέρεται ότι ο βαθμός αφομοίωσης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, μόλις και ξεπερνάει το 30%!

Κατάργηση διακρίσεων σε βάρος γυναικών υποψηφίων

Εξαλείφονται επίσης οι διαφοροποιήσεις σε βάρος των γυναικών υποψηφίων για εισαγωγή σε στρατιωτικές σχολές. Η freepress έκδοση του defencenet.gr είχε προαναγγείλει αυτή την κατάργηση πριν δύο εβδομάδες.

Άδειες ανατροφής τέκνων σε άντρες στρατιωτικούς

Θα χορηγείται άδεια ανατροφής παιδιών και για τους πατέρες στρατιωτικούς.

Σχέσεις ΥΠΕΘΑ- Πολιτών

Σε ό,τι αφορά θέματα που άπτονται των σχέσεων ΥΠΕΘΑ – Πολιτών, συζητήθηκαν με το ΣτΠ τρόποι συμμόρφωσης της διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις, η διαδικασία παροχής άμεσων απαντήσεων στα ζητήματα τους, η διευθέτηση εκκρεμών στρατολογικών υποθέσεων κ.λπ. Ο ΣτΠ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το ΥΠΕΘΑ ανταποκρίθηκε άμεσα και ρύθμισε προβλήματα που ταλάνιζαν επί χρόνια τον στρατευμένο πολίτη, γεγονός που είχε ως συνέπεια, στην ετήσια έκθεση του 2009, που δόθηκε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, να μην γίνεται καμία αναφορά σε ανεπίλυτα ζητήματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΘΑ.

Μείωση διάρκειας εναλλακτικής θητείας

"Χαλαρώνουν" και οι ανυπότακτοι... Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, προσδιορίζεται στους 15 μήνες, από 17 που είναι σήμερα, η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας των αντιρρησιών συνείδησης, με δεδομένο ότι η διάρκεια της θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία είναι 12 μήνες και άρα, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, είναι εύλογο να είναι η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας μεγαλύτερη κατά 3 μήνες, εφόσον και η θητεία στο Π.Ν και την Π.Α είναι μεγαλύτερη κατά 3 μήνες σε σχέση με τη θητεία στο Σ.Ξ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος πρόγονος της κατσαρίδας


Έγινε ακόμα πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς τον κόσμο μας χωρίς τις πανταχού παρούσες κατσαρίδες, μετά την ανακάλυψη ότι ένας πρόγονος του αηδιαστικού εντόμου...



κυκλοφορούσε στον πλανήτη μας πριν από περίπου 300 εκατ. χρόνια, όπως αποκάλυψε μια βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Ράσελ Γκάργουντ, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό βιολογίας “Biology Letters”, σύμφωνα με το Live Science, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο από ένα απολίθωμα του εντόμου Archimylacris eggintoni, που είναι αρχαίος πρόγονος των σύγχρονων κατσαρίδων και τερμιτών.

Το έντομο αυτό ζούσε στην Ανθρακοφόρο περίοδο (της δημιουργίας των ανθράκων), πριν από 359 – 299 εκατ. χρόνια, σε μια εποχή που οι ζωντανοί είχαν πρόσφατα βγει από τις θάλασσες για να ζήσουν στην ξηρά.

Τα απολιθώματα αυτών των εντόμων έχουν μήκος δύο έως εννέα εκατοστών σε μήκος και τεσσάρων εκατοστών σε πλάτος (ευτυχώς οι μοντέρνες κατσαρίδες είναι μικρότερες…).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ανακαλύφθηκαν εννέα νέοι εξωπλανήτες


Εννέα νέους εξωπλανήτες ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστρονόμων, μερικοί από τους οποίους κινούνται σε ανάποδη κατεύθυνση σε σχέση με την κίνηση του μητρικού άστρου τους, γύρω από το οποίο βρίσκονται σε τροχιά.

Τα στοιχεία αυτά φαίνεται να ανατρέπουν την καθιερωμένη θεωρία για το πώς σχηματίστηκαν και πώς κινούνται οι πλανήτες γύρω από τα άστρα τους.

Αντίθετα με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, που όλοι μιμούνται την κίνηση του ήλιου μας, δύο από τους νέους εξωπλανήτες κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την περιστροφή του άστρου τους. Οι ερευνητές, κάνοντας νέους υπολογισμούς, συνειδητοποίησαν για πρώτη φορά ότι και άλλοι εξωπλανήτες, που είχαν ήδη ανακαλυφθεί στο παρελθόν, κινούνται ανάποδα σε σχέση με το άστρο τους.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι πλανήτες σχηματίζονται από ένα δίσκο σκόνης και αερίων που κινείται συμπαρασυρόμενο από ένα άστρο και, όταν το άστρο τελικά συμπυκνώνεται, ακολουθεί «κατά πόδας» και αναγκαστικά την φορά του άστρου-ήλιου του.

Για «πραγματική βόμβα που έπεσε στο πεδίο των εξωπλανητών», έκανε λόγο ο αστρονόμος Αμορί Τριό του Αστεροσκοπείου της Γενεύης, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ερευνητών.

Η ανακάλυψη, που έγινε αρχικά με το γιγάντιο τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου στη Χιλή και η οποία ανατρέπει τη «συμβατική σοφία» γύρω από τη δημιουργία των πλανητών, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά διεθνώς σε αστρονομικό συνέδριο στη Γλασκώβη της Σκωτίας, ενώ θα ακολουθήσουν λεπτομερείς ανακοινώσεις σε επιστημονικά περιοδικά.

Οι νέοι εξωπλανήτες περιφέρονται γύρω από διάφορα άστρα σε απόσταση μέχρι 1.000 ετών φωτός από τη Γη, μέσα στο γαλαξία μας. Τα άστρα βρίσκονται σε διάφορους αστερισμούς: Πήγασος, Παρθένος, Ιχθείς, Ανδρομέδα (στο βόρειο ημισφαίριο) και Ηριδανός, Ύδρα, Φοίνιξ κ.α. (στο νότιο ημισφαίριο).

Και οι εννέα εξωπλανήτες ανήκουν στην κατηγορία του «καυτού Δία», επειδή αποτελούν γιγάντιους αέριους πλανήτες, των οποίων η τροχιά (αντίθετα με τον αυθεντικό Δία του δικού μας ηλιακού συστήματος) βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το άστρο-ήλιο τους, γι’ αυτό η θερμοκρασία τους είναι τόσο μεγάλη.

Από τότε που ανακαλύφθηκε ο πρώτος «καυτός Δίας», η προέλευση τέτοιων πλανητών αποτελεί ένα αίνιγμα. Επειδή πάντως είναι μεγάλοι και κοντά στο άστρο τους, είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν από τη Γη, χάρη στη βαρυτική επίδραση που ασκούν στον ήλιο τους.

Σύμφωνα με μια θεωρία, οι «καυτοί Δίες» σχηματίσθηκαν μακριά από τα άστρα τους και στη συνέχεια η βαρυτική έλξη των άστρων τους τούς έφερε κοντά στα άστρα τους, γύρω από τα οποία πλέον περιφέρονται. Όμως αυτή η θεωρία δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί τέτοιοι εξωπλανήτες, αλλά όχι όλοι, καταλήγουν να έχουν τροχιά με ανάποδη κατεύθυνση σε σχέση με το άστρο τους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

11/4/10

Γιος γνωστού πολιτικού προσώπου μιλούσε συχνά στο τηλέφωνο με Μαζιώτη


Με ένα γιο γνωστού πολιτικού προσώπου μιλούσε στο τηλέφωνο ο Νίκος Μαζιώτης και πλέον οι αρχές είναι σίγουρες ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει άμεση σχέση με τον 'Επαναστατικό αγώνα'. Το ίδιο θεωρούν και για τον Δημητράκη και τους ληστές με τα μαύρα. Συνδέουν δηλαδή την τρομοκρατία με το κοινό ποινικό έγκλημα. Όμως θα μας πούνε ποιος είναι ο γιος του πολιτικού προσώπου με τον ...

οποίο μιλούσε ο Νίκος Μαζιώτης; Όχι μόνο τους αντιεξουσιαστές χωρίς γνωστούς μπαμπάδες να μας βγάζουν στον αέρα.Να βοηθήσουμε και άλλος ή θα μιλήσει πάλι ο μπαμπάς του; Γιατί κρύβεται και δεν βγαίνει να μιλήσει ο ίδιος;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εξι συλλήψεις για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα»


Οι συλληφθέντες, οι οποίοι θα παραπεμφθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, είναι οι : Nικόλαος Μαζιώτης, ετών 39, Παναγιώτα Ρούπα, ετών 41, Ευάγγελος Σταθόπουλος, ετών 32, Χριστόφορος Κορτέσης, ετών 31, Σαράντος Νικητόπουλος, ετών 32 και Κωνσταντίνος Γουρνάς, ετών 30.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ευρημάτων, τα οποία εξετάζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Ενδεικτικά στην οικία των συλληφθέντων Νικόλαου Mαζιώτη και Ρούπα Παναγιώτας στα Καλύβια Αττικής βρέθηκε και κατασχέθηκε σκληρός δίσκος υπολογιστή με προκηρύξεις για προηγούμενες ενέργειες του «Επαναστατικού Αγώνα» και σχέδιο προκήρυξης για μελλοντική τρομοκρατική ενέργεια, όπως επίσης και χειρόγραφα κείμενα, δύο εκ των οποίων φέρονται να αποτελούν προσχέδια προκηρύξεων της ίδιας οργάνωσης.

Επιπλέον βρέθηκαν χειρόγραφα σχεδιαγράμματα χώρων για επικείμενες τρομοκρατικές ενέργειες.

Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των έξι συλληφθέντων βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δάνειο €30 δισ. με επιτόκιο 5%


Ποσό ύψους 30 δισ. ευρώ το 2010 με επιτόκιο σταθερό περίπου 5%, για δάνεια τριετούς διάρκειας, αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ελλάδα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

Στο παραπάνω ποσό θα προστεθούν και τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, στο οποίο θα συμμετάσχουν όλα τα κράτη – μέλη.

Η βοήθεια αναμένεται να δοθεί μετά από διμερή συνεννόηση. Η Επιτροπή θα συντονίσει τα χρήματα που θα δοθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Τα ποσά για τα επόμενα χρόνια θα αποφασισθούν αργότερα, σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

«Η δομή της βοήθειας θα είναι τέτοια ώστε να παροτρύνει την Ελλάδα να επιστρέψει όσον το δυνατόν συντομότερα στην αγορά υπό κανονικές συνθήκες», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ωστόσο τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να το κάνει αυτό όταν χρειαστεί. «Η πρωτοβουλία της ενεργοποίησης του μηχανισμού θα ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση.»

Χαρακτήρισε επίσης πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα για την πορεία του Προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο.

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν διευκρίνισε ότι οι αυριανές συζητήσεις θα αφορούν το ύψος των δανείων του ΔΝΤ, το επιτόκιο δανεισμού το οποίο όπως αποσαφηνίστηκε από τον κοινοτικό επίτροπο θα είναι λίγο χαμηλότερο από αυτό της ευρωζώνης, η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων και οι όροι υλοποίησης του προγράμματος δανεισμού.

Ο Ολι Ρεν αφού ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει τις δικές του διαδικασίες και τους δικούς του κανόνες δήλωσε βέβαιος πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο κοινό αυτό πρόγραμμα λόγω της στενής συνεργασίας που υπάρχει το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και λόγω της εμπειρίας που υπάρχει πλέον από τη δανειοδότηση των χωρών μελών της ΕΕ που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης. Ο κοινοτικός επίτροπος δεν θέλησε να πει ποιό θα είναι το ύψος της δανειοδότησης από το ΔΝΤ, άφησε όμως εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι θα ισχύσει η αρχή 2/3 βοήθεια από την Ευρωζώνη και 1/3 από το ΔΝΤ.

Ο Ολι Ρεν αναγνώρισε ότι οι όροι δανειοδότησης από την ευρωζώνη δεν είναι χαριστικοί και ότι όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα δανείσουν την Ελλάδα με το ίδιο επιτόκιο. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα ότι για ένα τριετές δάνειο το επιτόκιο θα είναι 5%.
Τη Δευτέρα συνέρχεται μια τετραμερής επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ελλάδας, προκειμένου να ορισθούν οι ακριβείς τελικές λεπτομέρειες για τη δανειοδότηση της Ελλάδας. Παράλληλα, θα πρέπει, όπου χρειαστεί, να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης (π.χ. έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια για τη δανειοδότηση της Ελλάδας).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο «καλύτερος» δεν επαρκεί

Μετά τον «μετασχηματισμό» κοινωνίας και κράτους από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ακόμη και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης φάνταζε στους συνετούς (τους περιφερόμενους) ψηφοφόρους «καλύτερος». Σε πολύ σύντομο διάστημα αποδείχθηκε ανίκανος για τις ριζικές τομές που απαιτούσε η ανάκαμψη από την κρατική και κοινωνική αποδιάρθρωση.

Επανήλθε στην εξουσία, σκιά πλέον, ο Ηρόστρατος. Ο Κωνσταντίνος Σημίτης που τον διαδέχθηκε, έπεισε, στην πρώτη τετραετία, ότι ήταν «καλύτερος». Αλλά μόνο για «βελτιώσεις» τής προς τα έξω εικόνας του τόπου. Αγνόησε και αυτός την αποδιοργάνωση της λειτουργίας του κράτους και τον θεσμοποιημένο από τον Παπανδρέου αμοραλισμό – δεν τόλμησε τομές. Η ατολμία του τιμωρήθηκε εντυπωσιακά: η ασύδοτη φαυλότητα κατέκλυσε, στη δεύτερη τετραετία του, ακόμα και τα υπόγεια του Μαξίμου.

Για τη δική του διαδοχή δεν λειτούργησε η λογική του «καλύτερου»: τον ανερμήνευτα ευνοημένον με το δαχτυλίδι της πρόκρισης ο λαός τον αποκαλούσε, καθόλου τυχαία, «Γιωργάκη». Δεν φάνταζε ποτέ ικανότερος ούτε από τον άτολμο Σημίτη ούτε από τον σαρωτικής ευφυΐας Βενιζέλο ούτε από τον στέρεα οργανωτικό Σκανδαλίδη. Η μεταστροφή των ηγετικών προτιμήσεων κοινής γνώμης και κομματικών στελεχών (η μέσα σε σαράντα οχτώ ώρες ανακάλυψη ότι ο Βενιζέλος «βιάζεται» και αυθαδέστατα ορέγεται την εξουσία) παραμένει αίνιγμα. Αν δεν είναι πρωτοφανής στα χρονικά έκπληξη, είναι από τα πιο δυσδιάγνωστα επιτεύγματα άγνωστων παραγόντων.

Με τη λογική του «καλύτερου» διαδέχθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση τον Μητσοτάκη ο Μιλτιάδης Εβερτ. Ηταν πραγματικά ο μόνος που μιλούσε για ανάγκη εκθεμελιωτικών αλλαγών του παπανδρεϊκού μοντέλου, για «ειρηνική επανάσταση» – ο μόνος κομματικός αρχηγός που διέγνωσε ευθαρσώς ότι και το κόμμα του είναι «σάπιο». Ομως, δεν τόλμησε ούτε επαναστατικές τομές να επαγγελθεί προγραμματικά ούτε να αποκόψει κομματικά στελέχη σαπρά. Βούλιαξε κατησχυμένος στην ατολμία του και παρέδωσε την αρχηγία στον Καραμανλή τον νεώτερο.

Ο νεώτερος Καραμανλής ικανοποιούσε προφανέστατα τη λογική του «καλύτερου», σε σύγκριση και με τον προκάτοχό του Εβερτ και με τον αντίπαλό του «Γιωργάκη». Κρίθηκε από τον λαό «καλύτερος» και από τον Κ. Σημίτη. Ηταν ευφραδής, αν και το ανέκφραστο του προσώπου του πρόδιδε περισσότερο επαγγελματία «παίκτη», παρά κοινωνικό οραματιστή. Πάντως, η εντύπωση του «καλύτερου» άντεξε πέντε ολόκληρα χρόνια, ενάντια σε κάθε λογική, ώσπου η χώρα κυριολεκτικά κατέρρευσε και ο ίδιος ετράπη σε επονείδιστη φυγή.

Με τον Κ. Καραμανλή τον καθ’ όλα «βραχύ» αποδείχτηκε, με συνέπειες ανήκεστης για τη χώρα καταστροφής, ότι η λογική του «καλύτερου» απλώς ηγέτη (λογική των «βελτιώσεων» και εξωραϊστικών ψιμυθιώσεων του «κοινωνικού μετασχηματισμού» και του εκφαυλισμού του κράτους από τον παπανδρεϊσμό) δεν άφηνε ελπίδα ανάκαμψης. Αν δεν ξεθεμελιωθούν, μεθοδικά και με συνέπεια, τα θεσμοποιημένα εγκλήματα του παπανδρεϊκού αμοραλισμού, ο τόπος θα βυθίζεται, με εφιαλτική πια επιτάχυνση, στην οικονομική χρεοκοπία και στο κοινωνικό χάος.

Χρόνια τώρα οι κυριακάτικες εδώ επιφυλλίδες κατηγορούνται για αρνητισμό, απαισιοδοξία, κριτικές υπερβολές. Επειδή πάντοτε μετρούσαν την πολιτική ατολμία των ηγητόρων με μέτρο τις ριζοσπαστικές αλλαγές που απαιτούσε η αναχαίτιση των συνεπειών της παπανδρεϊκής λοιμικής. Τελικά τα γεγονότα δικαίωσαν, με τρόπο εφιαλτικό, την κριτική οξύτητα της γραφής. Θα ήταν ασύγκριτα προτιμότερη η μη δικαίωση – η διαδρομή μέσα στον χρόνο τής εδώ επιφυλλιδογραφίας αποκτά «νόημα» μόνο αν σώζει κάτι από το πείσμα παλαιών (πάντοτε περιθωριακών) χρονογράφων, που ξεκαθάριζαν κυρίως κριτήρια οξυδέρκειας και λιγότερο αποτιμήσεις γεγονότων και προσώπων.

Μητσοτάκης, Σημίτης, Εβερτ, Καραμανλής ο βραχύς κρίθηκαν («εν τοις πράγμασιν») από την ατολμία τους, όχι από τις προθέσεις τους ή τις «βελτιωτικές» καταστάσεων πρωτοβουλίες τους – οι επιφυλλίδες απλώς κατέγραφαν τα κριτήρια εντοπισμού της αυτοκτονικής αυτής ατολμίας. Παντοδύναμοι μέσα στο σύστημα της πρωθυπουργοκεντρικής απολυταρχίας που δημιούργησε η ηδονοθηρία του Ανδρέα Παπανδρέου δεν τόλμησαν τα αυτονόητα του κοινού συμφέροντος: Να ξαναστήσουν κράτος, να αποκαταστήσουν λειτουργία θεσμών δημοκρατίας. Τους ενδιέφερε η επανεκλογή τους, τίποτε άλλο, ούτε καν η υστεροφημία τους. Και πίστεψαν ότι ο λαϊκισμός, συνταγή επιτυχίας του Ανδρέα, ήταν πανάκεια.

Δεν τόλμησαν να αρθρώσουν συντεταγμένη και παραγωγική έργου κρατική λειτουργία, αυστηρή, ακομμάτιστη ιεραρχία διαβάθμισης ευθυνών. Να θεμελιώσουν θεσμούς αξιοκρατίας, κριτικό και πειθαρχικό έλεγχο της δημοσιοϋπαλληλίας, καταξίωση της ποιότητας και της δημιουργικότητας, απολύσεις των κηφήνων, των ανίκανων, των χρηματιζόμενων εκβιαστών.

Δεν τόλμησαν να πειθαρχήσουν τον Συνδικαλισμό στις επιταγές του Συντάγματος, στα στοιχειώδη του «κοινωνικού συμβολαίου», των όρων της δημοκρατίας. Ανέχθηκαν τις γκανγκστερικές εκβιαστικές πρακτικές του, τον κατέστησαν ύψιστη εξουσία με αυθαίρετη αντικοινωνική συμπεριφορά στρατού κατοχής.

Δεν τόλμησαν να αντιμετωπίσουν το ειδεχθέστερο έγκλημα του παπανδρεϊσμού: την καταστροφή (ο όρος κυριολεκτεί) του σχολειού και του πανεπιστημίου. Συμβιβάστηκαν με τον ωμό φασισμό του «ασύλου» και την ασέλγεια του «μαθητικού κινήματος», την ψυχανωμαλία των βανδαλισμών και των «καταλήψεων». Παγίωσαν τον πιο ζοφερό σκοταδισμό αγραμματοσύνης, αγλωσσίας και ακρισίας, θεσμοποίησαν την παραπαιδεία.

Αναξιοκρατία στη διοίκηση, ασύδοτη αυθαιρεσία των συνδικαλιστών, ακρισία και αμορφωσιά στην παιδεία ήταν οι σίγουρες προδιαγραφές για την οικονομική χρεοκοπία της χώρας, τον βυθισμό σε ανίατη ύφεση, σε δραματική μείωση της παραγωγικότητας. Υπονόμευσαν την κοινωνική συνοχή, ακύρωσαν κάθε ποιότητα ζωής, εξουδετέρωσαν την άμυνα της χώρας και την άσκηση αποτελεσματικής διπλωματίας.

Εχουμε φτάσει, κυριολεκτικά, στα έσχατα της παρακμής μας. Και το ηγετικό δυναμικό που διαθέτουμε για να μας οδηγήσει στην ανάκαμψη, μοιάζει απελπιστικά ολίγιστο. Καραμανλής ο βραχύς κατόρθωσε να αποδείξει «καλύτερόν» του τον Γιωργάκη που τον ειρωνευόταν στη Βουλή για την ολιγότητά του. Και ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει να πιστεύει ότι είναι απλώς «καλύτερος» και από τους δυο.

Αλλά η λογική του «καλύτερου» ξέρουμε πια ότι έχει αποδειχθεί ανεπαρκέστατη, αναπαράγει την ατολμία. Η κραυγαλέα ανάγκη μας είναι για τον τολμηρό, όχι για τον απλώς «καλύτερον».

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Άλλος ένας μεγάλος κομήτης συγκρούστηκε με τον Ήλιο σήμερα


Άλλη μια εισβολή ενός περιπλανώμενου παγωμένου επισκέπτη υπέστη σήμερα ο Ήλιος –μια από τις πολλές τον τελευταίο καιρό. Πιο συγκεκριμένα ένας άγνωστος κομήτης ο οποίος εισήλθε απροειδοποίητα στο ηλιακό σύστημα και εντοπίστηκε στις 9 Απριλίου για να συγκρουστεί με τον Ήλιο τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Απριλίου.

Ο κομήτης πιστεύεται πως ανήκει στην οικογένεια Kreutz sungrazer που στην πραγματικότητα είναι μια ομάδα θραυσμάτων ενός τεράστιου σώματος που διαλύθηκε πριν από 2000 χρόνια. Κάθε ημέρα πολλά από τα θραύσματα αυτά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι μικρά για να προκαλέσουν κάποια προσοχή διαλύονται όταν προσεγγίζουν τον Ήλιο, αλλά σήμερα το συγκεκριμέν0 ήταν αρκετά μεγάλο και για αυτό το λόγο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Μέχρι στιγμής πάντως το 2010 είναι ένα πολύ δραστήριο έτος σε ότι αφορά την εμφάνιση κομητών και την αναπόφευκτη σύγκρουσή τους με τον Ήλιο. Συνήθως κάθε χρόνο παρουσιάζονται 3 ή 4 ανάλογες περιπτώσεις αλλά μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον τρεις. Μία στις 4 Ιανουαρίου, μια στις 12 Μαρτίου και μια η σημερινή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

9/4/10

Αναγνωρίζονται τα πτυχία των κολεγίων


Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 42/2010 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Με την επικύρωση των εν λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών είναι πλέον δυνατή η αναγνώριση των επαγγελματικών πτυχίων που χορηγούν τα κολέγια τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας ως παραρτήματα πανεπιστημίων που έχουν την έδρα τους σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος εκτός Ελλάδος.

Το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία στις ευρωπαϊκές οδηγίες 2005/36/ΕΚ και 2006/100/ΕΚ, για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Και οι δύο αυτές οδηγίες έπρεπε να είχαν επικυρωθεί από την Ελλάδα το 2007.

Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. καταργείται το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών Τίτλων Εξωτερικού (ΣΑΕΙΤΕ) και αντικαθίσταται μέχρι το 2013 από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) το οποίο θα έχει την ευθύνη για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Μετά το 2013 η ευθύνη αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων μετακυλίεται στα επιμελητήρια, επαγγελματικές Ενώσεις κ.λπ. (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Δικηγορικούς και Ιατρικούς Συλλόγους κ.ά.) τα οποία λειτουργούν με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ότι τα Επιμελητήρια, Δικηγορικοί και Ιατρικοί Σύλλογοι θα καθορίζουν (και όχι ο υπουργός Παιδείας όπως προβλέπει το σχέδιο Π.Δ.) κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος το βαθμό γνώσης της ελληνικής γλώσσας που θα πρέπει να έχουν όσοι επιθυμούν την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμά τους στη χώρα μας
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ψευδείς μαρτυρίες στην αυτοψία του Αλέξη


Νέα δεδομένα προέκυψαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας όπου δικάζονται οι ειδικοί φρουροί για την ανθρωποκτονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Αλλεπάλληλες επικοινωνίες μεταξύ του αστυνομικού Δήμου Μηνούδη, που διενήργησε αυτοψία, το βράδυ της δολοφονίας και της άγνωστης γυναίκας που κατέδειξε το σημείο πτώσης του ανηλίκου, κατέδειξε η άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου.

Τόσο ο κ. Μηνούδης όσο και ο προϊστάμενός του στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής Κωνσταντίνος Κουζέλης, φαίνεται να είχαν πει στον ανακριτή κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της 21ης Δεκεμβρίου 2008 στον τόπο του εγκλήματος, ότι άγνωστη γυναίκα, κάτοικος της οδού Τζαβέλα, τους υπέδειξε το σημείο που στεκόταν το θύμα και βάσει της υπόδειξης αυτής προσδιορίστηκαν οι θέσεις θύτη και θύματος, αλλά και το σημείο εποστρακισμού της σφαίρας του Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Ο κ. Μηνούδης όταν κατέθεσε το απόγευμα της Παρασκευής στο δικαστήριο, είπε, μετά από πίεση της έδρας, ότι η γυναίκα αυτή ονομάζεται Αντα Τζορμπατζιούδη και επέμεινε ότι επικοινώνησε μαζί του για μία και μόνη φορά στις 21/12/2008.

Σύμφωνα ωστόσο με την πρόεδρο του δικαστηρίου Ατζελίτα Παπαβασιλείου – και όπως κατέδειξε η άρση απορρήτου- ο αστυνομικός είχε επικοινωνία με την μάρτυρα το βράδυ της δολοφονίας και είχε αλλεπάλληλες συνομιλίες μαζί της την ημέρα της αυτοψίας του ανακριτή.

Όπως μάλιστα ανέγνωσε η κ. Παπαβασιλείου, στις 7/12/2008, στις 12:16 τα μεσάνυχτα -περίπου τρεις ώρες μετά τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου- ο κ. Μηνούδης κάλεσε την κ. Τζορμπατζιούδη και μίλησαν για 53 δευτερόλεπτα, ενώ στις 12:29 τα μεσάνυχτα η γυναίκα κάλεσε τον αστυνομικό και μίλησαν για 31 δευτερόλεπτα.

Συνολικά, εκείνη την ημέρα έχουν καταγραφεί μεταξύ τους 8 κλήσεις, ενώ και οι δύο στις καταθέσεις τους έχουν μιλήσει για μία κλήση της γυναίκας προς τον αστυνομικό λίγο πριν τις 10 το πρωί.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε: «Επιβεβαιώνεται περίτρανα αυτό που από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Αγωγή κατήγγειλε, ότι δηλαδή η κ. Τζιορμπατζιούδη διέπραξε ψευδορκία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου», γι' αυτό και ζήτησε τη δίωξή της. Όταν το σχετικό αίτημα που υποβάλαμε απορρίφθηκε, η κ. Τσαλικιάν υπέβαλε μήνυση εναντίον της. Επίσης και για τον κ. Μηνούδη η Πολιτική Αγωγή διατύπωσε την τεκμηριωμένη καταγγελία ότι δεν λέει την αλήθεια. Σήμερα αποδεικνύεται ότι τόσο η ψευδομάρτυρας Τζιορμπατζιούδη όσο και ο ψεύδορκος Μηνούδης ήταν από το βράδυ της δολοφονίας σε άμεση επικοινωνία. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μηνούδης ήταν εκείνος που από την πρώτη αυτοψία επιχείρησε να εξοικονομήσει υπερασπιστικούς ισχυρισμούς μιλώντας για συμπλοκές (...) Η Πολιτική Αγωγή επιμένει ότι τόσο η βιντεοσκόπηση της κ. Βαλιάτζια (σσ. αυτόπτης μάρτυρας) όσο και οι επίσημες εκθέσεις των πραγματογνώμων δίνουν τεκμηριωμένες απαντήσεις και απεικονίζουν τόσο το δραματικό συμβάν όσο και τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων».

Τέλος, ο συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα Αλέξης Κούγιας σε δήλωσή του με αφορμή τα νέα στοιχεία, αναφέρει: «Αμέσως πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας εις βάρος των Κουζέλη και Μηνούδη και για ψευδορκία κατά της Τζιορμπατζιούδη και Ραφτόγιαννη, ειδικού συμβούλου της οικογένειας Τσαλικιάν, πρώην προϊσταμένου της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Ασφάλειας Αττικής».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Fitch: Υποβάθμιση του ελληνικού χρέους στο «BBB-»



Στην υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας σε «BBB-» από «BBB+» προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολογήσεων Fitch, για το χρέος τόσο σε εγχώριο όσο και σε ξένο νόμισμα.Η προοπτική του ελληνικού χρέους της χώρας κρίνεται από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης «αρνητική».

Παράλληλα, η Fitch επιβεβαίωσε τη διατήρηση της βαθμολογίας «ΑΑΑ» της Ελλάδας για την κατηγορία «Country Ceiling» και της βαθμολογίας «F2» για τον κίνδυνο αθέτησης του εκδότη (IDR) στην κατηγορία βραχυπρόθεσμου χρέους σε συνάλλαγμα.

Η υποβάθμιση αυτή αντικατοπτρίζει την κλιμάκωση προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα σε δημοσιονομικό επίπεδο ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης του κόστους δανεισμού. Αντικατοπτρίζει, επίσης, το κλίμα αβεβαιότητας που συνεχίζει να επικρατεί όσον αφορά στη στρατηγική χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης υπό συνθήκες αυξανόμενης μεταβλητότητας στην αγορά κεφαλαίων.

Η απότομη αύξηση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται φέτος η ελληνική κυβέρνηση σε συνδυασμό με την επιδείνωση της προοπτικής οικονομικής ανάπτυξης θα δυσχεράνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% το τρέχον έτος και να διασφαλίσει ότι το δημόσιο χρέος δεν θα ξεπεράσει το 120% επί του ΑΕΠ τα έτη 2010-2011.

Η Fitch διακρίνει, ωστόσο, κάποια πρώιμα δείγματα καρπών σε δημοσιονομικό επίπεδο και αναγνωρίζει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εξαγγείλει, τα οποία στηρίζουν και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Reuters: Συμφωνήθηκαν οι όροι για πιθανό δανεισμό της Ελλάδας.ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ Η UPS


Σε συμφωνία για τους όρους μια πιθανής έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα κατέληξαν οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχει επιτευχθεί συμφωνία» δήλωσε η πηγή, η οποία είναι προσκείμενη στις συζητήσεις. Ερωτηθείσα για το επιτόκιο των δανείων που ενδεχομένως χορηγηθούν στην Ελλάδα, ανέφερε πως «πρόκειται για πιστό αντίγραφο των όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». «Για δάνεια διάρκειας έως τρία έτη, είναι το επιτόκιο SDR συν 300 μονάδες βάσης συν 50 μονάδες βάσης για διαχειριστικά έξοδα», δήλωσε.

Σύμφωνα πάντα με πηγές της ΕΕ, το ύψος των δανείων που πιθανόν να διατεθούν καθώς και η διάρκειά τους θα προταθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και την Κομισιόν οι οποίες θα αναλύσουν το όποιο αίτημα της χώρας μας.

«Το ύψος και η λήξη εξαρτώνται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες» σημείωσε η πηγή, γνώστης των συζητήσεων που διεξάγονται σε επίπεδο υφυπουργών Οικονομικών της ΕΕ και κεντρικών τραπεζιτών για το θέμα.

«Η διαδικασία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δηλώσει ότι δεν έχει πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα εξετάσουν ότι όντως ισχύει αυτό και θα πουν τι ποσό και τι διάρκεια χρειάζεται» πρόσθεσε. «Θα προτείνουν το ύψος, υποθέτω μετά από διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες, και στη συνέχεια θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση του Eurogroup» κατέληξε.

Την ίδια ώρα, εν μέσω του κυκεώνα των συζητήσεων για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, σημαντική πτώση σημειώνει τo πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund, υποχωρώντας κάτω από τις 400 μονάδες βάσης.

Στις 17:16 (ώρα Ελλάδος), το spread του ελληνικού ομολόγου διαμορφωνόταν στις 392,2 μονάδες βάσης, περίπου 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία έκλεισε χθες.

Παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ διεμήνυσε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα.

Εντωμεταξύ, τη στήριξή τους στην Ελλάδα υπογράμμισαν σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα ψεύδη του Α.Νταβούτογλου: Ιδού το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας - $48 δισ.για όπλα το 2023!


Το σημερινό ανακοινωθέν από την επίσκεψη του ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα στην Άγκυρα σκόρπισε οποιεσδήποτε θετικές σκέψεις που θα μπορούσε να έχει ο κάθε καλοπροαίρετα σκεπτόμενος Έλληνας πολίτης, που ακόμα πιστεύει ότι τα εθνικά θέματα αποτελούν προτεραιότητα με την έννοια της προώθησης των εθνικών συμφερόντων και της διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας για τους Έλληνες πολιτικούς. Εν μέσω μίας άνευ προηγουμένου τρομοκρατίας των ΜΜΕ για την οικονομία της χώρας, με την κυβέρνηση να πέφτει από την μία γκάφα στην επόμενη (βλ. δηλώσεις Παπανδρέου στο κυβερνητικό Συμβούλιο την Μ. Τρίτη περί επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας στήριξης της ΕΕ) ο Έλληνας πρωθυπουργός προχωρά σε "τυφλά" βήματα προσέγγισης με την Τουρκία αγνοώντας τα πραγματικά δεδομένα και την έκταση της απειλής.

Φαίνεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός αγνοεί ότι από το 1999 η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο στρατηγικής δυναμικής έχει διαταραχθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν επιτρέπει από ελληνικής πλευράς καμία κίνηση "καλής θέλησης" χωρίς αυτή να συνοδεύεται με απώλεια κεκτημένων από πλευράς μας. Και βέβαια εξασκολουθεί να μην αντιλαμβάνεται ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων της Άγκυρα, για την μείωση της έντασης μεταξύ των δύο κρατών και την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, αποκαλύπτουν τις αληθινές προθέσεις της Τουρκίας: Σε γεωστρατηγικό επίπεδο την απάλειψη της Ελλάδας από βασικό παίκτη της περιοχής και σε επιχειρησιακό επίπεδο την ανάληψη του ελέγχου του Αιγαίου κατ'αρχήν με διχοτόμησή του.

Όσο περνά ο καιρός, ο πρωθυπουργός της χώρας φαίνεται να λειτουργεί ιδεοληπτικά περισσότερο από ποτέ, κυνηγώντας ένα άπιαστο όνειρο, την εξημέρωση του θηρίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και την Τουρκίας δεν είναι οι σχέσεις που έχουν η Νορβηγία με τη Σουηδία.

Στην περίπτωση μας έχουμε ένα παιχνίδι ισχύος με την Τουρκία να δράττει τώρα τους κόπους μίας εικοσαετίας συνεχών αμφισβητήσεων και αύξησης της στρατιωτικής της ισχύς.

Και ενώ σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειχνε να έχει καταλάβει ότι η περίοδος ύφεσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το 1999 ήταν μόνο ένα διάλειμμα, κυρίως διότι η Τουρκία βρισκόταν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, σήμερα παρουσιάζεται μία διαφορετική πολιτική προσέγγιση.

Είναι πραγματικά απίστευτη η επιμονή του Έλληνα πρωθυπουργού να θέλει να ανοίξει όλα τα εθνικά θέματα αυτή τη χρονική στιγμή, που όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, η χώρα κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση. Πραγματικά μπορεί στο μέλλον η παρούσα εξωτερική πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου να διδάσκεται στις διπλωματικές Ακαδημίες του κόσμου ως παράδειγμα προς αποφυγή, η πραγματικότητα όμως σήμερα είναι ότι ο ελληνικός λαός απορεί με την επιμονή του Έλληνα πρωθυπουργού να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με μία χώρα που ανοικτά πλέον διεκδικεί το μισό Αιγαίο και προσπαθεί να θέσει βάσεις συγκυβέρνησης της Δυτικής Θράκης.

Σε ότι αφορά την Δυτική Θράκη είναι βέβαιο ότι θα αποβεί καταστροφική, σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, η "διευκόλυνση" που θα παρέχεται εφ'εξής στην έκδοση βίζας. Και αυτό με δικαιολογία την ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά του Ανατολικου Αιγαίου, κυρίως! Νομίζουμε ότι η ρήση του Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν, με τις ανάλογες ποσαρμογές, ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωσή μας: "Οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν το σχοινί για να τους κρεμάσουμε". Για ένα εφήμερο οικονομικό όφελος θα πλημμυρίσει το Α.Αιγαίο και η Δ.Θράκη με Τούρκους "τουρίστες".

Είναι απίστευτος ο στρουθοκαμιλισμός της ελληνικής κυβέρνησης στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου δεν είναι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών. Αξίζει να σημειωθεί το σχόλιο του Τούρκου ΥΠΕΞ για τις συχνές επισκέψεις των πλοίων του τουρκικού Ναυτικού στην περιοχή του Σουνίου όπου κατά τα λεγόμενα του «οι πλόες που πρόσφατα ακολούθησαν τα πολεμικά μας πλοία στο Αιγαίο είναι απολύτως σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο και την εθιμική πρακτική».

Ο ίδιος δε δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τα ελληνικά ΜΜΕ ότι διόγκωσαν το ζήτημα χωρίς λόγο.

Την ίδια στιγμή αυτός ο μάγος της «απονεύρωσης και χειραγώγησης» του αντιπάλου, προτείνει την αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών δαπανών, τη στιγμή που το 2009 η Τουρκία δαπάνησε 4 δις δολάρια για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων ενώ το 2008 το ποσό αυτό ήταν 3,5 δις δολάρια.

Μετά από αυτά το ερώτημα που τίθεται είναι απλό. Πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα μία τέτοια πρόταση, όταν η Τουρκία προμηθεύτηκε ή έχει προγραμματίσει να προμηθευτεί μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων ετών τα ακόλουθα οπλικά συστήματα:

4 ιπτάμενα ραντάρ
4 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου
2 ιπτάμενα κέντρα διοίκησης
30 μαχητικά F-16
100 μαχητικά stealth JSF
1 κατασκοπευτικό δορυφόρο
8 κορβέτες
6 αντιτορπιλικά AAW
1 Ελικοπτεροφόρο
16 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης
4 κορβέτες για το Λιμενικό Σώμα
8 αποβατικά σκάφη LCT
2 αποβατικά πλοία LST
6 υποβρύχια Τ214ΤΝ
127 ελικόπτερα γενικής χρήσης
51 επιθετικά ελικόπτερα
250 νέα άρματα μάχης εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής
54 πλωτές επιθετικές αμφίβιες γέφυρες
100 τουλάχιστον βαλλιστικούς πυραύλους Yildirim

Πως μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η πρόταση, όταν η τουρκική πολεμική βιομηχανία υπάρχει χάρις στις αγορές οπλικών συστημάτων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πως μπορούμε να πιστέψουμε τα λόγια του Τούρκου ΥΠΕΞ όταν ο σχεδιασμός του τουρκικού κράτους για τον τομέα της άμυνας μέχρι το 2023 περιλαμβάνει την αύξηση των αμυντικών δαπανών από 130 δολάρια/άτομα το 2002 στα 534 δολάρια/άτομο το 2023.

Πως μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η «δελεαστική» πρόταση, όταν η πρόβλεψη για τον τουρκικό αμυντικό προϋπολογισμό του 2023 είναι αυτός να φτάσει τα 48 δις δολάρια. Πόση πειστικότητα έχουν τα λόγια του Νταβούτογλου όταν στόχος του τουρκικού κράτους είναι το 2023 είναι να απασχολούνται 60.000 εργαζόμενοι στην πολεμική βιομηχανία της χώρας από τις 25.000 που ήταν το 2002

Για άλλη μία φορά η Ελλάδα έπεσε στην παγίδα των ΜΟΕ, συμφωνώντας στην υλοποίηση σειράς μέτρων που μάλλον θα προκαλέσουν τον γέλωτα και τον σκεπτικισμό των Ελλήνων πολιτών παρά το αισιοδοξία τους για το μέλλον.

Προτάσεις όπως η σύσταση ενός Συμβουλίου Υψηλής Συνεργασίας με 10 Έλληνες και 10 Τούρκους Υπουργούς μάλλον απορία προκαλούν στους Έλληνες πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε η ηττημένη μεταπολεμική Γερμανία που προσπαθούσε να διώξει από πάνω της το ναζιστικό παρελθόν, δεν δημιούργησε μία τέτοια επιτροπή κατά τη διάρκεια του φημισμένου γερμανογαλλικού άξονα συνεργασίας.

Πόσο δε στην περίπτωση της Ελλάδας όπου οι Τούρκοι υπουργοί αυτής της ελληνοτουρκικής Επιτροπής θα είναι οι ίδιοι οι υπουργοί που με τις πολιτικές τους θα κάνουν ότι μπορούν για να θέσουν υπό τον έλεγχο της Άγκυρας τη Θράκη, τα νησιά του Αν Αιγαίου. Θα είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που στέλνουν καθημερινά δεκάδες λαθρομετανάστες στην Ελλάδα αποβλέποντας στην μελλοντική τους πολιτική «αξιοποίηση».

Πριν από 74 χρόνια η ναζιστική Γερμανία ακολούθησε μία πολύ απλή και συνάμα αποτελεσματική πολιτική έναντι της Αυστρίας. Για πέντε χρόνια η Γερμανία έπαιζε με τα νεύρα των αυστριακών. Την μία φορά η Γερμανία, με διάφορες ενέργειες και επεισόδια έστελνε μηνύματα για επικείμενη εισβολή στην Αυστρία, η οποία αμέσως κινητοποιούσε τον αυστριακό Στρατό για να υπερασπίσει τη χώρα.

Αντί όμως για εισβολή ακολουθούσε μία περίοδος χαλάρωσης από την πλευρά της Γερμανίας και μια περίοδος επίθεσης φιλίας προς την Αυστρία με ειρηνικά συνθήματα, τα οποία εφησύχαζαν τους αυστριακούς. Μετά ακολουθούσε πάλι ένταση μεταξύ των δύο χωρών με τους Γερμανούς να στέλνουν πάλι μηνύματα εισβολής και μετά πάλι ακολουθούσε χαλάρωση.

Στο τέλος και μετά από πέντε χρόνια συνεχόμενων εναλλαγών, η συνείδηση και οι αντιστάσεις των αυστριακών μούδιασαν απονευρώθηκαν, ρίχνοντας έτσι τις αντιστάσεις τους. Την ίδια στιγμή η παγκόσμια κοινή γνώμη αδιαφορούσε πια για το παιχνίδι της Γερμανίας με τους ταλαίπωρους αυστριακούς. Έτσι αφού οι αντιστάσεις των αυστριακών είχαν πέσει και αφού η τότε παγκόσμια κοινή γνώμη είχε κουραστεί από αυτό το γερμανικό παιχνίδι και τις διαμαρτυρίες των αυστριακών, η Γερμανία βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία και εισέβαλε ανενόχλητη στην Αυστρία. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Ίσως τελικά αυτή την πολιτική να ακολουθεί η Τουρκία τα τελευταία 36 χρόνια και εμείς δεν το έχουμε αντιληφθεί. Οι πρόσφατες αναπάντητες από την Ελλάδα αεροπορικές και ναυτικές τουρκικές προκλήσεις, σηματοδοτούν την πλήρη αποθράσυνση της Τουρκίας και την σταδιακή μείωση των ελληνικών αντανακλαστικών σε αυτές. Τα δε ΜΟΕ που συμφώνησαν ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ και ο Τούρκος ΥΠΕΞ οδηγούν την Ελλάδα σε μία νέα εποχή που δυστυχώς αποδεικνύει ότι η δορυφοριοποίηση της χώρας πλησιάζει όσο ποτέ άλλοτε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

8/4/10

Που έγινε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στο σύνταγμα ή το Ισλαμαμπάντ;


Είναι φωτο από την σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ!!! Έγινε...


στο Σύνταγμα και κανονικά θα έπρεπε να είναι η συγκέντρωση του ΕΛΑ και όχι του ΠΑΜΕ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέο ιστορικό ρεκόρ για το spread. ΜΟΝΟ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ


Νέο «άλμα» σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έκανε σήμερα το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού Bund, σκαρφαλώνοντας έως τις 456 μονάδες βάσης.

Οι ανησυχίες αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει το χρέος της και η ασάφεια που επικρατεί όσον αφορά στο ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης της χώρας με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ έχει ωθήσει στα ύψη το κόστος δανεισμού τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με το CMA Datavision, το credit default swap (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διευρυνόταν νωρίτερα στις 448,5 μονάδες βάσης από 423 μονάδες βάσης στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη. Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλιση κάθε 10 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους κοστίζει τώρα 448.500 ευρώ.

Η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται κανονικά και εφαρμόζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Θέλω να επαναλάβω, με έμφαση, ότι η χώρα συνεχίζει και θα συνεχίσει να δανείζεται κανονικά», τόνισε ο υπουργός. «Η χώρα έχει ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο, και ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και βρίσκεται εντός των στόχων.»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1 επανέλαβε ότι δεν περιμένει γρήγορη αποκλιμάκωση των spreads καθώς, όπως είπε, παρατηρείται ακόμη καχυποψία γύρω από τη χώρα.

«Υπάρχουν οι αμφιβολίες για το κατά πόσο θα τα καταφέρουμε, που αφορούν λιγότερο πια το άμεσο μέλλον», δήλωσε ο υπουργός. «Οι αγορές και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν πειστεί ότι θα καταφέρουμε φέτος να μειώσουμε το έλλειμμα και αρχίζουν να μετατοπίζονται στο μετά. Δηλαδή τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια.»

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει τελικά «βαθύ λαρύγγι» (σ.σ. κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι η Αθήνα θα ζητήσει την αναθεώρηση της Συμφωνίας της 25ης Μαρτίου για το μηχανισμό στήριξης της χώρας μας), ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η πολιτική και τα μέσα διεθνώς και στη χώρα μας, είναι τέτοιος που δεν μπορεί κάποιος πάντα να ξέρει από πού προέρχεται μια συγκεκριμένη φημολογία.

Για το ίδιο θέμα πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε μια επώνυμη δήλωση αλλά μία υποτιθέμενη δήλωση κάποιου υποτιθέμενου αξιωματούχου, ενώ αμφισβήτησε και το αν όντως υπήρξε αυτή η δήλωση.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, σημείωσε χθες ότι «δεν ξέρει αν υπάρχει κυβερνητικός αξιωματούχος που να έκανε την δήλωση που του αποδίδεται» και τόνισε πως σε κάθε περίπτωση «είναι ανοησίες του αισχίστου είδους» τα περί πρόθεσης της Αθήνας να ζητήσει την αναθεώρηση της Συμφωνίας Στήριξης.

«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για την κυβέρνηση» τόνισε, αναγνώρισε ότι «οι πολλές δηλώσεις (σ.σ. για την οικονομία) δεν κάνουν καλό» και υπογράμμισε ότι «θα ήταν καλό να απομονωθούν όσοι αναπαράγουν τέτοια ζητήματα», κάνοντας έκκληση «στην κοινωνική ευθύνη των δημοσιογράφων, να μην δέχονται να αναμεταδίδουν δηλώσεις ανωνύμων πηγών, στην παρούσα δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα».

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει «η εύκολη ενασχόληση που ήταν πανταχού παρούσα τους τελευταίους μήνες γύρω από φημολογίες και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου».

Ανυπόστατες φήμες χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής σχετικά με το σχέδιο αρωγής της Ελλάδας.

«Αμετάβλητη» η θέση της Γερμανίας για το πακέτο στήριξης

Η θέση του Βερολίνου σχετικά με την Ελλάδα παραμένει ίδια με αυτή που διαμορφώθηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετά την εκτίναξη των spread των ελληνικών τίτλων σε νέα ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός πακέτου στήριξης, σε συνεργασία με το ΔΝΤ, στο οποίο θα μπορούσε να καταφύγει η Ελλάδα ως ύστατη λύση.

«Η θέση της κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. «Παραμένει η ίδια που συμφωνήθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.»

Κριτική στο Ευρωκοινοβούλιο για τις ασάφειες της απόφασης στήριξης

Στις ασάφειες της απόφασης των ηγετών της Ευρωζώνης, αλλά και στις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στην Ελλάδα αποδίδει την εκτόξευση του spread ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ.

Ο εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Γιοχάνες Σβόμποντα, υπογράμμισε ότι το μήνυμα που έστειλαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, στις 25 Μαρτίου, δεν ήταν θετικό για την Ελλάδα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η αγορά εξακολουθεί να είναι αρνητική.

H Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ρεβέκα Χαρμς χαρακτήρισε υποκρισία των ισχυρισμό ότι η απόφαση της 25ης Μαρτίου αποτελεί κοινοτική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα δίχτυ ασφαλείας, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, για την προστασία της Ελλάδας από το μηχανισμό αυτό ανέφερε η κα Χαρμς, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με την απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης, θα πρέπει οι Έλληνες να «βυθιστούν» εντελώς, ώστε να τους δοθεί βοήθεια, δήλωσε η κ. Χαρμς.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, αντέτεινε πάντως ότι τη συμφωνία την αποδέχθηκε από την αρχή ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Εκτενή δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο

To θέμα της Ελλάδας επανήλθε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου τα οποία κάνουν εκτενείς αναφορές στην εκτίναξη των spreads και στις φήμες περί επαναδιαπραγμάτευσης της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, τις οποίες πυροδότησε δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου σε γερμανική ιστοσελίδα.

«Η Ελλάδα πρέπει να μάθει να διαβάζει τις αγορές για να επιβιώσει», τιτλοφορείται άρθρο της Wall Street Journal, που κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για παλινωδίες και μπαράζ άστοχων δηλώσεων.

Oι Financial Times κάνουν προβάλλουν το θέμα των επιπλέον εγγυήσεων, ύψους περί τα 16,8 δισ. ευρώ, που θέτει στη διάθεση των εμπορικών τραπεζών το υπουργείο Οικονομικών, με ενεργοποίηση του πακέτου ενίσχυσης ρευστότητας της οικονομίας ύψους 28 δισ. ευρώ.

Σημειώνουν ακόμη ότι η συμφωνία της 25ης Μαρτίου που επετεύχθη στις Βρυξέλλες δεν καθησύχασε τις αγορές αλλά αντιθέτως υπάρχει μεγαλύτερος προβληματισμός σήμερα απ΄ ό,τι υπήρχε πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Οι Financial Times Deutschland γράφουν ότι «η είδηση της επαναδιαπραγμάτευσης ανέβασε τα ασφάλιστρα επικινδυνότητας στις 408 μονάδες και την απόδοση των ελληνικών ομολόγων δεκαετίας στο 7,02%. Πρώτη φορά ήταν τόσο ακριβά τα ασφάλιστρα από τότε που μπήκε η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Οι αναλυτές συναλλάγματος της Commerzbank δίνουν επίσης έμφαση στα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία έπεσαν οι καταθέσεις των επενδυτών στο εσωτερικό τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, εξέλιξη πρωτοφανής από την εποχή ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »