28/2/10

Γιγάντια παγόβουνα στην Ανταρκτική «απειλούν τα ωκεάνια ρεύματα»


Ο σχηματισμός δύο νέων γιγάντιων παγόβουνων έξω από την Ανταρκτική, και τα δύο στο μέγεθος του Λουξεμβούργου, απειλεί να επηρεάσει τα ωκεάνια ρεύματα και τη ροή οξυγόνου στις θάλασσες όλου του πλανήτη, προειδοποιούν Αυστραλοί, Γάλλοι και Γερμανοί ερευνητές.
Στις 12 ή 13 Φεβρουαρίου, ένα προϋπάρχον παγόβουνο μήκους 97 χιλιομέτρων προσέκρουσε στο άκρο ενός παγετώνα στην Ανταρκτική και απέσπασε ακόμα ένα γιγάντιο κομμάτι, μήκους 78 χιλιομέτρων, ανέφερε ...
ο Νιλ Γιανγκ, παγετωνολόγος του Ερευνητικού Κέντρου Ανταρκτικού Κλίματος στην Αυστραλία.
Τα δύο νέα παγόβουνα, συνολικής μάζας 1.560 δισεκατομμυρίων τόνων, πλέουν τώρα 100-150 χιλιόμετρα έξω από την Ανταρκτική, νότια της Αυστραλίας....

Η παρουσία μιας τόσο μεγάλης ποσότητας πάγου σε αυτό το ανοιχτό κομμάτι θάλασσας δεν αποκλείεται τώρα να επηρεάσει τα ωκεάνια ρεύματα, εκτίμησε ο Γάλλος Δρ Στιβ Ριντούλ, κορυφαίος ειδικός του κλίματος.
Τα ρεύματα αυτά κανονικά τροφοδοτούνται από ψυχρό, πυκνό νερό που βυθίζεται στον πυθμένα έξω από την Ανταρκτική και στη συνέχεια κινείται προς άλλες περιοχές σαν υποβρύχιος ιμάντας μεταφοράς.
Η περιοχή στην οποία βρίσκονται τώρα τα παγόβουνα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της παγκόσμιας ροής ψυχρού νερού προς τον πυθμένα, ανέφερε στο BBC ο Δρ Γιανγκ.
Ο ερευνητής προβλέπει τώρα μείωση στο ρυθμό κυκλοφορίας των ωκεάνιων ρευμάτων, η οποία θα μπορούσε μάλιστα να διαρκέσει για αρκετά χρόνια.
Δεδομένου ότι το ψυχρό νερό συγκρατεί περισσότερο οξυγόνο, η μείωση του ρυθμού κυκλοφορίας θα μπορούσε επιπλέον να οδηγήσει σε πτώση της συγκέντρωσης οξυγόνου σε μεγάλες εκτάσεις των ωκεανών.
«Ενδέχεται να υπάρξουν περιοχές των ωκεανών που χάνουν οξυγόνο, και τότε, βέβαια, μεγάλο μέρος της ζωής που βρίσκεται εκεί θα πεθάνει» συμφώνησε ο Μάριο Χοπέμα, ερευνητής του Ινστιτούτου Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας «Αλφρεντ Βέγκενερ» στη Γερμανία.
Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν τώρα να καταγράψουν τις αντιδράσεις των ωκεάνιων ρευμάτων προκειμένου να προχωρήσουν σε βελτιώσεις των υπολογιστικών μοντέλων για το παγκόσμιο κλίμα.
Τα δύο παγόβουνα δεν αναμένεται να λιώσουν σε λιγότερο από δύο δεκαετίες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα δέκα πιο παράξενα πράγματα που η Φυσική γνωρίζει αλλά οι περισσότεροι αγνοούν!



Για να υποστηρίξει αυτήν την άποψη, το βρετανικό πρακτορείο Telegraph, παρουσιάζει τα δέκα πιο παράξενα πράγματα που η Φυσική γνωρίζει αλλά οι περισσότεροι αγνοούν.

Τη σχετική ανάλυση έκανε ο φυσικός - κοσμολόγος και συγγραφέας εκπαιδευτικών επιστημονικών βιβλίων, Μάρκους Τσόουν. Τα δέκα πιο παράξενα...
πράγματα στη Φυσική:

1. Αν ο ήλιος αποτελείτο από μπανάνες θα ήταν εξίσου καυτός.

Ο ήλιος μας είναι καυτός, επειδή το τεράστιο βάρος του δημιουργεί μια πανίσχυρη βαρύτητα που ασκεί τεράστια πίεση στον πυρήνα του, που με τη σειρά της αυξάνει τη θερμοκρασία του. Αν αντί για υδρογόνο ο ήλιος αποτελείτο ακόμα και από… μπανάνες ίδιου βάρους, πάλι θα υπήρχε η ίδια πίεση, άρα η ίδια τεράστια θερμοκρασία.

2. Όλη η ύλη από την οποία αποτελείται η ανθρώπινη φυλή, δεν είναι μεγαλύτερη από ένα κύβο ζάχαρης.

Τα άτομα της ύλης είναι κατά 99,999999999% κενός χώρος. Αν κανείς μπορούσε να συμπιέσει όλα τα άτομα, αφαιρώντας τον κενό χώρο στο εσωτερικό τους, θα προέκυπτε ένας κύβος ύλης (με μέγεθος όσο ένας κύβος ζάχαρης), που θα ζύγιζε πέντε δισεκατομμύρια τόνους και θα ήταν δέκα φορές βαρύτερος από όλους μαζί τους ανθρώπους που σήμερα ζουν στη Γη. Η εν λόγω συμπίεση της ύλης συμβαίνει σε ένα υπέρ-πυκνό άστρο νετρονίων, που έχει απομείνει μετά από μια έκρηξη σουπερ-νόβα.

3. Τα γεγονότα στο μέλλον μπορούν να επηρεάσουν αυτό που συνέβη στο παρελθόν.

Καλωσορίσατε στον κόσμο της "Αλίκης στην χώρα των θαυμάτων", δηλαδή στην κβαντομηχανική. Πειράματα (που προτάθηκαν από τον διάσημο φυσικό Τζον Γουίλερ το 1978 και τελικά πραγματοποιήθηκαν το 2007) έδειξαν ότι η παρατήρηση ενός σωματιδίου τώρα μπορεί να αλλάξει τι συνέβη σε ένα άλλο σωματίδιο στο παρελθόν. Με άλλα λόγια, η αιτιότητα μπορεί να "δουλέψει" και ανάστροφα και άρα το παρόν να επηρεάσει το παρελθόν. Προς το παρόν αυτό έχει καταστεί εφικτό να παρατηρηθεί μόνο στο εργαστήριο και η επίδραση προς τα πίσω στον χρόνο δεν έχει ξεπεράσει κάποιο ασύλληπτα μικρό κλάσμα του δευτερολέπτου.

4. Σχεδόν ολόκληρο το σύμπαν λείπει.

Υπάρχουν πιθανότατα πάνω από 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν. Κάθε ένας από αυτούς έχει από δέκα εκατομμύρια έως ένα τρισεκατομμύριο άστρα (χώρια τους πλανήτες). Αν και υπάρχουν τόσα πράγματα να δούμε "εκεί έξω", υπάρχουν πολύ περισσότερα, αλλά δεν μπορούμε να τα δούμε. Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν, επειδή έχουν βαρύτητα και επιδρούν στην ορατή ύλη γύρω τους. Αυτά τα "άλλα" μυστηριώδη αόρατα πράγματα έχουν ονομαστεί "σκοτεινή ύλη" και "σκοτεινή ενέργεια" (μέχρι να ρίξουμε φως στο τι ακριβώς είναι) αποτελώντας το 98% του σύμπαντος. Η ορατή ύλη δεν είναι παρά το 2% περίπου (άντε 4%).

5. Κάποια πράγματα μπορούν να ταξιδέψουν πιο γρήγορα απ' το φως. Το φως δεν ταξιδεύει πάντα πολύ γρήγορα.

Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι σταθερή στα 300.000 χλμ το δευτερόλεπτο. Όμως το φως δεν ταξιδεύει πάντα στο κενό. Έτσι, στο νερό, για παράδειγμα, τα φωτόνια ταξιδεύουν με περίπου τα τρία τέταρτα της παραπάνω ταχύτητας, ενώ στους πυρηνικούς αντιδραστήρες μερικά σωματίδια (όταν διέρχονται μέσα από κάποιο μονωτικό υλικό που επιβραδύνει το φως) μπορεί να εξαναγκαστούν να κινηθούν σε ταχύτητες υψηλότερες και από αυτή του φωτός γύρω τους. Όταν αυτό συμβαίνει, τότε δημιουργείται η γαλάζια "ακτινοβολία Τσερένκοφ", κάτι αντίστοιχο με την υπερηχητική έκρηξη, αλλά στο πεδίο του φωτός, και γι' αυτό, άλλωστε, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες λάμπουν μέσα στο σκοτάδι. Παρεμπιπτόντως, η πιο αργή ταχύτητα φωτός που έχει ποτέ μετρηθεί, είναι μόλις 17 μέτρα το δευτερόλεπτο ή περίπου 61 χλμ. την ώρα (σαν… σακαράκα στη λεωφόρο!), κάτι που συμβαίνει όταν το φως διέρχεται μέσα από ρουβίδιο που έχει θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν.

6. Υπάρχουν άπειρα "εγώ" και "εσύ" που διαβάζουν τώρα αυτό το άρθρο.

Σύμφωνα με το καθιερωμένο μοντέλο της κοσμολογίας, το σύμπαν που μπορούμε να παρατηρήσουμε (με όλα τα άστρα και τους γαλαξίες του) δεν είναι παρά ένα ανάμεσα σε άπειρα άλλα σύμπαντα που συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα, όπως οι φυσαλίδες σε ένα αφρό. Επειδή είναι άπειρα, οτιδήποτε δεν είστε σε αυτό το σύμπαν, μπορεί να είστε σε ένα άλλο (αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας…). Αν και τα πιθανά "σενάρια" που εκτυλίσσονται στα διάφορα σύμπαντα είναι πάρα πολλά, ο αριθμός τους τελικά είναι πεπερασμένος και όχι άπειρος. Συνεπώς, ένα γεγονός (π.χ. το γράψιμο ή η ανάγνωση αυτού του άρθρου) πρέπει να έχει συμβεί άπειρες φορές στο παρελθόν (κάτι παρόμοιο είχε πει και ο Νίτσε, αλλά κατέληξε στο ψυχιατρείο).

7. Οι μαύρες τρύπες δεν είναι μαύρες. Πολύ σκούρες μπορεί να είναι, αλλά όχι μαύρες.

Στην πραγματικότητα, λάμπουν ελαφρά εκπέμποντας σε όλο το φάσμα της ακτινοβολίας -και στο μήκος κύματος του ορατού φωτός. Η εκπεμπόμενη ακτινοβολία αποκαλείται "ακτινοβολία Χόκινγκ", προς τιμήν του διάσημου φυσικού Στέφεν Χόκινγκ που πρώτος πρότεινε την ύπαρξή της. Επειδή συνεχώς εκπέμπουν ακτινοβολία, οι μαύρες τρύπες σταδιακά χάνουν μάζα και τελικά θα εξαφανιστούν, αν δεν αναπληρώνουν με κάποιο τρόπο (π.χ. από διαστρικά αέρια) την μάζα που συνεχώς χάνουν.

8. Δεν έχει νόημα η αναφορά σε παρελθόν, παρόν και μέλλον στο σύμπαν.

Σύμφωνα με την ειδική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, δεν υπάρχουν στο σύμπαν πράγματα όπως το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ο χρόνος είναι σχετικός. Ο δικός μας χρόνος μοιάζει με του διπλανού μας, επειδή βρισκόμαστε στον ίδιο πλανήτη και κινούμαστε με την ίδια ταχύτητα. Αν βρισκόμασταν ο ένας στη Γη και ο άλλος σε ένα άλλο πλανήτη και κινούμασταν με πολύ διαφορετική ταχύτητα, θα γερνούσαμε με διαφορετικό ρυθμό.

9. Ένα σωματίδιο εδώ μπορεί να επηρεάσει αυτομάτως ένα άλλο σωματίδιο στην άλλη πλευρά της Γης

Και πάλι η κβαντομηχανική με τα θαύματά της (το συγκεκριμένο αποκαλείται "κβαντική εμπλοκή"). Πειράματα έχουν δείξει ότι η παρατήρηση ενός σωματιδίου στο εργαστήριο μπορεί να επηρεάσει μυστηριωδώς ένα άλλο σωματίδιο σε μεγάλη απόσταση.

10. Όσο πιο γρήγορα κινείστε, τόσο πιο βαρύς γίνεστε.

Αν τρέχετε πραγματικά γρήγορα, κερδίζετε βάρος, ευτυχώς όχι μόνιμα, αλλά στιγμιαία. Αν κάτι κινείται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, αποκτά μεγάλη ενέργεια που γίνεται μάζα (ενέργεια και μάζα είναι ισοδύναμες, σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας). Το φαινόμενο αυτό όμως είναι αμελητέο στις χαμηλές ανθρώπινες ταχύτητες πάνω στον πλανήτη μας, έτσι οι σπρίντερ δεν έχουν ανιχνεύσιμο μεγαλύτερο βάρος όταν τρέχουν από ό,τι όταν μένουν ακίνητοι. Μετά από όλα αυτά, μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε την καθημερινή σας ζωή, σαν να μην τρέχει τίποτε. Αφήστε τον εαυτό σας να προβληματίζεται σε ένα άλλο σύμπαν!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μαρία Δαμανάκη: "Είμαι Εβραία..."




"Η κα. Μαρία Δαμανάκη ομολογεί μέσα στην βουλή των Ελλήνων ότι είναι Εβραία και ότι θίχτηκε από τον Καρατζφέρη που αποκάλεσε τον κ. Ροζάκη "κύριο Ροζενστάιν"...


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λουκάς Αποστολίδης): Η συνάδελφος κα Δαμανάκη έχει το λόγο.

ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα αρχίσω με μια καθυστερημένη παρατήρηση, αν μου επιτρέπετε προς το Προεδρείο. Δεν ήσασταν εσείς στην 'Εδρα, αλλα πριν από λίγη ώρα ο κ. Καρατζαφέρης μιλώντας εδώ στη Βουλή αποκάλεσε το συνάδελφο κ. Ροζάκη "κύριο Ροζενστάιν".

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ: Τι σας ενδιαφέρει;

ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Τι με ενδιαφέρει, κύριε συνάδελφε; Είμαι Εβραία γι' αυτό μ' ενδιαφέρει. Και όσο κάνετε προσπάθεια να επικρατήσει ρατσισμός στην Αίθουσα, εγώ είμαι Εβραία. Γι' αυτό μ' ενδιαφέρει.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΓΟΝΑΣ: Δεν υπάρχει ρατσισμός, κυρία Δαμανάκη, προς Θεού!

ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι οι συνάδελφοι έχουν ονόματα και το Προεδρείο πρέπει να είναι πιο ευαίσθητο σ' αυτές τις περιπτώσεις. Και ο κ. Καρατζαφέρης εν πάση περιπτώσει μπορεί να τα λέει αυτά από το κανάλι του, αλλά στο Κοινοβούλιο ας είμαστε πιο προσεκτικοί.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ: Λογοκρισία θα κάνετε;"

http://www.thermopilai.org/content/maria-damanake-eimai-ebraia
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η ευκαιρία του Αντώνη Σαμαρά

Λογικά, ένας ταλαντούχος πολιτικός θα ευχόταν να αντιμετωπίσει κάποτε, από ηγετικό πόστο, μια σοβαρή, επικίνδυνη για τη χώρα του κρίση. Και αυτό επειδή σε συνθήκες κρίσης αποδείχνεται και αναδείχνεται το πολιτικό ταλέντο – χάρισμα ξέχωρο, διαφορετικό και από την οξύνοια, τη μόρφωση, τη γοητεία.

Ο Αντώνης Σαμαράς «ευτύχησε» να του δοθεί αυτή η ευκαιρία δοκιμασίας των ηγετικών του προσόντων αμέσως μετά την εκλογή του στην αρχηγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κρίση στην οποία βυθίζεται (με ταχύτητα κατακρημνισμού) η χώρα και που τη βρήκε να τον περιμένει, είναι μάλλον η πιο αδιέξοδη και επικίνδυνη από όσες έζησε το ελλαδικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες. Μάλλον για πρώτη φορά ξεγυμνώνεται σε κοινή (διεθνή) θέα ο χαρακτήρας ανήκεστης φαυλότητας και υπανάπτυξης αυτού του κράτους, η ευτέλεια και μικρόνοια των ηγητόρων του, ο πρωτογονισμός της ιδιοτέλειας ως απόλυτη προτεραιότητα βίου σε μια χώρα που ακόμα ακκίζεται σαν κοιτίδα τάχα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Πρώτη φορά δεν υπάρχει για την Ελλάδα όχι υποστηριχτής, αλλά ούτε δανειστής έντιμος, έξω από τα κυκλώματα των τοκογλύφων. Πρώτη φορά το ελληνικό όνομα προκαλεί όχι επιφυλάξεις ή αμφισβητήσεις, αλλά καταιγισμό γενικής αγανάκησης, προπηλακισμών, αηδιασμένης οργής. Πρώτη φορά βγαίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και παραδέχεται, δίχως αιδώ και λύπην, την εθελούσια παραίτησή μας από την ελεύθερη αυτοδιαχείριση και την κρατική ανεξαρτησία. Την ίδια ώρα που οι τελωνειακοί απεργούν νεκρώνοντας για μια ακόμα φορά την παραλυμένη αγορά και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών κάνουν «κατάληψη» στο γραφείο του υπουργού τους!

Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αντώνης Σαμαράς αντιδρά ώς τώρα συνετά, με σοβαρότητα και ευπρέπεια. Κρίνει τις κυβερνητικές ενέργειες κομίζοντας θετικές αντιπροτάσεις, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες επαφών με παράγοντες της παραγωγής και της αγοράς, αναζητώντας ρεαλιστικές δυνατότητες ανάσχεσης των συνεπειών της κρίσης. Δεν «λαϊκίζει», δεν περιττολογεί, εμφανίζει σεμνότητα και ήθος που το κόμμα του είχε πολλές δεκαετίες να επιδείξει – αν επέδειξε ποτέ.

Θετικά, όλα αυτά, αλλά δεν αρκούν. Χαρακτηρίζουν έναν καλό ίσως διαχειριστή, όχι έναν ηγέτη. Είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί ο τυφώνας με τη λογική και πάλι των διορθωτικών παρεμβάσεων, των «βελτιώσεων» του εκφαυλισμένου κράτους. Για να ξαναποκτήσουμε πολιτειακή ανεξαρτησία, ελευθερία αυτοδιαχείρισης, δεν αρκούν τα βελτιωτικά μερεμέτια. Χρειάζονται τομές, αλλαγές επώδυνες, θεσμικές μεταρρυθμίσεις ριζικές.

Ο ολίγιστος πρωθυπουργός της χώρας έχει δείξει κιόλας όλα τα χαρτιά του, ολόκληρη την γκάμα των δυνατοτήτων του: Είναι ένας τυπικός Παπανδρέου, έχει τον λαϊκισμό στις βιολογικές του καταβολές, δεν θα πάρει ποτέ μέτρα που θα δυσαρεστήσουν τα στίφη των κρατικοδίαιτων ακαμάτηδων, του συνδικαλισμένου γκανγκστερισμού, των κομματικών χρυσοκάνθαρων. Μάλλον έλπιζε να έχει οικονομικά ανταλλάγματα ξεπουλώντας μέσα στον χειμώνα τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και εντείνοντας τον μεθοδικό αφελληνισμό της παιδείας, της γλώσσας, της ιστορικής συνείδησης των Ελλήνων – όπως μοιάζει να απαιτούν «ξένα κέντρα αποφάσεων» και όπως φάνηκε με τη στελέχωση των σχετικών υπουργείων. Αλλά «δεν του βγήκε». Τώρα τρέχει αλαλιασμένος από χώρα σε χώρα μάλλον ευελπιστώντας ότι με καλές δημόσιες σχέσεις και τα αγγλικά μητρική του γλώσσα θα ξαναβρεί δανειστές για να παρατείνεται ο ηδονικός λήθαργος (ή επιθανάτιο κώμα) της ελλαδικής κοινωνίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα αποτελούσε αντιπρόταση στον Παπανδρεϊσμό, αν άλλαζε τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού: Αν μετέφερε την αναμέτρηση από το πεδίο της έγνοιας για το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις, στο πεδίο των πραγματικών προβλημάτων της χώρας. Ο ρεαλισμός της μεταφοράς θα γινόταν φανερός στη γλώσσα: Αν τολμούσε ο Σαμαράς αυτό που περιμέναμε από την πρώτη στιγμή της ανάρρησής του στην ηγεσία: Τίμια και ανυπόκριτα να ζητήσει, για λογαριασμό του κόμματός του, συγγνώμη από τον λαό, συγγνώμη για τα λάθη, τις παραλείψεις, την αβελτηρία – τα εγκλήματα που διέπραξε το κόμμα του σαν κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Και για να είναι πράξη, όχι πυροτέχνημα η αίτηση συγγνώμης, να αποσύρει ο αρχηγός από το προσκήνιο όλο τον θίασο της πεντάχρονης εγκληματικής αθλιότητας – να διαστείλει η κοινή γνώμη το κόμμα του Σαμαρά από τους αποτυχημένους, ανίκανους ή διεφθαρμένους που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και στον διεθνή διασυρμό. Είναι στοιχειώδες και αυτονόητο χρέος του ηγέτη να διασώσει τους στόχους και την αξιοπιστία μιας πολιτικής παράταξης και όχι τα προνόμια ανυπόληπτων, αποδεδειγμένης ασημαντότητας ή και φαυλότητας στελεχών.

Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει τουλάχιστον να καταλαβαίνει το κυρίως πολιτικό δίλημμα που με τρόπο αδυσώπητο θέτει η τρέχουσα κρίση της χώρας: ΄Η θα ξαναστηθεί από την αρχή το ελλαδικό κράτος ή θα δεχθούμε τελεσίδικα το ιστορικό μας τέλος. Να ξαναστηθεί το κράτος, σημαίνει: Αλλα κριτήρια και άλλους στόχους για την οργάνωση του κοινού μας βίου, άλλους θεσμούς εκπαίδευσης, δημόσιας διοίκησης, συνδικαλισμού, άμυνας, άλλο εκλογικό σύστημα, άλλη οργάνωση του κοινοβουλίου, άλλες προϋποθέσεις λειτουργίας των κομμάτων. Αν ένα κόμμα εξουσίας δεν δουλέψει επίμοχθα και επιτελικά για να συγκροτήσει προτάσεις τέτοιων ριζικών αλλαγών, από πού αλλού να προκύψει ελπίδα;

Εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα, φίλος προσωπικός του Οδυσσέα Ελύτη και πνευματικό έκγονο της ελληνοκεντρικής «στροφής» που μας κληροδότησε η Γενιά του ’30, ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε να είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός, μετά τον Ιωνα Δραγούμη, που να καταλαβαίνει τον ελληνισμό σαν κοσμοπολίτικη πρόταση πολιτισμού και όχι σαν βαλκανική επαρχία που πιθηκίζει συμπλεγματικά τη Δύση. Πρέπει να καταλαβαίνει ότι μόνο η καισαρική ιδεολογική διαφοροποίηση του κόμματός του από τον αχταρμά των πατριδομηδενιστών που κυβερνάει τον τόπο μετά τη μεταπολίτευση του ’74, θα μπορούσε να αναδείξει και το κόμμα του πάλι σε «παράταξη» και στο κράτος το ελλαδικό να ξαναδώσει αξιοπρέπεια.

Για να ξαναστηθεί κράτος, λειτουργικό, παραγωγικό, οικονομικά εύρωστο, πρέπει ο Ελληνας να ξαναβρεί τον αυτοσεβασμό του, τη ζωντανή συνέχεια της γλώσσας του, την ιστορική του αυτοσυνειδησία και τις ευθύνες που αυτή γεννάει. Να ξαναγεννηθεί σχολειό που να ετοιμάζει πολίτες με κριτική σκέψη, όχι ανδρείκελα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού και των αδίστακτων καπήλων της Αριστεράς. Η έξοδος από την κρίση είναι συνάρτηση στόχων κοινωνικών και ηγετικού αναστήματος.

Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» παραμένει το πιο ρεαλιστικό εγχειρίδιο πολιτικής πρακτικής που γνώρισε ο νεότερος Ελληνισμός.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/2/10

"Αποδοκίμασαν το Ιερώνυμο στον Άγιο Παντελεήμονα"



"Χθες το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέφθηκε την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα για τους χαιρετισμούς. Όταν εισήλθε ο Ιερώνυμος στην Εκκλησία αμέσως σχεδόν όλοι οι Ενορίτες άδειασαν τον Ναό και έμειναν μέσα σε αυτόν μόνον.. πέντε δέκα άτομα...


Αρκετοί από τους πιστούς που αποχώρησαν τον αποδοκίμασαν. Έντονες αποδοκιμασίες δέχτηκε και ο πατήρ Μάξιμος γιατι όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι της περιοχής κλειδώσε Έλληνες κατοίκους εκτός της Εκκλησίας ώστε να γίνει δυνατή η προσαγωγή τους από την αστυνομία και να εμποδιστεί η συμμετοχή τους σε εκδήλωση που γινόταν από τους κατοίκους της γειτονικής πλατείας Αμερικής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/2/10

Σοκ και δέος από τα μέτρα του Ρεν


«Σοκ και δέος» είναι η λύση που κομίζει την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν , που καταφτάνει με έτοιμο σχέδιο «υπό μάλης».

Η έντονη αμφισβήτηση εκ μέρους των κοινοτικών για όλες τις προβλέψεις και τις παραδοχές της κυβέρνησης στο Πρόγραμμα Σταθερότητας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε άνευ προηγουμένου σκληρά μέτρα –που καμία σχέση δεν θα έχουν όσα θεωρούντο τέτοια ως τώρα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν ισχύουν πλέον οι «κόκκινες» διαχωριστικές γραμμές που είχαν τεθεί. Είναι ενδεικτικό ότι η κατάργηση του 14ου μισθού είναι το πρώτο που απαιτούν πλέον οι Βρυξέλλες, ενώ οι αυξήσεις σε ΦΠΑ κλπ φόρους θεωρούνται …«ημίμετρα»!

Την ίδια στιγμή που οι Βρυξέλλες μας ετοιμάζουν «στενό κουστούμι», στην κυβέρνηση φαίνεται να κινούνται με πιο … χαλαρούς ρυθμούς. Όπως ανέφερε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου, οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων … αναβάλλονται για το 2011.

Επιπλέον, την ερχόμενη Τρίτη ή Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική για το 2010 (με πάγωμα μισθών και μείωση επιδομάτων).

Στις αρχές της εβδομάδας θα αρχίσει επίσης η … τμηματική δημοσιοποίηση του προσχεδίου του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

«Μέρα παρά μέρα» ή και λίγο πιο αραιά, θα αναρτάται στο διαδίκτυο (www. egov.gr) ένα-ένα κεφάλαιο του νομοσχεδίου για νέο γύρο δημόσιας διαβούλευσης.

Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο, το προσχέδιο θα ενσωματώσει τις αλλαγές με τις οποίες θα κατατεθεί (μετά τα μέσα Μαρτίου) προς συζήτηση στη Βουλή.

Όπως εκτιμάται, το νέο φορολογικό σύστημα θα αποτελεί νόμο του Κράτους από τον … Απρίλιο και θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη από τον Μάιο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στον αέρα 450 χιλιάδες ασφαλισμένοι


Η τελευταία πράξη στην λυσσαλέα όπως είχε εξελιχθεί κόντρα μεταξύ του προέδρου της Commercial Value Δ. Βιδάλη και του ομολόγου του στην Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης Γ. Πέτσα εκτός από την ήττα του πρώτου, είχε κι άλλα παράλληλα θύματα. Κι αυτό διότι η διαδικασία εκκαθάρισης στην οποία η Commercial Value τοποθετείται έχει μια σειρά από παράπλευρες απώλειες.

Πρώτο θύμα, οι 400 χιλιάδες ασφαλισμένοι της εταιρείας στον κλάδο αυτοκινήτου και οι 50 χιλιάδες ασφαλισμένοι του κλάδου ζωής, οι οποίοι πλέον βρίσκονται στον αέρα. Σημαντικη΄όμως απώλεια είναι και οι περίπου 200 θέσεις εργασίας που χάνονται καθώς και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι περίπου 800 πράκτορες που συνεργάζονταν με την εταιρεία, πολλοί εκ των οποίων θα βρεθούν μπροστά σε δυσθεώρητα οικονομικά προβλήματα.

Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας έχει φυσικά παρενέργειες και στη λειτουργία της Aspis Bank στην οποία η Commercial Value είναι ο βασικός μέτοχος. Παρά ταύτα, πληροφορίες του protothema.gr αναφέρονται σε επικείμενη παρέμβαση Προβόπουλου ώστε οι μετοχές της ασφαλιστικής να αγοραστούν έναντι 1 ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο θα κληθεί να δράσει πυροσβεστικά.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός πως σχεδόν στην τελευταία της απόφαση πριν εκχωρηθούν οι αρμοδιότητές της στην Τράπεζα της ελλάδος, η Επιτροπή Ελέχου Ιδιωτικής Ασφάλισης έδωσε το τελευταίο χτύπημα στην Commercial Value. Στελέχη της αγοράς μιλάνε για μια βεντέτα την οποία έληξε με δυναμικό τρόπο ο πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α. και κουμπάρος του Κώστα Καραμανλή Γ. Πέτσας λόγω της πολιτικής κόντρας που είχε με τον πρόεδρο της ασφαλιστικής και γνωστό για τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Βιδάλη. Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης φέρεται να μην μπορεί να αντιδράσει, λόγω του αιφνιδιασμού που δέχθηκε από τον κ. Πέτσα. Παρά ταύτα, ο κ. Πέτσας όπως τονίζεται, δεν έλαβε υπόψιν του το διπλό ενδιαφέρον εξαγοράς της εταιρείας από ρωσικό και βρετανικό όμιλο. Μάλιστα οι μεν Ρώσοι ενδιαφέρονταν για εξαγορά του τραπεζικού βραχίονα, οι δε Βρετανοί του ασφαλιστικού. Θα πρέπει επίσης να θυμίσουμε πως και στο παρελθόν ο κ. Πέτσας εγείροντας σειρά ζητημάτων, εμπόδισε την αύξηση κεφαλαίου από κυπριακά κεφάλαια στην εταιρεία καθώς και τη συμφωνία – σανίδα σωτηρίας για την Commercial Value με τη γαλλική ασφαλιστική ΑΧΑ

Εκτός εκκαθάρισης τα συμβόλαια ζωής

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, αργά το απόγευμα ανακοίνωσε ότι, καθώς η εταιρεία αποτελεί μία εκ των σημαντικών ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών, αποφασίστηκε να μην τεθούν σε ασφαλιστική εκκαθάριση τα χαρτοφυλάκια ζωής της εταιρείας και να εξακολουθήσει η λειτουργία τους, με σκοπό την αναδιοργάνωση και μεταβίβασή τους σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία, ώστε να διασφαλιστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι εργαζόμενοι.

Επόπτης χαρτοφυλακίων ζωής της εταιρείας διορίζεται ο κ. Ιωάννης Παντελίδης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

24/2/10

Απορρίπτει κάθε είδους εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο εξωτερικό από το ΥΠΕΞ


Δυστυχώς τελικά δεν ήταν τα χρήματα το πρόβλημα για το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών όσον αφορά την διοργάνωση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου απέστειλε νέα εγκύκλιο στις Διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό με την οποία απορρίπτεται το αίτημα πολλών πρεσβευτών και προξένων να διοργανώσουν χωρίς δαπάνη για το ελληνικό Δημόσιο την καθιερωμένη δεξίωση για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί το ελληνικό….Υπουργείο Εξωτερικών για την άρνηση διοργάνωσης εκδηλώσεων ακόμα και χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου είναι ότι πρέπει να υπάρξει, λέει, ενιαία εικόνα σε όλες τις ελληνικές διπλωματικές αποστολές.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τι και αν ο Λύκος φόρεσε προβιά αρνιού, πάλι λύκος είναι: Δηλώσεις για Κύπρο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Κληθείς να σχολιάσει δήλωση που φέρεται να έκανε ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τζέϊμς Τζέφρι, συμφωνά με την οποία η Τουρκία είναι μια ειρηνική χώρα και δεν εισέβαλε ποτέ σε γειτονικά της κράτη, ενώ υποστήριξε ότι η Άγκυρα «έχει ανησυχίες ασφαλείας στην Κύπρο και στο βόρειο Ιράκ», ο...

εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Κρόουλι συμφώνησε με τον κ. Τζέφρι, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον «κοιτάζει εμπρός και όχι πίσω». Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για έναν «πολύ εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της ελληνοκυπριακής κοινότητας, τον οποίο υποβοηθούν τα Ην. Έθνη». Εξέφρασε, δε, ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ «διαδραματίζουν ρόλο σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλοντας στην αναζήτηση δίκαιας λύσης. Και δεν νομίζουμε ότι έχει αξία να πηγαίνει κανείς πίσω στην ιστορία των τελευταίων 35 ετών».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

22/2/10

Ανακοινώθηκε η συμφωνία Aegean - Olympic Air



Στη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους συμφώνησαν οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών Aegean και Olympic Air. Οι εταιρείες Olympic Handling και Olympic Engineering θα καταστούν κατά 100% θυγατρικές του νέου σχήματος.

Η νέα εταιρεία, η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση θα χρησιμοποιεί το όνομα και τα σήματα της Olympic Air μετά από το απαραίτητο μεταβατικό χρονικό διάστημα αλλαγών και προσαρμογής όπου θα χρησιμοποιούνται παράλληλα το όνομα και τα σήματα της Aegean.

Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού που λόγω του μεγέθους και των όρων της συναλλαγής είναι αρμόδια, ενώ μέχρι τότε θα εξειδικευθούν όλα τα διαδικαστικά βήματα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.

Με βάση τη συμφωνία ο βασικός μέτοχος της Aegean (Όμιλος Βασιλάκη) και ο μοναδικός μέτοχος της OA (Marfin Investment Group) θα έχουν ισότιμη μετοχική συμμετοχή στην ενοποιημένη εταιρεία, ενώ στην εταιρεία θα παραμείνουν, διατηρώντας αναλογικά τη συμμετοχή τους ως μέτοχοι, οι όμιλοι Λασκαρίδη, Β. Κωνσταντακόπουλου, Γ. Δαυίδ και Λ. Ιωάννου καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] Σχετικά άρθρα , συνεχίζοντας να στηρίζουν την εξαιρετικά σημαντική αυτή προσπάθεια για τη χώρα.

Οι κ.κ. Θ. Βασιλάκης και Α. Βγενόπουλος θα ηγηθούν του νέου σχήματος εξασφαλίζοντας την ομαλή ενοποίηση των εργασιών και τη δημιουργία του «Εθνικού Πρωταθλητή» στις αερομεταφορές που θα μπορέσει να μεγεθύνει την παρουσία του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να συνεχίσει να καλύπτει και τα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας μας, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Θ. Βασιλάκης: Αναγκαία η σύνθεση των ελληνικών δυνάμεων

«Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Aegean υλοποιείται ένα όραμα για καινοτόμες, ποιοτικές υπηρεσίες με σημαντικές επενδύσεις. Τα μεγέθη των ανταγωνιστών στις αερομεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν αναγκαία τη σύνθεση των ελληνικών δυνάμεων για να πετύχουμε αυτοδύναμη κάλυψη των αναγκών της στρατηγικής μας βιομηχανίας, του τουρισμού, επέκταση των επιλογών προορισμών για τους καταναλωτές αλλά και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και ανάπτυξη των ελληνικών εταιριών και την απασχόληση στον κλάδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Aegean κ. Θεόδωρος Βασιλάκης.

Α. Βγενόπουλος: Οι συγκυρίες επιβάλλουν συγκέντρωση δυνάμεων

«Οι σημερινές συγκυρίες τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και του κλάδου των Αερομεταφορών επιβάλλουν συγκέντρωση δυνάμεων για την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών στους καταναλωτές, την προστασία θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Olympic Air, Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σημείωσε δε ότι η «συγχώνευση της Olympic με την Aegean επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους και παράλληλα διατηρεί και γιγαντώνει το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ που είναι κομμάτι της εθνικής μας παράδοσης και περιουσίας και κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

21/2/10

Οι έξωθεν και οι έσωθεν κερδοσκόποι

Η παρακμή μιας κοινωνίας συνοδεύεται, σχεδόν πάντοτε, από την προσπάθεια των παρηκμασμένων να μεταθέσουν σε άλλους τις ευθύνες και την ενοχή για την παρακμή τους. Είναι φυσικό. «Η υπεράσπιση του εγώ μας πεθαίνει ένα τέταρτο μετά τον θάνατό μας». Οι άνθρωποι δεν αντέχουμε την αποτυχία μας, ο ψυχισμός μας ορμέμφυτα την αρνείται. Πρέπει, οπωσδήποτε, κάποιοι άλλοι να φταίνε για τη δική μας παρακμή – άνθρωποι, συγκυρίες, διεθνείς παράγοντες. Η αυτεπίγνωση λαθών, αστοχημάτων, ανικανότητας είναι σπάνιο ατομικό κατόρθωμα και σχεδόν ποτέ συλλογικό. Η προσπάθεια, ψυχολογικά ανεπίγνωστη και αντανακλαστικά αυτονόητη, να επιρρίψουμε σε άλλους την ευθύνη της δικής μας παρακμής, γεννάει και το σύμπτωμα που εύστοχα ονομάστηκε «συνωμοσιολογία»: Κάποιοι σίγουρα συνωμοτούν εναντίον μας, μεθοδεύουν και επιδιώκουν την ιστορική μας εξαφάνιση, μας πολεμούν ύπουλα και πονηρά. Μόνον έτσι δικαιολογούμε τον εκπεσμό μας, την κρατική μας διάλυση, τον εκφαυλισμό μας, την κυρίαρχη ανικανότητα και αναξιοκρατία, τον διεθνή διασυρμό μας.

Θα άξιζε μια στατιστική απογραφή του ποσοστού των Ελληνωνύμων σήμερα που είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι για την οικονομική χρεοκοπία του κράτους μας, για τη διάλυση και καταρράκωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τη θλιβερή αγλωσσία μας, το μπάχαλο της δημόσιας διοίκησης, την ολέθρια ανικανότητα και ιδιοτέλεια των πολιτικών μας, την ανομία και την ξέφρενη βία στις μεγαλουπόλεις μας, για όλα, φταίνε άλλοι: Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, οι Εβραίοι (άγνωστο γιατί), το Βατικανό (επειδή «μισεί» τους Ορθοδόξους), κάποιες αλλοεθνείς «μυστικές υπηρεσίες» (ΜΙΤ, Μοσάντ, CIA), οι διεθνείς μαφίες κερδοσκόπων. Οι συνωμοσιολόγοι δεν μπορούν (δεν έχουν τη νοητική διαύγεια) να δουν τα προφανή και απλούστατα, επιμένουν να φαντάζονται τα περίπλοκα και αναπόδεικτα. Προφανές και απλό είναι ότι κάθε οργανωμένη συλλογικότητα θέλει να προωθήσει, στον στίβο του διεθνούς ανταγωνισμού, τα δικά της συμφέροντα. Και φυσικά εκμεταλλεύεται τους αδύναμους ή ανίκανους ανταγωνιστές της, ίσως και να μεθοδεύει, αν της προσφέρονται ευκαιρίες, την επιδείνωση της ανικανότητάς τους, το ξεγύμνωμα των αδυναμιών τους. Αλλά οι όροι αυτοί του ανταγωνισμού είναι κοινοί για όλους στον διεθνή στίβο, και θα είναι ίδιοι πάντοτε – «έως αν η αυτή φύσις ανθρώπων ή» (όσο η φύση των ανθρώπων θα είναι αυτή που είναι). Επομένως οι συμφεροντολογικές δολιότητες κυβερνήσεων, οικονομικών παραγόντων, μυστικών υπηρεσιών ή όποιων άλλων είναι φυσικό να εκμεταλλεύονται την παρακμή μιας οργανωμένης σε κράτος κοινωνίας, αλλά δύσκολο, ίσως και αδύνατο, να προκαλέσουν την παρακμή.

Εκτός από τους συνωμοσιολόγους, η παρακμή γεννάει και ένα άλλο, στους αντίποδες, έκτρωμα: Ανθρώπους έτοιμους να πουλήσουν διευκολύνσεις στον οποιονδήποτε, ορεγόμενο να εκμεταλλευτεί την παρακμή της χώρας τους, ισχυρό αλλοδαπό. Η παροχή διευκολύνσεων γίνεται με ωμά, χυδαία ανταλλάγματα (σπανιότερα με χρήμα, συχνότερα με έξωθεν υποστήριξη για την κατάκτηση επιφανών εγχώριων «πόστων» εξουσιαστικής ισχύος ή για την εξασφάλιση προνομιακής δημόσιας προβολής). Γίνεται η παροχή διευκολύνσεων και χωρίς ανταλλάγματα: από συμπλεγματικούς που κολακεύονται να εκλαμβάνουν το πρακτοριλίκι σαν «κοσμοπολιτισμό», δείγμα «εκσυγχρονισμού», επιδεικτικής απαλλαγής τους από τη μειονεξία του επαρχιώτη που κουβαλάνε στην ψυχή τους. Ο συνδυασμός των δύο (φτηνής ιδιοτέλειας και συμπλεγμάτων επαρχιωτικής μειονεξίας) αναδείχνει κορυφαίους σε επιδόσεις αρνησιπατρίας τους καριερίστες της «ανανεωτικής» τάχα και Αριστεράς. Με το πρόσχημα της εμμονής στον μαρξιστικό διεθνισμό πουλάνε ανενδοίαστα εκδουλεύσεις στη διεθνώς ηγεμονεύουσα σήμερα φιλοδοξία «Νέας Τάξης» πραγμάτων (δηλαδή αγορών). Προπαγανδίζουν με ζηλωτικό φανατισμό το μοντέλο της «πολυπολιτισμικής» κοινωνίας, αρνούνται κάθε κριτήριο πολιτισμικής συμβατότητας για την παροχή ελληνικής ιθαγένειας σε όσους παράνομα και εκβιαστικά εισέρχονται στη χώρα. Κηρύχνουν παθιασμένα το εθνικό κράτος «ξεπερασμένο» και ιδεολόγημα τον στόχο της κοινωνικής συνοχής. Μάχονται, με νύχια και με δόντια, να επιβάλουν στανικά την κατασυκοφάντηση (ή την αγνόηση) της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων στο ελληνικό σχολείο, στον πολιτικό λόγο, στην τηλεοπτική χειραγώγηση του λαού – να καταστήσουν την αρνησιπατρία κυρίαρχη εξουσιαστική ιδεολογία.

Είτε συμπλεγματικοί είτε συμφεροντοσκόποι, οι θιασώτες του αφασικού «πλουραλισμού», αν και με καταγωγική εξάρτηση από τον μαρξιστικό διεθνισμό, συγκροτούν σήμερα την πιο πειθαρχημένη σε ομογνωμία και ομογλωσσία παράταξη που καλύπτει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα: από την άκρα Δεξιά (τη νεοφιλελεύθερη) ώς την εκτός Περισσού παρδαλότροπη Αριστερά. Η εξουσιαστική ισχύς αυτής της (κοινωνικά περιθωριακής) παράταξης είναι προκλητικά δυσανάλογη με το αριθμητικό μέγεθός της και τα ουσιαστικά προσόντα των ανθρώπων που τη συγκροτούν. Πώς γίνεται να στελεχώνουν και να ελέγχουν, με κάθε κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και τους νευραλγικότερους εκπαιδευτικούς θεσμούς, τα πιο κρίσιμα πόστα τηλεοπτικής «ενημέρωσης», την εμφατικότερη προβολή και αποκλειστική εκπροσώπηση της ελληνικής «ιντελιγκέντσιας» στον Τύπο; Επιτρέπουν στους «συνωμοσιολόγους» να υποθέτουν τον «ξένο παράγοντα» δικτυωμένον ώς τις πιο απίθανες πτυχές των κέντρων εξουσίας στην Ελλάδα.

Σίγουρα οι «συνωμοσιολόγοι» φαντάζονται και υπερβάλλουν, θέλουν η ευθύνη για την παρακμή μας να είναι στους ξένους. Αλλά οι λαβές που τους δίνουν οι πανίσχυροι αρνησιπάτριδες δεν είναι λίγες ούτε ευκαταφρόνητες: Υπερασπίζουν με πάθος το «δικαίωμα» των Σκοπιανών να «αυτοκαθορίζονται», έστω και πλαστογραφώντας την Ιστορία, για να προωθήσουν επιθετικό αλυτρωτισμό. Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι «ο δικός μας εθνικισμός, η δική μας πατριδοκαπηλία, ο σκοταδισμός μας, όλα αυτά που εμποδίζουν να κατανοήσουμε την εποχή μας». Να ψηφίσουμε λοιπόν, άνευ όρων, την είσοδο της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, την είσοδο της Τουρκίας στην Ε. Ε.

Να καταργήσουμε τη διδασκαλία της αρχαίας γλώσσας – είναι περιττή, ξένη γλώσσα. Να πάψουμε να διδάσκουμε στην Ιστορία γεγονότα που συντηρούν έχθρητα ή αντιπάθεια για τους γείτονές μας, να ξεχάσουμε ήρωες πολέμων, να προβάλλουμε στα παιδιά ήρωες «κοινωνικών διεκδικήσεων». Ούτε εικόνες ούτε προσευχές, καμιά μετάγγιση της μεταφυσικής παράδοσης των Ελλήνων στα παιδιά – η «αποδόμηση» προκαταλήψεων είναι προϋπόθεση για να λειτουργήσει η ελευθερία των ατομικών επιλογών, ελευθερία της αγοράς. Τελικά η παρακμή είναι «λουκούμι» και για ξένα συμφέροντα και για το ντουέτο αρνησιπάτριδων και συνωμοσιολόγων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

20/2/10

ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ


Με μια πρωτοφανή ενέργεια το υπουργείο Εξωτερικών επιβάλλει τη ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων που οργανώνονται στις ελληνικές πρεσβείες και προξενεία ανά τον κόσμο για λόγους... οικονομίας.
Σύμφωνα με εγκύκλιο η οποία στάλθηκε σε όλες τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές του εξωτερικού με θέμα ....

«Εορτασμός Εθνικής Επετείου από Αρχές Εξωτερικής Υπηρεσίας υπό παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία», δίδεται εντολή να μην παρατεθούν οι καθιερωμένες δεξιώσεις για την 25η Μαρτίου.

Οπως αναφέρεται, μάλιστα, η ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων της εθνικής επετείου «κρίνεται σκόπιμη προς εξοικονόμηση πόρων, αλλά και για λόγους... συμβολισμού».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (η εγκύκλιος υπογράφεται από τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Ι. Αλ. Ζέπο), έτσι δεν αφήνει περιθώρια ούτε και για πρωτοβουλίες χρηματοδότησης εκ των ενόντων ή από κατά τόπους ομογενείς της καθιερωμένης δεξίωσης για την εθνική επέτειο, καθώς επισημαίνεται το στοιχείο του... «συμβολισμού». Τα χρήματα δεν θα εξοικονομηθούν καν, καθώς όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο θα διατεθούν για κάλυψη άλλων... συναφών εκδηλώσεων!!

Τα ποσά τα οποία θα εξοικονομηθούν φυσικά είναι ασήμαντα για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς συνήθως πρόκειται για τυπικές δεξιώσεις που όμως έχουν ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για τις περιοχές όπου ζουν ομογενείς, αλλά και σε άλλες χώρες όπου δίνεται η ευκαιρία για «ανεπίσημη» διπλωματία, ενώ ο εορτασμός της εθνικής εορτής σε μια πρεσβεία έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα για τη διεθνή παρουσία και το κύρος μιας χώρας.

Εξάλλου μάλλον αρνητικό μήνυμα εκπέμπει για τη χώρα μας το γεγονός ότι φέτος μόνο οι πρεσβευτικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο δεν θα εορτάσουν την εθνική επέτειο της χώρας τους..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

17/2/10

Ιδού το έγγραφο που υπέγραψε ο εφοριακός που αυτοκτόνησε - Απάλλαξε τον Κουρή για 50 εκ. ευρώ πρόστιμο. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ ΔΕΝ ΤΟ ΜΕΤΑΔΩΣΕ


ΑΣΚΗΘΗΚΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ 2(!!!) ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Ιδού το έγγραφο που υπέγραψε ο εφοριακός Αθανάσιος Ρέππας που αποσπάστηκε για αυτή την έρευνα και έβγαλε "καθαρά" τα εικονικά τιμολόγια του Κουρή και του ALTER!!!
Χθες το βράδυ ο εφοριακός αυτοκτόνησε αφού έπεσε από το μπαλκόνι του στην Ανάβυσσο. Σε λίγες ημέρες θα έπρεπε να καταθέσει στον εισαγγελέα για το τεράστιο σκάνδαλο και τις...

αντιφατικές εκθέσεις που έκαναν οι ελεγκτές μεταξύ τους και από το πρόστιμο των 50 εκ. ευρώ πήγαμε στην ολική απαλλαγή του Κουρή και του καναλιού.

Μιλάμε για ένα ασύλληπτο σκάνδαλο που έγινε το 2008 και μέχρι σήμερα δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη.

Για την αυτοκτονία του εφοριακού μήπως υπάρχει ηθική αυτουργία;

κ.Παπακωσταντίνου, κ.Τέντε και κ.Καστανίδη τον λόγο πρέπει επιτέλους να έχουν οι αρχές και τα αρμόδια όργανα!!!

Είναι ντροπή αυτό που έγινε και η συγκάλυψη που επιχειρήθηκε. Υπήρξε καταγγελία βουλευτή και το κάνατε γαργάρα.

Είναι οι άνθρωποι που σήμερα συγκάλυψαν και απέκρυψαν την αυτοκτονία ενός εφοριακού που είχε βγάλει "λάδι" την υπόθεση του Γιώργου Κουρή με τα εικονικά τιμολόγια.

Αυτοί είναι οι "φαρισαίοι" της δημοσιογραφίας. Το alter που θέλει να λέγεται ενημερωτικό κάνει επιλεκτική ενημέρωση όπως και τα άλλα κανάλια. Ο Νίκος Χατζηνικολάου και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος λένε με τον Τράγκα "Φως σε όλα" και την ώρα που λέμε για την οικονομία του τόπου αποκρύπτουν τον σκάνδαλο με τα 50εκ. ευρώ πρόστιμο του καναλιού ALTER! Το χέρι βοηθείας στο κανάλι έδωσε η Ν.Δ. και γιαυτό είχε τέτοια αντιμετώπιση από το κανάλι.

Η Όλγα Τρέμη και το κανάλι του Κυριακού σιώπησαν και ...


μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι η διαπλοκή είναι συνυφασμένη με τα δελτία τους. Δεν είναι το θέμα να παίζουν ότι εμείς θέλουμε αλλά ότι είναι είδηση! Όταν αυτοκτόνησε η Ρουμπίνη Σταθέα δεν υπήρχε κανάλι που να μην το είχε βγάλει πρώτο θέμα και φώναζαν όλοι μαζί.

Μόνο ο ΣΚΑΙ του Αλαφούζου και το Κανάλι 9 έπαιξαν το θέμα! Τι κατάντια για όλο τον τόπο είναι τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ. Δεν θα σταματήσουμε αν δεν τους "αποδομήσουμε" όλους μαζί.

Χθες αυτοκτόνησε ένας εφοριακός επειδή του ασκήθηκαν πιέσεις για την υπόθεση των εικονικών τιμολογίων. Ούτε ο εισαγγελέας δεν έχει ασκήσει μια ποινική δίωξη από το 2003 και μετά.

κ.Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συγχαρητήρια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μείωση τιμών από Μπιρμπίλη για φωτοβολταικά


Δεν γνωρίζουμε εάν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θέλει να “μετριάσει” τυχόν εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τα σημαντικά και εν ...κρυπτώ δώρα που έχει κάνει το προηγούμενο διάστημα στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές – και μιλούμε για την αναδρομική αύξηση τιμών για τα αιολικά πάρκα καθώς και για την απελευθέρωση, από οποιαδήποτε αδειοδοτική διαδικασία ακόμη και μεγάλων φωτοβολταϊκών με ισχύ έως 500 κιλοβάτ.

Αλλά είναι βέβαιο πως η νέα ρύθμιση για την τιμολόγηση της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία βγαίνει προς ...τριήμερη διαβούλευση, θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους επιχειρηματικούς συνδέσμους που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Και αυτό γιατί οι μεν τιμές για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, παραμένουν στα 550 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά μειώνονται σημαντικά, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, στα 400 και στα 320 ευρώ οι τιμές για συστήματα έως 100 κιλοβάτ και άνω των 100 κιλοβάτ αντιστοίχως.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περιγράφει τρεις
βασικές αρχές που θα διέπουν την τιμολόγηση της ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα:
Η τιμολόγηση της ενέργειας από έργα που ήδη λειτουργούν ή έχουν υπογράψει σύμβαση, θα γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Η τιμολόγηση πρέπει να αντανακλά το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των επενδύσεων.
Η αναθεώρηση της τιμολόγησης στο μέλλον πρέπει να στηρίζεται στις πραγματικές εξελίξεις της αγοράς και την εξέλιξη του κόστους παραγωγής.
Με βάση τα ανωτέρω και με δεδομένο πως έχουν σαφώς μειωθεί τα κόστη για την εγκατάσταση των φωτοβολταίκών συστημάτων – σε αρκετές περιπτώσεις, και κάτω από τις 3.000 ευρώ ανά κιλοβάτ, ενώ μέχρι προ διετίας απαιτούνταν 5.000 ευρώ ανά κιλοβάτ, η τιμολόγηση της ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα προτείνεται ως ακολούθως:

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από: Τιμή ενέργειας σε Διασυνδεδεμένο Σύστημα &
Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (€/MWh)
Φωτοβολταϊκά έως 10kWpeak στον οικιακό τομέα και σε μικρές επιχειρήσεις (σύμφωνα με το ειδικό πρόγραμμα σε κτιριακές εγκαταστάσεις – ΚΥΑ 12323/ΓΓ 175/4.6.2009) 550
Φωτοβολταϊκά ισχύος μικρότερης ή ίσης των 100kWpeak 400
Φωτοβολταϊκά ισχύος μεγαλύτερης των 100kWpeak 320

Από την άλλη, με βάση το νόμο 3734 του 2009, ισχύουν οι ακόλουθες τιμές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα:
Έτος Μήνας Α Β Γ Δ
Διασυνδεδεμένο
> 100kW <= 100kW > 100kW <= 100kW
2009 Φεβρουάριος 400,00 450,00 450,00 500,00
2009 Αύγουστος 400,00 450,00 450,00 500,00
2010 Φεβρουάριος 400,00 450,00 450,00 500,00
2010 Αύγουστος 392,04 441,05 441,05 490,05
2011 Φεβρουάριος 372,83 419,43 419,43 466,03
2011 Αύγουστος 351,01 394,88 394,88 438,76
2012 Φεβρουάριος 333,81 375,53 375,53 417,26
2012 Αύγουστος 314,27 353,56 353,56 392,84
2013 Φεβρουάριος 298,87 336,23 336,23 373,59
2013 Αύγουστος 281,38 316,55 316,55 351,72


2014 Φεβρουάριος 268,94 302,56 302,56 336,18
2014 Αύγουστος 260,97 293,59 293,59 326,22
Για κάθε έτος ν από το 2015 και μετά 1,3 x μΟΤΣν-1 1,4 x μΟΤΣν-1 1,4 x μΟΤΣν-1 1,5 x μΟΤΣν-1
μΟΤΣν-1: Μέση Οριακή Τιμή Συστήματος κατά το προηγούμενο έτος ν-1



Οι στήλες Γ και Δ αναφέρονται στο μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα, μία σύγκριση τιμών δείχνει ότι από την μία υπάρχει σε πρώτο χρόνο μία σημαντική αποκλιμάκωση των προσφερόμενων τιμών.

Από την άλλη, βεβαίως, με βάση τον 3734/2009, οι τιμές θα αποκλιμακώνονταν για τα άνω των 100 κιλοβάτ έως τα 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τα μέχρι 100 κιλοβάτ συστήματα έως τα 293 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή χαμηλότερα από τις νέες προτεινόμενες τιμές.

Πηγές προσκείμενες στους συνδέσμους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά σχολιάζουν, πάντως, αρνητικά την εξέλιξη, ειδικά σε σχέση τόσο με την διαφαινόμενη μείωση των ενισχύσεων στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου όσο και σε σχέση με την ιδιαίτερα μικρή περίοδο διαβούλευσης.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ανατρέπεται ο επενδυτικός προγραμματισμός που είχε γίνει με βάση τις σταδιακά αποκλιμακούμενες τιμές που προβλέπει ο σε ισχυ σχετικός νόμος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Kύπελο Ελλάδος 1976-77

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Kαι ...τιτλοποίηση του Παρθενώνα!


Όλα νομίζαμε ότι τα είχαμε δει και τα είχαμε διαβάσει, αλλά φαίνεται πως οι «φίλοι» μας στους Financial Times, την έγκριτη κατά τα άλλα βρετανική οικονομική εφημερίδα, μας φύλαγαν κι άλλες εκπλήξεις!

Η εφημερίδα, η οποία έχει αποδυθεί τους τελευταίους μήνες σε έναν υπέρ πάντων «αγώνα» κατά της Ελλάδας και της πολιτικής της ηγεσίας, τωρινής και παρελθούσης, εστιάζοντας σε παντός είδους υπαρκτά αλλά ενδεχομένως και φανταστικά περιστατικά για να «αποδείξουν» (;) την αναξιοπιστία της χώρας μας και να προκαταλάβουν (;) ακόμα δυσμενέστερες εξελίξεις, σήμερα αίφνης δημοσιεύει ένα άρθρο με τίτλο: «Γιατί να μην ‘τιτλοποιήσουμε’ και τον Παρθενώνα;».

Η συντάκτης του συγκεκριμένου κομματιού αποδίδει στον πρώην υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη ένα «σχέδιο» τιτλοποίησης των μελλοντικών εσόδων της χώρας μας από τα εισιτήρια των ξένων τουριστών που θα επισκέπτονταν τον Παρθενώνα και τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους σε μια περίοδο αρκετών ετών.

Τα περί ων ο λόγος έσοδα θα λειτουργούσαν ως αντάλλαγμα σε δάνειο, πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, που θα λάμβανε η χώρα από κονσόρτιουμ τραπεζών (κατά το κείμενο των Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank και Citi).

Πάντα σύμφωνα με τους FT η «ιδέα» αυτή τελικώς δεν υλοποιήθηκε κυρίως επειδή «προσέκρουσε» στις εντονότατες αντιδράσεις των αρχαιολόγων που δεν ήθελαν επ΄ουδενί να μετατραπούν τα ιστορικά μνημεία της Ελλάδας σε ένα είδος Disney-style θεματικών πάρκων ...

Εν τω μεταξύ ποικίλα ερωτηματικά προκαλεί η ανακίνηση του θέματος του swap του ελληνικού χρέους από αμερικανική εφημερίδα, αλλά και από το περιοδικό Spiegel.
Όπως δηλώνει στο protothema. gr ο τότε υπεύθυνος διαχείρισης του ελληνικού χρέους κ. Χρ. Σαρδελής «όλη η συζήτηση κατατείνει στο πως η Ελλάδα εισήλθε στην ΟΝΕ. Κι όμως, η Εurostat ήταν ενήμερη και αυτή η διαδικασία ήταν νόμιμη, αφού χρησιμοποιήθηκε και από άλλα κράτη. Εάν δούμε μάλιστα την επίδραση που είχε στο έλλειμμα ήταν 0,12% και -1,2% για το χρέος, ενώ η διαδικασία συνεχίστηκε και από την κυβέρνηση της Ν.Ε»...
«Είναι λάθος η συζήτηση για το swap γιατί καταλήγει στο πως μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ και αποτελεί ερωτηματικό η εμπλοκή της Goldman Sachs η οποία έχει πρωταγωνιστήσει τελευταία στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Εκτός εάν θέλουμε τώρα να βγάλουμε τα μάτια μόνοι μας» καταλήγει ο κ. Σαρδελής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το σκέφτεται η κυβέρνηση για προσφυγή στο ΔΝΤ


Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για «κόψιμο» του 14ου μισθού, άφησε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση το σκέφτεται ακόμα και για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μιλώντας μετά το τέλος του συμβουλίου Εκοφίν, όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν –ερήμην του Έλληνα ομολόγου τους- την υπαγωγή της Ελλάδας στον ασφυκτικό κλοιό επιτήρησης (άρθρο 126, παράγραφος 9 της συνθήκης της ΕΕ) και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τα εισοδήματα».

Στην Αθήνα πάντως καταφτάνουν τις επόμενες μέρες τα στελέχη της Κομισιόν, ΕΚΤ αλλά και του ΔΝΤ, έτοιμοι να πιέσουν για να κάνει η κυβέρνηση «ό,τι χρειάζεται» για να μειωθούν τα ελλείμματα κατά 4% του ΑΕΠ εφέτος.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη να παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων και τον δημοσιονομικό τους αντίκτυπο. Θα παρουσιάσουμε την πρώτη μας εκτίμηση των μέτρων στα μέσα Μαρτίου. Και είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε επιπλέον αναγκαία μέτρα, αν χρειαστεί.

Προς το παρόν πάντως, εάν γίνονταν σήμερα οι έλεγχοι, η Ελλάδα φαίνεται πως θα γλίτωνε τα χειρότερα. Ο Ιανουάριος έκλεισε με πλεόνασμα 574 εκατ. ευρώ στα έσοδα, έναντι ελλείμματος 1,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο πέρυσι. Τα έσοδα αυξήθηκαν 16,5% έναντι ετήσιου στόχου 10,8% και οι δαπάνες μειώθηκαν 10,6% έναντι στόχου 2,8%.

Με τα δεδομένα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε μετά το Εκοφίν ότι «δεν υπάρχει απόφαση για πρόσθετα μέτρα. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι το ΠΣΑ φτάνει».

Ωστόσο οι έξωθεν πιέσεις για πρόσθετα μέτρα «εδώ και τώρα» συνεχίζονται και , όπως όλα δείχνουν, τα μέτρα θα επιβληθούν τελικώς στα μέσα Μαϊου «ερήμην» της κυβέρνησης, εάν τελικώς φανεί πως η κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, να μειώσει το έλλειμμα 4% εφέτος.

Οι Βρυξέλλες ράβουν «στενό κουστούμι» για τη χώρα μας, με τον πρόεδρο του Ευrogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκερ να προαναγγέλλει πλέον συγκριμένα μέτρα (αύξηση ΦΠΑ, αύξηση των φόρων στα είδη πολυτελείας και ΙΧ κ.α.).

Ωστόσο πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί θεωρούν ότι η Ελλάδα θα στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές εάν λάβει σκληρά μέτρα εδώ τώρα. Όλοι όμως συμφωνούν ότι θα χρειαστούν περισσότερα από όσα υποσχέθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Eurogroup και το Ecofin.

Οι Ευρωπαίοι ετοίμασαν ένα εφιαλτικό «σενάριο» για την Ελλάδα με μέτρα όπως:

• Τριετές πάγωμα μισθών στο Δημόσιο,
• Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ
• Περιορισμός των αγαθών με χαμηλό ΦΠΑ
• Απελευθέρωση απολύσεων
• Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας
• Κατάργηση του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας
• Σύνταξη στο σύνολο των εργάσιμων χρόνων
• Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
• Μείωση ποσοστού αναπλήρωσης συντάξεων
• Περιορισμό πρόωρων - αναπηρικών συντάξεων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

16/2/10

Διορία έως 15/5 από Ε.Ε. για έκτακτα μέτρα


Προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου έδωσαν στην Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβει έκτακτα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, σε συνέχεια της προόδου που καλείται να σημειώσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

«Το Συμβούλιο… ζητά από την Ελλάδα να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρουσιάστηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας», αναφέρουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί μετά τη συνάντησή τους με θέμα τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

«Πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα μέχρι τις 15 Μαΐου 2010, ενισχυτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων για το 2010, νέα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν μέχρι τα τέλη του 2010 και άλλα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν μέχρι το 2012».

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Μαρτίου να παρουσιάσει έκθεση προόδου, στην οποία θα ορίζει το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων για το 2010. Επίσης, μέχρι τις 15 Μαΐου θα πρέπει να παρουσιάσει νέα έκθεση, στην οποία θα αναφέρει τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών.

Στη συνέχεια θα υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι υπουργοί καλούν την Ελλάδα να καταρτίσει και να εφαρμόσει το ταχύτερο δυνατόν, ξεκινώντας από το 2010, «ένα θαρραλέο και ολοκληρωμένο πακέτο δομικών μεταρρυθμίσεων» και να διατυπώσει συγκεκριμένα μέτρα, που να καλύπτουν μισθούς, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη, τη δημόσια διοίκηση και ενίσχυση της απασχόλησης.

Στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Κομισιόν τις επόμενες ημέρες

Όπως δήλωσε ο νέος Επίτροπος Ολι Ρεν, αντιπροσωπεία της Κομισιόν θα βρίσκεται στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες για να ελέγξει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Αναγνωρίζουμε τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα μέχρι σήμερα και την

αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το ΠΣΑ, καθώς και επιπλέον μέτρα, εάν χρειαστεί, ώστε να πετύχει τον στόχο της για μείωση του ελλείμματος», δήλωσε ο Ρεν.

«Η Κομισιόν θα βρίσκεται στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες - τις επόμενες ημέρας, αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη - με εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ και αντιπροσωπεία του ΔΝΤ για να επιβεβαιώσουν την εφαρμογή και τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα σταθερότητας», πρόσθεσε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ληστές Αλβανικής υπηκοότητας προκαλούν Μακελειό στο Βύρωνα


Μακελειό στο Βύρωνα. Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με δύο ληστές τραπεζών, οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αστυνομικοί επιχείρησαν να συλλάβουν τους δύο ληστές –Αλβανικής υπηκοότητας- καθώς έβγαιναν από σπίτι στην οδό Ζωοδόχου Πηγής. Ο ένας κατάφερε να διαφύγει και εισέβαλε σε φούρνο της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι δράστες πέταξαν εναντίον των αστυνομικών δύο χειροβομβίδες, οι οποίες εξερράγησαν με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο εξ αυτών. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε σοβαρά διερχόμενος πολίτης.

Οι κακοποιοί συνελήφθησαν ενώ όλοι οι τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

15/2/10

Παπακωνσταντίνου: ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ


Αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, θα τα πάρουμε»... Aυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών κάθε άλλο παρά αισιόδοξος έδειξε αφού παρομοίασε...



...την Ελλάδα με τον Τιτανικό..."Προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία του Τιτανικού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μία μέρα" δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Mercedes ML 280 CDI & BMV X6 ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΚΑΙΜΑΚ ΤΣΑΛΑΝ ΕΠΕΖΑΝ ΤΑ ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΚΙΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟ FIAT PANDA ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΕ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το "Βρώμικο" παιχνίδι της Goldman Sachs


Η Wall Street και οι «καρχαρίες» των τραπεζών υποδαύλισαν για χρόνια την κρίση, διόγκωσαν το χρέος της Ελλάδας και οδήγησαν την ελληνική οικονομία ακόμα πιο βαθιά στον πάτο του βαρελιού!

Μέγα θέμα για τη δράση των επενδυτικών τραπεζών της Wall Street και δη για μια εκ των κορυφαίων, της Goldman Sachs, αποκαλύπτει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα New York Times. Που επισημαίνει ότι η γνωστή, καταστροφική τακτική των subprime δανείων, αυτή ακριβώς η πρακτική που ευθύνεται για την χειρότερη κρίση στην αμερικανική οικονομία εδώ κι έναν αιώνα, ακολουθήθηκε από τις μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες και στην περίπτωση της Ελλάδας, με την υιοθέτηση σύνθετων προϊόντων που επέτρεπαν στο ελληνικό Δημόσιο να αποκρύπτει μέρος του εξωτερικού χρέους της χώρας, στην ουσία «πουλώντας» το σε επενδυτικές και «εξαφανίζοντάς» το από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έστελνε η ΕΣΥΕ στις Βρυξέλλες. Πρακτική που κατά την εφημερίδα είχε ακολουθηθεί σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, τόσο πριν, όσο και μετά το 2001, χρονιά κατά την οποία η Κομισιόν απαγόρευσε στα κράτη μέλη της ΟΝΕ να ακολουθούν αυτή τη «δημιουργική λογιστική» …

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα των NYTimes αποκαλύπτει πως το ελληνικό δημόσιο είχε πολλάκις «συνεργαστεί» με την Goldman Sachs αποκρύπτοντας εμμέσως πλην αποτελεσματικώς (!) δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ από το εξωτερικό χρέος. Τακτική που τελικώς «κόλλησε» στην τελευταία χρονικά «επίσκεψη» του επικεφαλής της εταιρίας, του προέδρου της Goldman Sachs Gary D. Cohn, ο οποίος αφίχθη τον περασμένο Νοέμβρη στην Αθήνα για να «ενημερώσει» τον τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τη «συνεργασία» της εταιρίας του με τις ελληνικές κυβερνήσεις στο συγκεκριμένο τομέα. Όταν όμως εισέπραξε μια ηχηρή άρνηση εκ μέρους του κυρίου Παπανδρέου, επέστρεψε στις ΗΠΑ και έκτοτε «ουδέποτε εκφράστηκε με καλά λόγια για την Ελλάδα, ούτε εμφανιζόταν αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας της» …

Εκείνο που είχε προσπαθήσει να «πουλήσει» και στον Γιώργο Παπανδρέου ο μίστερ Κον ήταν ένα συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό εργαλείο που επέτρεπε την … «εξωλογιστική ρύθμιση» μέρους του κρατικού χρέους. Η Goldman έδινε μετρητά μπροστά στο ελληνικό Δημόσιο και έπαιρνε τα δικαιώματα των μελλοντικών πληρωμών του Δημοσίου σε τομείς όπως η Υγεία. Έτσι το μεν Δημόσιο «έκρυβε» χρέος, η δε τράπεζα απολάμβανε μελλοντικών υπεραξιών. Το «ωραίο» στην όλη υπόθεση είναι ότι αυτός ο τρόπος συναλλαγής πέρναγε στα χαρτιά ως «συναλλαγματική συναλλαγή» κι όχι ως δάνειο, επομένως δεν υπήρχε υποχρέωση αναφοράς του στις κοινοτικές εποπτικές αρχές. Με δυο λόγια το χρέος παρέμενε υπαρκτό, αλλά μετατίθετο χρονικά…

Το δημοσίευμα μάλιστα κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις που ακολουθήθηκε αυτή η πρακτική στην Ελλάδα και για δεκάδες τέτοιες συμφωνίες μεταξύ τόσο της Goldman Sachs, όσο και της JPMorgan Chase με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια. Οι «ελληνικές» συμφωνίες μάλιστα είχαν και τα κωδικά ονόματα «Αίολος» και «Αριάδνη» και χρονολογούνται στο 2005 και στο 2008, με ανταλλάγματα μάλιστα τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τα τέλη αεροδρομίων και από τα έσοδα των τυχερών παιχνιδιών (μέσω ΟΠΑΠ;)

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι πρακτικές είχαν ρητώς απαγορευθεί στη χρονική περίοδο που τέτοιες συμφωνίες συνήφθησαν μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών. Οι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι η Goldman αποκόμιζε προμήθειες άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων ανά συμφωνία.

Οπότε και εξηγείται σαφώς το γιατί όλη αυτή η πολεμική εναντίον της Ελλάδας όταν ο μίστερ Κον «έφαγε» πόρτα από τον Γιώργο Παπανδρέου τον περασμένο Νοέμβρη …
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο 14ος μισθός να ήταν και άλλος - Τώρα πάνε για τον 13ο


Για όσους δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται απλά να ξέρετε ότι ο 14ος μισθός έχει ήδη κοπεί και αυτό που συζητάνε είναι να κόψουν άλλον έναν. Τα επιδόματα που έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν ένας μισθός και τώρα πάνε...


να κόψουν άλλον έναν μέχρι το καλοκαίρι. Και ίσως πιο νωρίς. Απλά να γνωρίζετε. Τα λέγαμε από την αρχή ότι ο μισθός θα κοπεί. Πολύ πριν. Ένα μήνα και βάλε...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

14/2/10

Η οικονομία, θύμα των κομματικών εγκλημάτων

Αμβλυνση και στρέβλωση της δημοκρατικής συνείδησης, σύγχυση για το τι σημαίνει (ή δεν σημαίνει) «δημοκρατία»: Είναι το δραματικό επακόλουθο, ο καρπός ο «εις θάνατον», από την εγκατάλειψη της Παιδείας στον έλεγχο του συντεχνιακού «αποδομισμού» τα τελευταία τριάντα έξι χρόνια.

Πρόκειται για έμπρακτη καθολικευμένη ανοχή του ολοκληρωτισμού: Η ελλαδική κοινωνία όχι απλώς δεν αντιδρά, δεν οργίζεται, δεν ανησυχεί, αλλά θεωρεί πια αυτονόητες τις μεθόδους και πρακτικές της παρανομίας και αυθαιρεσίας, αυτονόητη τη βία που ασκούν τα οργανωμένα συμφέροντα.

Το μεγάλο κατόρθωμα των πιο μεγάλων από τα μεγάλα συμφέροντα είναι ότι έχουν εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα σφετερισμού των σφραγίδων και των θυρεών της Αριστεράς, έτσι ώστε να μπορούν να λανσάρουν ωμό φασισμό σε «προοδευτική» συσκευασία χωρίς καμιά κοινωνική αντίδραση. Αφιόνισαν τη μεταπολιτευτική ελλαδική κοινωνία με την αυτονόητη βεβαιότητα ότι η απειλή του ολοκληρωτισμού έρχεται μόνο σαν επανάληψη του παρελθόντος, μόνο από μια πατριδοκάπηλη Δεξιά, αποκλείεται ο φασισμός να παραμονεύει στη βουλιμική ιδιοτέλεια των καπήλων της Αριστεράς.

Μπορεί λοιπόν να αγανακτούσαν οι έμποροι, οι μεταφορείς και οι ξενοδόχοι με τις φάλαγγες τεθωρακισμένων του εγχώριου «στρατού κατοχής» που κρατούσαν σε ομηρεία, για τόσες μέρες, τη χώρα. Αλλά τα κόμματα, ο Τύπος, τα κανάλια ούτε που διενοούντο να ψελλίσουν τη λέξη «φασισμός». Μάλλον έδιναν δίκιο στους ιδιοκτήτες των πανάκριβων τρακτέρ, μάλλον θεωρούσαν αυτονόητο δικαίωμα των διαμαρτυρομένων να καταργούν σαν κουρελόχαρτο το Σύνταγμα, να βάζουν ατιμώρητα τη χώρα στον «γύψο». Σύσσωμη η υπερευαίσθητη στην προάσπιση των «δημοκρατικών ελευθεριών», διανόηση δικαίωνε τον γκανγκστερικό εκβιασμό σαν μορφή «πάλης» – όπως εξωράισε και την ποδηγετημένη κτηνωδία του «Δεκέμβρη των κρυστάλλων», πέρυσι, σαν εκπληκτική αποκάλυψη της «ωριμότητας» των νέων.

Η ηδονή να καταστρέφεις οτιδήποτε ανήκει σε άλλον, προκειμένου να εκδικηθείς που δεν είναι όλα υποταγμένα στο εγώ σου, γεννιέται σαν σαδιστική απαίτηση όταν η συλλογικότητα, συνειδητά ή ανεπίγνωστα, έχει υιοθετήσει την αλογία στον καταμερισμό του κοινωνικού πλούτου. Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία (συνύπαρξη ως άθλημα σχέσεων κοινωνίας), αν δεν μπορεί ο πολίτης να έχει προφανή την απάντηση στο ερώτημα: γιατί ο άλλος και όχι εγώ. Σε αυτή την απάντηση στοχεύουν οι προσπάθειες (όπου και όταν αναλαμβάνονται) για αξιοκρατία, έλεγχο της ποιότητας, καταξίωση της άμιλλας.

Στην Ελλάδα τη μεταπολιτευτική, οι πολιτικοί μας άρχοντες έχουν επίσημα υιοθετήσει την άρνηση των προϋποθέσεων της δημοκρατίας: την αλογία στην κατανομή του πλούτου, την αρχή της επιβολής του ισχυροτέρου. Ισχυρότερος σήμερα είναι όποιος μπορεί να εκβιάσει τον σύνολο πληθυσμό: Να διαθέτει θηριώδες τρακτέρ, κομματικό μηχανισμό με καλοπληρωμένα επαγγελματικά στελέχη, αδίστακτη συντεχνιακή στρατηγική εκβιασμών.

Η ισχύς δεν ελέγχεται από τη λειτουργία θεσμών, από αρχές «κοινωνικού συμβολαίου». Μετριέται η ισχύς (και ομαδοποιείται για να διαβαθμιστεί) με μέτρο το ατομικό εισόδημα. Και το εισόδημα στο Ελλαδιστάν είναι, κατά κανόνα, άσχετο με την παραγωγικότητα, τη δημιουργική ικανότητα, την εργατικότητα, την ευσυνειδησία – δεν είναι οι απολαβές συνάρτηση των ταλέντων, της καλλιέργειας, της κατακτημένης ποιότητας. Η οικονομική ισχύς εξαρτάται από τη διαπλοκή με κομματικούς μηχανισμούς, την εκμετάλλευση της ψηφοθηρικής ιδιοτέλειας επαγγελματιών της πολιτικής, τη μετοχή σε συνδικάτα υψηλής ικανότητας εκβιασμών.

Ο διεθνής εξευτελισμός που ζούμε αυτές τις ημέρες, η διαπόμπευση της Ελλάδας σε πλανητικό επίπεδο, έχει απλώς αφορμή την οικονομική χρεοκοπία της χώρας, τον παράφρονα επί δεκαετίες υπερδανεισμό που μαγνήτισε τους κερδοσκόπους. Πραγματική αιτία, εξόφθαλμη, είναι η αλογία και ανομία στον δημόσιο βίο, το κοινωνικό μπάχαλο που δημιούργησε το ολοκληρωτικό καθεστώς της κομματοκρατίας, η κατάργηση της δημοκρατίας από τα κόμματα. Στην οικονομική χρεοκοπία (που μοιάζει αυτή τη φορά εντελώς αδιέξοδη) μας οδήγησε η εξάλειψη κάθε αξιοκρατίας, το ανεξέλεγκτο των συμπεριφορών και της ποιότητας, δηλαδή: ο αμοραλισμός των «κομμάτων εξουσίας», ο φασισμός των καπήλων της Αριστεράς.

Τι εξωφρενικότερο θέλουμε να δούμε; Σε μια χώρα όπου το μέγιστο των δημόσιων εσόδων προέρχεται από τη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων και το ολίγιστο από τη φορολόγηση επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση ξεκινάει την «ανάταξη» της οικονομίας με «πάγωμα» μισθών και συντάξεων, μαζί με αύξηση της έμμεσης φορολογίας! Επιτέλους, για τις φοροαπαλλαγές των οικονομικά ισχυρών μπορούν να επικαλούνται τη λογική της εύνοιας προς τους παραγωγούς πλούτου απαραίτητου για την ανάπτυξη. Αλλά για την ωμή, ιταμή, αδικαιολόγητη ανισότητα αμοιβών στον δημόσιο τομέα ποια λογική μπορούν να επικαλεστούν; Αυτή είναι το κυρίως σκάνδαλο που εξωθεί την κοινωνία να σταθεί ενεργά αντίπαλη σε μέτρα προκλητικής προχειρότητας για «ανάταξη» της οικονομίας.

Οι δεκαέξι (16) κατ’ έτος μισθοί των υπαλλήλων της Βουλής. Οι εξωφρενικές οικονομικές «εξασφαλίσεις» όσων εργάζονταν στην πρώην «Ολυμπιακή». Οι μυθικές μισθολογικές προνομίες των διορισμένων σε οργανισμούς λιμένων και σιδηροδρόμων. Οι ιλιγγιώδεις αποδοχές των κομματικών παρακεντέδων στην ΕΡΤ, στα διοικητικά συμβούλια των αναρίθμητων εταιρειών του Δημοσίου, σε θέσεις «ειδικών συμβούλων» στα υπουργεία. Οι μισθοί των δικαστικών καθορισμένοι ετσιθελικά από τους ίδιους. Οι ληστρικές «προμήθειες» από τις αγορές ιατροφαρμακευτικού υλικού στα νοσοκομεία. Τα αστρονομικά κονδύλια για την ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων και των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών ομάδων. Και άλλες, πάμπολλες, ανάλογες περιπτώσεις συνιστούν την αλογία και ανομία που αν δεν εξαλειφθούν με συνέπεια, η απαιτούμενη για την οικονομική ανάκαμψη κοινωνική συνοχή θα παραμείνει ανέφικτη.

Αυτή την ώρα, ο αμοραλισμός ή ο φασισμός της κομματικής ιδιοτέλειας είναι το πρώτο και επείγον πρόβλημα. Το φάσμα της απειλής να αρχίσουν οι λεηλασίες καταστημάτων και σπιτιών έρχεται δεύτερο.

Tου Χρηστου Γιανναρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

13/2/10

ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΠΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ. Εκδήλωση «φάντασμα» 14 εκατ.

Ηταν 7 Φεβρουαρίου του 2006... Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός ανακοίνωνε με κάθε επισημότητα την ανάληψη της ετήσιας τελετής απονομής των διεθνών βραβείων FIFpro World XI Player Awards στους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου για το 2006. Η εκδήλωση προγραμματίστηκε να γίνει στην Αθήνα στις 6 Νοεμβρίου του 2006. Ωστόσο, για λόγους που δεν γνωστοποιήθηκαν, η τελετή δεν διεξήχθη ποτέ. Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει σήμερα η «Κ» στο φως της δημοσιότητας, με απόφαση του κ. Ορφανού η Ελλάδα αγόρασε τα δικαιώματα της εκδήλωσης από μία εταιρεία που υπέδειξε η FIFPro (Παγκόσμια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών), την RAM Μedia LTD, έχοντας την υποχρέωση να καταβάλει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εγκρίθηκε από την πολιτεία ποσό 2,8 εκατ. ευρώ για τη διοργάνωση της τελετής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην πορεία, η αθλητική ηγεσία ζήτησε από τη FIFPro να αλλάξει ο τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης και από την Αθήνα να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε κι εκεί άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη μη διεξαγωγή της τελετής. Επισήμως, ο τότε γενικός γραμματέας Αθλητισμού Σταύρος Δουβής υποστηρίζει πως η εταιρεία RAM κατήγγειλε τη σύμβαση «λόγω αντισυμβατικής κατά την άποψή τους αντιμετώπισής τους εκ μέρους του υπουργείου και ιδιαίτερα λόγω άρνησης καταβολής σε αυτούς της τρίτης δόσης της σύμβασης». Για την ακρίβεια, στις 10/5/2006 με την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό και τους εκπροσώπους της εταιρείας RAM, καταβλήθηκε από την πολιτεία 1.200.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό δόθηκε και στις 30/8/2006. Ωστόσο, οι άλλες δύο δόσεις (1.200.000 ευρώ στις 15/10/2006 και 400.000 ευρώ, δέκα ημέρες μετά την τελετή της 6ης Νοεμβρίου 2006) δεν καταβλήθηκαν ποτέ. H RAM LTD οδήγησε την Ελλάδα σε δικαστήριο του Λονδίνου, κάτι που προέβλεπε η σύμβαση και η χώρα μας υποχρεώθηκε να καταβάλει συνολικά 14 εκατ. για μία τελετή βράβευσης! Επιπλέον, για τους επόμενους μήνες έχει οριστεί νέα δίκη. Σαφώς και είναι ένα ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα, τις προεκτάσεις του οποίου εξετάζει η νυν αθλητική ηγεσία, αναζητώντας παράλληλα αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Αν και από την πρώην αθλητική ηγεσία διαρρέει πως υπήρχε αδυναμία συνεργασίας με την RAM LTD, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα: Γιατί δεν καταβλήθηκαν οι δύο τελευταίες δόσεις ύψους 1.600.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να επιβαρυνθεί με επιπλέον 10 εκατ. ευρώ; Η πρώην αθλητική ηγεσία αντιλήφθηκε με καθυστέρηση το μέγεθος του προβλήματος δύο χρόνια μετά, όταν και ηττήθηκε δικαστικώς στο Λονδίνο, όπου είχε εκπροσωπηθεί από αγγλική δικηγορική εταιρεία (Watson, Farley & Williams LLP). Εκ των υστέρων, ζήτησε επανειλημμένως τη συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που εύλογο ήταν να μην την προσφέρει, τονίζοντας πως αποκλειστικός αρμόδιος να χειριστεί την υπόθεση είναι η αγγλική δικηγορική εταιρεία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

12/2/10

Έπεσαν τα προσωπεία - Ταλάτ: "Δεν πρόκειται να επιστραφεί έδαφος και ειδικά η Καρπασία"!


Tέλος στις ψευδαισθήσεις έβαλε ο "μετριοπαθής" ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, δηλώνοντας με σαφήνεια ότι «Δεν πρόκειται να επιστραφεί έδαφος και ειδικότερα η Καρπασία στους Ελληνοκυπρίους» προσθέτοντας ότι "Οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να εγκατασταθούν σε τέσσερα χωριά της περιοχής, εάν το επιθυμούν" !

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τη δήλωση Ταλάτ, εμφάνώς σοκαρισμένος είπε ότι "Τα διάφορα ζητήματα που αφορούν βασικές πτυχές του Κυπριακού, όπως το εδαφικό, είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς τις συζητούμε, τις διεκδικούμε και προσπαθούμε να πετύχουμε συνολική λύση, που να ικανοποιεί τις βασικές ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Κυπρίων γενικότερα, και που να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική".

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής και με δεδομένη την χρονική συγκυρία οι διαπραγματεύσεις πολύ δύσκολα θα οδηγηθούν σε κάποιο αποτέλεσμα, όσο και αν η πλευρά του Κύπριου προέδρου Δ.Χριστόφια συνεπικουρούμενη από την πλευρά Αναστασιάδη προσπαθήσουν να κλείσουν όπως όπως το Κυπριακό...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

11/2/10

Απίστευτες αποκαλύψεις! Όλη η οικογένεια Μητσοτάκη είχε σχέση με siemens



ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΘΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝ Η ΜΑΡΙΚΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΣΕ ΚΟΥΖΙΝΑ SIEMENS

Όλο το χρήμα έπεφτε στο μέγαρο μουσικής και την "action aid" της Μπακογιάννη που τουλάχιστον επιτελεί ένα κοινωνικό έργο. Αυτό κατέθεσαν χθες στην εξεταστική επιτροπή. Όμως πως είχε την πρόσβαση η Αλεξία Μπακογιάννη και μπορούσε να χρηματοδοτείτε από την siemens; Πως έμαθε η Αλεξία Μπακογιάννη τον Χριστοφοράκο και εξασφάλιζε τις χορηγίες; Άλλο ένα πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση και είναι της οικογένειας Μητσοτάκη. Πρώτα ήταν ο ...

Κωνσταντίνος μετά ο Κυριάκος με τις συσκευές, λίγο αργότερα η Ντόρα και τέλος η Αλεξία. Ρε παιδιά το μόνο που δεν μάθαμε είναι αν η Μαρίκα έκανε τα ντολμαδάκια της σε κουζίνα siemens(το πιο πιθανό).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Έτσι συγκάλυπτε την siemens ο ΔΟΛ - Τους χρηματοδοτούσε η siemens



Και ο ΔΟΛ ήταν μέσα στις εταιρείες που έπαιρναν τις επιχορηγήσεις από την siemens και γιαυτό δεν είδαμε να κάνει αποκαλύψεις για την υπόθεση! Μιλάμε για το μέγαρο μουσική που αποτελείτο από ανθρώπους του ΔΟΛ. Ο δημοσιογραφικός οργανισμός κράτησε μια στάση σιωπής ίσως επειδήόπως αποκαλύφθηκε χθες στην εξεταστική τους χρηματοδοτούσε ...

η siemens. Αυτό είναι το σάπιο σύστημα των ΜΜΕ το οποίο συντήρησαν οι πολιτικοί μας και μάλιστα με αυτό τον τρόπο φθάσαμε να υπάρχει η εξάρτηση και να αποκρύπτονται πολύ μεγάλα σκάνδαλα όπως αυτό της siemens και των δανείων που έπαιρνε η χώρα μας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η επιχείρηση του ΚΚΕ, η "τυποεκδοτική" δεν απεργεί ΠΟΤΕ!



ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΛΕΕΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΕΙ!!!

Πόσες φορές σας έχουμε πει ότι το ΚΚΕ με την Παπαρήγα ξεσηκώνουν τον κόσμο για απεργίες και την ίδια ώρα η μεγαλύτερη επιχείρηση του κόμματος που είναι η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. είναι το μόνο τυπογραφείο που στο όνομα των οικονομικών του κόμματος, και της εξυπηρέτησης των...

αστικών εντύπων και εφημερίδων δεν έχει απεργήσει ΠΟΤΕ.
Όπως λέει και το blog "typografeio" να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου το μόνο που δεν τυπώνετε σε μέρα απεργίας είναι ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.
Επειδή μπορεί να μην το καταλάβαμε όλοι μαζί σας λέμε ότι η "τυποεκδοτική" δεν απεργεί ΠΟΤΕ και ανήκει στο ΚΚΕ και το χρήμα που πέφτει από όλους τους ομίλους και τα συγκροτήματα είναι πολύ.
Μετά σου έρχονται να σου πουλάνε συνδικαλισμό όλοι του ΠΑΜΕ, ΣΗΚΩ, ΦΥΓΕ και των άλλων οργανώσεων.
Γιατί δεν πήγαν ποτέ να κλείσουν την τυποεκδοτική για τους απεργοσπάστες;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

10/2/10

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ troktiko: "Ζήτηση εργασίας στην Ολλανδία"


"Εδώ και καιρό ψάχνω μέσω Internet να βρω μια δουλειά στην Ολλανδία, μιας και διάφοροι λόγοι αναγκάζουν εμένα και την οικογένειά μου να σηκωθούμε να φύγουμε από την Ελλάδα. Μην πάει το μυαλό σας σε τίποτε παρανομίες ή κάτι παρόμοιο. Πολύ απλά δεν ανεχόμαστε άλλο την κατάσταση που επικρατεί εδώ. Δεν ανεχόμαστε να ξεμένουμε από λεφτά πριν καν τελειώσει ο μήνας (χωρίς βέβαια να κάνουμε σπατάλες), δεν ανεχόμαστε...
να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για να προσθέσουμε λίγα χρήματα παραπάνω στη εισόδημά μας, δεν ανεχόμαστε να δίνουμε λεφτά στο κράτος εδώ και τόσα χρόνια και τα λεφτά να μην πιάνουν τόπο, δεν ανεχόμαστε να φοβόμαστε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, δεν ανεχόμαστε την ατιμωρησία βουλευτών, πολιτικών, επιχειρηματιών, μεγαλοστελεχών κλπ και πολύ περισσότερο δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία και την υποτίμηση της νοημοσύνης μας από μερικά (αρκετά μάλλον) λαμόγια που στηρίζονται στο γεγονός ότι οι απλοί πολίτες αδυνατούν να τα βάλουν μαζί τους.

Δυστυχώς (ή ευτυχώς) στα 30 μου και με ένα μωρό παιδί θα πρέπει να αναζητήσω καλύτερη μεταχείριση (όχι τύχη) από κάποια άλλη χώρα που αποδεδειγμένα προσφέρει πολύ περισσότερα στους πολίτες της. Δεν με νοιάζει αν και εκεί θα περνάω δύσκολα οικονομικά, αρκεί να ξέρω πως το παιδί μου θα τύχει καλύτερης εκπαίδευσης, θα ζει σε καλύτερο περιβάλλον κλπ κλπ. Για να μην σας κουράζω, έψαξα πολύ μέχρι να καταλήξω στην Ολλανδία και αυτή είναι η τελική απόφαση. Το δύσκολο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι πάμε στην Ολλανδία χωρίς να μας περιμένει κάτι εκεί (πλην 2-3 γνωστών) , χωρίς κάποια δουλειά, δηλαδή τα παρατάμε όλα ως έχουν πίσω και κάνουμε μια νέα αρχή.

Μιας και το blog σας το διαβάζει πάρα πολύς κόσμος (και εκτός Ελλάδας), θα ήθελα μέσα από εδώ να ζητήσω κάποια δουλειά στην Ολλανδία (οποιαδήποτε δουλειά και σε οποιαδήποτε πόλη). Αν λοιπόν κάποιος Έλληνας της Ολλανδίας διαβάζει και τυχαίνει να θέλει να προσλάβει κάποιο άτομο στη δουλειά του, ή αν γνωρίζει κάποιον άλλον που να χρειάζεται προσωπικό, ας στείλει e-mail στο daimon_lake_ios@yahoo.com για να έρθουμε σε επαφή. Από ξένες γλώσσες μιλάω πολύ καλά μόνο Αγγλικά και αυτή την περίοδο κάνω μαθήματα στην Ολλανδική γλώσσα. Τα υπόλοιπα αφού επικοινωνήσουμε.

Α, και για να προλάβω πιθανές απαντήσεις όσων κατακρίνουν αυτή την απόφαση και πουν ότι τα παρατάω και δεν αγωνίζομαι για κάτι καλύτερο κλπ κλπ (επειδή θα υπάρξουν και αυτοί), η απάντησή μου είναι απλή και ξεκάθαρη: "ΒΑΡΕΘΗΚΑ!"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το μήνυμα του Πανούση στα βραβεία Status!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Φόβητρο τα δισ. των ομολογιακών δανείων για τράπεζες και μεγάλες εταιρείες


Και όσο και αν τα spreads των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στις 320 μονάδες βάσης, σε σχέση με τα επίπεδα των 400 μονάδων που είχαν φτάσει προ ημερών, το κόστος δανεισμού δεν παύει να είναι πανάκριβο για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Μόνο 5 εμπορικές τράπεζες πρέπει να πληρώσουν 6,1 δισ. ευρώ ομόλογα που λήγουν φέτος, ενώ δυο μεγάλες επιχειρήσεις ΔΕΗ και Ελλ. Πε. χρειάζεται να αποπληρώσουν συνολικά 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους και το 2011 αντιστοίχως.

Και για τις τράπεζες – όπως και για τις εταιρείες- η πληρωμή των ομολόγων είναι θέμα ζωής και θανάτου, και, κυρίως, αξιοπιστίας.

Στις τράπεζες –πλην της Εθνικής Τράπεζας που διαθέτει τα λιγότερα – εντοπίζεται το μεγαλύτερο βάρος.

Συγκεκριμένα, η Εθνική – η οποία παλαιότερα χρηματοδοτούσε τις εργασίες της χωρίς υψηλά ομολογιακά- πρέπει να αποπληρώσει 265 εκατ. ευρώ το 2010 και 176 εκατ. ευρώ τημν επόμενη χρονιά.

Η Alpha Bank οφείλει 1,6 δισ. ευρώ ομολογίες για το 2010 ενώ υψηλότερο είναι το ποσό για το 2011 καθώς απαιτούνται 2,7 δισ. ευρώ. Η ίδια τράπεζα πρέπει να αποπληρώσει ομολογίες 6,2 δισ. ευρώ και για την περίοδο 2012-2013.

Η Τράπεζα Πειριαώς επίσης θα χρειαστεί ένα ποσό 1,6 δισ. ευρώ για το και 2010 και 1,2 δισ. ευρώ για το 2011, ενώ μένουν μόνο 500εκατ. ευρώ για το 2012.

Η Marfin Popular έχει να αποπληρώσει συνολικά ομολογιακές εκδόσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2010 και μόλις 50 εκατ. ευρώ για το 2011.

Το μεγαλύτερο μέρος των ομολογιών του 1 δισ. ευρώ εντοπίζεται στο δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας.

Ένα ποσό περί το 1,7 δισ. ευρώ οφείλει να πληρώσει φέτος η Eurobank, ενώ 2,7 δισ. ευρώ μένουν για το 2011. Για τα επόμενα έτη οι ομολογίες που μένουν να πληρωθούν είναι 2,1 δισ. ευρώ.

Ποσά 1,8 δισ. μόνο σε δυο εταιρείες ενέργειας

Κοινοπρακτικό ύψους 1,3 δισ. ευρώ λήγει το 2011 για τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ και η ΔΕΗ διαθέτει ένα ομολογιακό, ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει τον Νοέμβριο.

Ομολογιακά δάνεια πρέπει να αποπληρώσει, εντός του 2010 και η Μυτιληναίος η οποία το τρίτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς είχε λάβει 160 εκατ. ευρώ, τη δεύτερη δόση ομολογιακού δανείου.

Συνολικά, οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της Μυτιληναίος ανέρχονται σε 478 εκατ. ευρώ.

Ομολογιακά δάνεια παλαιότερων ετών διαθέτουν και οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο οι οποίες πρόσφατα προχώρησαν σε νέα ομολογιακά, ύψους 10 εκατ. ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

9/2/10

Παππούς γκάγκστερ καίει σουπερ μάρκετ και κλέβει ζαχαροπλαστείο. ΣΤΑ ΑΡΜΑΤΑ, ΣΤΑ ΑΡΜΑΤΑ....


Έκπληκτοι οι υπάλληλοι σούπερ μάρκετ είδαν έναν 80χρονο παππού να βάζει φωτιά σε εύφλεκτα υλικά σε σούπερ μάρκετ και να πετά σ' αυτήν γκαζάκια για να γίνει έκρηξη. Μέχρι οι υπάλληλοι να σβήσουν τη φωτιά ο... παππούς έγινε καπνός και...



...λίγο μετά με την απειλή όπλου έκλεψε ζαχαροπλαστείο λίγο πιο πέρα!

Κοτσανάτος ο παππούς! Που σημειωτέον δεν είναι στο περίπου 80, είναι σ' αυτή την ηλικία και μάλιστα υπάρχει και φωτογραφικό υλικό που το αποδεικνύει.

Μάλιστα οι αστυνομικοί δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν τις φωτογραφίες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »